2020, április 9 - 08:17 Sajtószemle

Koronavírus: újabb 11 ember halt meg Magyarországon

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 895 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 11 beteg, többségében idős emberek (egyikük 49 éves). Ezzel 58 főre emelkedett az elhunytak száma. 94 fő pedig már gyógyultan távozott a kórházból – közölte az operatív törzs szerda reggel.

Az elvégzett mintavételek száma 25 748, hatósági házi karanténban pedig 15 481 ember van. Kedd reggel 817 fő volt az igazolt fertőzöttek száma, vagyis 78-cal nőtt a számuk szerdára. Kedden 9 elhunytról számolt be a hivatalos honlap.

https://magyarhang.org/belfold/2020/04/08/koronavirus-ujabb-11-ember-halt-meg-magyarorszagon/

A 70 százalékos állami bértámogatás valójában 10 és 35 százalék közötti lehet

Naponta ezrek veszítik el a munkahelyüket, a vállalkozásoknak gyorsan kellene dönteniük a koronavírus-válságban az üzlet feladásáról vagy folytatásáról, a válságkezelés legfőbb pontja, a munkahelymegőrzésre adott állami támogatás azonban még mindig nem teljesen világos. Kiszámoltuk, mivel kalkulálhatnak a dolgozók, mennyit fog fizetni az állam és mennyit a vállalkozások.

https://24.hu/fn/gazdasag/2020/04/08/bertamogatas-koronavirus-palkovics-laszlo/

Jóval kevesebbet segítenek Palkovicsék a dolgozóknak, mint amennyit tegnap ígértek

Mégsem valósulhat meg a tegnap belengetett formájában a rövidített munkaidőben dolgozóknak ígért segítség. Az Innovációs- és Technológiai Minisztérium által tett bejelentését Palkovics László, a tárcát felügyelő miniszter tegnap esti, az InfoRádióba történt telefonos bejelentkezése alapján ugyanis úgy pontosította:

a rövidített munkaidőben dolgozók nem a teljes, 5 napos munkahét bérének 70 százalékára, hanem csupán a rövidítés miatt kieső munkaidőre járó pénz 70 százalékára számíthatnak majd a kormány gazdaságvédelmi akcióterve szerint.

A miniszter az Index tudósítása szerint itt elmagyarázta, az érintett cégeknek a járási munkaügyi hivatalnál kell jelentkeznie a juttatásért, de csak májustól, bizonyítaniuk kell a rendelésállomány csökkenésének mértékét, és a megállapított, kieső részre kaphatják meg a kiegészítést a cégen keresztül a munkavállalók.

Egészen pontosan úgy fogalmazott:

„…nem az 5 nap 70 százalékát fizetik, [hanem] a kieső munkaidőt, amit a vállalat nem tud lefedni rendelésállománnyal.”

Rónai arra is rákérdezett, hogy mi lesz azokkal, akiket kényszerszabadságra küldtek. „Annyi ember ment tönkre az elmúlt napokban, és megy most is, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni” – válaszolta Parragh László. Erre a műsorvezető felvetette, hogy az ellenzék javaslatai szerint például a munkanélküli ellátás értékét kellene feltornázni.

Az interjú lényegi része, amelyet a rádió Aréna című műsora rögzített, itt visszahallgatható:

https://merce.hu/2020/04/08/joval-kevesebbet-segitenek-palkovicsek-a-dolgozoknak-mint-amennyit-tegnap-igertek/

Parragh: „Annyi ember ment tönkre, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni”

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, az országmentő csomag egyik kidolgozója volt Rónai Egon vendége az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„Ha valaki szakács volt, akkor elmehet péknek” – jelentette ki. A műsorvezető megkérdezte, hogy van-e erre vonatkozóan támogatás. „Van egy felnőttképzési rendszer, ami többé-kevésbé működik” – mondta Parragh. Hozzátette, az élelmiszer-kiskereskedelem brutálisan megnőtt, viszont a hosszú lejáratú beruházások (lakásvásárlás, autóvásárlás) teljesen leálltak, ami majd meg fog mutatkozni a gazdasági mutatókban is.

A teljes beszélgetést itt tekintheti meg.

 

https://magyarnarancs.hu/gazdasag/parragh-atv-egyenes-beszed-128577

 

Karácsony Gergely azt kéri a kormánytól, még egy hónapig maradjon a kijárási korlátozás

A mai kormányülés után Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Karácsony Gergely főpolgármester és Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke sajtótájékoztatót tartott, ahol a szombaton lejáró kijárási korlátozásról, illetve egyéb, önkormányzatokat érintő kérdésekről számoltak be.

Gulyás Gergely elmondta, „a híresztelések ellenére” az önkormányzatokkal való együttműködés elkerülhetetlen, a kormány pedig készen áll erre, hiszen közös céljuk, hogy a járvány terjedését lassítani tudják és az időseket megvédjék. A politikai vitáknak nincs itt az ideje – szögezte le.

Bár a főpolgármester szerint Gulyás Gergellyel kissé másképp értelmezik a kormány és az önkormányzatok közötti gördülékeny kommunikációt, a mai kormányülésről pozitívan vélekedett, szerinte a kormány konstruktívan állt az önkormányzatok javaslataihoz.

Karácsony három dologról számolt be:

  • Egyeztetve a Fővárosi Közgyűlés frakcióival, a polgármesterekkel és a főpolgármester-helyettesekkel azt javasolta a kormánynak, hogy a ma érvényben lévő korlátozó intézkedéseket (beleértve a kijárási korlátozást is) nagyjából még egy egy hónapig  tartsa fenn. Hozzátette: a végső döntés a kormányé.
  • A válság természetesen az önkormányzatokat is érinti, a fővárosi önkormányzat és az ország minden polgármestere azt tartja a legfontosabbnak, hogy kivegye a részét ennek kezeléséből, ezért a főpolgármester azt javasolja, induljon egyeztetés az önkormányzati szövetségek és a kormány között. A tervek szerint a javaslataikat egy hónap múlva ismertetik a kormány képviselőivel.
  • Karácsony javasolta továbbá, hogy az idősotthonokban dolgozók és ott lakók koronavírus-tesztelése induljon el, ugyanis az a benyomásuk, hogy ez segít a hatékonyabb védekezésben. A kormány részéről ebben együttműködési szándék mutatkozott, a következő napokban megindul az ezzel kapcsolatos szakmai egyeztetés.

Karácsony Gergely ma reggel az ATV Start című műsorának vendége volt, ahol arról beszélt, a kormány kivérezteti az önkormányzatokat, ezért úgy érzi, a kormányülésen jeleznie kell, hogy az önkormányzati rendszer csődbe fog menni. Ahogy arra a sajtótájékoztatón is utalt, azt is elmondta, az önkormányzatok nem kapnak semmilyen információt a kormánytól, ő maga is az operatív törzs napi tájékoztatóiból informálódik, nincsenek bevonva a döntésekbe sem.

https://merce.hu/2020/04/08/karacsony-gergely-azt-keri-a-kormanytol-meg-egy-napig-maradjon-a-kijarasi-korlatozas/

Nesze semmi, fogd meg jól, avagy mentsen meg az Orbán-kormány

a most bejelentett második ütem alapján úgy tűnik, a nagy gazdaságmentésben a miniszterelnök sajnos elfeledkezett néhány millió emberről, akik szintén ennek az országnak a polgárai, és a kormánynak kutya kötelessége lenne megmenteni őket.

Na nem jogi értelemben, mivel jogi értelemben nem tartozik nekik semmivel (vagy ha tartozna, akkor a kétharmad vagy a rendeleti kormányzás tenne róla, hogy ne tartozzon), ahogy erkölcsi értelemben se lenne kötelessége, tekintve hogy a tőkés rendszer erkölcsei szerint akinek nincs semmije, az meg is dögölhet az árok partján. Dolgozott volna többet, meg hát félre kellett volna tenni az ínséges időkre (még ha a rendszer logikájából fakadóan ez a dolgozók jelentős része számára lehetetlen is). Mindazonáltal egy ország vezetőjeként tartozik némi felelősséggel az állampolgárok iránt, persze hogy ez a felelősség milyen szintű és milyen segítségnyújtás fér bele, mi számít túlzásnak, és mi az a terület, ahol az államnak nincs keresnivalója, az politikai beállítottság kérdése.

Jobboldali kormánytól egyébként nem meglepő, hogy nem érdekli különösebben a munkások helyzete és azt mondja, nincs ingyenpénz de mikor „szétnéz az ember a világban, akkor azt látja, hogy a legmegátalkodottabb népnyúzók, a leszivárgó gazdaság (trickle-down economics) meséjében rendületlenül hívők (tudjátok, ők azok, akik szerint ha csökkentjük a gazdagok adóit, az ők plusz gazdagságából majd lecsorog nekünk is), és az állami beavatkozás nagy ellenzői is úgy szórják a közpénzt, mintha nem lenne holnap”, és az eddigi világrend recsegve-ropogva készül önmagába roskadni, akkor azért minimum furcsa.

https://merce.hu/2020/04/07/nesze-semmi-fogd-meg-jol-avagy-mentsen-meg-az-orban-kormany/

Bayer Zsolték dupláztak a Várban: két önkormányzati lakást szereztek ugyanazzal a trükkel

A kormánypárti publicista családjának pilisszentkereszti házát kétszer is bérleti jogra cserélték, majd rögtön visszavásárolták. Az ügyletek eredményeként két Úri utcai lakás bérleti joga lett az övék, és a Pest megyei ingatlant is megtartották.

https://24.hu/kozelet/2020/04/08/bayer-zsolt-onkormanyzati-lakas-budai-var-lakascsere-trukk-uri-utca/

A Fidesz PÉNZÉRT adott egy keveset a 31 millió maszkból az ellenzéki fővárosnak!

TÖBB MINT 116 MILLIÓ MASZKOT RENDELT A KORMÁNY, 31 MILLIÓ MÁR MEGÉRKEZETT ÉS EBBŐL 165 EZRET ADTAK EL PÉNZÉRT A FŐVÁROSNAK! A MASZKOK FÉL SZÁZALÉKÁT!

Szijjártó Péter a parlamentben napirend előtt, majd később a külügyi bizottsági meghallgatásán is elmondta: miután a főpolgármester hivatala és az ellenzéki vezetésű kerületek is megkeresték őket, a külügyi tárca a fővárosnak is rendelt maszkokat. A főváros 65 ezer, a VII. kerület 40 ezer, a VIII. kerület 50 ezer, a XI. kerület pedig összesen 10 ezer maszkot vásárolt. A főváros már tegnap átvette s maszkokat és a kerületek is szintén átvehetik.

A hírt közlő ATV Facebook oldalát szinte azonnal elárasztották az felháborodott hozzászólások

https://pestibulvar.hu/2020/04/08/a-fidesz-penzert-adott-egy-keveset-a-31-millio-maszkbol-az-ellenzeki-fovarosnak

„Mészáros-adót” vetnének ki a koronavírus miatt a NER-közeli cégekre

Közös törvényjavaslatot nyújtott be az ún. Mészáros-adóról Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő – írják közös közleményükben a parlamenti politikusok. A kezdeményezéshez Fekete-Győr András, a Momentum elnöke is csatlakozott. Az elmúlt napokban a törvényjavaslat kezdeményezői több alkalommal is szóvá tették, hogy miért nem veszik ki részüket érdemben a járvány okozta válság teherviseléséből a közpénzekből meggazdagodó kormányközeli vállalkozók, üzletemberek. A törvényjavaslat alapját a Botka László által meghirdetett Nemzeti Szolidaritási Program adta.

A törvényjavaslat kezdeményezői kiemelték:

A Mészáros-adót a közbeszerzések legnagyobb győzteseire vetnénk ki, és összességében több száz milliárd forintos bevételt jelentene hazánknak. Ebből a pénzből pótolható a munkájukat és fizetésüket elvesztő emberek jövedelme. Ebből a pénzből maszkok és kesztyűk vásárolhatók. Ebből a pénzből megemelhető az egészségügyi dolgozók fizetése.

https://24.hu/kozelet/2020/04/08/koronavirus-meszaros-ado-ner/

Amikor a mentősök újrahasznosítják a védőfelszerelést - eü-dolgozók a járványhelyzetről

Hivatalos információk szerint volt, van és lesz elég védőfelszerelés, az általunk megkérdezettek azt mondják, kaptak, de nem eleget. Müller Cecília szerint valószínűleg nem ússzuk meg a tömeges megbetegedéseket, Orbán Viktor úgy nyilatkozott, hogy tízszeres terhelés várható az egészségügyben a békeidőhöz képest. Egészségügyi dolgozókat kérdeztünk arról, ők miként látják „belülről” a hazai koronavírus helyzetet. Cikksorozatunk harmadik részét olvashatják a márciusi helyzetről.

https://magyarnarancs.hu/belpol/koszonik-a-tapsot-de-maskor-is-megerdemelnek-egeszsegugyi-dolgozok-a-jarvanyhelyzetrol-128621

Trump kiakadt a WHO-ra, belengette, hogy az USA nem finanszírozza többé

Az amerikai elnök azzal vádolja az ENSZ közegészségügyi hatóságát, hogy Kínához húz.

 

A washingtoni kabinet elgondolkodik az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) nyújtott hozzájárulás felfüggesztésén – közölte az amerikai elnök a Fehér Házban kedden este, a koronavírus elleni intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtótájékoztatóján.

Donald Trump először azt közölte, hogy kormányzata felfüggeszti a hozzájárulását, majd néhány perccel később úgy fogalmazott: egyelőre csak tanulmányozzák ennek lehetőségét. "Azt nem mondom, hogy nem fogom ezt meglépnit" – hangoztatta az amerikai elnök.

Trump kedden délután egy Twitter-bejegyzésében már élesen bírálta az ENSZ szervezetét, Kína iránti elfogultsággal vádolva a WHO-t. Úgy fogalmazott: az intézményt "nagyrészt az Egyesült Államok finanszírozza", az mégis "erősen Kína-párti".

https://magyarnarancs.hu/katasztrofa/trump-kiakadt-a-who-ra-belengette-hogy-az-usa-lehet-nem-finanszirozna-azt-tobbe-128620

Egy kórházat kiürítenek Újpesten, járványkórház lesz belőle

Két kórházi épületet, a Városi Kórház egyik idősgondozóosztályát és a Baross utcai épületét is kiürítette a honvédség, tudta meg a 24.hu. A kórház épületeit járványkórházzá alakítják.

Úgy tudjuk, hogy a Károlyi fizetős, idősgondozó részlegét számolták fel, hogy átalakítsák. Az idős betegeket hazaküldték, itt 226 ágyat kell felszabadítani, ami a 337 kórházi ágy 60 százaléka.

Müller Cecília tiszti főorvos a szerdai sajtótájékoztatón jelentette be, hogy egy korábbi döntéssel minden megyei kórházat járványkórházzá neveztek ki, így már minden megyében van külön járványkórház. Budapesten a János Kórház egy osztálya, a Budai Egészségközpont Királyhágó úti épülete, a Kútvölgyi és a Szent László Kórház is járványkórházként működik.

https://24.hu/kozelet/2020/04/08/ket-korhazat-kiuritettek-ujpesten-jarvanykorhaz-lesz-beloluk/

Novák Katalin öt pontban ismertette a családvédelmi akciótervet

A koronavírus-járvány minden családot érint, aggódunk szeretteinkért, családtagjainkért, egészségükért, és nehéz az a helyzet, hogy a nagyszülőkről fizikai értelemben le kellett mondanunk, nélkülözni kell a segítségüket, mondta szerdai sajtótájékoztatóján Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

A politikus arról beszélt, a gyerekek nem járnak hetek óta óvodába, iskolába, sőt egyetemre sem, és sok szülőnek velük kell tanulnia, foglalkozniuk kell velük, miközben ott van a munka is, amiről nem lenne jó lemondani. Egyszerre kell helytállni a családban, a munkahelyen is, tette hozzá.

Ez nem egy könnyű helyzet egyikünk számára sem. 2010 óta dolgozik azon a kormány, hogy könnyebb legyen Magyarországon gyermeket vállalni, családot alapítani. Sok család mostanra fellélegezhetett, igénybe vehették a segítségeket, talán valami megtakarítást is félre tudtak tenni és a demográfiai adatokból is az látszik, hogy ilyen értelembe is meglett az eredménye a családpolitikának

https://24.hu/kozelet/2020/04/08/koronavirus-csaladvedelem-akcioterv-ot-pont/

Vigyázz Britannia, jön a shortos Soros!

V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG MAGYAR NEMZET

Gazdasági hatásai is lettek annak, hogy hétfőn kiderült, Boris Johnson brit miniszterelnököt kórházba kellett szállítani a koronavírusos megbetegedése miatt, hiszen a font veszíteni kezdett értékéből. A jelenlegi bizonytalan gazdasági és devizaárfolyami kilátások miatt azonban egyre több ország lehet olyan tőzsdespekulánsok célpontja, mint Soros György. Matteo Salvini egy hónappal ezelőtt figyelmeztetett a shortolásra, azonban a veszély nem múlt el – emlékeztetett a V4NA Hírügynökség.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/vigyazz-britannia-jon-a-shortos-soros-7980857/

Pofonok sorozatába szaladt bele a brüsszeli válságkezelés

Judi Tamara (Brüsszel) MAGYAR NEMZET

Pofonok sorozatába szaladt bele szerdán az uniós válságkezelés. Az Európai Bizottság már egy nappal korábban beharangozta, hogy Ursula von der Leyen elnök (képünkön) Brüsszelben ismerteti a koronavírus elleni védekezés úgynevezett kivezetési forgatókönyvét, illetve az európai újjáépülésről szóló terveket. Ám Spanyolország, Olaszország és Franciaország – a jelenlegi uniós járványgócok – nyomban letörték a bizottság ambícióit, mondván: tisztelet kérdése, hogy Brüsszel egy ilyen lépés előtt konzultál-e a tagállamokkal vagy sem.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/pofonok-sorozataba-szaladt-bele-a-brusszeli-valsagkezeles-7983485/

Szélsőségek fogságában

A MÉRTÉKTARTÁS RITKÁN LÁTOTT VENDÉG A BALLIBERÁLIS GONDOLKODÁS HÁZA TÁJÁN

Szánthó Miklós MAGYAR NEMZET

Zavar támadt az erőben. Valamit felszínre hozott ez a mostani világjárvány, amire annak kitörésekor sokan nem is gondoltak: olyan társadalmi jelenségeket és állami reak­ciókat, melyeket meghaladottnak hittünk – vagy legalábbis sokan próbálták meg elhitetni velünk, hogy azok meghaladottak. Hiába okoskodnak azonban felette, az érzékelhető, hogy a kizárólagosnak tételezett posztmodern intellektuális áramlat antitézisei kelnek életre a szemünk előtt a veszélyhelyzetben. Eddig ugyanis másról sem szólt a fáma, csak arról, hogy globális problémákra egyedül globális megoldások adhatók – most mégis szerte a földkerekségen az állami cselekvőképességben bíznak az emberek.

A döntéshozók számára a szuverén állam hatalmának és kompetenciáinak felhasználása az egyetlen reális cselekvési alternatíva – se Washington D.C.-ben, se Párizsban, se Berlinben nem ülnek a politikusok a hódolat némaságával az íróasztal mögött arra várva, hogy megcsörrenjen a telefon, és az Európai Unió, az ENSZ vagy a Velencei Bizottság majd megoldja helyettük a helyzetet. 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/szelsosegek-fogsagaban-7981064/

Karácsony Gergely a kormánytól kér segítségét a fővárosi idősotthonok ügyében

Hír TV szerint miután a főpolgármester részt vett a mai kormányülésen, azt mondta, induljon el az intézmények lakóinak és dolgozóinak teljeskörű koronavírus-szűrése.

A fővárosi fenntartású Pesti úti idősek otthonában eddig 65 embernél igazolták a koronavírus-fertőzést, közülük 52 gondozott és 13 dolgozó. Az országos tisztifőorvos közölte, hogy az elmúlt 24 órában elhunyt 11 ember közül 4-en ebben az intézményben laktak. A Terézvárosi Önkormányzat által fenntartott Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonában is megjelent a koronavírus.

https://mandiner.hu/cikk/20200408_karacsony_gergely_a_kormanytol_ker_segitseget_a_fovarosi_idosotthonok_ugyeben

Karácsony Gergely és a fővárosi vezetés magára hagyta a koronavírusos betegekkel teli idősotthont

ORIGO

Két budapesti idősotthonban is vannak már koronavírus-fertőzöttek, egyiknek a Fővárosi Önkormányzat, a másiknak a terézvárosi a fenntartója. Mindkét idősotthon lakói között van már halálos áldozat is. Az Origo értesülései szerint ennek ellenére a leginkább érintett Pesti úti Idősek Otthonában a Fővárosi Önkormányzattól senki nem volt kint, meg sem nézték, miben segíthetnek. Karácsony Gergely főpolgármester még telefonon sem érdeklődött, mit tehetne az önkormányzat. Az országos tisztifőorvos keddi sajtótájékoztatóján ismét nyomatékosan felhívta az idősotthonok fenntartóinak figyelmét a felelősségre, és újabb intézkedések végrehajtására utasította az önkormányzatokat és az idősotthonok vezetőit.

https://www.origo.hu/itthon/20200407-mar-ott-a-koronavirus-ket-budapesti-fenntartasu-idosek-otthonaban.html

Kötelező ellenőrzést rendel el az országos tisztifőorvos az idősotthonoknál

Egyes idősotthonokban „sérült” az egészségügyi ellátás, ezért az idősotthonokban kiemelt, kötelező ellenőrzés lesz - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szerdán.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200408-kotelezo-ellenorzest-rendel-el-az-orszagos-tisztifoorvos-az-idosotthonoknal

Diktatúrázás pénzügyi érdekből?

Magyar Hírlap

NGO-vezérként befolyást gyakorol a gazdaságra, spekulánsként hasznot húzhat a forintgyengülésből Soros György

Összefüggés lehet a forintárfolyam és a koronavírus-törvény között – magyarázták az elmúlt időszakban gazdasági elemzők.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200408-diktaturazas-penzugyi-erdekbol

Ez már a koronavírus-hatás: elszálltak az élelmiszerárak Magyarországon

privatbankar.hu

Az átlagos infláció 4 százalék alá lassult márciusban, az élelmiszerárak azonban egy hónap alatt is szokatlan mértékben megugrottak, az éves drágulás pedig 7 százalék fölé ugrott ebben a kategóriában - azaz már mérhető volt a koronavírus miatti pánikvásárlások hatása.

https://privatbankar.hu/cikkek/makro/ez-mar-a-koronavirus-hatas-elszalltak-az-elelmiszerarak-magyarorszagon.html

Koronavírusos lett az izraeli egészségügyi miniszter, aki szerint a betegség isteni büntetés a homoszexualitás miatt

Yaakov Litzman, izraeli egészségügyi miniszternél és feleségénél is kimutatták a koronavírust, írja a euroweeklynews.com. Miután a politikusnak pozitív lett a tesztje, Benjamin Netanyahu miniszterelnök és több vezető beosztású politikus karanténba vonult, hiszen mindannyian kapcsolatban voltak Litzmannal.

A múlt hónapban, amikor a miniszter a koronavírus eredetéről beszélt, azt mondta:

"Ez isteni büntetés a homoszexualitás miatt."

Nem ő az egyetlen, aki ezen a véleményen van Izraelben. Szintén a múlt hónapban Meir Mazuz ortodox rabbi is megszólalt a koronavírus terjedésével kapcsolatban és azt mondta, a vírus isteni büntetés a melegfelvonulások miatt.

 

https://magyarnarancs.hu/feketelyuk/koronavirusos-lett-az-izraeli-egeszsegugyi-miniszter-aki-szerint-a-betegseg-isteni-buntetes-a-homoszexualitas-miatt-128625

 

Kuncze Gábor: Orbán szemfényvesztése – Most nem ad semmit oda, ahova kellene, majd négy év alatt ad oda is, ahova nem kellene!

Én nem értek egyet a 13. havi nyugdíj bevezetésével! Miért kellene a több százezer forintos nyugdíjakat íly módon megtámogatni? Azzal egyetértenék, hogy amennyiben van rá keret, akkor a nagyon alacsony nyugdíjjal rendelkezők kapjanak valamilyen segítséget – kezdte bejegyzését Kuncze Gábor volt belügyminiszter közösségi oldalán.

https://varosikurir.hu/kuncze-gabor-orban-szemfenyvesztese-most-nem-ad-semmit-oda-ahova-kellene-majd-negy-ev-alatt-ad-oda-is-ahova-nem-kellene/

A Mentőszolgálat is átállt a gyorstesztre, pedig szakemberek szerint megbízhatatlan

A vér ellenanyag-szintjét mérő új módszer a megkérdezett mikrobiológusok és virológusok szerint sem megbízható a fertőzés kimutatására, egy hete – mindenfajta hírverés nélkül – mégis ezzel kezdte szűrni a fertőzésgyanús betegeket az OMSZ. Az új gyorsteszt nem kis veszélye, hogy sok esetben tévesen ad negatív eredményt, a fertőzöttek így egészségesnek gondolhatják magukat, és tovább fertőzhetnek. A Nemzeti Népegészségügyi Központ egyelőre nem árulja el, hogy miért szakítottak az orr- és garatváladékból történt eddigi, megbízhatónak tartott mintavétellel.

https://hvg.hu/itthon/20200408_gyorsteszt_koronavirus_teszt_omsz_pcr#utm_source=hvg_daily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2020_04_08&type-id=HvgDaily&user-id=CDFF5065%23utm_content=top

Fájdalom, fulladás és fertőzésszégyen – a Covid-19-et átélők beszámolói öt földrészről

Az egész testet átható fájdalom, a fulladozás, a tehetetlenség, a kórházi magány, a szerettekért érzett aggodalom szinte mindenkinél közös élmény, aki elkapta az új típusú koronavírus-fertőzést, éljen bárhol is a Földön. Íme Ázsia, Észak- és Dél-Amerika, Európa, Ausztrália néhány betegének története.

https://hvg.hu/elet/20200408_Fajdalom_fulladas_fertozes_szegyen_koronavirus_beszamolo_beteg

Orbán felavatta, bezárták, eladták, most megvenné az állam

Az izraeli gyökerű multitól egy multivá válni akaró indiai céghez került gödöllői infúziógyár felkeltette a magyar kormány érdeklődését.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a HVG információi szerint vételi ajánlatot tett az intravénás infúziók (IV) előállítására képes gödöllői gyógyszergyár indiai tulajdonosának.

Az üzem a közelmúltban még a Teváé volt, ám a cég az izraeli anyavállalat gazdálkodási gondjai miatt világszerte leépítéseket hajtott végre, és ennek részeként 2017 májusában a gödöllői gyárát is bezárta. A mintegy félezer dolgozót elbocsátották, az injekciógyártó gépsorokat leszerelték, és más országokbeli gyáraikba telepítették.

Pedig 2012-ben a Gödöllőn 120 millió dolláros befektetéssel, 263 embernek munkát adva hozta létre új steril központját, amelyet maga Orbán Viktor miniszterelnök adott át.

Hogyan került a gödöllői gyár indiai kézbe?

Mi a célja az indiaiaknak a magyarországi vásárlással?

Van-e köze a gödöllői üzemnek a koronavírus-járványhoz?

https://hvg.hu/360/20200408_allam_teva_godolloi_gyogyszergyar_Eurolife_Healthcare_infuzios_oldatok

Saját céljaira használja a jogrendszert a Fidesz, miközben Orbán már Tisza Kálmán rekordját ostromolja

Két éve ezen a napon tartották az országgyűlési választásokat Magyarországon, a Fidesz harmadjára szerzett kétharmadot. Két év múlva újra választásokat tartanak, félidő van.

Ennek apropóján a Republikon Intézet elindította a Pártok félidőben című sorozatát, az első részben a Fideszt vizsgálták.

https://hvg.hu/itthon/20200408_Sajat_celjaira_hasznalja_a_jogrendszert_a_Fidesz_mikozben_Orban_mar_Tisza_Kalman_rekordjat_ostromolja

Döntöttek: A kormány nem csoportosítja át a propaganda-milliárdokat az egészségügybe

Leszavazták a költségvetési bizottságban a DK javaslatát, Varju László kiakadt.

http://nyugatifeny.hu/2020/03/09/a-kormany-nem-hajlando-atiranyitani-a-propaganda-milliardokat-a-koronavirus-elleni-vedekezesre

Húsvét után újraindul a termelés Olaszországban, májustól fokozatosan feloldhatják a kijárási korlátozást

A nem létfontosságú termelés, valamint a kereskedelem egyes ágazatainak működése már a jövő héten újraindulhat Olaszországban, miközben a kijárási korlátozás lassú és fokozatos enyhítését májustól tervezik a helyi sajtó szerdai értesülései szerint.

https://nepszava.hu/3073912_husvet-utan-ujraindul-a-termeles-olaszorszagban-majustol-fokozatosan-feloldhatjak-a-kijarasi-korlatozast

Bekeményítettek a bankok

Akinek egy-két hete még simán adtak volna hitelt, az ma már nem mehet biztosra – közölte Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője.

https://nepszava.hu/3073894_bekemenyitettek-a-bankok

Hargitai Miklós Rajtad már segített a kormány?

Szerintem tele kellene ragasztani az országot óriásplakátokkal; legyenek rajta piros, stilizált koronavírusok, meg kék háttérrel egy felirat: „Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!”. 2015-ben a migránsok ellen is bevált: nem is költöztek hozzánk, meg a munkánkat sem vették el, és alig került az egész kampány 30 milliárd forintba. Tényleg nem értem, miért bohóckodnak mindenféle komplikált intézkedéssel, amikor tapasztalatból tudják, hogy a plakátok is elegendőek. 

https://nepszava.hu/3073834_rajtad-mar-segitett-a-kormany

Bod Péter Ákos: A kormány elkésett a gazdaságvédelmi intézkedésekkel

A Magyar Nemzeti Bank volt elnöke szerint meghökkentő, hogy a szociális helyzet kezelésére eddig éppen csak utalt a miniszterelnök.

https://nepszava.hu/3073849_bod-peter-akos-a-kormany-elkesett-a-gazdasagvedelmi-intezkedesekkel

Szentendre, Zebegény, Tokaj utcákat zárt le, Balatonfüredre sem várnak autósokat

Több települést elárasztottak a kirándulók az elmúlt napokban, emiatt kedden Tihany polgármestere már közleményben kérte az embereket, hogy ne autózzanak oda, és jelzésképpen lezáratta a város parkolóit. Azóta többek közt Hollókő, Velence, Tokaj, Szentendre, Zebegény, Gánt és Bakonybél is próbálja önkormányzati intézkedésekkel távol tartani a turistákat. 

https://index.hu/belfold/2020/04/08/holloko_es_velence_is_probalja_tavol_tartani_a_turistakat/

Csütörtökön dönt a kormány a vírus elleni védekezés további lépéseiről

https://index.hu/belfold/2020/04/08/csak_csutortokon_dont_a_kormany_a_virus_elleni_vedekezes_tovabbi_lepeseirol/

Orbán kitart a sport mellett, ha már tíz évig épített rá

A koronavírus-járvány új helyzetet teremt nemcsak a világ sportjában, hanem itthon is. Logikus lenne forrásokat kivonni, de Orbán Viktor kormányfő kedvenc területéről van szó. Az első Orbán-kormány idején a sportminisztériumban helyettes államtitkárként dolgozó Dénes Ferenc sportközgazdásszal beszéltük a helyzetről.

https://index.hu/sport/2020/04/08/denes_ferenc_sportkozgazdasz_tao_orban_es_a_sport/

Lassult a járvány terjedése Spanyolországban

Spanyolország túl van a koronavírus-járvány terjedésének első szakaszán, és a lassulás fázisába lépett az ország egészségügyi minisztere, Salvador Illa szerint. Olaszország lezárta a kikötőit egy menekülteket szállító hajó elől, mivel a járvány ideje alatt nem tudják garantálni a kikötők biztonságát, eközben már a hétköznapi élet lassú visszatérését is tervezi az olasz kormány. Német elemzők arra számítanak, hogy a második negyedévben közel 10 százalékkal fog csökkenni az ország GDP-je, ami a legnagyobb visszaesés lehet a negyedéves GDP-növekedés számításának 1970-es kezdete óta.

Spanyolország a járvány lassulásának szakaszába ért

https://index.hu/kulfold/2020/04/08/koronavirus-jarvany_osszefoglalo_nyugat-europa_spanyolorszag_olaszorszag_nemetorszag/#             

Megszereztük a kormány tervét a rövidített munkaidő támogatási módjára

Az intézkedés pontos részletei egyelőre nem ismertek, de a 444 birtokába került egy április elején készült kormányzati munkaanyag, amely alapján látható, hogy milyen elképzelések mentén dolgozzák ki az erről szóló rendeletet. Az eddig bejelentett részletek egybevágnak a tervben szereplőkkel.

https://444.hu/2020/04/08/megszereztuk-a-kormany-tervet-a-roviditett-munkaido-tamogatasi-modjara

CSODÁVAL ÉS ÖSSZEOMLÁSSAL IS JÁRHAT A KÜLÖNUTAS JÁRVÁNYKEZELÉS SVÉDORSZÁGBAN

Svédországban ebben a pillanatban is folyik az oktatás az iskolákban, a legtöbb munkahely pedig továbbra is nyitva tart, miközben a COVID-19 már több száz áldozatot szedett. A hozzáállás mögött van ráció, de csak az elkövetkező hetekben-hónapokban derül ki, hogy jól döntött-e az ország.

Segítenek-e megérteni a koronavírus természetét, terjedésének jellegzetességeit a napi összehasonlító grafikonok az egyes országok esetszámairól? – kérdezi a Conversation oldalán megjelentetett cikkében Paul W. Franks, a Lundi Egyetem genetikai epidemiológiával foglalkozó kutatója. Szerinte olyan alapvetően különböző járványhelyzetek összehasonlításánál, mint a dél-koreai, a kínai, az olasz vagy a brit, az egyes intézkedések közvetlen hatásait elhomályosítják egyéb, az esetszámot torzító tényezők.

https://qubit.hu/2020/04/08/csodaval-es-osszeomlassal-is-jarhat-a-kulonutas-jarvanykezeles-svedorszagban?_ga=2.69693200.1088321632.1586357198-280840560.1447769945

Kiszámolták: ennyit buktak két hónap alatt a háztartások

Januárban és februárban már 177 milliárd forintot buktak az értékpapírok árfolyamcsökkenése miatt a kisbefektetők. Márciusban további veszteségek vártak rájuk.

https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/ertekpapirok-mnb-statisztika-februar-allampapir-reszveny-befektetes.703841.html

Államháztartás: elképesztő mértékben megugrott a hiány

Idén az első három hónapban az államháztartás központi alrendszere 831,9 milliárd forintos hiánnyal zárt - adta hírül a Pénzügyminisztérium.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/allamhaztartas-elkepeszto-mertekben-megugrott-a-hiany.703906.html

HA MÉG AZ ATYÁSKODÓ BESZÉDET IS KISZERVEZZÜK, MINEK TARTUNK KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKÖT?

azonnali.hu

A koronavírus óta Magyarország köztársasági elnöke tulajdonképpen Győrfi Pál lett: de akkor mégis mire tartjuk a már szimbolikus jelentőséggel sem bíró Áder Jánost?

Magyarország az a típusú hely, ahol több generáció él együtt a magárahagyottság gondolatával. Nem sírás ez, egyszerűen tény: az állam képviselőire igazából csak a legritkább esetben lehet számítani bármiben is, legyen szó az önálló élet elkezdéséről, költözésről, oktatásról akár. Ezért történhetett meg az, hogy magyar politikustól általában nem várunk el teljesítményt, és megelégszünk azzal, ha jól beszól Brüsszelnek/az ellenzéknek/a kormánynak, a dolgok jobbá tételét pedig rábízzuk mindenki másra.

Így lett Budapestől egy minden akadály ellenére világviszonylatban is fasza város, így születtek meg közösségi kertek, így született a Prezi, csak hogy ne a szokásos szódásszifon-Rubik-kocka vonalon mozogjak, de persze ezeknek a találmányoknak sem volt köze az államhoz.

Eközben az állam képviselőire egyetlen feladat hárult: az, hogy beszéljenek, és hitessék el, velünk vannak.

https://azonnali.hu/cikk/20200407_ha-meg-az-atyaskodo-beszedet-is-kiszervezzuk-minek-tartunk-koztarsasagi-elnokot

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.