2020, február 1 - 07:47 Sajtószemle

Mesterséges intelligencia figyelmeztetett elsőként a koronavírus-járványra

A BlueDot ráadásul nemcsak a járványról értesült rekordsebességgel, hanem azt is helyesen jósolta meg, hogy a vírus merre terjed majd tovább Vuhanból. Azt egyelőre nem tudni, hogy az algoritmus a járvány további terjedésénél is ilyen eredményes lesz-e, de az már most látszik, hogy milyen gyümölcsöző lehet az MI és az egészségügy viszonya a jövőben.

 

De mi a fene az a BlueDot?

A sztori megértéséhez ezúttal is a kétezres évek elején tomboló SARS-járványig kell visszamenni, azon belül is addig a pontig, amikor a vírus Hongkongból átjutott a kanadai Torontóba. A SARS 44 ember halálát okozta a városban, és 2 milliárd dolláros veszteséget okozott a gazdaságban. Mindezt egy fertőző betegségekre és közegészségügyre specializálódott doktor, Kamran Khan is kénytelen volt testközelből átélni.

 

https://index.hu/techtud/2020/01/30/bluedot-mesterseges-intelligencia-ai-kina-koronavirus-egeszsegugy/

 

Breaking news: Globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a WHO

Genfben ülésezett az Egészségügyi Világszervezet (WHO), ahol döntöttek arról, hogy kihirdetik a nemzetközi egészségügyi vészhelyzet a koronavírus miatt. A szervezet szerint beláthatatlan következményei lehetnek a járványnak, ha az egy olyan országban is felbukkan, amely nem rendelkezik megfelelő szintű egészségügyi ellátórendszerrel.

https://magyarhang.org/elofizetes-es-tamogatas/

A Fidesz nekiment a kirekesztésnek, és közben egyszer sem nevette el magát

Súlyosabb lehetett az önkormányzati választás eredménye a Fidesz számára, mint korábban bárki képzelni merte. Most ugyanis az látszik, hogy a Fidesz valami furcsa módon ellenzékbe került.

Agyzsibbasztó tüntetést tartott az erzsébetvárosi polgármesteri hivatal előtt a kormánypárt, amelyet végighallgatva végig olyan érzés zúgott át az ember felsőtestén, mintha Kövér László mindkét bajszát rácsavarta volna a két fülére, nagy lendülettel hintázni kezd, Varga Judit pedig hátulról sorozatban bikázza a tarkóját egy félig felfújt focilabdával. A Fidesz ugyanis hirtelen a kirekesztés, a rasszizmus és a gyűlölet ellen harcoló, szinte ellenzéki párttá változott.

Az a Fidesz, amely komplett kormányzást épített arra, hogy Magyarországra ne jöjjenek be barna emberek. Az a Fidesz, amelyik gyerekeket éheztetett a tranzitzónában, mert a háború elől hozzánk menekültek. Az a Fidesz, amely évek óta és ma is folyamatosan kirekeszti a meleg magyarokat. Az a Fidesz, amelyről alig egy hete írtuk, hogy a migránsozás kifulladása után most a cigányellenes retorikával próbálkozhat. Az a Fidesz, amelyik a társadalom lappangó antiszemitizmusát meglovagolva plakátolta tele az országot Soros György fejével.

Ez a Fidesz most egy színpadról arról szónokolt, hogy nem tolerálják a kirekesztést. Nagyon vigyázzunk egymásra, mert ezzel a lendülettel Németh Szilárdból két héten belül vegán lesz.

Az egész tüntetés hangulata olyannak tűnt, mintha a Jóisten megcsavarta volna a valóságot, ami kicsit átrendeződve igazodott volna vissza a valóságra. Illés Boglárka, a Fidelitas új elnöke pedig elmondta a színpadon, hogy Magyarországon egyetlen csoport ellen sem tolerálják a kirekesztést, ami biztos meglepi majd a Fidesz kommunikációs hátországát, hiszen eddig ezért kaptak fizetést.

A legjobb élmény mégis az volt, amikor a tüntetés végén egyszerűen nem lehetett kideríteni, hogy melyik oldal kiabál melyik oldallal. A fideszes tüntetők egyszerre nácizták, liberálisozták és sorosbérencezték a másik oldalt, miközben hallani lehetett, hogy ősembereznek és majmoznak is mellette. A tüntetések az utóbbi évtizedben eleve inkább ellenzéki ügyek lettek, azért az is zavarba ejtő érzés volt, amikor Bayer Zsolt beszélt egy színpadon, de közben hallani lehetett az ellentüntetők Orbán takarodjozását.

https://24.hu/belfold/2020/01/30/a-fidesz-nekiment-a-kirekesztesnek-es-kozben-egyszer-sem-nevette-el-magat/

Orbán Viktor szerint Gyöngyöspatán „az az érzés alakult ki a romákban, hogy ők vannak többségben”

A miniszterelnök szerint „az az érzés alakult ki a romákban, hogy ők vannak többségben”, miközben a nem romák úgy érzik, hogy a saját hazájukban egy ellenséges környezetben vannak.

Ugyanakkor azt is gondolja, ez nem csak etnikai törésvonal, mert a cigányok között is vannak olyanok, akik szeretnék, hogy a gyerekük tanulhasson. A miniszterelnök elmondta, járt nála Gyöngyöspata országgyűlési képviselője, akit arra kért, sürgősen intézkedjen.

https://merce.hu/2020/01/31/orban-viktor-szerint-gyongyospatan-az-az-erzes-alakult-ki-a-romakban-hogy-ok-vannak-tobbsegben/

Orbán Gyöngyöspatáról: Azoknak kell milliókat fizetni, akik ellehetetlenítették, hogy a nem roma magyarok tanulhassanak

„Számomra az az eset tanulsága, hogy a legjobb fizikai határzár sem ér semmit, ha nincsenek bátor emberek”, mondta a miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában a keddi röszkei incidensről, mikor 50-60 ember próbált átjutni Magyarországra Szerbiából. 

„Magyarországon általában tudjuk, hogy a nők a legbátrabbak. Itt is erről van szó: áttört ez nyolcvan ember és velük szemben állt egy nő, (...) aki elővette a fegyverét, és figyelmeztetőlövéseket adott le, mire a nagy része a betörést megkísérlőknek visszamenekült,”

tette hozzá Orbán Viktor. 

„Nem akarom, hogy azt higgyék, hogy fixálva vagyok Soros Györgyre, (..) de csak a vak nem látja, hogy a Soros-hálózat emberei szervezik az egész migrációt a Balkánon,”

válaszolta arra a kérdésre, hogy szervezett akció volt a röszkei. Orbán kijelentette, hogy felvételek igazolták, amit mindig is mondott, hogy

„ott nőt, gyereket nem lát. Ezek katonakorú, jó fizikai állapotban lévő, megfelelően felkészített emberek. Nem a szél fújta őket ide”.

Orbán ezt követően a két kormányzati kommunikáció panelt vette elő, a börtönbizniszt és a gyöngyöspatai ügyet. Előbbiről kijelentette, hogy nagy erőkkel hozzálátnak ahhoz, hogy megszüntessék a hivatkozási alapot, azaz belátható időn belül jobb börtönkörülményeket teremtsenek. 

https://444.hu/2020/01/31/orban-gyongyospatarol-azoknak-kell-milliokat-fizetni-akik-ellehetetlenitettek-hogy-a-magyarok-tanulhassanak

Orbán a koronavírusról: Nincs baj, de lehet

Szokásos pénteki rádióinterjújában, rádiós beszélgetésében a miniszterelnök arról beszélt Nagy Katalinnal többek között, hogy milyen intézkedéseket tett a kormány a koronavírus ellen, de szóba került a röszkei menekültkérdés is.

https://hvg.hu/itthon/20200131_Orban_a_koronavirusrol_Nincs_baj_de_lehet

Fidesz-közeli ügyvéd kaszálta a legnagyobbat a "börtönbizniszen"

arcátlanul hazudott.

A miniszterelnök elképesztőnek nevezte, hogy olyan magyar emberek, akik ügyvédnek mondják magukat, felépítenek egy bizniszt a bűnözőkre és tizenkétezer pert indítanak az Európai Bíróságon a saját hazájuk ellen, azzal a mondvacsinált indokkal, hogy Magyarországon kínozzák az elítélteket, mert nem süt be a nap a cellájukba.

Tudniillik:

·         nem ügyvédnek mondják magukat, hanem valóban azok.

·         nem saját hazájuk, hanem csak az állam ellen indítanak pert (Orbán tévesen azonosítja magát Magyarországgal);

·         nem az Európai Bíróságon, hanem a területileg illetékes magyar bíróságokon indítanak pereket;

·         ami semmi nem tilt, sőt, a jogszabály lehetővé teszi, ezért fogalmilag nem lehet joggal való visszaélés;

·         a vonatkozó törvényt ráadásul maga a Fidesz fogadta el még 2017-ben.

 

Orbán tehát a lehető legfinomabban fogalmazva is

 Se az ellenzéknek, se Sorosnak, se Brüsszelnek, se háttérhatalmaknak semmi köze nincs az ún. börtönbizniszhez. Annál inkább a Fidesznek.

Az Origo nevű, a magyar adófizetők pénzén kitartott propagandalap például csütörtökön valamilyen - nyilván kormányzati - forrásból hozzájutott és leközölt egy listát a börtönkártérítési ügyeket vivő ügyvédi irodákról, hogy igazolja, Magyar György irodája nyerészkedik úgymond a magyar államon. (A lista elejét lásd fent.)

Azt meg már a Vastagbőr blog vette észre, hogy a revolverlap listáját nem az ellenzékhez köthető ügyvéd vezeti a listát, hanem egy debreceni ügyvédi iroda, aki viszont erősen

a NER-hez és a Fideszhez köthető.

A listát a debreceni székhelyű Mohácsi Ügyvédi Iroda vezeti, aminek 1880 ügye négy és félszer annyi, a neve mellett szereplő 814 miliós összeg pedig 270 millióval több, mint a Magyar Györgyékhez kapcsolt adat.

https://b1.blog.hu/2020/01/31/fidesz-kozeli_ugyved_kaszalta_a_legnagyobbat_a_bortonbozniszen

 

Wichmann Tamás: Nem a gyógyulást, a kínok végét várom

A kilencszeres világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes, bronzérmes volt kenuklasszissal, Wichmann Tamással közöl interjút a Pesti Hírlap első száma. 

A súlyos beteg korábbi sportoló nagyon őszintén beszélt jelenlegi mindennapjairól, de karrierjének kulcspillanatairól és gyerekkoráról is. Arról, hogy miért nem lett olimpiai bajnok, és hogyan történt balesete gyerekként, ami egész életére kihatott.

Kevesen tudják, de nekem minden nap, sokszor minden pillanat maga a pokol. Olyan fájdalmaim vannak, hogy legszívesebben üvöltenék. Szedem a gyógyszereket, de az sem segít. Negyven kilót fogytam, most is kórházban vagyok, újabb kezelésre várok, de már nem a gyógyulást, inkább a kínok végét várom

- mondta Wichmann, aki már 38 kemoterápiás kezelésen van túl. 

Legendás sörözőjét bezárta, napjait kórházban tölti, az életről már lemondott, mégis képes vigaszt találni.

Nincs mennyország, nincs túlvilág, annyit kaptunk a  sorstól, amennyi itt, a Földön jutott nekünk. Ezt kell, ezt kellett  tartalommal, élményekkel, felejthetetlen pillanatokkal megtölteni, és akkor könnyebb a búcsú. Nekem ez megadatott. Sikeres  sportpályafutás, nyugodt, szeretettel teli magánélet. Nincs bennem hiányérzet.

https://index.hu/sport/2020/01/30/wichmann_tamas_betegseg_halal_kenu/

Ma a brexit valósággá válik: az EU helyett az uniói „csalói” erősödtek

válaszonline

Együtt erősebbek leszünk – ígérte az EU, de ahogy a ma valósággá váló brit kilépés is mutatja, az ígéret nem teljesül. Az unió globális versenytársakkal szembeni érdekérvényesítési képességének növekedése helyett mintha csak a kis országok geopolitikai értéke növekedett volna az elmúlt 15 évben. Meglepő? A játékelméleti fogolydilemmát ismerve: nem. A játékot az EU döntési mechanizmusára alkalmazva ugyanis törvényszerűnek látszik, hogy egyes országoknak a közös állásponttal szembeni politika kifizetődőbb, mint az együttműködő. Ez pedig szükségszerűen a konfrontatív politikusok felemelkedésének kedvez. Rendszeres vendégszerzőnk, Kovács Tibor elemzése a brexit napjára.

https://www.valaszonline.hu/2020/01/31/brexit-jatekelmelet-ertelmezes-kovacs-tibor

Vörös forradalom Amerikában? Útmutató a demokrata előválasztásokhoz

válaszonline

Hétfőn Iowában elkezdődnek az Demokrata Párt előválasztásai. A tét, hogy Hillary Clinton után újabb centrista jelölt száll-e harcba Donald Trump ellen, vagy a demokraták is egy vérbeli populistát küldenek a küzdőtérbe. A pártban egyre mélyül a szakadék az identitáspolitikát csúcsra járató, de piacpárti elit és a szocialista fordulatot sürgető, erősödő balszárny között. Tényleg baloldali útra léphet a globális kapitalizmus őshazája? Az amerikai gazdaság pörög, de a mélyben gyűlnek a feszültségek: nő a jövedelemegyenlőtlenség, száz sebből vérzik a profitorientált egészségügy. Mindezt a közép-nyugati rozsdaövezet munkásosztálya érzi meg a legjobban, amely négy éve Trumpot küldte a Fehér Házba. Most is ők fognak dönteni.

https://www.valaszonline.hu/2020/01/30/amerika-demokrata-elovalasztas-biden-sanders-elemzes/

Szabad szemmel: Orbánnak 10 hónapja volt bizonyítani, de ebből nem lett semmi

Nemzetközi sajtószemle, 2020. január 31.

https://nepszava.hu/3065519_szabad-szemmel-orbannak-10-honapja-volt-bizonyitani-de-ebbol-nem-lett-semmi

Búcsúzó britek – Európa egysége nem magától értetődő

Mi más lenne a mai sajtószemle témája, mint a Brexit, az Egyesült Királyság távozása az Európai Unióból, ami ma éjfélkor – londoni idő szerint 23 órakor – bekövetkezik!?

https://infovilag.hu/bucsuzo-britek-europa-egysege-nem-magatol-ertetodo/

140 milliárd forintból tatarozzák ki a kórházakat

Baka F. Zoltán mfor

A kórházaknak maguknak kell gondoskodniuk a felújítások elvégzéséről, nem lesz központosított beszerzés.

A miniszterelnök az idei első Kormányinfón jelentette be, hogy minden más egészségügyi fejlesztést meg kell előznie az intézmények várótermeinek, kórtermeinek felújításának ott, ahol erre az elmúlt három évben nem került sor. Vagyis a festésnek, csempézésnek van elsőbbsége minden más korszerűsítési munkával szemben, mert a betegek érdeke most ezt kívánja.

Ma megkérdeztük a minisztert, hogy mennyi intézményt érint ez a döntés, azok milyen fenntartásban vannak, mennyibe kerül a miniszterelnök által elrendelt felújítás és mikor végeznek a munkával.

Gulyás Gergely válaszából megtudtuk, hogy a felújítási kötelezettség egyaránt vonatkozik az állami és önkormányzati fennartású intézményekre. Felvetődik a kérdés, hogy ebben az esetben a főváros és a kormány megállapodásában rögzített egészségügyi csomagra is vonatkozik-e az egyéb fejlesztések leállítása. Karácsony Gergely főpolgármester ugyanis diagnosztikai és terápiás eszközök beszerzését tűzte ki célul, márpedig a kormányfői utasítás alapján ezek is hátrébb sorolódnak.

A tájékoztatót vezető miniszter szerint azonban ezt a megállapodást nem érinti az elrendelt felújítási program.

https://mfor.hu/cikkek/makro/140-milliard-forintbol-tatarozzak-ki-a-korhazakat.html

Budapest nem hisz a könnyeknek

Vajon mit kezdjünk, mit kezdhetünk azzal a kérdéssel, hogy “valódiak” voltak-e Pokorni Zoltán visszanyelt könnyei, valódi volt-e a megrendülése? Hiszen ezzel a valósággal kizárólag neki van dolga, kizárólag ő tudhatja, hogy valódi volt-e (hiszem, hogy az volt), és hogy van-e ezzel a megrendüléssel a továbbiakban dolga. Mi efölött nem ítélkezhetünk, mert nem vagyunk a megmondhatói. S noha Pokorni azt mondta, hogy “egyek vagyunk a fájdalomban”, ez – értsük jól a szavait – nem azt jelenti, hogy ő ugyanazt a fájdalmat érzi, mint azok, akiknek a hozzátartozóit a nyilasok, köztük a nagyapja, legyilkoltak. És nem ugyanazt a fájdalmat érzi, mint bármelyik magyar állampolgár, aki kénytelen felfogni a felfoghatatlant, hogy ez is hozzátartozik a közelmúltunkhoz – ha úgy tetszik, a jelenünkhöz, mert hatással van az életünkre –, a nemzeti történelmünkhöz, s ugyanúgy hozzátartozik, mint Auschwitz magyar igazsága. Ki-ki csakis a maga fájdalmát ismerheti, a másik fájdalma számunkra áthatolhatatlan terep, ezért ítélkezni sincs módunk vagy okunk felette. Csak az együttérzés lehetősége adott. “Az egyek vagyunk” nem összemossa a fájdalmakat, hanem összeadja, egymásra rakódnak, mint az érzések együttese; együttérzéseket hoz létre, és ennek felismerése nem kevés. Hogy együtt, egymásra figyelve, koncentrálva hozzuk létre a produkciót, mint a szinkronúszók.

A valódi kérdés, az a szavak és a nyelv működése, a szavak tettei. Egy ember jelen volt, elment arra a helyre, ahol a nagyapja hetvenöt évvel ezelőtt, másokkal együtt, bestiális cselekedeteket hajtott végre, és kimondta azokat a szavakat, amelyeket magyar politikustól, de bárki magyar állampolgártól sem hallhattunk nyilvánosan, melyek szerint neki, nem csak kerületi polgármesterként, hanem “mint egy nyilas gyilkos unokája”, mi is volna a dolga.

 

https://index.hu/velemeny/2020/01/30/pokorni_zoltan_multfeldolgozas_ban_zsofia/

 

Köves Slomó visszautasítja az MTVA kijelentéseit Siklósi antiszemita botrányában

Az MTVA vezetője, Papp Dániel azzal próbálta tisztára mosni az antiszemita megnyilvánulásai miatt botrányba keveredő Siklósi Beatrixot, hogy Köves Slomó vezető rabbinak sincs kifogása a csatornaigazgató személye ellen. Ezzel azonban Köves Slomó nem igazán ért egyet, írta a 444.

 

a Siklósi Beatrix által korábban vezetett M5 kulturális csatorna műsorában, többek között maga Köves Slomó vezető rabbi is tiszteletét tette, nem említve semmilyen kifogást, problémát Siklósi Beatrix személyével kapcsolatban.

Erre azonban már a vezető rabbi, Köves Slomó is reagált a Neokohnon, ahol azt mondta:

Jómagam mind személyesen, mind intézményesen Siklósi Beatrix összes korábbi – és legutóbbi – kinevezéseit elfogadhatatlannak tartom és tartottam. A rám történő nyilvános hivatkozást a leghatározottabban utasítom vissza és kikérem magamnak.  (...) Egy olyan ember, aki korábban a holokauszttagadó David Irvinggel, Budaházy Györggyel, Ifj. Hegedűs Lóránttal készített műsort, semmilyen formában nem alkalmas a közmédia szolgálatára.

https://index.hu/kultur/media/2020/01/31/mtva_siklosi_beatrix_koves_slomo_antiszemita_botrany/

 

Vidnyánszky Attila: A szakma egy része abban érdekelt, hogy a torzsalkodás uralkodjon

MANDINER.HU

A szakma egy része még mindig abban érdekelt, hogy a torzsalkodás uralkodjon, mondja az új kulturális törvény körüli tiltakozásról Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója. A Magyar Teátrumi Társaság elnökét az átalakuló színház-finanszírozásról, a taóvisszaélésekről és a függetlenekről kérdeztük.

– „Aki benyal a rendszernek, azt támogatják, aki nem, az pusztuljon” – fogalmazott elődje, Alföldi Róbert egy nyilvános beszélgetésen. Tüntetés, indulatos Facebook-posztok, nem csillapodik a kultúrharc a színházi világban. A Magyar Teátrumi Társaság elnökeként hogyan értékeli a helyzetet?

https://magyarnemzet.hu/kultura/vidnyanszky-attila-a-szakma-egy-resze-abban-erdekelt-hogy-a-torzsalkodas-uralkodjon-7730114/

 

Egy fehér, keresztény, hetero rémisztő képződmény-rész vallomása

Magyar Nemzet Online

Szalóki Ági hivatalos közösségi oldaláról idézünk:

Tordai Bence, Ónody Molnár Dóra és Niedermüller Péter toleráns csúcsértelmiségiek kedélyesen beszélgetnek az ATV műsorában.

„Hogyha megnézzük azt, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket, ugye fölsoroltuk: a nem-magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a nem tudom én mik, akkor ott marad egy rémisztő képződmény középen, ezek a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak – meg azért nők is vannak közöttük.

Ezennel nyíltan vállalom: én is a Niedermüller és a “Tégy a gyűlölet ellen!” zászló alatt gyűlölködők szerint rémisztő képződmény része vagyok.

Nem fogom mocskolni, szidni Niedermüller Pétert. Te se tedd, ha ezt olvasod! Elég azt tudni és látni, hogy Niedermüller fehérheterokeresztényezése semmivel sem különb az antiszemiták zsidózásánál, a rasszisták cigányozásánál, a homofóbok buzizásánál. Példát akar mutatni, a gyűlölet ellen akar tenni, de észre sem veszi, hogy éppen az antiszemiták, rasszisták és homofóbok gyűlölete árad a szavaiból általánosító, előítéletes gondolkodásának eredményeképpen.

Szalóki Ági, fehér, keresztény, hetero rémisztő képződmény-rész

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/egy-feher-kereszteny-hetero-remiszto-kepzodmeny-resz-vallomasa-7723724/

 

XXI. Század Intézet: Nagy-Britannia visszaszerezte a szuverenitását

Magyar Hírlap

Frank Füredi, a XXI. Század Intézet főmunkatársa, a University of Kent szociológus professzorának véleménye szerint Nagy-Britannia hosszú idő után visszaszerezheti szuverenitását, ugyanakkor még sok tennivaló van a teljes siker eléréséhez. Hozzátette: véget ért a bizonytalanság időszaka Londonban, azonban a komoly médiatámogatásnak örvendő maradás-pártiak törhetnek még borsot a Boris Johnson vezette kormány orra alá.

 

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200131-xxi-szazad-intezet-nagy-britannia-visszaszerezte-a-szuverenitasat

Férfi mint szitokszó

A Niedermüller nevű DK-s „képződményt” vélhe­tően az elvtársai sem az eszéért szereti

Korompay Csilla Magyar Hírlap

A Niedermüller nevű DK-s „képződményt” vélhe­tően az elvtársai sem az eszéért szeretik, hosszú évek óta ékes bizonyítéka ő annak, hogy viszonylag szerény értelmi képességekkel is elég jól meg lehet élni a politikában, kiegészítve ezt némi „tudományos” munkássággal – társadalmi folyamatok „kutatójaként” és egyetemi oktatóként. Utóbbival kapcsolatban sem káprázatos esszék, briliáns tanulmányok révén került a köztudatba, hanem amikor kiderült, hogy angolosan távozott a berlini Humboldt Egyetemről, jelentős adósságokat hátrahagyva az intézmény és kollégái felé.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200131-ferfi-mint-szitokszo

„Beáldozta a kormány ezt a vidéket”

Ebben a térségben még mindig lehet olyan ipari tevékenységet folytatni, amit máshol már rég betiltottak – hívta fel a figyelmet a borsodi környezetvédő, F. Nagy Zsuzsanna.

https://nepszava.hu/3065391_bealdozta-a-kormany-ezt-a-videket

Mit akar a Párbeszédtől az összes ellenzéki párt?

Körüludvarolják a Párbeszédet az ellenzéki oldalon. Túl azon, hogy főpolgármestert ad, vajon mitől ilyen vonzó egy alig mérhető párt?

https://nepszava.hu/3065464_mit-akar-a-parbeszedtol-az-osszes-ellenzeki-part

Batka Zoltán Fantomok

A fantommigráns sajátossága, hogy különös, teljesen értelmetlen dolgokat művel. Ráadásul pont úgy, mintha a hírek szerint újraaktivált Habony Árpád gyűlöletügyi főtanácsadó keze alá akarna dolgozni. 

Először is nekiáll a déli kerítésnél alagutakat fúrni a homokba. Bár azt teremtett lélek nem látta, hogy valaki ilyen alagúton érkezett volna az országba, a kormánypropaganda tényként közli, hogy a gonosz migráncsok több tízméteres, öt méter mélyre fúrt, 50 x 60 centi átmérőjű járaton támadják édes hazánk területét. Pedig egy ilyen járat a szinte biztos halálba vezet: ha a föld valami csoda folytán nem omlik be, akkor a lassan kúszó-mászó ember által kilélegzett szén-dioxid végez a kísérletezővel. 

Azután itt van a minapi akció: egy nagy csapat fantommigráns szépen, szervezetten megrohamoz egy határátkelőhelyet, lámpák, kamerák előtt, a szigorúan őrzött tranzitzónától nagyjából 200 méterre. A területről mindenki pontosan tudja, hogy éjjel-nappal fegyveresen őrzik, és mellesleg éjszaka vaskapuval és kerítéssel van lezárva. Ergo az országba való bejutás esélye megint csak nulla. Tudom, a kétségbeesett ember mindenre képes, ám a felvételeken nyoma sincs őrületnek: a fantommigránsok az őrök első felszólítására, szervezetten visszakocognak Szerbiába. 

Ezekben az akciókban a legfurcsább az, hogy semmi szükség rájuk. A propagandán túli valóság éppenséggel a rendőrségi hírekből rajzolódik ki: a menekültek zöme simán megkerüli a déli kerítést, és átsétál a néhány tíz kilométerrel odébb lévő román zöldhatáron.

https://nepszava.hu/3065518_fantomok

Felfüggeszti budapesti járatait a Shanghai Airlines

https://hvg.hu/itthon/20200131_Felfuggeszti_a_Shanghai_Airlines_ket_budapesti_jaratat

Tóta W.: Rémisztő képződmények

Az agyilag konyhamalacok megeszik ezt a hisztit is. A többiek viszont, nos, a többiek többen vannak.

Niedermüller Péter nem egy slágerszerző. Az alapanyag, a közhely már megvan, csak nem sikerült formába önteni. Ahogy elmakogta, abból nehéz lenne kihámozni a mondanivalóját – ha nem lenne közhely.

Az a politika, amibe csak a heteroszexuális, fehér és „keresztény” polgárok férnek bele, természetesen rémisztő képződmény. Nemcsak azért, mert ez a politika agresszív mindenki mással szemben. Azért is, mert ha egy országot így irányítanak, akkor az az ország gyenge lesz és esendő. Márpedig ez a hazánk, és nem vagyunk érdekeltek abban, hogy Trianonnál is gyászosabb veszteségeket szenvedjen el. Ami egyébként szintén abból következett, hogy az úrnép elhitte magáról, hogy joga van basáskodni a többiek felett.

Ami még nagyobb baj – és Niedermüller Péter erről már nem beszélt –, hogy nem is a fehér-hetero-kereszténykedő szubkultúra az, ami belefér, hanem azon belül a párt rajongói. A többi nem számít. És a rajongók, mint tegnap sokadszor kiderült, nem képviselnek államalkotásra alkalmas minőséget. A kirekesztett többiek nélkül marad a bőgatya és a fütyülés. A barackká torzult arcok, az olcsó uszítással jóllakatható drukkerek.

https://hvg.hu/360/20200131_Remiszto_kepzodmenyek

Francia orvos Vuhanban: a kínaiak megnyerik a háborút a vírus ellen

"Nekünk kicsit furcsa ez a katonás szervezettség, de a kínaiak közösségi emberek. Jobban megértik ezt. Szerintem győzni is fognak a vírus elleni háborúban" – nyilatkozta egy francia kórházigazgató a helyszínről.

https://hvg.hu/gazdasag/20200131_Francia_orvos_Vuhanban_a_kinaiak_megnyerik_a_haborut_a_virus_ellen

Az MLSZ korlátozza a focisták fizetését

Életbe lép a focikluboknál a játékosok fizetésére fordítható bértömeg korlátozása, az MLSZ továbbá 25 főben maximalizálja a játékoskereteket. Csányi Sándor azt ígérte, a renitens klubokat szankcionálni fogják.

https://hvg.hu/gazdasag/20200131_Az_MLSZ_korlatozza_a_focistak_fizeteset

ÉLET ÉS IRODALOM

Széky János

Körülbelül négy

Kedd hajnalban ismét megmenekült a haza. Két csoportban hetvenen betörtek Magyarország területére Röszkénél, ezután három figyelmeztető lövés is eldördült, és hatvan migránst a „helyszínre érkező erősítéssel” sikerült megakadályozni a bejutásban. Mint az M1 Híradó fogalmaz, „körülbelül négy embert” (mennyi az?) azonnal elfogtak, hármat kicsit később. A többi „néhányakat”, ez körülbelül három lehet, délután még mindig kerestek a rendőrök. Reméljük, az éber hatóságoknak köszönhetően mihamarább eloszlik ez a maradék viharfelleg is hazánk dúlt egéről. A készenlétet mutatja, hogy Röszkénél jól belenéznek még az alsó középkategóriás kocsik csomagtartójába is (a rendszám a híradóban gondosan nincs kiblőrözve.)

Minthogy a hír feltűnően egybevágott a migránsozó kormánypropaganda fő csapásirányával, természetesen azonnal megjelent az elmélet, hogy az egész színjáték volt, ám erre egyrészt nincs elégséges bizonyíték, másrészt nem kizárható, hogy a rohamot valóban az illegális bevándorlók pártján állók szervezték; hogy mennyire jó szándékkal, azt nem lehet tudni. (A kormánypropaganda katonái persze rávágnák, hogy „Soros”, és prezentálnának is rá valami részleges, háromszorosan áttételes bizonyítékot, de nem: Kakuk Györggyel, aki köztudomásúlag elég közelről figyelte az eseményeket, a halála előtt leveleztünk erről, s ő mondta, hogy 2016-ban az emlékezetes idomeni kitörésnél, amikor menekültek ezrei gázoltak át a görög–macedón határfolyón, de a horgosi menetnél is ott voltak a német ajkú, technikailag jó felszerelt aktivisták, akik tanácsokat, másképp fogalmazva: instrukciókat adtak a törvénybe ütköző cselekvéshez. Utólag megnéztem: nincs jele, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványhoz voltak bekötve.)

Másfelől viszont teljesen érthető a kétkedés

https://www.es.hu/cikk/2020-01-31/szeky-janos/korulbelul-negy.html

Forrong az írótársadalom, Demeter szerint kijöttek a fényre a futóbolondok

Nem nyugszanak a kedélyek a Térey-ösztöndíj körül, amit eddig öt író utasított vissza. Az irodalmi életben heves viták dúlnak, kurátorok és írók mondták el véleményüket, szerintük hiánypótló kezdeményezésről vagy a kultúrharc újabb frontjáról van szó. Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója viszont azt mondta lapunknak: örül, hogy az írók végre elkezdtek normális párbeszédet folytatni.

A múlt héten hozták nyilvánosságra, kik nyerték el a Térey Jánosról elnevezett, új állami ösztöndíjat, ami heves indulatos vitákat robbantott ki a magyar irodalmi életben. Eddig öten jelentették be, hogy nem élnek a lehetőséggel, és azóta is egymást érik a fejlemények. A külügyminisztérium például pár napja visszavonta az ösztöndíjat elsőként visszautasító Bartók Imre részvételét az Irodalom Éjszakája programon, arra hivatkozva, hogy a Demeter Szilárd (a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója) személye és a kormány kultúraromboló tevékenysége ellen tiltakozó író szerintük „egyértelművé tette, hogy nem kíván részese lenni a kormány által szervezett és finanszírozott kulturális életnek”.

Ezt követően 21 Térey-ösztöndíjas kérte közös nyilatkozatban a minisztériumot, hogy mégis szerepeltesse a Bartókot a programban, mert elfogadhatatlannak tartják, ha egy magyar írót személyes döntése miatt hátrányos megkülönböztetés ér. Ebbe persze nemcsak a díjat visszautasító, de az azt elfogadó alkotókat is beleértették, akiket szerintük méltatlan támadások értek az elmúlt napokban. A jelölésben részt vevő Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) is nyilatkozatban állt ki jelöltjei megbélyegzése ellen, azt viszont hangsúlyozták, hogy valóban számos kérdés merült fel az ösztöndíj méltányos elosztása és teljesítési feltételeivel kapcsolatban, amit jeleztek a programot elindító Petőfi Irodalmi Múzeumnak. Cikkünkben bemutatjuk az ösztöndíjjal kapcsolatban felmerülő aggályokat, írókat illetve több irodalmi szervezet vezetőjét is megszólaltatjuk, akik részt vettek a győzteseket kiválasztó kuratóriumban.

https://24.hu/kultura/2020/01/31/terey-osztondij-botrany-demeter-szilard-irodalom-politika/

Mindenki elárult mindenkit, Orbán barátai a hatalom kapujában

Szlovéniában hétfőn lemondott a kormányfő, azóta a káosz uralkodik délnyugati szomszédunkban. Marjan Sarec távozásával a magyar Habony-média által segített szlovén jobboldali ellenzék kerülhet hatalomra. Persze az sem kizárt, hogy Sarec egy új választással megerősíti a most önként feladott pozícióját. Egyelőre csak az látszik: mindenki mindenkit elárult Ljubljanában.

https://24.hu/kulfold/2020/01/31/szlovenia-ljubjana-sarec-lemondas-jansa-orban-kormanyvalsag-valasztas/

Veszített az önkormányzati választáson, a városi cégből is kitették a helyi Fidesz-elnököt

Amíg önkormányzati képviselő volt, éveken át a Ceglédi Termálfürdő pénzügyi menedzseri pozícióját is betöltötte a helyi Fidesz-elnök, Hörömpő Annamária. Vagyonnyilatkozata szerint havi bruttó 520 ezer forint bér járt neki az évek óta masszív veszteséget termelő, a gyógy- és strandmedencék mellett csúszdaparkot is működtető fürdőtől. Információink szerint azonban az év elején elköszöntek Hörömpőtől. Szerettük volna megtudni az okot, de az üzemeltető cég ügyvezetője nem kívánt nyilatkozni.

Forrásaink szerint viszont árulkodó lehet az időzítéssel kapcsolatban, hogy az októberi önkormányzati választáson a ceglédi fideszes képviselőjelöltek közül egyedüliként ő maradt alul a kihívójával szemben. (Veszített a kormánypárt színeiben az addigi polgármester, Takáts László is, utódjának, a volt MDF-es, most független, az ellenzék által támogatott Csáky Andrásnak azonban masszív Fidesz-többséggel kell szembenéznie a testületben.) Hörömpő mindössze kilenc szavazattal maradt alul, ezért újraszámolást kért, de az eredmény nem változott.

Mindeközben egy kínos ügyre bukkantunk.

https://24.hu/belfold/2020/01/31/horompo-annamaria-cegled-fidesz

Horváth Viktor: Megcsináljuk okosba, ebből él a mindenkori vezér, akár libsi, akár Orbán hívő

Ő vagy Én? Ő vagy Én. Válasz Karafiáth Orsolyának.

Karafiáth Orsolya szerint kapitulálás, hogy a Térey-ösztöndíj negyvenöt díjazottja elfogadta az apanázst.

Kapituláltunk. Mi? Ez a többes szám közösséget sugall – meg a katonai nyelv is. Akik együtt kapitulálnak, azok egy csapatban küzdenek, és lehet, hogy ez a közösség nem is csak szolidaritás, hanem egyenesen sorsközösség abban a csapatban. Volt itt ilyen?

Kik vagyunk, akik ezt a kapitulációt együtt csináltuk?

Az ellenzéki értelmiség sokféle:

·         van, akinek nincs pénze

·         és van, akinek van – akár mert 2010 előtt jó kapcsolatai voltak politikusokkal, vagy a családból jött a vagyon ’89 előttről, vagy mert szívós munkával képes volt elérni, hogy a piac eltartsa őt, vagy jó vezetői képességeivel szerzett hatalmat és befolyást, vagy a kiváló munkája miatt van tekintélye és szava, vagy mert mindig, mindenkivel ügyesen kollaborált, vagy mert éppolyan klientúrát épített maga alá, ahogy elődeink a KádárHorthyOrbán stb. korokban, vagy mindezek együtt.

Tőlem sem idegenek ezek a verziók, közülük csak kevésre vagyok képes, de amelyikre képes vagyok, azt csinálom, viszont lehet, hogy a többire is vágyom. A pénzre biztosan.

Na de hol itt a sorsközösség?

https://24.hu/poszt-itt/2020/01/30/horvath-viktor-karafiath-orsolya-terey-osztondij-posztitt/

Nagy Ervin: Csak ne gondolja a politika, hogy szótlanul hagyjuk a támadásokat

Én egy forrófejű csávó vagyok, ezt mindenki tudja rólam, és forrófejűen nyilatkoztam, egyébként igazságérzettől átfűtöttem. Nem bánom, mert a politikának szerintem nem kell abba a hiú ábrándba ringatni magát, hogy itt majd nem lesz következménye [a színházakat ért támadásoknak], hogy pont, akikkel csinálja, azok majd nem szólalnak meg, miközben az egész ország odafigyel arra, amit mondanak. Én húsz éven keresztül nagyon figyeltem arra, hogy lehetőleg semmilyen politikai uszályban, tribünökön ne szerepeljek, pont azért a pillanatért, hogy amikor én egyszer megszólalok egy ilyen ügyben, annak legyen súlya, és azt hiszem, hogy lett súlya

– mondta el Nagy Ervin Húzós című műsorban Rónai Egonnak a Katonát ért támadások kapcsán, kiemelve, hogy fontos lenne megérteni, hogy ő nem a jobboldalt sértegette, „hanem egy politikust, aki túlment egy határon”. Az is érthetővé vált, hogy miért érintette olyan erősen, hogy a Katona igazgatóját, Máté Gábort támadják: őt tekinti ugyanis „szakmai édesapjának”.

https://24.hu/kultura/2020/01/31/nagy-ervin-ronai-egon-huzos-politika-katona-jozsef-szinhaz-szinhaztorveny/

Polgárháborús hangulatban kezdik függetlenségüket a britek

Az Egyesült Királyság brexiterei nem tudják megállni, hogy a EU-pártiak érzelmeit semmibe vevő ünnepséget tartsanak az Egyesült Királyság és az EU szétválásának pillanatában. Mivel a kormány aktívan részt vesz ebben, kimondásuk pillanatában hiteltelenné válhatnak Boris Johnson miniszterelnök szavai, aki nemzeti megbékélésről beszél.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/brexit-januar-31-fuggetlenseg-britek-europai-unio.699259.html

Korai temetni a forintot - meglepő vélemény érkezett

Bár a forint soha nem látott szintre gyengült, az euró 338 felett is járt, további komolyabb gyengülés rövid távon nem várható, sőt, a forinterősödés mellett szólnak érvek. Ha például a koronavírus miatt komolyabb kockázatkerülés köszöntene be a piacokon, akkor erőre kaphatna a forint - derül ki a K&H Alapkezelő összeállításából.

https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/euro-forint-arfolyam-bankkozi.699440.html

Nem baj, hogy szekszárdi fideszesek hatalmas profittal adtak tovább egy gyártelepet az államnak, a rendőrség lezárta a nyomozást

Szekszárdi fideszesek megvásároltak egy lerobbant, üres húsüzemet, amire a paksi atomerőmű-bővítés miatt néhány hónap múlva szüksége lett az államnak. A rendőrség meg sem nézte, mennyit nyertek az üzleten, lezárta a nyomozást.

https://24.hu/belfold/2020/01/31/a-rendorseg-nem-firtatta-a-szekszardi-fideszesek-oriasi-profitjat/

Visszavonták a budaörsi szemészeti sebészet működési engedélyét

Visszavonta a Pest Megyei Kormányhivatal a Budaörsi Egészségügyi Központ egynapos szemészeti sebészetének működési engedélyét, mert a decemberben ott végzett szürkehályogműtétek után fertőzések miatt tizenkét betegen utólagos szemműtétet kellett végrehajtani az állami Szent János Kórházban – mondta a kormányhivatal vezetője a Magyar Nemzetnek adott interjújában, amely pénteken jelent meg a napilapban.

Tarnai Richárd az ügyet nagyon súlyosnak nevezte, mert

egy ember véglegesen megvakult, három embernek pedig súlyosan és tartósan romlott a látása.

Emiatt felháborítónak tartja, hogy Wittinghoff Tamás (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) polgármester politikai boszorkányüldözésnek nevezte a hatóság igazság kiderítésére irányuló szakmai eljárását, amelynek során kiderült, hogy a magánklinikán súlyos mulasztások történtek. Úgy fogalmazott, „az élet egy újabb balliberális közhelyre cáfolt rá, miszerint a magán-egészségügyi rendszer csak jó, az állami pedig csak rossz lehet”.

https://168ora.hu/itthon/budaors-fertozes-mukodesi-engedely-szemesz-klinika-181182

Hír TV: lehányták és megrongálták a csepeli Wass Albert szobrot

Megrongálták Csepelen a január elején felavatott Wass Albert szobrot - erről számolt be a Hír TV. A tudósítás szerint az utóbbi időben a csepeli DK többször is tartott rendezvényeket a közeli Radnóti-szobornál.

A rongálást Csepel fideszes polgármestere vette észre, fotókat is készített róla. Mint fogalmazott, ő úgy látta, hogy a szobrot lehányták és valamilyen szert öntöttek még rá. Borbély Lénárd a Hír TV-nek azt mondta: a tettet elítéli, feljelentést tettek, valamint térfigyelő kamerákat is kihelyeznek. A szobrot azóta helyreállították.

http://www.atv.hu/belfold/20200131-megrongaltak-a-csepeli-wass-albert-szobrot

A java még csak most jöhet

Jóval több koronavírussal fertőzött beteg lehet Kínában, mint amennyit a kínai kormány és a helyi média közöl - erről beszélt az Indexnek egy Kínában dolgozó magyar. Folyamatosak az ellenőrzések, a városokban hangosbemondón közlik a fontos információkat és előírásokat. A kisebb településeket gyakran blokád alá vonják, nagyobb járművekkel, föld- és kőkupacokkal torlaszolják el az utakat. A kórházak rendkívül zsúfoltak, a boltok polcai viszont szinte teljesen üresek, nemcsak ételből, hanem védőfelszerelésből is hiány van.

https://index.hu/kulfold/2020/01/31/kinai_koronavirus_magyar/

Asztalos Csaba szerint a magyar kormányzati kommunikációnak is köze van a gyergyóditróti "migránspánikhoz"

Mert bár Romániában is bizalmatlanok a menekültekkel szemben, az erdélyi magyar közösség zöme a magyarországi médiából értesül a hírekről.

 

Ahogy arról néhány napja mi is beszámoltunk, a Hargita megyei Gyergyóditrót egyik pékségében két Srí Lanka-i pékmester dolgozik, akik miatt elszabadultak az indulatok az alig 5 ezer fős településen. "Migránsmentes Ditrót akarunk" néven Facebook-csoport alakult, amihez a település fele, közel 2500 fő csatlakozott. A háborgók népszavazást kezdeményeznének, hogy a két péket eltüntessék a településről; ezen felül a fizikai erőszak alkalmazása is előkerült már a csoportban. A pékek két hete dolgoznak Gyergyóditrón, ennyi idő elég volt, hogy elterjedjen az a rémhír, hogy migránsokat telepítenek a településre.

 

https://magyarnarancs.hu/kulpol/asztalos-csaba-szerint-a-magyar-kormanyzati-kommunikacionak-is-koze-van-a-gyergyoditroti-migranspaniknak-126491

 

Elfogtak egy férfit, aki megütötte az erzsébetvárosi tüntetés egyik szervezőjét

Elfogtak csütörtökön egy férfit, aki a gyanú szerint megütötte az aznapi erzsébetvárosi tüntetés egyik szervezőjét - derült ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) pénteki, a rendőrség honlapján közzétett közleményéből.

Csütörtök délután a VII. kerületi polgármesteri hivatal előtt tartottak demonstrációt Niedermüller Péter (DK) erzsébetvárosi polgármester ellen, akinek a szélsőjobboldali Hatvannégy Vármegye Mozgalom egy döglött patkányt is küldött 'ajándékba'.

A BRFK közölte: csütörtökön 17 óra 30 perc körül az Erzsébet körút 9-11. szám előtti bejelentett gyűlésen a budapesti S. Ferenc a rendezvény szervezőjével szóváltásba keveredett, majd dulakodott. Közben a szervező kezében lévő "hangtechnikai eszköz rúdjával" a szervezőt megütötte, aki ettől nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A támadót a rendőrök a helyszínen elfogták, majd garázdaság megalapozott gyanúja miatt kihallgatták.

Ahogy azt mi is megírtuk, a tüntetésen a Vadhajtások nevű szélsőjobboldali portál munkatársa többször meglökte, illetve levette kétszer Hont András szemüvegétAz eseményt élőben közvetítette a Vadhajtások, a felvételen pedig jól látszik, ahogyan nekimennek Hontnak.

 

https://magyarnarancs.hu/bun/elfogtak-egy-ferfit-aki-megutotte-a-tegnapi-erzsebetvarosi-tuntetes-egyik-szervezojet-126490

 

70 év után újra lefotózták az ikonikus auschwitzi fotó szereplőit

Hetven éve egy orosz hadifotós (Alexander Vorontov) csinálta az egyik legerősebb képet az auschwitzi táborok felszámolásáról. Egy csapat gyerek áll a szögesdrótok között, akiket felnőtt rabruhákba öltöztettek az orosz katonák, hogy ne hűljenek ki a téli hidegben. 

A képen látható 13 gyerek közül tízen ma is élnek, négyüket pedig sikerült összehozni egy közös fotózásra. 

Számomra az a legerősebb jelenet a képen, ahogy balról a második szereplő, Miriam Ziegler, mutatja a karjára tetovált sorszámot a kamerának. Ez egy beállított kép (lehet, hogy a fotós kérte rá, de az is lehet, hogy ő akarta, hogy lássák), de még így is borzalmas belegondolni, hogy 9 éves gyerekként mennyire tudatában lehetett annak, ami körülötte történt.

https://index.hu/mindekozben/poszt/2015/01/27/70_ev_utan_ujra_lefotoztak_az_ikonikus_auschwitzi_foto_szereploit/

 

Elképesztő húzások bukhattak ki Pécsen

Két, egyenként is keménynek hangzó ügy miatt tett feljelentést a pécsi városháza, írja a Népszava. Ha hihetünk Bodnár Imrének– aki az átvilágítást végző 11 fős csapat egyik jogásza – akkor két nagy ingatlant sikerült úgy elpasszolnia a Pécsi Vagyonkezelő Zrt. előző vezetőjének, hogy ezzel százmilliós nagyságrendű kár érte a várost. 

A vádak alapján viszont úgy tűnik, hogy nem bonyolították túl a hűtlen kezelést a cégnél, az olvasó nem fog belezavarodni a megértésébe. Leegyszerűsítve :

·         Az egyik ügynél eladtak egy házat, ki is fizette a vevő, csak a vételár nem érkezett meg a város cégéhez, mert egy harmadik félnél landolt. 

·         A másiknál szintén eladtak egy belvárosi ingatlant, csak valamiért nem a legmagasabb értékű ajánlatot kínálónak, hanem inkább a főnök csajáéknak, akik véletlenül pont akkor csináltak erre egy új céget. 

 

https://index.hu/gazdasag/2020/01/31/elkepeszto_huzasok_buktak_ki_pecsen/

 

Így lett a magyar kultúra Orbán Viktor harci fegyvere

Orbán Viktor már 2009-ben Kötcsén megüzente, hogy a Fidesz alatt a kulturális elit nem választhat bizonyos létformákat, már amennyiben „szépen, nemesen és választékosan kíván élni” – azaz, ha továbbra is az elithez szeretne tartozni. Mára bebizonyosodott, hogy ez azt jelentette, az értelmiségnek az a dolga, hogy a politikai felhatalmazást nyert hatalmat segítse és szolgálja, hiszen a szemünk előtt zajlott le a kultúra szabadságának lerombolása az elmúlt 10 évben.

Erre mutatott rá Rényi András művészettörténész a Háttal Európának – A kultúra, az oktatás, a tudomány és a média leépítése Magyarországon című jelentés sajtóbemutatóján kedden. Az átfogó tanulmányt az Oktatói Hálózat adta ki, és 30 független magyar értelmiségi mutatja be, milyen szisztematikusság fedezhető fel abban, ahogy az Orbán-rezsim szép lassan kivéreztette a művelődés különböző területeit.

Az újságokból napi szinten lehet értesülni az aktuális „ellenségre” lesújtó intézkedésekről, arra viszont nem nagyon volt még kísérlet, hogy a mélyebb összefüggéseket is érthetően tálalják. Pedig most erre van szükség: komplett rendszerkritikára.

https://merce.hu/2020/01/31/igy-lett-a-magyar-kultura-orban-viktor-harci-fegyvere/

Vásárhelyi Mária: Könyörgöm, nem egymás ellenségei vagyunk, hanem a NER a közös ellenségünk!

Gratulálok! Azért csak eléri a Fidesz, amit akar, hogy mindenki gyűlöljön mindenkit, és egymásnak essenek a magyar demokraták is.

 

Mert nélkülük, az önmagukat demokrataként számon tartó purifikátorok, erkölcscsőszök, igazságosztók, “objektív” megmondóemeberek nélkül, ez a kétségbeejtő helyzet nem alakult volna ki.

Nem hiszem, hogy van olyan épeszű magyar demokrata,

aki azt gondolná, hogy Niedermüller Péter rasszista, kereszténygyülőlő, és mégis napok óta osztják az észt, és kárhoztatják Niedermüllert egy fél mondatáért, amelyről egyébként mindannyian tudjuk, hogy mit jelent. Feltéve, de meg nem engedve, hogy a polgármester pontatlanul fogalmazott, rosszul fejezte ki magát, ez nem ad okot és indokot arra, hogy egy követ fújva a bayer-féle mocskos rasszistákkal, nekiessenek Niedermüllernek.

https://varosikurir.hu/vasarhelyi-maria-konyorgom-ellenseg/

 

Megszereztük a kormány visszautasíthatatlan ajánlatát, 20 százalékos sarcot szednének

 

A hét elején elindultak a tárgyalások a legnagyobb kórházi beszállítók és a kormányzati tárgyalócsapat között – tudta meg a Portfolio. A Pénzügyminisztérium vezetésével a kormány képviselői azt ajánlották fel a cégeknek, hogy ha lemondanak a tőkekövetelésük 20%-áról, akkor azonnal megkapják a fennmaradó 80 százaléknyi összeget.

 

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200131/megszereztuk-a-kormany-visszautasithatatlan-ajanlatat-20-szazalekos-sarcot-szednenek-414319

 

Többen jogsegélyt kértek Niedermüller miatt, a TASZ és a Helsinki nem akar részt venni a hamis politikai cirkuszban

többen is megkeresték a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogsegélyszolgálatát azzal, hogy lépjenek fel Niedermüller Péter fehér heteroszexuális férfiakra és nőkre tett kijelentésével szemben, mert az szerintük kirekesztés, rasszizmus.

Ezzel kapcsolatban a jogvédő szervezet közleményt adott ki, melyben hangsúlyozza:

a TASZ az állammal szemben védi meg a kiszolgáltatott helyzetben lévőket. A fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakat a magyar állam nem hogy nem fenyegeti, hanem mindenki máshoz képest jobban védi.

„A mindennapi munkánk során tapasztaljuk, hogy a rendszerszintű rasszizmusnak, kirekesztésnek, diszkriminációnak Magyarországon nem a fehérbőrű heteroszexuális férfiak az áldozatai, hanem a nők, a romák, a szexuális kisebbségek, a nem fehérbőrű bevándorlók és más sérülékeny csoportok”

– írja a szervezet, hozzátéve: ők a hátrányos helyzetű csoportok ellen elkövetett rendszerszintű jogsértések ellen lépnek fel.

https://merce.hu/2020/01/31/tobben-jogsegelyt-kertek-niedermuller-miatt-a-tasz-es-a-helsinki-nem-akar-reszt-venni-a-hamis-politikai-cirkuszban/

 

Gyanúsított lett a vadhajtásokos B. Zsolt, aki Hont Andrást lökdöste a Fidesz tüntetésén

hvg.hu portál már a VII. kerületi polgármesteri hivatal előtt tartott demonstráció közben beszámolt arról, hogy munkatársukat, Hont Andrást lökdöste, illetve fenyegette a magát a legvadabb jobboldali portálnak minősítő Vadhajtások.hu munkatársa.

A Magyar Lapkiadók Egyesülete, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Főszerkesztők Fóruma pénteken közleményben tiltakozott a demonstráción az újságírókat ért atrocitások miatt.

https://444.hu/2020/01/31/gyanusitott-lett-a-vadhajtasos-b-zsolt-aki-hont-andrast-lokdoste-a-fidesz-tuntetesen

 

A gyulaferhérvári katolikus érsekség elítélte a gyergyóditrói migránsellenes diskurzust

Marosvásárhelyi Rádió számolt be róla, hogy elítélte a gyulaferhérvári római katolikus érsekség a gyergyóditrói migránsellenes diskurzust, amelynek egyik hangadója a község segédlelkésze.

A székelyföldi Gyergyóditróban azután szabadultak el az indulatok, hogy a helyi pékségbe felvettek két Srí Lanka-i péket, mire a falu lakói fellázadtak a 'migránsok' ellen, a tiltakozás élére pedig a helyi katolikus segédlelkész,  Bíró Károly állt.

A Jakubinyi György nyugalmazott érsek által aláírt állásfoglalás szerint Bíró Károly gyergyóditrói segédlelkész egy olyan konfliktus középpontjába keveredett, ami meghaladja kompetenciáit és ami nem egyezik az egyház álláspontjával. 

https://444.hu/2020/01/31/a-gyulferhervari-katolikus-ersekseg-elitelte-a-gyergyoditroi-migransellenes-diskurzust

 

A skótok inkább az Egyesült Királyságot hagynák ott, mint az Európai Uniót

Boris Johnson kivezetheti Nagy-Britanniát az Európai Unióból, de közben Nicola Sturgeon Skócia főminisztere mindent megtesz annak érdekében, hogy a skótok új népszavazáson dönthessenek a függetlenségről.

 

https://hvg.hu/gazdasag/20200131_A_skotok_inkabb_az_Egyesult_Kiralysagot_hagynak_ott_mint_az_Europai_Uniot

Elkészült az új Nemzeti alaptanterv

Kásler Miklós úgy fogalmazott:

a módosított Nat a jelennek és a jövőnek készült és a múlt értékeire épít.

A miniszter kiemelte: a módosított Nat ötvözi a legmodernebb, legeredményesebb nemzetközi pedagógiai gyakorlatot a magyar oktatás hagyományaival és értékeivel, és erősíti a nemzeti identitást.

A módosított Nat minden magyar gyermeknek lakóhelytől, társadalmi és szociális helyzettől függetlenül biztosítani kívánja ugyanazokat a lehetőségeket – szögezte le a miniszter, hozzátéve: a tanterv kitér azon ismeretekre, amelyek a harmonikus családi élet kialakításához szükségesek.

Hajnal Gabriella miniszteri biztos közölte: csökken a tanulók óraszáma, és a korábbi szabályozástól eltérően évfolyamonként meghatározzák a diákok maximális heti óraszámát. Jelezte: elkészültek az új kerettantervek is, amelyeket a minisztérium és az Oktatási Hivatal honlapján napokon belül közzétesznek.

https://24.hu/belfold/2020/01/31/nemzeti-alaptanterv-kasler-miklos-oktatas-nat/

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.