2020, április 8 - 08:10 Sajtószemle

Hét dolog, ami megmagyarázhatja kiemelkedően alacsony német halálozási adatokat

Németországban a hétfői adatok szerint 101 ezer megbetegedés mellett 1,6 százalékos a koronavírus halálozási aránya. Úgy tűnik, az egész világ legfejlettebb országai közül a németek  harcolnak leghatékonyabban a járvány ellen. A New York Times hétvégén hosszú cikkben elemezte, mi lehet a siker oka.

https://444.hu/2020/04/06/het-dolog-ami-megmagyarazhatja-kiemelkedoen-alacsony-nemet-halalozasi-adatokat

Amerikai immunológus: megvan a koronavírus kezelésének lehetséges ellenszere

Megvan az új típusú koronavírus kezelésének lehetséges ellenszere – állította Jakob Glanville, egy kaliforniai immunológiai laboratórium alapítója és elnök-vezérigazgatója a Fox televíziónak adott interjújában.

Az interjúban Jakob Glanville kifejtette, hogy a laboratóriumban olyan semlegesítő antitesteket állítottak elő, amelyek képesek blokkolni a vírust.

Egy sor szuperhatékony antitestet fejlesztettünk ki, amely blokkolja a vírus felületén lévő tüskéket, így a vírus elveszíti fertőzőképességét” – fogalmazott az immunológus. A “tüskék” azok a korona alakú kinövések, amelyek a vírus felületén helyezkednek el és a szakértők szerint a vírus ezekkel hatol be az egészséges sejtekbe. A nevét is ezekről a korona alakú “csápokról” kapta.

Glanville doktor azt is elmondta, hogy az Ebola-járvány idején szintén antitestekkel sikerült gátat vetni a betegségnek. Álláspontja szerint az antitest-kezelés fordította meg az Ebola terjedését.

https://filantropikum.com/amerikai-immunologus-megvan-a-koronavirus-kezelesenek-lehetseges-ellenszere/

Hatalmas ingatlanvásárlást jelentett be az MNB Alapítvány: 6 országban, 41 irodaházat érint az üzlet

A napokban aláírt feltételes részvényeladási szerződés alapján az MNB Alapítvány vagyonát kezelő Optima Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt alap megvásárolta a Globe Trade Centre (GTC) S.A.-nak a többségi tulajdonrészét.

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20200406/hatalmas-ingatlanvasarlast-jelentett-be-az-mnb-alapitvany-6-orszagban-41-irodahazat-erint-az-uzlet-424546

Íme, a gazdaságmentő gigacsomag intézkedései! - Palkovics László elárulta a részleteket

Privátbankár.hu

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a várakozásoknak megfelelően kedd délelőtt ismertette a gazdasági mentőcsomag részleteit.

https://privatbankar.hu/cikkek/makro/ime-a-gazdasagmento-gigacsomag-intezkedesei--palkovics-laszlo-elarulta-a-reszleteket.html

Müller Cecília: egyre nagyobb veszélyben van mindenki, Budapest gócpont lehet

Az operatív törzs keddi tájékoztatóján dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy jelentősen megemelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma, kilenc idős, krónikus beteg vesztette életét, a fertőzöttek száma pedig 817-re emelkedett. Hozzátette:  ahogyan nő a fertőzöttek száma, úgy egyre nagyobb veszélyben van mindenki. A fertőzöttek 60 százaléka Budapesten, illetve az agglomerációban él, ezt a területet különösen érinti a vírus. A szakember kiemelte: különösen fontos, hogy mindenki betartsa a kijárási korlátozást és azokat az időablakokat, amelyek egyes tevékenységeket érintenek. A fertőzések nagy száma miatt, ha ez a tendencia folytatódik, Budapest gócpont lehet.

Számos intézkedést hoztak — látogatási- és kijárási tilalmat rendeltzek el — az idősek otthonaiban, hogy megpróbálják védeni az ott élőket, azonban mégsem tudták megakadályozni, hogy bejusson a fertőzés. Müller Cecília azt kérte a fenntartóktól, hogy az utolsó pontig tartsák be a szabályokat. Minden idősotthonban ki kell jelölni valakit, aki a fertőzés megakadályozásáért felel. A tisztifőorvos azt kérte az otthonok dolgozóitól, hogy ha lehet, ne tömegközelekedéssel menjenek dolgozni.  24 órás műszakban is lehet dolgozni – ezután 48 óra pihenés következik –, hogy ezzel is csökkentsék a mozgás és a vírus behurcolásának veszélyét.

Az idősotthonokat, bentlakásos intézményeket ellátó orvosokat kéri a tiszti főorvos, hogy különösen figyeljenek az idősotthonokra. A fenntartók felelősségét nem bírja hangsúlyozni. Szoros együttműködés kell, a szükséges feltételeket biztosítani kell, egészségügyi védőfelszerelést is.

Egyéni védőeszközzel is fogják majd segíteni ezeket az intézményeket.

https://24.hu/belfold/2020/04/07/muller-cecilia-egyre-nagyobb-veszelyben-van-mindenki-budapest-gocpont-lehet/

Az MNB összesen 3000 milliárd forintot pumpál a magyar gazdaságba, emelték a jegybanki kamatot, kilőtt a forint.

Az elmúlt hetekben az elért gazdasági eredmények veszélybe kerültek – mondta Matolcsy online sajtótájékoztatóján a MNB Youtube-csatornáján. A vírus megtámadta Magyarországot, a kormányzatot, az állam működését, a családokat és a gazdaságot - mondta a jegybank elnöke. Az MNB akkor adja a legjobb választ erre a támadásra, ha megerősíti Magyarország pénzügyi rendszerét. Az a cél, hogy Magyarország visszakerüljön dinamikus, gyors felzárkózási pályára., ezért több döntést is hozott:

https://nepszava.hu/3073764_kamatemeles-es-oriasi-hitelprogram-a-jegybanktol-szarnyal-a-forint

Találja ki, ki nyert ma a legtöbbet Orbán és Matolcsy csomagján?

A forint erősödik, a részvények árfolyama emelkedik a kormány és a jegybank intézkedéscsomagjának hírére, Mészáros Lőrinc cége, az Opus 30 milliárd forinttal ér többet, mint tegnap.

https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/talalja-ki-ki-nyert-ma-a-legtobbet-orban-es-matolcsy-csomagjan.703854.html

Megszereztük Orbán levelét: így mószerolta a Néppártban annak elnökét

Nagykövetségek küldik ki azt a levelet, amelyben a magyar miniszterelnök azt állítja: az őt kritizáló Donald Tusk hátráltatja a koronavírus elleni fellépést.

„Úgy látszik, Donald Tusk az európai liberálisok és a baloldal retorikájához igazodik, és alaptalan aggodalmakat fogalmaz meg egyes tagpártjaink demokratikus elköteleződésével szemben” - így fakadt ki Orbán Viktor abban a március 27-i levelében, amelyet azt követően írt a Néppárt (EPP) tagpártjainak, hogy az európai jobboldali szövetség elnöke jelezte: meg kell vizsgálni, hogy az egyes EU-s országok intézkedései megfelelnek-e a jogállami normáknak. Tusk nem rejtette véka alá az elmúlt napokban, a magyar felhatalmazási törvény kifejezetten aggasztja.

„Aggasztónak tartom, hogy politikai közösségünk elnöke, Donald Tusk lengyel belpolitikai játszmáinak tereként tekint az EPP-re. Egy európai politikai csoportosulás vezetőjének még békeidőben is tartózkodnia kellene attól, hogy a saját belpolitikai érdekeire koncentráljon. És ez még inkább igaz válság idején” - így támadta a levélben Orbán az EPP elnökét.

„Ha Európa úrrá lesz a jelenlegi járványon, lesz rá lehetőségünk, hogy újra megvizsgáljuk a különféle megoldásokat, és levonjuk a tanulságokat. Közben viszont sajnálatos lenne, ha a válság elleni harc és a járvány legyőzése helyett bármi másra pazarolnánk az időnket. Azok, akik képtelenek segíteni, legalább tartózkodhatnának attól, hogy mások erőfeszítéseit hátráltassák.”

Végül jön a már ismert segítségkérés, amelyben a miniszterelnök az EPP elnöke elleni fellépésre buzdítja a többi pártot:

„Nekünk párttagságunk felfüggesztése miatt jelenleg korlátozottak a lehetőségeink arra, hogy visszatartsuk Tusk elnök urat attól, hogy kockára tegye a politikai családunk hitelességét, mivel felfüggesztették párttagságunkat. Ezért arra kérem Önöket, hogy ösztönözzék vagy vegyék rá Tusk elnök urat, hogy hagyjon fel a viszályszítással a politikai családunkban és kezdjen el arra koncentrálni, ami ebben a pillanatban helyes.”

 

https://m.magyarnarancs.hu/kulpol/orban-levelben-moszerolja-be-parttarsainal-a-neppart-elnoket-128545

 

560 millió forintot veszít a XIII. kerület a kormány döntése miatt

Tóth József a XIII. kerület MSZP-s polgármestere is csatlakozott az ellenzéki polgármesterek közös közleményéhez. A polgármesterek úgy érzik teljesen ellehetetlenítik az önkormányzatok munkáját a gépjárműadók elvonásával.

 

Az önkormányzatok eddig sem kaptak plusz pénzt a kormánytól a járvány elleni védekezéshez, szombaton Gulyás Gergely bejelentette további pénzeket vonnak el tőlük. A gépjárműadók elvesztése 560 millió forint kiesést jelent kerületünknek.

Az ellenzéki polgármesterek, pártállástól függetlenül tilatkoznak az Orbán-kormány újabb megszorító intézkedései ellen. Gulyás Gergely a miniszterelnök szócsöve szombaton bejelentette a közös teherviselés érdekében az önkormányzatoktól elveszik a teljes évi gépjárműadót. Úgy tűnik a kormány nem titkolja, hogy szeretnék teljes mértékben ellehetetleníteni az önkormányzatokat.

https://angyalfold.ezalenyeg.hu/kozugy/560-millio-forintot-veszit-a-xiii-kerulet-a-kormany-dontese-miatt-3400

Szájmaszkokkal kampányol Újbuda fideszes képviselője

A koronavírus-járvány kitörése óta Magyarországon is egyre nagyobb kereslet mutatkozik a különböző védőfelszerelések iránt, amivel nehezen bírnak az üzletek. Így sok helyen hiánycikk lett a szájmaszk, a gumikesztyű és az alkoholos kézfertőtlenítő is.

Újbuda országgyűlési képviselője, dr. Simicskó István ezt kihasználva kezdett kampányba: a kerületi lakosok számára felajánlott maszkokon ugyanis az ő fotója díszeleg. A kerületi polgárok mellett a gyermek-, illetve háziorvosokhoz is ez a csomagolás jut majd el.

http://www.jovotv.hu/2020/04/06/szajmaszkokkal-kampanyol-ujbuda-fideszes-kepviseloje

Eldőlt, Áder kinevezte Varga Judit anyósát az OBH elnökhelyettesének (+fotó)

étfőn a Sándor-palotában átvette Áder Jánostól a kinevezési okmányát Erőss Mónika, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) új elnökhelyettese.

Erőss Mónika nem más, mint Varga Judit igazságügyi miniszter anyósa.

Varga a múlt héten úgy kommentálta anyósa várható kinevezését, hogy az “semmilyen összeférhetetlenségi kérdést nem vet fel”.

Varga azzal érvelt, hogy az anyósa 1984 óta dolgozik bíróként, akinek édesapja, dr. Erőss Pál legfelsőbb bírósági bíróként és egyben a Jogi Esetek című műsor szereplőjeként

“egy ország jogásza volt”.

http://nyugatifeny.hu/2020/04/06/haverok-kozt-ader-kinevezte-varga-judit-anyosat-a-biroi-hivatal-elnokhelyettesenek-foto

A HÍR TV GAZDASÁGI HÍREI

Soros György támadása állhat a forintgyengülés hátterében

Soros György támadása állhat a forintgyengülés hátterében. Szakértők szerint az amerikai tőzsdespekuláns tudatosan törekszik a magyar fizetőeszköz gyengítésére. 1992-ben a brit font, 1997-ben pedig a kelet-ázsiai országok fizetőeszközeinek árfolyama omlott össze Soros támadásai miatt. A gyanú szerint a milliárdos ezúttal nemcsak pénzt akar keresni a forint elértéktelenítésével, hanem a politikai bosszú is motiválja.

https://hirtv.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/soros-gyorgy-tamadasa-allhat-a-forintgyengules-hattereben-2498654

Üzent a fideszes polgármester baloldali kollégáinak: a jó vezető nem siránkozik!

origo

Egy jó vezető nem siránkozik, hanem kihozza az adott körülményekből a legjobbat! - ezt üzente internetes bejegyzésében Karsay Ferenc, Budafok fideszes polgármestere ellenzéki kollégáinak. A politikus szerint ahol rendben van a költségvetés, ott nem jelenthet problémát a gépjárműadó befizetése - a járvány elleni védekezés miatt létrehozott - alapba. 

https://www.origo.hu/itthon/20200407-karsay-ferenc-poszt.html

Migránsokat vett fel a Líbia partjainál lévő Soros-hajó, a céljuk Európa

origo

Százötven migránst vett fedélzetére Líbia partjainál hétfőn egy hajó, amelyet a Soros György által finanszírozott Sea-Eye nevű német álcivil szervezet üzemeltet.

https://www.origo.hu/nagyvilag/20200407-illegalis-bevandorlas-migransokat-vett-fedelzetere-libia-partjainal-az-alan-kurdi-hajo.html

Szabad szemmel: a világ nem tud mit kezdeni azzal, hogy kiépült az EU első diktatúrája

Nemzetközi sajtószemle, 2020. április 7.

https://nepszava.hu/3073714_szabad-szemmel-a-vilag-nem-tud-mit-kezdeni-azzal-hogy-kiepult-az-eu-elso-diktaturaja

Kész a fideszes képviselők kizárását kezdeményező néppárti levél tervezete

Az EPP tavaly márciusban függesztette fel a Fidesz tagságát, de a párt EP-képviselői ettől függetlenül a néppárti képviselőcsoport tagjai maradhattak.

A fideszes EP-képviselők kizárását döntően azok a pártok indítványozzák, amelyek Donald Tusk pártelnökhöz csütörtökön írott levelükben a magyar tagpárt eltávolítását követelték az Európai Néppártból. A friss parlamenti felhíváshoz azonban újabbak csatlakoztak. (A Tuskhoz intézett levelet 11 ország pártvezetői írták alá). A Webernek címzett “petíció” aláírói skandináv, benelux, cseh, szlovák, észt, ír, lengyel, litván, máltai, portugál pártok EP-s delegációvezetői. Parlamenti forrásokból származó értesüléseink szerint még a görög tagpárt nemzeti delegációja csatlakozhat a kezdeményezéshez, bár ők külön is megkeresték a politikai csoport vezetőségét. Levelében a 14 küldöttségvezető sürgeti a frakcióvezetőt, hogy vonja le a szükséges következtetést az európai értékekek és az EPP alapértékei elleni újabb (magyar kormányzati) támadásokból. Kifejtik, hogy a néppárt EP-frakciójának követnie kell a pártcsalád döntését, és ki kell állnia az alapító értékeik és a politikai meggyőződésük mellett.

https://nepszava.hu/3073769_kesz-a-fideszes-kepviselok-kizarasat-kezdemenyezo-nepparti-level-tervezete

A 13. havi nyugdíj nem orvosság a bajra

Orbán ígéretéért nem adnak semmit a piacon, a nyugdíjasok azonnali kiegészítést várnak.

Minden segítség jól jön a nyugdíjasoknak, köszönik, hogy végre rájuk is gondolt a kormány, de most lenne szükségük a támogatásra, a jövő februári pénz ígérete nem segít rajtuk. Gyakorlatilag egybehangzóan ezt a véleményt fogalmazta meg a miniszterelnök 13. havi nyugdíjról szóló bejelentéséről valamennyi nyugdíjas szervezet, az ellenzék és a politikai elemző is. Orbán Viktor a gazdaságvédelmi csomag vázlatának ismertetésekor jelentette be, hogy „2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egyheti nyugdíjat fognak kapni, ez történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is”. A szűkszavú ígéret azonban számtalan kérdést vetett fel.

https://nepszava.hu/3073698_a-13-havi-nyugdij-nem-orvossag-a-bajra

Kamatemelés és óriási hitelprogram a jegybanktól - szárnyal a forint

Rossz hír, fehérjébe csomagolva: a koronavírus genomja

A címben szereplő bon mot a szervátültetések atyjaként is ismert brit Nobel-díjas Brian Medawartól, illetve feleségétől és szerzőtársától, Jeantól származik, a vírusokat jellemezték így. A világ kutatói idén januárban tudták elolvasni azt a rossz hírt, ami mára teljesen átalakította mindenki életét: az új koronavírus genomját. Bár még nincs ellene bizonyítottan hatásos gyógymód, sem vakcina, valahol csodálatos, hogy alig néhány hónappal később már ismerjük a vírus összes fehérjéjét, tudjuk, hogyan néznek ki, és mi a valószínű funkciójuk. Ebben a cikkben teljes egészében bemutatjuk a koronavírus örökítőanyagát és fehérjéit.

https://index.hu/techtud/2020/04/07/rossz_hir_feherjebe_csomagolva_a_koronavirus_genetikaja/

Erős kontrollal szórná most a pénzt a kormány

Az irány jó, vélik az elemzők arról a csomagról, amellyel a magyar kormány is belépett a nemzetgazdaságot érdemben megsegítő kormányzatok közé. Egyelőre nyitott kérdés az egyes csomagok valódi mérete, illetve a pontos szabályozások, de alapvető filozófiának az tűnik, hogy a magyar állam erős kontrollt tart magánál, aktivitásokhoz kötött alapokkal, hitelekkel, támogatásokkal segít a vállalkozásoknak.

https://index.hu/gazdasag/2020/04/07/a_kormany_segit_de_nem_hisz_az_ingyen_ebedben/

34 milliárddal sarcolják meg az önkormányzatokat, de minek?

Elveszi a kormány a gépjárműadót az településektől, és válságkezelésre fordítja. A helyzetet közelebbről vizsgálva az látszik, hogy a tétel nagyját már 2013-ban elvették, és a legtöbb esetben nincs szó jelentős összegről a költségvetésen belül. De a járványban és a válságban sok feladat hárul az önkormányzatokra is, ezért érthető, ha a polgármesterek nem repesnek az örömtől, ráadásul vannak olyan falvak, ahol a büdzsé jókora részét adta ez a forrás.

https://index.hu/gazdasag/2020/04/07/gepjarmuadot_elveszi_a_kormany_az_onkormanyzatoktol_koronavirus_alap_valsag/

Ellenzék: Megkésett és kevés a kormány gazdasági programja

Az ellenzéki pártok szerint a kormány megkésett a gazdasági intézkedésekkel, emiatt pedig sokan már elveszítették a munkájukat. A pártok reakcióikban kiemelték, hogy a munkanélküliekkel, a kisvállalkozásokkal és a nyugdíjasokkal sem foglalkozik igazán a kormány, javaslatként pedig felmerült a nyugdíjemelés, az álláskeresési járadék megemelése és Mészáros Lőrinc különadóztatása is. 

https://index.hu/gazdasag/2020/04/07/dk_molnar_csaba_gazdasagi_csomag_reakcio/

A királynő is jobbulást kíván Boris Johnsonak

 A Downing Street közlése szerint a brit miniszterelnök állapota stabil, és lelkileg is kiegyensúlyozott. Továbbra is önállóan, lélegeztetőgép nélkül lélegzik, oxigént a sztenderd ellátás miatt kap. Johnsonnál továbbra sem diagnosztozálták a tüdőgyulladást, tájékoztatta a CNN-t a szóvivője. 

https://index.hu/kulfold/2020/04/07/boris_johnson_oxigen_intenziv_koronavirus/

A kormány gazdaságvédelmi alapjának harmada kopizás, és nincs meg a fedezete

Jelentős részben nemhogy átcsoportosításokkal, de egész egyszerűen átnevezésekkel hozta össze a kormány a járványvédekezési és a gazdaságvédekezési alapokat. Már egyértelmű, hogy a kormány ha lehet, egy forint pluszpénzt sem akar költeni.

https://hvg.hu/gazdasag/20200407_A_kormany_gazdasagvedelmi_alapjanak_harmada_kopipeszt_es_nincs_meg_a_fedezete

Jászai Gellért: Mészáros Lőrinccel barátok és partnerek vagyunk

Jászai Gellért a 4iG informatikai nagyvállalat első embere, Mészáros üzlettársa. Egyes pletykák szerint a nagyvállalkozók viszonya megromlott, aminek szerepe lehetett a T-Systems felvásárlásának meghiúsulásában is. Jászai szerint ez nem igaz, a jó viszony töretlen, a cég pedig a folyamatosan érkező milliárdos közbeszerzésekkel együtt is piaci alapon működik. Sőt hosszabb távon nekik még a járvány is jót tesz.

HVG: Közös ebéddel demonstrálta, hogy a pletykák ellenére nem romlott meg a viszonya Mészáros Lőrinccel. Mi a helyzet most, és hogyan indult a kapcsolatuk?

J. G.: Biztos sokan örülnének neki, ha igazak volnának ezek a pletykák, azonban a kapcsolatunk jóval erősebb annál, hogy rosszindulatú szóbeszéddel ki lehessen kezdeni. Közel 20 éve ismerjük egymást, barátok és partnerek vagyunk, rendszeresen ebédelünk együtt. Még az akadémia alapítása előtt találkoztunk, aminek később támogatója is lettem. Amikor 2011-ben az SCD kapcsán nehéz helyzetbe kerültem, Lőrinc volt az egyik olyan ember, aki akkor is kiállt mellettem. Innen datálódik barátságunk.

https://hvg.hu/360/202014_allam_kincstar

Karácsony Gergely is hivatalos a szerdai kormányülésre

Meghívták a kormány szerdai ülésére Karácsony Gergely főpolgármestert és a megyei jogú városok képviseletében Szita Károly kaposvári polgármestert, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnökét – mondta Gulyás Gergely kedden az MTI-nek.

Szombaton járnak le a koronavírus-járvány miatt két hétre bevezetett kijárási korlátozások, és a szerdai kormányülésen kell dönteni arról, hogy milyen intézkedéseket tartanak fenn, illetve milyen további döntésekre van szükség a járvány terjedésének visszaszorítása érdekében.

Ebben a kormány szeretné a helyhatóságok vezetőinek, különösen a főváros és a nagyobb városok vezetőinek a véleményét ismerni, ezért hívták meg az ülésre a főpolgármestert és az MJVSZ elnökét – mondta Gulyás Gergely.

https://hvg.hu/itthon/20200407_karacsony_gergely_kormanyules_kijarasi_korlatozas_gulyas_gergely

Deutsch: A rendkívüli intézkedések miatt kritikát csak mi kaptunk

TŰZFALCSOPORT MAGYAR NEMZET

A jelenlegi helyzetben magabiztosan megfogalmazhatjuk az európai polgárok legjelentősebb aggodalmát – egy maroknyi liberális újságíró kivételével – a jogot, hogy életben maradjon, és az állam garantálja és meghozza az ezzel kapcsolatos intézkedéseket.

Magától értetődik, hogy a rendkívüli állapot bevezetése az ország alkotmányos rendjével összhangban történik – legyen az Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Belgium, Magyarország vagy bármely más Európai Uniós tagállam –, azonban bizonyos szabadságjogokat korlátoz. Franciaországban a koronavírus miatt elhalasztották az önkormányzati választások második fordulóját.

Indokolt-e és jogszerű-e a közérdek szempontjából az ilyen korlátozás? Minden európai polgár józan ésszel nagyon könnyen megválaszolhatja ezt a kérdést.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/deutsch-a-rendkivuli-intezkedesek-miatt-kritikat-csak-mi-kaptunka-7978403/

Képtelenségek

Bayer Zsolt MAGYAR NEMZET

A napokban Gyurcsány Ferenc (vö. kutya: „A kutyát házőrzésre, a szoba bepiszkítására, mások zavarására, a háziúr és házmester bosszantására használják, tehát igen hasznos állat…”) felvázolta, hogy szerinte legalább 3000 milliárd forintos mentőcsomagra lenne szüksége a gazdaságnak, hogy talpra álljon a járvány után.

Gyurcsány Ferenc (vö. csőrös emlős: „A csőrös emlőst […] a bevándorlók csudálkozásra használják, ami úgy történik, hogyha meglátnak egy csőrös emlőst, azt elkezdik kergetni, amikor elérik, akkor agyonütik, s mikor már fölfordult, és nézik szürke hasát és vakondokszerű négy lábát, rövid nyakát és kis buta fejét, s meglátják ezen a kacsaszerű csőrt, azt mondják: jé-é! – és elkezdenek őrülten csudálkozni.”) teljes joggal és erkölcsi alappal követel most 3000 milliárd forintos mentőcsomagot, hiszen amikor még miniszterelnök volt, és jött a nagy 2008-as válság, akkor ő nulla, azaz nulla forintos mentőcsomagot dolgozott ki az emberek megsegítésére, és azt utódjával, Bajnai Gordonnal együtt az utolsó fillérig el is juttatták az embereknek.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/keptelensegek-7976783/

Rogán minisztériumától jött lesújtó kritika az MTVA-ról: nem elég hatékonyak

a jobbikos Sneider Tamás még március 21-én

kérdezte meg Orbán Viktort, miért a Facebookot használta a rendkívüli gazdaságvédelmi intézkedések bejelentésére.

Emlékezetes, a miniszterelnök élő Facebook-bejelentést tervezett, ám a videóban végül csak hang nélkül beszélt. Eközben a köztévé szintén nem tudta hanggal adni a bejelentést. Sneider felvetette, mégis csak hatékonyabb lenne, ha a miniszterelnök a jövőben a közmédián keresztül tájékoztatná a magyarokat a legfontosabb fejleményekről.

 

„Sokféle tényezőtől függ az, hogy a kormány tagjai milyen módon tesznek bejelentéseket, és milyen módon tájékoztatják a nyilvánosságot a legfontosabb döntésekről.

Arra ugyanakkor minden esetben törekednek, hogy a legfontosabb információk az állampolgárok lehető legszélesebb köréhez eljussanak.

Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy a járvány időszakában az internetes felületeken történő tájékoztatás a hatékonyságon túl a biztonsági szempontokat is szolgálja. Az internetes közzététel lehetőséget ad arra is, hogy minden magyarországi médium átvegye a felvételeket, a tartalmak mindenki számára szabadon hozzáférhetőek” - jött a kritikus válasz április 6-án Sneider kérdésére Dömötör Csaba államtitkártól a Miniszterelnöki Kabinetirodából.

Magyarán, a kormány inkább a Facebookhoz és nem az idén 85 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodó közmédiához fordul, ha hatékonyan, biztonságosan, és minél szélesebb körben szeretne közzétenni egy bejelentést.

https://168ora.hu/itthon/rogan-kritika-mtva-orban-hatekonyag-183955

 

MIÉRT TÁMOGATTA A WHO KÍNÁT A KORONAVÍRUS AGYONHALLGATÁSÁBAN?

A kínai vírus mára az egész világon elterjedt, a világjárvány kialakulásához pedig a Kínai Népköztársaság legalábbis mulasztással mindenképp hozzájárult: hetekig próbálta eltussolni a világ és saját közvéleménye előtt az új vírust. Amikorra bevallotta a járványt, a vírus minden bizonnyal már elterjedt, azaz a többi országnak kevesebb ideje maradt a felkészülésre. Egyedül Tajvan figyelmeztetett már december végén a vírus veszélyességére, de a szigetországról tudomást se vesz a WHO.

 

https://azonnali.hu/cikk/20200407_miert-tamogatta-a-who-kinat-a-koronavirus-agyonhallgatasaban

 

NYUGAT-EURÓPA MÁR LÁTJA A FÉNYT AZ ALAGÚT VÉGÉN

Ne most bízzuk el magunkat, de óvatosan reménykedni lehet: több nyugat-európai ország is elkerülte az olasz példát, mégis, a szigorú intézkedések miatt már kezd ellaposodni a járványgörbéjük: sokan úgy számolnak, április közepe után elkezdődhet az országok újranyitása. De mit kell ahhoz tenni, hogy ne dőljön össze a kártyavár, és ne robbanjon be újból a járvány? Kitekintés.

 

https://azonnali.hu/cikk/20200407_nyugat-europa-mar-latja-a-fenyt-az-alagut-vegen

 

NER-közeli cég nyerte a MÁV fertőtlenítésre kiírt kétmilliárdos tenderét

A MÁV Magyar Államvasutak Zrt. és a MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. átal kifejezetten koronavírus elleni fertőtlenítésre kiírt közbeszerzést a B+N Referencia Zrt. nyerte. A céget Rogán Antal és Tombor András üzleti köreihez tartozónak mondják, és évek óta fürdik a közpénzes megbízásokban.

 

https://blog.atlatszo.hu/2020/04/ner-kozeli-ceg-nyerte-a-mav-fertotlenitesre-kiirt-ketmilliardos-tenderet/

Kiszivárgott miniszteri irat: hét lakat alatt, védett raktárakban őrzik az orvosok védőfelszereléseit

Egy kiszivárgott miniszteri utasítás arra utal, hogy hiány alakulhatott ki a koronavírus-válság kezelésének kulcsjelentőségű területén, a kórházakban dolgozó orvosoknak és más egészségügyi dolgozóknak rendelkezésre álló, koronavírus elleni védőfelszerelésekből.

Mint a hímes tojásra, úgy kell vigyázni minden egyes maszkra és kesztyűre — ez olvasható ki egy, az Átlátszó szerkesztőségébe eljutott iratból. A Kásler Miklós miniszter szignóját viselő, a magyar kórházak vezetőit megszólító utasítás komoly kétségeket vet fel a kórházak védőfelszerelés-ellátottságával kapcsolatban.

A dokumentum szerint a címzettek rendelkezésére álló védőeszközök “szoros nyomon követésére” van szükség, a az eszközöket  ráadásul “védett raktárakban, szigorú napi készletgazdálkodás mentén”, és a készlet “szigorú, napi szintű nyomon követése mellett” kell tárolni. Az őrző-védő és portaszolgálatoknak pedig fokozott ellenőrzést kell végezniük, nehogy a dolgozók hazavigyék a védőeszközöket.

Mindez arra utal: a koronavírussal fertőzött beteg ellátásában résztvevő orvosok, egészségügyi dolgozók megvédésére összegyűjtött készlet rendkívül szűkös lehet.

https://blog.atlatszo.hu/2020/04/kiszivargott-miniszteri-irat-het-lakat-alatt-vedett-raktarakban-orzik-az-orvosok-vedofelszereleseit/

Egészségügyi készletek tűntek el kórházakból

A koronavírus-járvány miatt kirendelt kórházparancsnokok egyik fő feladata az egészségügyi készletek – például gyógyszerkészletek, fertőtlenítőszerek – védelme – jelentette ki az országos kórházfőparancsnok a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kedd reggel.

Halmosi Zsolt hozzátette: a védekezési mechanizmusokat és a vagyonbiztonságot ellenőrizni kell. Szólt arról, hogy több esetben például a kórházi szájmaszkok, fertőtlenítőszerek útját nem lehetett követni. Több intézményvezető feljelentést is tett, így több büntetőeljárás is folyamatban van amiatt, hogy egészségügyi készletek tűntek el a kórházakból – ismertette a vezérőrnagy.

A kórházparancsnokok másik fő feladata a járványügyi szabályok betartatása az intézmény területén. Fontos, hogy azok, akiknek szükséges, meghatározott rend szerint – előszűrést követően, megfelelő védőfelszerelésben – léphessenek csak be a kórház területére – hangsúlyozta Halmosi Zsolt, rámutatva, egyetlen kis hiba kockázatot jelenthet az intézmény működésére.

https://24.hu/belfold/2020/04/07/egeszsegugyi-keszletek-tuntek-el-korhazakbol/

Felfoghatatlan összegeket buktak a világ leggazdagabb emberei a koronavírus-járványon

A világ száz leggazdagabb emberének a vagyona 408 milliárd dollárral apadt február-márciusban a koronavírus hatásaként.

https://24.hu/kulfold/2020/04/07/koronavirus-leggazdagabbak-vagyon/

Az egyetem, amit Orbán 20 éve egy tollvonással hozott létre és most így is szünteti meg

Düh és értetlenség a somogyi megyeszékhelyen. Több mint beszédes, hogy a Kaposvári Egyetem vezetésének semmilyen információ nem állt rendelkezésére az integráció lebonyolításáról és a jövőbeni működésről.

Számmisztikusok akár komplett elméletet is építhetnének a somogyi megyeszékhely egyetemének sorsfordulóira. Száz éve, 1920-ban a helyi legendárium szerint először Kaposvár került szóba a Pozsonyból a trianoni döntés miatt távozni kényszerülő Erzsébet Egyetem új székhelyeként, miután Pécs ekkor még szerb megszállás alatt volt. Ám Kaposvár – az elérhető korabeli közgyűlési jegyzőkönyvek alapján – nem lelkesedett túlságosan az ötletért. Így végül 1923-ban Pécsen nyitotta meg kapuit a Dél-Dunántúl első újkori egyeteme.

A másodikra egészen 2000. január 1-ig kellett várni, midőn az Orbán Viktor vezette kormány döntése alapján megszületett a Kaposvári Egyetem, a Pannon Egyetem Állattenyésztési Kara és a Csokonai Tanítóképző Főiskola integrációjából, amely 2003-tól kiegészült a művészeti és a gazdaságtudományi karokkal. Mindez az első rektor, Horn Péter professzor és gazdasági igazgatója, Baka József eredményes lobbitevékenységének volt köszönhető.

Élt 20 évet

 

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/kaposvari-egyetem-orban-2000-ben-egy-tollvonassal-letrehozta-20-ev-utan-megszuntette-128481

 

Végveszélybe kerülhet az EU - itt a figyelmeztetés

Az EU-tagállamoknak ki kell mutatniuk szolidaritásukat egymás iránt, ami azt is jelenti, hogy a nagyobb bajba került, szegényebb országoknak anyagi segítségek kell kapniuk a gazdagabbaktól, de ezt semmiképpen nem szabad közös kötvények kibocsátásával finanszírozni, amit sokan ajánlanak.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/koronavirus-jarvany-valsag-eu-eurokotveny-kotvenykibocsatas.703810.html

 

Liget-projekttől a nemváltoztatásig: Semjén nélkül zajlott le a salátatörvény parlamenti vitája

Kedden délután vitázott az Országgyűlés Semjén Zsolt március 31-én éjjel benyújtott Egyes közigazgatási tárgyú törvények módosításáról, valamint ingyenes vagyonjuttatásról című törvényjavaslatáról. A számos módosítás miatt salátatörvény néven emlegetett módosítási javaslatcsomag több olyan elemet is tartalmaz, ami tovább növelné a kormány hatáskörét veszélyhelyzet idején.

 

 

https://merce.hu/2020/04/07/liget-projekttol-a-nemvaltoztatasig-semjen-nelkul-zajlott-le-a-salatatorveny-parlamenti-vitaja/

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.