2020, április 17 - 08:04 Sajtószemle

Kásler orvosokat toboroz a határon túlra

A szaktárca szerint csak egy erdélyi kórház kért két-három aneszteziológust, de a miniszter kérése nem ezt tükrözi – derült ki egy lapunk birtokába került levélből.
Különös levelet kaptak a kórházigazgatók még húsvét hétfőn az állami fenntartótól: ebben az egészségügyért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője, Kásler Miklós azt kérte, mérjék fel, hogy van-e az intézményükben olyan orvos, aki vállalna munkát Romániában Sepsiszentgyörgyben és Kovászna megye más településein. A levelet megkapta az Országos Onkológiai Intézet is, amelynek főigazgatója személyesen szinte valamennyi osztályra továbbította a kérést.
Kásler Miklós toborzása már csak azért is figyelemre méltó, mert március 12-én lépett életbe az a kormányrendelet, amely előírja: a járványügyi vészhelyzet miatt egészségügyi dolgozók csak az ágazati miniszterük engedélyével távozhatnak az országból. Azaz azóta az egészségügyi dolgozók, köztük az orvosok is kizárólag a humánminiszter egyedi engedélyével léphetik át a határt. A miniszter kérését egyébként épp azon a hétvégén továbbították, amikor Kásler Miklós két kórházigazgatót is felmentett. Az Emmi nemrég még hazai egyetemeken toborzott önkénteseket a kórházakba.

https://nepszava.hu/3074658_kasler-orvosokat-toboroz-a-hataron-tulra

Gulyás: 150-200 közötti lehet a fertőzött egészségügyi dolgozók száma

Teljesen átszabják az egészségügy finanszírozását – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

https://nepszava.hu/3074723_gulyas-150-200-kozotti-lehet-a-fertozott-egeszsegugyi-dolgozok-szama

Müller Cecília: hatvanan vannak lélegeztetőgépen, hét gyerek került kórházba a koronavírus miatt

https://nepszava.hu/3074741_muller-cecilia-hatvanan-vannak-lelegeztetogepen-het-gyerek-kerult-korhazba-a-koronavirus-miatt

A bankokra kiszabott különadóból is mehet a focikluboknak

Nemcsak visszafizeti a kormány a bankokra és hitelintézetekre a járvány elleni védekezés miatt kiszabott különadót, de lehetőséget adott az kirótt összeg csökkentésére is, vette észre a hvg.hu. A Magyar Közlönyben kedden este jelent meg az 55 milliárd forintnyi különadó befizetéséről szóló kormányrendelet, amiben többek közt az áll, hogy érvényes rá a normál bankadót csökkentésére érvényes szabályok, 

azaz élhetnek a látványcsapatsportoknak felajánlott tao-támogatásokkal. 

https://444.hu/2020/04/15/a-bankokra-kiszabott-kulonadobol-is-mehet-a-focikluboknak

A kulturális államtitkár szerint "azokra a könyvtárosokra, akik nem csinálnak semmit, azokra nem lesz majd szükség"

Fekete Péter szerint azokra a könyvtárosokra, akik nem csinálnak semmit, azokra nem lesz majd szükség, 

"és azokra a könyvtárosokra, akik aktívan kitalálják, hogy hogyan lehet új és új programot hozni, ők nagyon sok pénzért ott fognak tudni maradni."

https://444.hu/2020/04/15/a-kulturalis-allamtitkar-szerint-azokra-a-konyvtarosokra-akik-nem-csinalnak-semmit-azokra-nem-lesz-majd-szukseg

Bruck András: Ágyfelszabadítás

Szép lassan mindenki hall leállított kemoterápiákról, végstádiumban lévő emberekre kimondott halálos ítéletekről, agydaganatosok, stroke-osok, bepelenkázott betegek hazaküldéséről, köztük egy gyomorszondára váró férfiről, akit azonban szonda nélkül otthon nem lehet majd etetni, azaz életben tartani…

Ez a Tajgetosz, ennek nincs más neve, ez tömeggyilkosság

Ezzel van tele a még elérhető nyilvánosság, a tisztességes emberek szíve, lelke, feje.
Mindeközben az Állami Számvevőszék elnöke, Domokos László levélben figyelmeztette a kórházak élére kinevezett katonai parancsnokokat, hogy feladataik közül a legfontosabb:

„A felesleges és indokolatlan ellátások minimalizálása”.

Nocsak, akad még kórház, ahol mernek gyógyítani? Ez tényleg tűrhetetlen. Nem kéne visszahívni az oroszokat?

Egyben a családoknak is üzent Domokos, hogy költsenek kevesebbet

(Az ő havi bruttója 3 millió 958 ezer). Íme a javaslata.

„Minden családban a költségvetés tervezésére, kontrolljára és végrehajtására ki kellene nevezni a „pénzügyminisztert”, aki rendszeresen átnézi a számlákat és meghúzza a kiadásokat.”

Egyszóval, már folyik a felkészítés a nyomorra

És persze az időkorlát nélküli diktatúra-törvénynek se volt semmi köze a járványhoz. Ahhoz van köze, ami majd jön. És, hogy mi jön, az éppen a szemünk előtt körvonalazódik.
Vajon milyen hatással van egy társadalomra, annak minden egyes tagjára, hogy ebbe egyetlen szó nélkül belenyugszik, és a létezés terhét hajlandó teljesen rábízni egy maroknyi gonosztevőre?

https://varosikurir.hu/bruck-andras-agyfelszabaditas/

Katasztrofális hatása lehet a munkanélküliségi hullámnak, 10-ből 9 magyarnak nincs elég tartaléka

foebes.hu

Csak a felső vagyoni tizednek van elég megtakarítása, hogy átvészeljen egy tartós munka nélküli időszakot, állítja Karagich István privátbanki tanácsadócége, a Blochamps. A magyar kormány mégsem tervez bértámogatást adni azoknak, akik a járvány miatt vesztik el állásukat, és ezzel lassan egyedül maradnak az EU-ban.

„Nincs elég pénzügyi vagyontartaléka a magyar társadalomnak 2020-ban, hogy egy tartós jövedelemkiesést kezelni tudjon” – jutott erre a megállapításra a Blochamps privátbanki tanácsadócég legfrissebb elemzésében, melyet először exkluzívan a Forbesnak küldtek. A tanácsadócég alapító-ügyvezetője, Karagich István (képünkön) juttatta el az anyagot szerkesztőségünkhöz a háttérszámításokkal együtt.

https://forbes.hu/penz/katasztrofalis-hatasa-lehet-a-munkanelkulisegi-hullamnak-10-bol-9-magyarnak-nincs-eleg-tartaleka/

A kirúgott székesfehérvári kórházigazgató búcsúzóul megígérte kollégáinak: Vissza fogok térni

"Csütörtök reggel még dolgoztam, a munkatársaimmal együtt tettük a dolgunkat. Csütörtökön délelőtt már jött egy jelzés, hogy adatszolgáltatási késedelem, vagy hiba csúszott az intézmény életébe," mondta a székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház szombaton kirúgott főigazgatója búcsúztatóján. Csernavölgyi István hozzátette: nem tudja a pontos okát, hogy miért menesztette Kásler Miklós, szerint ilyen adatszolgáltatás heti szinten fordul elő minden intézménynél, és ez a feladat "még véletlenül sem főigazgatói hatáskör, és erről többet nem is szeretnék beszélni."

"Jelen pillanatban csak egyetlen dolgot érzékelek, hogy van egy komoly járványügyi helyzet Magyarországon. Az, hogy mi történik Csernavölgyi Istvánnal, az másodlagos,"

mondta.

https://444.hu/2020/04/15/a-kirugott-szekesfehervari-korhazigazgato-bucsuzasaban-megigerte-kollegainak-vissza-fogok-terni-ide

A kormány a Balkánra is több védőeszközt küldött, mint a fővárosi önkormányzatnak

Megkérdeztük a Fővárosi Önkormányzatot, végül mikor, mekkora mennyiségben kaptak felszereléseket a kormánytól.

Mindebből az is kiderül, hogy az első állami felszerelések három nappal azután érkeztek meg a Pesti úti otthonba, hogy Karácsony Gergely április 3-án bejelentette az öt első fertőzöttet. 

Közben a kormány - a fővárosi önkormányzatnak adott mennyiséghez képest - nagylelkű felajánlásokat tett más, nehéz helyzetben levő országoknak. 

https://444.hu/2020/04/16/a-kormany-a-balkanra-is-tobb-vedoeszkozt-kuldott-mint-a-fovarosi-onkormanyzatna

Szlovákiában a legtöbb koronavírus-fertőzött 30 és 44 év közötti

Szlovákiában a legtöbb koronavírus-fertőzött a 30 és 44 év közötti kategóriában található meg, összesen 246 személy – közölte a szlovák egészségügyi minisztérium alapján a Parameter.sk. Őket követi a 15-29 éves korosztály 221 fertőzöttel, a 45-59 év között korosztály 171 beteggel és a 60 év feletti korosztály 152 pácienssel. Legkevesebben a 14 év alatti fertőzöttek vannak, összesen 42. Néhány beteg esetében pedig nem hozták nyilvánosságra az illető életkorát.

A Nemzeti Egészségügyi Központ statisztikái szerint Szlovákiában összesen 101 olyan fertőzött van, aki a 65 év feletti korosztályba tartozik – legtöbben a Bazini járásból vannak. 

https://index.hu/kulfold/2020/04/15/szlovakiaban_a_legtobb_koronavirus-fertozott_30_es_44_ev_kozotti/

Koronavírus: még el sem indult, máris megbukni látszik a kormány gazdasági csodafegyvere

A bezárásra kényszerült cégek teljeskörű támogatása, megmentése, ágazattól függetlenül. A munkahelyvédelmi bértámogatás rendszerének kiegészítése, nagyságrendjének növelése. A koronavírus-járvány miatt teljes leállásra ítélt vállalkozások valódi támogatása. A jelenlegi támogatási rendszer bonyolult, nem nyújt érdemi előnyt a hazai cégeknek - így lehet összefoglalni a magyar vállalkozói közösség véleményét a sajátos magyar Kurzarbeitról. Mindezek alapján kijelenthető: a járvány miatt hozott legfontosabb gazdaságpolitikai intézkedés még a hatályba lépés előtt kudarcot vallott jelenlegi formájában.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200415/koronavirus-meg-el-sem-indult-maris-megbukni-latszik-a-kormany-gazdasagi-csodafegyvere-426264

 

 

 

 

A koronavírus után mindent fel akarnak majd vásárolni a kínaiak

„A kínai vezetés és gazdaságirányítás mindig saját érdekeit helyezte előtérbe, kereste és keresi azokat a térségeket ahol, illetve együttműködő kormányokat, amelyekben van fogadókészség a szándékaik iránt. Erre jó példa a soha meg nem térülő Budapest-Belgrád vasútvonal, amelyik Kína számára bejutást jelent az Európai Unióba szakemberekkel, technológiával és befolyással” – mondta megkeresésünkre Odze György, Kínai-szakértő. Az elmúlt időszakban egyre gyakrabban és mind több helyen kerül szóba annak a veszélye, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségeket kihasználva, kínai állami vállalatok megpróbálnak bevásárolni Európában, akár állami tulajdonú stratégiai cégekben történő részesedésszerzéssel.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-koronavirus-utan-keszulodnek-a-kinai-felvasarlasok/362535

dr. László Imre

Szijjártó Péter nyilatkozata szerint semmibe veszi az alapvető betegjogokat

Noha a kormány már a járvány megjelenése óta azt mondja, hogy ura a helyzetnek, most mégis 36 ezer beteg embert küldtek el a kórházakból egyik pillanatról a másikra – ha volt hová hazamenniük, ha nem. Szijjártó Péter erre cinikusan csak annyit válaszolt, hogy „nem szólítottak fel távozásra olyan betegeket kórházakból, akik ellátásra, kezelésre szorulnak. Úgy látszik, Szijjártó Péter szerint ezek a kórházban fekvő betegek eddig sem ellátást, sem kezelést nem kaptak, és nem a gyógyulásukra vártak, csak hobbiból vagy viccből vették igénybe az egészségügyet.

Orvosként és volt kórházigazgatóként is felháborítónak tartom Szijjártó cinizmusát. Hiszem, hogy minden magyar embernek joga van a megfelelő egészségügyi ellátáshoz, és aggódom azokért, akiknek ilyen körülmények között kellett lemondaniuk a gyógyulásról. Amit a kormány tett, az az alapvető betegjogok semmibevétele, és ugyanúgy elfogadhatatlan egy demokratikus, európai országban, mint Szijjártó cinizmusa.

https://dkp.hu/hirek/4893/szijjarto-peter-nyilatkozata-szerint-semmibe-veszi-az-alapveto-betegjogokat

Így lett a vírus a Soros-hálózat része videóval a cikk elején

Emlékeznek még, hogy február végén, a vírus magyarországi megjelenése előtt pár nappal még mitől volt hangos a hazai közélet? Gyöngyöspata, börtönbiznisz, kommunista bíróságok, sorosista ügyvédek. Rémlik? Aztán jött a járvány, ami mindent elsöpört. Ez a történet eredetileg nem Orbán Viktorról szólt, de addig csavarták, hajlították, amíg végül ő lett a főszereplője. 

https://444.hu/2020/04/15/igy-lett-a-virus-a-soros-halozat-resze

Kanadai Magyar Hírlap

Focista mentő

Mert a focistának enni kell, stadionnak lenni kell

Sok embernek megütötte a szemét az a két hír, hogy mennyit keresnek a “profi” futballisták 0 perc elvégzett munkával, illetve az, hogy kisegítik azokat a másod, harmadvonalbeli futballistákat, akik labdarúgásból élnek.

Szép is ez az állami bőkezűség, ami a futballistáinkat illeti és bizony egy hangom se lenne, ha ez azokra is vonatkozna, akik a koronavírus miatt veszítették el állásukat, vagy ülnek otthon tétlen, kényszer, fizetetlen szabadságon.

De, nem! Aki nem futballista, vagy országgyűlési képviselő, annak bizony nem jár semmilyen jövedelem, segély, stb. ettől a nyomorult, tetves fasiszta kormánytól, ha a koronavírus miatt elveszíti a munkából való megélhetés lehetőségét.

http://kanadaihirlap.com/2020/04/15/focista-mento/

JÓ ÖTLET SZÁNDÉKOSAN SZABADJÁRA ENGEDNI A JÁRVÁNYT ÚGY, HOGY CSAK AZ IDŐSEKET ZÁRJUK KARANTÉNBA?

A Qubit eddig számos stratégiai lehetőséget ismertetett és vitatott meg. Ezek közé tartozott a brit modell mellett például a pöröly és a tánc elképzelés, vagy izraeli kutatók időszakos okoskaranténra vonatkozó felvetése. A brit elképzelésről már a legelején elmondtuk: a legfőbb baj vele az, hogy az európai társadalmakban túl nagy, Magyarországon pedig kiemelkedően magas az idősek aránya. Mivel a magyar járványkezelés nem a korábbi brit elképzelés irányba ment, és mivel erősek voltak az ellenérvek vele szemben, amit azóta a britek is beláttak, ezért járványdinamikai cikksorozatomban kvantitatíve én sem részleteztem még eddig ezt a lehetőséget, helyette a magyar szempontból fontosabb és aktuálisabb kérdésekkel foglalkoztam.

Most azonban a korábban ismertetett SEIR járványdinamikai modell segítségével bemutatom ennek a korábbi brit elképzelésnek is a feltételeit, jellemzőit és buktatóit, amiből világosan látszik, hogy melyek azok a racionális ellenérvek, amelyek eddig talán nem jelentek meg kellő hangsúllyal a médiában. Természetesen mindenki előtt nyitva áll a lehetőség a diskurzusra, én itt most elsősorban járványdinamikai szempontból vizsgálom a kérdést.

https://qubit.hu/2020/04/14/jo-otlet-szandekosan-szabadjara-engedni-a-jarvanyt-ugy-hogy-csak-az-idoseket-zarjuk-karantenba

Öt tévhit a holokausztról

Április 16-a a magyar holokauszt emléknapja: 76 éve ezen a napon kezdődött a gettósítása kárpátaljai megyékben. A hatóságok néhány hónap leforgása alatt Budapest kivételével az egész ország zsidóságát gettókba zárták, majd deportálták. A holokausztnak több mint félmillió magyar állampolgár esett áldozatul a náci táborokban, munkaszolgálatban, majd 1944 őszétől a nyilas időszak alatt.

A magyar kormány döntése alapján 2001 óta emlékezünk a holokauszt magyar áldozataira áprilisban. Ezzel párhuzamosan kiemelt figyelmet kapott a holokauszt oktatása, a tanárok felkészítése, továbbképzése, hogy megfelelő módszerekkel taníthassák ezt az érzékeny témát. Ennek ellenére a holokauszttal kapcsolatos tévhitek makacsul tartják magukat a köztudatban – nem feltétlen csak az oktatás még mindig meglévő hiányosságai miatt, hanem a magyar történelem különféle, gyakran átpolitizált interpretációi, a felelősségvállalás hiánya vagy áthárítása, és az antiszemitizmus miatt is. Ebben a cikkben ezen tévhitekből gyűjtöttem össze a legáltalánosabbakat.

https://index.hu/techtud/2020/04/16/ot_tevhit_a_holokausztrol/

Tévedés, hogy Kósa Lajos egyetemi diplomát kaphat

Az ő esetében nem a nyelvvizsga hiányzott, mert akkor még nem is kellett.

A valóság az, hogy Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő, korábban Debrecen polgármestere, majd tárca nélküli miniszter nem azért diplomátlan, mert nincs meg a megfelelő nyelvvizsgája, hiszen ennek megléte Kósa egyetemi tanulmányainak végén még nem volt szükséges.

Kósának azért nincs diplomája, mert bár egyetemi tanulmányi kötelezettségeinek eleget tett, abszolutóriumot szerzett, de szakdolgozatot (diplomamunkát) nem írt és záróvizsgát (államvizsgát) nem tett le a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen sem 1988-ban, sem utána. Kósa korábbi nyilatkozataiban ezek akkori elmaradását azzal indokolta, hogy a rendszerváltozás éveiben nem volt rá ideje politikai elfoglaltságai miatt.

Az abszolutórium, amivel Kósa Lajos rendelkezik, felsőfokú végzettséget igénylő munkakör betöltésére nem jogosít.

https://www.debreciner.hu/cikk/2544_tevedes_hogy_kosa_lajos_egyetemi_diplomat_kaphat

Vírusüzlet luxuskivitelben: tovább pörög az államtitkári rokonság maszk-biznisze –

Úgy tűnik, hiába hiánycikk továbbra is a kétféle áru, a kormányzati rokonnak nem okoz gondot a védőfelszerelések beszerzése és elpasszolása. Olyannyira nem, hogy Vasvári a múltkor egy rövid időre privátra állított Instagram-oldalán továbbra is minden fenntartás nélkül kínálja a pofátlanul túlárazott termékeket: - Ez az írás az Újpest Média oldaláról lett kimásolva. Minden jogot fenntartunk! Közvetlen elérése a másolt szövegnek:https://ujpestmedia.hu/virusbiznisz-luxuskivitelben-tovabb-porog-az-allamtitkari-pereputty-maszk-biznisze/

https://ujpestmedia.hu/virusbiznisz-luxuskivitelben-tovabb-porog-az-allamtitkari-pereputty-maszk-biznisze/

Ausztráliában még legalább négy hétig tartanak a korlátozások

Morrison elmondta, hogy Ausztráliának sikerült lelassítania a fertőzés terjedését. Ugyanakkor szükség van az óvintézkedések fenntartására, és a tesztelés, illetve a kontaktkutatás kiterjesztésére. A kormány egy hónap múlva felülvizsgálja az intézkedéseket, amelyek kijárási korlátozásokat, valamint az oktatási intézmények, az éttermek és a szórakozóhelyek bezárását foglalják magukban. Ausztráliában 6440 fertőzöttről és 63 halálos áldozatról tudni.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200416/ausztraliaban-meg-legalabb-negy-hetig-tartanak-a-korlatozasok-426426

Hargitai Miklós Elszámolták

Nem jön ki a matek. Elnézést, tisztában vagyunk vele, hogy emberi sorsokról, mi több, életekről van szó – nem mi csináltunk orvosi helyett katonai/logisztikai/matematikai kérdést belőle; nem mi bíztuk doktorok helyett minisztériumi tanácsadókra és Kásler-féle vajákosokra, hanem a kormány. De az átminősítés megtörtént, akik ellene szóltak, repülnek – miközben az intézkedések legnyilvánvalóbb ellentmondásaira nemhogy válasz, de még válaszkísérlet sincs.

Nézzük akkor a számokat. A 60 milliós Olaszországban, ahol a térségünkben a legsúlyosabb volt a járvány (és épp most vannak túl a csúcson), jelenleg 3200 kórházi kezelésre szoruló súlyos esetet tartanak nyilván. A 47 milliós Spanyolországban, ahol valamivel hátrébb tartanak, és bevallottan félrekezelték a védekezést, 7300-at. A 330 milliós USA-ban 13400-at. Egyszerűen nincs olyan számítás, ami alátámasztaná, hogy a szűken tízmilliós Magyarországon, ahol a publikált adatok szerint összesen 1600 fertőzött van, 36 ezer (!) kórházi ágyat kelljen felszabadítani a majdani koronavírusosoknak, szó szerint bármi áron. Azaz utolsó stádiumos rákosokat, magatehetetlen szélütötteket, rehabilitációra váró amputáltakat és gerincsérülteket, ön- és közveszélyes pszichiátriai kezelteket hazazsuppolva. Ezt rajtunk kívül sehol Európában nem csinálják, valószínűleg nem véletlenül. Ugyanúgy egyébként, ahogy az önkormányzatok megsarcolást sem. A két lépés ráadásul össze is függ, hiszen a kórházakból kiebrudalt páciensekből otthoni ellátottak lesznek, utóbbiak istápolása viszont önkormányzati feladat – oldják meg a települések pénz nélkül?

https://nepszava.hu/3074671_elszamoltak

Szabad szemmel: egyre nagyobb nyomás alá kerülnek Európában az emberi jogok és a demokratikus normá

Nemzetközi sajtószemle, 2020. április 16.

https://nepszava.hu/3074676_szabad-szemmel-egyre-nagyobb-nyomas-ala-kerulnek-europaban-az-emberi-jogok-es-a-demokratikus-normak

Kétszázmilliárddal könnyít a terheken a kormány + vide

Jakubász Tamás Magyar Nemzet

Részletesen összefoglalta csütörtökön a legújabb adóváltozásokat a pénzügyminiszter. Varga Mihály a közösségi médiába feltöltött videóbeszámolóját azzal kezdte, hogy a kormány legújabb adókönnyítései kétszázmilliárd forintot hagynak a vállalkozásoknál és a családoknál

– A cél az, hogy a gazdaság szereplői úgy jussanak túl a válságon, hogy közben minél kisebb veszteséget szenvedjenek el, s minél több munkahelyet megőrizzenek. Ezért több ponton módosít a kormány a vállalkozások adószabályain – közölte a tárcavezető.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/ketszazmilliarddal-konnyit-a-terheken-a-kormany-video-8010287/

Soros György újra bevetette médiahadseregét is Magyarország elle

V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG MAGYAR NEMZET

Az elmúlt időszakban megfigyelhető volt, hogy komoly erőket mozgósítanak Magyarország lejáratásának érdekében. A módszerek és álhírek terjesztése mögött Soros György milliárdos tőzsdespekuláns emberei állhatnak.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/soros-gyorgy-ujra-bevetette-mediahadsereget-is-magyarorszag-ellen-8010455/

Ki fogunk kapni...

Bayer Zsolt MAGYAR NEMZET

Ma vagy holnap Brüsszelben össze fognak ülni a hülye nénik és a hülye bácsik, hogy eldöntsék, hogyan leszünk majd megint megbüntetve. Azért kell bennünket most megint megbüntetni, mert a diktátorbán megszüntette Magyarországon a parlamentet.

Onnan lehet tudni, hogy diktátorbán megszüntette a parlamentet, hogy a brüsszeli hülye nénik és bácsik jópajtásai, a budapesti hülye nénik és bácsik (v.ö.: ellenzéki parlamenti képviselők) hétről hétre elmondják odabent az Országgyűlésben, hogy a diktátorbán megszüntette a parlamentet. Egyre gyakrabban mondják el és egyre hangosabban, hogy a brüsszeli hülyék is meghallják végre, és elkezdjenek tiltakozni, amiért be van zárva a parlament Budapesten a diktátorbán miatt.

Ez persze úgy hangzik, mintha nem lenne semmi értelme, pedig van. A gittrágásnak is van értelme, csak aztán azt az ember kinövi. Sajnos a brüsszeli és a budapesti hülyék nem nőtték ki, van nekik ez a gittük, ez a diktátorbán meg emberi jogok feliratú gitt, azt rágják, s ha éppen kis időre nem rágják, akkor annak a gittnek a segítségével tesznek be átláthatatlan, fekete ablakot az Európa feliratú üres keretbe, hogy semmiképpen se világítson be a józan ész, az emberi érzelem és a jókedv. Aztán kikaparják a gittet és rágják tovább. A regényt pedig, amiből a gittrágást vették, már vagy elfelejtették, vagy elítélik, mert olyan „abúzusos”.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/ki-fogunk-kapni-8009060/

Ursula von der Leyen: Senki sem készült fel erre!

FOLYTATÓDIK A TÁVMUNKA: AZ EP-KÉPVISELŐK KILENCVEN SZÁZALÉKA OTTHONRÓL VESZ RÉSZT A KÉTNAPOS ÜLÉSEN

Judi Tamara (Brüsszel) MAGYAR NEMZET

A jogállamisági kérdések és az uniós intézkedések hatékonysága is terítékre kerül az EP ma kezdődött, kétnapos plenáris ülésén. A mai vitán Deli Andor, a Fidesz EP-képviselője azt ajánlotta a képviselők figyelmébe: ez most nem az ideológiai vitáknak az ideje, az EU-nak pedig inkább olyan irányban kellene erőfeszítéseit fokoznia, hogy miként nyújthat leggyorsabban és leghatékonyabban segítséget az arra rászoruló országoknak. Ursula von der Leyen bizottsági elnök beszédében elnézést kért a megkésett uniós reakcióért, szerinte ugyanakkor mára működik a tagállamok közötti szolidaritás járványügyben.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/ursula-von-der-leyen-senki-sem-keszult-fel-erre-8009750/

Kovács Zoltán: Újabb hazugságokat terjeszt Soros egyik álcivil szervezete

origo

Kovács Zoltán a Riporterek Határok Nélkül nevezetű álcivil szervezet újabb hazugságát leplezte le. 

Soros György álcivil politikai szervezeteinek ha nem is egyetlen, de mindenképp egyik koronakövének mondható Riporterek Határok Nélkül teljes információs rendőrállam kialakításával kapcsolatos parádézása ékes bizonyítéka a valóságtól való teljes elrugaszkodottságnak - olvasható Kovács Zoltán legújabb Facebook-bejegyzésében.

https://www.origo.hu/itthon/20200416-kovacs-ujabb-valotlansagokat-terjeszt-soros-egyik-alcivil-szervezete.html

A kormányhivatal vizsgálja Czeglédy Csaba ügyvédi irodájának 29 millió forintoerzsébetvárosi szerződését

 

Magyar Hírlap

Az arányosság és szükségesség elve alapján vizsgálja Budapest Főváros Kormányhivatala Niedermüller Péter erzsébetvárosi DK-s polgármesternek a Czeglédy és Társai Ügyvédi Irodával kötött 29 millió forintos szerződését - közölte a kormányhivatal az MTI-vel.

Közleményükben azt írták: a kormányhivatal korábban körlevelében arra kötelezte az önkormányzatokat, hogy a veszélyhelyzet idején fennálló jogkörökre hivatkozva, átruházott hatáskörben meghozott döntéseket és az azokat megalapozó dokumentumokat a döntést követően haladéktalanul, de legkésőbb 15 napon belül küldjék meg a törvényességi felügyeletet gyakorló kormányhivataloknak.

Hozzátették: Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester a veszélyhelyzet idején fennálló jogköreire hivatkozva átruházott hatáskörben, polgármesteri döntésként kötötte meg a 29 millió forintos szerződést.

https://www.origo.hu/itthon/20200416-a-kormanyhivatal-vizsgalja-czegledy-szerzodeset.html

Matolcsy György „a nyugati önteltség tragédiájáról”

Szuperhatalmak a járványban

Magyar Hírlap

Rövid kommentárban reagált a Növekedés.hu-n Matolcsy György jegybankelnök Martin Wolf brit gazdasági újságíró Financial Times-beli cikkére, amelyben a szerző „két hanyatló szuperhatalomként” emlegeti Washingtont és Pekinget.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200416-matolcsy-gyorgy-a-nyugati-onteltseg-tragediajarol

Kásler Miklós hetek óta nem adja ki az engedélyt, hogy Csányi Sándorék magánkórháza koronavírusos betegeket fogadhasson

Március vége óta már csak az Emmi engedélyére vár a Budai Egészségközpont, miután felajánlották a kormánynak, hogy koronavírusos betegeket fogadnak, hiába.

https://hvg.hu/itthon/20200416_Kasler_Miklos_Csanyi_Sandor_magankorhaz_bek_koronavirus

Járvány ide vagy oda, 18,7 milliárdos magyar kormányzati támogatást kaptak a székely gazdák

Több mint 4600 erdélyi gazdálkodó örülhetett az eszközökre, gépekre igényelhető pályázati forrásnak.

https://hvg.hu/itthon/20200416_Kasler_Miklos_Csanyi_Sandor_magankorhaz_bek_koronavirus

A Magyar Orvosi Kamara szerint visszatetsző módon váltották le Cserháti Pétert

A szervezet azt kéri, hogy amennyiben a főigazgató felmentésének indokai nem voltak megalapozottak, rehabilitálják a szakembert.

A Magyar Orvosi Kamara szerint visszatetszést keltő módon váltották le dr. Cserháti Péter az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatói posztjáról, a szervezet ugyanakkor üdvözli, hogy a szakember tapasztalataira Semmelweis Egyetem a továbbiakban is igényt tart, írta a MOK közleményében.

A kamara emlékeztetett, hogy a leváltást indokló minisztériumi közlemény ellen tiltakoztak az OORI munkatársai is, és cáfolták a benne foglaltakat.

"Dr. Cserháti Péter egész életében, szakmai munkásságában a betegek biztonságáért és életükért folytatott küzdelem részese volt, és remélhetőleg lesz is. Ha és amennyiben egy felsőbb döntéssel bármi okból nem értett egyet,

megérdemelte volna, hogy kifejthesse szakmai álláspontját, meghallgattassék javaslata, és még ha a döntéshozók nem is tudnak véleményével azonosulni, ne nyilvánosan – mintegy statáriálisan – kerüljön egzisztenciális megsemmisítésre.

https://hvg.hu/itthon/20200416_mok_cserhati_oori_kasler

Az orvosok sem értik, hogyan lett újra pozitív 141 gyógyult koronavírustesztje Dél-Koreában

A dél-koreai járványvédelmi központ (KCDC) szakembereinek több elmélete is van arról, miként mutathat újra pozitív eredményt a koronavírusteszt sok tucat megvizsgált embernél. De a végső válaszra még legalább két hetet várni kell.

https://hvg.hu/tudomany/20200416_koronavirus_teszt_del_korea_jarvany_fertozes

Gomperz: A görbe visszadomborítása

Miért kell kidobni az összes többi beteget, ha egyszer csökken az esetszám? Mi az új stratégia?

Van két hír, amely látszólag teljesen ellentmond egymásnak. Az egyik, hogy Magyarországon az aktív koronavírusos esetek száma jobb napokon már csökken, és alapvetően sem robban. Ezzel szemben ott a másik történés: a kormány egészen brutális eszközökkel szabadít fel 36 ezer kórházi ágyat a járvány elleni küzdelem részeként. Hazaküldi az ellátásra szoruló betegeket, ezzel magára haragítja családok ezreit, kirúgja az embertelen utasítás végrehajtásától ódzkodó igazgatókat, a létező legdurvább politikai szitokkal (Soros) üzeni meg a saját táborának, hogy árulásnak tekinti a szolidaritás lagymatag kinyilvánítását is – azaz hadikórházakat hoz létre tűzzel, vassal.

De miért van szükség a kórházi kapacitás növelésére, ha közben – állítólag – csökken a járvány terjedésének intenzitása? Ennek mi az értelme? Miért vállalja a népszerűtlen intézkedés következményét az a kormány, amelyik naponta végzett közvélemény-kutatások alapján hozza populista döntéseit (ingyenes parkolás, nyelvvizsga nélküli diploma, 13. havi nyugdíj)?

A hipotézisem a következő:

https://hvg.hu/360/20200415_Gomperz_A_gorbe_visszadomboritasa

Elképesztő! Adományokból vettek vírustesztelőt, a Fidesz nem engedi széleskörűen használni

Tatabányán adományokat gyűjtöttek egy vírustesztelő berendezésre, majd amikor összejött a pénz, a térség fideszes országgyűlési képviselője kijelentette: a géppel csak a „gyanús” eseteket lehet vizsgálni! Persze, amíg a gyűjtés tartott, minderről még szó sem esett. Magánszemélyek, kisvállalatok, egyéni vállalkozók és nagy cégek pár nap alatt adták össze azt a 18 millió forintot, amelyből a helyi Szent Borbála Kórház vásárolhat egy koronavírus-tesztgépet. Az összegből nem csak az úgynevezett PCR-gépet tudja megvenni a kórház, hanem a hozzá tartozó kiegészítő műszereket is, sőt: néhány millió forint még a tesztekre is marad. Így elegendő tesztanyaggal állhat fel a labor, amelynek felállítását a Hilltop kezdeményezte, a Becton Dickinson Hungary Kft. pedig a koronavírus-tesztelésére alkalmas laboratóriumot és a szakembereket biztosítja.

A térség fideszes képviselője a helyi televízióban dicsekedett el a hírrel, de arról már mélyen hallgatott, hogy

HIÁBA VETTÉK A BERENDEZÉST KÖZADAKOZÁSBÓL, SZÓ SEM LEHET SZÉLES KÖRŰ TESZTELÉSRŐL!

Mindez a fideszes képviselő Facebook oldalán derült ki, ahol az örömhírről szóló bejegyzés alá Bencsik János azt a posztot biggyesztette, hogy „Egyelőre arról született döntés, hogy a „gyanús” eseteket vizsgálják.”

https://pestibulvar.hu/2020/04/15/elkepeszto-adomanyokbol-vettek-virustesztelot-a-fidesz-nem-engedi-szeleskoruen-hasznalni/

“Kásler egy nagyhatalmú orvosbáró, akiből minisztert csináltak”

„Nagyhatalmú orvosbáró, akiből minisztert csináltak” –ezt mondta egy egészségügyi szakértő Kásler Miklósról. Szerinte ő tehet arról, hogy Magyarországon ilyen magas a daganatos halálozás.

„Kásler Miklós egy orvosbáró, aki most miniszteri pozícióba került. Kásler Miklós egy nagyhatalmú orvosbáró volt az Országos Onkológiai Intézet élén, a 30 éves regnálása alatt azt az eredményt tudta elérni, hogy a magyarországi daganatos betegségek halálozási aránya szinte a legrosszabb a világon. Ebből az emberből csináltak minisztert, mégis mit vártunk?” – tette fel a kérdést Kunetz Zsombor a szerda esti Egyenes beszédben.

Az egészségügyi szakértő szerint egy daganatos beteg túlélése orvosi kérdés és Magyarország azért kullog a listák végén, mert az ország főonkológusa semmit nem tett azért, hogy a betegek jobb helyzetbe kerüljenek.

https://budapestkornyeke.hu/kasler-egy-nagyhatalmu-orvosbaro-akibol-minisztert-csinaltak/

Döntött a kormány az érettségikről

Néhány kivételtől eltekintve csak írásbelik lesznek, aki akar, ősszel is vizsgázhat.

https://nepszava.hu/3074717_dontott-a-kormany-az-erettsegikrol

Amerikaiak szerint nem teljesen légből kapott az egyik legnagyobb koronavírusos konteó

A The Washington Postnak olyan dokumentumok jutottak a birtokába, amelyek azt mutatják: az amerikaiak már 2018-ban jelezték, hogy egy koronavírussal is foglalkozó kínai kutatólaboratórium nem felel meg a biztonsági előírásoknak. Arról nem tudni, hogy azóta javult-e a helyzet a Vuhani Virológiai Intézet laborjában, de az biztos, hogy a létesítmény nincs messze a világjárvány kiindulópontjaként számon tartott élőállat-piactól. Bár elég valószínűtlen, de elképzelhető, hogy a laboratóriumból került ki valahogy a vizsgált vírus.

https://24.hu/tudomany/2020/04/16/koronavirus-covid-19-konteo-vuhani-virologiai-intezet-hiba-washington-post/

Az MSZP politikusai elmentek a nagy védőfelszerelés-raktárba, ahol szerintük azt se tudták megmondani, miből mennyi van

Harangozó TamásKorózs Lajos és Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP politikusai elmentek a Wáberer’s raktárába, ahol megtekinthették a járvány elleni védekezéshez szükséges felszereléseket. Az épület elől élőzni kezdtek a Facebookon, ahol azt mondták el, hogy olyan embert nem küldtek oda hozzájuk, aki el tudta volna mondani, miből mennyi van raktáron.

Ez egyébként azért lehet, mert a Wáberer’s munkatársaival beszéltek. A cég ugyan odaadta a raktárát a védekezéshez, de nyilván nem ők kezelik a felszereléseket. Csak annyit tudtak mondani, hogy két és fél ezer raklap van a raktárban, amely sűrűn cserélődik.

https://24.hu/belfold/2020/04/16/az-mszp-politikusai-elmentek-a-nagy-vedofelszereles-raktarba-ahol-szerintuk-azt-se-tudtak-megmondani-mibol-mennyi-van/

Portugáliában most kap minden iskolás ingyen laptopot, mobilnetet és programokat az államtól

„Igazán szerényen oldották meg: emailben kérdezték meg, hogy megvan-e minden eszközük az internetezéshez. Ha nem, a tanárnál kell jelezniük a problémákat, hogy ne legyen olyan feltűnő. Utána a portán lehet felvenni az egyéni tanrendet és a »kisegítő eszközöket«. Ezek között van a laptop és a mobilnet is, meg a jogtiszta programok.”

Így írta le a 444-nek egy Lisszabonban élő magyar apa, hogy a portugál oktatási kormányzat pár hét elteltével hogyan reagált a koronavírus-járványra és az iskolák kényszerű bezárására.

https://444.hu/2020/04/16/portugaliaban-most-kap-minden-iskolas-ingyen-laptopot-mobilnetet-es-programokat-az-allamtol

Fidesz-KDNP: Karácsony Gergely mentse meg a budapesti vállalkozásokat

A Fidesz-KDNP arra kéri Karácsony Gergely főpolgármestert és a főváros vezetését, hogy

segítsenek a budapesti cégek megmentésében

a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben - közölte a kormánypártok budapesti frakcióvezetője az MTI-vel.

Láng Zsolt azt írta, hogy a kormány gazdaságvédő intézkedései mellett nélkülözhetetlen az önkormányzati szerepvállalás is, ezért a kormánypártok azt szorgalmazzák, hogy Budapest vezetése dolgozzon ki mentőprogramot a helyiségbérlettel rendelkező vállalkozásainak is.

https://168ora.hu/itthon/fidesz-kdnp-fovaros-segitseg-karacsony-gergely-vallalkozok-valsag-keres-jarvany-184259

Az egyenlőségi EU-biztos előtt a magyar romák kérése, segítséget kérnek Brüsszeltől

Helena Dallinak, az Európai Bizottság egyenlőségi kérdésekben illetékes máltai tagjának a hivatala vizsgálja Horváth Aladárék azon kérését, hogy

indítson az EU rendkívüli segélyakciót, amelynek keretében élelmiszert, gyógyszert, védőeszközöket lehetne eljuttatni a legrosszabb helyzetben lévő, nagyrészt romák lakta magyar, illetve más európai településekre.

https://168ora.hu/kulfold/az-egyenlosegi-eu-biztos-elott-a-magyar-romak-kerese-184289

Így épült le a magyar járványügy: „Ez nem egy szakmai tudásközpont, hanem az Emmi kiterjesztése”

Az ÁNTSZ szétverése 2011-ben kezdődött, és e helyzeten a Nemzeti Népegészségügyi Központ 2018-as megalakulása sem segített. Ezt most, egy világjárvány kellős közepén érezzük a legjobban.

 

„A neve alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakmai centrum is lehetne, de valójában nem az. Érdemi szakmai önállóságot nem kapott. Ez nem egy szakmai tudásközpont, hanem az Emmi kiterjesztése, egy kormányzati központi hivatal, ahol a vezérfonal a hivatali munka” – mondta el lapunknak Zöldi Viktor biológus, aki 15 évig dolgozott az Országos Epidemiológiai Központban (OEK), majd egy évet az NNK-ban is.

2017-ben, amikor Lázár János bürokráciacsökkentő terveinek köszönhetően számos egészségügyi háttérintézményt megszüntettek, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) is áldozatul esett. Akkor több cikkben jártuk körül, mi történt és mi vezetett a leépüléshez, a csütörtökön megjelenő friss Narancsban pedig annak jártunk utána, hogyan alakult a magyar járványügy sorsa 2017 és 2020 között.

 

https://magyarnarancs.hu/katasztrofa/ez-nem-egy-szakmai-tudaskozpont-hanem-az-emmi-kiterjesztese-avagy-hogyan-epult-le-a-magyar-jarvanyugy-128886

 

Ha nem zárunk le mindent két hétre, itt is az lesz, mint Olaszországban

Nem elegendők a mostani korlátozások, sokkal szigorúbb intézkedésekre lenne szükség. Kijárási tilalom, tömeges tesztelés és alapjövedelem a három feltétele annak, hogy Magyarország elkerülje az emberi és társadalmi katasztrófát.

 

Dr. Gilly Gyula orvos, egészségpolitikai  szakértő

 

Magyar Narancs: A Magyarországon eddig meghozott intézkedések mennyire alkalmasak a járvány visszaszorítására?

Gilly Gyula: Leghamarabb egy év múlva lehet védőoltás a Covid-19 ellen, és addig nagyon leegyszerűsítve három stratégiával lehet védekezni a vírus ellen.

https://magyarnarancs.hu/katasztrofa/ha-nem-zarunk-le-mindent-ket-hetre-itt-is-az-lesz-mint-olaszorszagban-128872

Több mint 3 milliárd forintot terveznek kiadni az önkormányzatok a látványsportokra

Focira, kosárra, kézire, vízilabdára, röpire és hokira megy a városok pénze.

Népszava közérdekű adatigénylésekből.megtudta: évente hárommilliárd forintot terveztek be a nagyobb városok a csapatsportok támogatására.

Mint írják: több mint hárommilliárd forintot fordítanak a hat legnépszerűbb látványsport (labdarúgás, kosár-, kézi-, vízi- és röplabda, jégkorong) első osztályú bajnokságaiban csapattal rendelkező települések a profi klubokat működtető cégek támogatására.

A lap megjegyzi, mindez a közpénznek számító tao-támogatások felett járna a kluboknak., de a koronavírus-járvány átírhatja  az év elején elfogadott helyi költségvetéseket.

Népszava információi szerint a profi csapatok támogatására önkormányzati szinten a legtöbb pénzt  Székesfehérváron fordítanak (471 millió forint), ezt követi Szombathely (410 millió forint), majd Kaposvár (346 millió forint).

 

https://magyarnarancs.hu/sport/tobb-mint-3-milliard-forintot-terveznek-kiadni-az-onkormanyzatok-a-latvanysportokra-128888

 

Vészesen fogy a lakosság pénze

A hosszútávú megtakarításokhoz is elkezdtek hozzányúlni az emberek. Többen vásárolják vissza az életbiztosításukat, mint korábban, vagy kérik a díjfizetés szüneteltetését.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/egyre-tobb-eletbiztositast-vasarolnak-vissza-tartalekok-felelese-ongondoskodas.704384.html

 

Ez nem válságkezelő csomag – Csillag István: Dupla borítékot azoknak, akik az életüket kockáztatják!

A kormány nem kínál megoldást azoknak a magyaroknak a problémáira, akik tömegesen veszítik el munkahelyüket, súlyos helyzetbe kerülnek. Egyebek mellett ezt tartalmazza tizenöt kiemelkedő magyar közgazdász nyilatkozata a kormány válságkezelő programjáról. Meglepő módon ugyanerről beszélt az iparkamara elnöke, Parragh László, aki egyébként maga is részt vett a válságcsomag kidolgozásában. Azt mondta: „annyi ember ment tönkre az elmúlt napokban, és folyamatosan annyi megy tönkre, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni”. Hozzátette: „a katás vállalkozó bizony nem nagyon számíthat semmire”. A volt gazdasági minisztert erről is kérdeztük.

 

https://168ora.hu/itthon/ez-nem-valsagkezelo-csomag-csillag-istvan-184269

 

Hajós András, emberségből ötös fölé!

Nem tudom, amit felajánlok, az megvalósítható-e, van-e gyakorlati értelme. De a szívem tudja, hogy ennek a felajánlásnak el kell hangzania – kezdte posztját Hajós András

Az Emil.RuleZ énekese, műsorvezető közösségi oldalán a regnáló miniszterének döntése nyomán kórházi ellátásból kitett rászorulónak felajánlott egy szobát és a tőle telhető segítséget.

 https://varosikurir.hu/embersegbol-otos-fole-hajos-andrasnak/

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.