2019, november 27 - 08:09 Sajtószemle

Gera Marina nyerte a legjobb színésznő díját a Nemzetközi Emmy gáláján

Szép magyar siker született a Nemzetközi Emmy-n, Gera Marina kapta a legjobb színésznő díját. Ezt a díjat az Emmy gálát szervező szervezet, a NATAS nemzetközi részlege, az IATAS ítéli oda 1973 óta minden évben a legjobb, az USA-n kívül született televíziós alkotások szereplőinek és alkotóinak.

https://444.hu/2019/11/26/gera-marina-nyerte-a-legjobb-szineszno-dijat-a-nemzetkozi-emmy-galajan

Újra ingyen látható online Gera Marina friss Emmy-díjas filmje, az Örök tél videó

1944 decemberében orosz katonák nőket gyűjtenek be egy dél-dunántúli kis faluban. Azt mondják, dolgozni viszik őket három hétre. Irén, a sváb fiatalasszony - akinek férje a fronton harcol - kislányát és szüleit hátrahagyva sorstársaival nekiindul az ismeretlennek. Bevagonírozzák őket és egy hosszú és keserves vonatút után a Donyec-medence egyik táborában találják magukat. A svábokat, mint háborús bűnösöket kezelik, és felelőssé teszik őket a német katonák által elkövetett borzalmakért. A táborban, a bányában embertelen körülmények vannak, keveset ér az emberi élet. A lelkileg és fizikailag is összetört Irén megtetszik, egy fogolytársának - a maga szabályai szerint túlélni igyekvő Rajmundnak - akinek az életét is köszönheti. A férfi és a nő között különös kapcsolat szövődik, melynek épp úgy szabályai vannak, mint a túlélésnek. Vajon sikerül-e hazajutniuk? Milyen áron élheti túl az ember a poklot? Beteljesülhet-e egy lágerben született szerelem, ha mindkettőjüket család várja otthon?
A Félvilág és A berni követ alkotóinak, Szász Attila rendezőnek és Köbli Norbert forgatókönyvírónak új filmje a 250 ezer Szovjetunióba deportált magyar állampolgárnak állít emléket, akik közül 100 ezren soha nem tértek haza.

https://mediaklikk.hu/video/orok-tel

Hazavágtuk az internetet, és most az internet hazavág bennünket

„MIÉRT ÉLSZ TE MAGYARORSZÁGON, TAKNYAVERT LÚDTALPAS SENKIHÁZI? MIÉRT NEM VERTE A FÉLESZŰ APÁD A PISZOÁRBA AZ ELŐZMÉNYEDET?

nincs még késő, elmehetsz innen, ha nem érzed jól magad, te is utálsz minket, mi is téged, minél messzebb, annál jobb!”

„MOCSKOS HERNYÓ VAGY!REMÉLEM A FAJTÁD RÖVID IDŐN BELÜL KIHAL!”

Ezek igazi, többek által lájkolt kommentek Miklósi Gábor, az Index újságírójának Facebook-oldaláról. Miklósi azzal vonta magára a közharagot, hogy november 15-én, a Puskás Aréna avatóján nem állt fel, miközben felvidéki magyar gyerekek énekelték a Nélküled című dalt. Ráadásul meg is írta az Indexre, hogy így tett, a kormányzati média pedig azonnal lecsapott: pillanatok alatt elárasztották a Facebookot a Miklósit szidó, hazugságokat is terjesztő (pl. hogy az újságíró kifejezetten a felvidéki gyerekeket gyalázta) posztok.

a hírek a közösségi médiában pillanatok alatt tömegekhez jutnak el, és azért terjednek ennyire gyorsan, mert az érzelmeinkre hatnak. Míg korábban ünnepeltük, hogy az internet egyre gyorsabbá teszi az életünket, és azt hittük, ezzel hatékonyabbá is válik majd a társadalmunk, ma már inkább a megfontoltságot és a nyugodtságot hiányoljuk a rendszerből, néha már-már rimánkodunk, hogy legalább egy kis lélegzetvételnyi időre torpanjon meg ez az állandó rohanás, időt szeretnénk, hogy végiggondolhassuk a dolgokat. Azonban nagyon úgy tűnik, elértük már azt a pontot, ahonnan nincs visszaút, sőt, mivel az életünk egyre nagyobb részét éljük az interneten és a közösségi médiában, nemhogy szűkülne a tér, amiben a közösségi média normái az irányadók, ezek a normák egyre inkább kiterjednek az életünk minden területére.

Semmit nem számít már egy állam mérete, a csoportviszály álhírek és gyűlölködő posztok szárnyán másodpercek alatt ér el New Yorkból Los Angelesbe, Perthből Sydneybe, Londonból Brüsszelen át Szófiába vagy Szentpétervárról Vlagyivosztokba. Az egész országokat viszálykodásba taszító, megosztó politikai vezetők fellépése pedig nemhogy gyakorivá vált, de minden pillanatban több ilyen politikus és híresség próbálja túlharsogni egymást.

A helyzet odáig fajult, hogy 2018 októberében az amerikai The Atlantic magazin egyik cikke már találóan azt írta: Amerika James Madison legrosszabb rémálmát éli.

https://tldr.444.hu/2019/11/26/hazavagtuk-az-internetet-es-most-az-internet-hazavag-bennunket

A FIDESZNÉL PATTOG A LABDA A NÉPPÁRTI TAGSÁG ÜGYÉBEN – MANFRED WEBER AZ AZONNALINAK

Az EPP frakcióvezetője szerint pártcsaládja kész a párbeszédre a Fidesszel, az pedig ha akarja, még mindig tisztázhatja magát, habár a CEU ügyében még mindig nem kaptak világos válaszokat.

Budapestnél pattog a labda, a Fidesznek pedig még van lehetősége arra, hogy tisztázza magát, és végül bennmaradhasson az Európai Néppártban – erről beszélt az Azonnalinak kedden az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésekor Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője.

Azért voltunk különösen kíváncsiak Weber kommentjeire a Fidesszel kapcsolatban, mert már az EPP múlt heti, zágrábi kongresszusán is sok szó esett a magyar kormánypárt helyzetéről: Donald Tusk, a pártcsalád új elnöke egyértelműen üzent a pártnak azzal, mikor azt mondta, hogy a rend és biztonság nem zárják ki a polgári szabadságjogok, a jogállamiság, a közéleti tisztesség biztosítását, 

 aki pedig ezt képtelen elfogadni, „az de facto kizárja magát a családunkból”.

Persze Tusk ragaszkodott hozzá, hogy kijelentése nem közvetlenül a Fidesznek, hanem úgy általában az összes EPP-tagpártnak szólt. Mindenesetre az Azonnalinak Zágrábban több magasrangú néppárti tisztségviselő is beszélt arról névtelenül, hogy a Fidesz teljesen elszigetelte magát a pártcsaládban, befolyása a nullával egyenlő, és ha Orbánék el is mentek volna a zágrábi kongresszusra, akkor is legfeljebb a sarokban ücsörögtek volna.

https://azonnali.hu/cikk/20191126_manfred-weber-az-azonnalinak-a-neppart-ugyben-a-fidesznel-pattog-a-labda

Orbán: Egy rejtélyes erő lezárja az európai politikusok száját

Második alkalommal rendeztek Budapesten keresztényüldözésről és üldözött keresztényekről szóló nemzetközi konferenciát. 

Orbán Viktor azzal kezdte nyitóbeszédét, hogy a magyar törzsek zöme 1100 évvel ezelőtt jött a Kárpát-medencébe, nem mi voltunk az elsők, korábban jöttek mások is, de ők eltűntek. Fajtaidegenek és kultúridegenek vagyunk a környéken, tanaink, irodalmunk, táncaink csak ránk jellemzőek – mondta Orbán, aki szerint katonai erényeink nem lettek volna eredendőek a magyarság megmaradására, a kereszténység felvétele a kulcsmomentum. 

A magyar nép és a magyar kormány hisz abban, hogy a kereszténység segíthet a népek megtartásában. Az első magyar király könyvéről azt mondta a miniszterelnök, hogy meg kell fogadni a benne foglaltakat, le kell horgonyozni mellette. Ez a könyv a mai magyar politika kézikönyve is, eszerint indulat és dölyfösség nélkül kell kormányozni; ehhez tartja magát a kormány is – jelentette ki Orbán. 

Kijelentette: a keresztények üldözése Európában, Afrikában és a Közel-Keleten nem választható el egymástól, majd felsorolta, az elmúlt időszakban hány keresztényt öltek meg a világon a vallása miatt. 

 

https://index.hu/belfold/2019/11/26/orban_viktor_keresztenyuldozes_konferencia/

Stefano Bottoni: A Fidesz mára egy átnevelőtábor lett

Az apai ágon olasz, anyai ágon magyar Stefano Bottoni könyvet írt Orbán Viktorról, „Orbán. Egy despota Európában” címmel. A történész szerint zsarnoki, ahogyan a NER kezeli a hatalmat, a társadalmat, és ahogyan elfoglalja az életteret. De a rendszer szerinte nem forradalommal fog véget érni, egyszerűen csak összeomlik. „Ez a rendszer a valóságba remeghet bele csak.” Ez a beszélgetésünk sava és borsa, a teljes interjú a hvg360-on lesz elérhető, kedden délelőtt fél 10-kor.

hvg.hu: Mi visz rá valakit történészként arra, hogy könyvet írjon egy regnáló miniszterelnökről?

Stefano Bottoni: Orbán Viktor szerintem már most történelmi személyiség. Nem kell túl nagy jövőbelátó képesség ahhoz, hogy belássuk, a jövő történelemkönyvében sokat fognak írni róla.

hvg.hu: Mit?

S. B.: Azt még nem tudjuk pontosan, de az biztos, hogy valamiféle rendszeralapítóként emlékeznek róla. Ami Magyarországban történt az elmúlt 10-15 évben, az nem normális ügymenet abból a szempontból, hogy itt nemzetközi mércével is rendkívüli dolgok mentek végbe.

https://hvg.hu/itthon/20191126_Stefano_Bottoni_A_predator_allam_rosszabb_mint_a_nyilt_diktatura?fbclid=

Sajtóklub: Kocsis-Cake Olivio a bizonyíték arra, hogy aki megtanul magyarul, még nem lesz magyar

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd politikusa a Political Capital konferenciáján azt mondta:

„Én még tavaly feltettem egy kérdést a miniszterelnök-helyettes úrhoz, Semjén úrhoz, hogy mi lesz, hogyan fogunk megemlékezni a 100 éves évfordulóról. Elég lerázós választ kaptam, gyakorlatilag azt mondta, hogy majd mi megoldjuk. Ez az a nem szerencsés hozzáállás, ahogy ezt a kérdést nem szabad megközelíteni. Itt már azt kellett volna eleve, hogy le kellett volna ültetni a parlamenti és ellenzéki pártokat és közösen kitalálni azt, hogy lesz. Már csak azért is, mert hallhattuk Egry Gábortól, hogy ebből komoly konfliktusok származhatnak majd a környező országokkal is.

nagyon rossz irányba haladunk és nem látom, hogy mi lesz a vége. Már csak ezért is, mert ennek a megemlékezésnek elemének kellene lenni, hogy valahogy a szomszédos országokat is bevonjuk. Nyilván nagyon nehéz, hiszen románoknál, horvátoknál, ami nálunk gyász nap, az náluk ünnepnap. Ebből a szempontból nehéz ezt összehozni, de ezt a kihívást kell teljesíteni.”

A Hír Tv Sajtóklub című műsorában ezen is felháborodott Huth Gergely, a Pesti Srácok, Bencsik András, a Demokrata és Gajdics Ottó, a Karc FM vezetője, illetve Bayer Zsolt.

Huth Gergely szerint „itt a bizonyíték arra, hogy aki megtanul magyarul, még nem lesz magyar”.Bayer Zsolt – aki végig azzal viccelődött, hogy a Cake nevet úgy ejtette, mint az angol sütemény szót – azt mondta, a politikus ötlete kb. olyan, mint amikor egy mesében „a rókával egyeztetnének a nyúlgyerekek abból az alkalomból, hogy a mamájukat elfogyasztották”.

„Soros Györgyék őt küldték a nyakunkra” – mondta Huth, aki szerint az Orbán-kormány tette az elmúlt 100 évben a legtöbbet azért, hogy megszűnjön a Közép-Európára jellemző örök szembenállás, Orbánék normális kapcsolatot alakítottak ki a környező államokkal. „De Trianont azt hadd ünnepeljük már meg magunkban, és hadd fájjon nekünk úgy, ahogy az fáj” – mondta Huth, aki szerint „a gábor-cigánynak Székelyföldön nem kell elmagyarázni, hogy miről szól Trianon, de Cake Oliviónak el kell magyarázni”.

https://444.hu/2019/11/26/sajtoklub-kocsis-cake-olivio-a-bizonyitek-arra-hogy-aki-megtanul-magyarul-meg-nem-lesz-magyar

Kocsis-Cake Olivio: Ez mindennek az alja, nem Bayerék mondják meg, hogy ki a magyar

A Pázmány Péter Tudományegyetemre járt történelem szakra, a Nélküledet szép dalnak tartja, amit szeret hallgatni, és egyetért a kormány Ukrajnával kapcsolatos kemény fellépésével a kormánysajtó által napok óta valótlanságokkal támadott Párbeszéd-politikus. Szerinte a szélsőjobb sajtó mára egybeolvadt a nagy kormánypárti médiumokkal. A Párbeszéd a Médiatanácshoz fordul.

"A Pázmány Péter Tudományegyetem történelem szakán végeztem, nem mondhatom, hogy a balliberális narratívát hallgattam"

– mondja Kocsis-Cake Olivio Párbeszéd-politikus a hvg.hu-nak arra, hogy a HírTV Sajtóklub című műsorában perceken át gyalázták azért, amit Trianonról és annak centenáriumi megemlékezéséről mondott – pontosabban amit neki tulajdonítottak.

https://hvg.hu/itthon/20191126_KocsisCake_Olivio_Nem_Bayerek_mondjak_meg_ki_a_magyar

A Fidesz tartózkodásával szavaztak Strasbourgban a veszélyeztetett gyerekek védelméről

Nagyobb védelemre van szükségük a migráns és a fogyatékossággal élő gyerekeknek, a bebörtönzött vagy LGBTI-szülők, illetve az elfogott terroristák gyermekeinek – többek között ezt tartalmazza az Európai Parlament állásfoglalása. A fideszes EP-képviselők nem támogatták az előterjesztést, valamennyien tartózkodtak.

 

https://index.hu/kulfold/eurologus/2019/11/26/nagyobb_vedelmet_a_veszelyeztetett_gyerekeknek/

 

Veszprémben már egy 12 ágyas intenzív osztály fenntartásához sincs elég orvos

A "továbbra is fennálló szakemberhiány" miatt az intenzív ágyak harmadán nem fogadhatott betegeket a hétvégén a veszpérmi Csolnoky Ferenc Kórház. A saját traumatológiáján, sebészetén és stroke centrumán túl még a balatonfüredi szívkórház betegeit is ellátó intenzív osztályon amúgy összesen 12 ágy van, vagyis a kórházban már ahhoz sincs elég orvos, hogy egy ilyen kis osztályt zavartalanul működtethessenek.

https://444.hu/2019/11/26/veszpremben-mar-egy-12-agyas-intenziv-osztaly-fenntartasahoz-sincs-eleg-orvos

A belügynek is dolgozott Rákosfalvy Zoltán, Borkai ügyvéd barátja

A győri önkormányzat és a győri Széchenyi István Egyetem mellett a belügyminisztérium felügyelete alá tartozó cégek, a győri székhelyű Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, és a szombathelyi székhelyű Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság is megbízta jogi feladatokkal Rákosfalvy Zoltánt. Rákosfalvy neve októberben vált országosan ismertté, mert ő is szereplője volt azoknak a pornográf felvételeknek, melyeken Borkai Zsolt, Győr nemrég lemondani kényszerült polgármestere is látható volt.

https://444.hu/2019/11/26/a-belugynek-is-dolgozott-rakosfalvy-zoltan-borkai-ugyved-baratja

Megszüntetik a karokat a Corvinuson, intézetek lesznek helyettük

Az alapítványi egyetem új szervezeti modellre áll át. Az oktatók egy része úgy érzi: egy vállalat alkalmazottai lettek.

https://index.hu/belfold/2019/11/26/budapesti_corvinus_egyetem_karok_szenatus_atalakitas/

 

Kerületeken átívelő Fidesz-MSZP összjáték rajzolódik ki a kispesti korrupciós botrány szálaiból

Gyanús közbeszerzések mutatnak kapcsolatot a baloldali Kispest és az akkor még fideszes vezetésű Józsefváros között. Az ügyben feltűnő cégek egy része a ferencvárosi fideszes parkolási biznisz egyik kulcsfigurájához kötődik.

 

·         A kormánypárti sajtóban október elején bemutatott felvételen az MSZP-ből azóta kizárt, de körzetében újraválasztott Lackner Csaba kispesti önkormányzati képviselő – kezében egy zacskó fehér port lóbálva – korrupciós ügyekről beszélt.

·         Lackner a többi közt azzal hencegett, hogy több százmillió forintok vándorolnak magánzsebekbe Kispesten önkormányzati vezetők tudtával. A történtek ellenére ismét egyéni mandátumot szerző baloldali politikus több pénzügyi trükköt is megemlített, köztük gyanús közbeszerzéseket.

·         A kispesti közbeszerzéseken taroló cégről a Magyar Nemzet bemutatta, hogy Somogyi Lászlóné helyi MSZP-s önkormányzati képviselő üzletember férjéhez köthető, a társaság több százmilliós értékben nyert el tendereket.

·         Ám nem csupán a – hivatalosan nyílt, valójában meghívásos – közbeszerzések kispesti nyertese érdekes, az eljárások vesztesei is figyelemre méltóak.

·         A Kispesten a vesztes szerepét eljátszó társaságok a közelmúltig kormánypárti vezetésű Józsefváros egyes közbeszerzésein nyertek, ahol többször éppen a kispesti nyertesre osztották a vesztes szerepét.

·         A tenderekre meghívott gazdasági társaságok közül több pedig Borsi Imréhez, a ferencvárosi fideszes parkolási botrány egyik kulcsfigurájához kötődik.

·          

https://24.hu/kozelet/2019/11/26/kispest-jozsefvaros-lackner-csaba-kocsis-mate-fidesz-mszp-korrupcio-parkolas-ferencvaros/

 

Gulyás szerint eldőlt, hogy megrendezhető az atlétikai vb

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter azt közölte az MTI-vel, a kormány úgy tekinti, hogy a csepeli és a ferencvárosi kerületi önkormányzat döntésével eldőlt: a 2023-as atlétikai világbajnokság Budapesten megrendezhető. De hozzátette, hogy természetesen várják a Fővárosi Közgyűlés állásfoglalását is, és áttekintik, milyen javaslatokkal él a fővárosi testület. 

Gulyás a csepeli önkormányzat korábbi és a ferencvárosi képviselő-testület hétfői döntésére reagálva azt mondta: a kormány üdvözli, hogy Csepel után Ferencváros képviselő-testülete is támogatja a 2023-as atlétikai világbajnokság budapesti megrendezését, és a két önkormányzat egyirányú állásfoglalása biztosítja a szükséges támogatást, amely feltétlenül szükséges az atlétikai világbajnokság megrendezéséhez. 

 

Hétfőn Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatóján elmondta, hogy támogatja az atlétikai vb-t, ha öt pontját teljesíti a kormány. A következők a feltételei: 

https://index.hu/sport/atletika/2019/11/26/gulyas_szerint_eldolt_hogy_megrendezheto_az_atletikai_vb/

DGAP: Soros György nem akart Várhelyi Olivér ellen lobbizni Merkelnél

A külpolitikai tanácsadó intézet a Magyar Nemzet hétfői cikkére reagált, amelyben a lap megbízhatónak nevezett nemzetbiztonsági forrásokra hivatkozva azt állította: Soros György novemberben telefonon hívta fel Daniela Schwarzert, és azt akarta elérni nála, hogy Schwarzer Angela Merkelnél akadályozza meg, hogy a magyar jelölt, Várhelyi Olivér kapja meg az EU-bővítési biztosi posztot a Bizottságban. A lap szerint Soros azt mondta: az egész unió hitelességére rossz fényt vetne, ha a magyar kormány delegálna tisztviselőt a kérdéses posztra, miután Orbán Viktor túl közel került Oroszországhoz és Törökországhoz.

Schwarzer azonban azt mondta Soros Györgynek, hogy "a dolgok nem így működnek". Ugyan tudna beszélni Angela Merkellel, de akkor sem adhat neki ilyen tanácsot, így végül nem teljesítette Soros

 

https://index.hu/kulfold/2019/11/26/soros_gyorgy_angela_merkel_daniela_schwarzer_varhelyi_oliver_nemet_kulpolitikai_tarsasag/

Éjféli zár egyelőre nem lesz a bulinegyedben, de szigorodik a rendszer

A hetedik kerületi képviselő-testület november 25-én egy rendkívüli ülésen a bulinegyed sorsáról is döntött. Nem lesz januárban éjféli zár, de egy objektív kritériumrendszert dolgoznak ki, hogyan változzon a nyitva tartás a jövőben.

https://24.hu/kultura/2019/11/25/bulinegyed-hetedik-kerulet-erzsebetvaros/

Rendezett visszavonulás

Novák Miklós MAGYAR NEMZET

Minden szereplő győztes lehet – jelentette ki Karácsony Gergely tegnapi sajtótájékoztatóján, amelynek a 2023-as atlétikai világbajnokság tervezett helyszíne volt a központi témája. Szó sincs már stadionstopról, ultimátumról, Budapest-törvényről.

Karácsony Gergely tegnap megkezdte a rendezett visszavonulást a csatatérről a kompromisszumok mezejére. Pontosan felmérte, túl nagy kockázattal járna a végletekig kiélezni az atlétikai vb sorsát. Túl sokan álltak mellé, s jobban belegondolva, a Duna-part érintett szakaszának rehabilitációja zöldprogramként is értelmezhető. Kötelet húzni lehet máshol is, ahhoz nem kell atlétikai stadion.

A ferencvárosi – de nem fradista – polgármester asszony pedig megteszi szurkolónak. A lelátóról tét nélkül olykor ő is bekiabálhat.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/rendezett-visszavonulas-7528586/

Alapjogokért Központ: Irányadó a magyar kormány álláspontja az EU-ban

MTI MAGYAR NEMZET

Az Alapjogokért Központ vezető elemzője irányadónak nevezte a magyar kormány álláspontját bizonyos európai uniós kérdésekben, miután Várhelyi Olivér a bővítési és szomszédságpolitikai biztosi pozíciót kapta.

Pócza István kedden az M1 aktuális csatornán azt mondta, Magyarország álláspontja az Európai Unió bővítéséről az, hogy a Balkánt nem szabad elhanyagolni és átengedni más külső országoknak, például Oroszországnak vagy Törökországnak. Ezt figyelembe véve a biztosi pozíció azt igazolja, hogy a magyar kormányt nem lehet figyelmen kívül hagyni az európai döntéshozatalban – vélekedett.

Hozzátette: a magyar biztos ezzel a portfólióval sokkal nagyobb befolyással rendelkezik, mint a korábbi – adópolitikáért, kulturális kérdésekért, szociális kérdésekért felelős – biztosok.

https://magyarnemzet.hu/belfold/alapjogokert-kozpont-iranyado-a-magyar-kormany-allaspontja-az-eu-ban-7530053/

 

Amnesztia a burkának

Löffler Tibor MAGYAR NEMZET     

Alig néhány héttel Recep Tayyip Erdoğan török elnök magyarországi látogatása után megállapítható, hogy amilyen hirtelen szökött szárba a semmiből az antiimperialista szolidaritás a kurdokkal, olyan gyorsan el is vesztette politikai jelentőségét az ellenzék számára. A morális körítésként tálalt álfeminista politikai esztétika részletei azonban megfontolandó tanulsággal szolgálnak a jövőt illetően.

A Válaszonline olyan cikkben állt ki a kurdok mellett (Elárult nők: megtagadtuk a kurd hősöket, akik életüket adták az Iszlám Állam ellen), amelyben a szerző a Kurd Önvédelmi Erők nevű fegyveres milícia női tagozatának (Női Védelmi Egységek) többnyire csinos, fiatal tagjairól készült fotókkal érzékenyítette az olvasókat. A radikális baloldali női milícia Orbán Viktor ellen felhasználható törökellenessége hatással volt a sajtóversenyre. Az Index unikális haditudósítással rukkolt elő a Török lány esett el a szíriai török invázióban című cikkben: a török lány a kurdok oldalán harcolt az észak-szíriai fronton a Forradalmi Kommünárok Pártjának (DKP) katonájaként. Egy fotón a fiatal, csinos milicista fegyverrel a kezében pózol a DKP sarló-kalapácsos vörös zászlaja előtt. A marxista–leninista párt kifejezetten szélsőbalos-terrorista jellege érdektelen lehetett a szerkesztőnek, csakhogy ilyen alapon a Vörös Hadsereg Frakció nevű, egykori német terrorszervezetnek is jár a csodálat. Ulrike Meinhof és Brigitte ­Mohnhaupt gyermeki bája az Eurovíziós dalfesztivál volt győztesének, France Gallnak a kisugárzásával vetekedett, Gudrun Ensslin pedig megállta volna helyét egy Sztárban sztár műsorban egy akkori filmcsillag, Monica Vitti hasonmásaként.

A Női Védelmi Egységek annyiban más, hogy kifejezetten feministák. De ez is csak az Orbán-ellenesség miatt lett felkapott

https://magyarnemzet.hu/velemeny/amnesztia-a-burkanak-7482767/

 

Az „ördög ügyvédje” is a zsarolók között lehetett

EDDIG NÉGY SZEMÉLYT GYANÚSÍT A RENDŐRSÉG A BORKAI-BOTRÁNYBAN

Szemán László János MAGYAR NEMZET     

A Borkai-botrány miatt indult nyomozások során eddig csak a zsarolási ügyben van gyanúsított, Póczik József, F. Gábor, valamint az a két magyar prostituált, akik az adriai hajózáson szolgáltattak. Az hírlapi kacsának bizonyult, hogy a jachton szintén ott lévő Szabó Ervin nagyvállalkozót is meggyanúsították volna bűncselekmény elkövetésével.

Csak hírlapi kacsa a médiában végigsöpört hír, miszerint házkutatást tartottak és bűncselekmény elkövetésével gyanúsították meg a Borkai-féle szexjachtos turné egyik szereplőjét, Szabó Ervin győri étteremtulajdonost, írta meg a Privátkopó című bűnügyi portál. A Magyar Hang nyomán számolt be arról a sajtó, hogy házkutatást tartottak és meggyanúsították az állítólag Borkai Zsolt polgármesteri működésével összefüggésben, hűtlen kezelés gyanújával indult bűnügyben Győr vendéglátós nagyvállalkozóját, Szabó Ervint, valamint a Kultúrmérnök Kft. tulajdonosát, Neumann Zoltánt. A bűnügyi portál első kézből szerzett információját megerősítették a Magyar Nemzetnek hatósági forrásból. Egyben felhívták a figyelmet arra, hogy a Borkai-féle szexvideóval kirobbantott botrány nyomozásában mindössze négy gyanúsított szerepel eddig.

A zsarolási ügyben gyanúsították meg a Demokratikus Koalíció volt önkormányzati képviselőjelöltjét, Póczik Józsefet, ifj. F. Gábort, aki az eddigi adatok szerint a prostituáltakat szervezte Borkaiéknak, és megállapodott az egyikükkel, hogy rejtett technikával felveszi az orgiát. F. Gábor állítólag Póczik élettársának a fia. A két prostituált ugyancsak gyanúsítottja az ügynek. 

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/az-ordog-ugyvedje-is-a-zsarolok-kozott-lehetett-7527479/

 

Kamuzott a Magyar Nemzet, nincs külön nyomozás az „Ördög ügyvédje” ellen

Már a nyomozók célkeresztjében van az „ördög ügyvédje” – állította szombati cikkében a kormányközeli Magyar Nemzet. A lap hatósági forrásokra hivatkozva közölte, hogy a Borkai Zsolt elleni lejárató akciók miatt hamarosan újabb gyanúsítások várhatóak.

24.hu a cikk állításai alapján megkereste az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát, hogy valóban keresik-e, ki vagy kik írták a győri polgármester adriai orgiájáról készült videót nyilvánosságra hozó „Az ördög ügyvédje” blogot. Az ORFK-hoz eljuttatott kérdésünk így hangzott:

A hétvégén a Magyar Nemzet hatósági forrásokra hivatkozva azt írta, hogy hamis vád és nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt külön nyomozás folyik az „ördög ügyvédje” ellen. Kérdésünk az, valóban van-e külön nyomozás a fenti jogcímeken a blog szerzője, vagy szerzői ellen?

 

Az ORFK kedden egymondatos választ küldött:

Az Ön által említett ügyben a rendőrségen nincs folyamatban nyomozás.

https://24.hu/belfold/2019/11/26/ordog-ugyvedje-borkai-zsolt-rendorseg/

 

Levelet írt Gothár Péter szexuális zaklatási botránya miatt a Katona és a Színművészeti vezetőinek a kulturális államtitkár

origo

A magyar kormány kultúráért felelős államtitkára, Fekete Péter levelet írt a Katona József Színház ügyvezető igazgatójának, Máté Gábornak és a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektor-helyettesének, Upor Lászlónak - értesült az Origo. Fekete Péter, úgy tudjuk, arra kíváncsi, hogy mi történt pontosan, és milyen intézkedéseket tett, és hogyan kezeli az ügyet a színház és a Színművészeti Egyetem. Ahogy azt korábban többször megírtuk: a két intézmény eddig mindent megtett azért, hogy mentse Gothár Pétert, és eltussolja az ügyet. A Katona József Színház meg sem akarta nevezni a szexuális zaklatót, sőt, titoktartásra kötelezte a színészeket, köztük az áldozatokat is. A Színművészeti Egyetem pedig egy álvizsgálatot indított. 

Az Origo értesülései szerint Fekete Péter, a magyar kormány kultúráért felelős államtitkára levelet írt a Katona József Színház ügyvezető igazgatójának, Máté Gábornak, és a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektor-helyettesének, Upor Lászlónak. Fekete Péter levelében tájékoztatást kért Gothár Péter rendező szexuális zaklatási botrányáról, pontosabban az ügyben a Katona és a Színművészeti által megtett konkrét intézkedésekről. Úgy tudjuk, hogy az államtitkár arra is kíváncsi, hogy a színház és az egyetem hogy kezeli ezt az ügyet

https://www.origo.hu/itthon/20191125-gothat-botranya-kapcsan-levelet-irt-fekete-a-katonanak-es-a-szinmuveszetinek.html

Gothár Péter szünetelteti oktatói tevékenységét a Színművészetin

Amíg az etikai vizsgálat le nem zárul, biztos nem tanít az egyetemen.

 A hvg.hu írta meg, hogy Upor László, az SZFE rektorhelyettese levélben tájékoztatta Fekete Péter államtitkárt a vizsgálat állásáról. Ebből kiderül, hogy az Etikai Bizottság intézkedési tervéve összhangban az egyetem pszichológusa ezekben a napokban egyesével meghallgatja Gothár Péter jelenlegi hallgatóit, a beszélgetés eredményéről pedig anonim írásos összefoglalót készít. Gothár előző osztályától is azt kérik, hogy álljanak rendelkezésre hasonló beszélgetésre.

Emellett külső megfigyelőt kértek a vizsgálathoz az Egyetem fenntartó minisztériumától, illetve a Magyar Művészeti Akadémiától is. Az Etikai Bizottság ajánlását tiszteletben tartva Gothár Péter a vizsgálat lezárultáig szünetelteti oktatói tevékenységét a Színház- és Filmművészeti Egyetemen – írja a lap.

https://24.hu/kultura/2019/11/26/gothar-peter-zaklatasi-botrany-szinmuveszeti-vizsgalat/

Orbán Viktor veje az ingatlanpiac Mészáros Lőrince

Csabai Károly mfor.hu

Az Appeninn-ügyletet követően vált végleg bizonyossá, hogy a Mészáros Lőrinc-féle Opus Global helyett az ingatlanfejlesztési bizniszben a Tiborcz István több mint 75 százalékos befolyása alatt álló BDPST Zrt. lesz a bizalmi kéz. 

Mészáros Lőrinc vagyonából hány milliárd Orbán Viktoré? – ezt tudakolta magánál a miniszterelnöknél minap a parlamentben Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője, amit még megtoldott azzal, „vállalná-e a kormányfő, hogy e kérdésre hazugságvizsgálóra kötve is válaszol?”

akab csak azt a kérdést tette fel, ami – ahogy mondani szokták – a fél országot foglalkoztatja immár nyolc éve, vagyis amióta Mészáros Lőrinc szinte a semmiből berobbant a köztudatba: Mészáros Orbán megbízásából, az ő strómanjaként vásárolt, s lett 467 milliárd forintos vagyonával mára Magyarország leggazdagabb embere? Ami – továbbfejtve a gondolatmenetet – valójában a miniszterelnök vagyona, amit ő most még értelemszerűen nem tehet ki az asztalra, de ha fordul a politikai csillagállás, és a Fidesz (és Orbán) ellenzékbe szorul, akkor azt Mészáros rövid időn belül átteheti Orbánhoz.

A jövő már elkezdődött

Indokolatlan azonban jövő időről beszélni, hiszen úgy tűnik, ez a vagyonátcsoportosítási folyamat már elkezdődött. Persze nem közvetlenül, hiszen a kormányfő még a hivatalában van, s legalább 2022 tavaszáig, a következő országgyűlési választásokig még bizonyosan ott is marad. Ezért van szükség most közvetett megoldásra, vagyis beiktatni olyan személy(eke)t, aki(k) talán még Mészárosnál is közelebb van(nak) Orbánhoz.

https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/orban-viktor-veje-az-ingatlanpiac-meszaros-lorince.html

Nem indultak be a szülők Orbán Viktor akciótervére

 Székely Sarolta mfor.hu

Ha nagyon szigorúan nézzük a naptárat, akkor a friss statisztikából kiderül, vajon a kormány családvédelmi akcióterve a bejelentés utáni első hetekben fokozta-e a gyermekvállalási kedvet.

A január-szeptember teljes időszakot nézve idén 66 257 gyermek jött a világra szemben a tavalyi 67 323-mal, arányaiban nézve ez 1,6 százalékos csökkenést jelent.

https://mfor.hu/cikkek/makro/csaladvedelmi-terv-orban-bejelentese-meg-keves-volt-az-attoreshez.html

Varga Juditnak leírták, hogy az Orbán-kormány nemet mond a jogállamiságra, de közben az EU-s pénz azért kell neki

Három professzor, Daniel Kelemen, aki politológiát és jogot oktat az amerikai Rutgers egyetemen, Laurent Pech, a londoni Middlesex egyetem európai jogi tanára, valamint Alberto Alemanno a párizsi Hautes Etudes Commerciales üzleti főiskola európai jogi professzora közös cikkben válaszolt az Euronews honlapján Varga Judit magyar igazságügyi miniszter ugyanott megjelent írására, amelynek az volt a címe, hogy „Tények, amelyeket mindig meg akartál tudni a a jogállamiságról, de sose merted megkérdezni”.

Valójában arról van szó, hogy az Orbán-kormány nemet akar mondani a jogállamiságra, miközben igent mond az EU-s támogatásokra – olvasható a válaszcikkben. 

Az írás kitér arra, hogy a jogállamiság valóban „nyomás alatt áll”, de részben éppen azért, mert azt aláássa a magyar és a lengyel kormány, de több más ország - így Románia, Szerbia, illetve Törökország - is súlyosan megsérti. Az úgynevezett Globális Igazságügyi Projekt 2019-es jogállamisági indexében az uniós tagállamokat, az EFTA-országokat és az észak-amerikai térséget egy csoportban értékelő kimutatás az utolsó helyre teszi Magyarországot. Egy másik kimutatás, a Fenntartható Kormányzási Indikátor idei kiadása negyven ország közül az utolsó két helyre minősíti Magyarországot és Törökországot a jogállamiság szempontjából. 

https://168ora.hu/kulfold/varga-judit-jogallamisag-euronews-valasz-177906

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke Karácsony Gergelyt támogatja a stadionról szóló vitában

„Elnök úr egyetértett velem abban, hogy a globális sportrendezvényeknek túl kell mutatniuk önmagukon, társadalmi, egészségügyi, ökológiai és pénzügyi szempontból is fenntarthatónak, hatékonynak kell lenniük; a 2012-es londoni olimpia szervezőbizottsági elnökeként számára is elsődlegesek voltak ezek a szempontok” – írta Karácsony Gergely. A főpolgármester öt feltétellel támogatja az atlétikai stadion megépítését:

https://168ora.hu/itthon/karacsony-gergely-stadion-atletika-iaaf-program-budapest-orban-kormany-177885

Jogerősen börtönbe kell vonulnia Kocsis Istvánnak és Szász Andrásnak

Kocsis István kurzusközeli menedzsernek MVM-vezérként elkövetett, több milliárdos hűtlen kezelés és sikkasztás miatt – akkori tanácsadójával Szász Andrással együtt – börtönbe kell vonulnia. Mivel az ítélethirdetésen nem jelentek meg, hamarosan megkapják az erről szóló értesítést.

A Kúria Kocsis Istvánt az állami energiacsoportból eltűnt több mint tízmilliárd forint kapcsán társtettesként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés és sikkasztás tárgyában találta bűnösnek. Szász András ellen az ítélet bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés és társtettesként, folytatólagosan elkövetett pénzmosás. Varga-Sabján László a horvát Niker d.o.o. ügyvezetőjeként írt alá a bűncselekményekben érintett szerződéseket. A vádlottak közül az ítélethirdetésen – szokás szerint – csak Varga-Sabján László jelent meg. Ez nem jelentett problémát: értesülésünk szerint ilyenkor kiértesítik az elítélteket, hogy mikor kell börtönbe vonulniuk.

https://nepszava.hu/3058454_jogerosen-bortonbe-kell-vonulnia-kocsis-istvannak-es-szasz-andrasnak

Szijjártó amerikai tisztségviselőket fogadott Budapesten

MH/MTI

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a keresztény közösségek megvédéséről biztosította amerikai tárgyalópartnereit, akiket kedden fogadott Budapesten.

A magyar külügyminiszter a tárgyaláson hangsúlyozta: Magyarország továbbra is a külpolitika fókuszában tartja a keresztény közösségek megvédését.

Szijjártó Péter megerősítette Magyarország álláspontja, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, ezért Magyarország továbbra is támogatni fogja a közel-keleti és afrikai térséget.

A tárgyalások során a külügyminiszter kiemelte: Magyarország elutasítja, hogy a nemzetközi közösség úgy kezeli a keresztényellenességet, mint a diszkrimináció utolsó elfogadható formáját.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20191126-szijjarto-amerikai-tisztsegviseloket-fogadott-budapesten

Bevándorláspárti blama

A kormány ismét fontos csatát nyert – de a harcnak még távolról sincs vége

Őry Mariann Magyar Hírlap

Véglegessé vált azon nemzetközi bevándorláspárti erők kudarca, amelyek folyamatosan próbálták megakadályozni, hogy a magyar kormány jelöltje tölthesse be a bővítési biztosi portfóliót – erről beszélt tegnap Szijjártó Péter, miután az uniós tagállamok miniszteri szinten is elfogadták az új Európai Bizottság módosított névsorát. Az Ursula von der Leyen vezette kollégium hivatalba lépése előtt persze még van egy akadály, az euró­pai parlamenti szavazás, de a Tanács jóváhagyása
is döntő.

Szijjártó nyilatkozatával arra utalt, hogy az európai politikában hónapok óta elég sokan azon dolgoztak, hogy lehetőségeikhez mérten minél több és nagyobb akadályt gördítsenek a leendő magyar biztos elé. Amikor Orbán Viktor kormányfő Trócsányi László volt igaz­ságügyi minisztert jelölte, azonnal támadni kezdték a személyét, számonkérték rajta a magyar kormány politikájának sok, számukra ellenszenves kulcselemét. 

Az új Európai Bizottságról holnap szavaznak az Euró­pai Parlamentben. Mostanra mindenki tudja, hogyan fog szavazni, az eredmény valószínűleg szoros lesz, ahogy Von der Leyen többsége is igen szűk volt nyáron. Magyarország ebben a bizottságban nagyon fontos tárcát kapott, Von der Leyen nem felejtette el, hogy a magyarok, a visegrádiak nélkül nem lenne elnök. A kormány ismét fontos csatát nyert – de a harcnak még távolról sincs vége.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20191126-bevandorlasparti-blama

Rekordközeli összegért tervezik a szuperkórházat

Szalai Anna mfor

A kormányhatározatban rögzített tervezői ár többszöröséért tervezheti az M-Teampannon iroda a Dél-Budára szánt szuperkórházat. 

Mint arról az Mfor is beszámolt László Imre (DK), Újbuda polgármestere első interjújában élesen nekiment a kormány szuperkórház építéséről szóló tervének. Az egykori kórházigazgató pazarlónak és feleslegesnek nevezte a kormány szuperkórház építésére vonatkozó tervét, úgy vélte a régió érdekeit sokkal jobban szolgálná, ha a Szent Imre Kórházat fejlesztenék tovább. Határozottan kijelentette: ha van reális lehetőség a projekt leállítására, akkor megteszi. Majd azt is hozzátette, hogy mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy olyan helyen jöjjön létre a kórház, ahol minden feltétel biztosított, és jóval kevesebbe is kerül. A szuperkórház építése számára kijelölt terület viszont több szempontból is alkalmatlan: távol van a tömegközlekedéstől, hiányoznak a közművek, ráadásul a terület egy régi tőzegmocsár. A kerület egyeztetéseket kívánt kezdeményezni az ügyben. 

Szintén egyeztetéseket tartott volna indokoltnak az ügyben Karácsony Gergely főpolgármester is. A kormány azonban úgy tűnik, nem nyit vitát a szuperkórház építéséről, illetve a kiválasztott helyszínről. Erre utal a rekordgyanús összegű tervezési szerződés. Csupán összehasonlításul a Liget-projekt keretében épülő Néprajzi Múzeum terveit 1,9 milliárdért készíti el a Napur, míg a japán iroda  740 millióért tervezi a Zene házát, míg a Nemzeti Galéria terveiért 2,68 milliárdot fizetnek. Míg aPuskás Stadion tervezése 3,5 miliárdot kóstált. Az is érdekes, hogy miként sikerült az árat a korábbi kormányhatározatban meghatározott 2,4 milliárdos keretösszeg többszörösére feltornázni.

https://mfor.hu/cikkek/makro/-rekord-kozeli-osszegert-tervezik-a-szuperkorhazat.html

Szórja az eurómilliókat a budapesti orosz bank

A bank lendületét egyebek mellett azzal jellemezte Nikolaj Koszov, hogy Budapestre költözésük óta mindössze egy magyar és egy orosz beruházási tervet utasítottak el.

Felpörgött az orosz irányítású Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) amióta Budapestre költözött: a pénzintézet igazgatótanácsának elnöke, Nikolaj Koszov a keddi tájékoztatóján elmondta, hogy az elmúlt hat hónap alatt 11 százalékkal, 98 millió euróval nőtt a hitelportfóliójuk, amely már eléri a 990 millió eurót. A bank jellemzően kis- és közepes vállalkozásoknak nyújt beruházási hitelt a régióban és Oroszországban, finanszíroztak például konzervgyárat. – Túl vagyunk egy sikeres kötvénykibocsátáson Magyarországon, Romániában és Csehországban, összesen 275 millió euró értékben, miközben a nagy hitelminősítőktől sorra kapjuk a jó osztályzatokat – sorolta eredményeiket az elnök. A bank lendületét egyebek mellett azzal jellemezte Nikolaj Koszov, hogy Budapestre költözésük óta mindössze egy magyar és egy orosz beruházási tervet utasítottak el. Ezekről sem biztonsági kifogások miatt tettek le, hanem azért, mert üzletileg nem voltak megfelelőek.

https://nepszava.hu/3058478_szorja-az-euromilliokat-a-budapesti-orosz-bank

Megegyezett az Electrolux a dolgozói érdekképviseletekkel - így búcsúztatják az elbocsátott 800 munkást

A cég bőven túlteljesíti azt a minimumot, amire a kormány a Munka Törvénykönyvével kötelezné.

https://nepszava.hu/3058450_megegyezett-az-electrolux-a-dolgozoi-erdekkepviseletekkel-igy-bucsuztatjak-az-elbocsatott-800-munkast

Varga Judit Dobrev Klárának beszólva örül az első magyar Emmynek

A málenkij robotról szóló film minden bizonyára Varga Juditra is nagy hatással volt. Az igazságügy-miniszter az Emmy-díjról értesülve Twitteren üzent Dobrev Klárának, akinek szerinte kötelező lenne megnézni a mozit, hiszen ő is az abban bemutatott "kommunista rezsim örököse". Azt, hogy Vargának tetszett-e az Örök tél, vagy hogy a Nélküledhez hasonlóan esetleg ezentúl az Örök tél főcímére is kötelező lesz-e minden magyarnak felállni nem tudjuk, az viszont kiderül tweetjéből, hogy szerinte "egy tisztességes ember sem fogadhat el leckéztetést" Dobrevtől.

https://magyarnarancs.hu/feketelyuk/varga-judit-dobrev-klaranak-beszolva-orul-az-elso-magyar-emmy-nek-124832

 

Pető Iván: Egy elrontott születésnap – 30 éve volt a négyigenes népszavazás

1989. november 26-án tartották a rendszerváltozás – és egyben magyar történelem – első országos népszavazását. Pető Iván visszatekintése.

https://magyarnarancs.hu/publicisztika/peto-ivan-egy-elrontott-szuletesnap-30-eve-volt-a-negyigenes-nepszavazas-124829

 

Furcsa: Józsefváros Facebook-oldala egy ausztrál állampolgár tulajdonában volt

Pikó András polgármester kedden azt közölte: 

KIDERÜLT, HOGY JÓZSEFVÁROS HIVATALOSNAK TEKINTETT FACEBOOK-OLDALA EGY AUSZTRÁL MAGÁNSZEMÉLY TULAJDONÁBAN VOLT.

Ennek ellenére a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. éves üzleti tervében az oldal üzemeltetése szerepelt, tehát közpénzt költöttek rá, valószínűleg nem is keveset.

A Facebook kelet-közép-európai központja megadta a józsefvárosi polgármesternek az oldal feletti adminisztrátori jogokat, de posztolni végül nem sikerült:

Fél órája elkezdtük volna a munkát, végre kiraktuk volna az első közleményünket, amikor az egész oldalt törölték, vagy archiválták, minden eddigi hivatalos tartalommal együtt. Fideszes kupleráj ez is.

Pikó vizsgálatot kezdeményez az ügyben.  

https://index.hu/belfold/2019/11/26/jozsefvaros_facebook-oldal_adminjog_polgarmester_piko_andras_ellenzek_fidesz/

9500 embert rúg ki a német Audi

Szaporodnak az aggasztó jelek

Az MTI szemléje szerint a német üzleti lap értesülése úgy tudja, az állások megszüntetéséről szóló terv a menedzsment és az üzemi tanács tárgyalásainak eredménye. Az is szerepel benne, hogy nemcsak leépítés, hanem létszámfejlesztés is indul, a társaság jövője szempontjából fontos területeken 2000 új munkahelyet hoznak létre.

A leépítést a munkavállalói érdekképviseletek számára elfogadható módon és az aktuális üzletmenettől függetlenül, egy átfogó átalakítás részeként hajtják végre. A társaságnál maradó 50 ezer munkatárs foglalkoztatási garanciát kap 2029-ig. A Handelsblatt hozzátette, hogy az ingolstadti és neckarsulmi dolgozókat kedden tájékoztatják a tervekről.

 

https://index.hu/gazdasag/2019/11/26/9500_embert_rug_ki_a_nemet_audi/

 

Orbánnak és a Kövérnek üzentek az Európai Parlamentből

A képviselők a magyar országgyűlési képviselők jogait módosító törvénytervezet ellen tüntettek.

"HÁZELNÖK ÚR, AZ ELLENZÉK IS KAPJON SZÓT" és "VIKTOR, EL A KEZEKKEL A MAGYAR ELLENZÉKTŐL" feiratú táblákkal üzentek Kövér Lászlónak és Orbán Viktornak az Európai Parlament szociáldemokrata képviselői. A magyar, német, osztrák, svéd és spanyol politikusok a magyar országgyűlési képviselők jogait módosító törvénytervezet ellen tiltakoztak az Európai Parlament strasbourgi épületében.

tervezet megszüntetné, hogy az országgyűlési képviselők előzetes egyeztetés nélkül is beléphessenek a közintézményekbe és korlátoznák a szabad véleménynyilvánítási jogukat.

https://hvg.hu/itthon/20191126_Orbannak_es_a_Kovernek_uzentek_az_Europai_Parlamentben

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.