2020, április 10 - 08:44 Sajtószemle

Orbán bejelentette: a polgármesterekre bízzák, hogy szigorítják-e a kijárási korlátozást

A miniszterelnök a Facebookon jelentette be, hogy

·         meghosszabbítják a kijárási korlátozást, ezúttal határozatlan időre, amiről hetente döntenek,

·         A polgármesterekre bízzák, hogy lezárják-e a saját településüket

Fogadjuk el, hogy ez a húsvét másmilyen lesz, mint a húsvétjaink lenni szoktak.

·         – mondta a miniszterelnök.

https://24.hu/belfold/2020/04/09/orban-bejelentes-kijarasi-korlatozas-meghosszabbitas/

Újabb részletek derültek ki a kormány által kitalált bérpótlékról

A szakszervezetek aggódva figyelik, mire lesz elég a gazdaságvédelmi akcióterv. Mészáros Melinda, a Liga elnöke a hvg.hu-nak azt mondta, az irány jó, de további válságkezelési intézkedések kellenek. Finomítanának a bérkiegészítésen, és az álláskeresési járadék összegét, illetve folyósítási idejét is növelnék.

Egy héten belül kétszer is összeült a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma, hogy a kormány gazdaságvédelmi csomagjáról tárgyaljon. Legutóbb szerdán egyeztettek. A kormány részéről az Innovációs és Technológiai, illetve a Pénzügyminisztérium küldött képviselőket a tanácskozásra.

Van okunk az aggodalomra, további válságkezelési intézkedésekre lesz szükség

– mondta az ülés után Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a hvg.hu-nak. Az érdekképviseletek már hétfőn kérték az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, hogy rendszeresen adjon tájékoztatást a foglalkoztatási adatokról. Kiderült, hogy az elmúlt két hétben jelentősen nőtt az álláskeresők száma,

zömmel azok veszítették el a munkájukat, akik a turizmusban vagy a vendéglátásban dolgoztak, Vas, Zala, illetve Csongrád megyében. „De országosan is elmondható, hogy a korábbi tendenciával ellentétben nagyon komolyan nő az álláskeresők száma” – mondta az elnök.

https://m.hvg.hu/gazdasag/20200409_munkanelkuliseg_koronavirus_gazdasagi_kovetkezmenyek_meszaros_melinda

Csak írásbeli érettségit javasol az oktatási akciócsoport a kormánynak

A magyarországi járványügyi helyzetről szóló csütörtöki tájékoztató. Maruzsa Zoltán államtitkár is ott van.

A csütörtök reggeli magyarországi adatok szerint:

·         újabb 8 halottja van a járványnak itthon, összesen már 66-an hunytak el,

·         a fertőzöttek száma pedig 980 főre emelkedett, a fertőzöttek közel fele budapesti.

A törzs csütörtök délelőtti tájékoztatóján ott van Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár is. A koronavírus az érettségi körül is zavart okozott, ugyanis hamarosan itt az idő, amikor a végzősöknek számot kell adniuk tudásukról, de itt a járvány is. Egy fideszes politikus már korábban azt írta közösségi oldalán, hogy lesz idén érettségi.

Maruzsa a törzs csütörtöki tájékoztatóján azt mondta, a digitális oktatás három eddigi hete során pozitív tapasztalatokkal gazdagodtak.

https://hvg.hu/itthon/20200409_Az_Operativ_Torzs_tajekoztatoja_kiderul_mi_lesz_az_erettsegivel

Maruzsa Zoltán: Az érettségi megtartását javasoljuk, de csak a felvételizőknek, és csak írásbelikkel

Az érettségi vizsgák megtartását javasolja a kormánynak a veszélyhelyzet idejére felállított oktatási akciócsoport - jelentette be Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Azonban azoknak, akik idén nem felvételiznek felsőoktatási intézménybe, a javaslat szerint nem lenne kötelező az érettségi vizsga.

- hangsúlyozta az államtitkár. Az érettségitől visszalépő diákok kiesésével összesen 73 ezer érettségizővel kalkulál a javaslat.

Azoknak pedig, akik érettségiznek, a járvány elleni óvintézkedésként csak írásbeli vizsgát kéne tenniük, a szóbelik elmaradnának

- hangzik az akciócsoport javaslata. Maruzsa Zoltán hozzátette: csak azoknak a diákoknak szerveznének szóbelit, akik sajátos nevelési igényük miatt nem tudnának írásban számot adni a tudásukról, illetve azoknak, akik más okból akadályoztatottak az írásbeli vizsgázásban. Ezzel 32 ezerről 4500 körülire csökkenhet majd a szóbeli vizsgák száma.

https://444.hu/2020/04/09/maruzsa-zoltan-az-erettsegi-megtartasat-javasoljuk-de-csak-a-felvetelizoknek-es-csak-irasbelikkel

Müller Cecília Wass Alberttől idézett, de a sor valójában Máraié

A húsvéti készülődés jegyében én szeretnék néhány gondolatot azért önökkel megosztani. Azt mondja a híres költőnk, Wass Albert, hogy ha elérkezik az ünnep, akkor ünnepelj egészen. És tisztuljunk meg, bocsánat, hogy szabadon idézem, tisztuljunk meg egy kicsit kívülről is és belülről is

– mondta Müller Cecília, de a Wass Albertnek tulajdonított idézet valójában Márai Sándor Füves könyvéből való, és így szól:

 

Ha az ünnep elérkezik életedben, akkor ünnepelj egészen. Ölts fekete ruhát. Keféld meg hajad vizes kefével. Tisztálkodjál belülről és kívülről.

https://hvg.hu/kultura/20200409_Muller_Cecilia_Wass_Albert_Marai_Sandor

Minden tény arra utal, hogy nem Soros rángatja a forintárfolyamot

A válság első másfél hetében a forint ugyanúgy mozgott, mint Közép-Európa legtöbb devizája, azóta pedig jól látszik, hogy akkor erősödik, amikor a kormány és az MNB tettrekészséget mutat, és akkor gyengül, amikor hiába várunk lépéseket a magyar gazdaságpolitikától. Arra minden bizonnyal még sokat kell várni, hogy nyugalom legyen a piacokon.

https://hvg.hu/gazdasag/20200409_forint_arfolyam_deviza_spekulacio

Tóta W.: Az új felvilágosodás

A vírus miatt az emberiség most a tudósokra figyel, az elmúlt évek illiberális szólamai már nem csengenek olyan jól. Ha eddig nem fordítva lett volna, most előrébb lennénk. Vélemény.

Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár abban maradtak, hogy ha a földönkívüliek megtámadnák az emberiséget, akkor ők félretennék a vitáikat, és egyesítenék az erőiket. Az idegenek nem jöttek, a világegység elmaradt. Jött kis késéssel a koronavírus.

Grafikonokat tanulmányoz az egész emberiség. A szerencsésebbek még iskolában találkoztak tengelyekkel, exponenciális görbékkel és hasonlókkal – a többiek most tanulják. Ha R0 = 2,6, akkor Y egyenlő annyi, amennyi. Vesd össze az intenzív ágyak számával. Soha ekkorát nem ment a matek.

Kétségbeesett bohócok próbálnak lépést tartani a nép statisztikai tanulmányaival.

Boris Johnsontól Donald Trumpon át Vlagyimir Putyinig szalad a sok népmesei hős, hogy bebújjon a mindenható Grafikon alá, mint esőben a gomba kalapjához.

Nem ezt szokták meg, hanem hogy a szavaik valóságokat teremtenek.

https://hvg.hu/360/202015_az_uj_felvilagosodas

Orbán Mülleren keresztül fenyíti a budapestieket

Most úgy tűnik, a budapestiek lesznek a hibásak a járványért, nem a megkésett és elrontott védekezés. Megszokhattuk már Orbántól, hogy a Fidesz bűneit és hibáit vagy letagadja vagy másra keni rá. Most Müller Cecílián keresztül fenyegeti a fővárosiakat.

Aki hallgatja az Operatív Törzs online tájékoztatóit, vagy elolvassa a közmédia ezekről szóló tudósításait, biztosan felfigyelt arra, hogy Müller Cecília napok óta oltja a fővárosiakat. Arról beszél, hogy Budapest fegyelmezetlen, vírusgóccá válhat, a budapestieknek többet kellene tenniük a védekezésben.

A hitelesség kedvéért szóról-szóra leírtuk azokat a részeket, ahol Cecília asszonyság megszólít minket, fővárosiakat. Ezeket alább csak úgy iderakjuk, akinek lenne kedve inni ezeket a csodás mülleri szavakat.

https://ezalenyeg.hu/publi/orban-mulleren-keresztul-fenyiti-a-budapestieket-3448

Saját magát égeti Orbán a gázos videóival

Pár napja jelentkezett Orbán azzal a szörnyen kínos videóval, melyben önmagát és a védekezésért felelős kormányembereket úgy próbálja beállítani, mintha valami szuperhősök lennének. Ez nemcsak morbid hazugság, de a megvalósítás módja nevetségessé is tette.

Orbánon egy kifejezetten jó minőségű FFP3-as szájmaszk van. De: a látogatás során találkozik több orvossal, mentőssel, nővérrel és rendőrrel, közülük viszont senkinek nincs ilyen jó cucca. Egyszerű sebészeti vagy mosható maszk van rajtuk. Hiába, kinek mi jár. Gumikesztyűt egyébként elfelejtett húzni a focista kormányfő.

Nagyon sok furcsaságot lehetne még felsorolni Orbán félresikerült propagandavideójából. Kérdés például azt, hogy a főorvos úr miért viseli rosszul a műtősmaszkot? De a legfontosabb mégis az, ahogyan bemutatja, mennyire le van harcolva a kórház. 

  1. Nagy felirattal és ponyvával van elzárva a minden jel szerint működésképtelen lift
  2. A csempe omladozik a falról. Vagy be sincs fejezve. Idáig halljuk, ahogy lepotyog a vakolat.

De inkább megmutatjuk a képet:

https://ezalenyeg.hu/kozugy/sajat-magat-egeti-orban-a-gazos-videoival-3460

Hollik: A főpolgármester szerint mindenki más hibás, csak ő nem

A Fidesz kommunikációs igazgatója Facebook-bejegyzésében tisztázott néhány tényt a Pesti úti Idősek Otthonával kapcsolatban.

Hollik István közölte, hogy a budapesti fertőzöttek egynegyede ebben, a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott, Pesti úti Idősek Otthonában van.

A fenntartó nem biztosított védőfelszerelést, ezt utólag a Megyei Védelmi Bizottságnak kellett megtennie. A fenntartó Fővárosi Önkormányzat nem tudott eleget tenni annak a kötelezettségének, hogy legyen orvos az intézményben. Ezt a hatóságoknak kellett elrendelnie – olvasható a bejegyzésben.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint mindenki más hibás, csak ő nem. Őt szerinte fenntartóként nem terheli felelősség – írta végezetül a kommunikációs igazgató.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/hollik-a-fopolgarmester-szerint-mindenki-mas-hibas-csak-o-nema-7987859/

 

Fidesz: Induljon hatósági vizsgálat az idősotthon ügyében!

A kormánypártok nagyon szigorú hatósági vizsgálatot követelnek annak kiderítésére, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak mint fenntartónak milyen felelőssége van a Pesti úti idősek otthonában kialakult helyzet miatt – mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatban.

https://magyarnemzet.hu/belfold/fidesz-induljon-hatosagi-vizsgalat-az-idosotthon-ugyeben-7988006/

Liberális támadás a Fidesz ellen az Európai Néppártban

XXI. SZÁZAD INTÉZET MAGYAR NEMZET

Amióta a 2015-ös migrációs válságot követően a Fidesz fellépett az Európai Unió bevándorláspárti politikájával szemben, az Európai Néppárt (EPP) liberális tagjai támadják a magyar kormánypártot. Ennek legszembetűnőbb példája, hogy miután Donald Tusk, az EPP elnöke, a frakcióból történő kizárással fenyegette meg a Fideszt, a pártcsalád tizenhárom tagja 2020-ban immár másodszor kezdeményezte a magyar párt kizárását az Európai Néppártból.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/liberalis-tamadas-a-fidesz-ellen-az-europai-neppartban-7987241/

Kommunizmus újracsomagolva

VANNAK, AKIK LEHETŐSÉGKÉNT TEKINTENEK A KORONAVÍRUS JÁRVÁNYRA ÉS A GAZDASÁGI NEHÉZSÉGEKRE

Botond Bálint MAGYAR NEMZET

A koronavírus-járvány egyszer elmúlik, míg a kommunisták utána is velünk maradnak.

Nemcsak járványveszély van, hanem kommunistaveszély is.

Elsőre nem tűnik összemérhetőnek a két fenyegetés, pedig hasonló méretűek és veszélyességűek. A koronavírus-járvány egyszer elmúlik, míg a kommunisták utána is velünk maradnak. Az ő terepeik mindig is a válságok sújtotta társadalmak voltak, a járványt követő gazdasági válság idején pedig mindent meg fognak tenni azért, hogy destabilizálják Magyarországot és persze Európa mindegyik nem kellően liberális országát.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/kommunizmus-ujracsomagolva-7984880/

 

Téves negatív eredményt mutathatnak az új koronavírus-gyorstesztek

A kormány és a magán-egészségügyi cégek is nagy mennyiségben rendeltek koronavírus-gyorsteszteket, amelyeket már a mentőszolgálat is használ, és hamarosan kiskereskedelmi forgalomban is értékesíthetnek Magyarországon. Az úgynevezett szerológiai teszteknek megvan a maguk haszna, de nem alkalmasak a még tünetmentes fertőzöttek szűrésére, és még a tünetes betegeknél is mintegy 70 százalék a fals negatív diagnózisok aránya.

 

https://atlatszo.hu/2020/04/09/teves-negativ-eredmenyt-mutathatnak-az-uj-koronavirus-gyorstesztek/

 

Fekete lyukba zuhant az amerikai gazdaság: 16 millió munkanélküli 3 hét alatt

mfor.hu

Ma megint közzétette az Amerikai Munkaügyi Minisztérium a munkanélküli segélyért folyamodók heti létszámát: újabb 6,6 millió amerikai vesztette el a munkáját.

https://mfor.hu/cikkek/makro/fekete-lyukba-zuhant-az-amerikai-gazdasag-16-millio-munkanelkuli-3-het-alatt.html

 

Zsiday: félreértelmezik a helyzetet, nem lehet csak úgy újraindítani a gazdaságot

mfor.hu

Zsiday Viktor szerint egy unorthodox helyzetben a magyar kormány orthodox intézkedésekkel próbálja kezelni a válságot. 

https://mfor.hu/cikkek/makro/zsiday-felreertelmezik-a-helyzetet-nem-lehet-csak-ugy-ujrainditani-a-gazdasagot.html

 

Folyamatosan érkeznek a mentőautók Pesti úti idősotthonba

Azok után, hogy Müller Cecília bejárta a Pesti úti idős otthont, folyamatosan érkeznek a mentőautók, hogy elvigyék az ott lakókat. Az Index helyszínen lévő munkatársa csütörtök délután 16 mentőautót látott a fővárosi fenntartású intézménynél.

Az országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján tett bejelentésének megfelelően személyen ment el a Pesti úti idős otthonba, ahol több mint száz embernek lett pozitív a koronavírus-tesztje.

 

https://index.hu/belfold/2020/04/09/folyamatosan_erkeznek_a_mentoautok_pesti_uti_idosotthonba/

 

Orvostechnikai Szövetség: Életbevágóan fontos eszközökhöz nem fognak hozzájutni emberek

A forint drasztikus gyengülése miatt hamarosan ellehetetlenülhet Magyarországon a támogatott gyógyászati segédeszköz-ellátás az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) csütörtöki közleménye szerint.

A jellemzően importra épülő hazai gyógyászati segédeszköz (gyse) ellátás hatósági áron történik. Az eszközök nagy részét 17 éve ugyanazon a hatósági áron kénytelenek forgalmazni az ellátást biztosító, jellemzően magyar mikro-, kis- és közepes vállalkozások.

A segédeszközök nagy részének importja és gyártása veszteségessé vált, mivel ezek az eszközök drágultak az elmúlt 17 évben, a forint ráadásul drasztikusan gyengült. Ez gyakorlatilag ellehetetleníti a betegellátást, mivel

 

AZ ÁRFOLYAMROMLÁS MIATT MA MÁR CSAK DRÁGÁBBAN LEHET BESZEREZNI, ILLETVE ELŐÁLLÍTANI AZ ESZKÖZÖKET, MINT AMENNYIT A NEMZETI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÓ ÉS A BETEG ÖSSZESEN FIZET ÉRTÜK

– állítja az OSZ.

Magyarországon több mint egymillió ember szorul tartósan vagy átmenetileg gyógyászati segédeszközre. Az érintettek többsége az OSZ szerint ráadásul nyugdíjas vagy fogyatékossággal élő személy. 

 

https://index.hu/belfold/2020/04/09/a_forint_gyengulese_ellehetetleniti_magyarorszagon_a_tamogatott_gyogyaszati_segedeszkoz_ellatast/

 

Détári: felháborító, hogy a labdarúgók fizetésével foglalkoznak

A korábbi világválogatott szerint nem a játékosok zsebében kellene turkálni, s mostanában a focisulija miatt is aggódik, ugyanakkor bízik abban, hogy májusra visszatérhet az élet az utcákra, a sporttelepekre.

 Felháborítónak tartom, hogy most mindenki azzal foglalkozik, hány százalékkal csökkentsék a labdarúgók fizetését. Miért csak a labdarúgókét? Miért ezen csámcsog most mindenki? Van sok vagyonos vagy jól kereső ember az országban, nem csak a futballsták, ők miért nem állnak a sarkukra? Adományozzanak lélegeztetőgépeket, kórházi felszereléseket, akár egész mobilkórházat. Nehogy már a focisták keresete legyen ismét a fő téma. Ezerszer elmondtam, és ezt a hétköznapi embereknek is meg kellene érteniük, egyetlen labdarúgó főnöke mellett sem állt senki gépfegyverrel, amikor szerződést kínáltak a játékosoknak. Ki az, aki visszautasítaná a helyükben a jó ajánlatot?

http://www.nemzetisport.hu/labdarugo_nb_i/detari-lajos-nehogy-mar-a-futballistak-keresete-legyen-ismet-a-fo-tema-2756837

 

Orbán Viktor virológusokkal egyeztetett

ORIGO

Orbán Viktor miniszterelnök virológusokkal egyeztetett a Karmelita kolostorban. 

https://www.origo.hu/itthon/20200409-orban-virologusokkal-egyeztetett.html

 

Orbán Viktor budapesti kórházakban tartott ellenőrzést

ORIGO

A Szent János Kórházban és annak Kútvölgyi úti telephelyén tartott előzetes bejelentés nélküli ellenőrzést Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök reggel; erről egy videót is megosztott a Facebook-oldalán - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A videóról itt korábban is írtunk.

https://www.origo.hu/itthon/20200409-orban-viktor-budapesti-korhazakban-tartott-ellenorzest-mti.html

 

Varga Mihály: Egyszeri adóval járul hozzá a bankszektor a védekezéshez

MTI

Egyszeri adót vetnek ki a pénzintézeti szektorra, az adó kulcsa az adóalap 50 milliárd forint feletti részének 0,19 százaléka, a költségvetésbe befolyó összeg 55 milliárd forint lesz, amelyet három egyenlő részben kell befizetni - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a magyar bankrendszer szilárd, működése stabil, 2019 pedig az egyik legsikeresebb éve volt a Magyarországon működő pénzintézeteknek. 

https://www.origo.hu/gazdasag/20200409-varga-mihaly-bankszektor-ado.html

Varga Mihály elárulta: már a kormány is súlyos recesszióval számol Magyarországon

A kormány 3 százalékos gazdasági visszaeséssel számol 2020-ban – árulta el Varga Mihály pénzügyminiszter a Bloombergnek adott interjúban. A miniszter arról is beszélt, hogy szükség esetén készek módosítani a friss 2,7%-os költségvetési hiánycélon is.

Egy csütörtöki sajtótájékoztatón Varga Mihály elsősorban az új banki különadóról beszélt, a Bloomberg azonban más témákról is kérdezte a minisztert. Varga Mihály elmondta: a kormány kész igénybe venni az Európai Unió koronavírus elleni alapját, ha további gazdaságösztönzésre lenne szükség. Emellett a kormány akár a múlt héten bejelentett 2,7%-os GDP-arányos deficitcélt is túllépheti, ha nem lesznek elegendők az eddigi intézkedések.

VARGA MIHÁLY A HÍRÜGYNÖKSÉGNEK AZT IS ELÁRULTA, HOGY A KORMÁNY 3%-OS GAZDASÁGI VISSZAESÉSSEL SZÁMOL 2020-BAN.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200409/varga-mihaly-elarulta-mar-a-kormany-is-sulyos-recesszioval-szamol-magyarorszagon-425274

 

Fillérekből menthetné meg magyarok százezreit a kormány a koronavírus-válságban

Magyarországon is elérhető lesz a munkavállalóknak járó támogatás, a kormány átvállalja egyes dolgozók kieső bérének 70%-át. Elsőre azt gondolnánk, hogy a költségvetésnek ez jelentős tétel, valójában viszont a teljes gazdaságvédelmi csomagon belül elhanyagolható a súlya. Cikkünkben kiszámoltuk, hogy a kurzarbeit jelenleg ismert formájában mennyibe kerülhet az államnak a program különböző forgatókönyvekre. Azt is bemutatjuk, hogy a jelenlegi nettó bérek viszonyában hogyan alakul majd azok bére, akit így foglalkoztatnak tovább. Nem lőjük le a poént, de annyit elárulhatunk: az állam lehetne bőkezűbb is, mert mozgástér bőven van.

 

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200409/fillerekbol-menthetne-meg-magyarok-szazezreit-a-kormany-a-koronavirus-valsagban-425318

 

Az a legendás orvos is segédkezik a koronavírus-vakcinában, aki több veszélyes betegségtől megszabadította már a világot

A „vakcina-keresztapa", Dr. Sanley Plotkin is részt vesz tanácsadóként a koronavírus oltóanyagának fejlesztésében – írja a CNBC. A 87 éves tudóshoz fűződik többek között a rubeola elleni védőoltás kifejlesztése, de részt vett a lépfene, a veszettség, a rotavírus és a gyerekbénulás elleni vakcina kutatásaiban is.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200409/az-a-legendas-orvos-is-segedkezik-a-koronavirus-vakcinaban-aki-tobb-veszelyes-betegsegtol-megszabaditotta-mar-a-vilagot-425330

 

Karácsony: Szűrés, szűrés, szűrés

Bár a szerdai kormányülésen állítása szerint megígérték neki, hogy „a főváros végre megkapja a védekezéshez szükséges információkat az operatív törzstől, ehhez képest ma is a sajtótájékoztatóból tudtuk meg az önkormányzat fenntartásában működő intézményre vonatkozó információkat” - írja Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon. 

 

https://444.hu/2020/04/09/karacsony-szures-szures-szures

 

Budai Gyula képviselő kőkemény üzenetben küldte a francba a budapestieket, miközben egész héten Budapestre járkált Lacházáról

A képviselő tanári modorban veselkedett neki a bejegyzésnek, már a nyitó részben elrejtve egy kis humorgyöngyöt:

“Kiskunlacháza egy közel 10 ezer lakosú település, ahol jól megférnek egymással kunok, tothok, reformátusok és katolikusok”

Majd a lacházaiak járványellenes lépéseinek felsorolása után bemelegítésnek budapestizett egyet:

“Nem szeretnénk abba statisztikába belekerülni, amely szerint a koronavírus a fertőzések 64%-a Budapestre és környező agglomerációba korlátozódik!”

Hogy utána átszakadjon a gát és gátlástalanul szidalmazni kezdje a fővárosiakat:

“Önök pedig pesti polgártársak, akik ide járnak hétvégeken, Húsvétkor, Pünkösdkor, egész nyáron, mintha egy más világból jöttek volna. Önöket nem érdeklik a korlátozások, a lezárt játszóterek. A Duna-parton tömegesen hakniznak,a Duna-parti kis boltba bemennek 9-12 között, még akkor is, ha Önökre szólnak. Kocsival száguldoznak a nyaraló övezetben. Sorolhatnám sokáig …”

https://444.hu/2020/04/09/budai-gyula-kepviselo-kokemeny-uzenetben-kuldte-a-francba-a-budapestieket-mikozben-egesz-heten-budapestre-jarkalt-lachazarol

A teljes magyar felnőtt népesség hét százaléka vesztette el már a munkáját a járvány alatt

Magyarország teljes felnőtt lakosságának hét százaléka vesztette el a munkáját a koronavírusjárvány miatt, derült ki az Ipsos legfrissebb reprezentatív felméréséből. Vizsgálataik szerint legnagyobb arányban az alapfokú képzettségűeket sújtotta a válság, körükben 13 százalék vesztette el mostanra a munkáját.

A munkájukat elvesztők körében felülreprezentáltak a nők - 13 százalékban vesztették munkájukat, illetve a legfeljebb középfokú végzettségűek és a családosok - ez a két csoport 10-10 százalékban érintett.

Az Ipsos adataiban is megmutatkozik, hogy a közösségi távolságtartás, az otthonról dolgozás leginkább a felsőfokú végzettségűek kiváltsága. Míg az alapfokú végzettségűeknek csupán 8 százaléka dolgozik részben vagy teljesen otthonról, a diplomások abszolút többsége, 51 százaléka otthonról dolgozik már. Az alapfokú és középfokú végzettségűek többsége (50, illetve 43 százaléka) ugyanúgy bejár a munkahelyére, mint a járvány előtt. Így jelenleg az ország munkavállalóinak 40 százaléka még mindig bejár a munkahelyére, 21 százalékuknál most változik a munkarend, 31 százalék dolgozik otthonról.

https://444.hu/2020/04/09/a-teljes-magyar-felnott-nepesseg-het-szazaleka-vesztette-el-mar-a-munkajat-a-jarvany-alatt

AZ USA VEZETŐ JÁRVÁNYÜGYI SZAKÉRTŐJE SZERINT ÖRÖKRE EL KELL FELEJTENI A KÉZFOGÁST

Fauci most a Wall Street Journal podcastjában beszélt arról, hogyan látja a közeli és távoli jövőt a járvány tükrében. Az előbbit illetően elmondta, hogy reményei szerint április végére eljöhet az a pont, amikor már „látni a fényt az alagút végén”, de ha eljön az idő, hogy a társadalom visszatérhet a normális kerékvágásba, nem szabad fejest ugrani a megszokott életvitelbe.

„Ha azt kérdezi, hogy mik azok a dolgok, amiket tovább kell vinni ebből a korszakból, akkor az egyik ilyen dolog a totális kényszeres kézmosás. A másik az, hogy soha senkivel nem fogunk kezet.”

https://qubit.hu/2020/04/09/az-usa-vezeto-jarvanyugyi-szakertoje-szerint-orokre-el-kell-felejteni-a-kezfogast

 

Kopint-Tárki: A 10 százalékos gazdasági visszaesés sincs kizárva

A magyar gazdaság legalább 5%-kal eshet vissza, de a 10%-os zsugorodás sincs kizárva - derül ki a Kopint-Tárki friss gazdasági előrejelzéséből. A Portfolió által közölt jelentés szerint ha a járvány legkésőbb a nyár végéig lecseng, és feloldják a korlátozásokat, akkor is 5,5 százalékkal esik a magyar GDP 2020-ban.

Ha viszont a járvány és az amiatt elrendelt korlátozó intézkedések az év végéig kitartanak, akkor 10 százalékos is lehet a visszaesés.

Az előrejelzés alapján Magyarország kilátásai rosszabbak a térség többi államáénál, ennek pedig két fő oka van. Az egyik, hogy a magyar gazdaság sokkal nyitottabb, sokkal inkább beágyazott a nemzetközi termelési láncba, a másik pedig, hogy régiós összehasonlításban is heteket késett a magyar gazdaságélénkítő csomag, és a mérete sem túl nagy.

https://444.hu/2020/04/08/kopint-tarki-a-10-szazalekos-gazdasagi-visszaeses-sincs-kizarva

 

KIAKADTAK AZ ELLENZÉKI ÖSSZEFOGÁS PÁRTJAI GÖDÖN A MOMENTUMOS POLGÁRMESTERRE, SZERINTÜK VISSZAÉL A HATALMÁVAL

Feszültség a gödi ellenzéki összefogásban: a helyi DK, LMP és Jobbik nemcsak a politikai, de az emberi alkalmasságát is megkérdőjelezik a momentumos polgármesternek, Balogh Csabának, aki szerintük hatalmával rendszeresen visszaél. Hivatali dolgozók is panaszkodnak a polgármesterre. Balogh szerint viszont a szakmai döntéseket akkor is el kell fogadni, ha valakinek nem ez a politikai érdeke. A Momentum kiáll polgármestere alkalmassága mellett.

 

https://azonnali.hu/cikk/20200409_ellenzeki-partvezetokhoz-irtak-panaszt-a-godi-momentumos-polgarmester-viselkedese-miatt

 

HÉT KÉTES SIKERŰ ROMÁNIAI MEGOLDÁS A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY LEKÜZDÉSÉRE

Városokban autón körbehordozott szent ereklyék, szemeteszsák szájmaszk helyett a kórházban, hirtelen maszkokat forgalmazó haveri székely reklámcég: tőlünk keletre csupa unortodox ötlettel próbálnak megoldást találni a koronavírusra. Összegyűjtöttük a legkeményebbeket!

 

https://azonnali.hu/cikk/20200408_het-ketes-sikeru-romaniai-megoldas-a-jarvany-lekuzdesere

 

Az IMF köldökzsinórjától az Orbán-tervig

Bán Károly Magyar Hírlap

A mostani koronavírus válságban a legfőbb prioritás az emberéletek védelme, ami önmagában is megnehezíti a gazdasági döntések meghozatalát. A 2007-2009 közötti pénzügyi világválság idején az akkori kormányoknak csupán a gazdaság és az emberek gazdasági megsegítésére kellett koncentrálni. Ami viszont közös pont, hogy Soros György akkor az az OTP ellen intézett támadást, most viszont a forint ellen spekulál. Az Orbán-terv megőrizné az ország szuverenitását, aminek feladása a Gyurcsány-kormány idején az államcsőd szélére sodorta az országot.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20200409-az-imf-koldokzsinorjatol-az-orban-tervig

 

Újabb luxushotel épülhet a Balatonnál

A szántódi BalaLand ötcsillagos hotelt a Grabarics Építőipari Kft. építheti, nettó 8 milliárd 504 millió forintért. Az állam 2,9 milliárd forinttal támogatja az idegenforgalmi beruházást.

https://www.napi.hu/ingatlan/ujabb-luxushotel-balaton-balaland-grabarics-epitoipari-igatlan.703740.html

 

Palkovics: a fertőzöttek száma nem haladhatja meg az egészségügyi kapacitásokat 

A koronavírus-járvány miatt elindított gazdaságvédelmi akcióterv legfontosabb feladata a munkahelyek megőrzése – mondta az innovációs és technológiai miniszter csütörtökön az ITK Holding Zrt. debreceni üzemében, ahol két hét leállást követően, újraindult az autóbuszok gyártása.

https://hirklikk.hu/kozelet/palkovics-a-fertozottek-szama-nem-haladhatja-meg-az-egeszsegugyi-kapacitasokat/362284

 

Júniusban kezdhetik tesztelni embereken a Németországban kifejlesztett vakcinát

Júniusban kezdhetik el tesztelni embereken az új tipusú koronavírus ellen Németországban kifejlesztett védőoltást – a feladaton dolgozó biotechnológiai cég csütörtökön ismertetett tervei szerint.

A CureVac szóvivője német hírportálokon ismertetett nyilatkozatában kiemelte, hogy a januárban elkezdett fejlesztés mindenben a tervek szerint halad, így már júniusban, legkésőbb pedig júliusban elkezdhetik a klinikai teszteket a tübingeni egyetemi klinikán. Először nagyjából 100 emberen vizsgálják majd a vakcina hatását. Ez a szakasz – az adatok elemzésével együtt – néhány hétig tart, és ha kedvezőek az eredmények, továbbléphetnek a következő fázisba, amelyben több ezer kísérleti alany bevonásával folytatják az oltóanyag tesztjét.

A társaság korábban ismertetett tervei szerint, a legjobb esetben már ősszel elkészülhet az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védőoltás.

https://hirklikk.hu/kozelet/-juniusban-kezdhetik-tesztelni-embereken-a-nemetorszagban-kifejlesztett-oltast/362292

 

Koronavírus: nyolc nap alatt mintegy 36 ezer ágyat kell kiüríteniük a kórházaknak

A fekvőbetegeket fogadó összes hazai gyógyító intézményben a közfinanszírozott ágyak minimum 60 százalékát alkalmassá kell tenni az új koronavírussal fertőzöttek ellátására – derül ki a lapunk birtokába került miniszteri levélből. Ez a gyakorlatban azt jelenti: az összes mintegy 60 ezer ágy közül 36 ezret kell felszabadítani.

 

https://nepszava.hu/3074040_koronavirus-nyolc-nap-alatt-mintegy-36-ezer-agyat-kell-kiuriteniuk-a-korhazaknak

 

Naponta körülbelül 4500 ember veszíti el az állását, a kormány rajtuk nem segít

A szakszervezetek szerint már több mint 100 ezer friss munkanélküli van, miközben a kabinet bérátvállalási-konstrukciója nem állítja meg az állásvesztési hullámot.

 

https://nepszava.hu/3074043_naponta-korulbelul-4500-ember-vesziti-el-az-allasat-a-kormany-rajtuk-nem-segit

 

Bonta Miklós Bankóprés, hajrá!

Paul A. Samuelsont, aki az első amerikaiként kapta meg 50 éve a közgazdasági Nobel-díjat, azért tartották nagyra a nemzetközi pénzintézetek és a  kormányok is, mert a gazdaság jövőjéről nem próféciákat mondott, hanem alternatívákat jelölt meg. Ki-ki eldönthette, hogy melyik úton haladjon. A válságkezelésről azt adta útmutatóul, hogy „ha a világ nem tér észhez, akkor vagy tűzvihar (infláció) vagy jégkorszak (depresszió) fog bekövetkezni. A jegybankok újabb bankóprése ugyan eltüntetheti a jégkorszak esélyét, de jelentősen megnövelheti a tűzviharét. Most nehéz lenne megállapítani, melyik a jobb. Csak remélni lehet, hogy képesek leszünk elkerülni mindkettőt.”  

https://nepszava.hu/3073976_bankopres-hajra

Oroszországban meghaladta a tízezret a fertőzöttek száma

Az orosz oligarchák jelentős összeggel szállnak be a védekezésbe.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán közölte, hogy Moszkva nem mondta le a nácizmus felett aratott győzelem 75. évfordulója alkalmából május 9-én tartandó ünnepségekre szóló, más országok vezetőihez intézett meghívókat, de az adott helyzetben megértéssel viszonyul majd az ezzel kapcsolatos döntésükhöz, bármilyen legyen is az. Közölte, hogy még nem született döntés arról, hogy megrendezik-e a moszkvai Vörös téren a hagyományos katonai parádét. A szóvivő szerint az oroszországi régióknak készen kell állniuk arra is, hogy az események a legrosszabb forgatókönyv szerint alakulnak, de nem szabad túlzásba esniük a gazdasági tevékenység korlátozásában. Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az orosz kormányzat prioritásokat fog felállítani az ágazatok és vállalatok válságellenes állami támogatásában. Valószínűsítette, hogy előnyben részesülnek majd azok, akik kényszerleállás körülményei között is folyósítják a fizetéseket, és megtartják a munkahelyeket. A koronavírus elleni védekezés terheiből a Vedomosztyi című lap összesítése szerint az orosz nagyvállalkozók is kiveszik a részüket. Aliser Uszmanov USM holdingjának részvényesei 2 milliárd rubellel (a rubel jelenleg mintegy 4,40 forintot ér) támogatják az orosz operatív törzs munkáját. Az összeget védőfelszerelésre és az egészségügyi szakemberek szállítására fordítják.

https://nepszava.hu/3074039_oroszorszagban-meghaladta-a-tizezret-a-fertozottek-szama

Szabad szemmel: a vádlottak padjára kerül a magyar demokrácia Európában

Nemzetközi sajtószemle, 2020. április 9.

https://nepszava.hu/3073983_szabad-szemmel-a-vadlottak-padjara-kerul-a-magyar-demokracia-europaban

Fekete-Győr: sokkal súlyosabb a helyzet, mint állítják

Elsősorban az emberéleteket kell megmenteni, a pártpolitikának most nincs itt az ideje. Ennek ellenére a kormány a járvány okozta válsághelyzetet is arra használja fel, hogy saját hatalmát erősítse, és ellehetetlenítse az ellenzéket - mondja a Momentum elnöke. Ízelítő a friss Magyar Narancsból.

https://magyarnarancs.hu/belpol/fekete-gyor-sokkal-sulyosabb-a-helyzet-mint-allitjak-128648

Előjött a koronavírusos szegedi rektor és maszkokkal fotózkodott

Rovó László korábban azzal szerzett magának hírnevet, hogy fertőzötten dolgozott, mivel ausztriai síelése után nem vonult karanténba.

A kínai Senhszi tartomány adományozott a Szegedi Tudományegyetemnek és a Csongrád Megyei Közgyűlésnek szájmaszkokat, orvosi védőfelszereléseket, valamint védőszemüvegeket, és ezek átadásán megjelent az egyetem szinte teljes vezetése, valamint legalább tizenöt újságíró.

A rektor eleinte szájmaszkot viselt, de később levette azt. Védőkesztyű a Szeged.hu beszámolója szerint nem volt a résztvevőkön. Az adományok dobozain kétnyelvű felirat hirdeti: Bajban ismerszik meg a jó barát.

https://magyarnarancs.hu/feketelyuk/elojott-a-koronavirusos-szegedi-rektor-es-maszkokkal-fotozkodott-128672

Az Európa Tanács főtitkára Orbán Viktornak is üzent az emberi jogok tiszteletben tartására hozott javaslatcsomaggal

Javaslatcsomagot adott ki az Európa Tanács főtitkára, Marija Pejcinovic Buric az európai kormányok számára, miként tartsák tiszteletben az emberi jogokat, a demokráciát és a jogállamiságot a koronavírus-járvány idején. A dokumentumot kedden elküldték az Európa Tanács mind a 47 tagállama számára - írja a HVG.

„A tagállamaink előtt álló legfontosabb társadalmi, politikai és jogi kihívás az lesz, hogy

képesek-e hatékonyan reagálni a krízisre, miközben biztosítják, hogy az általuk hozott intézkedések ne veszélyeztessék az olyan alapvető európai értékeket, mint az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság

- írta Buric.

A dokumentumban hangsúlyozzák, a jogállamiság elvének még vészhelyzetben is érvényesülnie kell.

Javaslatcsomagot adott ki az Európa Tanács főtitkára, Marija Pejcinovic Buric az európai kormányok számára, miként tartsák tiszteletben az emberi jogokat, a demokráciát és a jogállamiságot a koronavírus-járvány idején. A dokumentumot kedden elküldték az Európa Tanács mind a 47 tagállama számára - írja a HVG.

„A tagállamaink előtt álló legfontosabb társadalmi, politikai és jogi kihívás az lesz, hogy

képesek-e hatékonyan reagálni a krízisre, miközben biztosítják, hogy az általuk hozott intézkedések ne veszélyeztessék az olyan alapvető európai értékeket, mint az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság

- írta Buric.

A dokumentumban hangsúlyozzák, a jogállamiság elvének még vészhelyzetben is érvényesülnie kell.

https://168ora.hu/kulfold/orban-viktor-europai-tanacs-marija-pejcinovic-buric-184031

Mobilapplikáció is segíti a XIII. kerületieket – A gyors kommunikáció most komoly segítséget jelent

Világszerte új infokommunikációs megoldások kifejlesztését és megjelenését gyorsította fel a COVID19-koronavírussal kapcsolatos eddig soha nem tapasztalt rendkívüli helyzet. Különösen fontos a lakók biztonsága, informálása, a gyors segítségnyújtás: mindebben a digitális eszközök hatékony támaszt jelenthetnek.

Ezért döntött úgy a XIII. Kerületi Önkormányzat, hogy digitális platformot is igénybe vesz, hogy minél előbb elérhesse, segíthesse a kerületben élőket, folyamatos összeköttetésben legyen velük. A kerület már meglévő mobil applikációját a vészhelyzetre szabta.

Ezen a moduláris smart city platformon az itt élők gyorsabban elérhetők, és ők is gyorsabban tudnak kommunikálni az önkormányzattal. A kerületre szabott infokommunikációs fejlesztéssel a XIII. Kerületi Önkormányzat célzott, akár utcákra behatárolt, valós idejű üzenetekkel tudja a lakosságot informálni a fontos eseményekről.

Az alkalmazás Budapest13 Smart City néven érhető el a mobilalkalmazás-áruházakban.

 

https://168ora.hu/itthon/angyalfold-mobilalkalmazas-mobilapp-koronavirus-xiii-kerulet-184017

Színház nélkül – Igazgatók és színészek túlélési stratégiái, koronavírus idején

Be kellett zárni minden színházat, ilyen helyzet az 1956-os forradalom óta nem volt Magyarországon. Ez persze sokakat nyomaszt, anyagilag pokoli helyzetbe hoz, miközben jó néhányan a szakmából keresik, mit tehetnének, hogy segíthetnének ilyen igen nehéz, rendkívüli szituációban, hogyan tarthatják a kapcsolatot a közönséggel.

https://168ora.hu/kultura/szinhaz-nelkul-igazgatok-es-szineszek-tulelesi-strategiai-koronavirus-idejen-184018

Válságkezelő csomag: mégis van ateista a zuhanó repülőn?

Pogátsa Zoltán

Az ismert mondás szerint zuhanó repülőn nincs ateista. Globális vírusválság idején a legkeményebb piacpártiak szíve is megenyhül. Számtalan példát láttunk erre az utóbbi hetekben. Az Európai Unió feloldotta a példásan szigorú, Dél-Európát nyomorba döntő deficitkorlátját, hirtelen elfogadva a keresletélénkítő gazdaságpolitikát.

Trump elnök nem csak hogy valamifajta alapjövedelmet vezetett be, de még Medicare for All egészségügyi rendszert is kiterjesztené a nem biztosítottakra. Többségében liberális magyar közgazdászok, akik máskor mindig megszorítani akartak, most a keresletélénkítés mellett petícióznak. Adók helyett hirtelen pénznyomtatásból akar államilag keresletet teremteni Romano Prodi (miért nem jutott ez eszébe az euroválság idején?), valamint a Financial Times is, méghozzá szerkesztőségi cikkben!

De szintén pénznyomtatásból finanszírozna alapjövedelmet a máskor ultraortodox Surányi György is (igaz talányos módon egyben szolidaritási adót és devizakötvényt is javasol…). Egyszóval feje tetejére állt a világ, senki nem az hirtelen, aki eddig volt. Emlékezzünk majd mindezekre, ha legközelebb iskolákat kell finanszírozni, közalkalmazotti béreket vagy hajléktalanszállókat, és azt mondják majd, hogy nincs rá pénz!

Csak egy legény van továbbra is talpon, Orbán Viktor. Csak ő tart ki neoliberális dogmái mellett. 

https://merce.hu/2020/04/08/valsagkezelo-csomag-megis-van-ateista-a-zuhano-repulon/

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.