2020, április 7 - 08:03 Sajtószemle

Orbán: Átvállaljuk a bérek egy részét, visszaépítjük a 13. havi nyugdíjat

Vasárnap volt kormányülés, ahol döntöttek a "történelmi léptékű" gazdaságvédelmi akciótervről.

https://hvg.hu/gazdasag/20200406_Orban_Viktor_gazdasagi_akcioterv_koronavirus

Menekülés helyett süllyedés, ködösítés, képmutatás és rosszul kezelt gazdasági válság

Az ellenzéki pártok képviselői is reagáltak Orbán Viktor bejelentésére. A kormányfő a már pénteken bejelentett gazdaságvédelmi akcoióterv további részleteit ismertette.

https://index.hu/gazdasag/2020/04/06/koronavirus_orban_viktor_gazdasagvedelmi_akcioterv_ellenzek_reakciok/

Orbán Viktor bő 30 ezer forinttal támogatja meg az átlagnyugdíjasokat, de nem idén

https://24.hu/fn/gazdasag/2020/04/06/orban-viktor-30-ezer-forint-tizenharmadik-havi-nyugdij-koronavirus/

744 fertőzött itthon, az Apple arcpajzsot gyárt – járványhírek percről percre

A kormányzati tájékoztató oldalon hétfőn már arról írtak, hogy "a beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma" Magyarországon. Folyamatosan frissülő cikkünkben mindent megtalál a járványhelyzetről.

https://hvg.hu/itthon/20200406_koronavirus_jarvany_aldozat_magyarorszag_percrol_percre

Müller Cecília beleszállt a New York Timesba, miután a magyar helyzetről közölt riportot

24.hu kérdésére Müller Cecília reagált a New York Times Magyarországról szóló riportjára is, amiben megemlítenek egy titkos diplomáciai táviratot, amiben a WHO magyarországi vezetője, Dr. Ledia Lazeri beszél a járvány terjedéséről. A 24.hu eredeti cikkében először a tömeges megbetegedések szerepelt a community spreading fordításaként. (Később hozzátettek, hogy „a kifejezés jelentése és fordítása még nem tisztázott”.) 

Azonban Müller Cecília az esetleges félreértés tisztázása helyett inkább azt üzente a New York Timesnak, hogy a magyar helyzet helyett az otthoni járványkezeléssel foglalkozzon: „A WHO magyarországi vezetőjével folyamatos szakmai kapcsolatban vagyunk. Tehát nagyon nehéz azt elhinnem, hogy bármi olyan nyilatkozatot tett volna, ami nem fedi a valóságot, ami nem a magyarországi viszonyoknak megfelelő helyzetet tükröz. 

Én azt mondanám, de nem mondom, hogy a New York Timesnak nagyon sok dolga lehet otthon. Én azt gondolom, hogy New Yorkban van most éppen elég probléma ahhoz, hogy azzal tudjanak foglalkozni. A magyar járványügyi viszonyokat, azoknak a kezelését pedig bízzák a magyar hatóságokra.

(Természetesen a 444.hu is küldött kérdéseket az Operatív Törzsnek, de azokat be sem olvasták.)

https://444.hu/2020/04/06/muller-cecilia-beleszallt-a-new-york-timesba-miutan-a-magyar-helyzetrol-kozolt-riportot

A kormány Karácsony felelősségét feszegeti a sok budapesti fertőzött miatt

A parlamentben napirend előtt Gulyás Gergely miniszter beszélt a kormány nevében, utána az ellenzéki pártok szedték szét Orbán Viktor déli bejelentését. Több államtitkár is bírálta Karácsony Gergely főpolgármestert a BKV járatainak csökkentése miatt, Orbán Balázs szerint emiatt gócpontok alakulhattak ki.

https://hvg.hu/itthon/20200406_Gulyas_Gergely_ellenzek_parlament_koronavirus

Szijjártó: Óriási szégyen lenne, ha a Néppárt most szavazna Fidesz tagságáról

Nem tudni, mikor ér véget a koronavírus-járvány - így indokolta Szijjártó Péter a hétfőn a parlament által elfogadott törvény végnélküliségét a Spirit FM Harcosok klubja című műsorában. "Naponta ezrek halnak meg ebben a vírusban, akkor tényleg azzal kell foglalkozni, hogy a magyar parlament által hozott törvény melyik paragrafusában milyen pont van?"- mondta. Szerinte a törvény lényege az, hogy az emberek megmeneküljenek, a gazdaságot pedig sikerüljön beindítani a járvány okozta válság után.

A külügyminiszter arról beszélt, hogy az Európai Bizottság elnökének személyét becsüli, de a mostani viselkedését károsnak tartja. Szerinte Brüsszelben a liberális mainstream nyomásának van kitéve az ember, ezért sokszor nem úgy beszélnek, mint ahogy gondolják.

https://hvg.hu/itthon/20200403_Szijjarto_szerint_oriasi_szegyen_lenne_ha_a_Neppart_most_szavazna_Fidesz_tagsagarol

Schiffer: A kínai titok

A figyelem most elsősorban arra vetül, hogy a kormány mely rendeletei sértik a jogállami normákat. Pedig az egyik legkirívóbb jogkorlátozást a parlamenten akarja átvinni.

https://hvg.hu/itthon/20200406_Schiffer_A_kinai_titok

Dermesztő hangulat uralkodik a bíróságokon egy felmérés szerint

A magyar bírák szerint a bíróságok intézményi függetlensége súlyosan sérült - derül ki az Amnesty International felméréséből.

A jelentés szerint bár papíron az igazságszolgáltatás külön hatalmi ág, függetlenségét támadások érték mind a bíróságok központi igazgatása, mind a többi hatalmi ág részéről.

 

https://index.hu/belfold/2020/04/06/dermeszto_hangulat_uralkodik_a_birosagokon_egy_felmeres_szerint/

 

24 millióan nézték II. Erzsébet rendkívüli televíziós beszédét

Vasárnap este rendkívüli tévébeszédet tartott II. Erzsébet brit királynő a koronavírus-járvány miatt. Az uralkodó eddig csak négy alkalommal szólt ilyen formában az állampolgárokhoz, 1991-ben, az első öbölháború idején, 1997-ben, Diana hercegné temetése előtt, 2002-ben, az anyakirályné halála után, illetve 2012-ben, trónra kerülésének hatvanadik évfordulóján.

BBC szerint a vasárnapi beszédet 23,97 millió televíziónéző látta, de így sem a királynő tartja az idei rekordot, hanem Boris Johnson, amikor ugyanis a brit miniszterelnök márciusban bejelentette, hogy milyen intézkedéseket hoztak a járvány megfékezése érdekében, azt 27,1 millión nézték. II. Erzsébet beszédét egyébként a legtöbben, vagyis nagyjából 14 millióan a BBC One csatornán követték, ötmillióan az ITV-n, a többiek pedig a Channel 4, a Channel 5, a Sky News és a BBC News adására kapcsoltak.

 

Erzsébet királynő beszédében minden egészségügyi dolgozónak megköszönte a munkát, és azoknak is, akik továbbra is nap mint nap otthonaikon kívül dolgoznak a többiekért. Arról is beszélt, hogy ha a britek egységesek és eltökéltek maradnak, akkor legyőzik a járványt, és utólag visszanézve mindenki büszke lehet majd arra, ahogy ezekben az időkben viselkedett. Az egészségügyben dolgozókat támogató, ünneplő gesztusokra pedig úgy fognak majd emlékezni, mint a nemzeti egység jelképére.

 

https://index.hu/kultur/media/2020/04/06/24_millioan_lattak_ii._erzsebet_rendkivuli_televizios_beszedet/

 

“Budaörs idén elveszíti összes bevételét”

Mennyi bevételkiesést jelent a gépjárműadó elvonása Budaörsnek? – kérdeztük Wittinghoff Tamás, polgármestert. 170 millió forintot – válaszolta, és a közösségi oldalon a bejegyzését ajánlotta figyelmünkbe:  „A mai bejelentés szerint nem, hogy nem veszik figyelembe, hogy az az adó, ami miatt Budaörstől törvénytelenül, szolidaritás címén, havi 200 milliós nagyságrendű pénzt vonnak el, az a pénz nincs, hisz a cégek mennek tönkre, adót alig tudnak majd fizetni, de további “szolidaritásként” a gépjárműadó önkormányzati részét is elvonja az állam. Ez további több, mint 170 millió.
A MKIK-ból kiszivárgott terv szerint pedig kedden a gazdaság megmentő terv szerint a gazdálkodóknak nem kell helyi adót fizetniük…
Az állam pedig, ugyan védelmi többlet feladatokat ad, forrást hozzá egy fillért se.
Budaörs tehát idén elveszíti összes bevételét.
Megnyugtató, hogy eközben családtagok, haverok, üzletfelek milliárdokat kapnak a kormánytól turisztikai magán beruházásaikhoz!”

 

https://budaorsinaplo.hu/budaors-iden-elvesziti-osszes-bevetelet/

 

Botka a gazdagokat is megadóztatná a gazdasági válság miatt

Egyetért a kormány azon döntésével Botka László, hogy kormány különadót szab ki a bankokra és a multikra a koronavírus-járvány miatt kialakuló gazdasági válság enyhítésére, de szerinte ez nem elég. Ezért Szeged polgármestere hétfőn azt javasolta a Facebook-oldalán, hogy a leggazdagabb magyarok és azok a vállalatok, amelyek az elmúlt évtizedben hatalmas nyereséget értek el közbeszerzésekből, járuljanak hozzá a járvány okozta károk enyhítéséhez:

·         amelyik cég 2010 óta több, mint 5 milliárd forint értékben nyert közbeszerzést, az hozzájárulásként fizesse be a szolidaritási alapba ennek a pénznek az 1 százalékát, aki több mint 10 milliárdot nyert, az a 2 százalékát, akik pedig 100 milliárd forintnál többet kaptak, azok 3 százalékot adjanak be az alapba – ez 500 milliárd forint plusz bevételt jelentene.

·         akinek 100 milliárdnál nagyobb a vagyona, az 3 százalékkal, akinek 10 milliárdnál nagyobb, az 2 százalékkal, akinek 1 milliárdnál nagyobb, az 1 százalékkal járuljon hozzá a járvány miatt bajba jutott emberek megsegítéséhez. A tőkevagyon alapján fizetett szolidaritási hozzájárulás várhatóan 120 milliárd forintot jelent, vagyis a vállalati befizetésekkel együtt több, mint 600 milliárd forint folyhat be

·         ezen felül Botka szerint minden magyar állampolgárnak alany jogon annyi támogatást kell adni, amennyi ahhoz szükséges, hogy a válság ideje alatt a havi jövedelme elérje a nettó 110 ezer forintot.

 

https://24.hu/kozelet/2020/04/06/koronavirus-gazdasagi-valsag-botka-laszlo/

 

Karácsony egy józsefvárosi lakótelepre költöztet hajléktalanokat a koronavírus miatt

A megelőzés érdekében elkülönítve helyezik el a koronavírus által leginkább veszélyeztetett idős és rossz egészségi állapotban lévő hajléktalan embereket a fővárosban. Ennek érdekében a Gyáli úti átmeneti szállás lakóit ideiglenesen fővárosi tulajdonú lakásokba költöztetik – derül ki Karácsony Gergely főpolgármesternek a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörében hozott határozatából.

budapest.hu oldalon közzétett határozat szerint a fővárosi önkormányzat a VIII. kerületben, a Kőbányai út 22. szám alatti lakóépület 71 üres lakását és 3 üres tárolóját 2021. április 30-áig a Budapesti Módszertani és Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) ingyenes használatába adja a hajléktalan-ellátás biztosítására.

https://24.hu/kozelet/2020/04/06/koronavirus-hajlektalanok-karacsony/

Orbán közölte a nyugdíjasokkal, hogy hülyének nézi őket

Hétfőn délben Orbán Viktor bejelentette, hogy visszaépítik a 13. havi nyugdíjat. A miniszterelnök következő mondatából azonban kiderült, hogy szó sincs erről, a visszaépítés belengetése nem más, mint parasztvakítás, amit talán még a legfanatikusabb Fidesz-hívő nyugdíjasoknak sem lehet beadni. Nem a 13. havi nyugdíjat építenék vissza ugyanis, hanem a jövő év elején, majd évente egy alkalommal, egyheti nyugdíjat kapnának pluszként a nyugdíjasok. Lassan mondjuk, hogy a nagygéci Bözsi néni is megértse: nem mostanra, és nem egyhavi, hanem a jövő év elejére ígért egyheti nyugdíjat nekik a miniszterelnök.

A 13. havi nyugdíjat a szocialista kormányok vezették be, majd a 2008-as világgazdasági válság következményeként ennek folyósítása átmenetileg felfüggesztésre került. Ráadásul nem is ők függesztették fel, hanem a válság kezelésével megbízott, és a vállalt feladatot sikeresen elvégző Bajnai-kormány.

Nem elvették tehát a 13. havi nyugdíjat, hanem átmeneti ideig szüneteltették, viszont, ezt követően a Fidesznek számtalan alkalma lett volna arra, hogy a nagyszerű gazdasági eredmények folyományaként az „elvett” 13. havi nyugdíjat visszaadja az érdekelteknek, azaz, a nyugdíjasoknak. Ezzel a lehetőséggel a 2010 óta hatalmon lévő Orbán-kormány egyetlen alkalommal sem élt, s most, amikor erről hazudott a miniszterelnök, azzal gyakorlatilag azt üzente a nyugdíjasoknak, hogy hülyének nézi őket, már nem számol velük, tőle akár fel is fordulhatnak.

https://hirklikk.hu/kozelet/orban-kozolte-a-nyugdijasokkal-hogy-hulyenek-nezi-oket/362161

Kocsis Máté: Önök elvettek egy havi nyugdíjat, mi pedig adunk

Bácskai Balázs Magyar Nemzet

Napirend előtti felszólalásokkal kezdődött meg a Parlament ülése az Országházban. 

https://magyarnemzet.hu/belfold/gulyas-gergely-szeles-osszefogast-surgetett-a-parlamentben-7974011/

Megijedtek a migránsok az európai vírusfertőzéstől

Sitkei Levente Magyar Nemzet

Tunézia nagyon hamar reagált a koronavírus terjedésére, így a kimutatások szerint a helyzet nem számít különösebben súlyosnak. A gazdasági hatások majd később fognak jelentkezni, amelyek ellen különböző intézkedéseket vezetett be a kormány. Egy lapunknak nyilatkozó tunéziai újságíró szerint emellett látványos, hogy a korábban a tunéziai partokról Európába igyekvő migránsok mennyire megfogyatkoztak.

Néha még viccelünk is a barátaimmal, régen milyen népszerűek voltak az olasz turisták errefelé, most inkább azt gondoljuk, inkább menjenek haza, ne hozzák ide a vírust – mondta a tuniszi mindennapokról Anis Morai. A rádiós műsorvezető szerint korábban folyamatosan hírt adtak a Tunéziából induló illegális bevándorlókról a lapok, manapság ez szinte teljesen megszűnt, emlékezete szerint hetek óta mindössze egyetlen ilyen csónakot fordított vissza a tunéziai parti őrség. 

https://magyarnemzet.hu/kulfold/megijedtek-a-migransok-az-europai-virusfertozestol-7974833/

Áltudósok a Helsinki Bizottságban

A SOROS-SZERVEZETEK HISZTÉRIÁJA MÁR AZ ALKOTMÁNYOS MAGYAR JOGRENDET VESZÉLYEZTETI

Gedeon Magdolna Magyar Nemzet

Az ókori Róma jogszolgáltatásában központi szerepet töltöttek be a jogtudósok. Egy-egy üggyel kapcsolatosan ugyanis mind a felek, mind az ügyet eldöntő hivatalnokok és bírák kikérhették valamelyik jogtudós véleményét. Augustus – hatalma alátámasztása érdekében – egyes jogtudósokat véleményadási joggal (ius respondendi) ruházott fel. Elsősorban ezeknek a jogtudósoknak a véleményét vették figyelembe a többiekével szemben.

Manapság ilyen jogtudósoknak kiáltották ki magukat a Soros-hálózathoz tartozó „jogvédő” szervezetek. Bár ezeknek a szervezeteknek az álszakértelme nem hasonlítható az ókori jogtudósok valódi tudományához, a bevándorláspárti brüsszeli elit csak az ő véleményüket veszi figyelembe, hiszen hatalmának fenntartásához azok nagymértékben hozzájárulnak.

Ezek a szervezetek egyhangúan állítják, hogy Soros-szervezetek nincsenek, csak „független jogvédő civil szervezetek” működnek világszerte, melyek fő szponzorai a Nyílt Társadalom Alapítványok. Ezekbe az alapítványokba Soros György adagolja a pénzt, és a spekulánshoz hasonlóan az NGO-k saját maguk is hirdetik, hogy „értéknek tartják a társadalmi sokszínűséget”.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/altudosok-a-helsinki-bizottsagban-7973252/

 

Erkölcsi leckék a francia értelmiségtől

Jean-Paul Garraud Magyar Nemzet

A francia értelmiség okostojásai, akik rendre felsorakoznak Macron mögé, felkapták a vizet Orbán Viktor magyar parlamenttől kapott felhatalmazásának hírére.

Jellemző francia szokás olyan erkölcsi leckéket adni az uniós tagállamoknak, amelyek mindenekelőtt saját magunkra kellene hogy érvényesek legyenek. Az Orbánt bírálókban – akik most a „félelmetes nacionalista diktátor” jelzővel dobálóznak – fel sem merül, hogy Emmanuel Macron teljhatalommal rendelkezik. A parlament mintha nem is létezne itt, a média egy része az elnök kedvében jár, Macron szentséges „nemzeti egysége” pedig arra való, hogy megóvja őt és igazolja a világjárvánnyal kapcsolatos hazugságokat, a döbbenetes állami botrányokat.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/erkolcsi-leckek-a-francia-ertelmisegtol-7973273/

 

A kormány mögött nemzeti egység alakult ki a koronavírus-járvány alatt

ORIGO

A veszélyhelyzet kihirdetése után bő három héttel is változatlanul magas a magyar kormány koronavírus elleni intézkedéseivel való elégedettség, ötből négyen (78 százalék) nyilatkoztak így – derült ki a Nézőpont Intézet szokásos, szombaton véget ért heti kutatásából. Az ellenzékkel a saját választóik többsége sem elégedett.

https://www.origo.hu/itthon/20200406-nemzeti-egyseg-van-a-kormany-mogott-a-maygarok-elegdetettek-a-kormany-intezkedeseivel.html

 

Szijjártó: Ha nem segítjük a balkáni államokat, nem fognak tudni ellenállni a migrációs nyomásnak

MH/MTI

Egészségügyi védőfelszerelést adományozott Magyarország Észak-Macedóniának hétfőn, hogy a nyugat-balkáni ország minél hatékonyabban tudjon szembeszállni az új típusú koronavírus-járvánnyal - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szkopjéban.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200406-magyarorszag-vedofelszerelessel-segiti-eszak-macedoniat

 

Padödö-puccs

Egyre nyilvánvalóbb, hogy alapvető gondok vannak a magukat a balliberális eszmerendszerben elhelyező emberek szövegértési képességeivel

Dippold Pál Magyar Hírlap

Legalább akkora ez a baj, mint a csőlátásuk és a szelektív hallásuk. Ha most nem lennénk éppen egy pusztító világjárvány elején-közepén, akár még azon is agyalhatnánk, miként lehetne meggyógyítani ezeket a szerencsétleneket. Esetleg mérsékelni azoknak a gonosz tetteknek a mennyiségét, amelyekkel balliberális embertársaink mindenki másnak, de különösen nekünk, magyaroknak és a hozzánk hasonlóan gondolkodóknak betartanak.

Brüsszelben az elmúlt napokban újra erőteljes aggódásba fogtak Soros György kegyeltjei. Nem akárkik ők. Az Európai Néppárt szervezetei közül tizenhárom alakulat, éppen amennyi az ilyen lépéshez kell, aláírta a Fidesz kizárását kérő levelet. Negyvenegy képviselőről van szó. Ha átlagolunk, ez pártonként 3,15 figurát jelent.

Igen fontos kérdés, miért éppen most lenne ilyesféle politikai akciókra szükség. Miért dübörög megint a demokráciaféltők fékekkel és ellensúlyokkal hadonászó piros-zöld csapata, együtt menetelve az áljobboldal törpepártjaival? A legjobb védekezés a támadás.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200405-padodo-puccs

 

„Azokat a pénzeket, amiket Mészárosnak meg a famíliának szánt, át kell csoportosítani az orvosok és az ápolók zsebébe!”

„A miniszterelnök úr a munkahelyvédelem szempontjából nem jelentett be semmit. Ennek a vétkes mulasztásnak az az ára, hogy minden egyes nap négyezer fővel nő a munkanélküliek száma” – kezdte a reagálások sorát a Jobbik pártelnöke, Jakab Péter.  

„Ne fosszák ki az önkormányzatokat, mert nincs rá szükség! (...) Nem kell megszorító politikát folytatni, mert van pénz. Tudja hol van? 150 milliárdot szánnak propagandára! 600 milliárdot költenek Budapest–Belgrád vasútvonalra!” 

– mondta Jakab Péter.  

https://444.hu/2020/04/06/azokat-a-penzeket-amiket-meszarosnak-meg-a-familianak-szant-at-kell-csoportositani-az-orvosok-es-az-apolok-zsebebe

 

Újabb kormányrendeletek: túlórázhatnak a rendőrök, katonák, idősotthonban dolgozók

Egy rakat új kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben vasárnap éjszaka. Többek között az ingyenes parkolásról és a SZÉP-kártyákról, túlórák és büntetésvégrehajtásról a koronavírushoz kötődően, írja az mfor.

Töménytelen túlóra jön

Akár 24 órát is dolgozhatnak az idősotthonokban dolgozók az új kormányrendelet szerint a veszélyhelyzet időtartama alatt. A 24 órás műszakok után viszont biztosítani kell a dolgozóknak egy összefüggő 48 órás pihenőt. 

Túlórákkal kell számolniuk a rendvédelmi feladatokat ellátó szerveknek is, ugyanis a rendelet szerint: a heti szolgálatteljesítési idő és a szolgálati érdekből elrendelhető túlszolgálat együttes időtartama meghaladhatja akár a negyvennyolc órás heti időtartamot. A napi szolgálat lehet akár 12 óránál is hosszabb, de semmiképp nem haladhatja meg a 24 órát. Az időbeosztást többé nem muszáj egy héttel a szolgálatba lépés előtt bejelenti, hanem még az adott héten is közölhetik. A napi legalább nyolc óra egybefüggő pihenőidőbe bele lehet számítani a munkába utazás idejét is. 

Emellett bevezették, hogy ha a szerződéses állományba tartozó katona jogyviszonya a veszélyhelyzet ideje alatt szűnne meg, akkor az a veszélyhelyzet megszűnéséig automatikusan meghosszabbodik. Az állomány pedig a vészhelyzet alatt le sem mondhat.

https://444.hu/2020/04/06/ujabb-kormanyrendeletek-tulorazhatnak-a-rendorok-katonak-idosotthonban-dolgozok

 

Romániában egy hónappal meghosszabbítják a rendkívüli állapotot

Az elnök azt követően tette a bejelentést, hogy Ludovic Orban miniszterelnökkel és a járvány leküzdésében kulcsfontosságú tárcák vezetőivel tanácskozott. Úgy vélte: Romániában az eddigi határozott intézkedések eredménye, hogy nem növekedett olyan mértékben a fertőzések száma, mint Olaszországban vagy Spanyolországban. 

https://444.hu/2020/04/06/romaniaban-egy-honappal-meghosszabbitjak-a-rendkivuli-allapotot

A köztévében rendszeresen Sorost szapuló Bende Balázs is Soros-ösztöndíjjal tanulhatott

Vasárnap este írtunk az M1 Világ című műsoráról, amiben Bende Balázs észak-koreai tévébemondókat idéző módon, egy kommentelő stílusában hőbörög a nemzetére rontó ellenzékről, az antidemokratikus civil szféráról, Soros György pusztító terveiről és „a magyar nemzet végtelen bölcsességéről”.

Azóta Környei Balázs András, a Momentum egyik önkormányzati képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy Bende Balázs – aki 18 éve tevékenykedik a közmédia körül – 1993-ban ösztöndíjjal mehetett a Massachussetts államban lévő Brooks School magániskolába. A diákcserét a szegedi Deák Ferenc Gimnázium szervezte, és a Soros Alapítvány finanszírozta.

Tehát Orbán ViktorSzijjártó PéterKovács Zoltán és az egész Fidesz után újabb nagy sorosozóról derült ki, hogy Soros pénzéből támogatták.

 

https://444.hu/2020/04/06/a-kozteveben-rendszeresen-sorost-szapulo-bende-balazs-is-soros-osztondijjal-tanulhatott

Az ember, aki értelmezi a világot a köztévé nézőinek videókkal

Kigyűjtöttük a közszolgálati csatornán sugárzott Világból Bende Balázs eddigi legerősebb pillanatait.

„Így lesz a rablóból pandúr. Az embercsempészekkel együttműködő, az illegális migránsokat a Földközi-tengeren áttaxizó NGO-k éveken át megsértették a tengeri szabályokat, Olaszország szuverenitását, sőt tevékenységükkel illegális bevándorlók százezreit bujtották fel arra, hogy életüket veszélyeztetve útnak induljanak. Ezrek vesztek a tengerbe arra várva, hogy az NGO-k odaérnek-e vagy sem. Ezeknek az embereknek a halála a bevándorláspárti NGO-k lelkén szárad.

Hogyan fordulhat elő, hogy akik eddig a törvényeket szándékosan megsértették, és börtönnel, pénzbírsággal néztek szembe, most hirtelen ők a vádlók? Amióta a bevándorláspárti, baloldali kormány a választók akaratával szemben politikai trükkök és kompromisszumok nyomán megalakult, nagyot változtak a dolgok. Azóta bűncselekmény a haza és a nemzet védelme, az olaszok biztonságának szavatolása, a határok biztosítása. Most az olaszok érdekei helyett a migránsok és az NGO-k érdekeit veszi figyelembe az olasz kormányzat.

itt a továbbiak is

https://444.hu/2020/04/05/az-ember-aki-ertelmezi-a-vilagot-a-kozteve-nezoinek

TÖMEG-LÉLEGEZTETŐGÉPET FEJLESZTENEK AZ ÓBUDAI EGYETEM KUTATÓI

Egyedülállónak mondható különleges berendezés megvalósításának ötlete született meg az Óbudai Egyetem Egyetemi Kutató és Innovációs Központjában (EKIK), valamint Neumann János Informatikai Karán. A kutatók most megfeszített tempóban dolgoznak egy olyan tömeg-lélegeztetőgép fejlesztésén, amely egyszerre akár 5, 10, 50, esetleg még több kritikus állapotú koronavírusos beteg ellátására is alkalmas lehet, akár tábori körülmények között is.

https://qubit.hu/2020/04/06/tomeg-lelegeztetogepet-fejlesztenek-az-obudai-egyetem-kutato

Mészáros Lőrinc a koronavírus-járványból is nyertesen kerülhet ki

A válsággal fellépő pénzhiány előkészítheti a terepet a kormányközeli vállalkozók további gazdagodásának – írja hétfői elemzésében a G7. 

A koronavírus-járvány okozta válság törvényszerűen legyengít számos céget, amelyek likviditási gondjaik miatt hamar a „nagyobb halak” felvásárlási célpontjaivá válnak. Magyarországi kontextusban ez gyakolratilag azt jelenti, hogy a picaról megélő cégek kiszolgáltottá válnak az olyan, kormányzati hátszéllel rendelkező vállalatoknak, amelyek olyankor is készpénzt tudnak mozgósítani, amikor mások megroppantak a gazdasági összeomlás miatt.

Mint a G7 írja, a mostani válság jellege miatt az  nehezen képzelhető el, hogy külföldi érdekeltségeket vásároljanak fel magyar befektetők, mert a rövid, sokkszerű leállás sokkal érzékenyebben érinti a kisebb helyi szereplőket, mint a nagyobb tőkeerős multikat.

https://merce.hu/2020/04/06/meszaros-lorinc-a-koronavirus-jarvanybol-is-nyertesen-kerulhet-ki/

Koronavírus: a globalizációs álomvilág vége?

Valami olyasmit élünk meg most, mint amikor egy optikai illúziónál „átkapcsol” az agyunk: ami végig a szemünk előtt volt, csak most válik láthatóvá.

Politikai ízléstől szinte függetlenül az utóbbi évtizedek tendenciáit a legtöbben úgy éltük meg, mint valami természettörvényt: folyamatosan bővülő nemzetközi kereskedelem, olcsóbbá váló utazás, instant elektronikus kommunikáció és áru-elérhetőség. Azoknak, akik 1989 után nőttek föl, szinte megszűnt a világtörténelem: bár egyre komolyabb zavarok léptek föl a rendszerben – 911, az USA közel-keleti háborúi, majd a 2008-as krach – ezek a globalizált kapitalizmuson belüli zavarok maradtak. Az, hogy a globalizáció rendszere mint olyan összeomolhat, eddig csak elméleti lehetőségként merült föl, még 2008 után is.

De mi van, ha az utóbbi 30 év egyfajta álomvilág volt, nem pedig egy visszafordíthatatlan tendencia, vagy az alternatíva nélküli örök normalitás?

Érdemes ránézni a globalizáció nagyságrendi változásaira ahhoz, hogy intuíciónk legyen arról, időben mennyire koncentrált – és talán kérészéletű – az egész jelenség.

https://merce.hu/2020/04/06/koronavirus-a-globalizacios-alomvilag-vege/

A karantén megmutatta, Nyugat-Európa jólétét a keleti munkások verejtéke táplálja

Az Európai Bizottság március végén egy iránymutatást adott ki arról, hogyan és miért javasolja az Unió legtöbb országában bevezetett karanténintézkedések és határlezárások ellenére a „kritikus [fontosságú] munkaerő” mozgásának biztosítását, meggátolva ezzel, hogy egyes államok gazdaságai és szociális rendszerei működésképtelenné váljanak.

Szép és hasznos elgondolás: az uniós országok vezetői jogosan várják, hogy polgáraiknak ne kelljen éhezniük, és hogy továbbra is működjenek az ellátórendszerek és az állami szolgáltatások, mint az egészségügy és az idősgondozás, és ezek ne omoljanak össze –  különösen ily válságos időkben, mint a koronavírus-járvány.

Szép, csak épp azt mutatja meg, hogy a társadalmi reprodukció szintjén – az zöldségszedéstől az öregek pelenkázásán át egészen a kórházi hullák tologatásáig – mennyire rá van szorulva a centrum a periféria és a félperiféria rosszul fizetett és meg nem becsült vendégmunkásaira.

https://merce.hu/2020/04/06/a-karanten-megmutatta-nyugat-europa-joletet-a-keleti-munkasok-verejteke-taplalja/

Indul a korlátozások feloldása, Németországban nagy fordulat érlelődik

Már a legsúlyosabb helyzetben lévő dél-európai országok is a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásaik lazításán dolgoznak, miközben a Németország elindult azon az úton, hogy hozzájáruljon az eurótagállamok közös eladósodásához (amit várhatóan jórészt a németek fognak törleszteni).

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/koronavirus-jarvany-korlazozas-nemetorszag-eurokotveny.703737.html

Orbán nyer az EU-val szemben - egyelőre?

Egyelőre vélhetően nincs meg a szándék az európai vezetőkben arra, hogy rábírják Orbán Viktort a válságkezelésre hivatkozva szerzett teljhatalma feladására, és lehetőségük sem igazán van a keményebb fellépésre. Van azonban fogadkozás, hogy következménye lesz a dolognak.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/orban-nyer-az-eu-val-szemben---egyelore.703727.html

Eljátszott esélyek – Inotai András: a Fidesz és Orbán Viktor nem ért a válságkezeléshez, ebbe fognak belebukni

Sebes György

A magyar társadalom nagyon rossz mentális állapotban találkozik a jelenlegi kihívásokkal. Hiába hirdet a miniszterelnök összefogást, ez éppen miatta lehetetlen, hiszen elvesztette a bizalmat – mondja Inotai András közgazdász professzor. Az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének volt igazgatója szerint a koronavírus fenyegetésekor visszaüt az a politika, hogy tíz év alatt minden területet tudatosan és felelőtlenül leépítettek, pénzügyileg kivéreztettek. Most valóban válságot kellene kezelniük, de ehhez nem értenek. Ebbe fognak belebukni.

https://168ora.hu/itthon/eljatszott-eselyek-inotai-andras-a-fidesz-es-orban-viktor-nem-ert-a-valsagkezeleshez-ebbe-fognak-belebukni-183884

Bajban a fideszes politikus: felfüggesztették a mentelmi jogát, zöld utat kaptak a hatóságok

Az ügyészség azért kérte az Országgyűlés döntését, mert

a gyanú szerint a kormánypárti politikus jogellenesen befolyásolta uniós pályázatok elbírálásának eredményeit. 

Az én lelkiismeretem tiszta - nyilatkozta korábban az MTI-nek Boldog István.

https://168ora.hu/itthon/parlament-boldog-istvan-183907

Boris Johnson állapotos barátnője is elkapta a koronavírust

Koronavírusos tünetekkel küzdött a múlt héten Carrie Symonds, Boris Johnson brit miniszterelnök állapotos barátnője – számol be a BBC. Egy hete maga Johnson jelentette be, hogy elkapta a vírust, ezek szerint ugyanabban az időben Symondsnál is jelentkeztek a tünetek. Mint kiderül a Twitter-beszámolójából, nem tesztelték le a betegségre, és bár elmondása szerint jobban van,

terhesen koronavírusosnak lenni nyilvánvalóan aggasztó. 

https://168ora.hu/kulfold/boris-johnson-terhes-baratnoje-koronavirus-183862

Azt is félmillióra büntethetik, aki hamis statisztikát közöl

Egyre keményebb szankciók jönnek a járványügyi védekezés részeként, a kijárási korlátozást megszegése után a valótlan adatközlést is büntetik.

Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet átírta a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény rendelkezéseit. Szabálysértést követ el az, aki veszélyhelyzetben az intézkedésre jogosult szerv vagy személy veszélyhelyzettel kapcsolatos megkeresésére

lényeges adat tekintetében a valóságnak meg nem felelő statisztikai adatot szolgáltat, vagy az adatszolgáltatással kapcsolatban a valóságnak meg nem felelő felvilágosítást ad

https://nepszava.hu/3073636_azt-is-felmilliora-buntethetik-aki-hamis-statisztikat-kozol

Enyhül Ausztriában a járvány szorítása

Április 14-től megnyithatják kapuikat a legfeljebb 400 négyzetméteres alapterületű élelmiszerkereskedelmi üzletek, a barkácsboltok, kertészeti vállalkozások. Május 15-től nyitnak az iskolák, a szállodák – jelentette be az osztrák kancellár.

https://nepszava.hu/3073627_enyhul-ausztriaban-a-jarvany-szoritasa

Méretes gyengüléssel reagált a forintpiac Orbán csomagjára

A bejelentés előtt 362 forinton állt az euró, egy óra előtt már 366 forintot kértek érte.

https://nepszava.hu/3073625_meretes-gyengulessel-reagalt-a-forintpiac-orban-csomagjara

Hetvenháromezerrel nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma a világban

A Covid-19 betegségben 69 498-an vesztették életüket, az utóbbi egy napban 4727-en. A gyógyultak száma 262 985, ami 16 ezerrel több, mint egy nappal korábban.

https://nepszava.hu/3073598_hetvenharomezerrel-nott-a-regisztralt-koronavirus-fertozottek-szama-a-vilagban

Csuja László Közjogi bukfenc járvány idején

Kufárkodik a hatalom. Nem esik jól ezt kimondani, de csak így lehet értelmezni a rendeleti kormányzásról szóló törvényt. „Kedves népem, én szívesen megvédem a te egészségedet, de adj nekem teljes hatalmat, rendeleti kormányzást, vagyis ad ide a szabadságodat, aztán majd visszaadom neked, ha úgy látom jónak.” A miniszterelnök kéri tőlünk azt a szabadságunkat, amit 1945 után elveszítettünk, és 1990-ben kaptunk vissza. 

Igaz-e a kormánynak és klientúrájának azon állítása, hogy csak a teljhatalom birtokában védheti meg az egészségünket és országunk stabilitását? Igaz-e, hogy a magyar egészségügyi ellátórendszer olyan leamortizált állapotban van, hogy nem elég a tisztiorvosi szolgálatnak 1991-ben a Magyar Országgyűléstől törvényben kapott jogosítványa a mostani járvány kezelésére?  A kérdésre a választ a miniszterelnök megadta, amikor a sajtó nyilvánossága előtt számot adott a hadra fogható egészségügyi dolgozók számáról, képzettségéről és a rendelkezésre álló eszközökről, továbbá kijelentette, hogy bármennyi pénz kell, a kormány biztosítja. Arról csak az ellenzék beszélt, hogy az ország egészségügyi infrastruktúrája az elmúlt 30 év alatt gyalázatosan tönkrement

https://nepszava.hu/3073574_kozjogi-bukfenc-jarvany-idejen

Pozitív fordulat várható Spanyolországban egy kint élő magyar beszámolója szerint

Spanyolországban 130 ezer felett van az eddig regisztrált fertőzöttek száma, a halálozási arány az elmúlt napokban 900 körül mozgott, ennek kapcsán az ATV Start műsorában telefonon kapcsoltuk Pakots Zsoltot, aki családjával az országban él.

 

http://www.atv.hu/kulfold/20200406-pozitiv-fordulat-varhato-spanyolorszagban-egy-kint-elo-magyar-beszamoloja-szerint

Koronavírus híradó: Magyarországon feltűnően lassan terjed a járvány, a halálozási arány magas

grafikon

https://atlatszo.hu/2020/04/03/koronavirus-hirado-magyarorszagon-feltunoen-lassan-terjed-a-jarvany-a-halalozasi-arany-magas/

Zugló minden 60 feletti lakosnak védőmaszkot küld

Védőmaszkot adunk minden 60 év feletti zuglóinak – közölte Horváth Csaba szocialista zuglói polgármester. Összesen 33 ezer maszkot küldenek ki.

https://index.hu/belfold/2020/04/06/zuglo_minden_60_feletti_lakosnak_vedomaszkot_kuld/

Bruck Gábor: Eljött az ellenzék ideje, üssenek ugyanarra a pontra, nem kell szépelegni

Bruck Gábor pszichológus, kampánytanácsadó csütörtöki Facebook-posztját változtatás nélkül idézzük:

Nagyobb az ellenzék, mint a Fidesz.

Hogy egészen pontos legyek, 2-3 százalékkal nagyobb. Akkor is, ha a Mi Hazánk Mozgalmat a Fideszhez csapom. Így van ez hónapok óta.

Az ellenzéki közösség minden tagja szabadulni akar Orbántól. A megszabadulási vágy a járvány ideje alatt sem csökken.

Akkor mi a gond?

A mi közösségünk tavaly októberben megtanulta, hogy ha az ellenzék közösen lép fel, akkor nyer. Ha a négy párt (DK, Jobbik, Momentum és MSZP) közösen beszél a lényegről, akkor nyer. Ha a másik 3 ellenzéki párt is feláll a színpadra, még inkább nyer.

A közös téma adott: politikában akkor beszélünk hóakadályról, amikor havazik. Akkor beszélünk egészségügyi válságról, amikor emberek halnak meg. Gazdasági válságról pedig akkor, amikor sok-sok ember és sok-sok cég reménytelenül fizetésképtelen.

Most ilyen helyzet van: ezért nem kell szépelegni, nem kell eljátszani, hogy legalább a nagy baj idején fogjunk össze. Most egy feladat van: kiáltsuk együtt, hogy Orbán meztelen.

Ehhez most sajnos minden adott:

http://nyugatifeny.hu/2020/04/02/bruck-gabor-eljott-az-ellenzeki-ideje-ussenek-ugyanarra-a-pontra-nem-kell-szepelegni

Szabad szemmel – Orbán felszámolta a demokratikus ellenőrzés teljes tűzfalát

Nemzetközi sajtószemle, 2020. április 6.

https://nepszava.hu/3073583_szabad-szemmel--orban-felszamolta-a-demokratikus-ellenorzes-teljes-tuzfalat

A járvány miatt munkanélkülivé vált emberek már éheznek a falvakban

Kardos Ernő | 

Néhány borsodi településen már éheznek, mert az ott élők elsők között kerültek utcára. Ők elsősorban azok a segédmunkások, akik eddig a budapesti építkezéseken találtak munkát. Több Békés megyei településen – így Told községben – építőipari segédmunkások tucatjai vesztették el az állásukat a járvány miatt. Az egyik szegényeket támogató alapítvány vezetője szerint, csak Borsodban közel 50 hasonló helyzetben lévő település lehet. Az Index helyszíni beszámolója alapján, a 800 lelkes Tornanádaskára már korábban megérkezett az éhezés, mint a koronavírus. A szakértők szerint, a járvány könnyű áldozatokat találhat a legyengült, szegény családok között. A térségbe több civil szervezet szállít élelmiszert, de szükség lenne az állam támogatására is.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-jarvany-miatt-munkanelkulive-valt-emberek-mar-eheznek-a-falvakban/362146

Felcsuti: az Orbán-csomag gyalázatos

 „A kormány nem akar segíteni most, nem akar adni pénzt azonnal, ugyanakkor Orbán ki nem hagyja ¬ még az ilyen kétségbeejtő helyzetben sem –, hogy meglehetősen olcsó módon szerezzen politikai előnyöket, ugyanolyan propagandisztikus eszközökkel, mint eddig" –így nyilatkozott a Hírklikknek Felcsuti Péter közgazdász, a Bankszövetség volt elnöke. Szerinte egyszerűen gyalázatos, hogy a szociálisan rászorulókról egy szót sem hallhattunk a miniszterelnök által bejelentett válságkezelő programban.

https://hirklikk.hu/kozelet/felcsuti-az-orban-csomaggyalazatos/362162

LMP: A járvány alatt újabb földmutyira készül a kormány

Miközben a média és az ellenzéki pártok a koronavírus-járvánnyal és az emiatt összeomló gazdasággal vannak elfoglalva, a kormány újabb földmutyira készül - ezt mondta vasárnap tartott online sajtótájékoztatóján Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke. A képviselő szerint a kormány egy nemrég benyújtott törvényjavaslattal a járványhelyzet közben a

https://index.hu/gazdasag/2020/04/05/lmp_kormany_foldmutyi/

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.