2020, április 23 - 08:06 Sajtószemle

 A Los Angeles-i J. Paul Getty Múzeum arra kérte a művészet szerelmeseit, hogy küldjenek fotókat magukról, ahogy otthon elkészítik kedvenc remekműveik élő reprodukcióit. Az akció nagy siker lett.

https://toochee.reblog.hu/festmenyek-a-karantenban

Szlávik János: egy szerről bizonyított, hogy hatásos a koronavírus ellen

Dr. Jakab Ferenc virológus szerint pedig kevésbé valószínű az újrafertőződés.

 

"Az újfajta koronavírus elleni készítmények közül egy olyan van, aminek már bizonyított hatása van, ez a Remdesivir nevű készítmény, ami ún. fázis III. vizsgálatokban tart, ami azt jelenti hogy nagy számú betegen próbálják ki szerte a világon." - nyilatkozta SZlávik József, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az RTL klub Híradójának. Szlávik szerint a szer nemsokára Magyarországon is elérhetővé válik azok számára, akik súlyos, életveszélyes helyetben vannak a fertőzés miatt.

Dr. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának virológusa is elárult néhány részletet a vírusról. „Nem gondolnám azt, hogy aki elkapta, az néhány héten vagy néhány hónapon belül újrafertőződhetne” - nyilatkozta, hozzátéve, hogy a kevés információ miatt még semmit sem tudni biztosan. Jakab szerint azoknál, akiknél enyhe vagy tünetmentes volt a fertőzés, kevesebb antitestet mutattak ki a vizsgálatok, így valószínűsíthető, hogy 1-3 évig védettséget élveznek az újrafertőzés ellen.

https://magyarnarancs.hu/katasztrofa/szlavik-janos-egy-szerrol-bizonyitott-hogy-hatasos-a-koronavirus-ellen-129048

Koronavírus: újabb 12 beteg hunyt el

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2168 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 12 idős krónikus beteg. Ezzel 225 főre emelkedett az elhunytak száma, 295-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. 825 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 63-an vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat készülve a tömeges megbetegedések fázisáraA Pesti úti idősotthonban az eddigi adatok szerint 284 gondozott fertőzött és 28 elhunyt – közölték szerda reggel a hivatalos oldalon.

honlapon szereplő adatok alapján az elvégzett mintavételek száma 52 702, ez 2650-nel több a kedd reggel közölt 50 052-nél. A gyógyultak száma 8-cal emelkedett, kedden 287-en voltak. A kórházban ápoltak száma 842-ről csökkent 825-re, ahogy a lélegeztetőgépen lévőké is (82-ről 63-ra). Az igazolt fertőzöttek száma 70-nel emelkedett 24 óra alatt.

https://magyarhang.org/belfold/2020/04/22/koronavirus-ujabb-12-beteg-hunyt-el-2/

Karácsony: Leköpték egy fővárosi idősotthon dolgozóját

Szíven ütött az idősotthonok vezetőivel tartott egyeztetés néhány részlete – amikor szembesülünk azzal, milyen hatása is van a politikai alapú rágalomhadjáratnak

– írja Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalán.

Hozzátette, hogy a napokban egy szociális munkás felállt és elhagyta a munkahelyét, mert egy boltban kiderült, hogy fővárosi fenntartású idősotthonban (a Pesti úti otthonban) dolgozik – és ezért leköpték. Más idősotthonok dolgozói attól tartanak, ők is céltáblái lehetnek a lejáratásnak.

 

https://index.hu/belfold/2020/04/22/lekoptek_egy_fovarosi_idosotthon_dolgozojat/

 

Organizmusnak, baktériumot fröcskölő, mérgező kullancs-ivadéknak nevezte a kormánylap Szabó Tímeát

Rájár a rúd a párbeszédes Szabó Tímeára, aki hétfőn a parlementben felvetette: ha megvan a védőfelszerelés, miért halnak meg ennyien Magyarországon, miközben Erdélybe és Horvátországba küldjük a maszkokat?

A Fidesz jelenlévő reprezentánsai már ott helyben kitapsolták, de a java még csak ezután jött. 

Szabóra először  maga Bayer Zsolt publicista vetette rá magát, szörnypofájú, nemzetáruló gazeberként jellemezte a képviselőt, aki eltakaradhot a büdös francba. Igaz, Bayer ezt a saját blogjában tette és igaz az is, hogy végső soron a gazember szóban azért még benne van, hogy ember.

A kormánypárti  Magyar Nemzet – közelebről egy Zummer Fülöp nevű szerző –  tegnap viszont ennél is tovább ment, lelkesen bizonyítva, hogy kellő akarattal semmi sem lehetetlen, még ha messziről annak látszik is.

https://168ora.hu/itthon/szabo-timea-kullancs-nacimus-magyar-nemzet-publicisztika-184516

A CIKK AZÓTA ELTÜNT A MAGYAR Nemzet oldaláról, de a 168 óra fenti cikkébe ott van fénykép formában

Tömeges elbocsátás két nagy autóipari multinál - nem kellett a kormány csomagja

Már több járműipari multinál is úgy számolnak, hogy a héten bejelentett könnyítések ellenére sem fogják igénybe venni a kormány munkahelyvédelmi bértámogatását. Több száz fős létszámleépítést kezdeményeznek a Continental makói és váci telephelyén, míg a Hankook rácalmási üzemében szakaszosan, hónapról hónapra küldenek el százas nagyságrendben munkavállalókat - tudta meg a Napi.hu Székely Tamástól, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnökétől.

 

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/ber-fizetes-koronavirus-veszelyhelyzet-elbocsatas-leepites.704739.html

 

Adókedvezmények: itt a részletek a kormány tervéről

A kormány több adó befizetésére halasztást adott, felfüggesztette az idegenforgalmi adót és a megbízható adózók minősítését sem lehet megvonni a veszélyhelyzet alatt.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/adokonnyites-reszletek-valsag.704785.html

 

Enyhe tünetek mellett is lehet halálos a koronavírus

Az estek egy kis részében a Covid-19 megbetegedés még úgy is okozhat halálos kimenetelű szívkárosodást, hogy a betegnek csak nagyon enyhe tünetei vannak - mutat rá a Harvard Egyetem lapjában megjelent cikk.

https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/koronavirus-jarvany-szovodmeny-halalos-sziv-enyhe-tunet-harvard.704719.html

 

Mentik a sportklubokat is, még több TAO-t használhatnak fel

Néhány apró, ám mégis jelentős változtatásról döntött a kormány a koronavírus-járvány miatt a TAO-támogatások terén. Röviden összefoglalva: több pénz mehet az egyesületekhez, és lazítottak néhány szabályon is.

 

https://mfor.hu/cikkek/makro/minden-koltseg-fedezheto-tao-tamogatasbol--valtoztattak-a-veszelyhelyzet-miatt.html

 

Megkérdezték Szijjártót, a kormány tagjai másokhoz hasonlóan miért nem ajánlották fel a fizetésük egy részét az egészségügynek

A Blikk interjút készített Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel. Az interjú végén kérdezték arról, hogy a magyar kormányban felmerült-e, hogy egyes más kormányokhoz (például a szlovénhoz vagy új-zélandihoz) hasonlóan a kormánytagok itt is felajánlják a fizetésük legalább egy részét az egészségügynek.

Szijjártó erre azt válaszolta, hogy „ilyen kérdésekről nem nagyon beszéltünk”, a szimbolikus lépéseknek biztos nagy jelentőségük van, de szerinte nagyobb jelentősége van annak, hogy az orvosoknak jusson elég maszk és védőruha, ő pedig „éjt nappallá téve” ezen dolgozik, és dolgoztatja a kollégáit.

 

https://444.hu/2020/04/21/megkerdeztek-szijjartot-a-kormany-tagjai-masokhoz-hasonloan-miert-nem-ajanlottak-fel-a-fizetesuk-egy-reszet-az-egeszsegugynek

Jótékonykodásból megrendelés: Kárász Róbert alapítványa saját cégébe is tolt a csellengő gyerekekért kapott közpénzből

Hallgatott róla, de MNB-s dokumentum bizonyítja, hogy az ATV-s műsorvezető megtalálta a módját annak, hogyan profitáljon az eltűnt gyerekek miatt kapott állami támogatásból.

 

https://24.hu/belfold/2020/04/22/karasz-robert-alapitvany-csellengo/

 

Akár 6000 koronavírus-tesztet is el lehetne végezni Magyarországon naponta

Több polgármester is azt mondta lapunknak, amikor a kormányra nem várva tovább maga igyekezett leteszteltetni idősotthonokat, hogy nem tudnak annyi vizsgálatot megrendelni, amennyit szeretnének. A tömeges teszteléshez anyagi forrásuk sincs, de a célzott vizsgálatoknál is szűkösek a lehetőségek. Tudomásuk szerint ennek az az oka, hogy - nemcsak nálunk, hanem világszerte - hiányzik egy fontos alapanyag, a reagens a PCR-tesztekhez. 

Ez az a teszt, ami orr és garatmintából mutatja ki, hogy adott pillanatban jelen van-e kórokozó a szervezetben. Az állam ezt használja hivatalosan a fertőzések igazolásához. Miután nálunk államilag látványosan nem végeznek sok tesztet, csak a legszükségesebb esetben – a kiemelt kockázatú idősotthonokban például nem szűrnek rendszeresen, csak ha megjelent már a vírus valamelyik, mert tünetek mutat egy lakó vagy alkalmazott – a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz fordultunk, hogy megtudjuk, valóban hiánycikk-e a tesztekhez szükséges reagens, hogyan szerzik be azokat és ez befolyásolja-e az elvégzett tesztek mennyiségét. 

https://444.hu/2020/04/22/akar-6000-koronavirus-tesztet-is-el-lehetne-vegezni-magyarorszagon-naponta

 

Müller Cecília: Kevés helyről kellett ténylegesen beteget hazaküldeni

Felszabadították a kórházi ágyak 50 százalékát, de „valójában kevés helyről kellett ténylegesen beteget hazaküldeni”, hiszen az ágyak kihasználtsága 60-70 százalék körül volt, mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. (A kórházból hazaküldött, nem koronavírusos betegek problémájáról itt írtunk.)

Folytatódik az idősotthonok ellenőrzése és - főleg a közös használatú területek - fertőtlenítése is. Utóbbit a honvédség végzi az intézményvezetőkkel egyeztetve, mondta.

https://444.hu/2020/04/22/muller-cecilia-keves-helyrol-kellett-tenylegesen-beteget-hazakuldeni

„Ennyi tragikus sorssal még nem találkoztam”

Paradox módon egyszerre jellemzi a túlélésért vívott harc és a vásárlói roham a gyógyászati segédeszközök piacát. A kereskedők megrázó történetekről meséltek.

– Sokan még a kórházból telefonálnak, hogy egy napjuk van beszerezni mindent, ami elengedhetetlen a súlyosan beteg, idős hozzátartozójuk otthoni ápolásához – mondta felindultan a kereskedő. Emiatt az utóbbi napokban folyamatosan napi 15-16 órát dolgoznak, hogy segíthessenek, ám úgy látja, az esetek többségében a lehetetlennel határos ilyen rövid idő alatt mindent beszerezniük az érintett családoknak. A megkérdezett kereskedők szerint még normál ügymenet során is legalább egy hétre van szükség ahhoz, hogy az otthonápoláshoz szükséges alapkellékeket be tudja szerezni a beteg családja – miközben sok esetben csak egy-két napnyi időt kaptak erre a hozzátartozók.

https://nepszava.hu/3075388_ennyi-tragikus-sorssal-meg-nem-talalkoztam

Orbán átengedte Rogánnak a költségvetési maradványok elosztását

A kormány a miniszterelnök kabinetfőnökét, vagyis Rogán Antalt bízta meg az előző években a Magyar Államkincstárnál felhalmozódott költségvetési maradványok elosztásával, konkrét előirányzatokhoz való rendelésével, valamint az azonosítás alatt álló kiadások és bevételek megfelelő fejezeti kezelésű előirányzatra és azon belül rovat mélységű előirányzatra történő besorolásával, írja egy keddi kormányrendelet alapján a hvg.hu. Mindezt csütörtökig le kell zavarnia. 

A lap emlékeztet, hogy az államháztartás kezelése eddig Varga Mihály pénzügyminiszter hatásköre és feladata volt. 

https://444.hu/2020/04/22/orban-atengedte-rogannak-a-koltsegvetesi-maradvanyok-elosztasat

 

Jövő szerdán indul újra a termelés a Suzuki-gyárban

Április 29-én a Magyar Suzuki Zrt. újraindítja a termelést. A vállalat szerdán közölte, hogy minden korábbinál összetettebb egészségügyi biztonsági intézkedések bevezetésével fokozatosan állítja vissza a gyártást kezdetben egyműszakos munkarendben. Az esztergomi gyár folyamatosan figyeli a piaci igényeket, a gyártási tervet ennek megfelelően alakítja.

A vírusellenes intézkedések kiterjednek többek közt a munkatársak munkába szállítására, a beléptetés rendszerére, az egészségügyi védőfelszerelések használatára, az étkeztetésre és a fertőtlenítések gyakoriságára, valamint az otthoni munkavégzés és a külföldi utazások szabályozására is.

https://444.hu/2020/04/22/jovo-szerdan-indul-ujra-a-termeles-a-suzuki-gyarban

 

A kormány most már sokkal izmosabb, 1600 milliárd forintos hiánnyal számol

Át kellett alakítani a költségvetés finanszírozási tervét, ebből derült ki a bődületes hiányugrás.

 

A kormány a koronavírus-járvány miatt már korábban a GDP 1 százalékáról a GDP 2,7 százalékára emelte az uniós statisztikai szerint számolt eredményszemléletű hiánycélját. (A GDP idei várható összege kb 500 milliárd forint vagyis, vagyis mintegy 1350 milliárd forintos eredményszemléletű hiányt vár a kormány.) Ugyanakkor a költségvetés átalakításról eddig sok részlet nem árulta el a PM, ám az Államadósság Kezelő (ÁKK) Zrt. központ mai közleményéből kiderül, hogy a kormány a 2020-as költségvetésben elfogadott eredeti 367 milliárd forinttal szemben 1601 milliárd forintos hiánnyal számol – az ÁKK-nak részben ezért át kellett alakítania a decemberben elfogadott államadósság finanszírozási tervét.

 

https://nepszava.hu/3075444_a-kormany-most-mar-sokkal-izmosabb-1600-milliard-forintos-hiannyal-szamol

 

Akkor csinál különleges övezetet az ellenzéki Gödből a kormány, amikor óriásit nő az iparűzési adó

A szép summát a jövőben a kormánypárti többségű megyei önkormányzat költheti el.

 

Gödön a Samsung gyár 1600 embernek ad munkát, de hamarosan fejlesztik az üzemet, további 2700 embert vesznek fel, így 4300-ra nőhet a ott foglalkoztatottak száma - mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Emlékeztetőül: Göd volt az első olyan település, amit a kormány - a rendkívüli felhatalmazás adta lehetőségekkel élve - kvázi különleges övezetté nyilvánított, és ennek részeként elvette a várostól az iparűzési adóbevételek tetemes részét (amit egyébként a Samsung-gyár termelt), és a megyei önkormányzat hatáskörébe utalta. Tuzson szerint a kérdés arról szól, hogy ezt az összeget ki fogja elkölteni, a városvezetés vagy a "nagyobb kitekintéssel rendelkező" megye. Hogy mit jelent a nagyobb kitekintés, azt az államtitkár nem magyarázta el. Az viszont biztos, hogy míg a gödi önkormányzat ellenzéki (egy momentumos polgármesterrel), addig a megyei önkormányzat kormánypárt.

 

https://nepszava.hu/3075426_akkor-csinal-kulonleges-ovezetet-az-ellenzeki-godbol-a-kormany-amikor-oriasit-no-az-iparuzesi-ado

 

A járvány alatt is jutott még egymilliárd a Bozsik Stadion építésére

A kormány közben a Honvéd Egyesület beruházásait is megtolta némi közpénzzel.

 

https://nepszava.hu/3075427_a-jarvany-alatt-is-jutott-meg-egymilliard-a-bozsik-stadion-epitesere

Rémisztő üzenet a negatív olajár

Tegnap tovább folytatódott a "vérfürdő" a világ - de elsősorban az Egyesült Államok - olajtőzsdéin. Az amerikai, WTI típusú termék ára hétfőhöz hasonlóan már mínuszba tévedt. Igaz, lapzártánkra hordónként öt dollárt már adtak a tavaly még 50-60 dollárért mért termékért. Előző nap akadt olyan pillanat, amikor az eladó akár 40 dollárt is hajlandó volt még adni a vevőnek azért, hogy az ingyen átvegye tőle az amerikai típusú nyersolaj hordóját. Bár a WTI ármozgása a világ egésze számára irányadó, a konkrét árak nem azonnali, fizikai ügyletekre vonatkoznak - magyarázta el a faramuci helyzetet lapunknak Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázpiaci elemzője.

https://nepszava.hu/3075394_remiszto-uzenet-a-negativ-olajar

Herczog László Kultúra-támogatás NER módra

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma április 11-én küldte szét egyeztetésre a kulturális intézményekben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyának átalakulásáról, valamint egyes kulturális törvények módosításról szóló törvénytervezetet. Az észrevételeket április 14-én (kedd) 8 óra 30 percig kérték. 

Önmagában is figyelemre méltó, hogy a kereszténység egyik legnagyobb ünnepének méltó kihasználásról így gondoskodott a keresztény elkötelezettségét oly gyakran hangoztató kormány. Kormányzati körökben eszerint a 4 napos húsvét megfelelő idő a véleményezésre, és a törvényjavaslatot már kedden este 22 óra 41 perckor, tehát a vélemények beérkezésének napján benyújtották a parlamentnek. Mindazonáltal ne hallgassuk el, hogy a véleménykérés elektronikus formája nem volt eredménytelen. A benyújtott javaslatból már kimaradt az a bekezdés, amely szerint „Nem terjed ki a törvény hatálya a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltárra.”

Arra semmilyen magyarázatot nem kaptunk, hogy miért most, a járvány közepén vált ilyen sürgőssé a törvény benyújtása. Az általános indoklás 1. pontját viszont – elrettentő példaként – még tanítani fogják a közszolgáltatást oktató egyetemeken. A hatékonyság, átláthatóság, bürokrácia-csökkentés jelszavak értelmezésétől eltekintünk, ezt az előterjesztő sem tette meg. A következő bekezdésből viszont érdemes szó szerint idéznünk:

https://nepszava.hu/3075407_kultura-tamogatas-ner-modra

A fideszeseknek sem tetszik, ahogy Orbán Viktor intézte

Sok kormánypárti szerint az lett volna a helyénvaló, ha a kormány enged az időkorlátra vonatkozó ellenzéki kérésnek.

A kormánypárti szavazók majdnem negyven százaléka szerint hibázott Orbán Viktor kormányfő, amikor „133 bátor ember” segítségével áterőltette a kabinetnek rendkívüli jogköröket biztosító és korlátlan időtartamra szóló felhatalmazási törvényt. (A miniszterelnök a szavazás előtt párttársaihoz szólva azt mondta, „nekem 133 bátor ember kell, az ország 133 legbátrabb embere kell”.)

A Népszava megbízásából mérő Publicus Intézet a rendkívüli jogrend elfogadásának megítélésére volt kíváncsi.

https://nepszava.hu/3075400_a-fideszeseknek-sem-tetszik-ahogy-orban-viktor-intezte

Karácsony Gergely egy nyilvánosságra hozott levéllel bizonyítaná, hogy Müller Cecília nem mondott igazat

Azon a napon viszont, amikor Müller Cecília szerint nem volt orvos a Pesti úti idősotthonban, az intézménnyel szerződésben álló háziorvos éppen az idősotthon lakóit és ellátottjait tesztelte pont a Pesti úton.

– írta Facebookon Karácsony Gergely arra reagálva, hogy az országos tiszti főorvos azt mondta hétfőn az operatív törzs sajtótájékoztatóján, hogy az idősotthonban legalább egy hétig nem volt orvosi ellátás. A főpolgármester az idősotthon vezetőjének levelét is nyilvánosságra hozta, ami igazolja szavait.

https://24.hu/belfold/2020/04/20/koronavirus-karacsony-gergely-muller-cecilia-pesti-ut-level/

Szabad szemmel: Előfordulhat, hogy Orbánék is bevetik a sokkdoktrinát

Továbbra is teljhatalom és a sajtószabadság lereszelése a téma a nemzetközi sajtóban.

Nemzetközi sajtószemle

https://nepszava.hu/3075414_szabad-szemmel-elofordulhat-hogy-orbanek-is-bevetik-a-sokkdoktrinat

Új szövetségesre talált az ellenzék?

VÖLNER PÁL A HISZTÉRIÁRÓL ÉS AZ ALAPTALAN TÁMADÁSOKRÓL

Csekő Imre Magyar Nemzet

Az ellenzékiek szövetségesüknek tekintik a vírust, és annak örülnének, ha minél rosszabb lenne a helyzet, mert úgy vélik, nekik az a jó – véli Völner Pál. Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint az is felháborító, hogy a határon túli magyaroknak küldött maszkok miatt kritizálják a kormányt a baloldali politikusok.

https://magyarnemzet.hu/belfold/uj-szovetsegesre-talalt-az-ellenzek-8030177/

Súlyos zaklatási botrány a BKK-nál

VARGA IVETT VEZÉRIGAZGATÓ ÉLETTÁRSÁNAK ÜGYÉT VÉGÜL DRASKOVICS TIBOR ÉRTÉKELTE

Magyar Nemzet

Személyes érintettsége ellenére járhatott el a BKK vezérigazgatója a szexuális zaklatással vádolt élettársa, a vállalat elektronikus jegyrendszerének a projektvezetője ügyében. Nagy Zsoltot azóta már elbocsátottak a cégtől. A vállalatot vezető Varga Ivett szerint is részletesebben kellene átgondolni és kidolgozni az esélyegyenlőségi szabályzat rendelkezéseit a fővárosi vállalatnál.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatójának, Varga Ivettnek az élettársa ellen zaklatási ügy miatt indult vizsgálat a közlekedési vállalatnál – tudta meg lapunk. Úgy értesültünk, Nagy Zsolt, az elektronikus jegyrendszer projektvezetője egyebek mellett fogdosással és szexuális tartalmú üzenetek küldésével a BKK több munkavállalóját is zaklatta, amit a vállalatot fenntartó fővárosi önkormányzat is elismert lapunknak. Bár arra a kérdésünkre nem adtak egyértelmű megerősítő választ, hogy Nagy Zsolt és Varga Ivett tartós magánéleti viszonyt folytatnak-e, sokatmondó, hogy a főváros azt írta: a vezérigazgató jelezte érintettségét, és haladéktalanul kizárta magát az esélyegyenlőségi bizottság jelentésének értékeléséből annak kézhezvétele után, ezért azt a BKK igazgatóságának elnöke (Draskovics Tibor) végezte el.

https://magyarnemzet.hu/belfold/sulyos-zaklatasi-botrany-a-bkk-nal-8029319/

Üldözési mánia extrákkal

EGY KULTURÁLATLAN PARANOIÁS GONDOLATAI AZ ÖSSZEESKÜVÉS-GYAKORLATOKRÓL

Szánthó Miklós Magyar Nemzet

Lehet, hogy önmagába forduló folyamat, de akit sokszor vádolnak összeesküvés-elméletek gyártásával, az egy idő után tényleg hajlamos lehet a paranoiára. Azonban – és ez egy újabb csavar a sztoriban – a paranoiásnak is lehetnek igazi ellenségei. Nehezen kibogozható ügymenet ez, a dolgok egyféle reflexív, egymást folyamatosan befolyásoló kölcsönhatásban állhatnak vice versa. Mégis hirtelen kristálytisztává válik az egész, ha az ember beleszagol a hazai politikai élet sűrű, trópusi levegőjébe. A párbeszédes Szabó Tímea szerint a határon túli magyaroknak járvány idején sem jár a segítség, a korábbi SZDSZ-es kommunikációs igazgató és „kampánystratéga”, Bruck Gábor úgy véli, minden fideszes szavazó – de legfőképpen a vidékiek – mucsai tahó, az Európai Parlament járványhelyzetben is az abortuszhoz való hozzáférés meg az interszexuális személyek jogait félti, a nyílt társadalom Lajtán túli és inneni barátai pedig megint kiderítették, hogy Magyarországon úgy általában ma is összeomlott a jogállam.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/uldozesi-mania-extrakkal-8030225/

Farkasokkal táncolók

Haraszti Gyula

Gödön például a momentumos polgármester és csapata úgy gondolta, hogy most jól lecsap majd a „diktatórikus kormányzatra” és petíciót indít a kabinet járványügyi intézkedései ellen. A vészhelyzet miatt arról született rendelet, hogy a nemzetbiztonságilag kiemelt beruházásként kezelt Samsung-gyárat megyei önkormányzati hatáskörbe vonják és különleges gazdasági övezetté nyilvánítják az üzemet is magába foglaló területet. A petíciót azonban az összefogás nevében Balogh Csaba momentumos polgármesteren, a feleségén és két pártársán kívül senki nem írta alá. Beleértve az LMP, a Jobbik és természetesen a DK helyi képviselőit is. Az ügynek persze volt előzménye is, amely rámutat arra, hogy a járvány miatt kialakult helyzetet hogyan próbálta meg felhasználni saját politikai céljaira a polgármester. Balogh két hete, élve a veszélyhelyzet adta egyszemélyes jogkörével, úgy rúgta ki a DK emberét a város egyik társaságának éléről, hogy a lába sem érte a földet. A DK tehát szép leckét kapott abból, hogy a Momentum is bedarálásra való.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/farkasokkal-tancolok-8029745/

Karácsony Gergely az idősotthon korábbi orvosának titoktartási szerződéséről sem mond igazat

origo

Karácsony Gergely főpolgármester a hétvégén azt állította, hogy nem kötöttek titoktartási szerződést a Pesti úti idősotthon korábbi főállású orvosával, ő azonban ismét megerősítette, hogy aláírattak vele egy ilyen szerződést, csak a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs osztályának engedélyével nyilatkozhatna.

Semmilyen ilyesmi nem történt – állította a Főpolgármesteri Hivatal még április 19-én azzal kapcsolatban, hogy titoktartásra kötelezték-e a Pesti úti idősotthon korábbi főállású orvosát. 

Aláírattak velem egy ilyen szerződést, csak a fővárosi önkormányzat kommunikációs osztálya engedélyével nyilatkozhatok - mondta a Pesti úti idősotthon volt főállású orvosa az Origónak. Értetlenül áll a főpolgármesteri nyilatkozat előtt - tette hozzá.

https://www.origo.hu/itthon/20200421-karacsony-gergely-pesti-uti-idosotthon-orvos-titoktartasi-szerzodes.html

 

Pénz? Bosszú? Más oka lehet, hogy elvették Gödtől a Samsungot

Még a korábbi, fideszes gödi városvezetés is azért támogatta a Samsung gödi gyárának bővítését, mert az sok pénzt hozna a városnak. Azzal, hogy az iparűzési adó a megyei önkormányzatokhoz került a veszélyhelyzetben, akár ezt is bukhatják, de a történet nem is annyira erről szól. Az intézkedés hátterében feltehetően az áll, hogy a rendkívüli állapotot kihasználva az állam végigvigye mindazt, amit korábban, sokszor éppen a helyi lakosok „akadékoskodása” miatt csak lassan tudott átnyomni, ráadásul az EU-s szabályokkal sincs éppen összhangban.

https://index.hu/belfold/2020/04/22/god_samsung_politika/

Mi vár ránk az elhíresült május 3-i tetőzéssel és utána?

Megkönnyebbülhetünk-e májusban? Lesz-e nyarunk? Vagy éppen most lépünk még csak a tömeges megbetegedések szakaszába? A járványtetőzést érintő kormányzati, hatósági kommunikáció zavara és az eddigi adatok összevetése alapján nem lehetetlen, hogy Orbán Viktor már arra készül, egy második járványhullám érkezik Magyarországra, és erre készíti fel az egészségügyet májusig.

Egy országból bújt elő a járványügyi szakember, miután Orbán Viktor vasárnap atombombaként pontos dátumot dobott be a koronavírus-járvány tetőzésére. A kormányfő egy szóval sem mondta, hogy aznap lesz vége a járványnak, mégis sokan ezt a reményt olvasták ki abból: május 3-ra csúcsra fut a koronavírus-járvány Magyarországon.

 

https://index.hu/belfold/2020/04/22/koronavirus_orban_majus3_muller_gulyas_szlavik_merkely_adatok_tetozes/

 

Eltűnt az emberek elől Kim Dzsongun

Hallgat a phenjani állami sajtó Kim Dzsongun hollétéről, a helyi lapok szerdán sem adtak hírt semmilyen nyilvános szerepléséről, miközben az amerikai és dél-koreai sajtóban előző napon olyan, hivatalos forrásból meg nem erősített hírek kaptak lábra, hogy az észak-koreai vezető szív- és érrendszeri műtéten esett át, és egyes értesülések szerint állapota súlyos – írta az MTI.

A Kim Dzsongun egészségi állapotával kapcsolatos találgatások az után kezdődtek, hogy nem jelent meg április 15-én az államalapító nagyapja, Kim Ir Szen születésnapja alkalmából megtartott megemlékezésen, holott ez Észak-Koreában a legnagyobb ünnep. Igaz, a koronavírus veszélyére hivatkozva – bár hivatalosan egyetlen beteg sincs a zárt katonai diktatúrában élő országban – a megemlékezés a szokásosnál jóval visszafogottabb volt. 

 

https://index.hu/kulfold/2020/04/22/eltunt_az_emberek_elol_kim_dzsongun/

 

Akár 80-szor több lehet a valós fertőzött, mint a hivatalos adatok mutatják

Egy kaliforniai megye lakosainak tömeges antitestvizsgálata azt mutatta, hogy a vizsgálat idején 1000 körüli regisztrált fertőzötthöz képest 48-82 ezer lehet a tényleges fertőzöttek száma. A kutatás eredményeit több szakember vitatja, a szerzők szerint viszont inkább még alul is becsli a valóságot.

Az köztudott, hogy a tényleges fertőzöttek aránya az egész világon legalább egy nagyságrenddel haladja meg a teszten pozitívnak mutatkozók számát. Ezért az elvégzett kevés teszt tehető felelőssé. A koronavírus-fertőzés az esetek nyolcvan százalékában csak enyhe tüneteket okoz, vagy teljesen tünetmentes marad. Ezeket az embereket rendszerint senki sem teszteli.

 

https://index.hu/techtud/2020/04/21/80-szor_is_tobb_lehet_a_valos_fertozott_mint_azt_a_tesztek_mutatjak/

 

Ma 600 ezer ember nem tudja felhívni háziorvosát

Kardos Ernő 

„A tömeges tesztelés elmaradása miatt, Magyarországon kétszer annyi áldozata van a vírusnak, mint a környező országokban” – nyilatkozta portálunknak Komáromi Zoltán. A háziorvos szerint, nálunk a fertőzöttek tíz százaléka veszti életét, a környező országokban ezt sikerült öt százalék körül tartani. Komoly ellátási problémát okozott, hogy a 65 év feletti háziorvosokat kivonták a közvetlen betegellátásból, így számos rendelőben egyszerűen nem maradt orvos. Emiatt aztán az egészségügyi kormányzat a napokban kényszerűen újra lehetővé tette az idős orvosok munkába állását.

https://hirklikk.hu/kozelet/ma-600-ezer-ember-nem-tudja-felhivni-haziorvosat/362798

 

Most Oroszországban terjed a leggyorsabban a vírus

Az esetek felét a 12 milliós Moszkvában jegyezték fel. Szentpéterváron ennek tizedét. De a terjedés továbbra is országos, az ország 85 régiójából 78-ban jegyeztek fel új esetet.

https://index.hu/kulfold/2020/04/22/most_oroszorszagban_terjed_a_leggyorsabban_a_virus/

AZ OSZTRÁK KANCELLÁR AZ ELLENZÉKÉT IS MEGDICSÉRTE A JÁRVÁNY ELLENI HARC KAPCSÁN

Sebastian Kurz azt mondja: naponta hívják őt fel, hogy megtudakolják, hogyan kezelte Ausztria ilyen sikeresen a járványt. Azért megdicsérte a sikerért az ellenzéket is. Háromszor.

https://azonnali.hu/cikk/20200422_az-osztrak-kancellar-az-ellenzeket-is-dicserte-a-jarvany-elleni-harc-kapcsan

VÉGE A GLOBALIZÁCIÓNAK ÉS AZ ALKALMI SZEXNEK, DE JÖN AZ INGYEN PÉNZ?

Mi lesz a válság után? Elterjed a home office? Kevesebb lesz az alkalmi szex? Visszaszorul a globalizáció? Jön a feltétel nélküli alapjövedelem? Leszokunk a dohányzásról?

https://azonnali.hu/cikk/20200422_koronavirus-utani-idok-vege-lesz-a-globalizacionak-es-az-alkalmi-szexnek-de-jon-az-ingyen-penz

Hiába várjuk az "ingyenbenzint", ha az árban az adóztatott adóra jött a különadó

Ha ingyen kerülne a benzin a kutak töltőpisztolyaiba, akkor is 160 forint adót kellene fizetni érte. Ráadásul a kormány most vetett ki különadót az üzemanyag-kiskereskedelemre. A negatív olajár csak anomália volt, de az alacsony árak sokáig meg fognak maradni. Viszont az üzemanyagáraknak van alsó korlátja, és már nincs olyan messze.

https://hvg.hu/gazdasag/20200422_Uzemanyagarak_wti_nyersolaj_koronavirus

Sokkal korábban gyilkolt a koronavírus az USA-ban, mint eddig gondolták -

 Járványhírek percről percre a hvg.hu-n.

https://hvg.hu/itthon/20200422_koronavirus_magyarorszag_halalos_aldozat_fertozott

Kunetz Zsombor: Az hordjon kesztyűt, aki tudja, hogyan kell használni

“Például, ha a busz kapaszkodója után előveszed a bérleted, akkor ehhez, vagy a tiszta kezedet kell használnod, vagy kesztyűt kell cserélned, hogy a bérleted, a zsebed, a pénztárcád ne szennyezd be. Ugyanez van a tollal és sok egyéb eszközzel kapcsolatban”.

Az orvos szerint egy-egy intenzív beteg ellátása során nem ritka, hogy 6-8 óra alatt akár egy doboz kesztyűt is elhasznál az ápoló személyzet, “ha korrektül cserél és használja a védőeszközt”. Ezt persze az állampolgár is megteheti, ám az újrahasznosításnál, azaz a kesztyű újra felvételénél már gond lehet. A kesztyűt sokszor ugyanis csak úgy lehet felvenni, hogy kifordul, az ujjak bent ragadnak. “Ilyenkor vagy újabb kesztyűt veszel fel, vagy kifújod”, írja Kunetz, aki szerint ez utóbbival jó eséllyel meg is fertőztük magunkat a koronavírussal.

https://hvg.hu/tudomany/20200422_kesztyu_gumikesztyu_kunetz_zsombor_koronavirus_jarvany

A vírus Orbánt és társait erősíti, de a válság mindent boríthat

Szerte Európában nagyot nőtt ugyan a kormányzó pártok, közhatalmat gyakorló politikusok népszerűsége, ez azonban kérészéletű lehet, mert a legtöbb esetben a kormányok belebuknak a gazdasági válságba.

  • Mire gondolhatott Orbán Viktor, amikor azt mondta, jobban van, mint megérdemli?
  • Mekkora népszerűségnövekedést mértek a hazai közvélemény-kutatók a kormánynak, illetve a kormánypártoknak?
  • Mi az oka, hogy az emberek növekvő aránya bízik a kormányban?
  • Hol áll az Orbán-kormány népszerűségnövekedése a fontosabb európai országok kormányaival összehasonlítva?
  • Indokolt-e, hogy Orbán Viktor kísérleti labornak tartja Ausztriát?
  • Mit tett Angela Merkel, amiért egekbe szökött pártja népszerűsége Németországban?
  • Hogyan látja egy amerikai politológus professzor Orbán Viktor szerepét a gazdasági válságban?
  • Kik "mozgolódhatnak" idehaza a hatalom ellen?

https://hvg.hu/360/20200422_A_virus_Orbant_es_tarsait_erositi_de_a_valsag_mindent_borithat

A DK törvénysértő módon tárolhatta a könyvelését

Elkészült az Állami Számvevőszék jelentése, még a Gyurcsány-párt észrevételeit értékelik, néhány héten belül nyilvános lehet a dokumentum – tudtuk meg

Bán Károly Magyar Hírlap

A jogszabályok alapján mind a könyvelési iratok tárolása, mind a 2018-as beszámoló benyújtása jogsértések gyanúját veti fel a Demokratikus Koalíciónál. Néhány héten belül lezárulhat az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzése – értesült lapunk.

Itt a halálos ítélet: a DK teljes állami támogatását el akarja venni a számvevőszék – harsogta minap a gyurcsányista Nyugati Fény cikkének címe. Indoklásként azt írták, ez pusztán azért van, mert nem tudnak bemutatni olyan papírokat, amelyek megsemmisültek a másfél évvel ezelőtti irodatűzben, Gyurcsány Ferenc pártelnök pedig az ATV-ben azt mondta, „szívesen megvívom a meccset az Állami Számvevőszékkel”.

Emlékezetes, a tűzeset a párt Teréz körúti irodájában történt, a könyvelési iratokat ott tartották, s nem a DK Victor Hugo utcai hivatalos székhelyén, ami eleve törvénysértő tárolásra utal. Az adózás rendjéről szóló törvény ugyanis előírja, a pénzügyi dokumentumokat a szervezet székhelyén kell tárolni, ha pedig azokat mégis másutt őrzik, be kell jelenteni az adóhatóságnak.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200422-a-dk-torvenyserto-modon-tarolhatta-a-konyveleset

Rendszeres baloldali támadások

Kovács Zoltán komolytalannak, Hidvéghi Balázs szánalmasnak nevezte az újabb petíciót– A külügyminiszter szerint a brüsszeli liberálisok a migráció miatt vágnak vissza

Őry Mariann Magyar Hírlap

Petíció és „sajtószabadság-index” formájában is támadják Magyarországot balliberális politikusok és a George Soroshoz is köthető NGO-hálózat szereplői. A viták még a migrációs válság kezeléséig nyúlhatnak vissza.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200422-rendszeres-baloldali-tamadasok

Már megint az SZDSZ

Kacsoh Dániel Magyar Nemzet

A stílus maga az ember, szoktuk mondani. A balliberális térfélen pedig az a sláger – sok más hazug lózung

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.