2019, november 29 - 09:25 Sajtószemle

Hiába szállt ki Matolcsy György unokatestvére, az új tulaj is perli az MNB-t

Csabai Károly

Szemerey Tamás cége a nyár végén adta el a március óta végelszámolás alatt lévő NHB Növekedési Hitelbankot a Solar Gold nevű társaságnak, amely viszi tovább az elődje által a jegybank ellen áprilisban indított peres eljárást – közölte lapunk érdeklődésére az aranykereskedő cég illetékese.

Mint arról az Mfor.hu elsőként beszámolt, április 12-én az NHB Bank akkori tulajdonosa, a BankKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. bíróság előtt támadta meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azon döntését, miszerint március 14-én visszavonta a hitelintézet működési engedélyét, egyúttal elrendelte annak felszámolását. A per érdekessége, hogy a BankKonzult tulajdonosa Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás. 

https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/hiaba-szallt-ki-matolcsy-gyorgy-unokatestvere-az-uj-tulaj-is-perli-az-mnb-.html

Kimondták a kormánylapban is: "elfogadhatatlanul alacsony lesz" a nyugdíj

mfor.hu

Botos Katalin közgazdászprofesszor, a Népesedési Kerekasztal konferencia tagja írta meg ezt a Magyar Nemzetben megjelent publicisztikájában.

A publicisztikát Botos Katalin közgazdászprofesszor, a Népesedési Kerekasztal konferencia tagja jegyzi. A szövegben Botos a nyugdíjrendszert érintő javaslatokat taglal, ám egészen hosszan ki is fejti, miért van rájuk szükség. Azért, mert a helyzet a jövőben tarthatatlanná válik:

"(...) A jelen rendszer nem fog megfelelő megélhetési lehetőséget biztosítani az időskorúaknak, tehát megfejelése egy kiegészítő nyugdíjelemmel feltétlenül szükséges lesz."

- csap bele a változtatás szükségességét ecsetelő részbe Botos, és a folytatásban arról ír, hogy a gyermekvállalás és -nevelés kétségtelenül alkalmas alapja lenne a szükséges pluszpénzek odaítélésének. Aztán azonnal vissza is tér a vészterhes jövőképhez:

"Erre a többletforrásra azonban mindenképpen szükség lesz, mert – megismétlem – a jelenlegi elvek alapján várható időskori járadék mindenképpen társadalmilag elfogadhatatlanul alacsony lesz. Nincs az a demokratikus európai kormány, amely ezt a rendkívül alacsony jövedelmi szintet el tudná fogadtatni az emberekkel, és a magyar társadalom sem tolerálná. Mindenképpen szükség lesz pótlólagos forrásokra."

https://mfor.hu/cikkek/szemelyes_penzugyek/kimondtak-a-kormanylapban-is-elfogadhatatlanul-alacsony-lesz-a-nyugdij.html

Bevásárolta magát Mészáros a tihanyi borászatba, most combos veszteségrendezésre van szükség

Két éve – az azóta már elhunyt – Demján Sándortól megvett két tihanyi borászcéget Mészáros Lőrinc. Az egyik a Tihany-Vin Kft. volt, amelyhez tartozott az apátsági pince, ehhez a Búzakalász 66 Felcsút Kft.-n keresztül jutott a felcsúti multimilliárdos.

A cég évek óta veszteséget termelt, és eddig Mészárosnak sem sikerült ezt a tendenciát megváltoztatnia. Tavaly bő 10 millió forintos veszteség keletkezett a Tihany-Vin Kft.-ben.

Október végén pedig arról határoztak, hogy veszteségrendezés miatt leszállítják a cég törzstőkéjét, 344 millió forinttal – derül ki a Cégközlönyből. Az eddigi 374 millió forintos törzstőke az akció után 30 millióra apad – így döntött a Búzakalász 66 Kft., amely tavaly október óta egyszemélyes tulajdonosa a borászatnak. Kivásárolta ugyanis a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 1,07 százalékos üzletrészét a tihanyi cégből.

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/11/28/meszaros-lorinc-demjan-sandor-tihany-boraszat-tihanyvin/

Gulyás Gergely: Alagutakat ástak a migránsok a határon

Aggasztó hírek érkeznek a szerb-magyar határtérségből, 2019-ben összesen 11 808 tiltott határátlépési kísérlet történt, ezekből 2418 az elmúlt hónapban, 1002 az elmúlt héten, mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Minden 11. tiltott határátlépés a múlt héten volt. Ehhez kapcsolódik, hogy a migránsok új technikával próbálnak bejutni az ország területére. Két ponton is olyan alagutat ástak, amin keresztül be lehetett jutni az országba. Az egyik Ásotthalom térségében egy 34 méteres alagút volt, a másik Csikéria település térségében egy 21,7 méteres alagút. Mindkettőt lezárta a határőrség, hogy föld alatt se lehessen bejutni az országba

– fogalmazott.

https://24.hu/belfold/2019/11/28/gulyas-gergely-migransok-magyarorszag-kormanyinfo/

Gulyás: Egy jó és egy rossz hírünk van Budapest számára

kormányinfó

A csütörtöki Kormányinfón bejelentették: 34 milliárd forint többletforrást biztosítanak ritka betegségek gyógyításához szükséges gyógyszerekre.

Szokásos sajtótájékoztatóján beszélt a szerdai kormányülésen elhangzottakról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ahogy az várható volt, elsőként a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntéséről esett szó.

https://hvg.hu/itthon/20191128_kormanyinfo_Gulyas_Gergely

Eltörölte a védett balatoni erdő kiirtása miatt kiszabott pénzbüntetést a kormányhivatal

Hatalmas lyuk tátong a balatonfűzfői sétány mentén elterülő erdőben. Az októberben leváltott független polgármester, Marton Béla engedélyével az év elején tarolták le a vízparti erdő egy jelentős részét, miután az önkormányzat az akkori polgármester fia, Marton András ötletének megfelelően elfogadta, hogy strandröplabdapályák épüljenek a területen.

Az elsőfokú természetvédelmi hatóság, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatala ennek megfelelően pénzbüntetést osztott ki a Balaton Sport Klub Kft.-nek: félmillió forint megfizetésére és a terület helyreállítására kötelezte a céget. (A polgármester fia, Marton András tavaly augusztusban távozott a cégből, de a képviselő-testületi üléseken úgy jelent meg mint a kft. képviselője.) A Balaton Sport Klub Kft. felebezett a döntés ellen, így az ügy a Pest Megyei Kormányhivatalhoz került.

A másodfokú hatóság pedig annyira elnéző volt a 2830 négyzetméteres erdő kiirtása ellenére, hogy csak figyelmeztetésben részesítette a Balaton Sport Klub Kft.-t, a terület helyreállításáról pedig már nincs is szó a határozatában.

https://24.hu/belfold/2019/11/28/balatonfuzfo-natura2000-erdo-kiirtas-kormanyhivatal-dontes/

Tanárok százait verték át, mégis mindenki lapít

Több száz tanár és ezernél is több diák járt pórul: részt vettek egy uniós oktatási-felzárkóztatási programban, mégsem kapták meg a jussukat. Noha egy kollégájuk kitaposta előttük az utat, az átvert tanárok zöme nem akar pereskedni, a projekt vezetői pedig hallgatnak.

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/11/28/eu-projekt-tanarok-per-szakszervezet-diakok-osztondij/

Fantomalkalmazottakkal és kényszertörölt céggel is szerződött kommunikációra a Bácskai vezette IX. kerület

Éves szinten több tízmillió forintot is spórolhat a kerületnek Ferencváros új vezetése csupán azzal, hogy megszüntet vagy nem köt újra egy rakás, még a fideszes Bácskai János polgármestersége idején aláírt – névleges vagy egymással párhuzamos feladatok elvégzésre szóló – kommunikációs szerződést. A megbízások egy része zseniális trükkel működött: relatív kis összegről szólt, így évekig nem is szúrt szemet senkinek.

"Sok kicsi sokra megy" alapon, kis tételenként, de havonta tekintélyes összegtől szabadították meg a ferencvárosi önkormányzatot olyan magánszemélyek és vállalkozások, akikkel a IX. kerületnek szerződése volt különböző kommunikációs feladatokra, miközben nem sok érdemi munkát végeztek. 

Egy hónapja a kerület új polgármestere, a független Baranyi Krisztina Facebook-bejegyzéséből derült például fény arra, hogy az egyik ilyen „potyautas” történetesen éppen annak a Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesületet vezető Deutsch Lászlónak a felesége volt, aki az önkormányzati választáson (ál)független polgármesterjelöltként igyekezett gyengíteni az összellenzéki támogatással indult Baranyi Krisztina esélyeit

https://hvg.hu/itthon/20191128_Ferencvarosi_kommunikacios_szerzodesek_Bacskai_Janos_polgarmestersege_alatt

IIB-alelnök: Orbánnak illett szólnia Putyinnak, hogy Magyarország szívesen látja a bankot

A nemrég Moszkvából Budapestre költözött Nemzetközi Befektetési Bank magyar alelnöke szerint azért a Putyin–Orbán találkozón merült fel először a költözés, mert mégiscsak illett tájékoztatni az orosz elnököt. Ráadásul a politikusok szeretnek sikereket bejelenteni. Bel- és külpolitikai ügyeket a bank nem kommentál, beleértve, hogy egyesek az orosz hírszerzés trójai falovának tartják őket. A támadások ugyanakkor a hírverés miatt még jól is jöhettek. Interjú a külügyi vonalról a bankhoz igazolt Laszlóczki Imrével.

 

https://hvg.hu/gazdasag/20191128_iib_laszloczki_interju_putyin_orban_orosz_bank

Kötelező tesióra a fideszes csarnokban? A tankerület szerint így spóroltak

Nem is volt meg a szükséges engedélye annak az ingatlannak, ahová a kötelező tanórákon dzsúdóoktatásra vitték a helyi általános iskolásokat, pedig ide terveztek földalatti sportlőteret és a honvédelmi sportközpontot is – derült ki, miután a felháborodott szülők vizsgálatot kezdeményeztek. Az ezek szerint illegálisan működő sportközpontot nagy felhajtással fideszes képviselők adták át, és a tankerületi központ is hihetetlen kreativitással mentegeti utólag a kínos ügy érintettjeit.

https://hvg.hu/itthon/20191128_csomor_testneveles_altalanos_iskola_tankerulet

Ungváry Krisztián: Gyermeteg hazugság, hogy Varga Judit apja évekig nem vette észre, miről szólt a szigorúan titkos tiszti feladata és a hálózattartás

Varga Judit igazságügy-miniszter az Örök tél című, málenkij robotról szóló filmmel kapcsolatban azt írta a Twitteren, hogy a DK-s Dobrev Klárának is meg kéne néznie a filmet, mert ő pontosan annak „a kommunista rezsimnek az örököse”, amelyik a filmben bemutatott brutális tetteket végrehajtotta, és „egy tisztességes ember sem fogadhat el leckéztetést” Dobrevtől. Bár Varga nem írta le, de arra utalhatott, hogy Dobrev apja a bolgár Petar Dobrev, anyja Apró Piroska, anyai nagyapja pedig Apró Antal kommunista politikus volt.

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő erre megírta, hogy Varga apja is beazonosítható, mint a kommunista rendszer kiszolgálója: a miskolci Varga László III/II-es alhadnagy szállodaigazgató, azaz ún. szigorúan titkos tiszt volt.

Varga erre azzal vágott vissza, hogy az ügyet ő maga hozta nyilvánosságra a miniszteri kinevezése előtt, még nyáron mondta ezt a Pesti Srácoknak: „Vendéglátó ipari végzettségű édesapám, még mielőtt megszülettem volna, szakmai karrierjének egy újabb állomásaként szállodavezetői állást kapott a miskolci Avas Szállóban. Tőle tudom, hogy őt is meglepte, amikor pár hónappal később felszólították, hogy a munka része a titkosszolgálatokkal való együttműködés. Kémelhárító, SZT-tiszti III/2-es besorolást kapott, ez annak idején a hódmezővásárhelyi Emlékpont nyilvános listáján is látható volt. A miskolci médiában 2011-ben ez az ügy nagy nyilvánosságot kapott, a családban és a környezetünkben mi akkor megbeszéltük a dolgot. Édesapám … 1983-ban nemet mondott a szolgálatoknak és a sokak által vágyott szállodavezetői pozíciójából is távozott. Ekkor én hároméves voltam; ki gondolja, hogy nekem mindezért magyarázkodnom kéne?”

Ungváry Krisztián, az ügynökmúlt feltárásával is foglalkozó történész a Facebookra azt írta, Varga hazudik, ugyanis 2012 óta tudható volt, hogy az apja „szigorúan titkos állományú tisztként szolgálta a kommunizmust, konkrétan ügynököket is tartott”. 

https://444.hu/2019/11/27/ungvary-krisztian-gyermeteg-hazugsag-hogy-varga-judit-apja-evekig-nem-vette-eszre-mirol-szolt-a-szigoruan-titkos-tiszti-feladata-es-a-halozattartas

Az Átrium nem hajlandó levenni Gothár darabját

ORIGO2019.11.27. 15:03

Nem veszi le Gothár Péter darabját az Átrium, januári repertoárjából, mert a szexuális zaklatás nem a színházban történt - ezt válaszolták a Hír TV-nek. Így a szexuális zaklatással vádolt baloldali liberális rendező "Vaknyugat" című darabja továbbra is látható a színházban. Az Átrium Színház a balliberális kulturális világ egyik ismert jelképe, a színházat széles körben Alföldi Róbert színházaként tartják számon, a program ugyanis elsősorban az ő darabjaira épül. Nem meglepő, hogy ez a színház is védőernyőt nyújt a szexuális zaklatási ügybe keveredett Gothárnak, és hasonlóan cinikus nyilatkozatot tesznek, mint Máté Gábor.

Az Átrium vezetése az üggyel kapcsolatban írásban válaszolt a Hír TV-nek, ebben azt írták: elítélnek minden erőszakos cselekedetet, de mivel maga az eset nem náluk történt, ezért semmilyen információjuk nincsen az ügyről azon túlmenően, ami a sajtóban eddig megjelent. Ezért aztán Gothár rendezése továbbra is műsoron marad.

https://www.origo.hu/itthon/20191127-gothar-darabja-atrium.html

Már nem csak Gothár-ügy van, hanem Máté Gábor-ügy is

ORIGO2019.11.28. 09:08

Továbbra sem reagál az Origo kérdéseire a Katona József Színház igazgatója, Máté Gábor. Szerdán a 24 nevű propagandalapnak adott baráti hangulatú interjút, amelyben megdöbbentő cinizmussal beszélt Gothár Péter szexuális zaklatási ügyéről. Egyben viszont kiderült az is, hogy az igazgató egy éve tudott Gothár - legalább - egyik szexuális zaklatási ügyéről, mégsem tett azonban semmit. Sőt, az áldozatra tolta a felelősséget, mondván ő megbocsátott Gothárnak, és emiatt nem lehetett semmit sem csinálni. Sok mindent nem tudunk továbbra sem: pontosan hány áldozata van Gothár Péternek, meddig akarják őt menteni a barátai és a főnökei, mennyi jogdíjat kap Gothár a továbbra is műsoron lévő darabjaiért és meddig falaz neki a fővárosi vezetés (élen Karácsony Gergely főpolgármesterrel és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettessel). Az azonban most már biztos, hogy ez nem csak Gothár-ügy, hanem Máté Gábor- és Katona-ügy is. Két éve a MeToo-ügy legnagyobb harcosainak hazudták magukat, a szexuális zaklatások védelmezőinek, most pedig kiderült, minden tevékenységük arra irányult, hogy eltussolják a saját zaklatási ügyüket. 

https://www.origo.hu/itthon/20191127-nem-hajlandoak-reaglni-mate-gaborek-a-szexualis-zaklatasi-botranyra.html

Az EPP-nek szüksége van a Fideszre

MILAN ZVER: AZ EURÓPAI NÉPPÁRTNAK ÚJRA A JOBBOLDALI ÉRTÉKEKET KELL ELŐTÉRBE HELYEZNIE

Tóth Loretta (Strasbourg) MagyarNemzet

Biztos vagyok benne, hogy az Európai Néppárt (EPP) egyetlen tagpártot sem fog kizárni soraiból, különösen nem a Fideszt – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Milan Zver, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) európai parlamenti képviselője. A Janez Janša volt szlovén miniszterelnök vezette jobboldali tömörülés politikusa ezt azzal indokolja: a legnagyobb európai pártcsalád nem lehet többé sikeres, ha éppen az egyik legsikeresebb tagpártját veszíti el.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/az-epp-nek-szuksege-van-a-fideszre-7534109/

Szili Katalin: 2010 gyógyírként szolgált a 2004-es népszavazás mély sebére

MTI Magyar Nemzet

A határon túli autonómiaügyekkel foglalkozó miniszterelnöki megbízott szerint a 2010 utáni nemzetpolitikai intézkedések gyógyírként szolgáltak a 2004. december 5-ei népszavazás „mély sebére”.

Szili Katalin a Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében című háromnapos budapesti konferencia megnyitóján azt mondta: 2010 óta a határon túli magyarok magyar állampolgárságával, választójogával és az autonómia iránti igényükkel kapcsolatban már egyetértés van.

A kormány a 2010 előttihez képest nagyságrendekkel több támogatásban részesíti a Kárpát-medencei magyarságot, valamint alaptörvénybe foglalta, hogy az anyaország felelősséget visel értük – hangsúlyozta a Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) rendezvényén, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.

https://magyarnemzet.hu/belfold/szili-katalin-2010-gyogyirkent-szolgalt-a-2004-es-nepszavazas-mely-sebere-7538741/

Szijjártó Péter: Legyen nemzetközi emléknapja a kommunista diktatúrák áldozatainak!

MTI Magyar Nemzet

A kommunista diktatúrák áldozatainak nemzetközi emléknapjáról nyújt be kezdeményezést az ENSZ-nek Magyarország – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

https://magyarnemzet.hu/belfold/szijjarto-peter-legyen-nemzetkozi-emleknapja-a-kommunista-diktaturak-aldozatainak-7538456/

A NATO és az egykori szovjet elvtársak

Kiss István Béla Magyar Nemzet

Alaposan kiverte a biztosítékot, hogy Cseh Katalin közösségi médiában ismertté vált bejegyzése gyakorlatilag NATO-beavatkozást sürget egy NATO-tagállam (Magyarország) törvényesen megválasztott kormánya ellen. Különösen azokat érintette ez érzékenyen, akik még személyes élményeik, szenvedéseik folytán élénken emlékeznek arra, hogy mi történt 1956-ban, hogyan taposták el a szovjethatalom lánctalpasai, a testvéri tankok az antikommunista népfelkelést. Mert az volt, ami történt, azzal együtt, hogy néhányan tisztességes, csalódott kommunisták is melléálltak, így a bukás és megtorlás után alig maradt belőlük mutatóba a hóhérok, az 1956-ot ellenforradalmazók között.

Szinte kísérteties, hogy az ifjú politikusnő mintha a hajdani kommunista hazaáruló kollaboráns politikai elit soraiból lépett volna elő, mert arra hivatkozva követeli Magyarország megbüntetését, hogy „autoriter országokkal működik együtt” (Oroszország, Kína vagy a NATO-tag Törökország), ami ugyanolyan koholt vád, mint hogy ’56-ot és ’68-at a nyugati imperialista ügynökök és hazai szálláscsinálóik aknamunkája eredményezte.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-nato-es-az-egykori-szovjet-elvtarsak-7527065/

A siófoki kórházban nem kell az orvos és az ápolónő, ha ellenzéki

Két dolgozóját, a korábbi orvosigazgatót és egy ápolónőt bocsátott el a siófoki kórház a múlt héten. Mivel mindketten vállaltan szemben állnak a kormánypártokkal, így elképzelhető, hogy politikai okokból rúgták ki őket.

Viharos szelek fújnak címmel osztott meg egy bejegyzést Nagy Gábor, Siófok alpolgármestere. - A siófoki kórházban betöltött orvosigazgatói posztomról hat év után, november 8-án lemondtam – írta. – Munkámat a központi műtő osztályvezető főorvosaként láttam el egészen november 20-áig. Közalkalmazotti jogviszonyomat ugyanis másnap megszüntették. A szűkszavú történet kapcsán megkerestük az egykori orvosigazgatót, aki közölte, annál többet, amit a bejegyzésben leírt, nem akar mondani. Más forrásokból úgy értesültünk, hogy politikai okokból távolították el a kórházból. A választásokon ugyanis Nagy Gábor egyéniben függetlenként elindult a kiliti körzetben a Fidesz-KDNP helyi jelöltjével szemben. A körzetben a város polgármestere, Lengyel Róbert Becsülettel Siófokért Egyesülete nem indított saját jelöltet, hanem szimpatizánsaikat Nagy Gábor támogatására kérték, aki meg is nyerte a voksolást.

https://nepszava.hu/3058696_a-siofoki-korhazban-nem-kell-az-orvos-es-az-apolono-ha-ellenzeki

Az egyik kezével ad, a másikkal elvesz a kormány: váratlan csökkenést hoz a nyugdíjemelés

Egyre többen kerülnek ki a szociálisan támogatottak köréből: a minimális nyugdíj- vagy béremeléssel nyernek ugyan néhány ezer forintot, de évente sok tízezret veszítenek.

- Hétszáz forint! - háborgott Margit néni a Nagyatád melletti faluban. – Egészen pontosan 745. Ennyivel léptem túl a támogathatósági határt a legutóbbi nyugdíjemelésnél, így az idén már nem kaptam közgyógyellátást. Margit néni 37 évet dolgozott gyógyszertárban, aztán két infarktus után elköszöntek tőle, s miután betegségéből felépülve a szakmájában már nem tudott elhelyezkedni, valamint le is százalékolták, így még somogyi viszonylatban is alacsony nyugdíjból kénytelen tengetni a napjait. Tavaly valamivel több, mint 43 ezer forintot kapott havonta, s mivel ez nem haladta meg a 28 500 forintos minimálnyugdíj 150 százalékát, jogosult volt a közgyógyellátásra: gyógyszereinek megvásárlásához havi hatezer forintot kapott. - A nyugdíjemelés nekem egy bő ezrest jelentett havonta, összességében viszont ötezer forint mínuszt.

https://nepszava.hu/3058653_az-egyik-kezevel-ad-a-masikkal-elvesz-a-kormany-varatlan-csokkenest-hoz-a-nyugdijemeles

Hargitai Miklós Gyalázat

Régi megfigyelés a politikában, amolyan népi bölcsesség, hogy egy kormányzati intézkedésnek nem a kommunikációja, hanem a tényleges hatása alapján kell eldönteni, mit is akar a hatalom. (V. ö.: „ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok”.) Vegyük például a társadalombiztosítási törvény módosítását, ahol az indoklás a visszaélések megszüntetéséről szól, miközben a szigorítások alapvetően két társadalmi halmaz, a külföldön dolgozó magyarok és a rendszertelen díjfizetők ellen irányulnak. Méghozzá kemény szankciókkal: a célcsoportok tagjai ki lesznek hajítva az ellátórendszerből.

A TB-vel kapcsolatban a legtömegesebb visszaélést a járulékok be nem fizetése jelenti. Ennek két alága van, a klasszikus feketemunka, meg az az eset, amikor a cég levonja a járulékot, de nem utalja tovább az államkasszába. A dolgozó mindkettőben vétlen, a munkáltatók nagyüzemi TB-csalása aligha róható fel azoknak, akiken az ostor csattan. Viszont annak, aki tényleg rendbe akarná tenni a társadalombiztosítás szénáját, ezen a két ponton kellene támadnia.

Ami meg az időleges nemfizetéseket illeti, azok mögött az esetek többségében valamilyen személyes tragédia – a leggyakrabban állásvesztés – áll, az érintettekkel a magyar állam mégsem vállal ezentúl szolidaritást. Orbán Viktor tehát anno igazat mondott: nem az a lényeg, hogy ő vagy a kormánya mit mond, hanem az, hogy mit tesz. Amit ugyanis ebben az ügyben állítanak, az szimpla hazugság. Amit viszont tesznek, az gyalázat.

https://nepszava.hu/3058666_gyalazat

Most már tényleg távoznak a britek vagy jön az újabb fordulata?

A YouGov közvélemény-kutató intézet úgynevezett MRP modellje szerint a brit Konzervatív Párt kényelmes többséget szerezhet a december 12-ei parlamenti választáson, így január végén kiviheti az Egyesült Királyságot az EU-ból. A meccset azonban sem az esélyes, sem vesztésre álló Munkáspárt oldalán nem tekintik lefutottnak.

Két héttel a december 12-ei brit parlamenti választás előtt a vesztésre álló Munkáspárt lényegesen megváltoztatja kampánystratégiáját - adta hírül a BBC. 

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/brexit-egyesult-kiralysag-valasztas-mandatumbecsles-yougov-boris-johnson-tory-labour-libdem.695902.html

Blöff vagy becslés Orbán 50000 milliárdja?

Idén nyáron az EU-ban négy kormány, a cseh, az észt, a lengyel és a magyar megvétózta, hogy a tagállamok 2050-re nullára csökkentsék a globális felmelegedést okozó anyagok kibocsájtását. 

A magyar álláspontot Orbán Viktor miniszterelnök akkor azzal magyarázta, hogy a tervet addig nem tudja támogatni, amíg nem derül ki, hogy a zéró kibocsájtás eléréséhez mennyi pénzt ad az EU. Szél Bernadett független képviselő ezután kikérte a magyar vétót megalapozó szakmai anyagokat a kormánytól, de nem kapta meg őket, mert az ügyben illetékes minisztérium szerint - a Palkovics László vezette ITM-ről van szó - ezek az anyagok titkosak. Erről itt írtunk korábban

Október 21-i parlamenti felszólalásában Orbán Viktor megint előhozta a témát. Ekkor említett először konkrét összeget, hogy mennyibe kerülne 2050-ig a zéró kibocsájtás elérése a kormány szerint:

50200 milliárd forintba. Ez 7000 milliárd forinttal több, mint a 2018-as teljes magyar GDP volt. Szinte felfoghatatlan összeg. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy mennyi mindent kellene átalakítani ebből a pénzből:

https://444.hu/2019/11/28/bloff-vagy-becsles-orban-50000-milliardja

A magyar bíróságok függetlenségét félti az Európa Tanács emberi jogi biztosa

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint veszélybe sodorhatja a magyar bíróságok és bírók függetlenségét, valamint az állampolgárok igazságos tárgyaláshoz fűződő jogát a kormány igazságügyi törvényjavaslata. 

Miután ugyanis a kormány elállt a közigazgatási bíróságok bevezetésétől, úgy döntött, inkább a politikai kinevezettekkel feltöltött Alkotmánybíróság (AB) szerepét értékeli fel.

A javaslat szerint a közhatalmi szervek más bíróságok döntéseivel szemben a jövőben az Alkotmánybírósághoz fordulhatnának. Így elképzelhető, hogy egy sor politikailag érzékeny ügyben, például választási kérdéseknél, vagy a gyülekezési joggal kapcsolatban az AB döntene, írtuk korábbi cikkünkben

https://444.hu/2019/11/28/a-magyar-birosagok-fuggetlenseget-felti-az-europa-tanacs-emberi-jogi-biztosa

Kilenc évet kér az ügyészség a Viking Sigyn kapitányára

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség kilenc év börtönbüntetést és kilenc év vízi járművezetéstől való eltiltást kér a vádlottra, abban az esetben, ha az előkészítő ülésen elismeri a bűnösségét, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról. 

https://444.hu/2019/11/28/kilenc-evet-ker-az-ugyeszseg-a-viking-sigyn-kapitanyara

Orbán Viktor nagyon elégedett Mészáros Lőrinc horvát focicsapatával, amit több milliárd forinttal támogat közpénzből a magyar kormány

Az nem világos, hogy pontosan milyen funkcióban, az biztos, hogy szerda este meglátogatta az eszéki focicsapatot Orbán Viktor. Erről nem a magyar miniszterelnök, hanem a klub számolt be a honlapján. Orbán csak egy eszéki burekfogyasztással jelentkezett be Facebookon.  

Orbán nem véletlenszerűen ment Eszékre, az NK Osijek társtulajdonosa Mészáros Lőrinc. Miután a felcsúti milliárdos (értsd: Mészáros Lőrinc) beszállt a horvát csapat finanszírozásába, a magyar kormány is felfedezte magának a klubot, és 2016 óta évente egymilliárddal forinttal támogatja az eszéki utánpótlásnevelést. (És váratlanul megjelentek támogatóként a magyar közbeszerzéseken taroló cégek is.) A rendszeres nagyvonalú támogatást az Orbán-kormány azzal magyarázza, hogy szükséges a határon túli magyar focisták képzése is, ami ott megbicsaklik, hogy Eszék lakosságának kevesebb mint egy százaléka magyar, így nem magyar szótól hangos a focipálya.  

https://444.hu/2019/11/28/orban-viktor-nagyon-elegedett-meszaros-lorinc-horvat-focicsapataval-amit-tobb-milliard-forinttal-tamogat-kozpenzbol-a-magyar-kormany

„Az élet igazolja a Lackner-féle hangfelvételen elhangzottakat”

Dódity: Hülyének néznek mindenkit, ehhez a Momentum asszisztál

Magyar Hírlap

„Átláthatóságért felelős tanácsnokot neveznek ki, de közben duplájára emelik Mr. Negyven Százalék fizetését. Hülyének néznek mindenkit. Mindehhez pedig a Momentum asszisztál” – ezt írta közösségi oldalára tegnap Dódity Gabriella, a XIX. kerületi képviselő testület fideszes frakcióvezetője annak kapcsán, hogy Gajda Péter MSZP-s polgármester a duplájára emelte Kránitz Krisztián, a kispesti vagyonkezelő igazgatójának fizetését. 

Érdekes – írja a frakcióvezető  –, Lackner Csaba a kiszivárogtatott hangfelvételek egyikén épp arról mesél, hogy fizetésének megduplázásával „mentené meg” a képviselő-jelöltségtől elesett Kránitzot. Erre maga Lackner is azt mondta neki, ez hülye ötlet, a fideszesek köhögnek majd miatta, meg amúgy is visszatetsző – idézte fel Dódity a korrupciós ügyekről beszélő volt kispesti szocialista szavait, majd úgy fogalmazott, ennyit arról, valódiak-e a hangfelvételek: az élet igazolja Lackner szavait.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20191128-az-elet-igazolja-a-lackner-fele-hangfelvetelen-elhangzottakat

Válasz nélkül nem lehet

A minap néhány tucat nagyon agresszív tüntető jelent meg a Normafánál. A „vezérszónokok” jól ismert profi tüntetők, egy részük, lévén országgyűlési képviselő, újabban éppen a Parlamentet tekinti a Fővárosi Nagycirkusznak

Boros Imre
MAGYAR HÍRLAP

Ott vannak szinte mindenütt, egy kis csődületet keltenek ott, rendre kameraerdő kíséri őket itt, legyen az a „szabad sajtó” ügye, vagy az általuk „rabszolgatörvénynek” titulált munkaügyi törvény, vagy bármi, ami ellen fel szeretnék emelni hangjukat. Igen, bármilyen ügy jó nekik, amiben egy kis zajos csődületre vágynak, legyen a hazai bulvár és/vagy a nemzetközi „piacvezető” sajtónak elegendő kormány ellen szóló anyag.

Harsányak, ellentmondást nem tűrnek, és ha kell, ha nem, „igazuk védelmében” Brüsszelig szaladnak. A megmozdulásukról szóló híreket azonnal feltöltik a világhálóra és eljuttatják a jelentősebb nemzetközi balliberális médiacsatornákhoz. A Normafánál szervezett csődületükön például annak a követelésüknek adtak hangot, azért tiltakoztak és azt akarták minden lehetséges eszközzel meg akadályozni, hogy a jó három éve elkészült és mindenki által jóváhagyott terveknek megfelelően, a kijelölt helyen autóparkoló létesüljön, és ennek érdekében a terepet előkészítsék és néhány útban lévő, főként kisebb fát kivágjanak.

A Normafa rehabilitációja a XII. kerület egyik sikerprojektje.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20191128-valasz-nelkul-nem-lehet

Orbán Viktornak egyetlen méltó elődje volt: Kádár János

VAJDA MIHÁLY
168 Óra

A tanulság annyi: rémséges emberekből lesznek a legsikeresebb politikusok. Interjú.

 

A közönség az uniós választások kudarca után az önkormányzati választásokon nem számíthatott ellenzéki sikerekre. A fordulat sokkszerű volt. „Budapest eleste”, jelentős városok bevétele a 2006 óta tartó fideszes győzelmi sorozat megtörése. Pedig nem történt szavazatátrendeződés. 2018-ban látszott: az ellenzék, ha összefog, és csak egyetlen jelöltet állít egyetlen NER-exponenssel szembe, a legképtelenebb helyeken nyerhet. Hogy ezt áttörésnek gondoljuk-e, új kezdetnek, az Orbán-rendszer megtörésének, kérdéses. Mi kell ahhoz, hogy a parlamenti váltógazdaság 2022-ben helyreálljon? Sorozatunk első beszélgetésében Szelényi Iván azt mondta, ebből a vegyes társaságból életképes kormányváltó koalíció nem nőhet ki. Ezúttal Vajda Mihály filozófust kérdezzük.

 

„2018-ban látszott: az ellenzék, ha összefog, és csak egyetlen jelöltet állít egyetlen NER-exponenssel szembe, a legképtelenebb helyeken nyerhet. Hogy ezt áttörésnek gondoljuk-e, új kezdetnek, az Orbán-rendszer megtörésének, kérdéses. Mi kell ahhoz, hogy a parlamenti váltógazdaság 2022-ben helyreálljon? Utólag azt sem tudjuk, miről szólt a kampány. Mi váltott ki ilyen elemi hatást? Talán annyira lelkesítő, hogy legyen zöldebb Budapest?

A kampány nem szólt semmiről. Maga a Fidesz nem is kampányolt. Orbán látványosan megfenyegetett néhány renitens várost, hogy ha elküldik őket, gondjaik lehetnek. Az ellenzék azért nem kampányolt, mert semmi sem jutott eszébe. Egyetlen gondolat mozgatta: jobb, ha most összekapaszkodunk, ha külön megyünk neki a Fidesznek, komoly ruhát is kaphatunk.

De, mondom, a hajó megy tovább. Kisebb szünet után folytatódott az Akadémia csuklóztatása. Azt nehéz lenne abbahagyni. Addig ütik, amíg mozog.

Ezek a dolgok sajnos nem változnak, ez egy teljesen kiforrott rendszer. Ezért volt fontos ez a közepes méretű össznépi pofon. Hogy a győztesek mit tudnak kezdeni szűkülő hatalmi jogosítványaikkal, kérdés. Szerintem ők sem tudják. A fővárosi győzelem azért volt fontos, mert ez furcsa, aránytalan kis ország. Majdhogynem városállam, csaknem olyan, mint a klasszikus kor Athénja. A lakosok több mint ötöde, az agglomerációval együtt harmada Budapesten és a főváros kulturális vonzáskörében él. Ez a hárommilliós centrum döntött úgy egy adott pillanatban, hogy ebből most elege van.

https://mandiner.hu/cikk/20191128_orban_viktornak_egyetlen_melto_elodje_volt_kadar_janos

Trócsányi László: Döntse el a Néppárt, mit akar

mandiner.hu interjú

„Várhelyi Olivér tevékenységével új lendületet fognak kapni a bővítési tárgyalások” – mondja Trócsányi László. Az EP-képviselőt az új Bizottság irányultságáról, a Fidesz vs Néppárt vita állásáról és saját korábbi biztosjelöltségéről is kérdeztük Strasbourgban. Leszögezi: „Magyarország rendkívül fontos portfóliót kapott, az egyik legfontosabbat”.

Még egy témáról beszéljünk még: a Fidesz és az Európai Néppárt viszonyáról. Hogyan áll a három bölcs vizsgálódása a Fidesz ügyében? Tud valamit erről?

Az EPP zágrábi kongresszusára nem készült el ez a jelentés, januárra azonban szerintem megszületnek a döntések.

A legfontosabb, hogy a Néppárt döntse el, mit akar.

Legyen tisztában az irányvonalával, ez az alfája és omegája mindennek. Ha a Néppárt irányvonalát tudjuk, akkor mi is könnyebb helyzetben vagyunk a döntéshozatalunkban. Erre várunk. Azt kell mondanom, hogy nekem a Néppárton belül számos jó kapcsolatom van, spanyol, olasz, francia barátokra gondolok, de másokra is. Ugyanakkor vitathatatlanul van egyfajta bizonytalanság a Néppárt vezetésében arról, hogy mi a jó irány.

De Donald Tusk vagy Manfred Weber szerint önöknél pattog a labda. Biztos hallotta a két politikus legutóbbi megjegyzéseit a Fidesz európai néppárti tagságáról: a jogállamiság megsértésével egy párt maga zárja ki magát az EPP-ből, illetve hogy nem a Néppártnak, hanem a Fidesznek kell tisztáznia magát.

A Fidesz álláspontja világos volt mindvégig: vannak lezárt ügyek, és vannak függő jogi ügyek, amelyek bíróságok előtt vannak. Magyarország mindig minden bírósági ítéletet tiszteletben tartott – ez a jogállamiságunk részét képezi –, és a jövőben is tiszteletben fogjuk ezeket tartani.

Amely ügyet már lezártunk, azt nem nyitjuk újra,

és ha bíróság előtt van egy ügyünk, akkor megvárjuk a bíróság döntését.

https://mandiner.hu/cikk/20191128_trocsanyi_laszlo_a_mandinernek

Láng Zsolt több mint 10 millió forinttal távozik a II. kerület éléről

Láng Zsoltnak, a II. kerület volt polgármesterének 154 nap ki nem vett szabadságáért 7,3 millió forintot fizetnek ki

– tudta meg a Blikk.

A jogszabály szerint a távozó közszolgálati tisztviselőknek, így a polgármestereknek, ha 30 napon belül nem létesítenek új jogviszonyt, akkor a szabadságmegváltásuk érdekében három napon belül írásban kell értesíteniük a volt munkáltatót.

– Láng Zsolt volt polgármester a határidő lejárta előtti napon adta le a nyilatkozatát, amelynek figyelembevételével 154 nap szabadságmegváltás történik részére bruttó 7,3 millió forint értékben 

– tájékoztatta a Blikket a II. kerületi Polgármesteri Hivatal.

A II. kerület volt vezetője így alig marad el ezzel az érdi expolgármestertől, T. Mészáros Andrástól, akinek 160 napot kellett kifizetni.

Láng évente átlagosan nyolc napot vett ki az évi 39 nap szabadságából. 7,3 millió forintos szabadságmegváltása mellett 3 millió forintnyi végkielégítést is kapott a jogszabályok szerint, ezzel

összesen 10,3 millió forint lelépési pénzzel távozott a polgármesteri tisztségtől.

Önkormányzati képviselőként továbbra is tagja a képviselő-testületnek.

https://168ora.hu/itthon/szabadsag-ii-kerulet-polgarmesterek-lang-zsolt-vegkielegites-178017

EGYEZSÉGET AJÁNLOTTUNK BENCSIKÉKNEK: ADJANAK INTERJÚT, ÉS MONDJÁK EL, MIÉRT NEM VOLTAK KOMMUNISTÁK!

Egyvalamiben megállapodtunk Bencsikékkel: kérjük annak a pernek a szünetelését, amit ők azért indítottak, mert egy véleménycikkben egykori kommunistának neveztük őket. Ha minden jól megy, hamarosan jön a Bencsik András-Bencsik Gábor nagy párosinterjú is az Azonnalin!

Lehet, hogy sikerül majd egyezségre jutni abban a perben, amit Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője, és Bencsik Gábor, a Magyar Krónika főszerkesztője indítottak ellenünk, amiért egy véleménycikkben azt írta róluk Techet Péter, hogy egykori kommunisták.

Az Egri Törvényszéken megtartott csütörtöki tárgyalásra mindkét Bencsik-testvér eljött, és végül abban állapodtunk meg: szüneteltetjük a tárgyalást, ők pedig adnak nekünk egy interjút, amiben a kommunistázás-dolgot is jól kibeszélhetjük. Hogy ezzel egyezségre is sikerül jutni, vagy tovább folytatódik a per, azt egyelőre még nem lehet biztosan megmondani.

Mi ez a per még mindig, vagy már megint?

https://azonnali.hu/cikk/20191128_egyezseget-ajanlottunk-bencsikeknek-adjanak-interjut-es-mondjak-el-miert-nem-voltak-kommunistak

Út a boldogsághoz: az iskolákban kampányolnak a szcientológusok alapítványai

Intenzív kampányt folytatnak az iskolákban a szcientológiához köthető alapítványok. Az egyik szervezet, a Virágozz és Prosperálj Alapítvány idén közel 300 tanárnak szervezett felkészítést, a másik, az Egy Toleránsabb Világért nevű alapítvány pedig elismert gyermekvédő szervezeteket is megpróbált bevonni programjaiba.

Iskolai erőszak megelőzése, fiatalok emberjogi oktatása, iskolai elfogadás – ilyen témájú programokra kapott meghívókat a közelmúltban számos hazai iskola. A pedagógusoknak ajánlott programok leírásaiból és a szervezők bemutatkozásából azonban kimaradt az a tény, hogy az alapítványok sok szállal kötődnek a szcientológia egyházhoz. A szcientológia egyház hálózata korábban is hirdetett már programokat pedagógusok és iskolások részére, ezek közül a legismertebb talán a Drogmentes Világért Alapítvány nevű szervezet. Ezek jellemző taktikája, hogy nem hirdetik nyíltan, hogy közük lenne a szcientológiához, azonban a tevékenységüket a vallásalapító, L. Ron Hubbard által megalkotott „technológiák” (a szcientológiában nem fizikai eszközöket, hanem a Hubbard-féle módszertanokat nevezik technológiának) határozzák meg, és Hubbard írásait a szervezetek rendezvényein is előszeretettel népszerűsítik. Az utóbbi hónapokban három újabb szervezet, a Virágozz és Prosperálj Alapítvány, a Fiatalok az Emberi Jogokért és az Egy Toleránsabb Világért Alapítvány keresett meg számos oktatási intézményt, elsősorban tanároknak szánt programokkal.

Több nyomozás is folyik a szcientológia egyház ellen

https://atlatszo.hu/2019/11/28/ut-a-boldogsaghoz-az-iskolakban-kampanyolnak-a-szcientologusok-alapitvanyai/

Schmidt Mária alapítványa ötezer pedagógusnak tart továbbképzést a rendszerváltásról

Ugyanaz a cég végzi a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványnak (KKETTK) 5 ezer pedagógus továbbképzését mintegy 790 millió forintért, ami korábban is kapott egy hasonló megbízást Schmidt Mária alapítványától.

https://blog.atlatszo.hu/2019/11/schmidt-maria-alapitvanya-otezer-pedagogusnak-tart-tovabbkepzest-a-rendszervaltasrol/

Matolcsy: Magyarország Európa egyik legizgalmasabb gondolatébresztő, alkotó műhelye

Meg kell reformálni az Európai Uniót, az eurózónát, magát az eurót - mondta Matolcsy György a könyvének bemutatóján.

https://hvg.hu/gazdasag/20191128_Matolcsy_Magyarorszag_Europa_egyik_legizgalmasabb_gondolatebreszto_alkoto_muhelye

Pintér szerint nem merült fel nemzetbiztonsági kockázat az Erdogan-féle török iskolával kapcsolatban

A belügyminiszter megnyugtatta Baranyi Krisztinát, hogy ha szükséges, a "szolgálatok" megteszik a szükséges intézkedéseket.

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere még november 4-én, Recep Tayyip Erdoğan török elnök látogatása előtt fordult írásbeli kérdéssel Pintér Sándorhoz a kerületben helyet kapó török alapítványi iskola, a Maarif Általános Iskola és Gimnázium működésével kapcsolatban.

Baranyi a Facebookon tette közzé a belügyminiszter november 18-ai keltezésű válaszát, amelynek a József Attila-lakótelepen nyíló iskoláról szóló része mindössze ennyi volt:

"Amennyiben felmerül nemzetbiztonsági kockázat, úgy a szolgálatok a megelőzés, az elhárítás és a megakadályozás érdekében szükséges intézkedéseket megteszik."

https://hvg.hu/itthon/20191128_Pinter_szerint_egyelore_nem_merult_fel_nemzetbiztonsagi_kockazat_az_Erdoganfele_torok_iskolaval_kapcsolatban

Glázer Tímea kiszáll: a DK politikusa nem indul Borkai Zsolt székéért Győrben

A napokban eldőlt, hogy Glázer Tímea másodszorra már nem fut neki a győri polgármesteri posztért folyó küzdelemnek – tudta meg a 24.hu.

Az októberi önkormányzati választáson a Demokratikus Koalíció politikusa indult Borkai Zsolt ellen az ellenzék közös jelöltjeként. A regnáló polgármesterrel szemben kezdetben nem adtak neki sok esélyt, ám a választás előtti napokban kirobbant orgiabotrány miatt rendkívül szoros lett a verseny. Borkai végül 1,5 százalékponttal legyőzte Glázert, de az eskütételét követő napon, november 8-án beadta lemondását.

Sok idejük nem maradt a pártoknak a felkészülésre: január 26-án tartják az időközi polgármester-választást. És egyelőre kérdéses, hogy az ellenzék kit küld harcba.

https://24.hu/belfold/2019/11/28/glazer-timea-dk-gyor-borkai-zsolt-polgarmester-idokozi-valasztas-momentum

Egyre durvábban alakul az ingatlanbotrány az Orvosi Kamarában

Nem ismer lehetetlent a Magyar Orvosi Kamara (MOK), Éger István vezetésével még a gazdasági csoda is kézzelfogható.

Hiszen az mindenhol csodaszámba megy, ha egy frekventált helyen lévő ingatlan 2002-es értéke jóval magasabb, mint 2019-es,

úgy, hogy lényegében az eltelt 17 év alatt jelentősebb értékcsökkenést magyarázó tényező nem merült fel. Pedig a csoda itt van, csak észre kell venni az ingatlan 2002-es értéke ugyanis 123 millió forint volt, majd ez mára 115 millió forintra apadt, legalábbis ennyiért értékesítette Éger István és a Magyar Orvosi Kamara elnöksége, a tagok tudta nélkül, ámde rohamtempóban.  

https://rontgen.444.hu/2019/11/28/egyre-durvabban-alakul-az-ingatlanbotrany-az-orvosi-kamaraban

Kincses Gyula: Egyetlen dolog miatt haragszom Éger Istvánra

A hétvégén tartják a Magyar Orvosi Kamara elnökválasztását, amelyen a 16 éve elnöklő Éger István erős kihívót kapott Kincses Gyula személyében. Az egykori fül-orr-gégész és államtitkár a 24.hu-nak a politika bélyegéről, a gyurcsányozásról, a piramis csúcsán lévő orvosbárókról is beszélt, de kifejtette azt is, mitől lenne jobb a betegeknek, ha megújulna az orvoskamara.

https://24.hu/belfold/2019/11/28/kincses-gyula-eger-istvan-orvosi-kamara-interju-elnok-valasztas/

Megállt az élet Szekszárdon

Lassan két hónapja nem születnek érdemi döntések Tolna megye székhelyén, Szekszárdon. A városban csak ma tartották meg az ünnepélyes alakuló ülést, miután az októberi választások eredményét a Fidesz- KDNP megtámadta, és a Pécsi Ítélőtábla döntése értelmében november 10-én két egyéni választókörzetben is új voksolást kellett tartani. Hiába azonban a fideszes óvás, a megismételt választás után is ellenzéki többségű lett a közgyűlés, miután a két választókörzetben újra győzni tudtak az ellenzéki jelöltek. Az Éljen Szekszárd színeiben induló Csötönyi László és Faragó Zsolt is ráadásul úgy húzta be saját körzetét, hogy sokkal nagyobb különbséggel tudott nyerni, mint október 13-án.

A polgármester-választást azonban a korábbi városvezető, a fideszes Ács Rezső nyerte meg, vagyis a fideszes polgármesternek  ellenzéki többségű közgyűléssel kellene együttműködnie.

https://magyarhang.org/belfold/2019/11/28/megallt-az-elet-szekszardon/

Lázár János: Magyarország jól teljesít, de nem mindenkinek egyformán jól teljesít

Lázár János korábbi miniszter, akinek a városában, Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter ellenzéki polgármester győzött az önkormányzati választáson, a szomszédos, fideszes vezetésű Makón értékelte a választás utáni helyzetet.

Ha körbenézek az országban, akkor ez egy ritka vállalkozás, mert általában azt tapasztalhatjuk, hogy aki hatalomhoz jut, az még több hatalmat szeretne a hatalom segítségével

– mondta Lázár arra utalva, hogy szerinte Makón ezzel szemben az a helyzet, hogy a hatalmat az ígéretek valóságra váltására használja a város vezetése.

Amikor a kormány azt mondja, hogy Magyarország jól teljesít, akkor az a számok szerint igaz, sőt, nagyon sok ember szempontjából is igaz. Az a kérdés, hogy mindenki szempontjából igaz-e ez?

– szúrt oda még egyet a kormánynak az exminiszter. Lázár azzal folytatta, hogy „Makó szárnyalása” mellett a városvezetésnek azoknak az emberekre is figyelnie kell, akik nehéz szociális körülmények között vannak.

https://24.hu/belfold/2019/11/28/lazar-janos-kormany-kritika-mako/

Éghajlatváltozási vészhelyzetet hirdetett az Európai Parlament

Csütörtökön éghajlat- és környezeti vészhelyzetet bejelentő állásfoglalást fogadott el az Európai Parlament (EP). A képviselők azt várják az Európai Bizottságtól, hogy minden jogalkotási és költségvetési javaslat vegye figyelembe a legfeljebb másfél Celsius fokos globális felmelegedési célt. 

https://444.hu/2019/11/28/eghajlatvaltozasi-veszhelyzetet-hirdetett-az-europai-parlament

TGM: Gyűlölet és kompromisszum

A jelenlegi rendszer egyik ideológiai vezetője szerint a kommunizmus támadt föl, ám gondolatmenete teljes egészében tárgyi tévedéseken alapul: mind a régi forradalmi világnézetet, mind a mai helyzetet félreérti, mind az általa idézett zavaros Szabó Dezsőt, aki abban a bizonyos cikkében első renden a náci veszéllyel szemben hívott föl ellenállásra 1938-ban, arra, amit ugyancsak a nácikkal szemben nevezett „szellemi honvédelem”-nek az akkori Magyar Nemzetben a nagyszerű és sajnálatosan elfeledett Szabó Zoltán, A tardi helyzet és a Cifra nyomorúság írója.

Tehát magyarázat itt nem található, a fölmelegített „antikommunizmus” – kommunista tömegek és szervezetek és programok híján – üres indulatoskodás, amelyben csak a gyűlölet az igaz és semmi más.

Az uralkodó rezsim – amelyet érzelmileg megrendített részleges kudarca a helyhatósági választásokon – „bevándorláspárti”, „migránssimogató”, „népességcserét” (le grand remplacement) proponáló, „kozmopolita”, „internacionalista” pártokat vél látni magával szemben. Holott az összes ellenzéki pártok pártolják a fajvédő határkerítést. Amint közismert, a DK európai képviselői nemmel szavaztak a menekültek fulladásos halálát elkerülendő a földközi-tengeri mentőakciókat legitimáló EP-állásfoglalásra a jobbikossal együtt (a szocialista tartózkodott). A magyarázkodás még rosszabb volt: kiderült, hogy a DK a magyar kormánnyal egyetemben elutasítja a menekültek méltányos elosztását („kvóták”).

De ez még semmi. A DK szóvivője (országgyűlési képviselő) tévéműsorban – más „liberálisok” karéjában, akiknek eszük ágában se volt tiltakozni – rasszista terminusokban kifogásolta a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatását, miközben a DK egyik európai képviselője az utódállami magyar kisebbségeket „leprázza” újólag.

https://merce.hu/2019/11/28/tgm-gyulolet-es-kompromisszum/

Orbán és az apja is tévedett 30 évvel ezelőtt

Régen mondták, de most is üt

Nincs annál szórakoztatóbb, mint évtizedekkel korábbi interjúkat olvasni. Ilyenkor könnyű helyzetben vagyunk, hiszen mi már tudjuk, mi lett a jövő, míg a beszélő ebből a szempontból tudatlan, nyilván ez adja a báját. Különösen igaz ez a rendszerváltás körüli időszakban készült interjúkra. A Régen mondták, de most is üt című sorozatom első részében ezúttal egy 30 évvel ezelőtt készült beszélgetést kapartam elő, amiben Orbán Viktor, mint fiatal politikus beszélgetett egy rádióriporterrel és ejtett el olyan mondatokat, amelyek ennyi év után teljesen más értelmet nyernek. Egy dolog biztos: Orbán Viktor és az édesapja sem tévedhetetlenek.

Ugye, mi ennek a Kádár-féle szocializmusnak a gyermekei vagyunk, mi már ebbe születtünk. Jómagam például 1963-ban, tehát én ebbe nőttem bele. Az óvodától a katonaságig, első egyetemi éveimig bezárólag egyfajta képet kaptam a világról; ezt úgy adták nekem az iskolában, az óvodában és a honvédségnél. Szóval én abban nőttem fel, amit ez a rendszer az oktatási intézményeken keresztül beletett a fejembe. A szülői oldalról jószerivel semmi sem ellensúlyozta azt, amit az iskolában tanítottak nekem

- magyarázta Orbán, majd jött egy mondat, ami most is ismerős lehet tőle, csak már egészen más értelemben. "Amikor aztán egyetemre kerültem, és vidékről feljőve belecsöppentem a nagyvárosi életbe, sokkal szabadabb közegbe vetődtem. Több olyan könyv került a kezembe, amelyről életemben nem hallottam, s olyan emberekkel találkoztam, akik egészen mást mondtak, mint amit addig tanultam. Egyszerűen kiderült a tanított képről, hogy nem igaz" - mesélte Orbán, ezzel magyarázva, miért csinálták meg a Fideszt - ahogy az interjúban fogalmazta - "egy kisebbségi jogvédelmi, emberi jog-filozófiára alapuló szervezet" mintájára. Mindez a megvilágosodás onnan lehet ismerős, hogy nagyjából ugyanez történt hosszú évekkel később vele, csak akkor már a liberális demokráciából ábrándult ki és érezte úgy, hogy az egy hazug világ. A tanulság? Nagyon nem mindegy, milyen könyvet adunk Orbán Viktor kezébe.

 

De a 30 évvel ezelőtti interjú legérdekesebb része kétségkívül az, amikor a szüleiről és a magyar illiberális rezsim szimbólumává váló Felcsútról beszélt. 

https://index.hu/belfold/2019/11/28/orban_es_az_apja_is_tevedett_30_evvel_ezelott_regen_mondtak_de_most_is_ut_sorozat/

Közel kétszer annyi magyar gyerek él másik EU-s országban, mint öt éve

Öt év alatt közel megduplázódott azon magyar gyerekek száma, akik az EU-n belül máshol élnek, tavaly 53 ezren voltak. Románia esetében viszont majdnem 600 ezer román gyerek hagyta már ott a szülőföldjét. Összességében EU-s szinten közel félmillióval nőtt öt év alatt a más uniós államban élő 19 év alattiak száma. Az Unión belül a külföldi gyerekek többsége azonban az EU-n kívülről származik: Afganisztántól Albániáig.

 

https://index.hu/kulfold/eurologus/2019/11/28/unio_eu_gyerekek_migracio_migrans/

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.