2020, április 6 - 08:14 Sajtószemle

KIS SUTTOGÁS – 168 MŰVÉSZ ÖSSZEFOGÁSÁBÓL SZÜLETETT NAGYSZERŰ DAL

Szemenyei János és Horgas Ádán szerzeménye hatalmas szakmai összefogással született. 168 művész fogott össze, hogy elénekelje a Kis suttogás című dalt, amely arra hívja fel a figyelmet: “Állj meg ember, vedd már észre, suttognak mások is az ajtó mögött, bármilyen halk is, halld meg végre: értünk őrjöngve ordít a föld.”

https://szinhaz.online/kis-suttogas-168-muvesz-osszefogasabol-szuletett-nagyszeru-dal/

A koronavírus-járvány legfontosabb vasárnapi hírei egy helyen

https://index.hu/belfold/2020/04/05/koronavirus_fertozes_jarvany_covid19/

JÁRVÁNY IDE, VAGY ODA, TOVÁBBRA IS EZERREL ÉPÍTIK A 6 MILLIÁRD FORINTOT FELEMÉSZTŐ FOCIAKADÉMIÁT SZOMBATHELY HATÁRÁBAN

Dübörögnek a munkagépek.

Tegnap jártunk kint annál az építkezésnél, ami az Illés Akadémia mögött zajlik. Munkások tették a dolgukat, a gépek dübörögtek. 6 milliárd forintból épülnek focipályák, és egy több emeletes kiszolgáló épület. 

https://ugytudjuk.hu/cikk/jarvany-ide-vagy-oda-tovabbra-is-ezerrel-epitik-a-6-milliard-forintot-felemeszto-fociakademiat-szombathely-hataraban

Operatív Törzs: Nagy az esély arra, hogy a fővárosban berobban a járvány

z Operatív Törzs 11 órakor megtartotta a napi sajtótájékoztatóját.

Müller Cecília országos tiszti főorvos beszámolt a koronavírus-fertőzés számainak alakulásáról: 733 fertőzött, 34 halott, 66 gyógyult van, hatósági házi karanténban 13 435-en vannak, a mintavételek száma 21 250.

A legtöbb fertőzött Budapesten van, az összes igazolt fertőzött 42 százaléka, Pest megyével együtt pedig 62 százaléka. Müller szerint nagyon nagy az esély arra, hogy a fővárosban berobban a járvány, ezt mindenképpen, minden erőnkkel meg kell akadályoznunk.

https://444.hu/2020/04/05/operativ-torzs-nagy-az-esely-arra-hogy-a-fovarosban-berobban-a-jarvany

Magyar Orvosi Kamara: Nem megoldás az egészségügyi dolgozóknak adott 500 ezer forint

Azt írták, januárban mértéktartó javaslatot tettek a bérrendezésre, mert az egyszeri juttatások, ösztöndíjak, 3-4 párhuzamos állás kényszere élhetetlen, kiszámíthatatlan jövőképet jelent.

„Nem véletlen, hogy hazánk ismert fertőzött betegeinek 12,5%-a egészségügyi dolgozó. Nem az ország legbátrabb emberei vagyunk. Ez a hivatásunk. Akkor is ezt fogjuk tenni, ha az orvosok bérének rendezését a kormány még mindig nem látja indokoltnak. Így azonban szembe kell majd néznünk azzal, hogy a járvány elmúltával várhatóan az orvosok újabb jelentős része hagyja el a közfinanszírozott egészségügyet” – írja a kamara.

Azt elismerik, hogy az alacsony bérezés miatt a bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatás is sokat segít, de azt írják, a magyar orvostársadalom bajára „nem egy nagy fehér boríték a megoldás, hanem tisztes, a felelősségnek és a társadalmi értéknek megfelelő stabil bérezés”. „Azt várjuk és kérjük a Kormánytól, hogy a január óta tárgyalt bérrendezést mielőbb indítsa el” – zárul a közlemény.

https://444.hu/2020/04/05/magyar-orvosi-kamara-nem-megoldas-az-egeszsegugyi-dolgozoknak-adott-500-ezer-forint

Hadházy: Az új eljárásrend szerint már csak a legsúlyosabb, kórházban kezelt koronavírusos betegeket tesztelik

„A Kásler miniszter által április 1-én aláírt új eljárásrend szerint ezentúl csak a legsúlyosabb, kórházban kezelt koronavírusos betegeket tesztelik”, ezzel lemondtak a széleskörű tesztelésről – erről beszél Hadházy Ákos független parlamenti képviselő a Facebookon.

Azt írta, az eddigi utasítás megengedte az enyhébb tünetekkel jelentkező gyanús esetek tesztelését is, de az új utasításban már az az ajánlás szerepel csak, amit az Európai Betegségmegelőző Központ adott ki azoknak az országoknak, ahol nem áll megfelelő mennyiségű teszt rendelkezésre, és csak a kórházi kezelésre szoruló betegeknél írja elő a vizsgálatot.

https://444.hu/2020/04/05/hadhazy-az-uj-eljarasrend-szerint-mar-csak-a-legsulyosabb-korhazban-kezelt-koronavirusos-betegeket-tesztelik

Orbán-féle mentőterv: ellehetetlenülnek még a leggazdagabb települések is

 „Megkezdődött a kinyírásunk” – kommentálta a ma bejelentett kormányzati intézkedés egyik, az önkormányzatok bevételeit érintő pontját Wittinghoff Tamás. A budaörsi polgármester szerint, ugyanis a „járványügyi intézkedéseken félő, hogy a járvány lecsengése után nem fognak enyhíteni. Úgy tűnik, az Orbán-kormány hosszútávú szándéka az önkormányzatok önállóságának teljes felszámolása”. A Hírklikknek azt is elmondta, hogy szinte biztos abban, a kedden bejelentendő további intézkedésekkel még jobban ellehetetlenítik az önkormányzatok működését – bár nem mindegyikét egyformán. A fideszes irányítású településeknek – ahogy eddig is – biztosan vissza fognak osztani pénzeket.

https://hirklikk.hu/kozelet/orban-fele-mentoterv-ellehetetlenulnek-meg-a-leggazdagabb-telepulesek-is/362108?

Budapest koalíciós polgármesterei nekimentek a kormány megszorításainak

Az aláírók szerint a válság leginkább a nagyvárosokban összpontosuló iparágakat érintik, ezért a budapesti kerületek még inkább érintettek. A kerületek eddig magukra voltak utalva, saját forrásból szereztek be védekezéshez szükséges eszközöket, miközben a kormánytól sem támogatást, sem érdemi információt nem kaptak „A háziorvosok, az ápolók, vagy éppen a szociális ellátásban dolgozó munkatársak járvány elleni védelmét szolgáló eszközök kormányzati forrásból alig érkeznek, e téren is magunkra, illetve a fővárosi városvezetésre számíthatunk" – írták.

A közlemény szerint a kormány első gazdasági intézkedései nem csökkentették, de helyenként növelték a munkavállalók kiszolgáltatottságát, nem változott a munkanélküli támogatás és a családi pótlék összeg sem. 

 

https://index.hu/belfold/2020/04/04/koalicios_polgarmesterek_valsagkezeles_kozlemeny_kormany_u/

 

Nagyobb hatalom, nagyobb gazemberség

Amikor a Fidesz-, KDNP-, Mi Hazánk-bátrak megszavazták a koronavírus-törvényt a parlamentben, megtapsolták magukat: csupasz kézzel, maszk nélkül. Szánalmas és groteszk látvány volt ez a már régóta csak papíron lévő demokráciában, amelyikben egy világjárványt használtak fel arra, hogy mindenkit átverve szentesítsék a maguk teljhatalmát. Arra, ugye, nem számíthatott senki, hogy ilyen körülmények között és ilyen áron ér fel a mocsok Orbán Viktor feje tetejére. Pedig ő pontosan ilyen politikus: aljasságban kikupálódott diktátor lett belőle.

Ne tévesszen meg senkit, ez nem koronavírus-törvény, hanem pecsét és a sumák, bujdokoló Áder-szégyen által szentesített Orbán hatalom. Ha ez koronavírus-törvény lenne, akkor nem ráztak volna le, mint kutya a bolhát, minden ellenzéki kezdeményezést – az ország, az emberek érdekében; akkor már hetekkel ezelőtt meghallották volna a magukra hagyott emberek segélykiáltását.

https://kolozsvaros.com/2020/04/04/nagyobb-hatalom-nagyobb-gazemberseg/

 

A munka nélkül maradt munkások rég megdolgoztak azért, amit Orbán „ingyenpénznek” nevez

A munkaalapú társadalommal kapcsolatban a miniszterelnök kifejtette:

„Én nem szeretnék visszakanyarodni, és nem szeretném, ha hazám visszakanyarodna a segélyalapú gazdaságnak az időszakába. Mert a segélyezésnek a végén hitelt kell felvenni, abból eladósodás következik. Tehát az én fejemben ez úgy néz ki, hogy van a segélyalapú gazdaság, a segély, alamizsna, leértékelődés és függőség. És a végén az egy kuncsorgó élet.

És van a másik útvonal, az a munkaalapú gazdaság, ahol van munka, kereset, önbecsülés, függetlenség és a végén van büszke élet. Hát ezt nem lehet feladni. Ezért nekünk munkahelyeket kell megőrizni és teremteni.”

Arról a miniszterelnök nem beszélt, hogy a keresetet, önbecsülést, függetlenséget, és a végén a büszke életet úgy képzelte-e el, mint mikor bevezették a közmunkaprogramot, vagy úgy, mint mikor a bérből élők tömegeit szolgáltatták ki a tőkének a rabszolgatörvénnyel, miközben gyakorlatilag minden egyes gazdaságpolitikai és munkajogi változtatásról szóló döntést a cégek érdekeiben hoztak meg.

https://merce.hu/2020/04/04/a-munka-nelkul-maradt-munkasok-reg-megdolgoztak-azert-amit-orban-ingyenpenznek-nevez/

 

Nem az igazat írta Varga Judit igazságügyi miniszter az Euronews hírcsatornáról

Azt állította Varga Judit, hogy az Euronews nem biztosított számára, illetve a magyar kormány számára megszólalási lehetőséget a koronavírus-törvény kapcsán, illetve nem adták le a vele felvett beszélgetést. Utánanéztünk az igazságügyi miniszter szavainak igazságtartalmának. Pillanatokon belül kiderült: a korábban már a Facebookot is cenzúrával vádoló igazságügyi miniszter nem mondott igazat.

A miniszter az ORF-interjú megosztásakor szokatlan vádakkal illette az Euronewst

Varga Judit az ORF-es interjút azzal a kommentárral tette ki: „meglepő és örömteli, hogy szinte vágatlanul tette közzé az ORF a beszélgetést”, azok után, hogy az Euronews pár nappal korábban nem biztosított lehetőséget a számára, hogy kifejthesse álláspontját, illetve nem adták le a vele készült beszélgetést. A miniszter egészen odáig ment pár mondattal később, hogy egyenesen fakenews-ozni kezdte Európa egyik vezető hírcsatornáját és úgy általában a nemzetközi sajtót. Varga azt írta:

„Továbbra is harcolni fogok azért, hogy a nemzetközi sajtó is meghallgassa és »fakenews-mentesen« felületet adjon a magyar kormány álláspontjának”.

A miniszter szavait az Euronewsról a kormánysajtó (például a Demokrata) rögtön ellenőrzés nélkül el is kezdte visszhangozni.

A Media1 azonban meglepődve az Euronewsra vonatkozó súlyos állításokon, utánanézett a politikus Facebookon publikált kommentárjának, vagyis hogy az európai hírcsatorna tényleg kihagyta-e a miniszter megszólalását.

Kiderült: valójában épp a miniszter terjesztett fake newst az Euronewsról

https://media1.hu/2020/04/03/nem-az-igazat-irta-varga-judit-igazsagugyi-miniszter-az-euronews-hircsatornarol/

Bártfai-Mager: a kritikus, sérülékeny vállalatokat megveheti az állam

Az állami vállalatok közül a közszolgáltató cégek vannak most a legnehezebb helyzetben, a válság pedig egyes társaságok jövőjét teljesen új alapokra helyezi majd - jelentette ki a Figyelőnek adott interjújában Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter, a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoport vezetője.

 

https://www.civilhetes.net/bartfai-mager-a-kritikus-serulekeny-vallalatokat-megveheti-az-allam

Hétfőtől ingyenes a közterületi parkolás

Hétfőtől díjmentes lesz a közterületi parkolás Magyarországon - közölte Orbán Viktor vasárnap az MTI-vel.

"A koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása. Mivel zsúfolt tömegközlekedési járatokon ez nem vagy csak korlátozottan lehetséges, fontos, hogy aki tudja, használhassa a saját autóját", emiatt indokolt a kerületi parkolási díjak megszüntetése - jelentette ki a miniszterelnök. 

 

https://index.hu/belfold/2020/04/05/orban_hetfotol_ingyenes_a_kozteruleti_parkolas/

Szijjártó szerint az EU 28. tagja a képmutatás

Hazugságokat, csúsztatásokat, álhíreket terjesztenek a magyar "koronavírus-törvényről" - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán, írta az MTI.

Szijjártó Péter azt írta: mindezt természetesen pénteken a szemükre vetette. Megkérte őket arra, hogy először olvassanak, aztán beszéljenek. A miniszter szerint ugyanis nyilvánvaló, hogy egyikük sem olvasta el a törvényt, mielőtt nyilatkozott róla. Pedig - mint megjegyezte -, az nem hosszú: három oldal, és minden "aggodalmukra" ott van benne a válasz.

Azóta több külügyminiszter is felhívta Szijjártó Pétert. Azt írta: jól elvitáztak, megmondta mindegyikőjüknek, elküldi a törvényt, hogy olvassák el, "utána több értelme lesz beszélni, ha kell még egyáltalán".

Szijjártó Péter mindemellett azt hangsúlyozta: Európa-szerte ezernél is többen halnak bele naponta a világjárványba, tízezrével fertőződnek meg emberek, s mindeközben a finn, osztrák, görög, német, dán, luxemburgi, holland és svéd miniszterelnök, miniszterek, pártelnökök nem ezzel foglalkoznak, hanem azért "aggódnak", hogy ki dönt a veszélyhelyzet végéről Magyarországon.

"Ha nem éppen egy világjárvánnyal küzdenénk, akkor azt mondanám: szánalmas" - értékelt a miniszter, hozzátéve: "viszont most, hogy éppen egy világjárvánnyal küzdünk, inkább riasztónak tartom".

 

https://index.hu/belfold/2020/04/05/szijjarto_alhireket_lat_a_magyar_koronavirus-torveny_korul/

 

Orbán Viktor meglepetésszerű látogatása – Nézze meg!

FACEBOOK.COM/ORBANVIKTOR

A kormányfő meglepetésszerű látogatást tett Sátoraljaújhelyen, ahol a Büntetés-végrehajtási Intézet területén szájmaszkokat gyártó üzemet állítanak be. A géppel elítéltek dolgoznak majd.

Orbán Viktor megtekintette a Kínából érkezett gyártósort, amelyen a kecskeméti programozók éppen a gép beállításain dolgoztak.

Ez a gép, ha 0-24 órában végzik rajta a munkát, akkor akár 2,8 millió darab maszkot tud gyártani egy hónap alatt.

A látogatásról a miniszterelnök egy videót is feltöltött a Facebook-oldalára, amit itt megnézhet.

https://magyarnemzet.hu/belfold/orban-viktor-meglepetesszeru-latogatasa-nezze-meg-7969571/

 

Politikai akaratot hajtanak végre

MÁR NEMCSAK AZ EURÓPAI NÉPPÁRT POZITÍV SZEREPE KÉRDŐJELEZŐDIK MEG, HANEM AZ UNIÓÉ IS

Fricz TamásMagyar Nemzet

Már jó ideje egyértelmű, hogy főleg az észak- és nyugat-európai tagpártok ki akarják zárni a Fideszt az Európai Néppártból. De mára már ennél is többről van szó: látszik és érződik, hogy létrejött egy hálózatosan megjelenő politikai akarat, amelynek célja Magyarország kizárása az Európai Unióból. Ma már ez egyfajta csomagtervként létezik.

Politikai háború bontakozott ki velünk szemben, mert pontosan látszik, hogy a globális hálózat, amelyik ki akar nyírni bennünket, ha nem is katonai, de a verbális erőszak eszközei­től sem riad vissza. Már egy jó ideje ezt teszik, a manipulált európai parlamenti szavazásoktól kezdve a széthazudott országjelentésekig, odáig, hogy egyszerűen politikai karanténba akarnak zárni bennünket – éppen a világjárvány idején, ami különösen visszataszító jelenség. De a politikai akarat láthatóan megszületett, s nem válogat az eszközökben.

Tehát mi hiába mutogatjuk és küldjük el minden médiumnak, politikusnak a veszélyhelyzettel kapcsolatos törvényt, hogy olvassák el, s hiába mondjuk el százszor, hogy a törvény a kormányt csak és kizárólag a járvánnyal kapcsolatos arányos és szükséges lépések megtételére jogosítja fel, a válasz a következő: az Orbán-kormány diktatúrát akar. És kuss! Ennek a vitának már nincs köze semmihez.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/politikai-akaratot-hajtanak-vegre-7967813/

 

Az Európai Unió eltűnt a színről

GEORGE FRIEDMAN SZERINT A JÁRVÁNY VISSZAIGAZOLTA A NEMZETÁLLAMOK LÉTJOGOSULTSÁGÁT

Szőcs László Magyar Nemzet

Az Európai Unió eltűnt a színről, ott van viszont Berlin, Budapest, Párizs: ők hozzák a döntéseket, és gondoskodnak a népeikről – mondta a Magyar Nemzetnek az egyik legismertebb amerikai geostratéga, az árnyék-CIA-ként is emlegetett Stratfor alapítója. A budapesti születésű George Friedmant – aki a Stratforból való kiválása óta a Geopolitical Futures elemzőportált irányítja – texasi otthonában értük el telefonon. Úgy véli, ha Donald Trump jó ütemben hozza meg a döntést a társadalmi távolságtartás fenntartásáról vagy feloldásáról, akkor a nagy vezetők egyikeként vonulhat be az amerikai történelembe.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/az-europai-unio-eltunt-a-szinrol-2-7968122/

 

Orbán Viktor: Virágvasárnap. Egyetlen magyar sincs egyedül - videó

ŐRIGO

Huszonötödik nap. Virágvasárnap. Egyetlen magyar sincs egyedül - ezzel a címmel töltött fel videót a közösségi oldalára vasárnap reggel Orbán Viktor miniszterelnök. A videóban feltűnnek a magyarság ikonikus templomai Budapesten, Debrecenben, Tihanyban, Pannonhalmán, Kassán, Máriapócson, Pápán, Tordán, Kolozsváron, Szegeden, Sárospatakon, Szabadkán, Déván és Győrben.

https://www.origo.hu/itthon/20200405--viragvasarnap-egyetlen-magyar-sincs-egyedul.html

 

Farkas Örs: Az ellenzéknek most is fontosabb a saját zsebe, mint a járvány elleni védekezés

BORDÁCS BÁLINT origo

Miután a fővárosi ellenzéki polgármesterek tiltakoztak, hogy az általuk vezetett önkormányzatoknak is adópénzeket kell átadniuk a kormány által életre hívott járványügyi alapba, Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője egy internetes bejegyzésben reagált. Szerinte az ellenzéknek most is fontosabb a saját zsebe, mint a járvány elleni védekezés.

 

https://www.origo.hu/itthon/20200405-farkas-ors-az-ellenzekrol.html

 

Kocsis Máté: A kormány elvonja a pártok állami támogatásának felét

Magyar Hírlap

Reményét fejezte ki Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, hogy a közös teherviseléssel minden párt egyetért.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200404-kocsis-mate-a-kormany-elvonja-a-partok-allami-tamogatasanak-felet

Megtalálhatták a koronavírus lehetséges ellenszerét

MH

Megvan az új típusú koronavírus kezelésének lehetséges ellenszere - állította Jakob Glanville, egy kaliforniai immunológiai laboratórium alapítója és elnök-vezérigazgatója a Fox televíziónak adott interjújában. 

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200405-megtalalhattak-a-koronavirus-lehetseges-ellenszeret

Öngólok az ellenzék hálójában

A valódi demokrácia eredője az istenadta nép. Igaz lehetne ez a világ minden országában, de jól tudjuk, hogy sok helyen sajnos nem így gondolják

Csizmadia László Magyar Hírlap

Az Európai Unióban is a demokráciáról eltérő vélemények kerülnek napvilágra. Sokszor észleljük az Európai Parlament baloldali frakcióinak pártérdekű megnyilvánulásait, ami elvezet az igaztalan kettős mércéig.

Miközben az egészségügyi vészhelyzet világméretűvé vált, az intézkedéseket elmulasztó uniós intézmények jólétükben szunyókáló képviselői közül egyesek hazug támadásokkal, országunk elleni politikai haszonszerzésre törekednek. Védőruhát hordanak, nehogy megfertőződjenek a nemzeti érzelmű képviselőtársaik illegális migráció­val kapcsolatos javaslataitól. Ilyenkor PC-beszédjük alkalmazása során nincs szükségük védőmaszkra. 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200403-ongolok-az-ellenzek-halojaban

Ötmilliárd egyes balatoni kikötők fejlesztésére elektromos hajók fogadásához

Egy a napokban közzétett lista szerint Tihanyba, Füredre, Földvárra, Aligára, Kenesére jut azokból a milliárdokból, amiket a Magyar Turisztikai Ügynökség a “Balatoni e-kikötő fejlesztés” című pályázaton kiosztott. Volt, aki néhány tízezer híján kerek egymilliárdot kapott a magyarok adóiból.

https://www.balatontipp.hu/balatoni_hirek/otmilliard-az-elektromos-hajokat-fogado-balatoni-kikotok-fejlesztesere/

KORONAVÍRUS A CSOMAGOLÁSON?

Meddig marad életben? Meddig fertőz? Csomagolt vagy csomagolatlan élelmiszert vegyek? Jogos kérdések, nehéz válaszok…

https://napitaptudas.blog.hu/2020/04/04/koronavirus_a_csomagolason

Segítek kicsit az Orbán-kormánynak – Találtam jópár elszórt milliárdot

Bánó András | 

Szépen felsorolta Gulyás Gergely a Kormányinfón, hogyan tervezi összehozni a kormány a 663 milliárdos járványalapot. Többek között elveszik a pártok támogatásának 50 százalékát, az önkormányzatoktól elvennék a gépjárműadó befizetések összegét – hozzávetőleg 34 milliárdot –, kivesznek a bankok meg a multik zsebéből is tízmilliárdokat.

Biztosan megköveznek érte, de én találtam sok milliárdot a nem is olyan régen kiszórt állami, költségvetési pénzekből. Az adatokat abból a 2019.december 27-i Magyar Közlönyből vettem, amelyben a Penyige községnek juttatott több mint 100 millióról lehetett olvasni, amelyet e község derék sportegyesülete, és önkormányzata visszaadott, hogy inkább az egészségügy megsegítésére fordítsák.

Íme egy lista, csak néhány példa, hol mindenhol tehetnék meg ugyanezt most, ebben a járványügyi helyzetben. Íme:

https://hirklikk.hu/kozelet/talaltuln-/362103?

Tények és gondolatok a koronavírus árnyékában

A modern idők legsúlyosabb járványhelyzetével állunk szemben. Mi okozza, hogyan védekezhetünk, mikor és milyen veszteségekkel lesz ennek vége? E kérdéseket feszegeti írásában Boldogkői Zsolt virológus-genetikus professzor, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének igazgatója.

https://nepszava.hu/3073331_tenyek-es-gondolatok-a-koronavirus-arnyekaban

Tartósnak tűnik a járvány lassulása Németországban, az akadémia a korlátozások fokozatos visszavonását javasolja

Az igazolt fertőzöttek számának növekedési üteme 5,4 százalékra mérséklődött az utóbbi napokat jellemző 7-9 százalék körüli szintről.

https://nepszava.hu/3073512_tartosnak-tunik-a-jarvany-lassulasa-nemetorszagban-az-akademia-a-korlatozasok-fokozatos-visszavonasat-javasolja

Lendvai Ildikó Szabadítsák ki Semjén Zsoltot!

A felkelt nemzet egykor azt kiáltotta: „Szabadítsuk ki Táncsics Mihályt!” Mi legalább otthonról kiabáljuk, teli torokból: „Szabadítsák ki Semjén Zsoltot!” Ahogy ifjúkorom indulójában: „Érctorkok harsogva zúgják a szélnek!” Az is valami szabadítással és áprilissal volt kapcsolatos. Legyen újra április 4. a felszabadulás ünnepe, szabadítsuk ki Semjén Zsoltot! 

Hát látta valaki őt azóta, hogy beadta törvényjavaslatát? Vagy hallottunk tőle egyetlen szó magyarázatot arról, hogy mégis, ezt hogy tetszett gondolni? Még akkor sem szólalt meg, amikor Gulyás miniszterrel visszacsináltatták a dolgot. Pedig az mégiscsak szóra érdemes, ha a miniszterelnök helyettesének indítványát épp a miniszterelnökséget irányító miniszterrel semmisíttetik meg! Fel sem merült, hogy legalább egy kicsit távolabbi személy, mondjuk egy fideszes honatya jegyezze a módosítást. Úgy látszik, bennük sem lehet bízni: ha valakinek a kormánypártból kezébe kerül egy „Országgyűlés” fejlécű papír, kiszámíthatatlanná válik, és bármi őrületet képes ráírni. Nekem eddig is volt egy ilyen érzésem, de úgy látszik, ők is tudják. Nincs más magyarázat: Semjént fogva tartják.

https://nepszava.hu/3073436_szabaditsak-ki-semjen-zsoltot

Szlávik: Az elmúlt egy hónap legnagyobb tanulsága, hogy gyorsan kell reagálni

A Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője elmondta: sok esetben az első tünet a szaglás elvesztése.

Az elmúlt hetekben nagyon sok beteg számolt be arról, hogy már az első tünet a szaglás, később az ízérzés elvesztése volt, úgyhogy mi is tanultunk, és ha egy beteg ilyen panaszokkal jelentkezik, akkor szinte azonnal koronavírus-fertőzésre gyanakszunk – mondta Szlávik János az RTL Híradónak. A Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője hozzátette: szerencsére még a súlyos esetek lezajlása után is a betegek szinte maradványtünetek nélkül gyógyulnak. Beszélt arról is: a statisztikák szerint egy koronavírus-fertőzött két-három embernek adja át a fertőzést. Azonban vannak úgynevezett szuperterjesztők is, ők akár 100 másik embert is meg tudnak fertőzni.

https://nepszava.hu/3073491_szlavik-az-elmult-egy-honap-legnagyobb-tanulsaga-hogy-gyorsan-kell-reagalni

Már több mint 11 700 ember halt meg a koronavírus miatt Spanyolországban

Egy nap alatt 809-en vesztették életüket.

https://nepszava.hu/3073472_mar-tobb-mint-11-700-ember-halt-meg-a-koronavirus-miatt-spanyolorszagban

Bajnai Gordon: Ez a válság az utolsó figyelmeztetés a kormánynak

Orbán Viktor, ahogy korábban is, a válsághelyzetet saját hatalma kiterjesztésére igyekszik fel használni – véli Bajnai Gordon, aki ugyanakkor egyetért a szigorú lezárással. A 2008-as pénzügyi krízis idején felálló válságkezelő kormányt vezető volt miniszterelnök szerint a széleskörű tesztelés és a szervezett betegkezelés rövid távon a kulcs, és az, hogy vezetők képesek-e gyorsan lépni és nagyot. Hosszabb távon pedig az erőviszonyok újrarendeződését gyorsíthatja fel a mostani járvány. Interjú.

2008 helyett inkább 2001. szeptember 11-hez hasonlítja Bajnai Gordon a mostani helyzetet – sok ezerszeres nagyításban.

Úgy látja, ha a vírus 2-3 hónapnál jóval tovább marad, ördögi spirálba kerülhet a gazdaság, ágazatok sora mehet csődbe.

Az egészségügy felkészültsége a kulcs, ezért tragédia, hogy Magyarországon forrást vontak ki az elmúlt tíz évben.

Súlyos recesszióba süllyedhet a gazdaság, a legfontosabb a munkahelyek megvédése, akár eladósodás árán.

A gazdasági intézkedéseknél érdekellentét lesz az aktív korúak és a nyugdíjasok között.

Magyarország jobb helyzetben vág neki a válságkezelésnek, mint 2008 után, de az oktatás, az egészségügy kivéreztetése, a kivándorlás, az államhatalom térfoglalása a gazdaságban és a korrupció nehéz kiindulópont.

https://hvg.hu/360/20200405_bajnai_gordon_interju_koronavirus

Pozitív lett a koronavírus tesztje a kardiológiai intézet főigazgatójának

Andréka Péternek csak enyhe tünetei vannak, ezért otthoni karanténba vonult.

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatójának pozitív tesztjéről az Állami Egészségügyi Ellátó Központ számolt be. A hatóságok megtették az ilyenkor szokásos járványügyi intézkedéseket, a maximális biztonság érdekében jelenleg is folyik a főigazgatóval közvetlen kontaktusba került emberek szűrése, mindannyian panasz- és tünetmentesek

https://hvg.hu/itthon/20200405_Pozitiv_lett_a_koronavirus_tesztje_a_kardiologiai_intezet_foigazgatojanak

Itt az EU-s pénz, hol az EU-s pénz a magyar koronavírus válság alatt?

Az elmúlt napok egyik kiemelt belpolitikai vitatémája az, hogy vajon az Európai Unió nyújt-e valós segítséget Magyarországnak a koronavírus okozta válság kezelésére. A Fidesz politikusai ezt vehemensen tagadják. Az Európai Bizottság (EB) 2000 milliárd forintos támogatásról beszél, és hivatalos levélben kérte a magyar kormány felelős minisztereit, hogy vegyék fel a kapcsolatot a Bizottság szakszolgálataival, hogy megbeszéljék a részleteket.

Ez most kivételesen egy olyan politikai vita, ahol a tények elég könnyen ellenőrizhetőek. A tényekből leszűrhető következtetés pedig az, hogy az Európai Unió a válságban eddig nagyjából minden jelenleg rendelkezésére álló eszközt bevetett annak érdekében, hogy a tagállamoknak – köztük Magyarországnak – segítsen:

https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20200404/itt-az-eu-s-penz-hol-az-eu-s-penz-a-magyar-koronavirus-valsag-alatt-424164

Új "Marshall-tervet" javasol az Európai Unió megerősítésére Ursula von der Leyen

A második világháború utáni nyugat-európai újjáépítést szolgáló Marshall-tervhez hasonló nagyszabású gazdaságfejlesztési program szükséges a koronavírus-járvány miatt válságba süllyedt Európai Unió (EU) megerősítéséhez - írta az Európai Bizottság elnöke a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban. Ursula von der Leyen vendégkommentárja alapján az elképzelés mindenekelőtt a 2021-ben kezdődő hétéves ciklusra szóló közös költségvetés újratervezését jelenti.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200405/uj-marshall-tervet-javasol-az-europai-unio-megerositesere-ursula-von-der-leyen-424300

Szabad szemmel: Orbánék most is a 10 éve már bevetett, akkor sem sikeres módszerekkel kezelnék a válságot

Nemzetközi sajtószemle, 2020. április 5.

https://nepszava.hu/3073494_szabad-szemmel-orbanek-most-is-a-10-eve-mar-bevetett-akkor-sem-sikeres-modszerekkel-kezelnek-a-valsagot

ÉLET ÉS IRODALOM

Széky János

Fő a félelem

Hogy miért volt sürgős Orbánnak a rendeleti kormányzás bevezetése, a média büntetőjogi megfenyegetésével kombinálva? Gondolom, eszébe jutott a lengyel szempont is. A Fidesz népszerűsége a 2012-es enyhe recessziót is megsínylette, és csak különféle homályos pénzügyi, pártpolitikai és választójogi műveletekkel volt képes 2014 tavaszán megtartani – hajszállal – a kétharmadát. Most sokkal biztosabb a fölénye a többi párthoz képest, mint hat-nyolc évvel ezelőtt, de az akkorinál nagyobb, a karantén idegnyűvő hatásával súlyosbított, hat-nyolc százalékos visszaesés – ez a Morgan Stanley előrejelzése – módfelett megviselné. És a gyengülést mindenképpen el kell kerülni, mert nem tudni, hogy egy-két kis vereség lélektanilag nem a nagyobbat készíti-e elő, ami pedig a felelősségre vonást.

Ezért került bele „a koronavírus elleni védekezésről szóló törvénybe” (így hívják szépen, hivatalosan) egy olyan paragrafus, ami az egyéb durvulások mellett viszonylag keveseknek tűnt fel: mindenféle időközi választás és népszavazás tilalma.

https://www.es.hu/cikk/2020-04-03/szeky-janos/fo-a-felelem.html

Hibáztunk a koronavírus válság elején, de Európa mostanra összefogott

Ursula von der Leyen, Európai Bizottság

 

Jelenlegi helyzetünkben egyedülálló azonban az, hogy mindannyian hozzájárulhatunk a megoldáshoz: mindannyian polgárként, de egyúttal vállalkozásként, városként, régióként, országként és az egész világként.

Igen, ez az igazság: Európát eleinte részben sokkolta a láthatatlan ellenség és a példa nélküli méretű és gyorsaságú válság. A kezdeti hibákra ma is fájó visszagondolni.

De Európa mostanra összefogott. És ezt az összefogást az egész Unióban megnyilvánuló együttérzés hulláma táplálja. Az elmúlt hetekben tanúi lehettünk, hogy nyugalmazott orvosok és ápolók kötelességüknek érezték, hogy segítsenek, és önkéntesek millió állnak készen arra, hogy minden tőlük telhetőt megtegyenek azért, hogy segítséget nyújtsanak. Tanúi voltunk, amint éttermek ételt szállítanak a kimerült egészségügyi dolgozóknak, márkás divatcégek kórházi hálóingeket gyártanak, autógyárak pedig lélegeztetőgépeket állítanak elő.

EZ A ROHAMOSAN TERJEDŐ SZOLIDARITÁS KÉPEZI UNIÓNK ALAPJÁT. ÉS ENNEK AZ IMPULZUSNAK KÖSZÖNHETŐEN VISZONTLÁTHATJUK AZ IGAZI EURÓPÁT.

https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20200405/hibaztunk-a-koronavirus-valsag-elejen-de-europa-mostanra-osszefogott-424180

Mégis elkészülhet az EU-s válságpusztító szuperfegyver

Az eurózóna tagjai közül csak kilenc ország áll ki határozottan amellett, hogy közös "koronakötvényeket" bocsássanak ki, amiből finanszírozhatnák a koronavírus-járvány okozta súlyos gazdasági károk enyhítését. Ez a kilenc állam megpróbálhatna közös államkötvényeket kibocsátani - ez lenne a kisebb rossz, azzal szemben, hogy nem tesznek semmit.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/megis-elkeszulhet-az-eu-s-szuperfegyver-a-valsag-ellen.703281.html

Rengeteg új fertőtlenítőszerhez jutnak az orvosok

A gyártás megkezdését követő első napokban 110 ezer liter Mol Hygi kéz- és felületfertőtlenítőt szállított ki a Mol Lub az ország különböző pontjaira.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/koronavirus-mol-lub-fertotelenito.703707.html

Janisch Attila: Orbán egyértelműsítette, hogy az országnak semmi szüksége az ellenzékre

„Ezt a válságot önök nélkül is meg fogjuk oldani.”

Orbán beszéde, amely a korlátlan idejű felhatalmazási határozat elfogadásával kapcsolatos ellenzéki tiltakozásokra adott válaszként hangzott el a múlt héten magyar országgyűlésben a maga – meglehet, szándékos – önellentmondásaival vált, a szövegértés logikáját is becsapó igen kétséges szónoki teljesítménnyé.

Előre bocsájtva: az ellenzéki tábor ennek fényében, illetve Orbán eddigi politikai tevékenysége, manipulációi, köpönyegváltásai és a hatalomhoz való kényszeres ragaszkodása miatt, joggal érzi úgy, hogy egy ilyen korlátlan idejű felhatalmazás elfogadhatatlan. Hiszen a törvénnyel kvázi időhatár nélkül kap a miniszterelnök lehetőséget a rendeleti kormányzásra, azaz a járvány miatt indokolt vészhelyzet és rendkívüli állapot korlátlan idejű meghosszabbítására, amely nem csupán aggályos a magyar demokrácia romokban lévő maradékára nézve, de lényegében nyitott kapu a totális diktatúra felé.

https://magyarnarancs.hu/publicisztika/janisch-attila-orban-egyertelmusitette-hogy-az-orszagnak-semmi-szuksege-az-ellenzekre-128495

Közel 13 ezer Ausztriában dolgozó magyar veszítette el az állását

Minden hetedik kint élő magyar lett munkanélküli.

Órási kirúgási hullámmal járt a koronavírus megjelenése Ausztriában. Egyetlen hónap 170 ezren veszítették el a munkájukat. Ezzel 4,4 százalékról 6,7 százalékra fog növekedni a munkanélküliségi ráta.

A leépítés nem egyformán érintette a helyi és a külföldi munkavállalókat – utóbbiak az ausztriai munkavállalók közel negyedét adják. Ahogy az alábbi ábrán látható, az osztrákok a dolgozók 79 százalékát adják, a most a munkájukat elvesztőknek viszont csak a 61 százalékát, tehát lényegesen kevésbé érintette rosszul őket a fordulat (ennek köze lehet ahhoz is, hogy a külföldiek gyakran a most különösen súlyos helyzetbe került iparágakban dolgoznak, például a turizmusban).

https://g7.hu/adat/20200404/minden-hetedik-eddig-13-ezer-ausztriaban-elo-es-dolgozo-magyar-lett-munkanelkuli/

Magyar infektológus: vannak szuperterjesztők, akik 100 embert is megfertőzhetnek

Egészen biztos az, hogy az esetek száma a következő hónapokban még emelkedni fog - fogalmazott az RTL Klub híradójának adott interjújában Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa.

A statisztikák alapján egy koronavírus-fertőzött 2-3 másiknak adja át a fertőzést, azonban vannak úgynevezett szuperterjesztők (...), akik a váladékaikkal akár száz másikat is meg tudnak fertőzni

- mondta az infektológus, aki szerint így valószínű, hogy a jelenlegi csoportos fertőzések előbb-utóbb tömegessé válnak, mint az más országokban is tapasztalható. Íme a teljes riport, amiben szó esik a Szent László Kórházban tapasztalható jelenlegi helyzetről is:

https://www.penzcentrum.hu/biztositas/magyar-infektologus-vannak-szuperterjesztok-akik-100-embert-is-megfertozhetnek.1092144.html

Az önkormányzati többség kéri a józsefvárosi Fideszt, hogy segítsen megakadályozni a forráskivonást

Pikó András, a budapesti 8. kerület polgármestere, és a kerület ellenzéki önkormányzati többségének képviselői nyílt levélben fordultak a helyi fideszes képviselőtársaikhoz, amelyben arra kérik őket, hogy „vessék latba a párton belüli befolyásukat, hogy ezt a józsefvárosiakat sújtó rendelkezést a Fidesz-KDNP kormány vonja vissza”, mint írják:

„Az önkormányzat ebben a munkában csak magára számíthatott. Miközben a járvány okozta gazdasági válság a költségvetésünk bevételeit várhatóan több mint 1,8 milliárd forinttal csökkenti, a helyi emberek ellátásának és megsegítésének minden feladatát és növekvő kiadását az önkormányzatnak kell viselnie. A kormánytól semmilyen anyagi vagy természetbeni segítséget ebben a munkában nem kaptunk, sőt, a gépjárműadó elvonásával a kormány épp az önkormányzatoktól vesz el forrásokat, a miénktől 185 millió forintot, amit a helyi emberek megsegítésére fordíthatnánk.”

https://merce.hu/2020/04/05/az-onkormanyzati-tobbseg-keri-a-jozsefvarosi-fideszt-hogy-segitsen-megakadalyozni-a-forraskivonast/

TGM: Orbán junta-vezérként akarja mutatni magát

„Megtörtént velünk, amitől a rendszerváltás óta sokan féltek, hogy a pluralisztikus, jogállami fejlődés megáll, a visszájára fordul, és olyan állapotba kerülünk, amikor nincs alkotmányos védelme, törvényi garanciája az egyéni szabadságjogoknak. Ez megtörtént. Ebben élünk most.” Így nyilatkozott a Hírklikknek Tamás Gáspár Miklós, filozófus. Azt mondta: ma Magyarországon alkotmányon kívüli állapot van, a világ demokratikusabb fele megvetéssel és undorral gondol arra, ami Magyarországon történik – és Orbán Viktorra.

https://hirklikk.hu/kozelet/tgm-orban-junta-vezerkent-akarja-mutatni-magat/362085

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.