2020, április 29 - 08:39 Sajtószemle

Koronavírus: hatásos gyógyszert találhattak, Európa lassan kiszabadul a járványból

Már több mint 3 millió regisztrált fertőzöttje van a koronavírus-járványnak a világon, de ezzel együtt is a korábbi gócpontok kifelé tartanak a tömeges megbetegedések fázisából. Spanyolországban gyorsan nő a gyógyultak száma, Olaszországban március 10-én volt utoljára annyira kevés új fertőzött, mint hétfőn, Németországban már alig találnak eddig ismeretlen betegeket. Franciaországban megtalálhatták az első hatásos gyógyszert a betegség kezelésére, ami ráadásul már forgalomban van. Magyarország környékén egyre több ország van napokra, vagy pár hétre attól, hogy túl legyen a Covid-19 helyi kitörésén.

 

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/koronavirus-jarvany-magyarorszag-europa-statisztika-gyogyszer-aldozatok.705149.html

 

17 ezer magyar embert tesztel koronavírusra a négy orvosi egyetem

Reprezentatív minta alapján, több ezer fő bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezd május 1-től Magyarországon a Semmelweis Egyetem vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző. A vizsgálatsorozat célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról – jelentette ki dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője egy online sajtótájékoztatón. A vizsgálat egyben tudományos kutatás is, amelyből klinikai tanulmány készül majd.

A H-UNCOVER szűrővizsgálat-sorozat segíthet abban, hogy az ország fertőzöttségét megállapíthassák, és ehhez igazítva

tanácsokat adjanak a gazdaság újraindítására, valamint a kijárási korlátozások enyhítésére.

https://24.hu/tudomany/2020/04/28/tobb-tizezer-magyar-embert-tesztel-koronavirusra-a-negy-orvosi-egyetem/

10 csoport, amelyeken az elmúlt 10 évben átrobogott a NER

Amikor 2010 után a második Fidesz-KDNP-kormány minden második mondatában benne volt az „elmúltolcév” (minden elsőben pedig Gyurcsány), mint a rosszul kormányzás szinonimája, egy idő után végtelenül komikussá vált ez a retorikai fordulat.

A NER 10. évére ráfordulva viszont érdemes megnézni, hogy az elmúlttízév rossz kormányzása hova vezetett. Scheiring Gábor a minap írt az Orbán-rendszer nagy nyerteseiről – talán senkit sem lep meg, hogy a nyertesek köre sokkal szűkebb, mint azoké, akik szó szerint áldozatul estek a Fidesz-KDNP kormánynak.

A teljesség igénye nélkül íme tíz olyan csoport, amelynek tagjai különösen nehéz helyzetbe kerültek 2010 óta.

https://merce.hu/2020/04/28/10-csoport-amelyiken-az-elmult-10-evben-atrobogott-a-ner/

Így tennék lélegeztetőgépre nemzetközi szervezetek a haldokló világrendet

 a nagy nemzetközi szervezetek is kénytelenek reagálni a kialakult helyzetre, akár ajánlások, tanácsok megfogalmazása, akár direktebb beavatkozások útján, jellemzően a célból, hogy a gazdaság ne sérüljön túl nagyot ahhoz, hogy talpra lehessen állítani a jelenlegi globális rendszert, amennyiben egyszer majd az emberiség maga mögött hagyja ezt a pandémiát.

Hogy mennyire fognak sikerrel járni, az a jövő zenéje, ugyanakkor a jelenlegi intézkedésekből is leszűrhetünk egyet s mást azt illetően, ezek a meghatározó szervezetek miképp képzelik el a helyreállítást, vagy a járványhelyzetre és a válságra adott helyes reakciót. Ezek közül fogunk néhányat jelen cikkben bemutatni, és noha mintánk óhatatlanul hiányos, segíthet képbe kerülni a témában.

https://merce.hu/2020/04/27/igy-tennek-lelegeztetogepre-nemzetkozi-szervezetek-a-haldoklo-vilagrendet/

Milliárdokból építhetnek luxust a Mészárosék által üzemeltetett füredi kempingbe

Az önkormányzati tulajdonú kemping egyre inkább veszíti el kemping jellegét: vitorláskikötő és szálloda épül benne, a fideszes polgármester pedig bő 3 milliárd forint egyedi támogatásból tovább fejlesztene: mélygarázst és konferenciatermet is szeretne.

A város tulajdonában lévő, de a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég által üzemeltetett kemping 4,3 milliárdos felújítását két részletben valósítanák meg – derül ki a képviselő-testület márciusi 11-i határozatából. Első körben a kempingben található motelépületet újítanák fel: konferenciatermet és mélygarázst képzeltek el ide, valamint „magasabb minőségű szálláshelyeket”. Az első ütem becsült költsége 1 milliárd 481 millió forint, ebből az önkormányzat 225 millió forint önrészt vállalna.

Az első ütem konkrét terveinél jóval drágább és homályosabb a második ütemre igényelt 1 milliárd 943 millió forint egyedi támogatás, amelyhez az önkormányzat 880 millió forintot tenne hozzá.

https://24.hu/fn/gazdasag/2020/04/28/balatonfured-kemping-egyedi-tamogatas-balatontourist-meszaros-lorinc/

Koronavírus Magyarországon: 66 új fertőzött, 11 újabb halott

Az elmúlt 24 órában 66 új koronavírus-megbetegedést regisztráltak Magyarországon, ezzel 2649-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma –  közölte a koronavirus.gov.hu kormányzati tájékoztató oldal. Elhunyt újabb 11 idős krónikus beteg, ezzel a vírus hazai halálos áldozatainak száma 291-re emelkedett.

Jelenleg 976 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 49-en vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat készülve a tömeges megbetegedések fázisára.

https://nlc.hu/ezvan/20200428/koronavirus-magyarorszag-aprilis-28/

Ötszörösére nőtt a Magyarországon dolgozó külföldiek száma négy év alatt, közelítünk a vendégmunka-alapú társadalomhoz

Akad olyan megye, ahol huszonháromszorosára nőtt a vendégmunkások száma az elmúlt négy évben. A kiugró emelkedés mögött az is áll, hogy a kormány megkönnyítette az ukrán és a szerb munkavállalók magyarországi alkalmazását. 2018 óta több külföldi érkezett már, mint amennyivel a munkanélküliek száma csökkent.

https://24.hu/fn/gazdasag/2020/04/28/vendegmunka-kulfoldi-munkavallalo-gazdasag-migracio/

A kormány szerint eljött az idő, hogy helyreálljon a megszokott élet

A szabályozásokkal kézben tudjuk tartani a járványt. Eljött az idő, hogy az emberek megszokott életét és a gazdaság válság előtti működését – amennyire lehet – helyreállítsuk,

olvasható abban a bejegyzésben, amelyet a magyar kormány tett ki a hivatalos Facebook-oldalára kedden délelőtt. Bár részleteket nem írtak, a bejegyzés szövege összecseng a Magyar Nemzet értesüléseivel, amely szerint május elejétől lazítások jöhetnek a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett korlátozásokban.

Amint arról beszámoltunk, a kormányközeli napilap úgy tudja, hogy miközben országosan bevezethetik az arcmaszkok használatát a nyilvános, zárt terű vagy csoportosulásra alkalmas helyeken, ezzel párhuzamosan – a maszkviselés és a távolságtartás szabályait betartva – újra megnyithatnának a vendéglátóhelyek, a ruha- és a cipőkereskedések, és a játék- és a könyvesboltok.

https://24.hu/kozelet/2020/04/28/koronavirus-magyarorszag-kormany-megszokott-elet-helyreallitas/

Egységes előírásokkal jöhet a lazítás

SZIGORÚ SZABÁLYOK MELLETT MÁJUSBAN MÁR FOGADHATNÁNAK VENDÉGEKET A SZÁLLODÁK ÉS A KÁVÉZÓK

Thurzó Katalin Magyar Nemzet

A jövő héttől, információink szerint, országszerte mindenkinek előírhatják a védekezést segítő viseletet, ha üzletbe vagy vendéglátóhelyre megy. Ezzel párhuzamosan újra kinyithatnak a hetek óta zárva tartó kisebb üzletek, és megváltozhat a nyugdíjasoknak fenntartott idősáv az élelmiszerboltokban. Májusban fokozatosan kinyithatnak a szállodák, az éttermek és a kávézók.

Egyfajta főpróbának is tekinthető ez a hét, amikor főpolgármesteri rendelet alapján tegnap óta kötelező Budapesten arcmaszkot viselnie mindenkinek, ha a közösségi közlekedést használja vagy taxiba ül, továbbá, ha a boltokba, üzletekbe tér be. A Magyar Nemzet értesülése szerint a jövő héttől már országosan bevezethetik az arcmaszkok használatát a nyilvános, zárt terű, vagy csoportosulásra alkalmas helyeken.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/egyseges-eloirasokkal-johet-a-lazitas-8052320/

Megbirkózunk a válsággal

Palkovics László: Nem akkora a probléma a hazai gazdaságban, mint sokan állítják, szerintem gyors lesz a visszapattanás, ezt támogatja a gazdaságvédelmi akcióterv

Faggyas Sándor Magyar Hírlap

A csúszó szabályozással kézben tudjuk tartani a járványt, eljött az idő, hogy az emberek normális, megszokott életét és a gazdaság válság előtti működését – amennyire lehet – helyreállítsuk, mondta el a Magyar Hírlapnak adott exkluzív interjúban Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A kormány célja és a politikus személyes ambíciója, hogy a vírusválság során folyamatosan bővülő tudás, szakmai-tudományos közösség és kapcsolatrendszer a magyar gazdaság újraindítása és megújítása érdekében hosszabb távon is egyben maradjon.

https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20200428-megbirkozunk-a-valsaggal

KSH: márciusban 56 ezren veszítették el az állásukat

A január-márciusi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 173 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,7 százalék volt, 0,2 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. Márciusban mintegy 56 ezren veszítették el az állásukat, közülük 54 ezren gazdaságilag inaktívvá és 2 ezren munkanélkülivé váltak, jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

https://24.hu/fn/gazdasag/2020/04/28/koronavirus-ksh-munkanelkuliseg/

Április 30-tól kötelező lesz a bölcsődei és óvodai ügyelet biztosítása

A családügyi államtitkár Novák Katalin Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet arra a kormányrendeletre, ami az éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben, és ami kötelezővé teszi az önkormányzatok számára, hogy április 30-tól ügyeletet biztosítanak az ellenőrzésük alá tartozó óvodákban és bölcsődékben

https://24.hu/kozelet/2020/04/28/koronavirus-ovoda-bolcsode/

Május 1-jétől megszűnik a kijárási korlátozás Ausztriában

Április utolsó napján megszűnnek a kijárási korlátozások Ausztriában – jelentette be kedden Rudolf Anschüber egészségügyi miniszter, bizonyos szabályok betartása mellett. Ezek szerint május 1-jétől újra szabadon lehet majd a mozogni az országban, de az embereknek tartaniuk kell az 1 méteres távolságot egymástól, a gyülekezést pedig tíz főben maximalizálják. Ez alól a temetések kivételt képeznek, azokon legfeljebb 30 ember vehet részt. Az új szabályozások június végéig lesznek érvényesek, akkor majd felülvizsgálják őket.

Május 15-től kinyithatnak az éttermek is Ausztriában, reggel hattól este 11-ig lehetnek majd nyitva. Egy asztalnál legfeljebb négy felnőtt ülhet, plusz a gyerekeik. Az asztaloknak legalább egy méterre kell egymástól lenniük, de az egy asztalnál ülő személyek esetében ez nem kötelező. A sorban állás elkerülése érdekében előre kell helyet foglalni az éttermekben és nem lesz szabad helyfoglalás. Azoknak az éttermi dolgozóknak, akik kapcsolatba lépnek a vendégekkel, kötelező lesz az arc és az orr eltakarása, a többi alkalmazottnak nem.

Május 30-tól ugyancsak kinyithatnak a szálláshelyek, a látnivalók, a kirándulóhelyek és egyéb szabadidős létesítmények. A szabadtéri állatkertek már május 15-től fogadhatnak látogatókat, feltéve, ha biztosítják az egy méteres távolság betartását az emberek között – írja a Standard.

https://24.hu/kulfold/2020/04/28/koronavirus-ausztria-kijarasi-korlatozas-megszunik-ettermek-szallodak/

Indokolatlan dudálásért megbüntették a rendőrök a kormány ellen tüntető Szél Bernadettet és társait

Az ellenzéki képviselő szerint egyértelműen a megfélemlítés volt a cél, mert a hatalom ennyit sem bír elviselni, de ilyen pitiáner húzásra nem számított.

17 órára újabb dudálós demonstrációt szervezett Hadházy ÁkosSzél Bernadett és a Momentum. Az esemény célja az volt, hogy a Várban is meghallják, amint a kormány intézkedéseivel elégedtelenek „a kórházakból kitett betegekért, a segítség nélkül maradt munkanélküliekért, a védőfelszerelés nélkül dolgozó orvosokért és ápolókért, és az ellehetetlenített önkormányzatokért nyomják a dudát”.

Az esemény előtt a két független országgyűlési képviselő, valamint Cseh Katalin momentumos EP-képviselő a Clark Ádám téren sajtótájékoztatót is tartott, amit Szél Bernadett Facebook-oldalán élőben lehetett követni. Ezt kicsit nehezen tudta elkezdeni a három politkus, a helyszínen ugyanis egy, magát az utca hangjának mondó símaszkos férfi szólongatta és hazaárulózta őket megafonon keresztül, ám Szél Bernadett végül meggyőzte őt, hogy majd a sajtótájékoztató után fejtse ki bővebben a gondalatait.

https://24.hu/belfold/2020/04/27/tuntetes-dudalas-bunetes-szel-bernadett-hadhazy-cseh-katalin/

Soros aljas eszközökkel támadja Donald Trumpot

V4NA MAGYAR NEMZET

Soros György amerikai tőzsdespekuláns 1 millió dollárral támogatott meg egy olyan abortuszpárti szervezetet, amely reklámok segítségével próbálja meg támadni Donald Trump amerikai elnököt. Szerintük az elnök a koronavírus-járványt használja fel a terhesség megszakításához való jogok támadására. Nem először fordult elő, hogy Soros az abortusz segítségével akarta elérni politikai céljait.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/soros-aljas-eszkozokkel-tamadja-donald-trumpot-8052821/

Tisztázzuk Carl Schmitt szavait!

OSTOBASÁG ÉS TUDATLANSÁG AZ 1933-AS NÉMET TÖRVÉNYT EMLEGETVE TÁMADNI A KORMÁNYT

Gedeon Magdolna MAGYAR NEMZET

A koronavírus elleni védekezésről szóló törvény miatt a kormány ellen valóságos hajtóvadászat indult. Az NGO-k és a balliberálisok végtelenített szappanoperája szerint csak ott van jogállam, ahol ők vannak hatalmon, ahol olyan törvényeket hoznak, melyek a saját elvárásaiknak megfelelnek. Egyébként fennáll a veszélye annak, hogy a Föld visszafelé kezd forogni. Mindez már a könyökünkön jön ki.

A törvény bírálóinak ártó szándéka, a magyar kormány ellen indítani kívánt eljárások koholt jellege azonban most azáltal is egyértelművé válik, hogy prekoncepciózusak, tehát az általuk előre feltételezett kormányzati intézkedések miatt törnek pálcát a kormány felett. A „szakértők” az állásfoglalásaikban ugyanis azt feltételezik, hogy a kormány a törvény alapján majd – visszaélve hatalmával – felszámolja a már nem is létező jogállamiságot Magyarországon, és ki tudja, milyen, az állampolgárok jogait sárba tipró, a törvényeket felülíró rendeleteket fog alkotni az idők végezetéig.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/tisztazzuk-carl-schmitt-szavait-8052578/

Operatív törzs: Ha kell, az állam fog munkát adni

Erről Schanda Tamás, az Inoovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára beszélt a testület keddi tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos pedig azt mondta, minden bizodalmuk megvan abban, hogy eljön az egyensúlyi helyzet, amikor nem növekszik majd jelentősen az új fertőzöttek száma.

https://hvg.hu/itthon/20200428_Operativ_Torzs_Ha_kell_az_allam_fog_munkat_adni

A diákok döntő többsége nem ért egyet az érettségi lebonyolításával

Egy friss kutatás szerint bár a diákok nem szeretnék, ha idén nem lenne érettségi, de több mint 80 százalékuk nem ért egyet annak tervezett lebonyolítási módjával.

„A diákok érettségizni akarnak” – indokolta nemrég Maruzsa Zoltán köznevelési államtitikár azt a kormánydöntést, hogy a szokásos időben, május 4-én elkezdődnek az írásbeli érettségik. Véleményét egyébként a – kormány által korábban életre hívott – Országos Diáktanács 19 tagjával való konzultációra is alapozta.

A kormányközeli diákok tehát nem mondtak ellent a kormánynak e kérdésben sem, de mi a helyzet a többiekkel?

https://hvg.hu/kultura/20200428_A_diakok_donto_tobbsege_nem_ert_egyet_az_erettsegi_lebonyolitasaval

A NER gazdaságpolitikája: a dúlás és a beletörődés évtizede

Az erőltetett iparosítás, az ilyen ágazatokban működő multik támogatása mellett az Orbán-kormány nem erősítette a helyi gazdaságot, ez pedig markánsabbá tette a társadalom kettészakadását – nyilatkozta a hvg360-nak Deák Dániel, akivel a NER tíz évét értékelő sorozatunkban a gazdaságpolitikát elemeztük. Az egyetemi tanár szerint a kormányfő egyetlen célja a hatalom koncentrációja, ezért nemcsak a politikai berendezkedés, de a gazdaság működése is sok tekintetben hasonlóvá válik a Kádár-rendszeréhez.

Végletesen kétpólusú gazdaságpolitikát épített ki az Orbán-kormány az elmúlt tíz évben – véli Deák Dániel.

Az ultraliberális irány a multik támogatásán alapul, ugyanakkor – szemben elődeivel – a piaci hozzáférés szisztematikus csökkentése jellemző rá.

Magyarország mint "összeszerelő üzem" klasszikus banánköztársasággá vált.

A társadalom kettészakadása is a latin-amerikai modellt követi: a leszakadók milliók állnak szemben a felemelkedők szűk rétegével.

Az egészségügy és az oktatás lerohasztása miatt az elit már a gyerekei taníttatására, a megfelelő orvosi ellátásra gyűjt pénzt.

A hatalomkoncentráció a kormányfő egyetlen célja, emiatt lassan kimerülhetnek azok az erőforrások, amelyek működtetik a gazdaságot.

https://hvg.hu/360/20200428_deak_daniel_interju_ner_10

Göd után felkészül Miskolc? A diósgyőri vár másfél milliárdos projektjétől állt el az állam

Elállt a kormány a Diósgyőri vár rekonstrukciójának másfél milliárd forintos pályázatától, aminek a kivitelezést elindító támogatói nyilatkozatát két hónappal ezelőtt írta alá a Miniszterelnökség. A várfejlesztést korábban még tízmilliárdos pluszpénzzel is támogatta a kormány, ez egyelőre nincs veszélyben.

https://hvg.hu/gazdasag/20200428_God_utan_felkeszul_Miskolc_A_diosgyori_var_masfel_milliardos_projektjetol_allt_el_az_allam

„Karácsony kérje ki a budapestiek véleményét a sebességkorlátozásokról”

MH

Példátlan döntés meghozatalára készül Karácsony Gergely főpolgármester. A járványügyi vészhelyzet és annak gazdasági hatásainak kezelése helyett a Fővárosi Közgyűlés összehívása nélkül elfogadni tervez egy általános sebességkorlátozásról szóló javaslatot - írta a lapunkhoz eljuttatott közleményben Láng Zsolt 

Ennek értelmében kidolgoztatná és 2021-től bevezetné a 70-km/h-ás sebességhatárok megszüntetését a budapesti gyorsforgalmi és autópálya bevezető utakon, az összes többi fővárosi közúton és utcán pedig egységesen 30 km/óra lenne a legnagyobb megengedett sebesség.

„Arra kérjük, hogy mutassa be a döntésének racionalitását, a rendelkezésére álló hatástanulmányokat és szakértői állásfoglalásokat, az intézkedések várható eredményét!”

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200428-a-fopolgarmester-kerje-ki-a-budapestiek-velemenyet-a-sebessegkorlatozasokrol

Kásler miniszter nem ért rá?

Ezt Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke kérdezte a parlament népjóléti bizottságának ülésén, ahol ezekben a pillanatokban hallgatják meg az operatív törzset. A miniszter helyett Rétvári Bence tartott beszámolót. Kövesse velünk élőben!

Parlament pecről- pecre

https://index.hu/belfold/2020/04/28/parlamenti_meghallgatasra_hivtak_kasler_miklost_es_az_operativ_torzset/

Rétvári: Felelőtlenség lenne szétosztani minden védőeszközt

Ezekre a készletekre hosszú hónapokon át szükség lehet, felelőtlenség lenne szétosztani minden eszközt most

– mondta Rétvári Bence az Országgyűlés népjóléti bizottságának meghallgatásán. Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter ugyanis nem ment el, hanem parlamenti államtitkárát, helyettesét küldte el az operatív törzs, de elsősorban éppen Kásler meghallgatása érdekében kezdeményezett ülésre.

 

https://index.hu/belfold/2020/04/28/nepjoleti_bizottsag_operativ_torzs_retvari/

 

Putnok polgármestere visszautalta a segélyszámláról az ellenzék adományát

Putnok fideszes polgármestere, Tamás Barnabás március végén segélyszámlát nyitott a koronavírus-helyzet miatt, hogy erre gyűjtsék a pénzt védőfelszerelésekre és fertőtlenítőkre.

A kezdeményezést a Facebookon jelentette be, és odaírta, hogy ő maga kezdésnek 400 ezer forintot utalt, a teljes fideszes képviselő-testület pedig fejenként 100 ezret.

 

Ezután azt kérte, hogy aki tud, az segítsen.

A Putnoki Reform Szövetség pártoktól függetlenként jött létre a helyi Fidesszel szemben, de a választásokon alulmaradtak. 

A szövetség két tagja, Pásztor János és Pásztor Ádám (apa és fia) most azt állítja, hogy ők is küldtek pénzadományt a számlára, de a polgármester azt visszautalta nekik. Egyik alkalommal még a visszautalás közleményébe a polgármester azt írta:

téves utalás, ez nem az RNÖ (roma nemzetiségi önkormányzat) számlaszáma

https://index.hu/belfold/2020/04/28/putnok_polgarmester_veszelyhelyzet_penzgyujtes/

Kurzarbeit: eddig csupán 200 cég pályázatát hagyták jóvá, zömmel kisvállalkozásokét

a vállalkozások kétharmadánál csak 5-15 ember dolgozik – értesült a Népszava.

A magyar Kurzarbeit program indulása óta eddig mindössze 200 cég pályázatát hagyták jóvá, és ezen vállalkozásoknak a kétharmada 5-15 fős cég volt – tudtuk meg Kordás Lászlótól, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökétől. A szakszervezetek erről a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának hétfői ülésén kaptak információkat az innovációs tárcától, igaz, nem olyan részletes bontásban, mint szerették volna. Kordás László szerint azonban ebből is látszik, hogy a több mint 4 millió munkahely közül csak nagyon kevéshez, mindössze 2-3 ezerhez ért el a program.

https://nepszava.hu/3076189_kurzarbeit-eddig-csupan-200-ceg-palyazatat-hagytak-jova-zommel-kisvallalkozasoket

Mentőövet dob a Fidesz a DK-nak és a Jobbiknak

Váratlan nagyvonalúság a kormánypárt részéről a két ellenzéki politikai erő felé.

Nemrég ért véget az a hétpárti frakcióegyeztetés, amelyet a Fidesz kezdeményezett a pártfinanszírozási szabályok módosításáról. A Népszava információi szerint a vártnál sokkal rövidebb egyeztetésen - melyen a Demokratikus Koalíció nem vett részt - a Fidesz részéről azt közölték a többiekkel, hogy változtatni fognak a pártfinanszírozási szabályokon: ennek értelmében a parlamenti frakcióknak jutó állami támogatást a párt egyéb működésére is fel lehet majd használni. Mint ismert, a koronavírus elleni védekezés költségeire hivatkozva a kormány korábban a pártok támogatásának idei megfelezését jelentette be.

https://nepszava.hu/3076200_mentoovet-dob-a-fidesz-a-dk-nak-es-a-jobbiknak

Nem is tudnánk ilyen vírust tervezni – üzenték a vuhani laboratóriumból

A kínai virológiai labor vezetője szerint nem igaz, hogy tőlük szabadult ki a világjárványt okozó koronavírus, és a jelek szerint nem emberi kéz alkotta.

Az összeesküvés-elméletekben hívők szerint a világszerte több mint 200 ezer emberéletet követelő járvány a Vuhani Virológiai Intézet részeként működő Vuhani Nemzeti Biológiai Biztonsági Laboratóriumból szabadult ki abban a városban, ahol elsőként diagnosztizálták a vírus okozta Covid-19-et. Miközben tudományos körökben konszenzus van arról, hogy a koronavírus természetes módon keletkezett, és valamilyen állattól származik, a laboratóriumi kreálás elmélete szárnyra kapott. Donald Trump amerikai elnök ráadásul április 15-én azt mondta, a kormány vizsgálja, hogy a vuhani laborból ered-e a vírus. Jüan Csi-ming szerint minden létező bizonyítéknak ellentmondanak azok rosszindulatú állítások, hogy a vírus "a semmiből bukkant elő" - idézi Reutersnek adott nyilatkozatát az MTI.

A professzor a Reuters kérdéseire írott válaszában leszögezi, hogy általa vezetett labornak nem áll szándékában "megtervezni és kifejleszteni" ilyen vírust, és nem is lenne rá képes.

https://nepszava.hu/3076218_nem-is-tudnank-ilyen-virust-tervezni--uzentek-a-vuhani-laboratoriumbol

Kiakadt Kína Trump vírusvádjai miatt

Az amerikai elnök szerint egyetlen ország felelős a járvány elterjedésééért: az, amelyik kezdetben nem állította meg a koronavírust. Peking nagyon nem örül.

Keng Suang kínai külügyi szóvivő szerint egyes amerikai politikusok hazugságokkal próbálják elterelni a figyelmet arról, hogy az Egyesült Államokban nem megfelelően kezelték a járványhelyzetet.

 Donald Trump amerikai elnök hétfőn, a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján elmondta: vizsgálatot indított arról, hogy Kína hogyan kezelte a járványt. Az elnök kifejtette, hogy a vírus terjedését meg lehetett volna állítani már a forrásánál, ezzel megelőzve, hogy az egész világon elterjedjen. Keng Suang - aki nem nevezte meg az amerikai elnököt az amerikai vádakkal kapcsolatos nyilatkozatában - újságírói kérdésre szót ejtett Peter Navarro, a Fehér Ház kereskedelmi tanácsosának kijelentéseiről is, amelyek szerint Kína rossz minőségű, vagy hamis vírusteszteket küld az Egyesült Államokba, és hasznot húz a világjárványból. Keng "megrögzött hazudozónak" nevezte Navarrót, akinek egyetlen szavát sem lehet elhinni.

 

https://nepszava.hu/3076212_kiakadt-kina-trump-virusvadjai-miatt

 

Ferincz Jenő Amiben élünk, az nincs

Jelenleg – szigorúan jogi szempontból – nincs, és eddig sem volt járvány veszélyhelyzet Magyarországon, bármennyire abszurdnak tűnik is ez első hallásra.  

 

1. Az alaptörvény nem ismeri a járvány fogalmát, intézményrendszerét. 2. Az alaptörvény két esetre vonatkozóan írja elő a veszélyhelyzet fennállását: elemi csapás és ipari szerencsétlenség esetén. (Azon alaptörvény alapján van ez így, amely alaptörvénynek a jogi létezése is vitatható a nem jogszerű jogalkotásra tekintettel.)

 

alappal vethető fel a kérdés: vajon mennyire rendelkezhet – pláne kötelező érvénnyel – egy olyan jogintézmény, amely jogintézményt jogszerűen sosem hoztak létre?

Egészségügyi szempontból viszont lehetséges a veszélyhelyzet fennállása, ennek eldöntése azonban egészségügyi, és nem jogi megközelítést kíván. Azt tehát nem zárom ki, hogy  egészségügyi szempontból veszélyhelyzet áll fenn, szigorúan jogi alapon viszont a jelenlegi szabályozások alapján nem beszélhetünk ilyesmiről.

 

https://nepszava.hu/3076126_amiben-elunk-az-nincs

 

Meghaladta a hárommilliót a koronavírus-fertőzöttek száma a világon

A Johns Hopkins egyetem kedd reggeli összesítése szerint a halálesetek száma 211 159, a gyógyultaké pedig 894 062.

 

https://nepszava.hu/3076147_meghaladta-a-harommilliot-a-koronavirus-fertozottek-szama-a-vilagon

 

Szabad szemmel: még az is lehet, hogy a demokrácia megerősödve kerül ki az erőpróbából

Nemzetközi sajtószemle, 2020. április 28.

 

 

Szijjártó Péter védőfelszerelés-szállítmányt kísért el Moldovába

origo

Százezer egészségügyi maszkból és ötezer orvosi védőruházatból álló szállítmányt kísért el Moldovába Szijjártó Péter külügyminiszter keddi chisinaui villámlátogatásán.

A Moldovának nyújtott magyar segítségről a miniszter és hivatali kollégája, Oleg Tulea számolt be közös sajtótájékoztatóján, amelyet élőben közvetítettek Szijjártó Péter Facebook-oldalán.

https://www.origo.hu/itthon/20200428-szijjarto-peter-vedofelszerelesszallitmanyt-kisert-el-moldovaba.html

Egy hónap alatt 30 százalékkal nőttek a szállásfoglalások Magyarországon

A vezérigazgató-helyettes elmondta, a szakma június elejére-közepére várja a járványhelyzet enyhülését, sőt az újraindulást is.A vendégek is június második felére, júliusra és augusztusra már nagy számban foglalnak szállást.

https://www.origo.hu/utazas/20200428-egy-honap-alatt-30-szazalekkal-nottek-a-szallasfoglalasok-koronavirus.html

A politika kiszolgálásával vádolták Müller Cecíliát, a tiszti főorvos több ügyben vizsgálatot ígért

Tizenhat panasz érkezett a kórházból hazaküldött betegek hozzátartozóitól. A tatabányai kórházban már 53 fertőzött van. A népjóléti bizottság hallgatta meg a tiszti főorvost.

A maratoni ülésen kevés konkrétum derült ki, ami a tiszti főorvos válaszaiból kirajzolódott:

https://24.hu/belfold/2020/04/28/muller-cecilia-parlament-nepjoleti-bizottsag-meghallgatas/

Kínában a járvány legyőzése úgy néz ki, mint máshol a háború

Kínában elvileg sikerrel járt a koronavírus elleni küzdelem, az országban, ahol elsőként ütötte fel a fejét a Covid-19, alig van új megbetegedés és lassan feloldják a korlátozásokat. A járvány utáni új, normális élet azonban egyelőre úgy néz ki, mint máshol az olyan időszak, amikor javában tombol vírus.

https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/kinaban-a-jarvany-legyozese-ugy-nez-ki-mint-mashol-a-haboru.705172.html

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.