2020, április 20 - 08:09 Sajtószemle

 

Karantéban: Celine Dion, Andrea Bocelli, Lady Gaga, Lang Lang, John Legend perform "The Prayer"

|https://www.youtube.com/watch?v=SYJCYr1I-Sk&feature=share&fbclid=IwAR0_dWZElwUEy1S7_2xKgDdkXZXYv59MHMbV2tCkdJW80tne5x7G3NglF-E

OPERATÍV TÖRZS: A POLLENSZEZON MIATT AZ ALLERGIÁSOK FOKOZOTTAN FIGYELJENEK MAGUKRA

Müller Cecília szerint az allergia is egy krónikus betegségnek fogható fel, azonban a többletkockázatot lehet csökkenteni. Az országos tisztifőorvos ezenkívül felhívta a figyelmet a testmozgás fontosságára.

Jelenleg 1916 fertőzöttről tudunk, amiből 784 beteg van kórházban. Lélegeztetőgépre 61 fő szorul.

+ Az elmúlt 24 óra folyamán újabb idősek otthonában nem jelent meg a koronavírus. Az 1035 ilyen jellegű intézményből továbbra is csak 18 esetében mutatták ki a koronavírus meglétét,

https://azonnali.hu/cikk/20200419_operativ-torzs-a-pollenszezon-miatt-az-allergiasok-fokozottan-figyeljenek-magukra

Az államtitkár döbbenetes tanácsa: a “Vörös Hadsereg Frakció” nevet vegye fel a PDSZ

Vegyék fel a “Vörös Hadsereg Frakció elnevezést”, ez sokkal jobban lefedné a tevékenységüket - tanácsolta a köztévében Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a májusi érettségi vizsgák ellen ágáló Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének.

Megdöbbentő, hogy a járvány közepette is politikai akciókat űz a balliberális elkötelezettségű PDSZ, és nyíltan az érettségi megakadályozására buzdítja a pedagógusokat, ezzel az érettségiző fiatalok jövőjével is képes játszani.

 

http://www.atv.hu/belfold/20200418-az-allamtitkar-tanacsa-a-voros-hadsereg-frakcio-nevet-vegye-fel-a-pdsz/hirkereso

 

Orbán Viktor: Szakemberek szerint május 3-ra futhat fel a járvány

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délelőtt az ajkai Magyar Imre Kórházban tartott előzetes bejelentés nélküli ellenőrzést, melyről a Facebook oldalán videó-beszámolót közölt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A koronavírusos betegek ellátására kijelölt ún. járványkórházban a miniszterelnök végigjárta az intézmény teljes betegútját, a belépő zsilipeléstől az intenzív részlegig. A kórházban „békeidőben” 6 intenzív ágy működik, de az elmúlt hetekben az intézmény vezetése sikeresen kiépítette a kapacitásokat akár 86 intenzív ellátást igénylő beteg egyidejű elhelyezésére, amit számára a veszélyhelyzeti tervben előírtak.

https://magyarhang.org/belfold/2020/04/19/orban-viktor-majus-elejere-szerintem-lesz-5000-lelegeztetogep/

 

"Ez már a megalázó szint" - hajfestőkesztyű jutott a védekezésre egy Fejér megyei háziorvosi rendelőbe

Központi ellátmány érkezett egyéni védőfelszerelésből a Fejér megyei Sárkeresztesen működő háziorvosi rendelőbe.

19,5 pár, ránézésre hajfestésre alkalmas gumikesztyű.

Erről Varsányi Éva, a háziorvos számolt be egy Facebook-posztban, meg is mutatva, mit tudott biztosítani a fertőzés elleni védekezéshez személyes orvos-beteg találkozókra a járási kormányhivatal.

https://444.hu/2020/04/17/ez-mar-a-megalazo-szint-hajfestokesztyu-jutott-a-vedekezesre-egy-fejer-megyei-haziorvosi-rendelobe

 

Megjelent a közlemény: Rendkívüli szociális támogatást kapnak a rászoruló futballisták

 Nem, ez nem egy Hírcsárda-hír címe, hanem a kőkemény magyar tényvalóság: az Index vette észre a Hivatásos Labdarúgók Szervezete honlapján megjelent közleményt, mely szerint a szervezet
„a kialakult krízishelyzetben a saját eszközeivel igyekszik segítséget nyújtani a játékosok egészségének megőrzéséhez, a fizetéscsökkentés miatt nehéz helyzetbe kerülő hivatásos labdarúgóknak, valamint hozzájárulni a járvány terjedése elleni társadalmi összefogáshoz”.

A dolog előzménye, hogy Magyarországon is több futballklubnál fizetéscsökkentést kellett elrendelni a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés miatt, erre reagált most a szervezet.

http://thepost.hu/reszletek.php?id=31680

 

A győri szeszgyárhoz is kiszáll a honvédelmi irányító törzs

Összesen már 104 "létfontosságú vállalatot" segítenek.

 

Az újonnan bevont cégek az élelmiszer, valamint a gyógyszeripar maghatározó szereplői. A listán szerepel, a SCHOTT Hungary Gyógyszeripari Üvegtermék Gyártó Korlátolt Felelősségű Társaság, a MASTER GOOD Termelő és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság, a Kecskeméti Konzervgyártó és Kereskedelmi Kft., a Júlia-Malom Élelmiszeripari és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság, a Gyermelyi Holding Zrt., a Hungary - Meat Élelmiszeripari Termelő Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., a Hungrana Keményítő és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft., a KALL Ingredients Kereskedelmi Kft., a Győri Szeszgyár és Finomító Zrt., a Pannonia Bio Zrt. és a Kartonpack Dobozipari Nyrt.

 

https://m.magyarnarancs.hu/katasztrofa/a-gyori-szeszgyarhoz-is-kiszall-a-honvedelmi-iranyito-torzs-128921

Kirúgással fenyegetik a kórház-kiürítésnek ellenálló főorvost

Daganatos, illetve idős betegek közvetlen közelébe fektetnének koronavírus-fertőzötteket a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban.

 

Soron kívüli tájékoztatást kért a Nemzeti Népegészségügyi Központ a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatójától csütörtökön. Müller Cecília országos tisztifőorvos nevében és megbízásából azt tudakolták, hogy az intézmény Gizella elnevezésű VI. Krónikus Belgyógyászatának 85 ágyából, a Mozgásszervi Rehabilitációs osztály szervezeti egység 42 ágyából, valamint a Paula elnevezésű V. krónikus belosztály 125 ágyából jelenleg hányban fekszik beteg és közülük hányan vannak szállítható állapotban. A fenti adatokat soron kívül, de legkésőbb péntek délután két óráig kellett megadnia a kórháznak. Bodnár Attila főigazgató másnap délelőtt arra utasította a Gizella osztályvezető főorvosát, hogy az általa vezetett krónikus belgyógyászati osztályon még aznap szabadítson fel 21 ágyat COVID-19 fertőzésgyanús, illetve igazolt betegek ellátására. Az osztályvezető még aznap délelőtt jelezte, hogy nincs ennyi üres ágy az osztályon és aznap nem tudnak elküldeni betegeket. Ezenfelül arra is emlékeztette a főigazgatót, hogy a Kásler Miklós erőforrás miniszter által elrendelt kórházi ágy-felszabadítás következtében a héten 12 beteget vettek át a normál belgyógyászatról

 

https://nepszava.hu/3075017_kirugassal-fenyegetik-a-korhaz-kiuritesnek-ellenallo-foorvost

 

Az alapítókat kizárva vette át Fidesz-közeli érdekkör a Dikh TV-t

„Saját hiszékenysége áldozatának” nevezte magát Balogh Elek, a romáknak szóló Dikh TV alapítója, miután közölte, semmi sem maradt 40%-os részedeséséből a tévében.  Azt ugyanis férjén, a Ripost volt tulajdonosán keresztül Habony Árpád üzelti köréhez tartozó Schatzné Kovács Marianna mostanra teljesen felvásárolta. Schatzné még februárban, a HVG értesülései szerint kisebb tulajdonrészt vásárolt meg Balogh Vanesszától (Balogh Elek alapító lányától) és Radu Morartól, a Sláger TV romániai illetőségű tulajától, aki később szállt be a Dikh TV-be.

Mostanra azonban a többségi tulajdon mégis Schatzné kezébe került át csakúgy, mint a cégjegyzési jog, miközben Baloghék kikerültek a döntéshozatali folyamatból.

Az alapító most a RomNetnek adott interjúban hangsúlyozta, az utóbbi hónapokban egyáltalán nem vett már részt a döntési folyamatokban, azokat az új tulajdonos vette át. Azt is hozzátette, a részletek közlése nélkül, hogy április közepére „olyan helyzet elé állították, hogy kénytelen legyen megválni részvényeiktől.”

https://merce.hu/2020/04/18/az-alapitokat-kizarva-vette-at-fidesz-kozeli-erdekkor-a-dikh-tv-t/

 

„Gyakorlatilag egy halálos ítélet”: Göd kisemmizése ellen tüntetnek kreatívan a helyi lakosok

A települések kezéből kicsavarta és a megyei közgyűlések elnökeihez és a megyei jegyzőkhöz (többségükben fideszesek) adta a kormány nemrég a „különleges gazdasági övezetnek” minősített területekről a helyi adóztatás jogát és a településszervezés feladatkörét.

Az első ilyen település Göd lett, ami momentumos vezetésű, és a helyi Samsung-gyár által fizetett iparűzési adó biztosított számára jelentős jövedelmet, így a közösség elesik egyik legfőbb bevételi forrásától, és nem marad más neki, mint egy évek óta vitatott veszélyesanyag-tároló.

https://merce.hu/2020/04/19/gyakorlatilag-egy-halalos-itelet-god-kisemmizese-ellen-tuntetnek-kreativan-a-helyi-lakosok/

 

Nem működik a kormány mentőcsomagja, hatalmas leépítési hullám kezdődött Magyarországon

Szijjártó Péter külgazdasági miniszter korábban levelet küldött a magyarországi multinacionális vállalatoknak, amelyben biztosította őket, hogy a magyar koronavírus-mentőcsomaggal a kormány segítségével meg tudják védeni a munkahelyeket, nem kell leépíteniük. A vállalatok azonban úgy tűnik, hogy nem igazán tudnak élni a bejelentett magyar mentőcsomag kínálta lehetőségekkel, ezért közülük számos cégnek költségcsökkentéseket kell végrehajtania, így leépítésekbe kezdtek – értesült a Portfolio több, egymástól független forrásból. Úgy tudjuk, a kormány most átdolgozza a már korábban bejlentett mentőcsomagot, hogy megakadályozza a további leépítéseket.

 

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200418/nem-mukodik-a-kormany-mentocsomagja-hatalmas-leepitesi-hullam-kezdodott-magyarorszagon-426894

 

Már le is cserélték az állami felügyelet alá került Kartonpack vezetőit

A magyar állam nevében a tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos kormányzati feladatok összehangolásáért felelős kormánybiztos határozatot hozott.

 

Mint arról pénteken lapunk is beszámolt, azonnali hatállyal állami felügyelet alá vonta a debreceni Kartonpack Dobozipari Nyrt.-t a kormány egy péntek reggel megjelent rendeletben.

 

A rendelet értelmében a céget a veszélyhelyzet végéig Juhász Edit, az úgynevezett tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos kormányzati feladatok összehangolásáért felelős kormánybiztos fogja irányítani. Eszerint Juhász kizárólagos döntési jogot kapott a vállalat ügyvezetése helyett, feladata, hogy intézkedéseket tegyen a társaság működőképességének fenntartása érdekében, ennek értelmében akár szerződéseket is felmondhat, bárkit kirúghat a tisztségviselők és a felügyelőbizottsági tagok közül, helyettük pedig bárkit ki is nevezhet.

Utóbbira már a felügyelet alá vonás után szinte azonnal sor került – derül ki a Kartonpack Budapesti Értéktőzsde oldalán közzétett tájékoztatásából, amit az mfor.hu vett észre. A tájékoztatás szerint a magyar állam nevében a tulajdonosi jogokat gyakorló kormánybiztos a jogkörével élve a társaság valamennyi igazgatósági tagját, felügyelőbizottsági tagjait, valamint auditbizottsági tagjait azonnali  hatállyal a tisztségükből visszahívta.

 

https://m.magyarnarancs.hu/gazdasag/mar-le-is-csereltek-az-allami-felugyelet-ala-kerult-kartonpack-vezetoit-128940?

Orbán: Május 3-ra várják a járvány csúcsát Magyarországon

kórházi ágyak felszabadítása ma még csak egy főpróba, a legrosszabb lehetőség főpróbája, mondta Orbán Viktor miniszterelnök - a sajtófőnöke szerint - vasárnap délelőtt az ajkai Magyar Imre Kórházban tartott előzetes bejelentés nélküli ellenőrzésen, amiről a Facebookra feltettek egy videót is, de azon az előbb idézett, az MTI-ben olvasható mondat nem hangzik el.

A miniszterelnök szerint ha a legrosszabb következne be, a magyar kórházaknak akkor is biztosítaniuk kell az ellátást minden koronavírusos betegnek. "Mindenki nyugodtan aludhat, mindenkinek, aki beteg lett, lesz helye"- fogalmazott Orbán Viktor a videón.

Arról is beszélt, hogy a szakemberek szerint május 3-ára fut fel a csúcsra a járvány Magyarországon. Szerinte addigra meglesz az országban az 5000 lélegeztetőgép, ami már nagyjából biztonságos, de ez a szám eléri majd a 8000-et is, ami pedig elég lesz, akármi történik, "az háború idejére is elég lenne".

 

https://index.hu/belfold/2020/04/19/koronavirus_orban_viktor_facebook_video/

 

„Ez a járvány éppen arra mutatott rá, hogy nincsenek különbségek és határok a szenvedésben”

Az új koronavírus-járvány utáni újjászületést szorgalmazta Ferenc pápa az Isteni Irgalmasság ünnepnapján, amelyen a lengyel Szent Fausztina nővérről emlékezett meg a Vatikánnal szomszédos római templomban zárt ajtók mögött bemutatott misén vasárnap. 

 

https://444.hu/2020/04/19/ez-a-jarvany-eppen-arra-mutatott-ra-hogy-nincsenek-kulonbsegek-es-hatarok-a-szenvedesben

 

A SVÉD JÁRVÁNYVÉDELEM APOSTOLA ELMAGYARÁZTA AZ UNORTODOX MODELL LÉNYEGÉT

·         a helyes politika az, hogy csak az időseket és más betegségeik miatt kockázatos állapotban lévőket védik.

·         Csak a járványgócnak számító régiókban kell korlátozásokat bevezetni.

·         Mindez végül végül kvázi melléktermékként nyájimmunitáshoz vezet.

·         Az Egyesült Királyság jobban járt volna, ha nem hajt végre 180 fokos fordulatot a járványpolitikájában.

·         A COVID-19 az influenzához hasonló enyhe betegség, amelynek csak az újdonsága váltotta ki a világpánikot.

·         Az Egyesült Királyság és Svédország népességének legalább fele bizonyíthatóan átesett már a fertőzésen, ezt bizonyítani fogják a jövőben elvégzendő tömeges szerológiai antitesttesztek.

·         Az eredmények végül minden országban hasonlóak lesznek: a COVID-19 tényleges halálozási aránya ugyanis alig 0,1 százalék körüli.

A teljes interjú az alábbi videóban tekinthető meg:

https://qubit.hu/2020/04/19/a-sved-jarvanyvedelem-apostola-elmagyarazta-az-unortodox-modell-lenyege

 

TÚL VAN A TETŐZÉSEN A JÁRVÁNYGÖRBE TÖBB GAZDAG ORSZÁGBAN

Soha nem volt még ábra, aminek az alakulását ilyen figyelemmel követte volna a világ. Az új típusú koronavírus felbukkanása óta egymás után vezettek be utazási és közösségi korlátozásokat az egyes országok, azzal a sokszor hangoztatott céllal, hogy „lelapítsák a görbét”, azaz lassítsák a járvány terjedését, hogy időt nyerjenek a tudománynak és az egészségügyi rendszereknek a helyzet kezelésére.

Április 8-ra a kötelező lezárások 92 országban nagyjából 3,9 milliárd embert érintettek az Oxford Egyetem Blavatnik Intézetének adatelemzése szerint.

https://qubit.hu/2020/04/18/tul-van-a-tetozesen-a-jarvanygorbe-tobb-gazdag-orszagban

 

Fekete-Győr tegyen meg mindent Szarvas Koppány távozásáért!

FACEBOOK MAGYAR NEMZET

Vörös Tamás, a józsefvárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője hivatalos közösségi oldalára tett fel egy Fekete-Győr András Momentum-elnök számára címzett nyílt levelet, melyet ezennel változtatás nélkül közlünk.

Tisztelt Fekete-Győr András Elnök Úr!

Amint bizonyára már értesült róla, az Ön párttársa, Szarvas Koppány Bendegúz józsefvárosi önkormányzati képviselő a napokban közösségi oldalára a következőket írta:

„Járványkezelés Fidesz módra. Nehéz erre szalonképesen reagálni, inkább csak úgy fogalmazok: megdolgoznak a fiúk a lámpavasért.”

Mint olvasható, a Momentum Mozgalom józsefvárosi képviselője a Fidesz politikusainak, szimpatizánsainak, illetve a járvány miatt előírt utasítások végrehajtóinak felakasztását, meggyilkolását jogos lépésnek tartaná.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/level-fekete-gyornek-tegyen-meg-mindent-szarvas-koppany-tavozasaert-8019461/

 

Fidesz az MSZP-nek: Ha segíteni nem tudnak, legalább ne hátráltassanak!

MTI MAGYAR NEMZET

Az ellenzék legalább ne hátráltassa a koronavírus-járvány elleni védekezési munkát, ha segíteni nem tud – közölte a Fidesz vasárnap az MTI-vel.

A kormánypárt közleményében Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselő napközben adott nyilatkozatára reagált, amelyben az ellenzéki politikus azt mondta, a teljes bizalomvesztés küszöbén áll az Orbán-kormány, mivel az emberek úgy érzik, hogy nem játszik tiszta lapokkal, hátráltatja a koronavírus-járvány megfékezését.

A Fidesz elképesztőnek nevezte az MSZP hozzáállását, hangsúlyozva, hogy a koronavírus-járvány ellen közös védekezésre lenne szükség, most nincs helye a politikai vitáknak.

Kiemelték, az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök behozatala folyamatos, az elmúlt hetekben mintegy ötvenszer fordultak a repülők a Kínát Magyarországgal összekötő légihídon, sok millió maszkot, védőruhát, teszteket és lélegeztetőgépeket hozva.

„Ezek felhasználása szakmai kérdés” – jelentette ki a Fidesz.

https://magyarnemzet.hu/belfold/koronavirus-fidesz-elkepeszto-az-mszp-hozzaallasa-8019839/

 

Ez KO, sztárközgazdászok!

Apáti Bence MAGYAR NEMZET

Nem hiszem, hogy van olyan olvasónk, akinek ne égett volna bele az agyába és minden idegsejtjébe a 2008-as gazdasági világválság és annak iszonyatos következményei. A helyzet kezeléséről már nem is szólva. Illetve már akkor óriásit hibázunk, ha olyan szót használunk – kezelés –, ami nem történt meg. Ne égett volna bele az agyába a hatalmához foggal-körömmel, viperával és rendőrbűnözőkkel ragaszkodó Gyurcsány borzalmas alakja. Aki kitalált, majd a lakájsajtójában megfuttatott szlovák terroristákkal, a mai napig rengeteg homályos pontot rejtő, titkosszolgálati szálakat is tartalmazó és fel nem derített romagyilkosságokkal, ócska és minősíthetetlenül gusztustalan műsírással egy vonatbaleset halálos áldozatait használta fel arra, hogy pár napig-hétig még miniszterelnök maradhasson – és még trükkök százaival volt valódi munka helyett elfoglalva. A válság idején is.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/ez-ko-sztarkozgazdaszok-8017715/

Kőszeg Hitlert látja maga előtt

DOBREV, GYURCSÁNY ÉS A TÖBBIEK MOSTANI ŐSZÖDI BESZÉDEIT SEM FELEJTJÜK EL SOHA

Fricz Tamás MAGYAR NEMZET

a jelenlegi válsághelyzetben az ellenzéki pártok – különös tekintettel a DK-ra, az MSZP-re, a Jobbikra és a Párbeszédre, kevésbé az LMP -re (a Mi Hazánk teljesen más lapra tartozik) – mintha éppen abból indulnának ki, hogy most azt höröghetnek, zihálhatnak, ordíthatnak bele a nyilvános térbe, amit csak akarnak, mindent, ami árthat a kormánynak, nem válogatva az eszközökben, mélyen az elvárható politikai normák, sőt a minimális emberi tisztesség követelményei alatt.

Megtehetik, mert gondolataik szerint két lehetőség van előttük: az egyik, hogy az „ez a harc lesz a végső!” kommunista szellemiségében és a nemzetközi liberális hálózatok által erőteljesen megtámogatva oly mértékben meggyengíthetik a kormányt, hogy az végül a bukásához vezethet most vagy legkésőbb 2022-ben. A másik, hogy ha mégsem jönne be a mostani egész pályás letámadásuk, s a kormány jól jön ki a válságból, akkor még mindig két évük van arra, hogy mindezt elfeledtessék a választókkal, és 2022-ben valahogyan győzzenek.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/koszeg-hitlert-latja-maga-elott-8017424/

 

Különleges gazdasági övezetté kellett nyilvánítani Göd városát, mert a Samsung-gyárat meg kell védeni a korrupt ellenzéktől

BORDÁCS BÁLINT Origo

A magyar gazdaság újraindításának egyik legfontosabb eleme a Samsung SDI beruházása, mellyel hazánk a hagyományos autóipar után a modern, elektromobilitásra épülő autóipar európai fellegvára is lesz - ezzel indokolta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt, hogy a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította Gödöt, a helyi adóztatás jogát átadva a megyei önkormányzatnak. Mint ismert, a Pest megyei településen súlyos korrupciós vádakról hallani: Balogh Csaba momentumos polgármester egy, az Origo birtokába került hangfelvételen arról beszélt, hogy "korrupciógyanús ügyek kerültek elő" a városban.

https://www.origo.hu/itthon/20200418-god-samsung.html

 

Tunkolt kenyér a kisnyugdíjas vasárnapi ebédje

Nemhogy nem él jobban a nyug­díjasok kétharmada az idei 2,8 százalékos nyugdíjemelés után, de az emelést jócskán megha­ladó infláció miatt még tovább romlottak anyagi körülményeik. Magyarországon több mint 17 ezer idős ember még 28 500 forintot sem kap egy hónapban. Rajtuk az sem segít érdemben, hogy 2021 februárjában plusz egyheti pénzt kapnak majd a koronavírussal kapcsolatos válságintézkedések részeként.

 

A böhönyei Margit néninek 73 ezer forintot kell beosztani hónapról hónapra. Hűtőjében egy kis darab margarin, arasznyi főzőkolbász, négy tojás, zacskós tej és 15 deka baromfifelvágott árválkodik, a fagyasztórészben pedig zománcos láboskában finomfőzelék. „Eltettem szombatra a szociális ebéd felét, hogy legyen valami meleg aznapra is – magyarázza. – Vasárnap főzök egy kis pörköltet, vettem csir­ke­levescsomagot, van benne háta, püspök, nyak, láb, egy kis máj és zúza, krumplival pont jó lesz.” A nyolcvan felé járó asszony élete nagy részét a terebezdpusztai állami gazdaságban dolgozta végig, no és a háztájiban, ám a rendszerváltás után utóbbit szép lassan felszámolták. Tavaly valamivel kevesebb mint 71 ezer forintot hozott neki a postás, 2047 forinttal kap többet az idén. Csakhogy nem elég, hogy egy újabb, csonterősítő gyógyszert írt fel neki az orvos, a kenyér, a tej, a hús, a zöldség drasztikusan drágult, ráadásul bármennyire is spórolt – négy szobából csak egyet fűtve –, március elejére elfogyott a tűzifa is, így kellett még egy keveset hozatnia.

 

https://nepszava.hu/3074908_tunkolt-kenyer-a-kisnyugdijas-vasarnapi-ebedje

 

Zajlik a Pesti úti idősotthon lakóinak második tesztelése

Most azokat ellenőrzik újra, akiknek az első tesztje negatív lett.

 

Müller Cecília az operatív törzs vasárnap délelőtti sajtótájékoztatóján közölte, hogy nagyobb számú mintavételről van szó, PCR-vizsgálatot végeznek, hétfőn talán már vizsgálhatják is a levett mintákat.

 

https://nepszava.hu/3075067_zajlik-a-pesti-uti-idosotthon-lakoinak-masodik-tesztelese

 

Meghaladta a 2,3 milliót a regisztrált fertőzöttek száma a világban

Eddig 160 925-en vesztették életüket a Covid-19-ben.

 

https://nepszava.hu/3075047_meghaladta-a-2-3-milliot-a-regisztralt-fertozottek-szama-a-vilagban

Lendvai Ildikó A kormánynyuszi tojta

A legtöbben csak tespedtünk otthon a hosszú húsvéton. Nem úgy a kormány! Lázas tempóban buzgólkodott, hogy az ő nyuszija mindenkinek, de mindenkinek tojjon valamit. 

Megihlette őket, hogy némely cégek a neten „Ezt tojta a nyuszi Önnek” reklámszöveggel hirdetnek házhoz szállítható meglepetést. A legfantáziadúsabb közülük talán a Szuperhős, Tornádó és Boom Boom Extra nevű húsvéti potencianövelőket kínáló társaság volt. A kormány akcióképessége és sebessége oly látványosan nőtt, hogy csakis a Tornádó használatára gondolhatok. Abba sem bírják hagyni. Félek, a Boom Boom Extra még hátra van. 

A miniszterelnök maga is fáradhatatlanul látogatta a kórházakat. Hatására az egészségügy ugrásszerű fejlődésen esett át. Míg az első helyen a poroltóval együtt hullottak a csempék a falról, valamint a maszkok az orvosok orráról, a következő állomáson már csak a hőmérő volt használhatatlan. Biztos vagyok benne, hogy legközelebb legfeljebb a kilincs marad a kezében, ami a gyógyítás színvonalát aligha befolyásolja. Úgyis látogatási tilalom van.

https://nepszava.hu/3074971_a-kormanynyuszi-tojta

Se tény, se érv, se indoklás, se terv – a rendes tájékoztatást hiányolja a Magyar Orvosi Kamara

A jelenlegi intézkedések és a jelenlegi epidemiológiai adatok egyáltalán nincsenek összhangban a Magyar Orvosi Kamara szerint. Mint írták, az elmúlt két hét eseményeire eddig sehonnan

nem kaptak racionális érveket, sem tényeket, sem valós indoklást, nemcsak az elmúlt események okát nem ismerik, de a jövőre vonatkozó terveket sem.

"Az egészségügyi dolgozók egy része állás és jövedelem nélkül maradt, másik része erején túl teljesítve próbál gondoskodni a betegeiről.

https://168ora.hu/itthon/magyar-orvosi-kamara-level-jarvany-homaly-kasler-miklos-184398

A Roma Parlament Egyesület elnökének nyílt levele Orbán Viktorhoz

2020. március 14-én levélben fordultunk Önhöz, melyben harminc éves kríziskezelési tapasztalatunkat is felhasználva egy komplett válságkezelő programot vázoltunk fel a legszegényebb, legkiszolgáltatottabb magyar családok védelme érdekében. Erre a levelünkre, melyet a március 17-én kelt e-mailjük szerint a Miniszterelnöki Kabinetiroda I-1/ME/600/3 (2020) számon iktatott, és illetékességből a Belügyminisztérium illetékeseihez továbbított, a mai napig nem kaptunk érdemi választ.

Javaslatcsomagunk egyik hangsúlyos eleme volt, hogy a kormány a már megalakított akciócsoportok mellett hozzon létre egy „a leszakadó kistérségek, gettótelepülések speciális gondjainak kezelésére szakosodott válságkezelő csoportot” is. Elsősorban azért, mert ha a magukra hagyott, gettósodott településeinkre és a cigánytelepeinkre betör a vírus, ugyanúgy fog viselkedni, mint a zárt intézményekben, például az idősek otthonaiban.

Ezt a javaslatunkat sem fogadták el. 

Ugyanakkor Ön, ha nem is a mi, de mások – ellenzéki pártok, civil szervezetek, gazdasági és szociális szakemberek – hasonló szándékú javaslataira reagálva következetesen azt képviseli, hogy a súlyos válsághelyzet sem lehet indok arra, hogy bárki munka nélkül jusson jövedelemhez. Ön szerint a családi pótlék sem az állam hozzájárulása a gyermeknevelés - más összefüggésben nagyon is elismert - költségeihez, hanem segély, s így annak a megemeléséről sem lehet szó.

https://168ora.hu/itthon/a-roma-parlament-elnokenek-nyilt-levele-orban-viktorhoz-184378

Bírálat és retorzió – A kormány nem tárgyal Horváth Aladárral, miután kritizálta Orbán Viktort

Elzárkózik a kormányzat a Horváth Aladárral való egyeztetéstől a leghátrányosabb helyzetű települések ügyében, miután a Magyarországi Roma Parlament elnöke, a Társadalmi Kerekasztal kezdeményezője - lapunknak nyilatkozva - bírálta Orbán Viktort.

Erről maga a roma vezető tájékoztatta a 168 Órát. Mint elmondta, bő egy hónappal ezelőtt válságkezelő intézkedési javaslatokkal keresték meg a kormányzatot, ahonnan az a válasz érkezett, hogy a kérdéssel Vecsei Miklós miniszterelnöki megbízott foglalkozik. Horváth Aladár felvette a kapcsolatot a kormányfő megbízottjával. Azt kívánta tisztázni vele, hogy melyek azok a legnehezebb helyzetben levő települések, amelyeknek a kormányzat idén felzárkóztatási segítséget nyújt.

https://168ora.hu/itthon/biralat-es-retorzio-a-kormany-nem-targyal-tovabb-ak-horvath-aladarra-184377

Most 3 százalékos visszaeséssel számol a kormány

Varga Mihály nyilatkozott a Kossuth Rádióban erről.

A kormánynak a koronavírus-járvány alatt is törekedni kell a fiskális fegyelemre, de nem szabad vaskalaposan ragaszkodni az államháztartási hiány három százalék alatt tartásához, mert most a munkahelyek megtartása és a gazdaság újraindításának kell elsőbbséget kapnia - nyilatkozta a pénzügyminiszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Varga Mihály úgy fogalmazott, zárójelbe kell tenni azt a korábbi forgatókönyvet, amely szerint az idén növekedik a magyar gazdaság. Nagy valószínűség szerint zsugorodás, visszaesés lesz, aminek mértéke most 3 százalékra tehető, de a végleges adat nagy mértékben függ a járványhelyzet alakulásától, attól, hogy a gazdaság mikor tud kijönni a karanténból - fejtette ki, majd hozzátette, folyamatosan monitorozzák a történéseket. A járvány okozta sokk előtt Varga még egy extrém rossz forgatókönyv esetén nem tartotta kizártnak a 0,5 százalékos zsugorodást, előtte még 3 százalékot meghaladó növekedést reméltek. 2018-ban 5,1, tavaly 4,9 százalékos mértékben tudott növekedni a magyar GDP.

https://hvg.hu/gazdasag/20200419_Most_3_szazalekos_visszaesessel_szamol_a_kormany

Az Európai Bizottság alelnöke szerint a magyar intézkedések nem ellenkeznek az európai uniós joggal

Magyarország az új kornavírus-járvány elleni védekezés során eddig nem fogadott el olyan törvényt, amely ellenkezne az európai uniós joggal - jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke vasárnap a közszolgálati cseh hírtelevízió (CT24) vitaműsorában.

„Egyelőre nem aggódom. Magyarország eddig nem fogadott el olyan jogszabályt, amely ellenkezne az európai uniós jogrenddel” - válaszolta Jourová a műsorvezető felvetésére, miszerint aggódik-e a magyarországi helyzet miatt. Elmondta, hogy találkozott Varga Judit igazságügyi miniszterrel, akivel részletesen megvitatta a magyarországi döntéseket.

https://hvg.hu/itthon/20200419_Az_Europai_Bizottsag_alelnoke_szerint_a_magyar_intezkedesek_nem_ellenkeznek_az_europai_unios_joggal

Az érettségi kezdetén tetőzik a járvány Magyarországon

Ha hihetünk az Orbán Viktor által idézett szakértői véleménynek, különösen furcsa az a kormánydöntés, hogy az eredeti tervek alapján tartják meg az érettségit.

https://hvg.hu/elet/20200419_Az_erettsegi_kezdeten_tetozik_a_jarvany_Magyarorszagon

Főpolgármesteri Hivatal: A Pesti úti idősotthonnak volt orvosa

Folytatódik az adok-kapok a kormány és az ellenzéki vezetésű főváros között.

A Pesti úti idősotthon mindvégig rendelkezett főállású orvossal - közölte a Főpolgármesteri Hivatal Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója pénteken feltett kérdéseire válaszolva vasárnap az MTI-vel. Válaszukban azt írták: volt az otthonnak fő állású orvosa, akinek "kötelessége volt - sok egyéb mellett - az otthonban gondozottak egészségi állapotának folyamatos felügyelete".

Hollik Istvánnak arra a kérdésére, melyben arról érdeklődött: hagyták-e távozni a korábbi főállású orvost, úgy, hogy már voltak betegek az idősotthonban, nemmel feleltek, és megismételték, hogy az intézmény mindvégig rendelkezett fő állású orvossal.

Arra is nemmel válaszoltak, hogy titoktartásra kötelezték-e a korábbi főállású orvost. "Semmilyen ilyesmi" nem történt - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

https://hvg.hu/itthon/20200419_Fopolgarmesteri_Hivatal_A_Pesti_uti_idosotthonnak_volt_orvosa

Orvosi kamara elnöke: „Fokozódik a bizonytalanság és a feszültség az ellátórendszerben”

Kincses Gyula nyílt levélben Káslerhez fordult. Arra kéri, magyarázza el, mi történik.

 

„A mindennapi betegellátásban küzdő kollégák tömeges visszajelzése szerint az ellátórendszerben fokozódik a bizonytalanság és a feszültség, mert számukra ad hoc utasítások alapján, a célállapot és az odavezető folyamat ismerete nélkül zajlik az egészségügyi rendszer járványhelyzet miatti szükségszerű átszervezése” – kezdődik a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Kincses Gyula elnök által jegyzett nyílt levele, amit Kásler Miklósnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) tárcavezetőjének címeztek.

Mint írja, az egészségügy dolgozói egy – egy miniszteri levélből tudják meg a következő lépést, de nem tudják milyen ütemezésben, mire kell felkészülniük. Nem ismert, hogy milyen járványterjedési dinamika esetén milyen forgatókönyvhöz kell igazodniuk, számolniuk kell-e esetleges kirendelésükkel. A szakmailag nem indokolhatóan rövid határidejű átszervezések komoly orvosetikai – lelkiismereti problémákhoz vezettek.

https://m.magyarnarancs.hu/belpol/orvosi-kamara-kasler-nyilt-level-128952

Undorító stílusban gyalázza a Fidesz-szavazókat az SZDSZ volt kampányfőnöke

Magyar Hírlap

A Népszava szombati számában megjelent irományával már-már Bangóné patkányozását idéző mélységekbe süllyed Bruck Gábor, az SZDSZ és Demszky Gábor egykori kampánytanácsadója, aki minősíthetetlen stílusban gyalázza a Fidesz szavazóit és a vidéki embereket.

Az Alapjogokért Központ sajtószemléjében idéz néhány gondolatot az írásból, ezeket vesszük most át mi is csak szemléltetésként:

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200418-undorito-stilusban-gyalazza-a-fidesz-szavazokat-az-szdsz-volt-kampanyfonoke

2022: Orbán legyőzhető

Bruck András

Amerikai kampányguruk tonnaszám írják a cikkeket arról, hogyan lehet megbuktatni Donald Trumpot. Konferenciákat szerveznek, és tucatnyi könyvet raktak össze. A metódust érdemes követni, érdemes Magyarországon is elkezdeni az ellenzéki műhelymunkát.

A jó hír: Orbán nem tud választást nyerni. Egy közepesen felkészült és közepesen jól szervezett ellenzékkel szemben nincs esélye. Azért, mert az életünknek nincs egyetlen olyan szegmense, ahol Orbán és az ország jól teljesítene. Tízéves kormányzása teljes kudarc, és tíz magyarból hét érzi úgy, hogy gyenge és kiszolgáltatott. A rossz hír: az ellenzék mindezek ellenére képes elveszteni a választást. A 2022-es választáson 5-5,5 millióan fogunk szavazni. Jelenleg 2,3-2,7 millió ember támogatja Orbánt. Az ellenzék feladata világos: 200 ezer szavazót kell leszakítania a Fideszről, és egy részüket az ellenzéki oldalra csábítani. A szavazók átcsábítása rendkívül nehéz és lassú folyamat. Másfél, de inkább két év kitartó és konzisztens kampányt követel. A továbbiakban elmondom, hogy szerintem mitől lehet jó az ellenzék kampánya és hogyan érdemes erről gondolkodni.

 

https://nepszava.hu/3074849_2022-orban-legyozheto

Csizmadia László Magyar Hírlap

 A kísértet

A hazai politikai életben újra aktivizálódott a kommunizmus és a szélsőséges liberalizmus kísértete

Gyurcsány Ferencet – politikai és miniszterelnöki szerepvállalását, mindkét minőségében – a magyarok nagy többsége halottnak tekinti. Ő azonban párjának bevonásával feltámadást vizionál. Ezt a „műfajt” nem ilyen kaliberű embereknek adta meg Istenünk. Szellemként idézi kommunista elődjeit, ehhez hozzáteszi a Soros-féle liberálkapitalizmus gyarmatosító elképzelését, a nyílt társadalom szükségességét. Vágyaként megjelenteti Európa nemzeteinek megszüntetését. Föderalista szemléletű harcostársaival a globalizáció híveként számít a nemzetek Júdásainak járó haszonra. A kísértet azonban nem támadhat fel. Ez a szerep Jézusnak jutott, és a bűneikért vezeklő emberek várhatják az örök életet és a feltámadást.

A DK-s vezér kifosztotta a magyar embereket, és folyamatos kapcsolattartással, bűnszövetségben hasonszőrű politikustársaival szövetkezik Európa többi nemzetének lerombolására.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200418-a-kisertet

Hol vannak az új frontvonalak? (Lábjegyzetek a vidéki lakájmédiáról, a nyilvánosságról és a sajtószabadságról)

Először nem akartam hinni a fülemnek, de folytattam. Pontosabban, folytatni próbáltam kérdésemet, de a hőbörgő és huhogó hangok egyre erősebbek lettek. Ezért kicsit hangosabbra vettem, de csak egyre rosszabb lett. Újra próbálkoztam és nagy nehezen felvetésem végére értem, s eztán gyanútlanul hátranéztem. Megdöbbenéssel láttam, hogy a helyi, önkormányzati média emberei próbálták – egyébként sikerrel – megzavarni kérdésfelvetésemet. Alig hittem a szememnek. Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer itt tartunk. Aztán ez újra megismétlődött. A sajtótájékoztatóra érkező másik, nem a fideszes önkormányzati és nem a kormányzati médiához tartozó újságíró kérdezett. Most már szemtől szembe láttam, hogy félhangosan hogyan fejezik ki nemtetszésüket a valódi kérdéseket feltevő újságírókkal szemben a helyi „médiamunkások”. Bukóforduló, vagy rossz irányú paradigmaváltás? – ötlött fel bennem. Az újságírók mindig egyszerre kollégák, de ellenfelek is a hírversenyben. Féltik értesüléseiket és informátoraikat, itt is vannak kölcsönös rokon- és ellenszenvek, viták és barátságok, de ebben a furcsa elegyben természetes módon mégis mindig egy oldalhoz tartozónak tudtuk magunkat, még ha erről nem is beszéltünk sokszor. Mindez 2019. szeptember 16-án az orosházi művelődési ház kistermében történt, ahol Simonka Györgynek, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének kellett volna sajtótájékoztatót tartania az Orbán Viktor vezette kormány eddig végzett munkájáról.

https://nepszava.hu/3074850_hol-vannak-az-uj-frontvonalak-labjegyzetek-a-videki-lakajmediarol-a-nyilvanossagrol-es-a-sajtoszabadsagrol

 

ORBÁN KÜZDELME A TÖRTÉNELMI ELISMERÉSÉRT TÖKÉLETESEN MUTATJA A POPULISTA JOBBOLDAL ÖNÉRTÉKELÉSI ZAVARAIT

Orbán Viktor mostanában már épp úgy szereti előre történelmi magaslatokba helyezni magát, mint a többi önértékelési zavaros autokrata. Ezzel egyedül az a baj, hogy a jövő történészeinek már nem ő diktál.

Kevés biztosabb jele van az önértékelési zavaroknak annál, mint amikor valaki képtelen saját mércét felállítani maga számára, és csak mások elképzelt reakcióiból tudja megítélni, jól teljesít-e az életben vagy nem.

https://azonnali.hu/cikk/20200419_orban-kuzdelme-a-tortenelmi-elismeresert-tokeletesen-mutatja-a-populista-jobboldal-onertekelesi-zavarait

 

Az MSZP követeli, hogy halasszák el az érettségit, ha az a tervezett tetőzés másnapján lenne

Orbán Viktor miniszterelnök szakértői véleményekre hivatkozva ma délelőtt bejelentette, hogy a járvány tetőzése május 3-ra várható. Ilyen körülmények között a május 4-én kezdődő írásbeli érettségit megtartani nem lehet, mert ez súlyosan veszélyezteti mind az érettségiző diákokat és tanáraikat, mind az érettségiző fiatalok hozzátartozóit.

 

Az MSZP a miniszterelnöki bejelentésre tekintettel azt javasolja, hogy halasszák el az érettségit arra az időpontra, amit a járványügyi szakemberek megfelelőnek tartanak. Emellett azt is szükségesnek tartjuk, hogy amennyiben az érettségi belátható időn belül mégsem tartható meg, hozzák nyilvánosságra milyen módon kívánják meghatározni az érettségi érdemjegyeket.

– írja közleményben az MSZP, amit Kunhalmi Ágnes és Hiller István írtak alá.

https://24.hu/kozelet/2020/04/19/az-mszp-koveteli-hogy-halasszak-el-az-erettsegit-ha-az-a-tervezett-tetozes-masnapjan-lenne/

Újabb vállalatokhoz érkeznek katonák

A Gyermelyi tésztagyárához és a Kecskeméti Konzervgyárhoz is kiszállnak a törzsek.

https://hvg.hu/gazdasag/20200417_Ujabb_vallalatokhoz_erkeznek_katonak_dobozgyarat_is_iranyitanak

Vágy az új világ iránt – Kéri László: Egy szépreményű párt egyszemélyes politikai vállalkozássá lett

A mai Fidesznek semmi köze ahhoz a párthoz, amely 1990-ben épphogy bekerült a parlamentbe, s megtestesítette az új világ iránti vágyat. Azóta négyszer-ötször arcot váltott, szemérmetlenül idomulva az új idők kihívásaihoz. Ezt is felidézte lapunknak Kéri László politológus, amikor az első szabad választás 30. évfordulójáról beszélgettünk. Hozzátette, napjainkban kormányon olyan döntéseket hoznak, amelyek hosszú távon presztízsvesztést jelentenek, s ez immár velük szemben alakulhat át az új világ iránt vággyá.

 

https://168ora.hu/itthon/vagy-az-uj-vilag-irant-keri-laszlo-egy-szepremenyu-part-egyszemelyes-politikai-vallalkozassa-lett-184351

Ritkán látott ábrák a magyar koronavírus-járványról

A fertőzöttek, gyógyultak és elhunytak számáról minden nap érkeznek friss adatok. Akadnak azonban olyan számok, melyekről ritkábban esik szó. 

Napi adatközléseink során négy ábra segítségével helyezzük kontextusba a legfrissebb, koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatokat. Vannak azonban olyan információk, melyek ezekből vezethetők le, és talán egy újabb szemszögből világítják meg a magyarországi helyzetet. Részben azért, mert régiós viszonylatban teszi összehasonlíthatóvá a magyar adatokat. 

https://mfor.hu/cikkek/makro/ritkan-latott-abrak-a-magyar-koronavirus-jarvanyrol.html

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.