2019, november 28 - 09:50 Sajtószemle

Karácsony: „Baromi nagyot tévednek, ha azt hiszik, hogy meg lehet minket osztani”

A főpolgármester nem elégedett, hogy a kormány csak a feltételek egyötödét teljesíti a atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos elvárások közül.

„A kormány ma megjelent határozata arról szól, hogy teljesítik az atlétikai vb-t befogadni képes sportlétesítmény megépítéséhez szabott feltételek egyötödét. Kezdetnek jó. Várjuk a folytatást: 50 milliárd a kerületek járóbeteg ellátásának fejlesztésére, Budapesti Nagyerdő létesítése a diákvárossal, a költségek átláthatósága és a szerződések nyilvánossága, és mindezek(!) határozatba foglalása.

Ha azt gondolják, meg lehet bennünket osztani, lehet a feltételek között szemezgetni, hát baromi nagyot tévednek. Ma ezekről tárgyal a Fővárosi Közgyűlés, és a miniszterelnök adott szava szerint a Fővárosi Közgyűlés döntései jelentik a kiindulópontot. Folyt. köv.” – fogalmaz Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán.

https://magyarnarancs.hu/belpol/karacsony-baromi-nagyot-tevednek-ha-azt-hiszik-hogy-meg-lehet-minket-osztani-124846

A fideszesek is megszavazták, hogy csak Karácsonyék feltételeivel épülhet a stadion

https://24.hu/kozelet/2019/11/27/fovarosi-kozgyules-budapest-karacsony-gergely/

Fővárosi Közgyűlés: A parkolási maffiának mennie kell

Karácsony Gergely főpolgármestersége alatt első rendes ülését tartja szerdán a Fővárosi Közgyűlés. Terítéken a parkolási rendszer átalakítása és a budapesti atlétikai vb is.

percről-percre

https://24.hu/kozelet/2019/11/27/fovarosi-kozgyules-budapest-karacsony-gergely/

A főváros ma elkezdte bezárni a parkolás kiskapuit

A javaslat szerint mostantól a kötelező 75 méter helyett akár 250 méterenként is el lehet helyezni a parkolóórákat, 

viszont 75 méterenként információs táblát kell kirakni, amin jelezni kell, hogy hol található automata, és hogy milyen telefonszámokon, applikációkon keresztül lehet fizetni. Továbbá döntés született arról is, hogy növekszik a fizetéssel kapcsolatos türelmi idő. Mivel az automaták közötti távolság megnőhet, 

ezért az eddig 5 percről, 10 percre módosítják azt az időszakot, amíg az autósok a parkolás után még nem bírságolhatók. 

A mobilfizetés igazságtalanul drága

Van egy komoly gond. Ugyan hasznos a necces készpénzes fizetés visszaszorítása, viszont a mobilos fizetést meg bünteti a rendszer. Horváth Csaba, zuglói polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy mobilfizetés jelenleg az autósok számára jóval drágább, mint a készpénzes fizetés. 

Ez egyébként hungarikum. A Nemzeti Mobilfizetés Zrt. az európai jogot sértve monopolizálta a mobilfizetést, és így az duplán sarcolja az autósokat. 

https://444.hu/2019/11/27/a-fovaros-ma-elkezdte-bezarni-a-parkolas-kiskapuit

Atlétikai vb 2023: az Orbán-kormány úgy tesz, mintha elfogadta volna a fővárosi kerületek feltételeit, de az egészségügy fejlesztéséről nincs szó

Magyar Közlöny szerdai számában megjelent kormányhatározat szerint az Orbán-kormány elfogadta Csepel és Ferencváros önkormányzatának feltételeit a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság.megrendezéséhez.

Bár a kormányhatározat nem részletezi, ezek szerint teljesül a Vituki strand megőrzése, a Duna mederkotrása, az Országos Széchényi Könyvtár Ferencvárosba költöztetése, a zöldfelületek növelése.

A legfontosabb fővárosi követelésnek azonban egyelőre nincs nyoma, az egészségügyi rendszer fejlesztéséről ugyanis a kormányhatározat nem ejt szót.

Az sem mellékes tényező, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ígéretet tett Karácsony Gergely főpolgármesternek a korábbi kormányülésen, hogy csakis a főváros jóváhagyásával fog bele bármilyen fejlesztésbe. Tekintettel arra, hogy a Fővárosi Közgyűlés szerdán, azaz ma ülésezik, a kormányhatározat megjelenése és Gulyás Gergely bejelentése megkerülte a fővárosi akaratot – erről a főpolgármester is írt kedden Facebook-oldalán.

https://168ora.hu/itthon/atletikai-vilagbajnoksag-budapest-csepel-ferencvaros-feltetel-177949

Karácsonyék leszavazták a dél-budai centrumkórház megépítését

A főváros nem volt hajlandó többlettámogatást elkülöníteni az egészségügyre – jelentette ki Borbély Lénárd csepeli polgármester.

A Fidesz-KDNP szerette volna elérni, hogy a fővárosi önkormányzat a kormányhoz hasonlóan különítsen el 50 milliárd forintos egészségügyi célú többlettámogatást, erre azonban a városvezetés nem volt hajlandó – mondta Borbély Lénárd csepeli polgármester azt követően, hogy a Fővárosi Közgyűlés szerdán egyhangú döntéssel megszavazta, hogy – feltételekkel – Budapest legyen a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezője.

A kormánypárti politikus újságíróknak kifejtette, ha Karácsony Gergely főpolgármester komolyan gondolja választási kampányban tett ígéreteit, fontos neki a főváros egészségügyi fejlesztése, akkor ezért tennie is kell, nem elég a kormányra és a kerületekre hárítania a felelősséget. Megjegyezte:

módosító javaslatukban azt is szerették volna elérni, hogy a dél-budai centrumkórház az eredeti helyen és tervek szerint épüljön meg, azonban ezt is leszavazták”.

Borbély Lénárd elmondta, a Fidesz-KDNP örül annak, hogy lezárult az atlétikai világbajnokság megrendezése körüli vita, aminek eredményeként nem egy stadion épül, hanem végre lesz otthona az atlétikának. Korábban a csepeli és a ferencvárosi önkormányzat is támogatta a világbajnokság megtartását, az ehhez állított feltételeket pedig a magyar kormány már biztosította is reggeli határozatában – tette hozzá.

Kiemelte, a feltételeket megfogalmazók nyitott kapukat döngetnek, hiszen a kormányéval azonos elképzelésekkel álltak elő. Borbély Lénárd örömét fejezte ki, amiért a következő időszakban az atlétikai világbajnokság lehet az észak-csepeli fejlesztések mozgatórugója.

https://mandiner.hu/cikk/20191127_leszavazta_a_fovaros_del_budai_centrumkorhaz_megepiteset

Saját emberei szerint is elveszti a fiatalokat a Fidesz

Az önkormányzati választások után a kormánypárti lapokban elkezdték kongatni a vészharangokat: baj van a fiatalokkal, akik nem ismerik a 2010 előtti világot, és könnyen megvezethetőek a szexi köntösbe bújtatott neobolsevik szöveggel; ugyanakkor a Fidesszel is probléma van, mert egyre kevésbé találja a hangot ezzel a generációval, ezt pedig már a kutatások is egyértelműen megmutatják. A Fidesz szerint a párt az elmúlt években nagyon sokat tett a fiatalokért, nem csoda, hogy a 30 év alattiak között is ők a legnépszerűbbek.

Az október 13-i önkormányzati választás óta egymást érik az eredményt magyarázó narratívák a Fidesz környezetében. A teljesség igénye nélkül az elmúlt egy hónapban szóba került már a NER beszélő fejeitől és politikusaitól

·         a népi-urbánus ellentét újjáéledése;

·         a közvélemény-kutatók benézése;

·         a Borkai-faktor (aminek a létezése, bizonyíthatósága minimum kérdéses);

·         külföldi állampolgárok nyerték meg Budapestet az ellenzéknek;

·         rossz kampány, nem kellett volna alkalmatlanozni;

·         a Fidesz nem foglalkozik eleget a klímaváltozással, stb.

Az utóbbi időben egy további magyarázat is kezd kibontakozni a kormánypárti politikusok és megmondóemberek megszólalásaiból, ez pedig úgy szól, hogy baj van a fiatalokkal, de a Fidesszel is, mert a párt nem találja az utat a fiatalokhoz. 

 

Karácsony fiataljai = Kun Béla fiataljai

A kormánypárt egyik fő véleményvezére, Bayer Zsolt úgy látja, hogy „ez a fiatal generáció a nyugati világban a legszélsőségesebb, beteg, torz, deviáns, individualizmus híve, mint államszerveződés, és erre akar rápakolni egy ilyen neokommunista gazdasági modellt”.

https://index.hu/belfold/2019/11/27/fidesz_fiatalok_onkormanyzati_valasztasok_utan/

Hadházy borított: szt. tiszt volt a fideszes miniszter apja?

„Eszembe nem jutott volna elővenni az ’apák és fiúk (lányok)’ lemezt, ha maga Varga miniszter asszony nem kezdi el. Ez a kis írás csak arra szolgál, hogy figyelmeztesse: gondolkozzon, mielőtt tweeteni kezd!” – zárja rövid Facebook bejegyzését Hadházy Ákos. A független képviselőt a jelek szerint meglehetősen kiakasztotta, hogy egy olyan ember – Varga Judit igazságügyi miniszter – ment neki egy politikustársának – Dobrev Klárának –, akinek a háza bizony ég.

bejegyzés apropóját Varga Judit miniszter tweetje adja. Ebben a miniszter asszony a magyar Emmy-díjas siker kapcsán Dobrev Klárának próbált odavágni. Hadházy úgy fogalmaz, hogy Vargának („egyébként jogosan”) az Emmy-díjról az jut eszébe, hogy „a kommunista rendszer örökösei is nézzék meg a filmet és szálljanak magukba”. Ám ezt Dobrevnek címezve írta, s Hadházy ezt nehezményezte. Azt ugyanis, hogy „ezt egy olyan miniszter mondja, aki ugyanolyan ocsmány propaganda szöveget tol, mint a kommunisták és egy sok tekintetben hasonló hatalom egyik leghűbb kiszolgálója”.

S hogy miért? Ugyanis „más párhuzam is van közte és a ’kommunista rendszer örökösei’ között. Az Emlékpont által közzétett dokumentumok és a nyilvános cégadatbázis alapján ugyanis a miniszter édesapja is beazonosítható, mint a kommunista rendszer kiszolgálója: nem is csak egy kis ügynök, hanem ún. szigorúan titkos tiszt lehetett, az aktái szerint meglehetősen aktív és meggyőződéses – írja Hadházy, majd így folytatja: „a tévedés jogát persze fenntartom, ha van másik miskolci Varga László, akinek a lányát és az édesanyját ugyanúgy hívják, mint a sunyi kis III/II-es alhadnagy szállodaigazgató rokonait és ráadásul hasonlít is Varga Juditra, akkor a miniszter asszonytól elnézést kérek! Ha nincs, akkor viszont:

https://hirklikk.hu/kozelet/hadhazy-boritott-szt-tiszt-volt-a-fideszes-miniszter-apja/357362

Orbán: Indulat és gyűlölség nélkül, alázatosan és szelíden kell uralkodni

Kedden kezdődött a kormány által szervezett második keresztényüldözésről szóló konferencia Budapesten, ahol Orbán Viktor is felszólalt. A miniszterelnök beszédéről ebben a cikkben már beszámoltunk, azonban a kormányfő honlapjára felkerült a beszédének teljes szövege, amelyben részletesen idéz Szent István Imre herceghez írt intelmeiből

A szöveg Orbán szerint egy útmutatás, lelki és politikai iránytű, amelyet Szent István ezer éve írt a fiának, "mi, magyarok mégis úgy olvassuk, mint nekünk szóló személyes üzenetet" - kezdte Orbán, aki felolvasott néhány jótanácsot a szövegből. 

 

vésd az emlékezetedbe, hogy (...) indulat, dölyf és gyűlölség nélkül, békességben, lélekben alázatosan és szelíden kell uralkodnod, mivel minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség.

- mondta Orbán, aki hozzátette: "ebből dolgozik ma is a magyar kormány". 

 

https://index.hu/belfold/2019/11/26/orban_viktor_szent_istvan_imre_herceg

A kormány elfogadta Ferencváros és Csepel feltételeit az atlétikai vb-vel kapcsolatban

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a kormány áttekintette a csepeli és a ferencvárosi önkormányzatoknak a budapesti atlétikai világbajnokság megrendezésére és az érintett csepeli és ferencvárosi városrészek fejlesztésére, az új szabadidő- és sportparkra és a kapcsolódó közlekedési fejlesztésekre vonatkozó, képviselő-testületi határozatokba foglalt javaslatait – áll a közleményben.

A kabinet elfogadta Fürjes Balázs kormánybiztosnak a korábbi, Diákváros – Déli Városkapu és atlétikai központ fejlesztések tárgyában hozott határozatok végrehajtásáról szóló beszámolóját – tette hozzá a Miniszterelnökség.

A kormány megállapította, hogy a csepeli és a ferencvárosi önkormányzatok valamennyi javaslata egybeesik a korábbi döntésekben megfogalmazott kormányzati szándékokkal, így a testület az önkormányzati javaslatokat elfogadta és támogatólag megerősítette.

A határozatban a kormány végül kötelezte minisztereit, hogy maradéktalanul hajtsák végre a csepeli és a ferencvárosi önkormányzatok javaslatait.

https://index.hu/sport/atletika/2019/11/27/atletikai_vb_a_kormany_elfogadta_fovaros_es_a_ferencvaros_felteteleit/

 

Tényleg megduplázták a botrányos kispesti hangfelvételen „Miszter Negyven Százalék”-nak nevezett vagyonkezelő fizetését

Tegnap írtuk meg, hogy a kispesti képviselő-testületi ülésen Dódity Gabriella azt állította, megduplázták Kránitz „Krinyó” Krisztián, a kerületi Vagyongazdálkodó és Műszaki Szervezet (Vamüsz) igazgatójának fizetését. Kránitz neve akkor lett szélesebb körben ismert, miután a kiszivárgott, Lackner-féle hangfelvételen valaki azt mondta róla, „Miszter Negyven Százaléknak hívták, amikor az önkormányzatnál dolgoztam”.

Tegnap Dódity Facebook-oldalán azt írta, a fizetésemelésről egy névtelen levélből értesült. Az Index megkereste Gajda Péter szocialista polgármestert, aki az alábbi választ küldte a portálnak:

„Kránitz Krisztián igazgató úr fizetése, más önkormányzati vezetők fizetésével együtt, jegyző úrral egyeztetve és a vonatkozó jogszabályok betartása mellett megemelésre került az elmúlt hónapokban. Az emelések mellett azért döntöttünk korábban, mert a kispesti önkormányzat vezetői béreit régóta szerettük volna hosszú távra rendezni, mivel a többi kerületi önkormányzathoz képest jelentősen alacsonyabb bérezés mellett dolgoztak a kispesti vezető beosztású kollégák. Természetesen mindezek mellett az önkormányzatnál dolgozó köztisztviselők és közalkalmazottak bérét is igyekszünk saját erőnkből emelni”.

Ezentúl tehát Kránitz havi bruttó 1,1 millió forintot fog keresni. Ezek szerint pontosan az történt, amit a botrányos hangfelvételen megjósoltak, azon ugyanis elhangzik, hogy miután az MSZP elengedte Kránitz kezét, és kiszavazták az önkormányzati választás jelöltjei közül, azon kezdtek el gondolkozni a kispesti szocialisták, hogyan mentsék meg a korrupciógyanúba keveredett igazgatót

https://444.hu/2019/11/27/tenyleg-megduplaztak-a-botranyos-kispesti-hangfelvetelen-miszter-negyven-szazalek-nak-nevezett-vagyonkezelo-fizeteset

A rendőrök olyan hülyének tettették magukat, mint valami viccben, hogy eredménytelenül zárhassák le egy korrupciós ügy a nyomozását

25 millióért lapátoltak el egy futballpályányi területet, a rendőrség szerint nem lehet megállapítani a túlárazottságot

Kevés annyira vicces rendőrségi dokumentumot írtak a rendvédelem magyarországi történetében, mint a BRFK Korrupciós és Gazdaságvédelmi Főosztályának egyik friss, nyomozást megszüntető határozata, amit most fogok bemutatni.

A dolog humora akkor jön ki igazán, ha az ember ismeri az alapsztorit, amiben nyomoztak, az ugyanis már eleve az egyik legviccesebb leleplezett hazai korrupciós ügy. 

https://444.hu/2019/11/27/a-rendorok-olyan-hulyenek-tettettek-magukat-mint-valami-viccben-hogy-eredmenytelenul-zarhassak-le-egy-korrupcios-ugy-a-nyomozasat

Szigorítanák a tb-szabályokat: aki nem fizeti rendesen az egészségügyi szolgáltatási járulékát, elveszíti a térítésmentes orvosi ellátását

A parlament előtt lévő, a társadalombiztosítási ellátásokról szóló törvénytervezet szerint három havi tartozás (ez jelenleg 22500 forint) után érvénytelenítenék az adós taj-számát.

https://nepszava.hu/3058529_szigoritanak-a-tb-szabalyokat-aki-nem-fizeti-rendesen-az-egeszsegugyi-szolgaltatasi-jarulekat-elvesziti-a-teritesmentes-orvosi-ellatasat

Szijjártó Péter: Magyarország 2024-ben űrhajóst kíván küldeni az űrbe

A külgazdasági és külügyminiszter az MTI szerint hozzátette: "z űripar az egyik legfontosabb iparág lesz a jövőben. 

Magyarország számárára ez újabb fejlődési, kitörési lehetőség, fókuszában a második magyar űrhajós kiképzése és a Nemzetközi Űrállomásra történő felküldése szerepel, amelyet 2024-re reálisan megvalósíthatónak látunk az orosz Roszkoszmosz együttműködésben."

https://444.hu/2019/11/27/szijjarto-peter-magyarorszag-2024-ben-urhajost-kivan-kuldeni-az-urbe

Borkai ügyvédje az OTP Ingatlan adatfeldolgozójaként is dolgozik

A lemondott győri polgármester ügyvédje, a szexvideókon is szereplő, de nem szexelő Rákosfalvy Zoltán munkabírása kiemelkedő: nem csak az ország Borkai Zsoltot, a győri önkormányzatot, a győri egyetemet, a magyar államot, és a győri térség meghatározó gazdasági szereplőit képviselte, de az OTP Ingatlan Zrt. adatfeldolgozójaként is dolgozik, írja a Napi.hu. Emellett "szerződéseket szerkeszt és kapcsolódó jogi feladatokat is teljesít." Hogy ezért mennyit kap, nem tudni. 

https://444.hu/2019/11/27/borkai-ugyvedje-az-otp-ingatlan-adatfeldolgozojakent-is-dolgozik

Máté Gábor: Ezt az ügyet el is sumákolhattuk volna

Egy hete tudjuk, hogy Gothár Péter az a szerződéses munkatárs, akit a Katona József színház azonnali hatállyal kirúgott szexuális zaklatás miatt. A színház eddig egy szűkszavú közleményt adott ki, pedig kérdése mindenkinek van. Máté Gábor igazgató most válaszol. Interjú.

https://24.hu/kultura/2019/11/27/mate-gabor-gothar-peter-zaklatas-katona-interju/

Ki is volt Kocsis István, a Szuperkáder, akit most öt év börtönre ítéltek?

Ki az, aki évtizedeken át ilyen érinthetetlen tud lenni Magyarországon? 

Kocsis István, a Szuperkáder, a Teflonember, Csányi Sándor kedvence, a magyar oligarchavadászatok csillaga, aki most, amikor már mindenki azt hitte, hogy mindent meg fog úszni, jogerősen öt év börtönt kapott a Magyar Villamos Művek vezetőjeként elkövetett bűncselekmények miatt.

Életpálya:

https://444.hu/2019/11/26/ki-is-volt-kocsis-istvan-a-szuperkader-akit-most-ot-ev-bortonre-iteltek

Nem orvosból van kevés, hanem betegből sok, derült ki Kásler beszámolójából

Kunetz Zsombor

Amúgy minden oké, pl. az egész világ irigyli a magyar onkológiai ellátást.

agy nap volt a Parlamentben, hiszen mind a Kulturális bizottság, mind a Kórózs Lajos vezette Népjóléti bizottság előtt éves beszámolóra volt hivatalos Kásler Miklós, EMMI miniszter. 

Én utóbbira voltam hivatalos. 

https://rontgen.444.hu/2019/11/26/kasler-miklos-beszamolt-vitezul-megy-minden

Orbán bejáratott embereket hívott a kutatóhálózatok munkáját irányító testületbe

A Magyar Nemzethez "került" az az Orbán Viktor által jegyzet levél, ami megnevezi a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács 11 tagját. Ez a testület felügyeli majd a kormány kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét jövő évtől. Felállításáról akkor döntöttek, mikor elvették az MTA kutatóhálózatát. A lap szerint a tanácsot természetesen Palkovics László vezeti majd 

A miniszterelnök társelnöknek Günther Hermann Oettingert, az Európai Bizottság költségvetésért és emberi erőforrásokért felelős biztost kérte fel. Ismert: neki köszönhető, hogy Paks 2-re rábólintott Brüsszel. Csak eközben hatalmas botrány lett abból, hogy Mr. Oroszország, Klaus Mangold német lobbista magángépén járt Budapesten.

https://444.hu/2019/11/27/orban-bejaratott-embereket-hivott-a-kutatohalozatok-munkajat-iranyito-testuletbe

Orban engedélye kell Orbánnak - Keményen fellép Románia a magyar kormány erdélyi gazdaságfejlesztési nyomulása ellen

Veszélybe került Romániában a magyar kormány legnagyobb támogatási projektje, a Székelyföldi mezőgazdasági nagyberuházások elnevezésű pályázat.

„Kihasználom az alkalmat, Semjén kormányfőhelyettes úr jelenlétét Románia kormánya álláspontjának ismételt kifejezésére: a magyar kormány úgynevezett erdélyi gazdaságfejlesztési programjáról nem folytak előzetes, részletes tárgyalások a román kormánnyal, és nem képezi kétoldalú megállapodás tárgyát, ahogyan az természetes lenne. Ennek megfelelően ismét elmondjuk, hogy 

Románia nem adta beleegyezését ezeknek az intézkedéseknek a végrehajtására, ebből következően szorgalmazzuk, hogy a program csakis a román hatóságok közreműködésével valósuljon meg, átláthatóan és diszkriminációmentesen.

https://nepszava.hu/3058584_orban-engedelye-kell-orbannak-kemenyen-fellep-romania-a-magyar-kormany-erdelyi-gazdasagfejlesztesi-nyomulasa-ellen

Semjén Zsolt kiállt a gátra: egy magyar templomból sem lesz mecset

Bevásárlóközpont sem nyílik templom helyén, bár erre igény sincs. A miniszterelnök-helyettes szerint már az is keresztényüldözés lehet, ha egy iskolában nem viselhet keresztet a tanár.

Magyarországon nem lesz egyetlen templomból sem bevásárlóközpont, sem mecset - jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az üldözött keresztényekről szóló, kedden kezdődött nemzetközi konferencián.    Semjén Zsolt az MTI szerint hangsúlyozta: igyekeznek mindent megtenni, amit a keresztény civilizáció érdekében meg tudnak tenni, és igyekeznek minden segítséget megadni a keleti keresztény testvéreknek, akik a legnehezebb üldöztetést szenvedik el. A "keleti keresztény testvérek" egyébként a szíriai török offenzíva miatt is szenvednek: az határon benyomuló török erők arab milicista szövetségesei egy örmény keresztény templomot is szétvertek Tel Abyad városában -  de ezt a hadműveletet a keresztények védelmezőjeként ismert magyar kormány pont támogatta.

https://nepszava.hu/3058535_semjen-zsolt-kiallt-a-gatra-egy-magyar-templombol-sem-lesz-mecset

Néppárti esélyek: még pislákol a remény lángja

Surján László Magyar Nemzet

Hallgatom az Európai Néppárt zágrábi kongresszusán a felszólalásokat. A hangosítás, a felvezetések, a látvány: minden tökéletes. A beszédeket ugyan csak mérsékelt taps követi, ami némileg levon a lelkesítőnek szánt csillogás-villogás értékéből. De miért is lelkesedjenek a küldöttek? Nem hangzik el más, mint amit ezerszer hallottak korábban. Sőt – és ez a nagyobb baj – nem hangzik el más, mint amit egy baloldali pártkongresszuson is hallani lehet. Csak ott nem kék a háttér, hanem zöld vagy vörös. Zágrábban a legtöbbet hallott szó – kevés klímaváltozással vegyítve – a populista volt.

A populizmus mint korunk nagy veszélye. A populizmus, ami ellen össze kell zárnia minden demokratának. Voltaképp helyes mondatok, csak persze ehhez kellene egy világos meghatározás: kit tekinthetünk populistának. A definíció hiánya már korábban is gondokat okozott.

Érdemes-e együtt menetelni azokkal, akiknek a kezében van az iránytű, de 56 éve nem is tekintettek rá? A remény még pislákol. Az új vezetésnek módja is, oka is van arra, hogy Európa és a világ valós problémáival foglalkozzék. Ha ezt teszi, ha nemcsak a színpadképpel különbözteti meg magát a baloldaltól, akkor igen. Akkor a néppárt az lesz, aminek most képzeli magát: Európa vezető ereje. Amit szívből kívánok mindannyiunk javára.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/nepparti-eselyek-meg-pislakol-a-remeny-langja-7531091/

Besült Soros fegyvere

Kis Ferenc Magyar Nemzet

Mindent elárul Soros György demokráciafelfogásáról az a módszer, amivel meg akarta torpedózni, hogy a magyar uniós biztos kapja a bővítési és szomszédságpolitikai portfóliót az Európai Bizottságban. Emlékezhetünk még, milyen vad elszántsággal védték az ellenzéki pártok és a liberális média a milliárdost, amikor e lap hasábjain is számos cikkben bemutattuk Soros valódi arcát, részletesen, konkrét esetek feltárásával, tényekkel bizonyítottuk, hogy szervezeti hálózatával és lefizetett politikusok – köztük uniós vezetők – közbenjárásával avatkozik belpolitikai ügyekbe, és kormányok felett diszponálva kívánja alakítani az európai politikát. A spekuláns hívei, pontosabban támogatottjai írtak összeesküvés-elméletről, próbálták bagatellizálni a befolyását, emlékezhetünk még a „kormány minden sötét sarokban Sorost látja” típusú gúnyos megjegyzésekre. De még a kormánypárti szimpatizánsok körében is sokan túlzásnak érezték a „sorosozást”.

Most újabb konkrét, kézzelfogható bizonyítékát láthatjuk a gátlástalanságnak, a dollármilliárdoktól és ezen keresztül a saját hatalmától megrészegült ember meggyőződésének, hogy neki joga van a társadalmak életének átformálására. Soros György úgy gondolta, elég, ha odaszól Berlinbe, az egyik emberével üzen a német kancellárnak, vétózza meg a magyar biztosjelölt, Várhelyi Olivér kinevezését

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/besult-soros-fegyvere-7525238/

Fiatalok tüntettek az atlétikai világbajnokság megrendezéséért a Városházánál

origo

Több tucat fiatal sportoló tüntet az atlétikai világbajnokság megrendezése mellett a budapesti Városháza előtt szerda reggel. Ma dönthet ugyanis a Fővárosi Közgyűlés arról, támogatja-e a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezését. Közben a kormány elfogadta Csepel és Ferencváros javaslatait az atlétikai világbajnokság kapcsán, azok ugyanis megegyeznek a korábbi döntésekkel. Ez azt jelenti, hogy a kerületek legitim döntése miatt a kormánynak már nincs szüksége a fővárosi közgyűlés támogatására.

https://www.origo.hu/itthon/20191127-az-atletikaivilagbajnoksag-megrendezese-mellett-demonstraltak-a-varoshaza-elott.html

Megszavazták az új Európai Bizottságot, Várhelyi Olivér a bővítésért felelős biztos

MAGYAR NEMZET

Megszavazta az Európai Parlament az új, Ursula von der Leyen német politikus által vezetett Európai Bizottságot strasbourgi plenáris ülésén. Az új testületben a magyar jelölt, Várhelyi Olivér, Magyarország eddigi unió melletti állandó nagykövete kapta a kulcsfontosságú a szomszédságpolitikáért és a bővítését felelős biztosi tisztséget. Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki rádióbeszédében így jellemezte hazánk brüsszeli diadalmenetét: „Az elmúlt tíz év legnagyobb diplomáciai sikere, hogy Magyarország kapta meg a következő öt év legfontosabb pozícióját, a migrációt is érinti ez a portfólió, mivel a nyugat-balkáni útvonalon nagyon sok migráns van". A Soros György által pénzelt hazai és külföldi bevándorláspárti erők tehát egyértelműen kudarcot vallottak, mivel a hónapok óta tartó lobbizásuk ellenére sem sikerült megakadályozniuk, hogy egy magyar jelölt szerezhesse meg a szomszédságpolitikáért és a bővítését felelős portfóliót.

461 igen, 157 nem és 89 tartózkodás mellett az Európai Parlament a strasbourgi plenáris ülésén elfogadta az Ursula von der Leyen korábbi kereszténydemokrata párti (CDU) német honvédelmi miniszter által vezetett új Európai Bizottság felállását.

 

https://www.origo.hu/nagyvilag/20191127-megszavaztak-az-uj-ebt.html

Hidvéghi Balázs: A fiainkat fiúknak, a lányainkat pedig lányoknak fogjuk nevelni

ORIGO

Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő sokatmondó bejegyzést tett közzé Facebook-oldalán, melyben felhívja a figyelmet, milyen veszélybe kerülhetnek a gyerekek.

Ha nem vigyázunk, előírják, hogy az óvodában nem lehetnek lányos és fiús játékok - mondta a Fidesz EP-képviselője.

Az EP ma elfogadott egy határozatot a gyermekek jogairól szóló egyezmény 30 éves évfordulójának apropóján. Szomorú, hogy sikerült ebbe is beleszuszakolni a genderelméletet, a szöveg többek között „LMBTI-gyerekekről” beszél és arról, hogy milyen fontos a szexuális orientációval kapcsolatos oktatás az iskolákban. Ha nem vigyázunk, nemsokára azt is elő akarják majd írni, hogy az óvodában nem lehetnek fiús és lányos játékok, mert az sérti valakinek az érzékenységét. Az a helyzet, hogy ebben nem engedünk: a fiainkat fiúknak, a lányainkat pedig lányoknak fogjuk nevelni. Pont.

https://www.origo.hu/itthon/20191127-genderelmelet-az-europai-parlament-hatarozataban.html

Alföldi Róbert: „Be fog vadulni a NER”

 

Új világ köszönt-e a színházi szakmára Karácsony Gergely főpolgármesterré választásával, vagy marad minden a régiben? Erről is beszélgettünk a Hasnyálmirigynaplóból épp’ hangoskönyvet készítő művésszel, aki örül a választási eredményeknek, de úgy érzi, a NER be fog keményíteni

 

Magyar Narancs: „Másik világ jön: Európába, vissza!” – ezzel gratulált egy Facebook-posztban a választások éjszakáján Budapest új polgármesterének, Karácsony Gergelynek. Mit érzett az eredmények láttán?

Alföldi Róbert: Eufóriát éreztem. Reményt.

MN: Reményt mire?

AR: Hogy egy másféle út kezdődik.

MN: Mennyiben lenne másféle ez az út?

AR: Nagyon sok minden után vagyunk, sok mindent megtapasztaltak az emberek. Azt gondolom, hogy a választás eredménye ennek a tapasztalásnak az eredménye. Hogy ez már sok volt. Lehet azt mondani, hogy bizonyos botrányos történések bizonyos vidéki városokban erősen befolyásolták a végeredményt, de én ebben kevéssé hiszek. Jót röhögtem a Washington Post cikkén, amelyben rácsodálkoznak, miként választhatták újra a győri polgármestert a történtek fényében. Nem értették, hogyan történhetett.

 

https://magyarnarancs.hu/szinhaz2/megtortent-a-lehetetlen-123958

Már 791 000 000 000 forintot tolhatott a fociba az Orbán-kormány

 Székely Sarolta mfor.hu

Gyenge lábakon áll Gulyás Gergely indoklása, amivel a kormányzat focimániáját, valamint a sportba ölt milliárdok létjogosultságát próbálta megvédeni. A labdarúgásba irányított pénzeknek csak egy töredéke mehetett az utánpótlás-nevelésbe összesítésünk alapján.

https://mfor.hu/cikkek/makro/utanpotlas-koltesek.html

Tájékoztató jelleg

Engedjék meg, hogy ismertessem a totáldemokratikus oldal aktuális álláspontját több témában!

 

Kacsoh Dániel Magyar Hírlap

Hölgyeim és uraim! Pontosabban: emberek!

Engedjék meg, hogy ismertessem a totáldemokratikus oldal aktuális álláspontját több témában! Mi, akik valóban az építkezésben vagyunk érdekeltek, ahelyett, hogy álügyekkel traktálnánk a jónépet, szeretnénk először is tisztázni, mit nem akarunk megépíteni. Vagyis nem akarjuk, hogy a kormány megépítse helyettünk. Elvileg nem szeretnénk például a népszerű atlétikai világversenyt a lepusztult rozsdaövezetben kialakítandó hatalmas park közepére szánt csúcslétesítménybe engedni. Hacsak!

Hacsak nem ad a kormány ötvenmilliárdot egészségügyre. Tudjuk, már jön hétszázmilliárd, felújítják a szakrendelőket, és ha nem vétózzuk meg, még új szuperkórházat is kap a város, de valamit mondanunk kell, miután kiderült, hogy több CT-t sem követelhetünk, mert abból meg már van elég. Sőt több is.

Hogy mire kell pontosan az ötvenmilliárd? Csak nem gondolják, hogy erre nekünk kell tudni a választ? Egyrészt még meg sem tárgyaltuk, másrészt le kell tisztáznunk a megtárgyalás pontos menetét. Egyébként is, az még, hogy bemondok egy összeget, nem jelenti azt, hogy konkrét számítások vannak mögötte. Ez aligha elvárható ilyen rövid idő alatt egy olyan főpolgármestertől, aki viszont már kihirdette a klímavészhelyzetet, és kirakta a melegzászlót a hivatalra. Mit akarnak még? Én minden budapestit képviselnék, nem csak a matematikusokat meg a közgazdászokat!

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20191127-tajekoztato-jelleg

Százhúszezer forintért árulná el a szegedi egyetem, hogy fideszes kifizetőhelyként működik-e

Pénzt kér a Szegedi Tudományegyetem Szabó Bálinttól azokért az adatokért cserébe, amelyekből kiderülne, hogy valóban kormánypárti politikusokkal szerződtek-e. A szegedi képviselő a volt polgármesterjelölt cégével kötött szerződésről is kérdezett, de arra sem kapott választ, ezért pert indít.

Tavasszal derült ki, hogy a Szegedi Tudományegyetem havi 700 ezer forintos megbízási szerződést kötött Kobza Miklóssal, Orbán Viktor volt fotósával, kommunikációs szakemberrel, aki ezért cserébe vállalta, hogy támogatja az intézmény toborzó munkáját, és annak a nemzetközi népszerűsítésen is dolgozik.

https://hvg.hu/itthon/20191127_Szazhuszezer_forintert_arulja_el_a_szegedi_egyetem_hogy_fideszes_kifizetohelykent_mukodike

A Mátrai Erőműnél gyakorlatilag szennyvíz folyik a patakokban

A Mátrai Erőmű környéki vízszennyezés nyomába eredt hétfőn a hvg.hu stábja, ahol különös, az erdőn átvezető tömlőre bukkantunk. A Greenpeace azonban a környékbeli vízfolyások vizét is laboratóriumi vizsgálatnak vetette alá, amelyről szerdán kiderült, hogy a patakokban lényegében szennyvíz folyt.

 

Ki sem szálltunk az autóból a Mátrai Erőmű hűtőtornyának lábánál, amikor egy nyugdíjas házaspár viharzott oda hozzánk kis autójukkal.

- Önök a Greenpeace-től jöttek?

- Mi a hvg.hu-tól jöttünk.

- Még jobb. Kövessenek!

A mátraalji szőlők veszik körbe az erőmű monstrumát. Azok között haladunk egy keskeny bekötőúton egészen egy elhagyatott, romos pincéig. A házaspár férfi tagja izgatottan pattan ki az autóból, hogy végre megmutassa, amit szeretett volna.

https://hvg.hu/itthon/20191127_Eromu_riport_greenpeace

Besokalltak a kórházi beszállítók - levelet írtak Orbánnak

Október végére már 64 milliárd forinttal tartoztak beszállítóknak a kórházak, egyetlen hónap alatt 6 milliárddal nőtt a lejárt tartozások értéke, az adósság több mint kétharmadának már több mint két hónapja lejárt a fizetési határideje. A csőd árnyékába került beszállítókat képviselő szervezetek végső elkeseredésükben Orbán Viktorhoz fordultak - értesült a Napi.hu.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/orbannak-irtak-levelet-a-korhazi-beszallitok.695825.html

Szegényeket segítő alapítványt hoz létre Beer Miklós

Elsősorban szegény körülmények között élő embereket, például romákat, fogyatékosokat vagy rokkantakat próbálnak majd támogatni.

Alapítványt hoz létre Beer Miklós, amelynek az a célja, hogy minden rászoruló embert támogassanak a maga körülményei között.

Legújabb blogbejegyzésében a nyugalmazott váci megyés püspök úgy fogalmazott, hogy elsősorban a szegény körülmények között élő emberekre gondol, például romákra, fogyatékosokra, vagy rokkantakra

„ Hosszú a lista, de azt hiszem, mindenki ismer olyanokat, akiknek épp most van szükségük segítségre – tette hozzá, majd Ferenc pápát idézte, aki azt mondta, a fiatalok képesek arra, hogy jobbá tegyék ezt a világot.

https://hvg.hu/itthon/20190921_Szegenyeket_segito_alapitvanyt_hoz_letre_Beer_Miklos

Trócsányi: Orbán kiállt mellettem, amíg lehetett

A korábbi igazságügyi miniszter tisztességtelennek tartja, ahogy az Európai Parlament jogi bizottsága elkaszálta biztosi jelöltségét.

Kezdettől az volt a benyomásom, hogy biztosi jelöltségem problémát, gondot okozhat"

– mondta a Magyar Narancsnak adott interjúban Trócsányi László, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője, korábbi biztosjelölt és igazságügyi miniszter.

Trócsányi szerint különös dolgok történtek például az EP jogi bizottságában, a JURI-ban. "Első körben 8-8 arányban szavaztak a pénzügyi érdekeltségeimet bemutató dokumentumról, és azt a tájékoztatást kaptam, hogy csak az ügyvédi praxis szüneteltetéséről kell kiegészítő információt adnom. Azt gondoltam, az ügy le van zárva, mégis újranyitották a dossziémat. Amikor megkaptam a szót a bizottság előtt, az egyik hozzám kérdést intéző képviselőt annyira nem érdekelte, mit mondok, hogy bár nem értett franciául, nem is hallgatta a fordítást a válaszom alatt. 

A döntés előre megszületett"

– jelentette ki Trócsányi.

https://hvg.hu/itthon/20191127_trocsanyi_laszlo_biztosjelolt_orban_viktor_igazsagugyi_miniszter

Mátyás Győző: A kétség terhe

Ne már, hogy pont csőtörés! Jobbat nem tudtak kitalálni? Valami kicsit nívósabbat. Ja, hogy ennek az országnak jó ez is, nincs szükség ennél hihetőbb süketdumára. Lehet, de azért ez még a korábbi baromságnál is hervasztóbb, amikor az ment, hogy feltörték a kocsidat, és az életbevágóan fontos dokumentumokat meg ellopták. Mert ott tartod őket, a csomagtartóban. És ha mész a swingerklubba, akkor is ott vannak.

Figyeljetek, én különleges tanácsadó vagyok: a politikai outlook az én felelősségem. A vonzó imázs kialakítása. És ha csak ilyen nívójú figurákat tudunk magunk köré gyűjteni, azokkal nem fog menni. Ezek egyre jobban össze fogják trutymózni a mi mezünket.

Persze tudom, azt most még nem döntötték el ott fent, hogy ezt a faroklóbálos fazont akkor kitüntetjük, vagy ledobjuk a Taigetoszról. Mert ebben azért van dilemma. A Laca például a legutóbbi szpícsében már elmozdult abba az irányba, hogy ez csak kis erkölcsi botlás volt, ilyen ejnyebejnyés csíny. Ez nekem így nem elég, mondják meg, hogy milyenre szabjuk az anyagot. Mert ki tudom hozni ebből, hogy

az a jachtos buli valójában egy előremutató, progresszív oktatófilm volt.

https://168ora.hu/velemeny/matyas-gyozo-a-ketseg-terhe-177769

Pécsi polgármester: Vigye a kormány az adósságot!

Semmilyen gesztust nem tenne a fideszes országgyűlési képviselők felé Péterffy Attila, a Mindenki Pécsért Egyesület színeiben megválasztott polgármester. Hoppál Péterrel már beszélgetett, de VIP-helye – ellenben a csányoszrói templommal – nem lesz neki és másnak sem. A városvezető ezekről is beszélt a lapunknak adott interjúban. Kiderült az is, hogy a felhalmozott 23 milliárd forintos adósságot a kormány segítségével dolgozná le.

https://magyarhang.org/belfold/2019/11/23/pecsi-polgarmester-vigye-a-kormany-az-adossagot/

VISZONOZNÁ A SZÍVESSÉGET, ÉS KAMPÁNYOLNA A MOMENTUMNAK AZ EURÓPAI LIBERÁLISOK ROMÁN FRAKCIÓVEZETŐJE

Erről beszélt az Azonnalinak Dacian Cioloș, a Renew Europe frakcióvezetője: szerinte mindannyian európaiak vagyunk, így fontosabb lenne jobban megértenünk egymást, de Várhelyi Olivér függetlenségével kapcsolatban még vannak kételyei.

https://azonnali.hu/cikk/20191127_viszonozna-a-szivesseget-es-jonne-a-momentumnak-kampanyolni-az-europai-liberalisok-roman-frakciovezetoje

euronews

Nem kémügy az Ibiza-videó

Nem a szervezett bűnözés és nem is külföldi hírszerzés áll az "Ibiza-videóként" ismertté vált politikai botrány hátterében - közölte a bécsi ügyészség, amely májusban indított vizsgálatot az osztrák alkancellárt kompromittáló felvétel ügyében. A nyomozás most a lefoglalt adathordozók elemzésére koncentrál.

Heinz-Christian Strache, aki 14 évig volt az Osztrák Szabadságpárt elnöke, azért volt kénytelen visszavonulni tavasszal, mert nyilvánosságra került egy ibizai videófelvétel, amelyen az FPÖ frakcióvezetőjével együtt állami megrendeléseket ígért egy állítólagos orosz oligarcha állítólagos unokahúgának abban az esetben, ha a nő pénzzel és egy médiabirodalom megszervezésével támogatja a Szabadságpártot. Az ügybe belebukott az osztrák kormánykoalíció, de a kancellárt adó Osztrák Néppárt megerősödve került ki az előrehozott választásokból.

A feltételezés szerint a tettesek eurómilliókat akartak a felvételért, de hiába ajánlották fel többeknek, senkinek sem kellett.

https://hu.euronews.com/2019/11/26/nem-titkosszolgalatok-muve-az-ibiza-video

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.