2020, április 4 - 08:01 Sajtószemle

Megszületett a legszomorúbb videó a néma Budapestről

https://deluxe.cafeblog.hu/2020/04/01/megszuletett-a-legszomorubb-video-a-nema-budapestrol/

Fotók a világ nagyvárosairól

http://cdn.flipboard.com/content/thephotodesk/thephotodeskgalleries/items/1584384311000.html

A néppárti EP-frakcióból is kizárnák a fideszeseket, már megkezdődött az aláírásgyűjtés

A Fidesz európai parlamenti képviselőinek az Európai Néppárt (EPP) frakciójából való kizárását kezdeményezik egyes konzervatív és kereszténydemokrata pártok nemzeti delegációvezetői. Az EP-képviselők egyelőre aláírásokat gyűjtenek a levélhez, amelyet hétfőn terveznek elküldeni Manfred Weber frakcióvezetőnek.

Lapunk parlamenti forrásokból szerzett információi szerint a fideszes EP-képviselők kizárását döntően azok a pártok indítványozzák, amelyek Donald Tusk pártelnökhöz csütörtökön írott levelükben a magyar tagpárt eltávolítását követelték az Európai Néppártból. Ezek skandináv, benelux, cseh, szlovák, görög és litván pártok. A Webernek címzett felhíváshoz még tart az aláírásgyűjtés, informátoraink szerint több más nemzeti küldöttség vezetője is csatlakozhat hozzá. Levelükben a kezdeményezők sürgetik a frakcióvezetőt, hogy vonja le a szükséges következtetést az európai értékek és az EPP alapértékei elleni újabb (magyar kormányzati) támadásokból. Kifejtik, hogy a néppárt EP-frakcióját többé nem lehet megosztani a Fidesz képviselőivel. Véleményük szerint a jogállamiság tiszteletben tartásáról kezdeményezett, úgynevezett 7. cikkelyes eljárásról szóló parlamenti jelentés elfogadása azt bizonyítja, hogy a politikai csoport nagy többsége kiáll a párt alapvető értékei és meggyőződése mellett.

https://nepszava.hu/3073356_a-nepparti-ep-frakciobol-is-kizarnak-a-fideszeseket-mar-megkezdodott-az-alairasgyujtes

 Orbán Viktor levelet írt az Európai Néppárt főtitkárának

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken levelet írt Antonio Lopez-Isturiznak, az Európai Néppárt (EPP) főtitkárának, amelyet Novák Katalin, a Fidesz alelnöke tett közzé Twitter-üzenetében.

"Világunk határozottan a feje tetejére állt. Mi, kormányfők és pártvezetők a világ minden táján arra összpontosítjuk erőnket, hogy kellő  időben hatékony döntéseket hozzunk az emberéletek megmentése, állampolgáraink egészségének és biztonságának védelme érdekében" - fogalmazott a miniszterelnök.

Szavai szerint nehezen elképzelhető, hogy bármelyik állami vezetőnek ideje lenne "fantáziálnia" más országok szándékairól. Mint írta: manapság ez költséges luxusnak tűnik.

"Minden tiszteletem az Öné, de nekem erre nincs időm!" - írta levelében Orbán Viktor, közölve, hogy bármilyen kérdés megvitatására nyitott, amint véget ér a jelenlegi koronavírus-világjárvány, mindaddig azonban minden idejét kizárólag arra fordítja, hogy magyar emberek életét igyekszik megmenteni, valamint arra, hogy az alaptörvény keretei között intézkedéseket készítsen elő a gazdasági és társadalmi talpra állás érdekében. "Azt javaslom, hogy mindannyian ugyanezt tegyük a saját országainkban" - zárta levelét Orbán Viktor.

lőző nap az Európai Néppárt 13 tagpártja írt levelet Donald Tusknak, az Európai Néppárt elnökének, amelyben arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a koronavírus elleni védekezésről elfogadott magyar törvényben a kormányra ruházott, határozatlan idejű rendeletalkotási hatáskör ellentétes a párt alapelveivel és a liberális demokrácia, valamint Európa értékeivel. Úgy vélik, hogy Orbán Viktor arra használhatja a rá ruházott jogkört, hogy a kormány tovább szűkítse a civil szféra mozgásterét. Levelükben a Fidesz kizárását kérték a néppártból.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200403/koronavirus-orban-viktor-levelet-irt-az-europai-neppart-fotitkaranak-424030

Statisztikai szakértő: tízszer több magyar fertőzött is lehet, mint amennyit nyilvántartanak

Szakmai körökben nem kérdés, hogy a hivatalosan mért adatnak többszöröse lehet a valós koronavírusos esetek száma – mondja Ferenci Tamás klinikai biostatisztikus.

https://nepszava.hu/3073310_statisztikai-szakerto-tizszer-tobb-magyar-fertozott-is-lehet-mint-amennyit-nyilvantartanak

Kásler Miklóstól kér valódi segítséget nyolc szervezet a gondoskodásra szoruló embereknek

Álláspontjuk szerint a jelenlegi társadalmi és gazdasági válság még egyértelműbben rámutat arra, hogy milyen emberfeletti erőfeszítést jelent az a 24 órás szolgálat, a teljes izolációban végzett, megfizetetlen gondoskodási munka, amelyet az otthonápoló családtagok évtizedek óta látnak el.

https://nepszava.hu/3073364_kasler-miklostol-ker-valodi-segitseget-nyolc-szervezet-a-gondoskodasra-szorulo-embereknek

Gyártás előtt áll a koronavírus tüneteit enyhítő magyar gyógyszer

A terméket már évek óta exportálják az Egyesült Államokba, most a hazai forgalmazási engedélyre vár.

A cég és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) együtt dolgozik azon, hogy a gyógyszer minél hamarabb megkapja a magyarországi forgalmazási engedélyt is. Pallos László azt is elmondta, hogy folyamatosan egyeztetnek a hazai egészségügyi szakemberekkel is, hiszen a gyógyszert elsősorban a magyar betegeknek kívánják biztosítani, és csak utána másoknak.

Az Alkaloidánál lévő hatóanyag-mennyiségből mintegy 20 millió 200 milligrammos tabletta készülhet, ennyi több mint 2,2 millió beteg kezelésére elég

 

https://nepszava.hu/3073301_gyartas-elott-all-a-koronavirus-tuneteit-enyhito-magyar-gyogyszer

 

Orbán: katonai vezénylési akcióterv készült a tömeges járvány időszakára

Az ország legfontosabb dokumentumának nevezte Orbán Viktor a Kossuth rádióban az úgynevezett egészségügyi átcsoportosítási tervet, amely arról szól, hogyan kell majd az erőket átcsoportosítani, amikor tömegessé válik a koronavírus-fertőzés.

A törvények egészségügyi veszélyhelyzetben minden egészségügyi dolgozónak kötelezővé teszik a vezényelhetőséget, ilyenkor központilag lehet gazdálkodni velük – mondta.

A kormányfő azt is hozzátette, hogy 110 kollégiumot foglaltak le – ahol 19 820 embert tudnak elhelyezni – és 58 hotelt – ezek 5661 ember elhelyezésére alkalmasak -, továbbá szolgálatba van állítva 3543 gépjármű, és 203 770 ember étkeztetésére vannak felkészülve.

Ez egy katonai vezénylési akcióterv a tömeges járvány időszakára – mondta Orbán Viktor.

“Harcolnunk kell minden egyes emberéletért” – jelentette ki a miniszterelnök, méltatva az orvosok, az ápolók, a mentősök, a járványügyi szakemberek, a rendőrök, a katonák, az élelmiszerboltokban és gyógyszertárakban dolgozók, valamint a fuvarozók munkáját, továbbá a gyermekeikkel otthon lévő édesanyákat, a digitálisan oktató tanárokat, és az időseket is, akiknek különösen nehéz, hogy most nem találkozhatnak rokonokkal, barátokkal.

Orbán: 500 ezer forint pluszjuttatást kapnak az egészségügyi dolgozók

http://www.zonaporkolt.com/hirek/orban-katonai-vezenylesi-akcioterv-keszult-a-tomeges-jarvany-idoszakara

 

Az igazságügyi miniszter szerint nem összeférhetetlen, ha az anyósa lesz az OBH elnökhelyettese

Várhatóan Erőss Mónika, Varga Judit igazságügyi miniszter anyósa lesz az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese, miután Senyei György OBH-elnök március 31-én előterjesztette a pozícióra, Áder János köztársasági elnök pedig előreláthatóan jövőhét elején ki is fogja nevezni – írja az Index.

Varga már reagált is a cikkre, Facebook-bejegyzése szerint nincs ebben semmi kivetnivaló:

Az ellenzék szerint nem létező “független” média ökle, az index ma öles betűkkel hirdeti, hogy az anyósom pályázott az Országos Bírósági Hivatal egyik elnökhelyettesi posztjára. A “független” médium, ugyan nem kérdezett meg a kérdésben, de a következőket tartom szükségesnek közölni:
Az anyósom 1984. óta dolgozik bíróként (ekkor én még óvodás voltam), sőt talán sokan emlékeznek az édesapjára, dr. Erőss Pálra is, aki legfelsőbb bírósági bíróként és egyben a Jogi Esetek című műsor szereplőjeként egy “ország jogásza volt”. Felsorolni is nehéz, hogy a 36 éves bírói pályafutása során a bírói hivatás és igazgatás hány területén dolgozott, de ami talán a legfontosabb, hogy 2012. július 15. óta, tehát az én miniszteri kinevezésem előtt 7 évvel nevezte ki a Kúria elnöke, a Kúria főtitkárának, ami a bírói hivatás egyik csúcsa és a bíróságok egyik legfontosabb igazgatási vezetői funkciója. Ezt a pozíciót töltötte be mostanáig, mindenki szakmai megelégedésére. Ez még az index újságírójának sem fájt. Amennyiben az OBH elnökhelyettesévé kinevezik, nem előre lép, hanem legfeljebb oldalra. Az önéletrajza magáért beszél:

https://kuria-birosag.hu/hu/dr-eross-monika…

Ha az index újságírója a vonatkozó jogszabályokat elolvasta volna, pontosan látnia kellett volna, hogy az anyósom pozícióváltása semmilyen összeférhetetlenségi kérdést nem vet fel.

 

https://merce.hu/2020/04/03/az-igazsagugyi-miniszter-szerint-nem-osszeferhetetlen-hogy-az-anyosa-lesz-az-obh-elnokhelyettese/

Titkolták a karantént a Szent Imre kórházban - a tisztifőorvos mellébeszélt

Orvosok, ápolók kerültek járványügyi megfigyelés alá a Szent Imre kórházban, az érsebészeti osztály nem ügyel – derül ki a lapunk birtokába került iratból.

 

Járványügyi zárlat miatt kedd óta nem ügyel a fővárosi Szent Imre kórház érsebészete – olvasható az országos tisztifőorvos határozatában, amely lapunk birtokába került. Az irat szerint a kórház főigazgatója hétfő kora délután jelezte a Nemzeti Népegészségügyi Központnak azt: „A személyi feltételek nem teljesülése (orvosaink és az ápoló személyzet járványügyi megfigyelés alatt állnak) az érsebészeti ügyeletben való részvételét határozatlan ideig vállalni nem tudja.” A vezető egyúttal azt kérte a tisztifőorvostól, hogy jelöljön ki határozatlan ideig helyettesítő intézményt. Müller Cecília tisztifőorvos válaszában jelezte, hogy csak a járványügyi zárlat végéig kap a kórház mentességet az érsebészeti feladatok ellátása alól. Az irat nem csak azt igazolja, hogy karanténba kerültek az osztályon dolgozó orvosok, ápolók, hanem azt is: minderről a nyilvánosság előtt igyekezett hallgatni az operatív törzs, sőt, maga az országos tisztifőorvos is.

 

https://nepszava.hu/3073279_titkoltak-a-karantent-a-szent-imre-korhazban-a-tisztifoorvos-mellebeszelt

 

A betegellátás biztonsága nemhogy sérül, de leginkább nincs betegellátás”

g7

Muszáj, hogy leszedjék a fogkövemet, mert ha most nem szedik, ki tudja mikor lehet majd.

A fenti mondat egy budapesti magánfogorvosi rendelőben hangzott el március 10. környékén. Bár akkor már lehetett látni, hogy az elszabadult járvány ezt az ágazatot is érinteni fogja, ám azokban a napokban a szakmában még nem sokan gondolták, hogy tulajdonképpen szó szerint kell érteni a páciensi aggodalmakat.

Az elmúlt két hétben nagyjából egy tucat fogorvossal beszéltünk, és míg március közepén még az okozott bizonytalanságot, hogy mi lesz néhány nap múlva, múlt héten már az volt a kérdés, hogy ki éli túl a következő néhány hónapot. A helyzet mostanra annyira súlyossá vált, hogy kedden a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi szervezete már a kormány segítségét kérte. Lényegében azért, hogy el lehessen kerülni a szektor összeomlását.

https://g7.hu/vallalat/20200403/a-betegellatas-biztonsaga-nemhogy-serul-de-leginkabb-nincs-betegellatas/

 

Az EU kifizetné a kieső béreket, csak ne rúgjanak ki senkit – Magyarország is hozzáférhet a forrásokhoz

Az Európai Unió 100 milliárd eurót biztosít hitelből a munkahelyek és vállalkozások fenntartása érdekében – a forrásból kérhet Magyarország is.

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke Brüsszelben jelentette be az unió válságkezelő csomagját, amelynek célja, hogy megszüntesse a járvány okozta gazdasági szakadékot az uniós tagállamok között.

https://forbes.hu/uzlet/az-eu-kifizetne-a-kieso-bereket-csak-ne-rugjanak-ki-senkit-magyarorszag-is-hozzaferhet-a-forrasokhoz/

 

Koronavírus: nem jelentkezett a kormány az EU civileket mentő programjára

Miközben Szijjártó Péter a magyarok mentésében erélytelen Uniót emlegette, egy nagyon fontos dologról nem tett említést.

 

Az Európai Unió koordinációja elkésett és jelentéktelen volt a magyar állampolgárok repatriálásában, járvány elöli menekítésében - fejtegette hétfőn, március 30-án a Parlamentben a külügyminiszter. A valóság elég gyorsan kopogtatott az ajtón - egy nappal később már tudhattuk, hogy az EU 101 magyart szállított vissza Európába a világ minden tájáról.

A Népszava birtokába jutott információk szerint az itthon ostorozott Brüsszel azonban ennél többet is tehetett volna a világban szétszórt magyarokért – ehhez csak egy, bár fontos lépést kellett volna megtennie az Orbán-kabinetnek. Nem tették meg.

 

https://nepszava.hu/3073229_koronavirus-nem-jelentkezett-a-kormany-az-eu-civileket-mento-programjara

 

Aki elveszíti a munkáját, az találjon gyorsan újat - üzente a kormány

A kormány szerint a munkavállalók bérét most is épp eléggé védik, így nem szükséges, hogy az állam átvállalja a cégektől a bérköltségek bizonyos hányadát.

 

A kormány nem tervezi, hogy a bérgarancia szabályainak kiterjesztésével védje meg a munkavállalókat a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet gazdasági hatásaitól - derül ki Schanda Tamásnak, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkárának az MSZP-s Szakács László írásbeli kérdésére adott válaszából. A bérgarancia lényege, hogy a csökkentett munkaidőben vagy kényszerszabadságon lévő foglalkoztatottak bérének egy részét az állam a járvány időszakában átvállalja. Az ITM államtitkára szerint azonban a hatályos jogban rögzített rendelkezések megfelelő garanciát nyújtanak a munkavállalókat megillető munkabér védelméhez.

"Aki elveszíti állását, azt abban kell segíteni, hogy mihamarabb újat találjon" - fogalmazott Schanda Tamás. Nem tervezi a kormány az álláskeresési támogatás háromról kilenc hónapra emelését sem, ugyanis a munkáltatókat kell támogatni abban, hogy a munkavállalóikat megtartsák a válságos időben is

https://privatbankar.hu/cikkek/makro/aki-elvesziti-a-munkajat-az-talaljon-gyorsan-ujat--uzente-a-kormany.html

 

Európában sehol sem pusztít úgy az áremelkedés, mint Magyarországon

A januári 4,7 százalékos magyar infláció egész Európában a legmagasabb volt, még a mögöttünk második Romániában sem haladta meg a 4%-ot az áremelkedés üteme – derül ki az Eurostat pénteken megjelent adataiból. Az egész kontinensen elsősorban a szolgáltatások, valamint a feldolgozott élelmiszerek, az alkohol és a dohányáruk húzták felfelé az inflációt.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200221/europaban-sehol-sem-pusztit-ugy-az-aremelkedes-mint-magyarorszagon-416697

27 milliárdból 5600 méteres kabinos libegőt építenek Tihany és Balatonfüred közé

A 20 db 12 személyes kabinnal 10 perc alatt lehet átjutni egyik településről a másikra 35 méter magasan.

2021 június elejére elkészül a Balatonra tervezett, rendkívül látványos turisztikai attrakció Tihany és Balatonfüred között.

https://csodalatosbalaton.hu/hirek/balaton/27-milliardbol-5600-meteres-kabinos-libegot-epitenek-tihany-es-balatonfured-koze/

Továbbra is a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk

M1

Szilágyi Anna, Csókás Adrienn

A laboratóriumi vizsgálattal igazoltan koronavírussal fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában 623-ra emelkedett hazánkban, és elhunyt újabb öt idős, nyolcvan év feletti krónikus beteg, ezáltal 26-ra nőtt az áldozatok száma – számolt be az országos tisztifőorvos az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta, jó hír, hogy a gyógyultak száma 43 főre emelkedett.

A minták laboratóriumi vizsgálata gőzerővel folyik, a nap 24 órájában végzik ezeket.

Noha napról napra nő az igazolt fertőzöttek száma, még mindig a csoportos megbetegedések időszakában vagyunk, és nagyjából egyenletesen oszlik el a megbetegedettek aránya az országban, minden megyében van fertőzött – hangsúlyozta a tisztifőorvos.

https://magyarnemzet.hu/belfold/hamarosan-kezdodik-az-operativ-torzs-sajtotajekoztatoja-2-7964573/

Szijjártó: Ne legyünk képmutatóak!

MTI MAGYAR NEMZET

Továbbra is mindent megteszünk azért, hogy a magyar emberek egészségét és életét megvédjük, a határon kívül rekedt magyarokat hazahozzuk és a magyar gazdaságot mielőbb újraindítsuk – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki online sajtótájékoztatóján.

Közölte: néhány európai uniós tagállam politikai vezetője álhíreket, hazugságokat terjesztett az elmúlt napokban Magyarországról, azt mondták, hogy nem ülésezik a parlament, miközben a jövő héten maga is felszólal a plenáris ülésen. Azt is mondták, hogy diktatúraépítésre kapunk lehetőséget, holott a védekezéssel összefüggő döntések meghozatalára kapott a kormány felhatalmazást – mutatott rá.

A külügyminiszter megjegyezte: arra kérte európai kollégáit, hogy először olvassák el a törvényt és utána beszéljenek róla.

https://magyarnemzet.hu/belfold/szijjarto-peter-az-eu-s-kulugyminisztereknek-ne-legyunk-kepmutatoak-7965530/

Üzenjük Brüsszelnek: Ne akadályozzák a védekezést!

FACEBOOK MAGYAR NEMZET

– Brüsszel ahelyett, hogy a koronavírus elleni küzdelmet segítené, már megint Magyarországgal van elfoglalva – kezdte a Facebookon Hidvéghi Balázs.

– Sértegeti a magyar jogállamiságot, hazugságokat terjeszt, támogatást nem ad,

sőt a kötelező kvóta ügyében is most elmarasztal bennünket. Látható, hogy ezekkel a vádaskodásaikkal, a saját alkalmatlanságukat akarják leplezni. De ezt nem hagyhatjuk szó nélkül.

– Innen üzenjük Brüsszelnek: Ne akadályozzák a vírusellenes védekezést!

– hangsúlyozta a fideszes EP-képviselő.

https://magyarnemzet.hu/belfold/uzenjuk-brusszelnek-ne-akadalyozzak-a-virusellenes-vedekezest-7965839/

Hadházy Ákos tesztel

VAJON KIK ÁLLHATNAK A VÍRUSSZŰRÉSSEL KAPCSOLATOS HAZUG RÁGALMAK MÖGÖTT?

Bayer Zsolt Magyar Nemzet

A 24.hu-n jelent meg egy cikk Spirk József aláírásával és Hadházy Ákos súgásával, amely az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) vírustesztjeinek közbeszerzését (a közbeszerzés hiányát) veszi górcső alá. A 24.hu cikke Hadházy Ákos úgynevezett „korrupciófigyelő” performanszain alapul, amelyek keretében Hadházy tisztességes embereket rágalmaz meg vagy önszorgalomból, vagy pénzért, ez majd egyszer kiderül. Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen, miért éppen Hadházy küzdene ingyen a korrupció ellen, persze ez nem tényállítás, csak afféle sejtetés, amit Hadházy szokott alkalmazni abban az esetben, amikor maga is tudja, hogy hazudozik, de politikai okokból és/vagy megbízója elvárásai szerint muszáj teljesítenie.

Ez a vírustesztek körüli (mű)botránykeltés pontosan ilyen eset.

És még egy rendes, tisztességes botrányra sem futotta ezúttal, ugyanis párját ritkítóan rövid életű volt a cikk a 24.hu-n, alig néhány órával megjelenése után már el is tüntették. Nem, nem hátrébb rakták, nem eldugták, egyszerűen eltűnt a felületről. És akkor lássuk a tényeket!

https://magyarnemzet.hu/velemeny/hadhazy-akos-tesztel-7963571/

Védekezők és haszonlesők

A HONVÉDSÉG AZ EGYEDÜLI, AZONNAL REAGÁLÓ ERŐ, AMELYRE VÁLSÁG IDEJÉN SZÁMÍTHATUNK

Haraszti Gyula Magyar Nemzet

Egyre felháborítóbb a magyar ellenzék viselkedése az egész világot sújtó katasztrófahelyzet idején. Miután a lakosság többségét, így a saját választóik egy részét is megdöbbentő lépéssel leszavazták a veszélyhelyzeti intézkedések meghosszabbítását, most a honvédség bevetésének és alkalmazásának létjogosultságát vonják kétségbe.

Vadai Ágnes (DK), Varga-Damm Andrea (Jobbik) és Harangozó Tamás (MSZP) közös közleményükben azzal zaklatják a döntéshozókat, hogy a kijárási korlátozások idején ­miért vezényelték ki a Magyar Honvédséget az utcákra, illetve mely vállalatokhoz és miért küldtek honvédelmi irányítócsoportokat. Benkő Tibor honvédelmi miniszter ugyanis bejelentette, hogy az általa vezetett, a létfontosságú vállalatokért felelős akciócsoport ilyen egységeket küld bizonyos cégekhez, és közölte azt is, az országot hét járőrkörzetre osztották, illetve mostantól nagyobb létszámban lesznek jelen az utcákon katonák.

Az ellenzéki kommüniké célja természetesen megint nem a segítő szándék

https://magyarnemzet.hu/velemeny/vedekezok-es-haszonlesok-7964504/

Már Németországban is több igazolt fertőzött van, mint Kínában

Legkevesebb 2300 egészségügyi dolgozó lett koronavírusos az országban.

https://hvg.hu/vilag/20200403_koronavirus_fertozes_jarvany_nemetorszag

Németország már négy országból vesz át betegeket, bevetik a hadsereget is

Németországban megközelítette a 78 ezret a fertőzöttek száma, a halálos áldozatok száma 775-ről 931-re emelkedett. Németország ezzel az 5. legfertőzöttebb ország a világon, viszont a halálozási arány tekintetében nagyon jól áll.

https://index.hu/kulfold/2020/04/02/nemetorszag_hollandia_belgium_luxemburg_koronavirus/

A magyar kormány is csatlakozott ahhoz a kiálláshoz, ami kimondatlanul ugyan, de ellene szól

Trolldiplomácia - így lehetne a legjobban jellemezni azt, hogy a magyar kormány is közzétette weboldalán azt a nyilatkozatot, amit először 13 nyugat-európai kormány képviselt. A nyilatkozat, bár nem nevesíti a magyar kormányt, de egyértelműen azt bírálja. Arról szól ugyanis, hogy veszélyhelyzetre hivatkozva sem lehet fellépni a jogállamiság és a szabad sajtó ellen, márpedig az Orbán-kabinetet pont emiatt bírálják sokan belföldön és külföldön.

 

https://index.hu/belfold/2020/04/02/a_magyar_kormany_is_csatlakozott_ahhoz_kiallashoz_ami_kimondatlanul_ugyan_de_ellene_szol/

 

Megvan, mivel mentenék az élelmiszeripari- és agrárcégeket a koronavírus-válság miatt - Interjú a NAK elnökével

A mezőgazdasági termelő és feldolgozó vállalatok támogatása a koronavírus-járvány miatti nehéz helyzetben kulcsfontosságú ügy, hiszen ha ezek a cégek leállnának, akkor az élelmiszerellátással lehetnek problémák - mutatott rá a Portfolio-nak adott interjújában Győrffy Balázs. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint a vendéglátó szektor teljes leállása közvetlenül érinti az agrárgazdasági beszállító cégeket, ezért már első körben számukra szükség lenne a más meglévő szektoriális kedvezményekre. Az új helyzet legfontosabb tanulsága szerinte, hogy a magyar termékekkel az emberek ellátásának biztonsága garantált még krízis időszakokban is. Figyelmeztetett ugyanakkor arra is ennek kapcsán, hogy ha a külföldi élelmiszeripar termékeit vásároljuk és ennek következtében leépítjük a magyar termékeket, akkor azzal saját magunkat veszélyeztetjük hosszú távon.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200403/megvan-mivel-mentenek-az-elelmiszeripari-es-agrarcegeket-a-koronavirus-valsag-miatt-interju-a-nak-elnokevel-423910

Gergely Márton: Orbán és a jogállamszabású gorilla

Kilátástalan próbálkozás a menekültügyről értelmes vitát folytatni. A jog azonban arra való, hogy az érzelmeket félre tudjuk tenni. Az Európai Bíróság ítélete után kimondhatjuk: Orbán szerződésszegésre építette a bölcs országvezető imázsát.

A menekültek kötelező elosztása halott, és ezt a mostani bírósági ítélet sem változtatja meg. Magányos lehet egy döglött ló nyergében üldögélni

– írta a Twitteren az Európai Bíróság ítéletére reagálva a magyar igazságügyi miniszter, Varga Judit. Frappáns szöveg, ám érvelésnek gyenge, és a magyar kormány ügyének is kártékony. Orbán Viktor 2010 óta arra építi illiberális államát, hogy a jog eszközeivel szinte lehetetlen kimutatni autokrata szándékait.

https://hvg.hu/360/20200403_Gergely_Marton_Orban_es_a_jogallamszabasu_gorilla

Hódolat Brüsszelnek

- ORIGO

Megérkezett végre, amire régóta vártunk. Mert tudtuk, hogy meg fog történni. Mert tudtuk, hogy elkerülhetetlen. És most itt van! Hódolat Brüsszelnek. Eljött a Nagy Sajtótörténeti Pillanat, mégpedig egy, az uniónak csontig behízelgő cikk formájában. Méltóbb helyen nem is jelenhetett volna meg, mint az Indexen. Az a címe: Nem jó belegondolni, mi lenne most az EU segítsége nélkül.
(Annyira rossz most az EU imidzse, hogy tényleg nagyon kellett már egy ilyen írás.)

Elolvasni sem kell, hogy megvilágosodjunk és elrebegjünk néhány köszönömöt, de belekattintva tárul fel teljes egészében a varázslatos igazság. A hömpölygő adatok elénk vetítik, micsoda óriási fejlesztéseket köszönhetünk Brüsszelnek. Az unió túláradó szeretetének szárnyán ide repülő eurómilliárdokból kórházak, rendelők újultak meg, egészségügyi eszközökkel lettek tele a műtők, és még a dolgozók megtartásáról, képzéséről is gondoskodott a csodálatos Európa.

A soha el nem múló hála pillanataiban azért felhívnám a figyelmet némi ellentmondásra.

https://www.origo.hu/itthon/20200403-hodolat-brusszelnek-2020.html

Borsodba előbb érkezett meg az éhezés, mint a koronavírus

Arról még nem tudnak a borsodi kisfalvakban, hogy bárki is elkapta volna a koronavírust. A gazdasági válság viszont villámgyorsan elérte az ország elmaradottabb régióit. Van olyan falu, ahol egy nap alatt hatvan férfi vesztette el a fővárosi állását, tartalékokat pedig eddig se tudtak felhalmozni. A boltok vagy bezártak, vagy úgy felmentek az árak, hogy alig tudnak valamit venni a helyiek, a településről pedig félnek kimozdulni a járvány miatt. Többen azt mondják, jelenleg a civil szervezetek adományai tartják életben ezt a régiót, ahol az éhezés már mindennapos probléma. Elkísértük az Age of Hope Alapítványt Borsodba, lesújtó kép fogadott az ország végén.

https://index.hu/belfold/2020/04/03/koronavirus_szegenyseg_borsod_falvak_szendro_tornanadaska_tomor_kozmunka_tavoktatas_ehezes/

Szabad szemmel: a vírussal kell végezni, nem a demokráciával, üzenték Orbánnak

Nemzetközi sajtószemle, 2020. április 3.

https://nepszava.hu/3073298_szabad-szemmel-a-virussal-kell-vegezni-nem-a-demokraciaval-uzentek-orbannak

Újabb cégeknél jelent meg a katonaság

Újabb vállalatoknál jelentek meg a honvédelmi irányító törzsek - közölte a Honvédelmi Minisztérium pénteken az MTI-vel. A listán élelmiszeripari, szállítmányozási és vegyészeti cégek szerepelnek.

A közlemény szerint csütörtöktől 93-ra nőtt azon vállalatok köre, amelyeknél a létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport döntésének eredményeként honvédelmi irányító törzsek segítik a biztonságos és zavartalan működést az ország ellátásbiztonságának érdekében.

 

https://index.hu/gazdasag/2020/04/03/letfontossagu_vallalatok_elelmiszeripar_szallitmanyozas_ujabb_vallalatoknal_jelentek_meg_a_honvedelmi_iranyito_torzsek/

 

Boszorkányüldözés a járvány közepén

Egyesek azóta nem tudják elviselni a magyar kormányfőt, hogy megmutatta, a migráció nem megállíthatatlan – mondta lapunknak Maximilian Krah, az AfD politikusa

Őry Mariann Magyar Hírlap

Többfrontos támadást indítottak az Orbán-kormány ellen az Európai Unióban. Olyan országok vezetői is a magyar jogszabállyal vannak elfoglalva, ahol a százezret is meghaladta a koronavírusos betegek száma. Ismét napirenden az Európai Néppártban a Fidesz kizárása.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200403-boszorkanyuldozes-a-jarvany-kozepen

 

Liberális járványdoktorok

Egyházi méltóságok a tomboló világjárvány idején idehaza és a világban is arról beszélnek, hogy az emberiség, a civilizáció kapott egy esélyt arra, hogy kicsit jobb emberekké legyünk

Bán Károly Magyar Hírlap

Ujhelyi István, magát szociáldemokratának tituláló politikai kalandor, aki ha franciának születik, az Európai Parlament épületébe sem tehetné be a lábát, ha kiderülne róla, hogy vagyonnyilatkozatot hamisított, idehaza naponta kürtölheti hazugságait a médiában a Magyarországnak válságkezelésre nyújtott uniós forrásokról. Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök, aki annyira beleszerelmesedett a politikacsinálásba, hogy még „demokratikus” pártot is csinált magának, magánbankárként segíti kis kamattal a tagokat, maffiavezért is pénzel, most azzal állt elő, hogy ezermilliárd forintból egymillió munkavállaló hat hónapig kapjon havi százezer forintot. Aztán minden rendbe jön, huss el koronavírus-járvány!

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200403-liberalis-jarvanydoktorok

The Guardian: Börtöntől és bírósági eljárásoktól félnek a magyar újságírók

A rendeleti kormányzás lehetőséget ad, hogy a rémhírterjesztőnek vélt újságírókat öt év börtönnel sújtsa. Az újságírók szerint, írja a lap, az új törvényt már arra használják, hogy megtagadják számukra az információkhoz való hozzáférést. Egy anonimitást kérő újságíró azt mondta a lapnak, hogy az egyik kórházból visszahívta az intézmény szóvivője, hogy biztos jó ötlet-e állítólagos fertőzött orvosokról érdeklődni egy nappal a javaslat elfogadása előtt.

Magyarország, emlékeztet a Guardian, a második legrosszabb az EU-tagállamok között sajtószabadság tekintetében a Riporterek Határon Nélkül listáján. Bár Kovács Zoltán államtitkár szerint a törvény a szándékos dezinformálást, álhírek direkt terjesztését büntetné, egy múlt heti, külföldi újságírókkal folytatott konferenciabeszélgetésben Varga Judit igazságügyi miniszter kijelentette: a jogi rendelkezés „megfelelő és szükséges a rosszindulatú dezinformációs kampányok ellen”. Világossá tette,

a rendelkezés mindenkire vonatkozik, nem csak az újságírókra.

„Több per is következhet, ami nagyon nehéz anyagi helyzetbe juttatna minket”, idézik Lukács Csabát a Magyar Hangtól. Erdélyi Péter, a 444 főszerkesztője azt mondta, bizonyos helyeken öncenzúrához vezethet a törvény. 

https://168ora.hu/kulfold/the-guardian-ujsagirok-felhatalmazasi-torveny-183786

Lapszemlénk a világból – CS Monitor: Önkormányzati szinten továbbra is megmaradt a demokrácia Magyarországon

https://168ora.hu/itthon/nemzetkozi-lapszemle-sajto-magyarorszag-183776

Rendkívüli támogatással segíti az állás nélkül maradtakat Pikó András kerülete, de mások is igényelhetik

Új rendkívüli települési támogatást hozott létre a járvány miatt kialakult rendkívüli élethelyzet megsegítésére a józsefvárosi önkormányzat. Mint a kerület honlapjáról kiderül, ide tartozhat például, ha valakinek

·         a karantén miatti rendkívüli költségei léptek fel

·         támogatnia kell idős, beteg családtagját

·         rendkívüli egészségügyi kiadásai léptek fel

·         elvesztette alkalmi munka lehetőségeit

·         elveszítette a munkáját és a rendkívüli helyzet miatt nem talál mást, és álláskeresési támogatásra sem jogosult.

Azokat a munkanélkülieket, akik jogosultak álláskeresési járadékra, illetve foglalkoztatást helyettesítő támogatásra, a kerület arra kéri, mielőtt a rendkívüli települési támogatásért hozzájuk fordulnak, igényeljenek álláskeresési járadékot, illetve foglalkoztatást helyettesítő támogatást a Budapest Főváros Kormányhivatala VIII. kerületi Hivatala Foglalkoztatási Osztályán.  

https://168ora.hu/itthon/piko-andras-rendkivuli-tamogatas-183794

Németország európai ügyekért felelős minisztere szerint a feszültségcsökkentés egyértelmű jelére van szükség a magyar kormány részéről

„A megértés és a deeszkaláció világos jelére van szükség a magyar kormány részéről” – mondta a Die Weltnek adott interjúban a német külügyminisztérium európai ügyekért felelős államminisztere. Michael Roth szerint be kell vezetni egy úgynevezett jogállamisági mechanizmust, amelynek révén rendszeresen valamennyi EU-tagországban megvizsgálják a jogállamiság elveinek érvényesülését. Ha ez megvalósulna, akkor  nem lehetne azzal vádaskodni, hogy „pellengérre akarunk állítani” egyes országokat. Hozzátette: pénzügyi szankciókkal kell sújtani az alapértékeket megszegő tagországokat. Szerinte

nem lehetne megmagyarázni a német lakosságnak, hogy hogyan fordulhat elő, hogy egy ország EU-s forrásokból finanszírozza az állami beruházások nagy részét, „és aztán megsérti az EU elveit”.

https://444.hu/2020/04/03/a-nemet-europai-ugyekert-felelos-miniszter-szerint-a-magyar-kormany-reszerol-a-feszultsegcsokkentes-egyertelmu-jelere-van-szukseg

Két hónappal a járvány kirobbanása előtt függesztették fel a programot, amivel ilyen világjárványokat jeleznének előre

Két hónappal azelőtt, amikor jelen ismereteink szerint a kínai Vuhanban megfertőződött az első ember a mostanra világjárványt okozó új típusú koronavírussal, Donald Trump kormánya felfüggesztette azt a kétszáz millió dolláros, a pandémiák korai előrejelzését szolgáló programját, aminek a célja éppenséggel az lett volna, hogy például kínai, de más országbeli orvosokat is kiképezzenek arra, hogyan lehet felfedezni egy hasonló fenyegetést, és hogyan kell reagálni rá, írja a Los Angeles Times.

A 2009-ben a külföldi segélyezésért felelős amerikai kormányszerv, a USAID által indított programban 1200 kórokozót, köztük több mint 160 új típusú koronavírust azonosítottak potenciális veszélyforrásként. A PREDICT névre keresztelt program részeként hatvan külföldi orvosi labor - köztük a SARS-CoV-2-t végül azonosító vuhani laboratórium munkatársait támogatták és képezték ki.

https://444.hu/2020/04/03/ket-honappal-a-jarvany-kirobbanasa-elott-fuggesztettek-fel-a-programot-amivel-ilyen-vilagjarvanyokat-jeleznenek-elore

Bors: 11 nappal a hazajövetelük után tesztelték csak a magyar úszókat

Miután visszatértek a külföldi edzőtáborból, nem egyből vonultak karanténba azok a magyar úszók, akikről a héten kiderült, hogy elkapták a koronavírus-fertőzést, írja a Bors. A bulvárlap szerint a Kőbánya versenyzői három nappal hazatérésük után még edzettek, igaz egyetlen alkalommal a Kőér utcai uszodában. A Magyar Úszószövetség korábban átállította, hogy a kilenc megfertőződött sportoló és edző azonnal karanténba vonult, most kiderült, hogy ez nem volt igaz, sőt, a Bors úgy tudja, hogy 

Habár március 13-án érkeztek haza, csak 11 nappal később, 24-én végezték el rajtuk az első teszteket. 

https://444.hu/2020/04/03/bors-11-nappal-a-hazajoveteluk-utan-teszteltek-csak-a-magyar-uszokat

Müller Cecília: Nem szükséges tesztelni az egész országot, felesleges

"Az ismeret, az mindig helyreteszi a dolgokat" - mondta napi sajtótájékoztatója elején Müller Cecília, de végül alig szolgált érdemi, új információval. Tájékoztatójában elhangzott, hogy a kisgyermekeknek most, a járvány idején kifejezetten ajánlott beadatni az oltási rendben szereplő védőoltásokat, és erre a védőnői szolgálat tájékoztatása szerint készen is áll.

Bár az operatív törzs az elmúlt napokban rendre azt hangoztatta, hogy minden védőfelszerelés rendelkezésére áll az egészségügyben dolgozóknak, a tisztifőorvos ma újdonságként jelentette be, hogy "ismételten tudnak juttatni a háziorvosoknak védőeszközt", Kiss Róbert alezredes pedig az, hogy "31 kórházba történik meg az egyéni védőeszközök kiszállítása".

https://444.hu/2020/04/03/muller-cecilia-nem-szukseges-tesztelni-az-egesz-orszagot-felesleges

AZ ELLENZÉKNEK CSAK STATISZTASZEREP JUT ORBÁN VIKTOR VÁSÁRI KOMÉDIÁJÁBAN

azonnali

Nehéz nem belátni, hogy minden, ami az elmúlt időszakban történt, a kormányt erősítette, az ellenzék pedig kiszámítható módon viselkedett. Orbán Viktor módfelett élvezi a színdarabot, ahol minden szereplő pontosan azt a szerepet játssza el, amit ráosztottak.

https://azonnali.hu/cikk/20200403_az-ellenzeknek-csak-statisztaszerep-jut-orban-viktor-vasari-komediajaban    

Szakértői vélemény: egyes frontokon vesztésre állunk a válság elleni harcban

A feltörekvő országokat, amelyek között olyan óriások vannak, mint Brazília és India, kilátástalan helyzetbe hozza a koronavírus-járvány és az ahhoz kapcsolódó gazdasági összeomlás - állítja Kenneth Rogoff, az IMF volt főközgazdásza. Az USA az egészségügy fronton vesztésre áll a vírus elleni háborúban.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/koronavirus-jarvany-valsag-usa-kozgadasz-rogoff-imf.703579.html

Társadalmi robbanás fenyeget, ha a magyar kormány ezt elmulasztja meglépni

Jelen állás szerint egy foglalkoztatási válság enyhítését célzó állami bérkompenzációs csomag bevetését a legtöbb gazdasági szereplő szorgalmazza: az országos munkáltatói szövetségek (VOSZ, MGYOSZ) és a szakszervezetek egységesen, míg a helyi és ágazati érdekképviseletek egymástól függetlenül keresik meg az ügyben a kormányt, amely azonban eddig semmilyen reakciót nem adott a kérelmekre. Úgy fest, a cégek jó része segítség nélkül hetek múlva már nem lesz képes fenntartani dolgozói munkaviszonyát, miközben az érdekegyeztetés csatornái bedugultak.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/munka-munkahely-allas-ber-koronavirus-mentocsomag.703537.html

Amerikai Népszava

“GENETIKÁNKBAN” VAN AZ ORBÁNIZMUS: MAGYARORSZÁG SEM SZŰKÖLKÖDIK KORRUPT HAMIS PRÓFÉTÁKBAN

Döbbenetes videófelvétel került fel március 31-én a Belvárosi Gyülekezet YouTube csatornájára. A felvételen Dombó Zsolt, a Belvárosi Gyülekezet vezetője, a Budapesti Próféta Suli vezetője prófétált nagy lendülettel, amelyben az állította, hogy a magyarok “genetikai” alapon védik Európát (“ez a genetikánkban ott van”), ez a védelem pedig “a szellemi és fizikai határok megvédése”. A próféciában felmondta a magyar kormánypolitikai lózungjait, az orbáni propaganda hazugságait, magát az orbánizmust. Dombó Zsolt mögött Mikes Attila, a Pestszentlőrinci Agapé Gyülekezet presbitere, a Próféta Suli egyik elindítója látható. A prófécia méltó ahhoz a rendszerhez, amelyről áradozott, miután a náci fajelmélettel, genetikai alapon magyarázta, hogy a magyar identitás lényege az orbánizmus.

Az Orbán-rezsim ez év februárjában csaknem 90 millió forint támogatást nyújtott a Nyári Dicsőítő és Próféta Iskola megrendezésére, amelyből ez a “prófétai mozgalom” kinőtt. A pénzt a magyar “próféták” használhatják fel. Dombó Zsolt a 90 millió forintért prófétálta bele a magyarok vérébe

https://nepszava.us/genetikankban-van-az-orbanizmus-magyarorszag-sem-szukolkodik-korrupt-hamis-profetakban/

A polgármester lemondott arról, hogy 30 ezer liter kézfertőtlenítőt gyártsanak Szekszárdon

Elvileg minden készen állt gyártási folyamathoz, a fideszes Ács Rezső azonban lefújta az akciót. A polgármester szerint a gesztus szép, de látni szeretné az engedélyeket is.

„Sajnos a tegnapi napon Ács Rezső polgármesterként, senkit meg nem kérdezve lemondta a 30.000 liter kézfertőtlenítő előállítására vonatkozó felajánlást, amiből mindenkinek juthatott volna. Az eddigi számítások szerint a piacon jelenleg 2.000 Ft/liter áron kapható szert a város összefogással literenként 100Ft körüli áron tudta volna előállítani. Erre nagy szükség lett volna, mivel hiánycikk sok helyen” - írta csütörtöki Facebook-bejegyzésében Bomba Gábor, szekszárdi önkormányzati képviselő, az ellenzék korábbi polgármester-jelöltje. 

https://nepszava.hu/3073369_a-polgarmester-lemondott-arrol-hogy-30-ezer-liter-kezfertotlenitot-gyartsanak-szekszardon

Olyan népszerű az operatív törzses kifestő, hogy egy időre leállt az oldal

MAGYAR HANG

Letölthető kifestőt készített az Operatív Törzs napi tájékoztatójából egy online áruház. Az alkotókat az utóbbi napokban háromszereplős napi tájékoztatók ihlették meg.

A fekete-fehér képen Müller Cecília országos tiszti főorvos, Lakatos Tibor, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője, illetve Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője látható a virágcserepek mögött és a növényindák között.

https://magyarhang.org/belfold/2020/04/02/olyan-nepszeru-az-operativ-torzses-kifesto-hogy-egy-idore-leallt-az-oldal/

 

Meglepőt húzott a rendőrség szóvivője az operatív törzs beszámolóján

Megtarotta pénteken a napi rendes sajtótájékoztatóját a koronavírus elleni védekezésért felelős operatív törzs, ami meglepően zárult.

 

Gál Kristóf, a rendőrség szóvivője zárásképpen összefogta a papírjait, ekkor villant fel egy kifestő, amin az operatív törzs sajtótájékoztatóinak rendszeres tagjai, balról jobbra: Lakatos Tibor ezredes, Müller Cecília országos tisztifőorvos, valamint ő szerepel. Alább látható a jelenet.

 

Az említett kifestő pár napja tűnt fel a Facebookon, ami olyan népszerűségnek örvend, hogy pár órára leállt az oldal, ahol le lehet tölteni (erről a Magyar Hang számolt be). De mi volt ezzel a célja a szóvivőnek, és ki is az a Gál Kristóf?

 

Színésznek tanult, rendőr lett belőle

A jelenlegi szóvivő 27 évesen állt be rendőrnek. 2014-ben az Index beszélgetett vele, az interjúból kiderül, hogy korábban színésznek tanult, tagja az AlkalMáté Trupp-nak, Horvai István és Máté Gábor egykori színészosztályának tagjaiból álló alkalmi társulatnak. Gál abba az osztályba járt, amelyben többek között Fenyő Iván, Kovács Patrícia és Jordán Adél is tanult. Gállal pár éve készített interjút a Magyar Narancs.

Bár nem világos, hogy a szóvivő be akart szólni azoknak, akik viccet csinálnak az operatív törzsből vagy humorosnak vélik a tájékoztatók menetét, esetleg egyfajta kikacsintás volt a részéről ez a performansz, az biztos, hogy az elmúlt pár évben az Instagramon kamatoztatta színészi képességeit.

https://magyarnarancs.hu/belpol/operativ-torzs-szovivo-128453

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.