2020, április 15 - 08:07 Sajtószemle

Andrea Bocelli koncertje az üres milánói dómban

https://www.youtube.com/watch?v=huTUOek4LgU&feature=youtu.be

4,8 milliárdot ad a kormány külföldi egyházaknak és kórházaknak

·         505 millió forintos adományt  kap az AVSI Alapítvány az aleppói Szent Lajos Kórház, a damaszkuszi Francia Kórház és a damaszkuszi Olasz Kórház egy éves működésének biztosítására,

·         261,1 millió forintot juttat a Miniszterelnökség az Erbili Káld Katolikus Érsekségnek az Alkosban található iskola újjáépítésére,

·         320 millió forint jut a Richárd Testvér Kongói Betegekért Alapítványnak a kongói Mbuji Mayi városában található Centre Ophtalmologique St Raphael épület- és műszerfejlesztése és a távoli orvosi vizsgálatok lefolytatása céljából,

·         szintén 320 milliót juttatnak a Szír Katolikus Egyház Moszuli Érsekségének,

·         és 320 millióval támogatják a Szír Ortodox Egyház Moszuli Érsekségét is.

Három napja derült ki, hogy Magyarország kétmilliárd forintot ad két mexikói templom újjáépítésére. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentése szerint az egyik egy vidéki kolostor, a másik pedig a Jézus Szíve templom Mexikóváros központjában. Az utóbbinak több magyar művészeti vonatkozása van, ablakainak festett üvegei például magyar szenteket ábrázolnak.

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/04/12/kulfoldi-egyhazak-korhazak/

1512 az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

ORIGO

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 1512 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma, írja a kormányzati tájékoztató portál. Meghalt újabb 13 beteg. Ezzel 122 főre emelkedett a meghalt betegek száma, és ugyanennyien már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív esetek száma tehát 1268.

Megyei bontás az összes fertőzöttről (tehát nem csak azt aktív esetekről):

https://www.origo.hu/itthon/20200414-1512-az-azonositott-koronavirusfertozottek-szama.html

Zsiday Viktor: Ebben a helyzetben a munkaalapú társadalom gazdaságfilozófiai tévedés

z MNB-vel elégedett vagyok, gyorsan meglépett mindent, amit meg tudott. Gyakorlatilag megteremtették a lehetőségét annak, hogy az állam egy ideig korlátlan mértékben költekezzen. A kormány viszont ezt nem akarta megtenni.

A kormányzati csomag túl későn jött, túl kicsi, és nem jó a szerkezete.

Félreértelmezik a helyzetet: azt gondolják, hogy egyszerűen majd újraindítják a gazdaságot. Pedig olyan most a helyzet, mint amikor egy súlyosan beteg ember nem kap levegőt: ha nem kerül gyorsan lélegeztetőgépre, akkor később már hiába.

Az látszik hogy nagyon szűk körű a csomag, nagyon kicsi a támogatás mennyisége, és éppen azokon a vállalkozásokon nem segít, akiken kéne, mert éppen leállnak. Leáll az élet két-három hónapra, addig kellene életben tartani minél több vállalkozást. Mit tud kezdeni ezekkel a kedvezményekkel például egy bezárt étterem, és annak dolgozói? 

https://444.hu/2020/04/09/zsiday-viktor-ebben-a-helyzetben-a-munkaalapu-tarsadalom-gazdasagfilozofiai-tevedes

Délben kértem az ezer eurós támogatást, délután értesítettek, hogy megkapom

A vállalkozásom teljesen leállt, gyakorlatilag nincs semmilyen bevételem. A teljes bevételkiesést nem pótolja ugyan az osztrák államtól érkező vállalkozói segély, de abban segít, hogy ezt az időszakot átvészeljem, ne menjek csődbe, ne kelljen hitelt felvennem.

Egy Bécsben élő magyar vállalkozó mesélte el a 24.hu-nak saját példáján keresztül, hogy a szomszédban hogyan megy a kisvállalkozások támogatása a koronavírus-járvány okozta gazdasági krízishelyzetben. Anikó (saját kérésére nem közöljük valódi nevét) két éve döntött úgy, hogy felszámolja magyarországi lakását, és a pénzből vendéglátással foglalkozó céget indít az osztrák fővárosban. A panzió nyitásához megvolt az ingatlan, a vállalkozás pénzügyi hátterét jó előre megtervezte, így az üzletmenettel nem is volt gond márciusig, amikor beütött a vírus, és Bécsből is eltűntek a turisták.

https://24.hu/kulfold/2020/04/14/ausztria-magyar-vallalkozo-tamogatas/

Orbán Viktor reggeli közben elolvasta a fideszes lapokban, hogy mindent nagyon jól csinál

A politikus is ember, örül neki, ha dicsérik, és persze szomorkodik, ha kritizálják, így aztán a szokásos reggeli sajtószemle az egész nap hangulatára rányomhatja a bélyegét. Ahogy a Facebookjára feltöltött fenti képen is látható, Magyarország miniszterelnökének szerencsére nem kell attól tartania, hogy kényelmetlen kérdésekkel, kétkedő, aggodalmaskodó felvetésekkel legyen kénytelen szembesülni kora reggel, hiszen az asztalára kerülő újságokban ilyeneknek nincs helye.

A Ripost címlapja azt hirdeti:

„Orbán Viktor körbeportyázta az országot”

A Magyar Hírlap így kiált fel:

„URALJUK A JÁRVÁNYT!”

A Magyar Nemzet címlapjának fő helyén Orbán Viktor helyett sajnos Ferenc pápa szerepel, ami az ünnepre tekintettel talán megbocsátható, de alatta a másik fő anyag már jó irányba kapiskál:

Megszorítás helyett gazdaságélénkítés - Gyurcsányék csak elvontak, az Orbán-terv pénzt garantál az újrainduláshoz

- így a cikk címe és alcíme, ami alatt egy Gyurcsány és Orbán fejével illusztrált kis táblázat mutatja be a szocialista-liberális kormányok 10 népnyúzó intézkedését, illetve az Orbán Viktor által nyújtott 10 legfontosabb segítséget a magyar embereknek. A címlap baloldalán végigfutó grafikonból pedig kiviláglik, hogy nálunk sokkal kevesebb a fertőzött, mint a világ legfertőzöttebb országaiban.

https://444.hu/2020/04/14/orban-viktor-reggeli-kozben-elolvasta-a-fideszes-lapokban-hogy-mindent-nagyon-jol-csinal

Döntött a kormány: inkább a munkavállalókra terhelnék rá a járvány veszteségeit

Most nullázza le a kormány az elmúlt 200 év munkaügyi vívmányait, megfosztva minden joguktól a munkavállalókat – reagált a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és több tagszervezete a kormány váratlan, nagypéntekre időzített határozata, a 24 havi munkaidőkeret bevezetése ellen. Öt nagy országos szakszervezeti konföderáció pedig a közalkalmazottakról szóló törvény módosítása ellen tiltakozik közösen, amely szerintük alapos és részletes társadalmi konszenzus nélkül teljes szakmacsoportokat fosztana meg a jelenlegi jogállásától.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/munkavallalo-szakszervezet-kormany-koronavirus-jarvany.704214.html

Agrárminiszter: mentesülnek a közterhek fizetése alól a pálinkafőzdék

Nagy István agrárminiszter az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a koronavírus ideje alatt a legfontosabb cél a „munkaerő biztosítása. Ennek szellemében kértem, a kiskereskedelmi láncok vezetőitől a magyar áruk preferálását az import helyett”. A piacok nyitvatartását is ezért támogatta.

Az agráriummal kapcsolatos legújabb kormánydöntésekről is beszámolt a miniszter:

·         szabad felhasználású Agrár Széchenyi hitelkeret megduplázódik a jelenlegi 100 millióról 200 millióra,

·         a bor-, a szőlőtermelők, a pálinkafőzdék és a kisüzemi sörfőzdék, illetve a vadgazdálkodások mentesülnek a munkavállalói közterhek fizetése alól.

 

https://24.hu/belfold/2020/04/14/agrarminiszter-koronavirus/

 

Mészáros Lőrinc testvére veszélyhelyzetben is nyert egy 400 milliós tendert a közútkezelőtől

Vannak dolgok, amelyeken a veszélyhelyzet sem változtat. Ilyen például a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkaruhára vonatkozó köbeszerzése, amelyet – úgy látszik – minden körülmények között Mészáros Lőrinc testvérének cége nyer el. Most éppen nettó 400 millió forint keretösszegben.

 

https://blog.atlatszo.hu/2020/04/meszaros-lorinc-testvere-veszelyhelyzetben-is-nyert-egy-400-millios-tendert-a-kozutkezelotol/

 

Németország 50 milliárd eurós csomagot dolgozott ki a művészeti élet megsegítésére

Németország megdöbbentő összeggel karolja fel a bevétel nélkül maradt művészeti ágazatot, hiszen „a művészek nemcsak nélkülözhetetlenek, hanem egyenesen létfontosságúak, különösen most” – mondta az ország kulturális minisztere. A tervek szerint két hét múlva már igénybe is vehetőek a támogatások.

 

https://papageno.hu/intermezzo/2020/03/nemetorszag-50-milliard-euros-csomagot-dolgozott-ki-a-muveszeti-elet-megsegitesere/

 

Csörgött a tányér és az evőeszköz a NER egyik kedvenc éttermében, ahol éppen ott volt Gulyás Gergely is, de a miniszter szerint ő csak az elviteles ételt várta

Több olvasónk is olyan zajra lett figyelmes a Várkert Bazárnál, amitől annyira elszoktak mostanában, hogy felkapták rá a fejüket. Éttermi hangok szűrődtek ki a Félix nevű helyről. Ez az a prémium kategóriás étterem, amit egy éve az MNB alapítványa nyitott az egykori Várkert Kaszinó felújított épületében. (Az ötletgazda nem más mint Matolcsy Ádám barátja és üzlettársa, több budapesti szórakozóhely megálmodója, az uniós támogatásból létesült sörfőzdében családilag is érdekelt Pintér Máté.)

A járvány miatti intézkedések első lépcsőjében az éttermek háromig lehettek nyitva, de a kijárási korlátozás bevezetése - március 27. - óta már egyáltalán nem fogadhatnak vendégeket. Csak elviteles ételeket készíthetnek. „Vendéglátó üzletben – az  ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az  elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.”

Ezért volt meglepő, hogy a Félixben egy kb. 10 fős társaság múlatta az időt kora délután. Odabicikliztem én is három óra körül, és valóban mint a régi szép időkben, csörgött a tányér és az evőeszköz, még italt is hozott egy felszolgáló. 

A parkoló autók között pedig ott volt egy Bentley és egy BMW mellett egy államinak tűnő Skoda is. A rendszám alapján az, amit Gulyás Gergely használ. (A parkolóban állt még 2 másik nagyobb Skoda is, meg egy Porsche, de lehet, hogy nem az étterembe jöttek.)

 

https://444.hu/2020/04/13/csorgott-a-tanyer-es-az-evoeszkoz-a-ner-egyik-kedvenc-ettermeben-ahol-eppen-ott-volt-gulyas-gergely-is-de-a-miniszter-szerint-o-csak-az-elviteles-etelt-varta

 

Az olasz maffia a köz szolgálatába állt, ételt osztanak a rászorulóknak

A koronavírus járvány a szervezett bűnözők szociális érzékenységét is előhozta: támogatást ajánlanak fel azoknak a karanténban rekedt családoknak, akiknek elfogyott a pénzük - írja a Guardian.

http://www.atv.hu/kulfold/20200413-az-olasz-maffia-a-koz-szolgalataba-allt-etelt-osztanak-a-raszoruloknak/hirkereso

 

Bezárkózást hozott a koronavírus: lehet, hogy másfél évig otthon leszünk

Legalább másfél évbe telhet, mire elkezdhetjük beoltani a lakosságot az új típusú koronavírus ellen. Addig pedig nagyon valószínű, hogy velünk marad és fokozatosan keresztülmegy rajtunk ez a járvány, sok emberéletet követelve. Ahhoz, hogy ez ne így legyen, és pár hónap múlva visszatérhessünk a rendes kerékvágásba, drasztikusan le kellene szorítani a vírus terjedési rátáját. De sajnos ez nem annyira egyszerű. Az Imperial College London neves járványügyi kutatói szerint emiatt lehet, hogy meg kell szoknunk ezt a helyzetet, és a fertőzési hullámokra mindaddig társadalmi bezárkózással válaszolnunk, amíg nincs másik eszköz.

https://www.portfolio.hu/prof/20200411/bezarkozast-hozott-a-koronavirus-lehet-hogy-masfel-evig-otthon-leszunk-424076

Pető Péter: Orbántól a Facebookon át a reményig – tíz kérdés, amire választ adott a koronavírus-járvány

Képes-e Orbán Viktor nem Fidesz-országot kormányozni? Fenyegető ellenfele-e a Facebook a sajtószabadságnak és a demokráciának? Volt-e nagyobb szabadságélményünk a karanténnál? Van-e realitása az Európai Egyesült Államok létrejöttének? Halott-e a baloldal? Szeretem-e munkám? Kiderül végre, hogy a tőke a legperverzebb közéleti szereplő? Létezik-e fontosabb közösségi történet a futballnál? Léteznek-e politikamentes szakmai döntések a politikában? Tényleg örökre megváltozik az életünk? A kérdések, amelyekre lett válaszom.

https://24.hu/belfold/2020/04/13/koronavirus-jarvany-10-kerdes-valasz-peto-peter/?tsrc=hirlevel&utm_source=

MINDIG NÁRCISZTIKUS VEZETŐKET VÁLASZTUNK, PEDIG A SZERÉNYEK TEHETNÉK JOBB HELLYÉ A VILÁGOT

Valószínűleg nincs olyan pszichológus, aki azt mondaná, hogy a kiváló vezetői kvalitások közé tartozik a nárcizmus - ennek ellenére az emberek többsége ragaszkodik ahhoz a romantikus elképzeléshez, hogy egy vezető mindig határozott, tudja mit akar, azonnal cselekszik, és karizmatikus. Pedig ennek az elképzelésnek megvannak az árnyoldalai is.

https://index.hu/tudomany/til/2020/04/14/narcisztikus_vezeto_alazatos_helyett/

 Az életünk nem fog visszatérni a régi mederbe, de azért vannak a válságok, hogy ne is térjen – Jaksity György és Bod Péter Ákos a koronavírus hatásairól  

 

 

 

https://forbes.hu/uzlet/az-eletunk-nem-fog-visszaterni-a-regi-mederbe-de-azert-vannak-a-valsagok-hogy-ne-is-terjen-jaksity-gyorgy-es-bod-peter-akos-hblf-koronavirus/

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége mély megdöbbenéssel fogadta Kásler Miklós döntését

Levélben mondanak köszönetet a napokban leváltott dr. Cserháti Péternek.

 

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége a több százezer mozgáskorlátozott ember nevében levélben fejezi ki köszönetét Dr. Cserháti Péternek az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet felmentett főigazgatójának a lelkiismeretes szakmai munkájáért, a munkásságáért.

„Mély megdöbbenéssel fogadta közösségünk az OORI főigazgatói megbizatásából való felmentését. Értetlenül állunk Dr. Kásler Miklós miniszter húsvét ünnepén meghozott döntése előtt. (...) Dr. Cserháti Péter minden eszközzel megtett mindent nemcsak az OORI élén, hanem minden  más módon azért, hogy a betegellátás minősége a legmagasabb szinten tudjon megvalósulni hazánkban. Nemcsak szakemberként cselekedett az emberekért, hanem magánemberként is” – fogalmazott Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke Dr. Cserháti Péternek intézett köszönő levelében.

A levélből az is kiderül, a MEOSZ megkereste Dr. Kásler Miklós miniszter urat is, akinek több kérdést tettek fel a döntésnek háttéréről, többek közt azt szeretnék tudni:

·         Miniszter úr vizsgálta-e ezen szempontokat, és mint a magyar egészségügyi szakpolitikáért felelős miniszter segítette- e a végrehajtásban a Főigazgató munkáját?

·         Kivizsgálta-e alaposan a helyzetet, vagy csak számokra alapozva hozott döntést, nem mérlegelve más szempontokat?

 

https://m.magyarnarancs.hu/belpol/a-mozgaskorlatozottak-egyesuleteinek-orszagos-szovetsege-levelben-mond-koszonetet-dr-cserhati-peternek-128769?

 

Mi lesz a többi beteggel a koronavírus-járvány alatt?

(A szerző orvos-közgazdász. Az Ekonomi a G7 véleményrovata.)

Ennek az írásnak nem célja a kormányzati intézkedések bírálata. Szerencsére senkinek nincsen az országban – de szinte a világban sem – egy ilyen méretű járvány kezelésében tapasztalata, mindenki próbálja legjobb tudása szerint a legjobb döntéseket meghozni. Az írással a meghozott intézkedések finomhangolást szeretném segíteni.

Aki nem tudná, az egészségügyi szolgáltatók vasárnap délután levelet kaptak az EMMI-től, amelynek első pontja így szólt:

A mai nap folyamán gondoskodjon arról, hogy az Ön által vezetett intézmény/ellátó összes olyan betege megkapja az értesítést arról, hogy a 2020.03.16-tól tervezett egészségügyi ellátása csak akkor kerül elvégzésre, ha arra sürgős szükség miatt (életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében) kerül sor. Kérem, minden előjegyzett betegük számára ezt a tájékoztatást személyre szabottan juttassák el, ezt az információt elektronikus csatornáikon keresztül is osszák meg betegeikkel. A holnapi nap folyamán gondoskodjanak arról, hogy mindezek ellenére az intézményükbe érkező betegek megfelelő tájékoztatást kapjanak.

Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag leáll a járóbeteg szakellátás, és a fekvőbeteg ellátás jelentős része is. A döntés hátterében nyilván a járvány terjedésének lassítása, és az egészségügyi személyzet védelme áll. Érthető, a nagy esetszámmal működő járóbeteg ellátás során nagyon sok találkozás van (érkeztetés, várakozás, betegellátás), tehát jó terep a víruscserére. De mi az ára annak, ha a tervezett ellátásokat gyakorlatilag leállítjuk?

https://g7.hu/kozelet/20200320/mi-lesz-a-tobbi-beteggel-a-koronavirus-jarvany-alatt/

 

Egy újabb meggyőző érv amellett, hogy tartsuk a távolságot.

 

A háromdimenziós szimuláció azt mutatja meg, mi történik, ha valaki egy polcokkal elválasztott térben köhög – átlagos beltéri szellőzés mellett. Azt látni, hogy a köhögést követően egy aeroszol-felhő képződik, és kezd el terjedni a polcok által formált folyosó mentén. Ahogy telnek a percek, a felhő egyre távolabb terjed a térben, és eléri az arrébb álló embereket.

A videó mutatja azt is, hogy több métert megtehet és hosszú percekig a levegőben maradhat ilyenkor a vírus.

Az efféle szimulációk fontosak, ha valaki meg akarja érteni, miért fontos jelen helyzetben tartani a távolságot.

A rövid videót az Aalto Egyetem, a Finn Meteorológiai Intézet és a Helsinki Egyetem kutatói készítették. Érdemes megnézni:

https://m.magyarnarancs.hu/tudomany/erdekes-video-a-kohogest-kovetoen-repkedo-reszecskekrol-128677

 

Henry Kissinger: a koronavírus-világjárvány örökre megváltoztatja a világrendet

A pandémia soha nem látott kihívást jelent, és az Egyesült Államoknak nem csak az a feladata, hogy megvédje polgárait, hanem az is, hogy sürgősen hozzákezdjen a járvány utáni új korszak előkészítésének, és ezt kell tenni a többi vezetőnek is, mert lángra lobbanthatja a világot, ha kudarcot vallanak – írta a The Wall Street Journalban Henry Kissinger volt amerikai nemzetvédelmi főtanácsadó, egykori külügyminiszter.

 

https://varosikurir.hu/henry-kissinger-a-koronavirus-vilagjarvany-orokre-megvaltoztatja-a-vilagrendet/

 

Már megint utalt az EU 110 milliárdot Magyarországnak

Máris kiutalta az Európai Bizottság annak a 608 millió eurónyi likviditási segítségnek a második felét, amelyről a koronavírus elleni küzdelem jegyében március közepén tájékoztatta a testület a magyar hatóságokat – derül ki a Portfolio friss számításaiból. Az összeg 109-110 milliárd forint attól függően, hogy az elmúlt napok nagy árfolyam kilengései mellett milyen átváltási árfolyamon kell számítani a brüsszeli átutalást.

 

https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20200408/mar-megint-utalt-az-eu-110-milliardot-magyarorszagnak-425012

 

Európa élmezőnyében van az Orbán-kormány

A NEMZETKÖZI FELMÉRÉS SZERINT A MAGYAROK HÁROMNEGYEDE TÁMOGATJA A SZIGORÚ INTÉZKEDÉSEKET

Judi Tamara (Brüsszel) Magyar Nemzet

Európai szinten is előkelő helyre sorolta egy elemző a magyar kormány támogatottságát a járványhelyzetben. A zömében európai és konzervatív vezetőket felvonultató népszerűségi listát Berlin vezeti, Angela Merkelék mögött az Orbán-kormány az ötödik helyet csípte el.

Bár sok kritikát kap a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény Brüsszelből, a friss statisztikák szerint az Orbán-kormány uniós szinten is a legnépszerűbb országvezetések között van. A napokban az uniós berkekben is sokat idézett, németországi székhelyű Europe Elects elemzője állított össze toplistát a népszerűségi csúcsokat döntögető hatalmakról, a rangsorban a Fidesz-KDNP alkotta magyar vezetés az ötödik helyet szerezte meg. A kutató az Orbán-kormány már közegészségügyi válságidőben tett intézkedéseinek a támogatottságát 74 százalékra becsülte. A zömében európai országokat felvonultató listát nemzeti statisztikák alapján állították össze, ehhez többek között az Ipsos és a Unique Research is szolgáltatott információkat.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/europa-elmezonyeben-van-az-orban-kormany-7999526/

 

Az EP álhírek alapján ítélkezne Magyarország felett

Judi Tamara (Brüsszel) Magyar Nemzet

A héten összeülő uniós parlament a tagállamok rendkívüli intézkedéseinek górcső alá vételét kérheti az Európai Bizottságtól. A Magyar Nemzet birtokába jutott állásfoglalás-tervezet szerint Magyarországgal kapcsolatban ugyanakkor még mindig számos hazugság kering Brüsszelben. Az EP például elítélné, hogy felfüggesztették a hazai Országgyűlést – azt az Országgyűlést, amelyik ma is ülésezik.

https://magyarnemzet.hu/belfold/az-ep-alhirek-alapjan-itelkezne-magyarorszag-felett-8001017/

 

Vatra Europeansca

Balázs D. Attila Magyar Nemzet

Varga Judit nemrég egy veretes Facebook-bejegyzésben rántotta le a leplet az Euronewsról. Mint kiderült, a nemzetközi sajtóössztűz Bofors gépágyúja nemes egyszerűséggel elodázta annak az interjúnak a leadását, amelyben a magyar igazságügyi miniszter válaszolt a koronavírus-törvénnyel kapcsolatos kérdésekre és kritikákra. Pedig a beszélgetést maga az orgánum kérte. A szerkesztőség ígért fűt-fát, hogy magától értetődően még aznap, március 24-én leadják az anyagot, de nem így lett, sőt másnap a járvány miatti csökkentett üzemmódra hivatkozva megint csúsztattak egyet. A kormány reakciója tehát továbbra sem jutott el az uniós polgárokhoz, miközben az ellenzék minden gond nélkül elmondhatta a magáét a törvényről a csatorna különböző platformjain. Ezután már mindegy volt, hogy végül két nap után kegyesen leadtak egy interjúfoszlányt a felvett negyedórás anyagból.

Az Euronews hozzáállása nagyban összecseng a harminc évvel ezelőtti román média reflexeivel. 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/vatra-europeansca-2-8000306/

 

Ők acsarkodnak, mi fizetünk

AZ ELLENZÉK LEJÁRATÓKAMPÁNYAI SOKBA KERÜLNEK A MAGYAR KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOKNAK

Bácskai Balázs Magyar Nemzet

Ismét a diktatúrától rettegnek a magyarországi ellenzéki újságírók – olvashattuk nemrég a The Guardian című liberális brit lap internetes oldalán. Ugyanúgy félnek az ellenzéki politikusok is. Sajnos nincs ebben újdonság, már a hobbijukká vált a rettegés. Emlékezzünk vissza, a 2010-es médiatörvény óta harsog a „diktatúra!” a pár száz fős ellenzéki tüntetéseken. Azóta hallgathatjuk, hogy mekkora baj van a jogállamiság és a sajtószabadság terén Magyarországon. Hazánk a balliberális oldal szerint tíz éve „rohan a diktatúra irányába”, de a mai napig nem sikerült odaérni – az ellenzéki hazugságok ellenére sem. Az elmúlt hetekben ugyanis számos dolog változatlan maradt: az Ország­gyűlés továbbra is működik, egyes ellenzéki pártok zavartalanul folytathatnak pártpolitikai lejáratókampányokat, az ellenzéki portálok továbbra is riogathatnak.

Ne legyen kétségünk: ez a baloldali rettegés hazugság, egy szemernyi igaz érzelem sincs mögötte. 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/ok-acsarkodnak-mi-fizetunk-7999805/

 

Soha nem látott támogatottsága van az Orbán-kormány lépéseinek

KOVÁCS ANDRÁS origo

Az Orbán-kormány mostani támogatottságának a növekedése abból is fakad, hogy nemcsak követik az eseményeket, hanem aktívan lépnek fel - mondta Kiszelly Zoltán az Origónak annak kapcsán, hogy az elmúlt hetekben történelmi csúcsra emelkedett a kormány intézkedéseinek a támogatottsága. Ennek a jó példája, hogy a kabinet a bevált patrióta gazdaságpolitikát folytatja, nem a lakosságot terheli, hanem szétosztja a terheket, amelyekből így az erősebb vállakra is jut - tette hozzá. Nagy Dániel arról beszélt, hogy pár önjelölt kapitány torkaszakadtából követeli ugyan, hogy forduljunk más irányba, azonban krízisek idején az emberek szeretik egy kézben, méghozzá egy már bizonyított kézben tartani a kormánykereket.

https://www.origo.hu/itthon/20200414-kormanyzati-intezkedesek-tortenelmi-magassagu-tamogatottsag-kiszelly-zoltan-nagy-dianiel.html

 

Dömötör: Az elmúlt években megérte a saját utunkat járni, a jövőben is ezt tesszük

Magyar Hírlap
 

Az ellenzék korábban már megmutatta, hogy elbocsátásokkal, adósságok felhalmozásával és az ország külföldi hitelezőknek való kiárusításával képes csak kezelni egy gazdasági válságot, a jelenlegi kormány azonban a mostani válságos helyzetben is inkább a saját útját járná, ahogy tette ezt az elmúlt években is – jelentette ki Dömötör Csaba kedden a parlamentben.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200414-domotor-az-elmult-evekben-megerte-a-sajat-utunkat-jarni-a-jovoben-is-ezt-tesszuk

 

Bajnai fájdalmat ígért

Válságkezelés szociáldemokrata módra, avagy a közszféra két évre befagyasztott béreitől a Robin Hood-adóig terjedő brutális megszorítások tanulságos története

Bán Károly Magyar Hírlap

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200414-bajnai-fajdalmat-igert

 

Fokozatosan újraindul az autógyártás

Magyar Hírlap

Néhány európai országban, a járványügyi előírások teljes betartása mellett, fokozatosan újraindult, vagy a napokban indul újra az autógyártás. Magyarországon az Audi gyárcsarnoka népesül be elsőként.

Az Audi Hungaria győri gyárában kedden indítja a termelést. Az Audi a Volkswagen Konszernnel egyeztetve átfogó intézkedési csomagot dolgozott ki a járvány gyáron belüli terjedésének elkerülésére, igazodva a magyar egészségügyi hatóságok előírásaihoz is - tudatta a Kisalföld.

Az óvintézkedések egyik sarkalatos pontja a cég szerint a távolságtartás. A vállalat a munkatársak személyes érintkezési lehetőségeit már hetekkel ezelőtt a minimumra csökkentette. Azokon a munkahelyeken, ahol a munkavégzést fenn kell tartani, a 1,5 méteres biztonsági távolságot be kell tartani.

A személyes kontaktusok kiváltására telefonos ügyfélszolgálat működik például a személyügyön.

A munkahelyi éttermek átmenetileg az átalakítás miatt zárva tartanak. A termelés újraindulásával a vállalat ismét melegétkezési lehetőséget biztosít munkatársainak, de kizárólag előre csomagolva, elvitelre.

https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20200414-fokozatosan-ujraindul-az-autogyartas

Őry Mariann Magyar Hírlap

Felelősség

Amikor egy pusztító világjárvány közepén a koronavírus elleni védekezésről szóló magyar jogszabály lett hirtelen a legizgalmasabb téma a nemzetközi sajtóban és politikában, joggal hihettük, hogy néhány nap után kipukkad a lufi

Megnyugtatóbb lenne, ha Maas felelőssége tudatában a valós problémákkal foglalkozna ahelyett, hogy ismét buzogányként lengeti a tagállamok feje felett a jogállamiság kérdését.

Erre figyelmeztette a minap Varga Judit igazságügyi miniszter is, aki a Twitteren azt írta: a közelgő német soros elnökség a legfontosabb lesz az európai integráció történetében, nem szabad arra pazarolni, hogy valós cselekvés helyett látványpékséget állítanak fel, ahol Magyarország folyamatos szapulását mutogatják.

 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20200414-felelosseg

 

A járvány okozta ellátási zavaroknak több halálos áldozata lehet, mint a koronavírusnak

Kedd reggel hosszabban beszélgettünk egy magyarországi kórház egyik vezető orvosával, akinek tapasztalatai ugyan országos szinten nem általánosíthatók, de beszámolója egy nagy intézményben átélt helyzeten alapszik, és sok hír eljutott hozzá máshonnan is, kollégákon keresztül.

Meglátása szerint fennáll a veszélye, hogy a járvány okozta ellátási zavaroknak több halálos áldozata lehet, mint amennyien közvetlenül belehalnak a koronavírusba.Egy egyébként is súlyos kapacitáshiánnyal küzdő rendszert sújtottak a mostani kórházi átszervezések, a covid-osztállyá átalakított részlegek, vagy éppen a karantén miatt kiesett személyzet hiánya. Így a nem koronavírusos betegek közül most sokan  nem jutnak megfelelő ellátáshoz. Az EMMI által előírt 36 ezer kórházi ágy felszabadítása brutális teher a kórházaknak, sok beteg embert haza kell küldeniük.

https://444.hu/2020/04/14/a-jarvany-okozta-ellatasi-zavaroknak-tobb-halalos-aldozata-lehet-mint-a-koronavirusnak

 

Politico: Mit kezdjen az EU a magyar helyzettel? Kovács Zoltán: Semmit

„Mit kezdjen az EU Magyarországgal?” címmel készített körkérdést a Politico a felhatalmazási törvény utáni helyzetről, az összeállításban magyar és EU-s politikusok, kormányzati és ellenzéki szereplők is megszólalnak. 

Az újságírók szabad munkájára nagyobb szükség van, mint valaha

Mit tegyen az EU a magyar törvénnyel? Semmit!

Igazán bámulatos, hogy egy pandémia közepén bárkinek is arra van ideje, hogy azzal vitatkozzon, más országok hogyan küzdenek a járvány ellen, kezdi saját részét Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár. De Kovács szerint ha már ezen vitatkozunk, akkor alapuljon tényeken a vita.

A törvény nem oszlatja fel a parlamentet, és világosan meghatározza a rendeleti kormányzás korlátait. Csakis arra szolgál, hogy megelőzze, kezelje, semlegesítse és orvosolja a járvány káros következményeit, és a kormány nem fog olyan törvényeket hozni rendeleti úton, ami nem kapcsolódik ehhez, írja.

Kovács szerint az új szankciók kifejezetten az olyan álhírterjesztésre vonatkoznak, ami veszélybe sodorja a vírus elleni harcot, és a kategória olyan szűken van meghatározva, hogy nem is lehetne politikai cenzúra eszközeként használni.

„Mit kellene tennie az EU-nak az új magyar törvénnyel? Semmit. Az EU-nak arra kellene fókuszálnia, hogy megtalálja a módját annak, hogyan segítheti a tagállamait a vírus elleni harcban.”

https://444.hu/2020/04/14/politico-mit-kezdjen-az-eu-a-magyar-helyzettel-kovacs-zoltan-semmit

A szokásosnál is nagyobb balhéba torkollott Trump koronavírus-sajtótájékoztatója

Donald Trump olyan koronavírus-sajtótájékoztatót tartott hétfőn, hogy veterán Fehér Ház-tudósítók is azon hüledeznek azóta, hogy még sosem láttak ilyet. 

Persze messze nem ez az első balhéba fulladt Trump-szereplés a média előtt, de a különösen drámai amerikai koronavírus-helyzet árnyékában ez a szokásosnál is nagyobbat szólt.

A hétvégén hosszú cikk jelent meg a New York Timesban arról, miért késlekedett az amerikai vezetés az érdemi intézkedésekkel. Az óriási nyilvánosságot kapott cikk a hírek szerint különösen feldühítette az elnököt, aki a hétfői sajtótájékoztatóra videós prezentációval készült. Ez a kampányanyagra emlékeztető videó pedig azt volt hivatott bemutatni, hogy az elnök mindent jól csinált, gyorsan és megfelelően reagált.

https://444.hu/2020/04/14/a-szokasosnal-is-nagyobb-balheba-torkollott-trump-koronavirus-sajtotajekoztatoja

Szlovákiában jövő hétfőn jelentik be a korlátozások fokozatos feloldásának menetrendjét

Parameter beszámolója szerint április 20-án a központi válságstáb közzéteszi azt a pontos tervet, ami alapján fokozatosan feloldódhatnak Szlovákiában a járványügyi korlátozások. Ezt Igor Matovič miniszterelnök jelentette be, miután az orvosokból és tudósokból álló szakmai konzílium kedden délelőtt megvitatta a szigorú korlátozások feloldásának lehetséges forgatókönyveit.

https://444.hu/2020/04/14/szlovakiaban-a-jovo-hetfon-jelentik-be-a-korlatozasok-fokozatos-feloldasanak-menetrendjet

Müller Cecília: A kórházi ágyakat azért kell felszabadítani, mert a hatóságok a legrosszabb forgatókönyvre készülnek

A népegészségügyi szűréseket felfüggesztették, majd a járvány után lehet újabbakat tervezni.

https://nepszava.hu/3074430_muller-cecilia-a-korhazi-agyakat-azert-kell-felszabaditani-mert-a-hatosagok-a-legrosszabb-forgatokonyvre-keszulnek

Az államtitkár a főbérlőre mutogat, Szijjártó szerint pedig nincs is tejhatalma a kormánynak

Miért ürít ki a kormány 36 ezer kórházi ágyat; miért nem segít senki az albérletben élőkön; miért hagyják elértéktelenedni a nyugdíjakat; mi a francot csinálnak az egészségügyben - a kormány nem válaszol, csak azt bizonygatja: minden remek.

Mi a fenét csinálnak az egészségügyben? - kérdezte napirend előtt a kormányt Tóth Bertalan az Országgyűlésben. Az MSZP elnöke szerint a védekezés közepén a kormány kórházi vezetőket rúg ki, a kórházakból pedig szó szerint az utcára rakják a betegeket, olyan fotókat kapott, amiken beteg emberek állnak sorban egy kórház előtt. A képviselő szerint Mészáros Lőrinc és Tiborcz István szállodáit kellene megnyitni azoknak, akiket kitesznek a kórházakból. - Gusztustalan módon támadják a főpolgármestert, mióta megjelent fővárosi idősotthonban is a vírus, miközben hetek óta kérjük együtt a kormányt, hogy teszteljenek az idősotthonokban. A hétvégére a kormányfő a polgármesterekre hárította a védekezés felelősségét, miközben a válság kezelése a kormány felelőssége - mondta.

https://nepszava.hu/3074443_az-allamtitkar-a-foberlore-mutogat-szijjarto-szerint-pedig-nincs-is-tejhatalma-a-kormanynak

Marnitz István Magyar vírus

Mostanság egyre többször tapasztalom, hogy a koronavírus háttérbe szorítja a környezetvédelmet. Kétségkívül nehéz elképzelni, hogy akit otthoni karanténra ítéltek, vagy épp most vesztette el az állását, változatlan gondossággal válogatja a szemetet. A járványra hivatkozva mind gyakrabban buzdítanak bennünket egyszer használatos tárgyak igénybe vételére is: elhajítod, és megy vele a vírus is, nem? 

https://nepszava.hu/3074400_magyar-virus

Tömeges elbocsátás és fizetéscsökkentés a Wizz Airnél

Ezer fős leépítést jelentett be a Wizz Air, ez a létszám 19 százalékát érinti.

https://nepszava.hu/3074446_tomeges-elbocsatas-es-fizetescsokkentes-a-wizz-airnel

Közelít a kétmillióhoz az igazoltan koronavírussal fertőzöttek száma

Kedd reggelig már majdnem 120 ezer ember hunyt el a Covid-19 miatt.

https://nepszava.hu/3074419_kozelit-a-ketmilliohoz-az-igazoltan-koronavirussal-fertozottek-szama

„Hallgatásommal bűnt követnék el” – egy magyar koronavírusos naplója

valaszonline

„Időről-időre véres dolgokat köhögtem fel, sokszor voltam kába, és az átvirrasztott három éjszakán mindvégig négy gyermekem arca lebegett előttem, hogy haza kell mennem, fel kell őket nevelnem… A szervezetlenség és felkészületlenség miatt életem hajszálon múlott.” E sorok írója még mindig kórházban fekszik. Legeza Örs nincs ötven, alapbetegsége sincs. A Lendület- és Humboldt-díjas kutató, az MTA doktora nem azért írta meg történetét, hogy pánikot keltsen. Azért írta meg és bocsátotta a Válasz Online rendelkezésére, mert életek múlhatnak ezen a tudáson. Megrázó történet következik egy még mindig pozitív koronavírusos tollából.

https://www.valaszonline.hu/2020/04/14/legeza-ors-koronavirus/

Autoriter járványkezelés testközelből: megmutatjuk, hogyan küzd Erdoğan rendszere

valaszonline

Törökország lesz az új Olaszország? Még Amerikában sem nő olyan tempóban az esetek száma, mint a törököknél: a héten utol fogják érni Iránt és Kínát is. De valóban annyira rossz a helyzet? És tényleg sikeresebben harcol egy autoriter rendszer a vírus ellen? Helyszíni jelentés a Válasz Online isztambuli tudósítójától.

https://www.valaszonline.hu/2020/04/14/torokorszag-koronavirus-riport/

"Nagyon nehéz mit mondani" - elcsukló hangon nyilvánított köszönetet a leváltott főigazgató videó

A Munkások Újsága közölt videót a ma délutáni spontán tüntetésről, amin az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet munkatársai álltak ki a Kásler Miklós által leváltott Cserháti Péter főigazgató mellett.

Cserháti szerint nagyon nehéz megszólalni, tegnap délután behívatták a minisztériumba, ahol átadták neki az azonnali felmondási levelet, de szakorvosként tovább dolgozhat az intézményben.

Ez a formai része, az erkölcsi, emberi oldalról elmondta, hogy a tárca tegnapi, megrázó tartalmú közleménye után elképesztő szimpátiaáradat indult meg felé minden irányból.

Megtapasztaltuk a nagypénteket, de én még soha nem éltem át így a feltámadást

- mondta elcsukló hangon.

https://alfahir.hu/2020/04/13/cserhati_peter_orszagos_orvosi_rehabilitacios_intezet_kasler_miklos_tuntetes

Május 3-ig biztosan lezárva marad a Népsziget és a Marina part

A XIII. kerületi polgármester szerint ezeken a területeken fokozott volt a forgalom, így lezárva maradnak.

 

"A mai napon veszélyhelyzeti polgármesteri utasítást írtam alá, miszerint a Népsziget és a Marina part május 3-ig, 8:00 és 22:00 között továbbra sem látogatható" - írja Facebook-oldalán Tóth József, XIII. kerületi polgármester. Hozzáteszi, erre a lakosság egészségének védelme érdekében volt szükség, ezeken a helyeken ugyanis fokozott forgalmat tapasztaltak.

A polgármester arról is beszámolt, hogy a Bulcsú park és a Ruttkai Éva park szintén zárva marad, erről az Önkormányzat a területek tulajdonosaként hozott döntést.

https://m.magyarnarancs.hu/lokal/majus-3-ig-biztosan-lezarva-marad-a-nepsziget-es-a-marina-part-128799

„Még ebben az évben hatékony terápiás megoldást kapunk”

Keserű György Miklós gyógyszerkutató

Az új gyógyszerek kifejlesztése bonyolult, high-tech körülmények között zajló és időigényes feladat, igazi türelemjáték. Ennek dacára időarányosan is jól haladnak a koronavírus-járvány gyógyítását és terjedésének megállítását célzó gyógyszer- és vakcinakutatások.

https://m.magyarnarancs.hu/tudomany/megtalaljuk-a-kulcsot-a-zarhoz-127557

Az olasz kormány már enyhítene, de ezzel sokan nem értenek egyet

A könyvesboltok, bébiholmit áruló üzletek és az erdészetek megnyitását rendelte el keddtől a római kormány a korlátozások első, jelzésértékű enyhítéseként.

 

Ám könyvesbolt-tulajdonosok és a tartományok egy része is nemet mondott, túl korainak tartva a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések enyhítését, nem akarnak "kísérleti nyulak" lenni.

A járvány gócpontjának tartott Lombardia, Veneto, valamint Piemont és a közép-olaszországi Lazio tartomány sem nyitotta újra a kormány által kijelölt üzleteket. Ugyanígy a déli Campania és Szardínia sem engedélyezte az óvintézkedések első, részleges enyhítését. Az Emilia-Romagna-beli könyvesboltok közül néhány mindazonáltal felhúzta redőnyét.

https://m.magyarnarancs.hu/kulpol/az-olasz-kormany-mar-enyhitene-de-ezzel-sokan-nem-ertenek-egyet-128784

ORBÁN MENNI HÁBORÚ

Böcskei Balázs

Susan Sontag a 1989-ben megjelent, Az AIDS és metaforái c. könyvecskéjének elején azzal az ambícióval él, hogy munkájával nem a képzelet felgyújtása, hanem annak megnyugtatása a célja. Az most is nagyon jó lenne. Ez onnan jut eszébe, hogy minden betegséget szokás valami metaforával leírni. Nem véletlen ez, a metafora maga is egy sűrítés, egy sűrűsödés, de a beszélő szándéka szerint akár hívószó vagy valamiféle skandallum is lehet.

Orbán megint háborúról beszél, ezúttal a koronavírus kapcsán. Ez pedig alkalmas lehet a korábbi évek „békebeli” kormányzati teljesítményének elleplezésére is. Minden oké volt, csak hát a háború...

Ha valaki nem elkötelezett Fidesz-szavazó, az viszont ezt a „minden rendben volt” szellemiséget aligha fogadja be.

Mert amit például most látunk, az nem egy erős, felkészült szuverén megnyilvánulása, hanem – Sára Botond kompetenciájától kezdve a szűréshiányokon át az egészségügyi rendszer eszköz- és kapacitáshiányáig bezárólag – maga a szuverén, és annak válsága. A háborúmetafora eltakarhatja ezt. Azt, hogy

van itt Európa közepén egy „erős ország”, a „nemzetek Európájának” referenciapontja, „egy szuverenitását védő állam”, amelynek (centralizációs) működési zavarai csak azért nem látszanak még jobban, mert vannak, akiknek még lehet tapsolni este 8-kor.

https://azonnali.hu/cikk/20200414_orban-menni-haboru-bocskei-balazs

KORONAVÍRUS-ÜGYBEN NINCS NEMZETÁLLAMI MEGOLDÁS

Ahhoz, hogy hosszútávon is legyőzzük a koronavírust, sokkal több adatra lenne szükség, és egységes módszertan alapján kellene őket felvenni és kiértékelni. Ehhez legalább európai szinten egységesen kell cselekedni.

https://azonnali.hu/cikk/20200413_koronavirus-ugyben-nincs-nemzetallami-megoldas

Már csak másfél kilométerre van a tűz a felrobbant csernobili reaktortól

Legalábbis így számol a Greenpeaca - a tiltott övezetben egyébként már tíz napja pusztít a tűz.

https://nepszava.hu/3074407_mar-csak-masfel-kilometerre-van-a-tuz-a-felrobbant-csernobili-reaktortol

Szabad szemmel: A vírus remek fedősztori, hogy Orbán egy speciális puccsot hajtson végre

Európa hataloméhes embereinek egyfajta ajándék a dühöngő járvány.

nemzetközi lapszemle

https://nepszava.hu/3074401_szabad-szemmel-a-virus-remek-fedosztori-hogy-orban-egy-specialis-puccsot-hajtson-vegre

Gulyás Erika Haszon

Még hogy autokrata, meg sunyi! Ki mer ilyeneket mondani egy olyan bölcs vezetőre, mint a mienk? Múlt csütörtök óta, remélem, senki. Akkor megmutatta, igenis kész megosztani a hatalmát 3177 polgármesterrel négy egész napra. Nézzük, mire jutnak, mert a központi kijárási korlátozásokra elég magasról tesznek az emberek, pedig igazán elviselhetők, még a manikűröshöz is elmehet bárki, hisz miniszteriális feleségek tömegével biztosan nem lehet úgy kiszúrni, hogy a nemzet hagyja őket körömvágó ollóért nyúlni.

a gondoskodó Mátyás király váratlanul jól szervezett kórházellenőrzéseit zabálják az emberek, s közben talán azt sem veszik észre, hogy ugyanazon a napon, amikor Orbán egy bátor gesztussal átpasszolta a települészárlat felelősségét a polgármesterekre, a kulturális terület közalkalmazottai kaptak egy törvénytervezetet, ami átminősítené őket kevesebb joggal rendelkező, sima munkavállalókká. Veszélyhelyzet idején nincs is fontosabb, mint földbe taposni a levéltárosokat, könyvtárosokat, muzeológusokat, művházasokat és a vidéki színházak művészeit. Ne mondja senki, hogy a mi vezetőnk autokrata vagy sunyi!

https://nepszava.hu/3074399_haszon

Rémes képet fest a világról egy friss elemzés - mi lesz Magyarországgal?

Jelentősen rontotta minden ország gazdasági prognózisát a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a koronavírus-járvány pandémiává fejlődése óta kiadott első elemzésében. Eszerint a világ országai jókora visszaesést szenvednek el, a legtöbbjük mély recesszióba süllyed idén, a globális GDP-veszteséget 9000 milliárd dollárra taksálja az IMF - és ez még csak az alapforgatókönyv, azaz lehet ennél rosszabb is. A magyar kilátások sem rózsásak, a növekedést az IMF szerint el lehet felejteni 2020-ra.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/koronavirus-covid-19-vilaggazdasag-magyar-recesszio-valsag-visszaeses.704196.html

Soros György aggódik

A koronavírus-járvány miatt katasztrofális összeomlás következett be az Egyesült Államok foglalkoztatásában, ez pedig sokkal többet követelne a szövetségi kormánytól, mint amit az eddig tett - írta Soros György Eric Beinhockerrel, az Oxfordi Egyetem professzorával írt közös véleménycikkében a Los Angeles Timesban.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/usa-valsag-soros-gyorgy-javaslat-munka-kurzarbeit.704231.html

Révész: Koronátlan halott nem számít

2010 után évente majdnem kétharmadával nőtt az élősdiek okozta és a fertőző betegségekben elhunytak száma. A magyar állapotok veszélyesebbek, mint a koronavírus.

Különböző orvoscsoportok éveken át írogatták a leveleiket, miszerint a kórházi fertőzések jóval több áldozatot követelnek, mint a közlekedési balesetek, hogy ez ellen sikerrel csak azokban az országokban tudnak küzdeni, ahol a növekvő veszéllyel nyíltan és nyilvánosan szembenéznek. Vannak olyan kórházak, ahol a sterilizáló leállt, ahol a WC-t nem lehet lehúzni, a fertőző beteget nem lehet elkülöníteni, nem jut elég tiszta pelenka, sok helyen nincs klíma, és még a takarításra sem jut elég pénz.

Sok éves késlekedés után 2018-ban hoztak egy rendeletet, amely tartalmazott bizonyos előírásokat a kórházi fertőzések visszaszorítására. Az egyik éppen az volt, hogy a gépi lélegeztetés szükségességét minden betegnél naponta felül kell vizsgálni. Foglalkozik valaki azzal, hogy miként növeli a kórházi fertőzések veszélyét az, hogy a járvány miatt a gépi lélegeztetések száma a többszörösére nő?

Az OECD 34 tagállama közül Magyarországon a legrosszabb a rákosok halálozási aránya. A méhnyakrák okozta halálozás is iszonyúan magas, nagyjából az uniós átlag háromszorosa. Többszörös a különbség más keringési és daganatos betegségek esetében is, és a különbség nő.

https://hvg.hu/elet/20200414_Revesz_Koronatlan_halott_nem_szamit

Deutsch Tamás a Home office-ban: "Elementáris töketlenségét mutatta meg az EU"

A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint vérlázító, hogy háborús helyzet van, az unió mégis 1,5 hónapot késlekedett a döntésekkel. Deutsch Tamás kitart amellett, hogy plusz pénzt egy forintot sem kapott az ország a közösségtől, a politikai világban pedig súlyosan csalódott. Holnap hasonló témákról kérdezzük a DK EP-képviselőjét, Dobrev Klárát.

https://hvg.hu/360/20200410_Deutsch_Tamas_a_Home_officeban

19 éve nem jelentkeztek ilyen kevesen egyetemre: nem lehet csak demográfiai okokkal magyarázni

Van olyan intézmény, ahol felére csökkent a felvételizők száma. A pedagógusképzésben hatalmas a visszaesés – összegezhető a napokban közzétett adatok alapján.

https://nepszava.hu/3074360_19-eve-nem-jelentkeztek-ilyen-kevesen-egyetemre-nem-lehet-csak-demografiai-okokkal-magyarazni

 dr. Pusztai Erzsébet Facebook-on

Na most akkor mi legyen?
Ki gyógyuljon mi közülünk, és ki nem? (Erdős Virag után)

VALAMENNYI fekvőbetegeket gyógyító intézmény a közfinanszírozott ágyainak minimum 60 százalékát alkalmassá kell, hogy tegye az új koronavírussal fertőzöttek ellátására. Egy hét alatt! Miért egyszerre, miért nem ütemezetten, a helyzet alakulásának megfelelően?
Milyen számítások állnak e mögött az intézkedés mögött? Mire alapozzák azt, hogy kb. 35 ezer! kórházi kezelésre szoruló koronavírusos lesz egy időben? Meddig kell ezt fenntartani?
Hol vannak a számítások a következményekről? Az elmaradt, elhalasztott kezelések következménye mi lesz? A rehabilitációt nem lehet halasztani! A krónikus, ápolásra szoruló betegek sorsa mi lesz?
Minden információ hiányzik. Nem tartozik ránk? Csoda, ha mindenféle rémhír kap lábra! Az ilyen válság kezelésének a kulcsa a tiszta, világos és őszinte tájékoztatás.

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.