2019, november 30 - 09:12 Sajtószemle

Kamionosok gyűjtenek a Heim Pál Gyermekkórháznak: lázmérőt, vérnyomásmérőt, tisztálkodási szereket is kértek tőlük

A kórház alapítványának kuratóriumi elnöke elmondta, hogy sokszor az orvosi műszerek megvásárlása is az ő feladatuk.

A pénzből – a kórház alapítványának kérésére – például lázmérőt, vérnyomásmérőt, tisztálkodási szereket és kanapéágyakat vesznek, utóbbiakat a szülők számára.

Az egyik ötletgazda kamionos, Generál Lajos az RTL Híradónak elmondta, hogy megkeresték a kórházat, hogy mire lenne szükségük, és megdöbbentek a válaszon. Szerinte a felsorolt cikkeknek alapvető dolgoknak kellene lenniük egy kórházban.

A Gyermekkor Alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Kemény János elmondta, hogy sokszor az orvosi műszerek megvásárlása is az ő feladatuk. A mindennapi munkához pedig szükségük van az "apró dolgokra" is.

A gyűjtés december 15-ig tart, ezután megveszik a szükséges eszközöket, melyeket még karácsony előtt átadnak a gyermekkórháznak.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/kamionosok-gyujtenek-a-heim-pal-gyermekkorhaznak-lazmerot-vernyomasmerot-tisztalkodasi-szereket-is-kertek-toluk/

Újságírók rövid pórázon – Tiltott témák az MTI-ben

Különös szabályok uralkodnak az állami médiakonglomerátumban: ismeretlenek bukkannak fel külföldi tudósítói posztokon, a kényes témákról szóló cikkek rejtélyes utakra indulnak, és bizonyos kifejezéseket le sem lehet írni.

Az MTVA vezetése november végével rövid úton visszarendelte Bajnok Artúr brüsszeli tudósítót. Szakmai körökben ez azért is meghökkenést keltett, mert a fiatalembert tavaly ilyenkor Junior Príma díjjal ismerték el kiváló munkája miatt. Az eseményekre korábbi beosztásuk kapcsán rálátó forrásaink szerint még nagyobb az őt váltó személy okozta sokk: Andits Eszter, aki eddig az egyik fideszes európai képviselőnő asszisztense volt, sosem foglalkozott újságírással.

A brüsszeli tudósítói poszt valósággal eszi az újságírókat, Bajnok Artúr rövid idő alatt már a harmadik, aki nem felelt meg a rezsimnek. Emlékezetes például, hogy három éve a 35 éves MTI-s múlttal rendelkező Kárpáti Jánost hívták haza és bocsájtották el, miután egy sajtóértekezleten előre nem egyeztetett, lényegi kérdést mert intézni Orbán Viktor miniszterelnökhöz. (Kárpáti János ezt követően a Népszava munkatársa volt.) Forrásaink azt is tudni vélik, hogy az egész külföldi tudósítói hálózatot „átvilágítják”. 

https://nepszava.hu/3058564_ujsagirok-rovid-porazon--tiltott-temak-az-mti-ben

Kövér László: Kezdődik a tudatfoglaló háború

„Napjainkban egy tudatfoglaló háború kezdetét éljük, ezért Magyarországnak politikai cselekvőképessége és katonai önvédelme mellett, a szellemi ellenállóképességét is biztosítania kell, ez pedig csak akkor fenntartható, ha a magyar fiatalság hazafias nevelése is biztosított” - mondta Kövér László házelnök pénteken a hazafias és honvédelmi nevelésről rendezett konferencián az Országházban.

Csak reméli

Az Országgyűlés elnöke szerint „száz évvel ezelőtt Európában egy véres területfoglaló háború zárult le, napjainkban pedig egy tudatfoglaló háború kezdetét éljük, 

és csak remélni tudjuk, hogy ez a küzdelem vértelen marad”.

„Európa - annak kivétel nélkül minden állama és nemzete - jelenleg egy ilyen tudatmegszállás célpontja, minden európai ország a célkeresztjében van azon szupranacionális érdekcsoportoknak, amelyek elég erősnek érzik magukat ahhoz, hogy maguk alá gyűrjék a profitmaximalizálási törekvéseiknek a még korlátokat szabni tudó nemzetállamokat és ezek demokratikus döntéshozatali mechanizmusait” - mondta.

https://444.hu/2019/11/29/kover-laszlo-kezdodik-a-tudatfoglalo-haboru

Van, ahol csak februárban juthatnak hozzá a szociális tüzelőhöz, és kevesebbeknek jut, mint tavaly

Kevesebb a közmunkás, emiatt csökkentették a kistelepülési önkormányzatok által szétosztható tüzelő mennyiségét – panaszolják polgármesterek. Pedig úgy látják, rászoruló nem lett kevesebb.

https://nepszava.hu/3058783_van-ahol-csak-februarban-juthatnak-hozza-a-szocialis-tuzelohoz-es-kevesebbeknek-jut-mint-tavaly

Szabad szemmel: a populizmus kísértete járja be a világot, de mi vagyunk a kísérleti nyulak

Nemzetközi sajtószemle, 2019. november 29.

https://nepszava.hu/3058809_szabad-szemmel-a-populizmus-kisertete-jarja-be-a-vilagot-de-mi-vagyunk-a-kiserleti-nyulak

Ritkán látott lazítás a közbeszerzéseknél

Nem lehet „visszaélésszerűen” kutakodni a közbeszerzési dokumentumokban, de nem is fogja azokat ellenőrizni a kormány.

Megszünteti a magyar közbeszerzések kormányzati ellenőrzését, sőt sok esetben sem a hazai, sem az uniós forrásokból megvalósuló beruházásoknál nem kell tendert kiírni a parlament előtt fekvő közbeszerzési törvény módosítása szerint. A tervezet egyik passzusa szerint a jövőben csak a Közbeszerzési Hatósághoz lehet utólagos panasszal fordulni, ezért a Miniszterelnökségen működő ellenőrzési szervezetet leépítik. Mindezt az eljárások egyszerűsítésével, gyorsításával az adminisztratív terhek csökkentével indokolják. A hatóság mellett jelenleg és a jövőben is folytathat vizsgálatokat az Állami Számvevőszék, illetve a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, ám valójában e két szervezet közül egyik sem foglalkozik érdemben a közbeszerzésekkel. Az elmúlt években átlagosan évi 2000 milliárd forintnyi közbeszerzést finanszíroztak hazai forrásból, ez az összes közbeszerzési kiadás 60-70 százaléka, de az uniós pénzek hullámzó felhasználástól függően, akár 50 százalékra is lemehet az arány. 

A korrupció terjedésének esélyét növeli a kormány azon javaslata is, amely bizonyos esetekben és támogatásoknál eltörölné a közbeszerzési kötelezettséget.

https://nepszava.hu/3058794_ritkan-latott-lazitas-a-kozbeszerzeseknel

Tízmilliárdot költhet a kormány arra, hogy magyar űrhajós mehessen a világűrbe

Legfeljebb négy űrhajóst képeznek ki, közülük választják ki azt, aki feljuthat az űrállomásra.

https://nepszava.hu/3058800_tizmilliardot-kolthet-a-kormany-arra-hogy-magyar-urhajos-mehessen-a-vilagurbe

Macron ébresztőt fújt, a NATO-főtitkár Párizsban csitította a francia elnököt

Nagy felzúdulást keltett november elején, mikor Emmanuel Macron a The Economistnak adott interjújában „agyhalottnak” minősítette a NATO-t, mondván az Egyesült Államok már nem tartja tiszteletben a szervezet alapszerződésének egyik legfontosabb, a kollektív védelmet biztosító 5. cikkelyét. Állítólag a francia elnök a szövetség életre hívásának 70. évfordulójára időzített jövő heti londoni csúcstalálkozójára is éles kirohanást tervez. Macron sosem csinált titkot belőle, hogy a közös európai haderő híve, függetlenedne az Egyesült Államoktól, és külpolitikájában, például az ukrán konfliktus ügyében, a Közel-Keleten, valamint Afrikában, különösen a Száhel-övezetben is vezető szerepre tör. Emlékezetes, hogy 1966-ban Charles de Gaulle elnök egyszer már kivezette Franciaországot a NATO-ból. Ettől ugyan egyelőre nem kell tartani, de a kiújult hidegháborús helyzetben minden repedésnek az egységen csak az ellenség örülhet. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára ezért gyorsan Párizsba is utazott, hogy kicsit lenyugtassa a kedélyeket.

https://nepszava.hu/3058747_macron-ebresztot-fujt-a-nato-fotitkar-parizsban-csititotta-a-francia-elnokot

Karácsonynak csapdát állítottak, de nem ellenzi a szuperkórházat

Budapest nem ellenzi a dél-budai szuperkórház megépítését, még ha vannak is ellene szakmai érvek, és nem ártana, ha ezekre a kormány is odafigyelne, írta a Facebookon Karácsony Gergely főpolgármester. Karácsony szerint ellenzésről már csak azért sincs szó, mert nincs mit ellenezni:

öt éve csak beszélnek a szuperkórházról, de egy kapavágás nem történt. Hagyjuk tehát az olcsó hangulatkeltést, taktikázást, a budapestiek egészségének ügye ennél több komolyságot érdemel.

A főpolgármester ezzel igyekezett visszaverni azokat a támadásokat, amelyek a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése után kapott a Fidesztől, illetve ahogy ő írta, a Fidesz lakájmédiájától. A szerdai ülésen ugyanis a fideszes képviselők csapdát állítottak Karácsonyéknak, amiből lehetetlen volt jól kijönni. 

Mint arról beszámoltunk, a közgyűlésen a Fidesz-frakció egy módosítást nyújtott be a többpárti javaslathoz, miszerint öt feltétel teljesítése esetén támogatja a fővárosi közgyűlés az atlétikai stadion építését. A módosításban az állt, hogy ne csak a kormány, hanem a főváros is fizessen 50 milliárd forintot a következő években a kerületek egészségügyi fejlesztésére, és a főváros támogassa a szuperkórház építését.

Mivel az ellenzéki összefogás egyértelművé tette, hogy a fővárosnak nincs 50 milliárd forintja erre, leszavazták a módosítást - a hozzábiggyesztett szuperkórházzal együtt. Külön ugyanis nem lehetett szavazni a két témáról. 

A tegnapi szavazás óta így újra és újra megjelenik a kormánypárti médiában, hogy "Karácsonyék leszavazták a szuperkórházat". 

 

https://index.hu/belfold/2019/11/28/szuperkorhaz_karacsony_gergely_fovarosi_kozgyules_fidesz/

Az ellenfél jelentős előnyt szerzett

A GLOBALISTÁK SIKERESEN LÉPTEK FEL UKRAJNÁBAN, SZLOVÁKIÁBAN, ÉSZAK-MACEDÓNIÁBAN

Horváth József Magyar Nemzet

Mostanában többször is elgondolkoztam, hogy a titkosszolgálatok, azon belül pedig kiemelten az elhárítás munkája is alapjaiban változott meg az elmúlt évek során. Régen minden egyszerűbb volt, vagy legalábbis annak tűnt. Egy jól működő elhárítás pontosan tudta a dolgát. Hosszú évek, sokszor évtizedek alatt gondosan feltérképezhette az ellenfeleit, volt idő a kényes, magas fokú szakmai ismereteket kívánó műveletek előkészítésére, végrehajtására, majd az eredmény kiértékelésére. Az ellenérdekelt titkosszolgálatok küzdelmének világában volt valami megnyugtató is. Hiszen, ha ismered az ellenfeled, annak módszereit, eszközrendszerét, stílusát, akkor sokkal nagyobb eséllyel tudsz fellépni ellene.

Néhány évtized alatt teljesen megváltozott a helyzet. Egyre több információ lát napvilágot arról, hogy multinacionális gazdasági csoportok milyen tudatosan építik fel saját, titkos­szolgálati jegyeket mutató szervezeteiket. Ezek pedig már messze túlmutatnak a klasszikus üzleti hírszerzés keretein

https://magyarnemzet.hu/velemeny/az-ellenfel-jelentos-elonyt-szerzett-7526441/

Karácsony kérjen tanácsot Lacknertől!

Veér Gyula Magyar Nemzet

Karácsony Gergelynek ahhoz, hogy a választási kampányban elhangzott ígéreteit teljesíteni tudja – amihez még hozzá sem kezdett –, máris 50 milliárd forintra van szüksége. A kormánytól. Hogyhogy? A főváros pénze hol van? Eltűnt? Ilyen gyorsan? Ennyi erővel Karácsony koalícióban kormányozhatná Budapestet a Fidesszel, hiszen a pénzt a kormánytól kapja. Furcsa egy helyzet. Úgy emlékszem, van Kispesten egy volt MSZP-s önkormányzati képviselő, aki szerint, aki nem keresi meg az évi százmilliót, az hülye. Javaslom, Karácsony Gergely ezentúl kérjen pénzügyi tanácsokat Lackner Csaba elvtárstól.

A baloldal nem tud építkezni, fejleszteni, nem képes alkotni és nem mer vállalkozni, csakis saját zsebre. Megfúrták a világkiállítást és az olimpiát is.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/karacsony-kerjen-tanacsot-lacknertol-7538525/

Magyar támogatás a horvát törekvésekhez

ORBÁN VIKTOR SZERINT KÖZÖS ÉRDEK AZ EURÓPAI UNIÓ BŐVÍTÉSE · FONTOS A KISEBBSÉGEK SZEREPE

Magyar Nemzet

Magyarország támogatja az EU horvát elnökségének célkitűzéseit – jelentette ki tegnap Orbán Viktor Eszéken, miután horvát kollégájával tárgyalt. A magyar kormányfő hangsúlyozta, a 2020 első fél évében esedékes horvát EU-elnökség mind a négy pontja közel áll a szívünkhöz. Nagyszerű lenne, ha Andrej Plenković kormányfő és a horvát diplomácia teljesíteni tudná az általa kitűzött célokat.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/magyar-tamogatas-a-horvat-torekvesekhez-7540622/

Vizsgálatot indít a leváltott fideszes kerületvezetés felhalmozott szabadnapjairól Pikó András

Vizsgálat lefolytatását rendeli el az elmúlt évek szabadságkiadási gyakorlatáról a józsefvárosi önkormányzatban a leköszönt fideszes kerületvezetés felhalmozott  szabadnapjai miatt Pikó András polgármester – ez lett az egyik konklúziója a csütörtöki VIII. kerületi közgyűlésnek, ahol egyebek mellett a távozó alpolgármesterek és polgármester ki nem vett pihenőnapjainak pénzre váltásáról szavaztak volna a képviselők, ám végül Pikó javaslatára elnapolták a döntést.

Az ominózus javaslat arról szólt, hogy Józsefváros költségvetéséből kifizessék-e azt a kompenzációt Sára Botond volt polgármesternek, és alpolgármestereinek, Sántha Péternének és Görhöny Ádámnak, amely azok után a szabadnapok után járnának törvény szerint, amelyeket a kerületvezetésben töltött idejük alatt felhalmoztak. Ez számszerűen azt jelenti, hogy sára 83, Sántháné 87 és Görhöny 31 „bent ragadt” szabadnapja után összesen mintegy 10 millió 200 ezer forintot kellene kifizetni.

Pikó András polgármester leszögezte: szerinte fontos, hogy ezt az – egyébként Mészár Erika aljegyző által benyújtott –  javaslatot a nyilvánosság előtt tárgyalják, mivel ez egy lényeges, önmagán túlmutató, értékalapú vita arról, hogy mit engedünk meg a politikusoknak.

Pikó az előterjesztésről szóló vita során leszögezte: amíg ő a polgármester, addig a szabályoknak megfelelően minden év elején jóvá fogja hagyni a szabadságok ütemezését, azokat ütemezésnek megfelelően fogja kiadni, és aszerint is kell őket igénybe venni, minderről pedig a testületet tájékoztatni is fogja.

A polgármester szerint arról van szó, hogy a fenti szabályokat az előző, fideszes kerületvezetés nem tartotta be.

https://merce.hu/2019/11/28/vizsgalatot-indit-a-levaltott-fideszes-keruletvezetes-felhalmozott-szabadnapjairol-piko-andras/

I. kerületi vezetés: Jogsértő szerződéssel szerzett ingyen parkolóhelyeket az MNB alapítványa

Az I. kerületi önkormányzat szerint a Magyar Nemzeti Bank és a Budavári Kapu Kft. közötti parkolási megállapodás jogsértő volt, emiatt szüntették meg az MNB-alapítvány lehetőségét az ingyenes parkolásra – közölte az önkormányzat.

Az MNB álláspontja szerint szerződést szegett a V. Naszályi Márta polgármester által vezetett önkormányzat azzal, hogy leszereltette a Szentháromság utcában, a Bölcs Vár előtti parkolást lehetővé tevő táblát. Az I. kerület vezetése viszont másképp látja, közlésük szerint a Budapest Közút Zrt. tavaly már informálisan jelezte az önkormányzat számára, hogy a várakozni tilos tábla kihelyezése törvénytelen, és csak a korábbi városvezetés által jogosulatlanul kihelyezett jelzőtáblát távolította most el az önkormányzat.

V. Naszályiék azt állítják, az MNB és az I. kerületi önkormányzat között "nincs és nem is volt a Magyar Nemzeti Bank alapítványa tulajdonában álló épület előtti területen parkolóhelyek kizárólagos használatára vonatkozó szerződés". Csak egy 2014. március 11-én, a Budavári Kapu Kft. és az MNB által aláírt megállapodás van, 

 

https://index.hu/gazdasag/2019/11/29/i._keruleti_vezetes_jogserto_szerzodessel_szerzett_ingyen_parkolohelyeket_az_mnb_alapitvanya/

Magyar abszurd: egy politikus, aki egész karrierjét végigbukdácsolta, mégis a frontvonalban volt 30 évig

A fantompártja éléről és a politika színpadáról észrevétlenül távozó Fodor Gábor három évtizedes pályafutása során mindig úgy érezte, karnyújtásnyira van tőle a lehetőség, hogy liberális politikai válaszokat adjon a társadalom lényegi problémáira, de képtelen volt megérinteni a hatalom gyümölcseit és megfogalmazni a teendőket.

A köztársaság bukását követően pedig politikai, intellektuális és morális értelemben teljesen alkalmatlannak bizonyult arra, hogy a jogállamiság, a szabadságjogok és a társadalmi szolidaritás iránt elkötelezett szabadelvű politikai pólust hozzon létre egy olyan korszakban, amikor a liberalizmus jobb- és baloldalon egyaránt szitokszó, sőt valamennyi szereplő számára a legfontosabb taszítópont. A Fidesz egyik alapító politikusa, majd tizenhat éven keresztül szabad demokrata képviselő, a többször miniszterként, majd egy évig pártelnökként is szolgáló Fodor Gábor bukása szomorú, de jelentéktelen epizód lenne, csakhogy a gyümölcsök most is ott vannak a faágon és a víz az ajkunk előtt.

https://magyarnarancs.hu/publicisztika/tantalosz-visszalep-123982

Belharc: egymást kommunistázzák a KDNP-sek

Feloszlatták a KDNP szécsényi szervezetét.

Újabb fejezethez érkezett a kormánypártok szécsényi drámája. Közleményben jelentette be ugyanis Juhász Miklós, a kisebbik kormánypárt helyi elnöke, hogy "30 év sikeres működést követően megszűnik a KDNP szécsényi szervezete, miután az Országos Elnökség feloszlatta."

A helyi szervezetet "egy rövid levélben" tájékoztatták a döntésről, és az egész eljárás során egyszer sem kérdezték meg őket, a koholt vádakkal szemben pedig nem védekezhettek - állítják a helyiek. A közlemény szerint Bablena Ferenc, a KDNP megyei elnöke (aki egyébként a szécsényiek állítása szerint volt MSZMP-tag) valódi koncepciós pert folytatott a helyi szervezet ellen.

https://magyarnarancs.hu/feketelyuk/belharc-a-biliben-egymast-kommunistazzak-a-kdnp-sek-124917

Késes támadás a London Bridge-en, a támadót lelőhették

https://index.hu/kulfold/2019/11/29/lovoldozes_londonban_lezartak_a_london_bridge-et/

Micsoda barátság: Szijjártó külügyminiszter nyitotta meg a luxusszállóvá alakított Párisi udvart

Személyesen Szijjártó Péter külügyminiszter nyitotta meg pénteken a Párisi udvar felújításával kialakított luxussszállodát, ami annak a két, harminc éve Magyarországon élő palesztin-jordán üzletembernek, Sameer Hamdannak és Zuhair Awadnak az érdekeltsége, akik jó kapcsolatot ápolnak a miniszterelnökkel és környezetével.

https://444.hu/2019/11/29/micsoda-baratsag-szijjarto-kulugyminiszter-nyitotta-meg-a-luxusszallova-alakitott-parisi-udvart

Fogyassz kevesebbet!, skandálják a budapesti klímatüntetésen

A Batthyány térről vonulnak a Parlament elé a pénteki Fridays for Future tüntetés résztvevői. Tudósítónk szerint főleg iskolások vesznek részt, de szülők és tanárok is vannak. És politikusok: ott van Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc is.

https://444.hu/2019/11/29/fogyassz-kevesebbet-skandaljak-a-budapesti-klimatuntetesen

Drogügyben nyomoz a rendőrség a kispesti szocialista botrányban

Kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt is nyomoz a Készenléti Rendőrég Nemzeti Nyomozó Iroda a XIX. kerületi szocialista botrányban – írja a 24.hu.

Az eljátást ismeretlen személy ellen indították, de egyértelműen azokról a videó- és hangfelvételekről van szó, amelyek októberben jelentek meg a kormánysajtóban. A felvételeken a kispesti szocialista önkormányzati képviselő Lackner Csaba korrupciós ügyekről beszélt, miközben egy zacskó fehér port lóbál. Lacknert azóta újraválasztották, az MSZp-ből viszont kizárták.

Lackner a 24-nek azt mondta, nem hallgatták ki az ügyben, és nem is kapott rendőrségi értesítést, de ha megkeresik, „áll a hatóságok rendelkezésére”.

https://444.hu/2019/11/29/drogugyben-nyomoz-a-rendorseg-a-kispesti-szocialista-botranyban

Aszódi Attila: Közzéteszem a betiltott magyar Csernobil-tanulmányt

Csernobil nem csak a szovjet mérnökök csődje, hanem a kommunista Szovjetunió és a teljes keleti szovjet blokk kommunikációs csődje is. Rengeteg máig ható és jóvá nem tehető hibával. A kommunikációs szarvashibák sorában az egyik egy magyar tanulmány betiltása volt.

Ahogy Vujity Tvrtko, az ATV műsorvezetője YouTube-on is elérhető riportfilmjében utal rá, 1986-ban készült egy tanulmány, amely a csernobili atomerőmű-baleset lehetséges okait és következményeit boncolta. A tanulmány ugyan az Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár felkérésére készült, és az OMIKK adta (volna) ki, de valójában műegyetemi kollégák írták: Csom Gyula professzor vezetésével Gács Iván, Bede Gábor, Nagy Mihály és Virágh Elemér tanár urak készítették.

A tanulmány elsősorban műszaki és a hazai környezeti kérdésekkel foglalkozott, az akkor korlátozottan hozzáférhető, korai adatok alapján. Nem foglalkozott, nem foglalkozhatott a csernobili atomerőmű körüli tényleges sugárzási helyzettel, mert ahhoz érdemi adatok akkor nem álltak itthon rendelkezésre. Ugyanakkor kitért a kommunikáció már akkor látható visszásságaira, valamint kritizálta – teljes joggal – a szovjet hatóságok fellépését. Emiatt a tanulmányt – abszolút hibásan, a későbbi félelmeket és találgatásokat felerősítve – kormányilletékesek betiltották.

https://hvg.hu/tudomany/20191129_aszodi_attila_magyar_tanulmany_csernobilrol_1986_gacs_istvan_omikk

Perek sokasága jöhet Pintér Sándor bejelentése után

Hasraütésszerűen, jogszabályi háttér nélkül nevezhette segédmotoros kerékpárnak az elektromos közösségi rollereket a belügyminiszter. Jogszabályváltozásról sem az érintettek, sem pedig a közlekedési szakértők nem tudnak, így akár bírósági eljárások tucatjai is indulhatnak, ha a rendőrök betartják Pintér Sándor rendelkezését – értesült a hvg.hu.

https://hvg.hu/cegauto/20191128_pinter_e_roller_rendorseg_das_kozlekedes_segedmotoros

Ferencváros fideszes vezetése 16 ügyvédi irodának fizette a tízmilliókat

Tizenhat különböző ügyvédi irodával - köztük több volt fideszes képviselőével - kötött egyidejű megbízási szerződést Ferencváros előző fideszes vezetése - derült ki a önkormányzattól kikért megbízáslistából. A tizenhatból öt iroda párhuzamosan ugyanarra a feladatra kapott megbízást, az elvégzett munka mennyisége alapján többüknél is felmerül, hogy az nem állt arányban a fizetséggel. A szerződések közel felét fel is számolja a kerület új független polgármestere.

https://hvg.hu/itthon/20191129_ferencvaros_ugyvedi_szerzodesek

Máté Gábor kinevette Gothár áldozatát, és kényszerítette, hogy tovább dolgozzon vele

origo

 Gothár Péter és a Katona József Színház szexuális zaklatási botrányáról, azon belül is elsősorban Máté Gábor igazgató felelősségéről beszéltek az M5: Ez itt a kérdés című műsorának vendégei a legújabb adásban. Mit tehet az áldozat és mit a színház vezetője, ha szexuális zaklatásról van szó? Miért hallgatott sokáig Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója, és amikor megszólalt, miért hazudott? A Ripost azt is kiderítette, hogy Máté Gábor először kinevette Gothár Péter áldozatát, majd mindenkivel titoktartási szerződést íratott alá. Azt mondta a színészeknek: aki nem írja alá, repül.

https://www.origo.hu/itthon/20191128-szexualis-zaklatas-mate-gabor-gothar-peter-m5-ez-itt-a-kerdes.html

Halász: Soros befolyásolási szándékát nem cáfolták meg nekünk

MH/MTI
 

Soros György befolyásolási szándékával kapcsolatban a sajtóban megjelent információkkal ellentétes tájékoztatást nem kaptunk - jelentette ki Halász János, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke a testület pénteki ülése után.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20191129-nem-cafoltak-meg-soros

Erdogan: Macron vizsgáltassa ki magát, hogy agyhalott-e!

MH/MTI

Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken Isztambulban - néhány nappal a decemberi NATO-csúcsértekezlet előtt, amellyel a katonai szövetség megalapításának 70. évfordulóját is tervezik ünnepelni - arra szólította fel francia hivatali kollégáját, Emmanuel Macront, hogy vizsgáltassa ki magát, nem agyhalott-e, miután a francia elnök november elején a The Economist című brit gazdasági lapnak adott interjújában agyhalottnak nevezte a NATO-t.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20191129-erdogan-macron-vizsgaltassa-ki-magat-hogy-agyhalott-e

„Ütős” álmise után ütős ítélet

A Kúria szerint tűrniük kell a katolikusoknak, ha abortusztabletta feliratú tasakból adják az ostyát – örvendezett a minap a haladó demokrata média egyik zászlóshajója, a 444.hu

Korompay Csilla Magyar Hírlap

A keresztény szelídség nem azt jelenti, hogy mindent tétlenül kell viselni, legyen az idegen hordák beözönlése vagy „csak” aljas gúnyolódás. Ha a törvény csűrcsavarásával egy hívő közösség sértegetése szólásszabadságnak minősíthető, akkor vagy a törvénnyel van baj, vagy a jogalkalmazással. És ezt sem kellene tűrni.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20191129-utos-almise-utan-utos-itelet

Minden 18 év alatti SMA-s beteg megkaphatja a kezelést

Megszületett megállapodás az SMA kezelésére szolgáló, egyetlen, Európában is törzskönyvezett készítmény forgalmazójával, így valamennyi 18 év alatti gyermek hozzájuthat a kezeléshez – jelentette be az emberi erőforrások minisztere pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Kásler Miklós szólt arról is, hogy a terápiát két kisgyermeknél – Zenténél és Leventénél – nem alkalmazzák, az ő részükre ugyanis összegyűlt az Európában nem elérhető Zolgensma készítményre a forrás. A két kisgyermek terápiáját le kellett állítani ahhoz, hogy megkaphassák a génterápiát.

Mint mondta, a Zolgensma nevű készítményt nem törzskönyvezték Európában, csak az Egyesült Államokban. Hozzátette: a gyógyszer európai regisztrációja azért késik, mert kiderült, a cég az első fázisban végzett állatkísérletek eredményét manipulálta, ezért az amerikai hatóság a két évnél idősebbek esetében visszavonta a gyógyszer alkalmazási engedélyét.

Megjegyezte: remélik, mielőbb tisztázódnak a körülmények, és ha az európai adminisztráció megadja az engedélyeket, Magyarország is dönt a kérdésben.

https://24.hu/belfold/2019/11/29/sma-kezeles-megallapodas/

Palócz Éva: Minél konokabban támadja a kormány Brüsszelt, annál kevésbé számít a szavunk

A kormány háborús retorikája a gazdasági fejlődést is hátráltatja – többek között erről és a közelgő recesszióról beszélgettünk dr. Palócz Évával, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Zrt. vezérigazgatójával a CEU határtalan tudás előadássorozatának a gazdasági válságról szóló eseménye után. Palócz Éva közgazdász, a Magyar Közgazdasági Társaság egyik alelnöke. Fő kutatási területe a makroökonómiai elemzés, a fiskális és monetáris, illetve a bérpolitika, valamint Közép- és Kelet-Európa fejlődési útjának vizsgálata.

https://24.hu/belfold/2019/11/29/palocz-eva-tarki-interju-gazdasag-valsag/

Rogán-Gaál Cecília, Mészáros Beatrix és a Mikulás jelenlétében nyitott meg a MikulásGyár

A megnyitón részt vett a finn Mikulás is, akivel vasárnap és december 6-án is találkozhatnak a MikulásGyár látogatói – közölték a szervezők pénteken az MTI-vel, amely idézi Rogán-Gaál Cecíliát, a Nakama&Partners ügyvezetőjét, aki a megnyitón elmondta: idén is az a céljuk, hogy minél többen csatlakozzanak a karitatív akcióhoz, ehhez pedig igyekeztek a lehető legszínesebb műsort összeállítani, hogy igazi családi program legyen a MikulásGyár meglátogatása.

Az állami hírügynökség tudósítása szerint az akcióhoz idén kiemelt támogatóként csatlakozott a Mészáros Csoport, amely az adományozás mellett 1300 rászoruló gyermeket lát vendégül a Fővárosi Nagycirkuszban. A Mészáros Csoport dolgozói aktívan is részt vesznek a MikulásGyár támogatásában, adománygyűjtéssel és önkéntes munkával segítik a rendezvényt – foglalta össze Mészáros Beatrix, az Opus Global Nyrt. igazgatósági elnöke, Mészáros Lőrinc lánya.

https://24.hu/kozelet/2019/11/29/mikulas-mikulasgyar-rogan-gaal-cecilia/

A Soros-plakátok kutyasípok voltak, segítettek felébreszteni az antiszemitizmust

A USAID nevű amerikai segélyszervezet vezetője Magyarországon nem látott keresztényüldözésre utaló jeleket. Iránról próbálta Szijjártó Péter külügyminisztert meggyőzni, és elmondta véleményét a budapesti irodanyitást tervező Szabad Európa Rádióról is.

A napokban Magyarországon tartották a II. Nemzetközi Konferenciát a Keresztényüldözésről. A konferencián Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt, ami nem csoda, hiszen a keresztényüldözés mostanra a migrációellenes kormánykommunikáció egyik sarokköve lett.

Budapesten töltött néhány napot Bonnie Glick is, akit Donald Trump elnök tavaly áprilisban nevezett ki az Egyesült Államok gigantikus méretű állami segélyszervezete, a USAID második emberének, operatív vezetőjének. Glick azért is jött Magyarországra, mert a USAID több területen együttműködik a magyar állammal az üldözött keresztények megsegítésére létrejött Hungary Helps Program miatt.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének meghívására beszélgethettünk Glickkel például arról, hogy pontosan milyen munkát végeznek a magyarokkal közösen.

https://24.hu/kulfold/2019/11/29/bonnie-glick-keresztenyvedelem-antiszemitizmus/

Visszaszólt a Színművészeti Halász Jánosnak Gothár-ügyben

Elérkezett az ideje, hogy személyi következményei legyenek a Gothár-ügynek! - ez volt a lényege Halász János csütörtöki debreceni sajtótájékoztatójának. A Fidesz-frakció szóvivője összefoglalta, amit eddig is tudni lehetett (Gothár Péter zaklatott, az eset vagy esetek egy évvel ezelőtt történt, egy interjú alapján az derült ki, hogy Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója tudott róla, de nem forszírozta, most kiborult a bili), így:

 

Már nem csak az tudott, hogy Gothár Péter rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója a szexuális zaklató, hanem - miután maguk az érintettek vallották be - az is egyértelműen kiderült, hogy a színházban történteket egy éven át szándékosan eltitkolták. Nagyon úgy tűnik, hogy védeni akarták a szexuális zaklatót. Attól tartunk, hogy nemcsak a színházban, hanem a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is titkolózhatnak. Nem Gothár Péter az egyetlen felelős, a vezetőknek is felelniük kell.

Erre válaszul a Színház- és Filmművészeti Egyetem a Facebookon egy nyilvános posztban hívta fel Halász figyelmét arra, hogy eljárásuk minden tekintetben szabályos lefolytatásának egyik garanciájaként az intézmény a fenntartó minisztériumtól (szeptember óta ez már nem az EMMI, hanem a Palkovics-féle innovációs minisztérium) és a Magyar Művészeti Akadémiától is megfigyelőt kért az etikai bizottságba. "Éppenséggel az átláthatóság biztosítása érdekében, mivel az Egyetemnek sem ezzel az üggyel, sem más ügyekkel kapcsolatban nincs titkolnivalója."

https://index.hu/kultur/2019/11/29/halasz_janos_szerint_sunnyogas_van_a_gothar-ugyben_a_szinmuveszeti_elegansan_riposztozott/

Juncker szerint Tusk legyőzi Orbánt

Az Európai Tanács székházában a lengyel Donald Tusk hivatalosan is átadta hivatalát a volt belga miniszterelnöknek, Charles Michelnek. Az Európai Tanács új elnökének megbízatása december 1-jétől kezdődik, két és fél évre szól, de egyszer ugyanennyi időre meghosszabbítható. Tusk jelképesen az ülések levezetésén használt csengőt is átadta Michelnek. A leköszönő elnök azt mondta, nem egy elvont eszmét akart szolgálni, hanem embereket, nemzeteket és közös érdekeket.

Európa a legjobb hely a Földön, legalábbis addig, amíg megmarad a szabadság és a jogállamiság kontinensének, amelyen egy történelmével és kultúrájával tisztában lévő közösség él

– jelentette ki.

Az Európai Tanács épületével szemközt, az Európai Bizottságban is búcsúzkodás volt. Jean-Claude Juncker, a Bizottság leköszönő elnöke jelent meg a szokásos déli sajtótájékoztatón, és elköszönt a Brüsszelbe akkreditált újságíróktól. Juncker azt mondta, hogy

az újságírók nem szövetségesek, nem szolgák, hanem jelen vannak.

Egy kérdés kapcsán előkerült a magyar miniszterelnök is. Az egyik újságíró felvetette, hogy ki nyeri az ideológiai csatát az Európai Néppártban: a liberális demokrata Donald Tusk, vagy az illiberális Orbán Viktor. Juncker egyszavas választ adott: “Tusk”.

Pár hete a Politico című EU-s portálon egy interjúban megkérdezték Junckertől, hogy mi az, ami eddig kimarad az életéből. A válasz méltó volt a pikírt humoráról ismert Junkcerhez: “Vezércikket szeretnék írni a Politicóba, sokat javítana a lap minőségén.” Szaván fogták, a pénteki kiadást Jean-Claude Juncker jegyezte.

A leköszönő elnök válaszolt még néhány kérdésre, majd közölte, hogy éhes, és távozott. Az újságírók nagy tapssal búcsúztatták.

 

https://index.hu/kulfold/eurologus/2019/11/29/juncker_szerint_tusk_legyozi_orbant/

A Momentum a liberálisok között is törpe minoritás

DEUTSCH TAMÁS
Facebook

A Momentum teljesen elszigetelődött az Európai Parlamentben.

„A Momentum teljesen elszigetelődött az Európai Parlamentben.

A saját liberális frakciójuk 108 tagja közül 105 képviselő vett részt az új Európai Bizottság megválasztásában, 101-en igennel szavaztak, és csupán négyen nem támogatták az új Bizottságot, köztük Cseh és Donáth képviselők.

A Momentum a liberálisok között is törpe minoritás.

Ennyi.”

https://mandiner.hu/cikk/20191128_a_momentum_a_liberalisok_kozott_is_torpe_minoritas

MIÉRT PROVOKÁLJA MACRON BERLINT, ÉS MIÉRT MOND HASONLÓKAT, MINT ORBÁN?

A francia elnök kezd kitáncolni a megszokott európai rendből. Megvétózza a délkeleti bővítést, agyhalottnak nevezi a NATO-t, Moszkvához közeledne. Látható, hogy Berlint provokálja. De milyen célt szolgál ez? És miért értékelheti ez fel Orbán jelentőségét is?

Csütörtökön volt Thanksgiving New Yorkban, de a héten az Európai Parlamentben is részben volt hálaadás, mert elfogadták – a magyarok közül a momentumosok kivételével minden más párt EP-képviselőinek szavazataival – az Ursula von der Leyen-Bizottságot. A bukott német védelmi miniszter, aki hazájában még egyéni választókörzetét se tudta soha megnyerni, a májusi EP-választások után mindenki meglepetésére lépett elő a Spitzenkandidatok ellenében a háttéralkuk jelöltjeként. Berlin nyert egy német politikust a Bizottság élén,

Párizs és a kelet-európaiak pedig sikeresen el tudták gáncsolni a Spitzenkandidat-rendszert.

Ez utóbbiban ugyanis taktikai szövetség alakult ki főleg Párizs és Budapest között. Miközben Emmanuel Macront és Orbán Viktort szokás ellenfelekként ábrázolni, valóban sokban különböző céljaik eléréséhez néha szövetkezniük kell egymással.

https://azonnali.hu/cikk/20191129_miert-provokalja-macron-berlint-es-miert-mond-hasonlokat-mint-orban

NER-cég lett a befutó a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság 26 milliárdos tenderén

Nettó 26 milliárdos keretszerződést nyert el a B+N Referencia Zrt. a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságtól. A Rogán Antal és Tombor András üzleti köreihez tartozónak mondott cég évek óta fürdik a közpénzes megbízásokban.

 

https://blog.atlatszo.hu/2019/11/ner-ceg-lett-a-befuto-a-kozbeszerzesi-es-ellatasi-foigazgatosag-26-milliardos-tenderen/

Magyarország is blokkolta az uniós kezdeményezést, amely leleplezte volna a multik adóelkerülését

Magyarország is egyike annak a 12 uniós tagállamnak, amely tegnap az Európai Tanácsban nemmel szavazott arra az előterjesztésre, amely leleplezte volna a multinacionális vállalatok adóelkerülését.

A javaslat arra kötelezte volna a 750 milliárd euró fölötti éves forgalmat bonyolító cégeket, hogy tagállamonkénti bontásban tegyék közzé, mennyi bevételt szereztek és mennyi adót fizettek.

Ezeknek az óriásmultinak – mint amilyen a Facebook, a Google vagy az Apple – az ún „adóoptimalizációs” (értsd: adóelkerülési) gyakorlatai évente 500 milliárd dollárnyi adókiesést okoz az uniós tagállamoknak. A leggyakrabban használt gyakorlat, hogy ezek a cégek a magasabb társasági adót kivető országok helyett az alacsonyabb adókkal rendelkező tagállamokba jelentik be profitjaikat és így kevesebb közterhet kell viselniük.

Magyarország mellett nemmel szavazott még Írország, Luxemburg, Málta és Ciprus (vagyis az összes európai adóparadicsom), illetve Lettország, Csehország, Észtország, Ausztria, Horvátország és Szlovénia is. Ezen tagállamok közül sokan gazdasági versenyelőnyüket az alacsony adóknak köszönhetik. Nemmel szavazott Svédország is, ám ott nem az adóelkerülés segítése volt a cél, hanem a félelem attól, hogy a brüsszeli kompromisszumos szabályok felvizezik a sokkal keményebb svéd előírásokat.

https://merce.hu/2019/11/29/magyarorszag-is-blokkolta-az-unios-kezdemenyezest-amely-leleplezte-volna-a-multik-adoelkeruleset/

A harmadik sportcsarnok is megépül Szijjártó Péter városában, ez most 521 millióba kerül

520,9 millió forintért épít sportcsarnokot a dunakeszi Fóti útra a Csomiép-ENTER Kft. a Városi Sportegyesület Dunakeszi megbízásából – olvasta a november 17-én aláírt szerződésben a 24.hu.

Szijjártó Péter szűk pátriájának számító városban 2017-ben adtak át egy új, ezer négyzetméteres sportcsarnokot, amelyet egy komplex iskolafelújítás keretében húztak fel, a beruházásra 4,6 milliárd forint támogatást adott az állam. Aztán októberben jött a hír, hogy a Szijjártónak köszönhetően híressé vált helyi futsalcsapat is kap egy saját csarnokot,  potom 1,8 milliárdért. 

https://168ora.hu/itthon/dunakeszi-szijjarto-peter-sportcsarnok-futsal-178111

176,5 millióba, az eddig ismert összeg két és félszeresébe került a rendőrségnek a budapesti Erdogan-látogatás

„Recep Tayyip Erdogan török elnök 2019. november 7-i magyarországi látogatásával kapcsolatban

a rendőrségnek 176 493 000 forint kiadása keletkezett.

Ez az összeg a személyi juttatásokból, az azokat terhelő járulékokból és a dologi kiadásokból tevődik össze, amely magában foglalja a rendkívüli szolgálatteljesítésen túl a normál szolgálatteljesítéssel összefüggésben keletkezett kiadásokat is” – írta a 444 kérdésére az ORFK Kommunikációs Szolgálata.

 

https://168ora.hu/itthon/recep-erdogan-latogatas-koltseg-rendorseg-valtozas-178112

Az Orbán-kormány tízmilliárddal kevesebbet ad lakástámogatásra, miközben Semjén Zsolt vadászati kiállítására 2 milliárdot sem sajnál

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat 12 milliárd 615 millió forinttal csökkenti a Paks II. Atomerőmű Zrt. tőkeemelését. A rendkívüli kormányzati intézkedések rovatból 1 milliárd, míg az Országvédelmi Alapból közel 11 milliárd forintot vett el a kormány.

A lakástámogatások összege mintegy 10 milliárddal lett kevesebb, miközben a  Népi Építészeti Programra egymilliárd,

a 2021. évi vadászati kiállítás előkészítésre kétmilliárd forint jutott.

https://168ora.hu/penz/lakastamogatas-budzse-nemzeti-konzultacio-kormanyhatarozat-penz-kiadas-178098

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.