2020, április 24 - 07:37 Sajtószemle

 MEGVAN AZ ELSŐ VAKCINA A NÉMETEKNÉL, AMINEK A TESZTELÉSE ÉLŐ EMBEREKEN IS MEGINDULHAT

Egy mainzi biotechnológiai cég kapta meg elsőként az engedélyt, hogy egy koronavírus elleni vakcina tesztelését – immáron embereken is – megkezdhesse. Ezzel Európában elsőként a németeknél lépett a kutatás immáron az utolsó fázisba.

https://azonnali.hu/cikk/20200422_megvan-az-elso-vakcina-a-nemeteknel-aminek-a-tesztelese-elo-embereken-is-megindulhat

Kiderült a koronavírus miatti kórházi ágyszámcsökkentés valódi háttere

Át kell gondolni, és erre a járványügyi válság is felhívta a figyelmet, az egészségügyi ellátórendszer finanszírozását - jelezte a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely. Azt is hozzátette: felesleges egy olyan kórházi kapacitást fenntartani, amit a betegek száma nem indokol. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szavai komoly fordulatról adnak tanúbizonyságot, mert úgy tűnik, hogy a kormány felvállalja a kórházi ágyak átalakításának kényes, de hosszú évek óta húzódó ügyét. Mindez azért is érdekes, mert újfajta megvilágításba helyezi az elmúlt hetek gyors ütemű, fokozatmentes ágyfelszabadításait is.

A 2010 óta hatalmon lévő Orbán-kormány is folytatta a kórházi ágyak számának csökkentését, 2010 és 2018 között több mint 3 ezerrel csökkent az ágyak száma. Ha a szocialista kormányoknak bűnként fogható fel a drasztikus, közel 10 ezres csökkentés, akkor miért folytatta ezt a gyakorlatot a polgári kormány - érkezett az utolsó kérdés a Magyar Hangtól a csütörtöki Kormányinfón. Erre adott sokatmondó választ a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A szocialista kormány az egészségügyben nagyon sok bűnt követett el, de az ágyaknak a leépítése, vagy az ágyszám meghatározása orvosszakmai kérdés

- szögezte le válaszában a tárcavezető, amivel alapvetően ütött meg más hangot a kórházi ágyszámleépítéssel, mint amit eddig a Fidesz-kormányok képviseltek.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200423/kiderult-a-koronavirus-miatti-korhazi-agyszamcsokkentes-valodi-hattere-427870

Rengeteg EU-pénzt tudna a kormány a járványra átcsoportosítani, ha akarna

Az EU legnagyobb járványügyi támogatási csomagja, amivel a magyar kormány is élhetne, az a kohéziós támogatások átcsoportosítása. Ez nem olyan pénz, amit az EU a semmiből elővarázsolt, és odaadhatja Magyarország kormányának, ilyen pénze ugyanis az EU-nak nincs. Csak annyival gazdálkodhatnak az EU-s intézmények, amennyit a tagállamok - többek között a magyar kormány - biztosítottak. Még csak hitelt sem vehet fel az Európai Bizottság, szigorúan csak azt a keretet költheti, és csak arra a célra, amit a tagállamok még 2013-ban megszavaztak számára. (A következő évek költségvetéséről pont idén kellene dönteniük egyébként.) Amit most költhetnek, az a 2014-2020 közti pénzügyi ciklusra elfogadott keret.

Ebben a ciklusban a szegényebb tagállamok nagyon sok pénzt kaptak az EU-tól, és ezt nem költötték még mind el (a szabály szerint 2022 végéig ráér elszámolniuk vele). Ezeket a pénzeket normális esetben a tagállamok kormányainak meg kell pályáztatnia, a saját költségvetésükből elutalniuk a pénzt a pályázati győzteseknek, és ha már teljesült a pályázat, és ellenőrizték a tagállami hatóságok a helyes költést, akkor ki lehet küldeni a számlákat Brüsszelnek, ahonnan ezután néhány hónappal utalják csak el a támogatást a kormányoknak. 

https://444.hu/2020/04/23/rengeteg-eu-penzt-tudna-a-kormany-a-jarvanyra-atcsoportositani-ha-akarna

A lengyel bulvár tombol a magyar kormánymédia Tusk-hamisítása miatt

Az egyik legnagyobb lengyel napilap, a Fakt csütörtöki száma magyar nyelvű kommentárral a címlapon jelent meg.

Kérjenek bocsánatot Tusktól!

– hirdeti magyarul a címlapján a Fakt című lengyel lap csütörtöki száma. A címlapon szintén magyarul jelent meg a főszerkesztő, Kasia Kozlowska írása „Barátainknak, magyaroknak” címezve. Az írás tárgya pedig az, hogy a magyar kormánymédiában több helyen is hamis fotó jelent meg Donald Tusk volt lengyel miniszterelnökről, az Európai Néppárt vezetőjéről annak az egyébként szintén nem alátámasztott állításnak a bizonyítására, hogy a politikus egy olyan családból származik, amely együttműködött a náci Németországgal.

„Ezek az írások nem kommentárok vagy szatirikus cikkek voltak. Nem olyan szerzők véleményei, akik nem értenek egyet azokkal az értékekkel, amelyeket Tusk képvisel. Semmilyen stilisztikai eszközzel nem utaltak arra, hogy ezek metaforák lennének. Valójában több meghatározó sajtótermék hazugságokat és manipulált fotókat próbált tényként bemutatni” – írja a Fakt főszerkesztője, aki a miértre a választ így látja:

Hogy lejárasson egy bizonyos értékek mellett kiálló politikust. És hogy ellenszenvet keltsen iránta a magyar, és talán nem csak a magyar társadalom körében.

végül egy felszólítással zárja a kommentárt:

Kedves magyar kollégák a Pestisrácok.hu-nál és az Origo.hu-nál! Ha a lengyel–magyar barátság továbbra is értéket jelent számukra, kérjenek bocsánatot a Donald Tusk családjáról írt hazugságokért. És azonnal távolítsák el ezeket a cikkeket az oldalaikról.

 

A kormánymédia akcióját egyébként az váltotta ki, hogy Donald Tusk a Spiegelnek azt nyilatkozta, hogy Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra. Az Európai Néppárt elnöke ezzel arra utalt, hogy a magyar jogalkotást a náci hatalomgyakorlás jogi hátterét megalapozó szakember is elismerné.

https://hvg.hu/kultura/20200423_A_lengyel_bulvar_tombol_a_magyar_kormanymedia_Tuskhamisitasa_miatt

A Fidesz-KDNP nyílt levélben kéri számon a nácizó Tuskot

Magyar Nemzet

Donald Tusknak címzett nyílt levélben kérte ki magának a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációja, hogy az Európai Néppárt elnöke egy friss lapinterjúban náci párhuzamot vont Orbán Viktort emlegetve.

A Deutsch Tamás, Hölvényi György és Hidvéghi Balázs által jegyzett levélben azt írják: a politikai viták a demokrácia működésének velejárói, azonban náci hasonlatokat emlegetni a baloldal jól ismert fegyvere a konzervatív politikusokkal és pártokkal szemben. – Kiábrándító, hogy egy kereszténydemokrata pártcsalád elnökétől látjuk ezt most – áll a dokumentumban, hozzátéve: mindez azoknak a millióknak a meggyalázása is, akik szenvedtek a náci terror miatt. „Bármennyire is rendkívüli időket élünk, a vezető politikusoknak méltónak kell maradniuk a pozíciójukhoz” – szögezik le, egyúttal arra kérve Tuskot: mielőbb igazítsa helyre a túlságosan messze menő nyilatkozatot.

A Magyar Nemzet is beszámolt róla, hogy az Európai Néppárt elnöke a Spiegelnek adott interjújában vont náci párhuzamot Orbán Viktorral és a magyar koronavírus elleni intézkedésekkel kapcsolatban

https://magyarnemzet.hu/kulfold/a-fidesz-kdnp-nyilt-levelben-keri-szamon-a-nacizo-tuskot-8035772/

Miután a kormány elvette a gödi önkormányzattól a Samsung-gyár területét, milliárdokat önt a területre

Miután a kormány pénteken a veszélyhelyzetre hivatkozva elvette az ellenzéki vezetésű Gödtől a Samsung-gyár területét, majd az ezzel járó adóztatási jogokkal együtt a fideszes többségű Pest Megyei Önkormányzatnak adta, 

most 42 milliárdos infrastrukturális fejlesztéseket rendelt el rajta, hogy előkészítse a dél-koreai vállalat terjeszkedését. 

https://444.hu/2020/04/23/miutan-a-kormany-elvette-a-godi-onkormanyzattol-a-samsung-gyar-teruletet-milliardokat-ont-a-teruletre

Rákay Philip cégéhez került a néhai veszprémi püspök badacsonytomaji villája

Ranolder János néhai veszprémi püspök badacsonytomaji nyaralója nemrég még Tiborcz István portfóliójába tartozott. A csaknem négyezer négyzetméteres telken álló, felújításra szoruló villaépület április elején került a Magyar Televízió volt vezérigazgató-helyettesének érdekeltségébe.  

A Magyar Televízió volt vezérigazgató-helyetteseként, valamint fideszes önkormányzatok korábbi tanácsadójaként ismert Rákay cége az Opten cégadatbázis adatai alapján azt a társaságot vásárolta meg, amelyik februárban lett a  Ranolder-villa tulajdonosa.

A jelentős felújításra szoruló ingatlant – éveken át tartó pusztulása után – 2017 nyarán Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István cége vásárolta meg. A Magyar Nemzet akkori információi szerint a BDPST Zrt. banki követelésként vette meg a Ranolder-villát és a hozzá tartozó birtokot. Bár Badacsonytomaj önkormányzatának elővásárlási joga volt az épületre, a település polgármestere, Krisztin N. László akkor azt mondta a lapnak, nincs százmillió forintjuk a vételár kifizetésére és további pénzük sem a felújításra.

Végül Tiborcz István is meggondolta magát, és 2018 augusztusában túladott az épületen. Az ingatlant megvásárló Zemplén Market Zrt. – mint azt a hvg.hu megírta – 135 millió forintos értéken vitte be a villát az újonnan létrehozott Ranolder Villa 1864 Kft.-be. Ezt a társaságot vásárolta meg Rákay Philip kizárólagos tulajdonában álló Norton Consulting Zrt.

https://24.hu/belfold/2020/04/23/rakay-philip-tiborcz-istvan-balaton-badacsony-ranolder-villa/

Ijesztő számok jöttek: gyakorlatilag megállt az európai gazdaság

Csütörtök reggel megjelentek az európai beszerzésimenedzser-indexek áprilisi értékei és lehangoló képet festenek a gazdaságok állapotáról. Amióta folyik az adatgyűjtés, ilyen mértékű összeomlást még nem mutattak a BMI-adatok.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200423/ijeszto-szamok-jottek-gyakorlatilag-megallt-az-europai-gazdasag-427836

Lélegeztetőgépenként ötmillió forint eltűnik

Totális káosz jellemzi a – rendelkezésre álló, az országba már beérkezett, s a majd beérkező – lélegeztetőgépek számáról és költségéről nyilvánosságra hozott információkat. Orbán Viktor április 10-én azt mondta, hogy „lélegeztetőkészülékből körülbelül 2000 van, ezt kell felfuttatni 8000-re” – ám három nappal korábban, Szijjártó Péter arról beszélt, hogy 14 490 lélegeztetőgépet rendeltek. A különbözettel megegyező, több mint hétezer gép pedig – a többi nyilatkozat alapján biztosan állítható – nincs az országban. Csak nem véletlen a homály? A gyanút erősíti, hogy a rendelkezésre álló kevés információból kiindulva, az látszik, hogy akár 4-6 milliós túlszámlázás sem kizárt gépenként.

https://hirklikk.hu/kozelet/lelegeztetogepenkent-otmillio-forint-eltunik/362834?

A járvány árnyékában 100 milliárdnyi közbeszerzést húzott be Mészáros Lőrinc és üzleti köre

Bár számos állami beruházás elakadt a koronavírus-helyzet miatt, úgy tűnik, hogy az igazán nagy projektekre kiírt közbeszerzések elé a járvány sem gördíthet akadályt. Az elmúlt hetekben több olyan nagy összegű tendert is lezártak, amelyek már hónapok óta húzódtak. Hivatalosan ugyan az eredményekről még nem számolt be az ezeket kiíró Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF), az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe azonban már feltöltötték ezeket. A nyertesek kiléte pedig ezúttal sem okozott komoly meglepetést.

https://g7.hu/kozelet/20200422/a-jarvany-arnyekaban-100-milliardnyi-kozbeszerzest-huzott-be-meszaros-lorinc-es-uzleti-kore/

Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége letarolta a fákat az atlétikai stadion helyszínén

A barnamezős, egykori VITUKI-telepen a stadion felépítése és a parkosítás után alig fog nőni a zöldfelület nagysága, pedig még kormányrendeletet is módosítottak, így már az atlétikai pálya füvét is beleszámíthatják. Ráadásul a stadiont a volt ipartelep egyetlen olyan pontján húzzák fel, ahol egy fás parkot kell miatta kiirtani. 

https://atlatszo.hu/2020/04/23/meszaros-lorinc-gyerekeinek-cege-letarolta-a-fakat-az-atletikai-stadion-helyszinen/

Nem vár tovább a főváros, saját forrásból kezdi meg a tömeges tesztelést

Alírta azt az újabb szerződést, amely lehetővé teszi, hogy újabb tízezer koronavírustesztet végezhessenek el Budapesten, így az eddig elvégzett, körülbelül ezer teszt után újabb húszezer tesztre áll készen a Fővárosi Önkormányzat – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön.

Karácsony azt is kiemelte: lehetőséget biztosítanak a kerületi önkormányzatok számára is, hogy ők is folytasság ezt a munkát a saját intézményeikben. 

„Ezzel együtt is újra kérjük a kormányt, hogy sokkal többet teszteljenek, főleg az idősotthonokban mind Budapesten, mind vidéken”

– zárja mondandóját Karácsony a videóban.

https://merce.hu/2020/04/23/nem-var-tovabb-a-fovaros-sajat-forrasbol-kezdi-meg-a-tomeges-tesztelest/

TGM: Ezt azért mégse

„A kedves olvasó – a huszadik század történetével foglalkozó néhány értelmiségi kivételével – nyilván nem találkozott még náci (nem neonáci, nem posztfasiszta, hanem rendesen, igazán náci) szöveggel. Ez az."

A nyájas olvasó tudhatja, hogy számtalan cikkben kifogásoltam ellenzéki politikusok és hírlapírók gorombáskodásait, például Bangóné patkányozását, vagy azt, hogy Gyurcsány Ferenc „gazembernek” meg „útonállónak” nevezte a hivatalban lévő miniszterelnököt; sőt: éppen ebben az újságban védtem meg Kövér Lászlót a róla terjesztett rágalmakkal szemben. (De voltak más írások is, kétszer is kénytelen voltam élesen kifogásolni az ellenzéki sajtó méltatlan és nevetséges hadjáratát a miniszterelnök lánya ellen, akit egy jelentéktelen magánéleti botlása miatt hetekig gúnyoltak és gyaláztak.)

Ennek a „Zummer Fülöp” álnéven közölt betűállománynak az a címe, hogy „A Szabó Tímea nevű organizmus tudományos jellemzése”.

Pár mondat híján így szól:

Szabó Tímeát egy titkos szigeten lévő, illegális laboratóriumban hozták létre egy kullancs és Lendvai Ildikó DNS-éből. Egy ideig hőálló, steril üvegedényben tartották, aztán az MSZP behurcolta a magyar országgyűlésbe. Szabó Tímea először csak megbújt a parlamenti fakazetták, parketták rései között, aztán lassan bekúszott az ülésterembe. Amikor eljött a rajzás időszaka, Szabó Tímea szót kért, és szerteszéjjel fröcskölte a baktériumait. Egyes kutatók szerint a Szabó Tímea nevű organizmus nem azért van a magyar parlamentben, hogy a választókat képviselje, ő csak mérgezni akar. Szabó egy nem létező párt tagja, de egy nagyon is létező háttérhatalom biológiai fegyvere.

Ennyi az egész.

A legfontosabb náci toposz (közhely): az ellenfél fertőző, ragályt terjesztő, laboratóriumban létrehozott alacsonyrendű élőlény, nem természeti, de nem is emberi lény. „Lendvai Ildikó” ebben a képletben a zsidó kommunista szimbóluma. Ott van „a háttérhatalom biológiai fegyvere”: ez a tapasztalt szélsőjobboldali olvasó fülében visszhangot ver. „A cigányság a zsidóság biológiai fegyvere” – ez a csurkista körökből származó szöveg Tapolca város jobbikos alpolgármesterének, majd képviselőjének a kampányában lett országosan ismert 2015-ben; mellesleg Rig Lajos ma is országgyűlési képviselő a Jobbik színeiben. Erre utal finoman a Magyar Nemzet álneves cikke. Nem is folytatom.

Ez a rövid írás nem tűri a nyomdafestéket. De nyomdafestéket kapott az orbáni vezetőség legfontosabb lapjában.

https://24.hu/belfold/2020/04/22/tgm-magyar-nemzet-szabo-timea-orban-viktor-naci-velemeny/

Kásler: a kórházi ágyak 58 százaléka már üres volt, csak 2 százalékot kellett felszabadítani

Ahhoz képest, hogy a miniszter állítása szerint csak az ágyak 2 százalékát érintette az utasítás, sok áldozattal járt, lapunknak számos olvasó panaszkodott arról, hogy tartós ápolásra szoruló hozzátartozójukat küldik haza, Cserháti Pétert, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatóját pedig menesztette Kásler arra hivatkozva, hogy nem szabadított fel kétszáz ágyat időre az amputált betegekkel, agy- és gerincvelősérültekkel foglalkozó intézményben.

Külön érdekes, hogy bár a mostani közlés szerint az ágyak 58 százaléka már üresen állt, az utasítást később mégis úgy változtatta meg a kormány, hogy április 19-éig a kórházaknak kapacitásuk 50 százalékát kell biztosítaniuk, összesen 33 ezer ágyat, háromezerrel kevesebbet az eredeti tervnél. Igaz, az új intézkedési tervben is szerepel egy második üteme a kiürítésnek, ami határidőt ugyan nem szab, de a korábbihoz hasonlóan a 60 százalékos szabad kapacitást tűzi célul.

https://24.hu/belfold/2020/04/22/kasler-miklos-korhazi-agyak-kiurites-koronavirus/

Egyházi fenntartású idősotthon lakóit látogatta meg Orbán Viktor + videó

MTI, FACEBOOK.COM/ORBANVIKTOR

Felkereste a budapesti Időskorúak Árpád-házi Szent Erzsébet Szociális Otthonát Orbán Viktor csütörtökön – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, hozzátéve: a látogatásról a kormányfő videót tett közzé Facebook-oldalán.

A miniszterelnököt Nagy Viktor, az intézmény vezetője fogadta. Orbán Viktor tájékozódott az otthonban folyó orvosi munkáról, ottjártakor éppen a koronavírus-teszteket végezték a gondozottakon. Eddig egyetlen fertőzöttet sem találtak az otthonban, melynek fenntartója a Magyarok Nagyasszonya női apostoli élet Társasága.

Jelenleg 100, 80 évesnél idősebb ember lakik az intézményben, az átlagéletkor megközelíti a 90 évet – ismertette Havasi Bertalan.

A miniszterelnököt tájékoztatták a koronavírus-tesztelési folyamatról, a különböző tesztek minőségéről, megbízhatóságáról is.

https://magyarnemzet.hu/belfold/egyhazi-fenntartasu-idosotthon-lakoit-latogatta-meg-orban-viktor-video-8037254/

Újra meghosszabbították a kijárási korlátozást

M1 MAGYAR NEMZET

Nagy Orsolya, Szilágyi Anna

Május 3-ig hatályban maradnak a kijárási korlátozás szabályai – jelentette ki Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján. Mint mondta,

az önkormányzatoknak újra felhatalmazást adnak, hogy hétvégéken a központi intézkedéseknél szigorúbb szabályokat alkossanak.

https://magyarnemzet.hu/belfold/hamarosan-tudositunk-az-operativ-torzs-tajekoztatojarol-nezze-eloben-3-8035724/

2284 a beazonosított fertőzöttek száma, elhunyt 14 beteg

KORONAVIRUS.GOV.HU

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2284 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 14 idős krónikus beteg. Ezzel 239 főre emelkedett az elhunytak száma, 390-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. 850 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 61-en vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat, készülve a tömeges megbetegedések fázisára.

https://magyarnemzet.hu/belfold/2284-a-beazonositott-fertozottek-szama-elhunyt-14-beteg-8035526/

Karácsony Kelemen Pesti úti levelei

Bayer Zsolt Magyar Nemzet

Karácsony Gergely egy hülye.

A mondat eredetije Gyurcsány Ferenchez kötődik, és Csermely Péter barátom életművének egyik ékköve, de most muszáj új névvel lemásolnom, mert ez foglalja legjobban össze a lényeget.

Tehát Karácsony Gergely egy hülye.

Persze, ezt mindig is pedzegettük, emberi, politikai tevékenysége – hogy ne mondjam: életműve – nagyjából egy fandli szart ér, és nemcsak róla árul el sokat, hogy ezzel a fandlival lett főpolgármester.

Aztán telt-múlt az idő, bekopogtatott Covid bácsi, Karácsony meg 19-re lapot húzott. Beszüntette a fővárosi közgyűlés tevékenységét (halló, Európa! Halló, Christiane Amanpour, halló Sargentini, halló 73 „ismert európai személyiség”!), és nekiállt rendeletekkel kormányozni.

Ebbéli tevékenysége magán viseli egy igazi hülye keze nyomát.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/karacsony-kelemen-pesti-uti-levelei-2-8036306/

Karácsony: Nagy baj lett volna, ha ott találják az orvost a Pesti úti idősotthonban

Karácsony Gergely a Facebook oldalán reagált arra, hogy a kormányhivatal háromszor tartott szúrópróbaszerű ellenőrzést az elmúlt két napban, de egyszer sem volt orvos a Pesti úti idősotthonban.

Karácsony szerint nagy baj lett volna, ha ott találják az intézmény szerződött háziorvosát,

hiszen éppen ők helyezték karanténba.

A főpolgármester hozzátette, hogy „ettől még az intézmény lakóinak ellátása, ápolása biztosított volt és éppen tegnap újabb teszteléseket végeztek a lakók és a dolgozók körében a Főváros megbízásából”.

https://24.hu/belfold/2020/04/23/karacsony-pesti-uti-idosotthon/

 

Új magyar nemzeti biztonsági stratégia: haragban a világgal

A stratégia helyesen állapítja meg, hogy világunkban előtérbe kerülnek a katonai megoldások, korrekten mutat rá a kibertérben zajló egyre élesebb közdelemre, ahogyan a hibrid hadviselés növekvő jelentőségére is. Napjaink megrendült nemzetközi rendjében a jelenlegi kormányzat újra hadban áll a modern világgal és annak értékrendjével. Káncz Csaba jegyzete.

https://privatbankar.hu/cikkek/makro/uj-magyar-nemzeti-biztonsagi-strategia-haragban-a-vilaggal.html

A liberálisok istenei hazudni tanítanak

Megadja Gábor Magyar Nemzet

Egy liberális akkor sem ismerné föl Istent, ha az égő csipkebokor formájában jelenne meg neki. Inkább azt hinné, a szegény kis Greta gyógyult föl a koronavírusból vagy bármi másból, amit annak képzelt, és lángoszlop formájában figyelmeztet a globális felmelegedés és a klímaváltozás veszélyeire.
Egyébként nem arról van szó, hogy a liberálisok hiányt szenvednének istenekben. Inkább az a probléma, hogy egyszerre túl sok van nekik belőlük: Jogállamiság (az egy és igaz); Liberális Demokrácia (ne imádj más demokráciát, csakis egyet, az enyémet); Közös Értékek (the common values that we all share – magyarázat gyanánt ott áll, hogy hát tudjátok, azok az értékek, amiket mind osztunk, a közös értékekhez lásd még: Vagyok, aki vagyok); Hetes Cikkely (ez a pörölyös, ószövetségi Isten liberális változata, aki lecsap a liberális demokrácia ármánykodó ellenségeire); Gaia Földanya (és leánya, Greta, aki az utolsó idők prófétája a liberális apokalipszis előtt); Fékek és Ellensúlyok/Hatalmi Ágak (Szentháromság egy Isten); Gender (igaz, ütősebb, mint a kánai menyegző csodája); Alapjövedelem (kenyérszaporítás, pénzfa stb.); Emberi Jogok; Egyenlőség; Forradalom; Szovjetunió stb. A szekularizmusára büszke liberális valójában nem bír úgy megszólalni, hogy valamely istenét meg ne idézné szent szavaiban.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-liberalisok-istenei-hazudni-tanitanak-8034950/

Gulyás Gergely szerint május 4.-e után újraélesztik az országot

Senki nem tudja, meddig marad a csúcson a járvány, de muszáj megmozdítani a gazdaságot.

A kihirdetett veszélyhelyzet 43 napján Gulyás Gergely megdicsérte a kormányt az időben hozott intézkedésekért, amelyek lehetővé tették, hogy az egészségügyi rendszer május 3-áig (erre a napra jósolta Orbán Viktor a járvány tetőzését) felkészüljön a tömeges megbetegedésekre. A kormány tevékenysége ráadásul a Miniszterelnökség vezetője szerint kontrollálható, hiszen a parlament ülésezik, az ellenzék kritizálhat. (Azokról a történetekről a miniszter nem beszélt, hogy szakmai felkészültséget igénylő ápolásra szoruló betegeket tettek ki tömegével a kormányok. Pontosabban csak annyit mondott az ágyfelszabadítási akcióról, hogy mindent orvosszakmai megfontolások alapján menedzseltek.) Hogy milyen matematikai modellek alapján számol a kormány, azt Palkovics miniszter ismerteti. A tetőzési dátum becslése egyébként Gulyás szerint pontos, de azt nem lehet megmondani, hogy milyen hosszan lesz a platón a járvány, azaz hány napig lesz csúcson a betegek száma.

https://nepszava.hu/3075585_gulyas-gergely-szerint-majus-4-e-utan-ujraelesztik-az-orszagot

Hargitai Miklós Figyelmeztetés

Látták, amikor Mészáros Lőrinc szőrcsuhába öltözve, arcán a megtért bűnösök örömkönnyeivel, a Bazilika előtt szétosztotta a lopott vagyont? A pénzt úgy szórta a szegények közé, mint a mannát – kisebb csetepaté csak abból lett, amikor a harminc sportkocsi és luxusterepjáró került sorra. Naná: mégsem mindegy, hogy valaki, aki az előző éjszakát még a Deák téri aluljáróban töltötte, csupán két húszezrest zsákmányol, vagy lesz hozzá egy 600 lóerős G-Merci is. 

Amúgy én sem láttam ilyet, pedig amennyiben Lőrinc barát komolyan venné a mentora szavait (és kinek kellene komolyan venni, ha nem annak, aki tíz év alatt csetlő-botló vállalkozóból Isten és a kormányfő kegyelme folytán a világ leggyorsabban gazdagodó embere lett), akkor látnom kellett volna. Sőt, ha az orbáni intelemnek – miszerint figyelmeztetést kaptunk az égiektől, hogy nem a jó, hanem a szép élet a fontos, és ahhoz, hogy szép legyen, még állásra, autóra meg egyéb hívságokra sincs szükség –, lenne bármi köze ahhoz, amit Orbán Viktor valójában gondol, neki magának is be kellene állnia a vezeklők sorába, mondjuk Mészáros és Garancsi közé. Hiszen 2010 óta az Orbán-családnak (inkluzíve Tiborcz István, id. & ifj. Orbán Győző stb.) is sikerült azért egy százmilliárdos vagyonkát összespórolnia a közösből. 

https://nepszava.hu/3075551_figyelmeztetes

Brüsszeli segítségnyújtásról tárgyal Orbán - és még soha nem jött ilyen jól neki a forintgyengülés

Akár ezer milliárd forinttal is nőhetett a kormány által felhasználható uniós források összege az árfolyam-változások miatt.

https://nepszava.hu/3075601_brusszeli-segitsegnyujtasrol-targyal-orban-es-meg-soha-nem-jott-ilyen-jol-neki-a-forintgyengules

Egymásnak feszítené Müller Cecíliát és Karácsony Gergelyt a parlament népjóléti bizottságának elnöke

Persze az a grémium fideszes többségén múlik, hogy mi kerülhet napirendre.

Kásler Miklós minisztert és Müller Cecília tiszti főorvost szerettem volna a Népjóléti Bizottság jövő keddi ülésére invitálni Korózs Lajos. De aztán kapott egy üzenetet a Fidesz-frakciótól, hogy ne szűkítse a meghívást a két célszemélyre, hanem hallgassa meg a grémium a teljes operatív törzset. „Ezt a kezdeményezést én a legmesszebbmenőkig támogatom”, deklarálta a bizottság MSZP-s elnöke.

https://nepszava.hu/3075596_egymasnak-feszitene-muller-ceciliat-es-karacsony-gergelyt-a-parlament-nepjoleti-bizottsaganak-elnoke

Szabad szemmel: így teszi Orbán nevetségessé az EU-t

Németország a második félév soros elnökeként állítólag odacsap a kevésbé jogállamoknak.

nemzetközi lapszemle

https://nepszava.hu/3075553_szabad-szemmel-igy-teszi-orban-nevetsegesse-az-eu-t

Akiket a hazaszeretet vezérel, azokat nem lehet megfélemlíteni

origo

Soros György háromszor akarta kifosztani az országot, először, amikor a kilencvenes évek elején megkísérelte felvásárolni a magyar államadósságot, aztán amikor 1995-ben be akarta kebelezni az OTP-t. A harmadik kísérlet a migrációs válságban kifejtett aktivitása volt - minderről ifj. Lomnici Zoltán beszélt az Origónak. A Századvég jogi szakértője kifejtette, hogy Soros egy veszélyes agresszor, magyarországi emberei pedig attól sem riadnak vissza – saját példámra utalva –, hogy a kritikus szakmai álláspontot megfogalmazókat elhallgattassák és kiiktassák.

Orbán Viktor miniszterelnök idei évértékelő beszédében arról beszélt, hogy Soros háromszor próbálta Magyarország felett megszerezni az irányítást. Milyen akciók voltak ezek, és miért jártak kudarccal?

https://www.origo.hu/itthon/20200423-soros-gyorgy-ifj-lomnici-zoltan.html

A Századvég határozottan visszautasítja a jogi szakértője elleni politikai vádakat

BORDÁCS BÁLINT origo

Soha nem titkoltuk véleményünket Soros Györgyről, a külföldről finanszírozott szervezetekről, NGO-król, a külföldről pénzelt pártokról, vagy éppen politikusokról, arról, hogy milyen veszélyt jelentenek Magyarország nemzeti szuverenitására - írja a Századvég Alapítvány csütörtöki közleményében, miután Vadai Ágnes, DK-s képviselő feljelentette jogi szakértőjüket, ifj. Lomnici Zoltánt. 

Mint ismert, ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője az M1 közszolgálati csatornán 2020. április 8-án azt nyilatkozta, hogy a feltárt jelek azt mutatják, hogy külső támadás érte a forintot. Hozzátette, a külső támadásra utal az is, hogy a Magyar Nemzeti Bank korrekciós beavatkozásként kamatemelést hajtott végre, ami végül hozzájárult a magyar fizetőeszköz erősödéséhez.

Ennek nyomán Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője írásbeli kérdést tett fel Polt Péter legfőbb ügyésznek, hogy a forint elleni külső támadásra utaló kijelentés megalapozott volt-e, vagy rémhírterjesztés. 

https://www.origo.hu/itthon/20200423-szazadvegkozlemeny-ifj-lomnici-elleni-vadakrol.html

239-re emelkedett a koronavírus áldozatainak száma itthon – járványhírek percről percre

Egy 24 óra alatt újabb 116 fertőzöttet találtak a magyar szakemberek itthon, a halálos áldozatok száma már 239. Iparági hírek szerint elbúcsúzhatunk az olcsó repüléstől a járvány után, a jövőben pedig két órára csökkenhet a boltokban a kizárólag 65 év felettieknek fenntartott idősáv hossza, erről a Magyar Nemzet írt. Járványhírek percről percre a hvg.hu-val.

https://hvg.hu/itthon/20200423_koronavirus_jarvany_lelegeztetogep_magyarorszag_percrol_percre_aprilis_23

Mit kapunk az EU-tól a koronavírus ellen? Marshall-segélyt vagy a nagy semmit?

Újra nekifutnak az EU-tagországok vezetői csütörtök délután annak, hogy megtalálják a csodafegyvert a koronavírus-járvány okozta sokk ellen. Ötletek vannak, ám a bőkezűségnek két korlátja is van: egyfelől ez a hétéves uniós költségvetés utolsó éve, amikor kevés pénz van már a kasszában, másfelől a tagországok egy része nem mutat nagy hajlandóságot arra, hogy beszálljon egy olyan támogatási rendszerbe, amelyből elsősorban nem ő profitál. Ez azonban nem jelenti azt – bármennyire is próbálja a magyar kormány ezt láttatni -, hogy nincs uniós segítség a koronavírus ellen.

https://hvg.hu/gazdasag/20200423_eu_tamogatas_koronavirus_marshall_terv

Nem lesz idén érettségi Szlovákiában

Aki nem elégedett a megállapított jegyeivel, elmehet szóbelizni.

https://hvg.hu/kultura/20200423_erettsegi_szlovakia_koronavirus_jarvany

Jogellenesen tart őrizetben menedékkérőket a röszkei tranzitzónában a magyar állam

Az uniós jog 28 napos őrizetet enged a menedékkérők esetében, két iráni és két afgán állampolgár azonban már hónapok óta Röszkén tartózkodik.

Priit Pikamäe, az Európai Bíróság főtanácsnokának indítványa szerint a magyar állam jogellenesen tart őrizetben két iráni, illetve afgán menedékkérőket a röszkei tranzitzónában.

https://hvg.hu/itthon/20200423_europai_birosag_fotanacsnok_javaslat_roszke_tranzitzona_menedekkerok

Palkovics a járványról: A jövő héttől megnézzük, milyen az ország átfertőzöttsége

A jövő héten elindul egy program, többet fogunk mérni, megnézzük, milyen az ország átfertőzöttsége – jelentette be Palkovics László az ITM által rendezett, a járvánnyal kapcsolatos tudományos konferencián. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai vezetője is azt mondta: a továbblépéshez, a járvány terjedésének az eredményes megakadályozásához ”bővíteni kell a tesztelést”.

http://www.atv.hu/belfold/20200423-palkovics-a-jarvanyrol-a-jovo-hettol-megnezzuk-milyen-az-orszag-atfertozottsege

Szlávik: nem hiszem, hogy a koronavírus háborús állapotokhoz vezetne itthon

Az infektológus szerint lehetséges, hogy visszajön ősszel vagy télen a járvány. Jelenleg egy olyan Amerikában fejlesztett gyógyszer van, ami hatásos lehet a koronavírus ellen. A gyógyszert hamarosan kísérleti jelleggel Magyarországon is alkalmazni fogják.

 

http://www.atv.hu/belfold/20200423-szlavik-nem-hiszem-hogy-a-koronavirus-haborus-allapotokhoz-vezetne-itthon

Négyszázmilliót veszíthet a DK

A DK pártigazgatója elmondta: az ÁSZ feljelentést tehet a Legfőbb Ügyészségnél az ellenőrzés lezárását követően, a büntetőjogi felelősség pedig Gyurcsány Ferenc pártelnököt terheli a jogszabályok szerint.

Egy hónappal a Demokratikus Koalíció (DK) 2017-2018. évi gazdálkodásának ellenőrzése után az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a párt alapítványánál is ellenőrzésbe kezdett tavaly ősszel. A probléma az, hogy az Új Köztársaságért Alapítvány több dokumentuma szintén megsemmisült a Teréz körúti irodatűzben. Sebián-Petrovszki László, a DK pártigazgatója a Népszavának azt nyilatkozta, arra számítanak, hogy a hiányzó dokumentumok miatt a pártalapítvány állami támogatásának felfüggesztését kezdeményezik. A DK állami támogatása 207 millió, a pártalapítványé 195 millió forint évente. Hétfőn megírtuk, az ÁSZ olyan iratokat is kért a DK-tól, amelyek már korábbról megvoltak a számvevőknél, ám az ellenzéki pártnál már nem, ugyanis ezek elégtek a tűzben.

https://nepszava.hu/3075518_dk-vs-asz

Állami Számvevőszék: Hazugságokat terjeszt a DK

Az ÁSZ közleményében azt írja: a Demokratikus Koalíció elnöke és képviselői hazugságokat terjesztenek az Állami Számvevőszék törvényesen zajló, folyamatban lévő ellenőrzéséről, amelyekkel megpróbálják félrevezetni a közvéleményt.

Az ÁSZ azt közölte: nem helyezték kilátásba a Demokratikus Koalíció költségvetési támogatásának felfüggesztését, és nem írtak semmi ilyesmiről a DK elnökének megküldött jelentéstervezetben. A párt szerintük hazugságot terjeszt ezzel kapcsolatban. Emellett a DK nem adta át korábban az Állami Számvevőszéknek a 2017-es és 2018-as gazdálkodására vonatkozó pénzügyi dokumentumokat.

 

"Az Állami Számvevőszék a jelenleg ellenőrzés alatt lévő 2017-2018. évek tekintetében korábban kizárólag a 2018. április 8-i országgyűlési választást megelőző, 50 napos kampányidőszakra vonatkozóan végzett ellenőrzést a Demokratikus Koalíciónál. A jelenlegi ellenőrzésben érintett, összesen 730 napból tehát 680 napra vonatkozóan korábban nem adott át dokumentumokat a DK az Állami Számvevőszéknek"
 

- írják.

Hangsúlyozzák: Az Állami Számvevőszék a vonatkozó törvényi előírások alapján végzi a Demokratikus Koalíció 2017-2018. évekre vonatkozó, törvényben előírt ellenőrzését. A DK ellenőrzése a törvényi előírásoknak megfelelően zajlik.

 

http://www.atv.hu/belfold/20200423-allami-szamvevoszek-hazugsagokat-terjeszt-a-dk

Kórházkiürítés miatt küldték haza félig lebénulva, hamarosan meghalt

"Az élettársának a hazaküldés előtt azt mondták, az orosházi férfi olyan állapotban van, hogy otthon is tudja majd ápolni, az etetéssel sem lesz gond. 

A jelenlegi járványügyi helyzetre tekintettel, időközben – a rehabilitációs és krónikus betegágyak átmeneti felszámolása miatt – a betegek áthelyezése jelen esetben nem kivitelezhető. Hozzátartozóval egyeztetve a beteget kielégítő általános állapotban, betegszállítóval otthonába szállíttatjuk

– olvasható egy 72 éves orosházi férfi zárójelentésében, akivel április 21-én délelőtt értek haza a betegszállítók.

 

ALIG 12 ÓRÁVAL KÉSŐBB A BETEG MEGHALT.

A férfinél három éve Alzheimer-kórt diagnosztizáltak, egészségi állapota ugyan folyamatosan romlott, de képes volt egyedül enni és kikelni az ágyból. Április 11-én szombaton agyi infarktust kapott, és bal oldalára teljesen lebénult, mentővel az Orosházi Kórház sürgősségi osztályára vitték, ahonnan aztán a neurológiai osztályra került.

 

https://index.hu/belfold/2020/04/23/oroshaza_hazakuldtek_a_felig_lebenult_beteget_fel_nap_mulva_meghalt

 

Hétfőtől kinyithatnak a boltok és a múzeumok Horvátországban

Horvátország fokozottan enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon, írja az MTI  Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök csütörtöki bejelentése nyomán.

Szigorú intézkedések mellett hétfőtől kinyithatnak a kisebb üzletek, május 4-től a fodrász- és kozmetikai szalonok, május 11-től pedig az óvodák és az alsó tagozatos általános iskolák is megkezdhetik működésüket.

 

https://index.hu/kulfold/2020/04/23/horvatorszag_koronavirus_jarvany_andrej_plenkovic_enyhitesek/

 

Szijjártó Péter: Eurómilliókkal segítjük Líbiát a járvány elleni küzdelmében

A visegrádi országok (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország)

35 millió eurós támogatást adnak Líbiának,

és ezzel nemcsak a határvédelemhez, hanem a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez is hozzájárulnak –mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai online sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető a Külügyek Tanácsának ülését követően nyilatkozott, amelyet videokonferencia keretében tartottak meg.

https://168ora.hu/itthon/libia-koronavirus-hatarvedelem-tamogatas-euromilliok-szijjarto-peter-v4-184540

 

Több tízezer családnak választania kell, hogy éhezik, vagy áram nélkül marad

Magyarországon van közel 1 millió ember, aki az elmúlt 12 hónapban anyagi okok miatt nem tudta időben befizetni a közüzemi számláit az Európa Bizottság felmérése szerint. A legtöbbjüknek valamennyire most segítség lehet, hogy a Nemzeti Közművek szinte elsőként, már március 13-án moratóriumot hirdetett a járvány idejére, azaz a vészhelyzet fennállásáig senkinél nem fogják kikapcsolni a gázt vagy az áramot, ha nem tudja befizetni a számlákat.

Azonban így is maradt 95 ezer háztartás, akiket kihagytak a segítségnyújtásból: ők a feltöltőkártyás villanyórával rendelkezők, akik előre fizetnek a megváltott árammennyiségért, és akik jellemzően a legszegényebb rétegekhez tartoznak.

https://merce.hu/2020/04/23/tobb-tizezer-csaladnak-valasztania-kell-hogy-ehezik-vagy-aram-nelkul-marad/

 

A Gyöngyöspata-ügyhöz igazítják a törvényt

Jogszabályba foglalják, hogy ne feltétlenül pénzbeli kártérítés járjon annak, aki nem jutott megfelelő oktatáshoz – tudta meg lapunk.

 

https://nepszava.hu/3075515_a-gyongyospata-ugyhoz-igazitjak-a-torvenyt

Orbán Viktor elment egy idősotthonba, ahol nagyon furcsa dolgokat mondtak neki a tesztelésről

A miniszterelnököt tájékoztatták a koronavírus-tesztelési folyamatról, a különböző tesztek minőségéről, megbízhatóságáról is, mondta Havasi az MTI-nek.

Ez azért is érdekes, mert a videón látszik, amint egy férfi arról beszél a miniszterelnöknek, hogy gyorsteszteket végeznek, mert annak van csak értelme. Az elmondottak szerint a PCR-tesztek azért nem jók, mert nem mutatják ki a vírust, amíg az lappang, ezért a gyorsteszt hasznosabb.

Csakhogy ez szinte senki szerint nem így van. A PCR-teszt a vírus RNS-ét, vagyis a genetikai kódját mutatja ki. Ha nem szúrnak el valamit nagyon a mintavételnél, akkor ez a teszt megmutatja, hogy a vírus a szervezetben van-e. A baj az vele, hogy lassú és jelenleg hiány van az elvégzéséhez szükséges reágensekből. A gyorsteszt ezzel szemben az antitesteket vizsgálja a szervezetben, amelyek a vírus hatására alakulnak ki.

Az elmondottakkal ellentétben pontosan ez az, ami nem mutatja a vírust lappangási idő alatt, cserébe később hosszabb távon jelzi, ha valaki átesett a fertőzésen. Látszik, hogy egy ponton a miniszterelnök is visszakérdez, hogy az antitest-alapú tesztről beszélünk-e. Arról nem is beszélve, hogy az antitest-alapú gyorstesztek hibahatára sok teszt esetében ötven százalék is lehet, ezért sokan nem ajánlják a használatát. Legutóbb pont a WHO közölte, hogy nem lehet csak gyorstesztre alapozni.

https://24.hu/kozelet/2020/04/23/orban-viktor-elment-egy-idosotthonba-ahol-nagyon-furcsa-dolgokat-mondtak-neki-a-tesztelesrol/

ÖTVENEZER ÚJ REGISZTRÁLT ÁLLÁSKERESŐ JELENT MEG, DE A KORMÁNY NEM HOSSZABBÍTJA MEG AZ ÁLLÁSKERESÉSI JÁRADÉKOT

egyelőre nem veszünk át más országokból koronavírusos betegeket, egyre több az érv a gazdaság újraindítása mellett: mutatjuk, miről volt szó a sajtótájékoztatón!

https://azonnali.hu/cikk/20200423_kormanyinfo-nem-tervezi-a-kormany-az-allaskeresesi-jaradek-meghosszabbitasat

Nem látjuk a stratégiát – A Magyar Orvosi Kamara titkára szerint kezelhetetlenül sok beteg omolhat rá az ellátórendszerre

Megfelelő védőfelszerelések még mindig nem jutnak el számos egészségügyi ellátóhelyre, miközben a betegek elemi érdeke, hogy a gyógyítók ne essenek ki a munkából, mert karantéba kerülnek, rosszabb esetben ne adhassák tovább a fertőzést betegeiknek. Így nyilatkozott a 168 Órának Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkára.

https://168ora.hu/itthon/koronavirus-jarvany-interju-sved-tamas-magyar-orvosi-kamara-184576

„Felháborító, hogy egyes politikusok legfontosabb feladata a Magyarország elleni vádaskodás”

Magyar Hírlap

Elképesztő és felháborító, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor minden ország a gazdaságát próbálja újraindítani, az emberek életének, egészségének biztosítását helyezi minden ország előtérbe, egyes politikusok legfontosabb feladata a Magyarország elleni politikai vádaskodás - mondta az igazságügyi miniszter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtökön.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200423-felhaborito-hogy-egyes-politikusok-legfontosabb-feladata-a-magyarorszag-elleni-vadaskodas

Kulturális szféra: vége a Szomorú játéknak?!

Magyar Hírlap

Egy új törvénymódosítással megszüntetnék a könyvtári, múzeumi, levéltári, közművelődési, továbbá a színházi és nagyzenekari munkavállalók 1992 óta létező közalkalmazotti jogállását. Nos, vannak területek, ahol nem lehet kétséges, hogy szükség van a közalkalmazotti státusra, s nagyon bízom benne, háborítatlan is marad ez az alapvetően korrekt rendszer ott, ahol annak valóban helye, értelme van. A kultúra nem ilyen terület! Írom ezt úgy, hogy magam is alkotó ember vagyok: könyvek, színházi darabok szerzője, dalok társszerzője, előadások rendezője, számos kulturális projekt szervezője, művészeti vezetője, motorja, olykor fellépője.

A gyakorlati tapasztalat mondatja tehát velem, nincsen annál fárasztóbb, a művészi (pozitív) energiákat, a kreativitást jobban kikezdő „élmény”, mint amikor például egy művelődési ház tisztségviselője, egy himihumi fesztivál nyugdíjas állásban pihegő szervezője, netán a közalkalmazotti státus tekintélyes védőernyőjébe kapaszkodó könyvtáros véleményezi/szerződteti az emberfiát.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200423-kulturalis-szfera-vege-a-szomoru-jateknak

 

Az iskolák újranyitása után sem lesz kötelező Franciaországban suliba járni

https://444.hu/2020/04/23/az-iskolak-ujranyitasa-utan-sem-lesz-kotelezo-franciaorszagban-suliba-jarni

A társasházak bejáratán sárga cédulával jelzik, ha valamelyik lakásban fertőzött van

Az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján Müller Cecília a Kelet-Magyarország kérdésére beszélt arról, hogy annak a lakásnak az ajtajára, ahol valaki hatósági házi karanténban van, a lakás bejárati ajtajára „elhelyezésre kerül” egy piros cédula, ami ezt jelzi.

Ugyanakkor készítettek egy sárga feliratot is, amit a társasház bejáratára „kerül kihelyezésre”. Ennek figyelemfelhívő szerepe van a tisztifőorvos szerint, hogy tudják, a társasház egy vagy több lakásában vannak olyan személyek, akik fertőzöttek vagy szoros kontaktként vannak karanténban. Ugyanakkor magát a társasházat semmire sem kötelezik, ezzel csak arra akarják ösztönözni a lakókat, hogy a közös használatú tereket, felületeket sokkal jobban takarítsák. Teljes társasházat még nem helyeztek karantén alá.

https://444.hu/2020/04/23/a-tarsashazak-bejaratan-sarga-cedulaval-jelzik-ha-valamelyik-lakasban-fertozott-van

Új terápiát próbálnak ki csütörtökön egy magyar koronavírusos betegen

Vályi-Nagy István elmondta a citokinvihar egy nagyon erős immunválaszt jelent, amikor ez már a beteg szerveit fenyegeti, elsősorban a tüdőt, de a szívet és a veséket is. A betegek ekkor általában nemcsak tüdő-, hanem több szervi elégtelenségben halnak meg.
Kitért arra is a főigazgató, hogy a vírus ellen egyelőre nincs oltás, viszont létezik olyan terápia, amely passzív immunizálással gyógyít. Ez azt jelenti, hogy nem a betegek immunrendszerét stimulálják, hanem már felgyógyult emberek ellenanyagait használják fel a betegség leküzdésére. Ezt a terápiát itthon várhatóan csütörtökön alkalmazzák először egy súlyos állapotban lévő betegen - jelezte a főigazgató, hozzátéve, hogy felgyógyultak vérplazmáját juttatják be neki.

https://444.hu/2020/04/23/uj-terapiat-probalnak-ki-csutortokon-egy-magyar-koronavirusos-betegen

Miközben mindenki a járványra figyel, óriási bizniszre készül a NER a Balatonnál

Megszüntetik a Balatoni Hajózási Zrt. vitorláskikötői üzletágát: erről a javaslatról szavaz a jövő hónapban a tavaly állami többségű tulajdonúvá lett társaság közgyűlése – értesült a Narancs.hu.

A Narancs.hu birtokába került javaslatban az áll, hogy a „főtulajdonos rendelkezése alapján” tekintette át a zrt. igazgatósága a BAHART jövőbeni működését és állt elő javaslataival. Aligha kétséges, hogy ezeket a májusi közgyűlésen jóváhagyják. A többségi tulajdonrészt az állam képviselője, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. (MTÜ) már megszerezte a balatoni önkormányzatoktól, a legnagyobb önkormányzati tulajdonos Siófoknak is csak alig 10 százalék szavazati joga maradt.

A javaslat szerint megszüntetik a vitorláskikötői üzletágat, a vitorláskikötőket bérbe adják 2021-től, erre pedig pályázatot írnak ki. Felülvizsgálták a személyhajózási tevékenységet is: több járat megszűnik, négy közforgalmú hajókikötőt kivonnak a forgalomból, ezeket az ingatlanokat eladják, nevezetesen a balatonkeneseit, a csopakit, a balatonudvarit és a balatonakalit.

Négy pénztárt így megszüntetnek, több hajót, így a néhány éve beszerzett gyorshajókat is kivonják a forgalomból. Eladják a társaság siófoki szállodáját, balatonszemesi és balatonboglári kempingjét, továbbá egyén ingatlanokat, Tihanyban és Siófokon.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/a-legertekesebb-vagyonelemek-kimazsolazasa-megszunteti-vitorlaskikotoi-uzletagat-a-bahart-129134

Egy újabb város, ahol a fideszes polgármester Orbán hobbiján spórol

Összesen 70 millió forinttal húzta meg a másodosztályos fociklub támogatását Kovács Ferenc saját hatáskörben.

 

Polgármesteri előterjesztésben, saját hatáskörben összesen 70 millió forinttal kurtította meg a nyírségi megyeszékhely másodosztályú labdarúgó csapatának idei támogatását Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester.

A koronavírus-járvány miatt a nyíregyházi közgyűlés nem tart üléseket, ezért rendeleti jogkörnél fogva a városvezető egyedül döntött arról, hogy a 2020-ra a férfi felnőtt csapat számára odaítélt 39 millió forintos szponzori díjat 19,5 millióra módosítja, az egyszeri, 50 millió forintos szponzori díjat pedig eltörli. A Nyíregyháza Spartacus FC a magyar labdarúgás második vonalában a 27 forduló után a 8. helyen áll.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/jelentosen-csokkentette-a-foci-tamogatasat-nyiregyhaza-polgarmestere-129139

A kapitány arra készül, hogy lecsap a valaha volt legnagyobb vihar

A nagy tőzsdei áresések idején előszeretettel vásárló Warren Buffett üzlettársa most másként látja a helyzetet. Charlie Munger szerint ez nem az az időszak, amikor nagybevásárlásra kéne indulni a tőzsdén. Senki nem tud semmi biztosat, a pénznyomtatás pedig kezd zavaró lenni.

https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/koronavirus-valsag-tozsde-vasarlas-likviditas-berkshire-hathaway.704892.html

Brüsszel kiteríti lapjait: hatalmas mentőcsomaggal készül a járvány utáni időkre

Az Európai Bizottság egy kétezer milliárd eurós mentőcsomagot készítenek elő az Európai Unió gazdaságának fellendítésére a koronavírus-járvány utáni időkre - derült ki egy belső dokumentumból, ami a Politico birtokába került.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/eu-csucs-mentocsomag-bizottsag-merkel.704904.html

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.