2020, február 15 - 17:48 Sajtószemle

KIK A MAGYAR KULTÚRA ELLENSÉGEI?

Félreértés ne essék, Szakács Árpádot nagy hiba lenne mezei összeesküvés-hívő futóbolondnak nevezni: a kormánypropaganda egyik bástyája, a Mediaworks lapkiadó központi szerkesztőségének főszerkesztője olyan hatalommal bír, amelyről kevés újságíró álmodott a Kádár-rendszer vége óta. Ő indította a Magyar Időkben a Kinek a kulturális diktatúrája? című cikksorozatot, amelyben a magát kommunistaellenesnek nevező, mégis a Rákosi-rendszer kulturális politikájának működési módját felélesztő szerző azokat az intézményeket vette sorra, amelyeket bár a Fidesz-kormány révén támogat az állam, mégis beengednek szerinte „nem eléggé jobboldali” vagy neadjisten akár liberális művészeket. Aki nincs velünk, az ellenünk van, és annak nem jár közpénz, üzente. Ennek a cikksorozatnak a hatására rúgták ki Orbánék az amúgy jobboldaliként elkönyvelt Prőhle Gergelyt a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről (helyette jött a magát 110%-ig orbánistának nevező Demeter Szilárd), és Hammerstein Juditot a Balassi Intézet éléről.

 

A gender komoly veszélyt jelent a társadalom tudatformálásában, Nyugat-Európában láthatjuk, milyen ez. Ha ezt nem vesszük komolyan, a gender megjelenik a színházban, a filmben, az irodalomban, sőt most már akár a Bábszínházban is mennek például homoszexualitást népszerűsítő előadások Alföldi Róbertnek köszönhetően.

Alföldi egyébként legutóbb Molière-t, A képzelt beteget rendezte a Budapest Bábszínházban.

Alföldi nem az egyetlen megnevezett meleg művész volt az előadásban, aki valamiért – vajon miért – Szakács szerint veszélyt jelent a kultúrára. Amikor szóba került a Szász János nevéhez fűződő Hunyadi-film, amely végül nem készülhetett el, kiderült az is, hogy a Szakács által sikerrel megtorpedózott kulturális projektek száma eggyel több: mint elárulta, ő juttatta el a film kiszivárogtatott és szerinte „botrányos” forgatókönyvét a Pesti Srácokhoz, amelynek erről szóló feljelentő cikke révén aztán megindult a sikeres hadjárat a film ellen. (Ezért egyébként Szakács hatalmas tapsot kapott. „Nem azért mondtam” – pironkodott a szerény előadó.)

A filmről azt mondta:

„NEM BIZTOS, DE FELMERÜLT, HOGY KULKA JÁNOS JÁTSZANÁ HUNYADIT”. ERRE HATALMAS ELÉGEDETLENKEDŐ HUHOGÁS TÖRT KI A NÉZŐTÉREN. „ÖRÜLNEK? UGYE, ÖRÜLNÉNK NEKI?” – JEGYEZTE MEG SOKATMONDÓ ARCKIFEJEZÉSSEL.

Talán arra célzott, a sztrók után lábadozó, Kossuth-díjas színésznek nehéz új filmfőszerepet vállalnia, mert a betegséggel járó afázia miatt nagyban romlott a beszédkészsége. Vagy nem.

Innentől már nem voltak igazán nagy leleplezések sajnos, csak olyasmik hangzottak el, hogy.....

https://index.hu/kultur/2020/02/14/szakacs_arpad_a_magyar_kultura_ellensege

 

A Nemzeti Múzeum bemutatja: Horthy Miklós szupersztár

A nemzet múzeumában egyenesen dicsőítik a kormányzót. A kiállításra rávetül a szélsőjobbos miniszter árnyéka. Ízelítő a Magyar Narancs friss számából.

 

Részlet a kiállításról szóló riportunkból:

„Amíg 1938–1940-ben hatalmas változások mentek végbe Európában, beleértve az újabb háború kitörését, addig a magyar lakosság jelentős része boldogan ünnepelte a békés területi revíziókat, nyíltan vállalta keresztény hitét és kultúráját” – olvashatjuk az önleleplezésnek is beillő szöveget, amin maximum csak röhögni lehet. De amikor azt látjuk, hogy a Zsidótörvények c. fejezetnek lényegesen kevesebb teret szenteltek, mint a Horthy-féle termes kocsinak, és képesek voltak azt leírni, hogy az 1938-as és az 1939-es zsidótörvény azért született, hogy „kifogja a szélsőjobb vitorlájából a szelet, és enyhítse a német nyomást”, és azt megfelelő indoknak tartják, hogy „sokan vélték úgy, hogy a zsidók nem (…) nemzetben gondolkodnak, ezért átnevelésre szorulnak vagy korlátozni kell őket”, akkor az arcunkra fagy a mosoly. (...)

A félreértések elkerülése végett azért azt is el kell mondani, hogy a Magyar Világ 1938–1940 nem a Nemzeti Múzeum projektje, hanem azé a Magyarságkutató Intézeté, amely tavaly óta szolgálja milliárdos nagyságrendű büdzsével azt az áltudományos történelmi katyvaszt, mely korábban Kásler Miklós tévészereplései során került elő. A kiállítás komolyságáról mindent elárul, hogy kurátora Nyári Gábor, a Terror Háza korábbi munkatársa, aki országos hírnevét annak köszönheti, hogy 2018-ban kiderült, ő Kásler Miklós egyik be­szédírója – jelentős javadalmazásért. A Nemzeti Múzeum pedig Kásler minisztériuma alá tartozik, s a kör be is zárult.

 

https://m.magyarnarancs.hu/tudomany/a-nemzeti-muzeum-bemutatja-horthy-miklos-szupersztar-1268

 

Videón Lezsák Sándor birodalma

Borkatedrális, Bibliaház, turul alakú lovarda és társai. Lezsák Sándorral, az országgyűlés alelnökével megnézte az Index.hu csapata a magyar emigráció központjának induló, ma már 30 milliárdból épülő Hungarikum Ligetet.

https://kecsup.hu/2019/12/videon-lezsak-sandor-birodalma/

Szabad szemmel – Jogállamisági feltételek: kockázatos vállalkozásba kezdett az ET elnöke

https://nepszava.hu/3067235_szabad-szemmel--jogallamisagi-feltetelek-kockazatos-vallalkozasba-kezdett-az-et-elnoke

Felbecsülhetetlen értékek porosodnak: kőbányai raktárba kerülnek a Néprajzi Múzeum egyes tárgyai

Átmenetileg egy Kozma utcai raktárba hordanák át a Néprajzi Múzeum műtárgyainak egy részét - értesült a Népszava.

Zöldségraktárba paterolják a Néprajzi Múzeum felbecsülhetetlen értékű műtárgyainak egy részét – háborog egy névtelenséget kérő muzeológus, aki szerint ez akkor is tragikus, ha csupán átmeneti elhelyezésről van szó. A néprajzkutató szerint minden költöztetés veszteséggel jár, de különösen kockázatos vállalkozás olyan speciális műtárgyak esetében, mint például a néprajzi 50 ezer darabból álló üveglemez fotográfia gyűjteménye vagy a több millió oldal pótolhatatlan tudományos értéket képviselő iratanyag. Az évekig húzódó költözés-raktározás nem csak a látogatókat fosztja meg kiállításlátogatás élményétől, de a szakterület kutatóit is akadályozza a munkájukban. A legutóbb az általa tanulmányozásra kért tucatnyi tételből csupán egyet tudtak a rendelkezésére bocsátani, de azt is csak digitalizált formában. De nem ugyanaz megfogni és közelről megvizsgálni egy subát, mint képet nézegetni róla, még akkor se, ha három oldalról is lefotózták - mondja.

https://nepszava.hu/3067194_felbecsulhetetlen-ertekek-porosodnak-kobanyai-raktarba-kerulnek-a-neprajzi-muzeum-egyes-targyai

Konkrét lista alapján fizethetnek csak a főigazgatók

A lapunk által ismert kórházi listák alapján úgy tűnik, nem kaphatja meg valamennyi kis hitelező a neki járó teljes összeget.

Hétfőtől fizethetnek az egészségügyi intézmények a kis hitelezőinek, miután pénteken pénzt és engedélyt is kaptak hozzá. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy megkezdik a 100 millió forint alatti számlák kiegyenlítését. Ezt követően pénteken nem sokkal a hivatali idő vége előtt a kórházfenntartó külön levélben tájékoztatta az intézményeket arról, hogy melyik kis hitelezőnek, konkrétan mennyit fizethetnek. Ezzel megkezdődik a kórházak által tavaly felhalmozott mintegy 70 milliárdos tartozás állami törlesztése.

A lapunk által ismert kórházi listák alapján azonban úgy tűnik, nem kaphatja meg valamennyi kis hitelező a neki járó teljes összeget. Néhány tízmillió forint, szinte csaknem minden intézménynél megmarad. Ehhez az érintettek valószínűleg csak azt követően juthatnak hozzá, ha egyezség született a kormány és a nagy adósok között rendezési eljárásról.

https://nepszava.hu/3067246_konkret-lista-alapjan-fizethetnek-csak-a-foigazgatok

Kentaurbeszéd - Nádasdy Ádám: Hát kiléptünk

Annyi ideig húzódott ez a szerencsétlen kilépési hercehurca, hogy már azok is megkönnyebbüléssel fogadták a hírt, akik ellenezték.

Hát kiléptünk, mi britek. Nem kellett volna, de most már mindegy. Annyi ideig húzódott ez a szerencsétlen kilépési hercehurca, hogy már azok is megkönnyebbüléssel fogadták a hírt, akik ellenezték. Például mi. Egyébként mi csak félig vagyunk britek, én teljesen magyar vagyok, a férjem viszont teljesen brit, legalábbis azóta, hogy megszerezte a magyar mellé a brit állampolgárságot, miután több mint hat évig itt dolgozott mint orvos. De a lelkemben én talán britebb vagyok nála, paszport ide-oda, szeretem az angolokat, angoltanár vagyok. Ráadásul én még a szovjet rendszerben nőttem föl, bizony mindmáig átjár a boldogság, hogy csak úgy hipp-hopp jöhetek ide Londonba, nincs már vasfüggöny, nem kell vízum, bedugom a kártyámat a bankautomatába és jön a pénz (hogy milyen átváltással, azt most hagyjuk). Csak ez a Brexit, csak ezt tudnám feledni! De úgy látszik, az itteniek tudják feledni, a vártánál sokkal kisebb felhajtás volt, amikor bekövetkezett, Johnson miniszterelnök direkt intette a híveit a túlzott ünnepléstől. (Miért is? Lehet, hogy ő is szégyelli, hogy ezt a kétes értékű árucikket így rá tudta sózni a vevőire?...)

https://nepszava.hu/3067152_kentaurbeszed-nadasdy-adam-hat-kileptunk

Lendvai Ildikó Oda csap, ahova köll

Kiderült, hogy ez a képesség nem korlátozható a „munkás ököl, vasököl”-re. Mármint, hogy oda csap, ahova köll. Másfajta vasöklök sem hülyék, nem hadonásznak tétován: nagyon is céltudatosan csapnak. Nálunk pl. nemzeti konzultáció útján hirdetik ki, hova köll lecsapni. 

A kormányököl nem áll távol az egykori munkásököltől, pár éve még arról volt szó, hogy a munka társadalmát építjük. Nem ám a fogyasztóit. (A munkát akkor még nem keccsölésnek hívták, most a miniszterelnök a nép egyszerű gyermekei számára lefordította, hogy ne legyen félreértés.) Később más jelszavak jöttek, de annyi maradt, hogy a túlzott fogyasztás árt a jellemnek. Ha másképp már nem bírják visszafogni a mohó magyart a konzumálástól, hát inkább úgy intézik az inflációt, nagyon helyesen, hogy felszökjön a sertéshús, a parizer meg a benzin ára. Ebből is látszik, hogy a legtöbbet közülünk a kormány dolgozik, proletár módra szinte éhbérért. A vagyonnyilatkozata szerint megtakarítása nem lévén, a miniszterelnök zsebében egyenesen „kuncog a krajcár: ennyiért dolgoztál, nem épp semmiért”. Néha talán cukros ételekről álmodik, s nem tud kartellekről. Azokról semmiképpen, amelyek közbeszerzési pályázatok kapcsán vetődnek föl.

https://nepszava.hu/3067230_oda-csap-ahova-koll

Bolgár György A védelem hete

Azt állította Orbán Viktor miniszterelnök (Röszkén, ahol Pellegrini szlovák kormányfővel együtt megnézte a határkerítést), hogy amit a nemzetközi sajtó képeiből látunk, az nem fedi a valóságot, mivel 95 százalékban katonakorú férfiak érkeznek. Európában ezt tilos mondani, de ez egy „megszervezett invázió”.

Ezzel szemben a tény az, hogy 60 millió ember vándorlását szerte a világon senki nem szervezi. Mint ahogy Asszad szíriai és Putyin orosz elnökön kívül senki más nem szervezte meg az elmúlt napokban végrehajtott támadásokat sem Szíria Idlib tartományában, ahonnét emiatt 700 ezer ember menekült el. Egyébként pedig nem igaz, hogy az Európába érkező migránsok és menekültek 95 százaléka katonakorú férfi: tavaly 16 százalékuk nő, 28 százalék pedig gyerek volt. Európában talán még ezt is el lehet mondani.

Azt állította továbbá Orbán (ugyanott), hogy a magyar határ nincs lezárva. Ha valaki be akar jönni, „bekopogtat”, elmondja, mit szeretne, jegyzőkönyvet vesznek fel, és lefolytatják az eljárást – mondta.

Ezzel szemben a tény az, hogy hiába kopogtatnának.

https://nepszava.hu/3067232_a-vedelem-hete

Egy gyönyörű barátság vége – Putyin és Erdogan ismét egymás ellen

A jelek szerint visszatérnek a „régi csúnya idők”, amikor Szíriában közvetlenül néztek egymással szembe az Asszad-rezsimet támogató orosz erők, illetve a felkelők egyik csoportja mögött álló törökök. Moszkva és Ankara között beindult a szópárbaj, s erre nem volt példa 2016 óta: akkor Erdogan elnök egészen Moszkváig zarándokolt, hogy bocsánatot kérjen Vlagyimir Putyintól.

https://hvg.hu/vilag/20200215_Putyin_es_Erdogan_ismet_egymas_ellen

Nahalka István a Fülkében: Engedelmes gyerekeket nevel az új NAT

Az oktatáskutató szerint komoly problémák vannak az új Nemzeti alaptantervvel, de „sok tanár tojik a tantervre – szerencsére”. Ez a hvg.hu közéleti podcastja.

·         milyen diákokat akar nevelni a kormányzat ezzel a NAT-tal?

·         mit tehetnek a tanárok? Van-e mozgásterük?

·         van-e keresnivalója egy alaptantervben Wass Albertnek, Nyirő Józsefnek vagy Herczeg Ferencnek?

·         vannak-e pozitívumai a NAT-nak?

Adásunkat itt hallgathatja meg:

https://hvg.hu/itthon/20200215_Nahalka_a_Fulkeben_Engedelmes_gyerekeket_nevel_az_uj_NAT

"Hálás vagyok Orbán Viktornak, hogy kicsit felrázta a pedagógusokat" - videó

A pedagógusok útban az Emmi felé elmondták, hogy mit gondolnak az új NAT-ról.

https://hvg.hu/itthon/20200214_Halas_vagyok_Orban_Viktornak_hogy_kicsit_felrazta_a_pedagogusokat__video

Simonka György meghekkelte Hadházy Ákos orosházi sajtótájékoztatóját

Hadházy Ákost is meglephette a büntetőeljárás alatt álló békési képviselő váratlan megjelenése orosházi rendezvényén, de az is kiderült, hogy Simonka is szimatol az ügyeit sorra borogató szekszárdi képviselő után.

A megvádolt politikus szerint Hadházy csak azért ment el a békési képviselő fészkébe, hogy kiprovokálja a feljelentést, amivel Simonka szerint Hadházy megúszhatná a büntetőügyben való tanúskodást. Simonka egy cseppet sem volt megilletődve, bár betoppanása után még gyakran törölgette a tenyerét, az izgalma egy csapásra elmúlhatott, ahogy szót kapott. Hadházy egyébként pont azt mutatta volna be a sajtótájékoztatón megjelent helyieknek, hogy a jelenleg Simonka György ellen folyó per vádiratának végéből már sejthető, az agrárcégeken túl, amelyekben már elindult a büntető eljárás, más pályázatos ügyek után is nyomoznak. Főként a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány elnyerte programokat vizsgálják. Hadházy előhozakodott egy régi üggyel is, azzal az autómosóval, amelynek megépítésére Simonka György egy rokonának cége nyert hetvenmillió forintot, és az végül a pályázatban megjelölt Tótkomlós helyett a jóval nagyobb forgalmú Orosháza főútja mellett épült meg. Miután vagy negyedórát hallgatta a mentelmi jogától megfosztott képviselő Hadházyt, a házigazda DK helyi elnöke Simonkát is az asztalhoz szólította.

Simonka szerint Hadházy provokálni utazott Orosházára azért, mert itt azt hazudik, amit akar, ahogy a korrupcióinfókon is, de a bíróságon, majd az igazat kell mondania.

„Arra játszanak, hogy a bíróságon ne kelljen tanúskodni, mert ott köti az igazmondási kötelezettség. De nem fogják megúszni. El fognak jönni, tanúskodni fognak. Fog ülni még ön is a vádlottak padján. Nem tudom, nem állítom, de önnel is megtörténhet.”

https://hvg.hu/gazdasag/20200214_Simonka_Gyorgy_meghekkelte_Hadhazy_Akos_oroshazi_sajtotajekoztatojat

Bayer Zsolt bepöccent és közérdekű adatot igényel, hogy a többiek -a baloldalról- mennyiért laknak a Várban

Bayer Zsolt szombat reggel nyílt levelet írt V. Naszály Mártának, amiben sorra veszi, hogy kiknek az ügyében fordult közérdekű adatigényléssel a budavári önkormányzathoz. A saját lakás-ügyét feltehetően töviről-hegyire ismeri.

Bayer azt szeretné tudni,

hogy hogyan jutott a Vár közelében lakáshoz Vámos Ágnes, az önkormányzat tanácsadója, Bakró-Nagy Ferenc, az Index munkatársa, Tamási Miklós, a Fortepan alapítója és Diósdi László, újságíró, akit avár öreg komcsijának”

nevez, illetve hogyan jutott saját ingatlanhoz Baráth Etele, egykori szocialista képviselő.

https://varosikurir.hu/bayer-zsolt-bepoccent-es-kozerdeku-adatot-igenyel-hogy-a-tobbiek-a-baloldalrol-mennyiert-laknak-a-varban/

A teljes levél

https://magyarnemzet.hu/velemeny/kozerdeku-adatigenyles-7779305/

Politikai okból támadják a Nemzeti alaptantervet

Kárpáti András Magyar Nemzet

– Az új Nemzeti alaptantervvel (NAT) kapcsolatban elhangzó eddigi bírálatok politikai indíttatásúak. Nem a liberális kritikusok által kifogásolt szerzők (Wass Albert és Nyirő József) műveiből neveznek meg olyan részeket, amelyekre azt lehet mondani, hogy nem helyes vagy bármilyen más okból nem tanítható, hanem a szerzők személyét támadják – jelentette ki lapunknak Klinghammer István (képünkön), a második Orbán-kormány felsőoktatásért felelős államtitkára.

Szavai szerint felnőtt, komoly embereknek, akik a gyermekek iránt felelősséget éreznek, máshogy kellene közelíteni az ilyen fontosságú kérdésekhez, s úgy vélte: az új NAT-ot bíráló politikusok többsége nincs felkészülve a szakmai, értékelő vitákra, sőt közülük többeknek még a helyesírásban is lenne bepótolnivalója.

https://magyarnemzet.hu/belfold/politikai-okbol-tamadjak-a-nemzeti-alaptantervet-7781564/

Gyöngyöspatai iskolaügy: Nehezen forintosíthatók a személyiségi jogokat ért sérelmek

MTI Magyar Nemzet

A személyiségi és alapjogokat ért sérelmek nehezen forintosíthatók – mondta Cservák Csaba alkotmányjogász a gyöngyöspatai iskolaügyről szombaton az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: az ügyben egyetért az alperes álláspontjával, miszerint a károkozás mibenlétét és mértékét nehezen lehet vizsgálni és mérni ilyen esetben.

A személyiséget ért lelki sérelem vagy későbbi hátrányos helyzetbe süllyedés megalapozhatja, hogy a bíróság pénzben kifejezhető kártérítést ítéljen meg – mondta, megjegyezve, hogy a kártérítés roppant nehezen betájolható és megítélhető.

A műsorban elhangzott, hogy a felperesek között többen 100 órát is hiányoztak igazolatlanul az iskolából. Ezzel kapcsolatban a szakértő azt hangsúlyozta, hogy a jog és a kötelezettség egységet alkot, vagyis az egyik nem létezik a másik nélkül.

https://magyarnemzet.hu/belfold/gyongyospatai-iskolaugy-nehezen-forintosithatok-a-szemelyisegi-jogokat-ert-serelmek-7783313/

A Momentum Mozgalom az identitás nélküli emberek pártja

TEKINTET NÉLKÜL A BELPOLITIKAI KÖVETKEZMÉNYEKRE, BÁRMILYEN SZÉLSŐSÉGGEL AZONNAL ÖSSZEÁLLNAK

Botond Bálint Magyar Nemzet

A szavakkal, fogalmakkal űzött különös játék, hogy identitásnak vagyunk kénytelenek hívni az identitásnélküliséget. Kialakult ugyanis egy embertípus, akinek semmiféle hagyományos emberi identitása nincs.

Nincs etnikai, vallási, lokális identitása, és tulajdonképpen nincs értelmezhető politikai identitása sem. Nincs szakmája, hivatása, csak a formátlan ködös szabadságával azonosul, mindig, tényleg mindig a társadalom, az ország, a nemzet működéséhez szükséges kötelezettségek alapján definiálja magát.

Ez az embertípus a XIX. század nagyvárosaiban kezdett kialakulni, és a generációk óta jólétben élő nagyvárosi hobbiszubkultúrák biztonságában hízott politikai osztály méretűre.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-momentum-mozgalom-az-identitas-nelkuli-emberek-partja-7779275/

Új politikai komisszárok jelentek meg a nyugati társadalmakban

ORIGO

A kultúra ideológiai felülvizsgálata és megszűrése elválaszthatatlan része lett a sokszínűség forradalmának, egy, az egész társadalmat átható mozgalomnak, amely feladatul kapta, hogy átalakítsa a nyugati ember gondolkodását, gyökereitől elszakítsa, és végső soron megsemmisítse. Ehhez segítségére van egy olyan ideológiai nyomásgyakorlás és cenzúra is, amely a régi kommunista szovjet időket idézi fel. Erről értekezett az egyik legismertebb kanadai szociológus-filozófus.

Vagyis, a nyugati társadalmakat uralmukba hajtó folyamatról gondolkodik Mathieu Bock-Côté, az egyik legsikeresebb Kanadában élő francia anyanyelvű szociológus (és részben filozófus) a Le Figarónak írt publicisztikájában.

https://www.origo.hu/nagyvilag/20200211-mathieu-bockc-te-publicisztika-le-figaro.html

Orbán Viktor: 22 év képekben

origo

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap tartja hagyományos országértékelő beszédét. Az idei lesz a 22. évértékelő. Ebből az alkalomból egy videót töltött fel a Facebook-oldalára, amely az elmúlt évek beszédeit idézi fel.

https://www.origo.hu/itthon/20200215-evertekelot-tart-orban-viktor-2020.html

Javította a magyar államadós osztályzatot a Standard & Poor's

origo

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a hosszú és rövid lejáratú, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek befektetési ajánlású, "BBB/A-2" szintű besorolásának kilátását pénteken a Standard & Poor's hitelminősítő, mindenekelőtt a magyar gazdaság erőteljes növekedési teljesítményével indokolva a lépést. A Standard & Poor's szerint a magyar államadósság-besorolás kilátásának pozitívra javítása a magyar gazdaság erőteljes növekedési kilátásait tükrözi.

https://www.origo.hu/gazdasag/20200214-hitelminosites-magyarorszag-fitch-ratings-es-standard-poors.html

Romák zaklatásáért ítélték el a leköszönő Jobbik-elnök két fiát

A Betyársereg tagjai fotózták és szidalmazták egy roma család tagjait, akik fát loptak és rabszolgaként tartották munkásaikat.

https://24.hu/belfold/2020/02/15/sneider-tamas-fiai-romak-zaklatas-betyarsereg/

Karácsony: az iparűzési adóval való bűvészkedést a kormánynak gyorsan el kellene felejtenie

videó

Egyenes beszéd Rónai Egon műsorvezetővel

A főpolgármester szerint, ha a kormány meglépi az iparűzési adócsökkentést, Budapest csődbe fog menni. Karácsony Gergely úgy fogalmazott, ha ezt megteszi a kormány, Orbán Viktor saját magát fogja megcáfolni.

http://www.atv.hu/belfold/20200214-karacsony-az-iparuzesi-adoval-valo-buveszkedest-a-kormanynak-gyorsan-el-kellene-felejtenie

Megvan a koronavírus első halálos áldozata Európában

Meghalt Franciaországban egy koronavírussal megfertőződött férfi, írja a BBC a francia egészségügyi miniszter közlése alapján.

A kínai férfi január 16-án érkezett az országba turistaként, a járvány gócpontjából, Hupej tartományból. Kilenc nappal később helyezték karantén alá a francia hatóságok. Az áldozat 80 éves volt.

Ez az első halállal végződő koronavírusos megbetegedés, ami Ázsián kívül történt.

Franciaországban eddig 11 koronavírusos beteget regisztráltak. Köztük van az elhunyt férfi lánya is, de az ő állapota nem súlyos, a francia egészségügyi miniszter állítása szerint gyógyul.

Miközben már több mint 1500 halálos áldozatot szedett a járvány, a koronavírusnak mindössze 3 halálos áldozata van Kína határain kívül: egy Hongkongban, egy Japánban, egy pedig a Fülöp-szigeteken. 

 

https://index.hu/kulfold/2020/02/15/megvan_a_koronavirus_elso_halalos_aldozata_europaban/

 

Én imádkozok Orbán Viktorért, én imádkozok a Fideszért

videó

Könnyen lehet, hogy az ellenzék megint megnyeri a dunaújvárosi választást. Mondjuk a Fidesz legalább nem engedi be a migránsokat!

 

https://index.hu/video/2020/02/15/dunaujvaros_valasztas_orszaggyules_kepviselo_jobbik_ellenzek_fidesz/

 

A Professzorok Batthyány Köre elutasítja a NAT támogatóinak megbélyegzését

Magyar Nemzet

Hazánk gazdasága korábban soha nem látott ütemben fejlődik, erősödik. Az ellenzéki csoportok számára így alig marad más terület a kormánypolitika támadására, mint az oktatás és az egészségügy szapulása. Jól látszik ez a kézzelfogható közelségbe került új Nemzeti Alaptanterv visszavonását követelő hisztérikus reakciókban is – írja a távirati irodához eljuttatott közleményében a Professzorok Batthyány Köre.

Természetesen a Professzorok Batthyány Köre sem tekinti az új NAT-ot tökéletesnek. Hatásainak nyomon követését, a szükséges korrekciók elvégzését a jövőben fontosnak tartják és támogatják. Ugyanakkor elutasítják a NAT által közvetített értékeket felvállaló, azt örömmel fogadó pedagógusok, oktatói közösségek, szülők megbélyegzését, fenyegetését.

– Meggyőződésünk, hogy a magyar gazdaság sikereinek megőrzése, továbbfejlesztése csak a gyökereit, értékeit ismerő, azokra büszke új generációk felnevelése révén lehetséges – olvasható a Professzorok Batthyány Köre által kiadott közleményben.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-professzorok-batthyany-kore-elutasitja-a-nat-tamogatoinak-megbelyegzeset-7782359/

 

Kína szerint hazudik az USA a koronavírusról

Hazugságokat terjeszt és lejárató kampányt folytat Kína ellen az Egyesült Államok kormánya - jelentette ki a kínai külügyminiszter.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/kina-szerint-hazudik-az-usa-a-koronavirusrol.700371.html

 

"Nyugdíjkiegészítés jár a gazdasági növekedésből!"

Béremelési korrekciót, legalább 1,2 százalékos visszamenőleges nyugdíjkiegészítést, a nemek közötti béregyenlőtlenség megszüntetését, valamint a közszolgáltatók számára mielőbbi bérajánlatot követel a Magyar Szakszervezeti Szövetség.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/elvarhato-a-mostani-novekedes-alapjan-a-nyugdijkiegeszites.700368.html

 

„Ilyenkor azért viszket az ember tenyere”

Böröcz László: A jó ízlést és az igazságérzetet egyaránt sérti, hogy van, akinek évtizedeket kell dolgoznia egy akkora összegért, amekkorát egyes bűnözők kiperelnek a magyar államtól

Kacsoh Dániel Magyar Hírlap

Továbbra is igyekszünk meggyőzni arról az érintetteket, hogy a gyermekeik jövője szempontjából optimálisabb lenne a képzéseket választani. Persze ez nem könnyű úgy, ha a „jogvédők” folyamatosan bujtogatják őket – nyilatkozta lapunknak a gyöngyöspatai kártérítés kapcsán Böröcz László, a Fidesz országgyűlési képviselője, akivel a hétfőn induló parlamenti ülésszakról és a nemzeti konzultációról is szót ejtettünk.

 

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200214-ilyenkor-azert-viszket-az-ember-tenyere

 

Hitler és a nemzeti konzultáció

Vásárhelyi Mária | 

Emlékeztetőül, hogy nincs új a Nap alatt: „...a nemzeti konzultáció a Harmadik Bi­rodalom propagandagépezetében fontos szerepet töltött be. Néhány héttel Hitler hatalomra jutása után új törvényt fogadtak el Németországban a nép­szavazásról, amely gyakorlatilag lehetetlenné tette, hogy a nép a társadalom életében legfontosabb kérdésekről népszavazást kezdeményezzen. Ehelyett bevezették a népi konzultáció intézményét, amelynek értel­mében a kormány saját kezdeményezésére konzultálhatott a néppel bizonyos kérdésekben.” 

https://hirklikk.hu/kozelet/hitler-es-a-nemzeti-konzultacio/

 

A csend nélküli élet – Lukáts Andor sorskérdései2020.

A Kossuth-díjas színész, rendező nemrég – a közönség szavazatai alapján – életművéért Arany Medál-díjat kapott. Lukáts Andor azonban nem kedveli, ha titulusait emlegetik, a művészi pózok idegenek tőle. Mostanában leginkább a hétköznapi emberek sorskérdései érdeklik. Saját színházát, a Sanyi és Arankát támogatások híján be kellett zárnia. A Zűrzavar 2045 című előadásban láthatja őt legközelebb a közönség. A premier márciusban lesz az Örkény Színházban.

Kérdezem Lukáts Andort: a portréja végén mi lenne most az ő sorskérdése? Azt kérdezné tőlünk: meddig tűrjük még, hogy egy embertelen rendszerben éljünk, olyan társadalomban, ahonnan lassan eltűnik minden humánum? Hogyan tudunk így elszámolni önmagunknak és a gyerekeinknek? Megtettük, amit tehettünk volna?

https://168ora.hu/kultura/a-csend-nelkuli-elet-lukats-andor-sorskerdesei-181724?

 

Harcok közben, méz a madzagon – Habony Árpád átvette a közbeszéd alakítását

SEBES GYÖRGY

A következő napokban felpörögnek az események. A parlament ülésszakát készíti elő a Fidesz-frakció. Aztán pedig megtartja hagyományos évértékelő beszédét Orbán Viktor. Lapunk megjelenésével egy időben és utána is olyan fejleményekre lehet tehát számítani, amelyek várhatóan alapjaiban határozzák meg az idei belpolitikát.

https://168ora.hu/itthon/harcok-kozben-mez-a-madzagon-habony-arpad-atvette-a-kozbeszed-alakitasat-181779

Hűtlen kezelés gyanújával tettek feljelentést a Mátrai Erőmű Mészáros Lőrinc általi eladása miatt

A Mátrai Erőmű adásvétele kapcsán feljelentést tettem különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt - közölte Szél Bernadett független országgyűlési képviselő.

„A kormány egy pénzügyileg kivéreztetett, veszteséges, azonnali tőkepótlásra szorult, jelentős környezetvédelmi kötelezettségekkel terhelt erőmű-roncsot vett meg Mészároséktól ismeretlen áron. A rendelkezésre álló információk szerint a vásárlás mellett hangoztatott kormányzati érvek egyike sem reális.” - fogalmazott a politikus.

https://168ora.hu/itthon/hutlen-kezeles-gyanujaval-tettek-feljelentest-a-matrai-eromu-meszaros-lorinc-altali-eladasa-miatt-181775

Hiába csinált új YouTube-csatornát csinált a Pesti Srácok, azt is letiltották

A kormányközeli lap tüntetést szervez a Google magyarországi képviselete elé

A YouTube letiltotta a Pesti Srácok újabb csatornáját is. Az újabbat azért indították, mert az előzőt egy pedofil videórészlet miatt lekapcsolta Youtube – panaszolta a portál főszerkesztője a Hír TV-ben.

Mint ismert, a portál a gyerekpornóval kapcsolatban készített egy videót, amelybe illusztrációként egy másik felvétel néhány másodpercét is beletették. E feltöltött, de nem publikált videó gyerekpornórészlete miatt egy hete a Youtube mindenestül letörölte a Pesti Srácok csatornáját és az elmúlt években publikált videóanyagait, ami komoly felzúdulást okozott a kormánypárti sajtóban és újra felélesztette az amerikai tartalommegosztó tech-cégek cenzúra gyakorlatáról szóló kritikákat.

Huth Gergely azt is bejelentette, hogy „lázadás a kibersztálinizmus ellen” címmel tüntetést szerveznek a Google magyarországi képviselete elé, hogy „felfogják ezek a tech-cégek, hogy azért mégis az Európai Unióban vagyunk, és vonatkoznak rájuk Magyarország alaptörvényei. Tessék ennek megfelelni, és nem torzítani a szólásszabadságot és a versenyjogokat”.

A YouTube hosszú közleményben magyarázta a letiltást – igaz, a közleményben nem a konkrét ügyről írtak, és a Pesti Srácok nevét nem említették. „Világos szabályaink vannak az ilyen tartalmakkal szemben, gyorsan eltávolítjuk / bejelentjük az ilyen tartalmat, a kapcsolódó csatorna azonnali megszüntetése mellett”.

 

https://magyarnarancs.hu/interaktiv/hiaba-csinalt-uj-youtube-csatornat-csinalt-a-pesti-sracok-azt-is-letiltottak-126896

 

Még a csengőt sem rakták odébb egy kerekesszékes ügyfél kedvéért, hogy számára is elérhető legyen a postai szolgáltatás

A postamester ezt a bizonyos hivatalt a magánlakásán üzemelteti. A panaszos 5 éve hadakozott már, mire az Egyenlő Bánásmód Hatóság elmarasztalta a Magyar Postát hátrányos megkülönböztetés miatt.

https://magyarnarancs.hu/lokal/meg-a-csengot-sem-rakta-odebb-a-posta-egy-kerekesszekes-ugyfel-kedveert-hogy-elerheto-legyen-szolgaltatasa-a-fogyatekkal-elo-emberek-szamara-is-126892

NEM NÉMETORSZÁG AZ ÁLSZENT, HANEM AZ AZT ÖNKÉNT KISZOLGÁLÓ ORBÁN

Az állítólagos német hegemóniánál az európai demokrácia érdekeit sokkal inkább sérti, hogy Orbán önös érdekből szolgálja ki az egyes német gazdasági szereplőket.

Rendszerint érdeklődéssel olvasom Techet Péter éles téziseit, melyekkel a szerző elhallgatott – és nemritkán kényelmetlen – összefüggésekre igyekszik rávilágítani. A szerző legújabb, „A német Európának Orbán kell” című cikke azonban durva leegyszerűsítéseket és félrevezető általánosításokat tartalmaz, ezeket pedig nem szívesen hagynám szó nélkül.

 Techet magyarországi helytartóiknak, Orbán Viktor miniszterelnök és kompániájának németek általi kihasználására vonatkozó tézise kétségkívül szellemes és első hallásra megvilágító erejűnek hathat. A cikk azonban az okok érdemi vizsgálata helyett Németországgal szemben megalapozatlan, ráadásul kevéssé disztingvált vádlistát sorol, miközben a magyar-német viszony szempontjából perdöntő aspektusokat hagy sötétben.  

https://azonnali.hu/cikk/20200215_nem-nemetorszag-az-alszent-hanem-az-azt-onkent-kiszolgalo-orban

3Q%40mail.gmail.com.

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.