2020, február 18 - 21:46 Sajtószemle

Fura játékot eszelt ki egy a hónapok óta ostromolt, szíriai Idlibben élő apa, hogy a kislánya ne féljen a bombázásoktól.

Megrázó videót osztott meg Facebook-oldalán az Independent című brit lap. A főszereplők egy apa és a kétévesforma kislánya, akik minden alkalommal hangosan nevetnek, ha egy bomba csapódik valahol a lakásuk közelében.

A férfi és kislány Szíria északi részén, a felkelők kezén lévő Idlib városában élnek. A szír kormányerők orosz támogatással decemberben indítottak offenzívát a város visszafoglalására. A folyamatos bombázásokban civilek halnak meg, és egész városrészek néptelenednek el. Mivel Törökország lezárta a Szíriával közös határát, a városból nincs hová menekülni.

Az apa azért találta ki a kis játékot, hogy a kislánya ne féljen a bombázásoktól. Ha meghallják az ismerős morajlást, a kislánynak meg kell tippelnie, hogy csak egy repülő, vagy robbanás is lesz. Ha felrobban a bomba, nagyot nevetnek. Mást úgysem tehetnek.

https://24.hu/elet-stilus/2020/02/18/haboru-video-megrazo-apa-kislany-sziria/

BEER MIKLÓS: MEGDÖBBENTETT, HOGY A KATOLIKUS EGYHÁZ NEM KÉR ELNÉZÉST A CIGÁNYOKTÓL

A nyugdíjasként is aktív püspök a magyar társadalom egyik fontos kihívásáról osztotta meg tapasztalatait.

A főpásztor a Pesti Hírlapnak adott interjút, a teljes beszélgetés ide kattintva olvasható. Az alábbiakban néhány gondolatot idézünk Miklós püspök válaszaiból.

https://szemlelek.net/2020/02/17/beerm_ph

Bayerné titokban adta el multiknak az állami vérplazmát

valaszonline

A Válasz Online megnyerte történetének első jogerős sajtóperét a magyar állami vérplazmakészletet külföldi partnerével megvásárló cég korábbi résztulajdonosa ellen. Triumfálnánk, ám közben az immár Bayerné dr. Matusovits Andrea által vezetett vérellátó újabb három évre eladta a nemzeti vérkészlet fontos részét. Nem írtak ki pályázatot, nem versenyeztettek újra, és nem adják ki a szerződést sem. Épp ellenkezőleg cselekedtek, mint amiért Bayer Zsolt kormánypárti publicista korábban piedesztálra emelte a vérellátó vezetését, benne saját feleségét. Az ügylet látható részéből közben az utolsó magyar szereplő is eltűnt, a cégek viszont számításaink szerint jócskán a világpiaci ár alatt jutnak az értékes anyaghoz. Így adják el a testünket áron alul – második rész.

a törvények alapján Magyarországon nem lehet emberi szervet, szövetet pénzért vásárolni, csak az önkéntes vér- vagy plazmaadás költségét – például a kieső munkaidőt – szabad megtéríteni.

"A Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése szerint nem kell közölnünk helyreigazítást, mert semmi törvénytelent nem tettünk, amikor megírtuk, hogy Drexler Donát, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója, Bayerné dr. Matusovits Andrea jelenlegi vezető, és az állami vérplazmatender egyik nyertese, a Vascular Plazma Kft. korábbi tulajdonosai tanulmányaikat érdekes módon ugyanazon a szegedi orvosi karon végezték és személyes ismeretséget ápolnak. Emellett az sem állta ki a törvény próbáját, hogy „azt a hamis látszatot keltettük, a pályázat eredménye az említett személyek egyetemi kötődésére és személyes ismeretségükre tekintettel alakult ki.” Vagyis a pályázatot éveken keresztül eredménytelennek nyilvánították, egészen addig, amíg az Octapharma nevű multi bevett egy magyar céget maga mellé – a szegedi ismerősökkel. Az ár ellen – noha az már akkor alacsonyabb volt a világpiacinál – nem lehetett kifogásunk, mert versenyt hirdettek, és nem volt ennél jobb ajánlat."  

A kispénzű egyetemistáknak, a segélyből élőknek azonban komoly bevételt ígér, hogy jelenleg Csepelen 60 ezret, a fővárosi Lurdy-házban pedig 58 500 forintot lehet egy hónap alatt szakítani – legalábbis ezt ígérik a központok internetes hirdetései. A múltkori riportunkban felkeresett egyik központ jelenleg hétezer forint juttatást fizet alkalmanként, minden ötödikre pedig tízezer forintot, a másik pedig havi 95 ezer forintot is elérhetőnek tart. A plazmaadás nagyjából egy órát vesz igénybe, a hét-tízezer forintot egy olyan országban fizetik ki, ahol a középiskolai végzettséggel rendelkezők garantált órabére idén 1 211 forint. Korábbi riportunkban erről a szerintünk vitatható jelenségről írtunk, amikor kipróbáltuk a „plazmázást”, a jó pénzhez jutásnak ezt a gyorsan terjedő formáját. 

https://www.valaszonline.hu/2020/02/18/verplazma-vascular-plazma-octapharma-hatter/

Mészáros és Tiborcz építkezni kezdett a Balatonnál, szeretnének egy kis állami támogatást

A miniszterelnök barátjának és vejének közös cége elkezdte a Club Aliga felújítását, és állami támogatásra pályázott. Abből a programból egyébként, ami körül a miniszterelnök lányát lehet sejteni, és amiből a jóbarát már kapott támogatást egy olyan projektre, amit aztán épp a vőnek passzolt tovább.

https://hvg.hu/kkv/20200218_meszaros_lorinc_tiborcz_istvan_balaton_allami_tamogatas

Orbán azt javasolja, tolják jobbra az Európai Néppártot

„Megosztom Önökkel az Orbán-memorandumot. Az Európai Néppárt megújítása rendszeresen felmerült az elmúlt időszakban folytatott nemzetközi megbeszéléseinken. A Néppárt megújítása érdekében Orbán Viktor miniszterelnök úr ma az alábbi memorandumot juttatta el a néppárti partnereknek” – írta ki Novák Katalin Fidesz-alelnök a Facebookra.

Ebben Orbán azt írja, hogy mára változott az Európai Néppárt (EPP) helyzete, „az Európában is súlyos örökséget hagyó kommunizmussal és marxizmussal szembeni fellépés helyett Fidel Castrót és Karl Marxot éltetjük”, „a kereszténydemokrata rajnai modell helyett egalitárius, szocialisztikus társadalomelméleteket karolunk föl”. Szerinte a bürokrácia mellé álltak, és a keresztény inspirációkat nem képviselik nyíltan és öntudatosan.

https://444.hu/2020/02/18/orban-azt-javasolja-toljak-jobbra-az-europai-neppartot

Lehetőségként kell tekinteni a klímaváltozásra

interjú Ürge-Vorsatz Diánával

Pesti Hírlap

Mit lenne hajlandó megtenni egy szelet csokiért? Vagy a reggeli kávéért? Esetleg a krumplifőzelékért? Ezek az élelmiszerek hamarabb tűnnek el, minthogy a most születő generáció hozzászokhatna.

– Korábban azt nyilatkozta: a klímaváltozás okozta új járványoktól félti legjobban a gyerekeit. A koronavírussal már el is érkezett ez az idő?

– Nem hiszem, hogy a koronavírusnak köze lenne az éghajlat-változáshoz. De a Nyugat-nílusi láznak például igen.

– Mi közük van a betegségeknek a klímaváltozáshoz?

– A Nyugat-nílusi lázat, ahogy a maláriát vagy a dengue-lázat is, szúnyogok terjesztik. Ezek, valamint más trópusi és új betegségek megjelenhetnek Magyarországon, mert a klímaváltozás miatt megélnek nálunk is azok a szúnyog- és kullancsfajok, melyek terjesztik. De a biológiai sokféleségünk csökkenése szintén hozzájárul ehhez. Sokkal sérülékenyebb az egész ökológiai rendszerünk, jobban ki van téve egy járványnak, vagy egy kártevő inváziójának.

https://pestihirlap.hu/2020/02/14/lehetosegkent-kell-tekinteni-a-klimavaltozasra/

Oda a mundér becsülete – Biodíszletet csinál a hadvezetésből Orbán

Orbán Viktor kormányfő vasárnapi évértékelőjét a helyszínen katonai egyenruhában hallgatta Korom Ferenc altábornagy, a magyar Honvédség parancsnoka, helyettese Böröndi Gábor altábornagy és Mihócza Zoltán a Magyar Honvédelmi Parancsnokság törzsfőnöke, továbbá több más nyugalmazott hadvezető. A kormányfő beszédében utalt rá: ők invitálták a katonákat, akik elfogadták a meghívást. Csakhogy kérdéses, ott lehetettek-e egyáltalán a katonák egyenruhában. Az 1993-as honvédelmi törvény ugyanis kimondja: katona pártrendezvényen egyenruhát nem viselhet. Bár neve alapján a miniszterelnöki évértékelő kormányrendezvénynek tűnik, valójában nem az. Az eseményt ugyanis a Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezi. Így a katonák jelenléte akkor is kérdéseket vet fel, ha a törvény megkerülhető: van ugyanis annak egy olyan passzusa, ami szerint a katona „laktanyán kívüli politikai rendezvényen csak akkor viselhet mundért, ha arra az állományilletékes parancsnok engedélyt ad, illetve ha olyankor a katonai szervezetet hivatalosan képviseli”. Bár ez alapján elvileg korábban is lehetősége lett volna a mindenkori miniszterelnöknek, hogy pártrendezvényre ültesse a katonai vezetést, szakmai forrásaink nem emlékeznek ilyen esetre a rendszerváltás óta.

https://nepszava.hu/3067483_oda-a-munder-becsulete--biodiszletet-csinal-a-hadvezetesbol-orban

A honvédelmi tárca szerint a Fidesz pártalapítványának rendezvénye nem pártrendezvény

Szerintük semmi baj nincs azzal, hogy egyenruhás tábornokok vettek részt Orbán évértékelőjén.

Nem pártrendezvény, hanem „kormányzati évértékelő” volt Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi beszéde – így reagált kedd reggel a Honvédelmi Minisztérium arra a kérdésünkre, hogy mit kerestek a magyar haderő tábornokai mundérban egy politikai rendezvényen. Mint megírtuk: a vasárnapi évértékelőn egy csoportban ülve díszegyenruhás tábornokok hallgatták Orbánt, miközben az 1993-as honvédelmi törvény kifejezetten tiltja katonáknak, hogy egyenruhában részt vegyenek politikai rendezvényeken. A törvény egy gumiparagrafusa által ugyan a rendelkezés megkerülhető - ha a parancsnok erre külön engedélyt ad a katonának, illetve ha ő a hadsereget testületileg képviseli, akkor elmehet ilyen rendezvényre -, ám a rendszerváltozás óta eltelt évtizedekben közmegegyezés volt arról a pártok között, hogy a pártpolitikát különválasztják a katonaságtól. Így szakmai forrásaink szerint az eltelt harminc évben nem volt arra példa, hogy kormányok – ide értve a korábbi Orbán kabineteket is – politikai rendezvényre citálta volna a főtiszteket.

https://nepszava.hu/3067520_a-honvedelmi-tarca-szerint-a-fidesz-partalapitvanyanak-rendezvenye-nem-partrendezveny

A miniszterelnök hívta meg a honvédségi vezetőket az évértékelőre

A hivatalban lévő miniszterelnök, Orbán Viktor meghívására vett részt a kormányfő vasárnapi évértékelőjén a Magyar Honvédség több egykori és jelenlegi vezetője – hangsúlyozta Németh Szilárd kedden telefonon az MTI-nek.

Németh Szilár, aki egyben Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az MTI-n keresztül ismét köszönetét fejezte ki a Magyar Honvédség Parancsnokságának és volt vezérkari főnököknek, hogy „jelenlétükkel megtisztelték és emelték Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét”

https://24.hu/belfold/2020/02/18/evertekelo-orban-viktor-honvedseg-meghivas/

Egy tender, két győztes – Addig trükköztek, míg Széles Gábor cége nyert

Buszjáratok üzemeltetésére írt ki pályázatot a Budapesti Közlekedési Központ: előbb nyert a jobb ajánlat, aztán akcióba lendült Széles Gábor cége.

Egy hónapon belül két győztest is hirdetett ugyanazon a – majd 9 milliárd forint összértékű, még az előző városvezetés által kiírt – tenderen a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Előbb a fővárosi piacon teljesen ismeretlen, de olcsóbb ajánlatot tevő B Euro Car Kft-t, majd a Budapest utcáin több vonalon is buszokat üzemeltető – a Magyar Hírlap tulajdonosaként is ismert Széles Gábor vállalkozó érdekeltségébe tartozó – VT-Arriva Személyszállító és Szolgáltató Kft -t hozta ki nyertesnek. A csavaros történet még mindig nem ért véget, hiszen a vesztes B Euro Car ugyanúgy megtámadta az eredményt, ahogy azt tette korábban a VT-Arriva.

A főváros még Tarlós István polgármestersége idején döntött a közforgalmú autóbuszvonalak egy részének kiszervezéséről külsős szolgáltató cégeknek.

https://nepszava.hu/3067422_egy-tender-ket-gyoztes--addig-trukkoztek-mig-szeles-gabor-cege-nyert

A „nemzetek Európája” akár háborúba is torkollhat – Interjú Inotai Andrással

Aki az „erős és büszke” nemzetek Európájáról beszél, mint a magyar miniszterelnök, az vagy nem ismeri a történelmet, vagy ha igen, akkor semmilyen következtetést nem vont le belőle – véli egyebek mellett Inotai András közgazdász.

https://nepszava.hu/3067476_a-nemzetek-europaja-akar-haboruba-is-torkollhat--interju-inotai-andrassal

Megromlott egészségére hivatkozva nem vonult börtönbe Orbán vendéglátója

Bocskai Péter többszöri halasztási kérelme után Áder János köztársasági elnöktől remél kegyelmet.

Noha 2018 novemberében jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. korábbi igazgatóját, Bocskai Péter azóta sem vonult börtönbe – tudta meg a 24.hu.

Bocskai a 2014-es választási kampányban lett ismert. Ő volt az a nyíregyházi háromgyerekes családapa, akinek otthonában „váratlanul” megjelent Orbán Viktor miniszterelnök, hogy elbeszélgessen vendéglátóival. Az a videóból nem derült ki, hogy nem egy átlagos családot látogatott meg a kormányfő, hanem a helyi jobboldali önkormányzat által kinevezett városi cégvezető otthonába toppant be. A felvétel ma is megtalálható Orbán Viktor Facebook-oldalán:

https://24.hu/belfold/2020/02/18/bocskai-peter-orban-viktor-nyiregyhaza-borton-ader-janos-kegyelem/

Hernádi Zsolt luxusszállodáját az adófizetők építik, és a Dunától is megvédik

Privátbankár.hu

Pályázati úton 2,8 milliárd forintot kapott a MOL vezér érdekeltsége a beruházásra, és már amiatt sem kell aggódnia, hogy esetleg elmossa az ár a telket. A rokonságába tartozó polgármester települése ugyanis gátat épít.

https://privatbankar.hu/vallalat/hernadi-zsolt-luxusszallodajat-az-adofizetok-epitik-es-a-dunatol-is-megvedik-331000

Baka András: A Kúria a hatalom új célpontja

A volt főbíró arra szólította fel az igazságszolgáltatás függetlenségéért aggódókat, hogy legyenek éberek, nyissák ki a szemüket.

Az elmúlt évtizedben a hatalom politikai céljai és szempontjai nem változtak az igazságszolgáltatásban, 2020-ban azonban új helyzet alakult ki – mondta Baka András kúriai tanácselnök, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke a Szalay Kör és a Pénzügykutató Zrt. Merre tovább az igazságszolgáltatással? című konferenciáján. A volt főbíró szerint az elmúlt időszakra az volt jellemző, hogy a hatalom az egész bírói szervezetet támadta, ám a jövőben a Kúria lesz a célpont.

https://nepszava.hu/3067460_baka-andras-a-kuria-a-hatalom-uj-celpontja

Dr. Bíró Endre Illetékkel büntetnek

Az illetékekről szóló törvényt ezzel a szokatlan jogi technikájú, rendkívül káros tartalmú és kifejezetten alamuszi jellegű értelmező rendelkezéssel egészítették ki 2020. január elsejei hatállyal: "Az illetéktörvény alkalmazásában alapítványnak a közhasznú jogállású alapítvány minősül."  (1990. évi XCIII. törvény 102. § (1) bek. v. pont)  

Ez azt jelenti, hogy az illetékfizetési kötelezettségek szempontjából csak a közhasznú alapítvány az alapítvány! Hogy miért is nem lehetett világosan, szabatosan, egyértelműen (és a joghasználók számára könnyen megtalálható rendelkezésben) az illetéktörvény által eddig az „alapítványoknak” címzett szabályokat „közhasznú alapítványokra” módosítani? Csak sejthető, hogy a törvénymódosítást követő tiltakozásokat próbálták a hatalmasok elkerülni egy olyan „csomagolással”, amit civil polgár legyen a talpán, aki elsőre megtalál és megért.

https://nepszava.hu/3067488_illetekkel-buntetnek

Zöld hazafiság

Baranyai Gábor Magyar Nemzet

Hazánk, szülőföldünk, környezetünk tisztelete alapvető és elvárható közös pont minden magyar ember számára. A jobboldali, konzervatív, patrióta gondolkodók, döntéshozók felelőssége még nagyobb, hiszen számunkra magától értendő és másoktól is megkövetelendő az Isten teremtette ember és világ védelme. A kormány klímavédelmi akcióterve azt jelenti, hogy a természetvédelem mindannyiunk hazafias kötelessége.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által az évértékelőn meghirdetett nyolcpontos intézkedéscsomag az egyéntől az önkormányzatokon át a multinacionális vállalatokig tartó felelősségvállalásra építő program első eleme. Ahogy a családvédelem terén – az ország anyagi fejlődésétől függően – évről évre újabb és újabb intézkedéseket hirdet a kormány, úgy a természetvédelem terén is lesznek további fontos lépések.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/zold-hazafisag-7788407/

Gyárfás Tamás ma sem felejti el megemlíteni Princz Gábort

A VÁDLOTT SZERINT PORTIK TAMÁST AZÉRT KÜLDTÉK HOZZÁ, HOGY LÉPRE CSALJA ŐT

Magyar Nemzet

A Fenyő János megölése kapcsán felbujtással vádolt Gyárfás Tamás ma folytatja vallomását a Fővárosi Törvényszéken. Az egykori tévés producer a zsarolóiról, a védett tanú meséjéről, a Számvetés című film félremagyarázásáról, Fenyő és a Postabank kapcsolatáról, nyomozói hibákról, valamint arról beszél majd, hogy Portik Tamás lépre akarta őt csalni.

https://magyarnemzet.hu/belfold/gyarfas-tamas-ma-sem-felejti-el-megemliteni-princz-gabort-7781003/

A kérdések hatására elillanni látszik Gyárfás Tamás magabiztossága

Meglepő fordulatot vett kedden, a harmadik tárgyalási nap végén Gyárfás Tamás büntetőpere. A Fenyő-gyilkosság felbujtójaként megvádolt médiaszemélyiség-sportvezető előtte csaknem három teljes tárgyalási napon át adta elő kimérten, lassan, és szinte hallhatatlanul halkan védekezését a vádakkal szemben, dokumentumokkal igazolva azon állítását, hogy neki 1996. október 11-ét követően, vagyis a gyilkosság előtt 16 hónappal már semmilyen lényegi vitája nem volt Fenyő Jánossal; mutatva rá az ellene vallók, különösen Tasnádi Péter vallomásának ellentmondásaira; illetve tálcán felkínálva a 2018 novemberében elhunyt, így védekezésre már képtelen Princz Gábort, a Postabank egykori vezérét alternatív gyanúsítottként, a bíró és az ügyész kérdéseire már összefüggéstelen, gyakran kivehetetlen, de legalábbis értelmezhetetlen válaszokat adott.

"Miért tagadta meg a poligráfos vizsgálatot?" - kérdezte elsőre Póta Péter bíró, amire Gyárfás azt felelte, hogy meggyanúsítása annyira felzaklatta, hogy tartott tőle, elragadtatná magát. Póta erre emlékeztette, hogy a nyomozók több kihallgatáson összesen négy alkalommal ajánlották fel neki a poligráfos vizsgálatot, ám Gyárfás hol azt szabta feltételül, hogy előre megismerhesse a kérdéseket, hol azt, hogy az ellene vallókat is vessék alá hazugságvizsgálatnak. Gyárfás erre azt felelte, hogy szerinte ez is csak azt igazolja, hogy mennyire fel volt zaklatva.

Még ennél is zavarosabb volt a magyarázata arra, hogy miért állt szóba Tasnádi Péterrel és Portik Tamással, ha korábban Tasnádi emberét, Agárdi Gábort simán elzavarta, illetve ha már szóba állt velük, miért nem tett ellenük vagy ismeretlen tettes ellen feljelentést zsarolás miatt. Gyárfás védekezését nem lesz egyszerű rekonstruálni, szedjük pontokba:

Ezek után a per következő, csütörtöki tárgyalási napja kifejezetten izgalmasnak ígérkezik, mert Póta bíró és az ügyész ma még csak általános kérdéseket tett fel, csütörtökön viszont már részleteiben fogják faggatni Gyárfást a vallomásában elhangzottakról.

https://444.hu/2020/02/18/a-kerdesek-hatasara-elillanni-latszik-gyarfas-tamas-magabiztossaga

Blokkoljuk az EU-küldetést

ÁTSZABJÁK A BEVÁNDORLÁST ÖSZTÖNZŐ SOPHIA FÖLDKÖZI-TENGERI MŰVELETET

Tóth Loretta Magyar Nemzet

Egy teljesen új művelet indul az embercsempészet felszámolása érdekében a Sophia mandátumának márciusi lejárta után – tudatta tegnap Szijjártó Péter. A tárcavezető az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásáról nyilatkozva azt is közölte, hazánk Ausztriához és Olaszországhoz hasonlóan csak olyan műveletet kész támogatni, amely nem jelenthet újabb ösztönzést és vonzerőt az Európába irányuló illegális migrációs folyamatok vonatkozásában.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/blokkoljuk-az-eu-kuldetest-7787543/

„Örülök, hogy hangsúlyos szerephez jut Wass Albert”

Csókás Adrienn-Kárpáti András Magyar Nemzet

– Nem volt igazságos, hogy a nemzet megmaradása szempontjából nagyon fontos szerzők korábban kimaradtak a tananyagból, a NAT megújításával viszont lehetőség nyílt arra, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük a végtelenül gazdag, sokszínű magyar irodalmat – állt ki az új szabályozás mellett Oberfrank Pál érdemes művész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója.

https://magyarnemzet.hu/belfold/orulok-hogy-hangsulyos-szerephez-jut-wass-albert-7789613/

Nemzeti identitás versus bolsevikok

A SZOCLIB AGYMOSÁS ELLENÉRE A LEGTÖBB TANÁR LÁTJA ÉS ÉRTI A XX. SZÁZAD FOLYAMATAIT

Gulyás László Magyar Nemzet

Mielőtt belevágnánk a témánkba, egy gyors magyarázat a címről: a 2010-es évek közepén egyik vidéki egyetemünkön egy történészkonferencián, annak megnyitó beszédében egy professzor asszony tréfálkozva „bolsevik történészként” mutatta be önmagát. Akkor ez a hallgatóság többsége számára egy rosszul sikerült tréfának tűnt. Pedig nem az volt! Jól mutatja ezt, hogy a Nemzeti alaptanterv (NAT) megjelenése után az irodalom- és történelemtanítás témakörében szakmai köntösbe bújtatott gyűlölethullám indult el.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/nemzeti-identitas-versus-bolsevikok-7787057/

Schiffer és Vágó még mindig rajta van az LMP fizetési listáján

Huszonöt szerződést kötött kommunikációs vagy ahhoz kapcsolódó feladatokra az LMP képviselőcsoportja – derült ki a hvg.hu által kikért frakciószerződésekből. Ez nem látszik meg a párt népszerűségén: a Závecz Research januári mérése szerint a biztos pártválasztók nem juttatnák most be a Parlamentbe. A párt közeléből nem tűnt el teljesen a korábbi társelnök, Schiffer András, ahogy az EP-listavezetőnek, Vágó Gábornak is leesik pár millió.

Toronymagasan az LMP-nek kellene vezetnie a parlamenti pártok népszerűségi listáját az alapján, amennyit kommunikációra és saját mondandójának megjelenésére költött a mindössze hatfős frakció: a 2018 májusától tavaly év végéig közel 60 millió forint ment el ilyesmire, és már a 2020 januárjától júniusig szóló időszakra is 16,8 milliónyi kontraktus köttetett e célra.

Eszerint kommunikációs jellegű, vagy ahhoz kapcsolódó feladatokra összesen 25 szerződést – köztük a párt volt parlamenti vagy önkormányzati képviselőivel több folyamatos megbízást – kötöttek.

https://hvg.hu/itthon/20200218_lmp_frakcioszerzodes

Összefog és az Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék a házszabály korlátozásai miatt

Az ellenzéki képviselők az úgynevezett szájzártörvény megsemmisítését kérik, ami alapján 60 napra is kitilthatják őket a Parlamentből.

Az ellenzéki pártok közös beadványban kérik az Alkotmánybíróságtól, hogy semmisítse meg az országgyűlési törvény és a házszabály módosításait – jelentették be a Párbeszéd, az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP és a Magyar Liberális Párt képviselői az MTI szerint.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke "szájzártörvénynek" nevezte a szabályozást és úgy vélte:

a február 1-jén hatályba lépett módosítások célja, hogy megfélemlítsék, meghátrálásra kényszerítsék az ellenzéki képviselőket, közös beadványukban ezért azt kérik az Alkotmánybíróságtól, hogy semmisítse meg a módosításokat.

https://hvg.hu/itthon/20200218_alkotmanybirosag_ellenzek_szajzartorveny_hazszabaly_modositasai_kover_laszlo

Hatalmas változások jöhetnek a Facebookon - megszólalt Zuckerberg

A Facabook alapítója a Financial Times-ban megjelent cikkben szólította fel a világ törvényhozóit, hogy egyértelműen szabályozzák a nagy technológiai cégek működését. Szerinte ez rövid távon ugyan árthat cégének, hosszabb távon azonban mindenkinek jobb lesz.

https://www.napi.hu/tech/facebook-valtozas-zuckerberg-szabaly-tech-ceg.700430.html

Bogdán László: more, mi lesz velünk?

Az utóbbi hetekben felerősödött hazánkban a cigányellenesség. A tavaly év végén megjelent kutatás szerint a magyar emberek többsége nem nyújtana segítséget a cigány “honfitársainak”. Az idézőjel nem véletlen, hisz’ különösebb magyarázat nem kell ahhoz, hogy a gyűlölködők nem tekintik teljes jogú magyar állampolgároknak a cigányokat.

Erre az utálatra még rátett egy jó nagy lapáttal Orbán Viktor kijelentése

a gyöngyöspatai szegregáció miatt írni-olvasni nem tudó 62 cigány fiatal számára megítélt kártérítésről. A gyűlölethullám napról, napra erősödik. Ebben a légkörben emlékezünk február 23,-án a tatárszentgyörgyi cigány gyilkosságokra, Csorba Robika és édesapja értelmetlen halálára.

Robikáéknak egyetlen bűnük az volt, hogy cigányok voltak.

bl.: Korábbi interjújában, ami még a gyöngyöspatai események előtt készült, már beszélt arról, hogy miképpen gondolkodik a kutatási eredményről. Az utóbbi hetekben történtek alapján mit gondol hova fajulhat a gyűlölködés, lát-e esélyt arra, hogy változzon valami?

Bogdán László: Korábban is többször elmondtam, az, hogy a magyarok 86 százaléka mélyen cigányellenes nem volt számomra újdonság.

Saját magam is naponta átélem mindezt, sajnos a mai Magyarország a mindennapok gyűlöletében él. Nem könnyű úgy élni a hazámban, hogy 10 emberből 9 nem fogad el, vagy nem vesz tudomást a létezésemről. 

https://varosikurir.hu/bogdan-laszlo-more-mi-lesz-velunk/

Így teszi még kiszolgáltatottabbá az állam a bántalmazott nőket

Az esetek nagy részében az a tapasztalat, hogy az áldozatok nem kapnak kellő segítséget és védelmet, ha a hatóságokhoz és az igazságszolgáltatáshoz fordulnak.  Ennek egyik oka, hogy nagy eltérés van a jogi keret és a jogalkalmazás között. Bár a jogi keret számos ponton megfelelő – több hiányossága mellett –, a jogalkalmazás ezzel sokszor nem esik egybe, ugyanis az függ az eljárók szubjektív megítélésétől is. Ennek oka, hogy az intézményrendszerek képviselői nem kapnak megfelelő képzést a családon belüli erőszak jellemzőiről és természetrajzáról, ezzel szemben viszont nagyon gyakran osztják a társadalomban jelenlévő sztereotípiákat és előítéleteket a nőkkel szemben. Ez áldozathibáztatáshoz vezet, tehát a felelősséget az elkövetőről részben vagy egészben áthelyezik az áldozatra, miközben a bántalmazást racionalizáló tényezőket keresnek. Ez a komplex jelenség az intézményi árulás.

Intézményi árulásnak[1] nevezik az intézményi szakszerűtlenség egy különleges formáját, amely főként egy speciális csoportot érint

https://merce.hu/2020/02/18/igy-teszi-meg-kiszolgaltatottabba-az-allam-a-bantalmazott-noket/

A régi világ terroristái: 100 éve ölték meg a Népszava újságíróit

100 éve, a baloldali forradalmi kísérletek összeomlásával egy időben az országban megkezdték működésüket a régi, tekintélyelvű rendszert erőszakos eszközökkel visszaállítani kívánó, ellenforradalmi, jobboldali különítményes csapatok. A Politikatörténeti Intézet és a Napvilág Kiadó Kérdések és válaszok a Horthy-korról című kötetében számos egyéb téma mellett a fehérterrorról és az „ébredő magyarokról” is olvashatunk. Ebből a könyvből közlünk szemelvényeket.

Károlyi-kormány tulajdonképpen a különítményesek túszává vált, hiszen csak azok voltak képesek ideig-óráig biztosítani a fennmaradását. Horthy az antant beleegyezésével Siófokon rendezte be főhadiszállását, és különítményesei is vele mentek. Prónay, Héjjas Iván, Ostenburg-Moravek Gyula és társaik a „rendcsinálást” saját szájuk íze szerint értelmezték.

Napirenden voltak a kínvallatások, kivégzések a Tanácsköztársasággal rokonszenvezőkkel, zsidókkal vagy egyszerűen olyanokkal szemben, akiknek a vagyonára, feleségére, lányára a különítményesek szemet vetettek.

Horthy előkelően nem vett tudomást a történtekről (bár nem is adott írott utasítást azokra). Mikor a Nemzeti Hadsereg bevonult Budapestre, a különítményesek a fővárosra és az ország más részeire is kiterjesztették tevékenységüket.

https://merce.hu/2020/02/17/a-regi-vilag-terroristai-100-eve-oltek-meg-a-nepszava-ujsagiroit/

Botrányai ellenére Farkas Flórián is ott volt Orbán Viktor évértékelőjén

Bár a Lungo Drom elnökeként Farkas Flórián az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) alakuló ülésén is távol maradt tavaly decemberben – és egyébként is nehéz nyilvános rendezvényeken elcsípni, megtalálni, vagy akár csak nyilatkozatra bírni, például Gyöngyöspata ügyében –, az már biztos, hogy a fideszes politikus

a vasárnap délutánt Orbán Viktorral töltötte.

Pontosabban, egy épületben volt vele, miután ő is meghívást kapott a miniszterelnök évértékelőjére a Várkert Bazárban. Munkatársunk az M1 online videójában szúrta ki a rejtőzködő politikust, bevalljuk, először nem vettük észre, csak egy későbbi, sokadik megtekintéskor. Ott ül a jobb felső sarokban, ha jól látjuk, Fazekas Sándor mellett:

https://168ora.hu/itthon/megtalaltuk-farkas-floriant-megjelent-orban-viktor-evertekelojen-181864

Szabad szemmel: Orbán kizöldülésén tanakodik a német sajtó

Nemzetközi sajtószemle, 2020. február 18.

https://nepszava.hu/3067495_szabad-szemmel-orban-kizoldulesen-tanakodik-a-nemet-sajto

Barack Obama Soros György kérésére rendelhetett el FBI-nyomozást

ORIGO

Az amerikai Harvard Egyetem jogi karának professzor emeritusa, Alan Dershowitz a Breitbart Newsnak adott vasárnapi interjújában beszélt arról, hogy az egykori demokrata elnök, Barack Obama Soros György kérésére kötelezte az FBI-t, hogy indítson vizsgálatot valaki ellen. Minderről Dershowitznak bizonyítékai is vannak.

Az ügy előzménye, hogy William Barr amerikai igazságügyi miniszter múlt hét csütörtökön az ABC televízióban nyilvánosan kérte az elnököt, hogy ne tweeteljen többet Roger Stone ügyében.

A korábbi elnöki tanácsadó elleni perben az ügyészek által javasolt büntetés hétfőn jelent meg.

https://www.origo.hu/nagyvilag/20200218-obama-soros-keresere-rendelhetett-el-nyomozas.html

Szánthó Miklós: A nyílt társadalom erőinek világméretű ármánykodása a klímakérdésben is nyílvánvaló

origo

A klímahisztériázók a munkásosztály helyett most a bolygó kizsákmányolására hivatkozva akarják átvenni a felelősséget az egész világért, miközben politikai termékük kommunikálásán kívül semmit sem cselekednek - mondta Szánthó Miklós. Az Alapjogokért Központ vezetője szerint ezzel szemben a teremtésvédelem és a lokalitás tiszteletének talajáról kiindulva a konzervatív magyar kormány keresztyén és hazafias kötelességként értelmezi az ügyet, és az otthon iránt érzett közös szeretetre alapozva valódi akciótervet hirdet és cselekszik. 

https://www.origo.hu/itthon/20200218-szantho-miklos-orban-viktro-evertekelo.html

Baranyi régi harcostársai

Pataki Mártont és Pápa Leventét is érzékenyen érintette az Együtt 2018-as megsemmisítő veresége, egyikük szerint „innen nem lehet felállni”. Úgy tűnik, mégis

Korompay Csilla Magyar Hírlap

Bár Ferencváros polgármestere azt ígérte, nem haveri alapon oszt tisztségeket, máris három volt harcostársát segítette pozícióba. Legalábbis ők azok, akikről tudunk. Mert az átláthatóság is várat magára.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200218-baranyi-regi-harcostarsai

Európa mi vagyunk

Javaslunk egy stratégiát: ki kell mászni a liberálisok zsebéből. Vissza kell venni az európai identitást. Minden más lassú öngyilkosság

Őry Mariann Magyar Hírlap

„Európa nem Brüsszelben van. Európa mi vagyunk, és nem kell megfelelnünk a megfáradt brüsszeli elitnek, akik lassan már magukból is kiábrándultak. Korábban azt hittük, Európa a mi jövőnk, ma már tudjuk, hogy mi vagyunk Európa jövője.”

„Ha Európa megváltozik, életben marad. Ha Európa nem változik meg, halálra ítéli magát. Ha továbbra is pofonokat kapunk az EU-tól, levonjuk a következtetéseket.”

Mindkét idézett kijelentés vasárnap hangzott el. Az elsőt Orbán Viktor kormányfő mondta Budapesten, a másodikat pedig Matteo Salvini, a Liga elnöke Rómában. Erős üzenetek a liberális uniós elitnek, a brüsszeli bürokratáknak, akik az új európai identitást akarják megteremteni. 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200218-europa-mi-vagyunk

Lúgos-ügy: döntött az alkotmánybíróság, felül kell vizsgálni B. Krisztián ügyét

„Örülök”, hogy kínosan ügyelnek az elkövetők jogaira. De az áldozatok jogai hol vannak? Az én jogom hol van, hogy majd hetedjére mondhatom el, mi történt velem? Vagy mi fog történni, kérdem én? Ki gondol arra, hogy nekem miket kell kiállnom? Úgy tudtam pedig, hogy 2020 az áldozatsegítés éve lesz” – nyilatkozta az nlc-nek Renner Erika nem sokkal azután, hogy kiderült a lúgos orvos alkotmánybírósági panaszának döntése. A többször is elítélt Bene Krisztián börtönbüntetése végrehajtásának felfüggesztését kérte tavaly, az indítványát pedig az Alkotmánybíróság befogadta. Legutóbb február 18-án tárgyalták, és a döntés is megszületett.

Az Alkotmánybíróság felülvizsgálatra visszaküldte a Kúriának a másfél évvel ezelőtt meghozott jogerős, harmadfokú ítéletet, mivel véleményük szerint valóban sérült a doktor jogorvoslathoz fűződő joga. A felülvizsgálat módjáról a Kúriának kell döntenie. 

határozatot végigolvasva azonban feltűnik, hogy a panasz számos pontjával nem értett egyet több alkotmánybíró.

https://nlc.hu/ezvan/20200218/lugos-orvos-renner-erika-alkotmanybirosag-dontes/

Hiába kéri a TASZ, Karácsony nem hagy fel a Hír TV bojkottjával

„Amíg a Hír TV nem kér bocsánatot a neonácikat mosdató, az antifasiszták tevékenységét megkérdőjelező riportjáért, addig sem én, sem a főpolgármester-helyettesek, sem a Főpolgármesteri Hivatal munkatársai nem adnak nyilatkozatot a Hír TV-nek, és nem is teszünk eleget semmilyen meghívásuknak.”

Nem sokkal később Pikó András is bejelentette, hogy csatlakozik a bojkotthoz.

A TASZ ugyanakkor most arra hívja fel a figyelmet: közhatalmat gyakorló választott tisztségviselőként nem hozhatnának ilyen döntést.

A szervezet azt hangsúlyozza mai közleményében, hogy városvezetőknek kötelezettségük nem a Hír TV-vel, hanem a Hír TV nézőivel szemben van: azoknak is polgármesterei, akik erről a csatornáról tájékozódnak.

https://merce.hu/2020/02/18/hiaba-keri-a-tasz-karacsony-nem-hagy-fel-a-hir-tv-bojkottjaval/

Az Oktatási Hivatal bikkfanyelvű tájékoztatása miatt nem ismerhették meg a szülők az iskolaérettségi véleményt

Az OH által előírt egyik kritérium, amelyet a szakpedaógusnak be kell tartani, így szól:

„[…]a szakértői bizottság tagjait a szakértői tevékenység során tudomásukra jutott tényekre és adatokra nézve titoktartási kötelezettség terheli. Az ügyre vonatkozó tényekről és adatokról csak az ügyben eljáró hatóságok, törvényben meghatározott szerv (személy) számára nyújtható tájékoztatás. A titoktartási kötelezettség megszegése esetén a szakértői bizottság tagjával szemben polgári jogi igény támasztható.”

A kiszivárgott részletekre és a sajtóban megjelent értelemzésekre az Oktatási Hivatal meglehetősen felháborodottan reagált hétfőn: „Az ellenzéki médiumokban megjelentekkel ellentétben minden szülő megismerheti a saját gyermekéről készült szakértői véleményt” – közölték az MTI-vel.

A Társaság a Szabadságjogokért kedden közleményben értékelte, hogy milyen mértékben biztosítottaz érintett szülők hozzáférése a szükséges információkhoz.

Mint írják, az Oktatási Hivatal szövege jogi szempontból alapvetően korrekt, ámi aki nem ismeri a mögötte lévő jogszabályokat, aligha tud bármit is kihámozni belőle.

https://merce.hu/2020/02/18/az-oktatasi-hivatal-bikkfanyelvu-tajekoztatasa-miatt-nem-ismerhettek-meg-a-szulok-az-iskolaerettsegi-velemenyt/

Magyar kutatók, orvosok ezrei veszítik el fontos ingyenes tudományos hozzáférésüket

Nincs elég pénz a legfontosabb digitális adatbázis finanszírozására, kutatók tízezrei és felsőoktatási hallgatók százezrei veszítik el ingyenes hozzáférésüket.

Az EISZ legfrissebb, 2018-as beszámolója szerint szolgáltatásainak felhasználói:

·         266 000 egyetemi hallgató,

·         18 000 felsőoktatási oktató és kutató,

·         8000 kutatóintézeti munkatárs, muzeológus,

·         5000 orvos, kórházi munkatárs,

·         325 000 közkönyvtári, 10 000 levéltári felhasználó,

·         Határainkon túli intézményeknél több mint 5000 felhasználó.

https://hvg.hu/gazdasag/20200218_arcanum_digitalis_tudomanytar_mta_tudomanyos_kutatas

Kegyetlen dilemma elé állította Vidnyánszky egymilliárdja a független színházakat

Ha részt vesznek a Déryné Programban, azzal legitimálják a gyanús pénzosztásokat. Ha viszont nem, versenyhátrányba kerülnek.

„A kultúra mindenkié, nem csupán egy szűk elité, ezért azokhoz is
el kell vinni, akik földrajzi okokból nehezen jutnak el színházba.” Fekete Péter államtitkár december 19-i szavai nem nagyon lépték át a szélesebb nyilvánosság ingerküszöbét, pláne ahhoz képest, hogy néhány nappal korábban még mindenki a botrányba fulladt, aztán finomított kulturális törvénnyel volt elfoglalva. Pedig fontos dolgot jelentett be: 

elindítják az egymilliárd forintos Déryné Programot, hogy budapesti előadásokat utaztassanak olyan kisvárosi művházakba, szapadtéri színpadokra és kisebb játszóhelyekre, ahová a vidéki színházak sem érnek el.

A lebonyolítással a Nemzeti Színházat bízták meg, Vidnyánszky Attila igazgató pedig már ekkor, Fekete oldalán ülve elmondta, hogy nemcsak a saját produkcióikat vinnék, hanem más társulatoktól is gyűjtenének be előadásokat. 

 ha egy független szervezet úgy dönt, részt vesz a Déryné Programban, az úgy is felfogható, hogy egy olyan cég felhívására jelentkezik, amely teljesen új szervezetként más, fontos művészeti produkciók elől vitte el a taopótló pénzeket. Egymilliárd forint óriási összeg ebben a szférában, a tizenegy fővárosi fenntartású kőszínháznak például összesen 3,5 milliárd taopótló forint jutott még az előző körben (amikor nem írtak ki pályázatot). 

„Aki nem kapta meg azt a támogatást, amire a tao-rendszerben jogosult lett volna a jegybevétele alapján, annak nagyon rosszul esik, hogy közben így költik el a pénzt”

- mondta Rihay-Kovács Zita, a legnagyobb, független szervezeteket tömörítő FESZ ügyvezetője.

https://444.hu/2020/02/18/kegyetlen-dilemma-ele-allitotta-vidnyanszky-egymilliardja-a-fuggetlen-szinhazakat

Valahogy pont fideszes politikusok bukkannak fel a közmédiában, hogy szakértőként bemutatva beszéljenek Orbán évértékelőjéről

Miután nem maradhatott olyan fogyasztója a közmédiának, aki legalább egyszer ne futott volna bele a szinte végtelenítve sugárzott miniszterelnöki évértékelőbe, eljött a szakértők ideje, hogy elemezzék Orbán Viktor vasárnapi beszédét. 

https://444.hu/2020/02/18/valahogy-pont-fideszes-politikusok-bukkannak-fel-a-kozmediaban-hogy-szakertokent-bemutatva-beszeljenek-orban-evertekelojerol

„Ha nincs kamera, Orosz Mihály Zoltán állat módján viselkedik, ordít, múltkor már az öklét emelte”

Érpatak korábbi polgármestere ősszel visszatért a politikába, ezúttal Nagykállóban lett képviselő. Itt nemcsak a korábbi polgármesterrel áll háborúban, de az újjal is, pedig vele nemrég, az őszi választás idején még szövetségben volt. Riport.

·         rosz Mihály Zoltánt 2018 tavaszán állították fel Érpatak polgármesteri székéből. Az apró falunak ekkorra lett elege belőle végleg, és új vezetőt választott.

·         Mindez mégsem jelentette Orosz politikai pályájának végét, tavaly ősszel ugyanis a közeli Nagykállóban választották önkormányzati képviselővé.

·         Egy furcsa politikai alku révén került a testületbe, a cél az előző vezető leváltása volt.

·         A nagykállói politikai viszonyok kuszaságáról sok mindent elárul, hogy ősszel fideszes indult fideszessel szemben, és DK-s a szocialista ellen.

·         A kisváros tele van gyanús, uniós támogatási ügyletekkel.

·         Ottjártunkkor kiderült, hogy Orosznak komoly támogatottsága van a kisvárosban, híveit mindenfelé megtalálni.

·         Tőle pedig azt tudtuk meg, hogy az „érpataki modell továbbfejlesztett változatát úgy hívják, hogy nagykállói civil kontroll.”

·         Az új polgármester részletesen beszámolt arról a 24.hu-nak, milyen együtt dolgozni Orosszal. Röviden: brutális.  

 

https://24.hu/belfold/2020/02/18/orosz-mihaly-zoltan-nagykallo-erpatak-verekedes-polgarmester-riport/

Megkapta az első 10 milliárdot a főváros a betegellátás fejlesztésére

A kormány és a Fővárosi Önkormányzat között korábban létrejött megállapodás értelmében Budapest az elkövetkezendő 5 évben az egészségügy fejlesztése érdekében összesen 50 milliárd forint központi költségvetési támogatásban részesül, jelentette be az első tízmilliárdos részlet átutalását közös közleményben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Karácsony Gergely főpolgármester. Mint írták:

a főváros által javasolt alapelv szerint az első évben 2 milliárd forintot fordítunk a daganatgyanús és nagydiagnosztikai MR- és CT-vizsgálatokhoz kapcsolódó várólisták megszüntetésére, 8 milliárd forintot pedig a kerületek között osztunk szét a járóbeteg ellátás színvonalának emelésére.

https://index.hu/belfold/2020/02/18/budapesti_egeszsegugyi_fejlesztes_kormanyhatarozat/

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.