2020, április 18 - 08:38 Sajtószemle

Ennél meghatóbbat régen olvastam. Az olaszok nem az időseket hibáztatják. Lehet tanulni tőlük

Egy olasz tüdőgyógyász tegnap leírt szavai: "Mind elmennek. Némán, alázattal, amilyen alázatos némaságban, munkával és áldozattal telt az életük. Elmenőben van egy teljes nemzedék. Ők azok, akik az élelemért vívott hajszában a légópincékből olykor kitörve a bőrükön érezték a háború bűzét, a nélkülözést és a veszteségeket. Kérges tenyerek, mélyen árkolt arcok mennek most el, s velük együtt távozik a gyilkos napon és a metsző hidegben töltött idők emlékezete. Testek, amelyek atlétatrikóban és újságpapír csákóban tonnaszám hordták a törmelékeket, cementet kavartak, és meghajlították a vasat.

Elmenőben a Lambretták, a Cinquecento és Seicento nemzedéke, az első hűtőszekrényeké, a fekete-fehér tévéké. Lepedőbe csavarva hagynak el bennünket, mint megannyi Krisztus, ők, a gazdasági boom megteremtői, akik életük és verítékük árán felemelték ezt a nemzetet, és olyan gazdasági jóléttel ajándékoztak meg bennünket, amit büntetlenül élveztünk hosszú ideig. Velük együtt távozik most a tapasztalat, a belátás, a türelem, a rugalmasság, a tisztelet és ki tudja, hány órányi elfeledett imádság. Magányosan mennek el, a kezüket senki nem fogja, nem lehelnek utolsó csókot az arcukra.

Mennek a nagyszüleink, országunk történelmi emlékezete, az emberiség kulturális öröksége. Itália tartozik nektek egy KÖSZÖNÖM-mel, 60 millió kedves gondolattal, amely utolsó utatokon elkísér."

Koronavírus: Futótűzként söpört végig a hír Amerikán

CNN

Magyar Nemzet

A Chicagói Egyetem kísérletében résztvevő 125 önkéntes közül majdnem mindenki gyógyultan távozott.

A hír szerint az egyetemen egy kísérleti gyógyszert teszteltek a koronavírussal szembeni harcban. A remdesivir nevű antivirális készítményt eredetileg az Ebola ellen fejlesztették ki, de az első eredmények alapján a Covid-19-cel szemben is hatékony lehet.

Dr. Kathleen Mullane, az egyetem fertőző betegségek szakértője, a kísérlet vezetője nyilatkozta, hogy a legjobb hír, miszerint a legtöbb betegüket már hazaengedhették, mindössze két beteget veszítettek el. A kísérletben önkéntesen résztvevő fertőzöttek lázasak voltak, nehezen lélegeztek, de a kezelésnek köszönhetően egy héten belül elhagyhatták a kórházat.

 

https://magyarnemzet.hu/kulfold/koronavirus-futotuzkent-soport-vegig-a-hir-amerikan-8013230/

Azonnali hatállyal állami kézbe került a gyógyszeripari kapcsolatokkal rendelkező Kartonpack Nyrt. irányítása

nteken 11 órától állami felügyelet alá került a debreceni Kartonpack Dobozipari Nyrt. nevű tőzsdei társaság. A cég tulajdonosai és vezetői helyett kormánybiztos dönthet mindenről.

Az egykori kisipari szövetkezetből alakult nyereséges vállalkozásról akkor írtunk, amikor kiderült, hogy elnöke a Kulcsár-ügy miatt egy cégvezetéstől eltiltott személy volt, és ezután komoly harcok dúltak a cégen belül.

Hogy most mi tette szükségessé a dobozgyár állami kézbe vételét, az nem derül ki a péntek reggeli Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből. A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter péntek kora délután kiadott közleménye szerint stratégiai fontosságú vállalatok közé került a cég,

a Kormány a koronavírus járvány elleni védekezés keretében kiemelt figyelmet szentel annak, hogy a stratégiai fontosságú vállalatok működőképessége fennmaradjon és a lakosság ellátása folyamatosan biztosított legyen.

A stratégiai iparágakkal együtt szükséges kezelni az ezeket kiszolgáló gazdasági folyamatokat megvalósító cégeket is, így az állami szerepvállalás ebben a körben is indokolt - tették hozzá. A cégben a Magyar Állam 61,9%-os mértékben részvényesi jogok gyakorolására jogosult.

A cég a honlapján magáról azt írja, kiemelt partnerük a gyógyszeripar.

https://hvg.hu/gazdasag/20200417_Azonnali_hatallyal_allami_felugyelet_ala_vontak_a_Kartonpackot

Lantos Gabriella: A nyolcezer lélegeztetőgép és a 36 ezer kórházi ágy lett az új kerítés

Érdemes utánaszámolni a 8000 lélegeztetőgépnek, hogy kiderüljön, ez nem más, mint egy jól felépített rettegéskampány. Nem állít, hanem sugall, így bármikor csökkenthető a fenyegetettség.

Számolgassunk egy kicsit, vessük össze a magyar és európai fertőzés adatait azon információk alapján, amelyekhez egyáltalán hozzáférhetünk. (A worldometers.info bemutatott adatai a 2020. április 13-i állapotokat tükrözik. A portál az egyes országok hivatalos adatai alapján dolgozik, apró eltérések, csúszások lehetnek, mivel például Magyarországról nem minden nap van friss adat az intenzív osztályon kezelt betegek számáról. Ugyanakkor a trendeket, a nagyságrendeket tökéletesen érzékelteti az adatbázis.)

Ha ezekkel az alapadatokkal tisztában vagyunk, akkor feltehetjük a kérdést:

miről beszél a miniszterelnök, amikor nyolcezres intenzívágy- és lélegeztetőgép-igényt vizionál?

Vagyis mekkora a valószínűsége annak, hogy erre a mennyiségre szükség lesz? Nézzük ismét a számokat, és még az Orbán által békeidős adatként bejelentett 2000 lélegeztetőgépnél is alacsonyabb bázisról induljunk. Egy nemzetközi összehasonlítás szerint Magyarországon 1400 lélegeztetőgéppel felszerelt intenzív ágy van. Ezek közül nem mind használható a járvány során, mert még a jelenlegi tetszhalott állapotú egészségügyi ellátás esetén is fekhetnek rajtuk más betegek. De 60 százaléka biztosan elérhető (összehasonlításképp: a 60 ezer kórházi ágyból épp 60 százalékot szabadítanak fel most a járvány miatt), tehát 840 intenzív ágy van a fertőzött betegek kezelésére. Mekkora esetszámnál van minderre szükség?

https://24.hu/belfold/2020/04/17/koronavirus-lantos-gabriella-lelegeztetogep-korhazi-agy/

Koronavírus: kilóg a régióból a magyar halálozási ráta

Portfolio

 

Ahogyan azt napról napra megjegyezzük, a magyar halálozási ráta régiós összevetésben igen magas. Mára 9% közelébe emelkedett a nyers halálozási ráta, ami továbbra is azt sejteti, hogy Magyarország nemzetközi összevetésben rendkívül alacsony hatékonysággal találja meg a fertőzötteket. Ilyen magas rátákat inkább azokban az országokban láthatunk, ahol az egészségügyi kapacitások túlterhelődnek a súlyos járványhelyzet miatt. Ezt mutatjuk be a térképünkön.

 

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200417/koronavirus-kilog-a-regiobol-a-magyar-halalozasi-rata-426652

 

Egy nagy katonai jellegű akció kellős közepén vagyunk, ami okoz kényelmetlenséget

"Nem a legjobb hír azzal kezdeni, hogy továbbra is nagyon keveset tudunk a vírusról, pedig ez az igazság," mondta a miniszterelnök szokásos péntek reggeli interjújában. Orbán Viktor szerint ilyenkor az embernek az alapvető ösztönei lépnek működésbe: lát valami veszélyest dolgot amiről keveset tud, akkor óvatos. E mentén szervezik a magyar védekezést is, tette hozzá. 

"Pontosan tudom, hogy két-három gyerekkel otthon lenni egy lakótelepi lakásban, de egy kertes házban is, internetes oktatás, szóval az maga a dzsihád,"

mondta, de egyelőre azt javasolja, hogy még  tartsák hatályban a korábbi korlátozásokat, és ne lazítsanak az intézkedéseken. 

"Egy nagy katonai jellegű akció kellős közepén vagyunk, ami okoz kényelmetlenséget. Ha nem volna járvány, nem lenne kényelmetlen az életünk. De van. Nem mi csináltuk, úgy kaptuk a nyakunkba másoktól,"

tette hozzá. A főváros fenntartásában működő Pesti úti idősotthonban kialakult járványhelyzetre úgy reagált, hogy

az nem maradhat következmények nélkül. De a felelősségre vonásnak nem most jött el az ideje. 

 

 

https://444.hu/2020/04/17/orban-a-korhazi-agyak-felszabaditasarol-egy-nagy-katonai-jellegu-akcio-kellos-kozepen-vagyunk-ami-okoz-kenyelmetlenseget

 

Karácsony el is várja, hogy legyen következmény

A főváros tovább szigorítaná a járványügyi korlátozást.

 

Nem érzem, hogy nekem üzent volna a miniszterelnök, miért is tette volna, nincs rá semmi oka – válaszolta a Népszavának Karácsony Gergely főpolgármester, aki ettől függetlenül egyetért Orbán Viktor azon kijelentésével, miszerint a fővárosi idősotthonokban kialakult helyzetnek következményei legyenek. Valóban számon kell kérni a budapesti kormányhivatal vezetésén, hogy gyakorlatilag megtiltotta a kórházakból idősotthonokba visszaszállított betegek tesztelését, hiszen egyre nyilvánvalóbb, hogy a fertőzés így és emiatt terjedhetett el az idősotthonokban. A „mindent a maga idejében” kormányfői fenyegetése a járvány által leginkább érintett két fővárosi – a Pesti úti és a Rózsa utcai – idősotthon vezetésének sem szólhat, hiszen egyetlen eddigi hivatali ellenőrzés sem tárt fel szabálytalanságot sem ezekben, sem más fővárosi szociális intézményben.

 

https://nepszava.hu/3074883_karacsony-el-is-varja-hogy-legyen-kovetkezmeny

 

Végigsöpör az idősotthonokon a vírus

Feltűnő, hogy az operatív törzs mindennap részletesen nyilatkozik a politikai viták középpontjában álló Pesti úti idősotthon fertőzöttjeiről, de azt nem árulja el, hogy más otthonokban mi a helyzet. Pedig már 11 intézményt érint a járvány, a részleteket az érintett polgármesterektől, intézményvezetőktől lehet csak tudni. A világ minden táján nehéz ügy a sok időst kis zárt térben összezáró otthonokban kezelni a járványt, de másutt elkezdték az átfogó tesztelést, míg a magyar protokoll nem ez.

https://index.hu/belfold/2020/04/17/idosotthonok_idosek_otthona_koronavirus_pesti_uti_borsodnadasd_debrecen_operativ_torzs_muller_cecilia_allitasai/

Beletörik a fidesz-bicska Karácsony Gergelybe – újabb leleplező dokumentumok

Ma is pár dokumentumot teszünk közzé, mert az igazság megismerése, a tények hozzáférhetősége nélkülözhetetlenek egy demokráciában -kezdte Facebook-bejegyzését Karácsony Gergely főpolgármester.

 

Miután a tisztifőorvos határozatban rendelkezett látogatási és beköltözési tilalomról, most, hogy sok ezer ágyhoz kötött, súlyos beteg embert küldenek el a kórházakból, mégis megtalálták a fővárosi idősotthonokat, köztük a lakájmédia által igaztalanul pellengérre állított Pesti Úti Idősek Otthonát, hogy ugyan, legyenek már olyan kedvesek és fogadjanak be új betegeket a kórházakból.

 

Egyrészt a kérés szembemegy Müller Cecília határozatával,

másrészt ismét növelné a járvány terjedésének veszélyét. Hiszen, ha nem várják meg a koronavírus-tesztek eredményét vagy el sem végzik ezeket a teszteket, azzal a kórházakból bárhova elküldhetik a kiebrudalt betegekkel együtt a járványt is: családokhoz, más kórházakba, intézményekbe.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes a kéréseket megfogalmazó kórháznak, én pedig az országos tisztifőorvosnak jeleztem, hogy nem lehet betegeket negatív teszt nélkül kiadni a kórházakból, az idősotthonaink pedig nem fogadnak új lakókat, a meglévőket negatív teszttel együtt várják vissza.

A kormánynak tartania kell a szavát:

kezdjék el szűrni az ország összes idősotthonának lakóját és dolgozóját. És ne küldjenek haza beteget negatív teszt nélkül!

https://varosikurir.hu/beletorik-a-fidesz-bicska-karacsony-gergelybe-ujabb-leleplezo-dokumentumok/

 

Keletre küldték portyázni a minisztériumi tanácsadót. Végül olyan cégnél talált maszkokat, ahol az apja az egyik vezető

Húsz nappal a koronavírus magyarországi megjelenése után, március 24-én Orbán Viktor a repülőtéren fogadta az első nagyobb, Kínából érkező szállítmányt: 3 millió védőmaszk, százezer teszt és 86 lélegeztetőgép jött aznap.

„Jól néz ki” – mondta Orbán egy mellette álló férfinak, akit az érkezésekor könyökpacsival üdvözölt, majd köszönetet mondott neki az eszközökért:

„Hálásak vagyunk. Portyázzon tovább.”

A férfit, akinek Orbán hálálkodott, ifj. Kovácsics Ivánnak hívják, 38 éves, jól beszél kínaiul és jelenleg tanácsadóként dolgozik az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM). Ez a minisztérium intézett az elmúlt hetekben több, a koronavírussal kapcsolatos állami beszerzést. Ezek nagy részét (összesen 5,8 milliárd forintnyi megrendelést) egy kínai tulajdonú cég, a CECZ Közép-európai Kft. nyerte el.

A 2011-ben alapított CECZ-nek éveken keresztül évi 100-150 milliós forgalma volt, amely 2018-ban 275 millió forintra emelkedett, de még így is nagyon messze volt attól a milliárdos nagyságrendtől, amit a védőfelszerelések beszerzése jelent. A cég korábban nem nyert állami megrendeléseket, az elmúlt években szinte teljes bevétele külföldi tevékenységből származott.

A reptéren feltűnő ifj. Kovácsics számára azonban nem ismeretlen a cég: a CECZ stratégiai vezérigazgató-helyettese ugyanis nem más, mint édesapja, idősebb Kovácsics Iván. Ő korábban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és pénzügyőri elnökhelyettese volt

https://www.direkt36.hu/keletre-kuldtek-portyazni-a-miniszteriumi-tanacsadot-vegul-olyan-cegnel-talalt-maszkokat-ahol-az-apja-az-egyik-vezeto/

 

Soros 130 millió dollárt adományoz a koronavírus elleni védekezésre

Alacsony bérű munkásokat, iskolákat, legális papír nélküli lakókat segítének vele.

 

Soros György néhány hete egymillió euróval igyekezett segíteni Budapestet a járvány elleni harcban, a New York Times cikke szerint pedig Amerikában is jelentős összegeket adományozott hasonló célból. Csak New York lakosaira 37 millió dollárt szánt, mellyel a veszélyeztetetteknek, így a legális papír nélkül ott élő családoknak és az alacsony bérű munkásoknak igyekszik segíteni.

A 37 milliós adomány több részletben és formában érkezik a New York-i lakosokhoz. 20 millió ún. Bevándorlási Segélyporgram részeként, melynek lényege, hogy azoknak segítsen, akiket nem érint a kormány mentőprogramja. Közel 20 ezer bevándorló kapna egyszeri, 400-1000 $ közötti segélyt. 15 millió dollár érkezik a New York-i Állami Iskolákhoz, melyet a távoktatás elősegítésére valamint arra fordítanának, hogy gondoskodjanak azok gyerekeiről, akik a járvány ellen harcolnak. 2 millió dollár pedig a hajléktalanok ellátására, valamint a börtönpopuláció csökkentésére szánnának.

https://m.magyarnarancs.hu/kulpol/soros-130-millio-dollart-adomanyoz-a-koronavirus-elleni-vedekezesre-128909

 

Valójában miért dobják ki a betegeket és rúgták ki az igazgatókat a kórházakból?

A koronavírus csak ürügy ehhez.

A fekvőbetegek ellátását át akarják terhelni a hozzátartozókra, ahogy a kormány arca, Ceci néni is megmondta,

most családi összefogásra van szükség.

·         A kórházakból kitett, krónikus és demens páciensek aztán meghalnak.

·         Vagy a családoknak sikerül - saját költségen - ápolót fogadniuk.

·         Esetleg elhelyezni a papát valamilyen bentlakásos egészségügyi intézményben.

Természetesen ismét csak saját költségen. A most kivéreztetett önkormányzatok ehhez méltányossági alapon hozzájárulhatnak, de természetesen a kormánytól ehhez nem kapnak forrást.

Aki élni akar, fizessen maga, hiába fizette a járulékokat évtizedeken át. Vagy fizessen helyette a családja. Ha nincs pénzük, az már az ő bajuk.  Ha az akció sikeres, azaz a választók elfogadják a rájuk rótt terhet, és nem büntetik ezért a kormányt, akkor majd tartósan így is marad. 

https://b1.blog.hu/2020/04/16/valojaban_miert_dobjak_ki_a_betegeket_es_rugjak_ki_az_igazgatokat_a_korhazakbol

 

Két hete állnak az állami maszkok egy magáncég raktárában

2500 raklapnyi valami parkol egy raktárban, ahol hivatalosan a járvány elleni védekezéshez beszerzett felszereléseket tárolják.

 

Ugyan hol van az a sok-sok egészségügyi felszerelés (például több tízmillió maszk), ami a kormányzati kommunikáció szerint csak úgy árad az országba – ezt firtatták az MSZP-s politikusok a parlamentben. A jelek szerint a kormány képviselőit felzaklatta a felvetés, legalábbis Szijjártó Péter rosszindulatú vádaskodásnak minősítette a kérdést. A külgazdasági és külügyminiszter szó szerint azt mondta: "A „hol vannak?” típusú kérdésekre meg a rosszízű vádaskodásokra, amelyek arról szólnak, hogy ezek nem oda kerülnek, ahova kerülniük kell, tisztelettel tájékoztatom önöket, hogy először érdemes kérdezni, és szívesen válaszolunk. Ezekről a repülőgépekről, amikor leszállnak Budapesten, az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket az Állami Egészségügyi Ellátó Központ központi raktárába viszik be a vámolást követően a repülőtéren, és ezt követően kerül sor ezek elosztására a kórházak és a rendelőintézetek között. "

 

https://nepszava.hu/3074772_ket-hete-allnak-az-allami-maszkok-egy-maganceg-raktaraban

 

Török Gábor: a válság „mézeshetei” után jön Orbán vesszőfutása

A politikai elemző szerint a Karácsony Gergely elleni támadás előzetes kármentés.

Magyar Narancs: 2015-ben Orbán Viktor nagyon hamar észrevette, hogy a migráció lesz a következő időszak fő témája, és azt is, hogyan tudja ezt a saját előnyére fordítani. Most viszont mintha lassan fogadta volna el, hogy a koronavírus felülírja az önkormányzati választás után építgetni kezdett narratíváit.

Török Gábor: Az új helyzetekre adott gyors reakció sosem tartozott a Fidesz erősségei közé. Az olyan válságoknál, amelyeket nem a Fidesz idézett elő, az első időszakban mindig egyfajta lefagyás jellemezte a pártot. A miniszterelnök most is nehezen akarta elfogadni, hogy 2022-es terveit ilyen mértékben felülírhatja egy nem tervezett eseménysorozat. Az első napokban kifejezetten csalódottnak, frusztráltnak láttam. De míg a felismerésben lassú volt a reakcióideje, az újratervezésben elég hatékonynak bizonyult, a második héttől világossá vált számára, hogy politikai értelemben a válság első heteit kell kihasználnia, amikor még csak a félelem erős az emberekben, de sem a súlyos egészségügyi, sem a gazdasági következmények nincsenek itt. A felhatalmazásinak nevezett törvénnyel felépített egy narratívát az ellenzékről, amit akkor is tud majd használni, amikor véget érnek a válság „mézeshetei”, és minden ellene fordul. Ebben a játékban az ellenzék partner volt, belesétált a csapdába, magára tette a célkeresztet. (...)

https://magyarnarancs.hu/belpol/torok-gabor-irtozatos-vesszofutas-elott-all-a-kormany-128795

Falus Ferenc: Katasztrófa lesz abból, ha a nem koronavírusos betegeket rászabadítják a családokra

Falus egyebek mellett erről beszélt:

·         Szerinte szükségtelen most hirtelen több mint 30 ezer kórházi ágyat felszabadítani, mert „nincs olyan, hogy 30 ezer ember lesz beteg egyszerre az országban”. Ha gyorsan is történnek a megbetegedések, akkor is fokozatosak lesznek.

·         Szerinte szükségkórházak kellenének, vezénylési tervekkel. Ilyenek voltak az „átkosban” (a szocializmusban), ezeket hívták honvédségi szükségkórházaknak, a szaktudás szerinte meglenne ehhez.

·         Magyarországon szerinte még nem volt olyan járvány, ami egyszerre sújtotta volna az ország egész területét, ezért ha be is robban a járvány, akkor sem lesz mindegyik kórház egyszerre megterhelve.

·         A Szent László Kórház orvosainak szerinte már ideje lenne szakmai tapasztalataikat átadniuk a többi orvosnak.

·         Hibás döntés, hogy nem ismerjük az adatokat: nem tudni, hogy az igazolt fertőzöttek közül hány ember szorul kórházi kezelésre, ezek közül mennyien vannak intenzív osztályon. Azt sem tudni, hogy mindez az ország területére lebontva hogy néz ki, márpedig ezt tudni kellene.

·         Katasztrófa lesz, ha a nem koronavírusos, de 0-24 órában egészségügyi ellátásra szoruló betegeket rászabadítják a családokra.

 

https://index.hu/belfold/2020/04/16/falus_ferenc_katasztrofa_lesz_abbol_ha_a_nem_koronavirusos_betegeket_raszabaditjak_a_csaladokra/

 

Öt hónapos csecsemőjük lett koronavírusos, de a szülőket nem tesztelik

Április 6-án, hétfőn egy Nyugat-Dunántúlon élő házaspár öt hónapos csecsemője lázas lett. A pár kezdetben arra gyanakodott, hogy nő a kislányuk foga. 39 fok fölött adtak neki egy kúpot, ami hőemelkedésig vitte le a hőmérsékletét, de két óra múlva újra felment a láza. Emellett folyt az orra és az egyébként örökmozgó kislány erősen bágyadt, gyenge lett.

 

https://index.hu/belfold/2020/04/16/ot_honapos_csecsemojuk_lett_koronavirusos_de_a_szuloket_nem_tesztelik/

 

Kötelező lesz maszkot viselni a BKK járatain

Karácsony Gergely főpolgármester szerint indokolt a szigorítás Budapesten, ezért elrendelte, hogy a BKK járataira csak valamilyen arcot eltakaró kendővel, sállal vagy maszkkal lehet felszállni április 27-től - tudta meg a hvg.hu. Az információt az Indexnek is megerősítették.

A főpolgármester a húsvéthoz hasonlóan most hétvégére is lezárja a Margit-szigetet 9-20 óra között, és a III. kerülettel egyeztetve a Hajógyári szigetet és a Római-partot. A további budapesti és vidéki lezárásokról ebben a cikkünkben olvashat.

 

https://index.hu/belfold/2020/04/17/bkk_maszk_karacsony_koronavirus/

 

Lakner Zoltán: Hogyan próbálja a kormány politikailag megnyerni a járványhelyzetet?

Álhíreket szemléz az állami média, ami már önmagában a paradoxon és a cinizmus közös gyermeke. Minapi leleplezésük arról szólt, hogy megtévesztő az az állítás, miszerint a minél nagyobb számban elvégzett koronavírus-tesztelés életeket menthetne.

Azt persze sose állította senki, hogy a teszt helyettesíthetne egy reménybeli gyógyszert, vakcinát, vagy kiválthatná a higiénés és távoltartási szabályok betartását. A tisztifőorvos azonban azt is mondja, a tesztek a fertőzőképesség megállapításában sem segítenek, csak a diagnózis felállításában. Vagyis, az operatív kommunikáció még mindig ott tart, hogy csak a tünetekkel rendelkező emberek tesztelésének van értelme.

Holott, annyit azért tudunk már a COVID-19-ről, hogy egyrészt, és szerencsére, az emberek nagy része tünetmentesen vészeli át a vírussal való találkozást, másrészt, és sajnos, a tünetmentes emberek is fertőzhetnek. Meg azt is tudjuk, hogy bár egyértelműen az idősebbek, illetve a súlyosabb alapbetegségekkel rendelkezők a legveszélyeztetettebbek, ezért őket alapjáraton érdemes izolálni, de nem kizárólag ők vannak veszélyben. Azon kívül pedig bármilyen járványtani modellt használunk is, abba időről időre bele kell tölteni tapasztalati adatokat, amire akkor sincs más mód, mint a tesztelés, ha annak magas a hibaszázaléka. Az alternatíva a tesztelés mellőzése, ami bizonyosan zéró információt ad.

https://szeged.hu/hirek/34197/lakner-zoltan-hogyan-probalja-a-kormany-politikailag-megnyerni-a-jarvanyhelyzetet

 

Nem az EU vagy a néppárt az ellenségünk, hanem a vírus

MTI MAGYAR NEMZET

A koronavírus az ellenségünk, nem az Európai Unió, nem az Európai Néppárt (EPP) és még csak nem is a magyar ellenzék – hangsúlyozta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Valeurs actuelles című francia jobboldali hetilapnak adott interjújában.

A Fidesz alelnöke aláhúzta, hogy

a kormány a járvány elleni harcot, és az emberek megvédését tartja elsődleges feladatának a jelenlegi helyzetben.

Novák Katalin szerint a koronavírus egész Európa számára közös kihívás, ezért az EU-ban a külön érdekekkel szemben a közöseket kell előnyben részesíteni.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/nem-az-eu-vagy-a-neppart-az-ellensegunk-hanem-a-virus-8014031/

 

Visszautasítja a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja a brüsszeli provokációt

MAGYAR NEMZET

 

Az Európai Parlamentben (EP) a koronavírus okozta válság idején sem sikerült félretenni a tagállamokat és azok kormányait támadó politikai és ideológiai vitákat, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja elutasítja a Magyarországgal szembeni provokációt, ugyanakkor támogatja a járvánnyal szembeni közös európai fellépést – jelentették ki a képviselőcsoport tagjai az MTI-hez eljuttatott közleményükben pénteken.

A közlemény szerint az Európai Parlament reakciója késik, aminek az az oka, hogy a járvány kezdetén az uniós intézmények hetekig nem cselekedtek, cserbenhagyva ezzel az európai polgárok tízmillióit.

 

https://magyarnemzet.hu/kulfold/visszautasitja-a-fidesz-kdnp-kepviselocsoportja-a-brusszeli-provokaciot-8014385/

 

Szájmaszkot Czeglédy millióiból!

Szikszai Péter MAGYAR NEMZET

 

A libsi sajtó most éppen azon kattog, hogy „mé’ ad a kormány a bosnyákoknak védőmaszkot”. Jogos a kérdés, hiszen a Zorbán adhatná a szegény, cuki, pityergő Karigerinek is, hogy úgy tűnjön, hogy a folytatólagos sopánkodáson és mártírkodáson kívül tesz valamit a járvány ellen.

„A kormány a Balkánra is több védőeszközt küldött, mint a fővárosi önkormányzatnak” kezdetű népballada lényegében arra fut ki, hogy miközben az idősotthonokban rohamosan terjed a fertőzés, a Diktártorbán lepattintotta Budapestet, és inkább külpolitikailag elherdálja a megszerzett védőfelszerelést.

Na, most gondolkodjunk el egy kicsit.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/szajmaszkot-czegledy-millioibol-8013539/

Orbán Viktor: A vírust nem tudjuk megölni, de időt nyertünk

Magyar Nemzet

Továbbra is nagyon keveset tudunk erről a vírusról, ilyenkor az embernek alapvető ösztönei lépnek működésbe, tehát óvatos. Az életösztön vezeti a védekezést is. Mindenki sötétben tapogatózik, de az osztrákok előttünk tapogatóznak a sötétben.

Ha ők ott feloldanak bizonyos tiltásokat, és próbálkoznak az élet normális menetéhez való visszatéréssel, azt elemezni kell, és ami bevált ott, azt szabad itt átvenni

– mondta a beszélgetés elején a miniszterelnök.

https://magyarnemzet.hu/belfold/orban-viktor-remeld-a-legjobbat-es-keszulj-a-legrosszabbra-8013284/

 

Operatív Törzs: Lassan belépünk a tömeges megbetegedési szakaszba

origo

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár elmondta, az idei érettségi vizsgák az eredeti időben, azaz május 4-én elindulnak, és teljes értékűnek fognak számítani. Ugyanez vonatkozik a nyelvvizsgákra, ahol szintén csak írásbeli számonkérés lesz, azonban ennek ellenére a későbbiekben komplexnek tekintik majd. Az államtitkár kiemelte, nem kötelező érettségizni, van mód a visszalépésre. Müller Cecília országos tisztifőorvos pedig arról beszélt, hogy hamarosan belépünk a tömeges megbetegedési szakaszba.

https://www.origo.hu/itthon/20200417-operativ-torzs-sajtotajekoztato.html

 

Kovács Zoltán: Közel se mindegy, hogy ki viseli a felelősséget egy világjárvány idején

ORIGO

Vajon ez már az európai szolidaritás és összefogás zöld verziója lenne? - tette fel a kérdést Kovács Zoltán legújabb bejegyzésében annak kapcsán, hoyg egy svéd zöld EP-képviselő a világjárvány idején ismételten hazugsággal támadta Magyarországot.

https://www.origo.hu/itthon/20200417-kovacs-kozel-se-mindegy-hogy-ki-viseli-a-felelosseget-egy-vilagjarvany-idejen.html

Lemondott a székesfehérvári kórház orvos igazgatója - alig pár nappal a főigazgató leváltása után

Ő mondta a hétvégén leváltott főigazgató méltatását Csernavölgyi István búcsúztatásán.

 

- Az orvos igazgató lemondását a megbízott főigazgató elfogadta - áll a közleményben. Azt írták, a menedzsment minimális átalakítását követően hétfőtől új vezetéssel folytatják a munkát a kiemelt járványügyi feladatok megoldásáért és a betegek ellátásáért.

A kórház hivatalos honlapja szerint az új orvos igazgató Kovács Attila belgyógyász, kardiológus szakorvos lett.

https://nepszava.hu/3074893_lemondott-a-szekesfehervari-korhaz-orvos-igazgatoja-alig-par-nappal-a-foigazgato-levaltasa-utan

Hazug vádnak nevezte Kásler minisztériuma, hogy a kórházak "kirakják az öreg embereket meghalni"

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma határozottan visszautasítja azt, az egyes médiumokban terjedő hazug vádat, hogy a koronavírus-járványra való felkészülés kapcsán a kórházak «kirakják az öreg embereket meghalni»”

 - kommentálta az ügyet Kásler Miklós minisztériuma. Az EMMI szerint a kórházak számára már március közepén egyértelművé tette a miniszter, „hogy a veszélyhelyzet idején is el kell végezni minden olyan beavatkozást, vizsgálatot, műtétet, amelynek hiányában a beteg életveszélyes állapotba kerülne, vagy amelynek elhalasztásával maradandó egészségkárosodást szenvedne”.

https://444.hu/2020/04/17/hazug-vadnak-nevezte-kasler-miniszteriuma-hogy-a-korhazak-kirakjak-az-oreg-embereket-meghalni

 

Szántó István onkológus főorvos írta a Facebook-on

"... ami ma kórházi ágyak felszabadítása ürügyén történik, az szimpla előre megfontolt aljas tömeggyilkosság, náci aktív eutanázia, amiért valakinek bíróság előtt felelnie kell. Az elesettek, gyengék, védtelenek, betegek kiszámított, villámgyors elpusztítása nem ismeretlen sem a magyar- sem a világtörténelemben. Hihetetlen, hogy ezt újra és újra szemrebbenés nélkül elrendelik és végrehajtják. Ki vállalja a felelősséget?" (Dr. Szántó István onkológiai osztályvezető főorvos bejegyzése)

A Fidesz már előre bejelentette: nem szavazzák meg az EP szolidaritást és összefogást sürgető állásfoglalását

Az Európai Parlament közös egészségügyi fellépést, a bajba jutott országoknak több támogatást szeretne. A magyar koronavírus-törvényről viszont nem mondanak szépeket.

 

Péntek délután szavaz az Európai Parlament arról az állásfoglalásról, amely összehangolt és közös fellépést sürget a koronavírus-járvány egészségügyi és gazdasági kezelésében – írja honlapján az Euronews. 

Mint rámutatnak, a "COVID-19-világjárvány és annak következményei elleni küzdelemre irányuló összehangolt uniós fellépésről" című előterjesztés többek közt az egészségügyi kapacitások növelését és egy ambiciózus uniós költségvetés elfogadását sürgeti, egyúttal szolidaritásról biztosítva a legrosszabb helyzetben lévő tagállamokat. A dokumentum szerint

a magyarországi veszélyhelyzeti szabályozásról megállapítja, hogy az nincs összhangban az európai értékekkel, mert határozatlan időre hirdetett rendkívüli állapotot.

"A nemzeti és/vagy uniós szinten hozott valamennyi intézkedésnek a jogállamisággal összhangban szigorúan a helyzet által megkövetelt mértéknek megfelelően kell arányosnak lennie, egyértelműen kapcsolódnia kell a jelenlegi egészségügyi válsághoz, időben korlátozottnak kell lennie," .

https://nepszava.hu/3074887_a-fidesz-mar-elore-bejelentette-nem-szavazzak-meg-az-ep-szolidaritast-es-osszefogast-surgeto-allasfoglalasat

Egymilliárd eurót ad Brüsszel a magyar gazdaság életben tartására

A brüsszeli 350 milliárd forint több, mint háromszorosa annak a pénznek, mint amit a kormány tett bele friss pénzként a gazdaságmentésbe.

https://nepszava.hu/3074871_egymilliard-eurot-ad-brusszel-a-magyar-gazdasag-eletben-tartasara

A járvány idején is történhetnek jó dolgok: több mint 220 ezerrel emelték meg Rogán és Gulyás fizetését

Nincs az a koronavírus, ami megállíthatná a képviselők ütemezett bérnövekedését: többségük 75 ezer forinttal vihet többet haza márciustól - de van, aki ennél is jobban járt.

https://nepszava.hu/3074843_a-jarvany-idejen-is-tortenhetnek-jo-dolgok-tobb-mint-220-ezerrel-emeltek-meg-rogan-es-gulyas-fizeteset

Koncz Tamás Doktor O. kísérleti egerei

Orbán Viktor akcióhősként járja a fertőzötteket gyógyítani, életben tartani próbáló kórházakat, az övénél sokkal rosszabb védőfelszerelést viselő orvosokat kér számon. Nem újdonság, hogy válság idején kifejezetten keresi a reflektorfényt. Mint afféle magyar Chuck Norris, saját kezűleg hárított már el – kommunikációs szinten mindenképp – többféle válságot: senkit nem hagyott az út szélén a 2013. 15-i márciusi hóviharban; később homokzsákokat pakolva ő állította meg az árvizet, és személyesen dacolt a migránsok láthatatlan áradatával a déli határon. Húsvét előtt aztán kosztümöt váltott: kiugrott az egyszemélyes felmentősereg, a pozitív hős szerepéből – és rögtön a képregények őrült tudósának köpenyébe bújt. Nagypénteken a járvány kapcsán azt mondta: "Magyarországon abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van egy nagy méretű laboratóriumunk. Ezt úgy hívják, hogy Ausztria." Magyarázata szerint az osztrákok közelebb vannak Olaszországhoz, ott minden hamarabb történik meg – a magyar kormány az osztrák tapasztaltok alapján döntheti el, mit csinál. Na még egyszer: Orbán a "jószomszéd Ausztriát” minősítette kísérleti laboratóriumnak. Az országot, ahol 14776 fertőzött ellátásával, elkülönítésével küzdenek, ahol 410 áldozata van a járványnak. A nyelv logikája szerint éppen ennyi kísérleti egere van Orbánnak.

https://nepszava.hu/3074865_doktor-o-kiserleti-egerei

Petschnig Mária Zita

FENT ÉS LENT

HOGY ÁLL A MAGYAR GAZDASÁG?

LIGET.HU

Amikor február tájékán becsorogtak az előző év gazdasági eredményeit mutató adatok, távolról (vagyis a részletekben rejtőző ördögöt kikapcsolva) úgy nézett ki, nagyon is rendben van a magyar gazdaság. A növekedés üteme Írország után a második legnagyobb az Unióban (4,9%), az infláció ugyan kicsit erősödött (3,4%-ra), de az MNB célértéke (4%) alatt maradt. A foglalkoztatás bővült, a munkanélküliség rég nem látott szintre zsugorodott. A reálkeresetek harmadik éve kiemelkedő mértékben (8%-kal) nőttek, így bővülhetett a háztartások fogyasztása és megtakarítása is. A beruházások 15 százalékos lendülete nemzetközileg is kiugrónak bizonyult. Az egyensúly mutatói is kedvező képet jeleztek: a külkereskedelmi mérlegben exporttöbblet képződött, az államháztartás hiánya a bruttó hazai termékhez viszonyítva javult, és az államadósság rátája is lejjebb szállt. Mindezek alapján jó karban lévő, erős gazdaság arculata rajzolódott ki.

No és mi van a diabolikus részletekkel?

https://ligetmuhely.com/liget/fent-es-lent/

Szabad szemmel: egyre nagyobb nyomás alá kerülnek Európában az emberi jogok és a demokratikus normák

Nemzetközi sajtószemle, 2020. április 16.

https://nepszava.hu/3074676_szabad-szemmel-egyre-nagyobb-nyomas-ala-kerulnek-europaban-az-emberi-jogok-es-a-demokratikus-normak

Varga Judit: Az EP még a járvány idején is kettős mércét alkalmazva támadja Magyarországot

Magyar Hírlap

A koronavírus-járvány idején az európai összefogás és az egységes cselekvés helyett ismét Magyarországot támadja az Európai Parlament (EP) - mondta az igazságügyi miniszter az MTI-nek pénteken. Varga Judit szerint az EP által pénteken elfogadott állásfoglalás Magyarországgal kapcsolatban valótlan megállapításokat tartalmaz.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200417-varga-judit-az-ep-meg-a-jarvany-idejen-is-kettos-mercet-alkalmazva-tamadja-magyarorszagot

„Az ellenzék a védekezés helyett támadja és ellehetetleníteni próbálja a munkát”

Magyar Hírlap

Három hete lépett életbe a koronavírus elleni törvény. A védekezés kihívásainak minden elemét figyelembe véve tervezzük meg lépéseinket a vírus elleni védekezésben - írja Magyarország Kormánya a Facebookon.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200417-az-ellenzek-a-vedekezes-helyett-tamadja-es-ellehetetleniteni-probalja-a-munkat

Karácsony az ágyúgolyón

Bán Károly Magyar Hírlap

Karácsony itt, Karácsony ott, Karácsony mindenütt. Budapest főpolgármestere Münchhausen báróként küzd a koronavírus-járvány leküzdéséért

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200417-karacsony-az-agyugolyon

Az írásbeli érettségi nem a diákok valós tudását fogja tükrözni

A felsőoktatásnak kellett volna alkalmazkodnia, nem a közoktatásnak

Egy szegedi gimnázium tanárát kérdeztük arról a kormányinfó után, hogy mit gondol az érettségivel kapcsolatos bejelentésekről. 

https://444.hu/2020/04/17/az-irasbeli-erettsegi-nem-a-diakok-valos-tudasat-fogja-tukrozni

IZLAND PÉLDÁJA AZT MUTATJA, HOGY TÖMEGES TESZTELÉSSEL SZIGORÚ KORLÁTOZÁSOK NÉLKÜL IS KEZELNI LEHET A JÁRVÁNYT

Izlandot a koronavírus-ellenes küzdelem egyik mintapéldányaként szokás emlegetni, pedig az izlandi módszerben igazából nincs semmi különös, hacsak azt nem lehet különösnek nevezni, hogy gyorsan reagáltak a veszélyre, és alapos, átfogó tesztelési rutint dolgoztak ki. Bár természetesen egy 364 ezer lakosú országban ez könnyebben megy, mára a teljes lakosság több mint 10 százalékát tesztelték koronavírusra – a csütörtöki adatok szerint az 1727 regisztrált fertőzöttből 1077-en már meg is gyógyultak, összesen 34-en kerültek kórházba, közülük nyolcan igényeltek intenzív ellátást, illetve szintén nyolc haláleset történt.

A szigetországban már január 24-én megkezdték az intézkedéseket, ekkor rendelte el az egészségügyi hivatal, hogy a központi nemzetközi repülőtéren kivizsgálják azokat a beérkező utasokat, akiknél légúti fertőzéses tünetek jelentkeznek, illetve mindenkit, aki a megelőző két hétben Vuhanban járt.

https://qubit.hu/2020/04/17/izland-peldaja-azt-mutatja-hogy-tomeges-tesztelessel-szigoru-korlatozasok-nelkul-is-kezelni-lehet-a-jarvanyt

Nem azért alkotmányellenes a felhatalmazási törvény, amiért mondják. De tényleg az

válaszonline

Vendégszerzőnk nem akárki: Fülöp Botond volt az, aki az Alkotmánybíróságon egy több tízezer beteg életére hatással lévő szabály alkotmányellenességét ki tudta mondatni. Az ügyvéd most a felhatalmazási törvényről állapítja meg, hogy az bizony alaptörvény-ellenes. Az egyik része legalábbis. Az a része meg pont nem, amelyen az ellenzék felháborodott, s amely a nemzetközi érdeklődés középpontjába került. Amikor a magyar házelnök külföldi politikusoknak írott levélben bizonygatja, hogy nincs itt semmi látnivaló, itt egy írás, amely megmutatja, hogy bizony van. Nehéz jogi okfejtés következik, de megéri végigküzdeni.

https://www.valaszonline.hu/2020/04/17/koronavirus-felhatalmazasi-torveny-fulop-botond/

A szlovák csoda titka: alig van áldozata a világjárványnak

válaszonline

Noha Szlovákiában és Magyarországon szinte egyszerre lobbant be a járvány, odaát 8 koronavírus-fertőzött elhunytat tartanak nyilván, itt meg 156-ot. Amit laikusként tudhatunk: tőlünk északra kötelező a maszkhasználat, a kormányzati elit „divatot” is csinált belőle, nálunk viszont nagyon nem. Valóban ez lenne a különbség oka? Hogy a mélyebb összefüggéseket is feltárjuk, olyan felvidéki magyar szakembert kerestünk, aki mindkét egészségügyi rendszert ismeri és van közéleti affinitása. Interjúalanyunk, Horváth Zoltán 11 évig vezette a dunaszerdahelyi kórházat, máig aktív orvos; politikusként és sportvezetőként is ismert, de ezeket a szerepeit kérésére nem részletezzük, „mert most nem ez a fontos”.

https://www.valaszonline.hu/2020/04/17/horvath-zoltan-koronavirus-interju/

Gyorsan kiderült, hogy lehetetlent kért Kásler a kórházaktól

Egy kicsivel kevesebb ágyat szabadítana fel a kormány, mint korábban tervezte, de az intézkedés az ismert számok alapján így is túlzónak tűnik. Több, korábban elküldött beteg kórházi elhelyezése viszont így továbbra is megoldott. Csak az a kérdés, hogy meddig.

https://24.hu/belfold/2020/04/17/koronavirus-korhaz-kiurites-kasler-miklos/

Trump nem alap nélkül szállt bele páros lábbal a WHO-ba

A WHO visszaböfögte a kínai propagandát

a WHO bizonyos gyakorlatait már hónapok óta élesen kritizálják, és a Fehér Házban sem kellett megizzadnia a médiafigyelőknek ahhoz, hogy ezeket az érveket összeszedjék.

A WHO legfontosabb feladata az egészségügyi kihívásokkal kapcsolatos információk összegyűjtése és széleskörű nemzetközi terjesztése, a járványhelyzettel kapcsolatos tájékoztatás, és a fenyegető járványokkal kapcsolatos riasztás. Épp ezért a WHO-t számos mulasztással lehet vádolni. Így például

https://index.hu/kulfold/2020/04/17/trump_kina_usa_who_koronavirus_egeszsegugyi_vilagszervezet_tamogatas/#

Az Európai Néppárt elnöke szolidan lenácizta Orbánt

Amikor a riporter érdeklődött, hogy áll a Fidesz kizárásának ügye, melyről a nagy garral kinevezett háromtagú „Bölcsek Tanácsa” képtelen volt döntést hozni, és a válság miatt a kérdést – 13 tagszervezet követelése ellenére – el is napolták, Tusk leszögezte:RAGASZKODIK AHHOZ, HOGY A PÁRTCSALÁDBAN MÉG AZ IDÉN ÚJRA MEGPRÓBÁLKOZZANAK A FIDESZ KIZÁRÁSÁVAL.

 

 

 

Tusk megkapta az egymillió eurós kérdést is: „Demokráciának tartja-e Magyarországot?” A politikus erre természetesen nem mondott se igent, se nemet, inkább úgy fogalmazott, Orbán Viktor a menekültválság kezdete óta vészhelyzeti eszközökkel kormányoz, az emberek félelmét pedig – legyen szó a migrációról vagy a vírusról – a saját hatalma kiépítésére használja. Tusk szerint néhány intézkedése nyilvánvalóan jogos és jogszerű is, azonban a demokrácia szellemiségével ez már összeegyeztethetetlen. A koronavírus-törvényt pedig az 1933-ban a parlamenti jogköröket Adolf Hitler hatáskörébe utaló felhatalmazási törvénnyel (Ermächtigungsgesetz) állította párhuzamba:

A történelem során sokszor láthattuk, hogy a politikusok a hatalmuk kiterjesztésére törvényeket használnak. Ez Németországban ismerős lehet. Biztos vagyok abban, hogy Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra.

https://index.hu/kulfold/2020/04/17/tusk_orban_carl_schmitt_nacizas_neppart/

AZ INFLUENZA VAGY A KORONAVÍRUS ÖL MEG TÖBB EMBERT?

Összehasonlítottuk a német, olasz és magyar halálozási adatokat a koronavírus és az influenza kapcsán. Magyarországon és Németországban a becsült influenza öl meg több embert, Olaszországban a koronavírus, de a koronavírusban nagyobb eséllyel lehet mindenütt meghalni. Mutatjuk a részleteket.

https://azonnali.hu/cikk/20200417_nemetorszagban-es-magyarorszagon-az-influenza-ol-jobban-az-olaszoknal-a-koronavirus

A FUTBALL GAZDASÁGI VÁLSÁGÁT A FOCISTÁK FOGJÁK A LEGKEVÉSBÉ ÉREZNI

A már évek óta milliárdos iparként működő labdarúgás is bajban van a koronavírus miatt, ami miatt a kluboknak el kell kezdeniük mostantól fenntarthatóvá válniuk. A tévés közvetítési díjak miatt jelenleg nézők nélkül is megérné lejátszani a meccseket.

https://azonnali.hu/cikk/20200416_a-futball-gazdasagi-valsagat-a-focistak-fogjak-a-legkevesbe-erezni

V alakú kilábalási pályát vizionál, Parraghot "fake news gyártónak" nevezte Matolcsy

A jegybankelnök szerint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nem is tévedhetett volna nagyobbat, amikor arról beszélt, hogy az MNB hitelprogramjai nem finanszírozzák a mikro-, kis- és középvállalkozásokat.

A Magyar Nemzeti Bank megvédi azokat az eredményeket, amit az elmúlt tíz évben Magyarország elért – nyilatkozta Matolcsy György, az intézmény elnöke az MTI-nek.

https://hvg.hu/gazdasag/20200417_matolcsy_gyorgy_interju_magyar_nemzeti_bank_mnb_jegybank_koronavirus_magyar_gazdasag_nph_hajra

Politikai befolyás is érkezhet a repülőtereken landoló kínai maszkokkal

Százezrével érkeznek Európába az egészségügyi védőfelszerelések Kínából, ezzel egy időben mind többen aggódnak, hogy Peking a humanitárius célok mellett gazdasági és politikai haszonszerzésre is használja a segítségnyújtást. Különösen igaz az a közép-európai térségre, ahol Orbán Viktor és más kormányfők is az Európai Unió ellenpéldájaként hozták fel Kínát. Peking tagad, az viszont tény, hogy sok drágán vásárolt koronavírusteszt és maszk minőségével komoly bajok vannak.

https://hvg.hu/vilag/20200417_Politikai_befolyas_Kina_maszk_diplomacia_koronavirus

Pedagógusok Szakszervezete: Teszteljenek minden érettségizőt!

Az idei érettségiken nemcsak a bukás veszélye fenyegeti a diákokat.

https://magyarnarancs.hu/belpol/pedagogusok-szakszervezete-teszteljenek-minden-erettsegizot-128920

A járvány után újabb válság fenyeget

A koronavírus-járvány hatásait ellensúlyozandó gazdasági lépések miatt az eladósodottság néhány gazdaságban súlyosabbá teheti a válságot és újabb recesszió is hozhat egyes országokban az Economist Intelligence Unit szakértői szerint.

https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/koronavirus-jarvany-ujabb-valsag-adossag.704482.html

Így segít az állam Lengyelországban

Csaknem egyhangúlag hagyta jóvá péntekre virradóra a lengyel szejm a koronavírus-járvány miatt elfogadott gazdaságmentő csomag kibővítését, az eredetileg megszavazott tervezethez fűzött szenátusi módosítójavaslatok egy részével együtt - írja az MTI.

lengyel államfő aláírására váró új intézkedések szerint egyebek között három hónapon keresztül felmentik a legfeljebb 49 személyt foglalkoztató cégeket a tb-járulék felének befizetése alól, egy hónapról három hónapra terjesztik ki az egyéni vállalkozók elmaradt bevételeit pótló, 2 ezer zlotys (159 ezer forint) támogatást, és támogatást adnak a karanténba helyezett gazdáknak is.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/koronavirus-segit-allam-lengyelorszag-vallalat-jarvany-mentocsomag.704498.html

Karácsony Gergely reagált Orbán fenyegetésére: Ne csak a tisztekről, a tesztekről is beszéljünk végre!

Számtalan dologban egyetért Orbán Viktorral a főpolgármester, aki részletesen reagált a miniszterelnök reggeli rádióinterjújában tett kijelentéseire – például mindjárt arra, hogy

Budapestre valóban különleges szabályoknak kell vonatkozniuk.

Itt Orbánnak arra a kijelentésére utalt, hogy Budapesten van a legtöbb fertőzött, ezért a fővárosra sajátos szabályok vonatkozhatnak majd. Karácsony szerint egyértelmű, hogy mindenhol a világon a nagyvárosokban fokozott a kockázat, de szerte a világban fontos a szoros együttműködés és információátadás a kormányok, a városok vezetése és a járványügyi hatóságok között.

https://168ora.hu/itthon/karacsony-gergely-reakcio-orban-viktor-184328

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.