2020, február 12 - 16:56 Sajtószemle

Miután múlt héten egyetemi oktatók széles köre foglalt állást az új Nemzeti Alaptanterv irodalomoktatásra vonatkozó részei ellen, kedden az állami egyetemek irodalomtudományi tanszékei-intézetei juttattak el tiltakozó nyilatkozatot az Indexhez. Az akcióhoz a Szegedi Tudományegyetem nem csatlakozott. A dokumentumot nem írta alá a Debreceni Egyetem Irodalom- és Kultúratudományi Intézete sem, csak az oktatói. A nyilatkozathoz csatolt dokumentumban az új NAT visszavonását kéri az MTA Irodalom- és Kultúratudományi Bizottsága is. A szöveget eredeti formájában közöljük.

https://index.hu/belfold/2020/02/11/nat_tiltakozas_egyetem_irodalom_tanszek/

Ellenzéki városoknak fájna a legjobban

A múlt héten Varga Mihály Pénzügyminiszter bejelentette, hogy a kormánytagokból és prominens üzletemberekből álló Versenyképességi Tanács a helyi iparűzési adó gazdasági növekedést ösztönző átalakítását javasolja a kormánynak.

A testület konkrétan azt javasolja, hogy az adót fizető cégek az értékcsökkenést és a kutatás-fejlesztésre fordított költésük ötszörösét írhassák le az adóalapból, amivel remekül járnának ezek a vállalatok, és ami szakértők szerint is ösztönözheti a beruházásokat és a K+F költéseket.

ROSSZUL JÁRNA VISZONT AZ ADÓK BESZEDŐJE Jelen esetben nem a saját pénzével nagylelkű a kormány, a helyi iparűzési adót ugyanis az önkormányzatok szedik be, sok városnak és településnek ez a legfontosabb bevételi forrása. A helyi iparűzési adó, amelyet a vállalatok a székhelyüknek otthont adó önkormányzatoknak fizetnek a nettó árbevételük után, a legnagyobb céges adónak számít az országban,

EZ MÁR HÁROMSZOR AKKORA TÉTEL, MINT AZ ÁLLAMNAK FIZETETT TÁRSASÁGI ADÓ.

https://index.hu/gazdasag/ado_es_koltsegvetes/2020/02/12/iparuzesi_ado/

 

A Természettudományi Múzeumnak mégsem kell ideiglenes helyre költöznie

Az Index több forrásból is úgy értesült, hogy változás történt a kormány terveiben a Magyar Természettudományi Múzeum elköltözésével kapcsolatban. Az ügyre rálátó informátoraink arról tájékoztattak bennünket, hogy Bernert Zsolt főigazgató levelet írt az alkalmazottaknak, amelyben azt tudatta velük, hogy a múzeum elköltözésének ügyében személyesen egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel.

 

Kollégánknak, Tenczer Gábornak nyilatkozta Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, hogy

A TERMÉSZETTUDOMÁNYI MÚZEUM MARAD A LUDOVIKA ÉPÜLETÉBEN, A MEGÚJÍTOTT ORCZY-PARK MELLETT.

Nem költözik átmeneti helyre, és szabadon látogatható marad. Ha egyszer kulcsrakészen felépül új, tágasabb otthona, akkor fog költözni. Legfeljebb évek múlva, és akkor a költözés után azonnal nyit.

 

https://index.hu/techtud/2020/02/12/a_termeszettudomanyi_muzeumnak_nem_kell_ideiglenes_helyre_koltoznie/

 

A gyöngyöspatai romák kártérítési ügye és a „börtönbiznisz” is téma lesz a Fidesz frakcióülésén

Szerdán, Balatonfüreden kezdődik a Fidesz frakcióülése, ahol Orbán Viktor miniszterelnök a kormány előtt álló feladatokról tájékoztatja a képviselőket, írja az MTI.

Az ülésen a tervek szerint napirenden lesz több olyan téma is, amely – idézzük – „sérti a magyar emberek igazságérzetét.” Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint ilyen 

·         „a milliárdos iparággá vált börtönbiznisz”,

·         „a feltételes szabadságra bocsátás szigorítása, ami a győri gyermekgyilkossággal kapcsolatban merült fel”,

·         „a gyöngyöspatai romák kártérítésével összefüggő kérdések”, továbbá

·         „a bírói korrupció gyanúja, amelyet a Szeviép-ügy hozott felszínre.”

Ezek mellett szó lesz a balkáni migrációs útvonalon erősödő feszültségről, a bevándorláspolitikával és határvédelemmel kapcsolatos politikai kérdésekről is.

 

https://index.hu/belfold/2020/02/12/fidesz_frakcioules_temak/

Lázár János elégedett lehet, megjött a pénz az államtól

December végére több mint 20 milliárd forintra emelkedett a mezőhegyesi ménesbirtokot üzemeltető cég jegyzett tőkéje.

A cég Lázár János erőskezű irányítása alatt áll, a volt miniszter kormánybiztosként felügyeli a ménesbirtok működését. Az utasításai alapján állt el például luxusberuházásoktól a tangazdaság, az ügynek ráadásul személyi következményei is lettek.

https://mfor.hu/cikkek/befektetes/lazar-janos-elegedett-lehet-megjott-a-penz-az-allamtol.html

Pszichodráma előtt: nehéz alkupozícióban a magyar kormány

Alapvető gondjai vannak az EU következő hétéves keretköltségvetésére vonatkozó, eddig ismertté vált javaslatokkal a magyar kormánynak, amely nem annyira a források csökkentését, mint inkább a vágás mértékét kifogásolja, és azt, hogy az nem veszi figyelembe a tagállamok közötti fejlettségbeli különbségeket. Áttekintés a február 20-i rendkívüli EU-csúcs előtt a magyar pozícióról és az esélyekről.

https://mfor.hu/cikkek/makro/pszichodrama-elott-nehez-alkupozicioban-a-magyar-kormany.html

Itt az első szakértői vélemény az egészségügyi reformról: Nem elég bátor!

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint van vitaalapnak alkalmas felvetés is az EMMI anyagában, mint a betegellátás újraszervezése, viszont komoly hiányosságai is vannak, például a finanszírozás megoldatlansága.

https://mfor.hu/cikkek/makro/itt-az-elso-szakertoi-velemeny-az-egeszsegugyi-reformrol-nem-eleg-bator.html

A 22-es választás csapdái

Az ellenzéki összefogás őszi sikerei után mindegyik párt azt mondta, hogy együtt kell működni. Az eddig elmondott terveik azonban nem fedik egymást. Rengeteg nagyon nehéz gyakorlati kérdés megválaszolatlan még.

https://444.hu/2020/02/12/a-22-es-valasztas-csapdai

Visszaléptek az ügyészek, miután Trump tévedésnek nevezte a volt tanácsadójára kért büntetést

Azonnali vizsgálatot követelnek a demokrata kongresszusi képviselők, miután Donald Trump Twitter-posztját követően mind a négy, az az elnök egykori tanácsadója elleni eljárásban részt vevő ügyész visszalépett. 

Roger Stone bűnösségét a Mueller-bizottság vizsgálatai alapján mondták ki még tavaly novemberen. Hétfő este a szövetségi ügyészek 7-től 9 évig terjedő börtönbüntetést kértek a volt tanácsadóra. Ezt kommentálta  úgy az elnök Twitter-posztjában, mint 

"szörnyű és nagyon igazságtalan helyzet" és "az igazságszolgáltatás tévedése." 

Trump kedden hozzátette: személyes véleményét közölte, nem akart beavatkozni az igazságszolgáltatás munkájába.

https://444.hu/2020/02/12/visszaleptek-az-ugyeszek-miutan-trump-tevedesnek-nevezte-a-volt-tanacsadojara-kert-buntetest

Három hét után megnézte a CÖF a videót, feljelenti Niedermüller Pétert

Garázdaság bűncselekményének megalapozott gyanúja miatt feljelentette Niedermüller Pétert szerdán a Civil Összefogás. A kormánybarát szervezet szerint 

"az időközben a CÖF-CÖKA által megismert kép és hanganyag alapján a feljelentésünkben megjelölt cselekmény álláspontunk szerint alkalmas lehet arra, hogy kihívóan közösségellenes, erőszakos jellege miatt másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen."

A CÖF nem kapkodta el: a DK-s polgármester három héttel a feljelentést megelőzően, január 23-án mondta az ATV-ben miközben azt próbálta elemezni, hogy a kormány családpolitikája kirekesztő, azt mondta, hogy 

„ha megnézzük azt, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket, ugye fölsoroltuk: a nem magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a nem tudom én, mik, akkor ott marad egy rémisztő képződmény középen: ezek a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak”

https://444.hu/2020/02/12/harom-het-utan-megneztek-a-cof-a-videot-feljelenti-niedermuller-petert

A kormány meggondolta magát, és mégsem lesz működő lovarda a Várban

Most, hogy elkészült a Várban az újjáépített Lovarda, kiderült, hogy abban végül mégsem lesznek lovak, ahogy azt a kormány eredetileg tervezte. 

Az Indexet meghívták az elkészült épület bejárására, és kiderült, hogy a kormány csendben kihátrált a tervből, a Lovarda multifunkcionális rendezvénytérként szolgál majd, istálló nem lesz. Azért úgy építették meg a Lovardát, ha mégis van szándék lovasbemutatók megtartására, csak a kiemelhető fapadlót kell az eredeti lovaglóteremből eltávolítani.

https://444.hu/2020/02/12/a-kormany-meggondolta-magat-es-megsem-lesz-mukodo-lovarda-a-varban

Mészáros Lőrinc cége 3 milliárdért építhet 1 km vasútat Kőbányánál

A közbeszerzési eljárás eredményét az ajánlatkérő NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó nyertes cégnek a mintegy 3 kilométer hosszú vasúti pálya mellett meg kell építenie a biztosító berendezést, a villamos felsővezetéket és a zajvédelmi falakat is. Része a feladatnak egy acél híd felépítményének a cseréje és további három híd felújítása is 

https://budapestkornyeke.hu/meszaros-lorinc-cege-3-milliard-forintert-epithet-1-km-vasutat-kobanyanal/

Gy. Németh: Továbbra sem tudni, hogy ki fogja finanszírozni a független színházakat

A főváros beleteszi azt a pénzt, amit tud, reméli, hogy a kormány is hasonlóan fog tenni, mondta a Gy. Németh Erzsébet főplogármester-helyettes a fővárosi színházak finanszírozásáról az ATV Egyenes beszéd műsorában. Hozzátette: az egyeztetések zajlanak, de egyelőre nem tudni, hogy a TAO-támogatásaiktól megfosztott független színházakat ki fogja fizetni. A DK-s politikus hangsúlyozta, hogy nem úgy gondolkoznak, hogy "mi színházunk, ti színházatok", budapestiek színháza van csak. A fővárosi színházigazgatók kinevezései ügyében elmondta, hogy a végső döntést a Fővárosi Közgyűlést hozza, amielőtt egy szakmai bírálóbizottság készít állásfoglalást. Gy. Németh szerint a Szabadtér Színház esetében

"tulajdonképpen Kásler miniszter fideszes kultúrharcosokat jelöltek ezekbe a bizottságokba. A Szabadtér Színház zsűrijében Ókovács Szilveszter és Zalányi János ül, de ez még mind nem elég, a fideszes helyettes-államtitkárt is a nyakukra ülteti, Fülöp Péter személyében."

Hozzátette: Fülöp azontúl, hogy kormányzati pozícióban ül, ő a kaposvári színház vezetője is. 

https://444.hu/2020/02/12/gy-nemeth-tovabbra-sem-tudni-hogy-ki-fogja-finanszirozni-a-fuggetlen-szinhazakat

A köztévés Karácsony interjú, illetve egyes aktuális fővárosi ügyek megítélése

publicus intezet.hu

Tízből hat válaszadó szerint a Karácsony Gergellyel készített M1-es interjúban a főpolgármester munkájával, terveivel kapcsolatban érdemi kérdések nem kerültek szóbaMinden második Fidesz szavazó szerint is a főpolgármester alig kapott komolyan vehető kérdésesek az interjúja során.

A megkérdezettek több mint kétharmada inkább felháborítónak tartja azt, hogy ilyen interjút készített az M1 Karácsony Gergellyeltovábbá tízből nyolc válaszadó szerint a köztévé újságírójától elvárható, hogy érdemi kérdésekkel foglalkozzon egy megválasztott politikussal készült interjúban.

https://publicus.hu/blog/a-kozteves-karacsony-interju-illetve-egyes-aktualis-fovarosi-ugyek-megitelese/

Átment a nemzetbiztonsági átvilágításon a volt perui nagykövet, akinél 19 ezer gyermekpornográf képet találtak

Az MSZP és a Momentum a Külügyi Bizottság összehívását kezdeményezik, hogy választ kapjanak arra, hogy hogyan csúszhatott át Kaleta az átvilágításon, és mit kellene tenni, hogy többet ilyen ne fordulhasson elő. Az RTL Klub megkeresésére a Belügyminisztérium mindössze annyit közölt, hogy a vizsgálatot végző Alkotmányvédelmi Hivatal 

a szabályozások módosítását nem tervezi ahogy vizsgálat elrendelését sem.

https://444.hu/2020/02/12/atment-a-nemzetbiztonsagi-atvilagitason-a-volt-perui-nagykovet-akinel-19-ezer-gyermekpornograf-kepet-talaltak

Magabiztosan érte el a forint az újabb történelmi mélypontját

szerdán 12:50 környékén egy euró 339,37 forintot ért,

írja a Portfolió. Mindezt úgy érte el a magyar valuta, hogy a koronavírus miatt az euró is gyengébben teljesít. A lap szerint a trend folytatódik, 

akár a 350-es szint elérése sem kizárt. 

https://444.hu/2020/02/12/magabiztosan-erte-el-a-forint-az-ujabb-tortenelmi-melypontjat

Plusz-mínusz: Óriási csalódás a magyar ellenzéknek a Merkel-Orbán találkozó sikere

HÍR TV

Orbán Viktor Berlinben lobbizott Magyarországért, a Jobbik újpesti képviselőjét rasszista bűncselekmény miatt első fokon felfüggesztett börtönre ítélték, Márki-Zay Péter pedig ellenzéki médiát építene. Ezek voltak a Plusz-mínusz keddi témái, Kis Kornélia vendégei pedig Kovács András az origo.hu és Kósa András a Népszava újságírója.

https://magyarnemzet.hu/belfold/plusz-minusz-oriasi-csalodas-a-magyar-ellenzeknek-a-merkel-orban-talalkozo-sikere-7770902/

Márciusban újra kezdik

Pilhál György Magyar Nemzet

Azt beszélik, hogy az elfekvőben pulzáló szocialista párt (a 2018-as voksoláson valami hat százalékot kapott a felekezet) vezetése – a kongresszus és a választmány háttérbe szorításával – magához ragadná a tényleges hatalmat. A márciusi kongresszus dönthet a társelnöki rendszer bevezetéséről. Állítólag a savanyú Tóth Berci és a mosóporplakát-mosolyú Kunhalmi Ágnes indul a megméretésen. Márciusban újra kezdik. (Más aspiránsokról nincs hír. Szanyi főpohárnok nemrég vette a kalapját, a piros fejű Ujhelyi pedig Brüsszelben harangozik megszállottan.)

A két társelnökjelölt közül kétségkívül Kunhalmi Ágnes látszik lendületesebbnek.

 

Gyurcsány minapi évértékelőjén Ágnes asszony is megjelent. Ott is nevetgélt, de nem tűnt őszintének a mosolya.

https://magyarnemzet.hu/tollhegyen/marciusban-ujra-kezdik-7769114/

Nácibarátság

Apáti Bence Magyar Nemzet

Karácsony Gergely csak egy ócska, megélhetési antifasiszta, akit valójában legkevésbé sem érdekel, ha a szövetségesei – a valódi nácik – arabokat vernek vagy zsidókat listáznának. Ő mindössze nem akar kényelmetlen, valódi kérdésekre válaszolni.

Mert abból csak a baj van. Például kiderül, hogy egészen úgy beszél, mint egy igazi náci.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/nacibaratsag-7768838/

 

Egy napot élt a nácimentegető Karácsony Gergely bojkottja

A FŐPOLGÁRMESTER NEMRÉGIBEN MÉG KIÁLLT A JOBBIKOS POLITIKUSOK MELLETT

Baranyai Gábor - Békés Bence Magyar Nemzet

Karácsony Gergely főpolgármester tegnap saját maga törte meg az általa „nácimosdatással” vádolt Hír TV ellen hirdetett nyilatkozatstopot. A Párbeszéd politikusa akkor is hasonlóan cselekedett, amikor az ellenzék közös főpolgármester-jelöltjeként, saját korábbi elvi álláspontjával szemben, megvédte a rasszista támadásért elítél újpesti jobbikos politikust. Karácsony egy évvel ezelőtt a zsidólistázásról elhíresült Gyöngyösi Mártont is mentegette.

– Nem bajom, hanem vitám van a Jobbikkal – törte meg a saját maga által a Hír TV ellen hétfőn meghirdetett nyilatkozatstopot Karácsony Gergely tegnap, amikor a hírcsatorna riporterének a kérdésére végül mégis válaszolt.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/egy-napot-elt-a-nacimentegeto-karacsony-gergely-bojkottja-7768529/

 

Támadás, fenyegetés, nyomásgyakorlás - ez van Soros szervezetének kézikönyve mögött

origo

Saul Alinsky, egykori radikális kommunista aktivista nézetei ismerhetők fel a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) jogi kiskátéjában. A Soros György által forintmilliókkal támogatott civil jogvédő szervezet ebben arra ösztönzi az ellenzék szimpatizánsait, szervezzenek megmozdulásokat, zárják le az utakat, és bénítsák meg a közlekedést - akár a jogi határok feszegetésével, esetleg átlépésével is.

 

https://www.origo.hu/itthon/20200211-tasz-tuntetesi-kiskate-ifj-lomnici-zoltan-saul-alinsky.html

 

A Jobbik új elnöke Soros Györgyöt védi

origo

Az alapvetően balliberális The Guardian című lap interjút készített a Jobbik új elnökével, Jakab Péterrel. Jakab többek között azt állította: Soros Györgynek minden joga meg van hozzá, hogy úgy és arra költse el a pénzét Magyarországon, ahogy és amire ő szeretné. Karácsony Gergelyt is dicsérte, szerinte senki nem tudott volna nála jobb munkát végezni Budapesten. 

 

https://www.origo.hu/itthon/20200212-jakab-szerint-soros-arra-koltheti-a-penzet-amire-akarja.html

 

Brüsszelben terjeszkedik a Fidesz pártalapítványa

Még ebben a hónapban irodát nyit Brüsszelben a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) — tudta meg a Népszava több független forrásból.

 

Az iroda vezetésével Horogszegi Szilágyi-Landeck Dánielt, az alapítvány eddigi külügyi igazgatóját bízták meg. Megkeresésünkre sem a PMA, sem a brüsszeli irodavezető nem erősítette meg az értesülést. Külügyi osztályuk egy szűkszavú e-mailben válaszolt: “Amennyiben Alapítványunk tevékenységével kapcsolatban bármilyen információt meg szeretnénk osztani, természetesen tájékoztatni fogjuk a megfelelő szereplőket.” A Fidesz 2003-ban költségvetési forrásokból létrehozott pártalapítványa legalább két éve készül arra, hogy megvesse a lábát az országhatáron kívül. Balog Zoltán elnök 2018 óta hangoztatja, hogy fontos európai fővárosokban szeretnének irodát nyitni. A terjeszkedésük célja, hogy bemutassák a külföldnek “a valódi Magyarországot”, valamint ahol csak lehet, népszerűsítsék a kereszténydemokrata és konzervatív értékeket.

 

https://nepszava.hu/3066775_brusszelben-terjeszkedik-a-fidesz-partalapitvanya

 

Öt évvel a G-nap után, 43 milliárdos megbízással tört csúcsra a Közgép

Persze ez már nem Simicska Lajos cége. Ők építhetik az M44-es gyorsforgalmi út lakiteleki, rengeteg közpénzzel megágyazott szakaszát.

 

https://nepszava.hu/3066838_ot-evvel-a-g-nap-utan-43-milliardos-megbizassal-tort-csucsra-a-kozgep

 

Nyugodt otthonra" van szüksége – így kapott várbeli bérlakást a volt fideszes polgármester

Egyetemista pár elől szerezte meg önkormányzati bérlakását Budavár bukott fideszes polgármestere

Munkahelyéhez közeli, nyugodt otthont szeretne, és jövedelméből ki is tudja fizetni a "piaci lakbért" – erre hivatkozott Budavár volt fideszes polgármestere, Nagy Gábor Tamás, amikor saját önkormányzatától kért exkluzív bérlakást. A hvg.hu kikérte a lakásbérlet minden iratát, így kiderült, hogy ez a piaci lakbér még az eddig ismert összegnél is kevesebb, mindössze bruttó 70 ezer forint volt, amit valóban gond nélkül kifizethetett az 1,3 milliós fizetéséből. Ráadásul egy orvostanhallgató pár elől vitte el a lakást úgy, hogy mindössze 3300 forinttal ajánlott érte többet. Íme, az összes részlet arról, hogyan biztosította be magának a várbeli lakást 2023-ig az időközben megbukott kormánypárti politikus.

 

https://hvg.hu/itthon/20200212_Kell_egy_nyugodt_otthon__igy_kapott_varbeli_berlakast_a_fideszes_polgarmester_sajat_keruletetol

 

Szabad szemmel – Le Monde: a magyar kormány már jó egy éve gátolja, hogy az unió közös nyilatkozatot adjon ki New Yorkban

Nemzetközi sajtószemle, 2020. február 12.

 

https://nepszava.hu/3066810_szabad-szemmel--le-monde-a-magyar-kormany-mar-jo-egy-eve-gatolja-hogy-az-unio-kozos-nyilatkozatot-adjon-ki-new-yorkban

 

Hargitai Miklós A kormány állja a szavát

Mindig érdemes figyelni, ha a kormánysajtó azt állítja, hogy a Népszava „hazudik”: százból kilencvenkilenc esetben arról van szó, hogy az elevenükre tapintottunk. (Nem a sajtóéra, hanem a kormányéra, de ez a két szerv annyira összenőtt, hogy ha az egyiket megszúrjuk, a másik is összerándul.) 

Most például azt „hazudtuk”, hogy az Orbán-kabinet nem adta oda a pénzt, amit új buszok vásárlására – többek között a renoválási szünetet tartó 3-as metró pótlásához – Tarlós Istvánnak megígért. A pártmédia fő állítása ebben az ügyben az, hogy a kormány állja a szavát, minden más csak fake news – a mienk viszont az, hogy az átutalásnak papír szerint január 31-ig kellett volna megérkeznie Budapest számlájára, de még ma sincs ott. A végső igazság majd csak az égi ítélőszék előtt fog kiderülni. 

Ámde az, hogy a kormány tartja a szavát, csupán egy mondás, amit egyelőre semmi nem támaszt alá (sőt), a megállapodás megszegése viszont tény. És még csak nem is az a helyzet, hogy ha az ígért összeg befut áprilisban vagy novemberben, akkor kiderül, hogy mégiscsak jó szívvel van a hatalom Budapesthez. Itt ugyanis az idő majdnem olyan fontos tényező, mint a pénz: anélkül, hogy a 40 darab új buszt forgalomba állítanák – amihez viszont már meg kellett volna rendelni a járműveket –, nem lehet tartani a metrófelújítás ütemtervét. 

 

https://nepszava.hu/3066806_a-kormany-allja-a-szavat

 

„A kormány soha nem állította, hogy letett volna a Liget-projekttervének teljes megvalósításáról"

Baán László szerint szükség lesz az Új Nemzeti Galériára, de addig nem építik meg, amíg a Főváros nem akarja – reagált azokra a hírekre, hogy az épület megvalósításának előkészítése zajlik. Valószínűleg építési palánkokkal jelzik majd a galéria meg nem épülő helyét.

 

https://nepszava.hu/3066759_a-kormany-soha-nem-allitotta-hogy-letett-volna-a-liget-projekttervenek-teljes-megvalositasarol

 

„Az Osztrák Néppárt racionális volt a Fideszről kialakult vitában”

MH/MTI

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) „nagyon racionális” volt az Európai Néppárton (EPP) belül kialakult, a Fidesszel kapcsolatos vitában - vélekedett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az APA osztrák hírügynökségnek adott interjúban, amely szerdán jelent meg.

A miniszter szerint az ÖVP politikusai „józan észen alapuló” módon viselkedtek Magyarországgal szemben, bár „a szavazásnál ez nem mindig volt érzékelhető”.  Az EPP, így az ÖVP tagjainak többsége ugyanis megszavazta a 7-es cikkely szerinti eljárás megindítását Magyarországgal szemben.

 

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200212-az-osztrak-neppart-racionalis-volt-a-fideszrol-kialakult-vitaban

 

Az alperesek sürgősségi kérelemmel fordulnak a Kúriához a gyöngyöspatai iskolaügyben

MH/MTI

Rétvári Bence elmondta: a sürgősségi beadvány célja, hogy a Kúria minél hamarabb hozzon döntést a gyöngyöspatai iskolaügy jogi folyamatában. Ha a Kúria nem fogadja be a sürgősségi kérelmet, akkor valószínűleg csak ősszel lesz döntés az ügyben - tette hozzá.

A Debreceni Ítélőtábla 2019. szeptember 18-án hozott jogerős ítéletében szegregáció miatt Gyöngyöspatán élő roma családok javára százmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a tankerületet és az önkormányzatot.

Az államtitkár közölte: a bírósági eljárás során számtalan olyan indítvány volt az alperesek - az önkormányzat és a tankerület - részéről, amelyet „nem kellő mértékben vizsgált meg a bíróság első- és másodfokon”. Véleményük szerint a nyolc tárgyalás során nem volt bizonyított eléggé a károkozás mértéke, nem hangzottak el konkrétumok arról, ki, miben érezte kárát.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200212-az-alperesek-surgossegi-kerelemmel-fordulnak-a-kuriahoz-a-gyongyospatai-iskolaugy-kapcsan

A végén úgyis Gyurcsány

Napok óta emésztgetjük Gyurcsány Ferenc újabb agymenését, amelyet évértékelő címén adott elő vasárnap

Kacsoh Dániel Magyar Hírlap

Érdemes a csalással és egyéb bűncselekménnyel vádolt, elvileg MSZP-s, gyakorlatilag DK-s Czeglédy Csabát is idézni, aki az összefogósdit a következőképp írta le széles mosollyal: ez a cél szentesíti az eszközt, a győzni mindenáron kategóriája. Ezzel sem tudunk vitatkozni. Vagyis nem más ez, mint az Orbán-ellenességben és a hataloméhségben kimerülő opportunizmus. Az ellenzék egyetlen ajánlata Magyarország számára. A következő országgyűlési választás persze még odébb van, ám e tekintetben aligha várható változás.

Ahogy abban sem, hogy Gyurcsány marad az ellenzék valódi vezetője. Aki valami beláthatatlan oknál fogva a Jobbikra, az LMP-re vagy a Momentumra szavaz, esetleg a parlamenti küszöb alá csusszant MSZP–P-tandemre, a bukott miniszterelnökre adja a voksát. Kár lenne.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200211-a-vegen-ugyis-gyurcsany

Mínusz 2 és plusz 2 között értékelte Orbán a fideszes honatyákat

Mínuszos minősítést az kapott, akinek nem lennének jók az esélyei az egyesült ellenzék jelöltjével szemben 2022-ben, de a győri időközi választás eredménye azért megnyugtatta a Fideszt és a pártelnököt is. Azóta oldottabbá vált a személyes konzultációk légköre.

https://24.hu/belfold/2020/02/12/orban-fidesz-kepviselo-ertekeles/

 

A jogbiztonságot ássa alá Kövér László egy előre beígért, névre szóló törvénymódosítással

Az elmúlt rövid időszak „jogalkotási” eseményei, köztük a legutóbbi, az új győri polgármester kedvéért elkövetett törvénymódosítás. A lényege: Dézsi Csaba András osztályvezető főorvos, kardiológus azt követően is folytathatja orvosi praxisát, hogy Győr fideszes polgármesterévé választották.

Mi ezzel a baj? Hiszen a városnak szüksége van kardiológusra meg polgármesterre is. Logikus a kérdés, praktikus a megközelítés. Egy, vagy inkább több apró probléma mégis van ezzel. Először is az, hogy Kövér László házelnök már a választás előtt kijelentette, hogy Dézsi városvezetőként is folytathatja majd az orvosi hivatását, noha a 2011-ben – vagyis egy Fidesz-többségű parlament által – hozott, a helyi önkormányzatokról szóló törvény szerint polgármester, illetve önkormányzati képviselő nem lehet egyúttal „egészségügyi intézmény főigazgatója, gazdasági vezetője, orvos, egészségügyi dolgozó, köznevelési intézmény vezetője”, és még néhány konkrétan felsorolt foglalkozás gyakorlója.

Vagyis Kövér László az időközi választás előtt beígérte Dézsinek és a győrieknek a törvény majdani módosítását. Milyen alapon? Egy demokratikusan működő parlament esetében honnan tudhatja biztosan egyetlen ember, még ha az Országgyűlés elnöke is, hogy miként dönt majd a jövőben a Tisztelt Ház?

https://24.hu/belfold/2020/02/12/kover-laszlo-jogbiztonsag-parlament-lex-dezsi-jogalkotas-velemeny/

Sorra állnak bele a NAT elleni tiltakozásba a gimnáziumok

Egyik oldalról szakmai érvekkel támadják a NAT2020-at – most már teljes tantestületek is –, a másik oldal nem tartja eléggé hazafinak a támadókat. Pedig már a Fodor Gábor oktatási minisztersége idején kiadott első NAT-ban is hangsúlyosan jelentek meg a nemzeti érdekek.

https://hvg.hu/kultura/20200212_Sorra_allnak_bele_a_NAT2020_elleni_tiltakozasba_a_gimnaziumok

A Médiatanács megindokolta, miért nem foglalkozott az M1-es Karácsony-interjúval

Azt írták, a szerkesztői szabadság nem lehet hatósági eljárás tárgya.

https://hvg.hu/itthon/20200212_A_Mediatanacs_megindokolta_miert_nem_foglalkozott_az_M1es_Karacsonyinterjuval

Demeter Szilárd: Fegyelmezett katona vagyok, ha ez a parancs, nem ugrok el a feladat elől

A Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője úgy véli, az OSZK-nak az a legkisebb baja, hogy el kell költöznie. Szerinte oda havi 300 olvasó megy be.

„Demeter az évek óta súlyos válságban lévő Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) megszerzésével próbál megkerülhetetlenné válni a magyar irodalom terén. Két okból is. Egyrészt, ha az OSZK-nál még döcögősen haladó digitalizációs projekt valóban beindul, páratlan kulturális kincs jön létre, könyvek tízezrei kerülhetnek fel az internetre. Másrészt a könyvtár elköltöztetése és az új épület építése olyan ingatlanprojekttel támogatja meg, ami legalább egy évtizedig feladatot biztosít számára, ha nem követ el súlyos hibákat” – írtuk múlt héten cikkünkben, amelyben körüljártuk a grandiózus tervét.

Demeter Szilárd most a köztévé Ez itt a kérdés című műsorában beszélt arról, hogy annak idején, 2019 augusztusában amikor épp a kéthetes szabadságára készült, felhívta Kásler Miklós, hogy:

ha már a Petőfi Irodalmi Múzeumban ilyen rövid időn belül ennyi eredményt el tudtam érni, akkor át kéne vállalnom az OSZK kérdését is, mert nincs gazdája, senki nem merte bevállalni az OSZK-t mint megmentendő intézményt. Én meg hát, fegyelmezett katona vagyok, ha ez a parancs, mondtam, hogy oké, nem ugrok el a feladat elől.

 

https://hvg.hu/kultura/20200212_Demeter_Szilard_OSZK_konyvtar

 

A köznevelési államtitkár szerint a magyarok alacsony nyelvtudása a nemzetkarakternek köszönhető

Képes a magyar oktatási rendszer arra, hogy legalább egy idegen nyelvet legalább használati szinten megtanítson a diákoknak, jelentette ki a köznevelésért felelős államtitkár az Inforádió Aréna című műsorában hétfő este. Maruzsa Zoltán azonban hozzátette: 

szerintem ebben van egy nagyon erős, nemzetkarakter-jelleg is. Nálunk a karakter olyan, hogy bár évtizedek óta mindenki tanul egy, vagy kettő idegen nyelvet, ha megkérdezik, hogy tudunk-e, akkor az a divat, hogy azt mondjuk: nem.

https://444.hu/2020/02/10/a-koznevelesi-allamtitkar-szerint-a-magyarok-alacsony-nyelvtudasa-a-nemzetkarakternek-koszonheto

 

Dobsa István: Cseh Katalin kijelentése politikai téglakovácsolás

 „A Momentum, megalakulása óta egyszer sem járt Kárpátalján, egyszer sem törekedtek kapcsolatfelvételre, és tájékozódásra, ebből adódóan számukra teljesen ismeretlenek a helyi viszonyok is” – fogalmazott Dobsa István.

Mint ismert, Cseh Katalin tévéinterjúban tiltakozott az ellen, hogy Magyarország blokkolja Ukrajna csatlakozását a NATO-hoz addig, amíg az ukrán kormány nem biztosítja a kárpátaljai magyarság alapvető jogait a nyelvhasználat és az oktatás területén. A KMKSZ Ifjúsági Szövetségének elnöke, a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! c. műsorában reagált a Momentumos képviselő nyilatkozatára.

„Igazából nincs új a nap alatt, ezt láthatjuk. Az erdélyi és a felvédéki magyar közösség után, most a kárpátaljai magyarokba rúgott egy nagyot a Momentum.

Cseh Katalin kijelentésével a politikai téglakovácsolás egy nagyon piszkos módszerét láthattuk,

ugyanis uszítással, a valós információk eltorzításával próbál meg szelet fogni a Momentum politikai vitorlájába. Mi ezt innen, Kárpátalján, így érzékeljük. A képviselő asszony egyszerre uszít a magyar kormány és a kárpátaljai magyar emberek irányába, ezért én meg is ragadnám az alkalmat és fel is szólítanám, hogy mielőtt véleményt formál, előtte sokkal jobban tanulmányozza a témát, ugyanis több sebből vérzik ez az állítás” – fogalmazott Dobsa István.

https://mandiner.hu/cikk/20200212_dobsa_istvan_cseh_katalin_kijelentese_politikai_teglakovacsolas

 

BUGÁR BÉLA: AZ, AMI MAGYARORSZÁGON VAN, NEKÜNK NEM LEHET A JÖVŐNK

Ha a Híd nem lép be a szlovák kormányba, se Robert Fico, se a belügyminiszter, se a rendőrfőkapitány nem bukott volna meg a Kuciak-gyilkosság után, mondta az Azonnalinak a szlovák-magyar párt elnöke. Bugár Béla beszélt nekünk Budapest felvidéki terveiről, az Orbán Viktorral való ellentétének okairól, és arról is, hogy miért mulatós szól a rendezvényeiken.

 

https://azonnali.hu/cikk/20200212_bugar-bela-az-ami-magyarorszagon-van-nekunk-nem-lehet-a-jovonk

 

VARGA JUDIT: A JOGÁLLAMISÁG FOLYAMATOS TISZTELETBEN TARTÁSA A KORMÁNY EGYIK LEGFŐBB TELJESÍTMÉNYE

Joghallgatóknak tartott előadást kedden Varga Judit igazságügyi miniszter a Pázmányon, ahol a diákéveiről és a gyerekeiről szóló kemény kérdések után azért szóba került a 7-es cikkely, a börtönkártérítések és Gyöngyöspata ügye is. Az Azonnali ott volt és kérdezett!

 

https://azonnali.hu/cikk/20200211_varga-judit-a-jogallamisag-folyamatos-tiszteletben-tartasa-a-kormany-egyik-legfobb-teljesitmenye

 

Orosz Bernadett: hamarabb kezdődhet a bántalmazóm által indított kártérítési per, mint maga a büntetőeljárás

Orosz Bernadett, a Bujákon felismerhetetlenségig összevert hatgyermekes édesanya a napokban kapta meg az ügyészségi értesítést arról, hogy volt párja polgári jogi pert indít ellene. A férfi keresetében arra hivatkozott, hogy az asszony megsértette személyiségi jogait, amikor nyilvánosságra hozta bántalmazója nevét a Facebookon. Orosz Bernadett portálunknak reagált az ügyben.

– Teljesen abszurd a helyzet. Ez is azt mutatja, hogy a jog Magyarországon inkább az agresszort védi, és nem a bántalmazót. Nem működik itthon az áldozatvédelmi rendszer

 

https://168ora.hu/itthon/szemelyisegi-jogok-karterites-kapcsolati-eroszak-aldozatok-bujak-orosz-bernadett-181639

 

Totális sztrájk fenyeget a BKV-nál

Miután a főváros kitart a 6+2 százalékos béremelési javaslatánál, a szakszervezetek ma kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek a BKV vezetésénél.

 

https://www.vg.hu/vallalatok/kozlekedes/totalis-sztrajk-fenyeget-a-bkv-nal-2041362/

Elkezdődött Merkel utolsó nagy csatája

Friedricz Merz konzervatív német politikus-bankár, aki másfél éve bejelentkezett a CDU pártelnöki tisztségére, de alulmaradt Annegret Kramp-Karrenbauerrel szemben, mintha ráérzett volna, hogy eljöhet az ő ideje. Óriási érdeklődéssel kísért előadást tartott nem sokkal azelőtt, hogy Kramp-Karrenbauer bejelentette távozását a párt éléről.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/angela-merkel-utodlas-csata-friedricz-merz.700082.html

Horogkeresztet fújtak a Mi Hazánk elnökére, a rendőrség eljárást indított

Horogkeresztet fújt egy magánszemély a Mi Hazánk, József körúti központi irodáján lévő, Toroczkai László- és Dúró Dóra fotóra. Az esetről a szélsőséges párt a Facebook-on tett közzé felvételt.

Sokadik alkalommal rongálták meg az irodánkat, most azonban Dócs Dávid alelnökünk elkapta a tettest és átadta a rendőröknek. Az elkövetőt előállították, a büntetőeljárás megindult

https://24.hu/belfold/2020/02/12/horogkereszt-naci-toroczkai-mi-hazank/

Deutsch: Havi kilenc eurót megér az európai jövő

Ursula von der Leyen több, a klímaváltozás elleni harcra felhasználható pénzt, Weber a befizető országok körüli viták befejezését, Ciolos szigorú jogállamisági kereteket szeretne – hangzott el szerda délelőtt az Európai Parlamentben.

Szerda reggel az Európai Unió többéves költségvetése volt a téma az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban. Az uniós büdzsé (MFF) kapcsán hamarosan egy tanácsülésre is sor kerül majd. Az Európai Parlament tárgyalócsoportja a tagállami GNI (bruttó nemzeti össztermék) 1,3%-ának megfelelő befizetéseket szeretne elérni. Feltűnést keltett, hogy Charles Michel, az Európai Tanács elnöke nem jelent meg az ülésen.

Von der Leyen: A polgároknak a klímavédelem a legfontosabb

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyitóbeszédében azt mondta: jók a kilátások a jövő heti találkozóra a Tanáccsal, mert alapvető az egyetértés stratégiai kérdésekben. „Ha nincs megállapodás a költségvetést illetően, akkor az nem léphet életbe jövőre” – emlékeztetett Von der Leyen. Ebben az esetben egyébként egy évvel meghosszabbodik a jelenlegi költségvetés hatálya. 

https://mandiner.hu/cikk/20200212_ep_plenaris_strasbourg_koltsegvetes_von_der_leyen_weber_ciolos_perez_gyongyosi

Gyorsan meglett a végeredmény: Sanders nyert Buttigieg előtt

Warren és Biden az előzetes várakozások szerint szerepelt, azaz sehogy. Trump kisebb aránnyal nyerte az előválasztást, mint a múlt heti jelölőgyűlést.

Bernie Sanders vermonti szenátor nyerte meg a demokraták előválasztását az északkeleti New Hampshire államban kedden. A választók 26,1 százaléka voksolt a vermonti politikusra, míg a második helyen Pete Buttigieg, az indianai South Bend városka volt polgármestere végzett 24,2 százalékos szavazati aránnyal.

Az előválasztás nagy meglepetése Elizabeth Warren massachusettsi szenátor és Joe Biden, az Obama-kormányzat volt alelnöke: ők egyetlen delegátust sem szereztek a nyári elnökjelölt-állító konvencióra. Amy Klobuchar minnesotai szenátor 19,8 százalékos szavazataránya mögött Warren 9,4 százalékos támogatottsággal a negyedik, Biden pedig a voksok 8,4 százalékával az ötödik lett.

https://mandiner.hu/cikk/20200212_gyorsan_meglett_a_vegeredmeny_sanders_nyert_buttigieg_elott

Láthatatlan luxus: milliók tűntek el a szabolcsi kisvárosban

Ajakon a tavalyi önkormányzati választáson az első eredmény szerint mindössze öt szavazattal előzte meg Kerekes Miklóst, a korábbi fideszes vezetőt a független Ragány Adrienn. Kerekes számtalan kifogással élt az eredmény miatt, még a szavazatokat is újraszámoltatta – ahol aztán kiderült, hogy nem öt, csupán két vokssal kapott ki. Az újraszámolás idején a szavazatokat tároló urnát a polgármesteri hivatalban őrizték az új városvezető támogatói. Október 13-án pedig, ahogy idegenvezetőm fogalmazott, „bizonyos határozott fellépésűek” azt akadályozták meg, hogy leszavazzanak az Ajakra, „egy-egy házba akár harmincasával” bejelentkezett ukránok.

A másik hallható felhördülést, suttogáshullámot Kerekes Miklós ki nem vett szabadságainak utólagos kifizetése okozta: papíron mindössze néhány napot írt vagy íratott ki a volt polgármester, miközben a közösségi oldalán mindenki számára láthatók voltak a síelős fotói. Minden mást – például a közel százmilliós tartozásról szóló részletes tájékoztatót – síri csendben hallgattak végig az ajakiak. A fantomberuházásokat végigmutogató idegenvezetőm egyébként következetesen rosszul használ egy kifejezést: körsétánk alatt szabadrablás helyett végig „sajátrablást” emleget.

Mit szólt mindehhez az egykori polgármester? Mi lett a cégeivel a választások után? Mennyi pénzt fizetett kapott a volt városvezető benzinkútja a településtől?
Riportunkat elolvashatja a Magyar Hang február 7-én megjelenő 2020/6. számában!

https://magyarhang.org/belfold/2020/02/12/lathatatlan-luxus-milliok-tuntek-el-a-szabolcsi-kisvarosban/

Hazugságok hálójában – avagy, a Budapest Zoo elhibázott Biodóm projektje

A Fővárosi Állat- és Növénykert (röviden: FÁNK; továbbiakban: Budapest Zoo) egyre nagyobb port kavaró és átláthatatlan költségvetésű, új bemutató komplexuma a Pannon Park, ill. azon belül a biodóm. Soha meg nem térülő presztízsberuházás, melyre mindannyian ráfizetünk: az adófizetők és az állatok is. Kinek a biznisze, és egyáltalán minek befejezni?

https://greenfo.hu/hir/hazugsagok-halojaban-avagy-a-budapest-zoo-elhibazott-biodom-projektje/#.XkQLNlRKiUk

A Külügyminisztérium sem tud arról, hogy jegyeket vett volna Orbán magánrepülős útjaira

A Miniszterelnökség és a Miniszterelnöki Kabinetiroda után az utolsó lehetséges illetékes, Szijjártó Péter tárcája is azt közölte az adatigénylésünkre, hogy ők nem adatkezelők a témában. Ez alapján úgy tűnik, hogy nem volt igaz Havasi Bertalan miniszterelnöki szóvivő azon állítása, miszerint Orbán Viktor magángépes útjaira “jegyeket vettek” volna.

https://blog.atlatszo.hu/2020/02/a-kulugyminiszterium-sem-tud-arrol-hogy-jegyeket-vett-volna-orban-maganrepulos-utjaira/

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.