2020, április 12 - 11:17 Sajtószemle

Orbán egy fényképpel köszöntötte a húsvétot, Karácsony videón üzent a budapestieknek

A miniszterelnök a feltámadásról, a főpolgármester az áldozatvállalásról üzent.

 

https://hvg.hu/elet/20200412_Orban_Karacsony_husvet

HA MINDEN JÓL MEGY, SZEPTEMBERRE ELKÉSZÜLHET A VAKCINA A KORONAVÍRUS ELLEN

Sarah Gilbert, az Oxfordi Egyetem vakcinológus professzora „80 százalékig biztos” abban, hogy a kutatócsoportja által a SARS-CoV-2 ellen fejlesztett vakcina hatásos lesz, és szeptemberre elkészül, derül ki a londoni Times szombati cikkéből.

Gibert szerint ötletük nem pusztán megérzés, különösen, hogy minden egyes héttel több adat a rendelkezésükre. Az embereken végzett tesztek a következő két hétben elkezdődhetnek; a szükséges több millió dózis legyártása hónapokat vehet igénybe. 

https://qubit.hu/2020/04/12/ha-minden-jol-megy-szeptemberre-elkeszulhet-a-vakcina-a-koronavirus-ellen

Újabb 100 fertőzött, 14 új halott van Magyarországon

Az operatív törzs ezúttal is felhívta a figyelmet arra: a beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek, ezért továbbra is fontos, hogy mindenki maradjon otthon, hacsak nem elkerülhetetlenül fontos a lakásának elhagyása.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs tagja a törzs szombati sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy 163 413 ellenőrzést hajtottak végre a hatósági házi karantén miatt, ebből 605 szabálysértési eljárás indult, 84 esetben figyelmeztetést alkalmazta, 503 embert helyszíni bírsággal büntettek.

A kormányfő csütörtökön bejelentette: elrendelik a kijárási korlátozás fenntartását határozatlan időre, valamint kormányrendelettel adnak jogot a polgármestereknek, hogy húsvét idejére saját településeiken további szigorító intézkedésekről döntsenek. Emiatt számos magyarországi város és község – főleg a kiemelt kirándulóhelyek térségében és a fővárosi agglomerációban – lényegében bezárkózott a négynapos húsvéti hétvégére. Szintén a szigorítás része, hogy mostantól 15 órakor bezárnak a trafikok is.

 

https://index.hu/belfold/2020/04/12/koronavirus_fertozes_jarvany_covid19_nepegeszsegugy/

 

A polgármester szerint a borsodnádasdi idősotthon lakóinak a fele koronavírusos

A polgármester pénteken azt jelezte, hogy három új fertőzöttet találtak, így összesen négy pozitív van az otthonban, amelynek egyébként nem az önkormányzat a fenntartója. Kormos Krisztián szombaton még több megbetegedést jelentett, de adatairól azt mondta, nem hivatalosak, de hitelesnek mondható helyről származnak.

A napokban egyébként az otthon összes ellátottját is gondozóját tesztelték, derült ki a posztból, ahogy az is, hogy a teszteléseket és kontaktkutatásokat folytatni fogják a hatóságok.

 

http://www.atv.hu/belfold/20200411-a-polgarmester-szerint-a-borsodnadasdi-idosotthon-lakoinak-a-fele-koronavirusos

 

Karácsony Gergely borított: dokumentumokat hozott nyilvánosságra

Hetek óta hiába kéri Budapest a kormányt, hogy kórházból csak negatív teszteredménnyel küldjenek vissza bárkit az otthonokba – írja a főpolgármester.

Megelégelhette Karácsony Gergely a főváros ellen induló támadássorozatot: kormánypárti politikusok és kormányközeli lapok egyaránt arról írtak, hogy a Karácsonyék hanyagsága miatt alakulhatott ki a tömeges fertőzés a Pesti úti otthonban.

A főpolgármester péntek este a Facebook-on jelentette be: bizonyítékokkal tudja alátámasztani, hogy 

három hete hiába kérik a kormány illetékeseit, a kormányhivatal vezetőjét, az egészségügyért felelős minisztert és a tisztifőorvost is, hogy ne küldhessenek vissza a kórházak idős embereket az idősotthonokba, negatív koronavírus-teszt nélkül.

https://nepszava.hu/3074184_karacsony-gergely-boritott-dokumentumokat-hozott-nyilvanossagra

Négyszeresére növelte egy év alatt bevételét a Mészáros-féle Opus Global

Közzétette a Budapesti Értéktőzsde honlapján 2019. évi éves jelentését az Opus Global Nyrt. A jelentős részben a Mészáros Lőrinc és családja érdekeltségébe tartozó vállalatcsoport

MŰKÖDÉSI BEVÉTELE KÖZEL NÉGYSZERESÉRE, 210 MILLIÁRDRA NÖVEKEDETT A 2018-AS BEVÉTELI MUTATÓKHOZ KÉPEST.

A másik nagy Mészáros-féle cég, a Konzum Nyrt. tavaly félévi beolvadásával jelentősen átalakult az Opus Global Nyrt. portfólió szerkezete, ezzel együtt fundamentálisan is megerősödött, amelynek köszönhetően a cégcsoport konszolidált saját tőkéje 287 milliárd forint fölé nőtt – írta a cég a közleményben.

Az Opus Global konszolidált szinten 210 milliárd forintos működési bevétel mellett több mint 24 milliárdos EBITDA-ról számolt be 2019. évi IFRS szerinti konszolidált éves jelentésében. Vagyis a cégcsoport működését minősítő reprezentatív mérőszám, az EBITDA-mutató mértéke a vizsgált időszakban nem csupán a tavalyi negatív, de még a 2018-ra vonatkozó PROFORMA eredményhez képest is jelentős, több mint kétszeres növekedést ért el - írták.

 

https://index.hu/gazdasag/2020/04/09/negyszeresere_novelte_egy_ev_alatt_bevetelet_a_meszaros-fele_opus_global/

 

A kormány részvényekkel és ingatlannal támogatná Orbán volt tanácsadójának alapítványát

Csütörtökön Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozási programjának támogatásáról. A javaslat lényege, hogy a kormány jelentős vagyont juttat ingyen az MCC-t működtető Tihanyi Alapítványnak:

·         a MOL- és a Richter Gedeon Nyrt.-részvények 10 százalékos csomagjának tulajdonát (81,9 millió, illetve 18,6 millió darab részvényt),

·         valamint a kollégium által használt két gellérthegyi, Somlói úti ingatlant.

Ezzel az alapítvány közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá válik.

Az MCC egy tehetséggondozó intézmény, amely Kárpát-medence-szerte nyújt az oktatást kiegészítő képzéseket az általános iskola felső tagozatától az egyetemig. Alapítója Tombor Balázs és Tombor András. Utóbbi Orbán Viktor tanácsadója volt, és arról is ismert, hogy a kormányzati propaganda meghatározó alakja, Habony Árpád korábban azt állította az adóhatóságnak, hogy Andy Vajna és Tombor kölcsöneiből él. Tombortól például 2009 nyarán 20 millió forint kamatmentes kölcsönt kapott hét évre.

A kormány nemrégiben Schmidt Mária alapítványával is bőkezű volt, szintén két budai ingatlant juttatott neki:

https://24.hu/kozelet/2020/04/10/a-mol-es-a-richter-reszvenyek-10-szazalekat-a-mathias-corvinus-collegiumnak-adja-a-kormany/

 

Nincs elérhető szakmai önéletrajza az országos tisztifőorvosnak, aki kinevezése előtt háziorvos és világi lelkipásztor is volt

incs könnyű dolga annak, aki az országos tisztifőorvos szakmai életútjára kíváncsi. Az például némi internetes keresés után kiderül, hogy 2013. március 12-én - a közelgő nemzeti ünnep alkalmából - , még Fejér megyei tiszti főorvosként kapott honvédelmi kitüntetést Müller Cecília, egész pontosan

„a honvédelem ügye érdekében, huzamos időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréséül”

adta át neki a Honvédelemért Kitüntető Cím I. osztálya oklevelét Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Stefánia palotájában Vargha Tamás, a HM államtitkára, s jelen volt még igazságügyi miniszter korából Navracsics Tibor is.

A Magyar Narancs írta meg, hogy 2018. decemberi kinevezése előtt Müller Cecília a 4081 lakost számláló Nagyvenyim község háziorvosa volt, ezenkívül

az V. mezőföldi kerület III. számú lelkipásztori körzetének a Mezőfalvi Nagyasszonya plébánia kihelyezett világi lelkipásztora is.

Elérhető szakmai életrajz híján ugyan, de az alábbi információkat sikerült még megtudnunk Müller szakmai életútjáról:

https://168ora.hu/itthon/muller-lelkipasztor-hm-kituntetes-183164?

 

Mosléktörvény a Ház előtt – Majtényi László: Az egész világot megvezették a bíróságokról szóló kormányrendelettel

A különleges jogrend idején az Országgyűlésnek csak a veszélyhelyzettel kapcsolatos törvényjavaslatokat kellene tárgyalnia. A média és az ellenzék is így értelmezte a döntést, amelyet Kövér László házelnök javaslata alapján négyötöddel fogadott el a parlament. Ám utána Semjén Zsolt olyan salátatörvénnyel állt elő, amelynek semmi köze a járványhoz. Erről és a bíróságok működését szabályozó kormányrendeletről kérdeztük Majtényi László jogtudóst, az Eötvös Károly Intézet elnökét.

 

https://168ora.hu/itthon/moslektorveny-a-haz-elott-majtenyi-laszlo-az-egesz-vilagot-megvezettek-a-birosagokrol-szolo-kormanyrendelettel-184076

Idén terjesztették fel életműdíjra a Kásler által villámgyorsan kirúgott kórházigazgatót

Tovább bonyolódik a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház leváltott igazgatójának ügye. Csernavölgyi Istvánt szinte

egyik pillanatról a másikra váltott le Kásler Miklós.

A távozni kényszerülő igazgató azt írta, egy adatszolgáltatásba becsúszó hiba miatt kellett mennie. 

Az újabb érthetetlen csavar azt követően állt be, hogy Csernavölgyi István interjút adott a 24.hu-nak. Ebben azt nyilatkozta, hogy

az idén terjesztették fel Batthyány–Strattmann-díjra, ami egy életműdíj az egészségügyben végzett munkáért. 

"Tíz évig vezettem a megyei kórházat, tudtommal munkatársaim, a betegek és a felügyelő szervek megelégedésére."

– mondta. Jelezte azt is, nem volt előzménye a történteknek. „A főigazgató személyéhez közvetlenül nem köthető adminisztratív hiba történt, mely bármely intézmény életében előfordul. A történtek aligha visszafordíthatók, így a véleményem keveset nyom a latba”, mondta. Szólt arról, hogy sok tényező hátráltatta és akadályozta a kórházi munkát, de az adatszolgáltatás hiánya szerinte nem sorolható ide.

A tervezett jogi lépésekről szólva a portálnak sem árult el többet.

Az RTL Híradójában az is elhangzott, hogy Csernavölgyi Istvánt munkatársai könnyek között búcsúztatták, ők sem értik, miért történt ez.

https://168ora.hu/itthon/korhazigazgato-kasler-miklos-kirugas-184132

Járvány van, de újabb milliárdok mennek a “rendkívüli migrációs nyomás kezelésére”

A pluszpénzekről szóló határozat már meg is jelent a Magyar Közlönyben.

A nagypénteki Magyar Közlöny sorai között két igen érdekesről is lehet olvasni. Az első, hogy a "rendkívüli migrációs nyomás kezeléséhez kapcsolódó feladatok hatékony megvalósításához" a kormány engedélyezte a Belügyminisztériumnak, hogy a "tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadásokat" 19,36 milliárd forinttal túllépjék.

A határozat ezen felül még 10,245 milliárd forint többletforrást irányoz elő a 2020. évi költségvetés terhére a "tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadások javára".

Ez összesen 29,605 milliárd forint.

https://hvg.hu/itthon/20200410_kormanyhatarozat_migracio_magyar_kozlony_belugyminiszterium_tobbletforras

Naponta körülbelül 4500 ember veszíti el az állását, a kormány rajtuk nem segít

A szakszervezetek szerint már több mint 100 ezer friss munkanélküli van, miközben a kabinet bérátvállalási-konstrukciója nem állítja meg az állásvesztési hullámot.

https://nepszava.hu/3074043_naponta-korulbelul-4500-ember-vesziti-el-az-allasat-a-kormany-rajtuk-nem-segit

Orbánnak jutott ma ideje a Türk Tanácsra is

„Bajban ismerszik meg igazán a jóbarát.”

 

Videokonferenciát tartottak pénteken a Türk Tanács tagállamainak vezetői, köztük a megfigyelői státusszal rendelkező Magyarország képviseletében Orbán Viktor miniszterelnök; a megbeszélésen nagy hangsúlyt kapott a koronavírus-világjárvány elleni közös védekezés - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A csúcstalálkozón az államok vezetői - köztük Recep Tayyip Erdogan török államfő és Ilham Alijev azeri elnök - tapasztalatot cseréltek a fertőzés ellen nemzeti szinten megtett intézkedéseikről, és döntöttek a kereskedelmi kapcsolatok és a szállítás folyamatosságának biztosításáról. Áttekintették az együttműködés lehetőségét az egészségügyi ágazatban, és abban is megegyeztek, hogy kölcsönösen segítséget nyújtanak a tagállamok területén ragadt állampolgáraik számára.

Orbán Viktor a tanácskozáson elmondta: a közös kulturális örökségből adódóan a magyarok testvérként tekintenek a türk népekre. Kifejezte Magyarország köszönetét az üzbég és azeri partnerektől kapott adományokért.

https://m.magyarnarancs.hu/belpol/orbannak-jutott-ma-ideje-a-turk-tanacsra-is-128694

Orbán nagypénteki ajándéka: egyoldalúan rendelhetnek el kétéves munkaidőkeretet a cégek

A rendelet szerint a cégek egyoldalúan rendelhetnek el 24 hónapos munkaidőkeretet – a megfogalmazásból azonban egyelőre nem egyértelmű, hogy a már futó munkaidőkeretet hosszabbíthatják meg két év időtartamúra, vagy két évvel hosszabbíthatják meg a jelenlegit.

Ráadásul ehhez nincs szükség kollektív szerződésre: míg békeidőben a munkáltató legfeljebb hat hónapos munkaidőkeretet rendelhet el kollektív megállapodás nélkül, ezt most mindenféle korlátozás nélkül megteheti.

https://merce.hu/2020/04/10/orban-nagypenteki-ajandeka-egyoldaluan-rendelhetnek-el-keteves-munkaidokeretet-a-cegek/

TGM: Szabadság és járvány

az az előítélet, amely szerint válságban mindig minden hivatalban lévő kormánynak sikere van, nő a tekintélye, történetileg nézve egyáltalán nem igaz. Járványok gyakran vezettek fölkelésekhez (koleralázadás, 1831, bár ezt a legsötétebb babona okozta); a mostaninál sokkal súlyosabb spanyolnátha-járvány (állítólag húszmillió halott) az első világháború után nem tartóztatta föl a forradalmakat: mert a forradalmak amúgy is napirenden voltak. Ma – nagyjából négyszáz esztendeje először – nincs számottevő rendszerellenzék, nincs az uralkodó hierarchiát átfogó kétellyel és gúnnyal kezelő, kezdeményező, újító, a hatalmat önérzetesen és bizakodva széttörni tervező ellenhatalmi „elit”, mint az értelmiség volt Descartes-tól 1989-ig, tehát a válság – összhangban a pesszimista bölcseleti és világnézeti kordivattal – a tekintélyt erősíti; a tekintély ellen csak a sötét, regresszív és retrográd téboly, a rémmeséket sikoltó paranoid reakció emel szót.

Ahol nincs fölvilágosodás és nincs szocializmus – mint a gondolkodás valóságos alkatrésze –, ott ez lesz a lázadás formája.

Annak a lázadásnak, amely mögött van társadalmi és gondolati erő, a fő módszere az analízis és a kritika; ha belekeveredik a paranoid mítosz, ami előfordul, az hiba. A lázadás lényegisége nem tévesztendő össze a radikális mivoltával. A fölvilágosodásnak (és belső, rousseau-i ellenzékének) számtalan irányzata és áramlata volt, de az egyházzal és a monarchikus-arisztokratikus renddel szemben – nyíltan vagy burkoltan, elvszerűen vagy ravaszkodva – egységes volt. A kivételek látszólagosak. II. József is tudta, hogy az arisztokratikus rendnek, a jobbágyságnak, a felekezeti megkülönböztetésnek, a testi fenyítésnek, a vallás (teológia) tudomány fölötti uralmának stb. mennie kell, mindezt hathatósan elő is segítette, de ő inkább forradalmi diktátor volt, mintsem császár.

https://merce.hu/2020/04/12/tgm-szabadsag-es-jarvany/

Von der Leyen: Kész vagyok cselekedni, ha a korlátozások átlépik a megengedett mértéket

Keményebb üzenetet fogalmazott meg a német Szociáldemokrata Párt jobboldali szárnya: az összes Magyarországnak szánt uniós kifizetés befagyasztását követelik.

https://nepszava.hu/3074254_von-der-leyen-kesz-vagyok-cselekedni-ha-a-korlatozasok-atlepik-a-megengedett-merteket

Észak-Koreában hivatalosan nincs koronavírus-fertőzött, de azért tovább szigorítanak

Kim Dzsong Un részvételével vitatta meg a koronavírus-járvány megfékezéséhez szükséges újabb intézkedéseket az országot irányító Koreai Munkapárt politikai bizottsága - jelentette az állami média vasárnap.

https://nepszava.hu/3074259_eszak-koreaban-hivatalosan-nincs-koronavirus-fertozott-de-azert-tovabb-szigoritanak

Szabad szemmel - Elfogadhatatlan, ha bármely uniós állam a koronavírus ürügyén korlátozza a demokráciát és a jogállamot

Nemzetközi sajtószemle, 2020. április 12.

https://nepszava.hu/3074251_szabad-szemmel-elfogadhatatlan-ha-barmely-unios-allam-a-koronavirus-urugyen-korlatozza-a-demokraciat-es-a-jogallamot

Soros, Karigeri és a zöldhasú

A MAGYAR SZÁRMAZÁSÚ GURUT A HATALOM ÉS A PÉNZ, ILLETVE EZEK EGYVELEGE VEZÉRLI

Csákó Attila Magyar Nemzet

 A Népszava felkérésére a Publicus Research derítette ki: a többség nem ért egyet a fizetés eltörlésével, az ingyenes parkolással.

De vajon kit kérdeztek meg, munkásőröket, a Lenin-fiúkat, netán Bernie Sanderst? Amúgy a gazdaságilag elmaradt, lepukkant Bécs is eltörölte a fizetést, igaz, ott kevesebb az egy íróasztalra jutó hülyék száma a városházán. Azt pedig nem értem, miért tiltakozott a fizetős parkolás megszüntetése ellen Karigeri, hiszen korábban az általa vezetett kerületben a parkolás csak vitte az önkormányzat pénzét, tehát ha nincs fizetős parkolás, nincs mínusz – legalábbis nála.

Ne legyünk naivak, Sorost a hatalom és a pénz, illetve ezek egyvelege vezérli, ő maga vallotta be egyszer az amerikai CBS televíziós csatornán: „Azért vagyok ott, hogy pénzt keressek. Nem foglalkozhatok és nem is foglalkozom a társadalmi következményekkel.” Tehát a következmények, az áldozatok mellékesek, csak egy számít, legyen szó zöldhasúról, hrivnyáról, fontról vagy forintról: a profit.

Csak nehogy Karácsony Gergelynek is benyújtsa a számlát!

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/soros-karigeri-es-a-zoldhasu-7987700/

 

A járvány idején is csak elvadult diktatúrázásra futja

Apáti Bence Magyar Nemzet

Április 4-én, szombaton közös nyilatkozatban tiltakoztak az ellenzéki polgármesterek a kormány járványügyi intézkedései ellen.

Ami már csak azért is meglepő, mert aki csak az összellenzék berkeibe tartozó politikusok, a hazai meg a balliberális sajtó beszámolóiból, nyilatkozataiból tájékozódik, illetve próbálja megérteni a magyarországi helyzetet és a körülötte lévő világot, az joggal gondolhatja úgy, hogy ugyan lehet, sőt nem teljesen elképzelhetetlen, hogy valaha, régen, amikor még a jóságos és szinte felfoghatatlanul demokratikus Gyurcsány Ferenc kormányozta az országot, még léteztek ellenzéki pártok és politikusok, de ezek az emberek hamarosan a kamerákkal, szögesdrótokkal és Orbán fasisztoid, bezárkózó, idegengyűlölő, a legkevésbé sem haladó politikáját támogató vérszomjas és rasszista kutyák által védett börtöneiben senyvednek. Szorosan, embertelen módon egymáshoz zsúfolva.

Merthogy diktatúra van. Megint. Újból. Folyamatosan.

Két hete viszont még az eddiginél is nagyobb diktatúra van.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-jarvany-idejen-is-csak-elvadult-diktaturazasra-futja-7989878/

Orbán Viktor: És a harmadik napon. Feltámadt, valóban feltámadt

ORIGO

Húsvét vasárnap van, ez alkalomból tett közzé egy képet közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök, melyhez azt írta: És a harmadik napon. Feltámadt, valóban feltámadt. 

https://www.origo.hu/itthon/20200412-orban-viktor-husvet-facebook.html

Európa legmodernebb mobil járványkórházát kereste fel Orbán Viktor - videó

ORIGO

Szombaton Kiskunhalason tartott ellenőrzést Orbán Viktor miniszterelnök, ahol megtekintette a mobil járványkórházat, egy védőruhavarró üzemet és a városi kórházat; tapasztalatairól ezúttal is a Facebook-oldalán közöl videókat - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

https://www.origo.hu/itthon/20200411-a-kiskunhalasi-semmelweis-korhazban-folytatta-korhazellenorzo-korutjat-orban-viktor-video.html

Válságkezelés Gyurcsány-módra az Orbán-tervvel szemben: hitelek és megszorítások

Magyar Hírlap

A balliberális kormány alosztályaként működő Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szótlanul tűrte a lakosság beetetését a devizahitelek elterjesztésekor

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200411-gyurcsany-fele-valsagkezeles-hitelfelvetel-es-megszoritasok

MIÉRT ÓRIÁSI HIBA KINYÍROGATNI A KÓRHÁZIGAZGATÓKAT A JÁRVÁNY LEGKEMÉNYEBB SZAKASZÁBAN?

Elkezdődött a napi 100 fertőződés és 8-10 halott időszaka: aki egy hangyahajszálnyit is ért a stratégiához, tudja, hogy ezen a ponton egyszerűen nincs vezércsere.

Csernavölgyi Istvánt tíz éve nevezték ki Székesfehérváron kórházigazgatónak. Az elmúlt tíz évben néha választási kampányokban előkerült a kórház, hogy ott ez meg az nem jó. De a kórház működik, az ország egyik legnagyobb súlyponti kórháza, fejlődik, alapvetően mindent tud, amelyet egy, az ország szerencsésebb vidékein levő nagy kórháznak kell.

 

Felkészül járványra, Csernavölgyi vezetésével. Csernavölgyi korábban díjakat kapott, most is épp egy díjra van felterjesztve. Majd egy hibás adatszolgáltatásért, amely nagy valószínűséggel nem az ő közvetlen feladata volt, lecserélik.

 

Miután tíz éve ő az igazgató, akármekkorát is hibázott,

 

most nem nagyon találnak olyan embert sehol, akinek nem azzal kell kezdenie, hogy összeszokik azzal a stábbal, amelyik tíz éve megszokta Csernavölgyi vezetési stílusát,

amelyik bízott a főnökében és akiben bízott a főnöke.

https://azonnali.hu/cikk/20200411_miert-oriasi-hiba-kinyirogatni-a-korhazigazgatokat-a-jarvany-legkemenyebb-szakaszaban

Gábor György: A legmocskosabb, legelvetemültebb kampányt indították most Karácsony Gergely ellen

A legmocskosabb történetnek lehetünk most a tanúi, amikor a járvány politikai eszközként történő hasznosításának legelvetemültebb módját valósítja meg szemünk láttára a kormánypárt szolgahada, valamint bér- és vérsajtója.

Amikor Karácsony Gergelyre próbálják rátolni a felelősséget, valójában saját tehetetlenségükről, impotenciájukról és embertelenségükről tesznek nyílt vallomást: arról, hogy az Orbán-irányította katonai junta nem engedélyezte (sem az idősek otthonában, sem máshol) a szükséges és elengedhetetlen tesztelést.

Csak jelzem: a tesztek elmaradása miatt hasonló esetek sokaságára lehet számítani.

Csupán egyetlen problémám maradt. Miért is kérte és kapta meg Orbán a teljes felhatalmazást, mi szüksége volt erre, ha az első pillanatban már gyáván és alattomos módon Pilátusként mossa a kezeit, s hárítja a felelősséget?

http://nyugatifeny.hu/2020/04/11/gabor-gyorgy-a-legmocskosabb-kampanyt-inditottak-most-karacsony-gergely-ellen?

Megszüntetné a kulturális szférában dolgozó közalkalmazotti státuszt a kormány

A dokumentum szerint a közalkalmazottakkal július 15-ig közlik a további foglalkoztatást biztosító munkaszerződés tartalmi elemeire vonatkozó ajánlatot, amit ha nem fogadnak el, akkor nem dolgozhatnak tovább a kulturális intézményben. 

https://index.hu/kultur/2020/04/11/megszuntetne_a_kulturalis_szferaban_dolgozo_kozalkalmazotti_statuszt_a_kormany/

BARABÁSI ALBERT-LÁSZLÓ: A JÁRVÁNY KEZELÉSE CSAK EGY DOLOG, DE KÖZBEN A TÁRSADALOM EGY NAGY SZÁZALÉKÁT KISEMMIZZÜK

Több mint kétszázötven érdeklődő hallgatta élőben a világhírű magyar hálózatkutató webináriumát magyar idő szerint kedd este. A Hősök Tere Kezdeményezés által szervezett előadáson Barabási Albert-László massachusettsi dolgozószobájából mesélt az általa vezetett bostoni intézet legfrissebb epidemiológiai kutatásairól, a világjárvánnyal kapcsolatos várakozásairól, a vezetők válságkezeléséről, a társadalmak reakciójáról, és arról az új világról, ami közvetlenül a járvány után vár majd ránk. Néha borzadva, néha bizakodón hallgattam a fizikust, aki a rá jellemző higgadtsággal és tényszerűséggel válaszolt a kérdésekre.

Amikor Barabási Albert-László és kisebbik fia, Leo január második felében hazaérkeztek tokiói utazásukból, a magyar kutató közvetlen kollégáját, a bostoni Network Science Institute másik irányítóját, Alessandro Vespignani fizikust nagyon rossz lelkiállapotban találta. „Szinte összement néhány centit a rá nehezedő nyomás alatt”, idézte föl a jelenetet az előadásában. És egyáltalán nem csodálkozik olasz származású kollégája akkori kétségbeesésén.

A világjárványt ugyanis, számításaik szerint, januárban lehetett volna „megfogni”. Februárban már késő volt. 

„Ebből nagy baj lesz, Laci, ha nem csinálunk semmit”, mondta Barabásinak kollégája a találkozásukkor.

https://wmn.hu/ugy/52602-barabasi-albert-laszlo-a-jarvany-kezelese-csak-egy-dolog-de-kozben-a-tarsadalom-egy-nagy-szazalekat-kisemmizzuk

ÉLET ÉS IRODALOM

Vásárhelyi Mária

Halálos játszma 2.0

a 2009-es sertésinfluenza is komoly megpróbáltatások elé állította világot. Ma már alig-alig emlékszünk rá, de egy átfogó tanulmány szerint a H1N1 vírus a Föld lakosságának 24 százalékát, kb. 1,65 milliárd embert fertőzött meg, és bár a hivatalos statisztikák 13-14 ezerre, egy mindenre kiterjedő elemzés 151 és 575 ezer közöttire becsüli a halálos áldozatok számát. S hogy a járvány nem követelt ennél is több áldozatot, az kizárólag annak köszönhető, hogy néhány hónap alatt sikerült megtalálni a vírus elleni oltóanyagot.

És ahogyan a rettegést gyorsan elfelejtjük, úgy merül a feledés homályába az is, a vészhelyzetre hogyan reagáltak a politikai közélet meghatározó szereplői. Pedig a jól karbantartott emlékezet sok kellemetlen vagy fájdalmas meglepetéstől megóvhat bennünket. Így például, ha felidézzük, hogyan viselkedett a jelenlegi kormányzópárt ellenzékben, 2009-ben, a sertésinfluenza-járvány idején, akkor talán kevesebb illúziónk lett volna, hogy kormányon miként küzd a sertésinfluenzánál fenyegetőbb koronavírus ellen. A 2009-es forgatókönyvből kiindulva nem sok okunk volt feltételezni, hogy az a politikai erő, amely ellenzékben egy pusztító járványt önző és cinikus módon kizárólag politikai haszonszerzésre használ fel, kormánypártként felelősen és odaadással, kizárólag a közösség érdekeit szem előtt tartva, az állami erőforrásokat a járvány elleni küzdelemre koncentrálva veszi fel a harcot a veszéllyel, és nem saját hatalmának bebetonozására, politikai ellenfeleinek erkölcsi megsemmisítésére és vagyonának gyarapítására használja fel a helyzetet. 

https://www.es.hu/cikk/2020-04-09/vasarhelyi-maria/halalos-jatszma-20.html

 ESTERHÁZY MÁRTON: GRATULÁLOK AZOKNAK, AKIK KIVETTÉK A TANTERVBŐL A TESTVÉREM MUNKÁSSÁGÁT

„Mert ha valaminek nem ott a helye, de ott van, akkor az a helye.”

Esterházy Péter idén április 14-én lenne hetvenéves.. A 2016-ban elhunyt író testvérei a BEST magazinnak adott interjúban meséltek vele kapcsolatos emlékeikről.

Esterházy Márton elmondta, hogy hiába telnek a hónapok és évek, nagyon hiányzik neki a testvére, az viszont nagyon nem tetszik neki, hogy van, aki szerint nem kell Esterházy műveit tanítani a gimnáziumokban, mert „kultúraromboló”.

„Gratulálok azoknak, akik kivették a tantervből a testvérem munkásságát és életművét. Péter az egyik, ha nem a legjobb kortárs író, ezt senki nem veheti el tőle, bármilyen politikai nézeteket is vall.”

Esterházy Péter Egy évvel fiatalabb testvére, György is hasonló véleményen van:

„Valóban nagyon rossz nélküle. De nemcsak nekünk, a szeretteinek hiányzik, hanem ebből a zaklatott közéletből is. Sokszor kellett viszszafogni magam, amikor megpróbálták kritizálni. Azt mondom, igazi balfékek ragasztottak rá ilyen-olyan címkét, tekintették őt valamiféle liberális mételynek. Az írót, a zseniális írót kellett és kell látni benne mindenkinek. Nagyon jó testvérek voltunk.”

https://ugytudjuk.hu/cikk/esterhazy-marton-gratulalok-azoknak-akik-kivettek-a-tantervbol-a-testverem-munkassagat

80 ezer kelet-európai idénymunkást röptetnek be Németországba a következő 2 hónapban

Csütörtökön megérkeztek az első kelet-európai idénymunkások Németországba, akik a nemzetközi megállapodás értelmében a koronavírus miatti határlezárások és korlátozások ellenére beutazhattak a nyugat-európai országba. A német mezőgazdasági miniszter, Julia Kloeckner szerint a terv az, hogy áprilisban, majd májusban is 40-40 ezer kelet-európai munkás utazzon Németországba.

A beutazó munkásokat szigorú egészségügyi átvilágításnak vetik alá, majd érkezésük után két hétig a többi dolgozótól elkülönítve kell élniük és dolgozniuk, valamint védőruházatot kell hordaniuk.

Kloeckner sajtótájékoztatón elmondta, hogy „nem lesznek egyéni kirándulások, amikor ideérkeznek, és minden cégnek kötelező biztosítania a megfelelő távolságot az utaztatás és a csoportos munka közben.”

A beutaztatást a Eurowings légitársaság végzi, náluk kell minden dolgozónak elöljáróban regisztrálnia. Eddig 9900-an regisztráltak áprilisi munkavégzésre és 4300-an májusira.

https://merce.hu/2020/04/12/80-ezer-kelet-europai-idenymunkast-roptetnek-be-nemetorszagba-a-kovetkezo-2-honapban/

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.