2020, április 3 - 09:02 Sajtószemle

Von der Leyen: Aggasztanak a magyarországi rendelkezések

A testület megteszi a szükséges intézkedéseket – mondta az Európai Bizottság elnöke.

Az uniós bizottság elnöke érthetőnek nevezte, hogy a tagországok rendkívüli intézkedéseket hoznak az egészségügyi krízis leküzdésére, ugyanakkor aggodalmát fejezte ki, hogy egy részük „túl messzire megy”. Aláhúzta, hogy az intézkedéseknek szükségesnek és arányosnak kell lenniük, érvényességüket korlátozni kell, „nem tarthatnak határozatlan ideig”. A kormányoknak gondoskodniuk kell arról, hogy az intézkedéseket rendszeresen ellenőrizzék – emelte ki. Ursula von der Leyen elmondta, hogy a biztosok szerdai tanácskozásán áttekintették a tagországoknak a rendkívüli helyzet orvoslására hozott intézkedéseit, köztük – mint kiemelte – megvizsgálták a magyarországi helyzetet is. Az uniós bizottság további, rendszeres vizsgálatoknak fogja alávetni a tagállami intézkedéseket – tette hozzá a bizottság elnöke.

https://nepszava.hu/3073204_von-der-leyen-aggasztanak-a-magyarorszagi-rendelkezesek

13 tagpárt kéri a Fidesz kizárását a Néppártból

Az Európai Néppárt 13 tagpártja kérte Dunald Tuskot, a Néppárt elnökét és a pártszövetség vezetését, hogy zárja ki a Fideszt a konzervatív pártcsaládból. Az erről szóló levelet a két belga, a dán, a finn, a cseh, a két svéd, a holland, a görög, a litván, a szlovák, a norvég és a luxemburgi tagpártok vezetői írták alá. Köztük van két miniszterelnök, a görög Kiriákosz Micotákisz és a norvég Erna Solberg aláírása is, ezekben az államokban ugyanis a Néppárt tagpártjai vannak épp kormányon.

A levél aláírói szerint a liberális demokrácia és a joguralom elve az EU-nak és az Európai Néppártnak is alapértékei, és régóta figyelik, ahogy a Fidesz leépíti ezeket Magyarországon. Megemlítik a felhatalmazási törvényt is, amivel a magyar kormány az EU-ban is példátlanul széles jogokat szerzett a koronavírusjárvány okozta veszélyhelyzetben. Az aláírók szerint valóban nagyon fontos a járvány elleni hatékony fellépés, de nem az EU és a Néppárt alapértékeinek meghazudtolása árán.

Megemlítik azt is, hogy a Fidesz tagságát a Néppárt már korábban felfüggesztette, éppen jogállami problémák miatt, és szerintük az az út, amit a Fidesz a felfüggesztés óta bejárt, szintén azt bizonyítja, hogy a magyar kormánypárt nem is lehet teljes jogú tagja a pártcsaládnak. A felfüggesztés azonban a jelenlegi helyzetben már nem elég, a Fidesz kizárására van szükség. A 13 aláíró emellett teljes támogatásáról biztosítja Tuskot és a pártcsalád vezetését az Európai Néppárt integritásának megőrzésében.

https://444.hu/2020/04/02/13-tagpart-keri-a-fidesz-kizarasat-a-neppartbol

Orbánnak címzett levélben mondott lesújtó véleményt a magyar kormány lépéseiről az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára

Élesen bírálja a magyar kormányt Luca Visentini, mert a válsághelyzetben magukra hagyja a munkavállalókat.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára kifogásolja, hogy egyetlen új szabály megalkotása előtt sem egyeztettek a szociális partnerekkel, holott épp a mostani válsághelyzetben lenne a legnagyobb szükség minden ötlet, vélemény megismerésére. Ráadásul szerinte a magyar intézkedések – Európában egyedülálló módon – védelem nélkül hagyják a dolgozókat és egész ágazatokat is. Ezért Luca Visentini felszólítja Orbán Viktort és kormányát – olvasható a levélben, hogy tárgyaljon a munkavállalók és munkaadók szervezeteivel, állami támogatási rendszert dolgozzon ki a munkavállalók védelmére, teremtsen egyensúlyt a dolgozók és a foglalkoztatók jogai közt. A levél üzenete, hogy ha nem tesz meg valamennyi ágazatban mindent, hogy akár részmunkaidős foglalkozatással is, de az emberek megőrizhessék a munkájukat és kompenzációt kaphassanak a kieső jövedelmük pótlására, azzal nehezíti az ország válság utáni talpra állását.

https://nepszava.hu/3073187_orbannak-cimzett-levelben-mondott-lesujto-velemenyt-a-magyar-kormany-lepeseirol-az-europai-szakszervezeti-szovetseg-fotitkara

Hivatalos a döntés: Magyarország megsértette az uniós törvényeket a menekültkvóta elutasításával

Az Európai Bíróság csütörtökön ítéletet hirdetett a kvótaper ügyében: a döntés értelmében Magyarország, Csehország és Lengyelország is

megsértette az uniós törvényeket azzal, hogy nem teljesítették a menekültkvótákról szóló döntést. Azt még nem lehet tudni, hogy mekkora büntetést kell majd fizetni az ítélet következtében.

Az ügy 2017 végén lépett harmadik szakaszába, ekkor került hivatalosan is az Európai Bíróság elé. Az uniós tagállamok 2015 szeptemberében fogadták el – Magyarország, Lengyelország és Csehország ellenkezése ellenére – a 160 ezer menedékkérő európai újraosztását, ennek értelmében Magyarországnak 1264 – főleg közel-keleti és afrikai – menekültstátuszt szerzett embert kellett volna befogadnia és ellátnia.

A döntést Magyarország és Szlovákia megtámadta az Európai Bíróságon, de 2017 szeptemberében a bíróság azt a keresetet elutasította. Ezután a bizottság 2018 januárban beperelte Magyarországot, mert nem hajtotta végre a belügyminiszteri tanács döntését.

A kötelezettségszegési eljárással kapcsolatban Orbán Viktor még 2016 májusában kijelentette, hogy a magyar kormány inkább kifizeti az akármekkora büntetést, minthogy teljesítsék a kvótára vonatkozó szabályozásokat.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/orban-viktor-mult-penteki-levele-duhithette-fel-ennyire-tuskot-7959509/

MIÉRT LÉPETT VISSZA A KORMÁNY A POLGÁRMESTEREK SZÍVATÁSÁTÓL?

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele? Itt a hét kérdése!

Ilyenkor óhatatlanul beindul az ember fantáziája: mi történhetett, amitől a visszalépésre egy internetadós tüntetést és a közigazgatási bíróságokat leszámítva tíz éve képtelen Fidesz visszalép valamitől?

Rendes államférfiként megjött a lelkiismeretük? Esetleg rájuk szóltak? Vagy eleve nem is akarták meglépni? Mivel a végső választ még a legnagyobb kremlinológusok sem fogják tudni megmondani, ezért az a legjobb, ha te szavazod meg!

https://azonnali.hu/cikk/20200402_miert-lepett-vissza-a-kormany-a-polgarmesterek-szivatasatol

EGY ÚJABB KORONAVÍRUSOS HALÁLESET MELLETT 585 REGISZTRÁLT FERTŐZÖTT VAN MAGYARORSZÁGON

Hatvannal vannak többen, mint tegnap. Egy hetvenéves férfi belehalt a fertőzésbe, a felgyógyultak száma pedig 42-re emelkedett.

https://azonnali.hu/cikk/20200402_mar-585-regisztral-koronavirus-fertozott-van-magyarorszagon

"Megszűnt minden, ami New Yorkot várossá teszi"

Kiürült utcákról, a Central Parkban felállított sátorkórházról, mégis olajozottan működő, folyamatos tájékoztatásról számoltak be lapunknak New Yorkban élő magyarok. A 8 és félmilliós amerikai metropoliszban már most 47 ezer koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, de a legrosszabb még bőven hátravan. A Times Square nyomasztóan üres, ahol korábban fizikailag lehetetlen lett volna megtartani a két méter távolságot, most senki nem jár, az emberek pedig visszahúzódtak otthonaikba és várják a végét.

https://hvg.hu/vilag/20200402_New_York_karanten_beszamolo_koronavirus_Egyesult_Allamok

A kormányzat talált-süllyedt játékra kényszeríti a kórházakat a koronavírus ellen

A balszerencse dönti el, hogy melyik intézményből lesz járványközpont: abból, amelyikbe egy fertőzött személy besétál. A kórházak igyekeznek felkészülni a legnehezebb napokra, ám az akadozó ellátás sok helyen indulatokat vált ki.

Vesetranszplantált magyar állampolgár volt a koronavírus-járvány tizenhatodik hazai áldozata. Az elhunyt ráadásul cukorbetegségben szenvedett, tüdejét COPD gyengítette, valamint szívizom-elégtelenséget is diagnosztizáltak nála. Ahhoz képest, hogy a személyiségi jogokra hivatkozva a magyar hatóságok sokáig semmilyen adatot nem adtak ki az elhunytakról, március utolsó napján a kegyeletsértés határát súroló táblázatot hoztak nyilvánosságra.

Ebben nem pusztán a kísérőbetegségek listája szerepelt, hanem minden áldozat életkorát, nemét és anamnézisét is feltüntették. Sorszámozásuk miatt a haláluk napját is bárki kiszámolhatja. Pedig elég lett volna a szikár megállapítás: a magyar elhunytak mintegy kétharmada férfi (ez beleillik a nemzetközi statisztikába), s míg alapvetően idős emberek az áldozatok, 25 százalékuk nem töltötte be a 60. életévét.

Az adatok közlése ellentmondani látszik a magyar adatvédelmi szabályoknak, de illeszkedik az egészségügyi kormányzat eddigi kommunikációs irányvonalába: aki meghal, annak eleve nem voltak jók a túlélési esélyei. Magyarázatra inkább az szorulna, miért magasabb a száz fertőzöttre jutó halálesetek száma az országban annál, amit a külföldi szakértők még elfogadhatónak tartanak. A bécsi DWH kutatói a HVG kérdésére azt mondják, az áldozatok aránya nem haladhatná meg a két százalékot. Míg Németországban és Ausztriában eddig minden századik fertőzött hunyt el, Magyarországon 3,25 százalékos a halálozási arány.

https://hvg.hu/360/202014__szemben_a_virussal__miniszteri_ukazok__hianyzo_tesztek__uvegkoporsok

Orbán a járványról: A java most következik videó

A miniszterelnök szerint az a feladat, hogy a következő hetekben elegendő mennyiségű gyógyszert halmozzunk fel.

A járvány hosszú lesz, a java most következik – állapította meg Orbán Viktor, miután munkacsoportok vezetőivel, kutatókkal, orvosokkal és gyógyszeripari szereplőkkel egyeztetett. Vakcina nincs, sokáig nem is lesz, folytatta borúlátó jóslatait, majd arról is beszélt: Magyarországon több gyógyszer tesztelése is zajlik. A kormányfő szerint vannak olyan gyógyszerek, amiket gyártani is lehet az országban. Jelenleg a gyógyszerek felhalmozását tartja a feladatnak a miniszterelnök.

https://hvg.hu/itthon/20200402_koronavirus_jarvany_orban_viktor_gyogyszer_vakcina

Gomperz: SOS járványügyi intézkedések

A kormány nem lazsál, amikor magyar emberek élete a tét. És alapítványaik budai villái.

Amíg a karanténba zárt ország egyik oldaláról a másikra fordult álmában, a nemzet imperátori jogkörökkel felhatalmazott vezetője a járvány feltartóztatásán fáradozott. A Kormányzó úr nem alhat, vesztegetni való időnk már nincs, hazánkat mikroszkopikus migránsok milliói ostromolják, a hajónkon léket vájó ellenzék a hátunk mögött játszik össze a kórokozókkal.

Eljött a cselekvés ideje.

Nézzük, milyen védelmi tervet eszelt ki a mi apostoli miniszterelnökünk azon a termékeny éjszakán, hogy aztán az átmenetileg rénszarvas nélkül maradó fővadászának segedelmével benyújtsa a legsürgősebb óvintézkedések jegyzékét a magát elhasznált védőmaszkként leselejtező parlamentnek.

Erről szól még a cikk:

Migránsok átcsempészéséről  a légzőkészülékek csövein

A nemváltás és a koronavírus viszonyáról

A Városliget beépítésének immunerősítő hatásáról

Hegyvidéki villák osztogatásáról mint a pandémia elleni harc varázsfegyveréről

https://hvg.hu/360/20200402_SOS_jarvanyugyi_intezkedesek

Többen koronavírusosak a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikáján dolgozók közül

Miután a Semmelweis Egyetem (SE) I. Sz. Gyermekklinikájának munkatársai közül többen is megfertőződtek a SARS-CoV-2 vírussal, a SE Neurológiai Klinikájának egyik neve elhallgatását kérő munkatársa arról tájékoztatta a Qubitet, hogy a klinika több alkalmazottja is megbetegedett. Mint elmondta, az első magyarországi fertőzöttek egyikének a tanára is a klinikán dolgozik, őt tudomása szerint mára a Szent László Kórházban kezelik. Az alkalmazott szerint két osztályt be is kellett zárni a klinikán, viszont a még bejáró dolgozókat csak március 25-én kezdték el módszeresen tesztelni. Azt nem lehet tudni, hányan fertőződhettek meg klinikán kezelt betegek és az ambulancián március eleje óta megfordult járóbetegek közül.

A Neurológiai Klinika vezetője, Bereczki Dániel neurológusprofesszor mellett kérdéseinkkel megkerestük a Miniszterelnöki Hivatalt, valamint a koronavírus-járvány kezelésére létrehozott Operatív Törzs információs vonalát is. 

Beck András, a Semmelweis Egyetem sajtóreferensének április 1-én kelt válasza:

https://qubit.hu/2020/04/02/a-semmelweis-egyetem-neurologiai-klinikajanak-tobb-alkalmazottja-is-megfertozodott-a-koronavirussal

A járvány hozta el Orbán Viktornak azt, amire mindig is vágyott

A kormányt eddig sem gátolta semmi az intézkedéseiben, de a felhatalmazási törvénnyel a miniszterelnök egyik régi álma teljesült. Az időkorlát nélküli politikai teljhatalom birtokában Orbán most már kedvére eltrükközgethet akár a következő parlamenti választásig.

Nem elég a járvány, még az ellenzékkel, Brüsszellel, a sajtóval és a civilekkel is meg kell küzdenie – így sajnáltatta magát Orbán Viktor az elmúlt napokban tett nyilatkozataiban. Pedig ha valamikor, ezúttal igazi egység mutatkozott meg Magyarországon. Az ellenzék sorra állt elő konstruktív javaslataival – amelyekből a kormány semmit nem fogadott el –, és a sajtó is azon volt, hogy az emberekben ösztönösen felmerülő kérdésekkel ostromolja az illetékeseket.

Talán még a felhatalmazási törvénynek is nagyobb teret szentelt a nemzetközi média, mint a magyar. Az unió máskor sokszor teszetosza vezetői is rég nem látott rugalmasságról tettek tanúbizonyságot: a pályázati pénzek átcsoportosításának lehetővé tételével Magyarország csaknem kétezermilliárd forintnak megfelelő eurót hívhat le a közös kasszából a védekezésre.

https://hvg.hu/360/202014__felhatalmazas__rendeleti_kormanyzas__hatso_szandek__akinek_ahatalma_sok

24 óra alatt 950 ember halt meg a koronavírus miatt Spanyolországban

Meghaladta a tízezret az új típusú koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma – közölte a spanyol egészségügyi minisztérium csütörtökön.

https://nepszava.hu/3073200_24-ora-alatt-950-ember-halt-meg-a-koronavirus-miatt-spanyolorszagban

Szabad szemmel: Orbán egy szinttel magasabbra emelte a küzdelmet saját pártcsaládjával

Nemzetközi sajtószemle, 2020. április 2.

https://nepszava.hu/3073143_szabad-szemmel-orban-egy-szinttel-magasabbra-emelte-a-kuzdelmet-sajat-partcsaladjaval

Tamás Pál A vírus mint rendező elv

Létezik-e demokratikus a biopolitika? Szeretnénk azt hinni, hogy igen. De azért ragaszkodunk a demokrata politikusokhoz, beszéljenek azok szinte bármit. S hadd érveljenek politikai ellenfeleink, ahogy megszokták, nem vagyunk hajlandóak azt komolyan venni. Közben sem mi, sem a másik oldal nem bízik az ellenfélben, és ez a bizalmatlanság fontosabb, mint az egészségpolitikai szakkérdések. 

A közvélemény pedig, miközben terjed a járvány, a tapasztalatok szerint ragaszkodik a klasszikus rendhez, a biztoskezű főnökök kiszámíthatóságához, és utálja az egymással marakodó politikusokat. Az ellenzéki elit ezt most láthatóan nem érti. Néhány hete ez még nem volt egyértelműen így, és nem tudjuk, mi fog történni ősszel. De ebben a pillanatban úgy tűnik, hogy Orbánéknak szerencséjük van. Miközben a liberális média évek óta azt magyarázza, hogy az autokrácia védhetetlen és tarthatatlan, a szemünk előtt megváltozott a viharhelyzet. Gyorsan erősödik a szél, és eljött a magukat szuperkeménynek mutató, egyébként nem túl tehetséges kormányosok ideje. Ők el tudják hitetni, hogy értenek hozzá, mit kell tenni a kormányrúddal. És a közönség most ezt várja, nem a lökdösődést a parancsnoki híd közelében. 

https://nepszava.hu/3073134_a-virus-mint-rendezo-elv

Koronavírus: az egész ország tesztelhető lenne pár nap alatt

Legalábbis ha beválik magyar kutatók terve. Ugyanazzal az eljárással, amivel ma egy embertől vett mintát elemeznek, akár 64-et is tesztelhetnének egyszerre, ugyanannyi idő alatt. Csak szervezés kérdése, hogy hány millió mintát elemzünk így villámgyorsan.

Magyar és külföldi szakemberek olyan folyamat kifejlesztésén dolgoznak, amellyel a lakosság nagy részét szűrni lehetne a koronavírusra, akár néhány nap alatt. Ez több tucat ember mintájának együttes vizsgálatával valósulna meg. A terv kidolgozói szerint a veszélyeztetettek elkülönítésével ezután hatékonyan fékezhető lenne a járvány.

https://index.hu/techtud/2020/04/02/a_lakossag_nagy_reszet_tesztelni_lehetne_nehany_nap_alatt_ha_bevalik_a_magyar_kutatok_terve/

Boldog István mentelmi jogának felfüggesztését kéri a legfőbb ügyész

A Boldog István fideszes országgyűlési képviselő nevéhez kötődő ügyről sokat írtunk mi is, a sztorit Hadházy Ákos robbantotta még Boldog megnevezése nélkül októberben. Az eddigi cikkek és információk szerint az egész azzal kezdődött, hogy a kengyeli polgármesternek elege lett abból, hogy az EU-s pályázatok előre le vannak zsírozva Boldog választókörzetében, a törökszentmiklósi központú Jász-Nagykun-Szolnok megyei 4-esben. Az ügyeket egy Fehér Petra nevű nő intézte állítólag, róla itt írtunk bővebben. Hogy az egész hogy zajlott, az ebben a cikkben van benne, ez pedig egy videó arról, hogy megpróbáltuk Boldogot és más polgármestereket kérdezni az ügyről. Orbán decemberben közölte, hogy lehet fideszes érintettség, de januárban még leült beszélgetni a képviselővel. Cikkgyűjtő oldalunkon itt válogathat a Boldog-cikkek között.

https://index.hu/belfold/2020/04/02/boldog_istvan_mentelmi_jog_felfuggesztes/

Tüdőgyilkos dohányból lehet tüdőmentő vakcina

Úgy tűnik, hogy a világ egyik legnagyobb dohányipari vállalata is igyekszik társadalmilag hasznossá tenni magát, mintegy helyrehozva valamicskét abból a globális közegészségügyi rombolásból, amit a termékeivel okoz. A British American Tobacco (BAT) dohányipari vállalatcsoport bejelentette, hogy kutatói beszálltak az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni oltóanyag fejlesztésébe, a hírről csütörtökön számos gazdasági és tudományos lap is beszámolt. A BAT azt állítja, hogy a dohánynövény-alapú vakcinakutatás működhet a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésében is, és a cég biotechnológiai laboratóriumaiban már előrehaladott állapotban van a SARS-CoV-2 elleni vakcina kifejlesztése.

A BAT, amelynek a Pécsi Dohánygyár is a tulajdonában van, a közleményében azt írja, a koronavírus elleni lehetséges vakcina fejlesztése egy új, gyors dohánynövény-termesztő technológiának köszönhetően folyik, és már zajlanak a preklinikai vizsgálatok. A BAT szerint heti 1-3 millió adag oltóanyag előállítására lesznek képesek, ha az embereken végzett tesztek után engedélyt kap a vakcina.

 

https://index.hu/techtud/2020/04/02/tudogyilkos_dohanybol_lehet_tudomento_vakcina/

 

Orbán Viktor múlt pénteki levele dühíthette fel ennyire Tuskot

Judi Tamara (Brüsszel) Magyar Nemzet

Nyilvánosságra került Orbán Viktor miniszterelnök levele, amelyben arra sürgeti az Európai Néppárt tagpártjainak vezetőit, hogy a pártcsalád a válságidőben valóban a vírus jelentette veszélyre összpontosítson. A március 27-i keltezésű dokumentum létéről a Financial Times számolt be német kormányzati forrásokra hivatkozva, ugyanis Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnök is megkapta a levelet.

– Ezekben a nehéz időkben a szokásosnál is nagyobb jelentőséggel bír, hogy egységesek maradjunk és támogassuk a másikat – írja a miniszterelnök, majd hozzáteszi: aggasztó, hogy Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke belpolitikai játszmákra használja a pártcsaládot. – Az elnöknek még békeidőben sem szabadna a személyes belpolitikai érdekeit szem előtt tartania, nemhogy egy válsághelyzetben – írja Orbán Viktor, azt is hangoztatva: Tusk a liberális és baloldali retorikának is aláveti magát, amikor megalapozatlan vádakkal illeti a tagpártok demokráciához való viszonyát. – Miután Európa leküzdi a világjárványt, alkalmunk nyílik rá, hogy levonjunk a következtetéseket és értékeljük a különböző megoldásokat – érvel a kormányfő a levélben. Azt is a néppártiak figyelmébe ajánlja: „Ez nem játék. Minden tagállamban a polgárok élete forog kockán.”

Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámol a mai számában, Donald Tusk tegnap – feltehetőleg már a levél következményeként – ismét a Fidesz Néppártból való kizárásával fenyegetett.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/orban-viktor-mult-penteki-levele-duhithette-fel-ennyire-tuskot-7959509/

 

Magyarország továbbra sem kér a kényszerbetelepítési kvótából

MTI MAGYAR NEMZET

– Bár a történelem bennünket igazolt, mégis Magyarországot citálták bíróság elé. Különösen felháborító ez annak tükrében, hogy a 2015-ös kvótahatározatokat szinte egyetlen másik tagállam sem teljesítette maradéktalanul – fogalmazott az igazságügyi miniszter az Európai Unió Bíróságának csütörtökön kihirdetett ítéletére reagálva.

Az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményben Varga Judit azt írta: az Európai Bizottság 2017-ben csak Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen indított eljárást, amiért nem voltak hajlandóak teljesíteni az Európába özönlő migránsok áthelyezésére vonatkozó határozatot. Pedig ekkor már egyértelműen látható volt, hogy a 2015-ös kvótahatározatokat szinte egyetlen tagállam sem hajtotta végre teljes mértékben.

Hangsúlyozta:

a bizottság nyilvánvalóan diszkriminatív módon járt el, amikor kizárólag ezt a három tagállamot vonta eljárás alá. Ráadásul a fellépése okafogyottá is vált, hiszen a kvótahatározatok csak 2017 őszéig voltak hatályban.

– Az ítéletnek nincs további következménye. Mivel a kvótahatározatok már régen hatályukat veszítették, nincs kötelezettségünk arra, hogy menedékkérőket vegyünk át – jelentette ki az igazságügyi miniszter.

 

https://magyarnemzet.hu/kulfold/magyarorszag-tovabbra-sem-ker-a-kenyszerbetelepitesi-kvotabol-7960016/

 

Fidesz: A főpolgármester emberéletekkel játszik

FIDESZ.HU, FACEBOOK

Magyar Nemzet Online

Láng Zsolt szerint, ameddig Karácsony Gergely egyetlen nap leforgása alatt végighaknizta a személyéhez lojális médiumokat, hogy ha nem vezetheti rendeleti úton, egy személyben Budapestet, akkor emberéletek kerülhetnek veszélybe, aközben tisztán látszik, hogy saját rossz intézkedéseit sem képes korrigálni.

A megható közösségi média szerepléseitől nem lesz ingyenes a parkolás Budapesten, és a korábbi utasítására hétvégi üzemrendre átállított BKV-járatok sem indulnak megfelelő sűrűséggel.

Karácsony Gergely főpolgármester emberéletekkel játszik – jelentette ki a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

Követeljük, hogy a PR-célú médiaszereplések helyett megfontolt szakmai döntéseket hozzon a budapestiek érdekében!

Erre kapott felhatalmazást a választáson – húzta alá a Fidesz politikusa.

https://magyarnemzet.hu/belfold/fidesz-a-fopolgarmester-embereletekkel-jatszik-7960856/

 

Vádemelés Varju László DK-s országgyűlési képviselő ellen

Szemán László János Magyar Nemzet Online

A Központi Nyomozó Főügyészség választás rendje elleni bűntett és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot Varju László országgyűlési képviselővel szemben a Fővárosi Törvényszéken. Varjú László országgyűlési képviselő mentelmi jogát – a legfőbb ügyész indítványára – az Országgyűlés 2019. november 4-én felfüggesztette. Az ügyészség ezt követően Varjú Lászlót gyanúsítottként hallgatta ki, amely során tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését.

A beszerzett bizonyítékok alapján az ügyészség választás rendje elleni bűntett, súlyos testi sértés bűntette és garázdaság vétsége miatt a Fővárosi Törvényszéken vádat emelt Varjú László országgyűlési képviselővel szemben.

A vádak alapja, egyfelől hogy Varju László az egyik budapesti egyéni választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeként a 2018. évi országgyűlési választás előtt, 2018. február 12-én, egy kávézóban találkozott a függetlenként induló jelölttel. A találkozó során Varju László – a választáson való nyerési esélyeinek növelése érdekében – anyagi juttatást ígért a férfinak azért, hogy a képviselőjelöltségtől lépjen vissza a javára. A férfi a felvetést elutasította.

Másfelől Az MTVA székháza előtt, 2018. december 16-án tüntetés volt, miközben több országgyűlési képviselőt – kérésükre – beengedtek az épületbe. 

https://magyarnemzet.hu/belfold/vademeles-varju-laszlo-orszaggyulesi-kepviselo-ellen-7961237/

 

Győr egyik alpolgármestere és önkormányzati képviselője is fertőzött

MTI

Pozitív lett a koronavírustesztje Radnóti Ákosnak, Győr alpolgármesterének és Hajtó Péter kormánypárti önkormányzati képviselőnek is – jelentették be közösségi oldalukon szerda éjszaka. Dézsi Csaba András polgármester szerda este közleményben tudatta, hogy a második tesztje pozitív lett.

Radnóti Ákosnak és Hajtó Péternek a polgármesterhez hasonlóan nincsenek tüneteik és a következő két hétben házi karanténban dolgoznak tovább.

Mindhárman azután készíttették el a tesztet önköltségen egy magánlaborban, hogy kiderült, a város jegyzőjének, Lipovits Szilárdnak pozitív eredményt mutatott a koronavírustesztje, a jegyzőnek előző hét elején lázzal és felső légúti huruttal kísért tünetei is voltak.

A polgármester előző napi közleményében azt írta, hogy az első teszt, amelyet március 27-én, pénteken végeztek el, negatív lett. A második tesztet kedden készítették el, az eredményt szerda este kapta meg.

https://magyarnemzet.hu/belfold/gyor-egyik-alpolgarmestere-es-onkormanyzati-kepviseloje-is-fertozott-7959506/

 

Leszerepelt kibicek petíciója

A LEGFONTOSABB AZ ÉLET VÉDELME, A GAZDASÁG MŰKÖDŐKÉPESSÉGÉNEK MEGŐRZÉSE

Novoszáth Péter Magyar Nemzet Online

a minap száznál több, zömében balliberális kötődésű közgazdász kezdett aláírásgyűjtésbe azért, hogy remek tanácsokat adjon a kormánynak, hogy ugyan milyen gazdaságpolitikát kellene folytatnia a jelenlegi válság kezelésére. Néhány név magáért beszél az aláírók közül: Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank egykori alelnöke, Bauer Tamás és Horn Gábor közgazdászok, az egykori kormánypárt, a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) volt politikusai, Vértes András, aki a második Gyurcsány-kormány államreform-bizottságának (gittegyletének) volt tagja, illetve ­László Csaba, aki a Medgyessy-kormány első pénzügyminisztere volt.

Ők azok, akik már bizonyították „legendás szakértelmüket”, és tanácsaikkal jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország 2008-ra súlyos pénzügyi válságba került, növekedés helyett pedig durván zsugorodott a magyar gazdaság. A bruttó hazai termék az eddigi ötszázalékos növekedési ráta helyett mínusz hét százalékkal zuhant a recesszióba.

És arra is emlékszünk, hogy az akkori válság kezelésére csak egyfajta megoldást láttak célravezetőnek: a lakossági megszorításokat, a magyar emberek és vállalkozások megnyomorítását. 

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/leszerepelt-kibicek-peticiojaa-7958849/

 

Kovács Zoltán: Vigyázzunk egymásra!

ORIGO

Ha elolvasta volna a törvény szövegét – amely angolul is elérhető –, akkor talán még ő is megérthetné, hogy a határozatlan idő nem az örökkévalóságot jelenti, hanem a veszélyhelyzet végét - így reagált Kovács Zoltán Guy Verhofstadt liberális politikus felvetéseire. 

Guy Verhofstadttal az elmúlt években számtalan vitánk volt, van, és megérzésem szerint lesz is. Soros György egyik lelkes brüsszeli képviselőjeként 2015-től kezdődően éveken keresztül kritizálta a magyar bevándorláspolitikát. Ma már ott tartunk, hogy a Die Presse arról ír, hogy Orbán Viktornak igaza volt, és megérdemli, hogy bocsánatot kérjenek tőle - írta legújabb bejegyzésében Kovács Zoltán. 

https://www.origo.hu/itthon/20200402-kovacs-zoltanvigyazzunk-egymasra.html

Katasztrofális hatása lehet a munkanélküliségi hullámnak, 10-ből 9 magyarnak nincs elég tartaléka

forbes

Csak a felső vagyoni tizednek van elég megtakarítása, hogy átvészeljen egy tartós munka nélküli időszakot, állítja Karagich István privátbanki tanácsadócége, a Blochamps. A magyar kormány mégsem tervez bértámogatást adni azoknak, akik a járvány miatt vesztik el állásukat, és ezzel lassan egyedül maradnak az EU-ban.

„Nincs elég pénzügyi vagyontartaléka a magyar társadalomnak 2020-ban, hogy egy tartós jövedelemkiesést kezelni tudjon” – jutott erre a megállapításra a Blochamps privátbanki tanácsadócég legfrissebb elemzésében, melyet először exkluzívan a Forbesnak küldtek. A tanácsadócég alapító-ügyvezetője, Karagich István (képünkön) juttatta el az anyagot szerkesztőségünkhöz a háttérszámításokkal együtt.

https://forbes.hu/penz/katasztrofalis-hatasa-lehet-a-munkanelkulisegi-hullamnak-10-bol-9-magyarnak-nincs-eleg-tartaleka/

Az élet megy tovább: Majdnem kétmilliárdot kapott a közösből balatoni kikötőfejlesztéseire Mészáros Lőrinc és Tiborcz István

A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében két balatoni kikötő fejlesztéséhez nyert el mintegy kétmilliárd forint támogatást az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. két leányvállalata - tette közzé az Appeninn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.

A társaság tájékoztatása szerint a balatonfüredi kikötő teljes körű felújításához összesen 999 millió 963 ezer forint pályázati támogatást kap a Solum-Invest Kft., míg a balatonvilágosi Club Aliga üdülő területéhez tartozó kikötő fejlesztéséhez 999 millió 921 ezer forint pályázati támogatást ítéltek meg a PRO-MOT Hungária Ingatlanfejlesztő Kft.-nek.

A fejlesztési projektek összköltsége mindkét esetben 1,8 milliárd forint.

https://444.hu/2020/04/01/ketmilliard-forintos-allami-tamogatast-kap-kikotofejlesztesre-meszaros-es-tiborcz-kozos-vagyonkezeloje

Alaposan átalakul a hazai ingatlanpiac: a vevők alkupozíciója jelentősen növekszik, csökkennek az árak

“Március közepére az ingatlan.com oldalain mért látogatások száma 44, az érdeklődések száma pedig 59 százalékkal csökkent a február végi állapothoz képest. Ebben az időszakban lépett életbe a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet, ami visszavetette a lakásvásárlási és -eladási kedvet is, de az érintettek úgy tűnik, alkalmazkodni kezdtek az új körülményekhez.

Március utolsó hetében ugyanis a látogatások száma 11 százalékkal, az érdeklődések száma 13 százalékkal nőtt az előző hét naphoz viszonyítva.

Ez még akkor is jelentős, ha az előző heti alacsony számokhoz képest következett be a növekedés” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

https://168ora.hu/penz/lakaspiac-virtualis-seta-koronavirus-183749

"A süllyedő hajóból már átevickéltünk a mentőcsónakba, de még távol a part"

A világ két vezető epidemiológusa, Mark Lipsitch és Yonatan Grad érzékletes írásban foglalta össze, hogy még milyen nehézségekkel kell szembenéznünk.

https://444.hu/2020/04/02/a-sullyedo-hajobol-mar-atevickeltunk-a-mentocsonakba-de-meg-tavol-a-part

Brüsszel százmilliárd eurós csomaggal, extra támogatásokkal indítaná be a gazdaságot

Az Európai Bizottság százmilliárd eurót adna kölcsön az uniós országoknak a támogatási keret terhére, írja a Reuters egy belsős dokumentum alapján. Vagyis a tagállamok előbb juthatnának hozzá a nekik járó pénzhez, amiből munkahelyvédelmi intézkedéseket finanszírozhatnának a koronavírus-járvány okozta válság idején.

A hírek szerint a Bizottság a Közös Agrárpolitikán keresztül a extra készpénzt juttatna a termelőknek is, akiknek több idő állna rendelkezésre ahhoz, hogy támogatásokra pályázzanak. Ezen kívül teljes egészében uniós pénzből lehetne finanszírozni olyan infrastrukturális beruházásokat, amikhez alapesetben tagállami pénz is kellene (autópályaépítés, hidak, szennyvízhálózat építése). 

A Reuters szerint a Bizottság csütörtök délután ad részletes tájékoztatást a gazdaságvédelmi tervekről. 

https://444.hu/2020/04/02/szazmilliard-euros-csomaggal-extra-tamogatasokkal-inditana-be-a-gazdasagot-az-europai-bizottsag

Horvátországban azok, akik nem tudnak dolgozni a járvány miatt havi 190 ezer forintot kapnak

Újabb, a munkahelyek megmentését célzó gazdaságélénkítő csomagot fogadott el csütörtöki ülésén a zágrábi kormány. Az MTI beszámolója szerint az új csomagban, amiről jövő héten szavaz horvát parlament, tartalmazza, hogy

https://444.hu/2020/04/02/horvatorszagban-azok-akik-nem-tudnak-dolgozni-a-jarvany-miatt-havi-190-ezer-forintot-kapnak

Az MTI letiltotta Gyurcsányék közleményét a Tiborcz-fiú pofátlan gazdagodásáról

Ezért mi e helyütt is közzétesszük Barkóczi Balázs, a DK szóvivőjének közleményét:

“Tegnapi hír, hogy a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében két balatoni kikötő fejlesztéséhez nyert el mintegy kétmilliárd forint állami támogatást Mészáros Lőrinc és Tiborcz István közös vagyonkezelője.

A királyi vej és a saját bevallása szerint a Facebook-alapító Zuckerbergnél is okosabb oligarcha tehát járvány idején is állami pénzből, mindannyiunk közös adóforintjaiból gyarapodik.

Megnyugtató tény, hogy a koronavírus nem közbeszerzés, mert akkor komolyan aggódhatnánk az egészségük miatt is.

A Demokratikus Koalíció szerint felháborító, hogy amíg a koronavírus-járvány miatt egyre többen veszítik el a munkájukat, egyre több család megélhetése kerül veszélybe, egyre több nyugdíjasnak kilátástalan a holnap, amikor az orvosok, ápolók és mentősök még most is védőfelszerelés nélkül kénytelenek dolgozni, addig a miniszterelnök veje és haverja pofátlanul lophatja tovább mindannyiunk közös pénzét.”

http://nyugatifeny.hu/2020/04/02/az-mti-letiltotta-gyurcsanyek-kozlemenyet-a-tiborcz-fiu-pofatlan-gazdagodasarol

Idén nem az alapítványaiba, hanem a központi költségvetésbe tolja a nyereségét a Magyar Nemzeti Bank

"Kiemelkedő, 254,7 milliárd forint nyereséget ért el 2019-ben a Magyar Nemzeti Bank, közölte a jegybank csütörtökön. A tájékoztatás szerint

"az MNB igazgatóságának megítélése szerint a jegybank elégséges eredménytartalékkal rendelkezik, így szerdán meghozott döntése értelmében az eredmény döntő részét, 250 milliárd forintot osztalékként befizet a költségvetésbe, aminek átutalása már pénteken megvalósul."

A közlemény szerint a "250 milliárdos befizetés segíti az állam finanszírozását, ebből az összegből 48 milliárd forint javítja a költségvetés uniós módszertan szerint elszámolt úgynevezett ESA-egyenlegét." Mindezzel a koronavírus által okozott válsághelyzetben növekszik az állam mozgástere, teszik hozzá. 

A nyereséget tavaly az árfolyamon hozta össze a jegybank, csak az aranybefektetéseken 140 milliárdot realizáltak. Az éves eredményt az is javította, hogy a nettó kamat- és kamatjellegű eredmény is magas, 49 milliárd forintos szintet ért el. 

A Matolcsy György vezette MNB legutóbb a 2018. évi eredményéből fizetett be 50 milliárd forintot a költségvetésbe.

https://444.hu/2020/04/02/iden-nem-az-alapitvanyaiba-hanem-a-kozponti-koltsegvetesbe-tolja-a-nyereseget-a-magyar-nemzeti-bank

A természet pusztításában kódolva volt egy veszedelmes világjárvány

A márciusban az egész világon végigsöprő koronavírus-járvány alapjaiban forgatta fel az életünket, és egyelőre nem is látni még, hogyan lesz majd vége, de közben vannak kutatók, akik már arra figyelmeztetnek, hogy a jövőben a hasonló vírusok egyre gyakrabban bukkanhatnak majd fel. 

Elsősorban azért, mert az elmúlt pár száz évben ennek számos feltételét megteremtettük a bolygón. Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) igazgatója, Inger Andersen is arról beszélt pár napja, hogy a vírussal, és például az ausztrál bozóttüzekkel és az évtizedek óta nem tapasztalt mértékű sáskajárással a természet egy világos jelzést küldött az embereknek: ez így nem mehet tovább. Andersen szerint az emberiség egyszerűen túl nagy nyomást helyezett már a természetre, és még mindig nem vettük észre, hogy amikor nem figyelünk oda a bolygóra, akkor valójában magunkra nem figyelünk oda. 

https://444.hu/2020/04/02/a-termeszet-pusztitasaban-kodolva-volt-egy-veszedelmes-vilagjarvany

Századvég: Donald Tusk méltatlanná vált a néppárti elnökséghez

Magyar Hírlap

A napokban az Európai Néppárt „skandináv vonala" ismét aktivizálta magát.

 

A jogvédők korlátlan idejű korlátlan hatalmat vizionálnak, megfeledkezve az alkotmányos jogállam azon garanciáiról, amelyek az intézményes oldalból eredeztethetők. Ugyanis egy jól működő demokráciában a hatalom horizontális megosztása (időbelisége) alapvetően úgy értelmezhető, hogy egy adott politikai erő – választások útján – szabályos időközönként kerül hatalomra. Nem pedig korlátlan hatalommal, ugyanis a hatalommegosztás és az alkotmányos feladatok köre a jogállami alkotmányokban megosztott módon lefektetett, és a garanciális jogvédő intézmények sorában különösen az Alkotmánybíróság, mint az alkotmányvédelem fontos eszköze, folyamatosan őrködik az önálló hatalmi ágak demokratikus működése felett.

 

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200402-szazadveg-donald-tusk-meltatlanna-valt-a-nepparti-elnokseghez

 

FPÖ: Elég a Magyarország elleni pánikkeltésből!

Őry Mariann Magyar Hírlap

„Még vészhelyzetben is Orbán Viktor az eurocentristák bűnbakja, mert más kormányokhoz hasonlóan meg akarja védeni a népét a válságban” – írta szerdán kiadott közleményében Georg Mayer, az Osztrák Szabadságpárt EP-képviselője a koronavírus elleni védekezésről szóló magyar törvénnyel kapcsolatos nemzetközi kritikákra utalva.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200401-fpo-eleg-a-magyarorszag-elleni-panikkeltesbol

 

Egy különös eset nyomán derült ki: nem lehet eltitkolni, ha egy orvos fertőzött

 

Törvényt sértett a kormányhivatal, amikor nem adott ki két gyulai háziorvos munkájához szorosan köthető közérdekű adatokat. Okkal szerettük volna megtudni, hogy a járvány kirobbanása után munkába álltak-e, ugyanis előtte külföldön voltak és több ország érintésével tértek haza.

 

Lisszabon és Bécs érintésével a március 21-22-i hétvégén érkezett haza Afrikából két gyulai doktor, Garay Erzsébet és Rusz Erzsébet. Az évtizedek óta a gyulai egészségügyi alapellátásban dolgozó felnőtt és gyermek háziorvos igen széles ismeretségi körrel rendelkezik, ezért útjuk és hazaérkezésük sokaknak ismert volt.

Többekben kérdések sorát vetette fel, hogy március 23-án, hétfőn munkába állnak-e, volt, aki meg is kereste a Narancs.hu gyulai munkatársát, hogy járjunk utána az ügynek. Hiszen ekkor már ki volt hirdetve a járvány miatt veszélyhelyzet, és sokan tartottak a fertőzéstől.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/koronavirus-jarvany-torvenyserto-modon-nem-valaszolt-a-kozerdeku-adatokra-a-kormanyhivatal-128321

A jobbikos Kálló Gergely mentelmi jogát is felfüggesztenék

Legalábbis ezt indítványozza a legfőbb ügyész. A politikus választási plakátokat rongált.

https://magyarnarancs.hu/belpol/a-jobbikos-kallo-gergely-mentelmi-jogat-is-felfuggesztenek-128436

Úgy néz ki, durvább lehet a válság mint 2009-ben

A német gazdasági miniszter és a Bank of America elemzői is úgy látják, hogy a járvány a 2008-2009-es globális pénzügyi válságnál mélyebb recesszióba sodorja a világgazdaságot.

 

A Bank of America pénzügyi szolgáltató csoport kutatási részlege (BofA Global Research) csütörtökön Londonban bemutatott új, régiókra lebontott előrejelzési csokrában közölte: az eddig várt 0,3 százalékos növekedés helyett 2,7 százalékos visszaesésre kell idén számítani – számolt be az MTI.

Az elemzők szerint ez számottevően rosszabb eredmény lenne a több mint egy évtizeddel ezelőtti globális válságot kísérő recessziónál.

Tíz jó év után az idén ismét recesszióba süllyed a német gazdaság is.

Ezt Peter Altmaier német gazdasági miniszter mondta csütörtökön Berlinben, amikor a világjárvány várható gazdasági hatásairól készített első hivatalos kormányzati számításokat ismertette. Nyilatkozatában kiemelte, hogy az év első két hónapjában még növekedett a német gazdaság, a márciussal kezdődő időszakban viszont lehetnek olyan hónapok, amikor 8 százalékot meghaladó mértékben csökken a gazdasági teljesítmény.

A mélypont valószínűleg májusban lesz, az év második felében pedig fokozatosan stabilizálódhat a helyzet. Azonban az Európai Unió legnagyobb gazdasága a várható javulással együtt is elérkezik a növekedés minden eddiginél hosszabb, tízéves szakaszának a végéhez, és így 2020 a recesszió éve lesz.

https://magyarnarancs.hu/gazdasag/ugy-nez-ki-durvabb-lehet-a-valsag-mint-2009-ben-128429

Mirkóczki: ez még a kormánypárti polgármestereknek is vállalhatatlan volt

A jobbikos polgármester szerint azért vonta vissza a városvezetők jogkörét csorbító módosítását a kormány, mert az még a kormánypárti polgármestereknek is vállalhatatlan volt. Egerben még nem tudni koronavírus-fertőzöttről, és hamarosan érkezik ezer gyorsteszt és 30 ezer maszk a városba.

Ahogy arról az atv.hu is beszámolt, szerda délután visszavonta a kormány azt a módosítását, ami jelentősen csökkentette volna a polgármesterek mozgásterét. „A kormány a veszélyhelyzetben a lehető legszélesebb körű, pártpolitikai határokra tekintet nélküli összefogásra törekszik, ezért eltekint ettől a módosítástól, és a polgármesterek jogosítványai a veszélyhelyzetben továbbra is az eddigiek szerint gyakorolhatóak – közölte Gulyás Gergely az MTI-vel.

 

http://www.atv.hu/belfold/20200402-mirkoczki-ez-meg-a-kormanyparti-polgarmesternek-is-vallalhatatlan-volt

 

Kéthetes edzés-zárlat a külföldről hazatért magyar úszóknak

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) a koronavírus-járvány miatt kéthetes teljes edzés-zárlatot rendelt azon válogatott versenyzők számára, akik az elmúlt egy hónapban külföldön tartózkodtak.

Ezt a MÚSZ közleményben jelentette be a szerdai rendkívüli, videokonferenciás elnökségi ülését követően. A szervezet kedden hozta nyilvánosságra, hogy kilenc személy esetében mutattak pozitív eredményt a tesztek, amelyeket azért végeztek el, hogy a válogatott tagjai folytathassák felkészülésüket.

 

http://www.atv.hu/belfold/20200401-kethetes-edzes-zarlat-a-kulfoldrol-hazatert-magyar-uszoknak

Prezi-társalapító: „Előfordulhat, hogy ezek után jobb emberek leszünk”

Azt tudjuk, hogy a vírus ellen hatlépéses kézmosással kell harcolnunk, de hogyan védjük meg magunkat, családjainkat a „ránk zuhanó” internettől? Aki válaszol: az egyik legismertebb magyar gyökerű világcég, a Prezi társalapítója, művészeti vezetője. Somlai-Fischer Ádámtól azt is megkérdeztük, villognak-e dollárjelek a szemében, amikor látja, hogy termékeiket egyre intenzívebben használják a járvány elől a digitalizációba menekülő földlakók.  

https://www.valaszonline.hu/2020/04/02/somlai-fischer-adam-jarvany-tavmunka-tavoktatas-interju/

Amíg a kormány nem vállal többet a bérköltségek és a segélyek terén, a dolgozók kilátástalan helyzetben maradnak

Csak márciusban 30-40 ezer munkahely szűnt meg Magyarországon, maga a kormány is „több százezer munkanélkülivel” számol. Ennek ellenére még mindig egyetlen intézkedéssel sem segíti a kormány a munkájukat elvesztőket, miközben a magyar munkanélküli segély mértéke és folyósításának időtartama eleve rendkívül szűkmarkúnak számít a legtöbb európai országéhoz képest.

Gulyás Gergely még március 19-én kijelentette, hogy „nem a munkanélküli segély időtartamát kell meghosszabbítani, hanem azt kell biztosítani, hogy senki ne legyen három hónapnál tovább munka nélkül”, Orbán Viktor pedig hétfőn a Parlamentben a Párbeszéd politikusának, Tordai Bencének a munkanélküliek megsegítésére vonatkozó kérdésére azt válaszolta, hogy a kormány gazdaságélénkítő intézkedései azt célozzák, hogy mindenkinek legyen munkája, valamint arra is utalt, hogy „teljesítmény nélkül” senkinek sem járhat pénz.

https://merce.hu/2020/04/02/amig-a-kormany-nem-vallal-tobb-felelosseget-a-berkoltsegek-es-a-segelyek-teren-a-dolgozok-kilatastalan-helyzetben-maradnak/

Nagy csapás érheti Magyarországot is

Kelet- Közép- és Délkelet-Európában (CESEE) egyelőre jó hírnek tűnik, hogy a koronavírus-járvány lassabban terjed, mint Nyugat-Európában, viszont a régió gazdaságaira mért csapás jelentős lesz - véli a Bécsi Nemzetközi Gazdaságkutató Intézet (WIIW) legfrissebb elemzésében.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/koronavirus-jarvany-magyarorszag-wiiw-recesszio-gdp.703386.html

Itt a hivatalos bejelentés: eddig tart majd a 2019/2020-as tanév

Minden alapot nélkülöz az a közösségi médiában terjedő rémhír, miszerint a kormány meghosszabbította a tanévet - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A szaktárca a rémhír terjesztőivel szemben nyomozás megindítását kezdeményezte.

A minisztérium közleményében rögzítette: nem lesz hosszabb a tanév, nem módosul a tavaszi szünet időpontja sem, így a diákoknak és a tanároknak is lesz lehetőségük arra, hogy kicsit pihenjenek.

A tárca tájékoztatása szerint az emberi erőforrások minisztere a veszélyhelyzetre való tekintettel úgy határozott, hogy a minősítéssel és a tanfelügyelettel kapcsolatos, folyamatban lévő eljárásokat a 2020/2021-es tanévre halasztják, az Oktatási Hivatal valamennyi érintett pedagógust közvetlenül értesíti majd az átütemezésről.

A halasztás érinti a gyakornokok májusban esedékes minősítését is, melyre ugyancsak ősszel kerül sor, így semmiféle joghátrányuk nem keletkezik - jelezték.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/itt-a-hivatalos-bejelentes-eddig-tart-majd-a-2019-2020-as-tanev.1091940.html

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.