2020, április 28 - 09:04 Sajtószemle

Picasso ismeretlen arca – Elképesztő alkotások a művész gyerekkorából

Általában egy művész korai alkotásai alatt a pályája kezdetén elkészült műveit értjük. Nos, a modern mester, Pablo Picasso esetében ezt szó szerint kell érteni. Kevesen tudják, hogy már gyerekkorában is fantasztikus – a későbbi, emblematikus alkotásokkal első látásra nehezen összeegyeztethető – művek kerültek ki a kezei közül. 

https://nullahategy.hu/picasso-ismeretlen-arca-elkepeszto-alkotasok-a-muvesz-gyerekkorabol/

Koronavírus: itt a fordulat, máris elkezdik gyártani az oltást

Egy indiai gyógyszergyártó cég, a világ legnagyobb vakcinagyártója nem várja meg, míg az oxfordi kutatók ígéretes koronavírus-oltása átesik a klinikai teszteken, saját kockázatára máris elkezdi gyártani a vakcinát. Őszre több tízmillió adagot állíthatnak elő.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/varatlan-fordulat-maris-elkezdik-gyarani-az-oltast.705111.html

Mi kell ahhoz az egészségügyben és a gazdaságban, hogy a legkevesebb veszteséggel éljük túl a járványt?
Győrffy Dóra Lantos Gabriella

A koronavírus magyarországi kezelése a kritikus állapotúak és az elhunytak alacsony száma alapján sikeresnek tekinthető. Ám a korlátozások feloldásához és a gazdaság újraindításához az eddigi módszerek kevésnek bizonyulhatnak. Háborús uszítás helyett világos stratégiára, hiteles kommunikációra és társadalmi bizalomra van szükség mind a járvány terjedésének korlátok közé szorításához, mind a gazdasági válság kezeléséhez.

A félévi bizonyítvány elmegy, de ettől az év végén akár bukásra is állhatunk. Ez a járvány nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy az eddigi eredmények biztatóak, de a jelenlegi módszerekkel nehéz lesz ezeket megőrizni. Nézzük a hétfői adatokat: a regisztrált fertőzöttek száma alacsony, 2583, a halottaké 280. Néhány hét alatt felértünk a fertőzés platójára. Tíz napja 50-120 között hullámzik az új regisztrált fertőzöttek, 8-17 között változik a halottak száma. A lélegeztetésre szoruló kritikus állapotúak száma 52-63 között mozog. Ezekhez a jó eredményekhez nyilván hozzájárultak a korán, már az első halálesetet követően március 16-tól elrendelt elég szigorú (bár Európában egyáltalán nem a legbrutálisabb) korlátozó intézkedések, amelyeket hétpárti egyetértés övezett. Az egymást követő szigorításokat, kijárási korlátozásokat nagy fegyelemmel viselik az állampolgárok.

De meddig tarthatnak ezek az élet rengeteg területét érintő, nyilvánvalóan súlyos társadalmi és gazdasági károkat okozó korlátozások? Milyen intézkedések szükségesek a korlátozások feloldásához?

 

https://24.hu/belfold/2020/04/27/koronavirus-jarvany-egeszsegugy-gazdasag-munka-gyorffy-dora-lantos-gabriella/

 

Megszólalt a koronavírusban meghalt beteghordó felesége: „Nem volt más alapbetegsége”

Nem volt alapbetegsége annak a 40 éves tatabányai beteghordónak, aki a koronavírus első ismert egészségügyben dolgozó áldozata — ezt az elhunyt férfi felesége mondta az RTL Híradónak. A férfi csakem 20 éve dolgozott a kórházban. Március közepén gyengeségre panaszkodott, majd enyhe megfázásos tünetei lettek. Az egészségügyi szakember öt hete került kórházba, családja ekkor látta utoljára. Felesége az RTL Klubnak azt mondta: az öthetes kórházi kezelése közben kapta el az MRSA nevű, súlyos kórházi fertőzést és bélfertőzést. Ezzel szemben Müller Cecília országos tisztifőorvos azt állította: súlyos bakteriális fertőzés, vérmérgezés, bélgyulladás volt az „alapbetegsége” az elhunytnak, erre rakódott rá a koronavírus.

A férfi egy kislányt hagyott árván. A tatabányai kórházban 21 egészségügyi dolgozó kapta el a vírust, 61-en pedig fertőzésgyanúval vannak otthon.

https://24.hu/kozelet/2020/04/26/koronavirus-tatabanyai-korhaz/

Egy koronaosztályon dolgozó orvos meglátta a márciusi fizetési papírját, és elszakadt nála a cérna

Pulmonológus, tüdőgyógyász vagyok, ami azt jelenti, hogy most a koronaosztályon dolgozom. Azokkal a covidos betegekkel foglalkozom, akik nem kerültek az intenzív osztályra. Frontvonalban vagyok. 

Fokozott kockázatú beavatkozást végzek, ez a hörgőtükrözés, ezért kapok FFP2 maszkot. FFP3-at mi még nem láttunk. De egy hétig kell használnom egy maszkot. Hivatalosan ezeknek a maszkoknak a használati ideje nyolc óra. Rá van írva, hogy ha levetted, akkor nem használhatod újra. Szkafandert és védőszemüveget privát szereztem magamnak. 

Az osztályom Aliexpressről rendelt FFP maszkot pluszban, hogy legyen a nővéreknek. 

Akkor az túlzás, hogy ez a probléma kormányzati úton meg lett oldva?

Erős túlzás. Kifejezetten veszélyesnek tartjuk, hogy a használt szkafandereket újra és újra fel kell venni. Még ha rendszeresen le is fújjuk fertőtlenítővel.  Nem csak koronásokkal foglalkozunk. A korábbi betegeinket is visszük tovább. Velük találkoznunk kell, ami azt jelenti, hogy extra védelemre lenne szükségünk, hogy ne fertőzzük meg őket.

Mi van azzal az 500 ezer forinttal, amit most a kormány ad az egészségügyi dolgozóknak?

Nekünk az a teóriánk, hogy ez a túlélőknek jár majd. Nem tudjuk. Semmi konkrétum nincs róla. Azt sem tudjuk, hogy nettó vagy bruttó. Volt olyan információ, hogy év végén kapjuk, volt olyan, hogy ez valójában juttatás, tehát kajajegyben vagy valami ilyesmiben kapjuk meg. Amit ehhez még hozzátennék, hogy nálunk kihirdették, hogy, aki covidos ellátásban vesz részt, az óránként 1000 forint plusz bérkiegészítést kap. Hogy nettó vagy bruttó, arról nincs szó, de ebből én még semmit nem láttam. A bérszámfejtés két hónapot csúszik. Nekem az alapfizetésem 203 000 forint nettó, most 183 ezer forintot kaptam, mert ahogy mondtam, beteg voltam március elején, ezért három napot táppénzen voltam.  

https://444.hu/2020/04/27/egy-koronaosztalyon-dolgozo-orvos-meglatta-a-marciusi-fizetesi-papirjat-es-elszakadt-nala-a-cerna

Kásler megtiltotta a kórházaknak, hogy a járványügyi helyzetről nyilatkozzanak

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke 91 magyarországi kórháznak tette fel ugyanazokat a kérdéseket, a járvány miatt felszabadított ágyakkal kapcsolatban. Április elején az EMMI nevű, egészségügyért is felelős minisztérium előírta ugyanis, hogy a kórházi ágyak 60 százalékát ki kell üríteni, hogy szükség esetén ezeken koronavírusos betegeket ápolhassanak. 

Több orvos is jelezte, hogy ez nagyon nagy túlzás, és nem látszik számítás, ami ennyi üres ágyat indokolna. Ráadásul életmentő kezelések maradhatnak félbe, ha el kell küldeniük a betegeket. Két kórház igazgatóját Kásler Miklós miniszter leváltotta, mert nem haladtak elég gyorsan a betegek hazaküldésével. 

A 91 kórház közül egyik sem válaszolt, mindegyik az Operatív Törzshöz irányította a politikust. Az egyik válaszból kiderült, hogy nem maguktól utasították el a választ, hanem azért, mert erre kaptak utasítást a minisztériumtól. Az egyik kórház igazgatója ugyanis válaszában ezt közölte:

https://444.hu/2020/04/26/az-emmi-utasitasba-adta-a-korhazaknak-hogy-a-jarvany-ugyeben-ne-nyilatkozzanak

A SVÉD BETEG: EGÉSZSÉGES

A vírus elleni harci modell Svédországban nem egyéb, mint a nyílt társadalom működési modellje. Amennyiben a vírus megfékezésére alkalmazott módszerünk bizonyítja hatékonyságát, akkor az az alulról szerveződő nyitott társadalom hatékonyságának lesz a beigazolódása. – mondja az Alapblognak adott interjúban a Göteborgi Egyetem néplélektannal, médiával és politikával foglalkozó professzora, Bengt Johansson.
Rámutat arra, hogy ami hazájában történik az nem más, mint hogy a politika visszavonult, nem szólhat és nem is kíván beleszólni a szakértők és a közvélemény párbeszédébe. A szakértők partnerükként, felnőttekként kezelik az embereket, semmit sem hallgatnak el előlük. Svédországban lényegében a nép és a szakértői gárda szövetsége alapján zajlik az élet járvány idején. Az előjelek szerint ez most már így marad a járvány végéig. A svédek ugyanakkor kezdenek aggódni a többi országban szerintük várható zűrzavar miatt.

https://alapblog.hu/a-sved-beteg-egeszseges/

Mindegy, hogy harcolunk ellene, a koronavírus 70 nap alatt elpusztul egy izraeli professzor szerint

Az elmúlt hónapokban minden országban központi problémává vált az, hogy pontosan hogyan kellene megküzdeni a koronavírus-járvánnyal, a megoldások radikálisan is eltérhetnek két ország között. Ebben a helyzetben meglehetősen furcsa kijelentést tett egy izraeli professzor, aki állítja: akármit teszünk, ugyanaz lesz a végeredmény, a vírus ugyanis önkorlátozó, és az intézkedésektől függetlenül 70 nap után eltűnik – írja a Telegraph.

Isaac Ben-Israel, a Tel-Aviv Egyetem biztonsági képzésének vezetője, illetve a Nemzeti Kutatás-fejlesztési Tanács elnöke saját elemzései alapján arra jutott, hogy a járvány 40 nap után ér a csúcsra, ezt követően viszont mindenhol rohamos visszaesést lehet tapasztalni. Ben-Israel számításai alapján az összes fertőzéshez viszonyítva a naponta bekövetkező újabb fertőzések aránya 30 százalék környékén indul, hat hét után 10 százalékra esik vissza, még egy héttel később pedig kevesebb mint 5 százalék lesz az arány.

A professzor az egyelőre még nem lektorált tanulmányában azt írta, hogy ez a minta konzisztensen megfigyelhető minden országban, függetlenül a bevezetett intézkedések súlyától. Az elemzések alapján a szigorú karantént bevezető országoknál hasonló a helyzet, mint a megengedőbb, a mindennapi életet nem igazán korlátozó intézkedéseket alkalmazóknál, Ben-Israel szerint pedig emiatt

 

SOK ORSZÁG ALIG ÉSZLELHETŐ HATÁSÉRT CSERÉBE BÉNÍTJA MEG A GAZDASÁGÁT.

Azt persze érdemes kiemelni, hogy a kutató számairól nehéz megállapítani, hogy helytállóak-e, mert még a járványt nagyon lazán kezelő Svédországban is vannak korlátozások, és a társadalom is egészen máshogy áll hozzá a kérdéshez. Ebben a helyzetben nincsen klasszikus értelemben vett viszonyítási alap, két olyan országot sem lehetne találni, amelyek pontosan ugyanúgy kezelnék a járványt, így összehasonlítani is nehéz lenne őket.

 

https://index.hu/techtud/2020/04/27/koronavirus-izrael-orvos-elemzes-csucs/

 

„Most senki nem tud adni egy darab kenyeret sem”

Radics József korábban Budapesten taxizott, de március eleje óta maszkban, kesztyűben, a kocsijában literes kézfertőtlenítővel járja az országot és szervezkedik. Esténként pedig élőben jelentkezik a Facebookon információkkal, a bejelentkezéseit több száz ember követi. „Épp most jövök Vécsről, Heves megyéből, ahol két és fél napja nem ettek a gyerekek. Van egy család Tápióságban, ahol nyolc kicsi gyermek van, akik szintén nem ettek két napja” – mondta Radics április elején az egyik körútja után.

Radics roma aktivista, de azt mondja, ez a válság nemcsak a romákat érinti nagyon súlyosan: „Cigány vagy nem cigány, ugyanazt a félelmet, dühöt, elkeseredést észlelem nap mint nap, amerre járok.”

https://444.hu/2020/04/26/most-senki-nem-tud-adni-egy-darab-kenyeret-sem

Orbán: Mindent megteszek, hogy a Pesti úti ügy ne uralja el a belpolitikát videók

Orbán Viktor eleget téve kötelességének, megjelent hétfőn az Országgyűlésben, hogy válaszoljon az ellenzéki képviselők kérdéseire. Bármiről is kérdezték, érdemi felelet helyett személyeskedés és kioktatás volt a válasz.

https://444.hu/2020/04/27/orban-mindent-megteszek-hogy-a-pesti-uti-ugy-ne-uralja-el-a-belpolitikat

Leromboltak egy műemlék istállót a titkos Orbán-birtokon, újabb hatalmas földalatti objektumot építenek a helyére fotók

Az eddigi, talán legjelentősebb átalakítást rögzítette az Orbán-család Felcsút-Hatvanpusztai titkos birtokán Hadházy Ákos független képviselő, aki kisgépével ismét a helyszín fölé repült és lefotózta az építkezést. Teljesen lerombolták ugyanis az egykor József főherceg itteni birtokainak központjaként szolgáló, műemléki védettségű épületegyüttes négy főépületének egyikét, a méretre legnagyobb egyik istállót. Az építkezés éppen ott tart, hogy jól látszik: a többszáz négyzetméteres, jókora épület alá több méter mély föld alatti rész épül. 

Az Orbán-rezidencia specialitásának egyre inkább az tűnik, hogy hatalmas alapterületű, néhol azon belül is többszintes földalatti pince-bunker rendszereket építenek alá, párhuzamosan a föld feletti részek újjáépítéssel felérő felújításával. 

https://444.hu/2020/04/27/leromboltak-egy-muemlek-istallot-a-titkos-orban-birtokon-ujabb-hatalmas-foldalatti-objektumot-epitenek-a-helyere

A halálozások száma sokkal többel nőtt, mint ahány hivatalos áldozata van a járványnak

Nem csak azt nehéz megmondani, hányan fertőződtek meg valójában koronavírussal, hanem még azt is, hányan haltak bele. A legtöbb statisztika csak a kórházakban elhunyt betegeket veszi számba, sok országban a gócpontnak számító idősotthonokat külön kezelik, de az sem lehet kétséges, hogy sokan úgy vesztik életüket a fertőzés következtében, hogy senki nem tesztelte őket.

A Financial Times azzal próbált meg közelebb jutni az igazsághoz, hogy 14 olyan országban, ahol elérhetők pontos adatok, összevetette a többéves átlagot és az idei járvány alatti halálozási statisztikákat.

https://444.hu/2020/04/27/a-halalozasok-szama-sokkal-tobbel-nott-mint-ahany-hivatalos-aldozata-van-a-jarvanynak

Brad Pitt kifigurázta Trump koronavírussal kapcsolatos téveszméit videó

Néhány hete a CNN megkérdezte Anthony Faucit, Amerika fő járványügyi szakértőjét, hogy minek örülne inkább: ha Ben Stiller, vagy ha Brad Pitt játszaná őt a Saturday Night Live-ban, az ország népszerű szórakoztató műsorában. 

Brad Pitt, természetesen- mondta Fauci, és hamarosan teljesült a kívánsága. A hétvégén Brad Pitt Fauci bőrébe bújt, és a nevében helyre tette Trump elnök koronavírussal kapcsolatos állításait. Például amikor azt mondta, „viszonylag hamar” el fog készülni a vírus elleni vakcina, amikor „gyönyörűnek” nevezte a koronateszteket, vagy amikor a járvány „csodálatos” megszűnéséről beszélt. 

https://444.hu/2020/04/27/brad-pitt-helyretette-trump-koronavirussal-kapcsolatos-teveszmeit

Fejenként százezres jutalmat kaphatnak a fővárosi fenntartású idősotthonok dolgozói

Összesen 190 millió forintnyi jutalmat adna a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott idősotthonok dolgozóinak egy előterjesztés, amit Karácsony Gergely főpolgármester és két helyettese nyújtott be a közgyűlésnek. 

Így fejenként átlagosan százezer forintot kapnának azok, akik most is aktívan részt vesznek a feladatellátásban, a pontos összegekről azonban az intézményvezetők döntenének. A jutalom az engedélyezett dolgozói létszám 75 százalékát érintené: a többiek kiestek a munkából, mert veszélyeztetettek, 65 év felettiek, vagy mert nem tudták másképp megoldani a kisgyermekük felügyeletét. 

A jutalmat az általános tartalékból fedeznék. 

https://444.hu/2020/04/27/fejenkent-szazezres-jutalmat-kaphatnak-a-fovarosi-fenntartasu-idosotthonok-dolgozoi

Müller Cecília: A fertőzöttek 13 százaléka egészségügyi dolgozó

Nyolc újabb halálesetet és 83 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon a koronavírus-járványban a hivatalos adatok szerint hétfő hajnalra, ismertette a legfrissebb adatokat Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

Az áldozatok között ketten a hatvanas éveiben jártak, egy férfi 79 éves volt, öt további áldozat 80 feletti volt, mindannyian szenvedtek valamilyen krónikus betegségben. 498 ember azonban meggyógyult. 

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a mintavételek száma jelentősen emelkedik, és szintén emelkedő tendenciát mutat a kórházban ápoltak száma.

JELENLEG 931 EMBERT KEZELNEK EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYBEN, KÖZÜLÜK 52-EN VANNAK LÉLEGEZTETŐGÉPEN. 

Müller hosszasan beszélt a maszkok szerepéről is. Így a sebészi maszkokról és a speciális – FFP2-es és FFP3-as – maszkokról is.

https://index.hu/belfold/2020/04/27/operativ_torzs_tajekoztatojanak_osszefoglaloja_aprilis_27-en/

A magyar orvosi egyetemek már az elejétől tudták: rengeteget kell tesztelni

Nem járványcsúcs jön, hanem a neheze: Merkely fel, Kásler el?

A járvány elején egy kormánylap névtelen szerzője Kásler Miklós lemondatását kérve Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát ajánlja miniszternek. Egy hete a rektor szembemegy Káslerrel, amikor kimondja: Cserháti Péter felmentésénél a menesztett főigazgatónak, nem pedig a miniszternek volt igaza. Merkely ott van a vérplazmán alapuló klinikai vizsgálatoknál, az új magyar lélegeztetőgép kifejlesztésénél és információink szerint négy orvosi egyetemen eddig összesen 30 ezer tesztet végeztetett. Magyarország sosem látott kihívásra készül, a korlátozások lassú oldásával ugyanis ki fog derülni: a járványcsúcs még hátravan, tovább nő a betegek és a halottak száma is. Az Orbán Viktor által kijelölt május 3-i határnap személyi váltást hoz, és ezért építgeti a kormánysajtó Merkely Béla Semmelweis-rektor képét a nyilvánosság előtt? Nem akármilyen hét előtt állunk. 

Március 11-én a Semmelweis Egyetem készen állt a tömeges vizsgálatokra, vagyis az aktív járványvédelemre, hogy csírájában fojtsák el a fertőzést, ha bármelyik klinikájukon felüti a fejét. 

Merkely nem egyedül cselekedett: összefogott a többi orvosi egyetemmel, a négy universitas eddig információink szerint összesen mintegy 30 ezer PCR-vizsgálatot végeztetett.

Miközben másfél hónapja a hivatalos kommunikáció része, hogy a lakossági maszkhasználat felesleges, a Semmelweis Egyetem rektora ezzel szembemenve a textilből készült védőeszköz minél szélesebb alkalmazását javasolta.

Nem önmagában érdekes ez – a Válasz Online is erre figyelmeztet a járvány kezdete óta – hanem azért, mert most már a kormány is paradigmaváltásról beszél. Az új irány osztrák és szlovák mintára a maszk kötelező használata, az irányváltásban pedig nem Kásler miniszternek, hanem Merkely rektornak van fontos szerepe. A május 3-a utáni világ egyik fontos pillére lesz a maszk, amely az élet újraindulása után is segíthet alacsonyan tartani a fertőzésszámot. Az ok józan paraszti ésszel is érthető: ha a betegek jó része tünetmentesen fertőz, a maradék pedig az első szimptómák előtt 1-2 nappal már átadhatja a vírust, akkor csak így védhetjük meg a környezetünket. 

https://www.valaszonline.hu/2020/04/27/kasler-miklos-merkely-bela-koronavirus-jarvanykezeles-hatter/

Már több fertőzött van Oroszoszágban, mint a csúcson volt Kínában

Az eddigi rekord 6060 volt, április 19-én, ám a 20-i visszaesés után a fertőzések száma folyamatosan nő.

EURÓPÁBAN MOST MÁR STABILAN OROSZORSZÁGBAN TERJED LEGGYORSABBAN A VÍRUS, BÁR MÁRCIUS VÉGÉN ÚGY TŰNT, SIKERÜL ALACSONY SZINTEN TARTANI A FERTŐZÉS.

 Oroszországban a hétfőn közölt adatok szerint 87 ezer fölé emelkedett a nyilvántartott koronavírusos esetek száma, ami több mint háromezerrel meghaladja a kínai fertőzések számát.

Százalékosan némiképp lassul a járvány, egy ideig tartósan 10 százalék körül volt, ez most egyszámjegyűre csökkent, ám a reprodukciós ráta még így is magasabb annál, semhogy az aktív esetek számának csökkenéséről lehessen beszélni.

A JÁRVÁNY OKOZTA HALÁLOZÁSOK SZÁMA ÚJABB ÖTVENNEL 794-RE, A GYÓGYULTAKÉ PEDIG 597-TEL 7346-RA NŐTT

 

https://index.hu/kulfold/2020/04/27/oroszorszagban_a_korhazi_dolgozok_kozott_is_terjed_a_koronavirus/

 

Mire a munkanélküli segély lejár, mindenkinek lesz munkája

A KORMÁNY ANNYI MUNKAHELYET HOZNA LÉTRE, AMENNYIT A VÍRUS ELVITT

Bácskai Balázs- Bákonyi Ádám Magyar Nemzet

Az Országgyűlés hétfői ülésén ismét szópárbajra került sor az azonnali kérdések órájában a kormányfő és az ellenzék között. Orbán Viktor a Jobbikkal kapcsolatban kiemelte, hogy véglegesen baloldali párttá váltak. A gazdaságvédelmi akcióterv kapcsán hangsúlyozta, hogy a korábbi balliberális kormányok segélyalapú politikája már megbukott, a munkaalapú gazdaságpolitika azonban sikeres volt az elmúlt 10 évben, így ezt a szemléletet használják a válságkezelés során.

https://magyarnemzet.hu/belfold/amennyi-munkahelyet-a-virus-tonkretesz-mi-annyit-hozunk-letre-8049446/

 

Határtalan mélységben

Sitkei Levente Magyar Nemzet

Nem először történik meg az, hogy az ellenzéki politikusok látványosan nem értik, mit is jelent a magyar nemzet fogalma. Pedig ott van az alkotmány, benne a megfelelő passzusokkal, ahogy amióta Magyarország köztársaság, azóta mindig benne foglaltatott, a magyar kormány felelősséget érez határain kívül élő honfitársaiért. Szabó Tímea ezt a passzust cseppet se érti, neki román vagy szlovák állampolgárok az ottani magyarok, de Kocsis-Cake Olivio vagy Fekete-Győr András is megmutatta többször, milyen távol áll tőlük ez a cseppet se fennkölt, hanem nagyon is fontos diplomáciai helyzet.

Mert a román nagykövet kapott az alkalmon, és védelmébe vette Szabó Tímeát, azt a politikust, aki ugyanúgy látja a helyzetet, ahogy Bukarest.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/hatartalan-melysegben-8048063/

 

Újabb botrány a Karácsony vezette Városházán

ORIGO.HU

Az Origo információi szerint az MSZP a példátlan kispesti korrupciós botrány főszereplőjének, Gajda Péternek az Összeférhetetlenségi és Vagyonnyilatkozat-ellenőrző Bizottság elnöki székét nézte ki a Karácsony által vezetett fővárosi önkormányzat. Az eddigi elnököt, Szaniszló Sándort az MSZP-ből Gyurcsányék átvitték magukhoz, a DK-ba, így benne már nem bízik az MSZP, Gajda Péterbenviszont annál inkább. És Karácsony Gergely, vajon ő is bízik a korábban a saját barátjának nevezett Gajdában?

https://magyarnemzet.hu/belfold/ujabb-botrany-a-karacsony-vezette-varoshazan-8048144/

 

Nemzetközi – szabad – sajtószemle egy kis csavarral

Bayer Zsolt Magyar Nemzet

Nincs izgalmasabb elfoglaltság, mint átfutni a nemzetközi, „szabad” sajtót. Az benne a jó, hogy ha egyet láttál, láttad az összeset. Példaképpen most megmutatom önöknek egy nap termését, a Nézőpont Intézet nemzetközi válogatása alapján. Ha önöknek az az érzése támad, hogy a nemzetközi, „szabad” sajtót egyetlen központban írják, nos, akkor a hiba nem az önök készülékében van…

Akkor lássuk!

https://magyarnemzet.hu/velemeny/nemzetkozi-szabad-sajtoszemle-egy-kis-csavarral-8049308/

 

Az unió urai egyre idegesebbek

A KORONAVÍRUS-VÁLSÁG IDEJÉN AZ ELLENZÉK VÉGKÉPP A PROBLÉMA RÉSZÉVÉ VÁLT

Botond Bálint Magyar Nemzet

Hogyan kell viselkedni egy olyan politikai helyzetben, amikor a nemzeti egység létrehozása gyakorlatilag lehetetlen? A NATO-csatlakozás és az Európai Unióba való belépés mögött egy nagyon erős többségen alapuló nemzeti egység volt. Az egy másik kérdés, hogy a NATO az a NATO-e még, amelyikbe beléptünk. Az viszont bizonyos, hogy az Európai Unió nem az, amelybe 2004-be beléptünk. A katonai szövetség olyan biztonsági garanciákat adott meg Magyarországnak, amilyenek Mátyás király kora óta – amikor európai nagyhatalomnak számítottunk – nem voltak.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/az-unio-urai-egyre-idegesebbek-8047865/

 

Orbán Viktor: Mi munkahelyeket akarunk létrehozni

origo

Nem lesz olyan ember, akinél a munkanélküli segély időszaka kifut, akkor az ne kapna ajánlatot a magyar gazdaságból, vagy a magyar államtól - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az azonnali kérdések órájában. A miniszterelnök szólt arról is, hogy az ellenzék és a kormány is teljesen másként gondolkozik a nagyberuházásokról. Az utóbbiakat fel kell gyorsítani, és növelni kell a számukat - tette hozzá.

 

https://www.origo.hu/itthon/20200427-orban-viktor-azonnali-kerdesek-oraja-1.html

 

Kövér: Szánalommal tekintek ezekre a képviselőkre, különösen azokra, akiknek a személyi száma 2-vel kezdődik

Bayer “Hogy bírod a karatént?” kérdésére a sorban harmadik magyar közjogi méltóság, a Parlament tekintélyének őrzője, a magyar törvényhozás arca ugyanis azt felelte, hogy bevallja, sosem gondolta volna, hogy hétfő reggel azzal fog kelni, hogy de jó, hogy bemehet a Házba, 

"a sok ápolt közé".

Hogy utána mosolyogva biztosítsa a nézőket, az ápoltozással nem az összes képviselőre gondolt. Kövér László újkeletű nyíltságát mutatja, hogy közvetlenül ezután nyilvánosan megvallotta, hogy

pszichésen kicsit nehezen viseli ezt a fajta bezártságot.

 

Ezt a részt Bayer - miután Szabó Tímeát a “kicsinél is kicsibb”-nek nevezte, azzal a sarokbaszorítós kérdéssel vezette fel, hogy 

"Az elnöki pulpituson ülve hogy lehet ép lélekkel végigszenvedni egy Szabó Tímea-felszólalást?"

Mire Kövér annyira kiborult az emlékektől, hogy a "nő" szót is képtelenné vált kimondani, így csak számkóddal volt képes utalni erre az embercsoportra:

„Én szánalommal tekintek ezekre a képviselőkre, különösen azokra, akiknek a személyi száma 2-vel kezdődik, amikor olyan helyzetbe keverik magukat, amilyenbe Szabó Tímeának is sikerült legutóbb. Nincs annál elszomorítóbb, mint amikor egy gyűlölettől eltorzult női arcot lát az ember férfi létére.”

 

https://444.hu/2020/04/27/kover-szanalommal-tekintek-ezekre-a-kepviselokre-kulonosen-azokra-akiknek-a-szemelyi-szama-2-vel-kezdodik

 

Osztrák kancellár: Több fizetést a dolgozóknak, több adót a multiknak

A második osztrák köztársaság kikiáltásának 75. évfordulója alkalmából beszédet mondott Sebastian Kurz osztrák kancellár, és fő témája a járvány okozta gazdasági károk enyhítése volt.

Fő üzenete arról szólt, hogy az emberek kevesebbet, multik pedig többet adózzanak.

https://444.hu/2020/04/27/osztrak-kancellar-tobb-fizetest-a-dolgozoknak-tobb-adot-a-multiknak

 

Továbbra is kérdéses Kim Dzsongun állapota, állítólag üzenetet küldött

ORIGO

Üzenetet küldött egy partvidéki turistaövezet fejlesztési munkálatain dolgozó tisztviselőknek és munkásoknak Kim Dzsongun észak-koreai vezető - adta hírül hétfőn a phenjani állami hírügynökség, de ettől önmagában nem oszlott el a Kim egészségi állapotát burkoló homály.

https://www.origo.hu/nagyvilag/20200427-uzenetet-kuldott-kim-dzsongun.html

Szabad szemmel: Brüsszelben most a bunkermentalitás járja

Nemzetközi sajtószemle, 2020. április 27.

 

https://nepszava.hu/3075980_szabad-szemmel-brusszelben-most-a-bunkermentalitas-jarja

 

Kutatók megnevezték a fajt, ami egyedül tehet a világjárványról: az embert

Ha kiirtjuk az állatok élőhelyeit, egyre többször fogunk érintkezni velük. Ez pedig a koronavírusnál is veszélyesebb pandémiák kialakulásához vezet.

 

https://nepszava.hu/3076069_kutatok-megneveztek-a-fajt-ami-egyedul-tehet-a-vilagjarvanyrol-az-embert

 

Van amiből sohasem elég! Na, vajon mire költ napi 205 milliót a kormány?

Március 11-e óta az alábbi célokra csoportosított át a kormány forrásokat:  

·         514 millió a szegedi atlétikai centrum beruházására - március 20

·         300 millió forint a Haladás sportegyesület stadionüzemeltetésére - március 31

·         300 millió a versenysport és olimpiai felkészülés szakmai támogatására - április 14

·         133 millió forint pedig az egyedi sportlétesítmény-fejlesztések támogatására április 14.

·         450 millió a Budapest Honvéd Sportegyesület létesítményfejlesztési programjának előkészítésére - április 21

·         1 milliárd forint a készülő Bozsik Stadionra - április 21.

·         768 millió forint a Kiemelt Nemzetközi Sportesemény Stratégia és sportesemény pályázataira - április 23

·         1,1 milliárd forint a Nemzeti Sportközpontoknak - április 23

·         4,07 milliárd forint a sportlétesítmények fejlesztésére - április 23

·         400 millió forint a kiemelt sportegyesületek sportlétesítmény-fejlesztésére 

 

https://nepszava.hu/3076063_van-amibol-sohasem-eleg-na-vajon-mire-kolt-napi-205-milliot-a-kormany

 

Ungváry Rudolf Árnyék- vagy ellenkormányt!

Csillag István „Árnyékból a fényre” című cikke a Népszavában tömör „történeti” összefoglalás az magyar politikai fejleményekről. A szerző gazdasági javaslatai laikus számára is értelmezhetők, de különösen fontos, amit az árnyékkormány sürgős megalakításáról ír. Az árnyékkormány azonban a liberális demokrácia megszokott formációja. Mint az egyesített ellenzék képviselője, demokratikus partnere a mindenkori kormánynak. Magyarországon ezzel szemben már nincs demokrácia, csak annak látszata. A demokráciát ugyanis az egymást egyenrangúnak tekintő politikai ellenfelek alakítják. Az orbáni rendszer csak a „barát-ellenség” Carl Schmitt-i felfogásában képes politizálni. Ez a Vezér által már évekkel ezelőtt meghirdetett illiberális „demokrácia” lényege.

 

https://nepszava.hu/3075971_arnyek-vagy-ellenkormanyt

Ausztrália független vizsgálatot sürget a koronavírus eredetéről, mire Kína gazdasági bojkottal fenyeget

Az ausztrál termékek bojkottját helyezte kilátásba Kína canberrai nagykövete hétfőn az ausztrál külügyminiszter korábbi, a koronavírus-járvány kínai terjedésére vonatkozó vizsgálatairól szóló nyilatkozatát követően.

Cseng Csing-je, Kína canberrai nagykövete az Australian Financial Review című lapnak adott interjújában veszélyesnek nevezte Marise Payne vizsgálatra vonatkozó felvetését, amely szerinte megdöbbentette a kínai népet. Kilátásba helyezte, hogy egy ilyen jellegű kezdeményezés után a kínaiak esetleg nem vásárolnak több ausztrál marhahúst, sem ausztrál borokat.

"Ezt majd az emberek döntik el. Esetleg megkérdezik maguktól: miért igyunk ausztrál bort? Miért együnk ausztrál marhahúst? (...) Miért utazzunk egy Kínával ennyire barátságtalan országba?" - mondta a nagykövet, hozzátéve: nem tartja kizártnak, hogy nem fog minden, Ausztráliában tanuló kínai diák visszatérni az országba a járvány végével.

https://magyarnarancs.hu/kulpol/gazdasagi-bojkottal-fenyegeti-kina-ausztraliat-mert-vizsgalatot-kezdemenyezne-a-koronavirus-eredeterol-129235

 

Meggyógyult és munkába állt Boris Johnson

A brit miniszterelnök szerint továbbra is az a legfontosabb cél, hogy ne alakulhasson ki a koronavírus-járvány újabb hulláma.

 

Mint ismert, maga Boris Johnson is átesett a betegségen, néhány napig intenzív kórházi kezelésre is szorult és a hónap eleje óta a brit miniszterelnökök vidéki rezidenciáján, a Londontól 65 kilométerre északnyugatra lévő Chequersben lábadozott.

Hétfőn állt ismét munkába, és a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt felolvasott nyilatkozatában közölte: tényleges jelek vallanak arra, hogy Nagy-Britannia most már kezd túljutni a járvány tetőzésén. Ha ez a vírus fizikailag látható támadó, utcai rabló lenne, akkor azt lehetne mondani, hogy "most kezdjük két vállra fektetni" – fogalmazott a konzervatív párti miniszterelnök.

https://magyarnarancs.hu/kulpol/meggyogyult-es-munkaba-allt-boris-johnson-129234

Hidvéghi: Azért gyengül az Európai Néppárt, mert elveszíti a karakterét

Magyar Hírlap

Azért gyengül az Európai Néppárt, mert kezdi elveszíteni a karakterét, s ez igaz sok tagpártjára is - mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője hétfő reggel a Kossuth rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában.

A politikus elmondta, a néppártot sok kérdésben egyre nehezebb megkülönböztetni a liberálisoktól, a szocialistáktól vagy a zöldektől.

Ennek egyik jó példája a Radoslaw Sikorski, a lengyel Polgári Platform politikusának, volt lengyel külügyminiszternek a levele, amit a Fidesznek címzett.    A lengyel politikus ugyanolyan érveket és fordulatokat használ, mint amit a balliberális, bevándorláspárti oldal - tette hozzá.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200427-hidveghi-azert-gyengul-az-europai-neppart-mert-elvesziti-a-karakteret

Új Soros-terv: lopakodó föderalizáció

Hétértékelő. Félrekezeli a válságot az Európai Unió, az elmúlt tíz év jól mutatja, hogy csak a munkaalapú társadalomnak van jövője, ezért nálunk kitarthat a korábbi lendület – mondta Kiszelly Zoltán

Kacsoh Dániel Magyar Hírlap

A múlt heti uniós csúcsot, a gazdaságvédelmi lépéseket és az ellenzék szerepét is értékelte lapunknak Kiszelly Zoltán politológus.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200427-uj-soros-terv-lopakodo-foderalizacio

Diold Pál Magyar Hírlap

A maguk közegében tehát a férgek rendkívül gyakorlatiasan működnek. A helyükön vannak. Abból azonban gondok adódhatnak, ha ezek a nem túl rokonszenves lények kiszabadulnak természetes életterükből, és máshol kezdenek úgy viselkedni, mint valamikori otthonaikban.

A féreglét természetesen nem csupán és elsősorban fizikai. Az emberi társadalmakban aztán meg főleg nem, hiszen a kisebb-nagyobb emberi közösségek természetes módon védekeznek a féregtempót diktáló szellemi terroristákkal szemben.

A harcias balliberális elméletek és ezek képviselői már több mint száz év óta igyekeznek minél jobban szétrágni, elpusztítani az egészséges társadalmakat. Azokat, amelyekben a rendet, az értékteremtő munkát, az élet továbbadásának szépségét, ez emberséget megtartó hitet és a derűs magabiztosságot éltetik.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200427-feregtempo

 

MTA: súlyos következményekkel járhat a magyar egészségügy sorvadása

A döntéshozóknak, a kormánynak és a társadalom széles körének kíván tájékoztatást nyújtani az az ajánlás, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia készített, és április 22-én eljuttatott az EMMI, az ITM és a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetőinek. Az immunológusok, orvosok és biológusok által összeállított szöveg konkrét szakmai javaslatokat tesz a kormányzat és a hatóságok számára a Covid-19-járvány rövid és hosszú távú kezelésére.

https://24.hu/tudomany/2020/04/27/magyar-tudomanyos-akademia-koronavirus-covid-19-ajanlasok-tesztek-kontaktkutatas-egeszsegugy/

 

Így indul újra az élet Olaszországban

a szeretitek Olaszországot, továbbra is be kell tartanotok a társadalmi távolságtartást – szólította fel a lakosságot vasárnap esti sajtótájékoztatóján Giuseppe Conte kormányfő, hangsúlyozva, hogy még nem oldják fel a kijárási korlátozást, és nagyon hosszú és nehéz időszak következik, amelyben a gazdaság újraindítását egyeztetni kell a „járvánnyal való együttéléssel”.

Május 4-től továbbra is csak indokolt esetben lehet elhagyni a lakókörzetet, például munkavégzés céljából vagy egészségügyi okból. Zárt helyeken kötelező lesz a szájmaszk viselése, ezek darabonkénti árát pedig ötven centben maximalizálták. Engedélyezett lesz a nem együtt élő családtagok találkozása, valamint a lakóhelyre való visszatérés azok számára, akik a járvány miatt nem tudták korábban ezt megtenni. „Vigyázzatok egymásra, rokonok között is használjatok szájmaszkot!” – mondta az olasz miniszterelnök.

Továbbra is tilos lesz a közösségi gyülekezés, 37,5 foknál magasabb testhőmérséklet esetén pedig kötelező lesz a házi karantén, ami eddig csak javasolt volt.

https://24.hu/kulfold/2020/04/27/koronavirus-olaszorszag-korlatozasok-lazitasa/

Már 280 áldozata van a járványnak itthon, kötelező a maszk a budapesti tömegközlekedőknek – hírek a koronavírusról percről percre

https://hvg.hu/itthon/20200427_koronavirus_jarvany_fertozes_covid19_halalos_aldozatok_aprilis_27_percrol_percre

TGM: A sötétség

Az orvosoknak, egészségügyi és járványügyi szakembereknek – a járvány kellős közepén – tilos nyilatkozniuk. Az alkotmányos korlátainak nagy részétől megszabadult kormányzat állításai (amelyek helytálló voltáról nem lehet meggyőződni) ellentétben állnak a kiszivárgó értesülésekkel (amelyek helytálló voltáról szintén nem lehet meggyőződni).

A külügyminiszter szerint az országba sok tízmillió maszk, kesztyű, védőfölszerelés, sok ezer lélegeztetőgép érkezett. Az orvosi és ápolószemélyzet, a szociális munkások, a betegek hozzátartozói kétségbeesetten sikoltoznak, hogy nem kapnak elég maszkot, védőöltözetet. Hol vannak a maszkok? Képtelen szétosztani őket az államapparátus? Miért nem lehet alacsony, szabott áron maszkot és kesztyűt kapni mindenütt? Mi történik itt?

Nem tudja senki.

A vezetés – azért használjuk ezt a bizonytalan szót, mert a hivatalos, törvényes értelemben vett kormány mintha nem is léteznék, az egészségügy minisztériumi irányítása például megszűnt: a vezetés nem más, mint Orbán Viktornak és bizalmasainak változó összetételű, részben ismeretlen köre, mindenekelőtt maga az országvezető személyesen – érthetetlen okokból vonakodik tesztelni és szűrni (azaz megállapítani, hogy kit fertőzött meg a koronavírus), ami nélkül a korlátozó intézkedéseknek nincs sok értelmük, ami nélkül a megelőzés, kezelés, gyógyítás tervezése lehetetlen.

Ki beteg? Ki nem?

https://hvg.hu/360/20200423_TGM_A_sotetseg

MI LESZ DÉL-AMERIKÁVAL A JÁRVÁNY UTÁN?

A Covid-19 rossz állapotban találta komplett Dél-Amerikát, a kontinenst, ahol mindenkinél jobban tudnak tüntetni. De mi várható a világjárvány lecsengése után? Egy biztos: a Covid-19 utóhatásai Dél-Amerikában a borzalmas járványnál is borzalmasabbak lesznek.

https://azonnali.hu/cikk/20200427_mi-lesz-de-amerikaval-a-jarvany-utan

Mehet-e TAO-pénz a kórházaknak is? Orbán Viktor válaszolt

A jobbikos Steinmetz Ádám a TAO-támogatásokat érintően vetett fel egy javaslatot, mellyel kapcsolatban egy egyszerű igent, vagy nemet várt válaszként a miniszterelnöktől. A kérdés így hangzott:

"támogatja-e, hogy a társasági adót az állami egészségügyi intézményeknek is fel lehessen ajánlani?"

Orbán Viktor először kitért a válasz alól, felhívta a képviselő figyelmét arra, hogy gondolja át, tényleg ezt akarja-e. 

"Ha ön azt szeretné, hogy a cégek adóit ne a kormány ossza szét az egészségügyi rendszerben, hanem a vállalkozók döntsenek erről, akkor az kaotikus helyzetet eredményezne". 

https://mfor.hu/cikkek/makro/mehet-e-tao-penz-a-korhazaknak-is-orban-viktor-valaszolt.html

Fittyet hánynak Orbán Viktor utasítására a magyar kórházak

Orbán Viktor az év elején azt mondta, idén a kórházak nem termelhetnek adósságot. Utasítását úgy tűnik, egyelőre nem sikerült betartani, a Magyar Államkincstár (MÁK) szerint ugyanis március végén a költségvetési szervek lejárt tartozásállománya 32,9 milliárd forintot tett ki, ami a február 29-i állapothoz képest egyenlegében 42,9 milliárdos csökkenés, ám a tartozásállományból 23,5 milliárd forintnyi az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel. Ez pedig egyetlen hónap alatt közel 8 milliárdos növekedést jelent.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/egeszsegugy-egeszsegugyi-ellatas-korhaz-adossag.705094.html

A mi kutyánk kölyke: ifj. Rajk László

Schmidt Mária

történész

ifj. Rajk László társaihoz hasonlóan sohasem nézett szembe azzal, amit apáik, anyáik tettek. Szemlesütve átsiklottak rajta, vagy éppen mentegették őket, hazudtak róluk. Arról a szerepről, amit apja és anyja 1949-es letartóztatásuk előtt játszottak, ifj. Rajk egy szót sem ejt.

Ahogy egyetlen kritikus jelzőt nem veszteget egyetlen kommunista bűnözőre sem, legyen az Donáth Ferenc, aki a legkeményebb években mégiscsak a Rákosi-titkárság vezetője volt, és akinek esetében még csak a bűnrészesség kérdését sem vetik fel. Donáth Ferenc úgy simult bele a „demokratikus ellenzékbe”, hogy előélete inkább az előnyére, mint a hátrányára szolgált.

Mindez azért különösen visszatetsző, mert a 2010 utáni demokratikus rendszert eközben ifjú Rajk és klubbeli társai agyba-főbe diktatúrázzák, választott, tehát törvényes vezetőit diktátornak, zsarnoknak és minden másnak elmondják.

Komoly aggályokat vet fel ifjú Rajk László értelmi képességeivel kapcsolatban, hogy képtelen különbséget tenni egy totális kommunista diktatúra gyilkos és emberellenes gyakorlata, és egy szabad választásokon elnyert, demokratikus felhatalmazás alapján működő kormányzás között.

https://latoszogblog.hu/blog/a_mi_kutyank_kolyke_ifj_rajk_laszlo

Koronavírus: Valakik súlyosan kidekorálták a Fidesz-irodákat szembesítő plakátokkal (+14 fotó)

Tatán, valamint a budapesti VII. és a VIII. kerületben is plakátokkal ragasztották tele a Fidesz helyi irodáit ismeretlenek – derül ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott fotókból.

A posztereken fideszes politikusok és holdudvari megmondóemberek koronavírussal kapcsolatos kínos mondataival szembesítik a járókelőket.

A plakátokon helyet kaptak egyebek mellett Parragh LászlóBencsik AndrásGulyás Gergely, Domokos László vagy Semjén Zsolt blődségei is.

http://nyugatifeny.hu/2020/04/26/valakik-sulyosan-kidekoraltak-a-fidesz-irodait-szembesito-plakatokkal-fotok

A tesztelés gyakorlata katasztrofális – Pusztai Erzsébet: Az egészségügyi dolgozók szuperterjesztőkké válhatnak

A fertőzöttek számához képest túl sok a halottunk, de egyik adat sem indokolja, hogy az egészségügy kapacitásának 60 százalékát felszabadítsák a fertőzöttek fogadására. Így nyilatkozott lapunknak a járványszakértő orvosból lett későbbi államtitkár, Pusztai Erzsébet. Szerinte a kormányzati adatok ellentmondanak egymásnak.

Ön érti, hogy miért kell Magyarországon 39 ezer ágyat felszabadítani koronavírusos betegeknek, amikor beszélgetésünk napján a fertőzöttek száma kétezer körül jár?

– Nem értem. Bármennyire is próbálok a védekezéssel logikusan összefüggő magyarázatot találni, ez sehogyan sem sikerül. Ez egyáltalán nem következik a magyarországi adatokból. Franciaországban, egy 65 milliós lakosságú országban a járvány csúcsán naponta 30 ezren betegedtek meg. Az intenzív ellátást igénylő, vagy lélegeztetésre szoruló betegek száma ott a csúcsok csúcsán volt egyszerre 7148. Ha ezt 10 millióra számoljuk, akkor is alig több, mint ezer.

https://168ora.hu/itthon/a-teszteles-gyakorlata-katasztrofalis-pusztai-erzsebet-az-egeszsegugyi-dolgozok-szuperterjesztokke-valhatnak-184676

Dudálással tiltakoznak hétfő délután országszerte a kormány járványügyi politikája ellen

Hétfőn délután a budai Clark Ádám térre Szél Bernadett, Hadházy Ákos független képviselők és a Momentum demonstrációt szervezett, hogy tiltakozzanak az Orbán-kormány rendeleti kormányzása és járványügyben hozott látszatintézkedései ellen.

17 órakor kezdődő rendezvény valójában nem tüntetés, hiszen erre a kijárási korlátozások miatt nincs lehetőség, az ellenzéki képviselők ehelyett az autósokat például arra kérik, hogy dudálással fejezzék ki tiltakozásukat.

https://168ora.hu/itthon/dudalassal-tiltakoznak-hetfo-delutan-orszagszerte-a-kormany-jarvanyugyi-politikaja-ellen-184677

Kilenc ápoltból három meghalt – drámai az otthonápolásban segítő szakember mérlege

Németh Athina ápoló, mentős korábban már beszámolt a Pesti Hírlapnak arról a három betegről, akiknek az ápolásában segít önkéntes alapon – őket hozzátartozóik kapták meg a kórházakból, hogy oldják meg az otthoni ellátást. A szám mostanra kilencre szökött fel. A kilencből három beteg elhunyt. Az egyik csonkolt lábú beteget végül sikerült elhelyezni a Mazsihisz szeretetkórházában.

A kilencből nyolc beteget a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház küldte haza. A kórház a korábban elhangzott vádakra közleményben reagált: „Ezúton tájékoztatjuk önöket, hogy kizárólag olyan betegeket engedünk haza a Jahn Ferenc Kórházból, akiknek az ápolása otthon is megoldható. A betegeket a megfelelő receptek kiadásával, valamint az elbocsátást követő első munkanapig elegendő gyógyszerekkel ellátva bocsátjuk el.”

Németh ezt másként tapasztalta, 

https://pestihirlap.hu/2020/04/24/kilenc-apoltbol-harom-meghalt-dramai-az-otthonapolasban-segito-szakember-merlege/

Felhívást tett közzé 73 európai közéleti személyiség a felhatalmazási törvény miatt

Az aláírók szerint szerint két vírussal kell egyszerre megküzdeni, ebből az egyik Orbán politikája.

"Mi, európaiak két vírussal kell, hogy megküzdjünk egyidejűleg és egyforma erőbedobással. Az egyik a COVID-19, amely a testünket támadja meg, de van egy másik fertőzés is, amely a gondolatainkat és a demokratikus rendszereinket veszi célba" - olvasható abban a levélben, amit 73 közismert személyiség írt alá és Európa 19 újságjában egyszerre jelent meg. Magyarországon 

 

https://hvg.hu/itthon/20200420_Felhivast_tett_kozze_73_europai_kozeleti_szemelyiseg_a_felhatalmazasi_torveny_miatt

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.