2020, február 2 - 08:43 Sajtószemle

Futótűzként terjed a világhálón egy balatoni videó

Százezrek látták az interneten, de egy sor nemzetközi hírügynökség is átvette.

Ázsiába és az Egyesült Államokba is eljutott a 3DPano.hu csapatának egy a befagyott Balaton fölött készített videója: a felvételen egy a jeges tó felszínén támadt nagyobb lék körül gyülekező kacsasereg látható.

A képsorokat több hazai országos csatorna, de az indiai állami tévé is átvette. Közölte a kínai média és a rangos AP hírügynökség is. Csak az interneten százezrek kattintottak rá.

Mi tagadás, lenyűgöző videó, főleg, hogy a csapat , állítólag csak önön szórakoztatására készítette!

http://www.vasarhely24.com/termeszet/futotuzkent-terjed-a-vilaghalon-egy-balatoni-video

Valóságos csoda vette kezdetét Ausztrália leégett területein - Friss fotók

A természet még a legnagyobb pusztulás után is képes újjászületni.

A tűzvész után látszólag csak megégett fák, korom és hamu maradt, azonban a természet csodálatos módon elkezdett újjászületni a pusztulást követően. Zöldellő levelek, virágzó fák és akár újfajta növények is kifejlődtek a nemrég még lángokban álló erdőkben. A tudósok szerint erre az a magyarázat, hogy a tűz elpusztította azt a növénytakarót, ami a földben várakozó magvakhoz nem engedte eljutni a fényt, így azonban már szabadon ki tudnak fejlődni.

https://femina.hu/terasz/ausztralia-tuzvesz-utan/

Rogán már majdnem milliárdos, Lázár kéthavonta vesz ingatlant

A kormány tagjainak, a parlamenti képviselőknek és közjogi méltóságoknak idén is január 31-ig kellett leadniuk a nyilatkozatukat az előző évi jövedelmükről, tartozásukról, vagyontárgyaikról és juttatásaikról. Hogy áll az újdonsült miniszter Varga Judit szénája? Vesztett-e vagyont Rogán Antal a válásával? Mivel számol el a Fidesz két, talán tavaly legbalhésabb képviselője: Simonka György és Boldog István? Nőtt-e Gyurcsány Ferenc vagy Ungár Péter eddig sem szerény vagyona? Éjféltől nyilvánosak a vagyonnyilatkozatok.

https://index.hu/belfold/2020/02/01/vagyonnyilatkozatok_2019_kormany_orszaggyules_kozjogi_meltosagok/

Elfogyott Orbán Viktor összes pénze

Egyetlen forint megtakarítást sem tüntetett fel Orbán Viktor legfrissebb, a 2019-es vagyoni helyzetét tükröző vagyonbevallásában. Mindez meglepő, hiszen a kormányfő eddig, ha szerényen is, de mindig gyarapodott valamennyivel.

Ráadásul 2018 végére a kormányfő papíron összességében növelte megtakarításait, a 2019-es vagyonnyilatkozata szerint legalábbis már 1 millió 395 ezer forintnyi banki tőkével rendelkezett.

Eközben a miniszterelnök feleségével közös hitele tovább csökkent, tavalyra csupán 3,5 millió forinttal tartoztak, 2020 januárjára ez pedig már csak 2 millió 199 ezer forintra csökkent.

A kormányfő megtakarítása egyébként 48 ezer forinttal már csökkent a 2017 végi állapothoz képest 2018 májusára, a kormányalakításra is, Orbánnak papíron ekkor csak 945 ezer forintja volt.

 

https://index.hu/belfold/2020/02/01/vagyonnyilatkozat_2019_orban_viktor_megtakariitas/

 

Több mint kilencven író és ezzel párhuzamosan a MEGY is közzétett ma nyilatkozatot

A Szépírók Társasága több mint kilencven tagja tett közzé ma nyilatkozatot a Térey-ösztöndíjat Facebook-bejegyzésben visszautasító Bartók Imrét ért retorzió miatt.  Ezzel párhuzamosan a Magyar Műfordítók Egyesülete (MEGY) is állást foglalt. (FRISSÍTETT)

A nyilatkozat az alábbiakban olvasható. Lejjebb pedig a MEGY állásfoglalása

https://litera.hu/hirek/tobb-mint-kilencven-iro-es-ezzel-parhuzamosan-a-megy-is-kozzetett-ma-nyilatkozatot.html

 

Demeter Szilárd: A visszalépések be voltak árazva

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a Térey-ösztöndíj mellett az Országos Széchényi Könyvtár költözésével kapcsolatos kérdéseinkre is írásban válaszolt.

 

Mit gondol arról, hogy a Külügyminisztérium lemondta Bartók Imre meghívását az Irodalom Éjszakájára, miután az író nem kérte az ösztöndíjat?

 

https://nepszava.hu/3065612_demeter-szilard-a-visszalepesek-be-voltak-arazva

 

A rendőrség Ungváry Krisztiánt idézve tiltott be Becsület Napja megemlékezéseket Budapesten

Egy hét múlva, február 8-án, szombaton tartják Budapesten az európai nácik egyik legfontosabb nemzetközi találkozóját, a Becsület Napját, melyen a kontinens valamennyi szegletéből ideérkező szélsőjobboldali társaságok emlékeznek meg a budapesti kitörésről.

Idén a rendőrség a rendezvényt betiltotta, ráadásul kétszer is, ami előrevetíti, hogy Budapest közigazgatási határain belül sehol sem fogják engedélyezni hasonló rendezvény megtartását.

Egyik alkalommal december 13-án próbáltak bejelenteni a Clark Ádám tér-Kapisztrán tér útvonalra egy vonulást a szélsőjobboldali megemlékezés alkalmából, a második próbálkozásképp pedig Papp Tibor Károly a Kapisztrán térre, mindkettőt jövő szombatra.

Külön érdekesség, hogy a tiltó határozatban a rendőrség a Kibic Magazin szemléjén keresztül hivatkozik Ungváry Krisztián 24.hu-n megjelent írására, melyben a köztévé nácikat mosdató műsorára reagált.

Ebben a történész kifejti, hogy a Várban rekedt német katonákat és magyar társaikat nehéz lenne Európát védő hősként látni, tekintve, hogy akkor legfeljebb a náci birodalom maradványait védték.

https://merce.hu/2020/02/01/a-rendorseg-ungvary-krisztiant-idezve-tiltott-be-becsulet-napja-megemlekezeseket-budapesten/

 

Skóciát akarata ellenére vezetik ki az unióból

Skócia megtette az első lépéseket a „függetlenség felé vezető úton” – azon a napon, amikor az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból.

Edinburghban mondott beszédében Nicola Sturgeon leszögezte: pénteken este Skóciát akarata ellenére vezetik ki az unióból. Ugyanakkor megnyílt a szebb jövő reménye egy független európai nemzet előtt.

A Twitteren azt üzenete a Skóciában élő uniós állampolgároknak, hogy nagy becsben tartják és üdvözlik őket.

https://hu.euronews.com/2020/01/31/skociat-akarata-ellenere-veszik-ki-az-uniobol

Vigh László országgyűlési képviselő megosztott egy Facebook-posztot arról, hogy az ellenzéki képviselőnők rondábbak, mint a fideszesek  képekkel

Vigh László fideszes országgyűlési képviselő olyan képet osztott meg a Facebook oldalán, ami kinézetük alapján szembeállítja a fideszes képviselőnőket az ellenzéki képviselőnőkkel. A kép egyértelműen arra szeretne utalni, hogy míg a fideszes képviselők szépek és jó lelkűek, addig az ellenzékiek rossz lelkű, ronda nők, és mindez a lelküket tükrözi. 

 

https://444.hu/2020/01/31/vigh-laszlo-orszaggyulesi-kepviselo-megosztott-egy-facebook-posztot-arrol-hogy-az-ellenzeki-kepviselonok-rondabbak-mint-a-fideszesek

 

Üveggel dobálták meg a II. kerület ellenzéki polgármesterét

Őrsi Gergelyt, a kerület MSZP-s polgármesterét és Berg Dánielt, a  momentumos alpolgármestert dobálták meg üveggel egy utcafórumon.

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője osztotta meg Twitter-oldalán, hogy mi történt a Fény utcai piacon.

A két politikus felé egy cideres üveg repült valamelyik erkélyről. Szerencsére egyiküket sem találták el.

Cseh Katalin szerint az ország látványosan szenved a gyűlölettől, a nacionalizmustól és a megosztó populizmustól.

http://www.zonaporkolt.com/hirek/uveggel-dobaltak-meg-a-ii-kerulet-ellenzeki-polgarmesteret/

 

Fekete Pákó helyett az AC/DC-t választja Győr új fideszes polgármestere – Videóval!

Látványosan kezdte meg polgármesteri munkáját a múlt vasárnap a város élére megválasztott fideszes Dézsi Csaba András. A közgyűlés pénteki ülésén úgy vonult be a győri neobarokk városháza dísztermébe az eskütételére, hogy az ausztrál hard rock zenekar, az AC/DC „Rock N Roll Train” című számának zenéje szólt. A rock már dübörgött az ülés előtt, sőt, még a szünetekben is.

 

https://magyarhang.org/belfold/2020/01/31/fekete-pako-helyett-az-ac-dc-t-valasztja-gyor-uj-fideszes-polgarmestere-videoval/

 

Szabad szemmel: Magyarország már nem demokrácia, de akkor hogy lehet az EU tagja?

Nemzetközi sajtószemle, 2020. február 1.

 

https://nepszava.hu/3065658_szabad-szemmel-magyarorszag-mar-nem-demokracia-de-akkor-hogy-lehet-az-eu-tagja

 

Idén is kétmilliárdot küld Orbán a gémerek sportjára

Budapesten tartják a visegrádi országok esport fesztiválját, Rogán hivatala és a turisztikai ügynökség szervezi a programot.

 

Az esport továbbra sem marad komoly kormányzati támogatás nélkül – ez derült a pénteki Magyar Közlönyből, mely szerint 2020-ban is Budapesten rendezik meg a V4 Future Sports Festival-t, vagyis a visegrádi országok esport megmérettetését.  

Az Orbán Viktor által aláírt kormányhatározat kétmilliárd forintot biztosít a rendezvényre, a szervezés kormányzati koordinációs feladataival pedig a miniszterelnök kabinetfőnökét, vagyis Rogán Antalt bízza meg.

 

https://nepszava.hu/3065676_iden-is-ketmilliardot-kuld-orban-a-gemerek-sportjara

 

Nem jött be Trump béketerve, a palesztinok minden kapcsolatot megszakítanak Izraellel és az USA-val

Az Arab Liga is elutasítja a tervet, mert az szerintük nem teremthet igazságos békét.

Az Arab Liga úgy véli, hogy az amerikai elnök által bemutatott javaslat nem teremthet igazságos békét, ezért az arab országok nem fognak együttműködni az Egyesült Államokkal a terv végrehajtásában, Izraelt pedig óva intették attól, hogy megpróbálja erőszakkal megvalósítani az amerikai elnök javaslatait. 

 

https://nepszava.hu/3065675_nem-jott-be-trump-beketerve-a-palesztinok-minden-kapcsolatot-megszakitanak-izraellel-es-az-usa-val

 

Kentaurbeszéd - Markó Béla: Zsarnokra várva

Az idén Romániában majdnem minden harmincéves. Szervezetek, folyóiratok, újságok, sőt, remények és csalódások is. Harminc éve reménykedünk egy konszolidált demokráciában, és harminc éve csalódunk is nap mint nap. 

 

https://nepszava.hu/3065570_kentaurbeszed-marko-bela-zsarnokra-varva

 

Lendvai Ildikó Migránsok újratöltve

Most összefoglalom Önöknek, mi történt a héten. A föld alatti alagutakon börtönbizniszelő ügyvédek vezetésével migránsok inváziója indult meg, útközben egyesültek a Soros-szervezetek által hergelt cigányokkal. Az alagút vége a VII. kerület, ott jönnek majd felszínre, Niedermüller várja őket, hogy leszámoljanak a keresztény, fehér, heteroszexuális férfiakkal. Ha csak az antirasszista Bayer Zsolt figyelmeztető lövései meg nem állítják őket

https://nepszava.hu/3065655_migransok-ujratoltve

 

N. Kósa Judit Békemenet

Az őszödi beszéd óta tudjuk, hogy a szöveg értelme nem számít, a lényeg, hogy legyen egy jó szó, amit a zászlóra lehet tűzni. Hogy aztán azzal viszik-e utcára az embereket, hogy „hazudtunk”, vagy azzal, hogy „fehér, keresztény, heteroszexuális”, már mindegy is. Valószínűleg aki menni akar, az akkor is menne, ha Bayer Zsolt csak annyit rikoltana: „tűrhetetlen, hogy gumicukor!”

Azon ma már fölösleges lamentálni, hogy Niedermüller Péter – bár talán mondhatta volna szabatosabban – természetesen nem tett rasszista kijelentést, hanem éppenséggel a kirekesztést ítélte el. A nyugdíjak megvédése óta tudjuk, hogy az orbáni újbeszélben egyes szavak akár önmaguk ellentétét is jelenthetik, a béke azt, hogy háború, a rasszizmus elleni fellépés azt, hogy az uszulni vágyók hergelése. Aki bazi nagy kereszteket cipelő néniket vezényel a VII. kerületi polgármesteri hivatal elé, az biztosan tudja, mit csinál. És azt is, hogy miért.

Azt viszont jegyezzük meg, hogy miközben a kormánypárti korifeusok által feltüzelt antirasszista sokaság felsorakozott a hajdani gettó határán, e díszlet mögött zavartalanul folyt tovább a régi előadás. A kormányfő például péntek reggeli rádiószózatában tette világossá, hogy a gyöngyöspatai pakliban bőven van még kijátszásra érdemes kártya. Hogy a munka nélkül szerzett százmillió sérti a keccsölők igazságérzetét, az az alap. A felépítmény még csak most jön: először is azt tudhattuk meg, hogy maguk a cigányok tehetnek a szegregációról, hiszen ők tették lehetetlenné a gyerekeik tanítását.

https://nepszava.hu/3065653_bekemenet

 

Mi csak egyengetjük az állami beruházások útját a fővárosban - interjú Vitézy Dáviddal

Hét-tíz év alatt megépülhet az M5-ös metró első szakasza és megtörténhet a HÉV-járműcsere. Utóbbi költsége önmagában százmilliárd fölött lesz, nem is kevéssel – mondja Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezetője.

 

A Budapest Fejlesztési Központtól reméli a visszatérést a politikai fősodorba?

 

 Ez egy szakmai feladat. Budapest legjelentősebb problémáin, így a levegőszennyezésen, a dugókon, a zöldfelület hiányán az állam nélkül nehezen lehetne változtatni. Mióta létezik Budapest, az állam részt vesz a fejlesztésében. Többek között azért, mert a HÉV-ek és vasút állami kézben van, márpedig az agglomerációs közösségi közlekedésnek ezek a fő eszközei. Minden harmadik autóban ingázó ül. Ráadásul a városkörnyéki települések lakosság száma ütemesen nő, miközben a főváros lélekszáma stagnál. Már nem a kiköltözés a domináns, hanem a beköltözés. Akik Budapesten keresnek munkát vagy iskolát, azok a magas fővárosi lakásárak miatt zömében az agglomerációban tudnak ingatlant bérelni vagy akár venni. A bejáráshoz tíz városkörnyékiből hét a kocsit választja. A klímaváltozást okozó szén-dioxid kibocsátás húsz százalékáért pedig a közlekedés, elsősorban az autók a felelősek Budapesten, a lokális egészségkárosító hatásról nem is beszélve. Egyértelmű, hogy lépni kell és az is, hogy valódi változást csak regionális logikán alapuló, rendszerszintű lépésekkel lehet elérni, amelyek teljes átfutása évtizedes. Rövidtávú politikai sikert keresni ebben butaság lenne.

 

https://nepszava.hu/3065593_mi-csak-egyengetjuk-az-allami-beruhazasok-utjat-a-fovarosban-interju-vitezy-daviddal

 

Gyurcsány Ferenc 225 milliós ingatlanügyletbe fogott

ÉJFÉL ÓTA NYILVÁNOS AZ ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐK VAGYONNYILATKOZATA

Magyar Nemzet

Minden országgyűlési képviselő és a nemzetiségi szószóló leadta a január 31-ei határidőig a vagyonnyilatkozatát. A bevallási kötelezettségnek a köztársasági elnök is eleget tett. A legtöbb képviselő anyagi helyzete egy-két kivételtől eltekintve érdemben nem változott. Míg Gyurcsány Ferenc komoly házvásárlásba fogott, addig Rogán Antal megszabadult a nevén lévő ingatlanoktól, Áder János köztársasági elnök pedig lakáshitelt vett fel.

https://magyarnemzet.hu/belfold/gyurcsany-ferenc-225-millios-ingatlanugyletbe-fogott-7733927/

Alinsky visszanyal

Pilhál György Magyar Nemzet

Nem úgy néz ki, hogy lankadna a Niedermüller-botrány. Ellenkezőleg! Újabb írások, elemzések jelennek meg, korábbi videók kerülnek elő a tenyérbe mászó ember jelenéről, múltjáról. Főképp a jövőjéről, hogy hová menjen mielőbb a DK-s polgármester. Mintha most a kormánypárti oldal alkalmazná a legendás liberális ötletgazda, boldogult Saul Alinsky javaslatait: „Tartsd fenn a nyomást! Támadj, támadj, támadj minden irányból! Sose hagyj esélyt a tántorgó szervezetnek a pihenésre, átcsoportosításra, talpra állásra.”
Érdekes volt, hogy a csütörtöki tüntetés résztvevői Niedermüller mellett főnöke, Gyurcsány Ferenc nevét emlegették a legtöbbször. Majdnem annyiszor, mint az anyaszomorító főhős nevét. Hát persze. Hiszen mindenki tudja, hogy az efféle aljasságok a pártelnök kézjegyét, jóváhagyását bírják. 

https://magyarnemzet.hu/tollhegyen/alinsky-visszanyal-7730972/

 

Albert Camus örökérvényű igazsága

BAYER ZSOLT BESZÉDE A NIEDERMÜLLER PÉTER ELLENI TÜNTETÉSEN

Bayer Zsolt Magyar Nemzet

https://magyarnemzet.hu/velemeny/albert-camus-orokervenyu-igazsaga-7730687/

 

Niedermüller szavai miatt feljelentést tesz a CÖF-CÖKA

A JOGVÉDŐ SZERVEZETEK NEM ÍTÉLTÉK EL A DK-S POLITIKUS MEGNYILVÁNULÁSÁT

Bákonyi Ádám Magyar Nemzet

Sem a Magyar Helsinki Bizottság, sem a Társaság a Szabadságjogokért nem lép fel Niedermüller Péter botrányos szavai ellen. Előbbi szerint bár elfogadhatatlan a DK alelnökének mondata, az „nem éri el a zaklatás vagy gyűlöletbeszéd szintjét a jelenlegi hazai társadalmi és politikai kontextusban”. Utóbbi szerint pedig rendszerszintű jogsértésnek „a nők, a romák, a szexuális kisebbségek, a nem fehér bőrű bevándorlók és más sérülékeny csoportok” esnek áldozatul, így az ellenük elkövetett diszkrimináció vagy rasszista bűncselekmények esetén lépnek fel. A CÖF-CÖKA viszont feljelentést tett közösség tagja elleni erőszak, illetve közösség elleni uszítás bűncselekmények elkövetése alapos gyanújával.

https://magyarnemzet.hu/belfold/niedermuller-szavai-miatt-feljelentest-tesz-a-cof-coka-7731425/

 

Demeter Szilárd: Műhelytitkok a diktatúra hátsó szobájából

DEMETER SZILÁRD origo

Kezdjük talán a legelején: 2018 decemberében felkértek, hogy megbízott főigazgatóként próbáljam meg lábra állítani a Petőfi Irodalmi Múzeumot (PIM). Rendben, mondtam, de írjunk ki pályázatot az állásra, mert éppen nem főigazgatni készültem a következő években, reménykedtem, hogy valaki alkalmasabb elviszi előlem a pálmát.

https://www.origo.hu/kultura/20200201-demeter-szilard-muhelytitkok-a-diktatura-hatso-szobajabol.html

 

Az ébredés évtizede

Nagy Dóra Magyar Hírlap

Napjainkban kommunikációs és identitásformáló színtéren zajlik a háború a világrendek és eszmék között. Kevésbé véres összecsapás ez, de annál pusztítóbb, és az már biztos, hogy ez fogja meghatározni a következő évtizedünket

Akármennyire is harsogják, hogy a jobboldali erők elnyomják a liberálisokat, kiveszik a kezükből a különböző kommunikációs területeket, az a nagy helyzet, hogy ez nem így van. A liberálisok az évtizedek alatt komoly bázist építettek ki, és sikeresen ültettek át rengeteg olyan fogalmat az emberek tudatába, amivel uralni tudták ezt a színteret, és amelyek kifordításával ma már az alapokat zúzzák szét. Azzal, hogy ők birtokolták a kommunikációs tér kilencven százalékát, szinte láthatatlanná tettek minden más véleményt.

Karnyújtásnyira vagyunk az összeomlástól. Európa megásta a sírját, a visszatemetésben pedig nem jeleskedik. Szerencsénkre azonban egyre inkább felerősödnek az eddig lefojtott hangok, és egyre többen veszik fel a harcot e modern őrülettel. Egyetlen esélyünk az, hogy ha nagyon gyorsan felébredünk és végre felismerjük a veszély igazi forrását. Mert ha hibázunk, az utunk megválasztását követően, már nem lesz lehetőségünk visszafordulni.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200131-az-ebredes-evtizede

Turkáljon velünk Rogán zsebében

Rogán Antal szerint élete nyitott könyv és könnyen levezethető, hogy hogyan lett pénze egy második kerületi luxuslakásra, nekünk mégsem sikerült levezetnünk a vagyonnyilatkozatai alapján. A képviselő ugyan valóban sokat keresett az elmúlt tizenöt évben, úgy tűnik ebből alig sikerült megtakarítania. A felvett hatalmas hitellel együtt sem látszik, hogy honnan volt pénze egy becslésünk szerint 90 milliós lakásra 2009-ben.

https://index.hu/belfold/2014/04/02/turkaljon_velunk_rogan_zsebeben/

Andorai Péter: „Az ősrobbanással vagyok egyidős”

Lapunk korábbi interjújával emlékezünk Andorai Péterre, melyet akkor készítettünk, mikor a Nemzet Színészévé választották.

https://magyarnarancs.hu/szinhaz2/az-osrobbanassal-vagyok-egyidos-94303

Boris Johnson szerint a britek most olyan izmaikat fedezhetik fel, amiket már évtizedek óta nem használtak

A brit miniszterelnök egy órával azelőtt, hogy országa kilépett az Európai Unióból, egy videóüzenetben arról beszélt, hogy a Brexit „nemzeti megújulást” és egy „új korszak hajnalát jelenti”.

Elmondta, hogy egyesek most reményt éreznek a kilépés miatt, mások pedig szorongást, egy harmadik csoport pedig amiatt aggódik, hogy sosem ér véget az egész elhúzódó politikai marakodás. És mindenkinek megérti az érzéseit, és most a kormány feladata - az ő személyes feladata is - az ország egységbe terelése.

https://444.hu/2020/01/31/boris-johnson-szerint-a-britek-most-olyan-izmaikat-fedezhetik-fel-amiket-mar-evtizedek-ota-nem-hasznaltak

Simonka koncepciós eljárással vádolja az ügyészséget, de ez nem zavarja a vádhatóságot

Hamis bizonyítékokról és tanúvallomásokról, tudatos rosszhiszeműségről, a vele szembeni teljes elfogultságról, az ügyészség prekoncepciójáról és a vádirat hazugságairól beszélt nemrégiben Simonka György (Fidesz) kormánypárti képviselő egy „interjúban”. A Polt Péter vezette ügyészséget ez nem zavarja – korábban nem volt ez így.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/simonka-az-ugyeszseg-rosszhiszemuseget-es-elfogultsagat-kifejto-ragalmai-nem-zavarjak-a-vadhatosagot-126511

Vezető fideszesek: rossz az egészségügyi politika

Szerintük ez volt az oka a Fidesz rossz szereplésének az őszi önkormányzati választáson.

Csak kissé ingott meg a tagság és a szimpatizánsok bizalma a Fidesz-KDNP pártszövetségben az októberi önkormányzati választás után: míg a lakosságnak kevesebb, mint fele, a kormánypárti tábornak csak az ötöde tekinti a párt kudarcának az őszi voksolás eredményeit - derült ki a Publicus Intézet legfrissebb felméréséből, amelyet az elemző cég a Népszava megbízásából készített.

Ennél alig több Fidesz-hívő gondolja úgy, hogy a párt korruptságát bosszulták meg az emberek, vagy, hogy megunták a jobboldali kormányzást, a többség ma is úgy látja, pártjuk törődik az emberek valódi problémáival és a legalkalmasabb az ország vezetésére.

Mindennek természetesen a fordítottját tartja a kormánypártokról az ellenzéki tábor, különösen az MSZP hívei szerint alkalmatlan a mostani koalíció.

https://hvg.hu/itthon/20200201_Vezeto_fideszesek_rossz_az_egeszsegugyi_politika

Rosszul töltötte ki a vagyonnyilatkozatát Novák Katalin

Mégsem keres havi 2,1 milliót lakáskiadásból.

https://magyarnarancs.hu/belpol/rosszul-irta-meg-a-vagyonnyilatkozatat-novak-katalin-126522

Fekete-Győr programot hirdetett Orbánék leváltására, jönnek a klímakörök

A Momentum elnöke szerint a 20. század még nem ért véget, ha leváltják a Fideszt, akkor léphetünk át a 21. századba. A pártelnök bejelentette, hogy megalakítják a klímaköröket, amelyekkel nyomást fognak gyakorolni a politikusokra, az országjárást pedig folytatják.

https://hvg.hu/itthon/20200201_FeketeGyor_programot_hirdetett_Orbanek_levaltasara_jonnek_a_klimakorok

Péntek este tízkor megjelent az új Nemzeti alaptanterv

Kiderült, hogy nem új, csak a régi módosítása, de csökkenek a diákok terhei és marad a médiaismeret óra. Megjelent Wass Albert kötelező tananyagként.

https://hvg.hu/itthon/20200131_Pentek_este_tizkor_megjelent_az_uj_Nemzeti_alaptanterv

Nyáry Krisztián a Facebook-on: Megjelent a Nemzeti Alaptanterv. Egyelőre csak próbálom elhinni, hogy ez az. Herczeg Ferenc a tíz legfontosabb magyar író között, akinek az életművét ismerni kell. (Ebből összesen három prózaíró.) Wassnak csak a portréját kell tudni megrajzolni, – mondjuk, az nem nehéz. Nincs Eötvös, Ottlik, Szerb, Nemes Nagy, Illyés, Németh, Tamási, Molnár, Déry, Petri, Kertész és egyetlen kortárs sem... Az egyetlen női szerző Szabó Magda. Még olvasom tovább. (És ez csak a középiskola.)

A Fidesz-központ azt kérte a győri jelölttől, ne szerepeltesse Lovasit

hvg.hu is megírta, hogy Lovasi András is a kormánypártok jelöltje, Dézsi Csaba András mellett állt ki a győri polgármester-választás hajrájában. Egy, a fideszes politikus oldalára feltöltött videó szerint a Kiscsillag frontembere arról beszél, hogy

Szóval, hogy ha a Fidesz minden jelöltje olyan lenne, mint Dézsi Csaba András, akkor én Fidesz-szavazó lennék.

Most az énekes a Spirit FM egyik pénteki adásában, amelyről az atv.hu tudósít, elárulta, a Fidesz-központból azt kérték Dézsi Csaba Andrástól, ne tegyen ki a kampányban a Facebook-oldalára olyan videót, amelyben ő szerepel. A polgármester azonban erre csak legyintett.

https://hvg.hu/itthon/20200201_A_Fideszkozpont_azt_kerte_a_gyori_jelolttol_ne_szerepeltesse_Lovasit

A kormány folytatja Budapest építését

FÜRJES BALÁZS: MUNKÁRA ÉS NEM HÁBORÚRA KAPTUNK FELHATALMAZÁST

INTERJÚ

Baranyai Gábor Magyar Nemzet

A kormány Budapest-politikájának fókuszában a közlekedés, a minőségi zöldfelületek növelése és az otthonteremtés áll Fürjes Balázs szerint. A Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek adott interjúban beszélt az új városvezetés első száz napjáról, baljós árnyakról, a szükséges türelemről, a városvezetők számának és fizetésének meredek emelkedéséről, a fővárosi közlekedés fejlesztéséről és a városházi demokráciadeficitről is.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-kormany-folytatja-budapest-epiteset-7731377/

A brexit után is a brexit miatt üthetik egymást a britek

Hosszú története van a brit Konzervatív Párton belüli vitának az Egyesült Királyság EU-tagságával kapcsolatban, és nagy a kísértés arra, hogy a kilépés után ott folytassák, ahol előtte abbahagyták. Külön lövészárokból lőnek a kemény és a puha brexiterek és az Európa-pártiak.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/brexit-egyesult-kiralysag-tory-eu-konfliktus-ellentet.699370.html

Koronavírus: már gyártatják a védőmaszkokat a rabokkal

Soron kívül megkezdte az egészségügyi védőmaszkok gyártását a büntetés-végrehajtási szervezet - jelentette be a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) szóvivője szombaton a debreceni büntetés-végrehajtási intézet gyártóüzemében az MTI szerint.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/bvop-koronavirus-jarvany-vedomaszk-gyartas.699534.html

Falugyűlést tartottak a ditróiak a Srí Lanka-i pékekről

Elsősorban nem a ditrói pékségen alkalmazott Srí Lanka-i vendégmunkások megjelenését kifogásolja a székelyföldi Ditró lakossága, hanem a pékséget működtető helyi vállalkozónak a magatartását, aki szerintük nem becsüli meg a helyi munkaerőt – derült ki azon a szombat délelőtti falugyűlésen, amelyet Puskás Elemér polgármester hívott össze a rendkívüli sajtónyilvánosságot kapott konfliktus megvitatására.

https://mandiner.hu/cikk/20200201_falugyulest_tartottak_a_ditroiak_a_sri_lanka_i_pekekrol

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.