2020, február 14 - 17:53 Sajtószemle

Több mint ígéretes facebookos hirdetésekben keres izgalmasan hangzó szereplőket egy kasztingcég egy Miniszterelnöki Kabinetiroda által megrendelt nőnapi filmhez. A három vonatkozó hirdetés alapján szépen kirajzolódik a szereposztás.

A magyar nőket a kormány nevében eszerint chippendale típusú, 20-35 év közötti, „szépen kidolgozott testű” férfi is köszönteni fogja. A kasztingcég ezzel a képpel érzékelteti, hogy mi kell az elképzelt magyar nőknek:

Lesznek benne ezen kívül különböző korú szőrös, Ferenc József-, illetve Lemmy Kilmister-típusú fickók, hiszen kiválasztásuknál az egyik hirdetés szerint előnyt jelent majd a „bajusz és az oldalszakáll”.

Női vonalon még ennél is sokkal izgalmasabb szereplőgárdára számíthatunk

Az akár papírformának is mondható, hogy szükség lesz „8-8,5 hónapos, utolsó órás terhes nőre”. Lehet, hogy az ő előzménysztoriját fogja eljátszani a „valódi, csókolózni hajlandó 20-25 éves lány-fiú pár”. Az viszont biztos, hogy a kormány nem akar mutogatni sem meleg párokat, sem mű-, ál- és kamuembereket.

De azt ki hitte volna, hogy a kormányzati nőnap egyik főszereplője egy „nehéz fizikai munkát végző munkásnő” lesz, olyan kollégák társaságában, mint 

https://444.hu/2020/02/14/az-ev-filmjet-forgatja-a-magyar-kormany-anyak-napjara-lesz-benne-kidolgozott-testu-ferfi-illetve-terhes-dobos-es-bombaszakerto-no-is

EU-s nagykoalíció vonná meg a kifizetéseket a jogállamiságot megsértő országoktól

Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt európai parlamenti képviselője posztolta Facebook oldalára azt a Charles Michelnek, az Európa Tanács elnökének írt levelet, melyben az Európai Néppárt, az S&D, vagyis a szociáldemokraták, a liberális Európa Megújítása, valamint a Zöldek vezetői írtak alá, és kifejtik véleményüket, miszerint a következő költségvetési ciklusban komoly feltételekhez kötnék az európai források kifizetését.

Ebben többek között az az izgalmas, hogy a Fidesz és a KDNP – egyelőre – az Európai Néppárt frakciójában ülnek, a levélben foglalt elvek szerint pedig épp az olyan kormányokat büntetnék, mint amilyen a magyar, vagy a Fideszhez közel álló lengyel.

https://merce.hu/2020/02/14/eu-s-nagykoalicio-vonna-meg-a-kifizeteseket-a-jogallamisagot-megserto-orszagoktol/

A Néppárt frakcióvezetője is követeli, hogy jogállamisághoz kössék az EU-s forrásokat

A frakcióvezetők kijelentették, ha a feltételeik nem teljesülnek, úgy az Európai Parlament kész megvétózni a többéves pénzügyi keretről szóló javaslatot.

„Orbán Viktor állandó háborúja és Brüsszel-ellenes propagandája miatt Magyarország súlyos pénzektől esik, illetve eshet el a következő években. Ez a Fidesz illiberális politikájának is a következménye. A magyar kormányfő érdekérvényesítő képessége a nullához közelít az európai porondon, ezért a magyar érdekeket Orbán helyett nekünk kell megvédeni, többek között az Európai Parlamentben” – írta Ujhelyi.

A levelet aláírók között vannak az európai szocialisták, a liberálisok (Európa Megújítása frakció) és a zöldek parlamenti csoportjának vezetői, valamint Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője is.

https://hvg.hu/gazdasag/20200214_Tobb_EP_frakcio_is_koveteli_hogy_jogallamisaghoz_kossek_az_EUs_forrasokat

 

Az Apáczai és az Eötvös József Gimnázium tanárai is tiltakoznak a NAT ellen

Nyílt levélben és nyilatkozatban tiltakozik az új Nemzeti alaptanterv (NAT) ellen az Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, valamint az Eötvös József Gimnázium számos tanára.

„Az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium szaktanáraikén és kollégiumi nevelőtanáraiként nyílt levélben tiltakozunk a módosítottnak nevezett NAT bevezetése ellen. Az új NAT-ot jelenlegi formájában nem tartjuk bevezethetőnek, így nem is fogadhatjuk el” – szerepel abban a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott levélben, amit az intézmény 60 tanára névvel írt alá, hárman pedig név nélkül támogattak.

 

A korábban is ismertetett indokokhoz ezeket teszik hozzá:

 

https://index.hu/belfold/2020/02/13/nat_apaczai_eotvos_gimnazium_tiltakozas_nyilt_level_nyilatkozat/

 

Egy dél-koreai oldal lefülelése buktathatta le a magyar nagykövetet

Nemcsak a perui külügyminisztérium nem tudott semmit a tavaly tavasszal Limából hirtelen hazarendelt magyar nagykövet gyermekpornós ügyéről, de a perui rendőrségnek az a részlege sem, amely a kiberbűnözésen belül a pedofil bűnözőkre specializálódott – tudta meg az Index. Egyetlen olyan nagy horderejű, amerikaiak által végzett nemzetközi nyomozásról tudunk, amelynek vége időben egybeesik a Kaleta elleni nyomozás végével: ez egy dél-koreai, még 2018 tavaszán lekapcsolt sötét netes oldal felhasználói utáni felderítés volt. Abban az ügyben világszerte összesen 337 embert tartóztattak le.

 

https://index.hu/kulfold/2020/02/14/meg_a_perui_rendorseg_sem_tudott_semmit_a_magyar_nagykovet_sotet_ugyerol/

 

Példa nélküli: először mértek 20 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet az Antarktiszon

Az időjárási feljegyzések kezdete óta először mértek 20 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet az Antarktiszon, a Seymour-szigeten jegyzett 20,75 Celsius-fokot a kutatók "hihetetlennek és abnormálisnak" nevezték.

 

https://www.civilhetes.net/pelda-nelkuli-eloszor-mertek-20-celsius-fok-folotti-homersekletet-az-antarktiszon

 

Szijjártó barátja ugyanazzal a trükkel szerzett önkormányzati lakást a Várban, mint Bayer Zsolt

A budai Vár szívében fekvő Úri utcában, egy műemléképületben bérel jutányos áron önkormányzati lakást Kuna Tibor egykori kormányközeli üzletember, Szijjártó Péter külügyminiszter barátja – derítette ki a 24.hu.

A korábban milliárdos állami megrendelésekkel kitömött kommunikációs ügynökségeket vezető, mára azonban kegyvesztett üzletember a Budavári Önkormányzattól kikért közérdekű adatok alapján 2018 nyarán – még a kerület fideszes vezetése idején – lakáscserével jutott hozzá az ingatlanhoz. A 74 négyzetméteres lakásért havonta 48 ezer forint bérleti díjat fizet a kerületnek, és az Opten cégadatbázis adatai szerint tavaly november óta a hivatalos lakcíme is itt található.

Bár a csereszerződés részletei nem nyilvánosak, a 24.hu kiderítette, hogy Kuna egy XVIII. kerületi, 67 négyzetméteres lakást adott az önkormányzati ingatlanért cserébe, ám azt – a tulajdoni lap szerint – a csereszerződés aláírását követő napon vissza is vásárolta az új (ideiglenes) tulajdonosoktól. Vagyis

a cserét csak papíron bonyolították le.

Az önkormányzat tájékoztatása és a földhivatali adatok alapján Kuna Tibor 2018. június 5-én kötött lakáscsere-szerződést az Úri utcai ingatlanra, amihez az önkormányzat hozzájárult, június 6-án pedig már ismét az ő tulajdonában volt a cserealapként biztosított XVIII. kerületi lakás.

Az ügylet végén a bérlők tehát pénzt kaptak, a csereszerződésre pedig azért volt szükség, mert a lakástörvény szerint az önkormányzati lakások bérleti joga kizárólag másik lakás bérleti vagy tulajdonjogára cserélhető, magyarán pénzért nem megvásárolható.

https://24.hu/belfold/2020/02/14/kuna-tibor-onkormanyzati-lakas-budai-var-bayer-zsolt/

Kovács László: Orbánnal ugyanazt az országot építjük

Az MSZP felszámolta a diktatúrát, ezért nem lehet a diktatúrát bevezető MSZMP utódpártjaként tekinteni rá. Ezen nem változtat az sem, hogy a párt első elnöke, Nyers Rezső Nagy Imréék elítélésében szerepet játszott és a prominensek között volt a pufajkás Horn Gyula, az állampárt vagyona pedig teljes egészében az új tömörülésre szállt – véli Kovács László.

 

E heti számunkban közöljük az MSZP egykori elnökével, korábbi külügyminiszterrel és uniós biztossal készült életút-interjút, amiből egyebek között kiderül, mivel töltötte az 1956-os forradalom és szabadságharc vérzivataros napjait, mélyen hívő katolikus család sarjaként miként lett ifjú kommunista, majd párttag a kádári megtorlás legsötétebb éveiben, illetve hogy külügyi- és pártkarrierje hogyan ívelt meredeken felfelé.

Kifejtette azon meggyőződését, hogy az „Öreg”, vagyis Kádár János több döntésével valójában a rendszerváltásnak, a többpártrendszernek ágyazott meg. – Minden esetben elment a falig Moszkvával szemben. Mi Horn Gyulával a külpolitika területén ugyanezt a szemléletet képviseltük, míg a gazdasági kérdésekben ezt vallotta Németh Miklós is. Borotvaélen táncoltunk, ha túltoljuk a dolgot, várt volna a gulág – fogalmazott Kovács László. Beszélt továbbá a szocialista nemzetpolitikáról, arról, hogy miért volt jó Nastaséval koccintani Erdély elcsatolásának napján, de szóba került a 23 millió román és a „merjünk kicsik lenni” üzenete is.

https://magyarhang.org/belfold/2020/02/13/kovacs-laszlo-orbannal-ugyanazt-az-orszagot-epitjuk/

 

A világ legboldogabb országában az iskolai tananyag része az empátiára nevelés

Quartz ír most részletesen arról a dániai projektről, amely célja, hogy minél empatikusabb emberek kerüljenek ki az iskolából. A dánok igyekezetére érdemes figyelni, mert boldogságkeresésben igen sikeresek: egyes felmérések szerint a nemzetek közötti összehasonlításban ők a világ legboldogabb emberei.

Dániában a nemzeti alaptanterv része lett az empátiára nevelés: minden 6 és 16 év közötti gyerek heti egy órában empátiaépítő órán vesz részt.

Ezeken az órákon a diákok egyszerűen átbeszélik, milyen konfliktusok vannak az osztályon belül, van-e valaki, akit bántottak a többiek, van-e valamilyen megoldatlan problémájuk. A cél az, hogy közösen találjanak megoldás, és minden lehetséges nézőpont felszínre kerüljön.

https://444.hu/2016/08/23/a-vilag-legboldogabb-orszagaban-az-iskolai-tananyag-resze-az-empatiara-neveles

Apró magyar cégek indokolatlan reklámköltései tarthatták életben a Gruevszki-barát médiát Észak-Macedóniában

Az Olivery nem túl nagy cég, a központja is egy Budaörs külső részén lévő zsákutcába, egy kis faházba van bejegyezve. Ennek ellenére mégis rengeteget reklámozott az utóbbi hónapokban észak-macedóniai újságokban, egytől egyig olyanokban, amik Nikola Gruevszkihez és pártjához köthetőek, miközben kritikusan, sőt ellenségesen írnak Gruevszki ellenzékéről, leginkább Zoran Zaev jelenlegi miniszterelnökről.

Balkan Insight cikke szerint nem az Olivery az egyetlen furcsa magyar szereplő a macedón reklámpiacon, rengeteget reklámoz a hűtőmágneseket és más ajándéktárgyakat kínáló BonyART és a Skin Delight nevű márka is.

Magyar Narancs tavaly végigkérdezte ezeket a hirdetőket, miért reklámoznak Észak-Macedóniában, kizárólag olyan médiavállalkozásoknál, amikbe korábban Habony Árpád üzlettársai vásárolták be magukat. Az Olivery Kft. vezetője, Pacsay Péter azt mondta, egy ismerőse ajánlotta neki ezt a lehetőséget, de nem árulta el, ki volt az. Pacsay szerint ők csak a beérkező rendelések után fizetnek, ezért „nincs nagy pénzmozgás”, és tisztában van azzal, hogy Macedóniában egyszerűbben és olcsóbban is lehet horvát olívaolajat szerezni, de így legalább „pörög a cég neve”.  Az Oliveryt  2017 májusában alapították, 1,8 millió forintos bevételre 580 ezer forint eredmény jutott működése első fél évében.

https://444.hu/2020/02/14/apro-magyar-cegek-indokolatlan-reklamkoltesei-tarthattak-eletben-a-gruevszki-barat-mediat-eszak-macedoniaban

Hogyan kerülhet egy 323 fős lelátó befedése 257 millió forintba?

Bicskén megadják a módját a focipálya-korszerűsítésnek. Mi is beszámoltunk róla, hogy januártól már fénybe tudják borítani mindkét nagy pályájukat, a valódi füvest és a műfüvest is. Mindez szép egy harmadosztályú csapattól, amely ráadásul még csak a megye 1-ben (negyedosztály) volt, amikor a nagy fejlesztések megkezdődtek. 

Még így, leírva is nehéz követni ezt a fejlesztési tempót: előbb felújították az élőfüves centerpályát, aztán építettek mellé egy nagyméretű műfüves pályát is, ahol az utánpótlás is tud edzeni. Felújították és kibővítették a régi klubházat, a lepattant öltözőket. Kifejezetten visszafogott, hogy mindössze egy 323 fős lelátót építettek a pálya mellé, de azért még ebben is van egy VIP-szakasz. 

https://foci.444.hu/2020/02/13/hogyan-kerulhet-egy-323-fos-lelato-befedese-257-millio-forintba

A mi aknavetőnk ölte meg Osztapenko kapitányt

Hetvenöt évvel ezelőtt ért véget Budapest ostroma. Ungváry Krisztián történész és Meruk József újságíró, kutató ebből az alkalomból 43, eddig itthon nem publikált  orosz katonai levéltárból származó dokumentumot mutatott be Budapest Főváros Levéltárában. Az iratok számos új információt tartalmaznak a német hadvezetésnek ultimátumot átadó Osztapenko kapitány haláláról, a budapesti hidak megsemmisítésére tett orosz lépésekről, a szovjet hadsereg súlyos hatékonysági problémáiról, valamint a fosztogató és erőszakoskodó szovjet katonák megfékezésére kiadott intézkedésekről.

https://index.hu/techtud/tortenelem/2020/02/13/budapest_ostroma_bfl_voros_szovjet_hadsereg_osztapenko_halala_fosztogatas_ungvary_krisztian_meruk_jozsef/

Az ellenzék Dunaújvárosban, a Fidesz a környéken nyerné meg a választást

Heten indulnak a jobbikos Pintér Tamás dunaújvárosi polgármesterré választása miatt betöltetlen parlamenti mandátumért Fejér megye 4-es számú választókerületében. A vasárnapi időközi választáson fideszes politikust nem találni a jelöltek között, a megyei jogú városban elszenvedett önkormányzati vereség után a kormánypárt úgy döntött, egy független jelöltet támogat: Iváncsa polgármesterét, Molnár Tibort. Az ellenzék tavaly ősz után ismét összefogott, és beállt a jobbikos Kálló Gergely mögé. A legnagyobb figyelem a választókerület központjára, az utóbbi két évben masszívan ellenzékivé váló Dunaújvárosra irányul, de a kisebb településeken is eldőlhet a mandátum sorsa.

https://24.hu/belfold/2020/02/14/dunaujvaros-fejer-megye-idokozi-valasztas-ivancsa-riport-molnar-tibor-pinter-tamas/

Orbán Viktor rájuk bízta, kiket díjaz majd az állam

Magyar Közlönyben megjelent a tájékoztatás arról, hogy Orbán Viktor idén kiket kért fel a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság tagjainak. A kormányfő – egyéves időtartamra – ismét felkérte:

·         Balog Zoltán korábbi minisztert, miniszterelnöki biztost,

·         Bogsch Erik Széchenyi-díjas vegyészmérnököt, a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. igazgatóságának elnökét,

·         Eperjes Károly Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színművészt, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagját,

·         Freund Tamás Széchenyi-díjas neurobiológust, a Magyar Tudományos Akadémia alelnökét, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatóját,

·         Hámori József Széchenyi-díjas neurobiológust, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professor emeritusát,

·         Klinghammer Istvánt, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját, a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetőjét, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusát,

·         Marton Éva Kossuth-díjas operaénekest, a nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját, a Magyar Szent István Rend, valamint a Magyar Corvin-lánc birtokosát,

·         Mezey Katalin Kossuth-díjas és József Attila-díjas költőt, műfordítót, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját,

·         Sánta Ferenc Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas hegedűművészt, a nemzet művészét,

·         Vékás Lajos Széchenyi-díjas jogászt, a Magyar Tudományos Akadémia alelnökét, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusát.

A névsor teljesen megegyezik a tavalyival.

https://24.hu/belfold/2020/02/14/orban-viktor-rajuk-bizta-kiket-dijaz-majd-az-allam/

Fellebbezett a főügyészség a Szeviép-ügy felmentő ítélete ellen

A főügyészség tájékoztatása szerint a Szegedi Törvényszék másodfokú eljárásában a Szegedi Járásbíróság első fokon meghozott, és valamennyi vádlott esetében bűnösséget megállapító ítéletét megváltoztatva felmentette a vádlottakat az ellenük emelt vád alól.

Az ítélet szóbeli kihirdetésekor a Csongrád Megyei Főügyészség fellebbezést jelentett be, majd az írásba foglalt ítélet kézbesítését követően a főügyészség a fellebbezésében a harmadfokon eljáró bíróság felé azt indítványozta, hogy a Szegedi Törvényszék ítéletét eljárási jogszabálysértés és megalapozatlanság miatt helyezze hatályon kívül, és utasítsa a másodfokú bíróságot új eljárás lefolytatására.

Fellebbezésében a főügyészség törvénysértőnek tartja a Szegedi Törvényszék bizonyítottság hiányában hozott felmentő ítéletének jogcímét. A vádhatóság szerint törvénysértő a bíróság megállapítása, amely elsősorban azzal indokolja a felmentő rendelkezést, hogy az ügyészség a szükséges bizonyítás felvétele érdekében nem tett indítványokat, mulasztott. A főügyészség a fellebbezésében megállapítja, hogy a Szegedi Járásbíróság felvette a szükséges bizonyítást, megalapozott tényállás alapján az ügyészség indítványával egyezően döntött a vádlottak bűnösségéről.

https://24.hu/belfold/2020/02/14/szeviep-ugy-fougyeszseg-fellebbezes/

Elemzők: Lényegesen felülmúlta a várakozásokat a GDP növekedése

Magyar Nemzet

Nem számítottak ekkora növekedésre az elemzők. A GDP tavaly öt százalék közelében maradt. A bővülést a kis- és nagykereskedelem, a kereskedelmi ingatlanpiac és a turizmus kiemelkedő teljesítménye húzta.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/elemzo-lenyegesen-felulmulta-a-varakozasokat-a-gdp-novekedese-7779143/

Hoffmann Rózsa: A régi támadás folyik a NAT ellen

A KORÁBBI ÁLLAMTITKÁR SZERINT TÖMEGEK ALAPÉLMÉNYE WASS ALBERT MŰVE

Kárpáti András Magyar Nemzet

Az elmúlt hét év során is nemzeti elkötelezettségű volt a Nemzeti alaptanterv (NAT), amelynek idei módosításával további olyan szerzők – köztük Wass Albert és Nyirő József – kerülnek a kötelező tananyagba, akiknek az életműve alkalmas a hazafias nevelésre Hoffmann Rózsa, az Emmi korábbi államtitkára szerint. Kálomista Gábor filmproducer úgy vélte, a NAT politikai támadások színtere lett.

https://magyarnemzet.hu/belfold/hoffmann-rozsa-a-regi-tamadas-folyik-a-nat-ellen-7777475/

Szakács Árpád zsidóviccel indította előadását a magyar kultúra ellenségeiről

Alakul a hangulat, ugye?” - jegyezte meg csütörtöki előadása 2. percében Szakács Árpád, a jobboldali kultúrharc szellemi vezetője, miután elmesélt egy zsidóviccet. 

Szakács a Mi Hazánk Mozgalom Fekete Istvánról elnevezett szabadegyetemének első vendége volt. Azzal kezdte, hogy azt olvasta, hogy egy neonáci párt rendezvényén vesz részt. Meg is nevezte, hol olvasta ezt: „a neokohn.hu portálon jelent meg”, amit Novák Előd fejcsóválva fogadott.

Szakács ezek után elmesélte el a viccet, ami arról szól, hogy Kohn haldoklik, és a fia megkérdezi, hogy a pénz boldogít-e, mire Kohn azt mondja, hogy nem, aztán megkérdezi az elszomorodó zsidó gyerek, hogy akkor mi boldogít, mire Kohn azt mondja, hogy „A kamat, fiam.”

Nevetés, és elégedettség a hangulatfelelős Szakács Árpádtól, aki ezután belekezdett 

a magyar kultúra ellenségeiről szóló előadásába. 

https://444.hu/2020/02/14/szakacs-arpad-zsidoviccel-inditotta-eloadasat-a-magyar-kultura-ellensegeirol

Jászi Oszkárt polírozzák

Pilhál György Magyar Nemzet

Szakács Árpád kollégámon vagy, ahogy írja, „egy bizonyos Szakács Árpádon” keres fogást a Népszavában Simon Zoltán betűvető. A Jászi igaza című cikk szerzőjét Szakácsnak az a kijelentése aggasztja, hogy Jászi Oszkár politikus, a Károlyi-kormány minisztere már az 1911-es szabadkőműves székfoglaló beszédében meghirdette a magyar kultúra és identitás megsemmisítésének programját. Szakács szerint a hazai történelemoktatás megváltoztatására ekkor történt az első kísérlet, és – milyen érdekes! – most ugyanezekkel az érvekkel tiltakoznak az új Nemzeti alaptanterv ellen a bolsevizmus szellemi örökösei, példának okáért a Magyartanárok Egyesülete és a Történelemtanárok Egylete. Szakács kijelentése, szellemeskedik a cikkíró, valóban aktuális, hiszen Jászi megmondta: „Sokkal könnyebben és biztosabban vívhatnók meg a demokrácia harcát, ha magában a polgárságban és a népben nem élne egész sereg téveszme és célszerűtlen érzelem a múltat illetőleg.”

Mintha „a múltat végképp eltörölni” bolsevik javaslatot hallanánk.

https://magyarnemzet.hu/tollhegyen/jaszi-oszkart-polirozzak-7776266/

Simon Zoltán Jászi igaza

Egy bizonyos Szakács Árpád szerint Jászi Oszkár 1911-es szabadkőműves székfoglaló beszédében meghirdette a magyar kultúra és identitás megsemmisítésének programját. A Mi Hazánk Mozgalom szabadegyetemének előadója a Hír Tv Civil kör című műsorában – ahol ki is osztotta a beszédet – azt mondta, hogy a magyar történelemoktatás megváltoztatására itt – Jászi szövegében – történik először kísérlet: „pontosan ugyanezekkel az érvekkel tiltakoznak ma az új Nemzeti alaptanterv ellen a bolsevizmus szellemi örökösei, pl. a Magyartanárok Egyesülete és a Történelemtanárok Egylete”. Ezek ugyanazok! – tette hozzá.

Szakács érdeme, hogy felhívta a figyelmet Jászi beszédére, amely valóban aktuális: „(...) a progresszív eszméknek ma már egész más ereje és elánja volna Magyarországon, ha csupán a jelen osztályérdekeivel és nemzetiségi ellentéteivel állnánk szemben, nem pedig a történelmi érzelmek és tradíciók ama szövedékével, melyet állandóan hevít és erősít a meghamisított történelemírás és az oligarchia szolgálatában működő közoktatás. Vagyis azt gondolom, hogy az ország összes középkori hatalmaival: a hitbizományokkal és a holtkézzel, a gentry-vármegyével és az egész grófi-papi álkultúrával sokkal könnyebben és biztosabban vívhatnók meg a demokrácia harcát, ha magában a polgárságban és a népben nem élne egész sereg téveszme és célszerűtlen érzelem a múltat illetőleg (...) – Szóval, ha oly nemzedék nőne fel, mely világosan és előítéletek nélkül szemlélné az egyetemes európai történelemnek azt a darabját, mely Magyarországon játszódott le

https://nepszava.hu/3066805_jaszi-igaza

Újabb gyűlöletszérum a DK boszorkánykonyhájából

Csépányi Balázs Magyar Nemzet

„Rálőttek az újbudai irodánkra. Felszólítjuk a Fideszt és az Orbán-kormányt: hagyjanak fel az uszítással! ” – olvasható a Gyurcsány-párt Facebook-posztjában.

Sebtében összerántottak egy sajtótájékoztatót is, ahol Barkóczi Balázs, a DK szóvivője tovább gerjesztette az indulatokat, a Fideszt okolva az incidensért.

Aztán, ahogy lenni szokott, ismét kiderült, hogy semmi sem úgy van, ahogy azt állítják.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság ugyanis arról tájékoztatott, csapágygolyókat találtak a helyszínen, amit vélhetően nem tűzfegyverből lőtték ki.

Tehát ismét bebizonyosodott, hogy a Gyurcsány Ferenc által irányított párt mindent felhasznál az Orbán-kormány elleni gyűlöletkeltésre.

Eddig és ne tovább!

https://magyarnemzet.hu/poszt-trauma/ujabb-gyuloletszerum-a-dk-boszorkanykonyhajabol-7777682/

Tanterv és tanítás

Földi László Magyar Nemzet

Elgondolkodva az új Nemzeti alaptanterv betűin és a körülötte forrongó vitán – nemzeti vagy liberális a helyes irány –, fontos, hogy kellő hangsúlyt kapjon a nevelés kérdésköre. Mindenki számára alaptételnek kell lennie, hogy nevelés nélkül nem lehet tanítani, és az oktatás is csak ideológiai viták terepe marad. Mert hiányozhat a koordináció, amely összeköti az ismeretátadást és egyben helyes irányt ad a szülő-tanár tandem erőfeszítésének ahhoz, hogy a felnőttkor elérésével egy egészséges gondolkodású, kész személyiség csatlakozzon a társadalomhoz, az emberek közösségéhez.

De! Ez nem megy „pofonok” nélkül. 

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/tanterv-es-tanitas-7774580/

Orbán Viktor és Peter Pellegrini a déli határon - fotók és videó

origo

https://www.origo.hu/itthon/20200213-orban-kozosen-vedjuk-europat.html

Orbán Viktor: Növekedhet a migrációs nyomás a déli határon

BORDÁCS BÁLINT, origo

Arra kell számítani, hogy egyre növekedni fog a migrációs nyomás a déli határon, egyre többen és egyre szervezettebben érkeznek, ahogy javul az időjárás - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Röszkén, ahol Peter Pellegrini szlovák kormányfővel tekintette meg a határkerítést.

A kormányfő sajtónyilatkozatában kiemelte, nemcsak a magyar, hanem a szlovák határt is védik. "Ez nehéz munka, amit nehezen tudnánk elvégezni segítség és a szövetségesek nélkül" - fogalmazott, megköszönve Szlovákia támogatását. Értékelése szerint a nemzetközi sajtó képei nem fedik a valóságot, ugyanis 95 százalékban katonakorú férfiak érkeznek. 

Európában tilos ezt mondani, de ez egy megszervezett invázió - jelentette ki Orbán Viktor.

 

https://www.origo.hu/itthon/20200213-orban-viktor-roszkei-latogatas.html

 

Soros markában a Jobbik?

DR. ERDŐS GERGELY, SZÁZADVÉG

Komoly sajtóvisszhangot váltott ki, hogy Jakab Péter, a Jobbik frissen megválasztott elnöke a brit The Guardian című lapnak adott interjújában védelmébe vette az amerikai spekulánst, Soros Györgyöt, hangsúlyozva, hogy az üzletembernek jogában áll a kedve szerinti célokra költeni a pénzét hazánkban. Jakab kijelentése nyomán célszerű mélyebben megvizsgálni, hogy az egykori radikális párt hogyan vált a balliberális oldal szerves részévé (és ezáltal Gyurcsány Ferenc szövetségesévé), és azt, hogy vajon mennyiben tekinthető kifizetődőnek a párt stratégiája.

https://www.origo.hu/itthon/20200213-erdos-gergely-soros-markaban-a-jobbik.html

Betyársereg, gárdisták, Toroczkai - újra vonulnak, miközben cigány-Trianonról és "no-go zónákról" beszélnek

Kéthelyszínes demonstrációt jelentett be vasárnapra Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke, írja a 444.hu. Előbb a miskolci kormányhivatal elé mennek „Rendet Borsod megyében!” jelszóval, aztán Sályra autóznak, ahol fáklyás felvonulást terveznek. Emlékeztetőül: az 1700 lakosú Sályon brutális gyilkosság történt januárban. Egy 61 éves néprajzkutató asszonyt saját otthonában ölt meg egy 21 éves férfi, T. Dávid, aki benyugtatózva, beszeszelve pénzt követelt azt asszonytól, majd amikor nem kapott, egy karóval agyonverte. (A nő korábban munkát adott a férfinak a ház körül.) A gyilkosság helyszínére szervez fáklyás felvonulást, majd gyertyagyújtást Toroczkai, külön kiemelve, hogy a gyanúsított cigány származású. Az esetet pedig összekötötte a szintén borsodi Csenyétén történtekkel. Itt januárban meghalt egy ember, miután a mentők az őket érő fenyegetések miatt csak azután mentek be a településre, hogy megérkezett a rendőri kíséret. Toroczkai szerint ez bizonyítja, hogy már „Magyarországon is van no-go zóna, a romák lakta Csenyéte”.

https://nepszava.hu/3067110_betyarsereg-gardistak-toroczkai-ujra-vonulnak-mikozben-cigany-trianonrol-es-no-go-zonakrol-beszelnek

Nemzeti konzultáció – „Ez egy Finkelstein-béta verzió”

A most meghirdetett újabb konzultáció témái világosan jelzik a Fidesz radikalizálódását – állítja a politikai elemző.

– Ez a mostani nemzeti konzultáció is bizonyítja, hogy mennyire nélkülözi a Fidesz kommunikációs és politikai eszköztára az innovációt – mondta a Népszavának Krekó Péter. A Political Capital vezetője – a Fidesz néhai kampánytanácsadójára utalva – azt mondta: amit most látunk a párttól, „az a régi jó finkelsteini recept, bár inkább annak egy Finkelstein-béta verziója, vagyis a népszerűségvesztésre reagálva kezdődik a népszerű ellenségek keresése és ezek támadása”. Az elemző ugyanakkor csodálkozna, ha mostani, sokadik konzultáció hatása ugyanaz lenne, mint a kezdetekben. – Meglepne, ha a legelkötelezettebb fideszeseken túl bárkit megmozgatna. Összességében kínos ötlettelenséget sugall az egész – mondta Krekó Péter. A konzultáció témái ugyanakkor jól jelzik a Fidesz radikalizálódását: kormányon lévő pártok ritkán szoktak jogerős bírósági ítéletek ellen uszítani és ilyen nyíltan egy kisebbség ellen hangulatot kelteni. - Ez a legveszélyesebb eleme a mostani akciónak, mindenféle önbíráskodó csoportok, Gárda-utódszervezetek narratíváját erősíti. Az államszervezet működésére is komoly negatív hatása lehet, ez a Fidesz eddigi egyik legfelelőtlenebb lépése – mondta Krekó Péter a Népszavának.

https://nepszava.hu/3067080_nemzeti-konzultacio--ez-egy-finkelstein-beta-verzio

Fröccsöntött hazafiság

 2020. február 14. - Szele Tamás

Napok, hetek óta gyűlik a feszültség, érlelődik a keserűség ennek a NAT-vitának a kapcsán: és nem, nem csak annyiról van szó, hogy deklaráltan nyilas és vállaltan fasiszta szerzők művei lettek kötelező olvasmányok. Mindenki érzi, de senki sem mondja, hogy alapvetően arról szól a dal: mit nevezünk valójában hazafiságnak? Mi az, amire a tanterv nevelni akar?

Hogyan nyilvánul meg? Mik a tulajdonságai?

https://forgokinpad.blog.hu/2020/02/14/froccsontott_hazafisag

A hmongok deportálásával a kurdok után újabb amerikai szövetséges népet árulhat el Trump

A hmongok egy nagyjából 4-5 millió főt számláló kelet ázsiai etnikai kisebbség, akik Kínából, a sárga folyó környékéről (ahol közel 8000 évig éltek) vándoroltak a 17. és 18. századok során délfelé, a mai Laosz, Thaiföld és Észak-Vietnám területére, az őket elnyomó Csing dinasztia elől.  Bár a hmongok nagyrésze (2,7 millió ember) a mai napig a délkínai régióban él, ott a történelem során többször váltak népirtás áldozatává, miután mandzsu főuraik Miao-nak azaz „barbároknak” címkézte őket.

A hmongok a vietnámi háború során jelentős segítséget nyújtottak az amerikai haderőknek, mind partizánakciókkal és hírszerzéssel, mind pedig Laoszon is átívelő, a Vietnámot az orosz és kínai szövetségeseivel összekötő titkos Ho Si Minh útvonal megzavarásával.

A háború során nagyjából 35 ezer hmong esett el, összehasonlításként ez olyan mintha a 16,5 millió amerikai veszett volna oda, azzal a különbséggel, hogy a hmongok mások harcait vívták egy jobb élet ígéretében.

Ennek ellenére, egy most kiszivárgott levél szerint Mike Pompeo, amerikai külügyminiszter az elmúlt hónap során tárgyalásokba kezdett a laoszi vezetéssel az USA-ban elő, állampolgársággal nem rendelkező hmongok  deportálásáról, amennyiben azok ellen bűnügyi vagy bevándorlási eljárás van folyamatban.

https://merce.hu/2020/02/14/a-hmongok-deportalasaval-a-kurdok-utan-ujabb-amerikai-szovetseges-nepet-arulhat-el-trump/

Megindult az erjedés: a devizakárosultak esélyeiről

Az elmúlt hónapok fejleményei után érdemes újra feltenni a kérdést: tovább szedi-e áldozatait 2020-ban a nemzeti szociális devizahitel-tragédia.

Immár kilenc hónap telt el azóta, hogy 2019 áprilisában a hazai igazságszolgáltatás szakmai vezetése és a rossznyelvek szerint a végrehajtó hatalom eljutott arra a pontra, amikor látszatkompromisszumra lett szüksége egy ellentmondás látszólagos feloldásához.

Ez az ellentmondás az európai uniós fogyasztóvédelmi jog és azon devizahiteles bírói gyakorlat között feszült, amely 2014 vége óta egyoldalúan kedvez a ma már nem csak külföldi és nem is mindig politikamentes tulajdonosi viszonyokkal bíró pénzintézeteknek és a hallomások szerint egyre nagyobb számban erős emberek strómanjai által irányított ingatlanéhes követeléskezelőknek.

https://merce.hu/2020/02/14/megindult-az-erjedes-a-devizakarosultak-eselyeirol/

Negyvenezer külföldi nyugdíjas kapott 361 millió forintnyi rezsiutalványt

“Nem magyarországi címre összesen 40 ezer 219 darab, rezsiutalványt tartalmazó postai küldemény került feladásra” – válaszolta közadatigénylésünkre a Magyar Államkincstár.

A válasz alapján külföldön magyar nyugdíjat kapó időseknek 361,9 millió forint értékben juttatott el a Magyar Posta a csak Magyarországon beváltható rezsi utalványból. Mindezt 84,3 millió forintért. Az államkincstár közlése szerint a küldményekből 1752, túlnyomó részben „nem kereste” visszaérkezési okkal jött vissza Magyarországra.

https://orszagszerte.atlatszo.hu/negyvenezer-kulfoldi-nyugdijas-kapott-361-millio-forintnyi-rezsiutalvanyt/

Készül a film Trianonról, Kálomistának cége már van hozzá

Ahogy most már az állami támogatású filmeknél megszokott, projektcéget hozott létre új filmjéhez a kormányközeli producer.

·         Mennyit pénz jutott az alkotásra?

·         Mit lehet tudni a készülő filmről?

https://hvg.hu/360/202007_a_beke_kovetei_film_trianonrol

Marosán György Impeachment – Orbán Viktor ellen!

Akkor is hatásos dokumentumdráma lenne, ha nincs azonnali eredménye.

Az elmúlt hónapban a világ Donald Trump impeachment-eljárásának fordulatait figyelte. Megtanulhattuk, hogy az impeachment az amerikai elnökök közjogi felelősségre vonásának eszköze. 

a NER vezére, Trumpnál látványosabban, konkrétabban és a társadalomra veszélyesebb módon bontotta le a demokrácia intézményeit. Nem pusztán arról van szó, hogy egyik vagy másik kijelentése ellentétes a demokrácia szellemével. Ilyen megjegyzése számtalan volt, de ennél lényegesebb: 2010-et követően sorozatosan és előre megfontolt szándékkal korlátozta a demokrácia intézményrendszerét, gyengítette a demokratikus jogok garanciáit, és ezzel megnehezítette a demokratikus hatalomgyakorlást. 2014 után pedig rendszerszerűen kiiktatta a „fékek és ellensúlyok” – minden demokratikus társadalom számára – alapkövetelménynek számító intézményeit. Ez pedig azt jelenti: nemcsak szóban utasította el, hanem a mindennapi gyakorlatban intézményesen tette tönkre a demokrácia mechanizmusát.

Saját embereivel töltötte fel a demokratikus kontrolt biztosító intézményeket, az Alkotmánybíróságtól kezdve, az ügyészségen és az OVB-n a keresztül, egészen a Számvevőszékig. Lehetetlenné tette a média kontrolljának érvényesülését, korlátozta a sajtó szabadságát, szűkítette az ellenzéki képviselők ellenőrzési lehetőségeit. 

https://hvg.hu/itthon/20200213_Impeachment__Orban_Viktor_ellen#utm_source=hvg_daily&utm

Úgy hoztak törvényt a kuruzslók ellen, hogy épp az ő működésük maradhat zavartalan

A tanácsadó pszichológusok akár egy évre is börtönbe kerülhetnek, ha egy elégedetlen páciens feljelenti őket. Február 15-től törvény mondja ki: pszichoterápiát csak egészségügyi végzettséggel, szakvizsgával lehet tartani. Az új törvény úgy fenyeget elzárással, hogy olyan alapvető kérdésre nem ad választ, hol húzódik a pszichoterápia határa.

https://hvg.hu/gazdasag/20200214_Ugy_hoztak_torvenyt_a_kuruzslok_ellen_hogy_epp_az_o_mukodesuk_maradhat_zavartalan

„Nagy franc volt a Dezső”, avagy miért hallgatunk Kosztolányi antiszemitizmusáról az iskolában?

Hogyan tanítsunk Wass Albertet, ha már bekerült az új alaptantervbe? Az a baj, hogy Herczeg Ferenc rajongott Mussoliniért vagy inkább az, hogy közepes író volt? És ha etikai problémák vannak azzal kapcsolatban, hogy ezeket az írókat tanítani kell, akkor a zsidógyűlölő Kosztolányi miért tankönyvi anyag? A sok kritikát kapó NAT kapcsán Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténésszel súlyos dilemmákat próbáltunk feloldani.

Bíró-Balogh Tamás: Kosztolányi 1919–1921 között a szélsőjobboldali, nyíltan antiszemita hangokat hallató Új Nemzedék című napilapnak volt a fizetett, belső szerkesztőségi munkatársa. Ez azt jelenti, hogy nemcsak be-beírogatott a lapba, hanem – lesarkítva mondom – azért kapta a havi fizetését, hogy a lap profiljába illő cikkeket írjon. 

·         Mekkora lehetett Kosztolányinak a felelőssége a zsidóellenes hangulatkeltésben?

·         Miként lehetséges, hogy Kosztolányit máig ott emlegetjük a legnagyobb magyar írók között, miközben végig antiszemita volt?

·         Hogy lehet külön választani az embert és az írót? És mit tanítható erről a gyerekeknek az iskolában?

https://hvg.hu/360/20200213_Kosztolanyi_NAT_irodalom

Varga Mihály: Nem csak az uniós források növelik a magyar gazdaságot

MH/MTI

Az export és a hazai fogyasztás bővülése járul hozzá leginkább a gazdasági növekedéshez - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel a Tv2 Mokka című műsorában.

https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20200214-varga-mihaly-nem-csak-az-unios-forrasok-novelik-a-magyar-gazdasagot

Együttműködés az alkotmányos identitás és a konzervatív, keresztény értékek védelmében

MH/MTI

Az alkotmányos identitás és a konzervatív, keresztény értékek védelmében együttműködési megállapodást kötött az Alapjogokért Központ (AK) az Ordo Iuris Institute for Legal Culture nevű lengyel konzervatív jogi elemzőintézettel pénteken, Budapesten.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200214-egyuttmukodes-az-alkotmanyos-identitas-es-a-konzervativ-kereszteny-ertekek-vedelmeben

Hősök és pojácák

A magyar gyerekek mindegyikének meg kell tanulnia: vannak hőseink. Akkor tisztán látják majd, hogy vannak pojácáink is

Korompay Csilla Magyar Hírlap

A Soros-alapítvány által pénzelt Történelemtanárok Egylete ártalmasnak tartja, hogy az alaptantervben „előírt értékelést” kap a diák, például azáltal, hogy „hősként” említik a végvári vitézeket, ahelyett, hogy a tanuló maga alakíthatná ki az álláspontját. Ugyanakkor a Soros-egyetem genderoktatója, Pető Andrea a 2010 és 2020 közötti évtizedet elemezve a minap azt írta, „a belpolitikai élet legfontosabb eseménye a CEU politikai emigrációja Magyarországról, a legfontosabb személy pedig a magyar politikában Szél Bernadett volt”. Vagyis Szél – meg persze a CEU – az évtized hőse. Ezzel a végtelenül szubjektív értékeléssel nincs különösebb gond egészen addig, míg egy „éndöntömelhogymaéppenmilyenneművagyok” professzor magánvéleményeként olvashatja pártucatnyi híve. A probléma ott kezdődik, ha ebből akár tananyag is lehet.

Márpedig az ötlet nem légből kapott. Sőt, éppen a Történelemtanárok Egyletének lelkes támogatásával készült Magyar Bálint minisztersége alatt az az alaptanterv, amelyből – a szintén sorosista Eötvös József Szabadelvű Pedagógiai Társaság sugalmazására, majd lelkes közreműködésével – egyszerűen kiszippantották a követelményrendszert.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200214-hosok-es-pojacak

ÉLET ÉS IRODALOM

Kovács Zoltán

Kanyartan

Mire fölfedeznénk a hazánkat, már nem is a miénk. Ami marad, az valami régből itt maradt közösségi élmény. A nyelv, a szokások, az emlékezet, lassan ennyi jut az utókornak. Indokoltak is az olyan központi iskolai programok, mint a Szent László zarándokút, amelyet tavaly hirdetett meg a kormány oktatási hatósága: ha az utókornak nem maradt semmi, legyen legalább valami szakrális kötelék: ahogy a hivatalos közlemény fogalmaz, „a királyról elnevezett programsorozattal a vallási hagyományok ápolása révén a határokon átnyúló közösségi összetartozás”, például, hogy merre baktatott egykor a lovagkirály. Ez marad az utókorra. Említenem sem kell tán, ennek kivitelezését a Magyarságkutató Központ és a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezi. Nem fogják elhinni, de utóbbi stratégiai megalkotóinak egyike a miniszterelnök lánya. Ezzel összefüggésben, biztos, ami biztos, a Klebelsberg Központ máris körlevélben sürgeti az iskolákat: „rendkívüli adatbekérés” keretében azonnali tájékoztatást igényelve minden intézménytől, terveznek-e saját programot a Szent László királyhoz kötődő eseménysorozat keretében. A kör bezárul: az összes hazai kör így zárul be. Már nem is  tudni, ki közszereplő és ki nem, de az tény, hogy a család tagjai közül a stratégiai megalkotó mellett a vő közvilágításban utazott egy ideig, munkálkodása alkonyat után hazamenni nem merők idegileg kikészült társadalmi rétegeit termelte ki, plusz 13 milliárd körüli veszteséget az országnak.

https://www.es.hu/cikk/2020-02-14/kovacs-zoltan/kanyartan.html

Lendvai Ildikó Petőfi a ballib

Olvasom a Kulturkampf egyik élharcosának új cikkét a Magyar Nemzetben. “Magyarnak lenni életre szóló élmény” a címe. Így igaz, ő meg még tetézi is.

Megállapítja, hogy sokáig minden rendben ment itt a Kárpát medencében,

az idegenajkúak is velünk küzdöttek a magyar szabadságért.

“nem telepedtünk rá mások kultúrájára, nem akartuk elpusztítani mások értékeit”.

De a XIX.században minden megváltozott,

“amikor az akkori balliberális erők megkezdték az oszd meg és uralkodj nevű pokoli játékukat”.

Gondolkodom, kik lehettek ezek a XIX. századi balliberálisok

Ferenc József biztos nem. Jellasics sem annyira. Petőfi- az már gyanús. Szabadelvű is volt, plebejus köztársaságpárti, és ez a duma a világszabadságról…Félig-meddig Kossuth is. Nem tudom, mi a helyzet a liberális Eötvössel és Deákkal- bár ha mindenki baloldali, aki nem feltétlenül Orbánék fogalmaiban gondolkodik, félek, hogy ők is megkaphatják a ballib jelzőt.

https://varosikurir.hu/petofi-a-ballib/

ODA JUTOTTUNK, HOGY SZLOVÁKIÁBAN BUGÁR BÉLA JÁTSSZA KI A MAGYAR KÁRTYÁT

Noha a Híd és a Magyar Közösség Pártja (MKP) között nem jött létre az összefogás, egy ilyen nevű, új fiatal felvidéki szervezet biztosíthatja az MKP politikai túléléset. Mózes Szabolcsot, a Magyar Közösségi Összefogás választási párt elnökét kérdeztük a velük szembeni orbánizmus vádjáról, Bugár Béla felvidéki szerepéről és esetleges érdemeiről, valamint arról, milyen esélyei lehetnek egy olyan új kormánynak, amiben hangsúlyosabban jelennek meg a magyar érdekek is.

https://azonnali.hu/cikk/20200214_oda-jutottunk-hogy-szlovakiaban-bugar-bela-jatssza-ki-a-magyar-kartyat

AZ EGÉSZ UNIÓS KÖLTSÉGVETÉST VÉTÓZNÁ AZ EP, HA AZ NEM ELÉG „AMBICIÓZUS”

Hogyan is felelhetne meg az EU az emberek által támasztott elvárásoknak, ha a tagállami befizetések semmire sem elegek? Ez a nagy kérdés hatja át az EU következő hétéves költségvetéséről szóló vitákat, ahol most épp a Parlament fenyeget vétóval.

https://azonnali.hu/cikk/20200212_az-egesz-unios-koltsegvetest-vetozna-az-ep-ha-az-nem-eleg-ambiciozus-

Baranyi Krisztina: „Ha Orbán befeszül, 2022-t is bukhatja”

Nem könnyű játszmában vált közös ellenzéki jelöltté, de októberben nagyot nyert Baranyi Krisztina. Ferencváros polgármesterét a gyanús szerződésekről, a parkolásról, az atlétikai stadionról, a Fradiról és Kubatov Gáborról kérdeztük.

https://magyarnarancs.hu/belpol/ha-orban-befeszul-2022-t-is-bukhatja-126061

„Ne megalkuvó elnyomottakat neveljen az iskola” – más baja is van a NAT-tal a fasiszta írók miatt tiltakozó tanárnőnek

A csütörtöki nyomtatott Magyar Narancsban részletes körbe jártuk az új Nemzeti alaptantervet. Pedagógus szakszervezetek és szakmai szervezetek vezetői mellett megkérdeztük azt az irodalom-tanárnőt is, aki a Facebookon „Nem tanítok fasiszta írót” feliratú táblával tiltakozott a NAT bevezetése ellen. Néhány részlet a cikkből:

A táblás tiltakozás alulról jövő kezdeményezésként indult, a fotókat a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) gyűjtötte össze és tette közzé. Az általunk megszólaltatott tanárnő saját fotója alatt „mocsokáradattal” találkozott, ezért kérte, hogy ne írjuk le a nevét. „Azért döntöttem a fasiszta írós mondat mellett, mert egy ilyen akciónak elsősorban az a célja, hogy minél több embert elérjen, erre pedig a provokatív üzenetek a legalkalmasabbak” – mondja.

https://magyarnarancs.hu/belpol/ne-megalkuvo-elnyomottakat-neveljen-az-iskola-mas-baja-is-van-a-nat-tal-a-fasiszta-irokat-kritizalo-tanarnonek-126818

A Pedagógusok Szakszervezete az Alkotmánybírósághoz fordult

Az új szakképzési törvénnyel kapcsolatban.

A szakszervezet sérelmezi, hogy nem volt lehetőségük a törvény előkészítésénél véleménynyilvánításra, illetve javaslattételre, holott ez a jog megillette volna őket. „Az új törvény gyökeresen átalakítja a szakképzést, kiemeli azt a köznevelés rendszeréből, fogalmi zavarokkal, tisztázatlan kérdésekkel, feloldhatatlan ellentmondásokkal tarkítva (pl. nem állapítható meg, mi a szakképesítés, nem tisztázható a közreműködő iskolák közötti munkamegosztás, illetve a szakképzésben tanulmányokat folytatók jogi helyzete)” – írják.

Összegzésként pedig a PSZ megjegyzi, hogy a szakképzésről szóló törvény rendelkezései nem illeszkednek a magyar jogrendbe, előírásai nem segítik, hanem hátráltatják az ország műveltségi szintjének emelkedését, a tanítás és tanulás szabadságának érvényesülését.

https://magyarnarancs.hu/belpol/a-pedagogusok-szakszervezete-az-alkotmanybirosaghoz-fordult-126873

Öregedés-gate: Varga Judit cáfolja, hogy főnöke, Orbán Viktor megöregedett volna

Mert Stumpf István korábban azt nyilatkozta, hogy Orbán Viktor bizony öregszik: "szerintem ő sem bírja már futballistaként sem a támadó középpályás játékot, el is tud fáradni benne. (…) Az igaz, hogy Orbán természete a háború, a harc, abban érzi igazán jól magát, és a képességeit is akkor tudja igazán jól mozgósítani. De nem lehet végtelenségig háborúban és harcban élni".

Még szerencse, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter a Mandinernek adott interjújában főnöke védelmére kelt, és azt nyilatkozta a leköszönt alkotmánybíróról: öregedő emberek keresik máson az öregedés jeleit. "Szeretnék én szellemileg olyan friss és lendületes lenni, mint a miniszterelnök, úgyhogy bár Stumpf Istvánnak sok mindenben igaza van, ezt a véleményét nem osztom, ebben téved" - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter.

https://m.magyarnarancs.hu/feketelyuk/varga-judit-cafolja-hogy-fonoke-orban-viktor-megoregedt-volna-126828

Ez Karácsony Gergelyék legújabb dobása

Számos újítás jellemzi az idei fővárosi költségvetést a korábbi évekhez képest, az első mindjárt az, hogy a Fővárosi Közgyűlés tagjai és a széles nyilvánosság egyszerre ismerheti meg a büdzsé tervezetét.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/budzse-2020-fovaros-budapest-karacsony.700300.html

A koronavírus áldozatai körül kavar Kína, egyre jobban terjed a fertőzés

Nőtt a halálos áldozatok száma, de közben csökkent is Kínában a hivatalos adatokban. Ennek oka, hogy a helyi hatóságok szerint adminisztrációs hibák történtek korábban. Mostantól már kevesebb kritérium teljesülése után is fertőzöttnek nyilváníthatnak valakit. Az Egyesült Államok nagyobb átláthatóságot vár el Kínától.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/koronavirus-kina-cenzura-aldozat-csalas-virus-jarvany-megbetegedes-who-magyarorszag-covid-2019.700309.html

Szabad szemmel: Orbán a populista szélsőjobb sztárja, de a másik oldalon csak egy gyanús, kártékony despota

Nemzetközi sajtószemle, 2020. február 14.

https://nepszava.hu/3067103_szabad-szemmel-orban-a-populista-szelsojobb-sztarja-de-a-masik-oldalon-csak-egy-gyanus-kartekony-despota

Sosem látott módon öli meg a baktériumokat egy új antibiotikum

Manapság a gyógyászatban és a növénytermesztésben is egyre komolyabb problémát jelent az antimikrobiális rezisztencia, vagyis az, hogy a különféle mikroorganizmusok ellenállóvá válnak az antibiotikumokkal és más antimikrobiális szerekkel szemben. A jelenség leküzdésében egyebek mellett az antibiotikumok egy újonnan felfedezett csoportja is segíthet, ez ugyanis eddig sosem látott módon öli meg a baktériumokat – írja a Phys.org.

https://index.hu/techtud/2020/02/13/antibiotikum-bakterium-felfedezes-orvostudomany/

Veszélybe került az idei nyugdíjprémium

 Baka F. Zoltán mfor.hu

A külső hatások miatt 4 százalékról 3,5 százalékra csökkentette 2020-as GDP-előrejelését a Pénzügyminisztérium. Lehet, hogy nem teljesül a prémium kifizetésének törvényi feltétele.

https://mfor.hu/cikkek/makro/veszelybe-kerult-az-idei-nyugdijpremium-lassul-a-gazdasag.html

Új kormányközeli lap a sajtópiacon: megjelent az Országút

média1

Az Élet és Irodalomnak támasztanának vele a jobboldal ízlésének megfelelő konkurenciát, jelentős állami pénzből.

A friss fejlemény most az, hogy olvasónktól fotót kaptunk, ami alapján már meg is jelent az új lap első száma. (A képet időközben lecseréltük Ladányi András kollégánk egy jobb minőségű saját képére, a borítóban már ez látható.)

A fotó alapján némi ízelítőt kaptunk az Országút tartalmáról. A lap borítójára azt emelték ki, hogy interjú olvasható benne Sir Roger Scruton angol konzervatív filozófus-esztétával, Kodolányi Gyula írta a beköszöntőt, Karácsony András és Navracsics Tibor pedig az európai identitásról fejti ki a véleményét.

A 48 oldalas Országút ára egyébként 490 forint, vagyis annyi, amennyi az előzetes sajtóhírekben is szerepelt.

https://media1.hu/2020/02/13/uj-kormanykozeli-lap-a-sajtopiacon-megjelent-az-orszagut/

Négymilliárdot ad a kormány a budapesti foci-Eb szurkolói programjaira

A határozatban leírják azt is, hogy a kabinet „egyetért azzal, hogy az Európa-bajnokság budapesti szurkolói programjainak megvalósításához szükséges kommunikációs és rendezvényszervezési feladatokat a KKBK Nonprofit Zrt. a Nemzeti Kommunikációs Hivatal bevonásával valósítsa meg”, valamint felhívták Rogán Antal kabinetfőnököt, hogy „gondoskodjon a Magyar Turisztikai Ügynökség útján az Európa-bajnokság lebonyolításához kapcsolódó turisztikai szempontok érvényesítéséről.”

A Közlönyben a 2027-es budapesti vizes vébéről is szerepel kormányhatározat, méghozzá arról, hogy a Nemzetközi Úszó Szövetségnek, a FINA-nak

fizessen 2 millió amerikai dollárt (ez több mint 622 millió forint) biztosítékként.

https://hvg.hu/itthon/20200214_Sportba_onti_a_milliardokat_a_kormany_jut_focira_es_vizes_vebere_is

Mészáros Lőrinc és felesége nagyot készül dobni a biztosítási piacon

Újabb céget alapított a felcsúti milliárdos és felesége, valamint üzlettársuk, Keszthelyi Erik, aki információtechnológiával is szolgál a közös üzletben.

Hunrisk.hu Biztosításközvetítő Kft. néven 25 millió forintos alaptőkével gründolt vállalkozást ügynöki tevékenységre a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft., amelybe Mészáros Lőrinc és Mészárosné Kelemen Beatrix két évvel ezelőtt szállt be. Habár a Hungarikum árbevétele az első évben még nem ugrott nagyot, de a nyereségességén már meglátszott az új üzleti modell, hiszen

2,4 milliárdos forgalmon majdnem 1,3 milliárd forint lett a profit.

https://hvg.hu/360/20200214_A_legmodernebb_technologiat_vetik_be_Meszarosek

 

Az eurózóna válságát vetíti előre a stagnáló német gazdaság

Közgazdászok szerint a küszöbön lehet a válság.

2019 utolsó negyedévében stagnált a német gazdaság: a GDP 0 százalékot változott a tavalyi év utolsó három hónapjában. Az adatról író lapok azt vetítik előre, hogy az EU legnagyobb gazdaságának leállása az egész eurózónára komoly hatással lesz, így a küszöbön állhat a következő gazdasági válság.

Guardian Greg Dacót, az Oxford Economic közgazdászának tweetjét idézve arról írt, hogy 2020 első negyedévében mindössze 0,1 százalékkal nőhet a teljes eurózóna.

https://24.hu/kulfold/2020/02/14/gazdasagi-valsag-nemetorszag-stagnalas-eurozona/

Az AB szerint az EP-választáson is alkotmányos a külképviseleteken és a levélben szavazók közötti különbségtétel

Nem alaptörvény-ellenesek a választási eljárási törvény azon rendelkezései, amelyek az európai parlamenti (EP) választáson a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok számára lehetővé teszik a levélben való szavazást, miközben ezt a lehetőséget nem biztosítják az EP-választás napján külföldön tartózkodó, de magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok számára - mondta ki határozatában az Alkotmánybíróság (AB).
A választási törvényt egy olyan személy támadta meg az AB-nál, aki az EP-választás napján Bostonban tartózkodott, így a hatályos szabályozás alapján csak valamelyik egyesült államokbeli külképviseleten (a legközelebbi elmondása szerint a 4 órás vonatútra lévő New York-i lett volna) tudta volna leadni

https://nepszava.hu/3067133_az-ab-szerint-az-ep-valasztason-is-alkotmanyos-a-kulkepviseleteken-es-a-levelben-szavazok-kozotti-kulonbsegtetel

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.