2019, november 26 - 08:31 Sajtószemle

Karácsony támogatja az atlétikai vb-t, ha öt pontját teljesíti a kormány

Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina, a IX. kerület (Ferencváros) polgármestere rendkívüli sajtótájékoztatón jelentették be, hogy milyen feltételekkel támogatnánk a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságot és az ahhoz szükséges stadion felépítését. Karácsony öt pont teljesítését várja a kormánytól. A fővárosi közgyűlés szerdán dönt az ügyben. 

1.    Az elkövetkező öt évben a kormány költsön ötvenmilliárd forintot a budapesti járóbeteg és szakellátásra. Karácsony szerint budapestiek életének ezreit lehetne megmenteni, ha elég képalkotó berendezés állna rendelkezésre az egészségügyi intézményekben.

2.    A stadion megépítésével együtt induljon meg a zöldfelületek növelése, a Csepeli Nagyerdő Program beindítása. A főpolgármester Budapest új tüdejét, egy új Városliget kialakítását tervezi. Nem szeretné, ha Csepelen új élsport beruházások lennének.

3.    „Olyan beruházást szeretnénk látni, ami nemcsak az élsportot szolgája, tömegsport és kulturális rendezvények számára is nyitott legyen a létesítmény, a ferencvárosi polgárok életét is szolgálja."

4.    Minden szerződés legyen nyilvános, a lehető legátláthatóbb módon költsék el a pénzt.

5.    A kormány tartsa fenn korábbi elkötelezettségét a nagy, fővárosi közlekedési célú beruházásokban.

 

https://index.hu/sport/atletika/2019/11/25/baranyi_krisztina_karacsony_gergely_rendkivuli_sajtotajekoztato_ferencvaros_atletika_vb/

NSZ: Romlik az oktatás minősége Magyarországon

Ráadásul a tizenhét fenntarthatósági fejlődési cél közül egyet sem teljesített maradéktalanul Magyarország.

Az ENSZ felmérte, hol állnak az EU tagállamai a fenntarthatósági fejlődési célok elérésben. A szervezet 17 célt határozott meg, ezekből Magyarországnak egyet sem sikerült maradéktalanul teljesítenie, igaz, a legtöbben felfelé ívelő tendenciát mutat.

Az ENSZ szerint:

·         a szegénység felszámolásában, valamint

·         a jó munkalehetőségek biztosításában sikerült a leginkább a fenntarthatósági célok elérése felé haladni, és

·         enyhén javultunk az egészség,

·         a tiszta víz és a köztisztaság,

·         az innováció és az infrastruktúra, valamint

·         a fenntartható városok és közösségek elnevezésű pontokban.

·         Egy helyben toporgunk viszont az élelmezés, a nemek közötti egyenlőség, a klímavédelem, valamint a fenntartható és befogadó intézmények területén.

Egy területen kifejezett visszalépést könyvelhettünk el, ez pedig a minőségi oktatás.

https://hvg.hu/itthon/20191125_fenntarthatosag_ensz

Egészségügyi korrupció: szélesen terítve

Szalai Anna mfor.hu

A magyar egészségügy aggasztó állapota állandó téma a közbeszédben. A kormány azt szajkózza, hogy sok pénzt költ erre. A pénz valahol eltűnik. Az ÁSZ lesújtó kritikát alkotott az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közpénzfelhasználási gyakorlatáról. A furcsa közbeszerzések mögött állami cégvezető, hadfelszerelési kormánybiztos és Mészáros Lőrinc bizalmi emberei is felsejlenek.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a múlt héten hozta nyilvánosságra az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) 2015-2017 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzésének eredményétAz ÁSZ megállapította, hogy az egészségügyi intézmények eszközellátásáért felelős állami intézmény az ellenőrzött időszakban nem biztosította az átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást, a vagyon értékének megőrzését. Ráadásul az intézmény nem volt védett a korrupciós kockázatokkal szemben sem. Ez az ÁSZ szóhasználatát tekintve erős megfogalmazás. Főként, ha a részleteket is hozzávesszük.

https://mfor.hu/cikkek/makro/egeszsegugyi-korrupcio-szelesen-teritve.html

Kulisszatitkok: kik segítették és hogyan nyerte meg Karácsony a budapesti választást?

Kilenc hónapos kampány végén választották meg a budapestiek főpolgármesternek Karácsony Gergelyt október 13-án. A kampánystáb munkáját az utolsó hetek hajrájában szorosan követve arra kerestük a választ, milyen munkát végeztek a siker érdekében.

https://magyarnarancs.hu/belpol/a-katyu-es-remeny-kampanya-123808

Tiborczék bagóért megvették, a jó ismerősök meg közpénzzel újíthatják fel a bodajki kastélyt

·         Tiborcz István ingatlanos cége, a BDPST Zrt. 2016-ban megszerezte a bodajki Hochburg-Lamberg villát. Aztán gyorsan tovább is adta, mielőtt a miniszterelnök veje kilépett volna a fényre valódi tulajdonosként.

·         A vevő Tiborcz István korábbi üzlettársa, Paár Attila cége volt, de a győri milliárdos is túladott a patinás épületen. Tőle 2018-ban az Excidit Befektetési Kft. vette meg, de messzire nem került ezzel a húzással, a cég ugyanis több szálon kötődik Paár Attilához.

·         A kastély felújítására közpénzt ítélt meg a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelyre komoly hatással van Orbán Ráhel, a miniszterelnök lánya, Tiborcz István felesége.

·         A kör bezárul: a kastélyfelújítást Paár Attila cége végzi el több mint 3 milliárd forintért.

 

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/11/25/tiborcz-bodajk-kastely/

 

Meghúzták a vészharangot: leállhat a magyar növekedés

AZ MTA közgazdászai szerint akár nulla százalékra is lassulhat a gazdaság növekedése 2023-ra.

Az elmúlt hónapokban sorra látnak napvilágot azon figyelmeztetések, hogy magyar gazdaság növekedése lassul a következő években a lanyhuló külső konjunktúra illetve az erőteljes a túlfűtöttség kialakulása miatt. Legutóbb épp az OECD frissítette előrejelzését, eszerint az idei 4,8 százalék után jövőre 3,3 százalékkal bővülhet a bruttó hazai termék 2021-ben pedig 3,1 százalékkal nőhet a gazdaság, ami ugyan lassúbb az elmúlt két-három évben megszokott növekedési ütemtől, de még mindig tisztes növekedés. A konjunktúraelemző cégek előrejelzései rövid távra tekintenek előre és általában a külső-belső kereslet alakulásából indulnak ki. A MTA Közgazdaság- és Regionális Kutatóközpontjának (KRTK) kutatói azonban ennél messzebbre tekintve azt jósolják, hogy a munkaerőhiány miatt a gazdasági növekedés a jelenlegi öt százalék közeléből 2023-ra 1 százalékra lassulhat – olvasható a Költségvetési Tanács (KT) honlapján elérhető kutatási beszámolóban, ugyanis a tanulmány a KT számára készült.  A MTA kutatói modellszámításokat is végeztek, a közelmúlt tendenciáit vetítették ki a jövőbeni folyamatokra. A pesszimista forgatókönyvük 2023-ra 0 százalékos, míg az optimista 2 százalékos éves növekedési rátát jelez előre. A lassulás fő oka, hogy a rendelkezésre álló munkaerő gyors növekedése megáll, majd visszafordul. Ezt a feltételezett gyorsabb termelékenység-növekedés sem tudja ellensúlyozni.

https://nepszava.hu/3058246_meghuztak-a-veszharangot-leallhat-a-magyar-novekedes

A balliberális kultúrát és a szexuális bűncselekményeket emlegette együtt a miniszter, csak épp elfelejtett valamit

Azt, hogy állami pénzből támogatták a szexuális zaklatási ügybe keveredett Kárpáti-Lőkös házaspár legújabb közös könyvének megjelenését.

„Súlyos bűncselekményről van szó, amit ki kell vizsgálni. A balliberális kulturális oldalon nem először tapasztalja a kormány, hogy a szavak és tettek kettéváltak, hiszen egy éve tussolnak el egy ilyen ügyet. A balliberális kulturális életnek ki kell vetnie magából azokat, akik szexuális bűncselekményekre hajlamosak” – válaszolta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón Gothár Péter rendező szexuális zaklatási botrányával kapcsolatban a Hír TV egyik kérdésére.

Hozzátette: „Úgy kell adni a díjat, hogy a díjazott arra ne váljon méltatlanná.”

Azt nem nagyon értjük, miért fontos mindebben a balliberális jelző, mert ha nem lenne fontos, akkor nem is jutott volna eszünkbe semmi különös a miniszteri kijelentésekkel kapcsolatban. De így sajnos eszünkbe jutott. Mégpedig a Stádium Könyvkiadó vezetőinek, Kárpáti Kamil költő-írónak és feleségének, Lőkös Margitnak a 2017-ben kirobbant botránya, amelyben a házaspárt több egykori tanítványuk vádolta meg szexuális zaklatással.

https://nepszava.hu/3058215_a-balliberalis-kulturat-es-a-szexualis-buncselekmenyeket-emlegette-egyutt-a-miniszter-csak-epp-elfelejtett-valamit

Borkai-nyomozás: a rendőrség egyesítette az ügyeket

Az Audi-földek ügyében a hűtlen kezelés gyanúja merült fel.

A napokban a bűnügyek egyesítéséről döntött a Nemzeti Nyomozó Iroda a Borkai-ügyben – számolt be a Blikk. Ezt azzal indokolják, hogy az Audi-földek eladásával kapcsolatban az elmúlt időszakban több feljelentés is érkezett a rendőrségre, ezeket most egyesítették a nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt november 18-án elrendelt nyomozáshoz.

A feljelentők, ifjabb Tényi István, Juhász István győri MSZP-s önkormányzati képviselő, Hadházy Ákos parlamenti képviselő, illetve a Transparency International Magyarország, azért fordultak a hatóságokhoz, mert szerintük az ügy résztvevői, köztük a Fideszből kilépett Borkai Zsolt, Győr lemondott polgármestere, valamint ügyvédje, Rákosfalvy Zoltán, bennfentes információk alapján az Audi Logisztikai Központjának építéséhez szükséges telkeket olyan módon adták-vették, hogy azzal az önkormányzatnak kárt okoztak.

https://24.hu/kozelet/2019/11/25/borkai-zsolt-nyomozas-audi-hutlen-kezeles-egyesites/

Egyetlen okirattól függhet, kell-e félniük Borkaiéknak az audis földek miatt

ebben az ügyben már hét évvel ezelőtt nyomozott a rendőrség, még házkutatást is tartottak, de semmi nem történt. A Borkai-botrányt kirobbantó „ördög ügyvédje” pedig semmilyen új bizonyítékkal nem állt elő ezzel kapcsolatban. 

Borkainak és Rákosfalvynak csak akkor van oka aggódni, ha igaz az az információ, amit lapunkkal korábban egy, az audis ügyletre rálátó forrás megosztott. Eszerint létezik egy 2012 előtt létrejött okirat, amit az önkormányzat nevében Borkai Zsolt, Rákosfalvy Zoltán, valamint az Audi egyik képviselője is aláírt. Ebben az okiratban szögezte le az Audi, hogy a jövőben hol tervezi majd felépíteni a csarnokot. Borkaiék nem hajlandók elárulni, aláírtak-e ilyen papírt, de az Audi is megkerülte a válaszadást, amikor erről kérdeztük a céget. 

Márpedig ha valóban létezik ez az irat, akkor az azt jelenti, hogy Borkai Zsolt és Rákosfalvy pontosan tudta, milyen területeken terjeszkedik majd az Audi, így tehát „megállna” a bűnszövetségben elkövetett hűtlen kezelés gyanúja. Ám ha ilyen okirat nincs, vagy nem kerül a nyomozók birtokába, akkor nem lesz könnyű dolguk a hatóságoknak, ahogy hét évvel ezelőtt sem volt. 

https://index.hu/belfold/2019/11/25/egyetlen_okirattol_fugghet_kell-e_felne_borkaieknak_az_audis_foldek_miatt/

Kilencszáz embernek fog fájni a józsefvárosi polgármester új intézkedése

Az első polgármesteri ígéretet, hogy november 15-ig ne legyenek kilakoltatások, egy eset kivételével sikerült megvalósítania Pikó Andrásnak, aki most szembesült azzal, hogy a kerületben minden évben, minden közalkalmazott 13. havi fizetést kapott. Ettől az évtől kezdve azonban ez is másként lesz. Itt is, akárcsak a fővárosi önkormányzat cégeinél, feltűnt Atkári János. Interjú.

a vagyongazdálkodást és a városüzemeltetést összevonták egy nagy holdingba, megdupláztak állásokat, funkciókat, messziről szaglott, hogy egyfajta kifizetőhelyként használják, a szakmai munka kárára.

A Józsefváros újságnál pedig biztos, hogy olyan dolgok történtek, amiket nagyon nehéz törvényes keretek között elhelyezni.

hvg.hu: Mire gondol?

P.A.: Az összes számítógépről letörölték az adatokat. Feltételezhető, hogy winchestert is elvittek. Önmagában már ez is felháborító, de amit személyesen is nehezen viselek, hogy megfosztottak bennünket a kommunikációs lehetőségünktől. Nagyon sokáig nem fértünk hozzá az önkormányzati honlaphoz, mert nem tudtuk a belépési kódot. A Facebook-oldalunkat konkrétan eltulajdonították úgy, hogy a korábbi adminok átnevezték a Józsefváros oldalt, most a Facebook közép-európai központjánál próbáljuk elérni, hogy visszakapjuk. Ezek felvetik a bűncselekmény lehetőségét, ügyvédek dolgoznak az ügyön, valószínűleg feljelentést fogunk tenni.

https://hvg.hu/gazdasag/20191125_piko_andras_interju_jozsefvaros#rss

Már a Budapest-Belgrád projektre vásárolhatott bányát az Orbán-családdal üzletelő cég

A Magyarország legjobb kövét adó bányát egy fiatal, de jó kapcsolatokkal bíró cég szerezte meg, amelynek partnerei közt Orbán Győző is felbukkant, és idővel Mészáros Lőrinc beszállítója lehet.

Itt lakunk az út mellett, amikor teherautó hajt el erre, ugrálnak a poharak a szekrényben – ecseteli egy Egerbaktán élő hölgy, hogy mi történik, ha nehézgépjármű dübörög el a közelben. Márpedig ez egyre gyakrabban előfordulhat, mivel a tervek szerint hamarosan újrakezdik a kitermelést a település északi részén elhelyezkedő, leállított kőbányában.

https://hvg.hu/360/201947__egerbaktai_banya__budapestbelgrad_vasutvonal__alapozas__ko_kovon

Varga Mihály kicsapta az asztalra az adu ászt az új atlétikai stadion védelmében

“Beruházásokra szüksége van a gazdaságnak, sajnálatos lenne, ha a csarnok építése elmaradna” - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. A pénzügyminiszter nem részletezte, hogy a gazdaságnak miért pont erre a beruházásra van szüksége (ezek szerint minden és bármilyen beruházásra szükség van?), ahogy azt sem, hogy a kapacitás- és munkaerőhiánnyal küzdő építőipart miért érintené negatívan, ha eggyel kevesebb stadion épülne.

https://hvg.hu/gazdasag/20191124_Varga_Mihaly_kicsapta_az_asztalra_az_adu_aszt_az_uj_atletikai_stadion_vedelmeben

Szijjártó: Jövőre Moszkvába utazik Orbán

Minden évben egy csúcstalálkozóra kerül sor. Egyszer Moszkvában, egyszer Budapesten. Tavaly a magyar miniszterelnök látogatott Moszkvába. Ebben az évben az orosz elnök látogatott ide. Jövőre a miniszterelnök bizonyosan Moszkvába látogat,

mondta a Sputnik orosz állami hírügynökségnek Szijjártó Péter külügyminiszter, amelyről az ATV számolt be a honlapján. A találkozó az év második felében lehet.

Szijjártó hozzátette azt is, hogy ő maga valószínűleg részt vesz május 9-én Moszkvában, a győzelem napi megemlékezésen.

https://24.hu/kulfold/2019/11/25/orban-viktor-moszkva-putyin-2020/

Tényleg szüksége van Orbánnak Budapestre a gyerekkori álmai megvalósításához?

A két napkeleti önkényúr (teljesen értelmetlen és haszontalan) budapesti villámlátogatása fölveti a kérdést: otthonunk-e Budapest, illetve ki az úr a házunkban? Az új városvezetés kicsit durcás pofit mutatott ugyan a fővárosi közlekedés megbénítása miatt, de ezekre a kérdésekre elodázta a választ. De vajh’ ami késik, az múlik is?

Valószínűleg egy kézen meg lehet számolni azon budapestieket, akik szívesen látták az említett két autokratát. Ha van egyáltalán valaki – már a kipcsak vezéren kívül –, aki kicsit is szívesen látta őket a fővárosban, az biztosan valahol távol, messze a felfordulás helyszínén kívül lakik. Alig hiszem, hogy található mainapság a széles földtekén olyan politikus, akitől jó néven vennénk akár csak egy egyszerű hétköznapunk ilyen durva megzavarását.

A jövendő fölfordulások elkerülésére a főpolgármester új, nagyszerű ötlettel állt elő: konzultálni fog a rendőrséggel és akkor kisebb lesz a cécó. Például nem forrasztják le a szennycsatorna fedeleket, csak lecsavarozzák.

Vagy ráültetnek egy közmunkást.

 

https://magyarnarancs.hu/publicisztika/tenyleg-szuksege-van-orbannak-budapestre-a-gyerekkori-almai-megvalositasahoz-124788

 

Besült Soros fegyvere

Kis Ferenc Magyar Nemzet

Mindent elárul Soros György demokráciafelfogásáról az a módszer, amivel meg akarta torpedózni, hogy a magyar uniós biztos kapja a bővítési és szomszédságpolitikai portfóliót az Európai Bizottságban. Emlékezhetünk még, milyen vad elszántsággal védték az ellenzéki pártok és a liberális média a milliárdost, amikor e lap hasábjain is számos cikkben bemutattuk Soros valódi arcát, részletesen, konkrét esetek feltárásával, tényekkel bizonyítottuk, hogy szervezeti hálózatával és lefizetett politikusok – köztük uniós vezetők – közbenjárásával avatkozik belpolitikai ügyekbe, és kormányok felett diszponálva kívánja alakítani az európai politikát. A spekuláns hívei, pontosabban támogatottjai írtak összeesküvés-elméletről, próbálták bagatellizálni a befolyását, emlékezhetünk még a „kormány minden sötét sarokban Sorost látja” típusú gúnyos megjegyzésekre. De még a kormánypárti szimpatizánsok körében is sokan túlzásnak érezték a „sorosozást”.

Most újabb konkrét, kézzelfogható bizonyítékát láthatjuk a gátlástalanságnak, a dollármilliárdoktól és ezen keresztül a saját hatalmától megrészegült ember meggyőződésének, hogy neki joga van a társadalmak életének átformálására. Soros György úgy gondolta, elég, ha odaszól Berlinbe, az egyik emberével üzen a német kancellárnak, vétózza meg a magyar biztosjelölt, Várhelyi Olivér kinevezését.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/besult-soros-fegyvere-7525238/

Megvonhatják Gothár juttatását

TOVÁBBRA SEM TISZTÁZOTT, HÁNY NŐT ZAKLATOTT A RENDEZŐ

Magyar Nemzet

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) visszavonhatja Gothár Pétertől (képünkön) a Nemzet Művésze címmel járó havi 650 ezer forint juttatást – közölte az Origó, amely megkereste a szervezet színházművészeti tagozatának rendes tagját, az éppen Debrecenben játszó Kubik Annát.

A Kossuth-díjas színésznő nem kívánt az ügy részleteiről nyilatkozni, ugyanakkor jelezte: az MMA ma közleményben ismerteti álláspontját. A portál felhívta a figyelmet arra, hogy a címek kiosztásáról döntő akadémiának lehetősége van vizsgálatot indítani Gothár ellen, az eljárás eredményétől függően pedig akár meg is vonhatja a kitüntetést és a vele járó anyagi juttatást a női kollégáját vagy kollégáit zaklató rendezőtől. Hogy hány áldozata volt Gothárnak, továbbra sem egyértelmű.

A Katona József Színház közleményében többet említ, a rendező viszont csak egyet vallott be nyilvánosan.

https://magyarnemzet.hu/belfold/megvonhatjak-gothar-juttatasat-7524368/

 

Megszólalt az MMA Gothár-ügyben

A Nemzet Művésze díj Bizottság megfelelő intézkedéseket kér, a Nemzet Művésze-díj visszavonásáról nem nyilatkozott.

„A Nemzet Művésze díj Bizottság a legmagasabb állami művészeti elismeréssel, a Kossuth-díjjal kitüntetett művészek testülete, amely a Nemzet Művésze díj odaítélésről határoz. A díj érdemtelenség esetén történő visszavonásáról és az ezzel kapcsolatos eljárás lefolytatásáról ugyancsak kizárólagosan a Bizottság dönthet” – írja a Magyar Hírlapnak eljuttatott közleményében az MMA.

Azt elvárja a közvetlenül érintettektől – így a Nemzet Művésze díjjal rendelkező Gothár Pétertől, valamint az üggyel kapcsolatban belső vizsgálatokat már megindító Színház- és Filmművészeti Egyetemtől és Katona József Színháztól –, hogy tetteikben és nyilatkozataikban a magyar művészek közössége egészének érdekét, valamint a művészek által a művészeknek adható és egyben legmagasabb díj méltóságát szem előtt tartva járjanak el – fogalmaznak.

https://hvg.hu/kultura/20191125_Megszolalt_a_Kossuthdijrol_donto_MMAtestulet_Gotharugyben

Megszállnák az orvosi kamarát a baloldaliak

Magyar Nemzet

Forró a hangulat a Magyar Orvosi Kamara (MOK) november végi tisztújítása előtt a szervezet környékén. Az érdekegyeztető fórumot tizenhat éve vezető Éger István (képünkön) kihívója ugyanis az a Kincses Gyula lesz, aki Gyurcsány Ferenc államtitkára volt a vizitdíj bevezetése idején.

Informá­cióink szerint Kincses Gyulát az Újratervezés nevű csoport támogatja az indulásban. Az Újratervezés tagjai közé tartozik például az ellenzéki sajtóban rendszeresen megszólaló Lénárd Rita, aki az elmúlt időszakban volt, hogy a Demokratikus Koalíció egészségpolitikusával, László Imrével jelent meg a médiában. László a XI. kerület frissen megválasztott polgármestereként legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy vétót helyezett kilátásba a kelenföldi szuperkórház megépítése ellen.

Szintén az Újratervezés-csoporthoz köthető Komáromi Zoltán, aki a 2014-es választás előtt Bajnai Gordon csapatában, majd a 2018-as voksolást megelőzően Karácsony Gergely mellett dolgozott, s úgy hírlik, egészségügyi miniszternek szánták az új kormányban. Komáromi később – Kálmán Olga csapatát segítendő – belépett a Demokratikus Koalícióba, amelynek egészségügyi kabinetében tevékenykedik, amelyet a párt honlapja szerint László Imre vezet.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/megszallnak-az-orvosi-kamarat-a-baloldaliak-7524344/

 

Így osztogatják a balliberális politikusok maguknak a pénzt és a pozíciókat Budapesten

BORDÁCS BÁLINT ORIGO

Látványos fizetésemelések, a tisztségek számának növelése, egymás pozícióba hozása - kulcsszavakban így lehetne összefoglalni az ellenzék elmúlt másfél havi teljesítményét azokban a kerületekben, ahol hatalomra kerültek. Az Origo egyesével végigvette az általuk irányított városrészeket: a legnagyobb képviselői fizetések Zuglóban születtek, az alpolgármesterek száma a II. kerületben emelkedett a leglátványosabban, a nepotizmus újkori hazája Rákospalota lett, és a balliberális képviselők Pesterzsébeten voltak a leggyorsabbak. A bukott Gyurcsány-világ - a kirakatban Karácsony Gergellyel - visszatért Budapesten.

Az önkormányzati választás előtt a budapesti ellenzék egységes arculattal és üzenettel kampányolt: zöldes-sárgás kampányanyagaikban átláthatóságot ígértek. Mi valósult meg ebből a választás óta eltelt egy-másfél hónapban? Tanulságos megnézni!

https://www.origo.hu/itthon/20191124-budapest-ellenzek-elso-lepesei.html

 

Szijjártó Péter: Folytatódnak a bevándorláspárti erők támadásai

BORDÁCS BÁLINTMTIorigo

Szijjártó Péter Jean Asselborn Magyarországot bíráló nyilatkozatára reagálva azt mondta az MTI-nek, hogy folytatódnak a bevándorláspárti erők támadásai.

A luxemburgi külügyminiszter a Der Tagesspiegel című német napilap vasárnapi számában ismét Magyarországot támadta, elsősorban amiatt, hogy nem fogad be illegális bevándorlókat, másodsorban azért, mert "a jogállamiság Magyarországon nincs megfelelő állapotban."

Szijjártó válaszában azt írta, a luxemburgi külügyminiszter

Ők meg akarják szervezni a bevándorlást. Orbán Viktor miniszterelnök viszont a magyar emberek szövetségese a bevándorlás elleni harcban  - mutatott rá a külügyminiszter.

https://www.origo.hu/itthon/20191124-szijjarto-peter-jean-asselborn.html

A részeredmények is Iohannis fölényes győzelmét igazolják

Az MTI összefoglalója szerint a romániai elnökválasztáson a belföldön leadott szavazatok csaknem 95 százalékának összesítése alapján közzétett részeredmények igazolták, hogy a tisztségben lévő Klaus Iohannis jobboldali államfő nyert újabb ötéves mandátumot vasárnap. A központi választási hatóság honlapján valós időben elérhető adatsor szerint Iohannis a megszámolt szavazatok 62,8 százalékát kapta, míg szociáldemokrata ellenfelére, Viorica Dancila volt miniszterelnökre a voksok 37,1 százalékát adták.

https://nepszava.hu/3058281_a-reszeredmenyek-is-iohannis-folenyes-gyozelmet-igazoljak

Marosán György A „változó kor” kihívásaival küszködve

Az ember nem lehet eléggé óvatos: egy meggondolatlanul használt fogalom és máris kész a baj. Az angol jegybank elnökhelyettese nemrég az ország alapvető problémájának nevezte, hogy „menopausal economy” állapotba került. A termelékenység csökken, a növekedés lassul, az újítóképesség gyengül, a vállalkozói bizalmi index szélsőségesen változik. Ben Broadbent menopauzára utaló megjegyzése – nem várt módon - nagy vihart kavart. A kommentelők – többségében hölgyek – „felkapták” a vizet. A hasonlatot szexistának, megbélyegzőnek, előítéletesnek érezték. Mindez következménye annak, hogy a férfiak dominálta társadalomban a menopauzát rejtegetni való állapotként kezelik, esetenként kifejezetten stigmaként használják. Ezért is indított nemrégen néhány híres személyiség mozgalmat újraértékelésére. A menopauzának – fogalmazott Gwyneth Paltrow színésznő - rossz a reputációja: ráférne a rebranding. Hasonlóan ahhoz, ahogyan egy hanyatló terméket „újra-márkáznak”, a negatív jelentéssel összekapcsolódó menopauzának is új arculatot kell adni.

https://nepszava.hu/3058051_a-valtozo-kor-kihivasaival-kuszkodve

Hargitai Miklós Megint jönnek

Tényfeltárókat küldenek Magyarországra a héten a nemzetközi újságíró-szervezetek. Találkoznak a sajtó és a kormány képviselőivel, beleolvasnak az újságokba, talán egy-két esti híradót is végignéznek. Alkalmi egzotikum nekik, nagy megtiszteltetés nekünk, aztán – szinte bizonyosan – marad minden a régiben.

2010 óta, amikor az Orbán-kormány a közmédia megtörésével megkezdte a máig tartó offenzíváját a nyilvánosság ellen, nem először jönnek hozzánk. Némelyik állandó képviseletet tart fenn nálunk, okkal: Európában sehol nem találkozni a cenzúra, a közpénzből működő kormánypropaganda, a nagyüzemi hírhamisítás olyan sokszínű kombinációjával, mint idehaza. Kísérleti terep vagyunk, negatív példa, állatorvosi ló – immár közel tíz esztendeje. Hat választás ment le eddig úgy, hogy közben a közmédia fideszes megszállás alatt állt. A Népszabadságot bezárták, a megyei lapokat felvásárolta Orbán Viktor szomszédja, a kormánypárt megszerezte a második legnagyobb kereskedelmi tévét és a második legnézettebb hírportált, a magyar médiaszektorban forgó magán- és állami tőke 80 százaléka olyan orgánumokat éltet, amelyek a Fidesz és Orbán dicsőségét zengik. Mindezt tanulmányok sora és két, egyenként több mint százoldalas európai bizottsági panaszbeadvány bizonyítja be részletesen – számokkal, nevekkel, dátumokkal. Azon túl, hogy messziről is látszik, hiszen az összes hivatalos sajtószabadság-listán zuhanórepülésben vagyunk.

Újságíróként és a megbeszélések egyik résztvevőjeként is kérdezem: van itt még mit tényfeltárni?

https://nepszava.hu/3058275_megint-jonnek

Elsöprő, 86 százalékos demokráciapárti győzelem a hongkongi önkormányzati választásokon

A részvétel eleve igen magas, 70 százalékos volt. Az eredmény pedig a demokráciapárti ellenzéki erők hatalmas fordítását hozta: míg az előző választáson a 452 elnyerhető helyi képviselői helyből 124 helyet szereztek meg, ami a mandátumok 27,4 százalékát jelentette, most 389 szék lett az övék, ami a helyek 86 százaléka. Ez a szempontjukból a valaha elért legjobb eredmény. A kormánypártiak a korábbi 300 önkormányzati képviselői helyükből csupán 57-et tudtak megtartani.

https://444.hu/2019/11/25/elsopro-86-szazalekos-demokraciaparti-gyozelem-a-hongkongi-onkormanyzati-valasztasokon

Újabb kiszivárgott dokumentumok mutatják meg, hogyan zajlik a totális agymosás a kínai átnevelőtáborokban

Ismét belső dokumentumok szivárogtak ki arról, hogy hogyan hozott létre Kína egy átnevelőtábor-hálózatot Hszincsiang tartományban, ahova elsősorban az ott élő muszlim kisebbség tagjait zárták be. Becslések szerint sok százezres, akár egymilliós számban. 

A kínai kormány folyamatosan azt kommunikálja, hogy ezek a táborok önkéntes tanulási lehetőséget kínálnak csak az ott élőknek. De a most megismert hivatalos dokumentumok alapján valójában bezárják, büntetik és átnevelni akarják az embereket. A dokumentumok feldolgozásában részt vett a brit BBC és a Guardian is, megkeresésükre Peking londoni nagykövete fake news-nak nevezte a dokumentumokat. 

https://444.hu/2019/11/24/ujabb-kiszivargott-dokumentumok-mutatjak-meg-hogyan-zajlik-a-totalis-agymosas-a-kinai-atnevelotaborokban

Nem ez volt az az igazságtétel, amire Izrael és a világ vágyott

1986-ban a 66 éves clevelandi autógyári munkást, John Demjanjukot megvádoltak azzal, hogy ő volt Rettegett Iván, a treblinkai (Lengyelország) náci megsemmisítő tábor legkegyetlenebb őre, akinek a feladata az volt, hogy zsidók százezreit gázkamrákba terelje. A túlélők vallomásai szerint Iván élvezettel végezte munkáját. Bajonettel kaszabolta a meztelenre vetkőztetett, kopaszra borotvált ártatlan nőket, gyerekeket és férfiakat. Orrokat, füleket, melleket vágott le, terhes nőket szurkált össze közvetlenül a haláluk előtt.

a film által feldolgozott sztori azzal indult, hogy az oroszok elküldték Ivan Demjanjuk SS-igazolványát az amerikaiaknak. A védők és szakértők hosszas vizsgálat után arra jutottak, hogy a dokumentum hamis lehet. Sheftelék erre felhúztak egy összeesküvés-elméletet, ami lehet, hogy nem is csupán elmélet. Miszerint a szovjetek a hamis dokumentummal az antikommunista amerikai ukrán és a zsidó közösségek között akarták szítani a feszültséget. 

A vádlott az évtizedeken át húzódó eljárás alatt végig tagadta, hogy ő lett volna a treblinkai hóhér.

A nyolcvanas évek végén az óriási termekben, nagy tömegek és kamerák előtt tartott nyilvános tárgyalások lázban tartották egész Izraelt. Ezt még tetézte, hogy Demjanjuk védelmét végül elvállalta egy zsidó ügyvéd, bizonyos Yoram Sheftel, aki tudatosan provokálta az egyébként is felajzott közvéleményt.

A Rettegett Iván-ügy, és az erről szóló film jóval túlmutat azon, hogy Demjanjuk bűnös volt vagy sem. Ez a történet arról szól, hogy a történelmi igazságot a jog eszközeivel egyáltalán meg lehet-e találni. Létezik-e valódi történelmi igazságtétel? 

https://444.hu/2019/11/24/nem-ez-volt-az-az-igazsagtetel-amire-izrael-es-a-vilag-vagyott

"Dugóban ülni ma konkrét gazdasági károkozás, és az életünkből is éveket vesz el"

Az elmúlt években a közösségi médiában posztolt fotóin a világ különböző nagyvárosainak vasúti, metró, busz- vagy más pályaudvarai, illetve közlekedési konferenciák molinói adták a szelfi-hátteret. Vitézy Dávidtól azt kérdeztük, hogy a nagyvárosok problémái összehasonlíthatók-e; hogy a Tel-Aviv közlekedési káoszára adott válaszok használhatók-e Thesszalonikiben és Tokióban.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/vitezy-david-budapest-tomegkozlekedes-kolcsonzes-eroller-kozlekedesi-muzeum.695481.html

A keresztény szabadság lehetőség Európának

Eugenio Capozzi olasz történész: Magyarország megőrzi nemzeti identitását, ami nagy „bűn”

Jánosi Dalma (Róma)Magyar Hírlap

A globalizáció eredménye az emberek és közösségek társadalmi, identitásbeli és spirituális felhígulása – hangsúlyozta lapunknak Eugenio Capozzi. A nápolyi Suor Orsola Benincasa Egyetem jelenkori történelem professzora arról is kifejtette véleményét, miért támadja Magyarországot a nyugati sajtó.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20191125-a-kereszteny-szabadsag-lehetoseg-europanak

Pávatyúk

Újra nagy erővel fújják a keresztényellenesség parazsát. Abban reménykednek, hogy gyorsan tűz lesz belőle. Máglya, amelyen a múltat végképp el lehet égetni

Dippold Pál Magyar Hírlap

Nem kizárólag és nem elsősorban a többi nagy világvallás területein, hanem éppenséggel az egykor a kereszténységgel egy Európában kezdtek el őrült erővel támadni az úgynevezett haladó szellemű balliberális illetők.

Nemrégiben egy furcsa eset vált ismertté ezzel kapcsolatban. A nagynak mondott francia forradalom hazájában, Vesoul (azért ez magyarul kimondva: Vazul, elég érdekes) városában arra hivatkozva, hogy a vallás magánügy, és annak is kell maradnia, nem fogadtak be a városi szociális központ fenntartotta idősek otthonába egy hetvenéves apácát. Jelentkezése után kilenc hónappal válaszolt a hivatal, miszerint elfogadták idősotthoni elhelyezésének kérelmét, ám csak azzal a feltétellel jöhet, hogy a világivá tett világ tiszteletben tartása mellett semmilyen, vallási közösségéhez tartozó jelet nem hordhat.

 Így állunk tehát. A valamikori keresztény Európában idős papok torkát vágják el mise közben az importált migránsok, a bennszülött felvilágosultak pedig apácáktól tagadják meg idős koruk tisztes megélését.

Van-e ezen csodálkoznivalónk? Nincs. Főleg azután, hogy az apácaüggyel szinte egy időben felszólalt, pontosabban felrikácsolta az üres termet Gyurcsányné az Európai Parlamentben. Gyér közönség előtt, a maga pávatyúk hangján tette közzé gondolatait az úgynevezett vallási fundamentalizmus veszélyéről. 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20191125-pavatyuk

 Videó: egy percig nem volt hajlandó játszani egyik csapat sem az Ajax meccsén

 

 

Óriási felháborodást váltott ki Hollandiában, hogy az előző hétvégén Ahmad Mendes Moreirát, az Excelsior futballistáját rasszista rigmusokkal hergelték a szurkolók. Az Ajax vezetésével ezért úgy döntöttek az első két osztály csapatai, hogy az első percben nem hajlandóak játszani, így hívják fel a figyelmet a rasszizmus elleni harcra. Így történt ez tehát az Ajax Heracles elleni bajnokiján is!

http://m.nemzetisport.hu/minden_mas_foci/video-egy-percig-nem-volt-hajlando-jatszani-egyik-csapat-sem-az-ajax-meccsen-2734177

ÉLET ÉS IRODALOM

Váncsa István

Nem herélne, hanem herél

Mintha a magyar sajtónyelv kijelentő módot már nem is használna. Csak feltételest.

A Fidesz törvénnyel írná át a választói akaratot, válasz­tott parla­menti képviselőket tiltana ki az Országházból, durván korlátozná a kép­vi­selők közintézményekbe való bejutását, fontos jogot venne el a képvi­selőktől és így tovább. Már amennyiben megtehetné, ha különféle jogelvek és illemszabályok nem zaboláznák, ha nem állná útját az el­lenzék, a népakarat, az Európai Unió vagy legalább az istenfélelem. Lelki szemeivel az olvasó már látja is gazdánkat, üldögél a viaszos vá­szonnal letakart konyhaasztalnál, régi mustáros pohárból issza a lőrét, és asszonyának panaszkodik. Úgy kiherélném a képviselők jogait, an­nyira kiherélném, bele is gebednének, de hát nem lehet, nem lehet, sehogy se lehet, mondja és busa fejét az asztal lapjához ütögeti. Ne búsulj, apjukom, szól a derék hitves, ha te valamit ki akarsz herélni, egy perc alatt meg­oldod, eddig is így volt, így lesz ezután is. Hoztam még bort, nohás, de jó, igyad.

Az ellenzéki sajtó ezt valami okból másképp látja, megfoghatat­lan, miért. Kilenc éve nap nap után bebizonyosodik, hogy gazdánknak civilizációs gátlásai egyáltalán nincsenek, megy a saját feje után, ha törik, ha szakad. Most például karikát akar fűzni az ellenzék orrába, ahogy régebben a disznókéba volt szokás, hogy fel ne túrják az udvart, de főleg, hogy az óljukat le ne bontsák. Érthető, ugyanis az ellenzék egy hónapja nagyon virgoncan turkálódik, és evvel végső fokon magá­nak árt. Ha nem tanítják móresre, csakugyan lebontja az ólat. Tél jön, az Isten hidege megveszi.

Vasárnap a bársonyos forradalom harmincadik évfordulója alkal­mából rendezett prágai megemlékezésen ennél azért finomabban fo­galmazott, egyszersmind azonban dermesztőbben is. Harminc évvel ezelőtt még azt gondoltuk, hogy a mi jövőnk Európa, ma már úgy lát­juk, hogy mi vagyunk Európa jövője. Mintha Odoaker szólna a római­akhoz, persze némi különbséggel. Odoaker Attila udvarában nevelke­dett, gazdánk viszont Alcsúton. Romlik a világ.

https://www.es.hu/cikk/2019-11-22/vancsa-istvan/nem-herelne-hanem-herel.html

Szövetségek, klikkek, hálózatok a NER kultúrharcos köreiben – I.

Kik Orbán kultúrharcosai és mit akarnak valójában?

Kultúrharc dúl az országban, bár kérdéses, hogy pontosan mit is takar e kifejezés. Többen állítják, nincs egységes ideológia, sem központi akarat az események mögött, bizonyos tendenciák mégis határozottan kirajzolódnak. Kétrészes cikkünkben megpróbáljuk föltérképezni, hogy a különféle szereplők milyen kapcsolati hálóban helyezkednek el.

https://magyarnarancs.hu/belpol/a-csalogany-utca-csaloganyai-118234

Életeket menthetnének a százmilliókért vásárolt szűrőbuszok, mégis parkoltatják őket

A hazai buszgyártást és a magyarok egészségi állapotát is fel akarta turbózni a kormány, amikor két éve több mint egymilliárd forintért vásároltak tíz általános szűrőbuszt. Ezek elvileg arra jók, hogy házhoz vigyék az egészségügyi szűrővizsgálatokat olyan településekre, ahol egyébként nem elérhető ilyesmi. 

Az első buszt két miniszter, Balog Zoltán és Varga Mihály adta át 2017 novemberében, majd 2018 elején üzembe állították az összeset, többek közt a tokajiak, a váci tankerület pedagógusai és a hevesiek is találkozhattak vele. Az akkor még Mészáros Lőrinc tulajdonában álló heol.hu-n meg is jelent egy finoman kritikus riport arról, hogy bár nagyon hasznos lenne, a szűrőbusz híre alig jutott el valakihez a városban.

egy busz átlagosan 225 kilométert tett meg egy hónapban, miközben havonta 1,4 helyszínre sem jutott el. Ez nem tűnik valami hatékonynak, főleg úgy, hogy egyenként több mint százmillió forint közpénzt költöttek rájuk.

https://444.hu/2019/11/25/eleteket-menthetnenek-a-szazmilliokert-vasarolt-szurobuszok-megis-parkoltatjak-oket

Pár nap alatt 150 ezren töltötték ki a klímakonzultációt

g7

Európai Uniós kötelezettség volt a társadalmi konzultáció, amelyet a kormány igyekezett minél inkább a szőnyeg alá söpörve lezavarni. Míg nálunk egy hét állt a kérdőív kitöltésére, Ausztriában egy hónapot hagytak az állampolgároknak. Nálunk semmilyen kormányzati hírverést nem kapott a konzultáció, Németországban 2,5 millió eurót költöttek arra, hogy olyanok is elmondják a klímaváltozásról a véleményüket, akiket alapból nem érdekelt a téma.

https://index.hu/belfold/2019/11/25/klimavaltozas_konzultacio_klimavedelem_klimasemlegesseg/

Nem tudják elkezdeni a bértárgyalásokat az autógyártás kétséges helyzete miatt

Szokatlan jelenséggel találkozott a Vasas Szakszervezeti Szövetség 2013 novemberében. A szakszervezet ilyenkor, minden év novemberében szokta kezdeményezni a foglalkoztatók felé, hogy induljanak el a bértárgyalások, hogy a következő üzleti év kezdetéig, március elejéig biztosan megállapodhassanak. A válságos évek után azonban annyira felpörgött a cégek forgalma, hogy egyszerűen nem tudták megmondani, hány új embert kell felvenniük, ami alapján tárgyalni tudnának.

A szakszervezet alelnöke, László Zoltán szerint idén ismét ugyanilyen tapasztalataik vannak. Most azonban nem a válságot követő élénkülésből, hanem az egyre érzékelhetőbb válságjelekből fakadóan.

A szakszervezet közel 40 cégnél van jelen, de eddig mindössze kettőnél zárultak le és további négynél kezdődtek meg a bértárgyalások.

Az elmúlt hónapokban egyre többször merül fel egy közelgő gazdasági lassulás valószínűsége, annak ellenére, hogy Németország egyelőre elkerülte a recessziót, a magyar gazdaság pedig továbbra is robog. Orbán Viktor is egy közelgő válságról beszélt az elmúlt hetekben (bár nem először), és ennek lehet előjele az autóiparban érezhető bizonytalanság.

https://g7.hu/vallalat/20191125/sok-cegnel-nem-tudjak-elkezdeni-a-bertargyalasokat-a-bizonytalan-gazdasagi-helyzet-miatt/

Idén sem marad milliárdos nagyságrendű közpénz nélkül a felcsúti fociakadémia

g7

Várhatóan idén is az Orbán Viktor által alapított és Mászáros Lőrinc által elnökölt Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak juthat a legtöbb közpénz a labdarúgással foglalkozó szervezetek közül. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) adatbázisa szerint a felcsúti akadémia számára ezúttal 1,12 milliárd forintos tao-támogatást hagytak jóvá, azaz ekkora összeget fizethetnek a baráti cégek adójukból a költségvetés helyett a politikai okokból fontos alapítványnak.

https://g7.hu/kozelet/20191125/iden-sem-marad-milliardos-nagysagrendu-kozpenz-nelkul-a-felcsuti-fociakademia/

Kettős mérce a magyar devizaperekben – A hitelfelvevő cég százmilliókat vesztett, a Raiffeisen szerint az okirat-hamisítás bocsánatos bűncselekmény

A Kúria 2012-ben irányadó téziseket fogalmazott meg a kölcsön- és lízingszerződések érvényességével kapcsolatban, amelyek szerint semmisnek minősülnek, ha a jóhiszeműség és a tisztesség követelményének megsértésével egyoldalúan a pénzintézet számára előnyös. Kimondta: a fogyasztó nem része a szerződésnek, ha annak a teljes tartalmát nem ismerhette meg. Mindezek azonban nem vonatkoznak a jogi személyekre. Az alábbi, bűncselekményekkel tarkított történet csak a jéghegy csúcsa a mintegy százmilliárdos nagyságrendű céges devizapereknek.

https://168ora.hu/itthon/botrany-magyarorszag-deviza-uzlet-ceg-raiffeisen-bank-okirathamisitas-177814

Mátyás Győző: A kétség terhe

Ne már, hogy pont csőtörés! Jobbat nem tudtak kitalálni? Valami kicsit nívósabbat. Ja, hogy ennek az országnak jó ez is, nincs szükség ennél hihetőbb süketdumára. Lehet, de azért ez még a korábbi baromságnál is hervasztóbb, amikor az ment, hogy feltörték a kocsidat, és az életbevágóan fontos dokumentumokat meg ellopták. Mert ott tartod őket, a csomagtartóban. És ha mész a swingerklubba, akkor is ott vannak.

Figyeljetek, én különleges tanácsadó vagyok: a politikai outlook az én felelősségem. A vonzó imázs kialakítása. És ha csak ilyen nívójú figurákat tudunk magunk köré gyűjteni, azokkal nem fog menni. Ezek egyre jobban össze fogják trutymózni a mi mezünket.

Persze tudom, azt most még nem döntötték el ott fent, hogy ezt a faroklóbálos fazont akkor kitüntetjük, vagy ledobjuk a Taigetoszról. Mert ebben azért van dilemma. A Laca például a legutóbbi szpícsében már elmozdult abba az irányba, hogy ez csak kis erkölcsi botlás volt, ilyen ejnyebejnyés csíny. Ez nekem így nem elég, mondják meg, hogy milyenre szabjuk az anyagot. Mert ki tudom hozni ebből, hogy

az a jachtos buli valójában egy előremutató, progresszív oktatófilm volt.

https://168ora.hu/velemeny/matyas-gyozo-a-ketseg-terhe-177769

Gulág-emléknap: mindenki felelős, csak az oroszok nem

Történelemhamisítás, elhallgatás, hazugságok: így emlékezünk mi.

Jó kezdeményezés volt a Fidesz részéről 2000-ben, hogy legyen emléknapja a kommunista diktatúrák áldozatainak.

Az emlékbeszédek visszatérő eleme az is, hogy a nyugatiak nem érzik át a kommunista diktatúrát megtapasztalt népek fájdalmát, és nem is akarják tudomásul venni a kommunizmus nevében elkövetett népirtásokat, csak a holokauszt áldozatairól hajlandóak megemlékezni.

A hivatalos retorika minden elemében hamis. Az igaz, hogy sok egyéb eszme mellett a kommunizmus Európában született, de a kényszermunka hagyományosan orosz büntetési forma volt. A gazdaság fontos pillérévé már a Szovjetunióban vált, a második világháború végén ezért is igényelte a szovjet vezetés külföldi foglyok millióit a felszabadított, megszállt területekről. Úgy tűnik, hogy a kormányzat arra sem szeret emlékezni, illetve emlékeztetni, hogy nem a Nyugat közönye, nem az angolszász szövetségesek „mesterkedése”, hanem a nemzetiszocialista Németország hódító háborúja vezetett el oda, hogy a mi térségünkben is megjelent, majd itt is maradt szovjet hadsereg.

https://hvg.hu/itthon/20191125_Gulagemleknap_mindenki_felelos_csak_az_oroszok_nem

Különösen hangzó indoklással vezetnék be az éjféli zárórát a bulinegyedben

A javaslat szerint „az emberek partikultúrája normalizálódni fog, és este hattól tizenegyig is elég lesz nekik Erzsébetvárosban szórakozni”.

Ismét napirendre kerül Erzsébetvárosban a vendéglátóhelyek kötelező éjféli zárásának elrendelése, ami a kerület belső részére, az úgynevezett bulinegyedre is vonatkozna – mondta a Klubrádiónak Niedermüller Péter. A VII. kerületi polgármester ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy érzékeny kérdésről van szó, amit egyszerű tiltással nem lehet megoldani.

Az önkormányzat ezért most egy olyan kerekasztal összehívását javasolja, amelynél a vendéglátósok, lakók, civil szervezetek és a kerület közösen dolgoznák ki az éjszakai nyitvatartás szabályait.

https://hvg.hu/kkv/20191125_Furcsa_javaslattal_vezetnek_be_az_ejfeli_zarorat_a_bulinegyedben

Giró-Szász András: A kormány a korrupciós vádak miatt nem csak kicsit veszít a stílusháborúban

Giró-Szász András volt kormányszóvivő, a Századvég alapítója, könyvet írt Gondolat és erő – A cselekvő állam orbáni modellje címmel, erről beszélt a Hír Tv-ben.

Azt mondta, 1990 óta először most van olyan, hogy a bankszektorban, az építőiparban vagy az energetikában a magyar állam vagy magyar üzletemberek kezében van a vagyon, és nem oligarcházni kellene, hanem átlátni azt, hogy egy esetleges gazdasági válság idején, akkor a multik az anyaországban őrzik meg a munkahelyeket, akkor a magyar cégeknél nagyobb a munkahelyek biztonsága, és az itt megtermelt profitot itt forgatják vissza.

A stadionépítések kritikájáról azt mondta: 1000 milliárd forintnak több mint a fele tanuszodákra, több mint ezer ketreces focipályára, és nem stadionokra ment el, arra csak 400-500 milliárd, ami ugyan nagy pénz, de ez 9 év alatt ment el, ennyi idő alatt pedig 25 ezer milliárd forint ment az egészségügyre.

https://444.hu/2019/11/25/giro-szasz-andras-a-kormany-a-korrupcios-vadak-miatt-nem-csak-kicsit-veszit-a-stilushaboruban

Nem az a kérdés, hogy Trump bűnös, hanem hogy bűnhődni fog-e

Az amerikai alkotmány elég tág értelmezési keretet ad az elnök elleni vádeljárás megindítására. A bő kétszáz éves szöveg megfogalmazása szerint az elnököt abban az esetben lehet eltávolítani, ha "árulást, vesztegetést vagy más főben járó bűnt vagy vétséget" követett el. Ez utóbbi az, aminek az értelmezése általában problémákat szokott okozni, és amiért az alapító atyák levelezését, röpiratait szokás böngészni útmutatóként.

A Donald Trump elleni vádeljárásban azonban a jelek szerint erre nem lesz szükség. Az eljárás múlt heti sztártanúja, Gordon Sondland, aki több százezer dollárral támogatta Trumpot, ennek fejében kapta meg az USA EU-nagyköveti posztját, vallomásában nyilvánvalóvá tette, hogy Trump egy, az alkotmányban konkrétan nevesített bűncselekményt, vesztegetést követhetett el. És bár az alkotmányos vádeljárás esetén - mivel az alkotmány még a büntetőtörvénykönyv előtt született - nem feltétlenül releváns az amerikai Btk. meghatározása, a remek Lawfare blog főszerkesztője szerint azért az abban leírtak orientálhatják értékítéletünket.

https://444.hu/2019/11/25/nem-az-a-kerdes-hogy-trump-bunos-hanem-hogy-bunhodni-fog-e

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.