2020, április 22 - 08:38 Sajtószemle

Orbán szerint a járvány valamiféle erkölcsi-isteni figyelmeztetés és azt üzeni, hogy a szép élethez nem kell állás és autó

Meglepő üzenetet fogalmazott meg Orbán Viktor a magyaroknak a koronavírus már érezhető gazdasági hatásairól, illetve az egész világjárvány eredetéről. A miniszterelnök a Mária rádióban beszélt ezekről és a mondanivalója egy részét olyan fontosnak tartotta, hogy a facebookjára is kitették.

A szöveg úgy hangzik, mintha Orbán arra készítené fel a lakosságot, hogy nélkülözés következik, de ezzel igazából csak jól járnak az érintettek, mert a jólét úgysem tesz boldoggá. 

A kiemelt interjúrészlet elején Orbán azt fejtegeti, hogy a járvány nem véletlen, hanem figyelmeztetés. “Kaptunk egy figyelmeztető jelet” - mondta szó szerint.

Hogy kitől, azt Orbán külön nem említette, de mivel a Mária rádióban beszélgetett egy szerzetessel, alappal feltételezhető, hogy istenre gondolt. 

Na de mire akarna valaki-valami egy csomó ártatlan, nagyrészt öreg ember fulladásos halálával figyelmeztetni? Orbán szerint

“Kaptunk egy figyelmeztetést, ami arról szólt, hogy jó-jó, persze, fontos dolog, hogy jól éljetek, de ne feledkezzetek meg arról, hogy hogy kell szépen élni. És a jó élet nem hoz magával automatikusan szép életet. És szerintem itt kell keresgélnünk az értelmét annak, amit most átélünk.”

Ha valaki nem értette volna meg az eddigiekből, hogy az alantas megélhetés nem tesz boldoggá, annak a kedvéért Orbán ezen a ponton megismételte az üzenetet:

“Egy figyelmeztetés a magyaroknak, hogy éljetek a lehetőségekkel, gazdagodjatok, legyen állásotok, több is akár, meg új autótótok (...) ez mind fontos, mert emberből vagytok, de ne feledkezzetek meg arról, hogy ez önmagában nem hoz emelkedett és szép életet.”

https://444.hu/2020/04/21/orban-szerint-a-jarvany-valamifele-erkolcsi-isteni-figyelmeztetes-es-azt-uzeni-hogy-a-szep-elethez-nem-kell-allas-es-auto

Koronavírus: újabb 14 halott Magyarországon

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2098 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 14 idős krónikus beteg. Ezzel 213-ra emelkedett az elhunytak száma, 287-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. 842 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 82-en vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat készülve a tömeges megbetegedések fázisára – közölték kedd reggel a hivatalos honlapon.

Az elvégezett mintavétek száma átlépte az ötvenezret, pontosan 50 052. Hétfőn 1984 volt a regisztrál fertőzöttek száma, tehát 114 a 24 órán belüli növekedés. Akkor 811 embert ápoltak kórházban, amelyből 60-an voltak lélegeztetőgépen, előbbi szám 31-gyel, utóbbi 22-vel nőtt azóta. A gyógyultak száma 20-szal nőtt hétfő óta.

https://magyarhang.org/belfold/2020/04/21/koronavirus-ujabb-14-halott-magyarorszagon/

Hat elveszegetett hét krónikája: így halogatta Trump ösztöneiben bízva a vírus elleni lépéseket

„Senki sem tudta, hogy a világjárvány és a járvány ilyen méretű lesz” – hajtogatta még múlt hónapban is az amerikai elnök. Donald Trump többször is megismételte: senki sem számított a koronavírus következményeivel – írja terjedelmes tényfeltáró riportjában a New York Times.

Bármit teszünk, nem lesz jó vége” – a többi között ez állt abban az emailben, amit a Veteránügyi Minisztérium tapasztalt egészségügyi tanácsadója írt a kormány és az egyetemek köré csoportosuló egészségügyi szakembereknek még január 28-án. „A fertőzés méretét el sem tudjuk képzelni” – írta Dr. Carter Mecher kollégáinak.

Egy héttel azok után, hogy az első koronavírusos beteget azonosították az Egyesült Államokban – és hat hosszú héttel az előtt, hogy Trump elnök határozott lépéseket tett a fenyegető veszély, a járvány ellen, amely amerikaiak tízezreinek az életét olthatja ki – Dr. Mecher megkísérelt lelket verni az amerikai közegészségügy bürokratáiba, és felkészíteni őket a jóval drasztikusabb intézkedésekre.

Azon gúnyolódtatok, hogy az iskolák bezárását követeltem” – írta akkor a csoportnak. „Most már egyenesen a főiskolák és egyetemek bezárásáért sikoltok” – tette hozzá Dr. Mecher.

https://hu.euronews.com/2020/04/16/trump-osztoneiben-bizva-halogatta-a-koronavirus-elleni-lepeseket

Bayer Zsolt szörnypofájú, nemzetáruló gazembernek nevezte Szabó Tímeát, aki eltakarodhat a "jó büdös francba"

Bayer Zsolt publicista a blogjában a független sajtó vonatkozó címeinek felhasználásával felidézte, hogy a Fidesz tegnap a parlamentben széttapsolta a párbeszédes Szabó Tímeát, aki szóvá tette, hogy Magyarországon a világon a legmagasabb a halálozási ráta, majd számon kérte: ha megvan a védőfelszerelés, miért halnak meg ennyien, miközben Erdélybe és Horvátországba küldjük a maszkokat.

A fideszes publicista ezután ekképp összegzett:

„Hát ez tényleg hallatlan! Bezzeg, amikor ezek síppal-dobbal, nádi hegedűvel, meg egy saját névjegyét magasba emelő lófasszal őrjöngenek odabent, az tök jó szokott lenni. Az a demokrácia!

Hát akkor majd megszokjátok. Majd te is megszokod, te szörnypofájú, nemzetáruló gazember, akinek az a legnagyobb problémája, hogy a kormány védőeszközöket küld a határon túli magyaroknak. Majd megszokod. Ha pedig nem tetszik, eltakarodhatsz a jó büdös francba. Sőt: még kussolhatsz is.

Világos?"

https://168ora.hu/itthon/bayer-zsolt-szabo-timea-szornypofa-velemeny-parlament-184473

Zsiday Viktor: mi a járvánnyal a terv? Hadd tudjuk meg végre!

Mivel Magyarország felnőtt lakosságának egy része valóban felnőtt, így jó lenne, ha lassan megtudnánk, hogy mi a terv – kezdi legújabb blogbejegyzését Zsiday Viktor. A befektetési szakember szerint azért lenne különösen fontos végre tisztán látni, mert ha az egyes szereplők nem tudják, mi a járvánnyal kapcsolatban a kormány terve, akkor nem tudnak a gazdaságban sem tervezni.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200420/zsiday-viktor-mi-a-jarvannyal-a-terv-hadd-tudjuk-meg-vegre-427294

Koronavírus Magyarországon: ezért készül a kormány a legrosszabbra

Miközben Magyarországon van hivatalosan az egyik legalacsonyabb koronavírus-esetszám Európában, és a halottak száma sem kimagasló, addig hatalmas készültség van a magyar kórházakban és a kormány a járvány miatt rendkívül rövid idő alatt, a fokozatosság elvét nagyrészt figyelmen kívül hagyva alapjaiban alakítja át az egészségügyi ellátórendszert. A két dolog látszólag nem fér meg egymás mellett, cikkünkben bemutatjuk, hogy mi lehet a magyarázata annak, hogy a kormány a „legrosszabb forgatókönyv” bekövetkezésére készül a kórházakban, felvállalva annak beláthatatlan következményeit. Egyúttal arra is rámutatunk, hogy ez a mostani taktika miért nem előnyös a jövőben várható korlátozó intézkedések feloldásakor.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200420/koronavirus-magyarorszagon-ezert-keszul-a-kormany-a-legrosszabbra-427056

Kásler minden felelősséget rátol az “eltanácsolt betegek” kezelőorvosaira – ők pedig tűrik!

A kórház és a kezelőorvos felelőssége, hogy senki ne maradjon ellátatlanul. Ha egy kórház nem tudja megoldani az összes beteg ellátását, gondoskodnia kell arról, hogy más, azonos profilú intézményben helyezzék el a betegeket, akiknek nem lehet megoldani az otthoni ápolását – ez Kásler Miklós EMMI-miniszter iránymutatása.

Kásler határozottan visszautasítja „kirakják az öreg embereket meghalni”

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma határozottan visszautasítja azt, az egyes médiumokban terjedő hazug vádat, hogy a koronavírus-járványra való felkészülés kapcsán a kórházak „kirakják az öreg embereket meghalni”.

“Prof. Dr. Kásler Miklós március 16-án miniszteri utasításban hívta fel a kórházak vezetőinek figyelmét arra, hogy a veszélyhelyzet idején is el kell végezni minden olyan beavatkozást, vizsgálatot, műtétet, amelynek hiányában a beteg életveszélyes állapotba kerülne, vagy amelynek elhalasztásával maradandó egészségkárosodást szenvedne”

– írják az EMMI mai közleményében.

https://varosikurir.hu/kasler-minden-felelosseget-ratol-az-eltanacsolt-betegek-kezeloorvosaira-ok-pedig-turik/

Az Európai Bizottság vizsgálni fogja a felhatalmazási törvényből eredő döntéseket

Az Európai Bizottságnak nem változott az álláspontja: továbbra is fennállnak az aggályai a magyarországi helyzettel kapcsolatban, és vizsgálni fogja a felhatalmazási törvényből eredő döntéseket és a végrehajtásukat — mondta a Népszavának Christian Wigand bizottsági szóvivő. A szóvivő arra a kérdésre reagált, hogy Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke a hétvégén valóban azt állította-e a cseh közszolgálati tévében, hogy a magyar jogszabály nem sérti az uniós jogot. Wigand hozzátette, hogy az EU testület minden tagállamban nyomon követi a rendkívüli intézkedések megvalósítását, különösen abból a szempontból, hogy megfelelnek-e a jogállamiság követelményének és az alapvető jogoknak. A vizsgálat egészen addig fog tartani, amíg az intézkedéseket fel nem oldják.

A lap az EU Tanácshoz közeli forrásai szerint a tagállamokban hozott rendkívüli intézkedések az EU-ügyi miniszterek szerdai videókonferenciáján is napirenden lesznek, bár az általános eszmecserének nem elsősorban az lesz a témája.

https://24.hu/kulfold/2020/04/21/koronavirus-felhatalmazasi-torveny/

Maszkokat adtunk Albániának (is)

Maszkokat adtunk Albániának (is)

Magyarország 100 ezer védőmaszkot és ötezer egészségügyi védőruhát ajándékozott Albániának – jelentette az Exital.en albán portál angol nyelvű kiadása. Az adományt a megbízott albán külügyminiszternek SzijjártPéter magyar külügyminiszter adta át, aki pénteken Tiranába látogatott. 

A megbeszélésen szó volt Albánia uniós integrációjáról, arról, hogy Magyarország milyen segítséget nyújt a tavalyi albániai földrengés utáni helyreállítási munkákhoz, és a koronavírus elleni küzdelemről is. Szijjártó gratulált Albániának a döntéshez, hogy megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval, és hangsúlyozta, hogy ez magyar siker is, hiszen Várhegyi Olivér bővítési biztos alatt következett be, mégpedig 11 évi balsiker után. A magyar miniszter felszólította Albániát és az EU-t a tárgyalások gyorsítására. 

https://hirklikk.hu/kozelet/maszkokat-adtunk-albanianak-is/362739

Orbán már megint rossz helyről lopott idézetet

A miniszterelnököt a műsorigazgató-riporter, Lukovics Milán szerzetes faggatta. Igyekezett jó házigazda lenni, ezért nem izzasztotta meg a neves vendéget a kérdéseivel, ám erre nem is volt szükség, Orbán enélkül is kitett magáért. Jó riportalanynak bizonyult, ontotta a jobbnál jobb mondatokat. S bár legutóbb még csak a turizmusról beszélt, mint olyan ágazatról, ami tüdőlövést kapott. Utóbbi sebesülést a Mária Rádióban már az egész magyar gazdaságra kiterjesztette.

S ha már egy ízig-vérig vallásos, a hívő embereket megszólító rádióban tette tiszteletét, nem hagyhatta ki, hogy egy valódi keresztény mondást is megeresszen: „reménykedj a legjobban, készülj a legrosszabbra”.

Legalábbis, Orbán Viktor azt hitte, hogy keresztény mondással örvendeztette meg az őt hallgató sokaságot. Vagy nem hitte ezt, mert tudta, hogy nem az, de abban bízott, hogy a hallgatóság nem tudja, ezért mindegy, hogy mit mond nekik. Az idézett szöveg ugyanis egy angol közmondás. Ettől persze lehet keresztény forgatókönyvnek nevezni, mint ahogy a betegek tömeges kinyírását is hívhatjuk ágyfelszabadításnak.

https://hirklikk.hu/kozelet/orban-mar-megint-rossz-helyrol-lopott-idezetet/362751

„Ezen a rendeleten érződik, hogy a kormány hosszú távra tervezi, és nem csak a veszélyhelyzet miatt hozta”

Göd polgármesterét kérdeztük arról, milyen lehetőségei maradtak a városnak, miután a kormány elvette a Samsung-gyárhoz tartozó iparterületet.

https://444.hu/2020/04/21/ezen-a-rendeleten-erzodik-hogy-a-kormany-hosszu-tavra-tervezi-es-nem-csak-a-veszelyhelyzet-miatt-hozta

Európában sereghajtó a magyar sajtószabadság

Közzétette éves sajtószabadság-jelentését a legnagyobb újságíró jogvédő szervezet, a Riporterek Határok Nélkül (RSF). Idén Magyarország a 89. helyet szerezte meg az összesen 180 országot értékelő listán.

Az igazi zuhanást a tavalyi 14 helyes visszaesés jelentette, az RSF országspecifikus értékelésében írja is, hogy a sajtószabadság tekintetében 2018-ban bekövetkezett negatív fejleményekhez képest „2019 viszonylag csendes év volt a magyar médiapiacon, különösebb változások nélkül a vállalatok tulajdonosi struktúrájában.”

https://444.hu/2020/04/21/europaban-sereghajto-a-magyar-sajtoszabadsag

Durvul a járványhelyzet Törökországban, de Erdoğan hallani sem akar a gazdaság leállításáról

a koronavírussal fertőzöttek száma Törökországban vasárnap átlépte a 86 ezret, megelőzve ezzel Kínát, az országot, ahonnan a COVID-19 hódító útjára indult.

https://444.hu/2020/04/21/durvul-a-jarvanyhelyzet-torokorszagban-de-erdogan-hallani-sem-akar-a-gazdasag-leallitasarol

Szlávik János: Májusban még nagyon sok beteg lesz

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője azt reméli, hogy júniusra „kifut” koronavírus-járvány, és őszre, legkésőbb jövő tavaszra rendelkezésre áll hatékony védőoltás a fertőzés ellen.

https://24.hu/belfold/2020/04/21/koronavirus-magyarorszag-majus-sok-beteg-szlavik-janos/ű

„Nem istent akarunk játszani” – Így kell dönteniük az orvosoknak, ki kerüljön lélegeztetőgépre, és ki ne

Hazai és nemzetközi viszonylatban is fontos dokumentumot tett közzé az orvoskamara arról, hogyan lehet minden szakmai, emberi és etikai elvnek megfelelően dönteni abban a helyzetben, amikor erőforrás hiányában több a koronavírusos beteg, mint az intenzív ágy vagy a lélegeztetőgép. A 30 oldalas ajánlást készítő szakértők nem pánikkeltésből állították össze a nemzetközi gyakorlatban is ismert kódexet, sőt a munkát koordináló Hegedűs Zsolt, a Magyar Orvosi Kamara etikai kollégiumának elnöke egyenesen azt reméli, hogy a dokumentum használat híján a kórházak polcain porosodik majd.

https://24.hu/belfold/2020/04/21/koronavirus-lelegeztetogep-triazs-etikai-kodex/

Müller Cecília: 40-es, 50-es éveikben járó betegek is vannak a lélegeztetettek között

https://24.hu/kozelet/2020/04/21/muller-cecilia-20-idosotthonban-van-jelen-a-koronavirus/

Míg máshol elvonnak, Seszták városát különtámogatással dobta meg a kormány

Működésre kap pénzt a stadionnal, látványberuházásokkal támogatott Kisvárda.

A kormány közel 440 millió forintos extra támogatást adományozott a kisvárdai önkormányzatnak. A múlt héten megjelent határozat szerint Seszták Miklós volt fejlesztési miniszter városa az önkormányzat kötelező feladatainak ellátására kapja a költségvetés módosításával a vissza nem térítendő egyedi támogatást.

A város polgármesterétől próbáltuk megtudni, hogy miért szorult rá az egyébként jelentős állami fejlesztési támogatásokban bővelkedő város a kormány segítségére, de Leleszi Tibortól nem kaptunk választ.

Nem zárható ki, hogy a mostani kormánytámogatás összefügg azzal a helyi nagyberuházással, amely tavaly az önkormányzat számára kellemetlen fordulatot vett.

https://24.hu/belfold/2020/04/21/kisvarda-kormany-mukodesi-tamogatas-sesztak-miklos/

SZUBJEKTÍV – Csak tapsoljatok, én nem fogok!

Adott egy 89 éves hölgy, aki évek óta ápolja, gondozza 65 éves, demens fiát. Vannak ők ketten egymásnak, most egymás ellen. Az elmúlt egy hónapban mindkettőjük állapota romlik, a 65 éves gyermeknél megjelennek a hallucinációk, telefon, mentők, SBO, de már másnap reggel otthon van. Az állapotromlást követően szédül, naponta elesik, már járókerettel sem tud, vagy csak nehezen közlekedni.

http://www.veszpremkukac.hu/szubjektiv-csak-tapsoljatok-en-nem-fogok/

Az ellenzék alázenél a nemzetközi hazugságkampánynak

A KORMÁNY ÉS AZ ELLENZÉK ISMÉT ÖSSZECSAPOTT NAPIREND ELŐTT AZ ORSZÁGGYŰLÉSBEN

Bácskai Balázs-Bákonyi Ádám Magyar Nemzet

Újfent éles vita alakult ki az ellenzék és a kormány között a koronavírus okozta válság kezelése kapcsán. Az ellenzék kritizálta a kórházi ágykiürítéseket és a gazdasági válság elleni lépéseket. A kormány képviselői elmondták, hogy a betegeket szakmai szempontok szerint kellett hazaküldeni, míg a gazdasági problémák kapcsán a kormány képviselői ismét hangoztatták: a 2008-as válságot félrekezelő balliberális oldal képviselői próbálnak nekik tanácsokat adni.

https://magyarnemzet.hu/belfold/szijjarto-az-ellenzek-alazenel-a-nemzetkozi-hazugsagkampanynak-8027282/

Gajda Péter ismerősei után nyomoznak a hatóságok

KIKIÁLTÁSI ÁRON IS MEGSZEREZHETŐ VOLT TÖBB KISPESTI ÖNKORMÁNYZATI INGATLAN

Bácskai Balázs Magyar Nemzet

Újabb nyomozás indult a kispesti korrupciógyanús ügyekben. Ezúttal Gajda Péter és barátainak ingatlanügyletei kapcsán vizsgálódik a Nemzeti Nyomozóiroda. A kispesti polgármester jó barátja több önkormányzati ingatlant is kikiáltási áron vásárolt meg. Az egyik olcsón megszerzett ingatlanon azóta lakópark épült.

https://magyarnemzet.hu/belfold/gajda-peter-ismerosei-utan-nyomoznak-a-hatosagoka-8022797/

A járvány gazdasági hatásai

A BAJ AZ, HOGY NEM A GAZDASÁG SZOLGÁLJA AZ ÉLETET, HANEM AZ ÉLET A GAZDASÁGOT

Botos Katalin Magyar Nemzet

Mi a mostani járvány fő oka? Az, hogy nem a gazdaság szolgálja az életet, hanem az élet a gazdaságot. Az, hogy a modern társadalmakban az emberek az életük középpontjává tették a pénzt, a profitot, a hasznot. Mindezeknek a gyökere feltehetően az erkölcsi hanyatlás. Azért indulok ilyen messziről, mert szeretném a féktelen profitorientáltságra, a rövidlátó szemléletmódra felhívni a figyelmet. Nem időzök most ennél sokat, hiszen már nagyon sokan felismerték, hogy hosszabb távon milyen káros a mai kapitalizmus féktelen önzése. A természettel és embertársainkkal szemben is.

Tudom, hogy most, amikor válság van, egyesek úgy vélik: miért ezeket hánytorgatjuk? Most inkább koncentráljunk a baj elhárítására! Mégis itt van az ideje, hogy egy pillantásra visszatérjünk az okokra. Másképp később se tudjuk elkerülni a hasonló katasztrófákat.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-jarvany-gazdasagi-hatasai-8026052/

 

Több ezer ember életét menthette volna meg Brüsszel a koronavírus-járványban

ORIGO

 

Későn reagált több európai ország is a koronavírus-járványra. Több fontos, a vírus terjedését lassító intézkedést is későn hoztak meg. Ebben az unió sem segített nekik, hiszen Brüsszel járványügyi hivatala hetekig gátolta a védekezést azzal, hogy nem tulajdonított valós veszélyt a világjárványnak. Olaszország, Spanyolország vagy Franciaország heteket késett az intézkedésekkel, ahogy Brüsszel is közel másfél hónapig nem fogta fel, milyen drámai veszélyt jelent Európára a koronavírus. Magyarország az elsők között hozta meg a döntéseket, hiszen a WHO adataira figyelt. Az Origo kiszámolta, mennyi ember életét lehetett volna megmenteni a járvány által leginkább érintett országokban, ha Brüsszel időben figyelmeztet a veszélyre. Számításunkhoz a magyar intézkedéseket és azok meghozatalának ütemét vettük alapul, hiszen - ahogy többször elmondtuk - Magyarország a nyugat-európai országokhoz képest sokkal korábban cselekedett a járvány lelassításáért.

https://www.origo.hu/itthon/20200411-ezrek-eletet-menthette-volna-meg-brusszel-a-koronavirus-jarvanyban-covid.html

A magyarok többsége támogatja az érettségi megtartását

Magyar Hírlap

A magyarok négyötöde (80 százalék) egyetért az írásbeli érettségi szigorú biztonsági szabályok melletti megtartásával, ezzel szemben a 18 százalékuk ezt nem tartja helyesnek - derül ki a Századvég Alapítvány

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200421-a-magyarok-tobbsege-tamogatja-az-erettsegi-megtartasat

Ausztriában folytatódik az üzletek és az iskolák újranyitása

Folytatódik az üzletek és az iskolák lépésről lépésre történő újranyitása - jelentette be Sebastian Kurz kancellár kedden Bécsben.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200421-ausztriaban-folytatodik-az-uzletek-es-az-iskolak-ujranyitasa

Béresek Európája

Magyar Hírlap

Az unió politikai közgondolkodása alapvetően a hatalom, a szerzés és a birtoklás hármasán alapul. Lehet gazdasági, migráns- vagy járvány­válság, mindent a hatalmi gőg, a féltékenység vezet

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200421-beresek-europaja

A kormány sörétes puskával különadóztatja a kiskereskedelmet

A költségvetés szempontjából aprópénz, amit a kormány a kiskereskedelmi különadóból vár. Sok, amúgy is padlót fogott vállalkozásnak viszont hatalmas pluszteher. Az érv, miszerint a nagy nyereségű multikat sújtja, pedig egész egyszerűen nem igaz.

https://hvg.hu/kkv/20200421_A_kormany_soretes_puskaval_kulonadoztatja_a_kiskereskedelmet

Húsz beteggel került kéthetes karantén alá a Nyírő Gyula Kórház krónikus belosztálya

Egy tüdőgyulladással kezelt betegtől indulhatott a fertőzés. A zárlat az osztályon fekvőket ellátó egészségügyi dolgozókat is érinti.

https://hvg.hu/itthon/20200421_Husz_beteggel_kerult_ket_hetes_karanten_ala_a_Nyiro_Gyula_korhaz_kronikus_belosztalya_koronavirus

Koronavírus: húsz idősotthonban van már fertőzött

Kórházban 842-en vannak, lélegeztetőgépen 82-en. Az állapotuk súlyos – derült ki az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

https://hvg.hu/itthon/20200421_Koronavirus_az_Operativ_Torzs_keddi_tajekoztatoja

Karácsony: Kórházból visszaküldött beteg vihette be a koronavírust a hajléktalanszállóra

Ugyanaz történhetett a főpolgármester szerint, mint az idősotthonokban, mivel az érintett tesztjének csak azután érkezett meg az eredménye, hogy már újra a szállón volt.

https://hvg.hu/itthon/20200421_korhaz_hajlektalkanszallo_koronavirus

Brutális politikai játszma bontakozik ki a pécsi kulturális támogatások körül

Január óta nem kapnak pénzt a pécsi kulturális intézmények a kormánytól, az EMMI pedig nem is válaszol az önkormányzat leveleire. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke írásbeli kérdéssel fordult Kásler Miklóshoz a parlamentben. Kérdéséből felsejlik egy elképesztő lehetőség is: szerinte nem kizárt, hogy az állam így akarja megszerezni a Zsolnay Örökségvédelmi Központot.

Nyugtalanító hírek érkeztek arról, hogy a kormány – nevezetesen az Ön által vezetett minisztérium – nem teljesíti szerződéses kötelezettségeit egyes kulturális intézmények finanszírozásával kapcsolatban” – írja kérdésében a szocialista politikus, nem felejtve el megjegyezni, hogy a rendkívüli helyzet nyilvánvalóan rendkívüli leterheltséget okoz a minisztériumnak. Rámutat azonban arra is, hogy „mindez nem jelenthet mentséget arra, ha a minisztériumban hónapok alatt sem jut idő és energia érvényes és hatályos szerződéses kötelezettségek teljesítésére, illetve döntések meghozatalára”.

https://pecsistop.hu/kozelet/brutalis-politikai-jatszma-bontakozik-ki-a-pecsi-kulturalis-tamogatasok-korul/503694

A siófoki focisták nem fogadják el, hogy a felére csökkenjen a fizetésük – járványhírek percről percre

Nincs még vakcina, és úgy tűnik, fogalma sincs az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO), hogy meddig tarthat a járvány. A hasonló helyzetek megelőzéséhez komolyabb politikai szándékra lenne szükség a jelenleginél. Keddre újabb 14 koronavírusos beteg halt meg Magyarországon és 2098-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Kövesse ma is a hvg.hu percről percre tudósítását a járványhelyzetről!

https://hvg.hu/itthon/20200421_koronavirus_jarvany_fertozes_magyarorszag_percrol_percre_aprilis_21

Késleltetett munkanélküliségi adatok: 40 ezerrel többen keresnek már állást, mint amit a „friss” hivatalos statisztika mutat

Hetente 11-12 ezer fővel nő a regisztrált álláskeresők száma, amely immár meghaladta a 320 ezret is – derül ki a lapunk birtokába jutott háttéranyagból. Februárhoz képest 56 ezerrel több a munkanélküli, a valós szám ennél is magasabb lehet.

https://nepszava.hu/3075347_kesleltetett-munkanelkulisegi-adatok-40-ezerrel-tobben-keresnek-mar-allast-mint-amit-a-friss-hivatalos-statisztika-mutat

Kötelező lesz az arc eltakarása a boltokban és a piacokon is

Az újabb járványügyi intézkedést Karácsony Gergely főpolgármester jelentette be Facebook-oldalán.

https://nepszava.hu/3075376_kotelezo-lesz-az-arc-eltakarasa-a-boltokban-es-a-piacokon-is

Hívei is töltötték százmilliókkal a Fidesz-kasszát, de így is túlköltekezett a kormánypárt

Több mint 400 milliós mínuszba került tavalyi elszámolása alapján Orbán Viktor pártja, pedig a központi költségvetéstől is jelentős összeget kaptak.

https://nepszava.hu/3075375_hivei-is-toltottek-szazmilliokkal-a-fidesz-kasszat-de-igy-is-tulkoltekezett-a-kormanypart

Szabad szemmel: a populisták locsoghatnak, amennyit akarnak, a végén úgyis az számít majd, hogy teljesített a politika a válság idején

Nemzetközi sajtószemle, 2020. április 21.

https://nepszava.hu/3075280_szabad-szemmel-a-populistak-locsoghatnak-amennyit-akarnak-a-vegen-ugyis-az-szamit-majd-hogy-teljesitett-a-politika-a-valsag-idejen

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.