2020, április 26 - 09:09 Sajtószemle

Hongkong vezető járványkutatója az elsietett európai újranyitásra figyelmeztet

Rettentő óvatosságra intett a német Der Spiegelnek adott interjújában Gabriel Leung, a Honkongi Egyetem vezető járványkutatója, aki szerint katasztrófához vezethet a túlzottan elhamarkodott európai újranyitás.

„A járvány kordában tartása mindenhol megbukott. Elnyomni lehet csak, vagy inkább ciklikusan hol elnyomni, hol egy picit újranyitni, ezekből a ciklusokból pedig rengeteg kell” – mondta Leung, hozzátéve, hogy az adott ország egészségügyi rendszerének kapacitásától és felkészültségétől függ, hogy mekkora mértékű és mennyi ideig tartó lehet a nyitások időszaka.

Éppen ezért a komolyabb enyhítések előtt „pöröllyel kell leverni” a napi új fertőzések számát, állítja a professzor, aki szerint az újranyitás előtti elfogadható szám egyértelmű: csak akkor szabad ezt megtenni, ha egy koronavírusos beteg már kevesebb, mint egy újabb embernek adja tovább (átlagban) a fertőzést.

 

https://index.hu/kulfold/2020/04/25/hongkong_jarvanykutatas_tapasztalatok_europa_lazitas_korlatozasok/

 

Az elsők közt kapták el a koronavírust, mégsem halt meg senki

A koronavírus-járvány elleni harcban kevés ország vizsgázott eddig jól. A néhány jó példa – Tajvan, Dél-Korea – mellett viszont elsikkadt egy szintén ázsiai sikertörténet. Vietnamban pontosan három hónappal az első pozitív koronavírus-teszt után elkezdtek lazítani a korlátozó intézkedéseken, miután ennyi idő alatt mindössze 270 fertőzött beteget regisztráltak, és a világban már közel 200 000 halálos áldozatot szedő vírus a 95 millió lakosú országban senkit nem ölt meg.

 

A délkelet-ázsiai országban tömeges, de irányított teszteléssel, a fertőzöttek alapos kontaktkutatásával és tömeges karanténokkal sikerült szinte csodát tenni. Ezeket a világon máshol is alkalmazták, Vietnamnak azonban volt két adu ász is a kezében: friss tapasztalat hasonló járványok elleni küzdelemben, valamint a paranoiát súroló bizalmatlanság Kínával szemben.

 

https://444.hu/2020/04/25/az-elsok-kozt-kaptak-el-a-koronavirust-megsem-halt-meg-senki

 

Orbán reggel bemondta a rádióban, hogy második Soros-terv, délutánra mindenki tudta, mi a dolga

Továbbra is sok a bizonytalanság a koronavírus körül, de a kormányzati kommunikátoroknak annyi már biztosan világossá vált, hogy a járvány sztoriját sehogy sem lehet olyan kétbites üzenetre felépíteni, mint a nagy sikerű Soros-tervet. Nem maradt mit tenni, Orbán Viktor péntek reggel bedobta, hogy itt a kettes számú Soros-terv. Igaz, ez már a második ilyen kísérlet, hiszen

 2018 decemberében is megpróbálták átvinni a köztudatba a Soros-terv 2.0-át, de akkor azt a túlóratörvény miatt kirobban tüntetések elsöpörték

 

De 2020-ban második Soros-terv 2. már nem a migránsokról szól, hanem a kamatokról 

„A kamatot szeretik ők nagyon. Tehát az a helyzet, hogy olyan pénzügyi javaslat került asztalra, amely az Európai Unióra gyakorolt súlyos következményét tekintve legalább olyan veszélyes, mint a múltkori, a migránsok betelepítésére vonatkozó terv”- mondta a miniszterelnök, miután azon kuncogott a műsorvezetővel, hogy Soros gyakorlatilag adósrabszolgaságba akarja lökni az EU-t. És innentől mindenki tudta, mi a dolga: 

videók

https://444.hu/2020/04/25/orban-reggel-bemondta-a-radioban-hogy-masodik-soros-terv-delutanra-mindenki-tudta-mi-a-dolga

Kásler alkotmányellenesen rendelte el a kórházi betegek hazaküldését az EKINT szerint

Az Eötvös Károly Intézet (EKINT) állásfoglalása szerint alkotmányellenes a miniszteri rendelet, melynek értelmében hazaküldtek ápolásra szoruló betegeket a kórházakból, hogy így szabadítsanak fel helyet a várható koronavírusos betegek számára, áll a szervezet bejegyzésében.

Az EKINT szerint

„Az elküldött betegekről és családjaikról szóló szívszorító beszámolók elolvasása nélkül is világos, hogy egy ilyen intézkedés az emberek legalapvetőbb emberi jogait korlátozza, ily módon a legszigorúbb alkotmányossági kritériumoknak kell megfelelnie.”

A szervezet úgy véli, az intézkedés nem állja ki az alkotmányosság próbáját, mivel

a miniszteri rendelettel ezrek alapjogai kerülnek veszélybe.

Az indoklás példaként hozza az élethez, az emberi méltósághoz, vagy az egészségügyi ellátáshoz való jogot, melyeket sért a miniszteri rendelkezés, és noha ezen jogok sérülése alapvető morális problémákba is ütközik, Kásler Miklós miniszternek nem is lett volna joga így rendelkezni a hatályos magyarországi törvények alapján.

https://merce.hu/2020/04/25/kasler-alkotmanyellenesen-rendelte-el-a-korhazi-agyak-felszabaditasat-az-ekint-szerint/

Csehák Judit: Kásler erkölcsileg és szakmailag is felelős

„Nem arról van szó, hogy a Titanic kapitánya utolsóként hagyhatja el a hajót, hanem ha a kapitány nem tudja jól irányítani a mentési munkálatokat, akkor át kell adnia a terepet olyasvalakinek, aki ehhez jobban ért, vagy jeleznie kell a nyilvánosság számára, hogy lehetetlen a feladatát ellátnia az adott körülmények között” – ezt nyilatkozta Kásler Miklós szerepével kapcsolatban Csehák Judit volt egészségügyi miniszter a Hírklikknek adott interjúban. A szakember három „K" köré csoportosította a koronavírus okozta járvány hazai kezelését: a késve, a kritizálandó módon és károsan meghozott intézkedésekre.

https://hirklikk.hu/kozelet/csehak-judit-kasler-erkolcsileg-es-szakmailag-is-felelos/362923

Lengyel EP-képviselő a Fidesznek: Remélem, ismét a vesztes oldalon állnak!

Nyílt levelet írt Radoslaw Sikorski lengyel néppárti EP-képviselő, volt külügyminiszter Deutsch Tamásnak, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetőjének, amelyben reagál a magyar EP-küldöttség Donald Tusknak küldött korábbi levelére.

Sikorski levelében leszögezi: Tusk nem nácizta le Orbán Viktort, pusztán arra igyekezett rávilágítani, hogy a lengyel és a magyar populisták cinikus politikai játszmákra használják a társadalom megosztottságát. “Sértőnek tartom, hogy a magyar kormánypárti sajtó Donald Tusk családjának a második világháború idején Gdanskban elszenvedett tragédiáját arra használta, hogy zaklasson egy nagy hazafit és európait. Tényleg emlékeztetni akar minket arra, hogy Magyarország melyik oldalon harcolt a második világháborúban? Tényleg fel kellene tennünk a kérdést, hogy a Fidesz vezetői vagy az önök nagyapái melyik oldalon harcoltak?” — írja Sikorski. A lengyel EP-képviselő szerint félrevezető levelek fogalmazása helyett a Fidesznek inkább azzal kéne foglalkoznia, hogy nem politikai céljai elérésére használja fel a járványt. “

https://nepszava.hu/3075818_lengyel-ep-kepviselo-a-fidesznek-remelem-ismet-a-vesztes-oldalon-allnak

Őry Mariann Magyar Hírlap

Kemény választkapott Sikorski                

Deutsch Tamás: A baloldal elvárásainak való megfelelésre törekedni sosem volt győztes stratégia a kereszténydemokrata pártok számára.

A volt lengyel külügyminiszter levelére még aznap válaszolt is Deutsch, aki előrebocsátotta, nem fog reagálni a szándékosan sértő és provokatív megjegyzésekre. Megjegyezte, a szavait és stílusát mindenki maga választja meg, mindenesetre az ilyen durva vagdalkozás jellemzően a valódi érvek hiányának, valamint a gyengeségnek a jele.

Deutsch Sikorski ugyan tehet úgy, mintha nem értené, mire célzott Tusk Carl Schmitt említésével, de attól még nem válik semmissé az utalás, amely minden tanult ember, valamint a levélről beszámoló médiumok számára is világos volt.

A fideszes képviselő szerint a legfontosabb kérdés az, hogyan lehet megerősíteni az Európai Néppárt egységét és fokozni politikai erejét az európai politikai arénában. Sikorski megosztó politizálásra vonatkozó megjegyzésére úgy reagált, az EPP jelenlegi elnökének érdemes lenne saját megnyilvánulásait is megvizsgálnia, hiszen sértő és alaptalan vádakkal illetni egy másik politikai vezetőt kiválóan illik ebbe a kategóriába.

„Egységet teremtő lépés vajon megismételni a baloldal üres, ideológiailag motivált támadásait az egyik legsikeresebb néppárti kormányfő ellen?” – vetette fel Deutsch.

 

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200425-kemeny-valaszt-kapott-sikorski

Szijjártó kiakadt a román nagykövetre, mert egy zárt Whatsapp-csoportban megvédte Szabó Tímeát

„Ennél valószínűleg nincs lejjebb: a román nagykövet vette védelmébe Szabó Tímeát” - robbantotta a hét diplomáciai botrányát Szijjártó Péter külügyminiszter szombat késő délelőtt Facebook-oldalán.

A posztból kiderül, hogy Marius Lazurca, Románia budapesti nagykövete a Budapesten szolgáló nagykövetek zárt Whatsapp-csoportjában védelmébe vette Szabó Tímeát, a Párbeszéd társelnökét, amit Szijjártó volt beosztottja is meglátott, és jelentette a miniszternek.

Az üzenetben a román nagykövet arról ír, hogy Szabó Tímeát fenyegetések és inzultusok sora érte a magyarlakta romániai településekre küldött maszkokról szóló parlamenti felszólalása miatt. Ezért ő levelet küldött az ellenzéki képviselőnek, amelyben kifejezi szolidaritását és reméli, hogy Szabó Tímea sértetlen maradt az őt ért inzultusok után.

https://444.hu/2020/04/25/szijjarto-kiakadt-a-roman-nagykovetre-mert-egy-zart-whatsapp-csoportban-megvedte-szabo-timeat

Híd a munka világába: öt gyanúsítottat kihallgattak, Farkas Flórián nincs köztük

Hol tart az Öveges- és a Híd a munka világában programok nyomozása?

– ezt a kérdést tette fel Hadházy Ákos független képviselő. A válasz Polt Pétertől érkezett, a legfőbb ügyész a Híd a munka világába programmal kapcsolatban arról tájékoztatta Hadházyt, hogy

az ügyben már öt személy gyanúsítotti kihallgatására került sor.

 

A legfőbb ügyész hozzátette, a vádemelés kérdésében még nem lehet megalapozott álláspontot kialakítani.

Emlékezetes, a Híd a munka világába program szabálytalan pénzköltései miatt a Fővárosi Főügyészség kezdeményezésére több mint négy éve folytat nyomozást költségvetési csalás gyanúja miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A program szabálytalanságai miatt a még Balog Zoltán vezette humán tárca 1,6 milliárd forint visszafizetésére kötelezte a roma önkormányzatot, igaz, az összegből 1,3 milliárd forintot elengedett a kormány. A programban kötött szerződések nagy részét Farkas Flórián írta alá, de a volt miniszterelnöki biztos nem lehet gyanúsított, mert őt védi a mentelmi joga.

https://24.hu/belfold/2020/04/23/hid-a-munka-vilagaba-gyanusitottak-farkas-florian

Diplomáciai manőverezésen kapták az EU-t a kínai koronavírusos félretájékoztatásokkal kapcsolatban

A kínai kormány megpróbált visszatartani egy európai uniós jelentést arról, hogy a kínai hatóságok félretájékoztatták a nyilvánosságot a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban - állítja diplomáciai forrásokra hivatkozva a Reuters.

A hírügynökség értesülései szerint a jelentést eredetileg április 21-én publikálták volna, de miután a Politico hírportál megszellőztette a tartalmát, a kínai diplomácia mozgásba lendült. Egy kínai diplomata állítólag még aznap telefonált Pekingben szolgálatot teljesítő EU-s hivatalnokoknak azzal, hogy „ha a jelentés ebben a formájában megjelenik, az nagyon rossz hatással lesz a két fél együttműködésére“.

A vietnami kormány már január elején, tehát mielőtt a vírus megjelent volna az országban, elkezdett egy esetleges járványra felkészülni. Egyes hírek szerint ebben olyan hackerek is a segítségükre voltak, akik pekingi hivatalos szervek adatait igyekeztek megszerezni a járványról. Akárhogy is volt, amikor Vietnamban tényleg megjelent a koronavírus, az ország vezetői azonnal cselekedtek. Ahogy a már idézett amerikai járványügyi szakember fogalmazott: „a politikusok az első pillanattól kezdve el voltak kötelezve az ügy mellett, a legmagasabb rangúaktól a falusi vezetőkig”.

https://444.hu/2020/04/25/diplomaciai-manoverezesen-kaptak-az-eu-t-a-kinai-koronavirusos-felretajekoztatasokkal-kapcsolatban

Müller Cecília: A kórházban kezeltek száma emelkedik

Súlyos betegségben szenvedett a koronavírusban meghalt 41 éves férfi.

Így már 262-en haltak meg a fertőzés következtében. 458-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Elmondása szerint a kórházban kezeltek száma nem csökken, emelkedő tendenciát mutat. Jelenleg 899 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 54-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 10 942 ember van, és összesen 60 801 mintavétel történt.

 

https://nepszava.hu/3075846_muller-cecilia-a-korhazban-kezeltek-szama-emelkedik

 

Svéd Tamás: Egy lélegeztetőgép önmagában annyit ér, mint egy repülőgép a hangárban

Megfelelő védőfelszerelések még mindig nem jutnak el számos egészségügyi ellátó helyre, miközben a betegek elemi érdeke, hogy a gyógyítók ne essenek ki a munkából, mert karanténba kerülnek, rosszabb esetben ne adhassák tovább a fertőzést betegeiknek. Erről is beszélt Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkára, a 168 órának adott interjújában.

 

https://varosikurir.hu/sved-tamas-egy-lelegeztetogep-onmagaban-annyit-er-mint-egy-repulogep-a-hangarban/

 

A tatabányai kórházban is tombol a járvány: egy dolgozó elhunyt

A budapesti Szent Imre-kórház után a tatabányai Szent Borbála Kórházban is erősen terjed a fertőzés. Szombat reggel egy független tatabányai hírportál, a Boldogulj Tatabányán arról írt, hogy egy tatabányai betegápoló, egy 41 éves férfi elhunyt. A Magyar Hang forrásai megerősítették a hírt, az áldozat valóban a tatabányai kórház dolgozója, azonban nem ápoló, hanem betegszállító.

A tatabányai egészségügyi intézményben megbetegedett 21 dolgozón túl 9 bent fekvő ápolt is megfertőződött a koronavírussal. További hatvanan vannak megfigyelés alatt a vírus gyanújával. A kórház főigazgatója az RTL Híradónak azt mondta, egyelőre így is el tudják látni a feladataikat.

https://magyarhang.org/belfold/2020/04/25/a-tatabanyai-korhazban-is-tombol-a-jarvany-egy-dolgozo-elhunyt/

 

Kitört a járvány a Szent Imre-kórházban is

Nemcsak idősotthonokat, hanem immár egészségügyi intézményeket sem kímél a koronavírus-járvány: a főváros XI. kerületében található Szent Imre Egyetemi Oktatókórház közel száz fekvőbetegénél mutatták ki a kórt és húsz dolgozó tesztje is pozitív lett – tudta meg a Magyar Hang. Több jel is arra utal, hogy az intézményen belül alakult ki járvány, hiszen az elmúlt hetekben számos osztályon találtak fertőzött betegeket. Közülük legkevesebb tízen meghaltak.

 

https://magyarhang.org/belfold/2020/04/25/kitort-a-jarvany-a-szent-imre-korhazban-is/

 

Petschnig Mária Zita

Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?

Orbán tudta, de nem tette

Orbán Viktor tudhatta, mit jelent a járvány, mert az tavaly decemberben és januárban már tombolt Délkelet-Ázsiában. Tudhatta, hogy a feltartóztatásához milyen védekezési eszközökre van szükség: maszkokra, tesztekre, fertőtlenítőszerekre, védőruházatra, immunerősítő gyógyszerekre. Tudhatta, hogy a gyógykezeléshez oxigénpalackok és lélegeztetőgépek kellenek, és kórházi ágykapacitások – megfelelő személyzettel. Tudhatta, hogy a járvány januárban átjutott Európába is, és tudhatta, hogy előbb-utóbb minket is el fog érni. Tudhatta, hogy a vírus egyik országból a másikba behurcolással kerül át, tudhatta, hogy ennek esélyét miként lehet mérsékelni: szűréssel, szűréssel valamennyi külföldről belépő esetében.

Tudhatta, hogy milyen állapotban éri el a járvány a hazai egészségügyet: orvosok, egészségügyi kiszolgálószemélyzet hiányában és leromlott eszközállománnyal. Tudhatta, hogy ennek az egészségügynek nagy kihívás lesz a vírus elleni küzdelem, hogy azt nagy összegekkel kell megtámogatni.

Tudhatta, hogy az egészségvédelem gazdaságvédelem is. Tudhatta, hogy a magyar gazdaság a maga extra nyitottságával a legveszélyeztetettebbek közt van a világjárvány kiváltotta világgazdasági védekezés következményeit illetően. 

https://www.es.hu/cikk/2020-04-24/petschnig-maria-zita/mit-csinalt-felseged-3-tol-5-ig.html

 

Megjelent a koronavírus a vakok és gyengénlátók állami fenntartású szegedi otthonában

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma fenntartásában működő bentlakásos intézményben időseket, vak és látássérült embereket, valamint pszichiátriai betegeket is gondoznak.

https://szeged.hu/hirek/34369/megjelent-a-koronavirus-a-vakok-es-gyengenlatok-allami-fenntartasu-szegedi-otthonaban?

Zsilipkapu a valóságba: a különbség a kirakatba tett járványkórházak és a védekezés hátországa között

Utóbbi bemutatásában – aligha meglepő módon – a kormánypropaganda nem jeleskedik.

Hatalmas, kék, kukazsákra hajazó műanyaglapok lógnak a fal tetejéről. A műanyag szélét ki tudja honnan kerített fémsínekkel rögzítették a falhoz. A műanyag lapok széle itt-ott kitüremkedik mögüle. A zsilipkapuként szolgáló kék „szárnyak” lelógatva egymásra hajlanak. A lapok szélét kék ragasztószalaggal tapasztották a falhoz a koronavírusos fertőzöttek fogadására kialakított részleget a „normál” betegektől elválasztó izolációs kamra mindkét oldalán – látszik a lapunk birtokában lévő kórházi fényképeken. Az intézményt az ott dolgozók védelme okán nem nevezzük meg. A covidos oldalon a több ágyas kórtermek üresek. Forrásaink állítják, a szobákban mosdókagyló van, fürdő viszont csak a normál részlegen. Az ágyak mellett éjjeliszekrény, felettük lámpa, a gépi lélegeztetéshez szükséges központi oxigén nincs, két ütött-kopott palackot látni csak a fényképeken. A folyosó végén lévő lépcsőházat a zsilipkapuhoz is használt sínekkel és műanyag fóliával izolálták. Így a koronavírus-részleget csak a normál betegeket ápoló osztályon keresztül lehet megközelíteni. Igaz, a kettő között ott van a fentebb leírt fertőtlenítő zsilip.

– Fertőzötteket normál betegekkel egy pavilonban, pláne egy osztályon elhelyezni minden orvosszakmai szabállyal ellentétes. A képeken valójában semmi szakmai szempontból értékelhető nem látható. Ez se nem izoláció, se nem covidos betegek fogadására felkészített osztály – állította a fotók alapján Falus Ferenc korábbi tiszti főorvos. 

https://nepszava.hu/3075805_zsilipkapu-a-valosagba-a-kulonbseg-a-kirakatba-tett-jarvanykorhazak-es-a-vedekezes-hatorszaga-kozott

Úgy érzik az emberek, hogy az adójukat mindig beszedte az állam, de ha bajba kerülnek, alig kapnak segítséget

Négymillió forintért juttat tartósélelmiszer-csomagot az MSZP a munkájukat elvesztőknek, Tóth Bertalan a Népjóléti Bizottság ülésére készül.

https://nepszava.hu/3075854_ugy-erzik-az-emberek-hogy-az-adojukat-mindig-beszedte-az-allam-de-ha-bajba-kerulnek-alig-kapnak-segitseget

Lehullt a lepel: rég nem látott krízisbe kerültek az európai populista pártok a koronavírus miatt

Válságkezelésük hagy kívánnivalót maga után.

A tapasztalat egyértelműen azt mutatja, ha növekszik az Európa-ellenesség, az a jobboldali populista pártok erősödését vonja magával. Most azonban, egyelőre legalábbis, ebből a szempontból is más a helyzet. Épp a populista pártok népszerűségének csökkenése figyelhető meg több uniós tagországban, hiszen a krízis csúcspontján még a hatalomhoz húzás dominál az egyes társadalmakban. Azért nem lehet azonban egyértelműen kijelenteni, hogy a válság elmúltával hirtelen megemelkedik a populista pártok népszerűsége, mert még nem lehet tudni, mikor tér vissza az élet a régi kerékvágásba a fokozatos nyitás után. A németek találóan jegyzik meg, hogy a jelenlegi pártpreferenciákat az említett kiszámíthatatlan tényezők miatt csak pillanatfelvételnek nevezhetjük.

https://nepszava.hu/3075823_lehullt-a-lepel-reg-nem-latott-krizisbe-kerultek-az-europai-populista-partok-a-koronavirus-miatt

Kentaurbeszéd - Lengyel László: Történelmi lecke

Kérded, mi lesz a vírus leckéje után. Új kor? Visszaáll a régi szemét? Egymásba kapaszkodó válságok, a katasztrófák kora? Az egyetlen bizonyosság, hogy a mi nemzedékünk - akiknek gyerekként élménye volt '56, kamaszként '68, felnőttként '89 és öregként 2020 - elmegy. Láttunk diktatúrát, demokráciát s újra tekintélyuralmat. Dús és zsebre rakott országot. Kinyíló és becsukódó világot. Tettünk. Néha túl sokat, máskor nem eleget. Együtt éltünk és együtt, egymás után halunk meg.

Államválságok kora

Az államválságok korába léptünk.

https://nepszava.hu/3075700_kentaurbeszed-lengyel-laszlo-tortenelmi-lecke

Lendvai Ildikó Május 3.: idén elmarad

Nincs más lehetőség: május 3-a idén nem május 3-án lesz. Nem nagy ügy: van hely a naptárban. Kästner egész regényt írt május 35-ről, és összedőlt a világ? Nem dőlt össze. Május 3-a helyett esőnap kell, mert nem állt össze a produkció. De valamilyen darabnak mennie kell, ha már kinyilatkoztatták, egy május 3-ának nevezett napon, bármikor legyen az. A jegyek 2022-ig nem visszaválthatók.

Először egyszerűnek látszott a dolog. A miniszterelnök ajkai kórházlátogatásán bejelentette: május 3-a lesz az a nap, amikor a „csúcs felfut”, tetőzik a járvány. Azt nem mondta, öt perccel 10 után, vagy csak fél 11-kor, mert nem akart a hübrisz bűnébe esni.

A homokszem akkor került a gépezetbe, amikor többen köpni-nyelni nem tudtak: ha május 3-a a csúcs, akkor miért éppen 4-én kell érettségizni? Gyorsan pontosítottak hát annyival, hogy a csúcs nem csúcs, hanem fennsík. Szegény Müller Cecíliának mindjárt az Ajka után következő napon fel kellett sorakoznia a kormányfő mögé: ő is felesküdött a május 3-i tetőzésre, de mentve a menthetőt, „egyfajta platót” emlegetett. A kétkedők láthatták: jobb túlesni május 4-én a vizsgán, hiszen utána is még hetekig csücsülhetünk a platón. „Nagyon sok beteg lesz még májusban” – így a kormány szakértőjeként megszólaló főorvos.

https://nepszava.hu/3075827_majus-3-iden-elmarad

Az ismert koronavírus-fertőzöttek harmada már meggyógyult Csehországban

A cseh kórházakban jelenleg 385 embert kezelnek új koronavírus-fertőzéssel, közülük mintegy ötvennél minősíthető súlyosnak a betegség lefolyása.

Csehországban szombat reggelig már mintegy 2400-an gyógyultak ki az új koronavírus okozta Covid-19 betegségből, s ez a szám az eddigi 7300 fertőzött egyharmadát jelenti – derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján közzétett legfrissebb adatokból.

https://nepszava.hu/3075847_az-ismert-koronavirus-fertozottek-harmada-mar-meggyogyult-csehorszagban

Szabad szemmel: Európa súlyos próbatétellel néz szembe

Nemzetközi sajtószemle, 2020. április 25.

https://nepszava.hu/3075835_szabad-szemmel-europa-sulyos-probatetellel-nez-szembe

Orbán Viktor: Mi, magyarok példamutatóan összefogtunk

Magyar Nemzet

Megható videóban szólt a magyarokhoz Orbán Viktor a közösségi oldalán.

Egy példátlan világválságban mi, magyarok példamutatóan összefogtunk, hogy elhárítsuk bajt, amely mindannyiunkat fenyeget – mondta a miniszterelnök.

Összefogtunk, hogy támogassuk azokat, akik értünk küzdenek. Kórházakban, rendelőkben dolgozókat a frontvonalban szolgáló mentősöket, az eladókat, a gyógyszerészeket és a tanárokat, akik a mindennapokban segítenek, és a bátor önkénteseket, akik a leginkább rászorulókról gondoskodnak – tette hozzá.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/orban-viktor-mi-magyarok-peldamutatoan-osszefogtunk-8044880/

 

Az unió képtelen volt cselekedni

URSULA VON DER LEYEN ÉS AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG NEM ÁLL A HELYZET MAGASLATÁN

Fricz Tamás Magyar Nemzet

Sokan bíztunk abban, hogy Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság tavaly ősszel megválasztott elnökével egy új, demokratikusabb korszak kezdődik el a bizottság és az unió életében a globalista, föderalista és liberális rémkorszak után. Sajnos azonban azt kell mondanom, hogy a koronavírus kitörése utáni hetekben ezek a reményeink némileg foszladoznak. Ursula von der Leyen eddig nem hozott megoldást, s leginkább egy sodródó, irányított bábnak tűnik a még mindig globalista liberálisok által uralt brüsszeli közegben.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/az-unio-keptelen-volt-cselekedni-8044064/

 

Jakab beverte az utolsó szeget

Apáti Bence Magyar Nemzet

Kevesen vannak, akik az elmúlt héten nem hallották Szabó Tímea nevét, köszönhetően annak az 1990-es éveket és a szélsőliberális SZDSZ-t idéző felszólalásának, amit hétfőn a parlament ülésén mutatott be. Bizony, a magyar parlamentben, amely – dacára a haladó sajtó képviselői és az ellenzék politikusai által terjesztett hazugságcunaminak – köszöni szépen, ha jól nincs is, de működik

emlékezzünk meg a végérvényesen balliberálissá változott Jobbikról és annak elnökéről, Jakab Péterről, aki kedd délután egy olyan Facebook-poszttal verte bele az egykori jobboldali párt koporsójába az utolsó szeget, amelyben dacosan arról írt, hogy a felvidéki magyarok nem is magyarok, így egészségügyi maszkok sem járnak nekik. Így, ilyen Szabó Tímea-i posztokkal próbálja kicsi és léket kapott hajóját a balliberális pártokhoz manőverezni a Jobbik jelenlegi, amúgy Stockholm-szindrómában szenvedő elnöke.

A tagság pedig csak fogja a fejét. Amíg el nem kergeti.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/jakab-beverte-az-utolso-szeget-8044046/

 

Diagnózis

Bayer Zsolt Magyar Nemzet

A téveszmében szenvedő beteg semmilyen racionális érv, illetve tény ellenére sem győzhető meg arról, hogy amit gondol, amiben hisz, az valójában nem igaz. A rögeszme pedig egy olyan súlyos pszichológiai rendellenesség, amikor a beteg egész élete egy gondolat vagy cselekedet körül forog és mindent ennek rendel alá. A rögeszmések leggyakrabban kényszeresen viselkednek. Bástya elvtárs, Virág elvtárs és az egész kommunista mozgalom ezekben szenvedett, és persze legtitkosabb, szégyellt, utált és rajongásig imádott elvtársuk, Hitler is.

S persze a komplett hazai liberális, baloldali ellenzékünk. („Azt hittem, anarchoszindikalista köztársaságban élünk, és minden héten más gyakorolja a végrehajtó hatalmat!” Soha nem hittük volna el, hogy a Gyaloggalopp egyik mellékszereplője maga Tamás Gáspár Miklós…) Ennek a liberális-baloldali, anarchoszindikalista, újmarxista, kemény kommunista ellenzéknek az a téveszméje, hogy amikor a nép kiszavazza őket a hatalomból, akkor kitör a fasizmus (nácizmus, tekintélyelvűség, vezérkultusz, legjobb esetben autoriter rezsim). A rögeszméjük pedig az, hogy ezt nekik bármi áron meg kell akadályozniuk.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/diagnozis-8043941/

 

Magyar milliárdosok túlélési technikái: Varga Mihály

A HVG által megkérdezett hazai befektetők a közhangulatnál jóval derűlátóbban ítélik meg a járvány okozta válság kimenetelét. Negyedikként Varga Mihály, a KÉSZ-csoport alapítója írja le, milyen változásokra és kihívásokra számít.

 

https://hvg.hu/360/20200425_Magyar_milliardosok_tulelesi_technikai_Varga_Mihaly

 

Cserhalmi György: A mostani hatalmat pusztán a cinizmus hajtja, direktben gonosz

A színész szerint a propagandamédia bántani akar mindenkit, aki nem ők, mert irigyek.

Karanténos, telefonos, rendszerváltós Nagyinterjú arról, hogy „hülyék lettünk, de nem azért, mert eleve hülyének születtünk, hanem mert hülyítjük egymást”.

 

https://24.hu/kultura/2020/04/25/koronavirus-rendszervaltas-cserhalmi-gyorgy-karanteninterju/

 

Varga: Nagyobb lehet a gazdasági visszaesés annál, mint amivel korábban számoltak

A kiskereskedelem majd a felére zuhant a járvány miatt, de az is kérdéses, hogy mely termékek fognak eljutni az exportpiacokra. Nincs kizárva, hogy 4,5 százalékos lesz a visszaesés.

 

https://hvg.hu/gazdasag/20200425_Varga_Nagyobb_lehet_a_gazdasagi_visszaeses_annal_mint_amivel_korabban_szamoltak

 

Amiről Müller Cecília hallgat: a 200 fős vidéki idősotthonban is robbant a fertőzés, még sincs állami szűrés

A járvány következtében, halálos áldozatokat is elszenvedett mezőszilasi idősotthonban egy nap alatt néggyel nőtt a fertőzöttek száma. Itt 200 gondozottat látnak el – a mai napig megfelelő védőeszközök nélkül. Informátorunk szerint az állami intézményben annak ellenére, hogy gyors ütemben növekszik a fertőzés, se híre, se hamva az állami teszteléseknek.

https://hirklikk.hu/kozelet/amirol-muller-cecilia-hallgat-200-fos-videki-idosotthonban-robbanta-fertozes-meg-sincs-allami-szures

 

WHO: Nincs bizonyíték, hogy ne lehetne újrafertőződni

Szombati közleményében arra figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hogy a jelenlegi ismeretek szerint nincs bizonyíték arra, hogy ne lehetne újrafertőződni az új típusú koronavírussal, még akkor sem, ha antitestek maradnak a már felgyógyult beteg vérében. Éppen ezért egyelőre ellenzik a koronavírus-immunitási útlevelek kiadását, amelyek súlyosbíthatják a helyzetet.

Szintén óvatosságra intettek a koronavírustesztek kapcsán, amelyek közül a meglévő antitesteket vizsgáló típusok pontossága és megbízhatósága meglehetősen nagy szórást mutatott.

A WHO közleménye szerint a hasonló megbízhatatlan tesztek szintén problémákhoz vezethetnek, ugyanis

·         vagy negatív eredményt mutatnak fertőzött betegnél,

·         vagy nem fertőzött betegeknél mutatja ki a vírus jelenlétét.

A WHO szerint mindkét tévesztés súlyos következményekkel járhat a járvány irányítás alatt tartására nézve.

 

https://index.hu/techtud/2020/04/25/who_nincs_bizonyitek_hogy_ne_lehetne_ujrafertozodni/

 

Humánkatasztrófa fenyegeti a kevés nyugdíjból nyomorgókat, akik most éhesek

A 13. havi nyugdíj ugyan remekül hangzik, de inkább azonnali gyorssegélyre lenne szükségük az időseknek.

https://24.hu/fn/gazdasag/2020/04/25/koronavirus-13-havi-nyugdij-nyugdijplafon-gyorssegely/

 

Szúnyogoktól jöhet a következő járvány

A szúnyogok kórokozói másképp veszélyesek, mint a koronavírus, de állandó és egyre nagyobb fenyegetést jelentenek. Magyarországon leginkább a nyugat-nílusi láz belobbanásától lehet tartani. Miben különbözik egy szúnyogok terjesztette kór a cseppfertőzéssel terjedőtől? Miben lehet más, hatékonyabb a védekezés?

 

https://24.hu/tudomany/2020/04/25/koronavirus-jarvany-szunyog-nyugat-nilusi-laz/

 

Ha lehetne

Szerencsés Károly Magyar Hírlap

Pipogya nemzet lennénk, ha hagynánk, hogy megint dilettánsok „menjenek az ország ügyében”

Brüsszelbe, Budapestre s mindenfelé itt, az aranyos szegletben. Nem mondom én, hogy minden dilettáns rosszat akar, bár hallunk kútmérgezőkről s a frissen takart ágyás eltaposóiról, a termés elhurcolóiról, a jogtalan hasznon idegenekkel osztozókról. Volt már ilyen. Bő száz éve ezer hazugságon, nyerészkedésen, heccelésen, fölnyújtózott indulaton összedőlt itt egy világ Közép-Európában. Nem volt tökéletes, de javítható, fejlődőképes.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200425-ha-lehetne

 

Újabb egészségügyi szállítmány érkezett: több mint 2,5 millió maszk, 10 ezer komplett védőruha és 21 lélegeztetőgép

"Hosszú távú védekezésre kell készülnünk."

 

Újabb egészségügyi szállítmány érkezett a Kína-Magyarország légihídon, ezúttal Tiencsin városából – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán.

A tárcavezető azt írta, egy szállítógép 2 millió 600 ezer maszkot, 10 ezer komplett védőruhát és 21 lélegeztető gépet hozott Budapestre.

"Hosszú távú védekezésre kell készülnünk, ezért biztosra kell mennünk az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök tekintetében" – hangsúlyozta.

https://magyarnarancs.hu/katasztrofa/szijjarto-ujabb-egeszsegugyi-szallitmany-erkezett-kinabol-129179

 

Magyarország 50 ezer, idős papoknak szánt maszkot szállított a Vatikánnak

Az Észak-Macedóniának szánt kínai adományokat az egyik repülőgépünk hozta el - mondta a miniszter, hozzáfűzve: a védőeszközöket hétfőn közúton szállítják el a macedónok.

A Szentszéknek pénteken 50 ezer maszkot szállított Magyarország - mondta Szijjártó Péter.
A Vatikán az idős papok egészségének megőrzése érdekében kért védőeszközöket. "Mi természetesen azonnal reagáltunk" - közölte. (MTI)

 

https://magyarnarancs.hu/katasztrofa/magyarorszag-50-ezer-idos-papoknak-szant-maszkot-szallitott-a-vatikannak-129173

 

Vírus és antiszemitizmus – A zsidókat hibáztatják a járványért

Izraeli kutatók szerint a koronavírus globális terjedése olyan antiszemita állításokat vált ki, amelyek szerint a zsidók tehetők felelőssé a járványért, és az annak nyomán kibontakozó gazdasági visszaesésért.

A tel-avivi egyetem most közzétett éves antiszemitizmus-jelentése szerint a kifejezetten zsidók ellen elkövetett támadások száma világszerte már egyébként is 18 százalékos növekedést mutat az előző esztendőhöz képest, és a világjárvány a gyűlölködés további szításának a veszélyét hordozza magában. Bár az eddigi statisztikákban ez érthető módon még nem tükröződik, az izraeli elemzők szerint a zsidóellenes uszítás megjelenik európai szélsőjobboldali politikusok, ultrakonzervatív amerikai prédikátorok, anticionista értelmiségiek, illetve iráni állami hatósági személyek megnyilvánulásaiban.

A jelentés szerint 2019-ben 456 súlyos zsidók elleni erőszakcselekményt jegyeztek fel. Ez a szám 2018-ban 387 volt, és mindez – összevetve a korábbi évek adataival – az ilyen incidensek számának fokozatos növekedését mutatja. Tavaly heten haltak meg antiszemita támadásban. Nagy-Britanniában 122, az Egyesült Államokban 111, Franciaországban és Németországban 41, Ausztráliában 33 súlyos incidenst regisztráltak.

https://168ora.hu/kulfold/virus-es-antiszemitizmus-a-zsidokat-hibaztatjak-a-jarvanyert-184615

http://www.atv.hu/belfold/20200425-pogatsa-ha-kinyitjuk-az-onkentes-korlatozast-a-gazdasag-is-rosszabb-helyzetbe-kerul  

Ezen röhög az internet: Zseniális paródiát csinált Gálvölgyi az operatív törzsből

Gálvölgyi János humorista és művész ezt is megcsinálta. Mi pedig könnyesre röhögtük magunkat rajta.

Ezekben a napokban amikor mindenki aggódik és rossz hangulatú a járvány miatt talán a legfontosabb orvosságot hozta el Gálvölgyi János a nevetést.

 

https://balramagyar.hu/2020/04/24/ezen-rohog-az-internet-zsenialis-parodiat-csinalt-galvolgyi-az-operativ-torzsbol/

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.