2020, április 16 - 08:15 Sajtószemle

április 25 18 óra

A legnagyobb operasztárok csatlakoznak a Metropolitan online gálaközvetítéséhez

Április 25-én, magyar idő szerint 18:00-kor veszi kezdetét a Metropolitan Opera különleges közvetítése, ahol a legnevesebb művészeket hallhatjuk élőben, természetesen saját otthonaikból.

Renée Fleming, Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és még számos operasztár kapcsolódik be a világ minden pontjáról a Metropolitan Opera élő gálaközvetítésébe, melyet az operaház honlapján lehet figyelemmel kísérni. Az intézmény zenei igazgatója szerint az operarajongóknak és a művészeknek egyaránt felemelő lesz a kiváló minőségben élvezhető közvetítés.

https://papageno.hu/intermezzo/2020/04/a-legnagyobb-operasztarok-csatlakoznak-a-metropolitan-online-galakozvetitesehez

A JELENLEGI KÍNA MELLETT NINCS BIZTONSÁGBAN AZ EMBERISÉG – ÁLLÍTJA A HARVARD TÖRTÉNÉSZE

Niall Ferguson neves brit történész hat egyszerű, de kényelmetlen kérdést tenne fel a pekingi vezetésnek. Szerinte Kína felelőssége kétségtelen, ezért Donald Trumpnak igaza van, amikor kínai vírusról beszél mindig.

a 6 kérdés a cikkben!

„Ameddig az emberiség egyötöde alá van vetve egy olyan felelőtlen, korrupt és hataloméhes szervezetnek, amelynek igen hosszú a saját népe elleni bűncselekményeinek története, az emberiség többi része nem lesz biztonságban.”

https://azonnali.hu/cikk/20200408_hat-kerdest-intezne-a-neves-tortenesz-a-kinai-virus-kapcsan-pekinghez?

Feszültség a Fideszben Kásler miatt, Orbán lépéskényszerbe került

A hetek óta háttérbe tolt Kásler Miklós miniszter „vérengzésbe” kezdett tekintélyes kórházvezetők között, de a kormánypárt meghatározó politikusai sorra állnak ki a megalázó módon leváltott igazgatók mellett. A miniszterelnök lépéskényszerbe került. Megmutatjuk az egészségügyi kormányzat körüli feszültség teljes hátterét.

https://www.valaszonline.hu/2020/04/15/cserhati-csernavolgyi-korhazigazgato-kasler-hatter/

RTL Híradó – „Ezt nem kívánhatják a családoktól, hogy otthon ápolják rokonaikat, akik szinte a halálukon vannak” 

Egyre több néző fordul az RTL Híradóhoz azzal, hogy súlyos, gyakran magatehetetlen állapotban lévő hozzátartozójuk ellátását kell megoldaniuk a kórházi kiürítések miatt. Kedd éjfélig az ágyak 60 százalékát kell felszabadítani az emberi erőforrások miniszterének rendelete alapján, hogy ha szükséges lesz, el tudják helyezni a koronavírusos betegeket. Egy ferencvárosi nézőnk telefonon mesélte el ő és súlyos beteg fia történetét. 

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/-ezt-nem-kivanhatjak-a-csaladoktol-hogy-otthon-apoljak-rokonaikat-akik-szinte-a-halalukon-vanna

Mit csináljak 200 kilométerről a félig lebénult, magatehetetlen apámmal?

A határidő közeledtével a kiürítések több intézményben csak az elmúlt napokban pörögtek fel igazán, de az OORI-ból – a dolgozók állításával egybehangzóan – már március közepén elkezdték felszabadítani a helyeket. Olvasónk édesapját március 20-án, két és fél héttel lábszárközép-amputációja után kellett hazavinnie a családnak az intézet amputációs sebészeti osztályáról. „Alig-alig gyógyuló, váladékozó sebbel, varratokkal hazaadták. Annyit mondtak, hogy a koronavírus miatt, azt már mi következtettük ki, hogy kell a hely” – mondta az Indexnek a férfi lánya. 

Az érszűkületben szenvedő beteg az operáció után többhetes rehabilitáción esett volna át, és a tervek szerint ideiglenes műlábbal ment volna haza. Most kerekesszékben ül, rehabilitációra esélye sincs, azokat a gyógytornagyakorlatokat végzi, amiket még a szakemberrel végeztek a műtét után, felesége kötözi a sebeit, és a család azt próbálja megszervezni, hogy valaki kivegye a lábából a varratokat.

 

https://index.hu/belfold/2020/04/15/korhaz_kiurites_utan_hazakerulnek_hozzatartozokhoz_a_betegek/

 

Kásler nem helyezi vissza a Rehabilitációs Intézet főigazgatóját

Ezt az EMMI az ATV Híradójának kérdésére tette egyértelművé.

„A Nemzeti Népegészségügyi Központ április 10-ei ellenőrzésekor kiderült, hogy egyetlen ágyon sem tud fogadni koronavírus-fertőzött beteget az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, és maga a volt főigazgató csak április 16-ra ígért 20 ágyat a miniszteri utasításban szereplő több mint 200 ággyal szemben. Az erről szóló jegyzőkönyvet a volt főigazgató is aláírta. A minisztérium nem vizsgálja felül a döntését, mert dr. Cserháti Péter volt főigazgató nem készítette fel intézményét megfelelő időben a koronavírusos betegek fogadására, és ezzel komolyan veszélyeztette a járvány elleni sikeres védekezést és a betegellátást”
 

– ezt válaszolta az EMMI az ATV Híradójának kérdésére, amely arra vonatkozott, hogy a leváltásáról szóló döntés nyomán támadt tiltakozás hatására elképzelhető-e, hogy a minisztérium felülvizsgálja korábbi döntését és visszahelyezi Cserháti Pétert a főigazgatói pozícióba.

 

http://www.atv.hu/belfold/20200414-kasler-nem-helyezi-vissza-a-rehabilitacios-intezet-foigazgatojat

 

A székesfehérvári önkormányzat nem tudja, miért rúgták ki a kórház igazgatóját

Hivatalos forrásból az önkormányzat nem értesült a Szent György Kórház főigazgatójának – ebben az egyébként is nehéz időszakban történő – leváltásáról, aminek okát sem ismerjük

– írja a székesfehérvári önkormányzat a város hivatalos oldalán.

Ahogy korábban megírtuk, a feol.hu számolt be arról, hogy Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere arra kérte a Fejér Megyei Szent György Kórház főigazgatóját, adja át hivatalát.

A hírek szerint olyan súlyos hiba vezethetett az azonnali döntéshez, mely a fenntartó állami szerv szerint ebben a járványhelyzetben nem megengedhető. Ennek megítélésére nincs lehetőségünk. A sajtóban megjelent információk szerint a kérdés jogi fórumok elé fog kerülni, ahol az ügy részletei is tisztázást nyerhetnek

https://24.hu/belfold/2020/04/11/szekesfehervar-korhaz-igazgato-csernavolgyi-istvan/

Az ÁSZ elnöke szerint takarékoskodnia kellene a családoknak, és akkor minden rendben lesz

„Minden családban a költségvetés tervezésére, kontrolljára és végrehajtására ki kellene nevezni a ‘pénzügyminisztert’, aki rendszeresen átnézi a számlákat, meghúzza a kiadásokat”

– ezzel indokolta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a szervezet honlapjára feltett rövid cikkében, szerinte miért múlik legalább annyi a „magyar családokon” a válságkezelés során, mint a kormány intézkedésein.

Domokos, aki 2018-tól arról vált ismertté, hogy az ÁSZ különböző, ellenzéki pártok állami támogatásait próbálta meg rendszeresen megnyirbálni, most életvezetési tanácsokkal is ellátta a munkájuk elvesztése, vagy megrövidülése miatt nehéz helyzetbe került magyarokat:

„A pénzügyi egyensúly eléréséhez arra kell figyelni, hogy a család kevesebbet költsön a bevételénél, a különbözetet pedig mindig tegye félre. Meg kell tanítani az embereket arra, hogyan takarítsák meg az első ezer forintot, azután lehetőleg a következő ezreket, hiszen a családnak és a társadalomnak egyaránt az egyik legnagyobb értéke a biztonság, illetve a pénzügyi biztonság.”

-írta.

Az ÁSZ-elnök, akinek még 2019 májusában havi közel 4 millió forintos, törvényben garantált fizetést szavaztak meg a parlamentben most úgy vélte, a 2020-as és 2021-es költségvetési újratervezésekkel a kormány minden lehetséges eszközt felhasznál a munkanélküliség, és a súlyos anyagi gondok enyhítésére, a többi viszont szerinte az egyéni felelősségen múlik.

https://merce.hu/2020/04/15/az-allami-szamvevoszek-elnoke-szerint-egyszeruen-takarekoskodnia-kell-mindenkinek-es-akkor-nem-lesz-baj/

Soha jobbkor: 160 millióért tervezteti meg a Külügyminisztérium a Párizsi Magyar Intézet felújítását

Az MG Építész Tervező és Szolgáltató Kft. tervezheti a Párizsi Magyar Intézet felújítását, nettó 157,8 millió forintért. 

A tárgyalásos tender eredményét az ajánlatkérő Külgazdasági és Külügyminisztérium közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

A nyertessel április 7-én írta alá a szerződést az ajánlatkérő.

https://168ora.hu/penz/felujitas-tervezes-kulugyminiszterium-magyar-intezet-parizs-184208

Nyáron letehetik a Partiumi Labdarúgó Akadémia alapkövét Szatmárnémetiben - a Transindex.ro portálról

A magyar kormány támogatásával idén megkezdődhet a Partiumi Labdarúgó Akadémia építése Szatmárnémetiben. Jelenleg az előkészítő munkálatok zajlanak és elfogadásra vár a beruházás részleges városrendezési terve. A létesítmény egy 8 hektáros területen lesz, a város határában, közvetlenül az aquapark mellett. Kisebb és nagyobb, természetes és műfüves pályákat alakítanak itt ki, lesz bentlakás, ebédlő és orvosi rendelő is. A tervek szerint 140 diákot tudnak majd egyszerre fogadni az akadémián. A magyar kormány 216 millió forinttal (kb. 3 millió lej) támogatta a beruházás előkészítését, melynek nyárra kellene befejeződnie, ekkorra várható a létesítmény alapkövének letétele is. Az építkezésnél 22 havi határidővel számolnak, így ha minden a tervek szerint haladna , 2022-ben kész lehet az akadémia. - a Transindex.ro portálról

http://itthon.transindex.ro/?hir=59420&nyaron_letehetik_a_partiumi_labdarugo_akademia_alapkovet_szatmarnemetiben

A Semmelweis Egyetem kibővítette megbízatását Cserháti Péternek, akit főigazgatói posztjáról pár napja menesztett Kásler Miklós

Közleményben jelentette be a Semmelweis Egyetem, hogy Cserháti Péter 2019. október 1-én kelt rektori biztosi feladatkörét kibővíti, és megbízza az egyetem komplex rehabilitációs fejlesztésével, ami magában foglalja a hazai egészségipari fejlesztési szempontok megvalósítását is. 

Mindezek mellett feladata a COVID-19 járvány idején a tartós intenzív osztályos kezelés és gépi lélegeztetés kapcsán kialakuló súlyos izomerő veszteség, kognitív és mentális zavarok jelentkezéséből adódó rehabilitáció megszervezése, valamint megfelelő felkészülés a járvány után várhatóan megnövekvő rehabilitációs esetek szakmai szempontok szerint ütemezett ellátására.

https://444.hu/2020/04/14/a-semmelweis-egyetem-kibovitette-megbizatasat-cserhati-peternek-akit-foigazgatoi-posztjarol-par-napja-menesztett-kasler-miklos

Újabb százmilliókat adott a sportra a kormány

A kedd esti Magyar Közlönyben több kormányhatározat is megjelent, ezek egyike az idei költségvetésen belüli forrásátcsoportosításokról szól. Ennek keretében a Központi Maradványelszámolási Alapból 1,9 milliárd forintot oszt szét különböző fejezetek között. 

Ebből összesen 433 millió forint pluszt kap a sport, pontosabban

  • 300 millió a versenysport és olimpiai felkészülés szakmai támogatására megy, 
  • 133 millió foint pedig az egyedi sportlétesítmény-fejlesztések támogatására. 

A maradványelszámolási alapból átcsoportosított összeg legnagyobb részét, 1,1 milliárd forintot az egyházi alapintézmény-működésre irányította át a kormány. 100 milliónál több plusz forráshoz, 179 millióhoz jutott most a Bethlen Gábor Alap, 112 milliót pedig az egyéb kulturális intézmények kaptak a dologi kiadások fedezésére.

https://privatbankar.hu/cikkek/makro/ujabb-szazmilliokat-adott-a-sportra-a-kormany.htm

Éjjel a kormány egyértelművé tette, hogy lefokozza a kulturális szféra dolgozóit, de persze lesz pár csókos

A lényeg: valójában november 1-től megszűnik a kulturális szférában dolgozók közalkalmazotti státusza. A javaslat kiterjed a levéltárakra, nyilvános könyvtárakra, muzeális intézményekre és előadó-művészeti szervezetekre. Ugyanakkor nem vonatkozik a kormány által létrehozott VERITAS Történetkutató Intézetre, mert az intézet kutatói feladatokat is végez.

https://nepszava.hu/3074556_ejjel-a-kormany-egyertelmuve-tette-hogy-lefokozza-a-kulturalis-szfera-dolgozoit-de-persze-lesz-par-csokos

Közelében sincs a 70 százaléknak a kormány nagy bérátvállalása, és ez nagy baj

A közelében sincs a tényleges állami bérátvállalás annak a 70 százaléknak, ami a gazdaságvédelmi akcióterv kormányzati kommunikációjában szerepel. Sőt, néhány kivételes esettől eltekintve még a munkaidő felére vetített (a 70 százaléknál sokkal ritkábban elhangzó) 35 százalék is nagyon erős túlzás.

A kormány által megálmodott konstrukcióról a legtöbbet talán az mondja el, hogy – igaz, elég magas fizetésnél, de – van egy pont, ami felett az így nyújtott „támogatás” már nem többletköltséget jelent a költségvetésnek, hanem egyszerűen keres rajta az állam.

https://g7.hu/vallalat/20200415/kozeleben-sincs-a-70-szazaleknak-a-kormany-nagy-beratvallalasa-es-ez-nagy-baj/

Valami nem stimmel, valami nagyon nem stimmel…

Petschnig Mária Zita 

1. A Palkovics László által bemondott adatokból, hogy tudnillik a teljes védelmi alap 9200 milliárd forint, és ez a GDP 18-20 százaléka, az következik, hogy 2020-ra a forintban kifejezett bruttó hazai termék 48.421 milliárdot tesz ki, alig valamivel kevesebbet, mint az eredeti költségvetésben vélelmezett (48.779 milliárd).

Varga Mihály erre az évre három százalékos visszaesést vár, ami azt jelenti, hogy a nemzetgazdaság általános árszínvonala (GDP deflátor) majdnem hét százalékkal emelkedik, ami teljes képtelenség. Több mint kétszerese a költségvetési törvényben számítottnak akkor, amikor kereslethiány okán, a termelői és fogyasztói infláció is lefelé tendál.

Valami, valahol nagyon nem stimmel.

2. A csepegtetve bemutatott gazdaságvédelmi csomag 8567 milliárd forintot tesz ki, ha a 9200-ból levonjuk a járvány megfékezésére képzett alapot. Ebből azonban amit a költségvetés itt és most többletként felvállalt, az mindössze három tételre szorítkozik:

abból, ami ma látszik, amilyen költségvetési döntéseket a pandémia ideje alatt is hozott, az olvasható ki, hogy Orbán nem az országot, az országlakókat védi, hanem a saját és elvbarátai pozícióját.

Hatalmának megtartása érdekében, milliók életét teszi kockára, amikor a „munka alapú társadalom” fedőnevére hivatkozva, a legnagyobb szigorral fogja vissza a költségvetést, megtagadva mindazok megsegítését, akik a világjárvány okán, padlóra kerültek.

https://hirklikk.hu/kozelet/valami-nem-stimmel-valami-nagyon-nem-stimmel/362487

Váratlan döntés: Trump leállítja a WHO finanszírozását, mert szerinte a szervezet nem kezelte megfelelően a koronavírus-járványt

Donald Trump amerikai elnök bejelentette kedden Washingtonban, hogy

leállítja az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nyújtott amerikai pénzügyi hozzájárulást,

mert szerinte a szervezet nem megfelelően reagált a koronavírus-járványra.

https://168ora.hu/kulfold/koronavirus-trump-who-184230

Ezek csak a fideszes cégeket és vállalkozókat fogják megmenteni- írja a DK

A Demokratikus koalíció nem kevesebbet állít, minthogy a gazdaság megmentése csak a Fidesz kötődésű oligarchákról szól.
Íme a DK KÖZLEMÉNYE:

https://ellenzek.net/belfold/ezek-csak-a-fideszes-cegeket-es-vallalkozokat-fogjak-megmenteni-irja-a-dk/

Elhagyják hazánkat a rendbontó irániak

Szilágyi Anna, Borsodi Attila Magyar Nemzet

Tegnap két jelentős szállítmány érkezett a budapesti repülőtérre, többek között tízmilló maszkkal és 24600 izolációs köpennyel – mondta el Kiss Róbert az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság döntése nyomán

11 iráni állampolgár hagyja el Magyarországot, nyolcan önkéntesen, hárman pedig kitoloncolással.

Ők voltak, akik a Dél-pesti Centrumkórházban járványügyi szabályszegéseket követtek el – emlékeztetett a rendőr alezredes.

https://magyarnemzet.hu/belfold/rovidesen-kezdodik-az-operativ-torzs-tajekoztatoja-3-8004938/

Mit tennél, ha ártatlan volnál, mégis deportálni akarnának onnan, ahol évek óta tanulsz?

Helsinki Figyelő

A bíróság elutasította egy nálunk tanuló, negyedéves iráni gyógyszerész hallgató kérelmét. Az kérte, hogy ne deportálják Magyarországról hazájába, a koronavírus-járvány egyik gócpontjának számító Iránba. A Magyar Helsinki Bizottság ügyfele nem követett el semmi törvénybe ütközőt, és valójában a hatóságok sem mutattak be semmilyen bizonyítékot. Mégis még a büntetőeljárás lezárulta előtt mindent megtesznek azért, hogy mihamarabb kizsuppolhassák innen. Nem számítanak a tények, a bizonyítékok hiánya, az abszurd vádakat cáfoló bizonyítékok sora, az ártatlanság vélelme, de még maga a nyilvánvaló ártatlanság sem, csak a hatalom nyers akarata. Semmi kétségünk: egy politikai indíttatású koncepciós eljárás áldozata ügyfelünk.

Következzék Zara története.

https://helsinkifigyelo.blog.hu/2020/04/14/mit_tennel_ha_artatlan_volnal_megis_deportalni_akarnanak_onnan_ahol_evek_ota_tanulsz

Álhír alapján ítélné el hazánkat Brüsszel

ÚJRA ELŐ AKARJÁK VENNI A HETES CIKKELY SZERINTI ELJÁRÁSOKAT

Judi Tamara (Brüsszel) Magyar Nemzet 

A héten összeülő uniós parlament a tagállamok rendkívüli intézkedéseinek górcső alá vételét kérheti az Európai Bizottságtól. A Magyar Nemzet birtokába jutott állásfoglalás-tervezet szerint hazánkkal kapcsolatban még mindig számos hazugság kering Brüsszelben. Az Európai Parlament például elítélné, hogy felfüggesztették a magyar Országgyűlést. Azt az Országgyűlést, amelyik tegnap is ülésezett.

Csütörtökön és pénteken ismét virtuá­lisan ül össze az Európai Parlament (EP), a testület a koronavírus elleni küzdelemről, illetve a világjárvány következményeiről szóló álláspontjáról szavaz. A Magyar Nemzet információi szerint az állásfoglalás tervezetébe bekerült az is, hogy

az EP elítéli a döntést, miszerint Magyarországon időkorlát nélkül hirdették ki a járványügyi veszélyhelyzetet, illetve azt, hogy felfüggesztették a parlament működését.

https://magyarnemzet.hu/belfold/alhir-alapjan-itelne-el-hazankat-brusszel-8004146/

Miért Orbán Viktor az EU fenegyereke?

V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG Magyar Nemzet   

A parlamentet megkerülve, tömegtüntetéseket kiváltó intézkedést is rendkívüli törvénykezéssel fogadtak el Franciaországban, ahol ezrével fordult elő, hogy a rendeleti kormányzás eszközéhez nyúlt a francia államfő. Mégsem írta azt a nyugati, liberális média, hogy diktatúra van Franciaországban. A magyar kormány hiába nem hozott semmilyen olyan intézkedést a koronavírus-törvény elfogadásával, amellyel csorbítana bármilyen demokratikus jogot, mégis kettős mércét használva a magyar jogállamiságot féltik.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/miert-orban-viktor-az-eu-fenegyereke-8005706/

Ők acsarkodnak, mi fizetünk

AZ ELLENZÉK LEJÁRATÓKAMPÁNYAI SOKBA KERÜLNEK A MAGYAR KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOKNAK

Bácskai Balázs Magyar Nemzet    

Ismét a diktatúrától rettegnek a magyarországi ellenzéki újságírók – olvashattuk nemrég a The Guardian című liberális brit lap internetes oldalán. Ugyanúgy félnek az ellenzéki politikusok is. Sajnos nincs ebben újdonság, már a hobbijukká vált a rettegés. Emlékezzünk vissza, a 2010-es médiatörvény óta harsog a „diktatúra!” a pár száz fős ellenzéki tüntetéseken. Azóta hallgathatjuk, hogy mekkora baj van a jogállamiság és a sajtószabadság terén Magyarországon. Hazánk a balliberális oldal szerint tíz éve „rohan a diktatúra irányába”, de a mai napig nem sikerült odaérni – az ellenzéki hazugságok ellenére sem. Az elmúlt hetekben ugyanis számos dolog változatlan maradt: az Ország­gyűlés továbbra is működik, egyes ellenzéki pártok zavartalanul folytathatnak pártpolitikai lejáratókampányokat, az ellenzéki portálok továbbra is riogathatnak.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/ok-acsarkodnak-mi-fizetunk-7999805/

Feltámadás

Sitkei Levente Magyar Nemzet

A feltámadásra van szüksége Európának is, az összes ott lakó embernek, hogy értse, mi is történik vele. A járvány és főleg az azt kísérő félelem megbénította a világot, az öreg kontinenst, és úgy viselkedik, ahogy azt sose gondolta volna. Visszatért a gyökerekhez. Haza akar menni a távolba szakadt gyermek, mert nem érzi magát biztonságban ott, a messzi városokban, ahová a munkája csábította. Megjelent újra a haza fogalma a liberalizmus által alaposan átmosott szívekben, reménykedik a ború távoztában, s a közösség erejében. Ismét közösségként viselkedik egy-egy ország, egy régió, egy város vagy falu. Mindezt a zsigeri félelem hozta ki az emberekből, a világpolgárrá korcsosult modernekből. Eltűnt a harag, mert együtt küzdünk ugyanazért a célért, a közösségek tagjai valóban közelebb kerültek egymáshoz a kötelező távolság ellenére.

Persze mindig lesznek olyanok, akik most is lélegeztetőgépet számolnak, meg valami otromba kommunista tempótól vezéreltetve odaszúrnak Istennek és a benne hívő embereknek. Mindig lesz Ujhelyi István és Donáth Anna ezen a világon, akik nem összefogásért, hanem széthúzásért dolgoznak. Lelkük rajta

 

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/feltamadas-a-7999988/

 

Így áll a COVID-19 elleni vakcina kutatása szerte a világban

V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG MAGYAR NEMZET

A V4NA Hírügynökség összefoglalta a legígéretesebb kutatásokat és az önkénteseken végzett teszteléseket.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/igy-all-a-covid-19-elleni-vakcina-kutatasa-szerte-a-vilagban-8004605/

 

Az orbáni cselekvő nemzetállam determinizmusa és a szükségszerűség művészete a járvány elleni harcban

IFJ. LOMNICI ZOLTÁN

Még talán 2020. január folyamán sem gondoltuk, hogy majd márciusban egy Kínából induló, később pandémiává, azaz világjárvánnyá fejlődő COVID-19 elnevezésű légzőszervi megbetegedés végső soron az egész glóbusz gazdasági életét, és a társadalmak mindennapi működését megbénítja. A koronavírus-járvány rámutat nemcsak az emberi élet, egészség törékenységére, hanem az élet minden területének, létfenntartásunk és biztosítottságunk általános sebezhetőségére.

 

A Covid-19 világjárvány felemelte a fátylat, amely a nyugati demokráciák kudarcait takarta. A médiának ugyanakkor nem volt érdeke annak feltárása, hogy a liberalizmus és a szabadpiaci ideológiák milyen mértékben bizonyulnak csendes gyilkosoknak - állítja Michel Onfray, francia filozófus.

 

https://www.origo.hu/itthon/20200414-ifj-lomnici-zoltan-az-orbani-cselekvo-nemzetallam-determinizmusa-es-a-szuksegszeruseg-muveszete-a.html

 

Lapszemle - Politico: Mit kellene tennie az EU-nak Magyarországgal annak nyomán, hogy Orbán Viktor elsöprő erejű hatalmat kapott

Politico című amerikai portál brüsszeli kiadása csokorba gyűjtött véleményeket arról, mit kellene tennie az EU-nak Magyarországgal annak nyomán, hogy Orbán Viktor – a Politico megfogalmazása szerint – elsöprő erejű hatalmat kapott a törvényhozástól a koronavírus elleni harchoz, a rendeleti kormányzáshoz, mégpedig időkorlát nélkül. Korábban Jean-Claude Juncker arról nyilatkozott a portálnak, hogy nem helyes, ha az unió mismásol, elkeni a dolgokat. Akkor hát konkrétan mi lenne a teendő? – tette fel többeknek a kérdést a szerkesztőség.

Dacian Ciolos, az Európai Parlament centrista, liberális frakciójának a román vezetője a sürgető feladatok közül azt emelte ki: az Európai Bizottságnak javaslatot kell tennie olyan mechanizmus megteremtésére, amely biztosítja azt, hogy mindaddig, amíg a demokráciát helyre nem állítják Magyarországon, a magyar polgárok javát szolgáló uniós pénzalapokat közvetlenül az EU-intézmények kezelik. Eközben

állandó jellegű megfigyelő mechanizmust kell kialakítani, amely figyelemmel kíséri a demokrácia magyarországi helyzetének az alakulását.

https://168ora.hu/kulfold/lapszemle-184234

 

Értelmetlen átszervezés: a kórházak kiürülnek, a betegek otthon maradnak

A koronavírusos betegek elenyésző része kerül kórházba, ezért sem értik a 24.hu által megkérdezett orvosok, miért kellett rohamtempóban országosan 36 ezer ágyat a járványhelyzet miatt felszabadítaniuk az intézményeknek. Az intézkedésekből kitűnik, hogy a kormány 100 ezres koronavírusos betegtömegre készül, azt viszont mintha kihagyná a számításból, hogy más betegek is vannak. Ráadásul a koronavírus a legnagyobb megterhelést nem az általános kórházi ellátási kapacitásokra méri.

 

https://24.hu/belfold/2020/04/15/koronavirus-korhazi-agyak-ellatas-lelegezteto-gep/

 

Müller Cecília nagyszámú fertőzöttre számít, és a kórházakból kitett betegeket szerinte új, családi összefogásban kell ápolni

Az országos tisztifőorvos közölte, hogy azért kell most kiüríteni a kórházi ágyak 60 százalékát, hogy a kellő ágyszám és lélegeztetőgép rendelkezésre álljon, ha nagyszámú megbetegedés lép fel az országban.

https://nepszava.hu/3074568_muller-cecilia-nagyszamu-fertozottre-szamit-es-a-korhazakbol-kitett-betegeket-szerinte-uj-csaladi-osszefogasban-kell-apolni

Az orbáni tudatállapotról cikkezik a Financial Times

Egyetlen területen tanúsít mérsékletet a magyar miniszterelnök, a költségvetés esetében visszafogott, pontosabban a válságkezelésre mintha sajnálná a forrsáokat.

„Orbán világa – az orbáni tudatállapot” címmel számol be a Financial Times arról, hogy a magyar miniszterelnök egy sor korlátozó intézkedést rendel el, jóllehet alacsony a fertőzöttek száma. A politikus, aki egymás után tesz meglepetésszerű látogatásokat kórházakban, maga ki van téve ugyan a megbetegedésnek, de politikailag egyelőre támadhatatlannak tűnik, legalábbis amíg érvényben van a rendkívüli állapot. De a különleges körülményeket arra használja fel, hogy széles jogkört kapjon és azzal élve átformálja az ország politikai és gazdasági térképét.

A múlt hónap vége óta, tetszőleges hosszú ideig dekrétumokkal kormányozhat. Módosította a BTK-t, hogy akár öt évig terjedő börtönnel lehessen sújtani a hamis hírek terjesztőit. Katonai parancsnokokat vezényeltek mintegy 140 cég felügyeletére. Megfigyelőket ugyan idegesíti az egyenruhások felbukkanása ezeknél a vállalatoknál, az üzleti élet egynémely képviselője csendben megsúgta, hogy ily módon gyorsabban tudnak kommunikálni a hatalommal, ha úgy hozza a szükség.

 

https://nepszava.hu/3074559_az-orbani-tudatallapotrol-cikkezik-a-financial-times

 

Csillag István Árnyékból a fényre

A koronavírus járvány központjában, Vuhanban 2020. január 24-én a járvány halottainak száma már száz fölött járt, amikor a magyar külügyminiszter Ferihegyen nagy örömmel köszöntötte a kínai Hainan légitársaság újra megnyitott, hetente kétszer Budapest és Csunking között közlekedő légijáratát. Ugyanezen a napon hivatalos közleményben jelentette ki, hogy a járványnak nincs magyar áldozata.

A magyar miniszterelnök szokásos évértékelőjében, 2020. február 16-án említésre sem méltatta a járványt, végig az elért nagyszerű eredményekről (a legjobb tíz év van mögöttünk a Trianon óta eltelt száz évből) és az előttünk álló dicsőséges felzárkózásról beszélt, pedig ekkor már az ENSZ egészségügyi szervezete felszólította a világ kormányait a cselekvésre. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara március 10-én tartott évadnyitó ülésén azonban már egy zavarodott miniszterelnököt hallhattunk, aki ugyan folytatta a dicsteljes öntetszelgő feldicsérést, de meglengette a „Vesztegzár a Grand hotelben” című Rejtő Jenő könyv visszatérő mondatát is, amikor figyelmeztetett: mindenki őrizze meg a nyugalmát, a kormány fenntartja a rendet. Ehhez – a maga módján – a jegybank elnöke és a pénzügyminiszter is csatlakozott. 

 

Az ilyen (válság) időkben szükséges válságprogrammal nem politikusok, hanem a magyar gazdaságot a szakadék széléről valaha visszarántó közgazdászok, Bokros Lajos (ÉS március 27.) és Surányi György (portfolio.hu március 25.) álltak elő. Őket követték az ismert makrogazdászok – legutóbb április 10-én -, akik világos és értelmes javaslatokat mutattak be, amiben az álláskeresési járadék időtartamának a felemelését, a német mintájú bérgaranciarendszer azonnali bevezetését, a családi pótlék emelését, a jövedelem nélkül maradók segélyezését és az önkormányzatok pénzalapjainak a növelését javasolják. Ez nagyon emlékeztet arra az időre, amikor a „Fordulat és reform” címet viselő szöveggel a pártállami diktatúra idején, a szakma nevében javasoltuk az akkori rendszer megváltoztatását; amire – a maihoz hasonlóan – az akkori kormányzat képtelennek mutatkozott. 

A mai helyzet azért más egy kicsit, mert elvileg vannak a kormánnyal szemben ellenzéki pártok, amelyeknek kutya kötelességük lett volna már a vírus kínai feltűnésekor figyelmeztetni a kormányt a veszélyre. Majd a vírus európai elterjedésekor alkalmazott izoláció miatti gazdasági bénultság híreire, legkésőbb  március 15-re kidolgozni és képviselni a világos, egyszerű és hiteles programot. Ha lenne árnyékkormány, abból indulna ki, hogy kétszer ad, aki gyorsan ad, ezért követelné: 

https://nepszava.hu/3074545_arnyekbol-a-fenyre

 

Az ÁSZ-elnök levélben bírálta a kórházi vezetőket

Domokos László levelet írt a kórházparancsnokoknak, amelyben jelezte: a legfontosabb gazdálkodással kapcsolatos előírások betartásának követelménye nem értékelődhet le 

az Állami Számvevőszék (ÁSZ) levele a kórházi dolgozók között is erős meghökkenést keltett. Az ÁSZ-elnök a katonai parancsnokoknak címzett kedves, figyelemfelhívó levelében jelzi a kórházparancsnokoknak, hogy a hivatal korábbi ellenőrzési tapasztalatai szerint a kórházi vezetők

egyértelmű felelősségük ellenére nem fektettek kellő hangsúlyt a gazdálkodásra.

Domokos azt írja: a jelenlegi helyzet átrendezte a prioritásokat, de a legfontosabb előírások betartásának követelménye nem értékelődhet le.

Kitért arra is:

a jelenlegi helyzetben különösen a következők prioritása erősödött: a felesleges és indokolatlan ellátások minimalizálása, feladatok, kompetenciák és felelősségek felülvizsgálata, valamint az adminisztrációs információs kapcsolatok ésszerűsítése.

A Népszava szerint a levél időzítése lepte meg igazán az intézmények dolgozóit

https://24.hu/belfold/2020/04/15/koronavirus-jarvany-allami-szamvevoszek-asz-domokos-laszlo/

Ákos bagóért bérelt I. kerületi étterme Mészáros Lőrincnél landolt

Immár Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos érdekeltségébe tartozik az I. kerületi Andante Borpatika nevű étterem, amit éveken át Kovács Ákos énekes, valamint Tiffán Zsolt borász, a Fidesz volt parlamenti képviselője üzemeltettek – tudta meg a 24.hu.

Mint azt cikkünkkel egy időben az mfor.hu is megírta, a Lánchíd lábánál, a Bem rakparton található vendéglőt üzemeltető társaságból tavaly év végén szálltak ki Ákosék. Akkor egy rövid időre egy ügyvéd lett a tulajdonos, majd idén március közepén a Talentis Group Zrt. vásárolta meg a céget, vagyis Orbán Viktor miniszterelnök jó barátja. A társaság ugyanis fele-fele arányban Mészáros Lőrinc és felesége tulajdona.

A budai Andante Borpatika nevű étterem egy 277 négyzetméteres helyiségben működik 2005 óta. Az ingatlant az I. kerületi önkormányzattól bérli az üzemeltető társaság, amit 2015-ben Nagy Gábor Tamás, akkori fideszes polgármester javaslata alapján további 5+5 évre hosszabbítottak meg (Az előterjesztés a 115. oldalon található).

https://24.hu/belfold/2020/04/15/meszaros-lorinc-akos-tiffan-zsolt-i-kerulet-etterm-andante-borpatika/

Totálisan hiteltelen balos kritikák

Magyar Hírlap

Lesújtó kritikával illette néhány éve Ferge Zsuzsa, a baloldal ikonikus szociológusa a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok 2010 előtti válságkezelését. Az Orbán-tervet támadó ellenzék vezére, a most ingyenpénz osztogatására buzdító Gyurcsány Ferenc korábban arról beszélt, nincs ingyenebéd. Folytatjuk a 2008 utáni és a mostani válságkezelés összevetését.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200415-totalisan-hiteltelen-balos-kritikak

Újabb megbízást kapott a börtönviselt Czeglédy irodája Niedermüller Pétertől

Magyar Hírlap

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere jól tartja a börtönviselt Czeglédy Csaba ügyvédi irodáját; azt követően, hogy március közepén Niedermüller 29 millió forint + áfa értékben bízta meg jogi képviselet ellátására Czeglédy ügyvédi irodáját, napvilágra került egy újabb szerződés is.

Úgy látszik, az erzsébetvárosi önkormányzat bizalma töretlen a börtönt is megjárt, a DK EP-listáján szereplő ügyvéd felé: rögtön az önkormányzati választás után jogi képviselet ellátására szerződtek vele. Miután találgatások kezdődtek arról, mennyi közpénz megy hozzájuk, Niedermüller hozzáférhetővé tette a dokumentumokat a kerület honlapján. Ezekből kiderült, havi 500 ezer forint + áfa átalánydíjat fizetnek a szolgáltatásaiért.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200415-kozel-14-millio-forintert-kapott-megbizast-czegledy-irodaja-niedermuller-petertol

 

Titok, hogy kik jelentkeztek a milliárdos keretű Magyar Multi Programba

57 magyar vállalkozás nyert állami támogatást ahhoz, hogy multivá váljon, ám egyelőre nem nyilvános, kik és mennyi pénzt, a jelentkezők listája pedig titok.

Nem közérdekű adat, nem nyilvános adat, viszont üzleti titok, hogy mely cégek jelentkeztek az állam Magyar Multi Program nevű pályázatának első körére, és melyek feleltek meg a belépési kritériumoknak – közölte a jelentkezők előminősítését végző állami cég, az IFKA Kft. a hvg.hu-val.

Sajnos azt sem tudták elárulni, hogy mely cégek jutottak támogatáshoz a programban: a Magyar Multi Program ugyanis egy uniós támogatási keret alá tartozik (GINOP), amelyet a Pénzügyminisztérium felügyel, ott hozzák meg a végső döntést, és ők kötnek támogatási szerződést a nyertes pályázókkal. Az odaítélt támogatásokkal kapcsolatos információk „a hivatalos honlapon, a pályázati határidő lejártát és a támogatási szerződések megkötését követően fellelhetők lesznek”.

57 cég multisodhat

https://hvg.hu/kkv/20200415_Titok_hogy_kik_jelentkeztek_a_milliardos_keretu_Magyar_Multi_Programba

Török Gábor: Az első sokk után nagyon nehéz időszak vár Orbánra

A következő másfél évben iszonyatos vesszőfutás vár Orbán Viktorra - mondta Török Gábor politikai elemző a Magyar Narancsnak.

A miniszterelnök viszonylag lassan ismerte fel a kibontakozó koronavírus-járvány léptékét, utána viszont gyorsan alkalmazkodott - mondta Török Gábor politikai elemző a Magyar Narancsnak. A válság viszont felforgatta a 2022-es számításait.

"Az első napokban kifejezetten csalódottnak, frusztráltnak láttam. De amíg a felismerésben lassú volt a reakcióideje, az újratervezésben elég hatékonynak bizonyult, a második héttől pedig világossá vált számára, hogy politikai értelemben a válság első heteit kell kihasználnia, amikor még csak a félelem erős az emberekben, de sem a súlyos egészségügyi, sem a gazdasági következményei nincsenek itt."

 

https://hvg.hu/itthon/20200415_Torok_Gabor_orban_viktor_koronavirus

 

Karácsony Gergely: „Én hülye, a kezemet nyújtom…” videó

Számos fővárosi fenntartású idősek otthonában volt vizsgálat, és sehol nem találtak semmit. Erről Karácsony Gergely főpolgármester beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A főpolgármester hozzátette: egész Európában ismert jelenség, hogy az idősotthonban lakók fokozottan veszélyeztetettek a koronavírus-járvány során.

A főpolgármester szerint borzasztó rossz üzenet, hogy együttműködés helyett vádaskodás zajlik a Pesti úti idősek otthonában történtek miatt. A vita szerinte nemcsak a fővároshoz, hanem a kormányhoz is méltatlan

http://www.atv.hu/belfold/20200414-karacsony-gergely-en-hulye-a-kezemet-nyujtom

 

„Anyám lelkileg összetört” – így megy a kórházak kiürítése

Sokaknál azzal telt a húsvét, hogy kétségbeesve próbálták kitalálni, hogyan tudnák megoldani folyamatos ápolásra szoruló hozzátartozójuk ellátását, ugyanis nagypéntek óta egyre többeket hívtak fel egészségügyi intézményekből azzal, hogy a kórházak kiürítése miatt csak keddig maradhatnak az osztályon a betegek.

Nem csak az a kérdés, hogy lehet-e otthon ápolni

Felháborító, hogy magatehetetlen, szakember segítségére szoruló embereket is kitesznek az ellátásból

– írta Erika, náluk édesanyja 90 éves, 24 órás felügyeletre szoruló élettársának kell elhagynia a kórházat.

A demens, idős férfi képtelen magát ellátni, Erika szintén idős, 77 éves, vállprotézises, bottal járó édesanyja pedig képtelen neki segíteni ebben. A férfit ezért is helyezték el napi 3000 forintért a Máltai Szeretetszolgálat váci részlegébe, ahol fél évig maradhatott volna, mielőtt idősotthonba kerül. A minisztériumi utasítás miatt most neki is haza kell mennie, bár azt nem tudják Erikáék, hogyan oldhatnák meg az ápolását.

Anyám lelkileg összetört, hiszen egy demens ember kiszámíthatatlan, pelenkázni kell, amit mozgáskorlátozottsága miatt nem tudja, hogyan fog elvégezni. Nem szakember

–  írta Erika, aki szerint „embertelen intézkedésre” adott utasítást a kormány.

https://24.hu/belfold/2020/04/15/koronavirus-korhaz-kiurites/

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.