2020, április 2 - 08:25 Sajtószemle

Elkezdték széles körben tesztelni a japán influenzagyógyszert, ami a koronavírus ellen is hatékony lehet

A Fujifilm egyik leányvállalata, a Fujifilm Toyama Chemical bejelentette, hogy az utolsó fázisát indítják el az Avigan (vagy más néven favipiravir) nevű gyógyszerük tesztelésének, ami az eddigi vizsgálatok alapján az új koronavírusos fertőzések lefolyásának súlyosságát is enyhíti. 

Az Avigan egy alapvetően influenza ellen kifejlesztett gyógyszer, amiről először Csang Hszin-min, a kínai tudományos és technológiai miniszter egyik tisztviselője mondta azt, hogy látható mellékhatások nélkül, hatékonyan segítette a koronavírusos betegek felépülését. 

 

https://index.hu/techtud/2020/04/01/fujifilm_gyogyszer/

 

Csak filmekben láttuk eddig ilyennek a világot

2020-at Stephen King írta, mondja az egyik koronavírusmém. A világ legkülönbözőbb pontjairól ugyanazok a kicsit kísérteties, posztapokaliptikus hangulatú fotók érkeznek ezekben a napokban. Helyek, ahol máskor nyüzsögnek az emberek vagy az autók. Helyek, amik rendszerint tele vannak lüktető élettel. Helyek, amik most furcsák, álomszerűek, nyugodtak és szinte tökéletesen néptelenek, a véletlenül felbukkanó egy-egy magányos alak jelenléte is csak arra jó, hogy felidézze azt, ami hiányzik, és ráerősítsen az elhagyatottság érzetére.  

https://index.hu/kulfold/2020/03/26/kihalt_utcak_a_koronavirus_miatt_covid-19_new_york_tokio_pakisztan_uj-delhi_bangkok_london_barcelona_berlin_munchen_roma/

Hivatalos amerikai bírálat érkezett Orbán Viktor teljhatalmára

Az USA budapesti nagykövetségének közleménye szerint kerülni kell az alapvető jogok, köztük a sajtószabadság szükségtelen és időhatár nélküli korlátozását.

Az Egyesült Államok a legfontosabb emberi jogok és alapvető szabadságok szükségtelen korlátozásának elkerülésére szólítja fel a világszerte a COVID-19 vírus okozta pandémiával küzdő kormányokat. Az USA budapesti nagykövetsége által a Népszava rendelkezésére bocsájtott nyilatkozat szerint ideértendő a szabad sajtó azon képessége is, hogy informálja a közvéleményt a válságról és a kormányzati intézkedésekről. „Ezen jogok és szabadságok szükségtelen korlátozása pont akkor okoz kárt a vezetőkbe vetett közbizalomnak, amikor arra a legnagyobb szükség lenne. A világjárvány idején az egészség és az emberek biztonsága szempontjából létfontosságú az átláthatóság és a megbízható adatszolgáltatás” - szól a közlemény, amely szerint a kormányoknak nem lehet magasabb rendű feladatuk állampolgáraik biztonságánál és védelménél. „Minden szükségintézkedésnek a COVID-19 okozta válság kezelésére kell irányulnia. A kormányoknak biztosítaniuk kell, hogy a rendkívüli felhatalmazás korlátozott, a mostani válság leküzdéséhez elengedhetetlen időtartamra szóljon és azonnal megszűnjön, mihelyt arra már nincs szükség” - fejeződik be az amerikai diplomácia közleménye.

https://nepszava.hu/3073024_hivatalos-amerikai-biralat-erkezett-orban-viktor-teljhatalmara

Visszavonja a kormány a polgármesterek jogosítványainak korlátozásáról szóló törvényt

Továbbra is az eddigiek szerint lesznek gyakorolhatók a polgármesterek jogosítványai veszélyhelyzetben, a kormány eltekint az erre vonatkozó módosítási szándékától - nyilatkozta Gulyás Gergely szerdán az MTI-nek.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt közölte: az elmúlt hetekben éppen az ellenzék részéről érték kritikák azt a gyakorlatot, amely a polgármestereket jogosítja fel arra, hogy veszélyhelyzetben a védekezés érdekében a képviselő-testület jogaival éljenek.

A kedden benyújtott törvényjavaslat ezt a helyzetet kívánta orvosolni - mondta.

"Mivel azonban a szabályozás módosításának szándékával a szabályozás eddigi kritikusai ma már láthatóan nem értenek egyet, és a kormány a veszélyhelyzetben a lehető legszélesebb körű, pártpolitikai határokra tekintet nélküli összefogásra törekszik, ezért eltekint ettől a módosítástól, és a polgármesterek jogosítványai a veszélyhelyzetben továbbra is az eddigiek szerint gyakorolhatóak" - közölte Gulyás Gergely.

 

https://index.hu/kulfold/2020/04/01/gulyas_polgarmesterek_jogkore_visszavon/

 

ELŐZMÉNYEK

 

Túlhatalom: Gyámság alá vonnák veszélyhelyzetben a polgármestereket

Úgy tűnik, nem tetszik a kormánynak, hogy veszélyhelyzet idején a polgármesterek nagyobb mozgástérrel rendelkeznek. Pláne úgy, hogy ellenzéki településvezetők is vannak köztük, főleg Budapesten. Be is nyújtottak egy olyan törvényjavaslatot, amelynek egyik – jól elrejtett – bekezdése szerint a polgármesterek fölé emelnék a védelmi bizottságokat és azok vezetőit. Azaz, a fővárosban például a kormánypárti Sára Botondot.

Nemcsak a kormányt illetik meg különleges jogosítványok veszélyhelyzet idején, hanem a polgármestereket is. A katasztrófavédelmi törvény kimondja, hogy „veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja”. Ez az a törvényi felhatalmazás, amely miatt a kormányoldali sajtó bírálta Karácsony Gergelyt és erős sarkítással teljhatalmáról beszélt.

Ennek azonban gyorsan véget vetnének. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter neve alatt kedden benyújtottak egy törvénymódosító javaslatot, amely azt a nem sokat mondó nevet viseli, mint „egyes közigazgatási tárgyú törvények módosításáról, valamint ingyenes vagyonjuttatásról”. Végignézve a szöveget, több tucat jogszabályon módosítana, ez az iskolapéldája a salátatörvénynek.

https://magyarhang.org/belfold/2020/04/01/tulhatalom-gyamsag-ala-vonnak-veszelyhelyzetben-a-polgarmestereket/

Íme a bizottsági vezetők, akik a polgármesterek gyámjai lennének

lista

https://444.hu/2020/04/01/ime-a-bizottsagi-vezetok-akik-a-polgarmesterek-gyamjai-lennenek

Törvény törölné el a városligeti változtatási tilalmat

Mint azt ma megírtuk, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes éjjel benyújtott egy salátatörvény-tervezetet, amely alapján számos jogszabály módosítását tervezi a kormány a veszélyhelyzetben.

A fővárosi önkormányzat idén februárban hozott döntést arról, hogy változtatási tilalmat rendel el a Városliget területére. A döntés arról szól, hogy a Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) tervezett módosításának elfogadásáig változtatási tilalmat rendelnek el a Városligetre. A VÉSZ módosítása pedig azt a korábban deklarált fővárosi célt takarja, hogy a főváros nem akar a Városligetben olyan beruházást, amelynek a kivitelezése még nem kezdődött el, ezen belül különösen nem akarja az Új Nemzeti Galéria megépítését. 

https://index.hu/belfold/2020/04/01/torveny_torolne_el_a_varosligeti_valtoztatasi_tilalma

A CNN a Fülöp-szigetek diktátorához hasonlítja Orbán Viktort a felhatalmazási törvény miatt

Az amerikai hírcsatorna a hataloméhes politikusokról írt cikkében emlékezett meg Orbán Viktorról.

Az "Alig várják a hataloméhes vezetők, hogy kihasználják a koronavírus-krízist" című cikkben emlékeztetnek arra, hogy az Orbán Viktort határozatlan időre tulajdonképpen korlátlan hatalommal felruházó törvény többek között az újságírók szankcionálására is lehetőséget ad. A CNN is megemlíti, hogy Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök ma a Twitteren azt írta, hogy Magyarországot ki kellene zárni az Európai Unióból.

A cikkben megszólal Brian Klaas, a University College London docense, aki szerint Magyarországon aláássák a demokratikus alapelveket. Szerinte Orbán ugyanúgy ragadta magához a hatalmat, mint Rodrigo Duterte elnök a Fülöp-szigeteken.

Az amerikai hírcsatorna szerint a döntések ellen küzdőknek azért van nehéz dolguk, mert Orbánék tulajdonképpen mindent meg tudnak magyarázni a koronavírus elleni harccal, ráadásul a jogszabályokat is betartják.

https://hvg.hu/vilag/20200401_Hatalomehes_vezetokrol_ir_a_CNN_a_magyar_felhatalmazasi_torveny_utan

Karácsony: Ez a javaslat emberéletekbe is kerülhet

hvg.hu: A javaslat célja a veszélyhelyzet elleni védekezés összehangolása lehet. Nem látja indokoltnak egy ilyen esetben, hogy minden egy kézben legyen? Ha nem, miért nem?

K. G.: Nem tudom, mi a javaslat célja, de hogy mi lehet a következménye, az sajnos világos: emberéletekbe is kerülhet. Az összehangolt védekezéshez az önkormányzatok segítése, támogatása lenne szükséges, nem pedig a kiiktatásuk a gyors döntéshozatalban. Mi polgármesterek ismerjük az intézményrendszerünket, szociális és egészségügyi ellátórendszerünket, mi tudjuk ezeket gyorsan működtetni. Egy kormányzati kinevezettekből, katonákból, rendőrökből, katasztrófavédelmi tisztekből álló, választói legitimáció nélküli testület erre nem képes. Hogyan is lehetne az? Egyetértek azokkal a lépésekkel, amelyek a járvány megfékezésével kapcsolatos ügyekben azonnali döntési jogot biztosít az eljárni képes választott vezetőknek. De ezen vezetők közé a polgármesterek is beletartoznak.

https://hvg.hu/itthon/20200401_Karacsony_torvenyjavaslat_kormany_veszelyhelyzet_koronavirus

Karácsony: Öncélúan likvidálnák a települések önállóságát

A főpolgármester tegnap több miniszterrel és államtitkárral is beszélt, mégsem szólt neki senki előre, hogy elvonná a kormány a döntési jogköreit a veszélyhelyzetben. Karácsony Gergely szerint ideje lenne észrevenni, hogy ezt a válságot nem tisztekkel, sokkal inkább tesztekkel lehet kezelni. Miniinterjú.

https://index.hu/belfold/2020/04/01/karacsony_gergely_miniinterju_veszelyhelyzet_jogkorok/

A dán néppártiak a Fidesz kizárását kérik, a luxemburgi kormány politikai karantént javasol Magyarországnak

Az uniós biztosok szerdai ülésükön külön tárgyaltak a magyar koronavírus-törvényről. Az Európai Bizottság az összes tagállamban bevezetett rendkívüli intézkedést meg fogja vizsgálni – jelentette be az intézmény vezető szóvivője, Eric Mamer. 

A magyar koronavírus-törvény elfogadása komoly hullámokat vetett az európai politika többi színterén is. Az Európai Néppárt egyes tagpártjai ismét a Fidesz kizárását követelik. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerint a magyar kormányt kellene karanténba helyezni az uniós döntéshozatalban.

 

DONALD TUSK, A JOBBKÖZÉP PÁRTCSALÁD ELNÖKE PEDIG LÉNYEGÉBEN EGY VÍRUSHOZ HASONLÍTOTTA ORBÁN VIKTOR POLITIKÁJÁT,

és úgy gondolja, az EU nem éli túl a koronavírus okozta válságot, ha a magyar miniszterelnök logikája győz.

 

https://index.hu/kulfold/eurologus/2020/04/01/neppart_kizaras_orban_virus_politikai_karanten/#

 

Schmidt Mária alapítványa luxusingatlanokat kaphat, a polgármesterek béklyót Semjén salátatörvényével

Többek között két nagy értékű budai ingatlan ingyenes tulajdonba adását is tartalmazza az az 57 paragrafusból álló törvénytervezet, amit Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes nyújtott be kedd éjjel, éjfél előtt néhány perccel. A tervezet 50. paragrafusa szerint a Schmidt Máriához tartozó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány tulajdonába kerülne a Budapest XII. kerületében található, helyi védelem alatt álló Határőr út 35. szám alatti ingatlant, valamint a szintén a kerületben lévő Istenhegyi út 92. szám alatti ingatlant. Előbbiben a XX. Század Intézet működik, melynek igazgatója Schmidt Mária, és ahol tavaly augusztusban az intézet munkatársainak nagy része köztük az akkori igazgató, Lánczi Tamás felmondott a sorozatos belső vitákat követően. A törvény indoklása szerint az ingyenes vagyonjuttatásra azért van szükség, mert az esedékes felújítási munkálatokat így lehet jogilag rendezett körülmények között elvégezni.

 

https://nepszava.hu/3073042_schmidt-maria-alapitvanya-luxusingatlanokat-kaphat-a-polgarmesterek-beklyot-semjen-salatatorvenyevel

 

Ez nem tréfa! - Ezek a giga Orbán-csomag kereskedelemre vonatkozó javaslatai

Várhatóan április 6-án, vagy 7-én hirdeti ki Orbán Viktor a hatalmas gazdasági mentőcsomagot, amihez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara összeállította a kríziscsomagok után, most külön az ágazatspecifikus javaslatait is. Egy kis ízelítő a legfontosabb, kereskedelmi ágazatot érintő pontokból: az élelmiszerüzletekben a vásárlókkal kapcsolatba kerülők kapjanak védőfelszerelést; forgalomcsökkenés mértékétől függő bérleti díj módosítás jöhessen létre az üzletek bérlői és bérbeadói között; átütemezhetőek legyenek a hitelszerződések; legyen egységes nyitvatartása a boltoknak és munkaerőhiány esetén ez akár egy rövidebb időszak is lehessen; az érintett üzletágak az adóelőlegekre fizetési haladékot kapjanak.

 

Itt vannak a részletek

 

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20200401/ez-nem-trefa-ezek-a-giga-orban-csomag-kereskedelemre-vonatkozo-javaslatai-423456

 

Itt nézheti vissza az operatív törzs mai sajtótájékoztatóját

mfor.hu

Minden, amit a kormány szerint tudnunk kell a koronavírus-járványról április elsején.

https://mfor.hu/cikkek/makro/kovesse-velunk-eloben-az-operativ-torzs-mai-sajtotajekoztatojat-20200401.html

 

Húszra nőtt a koronavírus halálos áldozatainak száma Magyarországon

Újabb 4 ember vesztette életét Magyarországon koronavírus-fertőzésben. Az elhunytak száma ezzel 20 főre nőtt, írja a koronavirus.gov.hu. A kormányzati oldal tájékoztatása szerint a négy elhunyt személy mindegyike krónikus betegséggel küzdő idős beteg volt, valamennyien szív- és érrendszeri alapbetegségben szenvedtek. A közzétett adatok szerint egy 86 és egy 67 éves nő, valamint egy 66 és egy 91 éves férfi halt meg.

 

https://index.hu/belfold/2020/04/01/nott_a_halalos_aldozatok_szama_magyarorszagon/

 

Tizenhét fertőzött van lélegeztetőgépen Magyarországon

Három repülőgép érkezett szerdán Magyarországra különféle védőfelszerelésekkel, például maszkokkal, amiket elsősorban egészségügyi dolgozók kapnak. További három gépet is várnak még ma. A regisztrált fertőzöttekből 17 ember van lélegeztetőgépen, hat százalék pedig intenzív ellátásra szorul. Az operatív törzs szerint az adatkezelési szabályok szerint jártak el, amikor sorszámmal, életkorral és nemmel részletezve közölték a fertőzöttek és elhunytak adatait. A TASZ szerint viszont jogsértők voltak. A szerdai sajtótájékoztatón elhangzottak összefoglalva.

https://index.hu/belfold/2020/04/01/koronavirus_magyarorszagon_operativ_torzs_aprilis_1_sajtotajekoztato/

New Yorkban lassan súlyosabb a helyzet, mint Vuhanban

Donald Trump elnök a kezdetektől lekicsinylette az új koronavírus jelentette veszélyt, kormánya a bürokrácia technikai malőrjei és belharcok miatt nem tudott reagálni a vírusra. Másfél hónap tétlenséget követően mára az Egyesült Államok vált a legfőbb gócponttá, és bár az utóbbi napokban ott is megindult az állami mobilizáció, a járvány java a jelek szerint még hátra van.

https://index.hu/kulfold/2020/04/01/usa_amerikai_donald_trump_koronavirus_valsag_valsagkezeles_jarvany/

Magyarországon 500, világszerte 850 ezer fölött a fertőzések száma – a koronavírus-járványról percről percre

Újabb négy koronavírussal fertőződött beteg halt meg Magyarországon, miközben már 525 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót. Az amerikai elnök szerint a koronavírus "gonoszabb", mint az influenza. Spanyolországban ötödik napja nem csökken 800 alá a halálos áldozatok száma. Olvassa a legfontosabb híreket a járványról itt, percről percre tudósításunkban!

https://hvg.hu/itthon/20200401_koronavirus_fertozes_jarvany_percrol_percre_aprilis_1

Minisztériumi embereket küldenének a színházakhoz

A Semjén Zsolt által benyújtott salátatörvény – amelynek értelmében a veszélyhelyzet alatt gúzsba kötnék a kormány a polgármestereket – több fontos változást is tartalmaz. Például

minisztériumi delegáltakkal duzzasztanák fel a színházi felügyelőbizottságokat.

Ugyanis a benyújtott törvényjavaslat módosítaná az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló jogszabályt is.

A jövőben három helyett öt tagból állna az állami finanszírozással is bíró színházak felügyelőbizottsága, három tagot pedig a minisztérium delegálna és hívna vissza a bizottságokból.

Szinte az ország összes színháza olyan intézmény, amelyik állami fenntartással is bír, ezek alól csak a főváros által korábban átvett Katona József Színház, Örkény Színház, Radnóti Színház, Trafó és Szabad Tér Színház a kivételek.

A felügyelőbizottságok őrködnek a törvényes működés felett, illetve ezek a bizottságok rendelhetnek el vizsgálatot, ha bármilyen (szexuális, etikai vagy gazdasági) visszaélést észlelnek.

https://hvg.hu/elet/20200401_Miniszteriumi_embereket_kuldenenek_a_szinhazakhoz

New Yorkban már annyi halott van, hogy hűtőkamionokban tárolják a holttesteket

A város 45 nagy hűtőkamiont vett, illetve kapott, mert a halottasházak megteltek.
 

https://hvg.hu/vilag/20200401_New_Yorkban_mar_annyi_halott_van_hogy_hutokamionokban_taroljak_a_holttesteket

Kurz mindenkit tesztelni akar

Szerdán hajnalban átlépte a 10 ezres határt Ausztriában a koronavírussal fertőzöttek száma, a legtöbb megbetegedést, 2360-at továbbra is Tirolból jelentettek.

https://nepszava.hu/3073053_kurz-mindenkit-tesztelni-akar

A berettyóújfaluiak két nap alatt összedobtak 14 milliót a koronavírus tesztelésére alkalmas készülékre

Csupán 48 óra telt el a felhívásunk óta, és örömmel jelenthetem be, hogy a PCR laboratóriumi vizsgálókészülék ára közadakozásból már rendelkezésre áll az Alapítvány számláján!

– áll a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház közleményében.

A kórház szerdán kezdett gyűjteni a koronavírus tesztelésére és kimutatására alkalmas PCR készülékre, ami 14 millió forintba kerül. Ezt péntekre össze is dobták cégek, magánszemélyek, és az önkormányzat is beszállt.

„Nagy örömmel és büszkeséggel tölt el minket, hogy egy ilyen nagyszerű, összetartó és segítőkész közösséget szolgálhatunk, és bízunk benne, hogy továbbra is megfelelünk a belénk vetett bizalomnak” – írják lelkendezve, és egyúttal arra is kérik az embereket, hogy lehetőségeikhez mérten támogassák továbbra is a kórház alapítványét, „hiszen ennek a műszernek a működéséhez folyamatosan kell megvásárolni a szükséges szetteket, melyek több ezer forintba kerülnek vizsgálatonként”!

https://24.hu/belfold/2020/03/27/koronavirus-berettyoujfalu-pcr/

Zuhanórepülésbe váltott a forint, már a 375 forintos eurótól félhetünk

Újabb és újabb mélypontokra kerül a forint, az ok az elégtelen kormányzati mentőcsomag és a „felhatalmazás” diktatúra-törvény, amely sorra veri ki a biztosítékot még az Orbánnal lojális demokráciában is.

https://nepszava.hu/3073035_zuhanorepulesbe-valtott-a-forint-mar-a-375-forintos-eurotol-felhetunk

A pártok támogatottságát elkerülte a járvány

A Fideszre szavazna a biztos pártválasztók 50 százaléka.

A biztos pártválasztóknál a Fidesz 50 százalékon áll, második itt is a DK 16 százalékkal. A Jobbik és a Momentum 9-9 százalékot, az MSZP 7 százalékot kapott ebben a kategóriában. Az LMP, a Mi Hazánk Mozgalom, a Kétfarkú Kutyapárt és a Párbeszéd egyaránt 2-2 százalékot ért el az elkötelezett választók körében. A Fidesz a legerősebb párt valamennyi társadalmi csoportnál, de nagyon magas a támogatottsága a 60 év felettiek (39 százalék), az alapfokú végzettségűek, a szakmunkások (35-35 százalék) és a falvakban élők között (36 százalék). A párt a leggyengébb eredményt (21 százalék) a 30 év alattiaknál érte el, de a fiataloknál is első helyezett.

https://nepszava.hu/3073006_a-partok-tamogatottsagat-elkerulte-a-jarvany

Megszűntek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok

A kormányhoz lojális bírákkal megerősített Kúria megkerülhetetlen, döntése pedig megkérdőjelezhetetlen lesz.

https://nepszava.hu/3072807_megszuntek-a-kozigazgatasi-es-munkaugyi-birosagok

Varga Judit az ARD-nek: A felhatalmazási törvény egyedülálló Európában

Demokratikus a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter az ARD német közszolgálati televíziónak. A parlament bármikor visszavonhatja a kormánynak adott felhatalmazást, ami “egyedülálló Európában” – mondta a miniszter.

Hozzátette, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet megszűnéséről is a törvényhozás dönt. Az ARD Tagesschau című híradóműsorában közölt összeállításában megszólaltatták Szabó Tímeát, a Párbeszéd frakcióvezetőjét is, aki aláhúzta, hogy a kormány az utóbbi tíz évben mindig felhasználta a hatalmát a demokrácia és a jogállamiság kiüresítésére. Garanciára van szükség arról, hogy ezt nem teszi meg ismét a járvány elleni védekezés ügyében – mondta az ellenzéki politikus.

https://24.hu/belfold/2020/03/31/koronavirus-felhatalmazasi-torveny-varga-judit/

Hatszor kérdezték meg Varga Judittól, hogy miért nincs határideje a kormány rendkívüli felhatalmazásának

Magyar kormánytagtól szokatlanul hosszú, több mint 15 perces tévéinterjút adott egy független nemzetközi csatornának Varga Judit igazságügyi miniszter. Az osztrák közszolgálati ORF csatornájának riportere folytatott tanulságos beszélgetést a politikussal kedden este. Az adást itt lehet megtekinteni. 

https://444.hu/2020/04/01/hatszor-kerdeztek-meg-varga-judittol-hogy-miert-nincs-hatarido-a-felhatalmazasi-torvenyben

Varga Judit a védekezésről szóló törvényről beszélt az osztrák sajtónak

MTI MAGYAR NEMZET

A koronavírussal szembeni védekezésről szóló törvény addig lesz hatályban, amíg a veszélyhelyzet fennáll – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter kedd este az ORF osztrák országos közszolgálati televízió Zeit im Bild című műsorában.

Varga Judit alaptalan vádaknak nevezte a kormányt ért bírálatokat. Leszögezte: Európában divat bírálni Magyarországot, mivel a nyugat-európai médiákat uraló liberális mainstream elutasítja azt a politikust, aki nem ért egyet velük. Emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány szabad választásokon egymást követően három alkalommal is kétharmados többséget kapott. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Magyarország több fontos kérdésben is konzervatív nézeteket képvisel. „Igazi európaiak vagyunk, de kritikusak, és emiatt támadnak bennünket” – tette hozzá.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/varga-judit-a-vedekezesrol-szolo-torvenyrol-beszelt-az-osztrak-sajtonak-7954754/

Koronavírus: a milliárdokat érő üzlet

TŰZFALCSOPORT MAGYAR NEMZET

Miközben a balliberális sajtó csodálattal adózik Soros Györgynek, amiért az 1 millió eurót adományozott a kegyencei által irányított fővárosnak – ez egyébként az egyetlen ismert felajánlása a koronavírus-járvány kezdete óta, nem számítva azt a pénzt, amit a COVID-19-cel összefüggő Trump-ellenes médiakampányra adott a demokratáknak –, talán érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy ez az összeg csupán a töredéke annak, amit a katasztrófán eddig megkeresett – írja a Tűzfalcsoport.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/koronavirus-a-milliardokat-ero-uzlet-7954592/

Nem imponál nekik a valóság

AZ IGAZMONDÁS MÁSODLAGOS AZ ELLENZÉKI VÉLEMÉNYEK TARKABARKA PILLANGÓSEREGÉBEN

Szánthó Miklós MAGYAR NEMZET

A rosszindulat, a hitványság és egyéb hasonlók mellett a félreértésekre még okot adhatott a kormány (mint utólag bebizonyosodott, túlzott) jóindulata. A hétfőn elfogadott „koronavírus-törvény” ugyanis valóban úgy rendelkezik, hogy „az Országgyűlés felhatalmazza a kormányt, hogy a veszélyhelyzetben az alaptörvény 53. cikk (1) és (2) bekezdése szerinti kormányrendeletek hatályát a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbítsa”. A trollkodás pitvarában didergők ezt úgy interpretálták, hogy „lám-lám, a kormány elismerte”, magának a veszélyhelyzetet kihirdető rendeletnek a meghosszabbításához is kell a parlamenti jóváhagyás, mivel a szövegben szerepel az 53. cikk (1)-re való utalás.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/nem-imponal-nekik-a-valosag-7954160/

Százezer felett van a fertőzöttek száma Spanyolországban

Spanyolországban százezer felett van az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké meghaladta a kilencezret – közölte a spanyol egészségügyi minisztérium szerdán.

A szaktárca napi összesítése szerint egy nap alatt 7719 új esetet jelentettek, ezzel az eddig regisztrált fertőzések 102 136-ra emelkedtek. A SARS-CoV-2-vírus okozta Covid-19-megbetegedés következtében kedd óta 864-en hunytak el, összesen pedig 9053-an.

A kórházi ellátásra szorulók száma 2175-tel emelkedett, egészségügyi intézményben eddig 51 418 beteget kezeltek a fertőzéssel összefüggésben.

Súlyos állapotuk miatt 265 embert szállítottak intenzív osztályra az elmúlt 24 órában, ilyen terápiát összesen 5872 páciensnél kellett alkalmazni.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/szazezer-felett-van-a-fertozottek-szama-spanyolorszagban-7955954/

Mortalitás-tanmese

Bayer Zsolt MAGYAR NEMZET

Ahogy a múltkor jeleztem, a „Hajrá, vírus!” mezben és sálban járó ellenzéki drukkerek mindig elő tudnak venni egy újabb „hangszert”, amin eljátsszák, miért nálunk a legrosszabb a helyzet a világon és miért Orbán a legkevésbé kompetens személy a járvány kezelésére. Bezzeg ők…! Az egyik ilyen sípjuk napok óta, hogy „Magyarországon a legmagasabb a mortalitás”, „Magyarországon kiemelkedően magas a mortalitás”. Ehhez pedig mindig mellékelnek egy értelmetlen és értelmezhetetlen arányszámot, azt bizonyítandó, hogy idehaza azért halnak meg olyan „sokan” (mihez képest is?), mert itt minden el van rontva, semmi sem működik, szegény magyarok értelmetlenül és ok nélkül hullanak, mint a legyek, illetve dehogy ok nélkül! Az ok neve: Orbán Viktor.

Végtelen aljasságuk és ostobaságuk azért is derül ki teljes bizonyossággal, mert más országok esetében képesek leírni a valóságot.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/mortalitas-tanmese-7953830/

Ellenzéki politikus: a balliberális ellenzékre rázúdult a népharag, amiért akadályozták a védekezést

BORDÁCS BÁLIN ORIGO

"Hogy stílusos legyek: ezt már elk*rtátok fiúk. Nem kicsit, nagyon. Együtt, Ferivel." - Gyurcsány Ferenc elhíresült szavaival üzent a koronavírus-törvény elfogadását gátoló pártoknak Volner János, független országgyűlési képviselő szerdai posztjában. A politikus úgy látja, hogy a koronavírus okozta válsághelyzettel - a migrációs válságot követően - ismét sorsfordító esemény jött el a politikában, azonban ezt az ellenzék képtelen felfogni.

https://www.origo.hu/itthon/20200401-volner-janos-a-koronavirusjarvanyrol.html

Soros-panaszáradat a magyar kormányra

Hazugságokkal támadja a hazai rendelkezéseket, újságírók bebörtönzésével riogat újabb kiáltványában a Liberties

Kacsoh Dániel Magyar Hírlap

Magyarországon nincsenek független bíróságok, sem tiszta választások – állapítja meg a koronavírus-járvány kapcsán a szabadságjogok védelmében kiadott közlemé­nyében a Liberties. Megszólalt az Open Society Foundations is.

Ismerős politikai lózungokkal és hazugságokkal ment neki ismét a magyar kormánynak a Soros-féle berlini székhelyű Liberties nevű szervezet. A koronavírus-járvány elleni védekezés kapcsán kifejezetten a szabadságjogokkal foglalkozó, korábban Brüsszeltől az NGO-k számára nagyobb uniós támogatást kilobbizó, egyelőre azonban jórészt Soros György pénzéből gazdálkodó csoport legújabb kiáltványában is diktátorozik. 

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200331-soros-panaszaradat-a-magyar-kormanyra

Dél-Olaszország puskaporos hordó, miközben északon már látni az alagút végét

Az olasz kormány a járvány csúcspontjához közeledve lassan felteheti magának a kérdést: mi lesz ezután? De ehhez előbb az kell, hogy a jóval szegényebb és kevésbé fejlett déli tartományok is átvészeljék a vírust.

https://24.hu/kulfold/2020/04/01/koronavirus-olaszorszag-jarvany-terjedese-lassulasa-deli-regiok/

Rákérdezett az egészségügyi dolgozók szűrésére az operatív törzsnél, a rémhírterjesztés következményeire figyelmeztették

Miért nem kapnak szűrést azok az egészségügyi dolgozók, akik nap mint nap ki vannak téve a fertőzésveszélynek, miközben az úszókat tünetmentességük ellenére letesztelték koronavírusra?

– ez volt a lényege annak a kérdésnek, amelyet olvasónk küldött az operatív törzsnek, miután kedden kiderült, hogy az úszóválogatott több tagjának koronavírustesztje pozitív lett.

Az ügyeleti központ válaszában azt írta, hogy az úszók tesztelésének körülményeiről nem áll módjukban tájékoztatást adni. Azt viszont megjegyezték, hogy számos olyan ellátó intézmény van, ahol rendszeresen szűrik a dolgozókat, illetve hogy az illetékes szervek igyekeznek mindent megtenni azért, hogy az egészségügyi dolgozók biztonságos körülmények között dolgozzanak.

Olvasónk jobb híján magában nyugtázta az operatív törzs válaszát, csakhogy

nem sokkal később újabb levelet kapott az ügyeleti központtól, ebben elküldték neki a büntető törvénykönyv rémhírterjesztésről szóló paragrafusát,

amit a felhatalmazási törvény elfogadásával szigorított hétfőn az Országgyűlés.

https://24.hu/belfold/2020/04/01/egeszsegugyi-dolgozok-szurese-kerdes-operativ-torzs-remhirterjesztes/

Tíz évre titkosítanák Mészáros Lőrinc sokmilliárdos vasútprojektjét a koronavírus miatt

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes éjjel benyújtott egy  salátatörvény-tervezetet, amely alapján számos jogszabály módosítását tervezi a kormány a veszélyhelyzetben. Ezzel egy időben beadásra került egy másik javaslat is, amely a Budapest–Belgrád-vasútvonal felújításával kapcsolatos. A vonalat kínai segítséggel újítja fel az állam, a  beruházás összértéke 2,078 milliárd dollár – közel 590 milliárd forint –, amit a magyar állam és a kínai Eximbank  közösen finanszíroz. Ez lesz Magyarország történetének egyik legnagyobb vasúti beruházása. Az állam 15 százalékot áll, a maradék 85 százalékot pedig a kínaiak hitelezik. 

https://index.hu/gazdasag/2020/04/01/tiz_evre_titkositanak_a_belgardi_vasut_felujitasanak_reszleteit

Magyar tudósok elkészítették a Korona-vírus kisoskost

Szerdától olvasható a neten a Korona-vírus kisokos, egy rendkívül alapos, és mégis nagyon közéthető oldal, ahol tudományosan ellenőrzött információkat osztanak meg a szerzők a járványról. 

Hogyan terjed? Hogyan lehet védekezni ellene a hétköznapokban? Hogyan és mit érdemes fertőtleníteni? Mik a tünetek? Hogyan tesztelnek? Hogyan kell ápolni a betegeket otthon, és hogyan ápolják őket a kórházban?

Rövid, közérthető nyelven, néha viccesen megírt szócikkekbe rendezték össze a válaszokat magyar biológusok, akiknek munkáját orvosok lektorálták, és egy matematikus készítette el számukra a felületet. A tudósok önkéntes munkáján alapuló oldal még bővül majd, és kérdésekre is igyekeznek válaszolni. 

https://444.hu/2020/04/01/magyar-tudosok-elkeszitettek-a-korona-virus-kisoskost

Burkolt kamatemeléssel reagált az MNB a forint zuhanására

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött, az eszköz a bankrendszer likviditásának 0,9 százalékos alapkamaton való lekötésével segíti a hatékonyabb likviditáskezelést.

Az MNB jelezte: kiemelt figyelemmel kíséri a likviditási folyamatok alakulását. Az elmúlt hetek likviditási folyamatai és a likviditás bankok közötti egyenletlen eloszlása egy likviditáslekötő betéti eszköz bevezetését indokolják. Az egyhetes betéti eszköz fix kamatozású és az O/N betéti eszköz -5 bázispontos kamatával szemben 0,9 százalékos alapkamatot fizet. Az eszközt a jegybanki monetáris politikai partnerkör tagjai vehetik igénybe.

https://444.hu/2020/04/01/burkolt-kamatemelessel-reagalt-az-mnb-a-forint-zuhanasara

Kínai járványügyi szakember figyelmezteti Európát: tessék maszkot hordani!

A kínai járványügyi központ vezetője szerint időt kell nyerni addig, amíg a megfelelő gyógyszer elérhető lesz a betegségre.

 

"Nagy hiba", ha nem viselünk maszkot a járvány idején - mondta Science magazinnak George Gao, a kínai járványügyi központ vezetője.

Gaót az interjúban kérdezték arról, hogy más országok miben hibáznak:

"Ez a vírus cseppfertőzéssel és szoros kontaktusokkal terjed. A cseppek nagyon fontosak - maszkot kell hordani, mert ha az ember beszél, ezek a cseppek folyamatosan jönnek a szájából. Nagyon sok embernek van tünetmentes, vagy tünetek előtti fertőzése. Ha ők is hordanak maszkot, az megelőzheti, hogy a vírust tartalmazó cseppek kijussanak és megfertőzzenek másokat."

 

https://magyarnarancs.hu/katasztrofa/kinai-jarvanyugyi-szakember-maszkok-128379

 

Szabad szemmel: hatalmas a felzúdulás, mégis meghökkentően elnézőek Orbánnal az EU vezetői

Nemzetközi sajtószemle, 2020. április 1.

 

https://nepszava.hu/3073003_szabad-szemmel-hatalmas-a-felzudulas-megis-meghokkentoen-elnezoek-orbannal-az-eu-vezetoi

 

A krízis alatt is teljes bért fizet a magyar IKEA, és még jótékonykodni is marad erőforrása

100 millió forintot ajánl fel az IKEA a járvány által leginkább érintett önkormányzatoknak és civil szervezeteknek, jelentette be a cég. Eddig közel 800 kilogramm élelmiszert adományoztak a rászorulóknak, és a budapesti kórházak dolgozóinak is szállítottak ételt. A saját munkatársaikról sem feledkeznek meg:

egyelőre mindenki megkapja a teljes fizetését.

„Az Örs vezér téri áruházunk parkolójában ingyenes parkolási lehetőséget biztosítunk hétköznapokon. További termékadományok kapcsán egyeztetések folynak, több szervezettel felvettük a kapcsolatot. Segítünk ápolók és orvosok átmeneti otthonainak berendezésében. Civil szervezetek számára textilt adományozunk, amelyből maszkokat varrhatnak” – írja közleményében Mounia El Hilali, az áruházlánc regionális kereskedelmi vezetője.

https://forbes.hu/legyel-jobb/a-krizis-alatt-is-teljes-bert-fizet-a-magyar-ikea-es-meg-jotekonykodni-is-marad-eroforrasa/

 

Üzleti érzék: 6,75 milliárdot adott a kormány két milliárdosnak egy élménysütödére, az egyikük Tiborcz István üzlettársa

A kormány 6,75 milliárd forint támogatást adott a Lipóti Tóth és Társai Zrt.-nek egy hatvani sütőipari üzem létrehozására, a támogatási szerződést február 26-án írták alá – derül ki a Pénzügyminisztérium által közzétett adatokból.

A Lipóti Tóth és Társa Zrt.-t a Lipóti pékségek alapítója, Tóth József Péter alapította, aki nem mást vett maga mellé tulajdonostársnak, mint

Tiborcz István gyakori üzlettársát, Paár Attilát. 

Paár az ország 29. leggazdagabb embere 43 milliárdos vagyonnal, Tóth javai a becslés szerint 6-8 milliárd forintot érnek.

Az üzlettársak új gyár és logisztikai központ létrehozására készülnek a hatvani ipari parkban, ahol a tervek szerint 50 ezer négyzetméteren alakítják ki a Lipóti Pékség Sütőüzem és Élményközpontot 

 

https://168ora.hu/itthon/elmenysutode-hatvan-allami-tamogatas-lipoti-pekseg-paar-attila-tiborcz-istvan-penzugyminiszterium-183640

 

Lapszemlénk a világból - Helga Schmidt: Orbán Viktor kényszerszünetre küldte a parlamentet, hogy egymaga alakíthassa a politikát

Karanténba került a magyar jogállamiság. Orbán kormányfő, a koronaválságot ürügyként felhasználva biankó csekket állíttatott ki magának.

Most gyakorlatilag a parlament nélkül kormányozhat. Kényszerszünetre küldte, hogy egymaga alakíthassa a politikát. Egyszerűen, rendeletekkel.

Így kezdődött a német közszolgálati műsorszóró egyes csatornájának, az ARD-nek a kommentárja, amelyet Helga Schmidt brüsszeli tudósító fogalmazott meg.

 

https://168ora.hu/itthon/lapszemle-183693

 

Összesen 29 ingatlant kapnak meg ingyen az államtól az egyházak Semjén Zsolt javaslata szerint

 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedden este megjelent törvényjavaslata megerősítené az egyház szerepét a szociális és gyerekvédelmi ellátások terén.

Ennek megfelelően az állam 29 ingatlant – idősotthonokat, fogyatékossággal élő embereket ellátó intézményet – adna ingyen egyházi tulajdonba. Ezekben a házakban most is az egyházak gondozzák a lakókat, csakhogy az ingatlanok eddig az állam kezében voltak. 

Tíz esetben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület lenne az új tulajdonos, kilenc esetben a református egyház, valamint az evangélikus és a görögkatolikus egyház is kapna ingatlanokat – írja a 444.

A lista itt olvasható.

Semjén zsolt egy másik keddi javaslata szerint Schmidt Mária alapítványa két budai ingatlanhoz jutna

https://168ora.hu/itthon/egyhaz-ingatlanok-vagyonatadas-szocialis-ellatas-gyermekvedelemsemjen-zsolt-183712

Soros adományából tesztelik a fővárosi egészségügyi dolgozókat

"Jövő héttől szűrjük Budapesten az egészségügyben és szociális ellátásban dolgozókat," jelentette be Pikó András, Józsefváros polgármestere Facebook-oldalán. Hozzátette: 

"a szükséges védőfelszerelések beszerzésén túl Soros György egymillió eurós adománya is jelentős részben ezt a célt fogja szolgálni."

A kerületvezető posztjában kiemelte, hogy a "Fővárossal együtt azon dolgozunk, a kerületi járóbeteg- és alapellátásban dolgozó orvosok és ápolók, valamint a szociális intézményeink munkatársainak vírustesztelésére minél szélesebb körben sor kerüljön."

https://444.hu/2020/03/31/soros-adomanyabol-tesztelik-a-fovarosi-egeszsegugyi-dolgozokat

Megoldódott az olasz koronavírus-rejtély

Sokkal nagyobb eddig Olaszországban a koronavírus-járvány halálozási rátája, mint például Kínában. Az Olasz Egészségügyi Minisztérium új magyarázatot adott a jelenségre.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/olaszorszag-koronavirus-jarvany-idosek-elhalalozas.703426.html

Már padlóra küldte a magyar gazdaságot a koronavírus-járvány

Még a 2008-as gazdasági válság sem okozott akkora pesszimizmust a feldolgozóipari vállalatok vezetői körében, mint a mostani járvány. Ezt mutatja a beszerzési menedzserindex (bmi) értékének zuhanása.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/magyarorszag-magyar-gazdasag-bmi-hangulat-koronavirus-jarvany.703404.html

Így vágott vissza Novák Katalin Tusknak, aki a vírushoz hasonlította Orbánt

Novák Katalin meglepte, hogy pont Tusk az, aki az EU-t temeti. "Nem mi jelentünk veszélyt az Unióra" - szögezte le. De oda is szúrt a végén Tusknak: biztos nehéz elfogadnia, hogy otthon ellenzékben van, "de a demokrácia már csak ilyen".

Az Euronews híradása szerint Tusk egy lengyel néppárti politikussal, Radoslav Sikorskival közösen készített videót a járványhelyzetről, és ebben a járványról azon lamentált: Képes-e az unió ezt túlélni? Az elmúlt húsz év alatt először vannak komoly kételyeim, hogy ez megtörténik-e. Néhány politikus és néhány társadalom úgy viselkedik, mint egy vírus, nem pedig úgy, mint az oltás" - mondta Tusk, majd arról beszélt: az EU felépítése nagyon nehéz volt, a megtartása pedig folyamatos erőfeszítést és jó szándékot igényel. A lerombolása pedig egy másodperc tört része alatt bekövetkezhet. "Ha a brexit, Kaczyński, Orbán, vagy Trump logikája győz, lehet, hogy az EU nem éli túl" - mondta Tusk.

 

http://www.atv.hu/belfold/20200401-igy-vagott-vissza-novak-katalin-tusknak-aki-a-virushoz-hasonlitotta-orbant

 

Hozzájárul az Unió a koronavírus-járvány elleni védekezéshez?

Az Egyenes Beszéd vendégei Deutsch Tamás EP-képviselő, Fidesz (Skype-on) és Ujhelyi István EP-képviselő, MSZP.

http://www.atv.hu/videok/video-20200331-hozzajarul-az-unio-a-koronavirus-jarvany-elleni-vedekezeshez

 

Petschnig Mária Zita: A Mátrai Erőmű eladása egy piszkos, szemét üzlet

:„Ez egy piszkos, szemét és felháborító üzlet” – mondta a KLIKK TV-nek adott interjújában Petschnig Mária Zita a Mátrai Erőmű eladásáról. A közgazdász beszélt arról is, hogy a kormány koronavírus elleni védekezésben nem teljesít jól. Véleménye szerint a dolgozóknak nyújtott állami segítség nagyítóval sem látható. Részletek a videóban

https://hirklikk.hu/klikktv/petschnig-maria-zita-a-matrai-eromu-eladasa-egy-piszkos-szemet-uzlet

A háziorvosok nyílt levélben közlik Müller Cecíliával: nincs elég védőfelszerelésük

Az ötven sebészeti szájmaszk és a három FFP1 típusú maszk nem elég a biztonságos betegellátáshoz. Védőfelszerelés nélkül az életkori korlát miatt hozzávetőleg felére csökkent alapellátó orvosok létszáma tovább apadhat.

Elfogadhatatlannak tartjuk az Országos Tiszti főorvos Asszonynak a koronavírus járvány kezdete óta több alkalommal, így a 2020. 03. 30-án megtartott sajtótájékoztatón is ismételten elhangzott kijelentését, miszerint a háziorvosi szolgáltatók feladata a védőeszközök beszerzése

– írják háziorvosok Müller Cecíliának címzett nyílt levelükben, amiben felhívják a figyelmét arra, hogy a hatályos jogszabály szerint (18/1998.NM.rendelet 41 § (4)) a járási hivatal kötelessége gondoskodni járványos fertőzés terjedésének, megelőzésének leküzdéséhez szükséges anyagokról, eszközökről.

A 24.hu-nak is eljuttatott nyílt levelet

·         az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvostan Tagozata,

·         az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvostan Tanácsa,

·         a Magyar Orvosi Kamara, a Családorvos Kutatók Országos Szervezte,

·         a Falusi Körzeti Orvosok Országos Szövetsége,

·         a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és

·         a Háziorvosok Online Szervezete

írta alá.

https://24.hu/belfold/2020/03/31/koronavirus-haziorvosok-nyilt-level-vedofelszereles-muller-cecilia/

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.