2020, április 1 - 08:23 Sajtószemle

ELVENNÉK AZ EU-PÉNZEKET ORBÁNTÓL A FELHATALMAZÁSI TÖRVÉNY MIATT

Néppárti EP-képviselő is aláírta az ezt szorgalmazó petíciót.

Miután az Országgyűlés Fidesz-KDNP-s kétharmados többsége, valamint a Mi Hazánk nevű szélsőjobboldali párt független országgyűlési képviselői megszavazták a felhatalmazási törvényt hétfőn, Daniel Freund német zöld EP-képviselő arról tájékoztatta az Azonnalit, hogy petícióban tiltakoznak ezellen az Európai Bizottságnál, az ebben a félévben a horvátok által elnökölt Európai Unió Tanácsánál, valamint az EU-tagállamok kormányainál.

Mint írja, az elfogadott törvény nem a koronavírust, hanem a magyarországi ellenzéket akarja legyőzni, és erről eddig mind az EU intézményei (a felhatalmazási törvényt már kritizáló Európa Tanács ugye nem EU-s intézmény), mind Orbán kereszténydemokrata pártcsaládja, az Európai Néppárt hallgatott.

 Freund petíciója persze nem csak a magyar helyzetből indul ki, noha apropóját egyértelműen az adja. Mint írja, a demokráciát a járvány alatt is meg kell védeni, a kormányok intézkedéseinek tiszteletben kell tartania a demokratikus eljárásmódokat, a transzparenciát és a jogállamiságot. „Sajnos egyes EU-tagállamok intézkedéseinek köze sincs a vírus elleni harchoz. Ők ehelyett inkább a kritikusaik, az ellenzék és a szabad véleménynyilvánítás ellen harcolnak. Jobboldali és populista kormányok ehhez ürügynek használják fel a koronavírust.”

petícióban a következőket fogalmazták meg:.

Az aláírók között a balközép S&D, a progresszív Renew Europe és a szélsőbalos GUE/NGL-frakciók mellett az Európai Néppártból is találni politikust: ezen frakció tagja az EP-ben a Fidesz is,

bár a pártcsaládban egy éve fel van függesztve a magyar kormánypárt.

A kezdeményező Daniel Freund mellett szerepel a listán Guy Verhofstadt, az akkor még ALDE névre hallgató progresszív-liberális frakció mára háttérbeszorult belga exfrakcióvezetője, a Trócsányi László uniós biztosságát megbuktató EP-s jogi szakbizottság alelnöke, Sergey Lagodinski német zöld EP-képviselő (interjúnk vele itt), Franziska Brantner német zöld EP-képviselő (interjúnk vele itt), valamint holland szocdem, cseh kalózpárti, finn kereszténydemokrata, román liberális és görög kommunista EP-képviselők. De aláírta azt például Ulrike Guérot, a mai európai politikai viták egyik legizgalmasabb teoretikusa is, azzal az indoklással, hogy a koronavírus nem lehet ürügy a demokrácia lebontására.

 https://azonnali.hu/cikk/20200330_elvennek-az-eu-penzeket-orbantol-a-felhatalmazasi-torveny-miatt

Megvizsgálja Brüsszel a magyar koronavírus törvényt és átdolgozza az új EU-s költségvetést

Az Európai Bizottság jogállamisági szempontú vizsgálat alá vonja a magyar parlament által hétfőn délután elfogadott, éjjel már hatályba is lépett felhatalmazási törvényt, amely határozatlan időre rendeleti kormányzást vezetett be Magyarországon – jelezte a Bruxinfo összefoglalója szerint az Európai Bizottság igazságügyi biztosa. A testület egyébként tegnap azt is elmondta, hogy a koronavírus válság miatt átdolgozza a 2021-2027-es uniós költségvetési javaslatát is, azaz új keretekről fognak majd szavazni az év későbbi részében az állam- és kormányfők, nem arról, amiről február végén már egy kétnapos EU-csúcson próbáltak megállapodni.

 

https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20200331/megvizsgalja-brusszel-a-magyar-koronavirus-torvenyt-es-atdolgozza-az-uj-eu-s-koltsegvetest-423222

 

A járványnak egyszer vége lesz, de a világ már nem lesz ugyanolyan

Ezen a ponton már biztosra vehető, hogy a pandémiává vált koronavírus-járvány hatásai a 20. század nagyobb válságaiéval összemérhetők, és ez komolyan meg fogja változtatni az életünket. Az utóbbi hetekben rengetegen gondolkodnak azon, melyek lesznek azok a területek, amelyek valószínűleg a betegség lecsengése után sem térnek már vissza a korábbi normális kerékvágásba, hanem hosszú távon átalakulnak.

Mivel a kimeneteket egy sor jövőbeli esemény is alakítja még, ezek az előrejelzések egyelőre nem többek puszta spekulációnál. Ugyanakkor van köztük jó pár olyan, ami mellett komoly érveket lehet felsorakoztatni, ebben a cikkben ezekből mutatunk be néhány fontosat.

 

https://index.hu/gazdasag/2020/03/31/hogyan_valtozik_meg_a_vilag_a_koronavirus_utan/

 

Ha tényleg mi voltunk Európa húzóereje, akkor most miért mi vagyunk a legfukarabb válságkezelők

Vajon hányszor hallottuk az elmúlt években a miniszterelnök szájából vagy valamelyik kormánypárti beszélő fejtől, hogy Magyarország egész Európa gazdasági húzóereje, a magyar gazdaság képviseli a jövőt, és nálunk nő a legjobban a gazdaság?

Ha annyi 1 forintosunk lenne, ahányszor ezt hallottuk, takaros kis pénztartalékunk gyűlhetett volna össze.

És akkor talán nem állnánk itt a magyar társadalom egy jelentős részével együtt egy válság küszöbén, számottevő megtakarítások nélkül.

Szóval mi voltunk a pannon puma, és a világ csudájára járt a mi átlagon felüli gazdasági növekedésünknek. Aztán mire volt elég ez a fenenagy gazdasági növekedés?

Ha 2020 márciusának utolsó napjaiban szétnéz az ember a világban, akkor azt látja, hogy a legmegátalkodottabb népnyúzók, a leszivárgó gazdaság (trickle-down economics) meséjében rendületlenül hívők (tudjátok, ők azok, akik szerint ha csökkentjük a gazdagok adóit, az ők plusz gazdagságából majd lecsorog nekünk is), és az állami beavatkozás nagy ellenzői is úgy szórják a közpénzt, mintha nem lenne holnap.

A tőzsdék rekordgyenge napjai annyira ráijesztettek a minimális állam és maximális profit híveire világszerte, hogy gondolkodás nélkül dobták sutba évtizedeken át dédelgetett nézeteiket, amelyek védelmében korábban egész társadalmakat kárhoztattak örökös szenvedésre – a görögök erről tudnának mesélni.

Szóval sutba dobták az egészet, és most hirtelen rájöttek, hogy egyszer állampolgároknak a kezébe adni készpénzt, talán nem is olyan égbekiáltó gazdasági bűn, mint korábban szajkózták.

https://merce.hu/2020/03/31/ha-tenyleg-mi-voltunk-europa-huzoereje-akkor-most-miert-mi-vagyunk-a-legfukarabb-valsagkezelok/

 

Koronavírus: megjöttek az első részletes adatok a magyar elhunytakról

táblázattal

Kedden tették közzé a hivatalos koronavírus-honlapon azt a táblázatot, ami a Magyarországon elhunytak alapbetegségét mutatja.

 

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200331/koronavirus-megjottek-az-elso-reszletes-adatok-a-magyar-elhunytakrol-423232

 

TASZ: Kegyeletsértő az állami lista a koronavírus áldozatairól

Úgy fogalmaznak, a közérdekű adatok nyilvánosságra hozatalát joggal lehet követelni, de “az elhunytakat be lehet azonosítani a lista alapján, ami jogsértő”.

Nem elfogadható, hogy az adatokat sorszámmal megjelölve és minden egyes személyhez érzékeny egészségügyi információkat rendelve hozták nyilvánosságra. Mivel az elmúlt napokban és hetekben egyes áldozatok nevükkel és haláluk időpontjával már megjelentek a nyilvánosságban, néhányan az elhunytak közül beazonosíthatóvá váltak, és a szűkebb vagy tágabb környezetük, vagy akár mindenki értesülhetett a súlyos alapbetegségeikről. Ezt semmi nem indokolja, a jelenlegi megoldás tehát szükségtelen és kegyeletsértő – írják.

A TASZ a honlapján grafikonokat is közzétesz, nem és életkor szerint, valamint felsorolásszerű közlést az alapbetegségekről. Szerintük így kellene eljárni.

https://hvg.hu/itthon/20200331_TASZ_Kegyeletserto_az_allami_lista_a_koronavirus_aldozatairol

Majdnem ötszáz fertőzött van már Magyarországon, újabb beteg hunyt el a vírus miatt

Tegnaphoz képest 45-tel nőtt a fertőzöttek száma a hivatalos adatok szerint.

https://hvg.hu/itthon/20200331_koronavirus_magyarorszag_fertozott_jarvany

 

Itt a történelmi mélypont: 360 küszöbén az euró jegyzése

359,7455-IG EMELKEDETT AZ EURÓ JEGYZÉSE.

Forrás: Portfolio-Teletrader Kft.

Az EUR/HUF árfolyamának alakulása

https://www.portfolio.hu/befektetes/20200331/itt-a-tortenelmi-melypont-360-kuszoben-az-euro-jegyzese-423146

 

Robbanékonnyá válhat a vendégmunkások importja Orbán számára

Orbán rengeteg vendégmunkást hoz Magyarországra, és ugyanabba a tévedésbe esik, mint annak idején Németország és Svájc – erről közölt számos táblázattal illusztrált, rendkívül terjedelmes cikket a svájci Neue Zürcher Zeitung. 2018-ban minimum 60 ezren voltak. Főleg a szomszédos országokból érkeznek, de Vietnamból, Mongóliából és Indiából is jönnek. Befogadásuk éles ellentétben áll az Orbán-kormány retorikájával, hiszen a miniszterelnök minden bevándorlás ellenségeként lép fel.

A konzervatív liberális lap szerzője Rácalmásra látogatott, ahol az ottani Hankook gyárban mintegy 300 ukrán vendégmunkás dolgozik, akiket azonban a faluban alig látnak. A gyár példa arra, hogy Magyarország az utóbbi időben nagy létszámban fogadott vendégmunkásokat. A számuk 2016 óta valósággal robbant, mert egyebek mellett – a jelentős kivándorlás miatt – egyre nőtt a munkaerőhiány. Főleg a szomszédos országokból érkeznek, de Vietnamból, Mongóliából és Indiából is. Befogadásuk azonban éles ellentétben áll az Orbán-kormány retorikájával, hiszen a miniszterelnök bármiféle bevándorlás ellenségeként lép fel.

https://hirklikk.hu/kozelet/robbanekonnya-valhat-a-vendegmunkasok-importja-orban-szamara/361908

 

Zuhan a járványgörbe az olaszoknál, lassul a vírus a spanyoloknál is

Olaszország mellett Spanyolországban is érezhetően mérséklődik a koronavírus terjedésének az üteme. Mindkét dél-európai országban szigorú karantén van érvényben hetek óta. Magyarország a regisztrált fertőzöttek számát tekintve Litvániával, Örményországgal és Libanonnal van egy szinten.

https://privatbankar.hu/cikkek/makro/zuhan-a-jarvanygorbe-az-olaszoknal-lassul-a-virus-a-spanyoloknal-is.html

 

Egyetlen kóruspróba elég volt, hogy a tagok kétharmada megfertőzödjék, ketten már meghaltak

Egy drámai kóruspróbáról számolt be a Los Angeles Times. Washington államban, ahol először szedett sok áldozatot a koronavírus az USA-ban, március 10-én megtartotta szokásos próbáját a Skagit-völgyi Kórus, abban a presbiteriánus templomban, ahol mindig is szokta. Az amatőr énekesekből álló társaság az áprilisi tulipán-fesztiválra készült, amelyen fellépésükkel színesítették volna a sok turistát vonzó programkínálatot.

 

https://444.hu/2020/03/30/egyetlen-korusproba-eleg-volt-hogy-a-tagok-ketharmada-megfertozodjek-ketten-mar-meghaltak

 

Felsőbb utasításra nem viselhetnek maszkot a vérellátó szolgálat munkatársai

Lényegében megtiltotta az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) dolgozói számára az egészségügyi maszkok használatát az intézmény vezetése – erről árulkodik egy lapunk birtokába került levél, amelyet az OVSZ szakmai főigazgató-helyettese, Nagy Sándor írt még március 12-én.

A Tájékoztató a koronavírus kapcsán bevezetett megelőző intézkedésekről, tudnivalókról tárgymegjelölésű levél szerint „mivel az egészségügyi intézményekben, kórházakban alkalmazott maszkok célja megakadályozni, hogy viselőjük tovább terjessze a vírusokat, baktériumokat, nem pedig az, hogy az egészséges embereket megóvja a fertőzéstől”, ezért az OVSZ munkatársai nem viselnek szájmaszkot.

https://magyarhang.org/belfold/2020/03/30/felsobb-utasitasra-nem-viselhetnek-maszkot-a-verellato-szolgalat-munkatarsai/

 

Több fiatal és gyermek is van a fertőzöttek között

Több gyermek és fiatal is van fertőzöttek között – derült ki az operatív törzs keddi tájékoztatóján, de pontos számot nem tudni. Müller Cecília országos tiszti főorvos csak annyit árult el, hogy egy-két nagyon pici gyermek is érintett. A megbetegedettek között olyan is van, akinek segíteni kell az oxigéncserében, de nem lélegeztetőgéppel. Az is kiderült, hogy emelkedni fog az elvégzett tesztek száma, legalábbis Müller Cecília ezt ígérte. A Magyar Hang több kérdést is feltett, de azokra, ahogy eddig soha, úgy a mostani alkalommal sem kaptunk választ.

 

https://magyarhang.org/belfold/2020/03/31/itt-az-operativ-torzs-napi-sajtotajekoztatoja-kovesse-percrol-percre-2/

 

Kapás Boglárka koronavírusos

A Magyar Úszószövetség néhány napja jelentette be, hogy a válogatott sportolók újrakezdhetik az felkészülésüket öt erre kijelölt uszodában, de ennek feltétele két negatív koronavírus-teszt.

Kapás első tesztje negatív, a második viszont pozitív lett. A riói olimpián 800 méteres gyorsúszásban bronz-, a tavalyi világbajnokságon 200 méter pillangót pedig aranyérmet nyert Kapás a videóban arról beszélt, jól érzi magát, a betegség semmilyen tünetét nem tapasztalta. Most két hát házi karantén vár rá.

https://444.hu/2020/03/31/kapas-boglarka-koronavirusos

 

Németországban lassul a koronavírus terjedése, Európában mindenhol új korlátozások vannak

országonkénti részletek a cikkben

https://444.hu/2020/03/31/nemetorszagban-lassul-a-koronavirus-terjedese-europaban-mindenhol-uj-korlatozasok-vannak

 

Szijjártó: Indulnak a gépek az Amerikában rekedt magyarokért

Összesen 257 magyar és 18 szlovák állampolgárt hoznak haza két géppel, Torontóból 4000 maszkot is elhoznak.

 

https://hvg.hu/itthon/20200331_Szijjarto_Indulnak_a_gepek_az_Amerikaban_rekedt_magyarokert

 

Ezekből a lépésekből állhat a gazdaságvédelmi terv

Magyar Nemzet

Azonnali és középtávú intézkedéseket is tartalmazhat a kormány gazdaságvédelmi terve. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara négy pontban tett javaslatot azonnali lépésekre: Nemzeti Válságkezelési Alap felállítása, munkahelymegtartás biztosítása és a kialakult munkanélküliség azonnali kezelése, életképes hazai vállalkozói kör kiemelt támogatása, valamint szolidaritási, közjót biztosító intézkedések bevezetése.

1.      Nemzeti Válságkezelési Alap felállítása

2.      Munkahelymegtartás biztosítása és a kialakult munkanélküliség azonnali kezelése

3.      Életképes hazai vállalkozói kör kiemelt támogatása

4.      Szolidaritási, közjót biztosító intézkedések

Azonnali intézkedések

 

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/ezekbol-a-lepesekbol-allhat-a-gazdasagvedelmi-terv-7950497/

 

Az egész uniós támogatás dolog olyan, mint a Loch Ness-i szörny

FACEBOOK

Magyar Nemzet Online

Kicsit megkésve, de a DK-elnöke is beállt az EU-s támogatást hazudók táborába, amiről Deutsch Tamás a Facebookon fejtette ki a véleményét.

– Néhány nap késéssel azért Gyurcsány Ferenc is beállt a “kétezer milliárd forintnyi uniós támogatásról” indulatosan hazudozók maroknyi táborába. Ez az egész uniós támogatás dolog pontosan olyan, mint a Loch Ness-i szörny: sokan beszélnek róla, de senki sem látta.

Nem látták, mert nincs. Se szörny, se uniós támogatás. Ennyi. – írta a közösségi oldalán a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője.

https://magyarnemzet.hu/belfold/az-egesz-unios-tamogatas-dolog-olyan-mint-a-loch-ness-i-szorny-7951418/

 

A karanténslágerek divatja és a magyar megmaradás ügye

Toót-Holló Tamás Magyar Nemzet

Az Orbán Viktor Facebook-oldalán megjelent Nélküled egyetlen betű változtatás nélkül, a járvány idején is alkalmas az összefogás új himnuszává válni. A dal egy nemzetépítő akarat szószólójává lett.

Hiába próbáltak egymással versenyre kelni a fanyalgásban a liberális médiumok, miután a Puskás Aréna stadionavatóján felvidéki magyar gyerekek az állva ünneplő nézősereg előtt elénekelték az Ismerős Arcok Nélküled című számát, ez a csodálatos rockballada most megint bizonyított. A járványhelyzet idején is megmutatta az erejét: hogy képes arra, hogy az új idők új dala legyen, miközben egyetlen betűt sem kell változtatni rajta ahhoz, hogy ebben a szerepében is fényesen tündököljön.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-karantenslagerek-divatja-es-a-magyar-megmaradas-ugye-7946240/

 

Deutsch Tamás  A veszélyhelyzet kihirdetése összhangban van a jogállamisággal Magyarországon

origo

 

Az elmúlt napokban a nyugati média és a nem kormányzati szervezetek számos felelőtlen panaszt és megalapozatlan vádat fogalmaztak meg, amelyek közös vonása az EU-hoz 2004 és 2007 között csatlakozott tagállamok - köztük Magyarország – kormányai által hozott gyors és arányos intézkedéseinek kritikája volt, teljesen figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy épp ezek az országok voltak a legsikeresebbek a koronavírus-betegség (COVID-19) terjedésének lassítása terén, s épp e kormányok védték meg a leghatékonyabban polgáraik életét - ideértve az érintett államok területén lakó uniós polgárok életét is. E tekintetben Magyarország kétségkívül a legjobban teljesítő államok közé tartozik, amit jól mutat az a tény, hogy egészen március 27-ig sikerült 300 fő alatti szinten tartani a COVID-19 vírussal fertőzött állampolgárok számát: a lakosok számához képest (10 millió) ez akár a legjobb védekezési eredménynek is bizonyulhat egész Európában.

 

https://www.origo.hu/itthon/20200331-a-veszelyhelyzet-kihirdetese-osszhangban-van-a-jogallamisaggal-magyarorszagon.html

Szijjártó Péter: A nemzetközi liberális mainstream ismételten össztűz alá vette Magyarországot

A nemzetközi liberális mainstream ismételten össztűz alá vette Magyarországot - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedd reggeli Facebook-bejegyzésében azokról a nemzetközi bírálatokról, amelyek a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként meghozott keddi országgyűlési felhatalmazás miatt érték a kormánypártokat.

Szijjártó Péter azt írta, hogy "a bukott olasz baloldali miniszterelnök, az örök nagykoalíciós kistestvér német szocialisták, a választást soha nem nyert osztrák zöldek és luxemburgi kommunisták, valamint a szélsőségesen intoleráns északi liberálisok" mostani támadásában "semmi meglepő nincs: amikor mi valami nagy bajtól védjük meg a magyar embereket, ők mindig megtámadnak minket".

https://www.origo.hu/itthon/20200331-szijjarto-a-nemzetkozi-liberalis-mainstream-ismetelten-ossztuz-ala-vette-magyarorszagot.html

Akcióban a kormánymédia kulcsfigurája: bevásárolta magát az Index kiadójának cégébe

Vaszily Miklós, a TV2 csoport elnöke, az Echo TV és az MTVA volt vezérigazgatója 50 százalékos részesedést vásárolt magának az Indamedia Csoportban. Az érintett ezt egy interjúban jelentette be a Portfolio honlapján. 

Az Indamedia az egyik legnagyobb online magyar lapcsalád kiadóvállalata. Többek közt ez a cég működteti a divany.hu, a totalcar.hu, a napi.hu és a port.hu oldalakat is, továbbá hozzájuk tartozik az index.hu hirdetési felületeit kizárólagosan értékesítő Indamedia Sales Kft., az egykori CEMP Sales House Kft. is.

Az index.hu hírportál 2017 óta alapítványi tulajdonban van, tehát pro forma függetlenül működik. De a kiadó és azon keresztül a szerkesztőség működése nagyon sok tekintetben azóta is függ az Indamedia csoporttól. 

Vaszily Miklós, aki a kormánymédia egyik legbefolyásosabb vezetője, egy KDNP-s üzletembertől, Oltyán Józseftől vásárolta meg a vállalat részesedését.

https://168ora.hu/itthon/kormanymedia-index-vaszily-miklos-183661

Amerikában jobbról és balról is bírálják Orbán teljhatalmát

A szenátus és a képviselőház külügyi bizottságának elnökei mást várnának egy NATO- és EU-tagállamtól. Nem is szólva Bernie Sandersről.

 

https://nepszava.hu/3072890_amerikaban-jobbrol-es-balrol-is-biraljak-orban-teljhatalmat

 

Szabad szemmel: Orbán a teljhatalom megszerzésére használta fel a válságot

Nemzetközi sajtószemle, 2020. március 31.

 

https://nepszava.hu/3072860_szabad-szemmel-orban-a-teljhatalom-megszerzesere-hasznalta-fel-a-valsagot

 

Toroczkai olyan dezinformációs propagandát gyúrt a koronavírusból, amire még Putyin is csettintene

Már milliós nézettség körül van a Mi Hazánk elnökének Youtube-videó sorozata a koronavírusról. Durva összeesküvés-elméletek, nyílt Kreml-szimpátia, bűnbakkeresés, migránsozás és brüsszelezés. Mintha egy orosz propagandaanyagot néznénk.

 

https://24.hu/kozelet/2020/03/31/koronavirus-toroczkai-propaganda-osszeeskuveselmelet/

 

Jövő héten megkezdik az egészségügyben dolgozók tesztelését Budapesten

Jövő héttől szűrjük Budapesten az egészségügyben és szociális ellátásban dolgozókat – írja Pikó András Józsefváros polgármestere Facebook oldalán. Pikó megjegyzi, hogy

a szükséges védőfelszerelések beszerzésén túl Soros György egymillió eurós adománya is jelentős részben ezt a célt fogja szolgálni.

Reményeik szerint a kerületi járóbeteg- és alapellátásban dolgozó orvosok és ápolók, valamint a szociális intézményeink munkatársainak vírustesztelésére minél szélesebb körben sor kerül majd.

Soros György hétfőn közölte, hogy egymillió eurót adományoznak Budapestnek a Nyílt Társadalom Alapítványok.

https://24.hu/belfold/2020/03/31/soros-gyorgy-tamogatas-piko-andras-egeszsegugy-dolgozok-teszteles/

Megvizsgálja az Európai Bizottság a hétfőn elfogadott felhatalmazási törvényt

Az Európai Bizottság megvizsgálja a magyar parlamentben által hétfőn elfogadott, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt és annak kormányzati végrehajtását – közölte Eric Mamer, az uniós bizottság vezető szóvivője a testület online tartott sajtótájékoztatóján kedden.

A szóvivő újságírói kérdésre adott válaszában aláhúzta, az uniós bizottság vizsgálata során figyelemmel lesz a valótlanságot terjesztők büntethetőségére vonatkozó törvénycikkre, ugyanis a szólásszabadságot, valamint a média és a véleménykifejezés szabadságát még e nehéz időkben is tiszteletben kell tartani.

Mamer ismertette az Európai Bizottság elnökének a tagállamok rendkívüli intézkedéseiről kedden kiadott nyilatkozatát, amelyben Ursula von der Leyen kiemelte: a kormányoknak gyors és hatékony fellépéshez szükséges eszközökkel kell rendelkezniük az állampolgárok közegészségének védelme érdekében. A bizottság elnöke rendkívül fontosnak nevezte, hogy az intézkedések meghozatala ne az uniós szerződésekben meghatározott alapelvek és értékek rovására történjenek.

Most fontosabb, mint valaha, hogy az újságírók szabadon és pontosan tudják végezni munkájukat a hamis hírek elleni küzdelem sikere és annak biztosítása érdekében, hogy a polgárok hozzáférhessenek a szükséges információkhoz

https://24.hu/kozelet/2020/03/31/europai-bizottsag-felhatalmazasi-torveny-vizsgalat/

Operatív törzs: Van olyan fertőzött gyerek, akinek az oxigéncserében segíteni kell

Az Operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Müller Cecília elmondta: az eltelt 24 órában 46 fővel emelkedett az igazoltan fertőzöttek száma, 492-re.

Várható, hogy a laboratóriumi vizsgálatok száma az elkövetkező időszakban nőni fog.

Müller Cecília külön megköszönte a sportolóknak és művészeknek, hogy otthon maradnak. Ugyanakkor kijelentette:

Több gyermek fertőződött meg, vannak köztük egész kiskorúak. Van olyan köztük, akinek – bár nincs lélegeztetőgépen – segíteni kell, hogy megfelelően történjen az oxigéncsere a tüdejében.

https://24.hu/belfold/2020/03/31/operativ-torzs-koronavirus/

Egyre több az öngyilkosság az ápolók körében

Megrázó cikket közölt a World Socialist Web Site arról, hogy a koronavírus európai megjelenése óta egyre több hírt olvasni öngyilkosságot elkövető ápolókról.

Múlt héten egy 34 éves ápoló, Daniela Trezzi vetett véget életének Milánó közelében, miután megtudta, hogy koronavírusos, és nem bírta elviselni annak a gondolatát, hogy hány embert fertőzhetett meg a kórházban, mielőtt kimutatták nála a betegséget. A nő története pedig nem egyedi, pár napja egy brit ápoló is megölte magát a londoni King’s College kórházában, illetve egy további olasz ápoló is öngyilkos lett Velence közelében, miután a koronavírus tüneteit kezdte felismerni magán.

Ahogy arra a WSWS is rámutat, nem csak a járvánnyal kapcsolatos pánik és fejetlenség mutatja meg, mekkora kárt is okoztak Európában az egészségügyi  megszorítások az elmúlt évtizedekben, hanem az is, hogy a szakmában dolgozók ilyen drasztikus és tragikus lépésekre szánják el magukat.

https://merce.hu/2020/03/31/egyre-tobb-az-ongyilkossag-az-apolok-koreben/

Figyelmeztetést adott ki az Európai Bizottság elnöke a magyar koronavírus törvény miatt

Bár konkrétan nem említi Magyarországot és a hétfőn elfogadott, 2 órával később már aláírt, éjjel pedig ki is hirdetett magyar koronavírus törvényt, de gyakorlatilag elsősorban a magyar kormánynak címezte figyelmeztetését Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a kedden kiadott közleményében. Ebben ugyanis világosan benne van, hogy a válsághelyzetben született rendkívüli intézkedések nem lehetnek határozatlan ideig érvényben, márpedig a most hatályba lépett magyar felhatalmazási törvénnyel bevezetett rendeleti kormányzásnak nincs határideje és közben súlyos büntetéseket helyez kilátásba a vírusról dezinformációkat terjesztőkre, illetve az intézkedések hátráltatóira.

https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20200331/figyelmeztetest-adott-ki-az-europai-bizottsag-elnoke-a-magyar-koronavirus-torveny-miatt-423274

Kovács Zoltán: A rendkívüli intézkedések összhangban vannak az uniós szerződésekkel

Magyar Hírlap

A rendkívüli helyzet és az annak okán hozott rendkívüli intézkedések összhangban vannak az uniós szerződésekkel, valamint a magyar alkotmánnyal - jelentette ki Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Twitter-üzenetében az Európai Bizottság elnökének a tagállamok által hozott rendkívüli intézkedésekről kiadott nyilatkozatára reagálva kedden.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200331-kovacs-zoltan-a-rendkivuli-intezkedesek-osszhangban-vannak-az-unios-szerzodesekkel

Salvini: Jó munkát, Orbán Viktor barátom!

Jánosi Dalma (Róma) Magyar Hírlap

Újra elözönlötte Orbán Viktor neve az olasz sajtóorgánumokat. A koronavírus áldozatai után a magyar demokráciát siratják az olasz napilapok. A Liga elnöke, Matteo Salvini üdvözli, hogy rendkívüli hatalommal ruházták fel a magyar kormányfőt a vírus elleni küzdelemben.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20200331-salvini-jo-munkat-orban-viktor-baratom

Koronavírus idején csak a legdurvább csonttöréseket műtik meg

A koronavírus járvány idején minden lélegeztetőgépre szükség lehet, ezért az Egészségügyi Szakmai Kollégium traumatológia- és kézsebész tagozata új ajánlást tett közzé a törések és egyéb baleseti sérülések ellátására. Ha a járvány kiterjed, az ajánlás szerint ahol lehet, kerülni kell a műtétet. A kevésbé bonyolult, nem nyílt töréseket az orvosok legfeljebb helyre rakják, majd sínbe teszik és rögzítik. Ha csavarozásra, lemezek beépítésére vagy egyéb helyreállító műtétre lenne szükség, azt a járvány utáni időre halaszthatják.

https://index.hu/belfold/2020/03/31/koronavirus_jarvany_traumatologia_surgossegi_sbo_tores_halaszthato_mutet/#

Amerikai hírszerzés: Átláthatatlan, mi a valódi járványhelyzet Kínában és Észak-Koreában

„Fehér foltokba” ütközik az Egyesült Államok hírszerzése, miközben a koronavírus-világjárvány feltérképezéséhez és természetrajzának felvázolásához gyűjt adatokat: Kínában, Oroszországban, Észak-Koreában komoly akadályokba ütközik, de Iránban sincs könnyű dolga – írta az MTI a Reuters jelentése alapján.

A pontos információk azért fontosak, hogy eredményesebb lehessen az amerikai és a nemzetközi küzdelem a járvány ellen. Az ügynökségek nem csupán a fertőzöttek, elhunytak és gyógyultak valódi számát szeretnék megtudni, hanem arra is kíváncsiak részleteiben, miként kezelik az egyes országok a kialakult helyzetet.

„Helyben és időben is pontos adatok kellenek annak megértéséhez, hogy hol vannak a ragály gócai, és hol lesznek továbbiak” – mondta Jeremy Konyndyk amerikai szakértő, aki korábban egyebek közt az ebolajárvány elleni amerikai intézkedéseket irányította.

A nevezett négy ország közül Észak-Koreában – hivatalosan – eddig egyetlen fertőzött sincs, jóllehet határos Kínával, a járvány kiinduló országával, és nemzetközi segélyt kért maszkokból, tesztkészletekből.

 

https://index.hu/kulfold/2020/03/31/koronavirus_nem_atlathato_adatok_kina_oroszorszag_iran_eszak_korea/

 

Orbánnak két célja volt a felhatalmazási törvénnyel: az ellenzék lejáratása és a viták kiiktatása

Lényegében eddig is azt csinált, amit akart. Mostantól bírálni is nehezebb lesz.

Áder János villámgyors tollának köszönhetően a mai naptól életbe lépett a Parlamenten tegnap átvert koronavírus elleni védekezésről szóló, köznépi nevén felhatalmazási törvény. Bár a törvény formálisan kiterjeszti a miniszterelnök és a kormány mozgásterét, megalkotásának aligha ez volt az elsődleges célja.

Orbán hatalomgyakorlásának a kétharmad birtokában és az Alkotmánybíróság megszállása után békeidőben sem nagyon volt alkotmányos korlátja, rendkívüli jogrendben még kevésbé. Az új jogszabály nem azt szolgálja, hogy megtehessen valami olyasmit, amit egyébként nem tenne meg; inkább olyan politikai klímát akar teremteni általa, amelyben sokkal nehezebbé válik vagy

ellehetetlenül a kormány koronavírussal kapcsolatos intézkedéseinek bírálata.

 

https://magyarnarancs.hu/narancsblog/felhatalmazasi-torveny-blog-128309

 

Kiszivárogtatás gyanúja miatt fegyelmi indul a jászberényi polgármester ellen

Fegyelmi indul a jászberényi polgármester ellen, mert hétfőn arról tájékoztatta a lakosokat, hogy a kisvárosban is megjelent a koronavírus. A helyi kórház igazgatója, Kásler Miklós vasárnapi utasítására hivatkozva fegyelmi eljárással fenyegeti a polgármestert. Közben az operatív törzs legalább a megyei adatok közlését jóváhagyta.

 

https://hvg.hu/itthon/20200331_Kiszivarogtatas_gyanuja_miatt_fegyelmi_indul_a_jaszberenyi_polgarmester_ellen_a_koronavirusos_tajekoztatoja_miatt  

 

Lapszemlénk a világból – Die Welt: az Orbán Viktor megfegyelmezésére szánt minden európai uniós terv fogatlan

https://168ora.hu/kulfold/lapszemle-felhatalmazasi-torveny-reuters-die-welt-politico-183633

Lezárnák a belső határokat, a szétesés közelébe kerülhet Bosznia-Hercegovina a járvány miatt

A balkáni ország két entitása, a Szerb Köztársaság és a többségében bosnyákok és horvátok alkotta Föderáció közötti együttműködés soha sem volt zökkenőmentes. Hiába ért véget immár negyed évszázada a háború, közel sincs szó egy, a közös célok érdekében jó csapatjátékosként küzdő, összetartó közösségről. Nem meglepő, hogy az óvintézkedések sem egységesek.

https://vilagterkep.atlatszo.hu/2020/03/31/lezarnak-a-belso-hatarokat-a-szeteses-kozelebe-kerulhet-bosznia-hercegovina-a-jarvany-miatt/

Ha megbetegszik a hatósági állomány, elhalasztják akár a reaktorindítást is

A finn nukleáris biztonsági hatóság (STUK) szerint továbbra is fontosabb a biztonság, mint az atomerőművek építése vagy a nukleáris építési engedélyek kiadásának határidőhöz kötése. A csúszások aktuális oka a koronavírus-járvány.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/finnorszag-jarvany-atomeromu-stuk-olkilouto_3-hanhikivi_1-csuszas-engedelyek-fertozes-siemens.703315.html

Péntektől hétfőig eltűnt 20 milliárd forint a vírus elleni védekezésből

Föld S. Péter |

Egy nem túlságosan nehéz, ám annál érdekesebb matematikai feladvány megoldására invitáljuk a Hírklikk olvasóit. Ha a pénzügyminiszter valamiről pénteken azt mondja, hogy 245 milliárd, majd a miniszterelnök ugyanerről három nappal később, hétfőn azt állítja, hogy 225 milliárd, akkor mi gondolnak, hol lehet a 20 milliárd forintos különbözet: eltűnt, vagy ellopták?

„Mostanáig 245 milliárd forintot költött a kormány a költségvetésből a járvány elleni védekezése”, mondta a közösségi oldalára pénteken feltöltött videójában Varga Mihály pénzügyminiszter.

„Eddig 225 milliárd forintot költöttek védekezési felszerelésekre, felkészülésre, járványkórház építésére” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés hétfői ülésén, képviselői kérdésre válaszolva.

Nem holmi baloldali, vírusnak szurkoló ellenzéki újságból, hanem a minden körülmények között megbízható MTI híreiből idéztünk. Ami első ránézésre is szembetűnő: valaki nem mond igazat. Vagy Varga, vagy Orbán. Mi ezt innen nem tudjuk megítélni, nem is tisztünk a feladvány megfejtése.

De azért jó lenne tudni, hogy mi az igazság.

Ha valami átfutott az agyunkon, akkor az az, hogy az eltűnt Áder János felkutatására költötték a pénzt. Kellett az államfő, mert alá kellett írni Orbán teljhatalmazási törvényét, így a föld alól is elő kellett keríteni. Ám ezt a gondolatot hamar elvetettük, nem volt életszerű, hiszen tudható, hogy amikor szükség van rá, Áder magától is előbújik rejtekhelyéről.

Maradjunk annyiban, hogy húszmilliárd forint tényleg sok pénz, ennyiből a Mátrai Erőművet is vissza lehet vásárolni Mészáros Lőrinctől, és akkor még mindig marad 3 milliárd.

https://hirklikk.hu/kozelet/pentektol-hetfoig-eltunt-20-milliard-forint-a-virus-elleni-vedekezesbol/361914

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.