2020, április 30 - 09:53 Sajtószemle

Már háromszáz halottja van a koronavírusnak Magyarországon, nőtt a fertőzöttek száma

Újabb 78 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2727 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma — írja a koronavirus.gov.hu.

Elhunyt újabb 9 krónikus beteg. Ezzel 300 főre emelkedett az elhunytak száma, 536-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból

 

983 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 50-en vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat készülve a tömeges megbetegedések fázisára.

https://24.hu/belfold/2020/04/29/koronavirus-fertozottek-szama-halalos-aldozatok-magyarorszag/

Kövér László „megfejtette”: az ellenzék nem a magyar nemzet része

A magyarországi balliberális ellenzék a globalista, nemzetellenes hálózat része, a nyugat-európai véleményformálók az ő szándékosan téves információikra, rágalmaikra alapozzák a maguk propagandahadjáratát – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Demokrata című kormánypárti lap szerdai számában.

A koronavírus-helyzet kezelése érdekében született törvénnyel kapcsolatban pedig szerint nem válik el egymástól a nemzetközi kifogás és a hazai ellenzéki bírálat, a kettő egy és ugyanaz – mondta.

„A magyarországi balliberális ellenzék a globalista, nemzetellenes hálózat része, a nyugat-európai véleményformálók az ő szándékosan téves információikra, rágalmaikra alapozzák a maguk propagandahadjáratát. Ez az ellenzék nem a magyar nemzet része, hanem ennek a világelitnek a komprádor alakulata”, fogalmazott, és Rákosi Mátyáshoz vagy Gerő Ernőhöz hasonlította őket.

Hozzátette: a törvény a legmagasabb fokú demokratikus garanciát adja az által, hogy az Országgyűlés kezébe adja a kormány felhatalmazását. A kormány a szükségesnél egy perccel sem élhet tovább azokkal az eszközökkel, amelyeket a parlament utalt a rendelkezésébe – tette hozzá.

A nemzetközi nyomásgyakorlást a magyar kormányra a Harmadik Birodalom utolsó háborús évéhez hasonlította, amikor már mindenki tisztában volt azzal, hogy elveszítették a háborút, de senki nem tudott időben véget vetni az őrületnek, megakadályozva a súlyos veszteségeket. „Mintha a brüsszeli bunkerben ülő globalista vezérkar sem hinne már a győzelemben” – fogalmazott.

https://merce.hu/2020/04/29/kover-laszlo-megfejtette-az-ellenzek-nem-a-magyar-nemzet-resze/

Mészáros Lőrinc hétfőn is vett négy szállodát és egy élményfürdőt

A Mészáros Lőrinc korbbi felcsúti polgármester érdekeltségébe tartozó Konzum Nyrt. hétfőn megvásárolta a Ligetfürdő Kft. 100 százalékos üzletrészét – közölte a cég kedden a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. A tranzakcióval a társaság kizárólagos érdekeltségébe kerül két osztrák szálloda, egy montenegrói wellness hotel, valamint a szegedi Hotel Forrás és a Napfényfürdő Aquapolis. A tranzakciót a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) előtti eljárás lefolytatását követően zárják.

https://nepszava.hu/1162050_meszaros-lorinc-hetfon-is-vett-negy-szallodat-es-egy-elmenyfurdot

Itt a külügy válasza a rejtélyes kínai dobozokról: izolációs köpenyek vannak bennük, „amelyek természetesen használhatók az egészségügyben

„Nem egészségügyi” – ez áll kínaiul több dobozon is abból a védőfelszereléses rakományból, amely még hétfőn érkezett Magyarországra Kínából, írtuk meg még kedden.

A 168 Óra az ellentmondás feloldásáért a külügyminisztériumhoz és az operatív törzshöz fordult, a külügy ma reggel reagált is kérdéseinkre. Mint írják, az ominózus dobozban (amelyből egyébként több is van, az MTI fotóin is egyértelműen látható - BLN) 

„olyan izolációs köpeny van, amely természetesen használható az egészségügyben, hiszen megvan az úgynevezett CE tanúsítványa, vagyis az európai szabványok szerint bevizsgált termék”.

Leszögezték, a köpeny megfelel a minőségi előírásoknak, így az Európai Unióban is használható.

Az ugyanakkor pont kimaradt a válaszból, miért van rajta akkor kínaiul ez a felirat.

Kedden egyébként Menczer Tamás külügyi államtitkár jelentette ki a parlament népjóléti bizottságának ülésén, hogy kizárólag európai tanúsítvánnyal rendelkező maszkokat vásárolnak, és nem is azért vásárolnak maszkokat, hogy azoknak a jelentős hányada rossz minőségű legyen.

Ettől még persze azt továbbra sem tudjuk, mi szükség volt a koronavirus.gov.hu oldalról leszedni a feliratot mutató képet, de erre az operatív törzstől várjuk a választ.

https://168ora.hu/itthon/kulugy-valasz-nem-egeszsegugyi-184765

Csokinyúllal és minimálbérrel várja Nyugat-Európa a kiszolgáltatott kelet-európai vendégmunkásokat

Hamar kiderült ugyanis, hogy a nyugati országok több területen is komoly bajba kerülnek, ha nem állhatnak munkába a kelet-európai országokból érkező emberek. Az ápolási, idősgondozási feladatok mellett van még egy szektor, ami nagyon megsínylette volna a keleti munkaerő távolmaradását: a mezőgazdaság. 

Csokinyulakkal várva 

Ez a probléma Németországban tört felszínre először élesen, ahol közeledett a spárgaszezon, viszont márciusban még úgy állt a helyzet, hogy a földekről évről évre a spárgákat felszedő román és bolgár munkások a járvány miatt nem fognak megérkezni. 

Azóta már tudni, hogy a német mezőgazdasági lobbi hatására a berlini kormány rá tudta venni a kelet-európai országokat, hogy közösen találjanak ki megoldást erre a problémára. És ugyan Németországba is szigorú korlátozásokat vezettek be, hogy külföldiek nehogy behurcolják a vírust, az agrárminisztérium és a belügyminisztérium hónap elején kötött egyezségének hála, áprilisban és májusban is 40-40 ezer külföldi munkás érkezhet az országba a Lufthansa leányvállalata, az Eurowings különjáratain. 

https://444.hu/2020/04/29/csokinyullal-es-minimalberrel-varja-nyugat-europa-a-kiszolgaltatott-kelet-europai-vendegmunkasokat

Kedves Kormány! Most én írok Önnek

Petschnig Mária Zita 

Nem magam miatt, mert nyugdíjasként én elvagyok, és jelentem, rendesen betartom az előírt szabályaikat. Sokak nevében fordulok Önökhöz. Azok érdekében,

·         akik dolgoznának, de nem tudnak, mert elvesztették az állásukat vagy fizetés nélküli szabadságra kényszerültek;

·         akiknek be kellett zárniuk a vállalkozásaikat;

·         akik a lefagyott gazdaságban alkalmi munkához sem tudnak hozzájutni;

·         akik külföldről haza lettek paterolva;

·         akik nem tudnak a határzárak miatt, a szomszédos országokban munkát vállalni;

·         akik az intézmények zárlata miatt, bölcsődés, óvodás vagy iskolás gyermekeiket csak munkájuk feladása árán képesek ellátni és felügyelni;

·         akiknek azért kellett otthagyniuk az állásukat, mert a kórházakból hazaküldött hozzátartozóik gondozását nem áll módjukban másként megoldani.

https://hirklikk.hu/kozelet/kedves-kormany-most-en-irok-onnek/363063

Amiről Müller Cecília hallgat: kozmetikázhatják a koronás áldozati statisztikát – Erről vallott egy elhunyt rokona

Három napja sincs, hogy a mezőszilasi idősotthonban uralkodó áldatlan járványügyi állapotokról szóló cikkünket álhírként reklámozta a közpénzből köztévé híradója, máris itt a folytatás. Egy idősotthonban ápolt és április 14-én elhunyt fertőzött rokona beszélt arról, amiről hallgat a közmédia.

A történet fontos tapasztalataként említette még, hogy mind az intézetben, mind a kórházban emberfeletti erőfeszítéssel igyekeznek megfelelni egy olyan feladatnak, ami emberi körülmények között – a központi utasítás értelmében – szinte teljesíthetetlen. Azt viszont a mai napig érthetetlen és mélyen embertelen gyakorlatként értékeli, hogy a vírus következtében elhunytak listáján miért nem szerepel az elvesztett hozzátartozója, holott mind a népegészségügyi hivatalnál, a megadott zöldszámon, a kórházban, mind a koronavirus.gov.hu oldalon próbált utánajárni. Annyi felvilágosítást kapott mindössze a kórháztól, hogy onnan továbbították az esettel kapcsolatos információkat, de arról fogalmuk sincs, hogy „odafenn” ezt ki dönti el, hogy ki és milyen alapon kerül a statisztikába és ki nem.

https://hirklikk.hu/kozelet/amirol-muller-cecilia-hallgat-kozmetikazhatjak-a-koronas-aldozati-statisztikat-errol-vallott-egy-elhunyt-rokona/363033

Ezzel a videóval köszöntöttek a 11. születésnapján egy kisfiút, aki 2018 óta van bezárva a röszkei tranzitzónába az édesapjával együtt

Az alanti videóval kívánt boldog születésnapot az Iránból elmenekült Arminnak a kisfiú és apja jogi képviseletét ellátó Helsinki Bizottság. Armin ma 512 napja raboskodik a röszkei tranzitzónában.

https://444.hu/2020/04/29/ezzel-a-videoval-koszontottek-a-11-szuletesnapjan-egy-kisfiut-aki-2018-ota-van-bezarva-a-roszkei-tranzitzonaba-az-edesapjaval-egyutt

Karácsony szerint a forgalomcsillapító javaslatok célja, hogy egyetlen halálos közúti baleset se legyen többé Budapesten

Mint Karácsony írja, nem arról van szó, hogy a  városban mindenhol, minden egyes útszakaszon csökkentenék a megengedett sebességet, hiszen Budapest jelentős része már most is forgalomcsillapított zóna. 

„A mi célunk ezen területek növelése ott, ahol az elmúlt években úgy alakultak át a közterek, utcák, autóutak, hogy jelenleg már csak balesetveszélyesen lehet nagyobb sebességgel autózni. Mi ezt a balesetveszélyt fogjuk csökkenteni, és elérjük, hogy ne a cammogástól ideges autósokat kelljen kerülgetniük a folyamatos balesetveszélyben lévő gyalogosoknak a szűk utcákon, ehelyett élhető közterek alakuljanak ki a város gyakorta túlzsúfolt belső részein” – írja Karácsony, aki kitért arra is, hogy pont erre a programra kértek felhatalmazást a választások előtt, azaz hogy zöldebbé, élhetőbbé tegyék a várost. 

Ezen kívül cél még, hogy hosszabb távon nullára csökkentsék a halálos balesetek számát a városban. 

https://444.hu/2020/04/29/karacsony-szerint-a-forgalomcsillapito-javaslatok-celja-hogy-egyetlen-halalos-kozuti-baleset-se-legyen-tobbe-budapesten

Álljon hát itt 9 tényállítás mit, miért és hogyan csinálunk

Karácsony Gergely

Nem, nem hozok statáriális döntéseket, nem élek vissza a veszélyhelyzet miatti felhatalmazással, az nem az én műfajom.

„Örülök a vitáknak a forgalomcsillapító javaslataink kapcsán, annak kevésbé, hogy csillapítatlan sebességgel terjednek a félreértések és a félremagyarázások. Álljon hát itt 9 tényállítás mit, miért és hogyan csinálunk.

https://mandiner.hu/cikk/20200429_alljon_hat_itt_9_tenyallitas_mit_miert_es_hogyan_csinalunk

Alig találtak tünetmentes fertőzötteket a magyar magánklinikák privát tesztjein

Nem reprezentatív, mégis rendkívül érdekes statisztikai adatokat osztott meg Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora egy olyan keddi online tájékoztatón, amit abból az alkalomból tartottak, hogy 4 hazai orvosegyetem közösen kezd letesztelni 18 ezer embert annak megállapítására, hogy mekkora lehet a magyar lakosság valós fertőzöttsége.

Merkely egy olyan összesítést ismertetett, ami azt mutatta be, hogy eddig milyen eredmények születtek a magánintézményekben magánemberek és cégek által elvégeztetett, illetve a négy érintett egyetem által eddig elvégzett, PCR típusú teszteken. 

A magán- és állami intézményekben összesen 33155 ilyen tesztet végeztek eddig, három, gyökeresen eltérő kategóriában:

https://444.hu/2020/04/29/alig-talaltak-tunetmentes-fertozotteket-a-magyar-maganklinikak-privat-tesztjein

 

Texasban használhatatlannak találták és kivonták a forgalomból azt a gyorstesztet, amiből a magyar kormány is bevásárolt és aktívan használ

A jelenség veszélyeit jól illusztrálja, hogy egy amerikai városban a helyi egészségügyi hatóság tesztjén április elején “megbízhatatlannak és használhatatlannak” találtak és visszavontak egy olyan gyorstesztet - az Anhui Deep Blue nevű kínai cég termékét - amiből április elején a magyar kormány is vásárolt, amit nálunk azóta is aktívan használnak, és amiről ebben az "Izgalmas kérdéseket vetnek fel egy nálunk is használt gyorsteszt kamu referenciái" című cikkben írtunk. Ugyanarról a típusról van szó, ami azon a videón is látható, amiről kedden írtunk, ami azt mutatja be, hogyan teszteli le egy mentős a fertőzésgyanús magyar vloggert az otthonában.

https://444.hu/2020/04/29/texasban-hasznalhatatlannak-talaltak-es-kivontak-a-forgalombol-azt-a-gyorstesztet-amibol-a-magyar-kormany-is-bevasarolt-es-aktivan-hasznal

Müller Cecília lényegében lenullázta Maruzsa államtitkár és az érettségizők 573 ezer maszkját

Biztonsággal megtarthatóak hétfőtől az írásbeli érettségi vizsgák, de azért mindenkinek védőfelszerelést osztanak: a tanulók több mint 426 ezer maszkot, a tanárok több mint 147 ezer védőmaszkot és ugyanennyi pár kesztyűt kapnak – részletezte a kormányzati intézkedéseket Maruzsa Zoltán, az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. 

Aki betegen is elmenne vizsgázni, az két cataflammal úgyis kijátszaná az ellenőrzést- véli a köznevelési államtitkár. A külföldről hazatérő diákok karantén nélkül mehetnek írásbelizni.

Maruzsa beszámolójából ugyanakkor az is kiderült, hogy 

rés tátong a járványügyi pajzson: jelen állás szerint a külföldről hazatérő érettségizőket és felvételizőket átengedik a határokon, és vizsga előtt nem kell két hetet karanténban tölteniük; hogy később hogyan izolálják őket, arról még nincs döntés.

Müller Cecília is tanácsokkal szolgált az érettségizőknek: többek között olyanokkal, hogy a szőlőcukrot, és csokit, hozott tollat ezúttal ne osszák meg társaikkal.

Akit megnyugtat a védőeszközök használata, az használja, de nem muszáj beöltözni

- fűzte hozzá az országos tiszti főorvos, ezzel gyakorlatilag zárójelbe téve a kormány által a helyszínen biztosított több százezer maszkot és kesztyűt. Müller arra is kért mindenkit, hogy hozzanak magukkal papírzsebkendőt, de azt használat után dobják ki, ne hagyják az asztalon.

 

https://nepszava.hu/3076341_muller-cecilia-lenyegeben-lenullazta-maruzsa-allamtitkar-es-az-erettsegizok-573-ezer-maszkjat

Újabb adótörvények a parlament előtt - a kisadózók jól járnak

A kormány törvénybe vési a rendeletei adószabályokat és gáláns adómentességet ígér a beruházó cégeknek, fizethetik a kisker-adót a nagy online cégek, az Amazon és az AliExpress is.

https://nepszava.hu/3076317_ujabb-adotorvenyek-a-parlament-elott-a-kisadozok-jol-jarnak

Koronavírus: kéttucatnyi idősotthont ellenőriztek, itt az eredmény

Huszonnyolc fővárosi fenntartású időseket ellátó intézményből csupán két helyen mutattak ki koronavírusos megbetegedést a tesztek.

https://nepszava.hu/3076331_koronavirus-kettucatnyi-idosotthont-ellenoriztek-itt-az-eredmeny

Váratlanul rontotta Magyarország minősítést az S&P

Pozitívról stabilra rontotta a magyar BBB adósbesoroláshoz tartozó kilátásokat a koronavírus miatti általános gazdasági bizonytalanság miatt az S&P hitelminősítő. A lépés időzítése váratlan, ugyanis most elvileg nem volt napirenden a magyar államadósság minősítése.

https://nepszava.hu/3076329_varatlanul-rontotta-magyarorszag-minositest-az-sp

Nagyítóval vizsgálja az idősotthonokat az „állami jogvédő”

Átfogó vizsgálatot indít az alapvető jogok biztosa az idősotthonokban a koronavírus-fertőzések miatt. Kormányzati szereplők eddig ellenzéki fővárost támadták, pedig országos a probléma.

https://nepszava.hu/3076327_nagyitoval-vizsgalja-az-idosotthonokat-az-allami-jogvedo

Valki László Van új nemzetbiztonsági stratégiánk!

Április 21-én a kormány elfogadta a Biztonságos Magyarország egy változékony világban című nemzeti biztonsági stratégiát, és arra kötelezte a minisztereket, hogy annak alapján december 31-ig saját ágazati stratégiáikban is vezessék át a szükséges változtatásokat. Ami a címet illeti, szerintem nem a világ, hanem az áprilisi időjárás szokott változékony lenni, de ez a járvány keserves hónapjaiban végül is csupán elhatározás kérdése. 

Nem világos, miért állítja a stratégia, hogy napjainkban „új világrend” van kialakulóban. Magyarázatként a világban lejátszódó „nagyléptékű gazdasági, társadalmi, demográfiai és környezeti változásokra” és „az egyre szűkösebb globális erőforrásokért folyó versenyre” utal. Eddig úgy tudtam, hogy a világrend ennél valamivel szűkebb fogalom. Világrendnek, mégpedig kétpólusúnak nevezték például a második világháború után kialakult nemzetközi rendszert, amely egészen a hidegháború végéig tartott, amikor is átadta a helyét a többpólusú világrendnek. Vajon összehasonlíthatók lennének a mostanában megfigyelhető változások az 1945 vagy 1990 utániakkal? Ráadásul valóban úgy látják a stratégia összeállítói, hogy „a nemzetközi rendszer gazdasági, politikai és katonai tekintetben egyre inkább többpólusúvá válik”? Ezek szerint az utóbbi három évtizedben nem volt az? Mi volt a világban 2020 előtt, kétpólusú rendszer? 

https://nepszava.hu/3076285_van-uj-nemzetbiztonsagi-strategiank

Közmunkások keretéből kapnak pénzt a friss munkanélküliek

Vég Márton privátbankár

Márciusban még 6 milliárd forintos többletet mutatott a Nemzeti Foglalkoztatási Alap, ami főleg annak köszönhető, hogy idén 40 milliárd forinttal kevesebbet költ a kormány a közmunkásokra, ellenben a bevételei növekednek.

Március végéig biztosan nem viselte meg túlságosan a költségvetést, hogy a koronavírus-járvány miatt tízezrek veszítették el a munkájukat. Azt a KSH lapunk által is megírt adataiból tudjuk, hogy márciusban mintegy 56 ezer fővel emelkedett előző hónaphoz képest az állástalanok száma. Ugyanakkor 56 ezer fő döntő része nem a munkanélküliek, hanem az inaktívak számát növelte. Előbbiekét 2 ezerrel, utóbbiakét 54 ezerrel.

https://privatbankar.hu/cikkek/makro/kozmunkasok-keretebol-kapnak-penzt-a-friss-munkanelkuliek.html

100 milliárdot szórnak szét a cégek között: újabb részletek derültek ki a pályázatokról

A Cégmentő videókonferencián György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a gazdaságvédelmi akcióterv eddig ismert elemein kívül új részletekről is beszélt: az eddig viszonylag keveset emlegetett intézkedéséről, a mikro-, kis- és középvállalatoknak elérhető pályázati forrásokról tudhattunk meg többet. A 100 milliárdos keretösszegű pályázati program forrásait viszonylag könnyen vissza nem térítendő támogatássá alakíthatják majd a vállalkozások.

https://privatbankar.hu/cikkek/vallalat/100-milliardot-szornak-szet-a-cegek-kozott-ujabb-reszletek-derultek-ki-a-palyazatokrol.html

Megmagyarázták, miért lehet újra pozitív a gyógyultak tesztje Dél-Koreában

Ártalmatlan vírusmaradványok okozhatják, hogy a koronavírus okozta Covid-19 betegségből már meggyógyult pácienseket újratesztelve pozitív eredmény születik – közölték szerdán dél-koreai egészségügyi szakértők.

https://nepszava.hu/3076354_megmagyaraztak-miert-lehet-ujra-pozitiv-a-gyogyultak-tesztje-del-koreaban

Szabad szemmel: orbáni koronadiktatúra, becsődölt Nyugat, szépen kereső Kína

Megszületett az autoriter rendszerek "Covid-katalógusa".

nemzetközi sajtószemle

https://nepszava.hu/3076297_szabad-szemmel-orbani-koronadiktatura-becsodolt-nyugat-szepen-kereso-kina

Draskovics belekeveredett a fővárosi zaklatási ügybe

GYURCSÁNY EGYKORI MINISZTERE MOZGATHATTA A HÁTTÉRBŐL A SZÁLAKAT

Kárpáti András Magyar Nemzet

A Magyar Nemzet birtokába került dokumentumok szerint a BKK nemrégiben kipattant zaklatási ügyét is politikai céljaira használta Draskovics Tibor. A vállalat igazgatósági elnökének több konfliktusa is volt a zaklatásokkal vádolt Nagy Zsolttal, aki azt állítja, hogy az ellene folytatott esélyegyenlőségi vizsgálat súlyos szabálytalanságai mögött is Gyurcsány egykori minisztere áll.

 

Draskovics – hatáskörét jócskán túllépve – a zaklatási ügy minden fázisa körül ott bábáskodott, az egyébként titkos vizsgálat minden részletéről tudott, s még az esélyegyenlőségi eljárásrendet is az ő előterjesztése alapján fogadták el

https://magyarnemzet.hu/belfold/draskovics-belekeveredett-a-fovarosi-zaklatasi-ugybe-8056769/

Bocsánatkérésére szólította fel a Fidesz az MSZP-t

MTI MAGYAR NEMZET

Korózs Lajos, a népjóléti bizottság szocialista elnöke szerdai online sajtótájékoztatóján a testület keddi üléséről szólva úgy fogalmazott: Müller Cecília országos tisztifőorvos megfutamodott.

– Csak a szokásos: az MSZP hazudik – írta erre reagálva a Fidesz-frakció az MTI-nek küldött közleményében.

https://magyarnemzet.hu/belfold/bocsanatkeresere-szolitotta-fel-a-fidesz-az-mszp-t-8058041/

Itt a Fidesz módosító javaslata Karácsony tervéhez

PESTISRACOK.HU MAGYAR NEMZET

Minden útszakaszra készüljön egyedi elemzés, kérjék ki az ott élők véleményét és szakaszonként döntsenek az esetleges sebességkorlátozásról – ezt a határozati javaslatot tárta a Fővárosi Közgyűlés mai ülése elé Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP budapesti frakcióvezetője, szemben Karácsony Gergely főpolgármester nagy botrányt kavart tervezetével, amely az egész városban egységesen 20, 30 és 50 kilométerórára csökkentené a megengedett legnagyobb sebességet, azaz még a jól védett autópálya-bevezető szakaszokon is csak döcögni szabadna – olvasható a PestiSrácok portálon.

A Fidesz egyetért avval, hogy tenni kell a balesetek ellen, hiszen megengedhetetlenül sok ember hal meg az utakon, de nem Karácsony Gergely főpolgármester módjára.

A Láng Zsolt által benyújtott javaslat így szól:

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/itt-a-fidesz-modosito-javaslata-8058716/

A csepelieket nem kérdezték meg a hajléktalanszállóról

MTI MAGYAR NEMZET

Karácsony Gergely főpolgármester állítsa le az egykori csepeli szakiskola hajléktalanszállóvá alakításának előkészítését és kezdjen érdemi párbeszédet a XXI. kerület vezetésével, valamint a városrész önkormányzati képviselőivel! – sürgette Németh Szilárd, a városrész fideszes országgyűlési képviselője szerdán sajtótájékoztatón.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-csepelieket-nem-kerdeztek-meg-a-hajlektalanszallorol-8057708/

A zöldnáci

Gajdics Ottó MAGYAR NEMZET

Karácsony Gergelynél sunyibb alakot nem hordott még a Föld a hátán. Csak azért fogalmazok vele kapcsolatban ilyen finomkodóan, mert a miniszterelnök a járvány elleni küzdelem heteit az együttműködés idejének nevezte.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/a-zoldnaci-8056613/

Tombol a demokrácia

Hogy ezen túl mi lenne az újabb vizsgálat tárgya, mi az a magyar ügy, azt legfeljebb Dobrev Klára és a többi hazaáruló hazug felszólalásaiból sejthetjük. Viszont nekem is van egy sejtésem, Magyarországot valakik el akarják foglalni

Kondor Katalin Magyar Hírlap

koronavírus ide vagy oda, a németeknél az „alantas” munkákra továbbra sincs jelentkező. Így aztán újból kénytelenek voltak „importálni” embereket a fejletlen Közép-Európából, hogy elvégezzék – helyettük – a spárgaszedést. Mily érdekes, még erre az egyszerű munkára sem alkalmazhatók az állítólag a munkaerő­hiányt megoldani hivatott és tárt karokkal fogadott migránsok, akik, úgy mondják, a jobb élet reményében érkeztek Európába. Ők – ezek szerint – még a jobb életért sem vállalják a legegyszerűbb munkákat sem, így aztán maradnak a közép- és kelet-európai páriák.

Nem igazán lepett meg a hír.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200428-tombol-a-demokracia

„Hogy miért nem küldött még a gyerek feladatot? Hát azért, mert nem tud mivel”

Noha az ország számos iskolájában flottul működik a digitális oktatás, sok helyen csak álom maradt mindez. Hátrányos helyzetű gyerekeket tanító pedagógusokat és egy segítő kezet nyújtó alapítvány képviselőjét kérdeztük arról, miként lehet megoldani a tanítást és a tanulást ott, ahol ehhez a gyerekeknek semmilyen eszközük sincs.

https://24.hu/belfold/2020/04/29/koronavirus-digitalis-online-oktatas-hatranyos-helyzetu-gyerekek-iskolak/

"Orbán Viktor mit ígért ezért cserébe?" – feszültség Romániában az autonómiatörvény miatt

Klaus Johannis román köztársasági elnök azzal vádolta meg a PSD-s parlamenti többséget, hogy egyezséget kötött a magyar miniszterelnökkel Erdély átadásáról.

Hétfőn a román képviselőház hallgatólagosan elfogadta Székelyföld autonómia-statútumát, amelyet Kulcsár-Terza József képviselő nyújtott be. Klaus Johannis államfő keddi sajtótájékoztatóján hihetetlennek nevezte a parlamentben történteket, mondván, míg ők a vírus ellen harcolnak, addig a PSD segít az RMDSZ-nek Székelyföld autonómiáját megvalósítani – írja a Transindex.

"Míg mi a járvány ellen harcolunk, a PSD azért harcol, hogy Erdélyt a magyaroknak adja

– mondta Johannis, aki leszögezte, hogy amíg ő az államfő, ilyen törvény nem születhet meg.

https://hvg.hu/vilag/20200429_Vajon_Orban_Viktor_mit_igert_ezert_cserebe__feszult_a_helyzet_Romaniaban_az_autonomiatorveny_miatt

Csak öt ország van az EU-ban, ahol több a súlyosan nélkülöző ember, mint Magyarországon

A magyarok 8,4 százaléka élt súlyos nélkülözésben tavaly az Eurostat adatai szerint. Ez jókora csökkenés a 2018-as 10,1 százalékhoz képest, de még így is az EU hatodik legrosszabb mutatója. Egy évvel korábban is a hatodik legrosszabb hely volt a miénk, az látszik más államokéval összehasonlítva a magyar adatot, hogy az EU majdnem minden országában csökkent a súlyosan nélkülözők aránya, ebbe a trendbe illik bele a magyar folyamat is.

Ami a régiónkat illeti: Szlovákia a ritka kivételek egyike, ott 7,0-ról 7,9 százalékosra nőtt az arány, Lengyelországban 4,7-ről 3,9-re csökkent, Csehországban 2,8-ról 2,7-re változott.

Az EU-ban a legrosszabb helyzetet Bulgáriában (19,9), Görögországban (15,9), valamint Romániában (12,6) mérték, rajtuk kívül a litván és a ciprusi mutató rosszabb a magyarnál. A legkevesebb mélyszegénységben élőt Luxemburgban (1,3 százalék), Svédországban (1,6), valamint Hollandiában és Finnországban (2,4) találták.

Az EU polgárainak 5,6 százaléka él súlyos nélkülözésben, vagyis a helyzet a 2012-es mélypont óta (akkor 10,2 százalékot mértek) évről évre javul.

https://hvg.hu/gazdasag/20200429_eu_deprivacio_nelkulozo_lista

Oligarchacégekhez a járvány alatt is folyik a pénz

A koronavírus-járvány a kormányközeli cégeket sem kíméli, az pedig nem meglepő, hogy Orbán Viktor gyorsan a mentésükre siet: a következő hónapokban több százmilliárd forintnyi közbeszerzéssel és pályázattal vigasztalódhatnak a kormányfőhöz legközelebb álló üzletemberek.

https://hvg.hu/gazdasag/20200429_Oligarchacegeknek_a_jarvanyban_is_jar_a_penz

Folytassa, Mesterházy!

origo

A megszokott hevességgel támadták hétfőn a parlamentben az azonnali kérdések során Orbán Viktor miniszterelnököt, míg nem történt valami váratlan: a normalitás szikrája lobogott fel az ellenzéki padsorokban.

"Mindenkinek azért kell szurkolnia, hogy a kormány sikeresen kezelje a válságot" - csapott a lecsóba a volt MSZP-elnök és miniszterelnök-jelölt, Mesterházy Attila. "Jól hallok?" - hegyeztem a fülem, mert én sem hittem el, ami történik.

Olyanokat is mondott, "szurkolok, hogy a koronavírus-válságot kezelő kormányzati lépések sikeresek legyenek, ellenkező esetben ugyanis egyre többen halnak meg, és egyre több család megy tönkre." Az ellenzékiek szinte ledöbbentek, amikor így folytatta: "a válságból kilábalás nemzetközi versenyében szerinte adott a lehetőség az ország, a magyar gazdaság újratervezésére, fontos ugyanis, hogy Magyarország versenyképesebben kerüljön ki a mostani krízisből."

https://www.origo.hu/itthon/20200429-folytassa-mesterhazy-velemenycikk.html

Itt a bizonyíték: Mészáros Lőrinc keményítőgyára szennyezte a Mátrai Erőmű víztározóját

Perrel fenyegetőzött, és bírósági keresetet indított az Átlátszó ellen a visontai Viresol Kft., amikor tavaly novemberben megírtuk: ipari mennyiségű szerves anyag csak a szomszédos telephelyen felhúzott keményítőgyárból kerülhetett a Mátrai Erőmű technológiai víztározójába, ahol aztán tömeges rosszullétet okozó gázszivárgásokat okozott. Pedig a történteket kivizsgáló katasztrófavédelmi hatóság eltitkolt határozatában is néven nevezik a felelőst, sőt, megtiltják számára az Őzse-völgyi víztározó további használatát, és műszaki átalakításra kötelezik a további környezetkárosítás elkerülése érdekében. Még idén januárban is dőlt a cefre a Viresoltól a víztározóba. Mutatjuk a bizonyítékot.

https://atlatszo.hu/2020/04/24/itt-a-bizonyitek-meszaros-lorinc-kemenyitogyara-szennyezte-a-matrai-eromu-viztarozojat/

HA A MEGVÁLTÁS KICSIT RÁÉR, A GAZDASÁG HELYREÁLLÍTÁSA NAGYON GYORS LEHET

Iványi György

A jelenlegi válság nem lesz olyan súlyos, mint az 1929-es, mert minden adott, hogy újrainduljon a termelés és a fogyasztás. Egy akadály van: azok, akik a járvány ürügyén akarnák a világot megváltani.

https://azonnali.hu/cikk/20200429_ha-a-megvaltas-kicsit-raer-a-gazdasag-helyreallitasa-nagyon-gyors-lehet

A fideszes polgármesterek is kiakadtak a kormány balatoni kiárusítási tervein

Közben Rogán Antal államtitkára azt hangoztatja, a balatoni településeknek lett volna lehetőségük a hajózás fejlesztésére, de már késő, most az állam jön.

A balatoni önkormányzatokat hibáztatta Fónagy János, a nemzeti vagyonért felelős államtitkár a parlamentben, amiért „hagyták”, hogy állami tulajdonba kerüljön a balatoni hajózási társaság. Közben a balatoni polgármesterek – a fideszesek is – egységesen kiállnak a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) napvilágot látott „reorganizációs terve” ellen. A balatoni kormánypárti országgyűlési képviselők azonban hallgatnak.

A Narancs.hu múlt csütörtökön az első között írta meg: elkészült a tavaly augusztusban tőkeemlés révén 75 százalékos állami tulajdonba került Balatoni Hajózási Zrt. átalakításának tervezete. A dokumentum szerint „a főtulajdonos rendelkezése alapján” megszüntetnék a társaság legnyereségesebb ágazatát, a vitorláskikötő-üzemeltetést. A kocepcióról május 6-án szavaz a részvénytársaság közgyűlése és a tulajdonviszonyok alapján borítékolható a döntés.

Egymilliárdos bevételt várnak

Pedig a cégnek érdemi bevételei vannak a a vitorláskikötőből: idén egymilliárdos járandóságra számítanak az üzletágból. Az új elképzelések szerint 11 kikötőt pályázat útján bérbe adnak, továbbá négy hajókikötőben megszüntetik a járatokat, a kikötő-ingatlanokat pedig eladják. Szintén dobra vernek egy vízparti szállodát és két kempinget. Mindez 65 fős leépítéssel jár a járvány közepén.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/a-balatoni-hajozas-szethordasat-az-onkormanyzatok-maguknak-koszonhetik-129276

Professzorok kérik a tévéket: ne közvetítsék Trump koronavírusos tájékoztatóit

Az újságírást oktató professzorok szerint közegészségügyi veszélyt jelentenek az elnök tájékoztatói.           

Újságírást oktató professzorok fogtak össze Amerikában, és Jay Rosen, a New York-i Egyetem oktatójának vezetésével nyílt levelet írtak a hírhálózatoknak - arra kérik a tévéket, hogy ne közvetítsék élőben az elnök koronavírusos tájékoztatóit. "Donald Trump arra használja ezt a platformot hogy félretájékoztasson és téves híreket közöljön a Covid-19 vírussal kapcsolatban. Épp ezért a tájékoztatók súlyos közegészségügyi veszélyt jelentenek, életek múlhatnak a hamisságokon, hazugságokon és túlzásokon" - áll a levélben, amit a Columbia Egyetem, valamint a Michigan-i, Pennsylvania-i Egyetem professzora is aláírt, és további oktatókat buzdítanak csatlakozásra. Aggályaikat elküldték az ABC, az MSNBC, az NBC, CBS és a CNN-t is irányító WarnerMedia elnökének és hírigazgatójának is.

A professzorok azt javasolják, hogy ahelyett, hogy élőben közvetítik a tájékoztatókat, inkább csak szemlézzék az eseményeket, az elnöknek pedig csak azokról a kijelentéseiről számoljanak be, amely külső forrásból is megerősíthető - más esetben pedig mutassanak rá, ha Trump hazudik.

https://magyarnarancs.hu/interaktiv/professzorok-kerik-a-teveket-ne-kozvetitsek-trump-koronavirusos-tajekoztatoit-129300

Pert nyert a DK az Emmi ellen, felszínre kerülhetnek a felcsúti TAO-iratok titkai

Hétpecsétes lakat alatt őrzik a milliárdos közpénzek iratait.

A párt évek óta küzd azért, hogy megszerezze a felcsúti fociakadémia TAO-támogatásával kapcsolatos iratokat. A bíróság már évekkel ezelőtt kimondta, hogy a TAO közpénz, ennek ellenére a minisztérium még mindig rejtegeti a milliárdos pénzekről szóló dokumentumokat, ráadásul a Puskás Akadémia is fityiszt mutatott az érvényes bírósági végzésnek.

https://magyarnarancs.hu/belpol/pert-nyert-a-dk-az-emmi-ellen-felszinre-kerulhetnek-a-felcsuti-tao-iratok-titkai-129283

Most még többet nyerhet a szuperkötvénnyel

A MÁP+-nál is megugrott a visszaváltások volumene az elmúlt hetekben, a forgalmazók egy része pedig úgy döntött, eladja a saját ügyfeleinek a visszaváltott papírokat. Aki régebbi MÁP+-t vesz, jobban jár, mint az, aki újat jegyez, hiszen az idő előrehaladtával folyamatosan emelkedik a kamat.

https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/akk-magyar-allampapir-plusz-lakossag-brokerceg-bank-befektetes.705243.html

A német kormány a háború utáni legnagyobb gazdasági visszaeséssel számol

A német kormány az év eleji előrejelzésében 6,3 százalékos GDP-visszaeséssel számol, ami a háború utáni legsúlyosabb recessziónak számít, írja a Spiegel. Ezek szerint a német gazdaság csak 2022-re állnak vissza a járványhelyzet előtti szintre. Ugyanakkor jövőre már 5,2 százalékos fellendüléssel számolnak. 

A német kormány számításai szerint a foglalkoztatottak száma 370 ezer fővel esik vissza, a munkanélküliség pedig  5,8 százalékkal nőhet éves szinten. 

Peter Altmaier gazdasági miniszter a számok ismertetésekor arról beszélt, hogy intelligensen kell továbbtervezni a védekezési stratégiát, és nem lehet kapkodni, nehogy újra elkezdjen emelkedésnek induljon a fertőzöttek száma. 

https://444.hu/2020/04/29/a-nemet-kormany-a-haboru-utani-legnagyobb-gazdasagi-visszaesessel-szamol

Tömegeket zárhatnak ki a közmunkából

Könnyebben kikerülhetnének az emberek a közfoglalkoztatásból egy friss törvénytervezet szerint. Lényegében, ha valakinek rendezetlen a kertje, vagy ott balesetveszélyes építmény található, akkor az önkormányzat saját hatáskörben kizárhatja a rendszerből.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/tomegeket-zarnanak-ki-a-kozmunkabol.705250.html

Az ország tulajdonosa és az ő hűbéresei alátekintenek a birodalomra

Swan Edgar   

Jó reggelt, jó egészséget, kevés mérgelődést mára is. Igaz, ez tegnap sem volt egy nagyon sikeres kívánság, de nem adom fel, egyszer majd csak teljesül.

úgy jár, mint az a nagyszerű magyar vállalkozó, akinek azért kellett átjátszani pénzt, paripát, fegyvert, erőművet, szállodát, állami megbízásokat, tévécsatornát, földeket, ilyesmiket, mert ami az övé, azt akkor a rohadék külföldi multi már nem tudja ellopni. És akkor az a valami itt marad, a véráztatta magyar anyaföldön, itt fialja a pénzt ész nélkül, itt ad munkát a szorgos magyar munkavállalónak. Na, most ez a tőről metszett nemzeti – nem is egyszerűen nemzeti, hanem egyenesen csúti – vállalkozó kibassza a dolgozói felét a szállodaláncaiból. Ha már így alakult és amúgy sincs vendég, elkezdik felújítani a szállodákat. Majd ha befejezik – állítólag két évig is eltarthat, bár én nem hiszem, hogy ez reális lenne -, majd megint lehet pályázni az állásokra.

Úgyhogy most a nagyonmagyar nagyonvállalkozó emberei mehetnek isten hírével.

https://kolozsvaros.com/rovidek/az-orszag-tulajdonosa-es-az-o-huberesei-alatekintenek-a-birodalomra/

Bűvészkednek a számokkal – Egészségügyi szakértők a 168 Órának: a védőeszközöket feltehetően tartalékolja a kormány

Az ellátórendszerben fokozódik a bizonytalanság és a feszültség. Ezt állapítja meg Kásler Miklós miniszterhez írott levelében a Magyar Orvosi Kamara elnöke majdnem ötvenezer gyógyító képviseletében. Kincses Gyula szerint a járvány körülményei között szükségszerű, hogy átszervezzék az egészségügyet, ám ez az átalakítás most esetleges, ad hoc utasítások alapján zajlik, a célul kitűzött állapot az orvosok számára éppúgy ismeretlen, mint az ahhoz vezető út. A lapunknak nyilatkozó szakemberek mind úgy látják, hogy az eddiginél sokkal nagyobb nyíltságra és kevesebb bombasztikus bejelentésre lenne szükség.

https://168ora.hu/itthon/buveszkednek-a-szamokkal-a-vedoeszkozoket-feltehetoen-tartalekoljak-184690

Majdnem félmilliárddal nőtt Kövér minihadseregének fizetése

Emelkedett a törvény szerinti bér, és prémiumból is szépen jutott a házőrség dolgozóinak.

Összesen bruttó 478,5 millió forinttal nőtt 2018 és 2019 között az Országgyűlési Őrség dolgozóinak bére - derül ki szervezet parlamenti oldalára feltöltött, nyilvános beszámolókból. 

Az összesítésből az is látszik, hogy a több százmilliós béremelést nem indokolja a létszám óriási növekedése: míg 2018-ban 416 foglalkoztatott (ebből 16 vezető) dolgozott a szervezetnél, a tavalyi összesítés szerint 424 foglalkoztatott (ebből 18 vezető) volt a házőrségi kötelékben. 

Az őrök bére ugyanakkor 410,5 millióval, vezetőiké 68 millió forinttal nőtt egy év alatt, beleszámítva az alapbér-növekedést, prémiumokat, túlórákat „egyéb juttatásokat" is.

https://nepszava.hu/3076277_majdnem-felmilliarddal-nott-kover-minihadseregenek-fizetese

László Imre: Lelketlen dolog ilyenkor belengetni az egészségügy átalakítását

A kórházi ágyak felszabadítására az egyik magyarázat az, hogy a legrosszabbra készül a kormány, a másik szerint viszont ez az egészségügy átalakításának első lépcsőfoka. A kérdés kapcsán az ATV Start vendége László Imre XI. kerületi polgármester, a DK egészségpolitikusa volt.

http://www.atv.hu/belfold/20200429-laszlo-imre-lelketlen-dolog-ilyenkor-belengetni-az-egeszsegugy-atalakitasat

Kórházparancsnokokat kapnak az idősotthonok is

A Magyar Közlöny szerdai számában megjelent friss rendeletek egyikének értelmében mostmár a legalább 200 férőhellyel működtetett idősotthonokba is kórházparancsnokokat neveznek ki, akik itt intézményparancsnoki feladatokat látnak majd el.

A rendelet további részleteiről itt olvashatnak.

 

http://www.atv.hu/belfold/20200421-2098-fore-nott-az-igazoltan-fertozottek-szama-elhunyt-ujabb-14-koronavirusos-beteg#85897

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.