2019, november 25 - 08:45 Sajtószemle

Nagyon komoly áttörést érhettek el magyar tudósok a fizika területén

Komoly áttörést érhetett el az Atommagkutató Intézet az ötödik alapvető (természeti) erő létezésének bizonyításában, írja a CNN. A nemrég publikált eredmények szerint sikerült kimutatniuk az eddig csak elméleti szinten bizonyított X17-es részecske létezését. A Krasznahorkay Attila vezette kutatócsoport hélium atomok fénykibocsátását vizsgálata közben figyelte meg, hogy a részecskék olyan viselkedést tanúsítanak, amely a jelenlegi fizikai ismeretekkel nem megmagyarázható.

https://index.hu/techtud/2019/11/23/magyar_tudosok_lelhettek_ra_a_fizika_szent_graljara/

A nyomozók célkeresztjében van már az „ördög ügyvédje”

ÚJABB GYANÚSÍTÁSOK VÁRHATÓK A BORKAI ZSOLT ELLENI LEJÁRATÓ AKCIÓ MIATT

Magyar Nemzet

Hamis vád és nagy nyilvánosság miatt elkövetett rágalmazásért hamarosan meggyanúsíthatják az „ördög ügyvédjét”, aki forrá­saink szerint nem magányos elkövető, hanem több személy egy ellenzéki párthoz közelálló körből. Az „ördög ügyvédje” tette közzé azt a titokban készült szexvi­deót, amin Borkai Zsolt volt győri polgármester és ügyvéd barátja látható, és ami a politikus bukását okozta.

Több forrásból is arról értesült lapunk, hogy az „ördög ügyvédje” nem egy személy, és még csak véletlenül sem a bűncselekmények miatt körözött Keserű Sándor ügyvéd, aki izraeli keltezésű videóiban rendre ezt állítja magáról. Mint azt győri, szombathelyi és fővárosi politikai és üzleti körökben megfogalmazták, az „ördög ügyvédje” egy ellenzéki párt jól meghatározható köréből kikerült csoportot takar. Az „ördög ügyvédje” az önkormányzati választás előtt egy héttel tette közzé a világhálón azt a szexvideót, amin Borkai Zsolt győri – azóta posztjáról lemondott – polgármester és ügyvéd barátja látható az Adrián, egy luxusjachton. 

Hatósági forrásokból pedig arról értesültünk, hogy miután az ügyben két nyomozás is bűncselekmény hiányában megszűnt, hamis vád és nagy nyilvánosság miatt elkövetett rágalmazásért hamarosan meggyanúsíthatják az „ördög ügyvédjét”, azaz a név mögött megbújókat, akiket állítólag már azonosított is a hatóság.

 információnk szerint Borkai és ügyvédje feljelentésére kezdődött a nyomozás és gyanúsították meg a két szexuális szolgáltatót, Póczikot, valamint a lányokat közvetítő férfit, aki a Privátkopó bűnügyi portál adatai szerint Póczik élettársának a fia.

https://magyarnemzet.hu/belfold/a-nyomozok-celkeresztjeben-van-mar-az-ordog-ugyvedje-7520522/

Tovább gyűrűzik a Borkai-botrány, érdekes hangfelvételek kerültek elő videó

A telefonbeszélgetéseket az RTL mutatta be. Az egyiken 10 millió forintról beszélnek, amit a képekért kér valaki.

Az RTL Híradó szombat esti adásában olyan hangfelvételeket mutatott be, melyeken készítőjük szerint Póczik József hallható, amint a Borkai Zsoltról készült intim fotókról beszél.

A felvételen elhangzik egy 10 milliós összeg, amit az adriai hajóúton készült felvételekért kér valaki. Ahogy korábban megírtuk, egy volt válogatott focistát, Póczik Józsefet vádolnak azzal, hogy megzsarolta Borkaiékat, de ő azt állítja, csak postásként használták fel.

A felvételeken olyan mondatok hangoznak el, hogy:

A felvétel készítője: „Mi a pénz, amit kért?"

Erre a válasz: „Hát a tizes, amit beszéltünk."

Aztán

A felvétel készítője: Tízmillió, jó. És a fényképeken kívül előjött, hogy van egy pár perces videó is.

Válasz: „Igen, igen, azt is mondta, de jobb minél előbb lerendezni vele, mert tudom, hogy milyen labilis a faszi."

A hangfelvételeket az  RTL szerint egy Puska Péter nevű férfi készítette, aki győri focista volt korábban, és Rákosfalvy Zoltánnak, Borkai bizalmasának dolgozik.

https://hvg.hu/itthon/20191123_borkai_zsolt_szexbotrany_rakosfalvy_zoltan_hangfelvetel_poczik_jozsef

Reagált a Borkai-botrányt kirobbantó blog a hírre, hogy hamarosan meggyanúsítják: Polt, van még mit mondanom a gazdáidról!

"A Fidesz-csicska Polt Péter ügyészsége valamiért mindig rosszul dönt ezekben a kérdésekben. A hatóságok a fideszes bűnözőket védik, és nem Benneteket szolgálnak! Polt, kapj el, ha tudsz! Van még mit mondanom a gazdáidról!" - reagálta a Borkai-botrányt kirobbantó "Az ördög ügyvédje" blog Facebook-oldalán arra, hogy a Magyar Nemzet szombati számában arról írt, hogy hamarosan elkapják és előállítják. 

Tényleg az a fontos, ki vagyok én?

Vagy inkább az, honnét és mennyit loptak Borkai, Rákosfalvy és a győri polip tagjai?
Vagy továbbá az, honnét volt pénzük örömlányokra, jachtozásra, sportautókra, óriási birtokra, éttermekre, repülőkre, Maldív-szigeteki utazásokra, balatoni luxusnyaralókra?
Vagy esetleg az, hogy összejátszottak-e az Audi egyes vezetőivel a telekbiznisz érdekében, vagy hogy ellopták-e a parkolóházat?

Vagy például nem az fontos, hogy elvégeztek-e drogtesztet?

A Fidesz-csicska Polt Péter ügyészsége valamiért mindig rosszul dönt ezekben a kérdésekben. A hatóságok a fideszes bűnözőket védik, és nem Benneteket szolgálnak!

Polt, kapj el, ha tudsz! 
Van még mit mondanom a gazdáidról!

https://444.hu/2019/11/23/reagalt-a-borkai-botranyt-kirobbanto-blog-a-hirre-hogy-hamarosan-meggyanusitjak-polt-van-meg-mit-mondanom-a-gazdaidrol

Orbán Viktor máris bekerült az állami történelemkönyvbe

Orbán Viktor maga a velünk élő történelem. Már első miniszterelnökségével bekerült az egyik államilag engedélyezett nyolcadikos történelemkönyvbe:

Van egy másik kép is, ahol II. János Pál pápa mellett áll Orbán.

Majd a "Multikulturalizmus" alfejezet...

...széljegyzeteként szerepel Strasbourgban elmondott világrengető beszéde:

Na persze bekerült Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc is, utóbbiról megtudjuk, hogy "a privatizáció egyik nyerteseként az üzleti életben tevékenykedett":

A nemzetközi pénzvilágról szóló részt mintha maga Bogár László írta volna:

https://444.hu/2016/09/02/orban-viktor-maris-bekerult-az-allami-tortenelemkonyvbe

A luxuséttermek és szállók vendégei percenként egy forintért parkolhatnak a Budai Várban

Gelencsér Ferenc, a Várnegyed momentumos alpolgármestere Facebook-posztjában írta meg a tapasztalatait a Budai Várban történő parkolás furcsaságairól, arról, hogy a kiváltságosoknak döbbenetesen alacsony áron lehet parkolni az ország egyik legnagyobb turisztikai központjában. 

Azt írja, amikor hivatalba lépett, eldöntötte, utánajár a kerületi parkolási ügyeknek, és érthetetlenebbnél érthetetlenebb szerződésekkel találkozott. Egyes cégek, például a Hilton vagy "az előző városvezetéssel jó viszonyt ápoló étteremtulajdonosok" vendégei 1 forint+ÁFA/perc alapdíjon parkolhatnak a Vár területén.

https://index.hu/belfold/2019/11/22/a_luxusettermek_es_szallok_vendegei_percenkent_egy_forintert_parkolhatnak_a_budai_varban/

Antiszemita plakátok jelentek meg az Index újságíróiról Budapest-szerte

A posztereken Dezső András és Miklósi Gábor látható egy izraeli zászló előtt, „Mi is a határon túlról jöttünk!” felirattal, alatta pedig a következő címkék olvashatóak: konstans rinyálás, látens magyarellenesség, hazaárulás.

Miklósira azután szállt rá a szélsőjobboldali- és a kormánymédia, hogy az újságíró a Puskás Aréna megnyitóján nem állt fel, miközben felvidéki magyar gyerekek énekelték el az Ismerős Arcok Nélküled című számát. Az esetről az Origo „Az Index alkalmazottja tudatosan megalázta az éneklő felvidéki magyar gyerekeket” címmel számolt be, a Tények pedig „Külhoniakat gyaláz az Index” címmel hozta le a történetet. Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke a héten még sajtótájékoztatót is tartott a lap székháza előtt, ahol bejelentette: „videó, publicisztika és karikatúra miatt” feljelentést tesznek az Index ellen, ugyanis Miklósi cikke kimeríti a közösség elleni uszítás tényállását.

Panyi tweetjére Izrael budapesti nagykövetsége is reagált:

„Mélységesen elítéljük ezt a posztert, amin antiszemita és Izrael-ellenes szimbólumok és mocskolódások láthatóak. Rasszizmusnak, gyűlöletnek és felbujtásnak semmilyen párbeszédben sincsen helye. Biztosak vagyunk benne, hogy a magyar hatóságok el fogják távolítani az olyan posztereket, mint ez.”

https://merce.hu/2019/11/24/antiszemita-plakatok-jelentek-meg-az-index-ujsagiroirol-budapestszerte/

Karácsony Gergely: holnap az összes ilyen borzalmat leszedetem!

Karácsony Gergely is megszólalt közösségi oldalán, amikor – mint azt a Városi Kurír is megírta – antiszemita ihletésű plakátok kerültek ki Budapest utcáira a két férfi fényképével.

A mi Budapestünkön ilyen egyszerűen nincs! Nem adunk teret a gyűlöletnek! Arra kérlek, hogy írd meg itt kommentben vagy üzenetben, hogy hol láttál ilyet és holnap az összes ilyen borzalmat leszedetem!

A poszt alatt egy kommentelő egyszerű és gyors megoldást javasolt a főpolgármesternek, amiben remélhetőleg a rendőrség partnere lesz:

Tele a város térfigyelő kamerákkal, valamelyiken biztos látszik hogy ki tette ki, és ha az megvan, biztos elmondja, hogy ki bízta meg és végül a lánc végén meglesz az igazi tettes is.

https://varosikurir.hu/karacsony-gergely-holnap-az-osszes-ilyen-borzalmat-leszedetem/

Csányi Sándor sérelmezi és visszautasítja Bige László vádjait

Az OTP Bank Kommunikációs Osztálya és Csányi Sándor is sérelmezi, sőt visszautasítja a Bloomberg november 21-én megjelent cikkében szereplő állításokat. Az Indexnek megküldött közlemény szerint:

 

az OTP Bank 2012. március 7-én a jogszabályoknak megfelelően közzétett tőzsdei közleményében tájékoztatta a közvéleményt, hogy jogerősen megnyerte a Nitrogénművek Zrt-vel szembeni, több mint 25 milliárd forint összegű kártérítési pert, amelyet a Nitrogénművek Zrt. indított az OTP Bank ellen.

A közlemény szerint a Nitrogénművektől nem kaptak felmentést a banktitok alól, így nem tudtak a Bloomberg idevágó megkeresésére reagálni. Azt írták ugyanakkor:

 

Megerősítjük, hogy Csányi Sándor nem tervezte és jelenleg sem tervezi a Nitrogénművek Zrt., vagy bármelyik más, Bige-csoporthoz tartozó vállalkozás megvásárlását

https://index.hu/gazdasag/2019/11/23/csanyi_kontra_bige_otp_nitrogenmuvek/

N.Kósa Judit Díszpolgári óhaj

Nincs kétségem afelől, hogy Miklósa Erika nemzetközi operasztár és hobbifutó annyiszor járna le edzeni a Kvassay-zsiliphez, ahányszor csak ideje engedi – és ha már nem egy bakonyi faluban él, akkor még gyakrabban. És abban is biztos vagyok, hogy Kemény Dénes vízipólós guru már csak a szakmai szolidaritás miatt is elengedhetetlennek tartja, hogy legyen nekünk egy tip-top atlétikai stadionunk. Hátha az is olyan szép lesz, mint a Duna Aréna. 

Azon viszont elgondolkodtam egy kicsit, hogy Merkely Béla, a SOTE rektora és az ország tán első számú szívspecialistája is szükségesnek tartotta aláírni azt a levelet, amelyben Budapest díszpolgárai kérik a regnáló főpolgármestert, ne mondja le a Soroksári út mellé tervezett stadion építését. Nem kizárt persze, hogy a professzornak is mindene a futás, de ő azért csak tud egyet s mást arról, mire van égető szükség ebben a városban, és mire nincs. Még akkor is, ha nem fordítjuk azonnal a majdani stadion hivatalosan 120, a józan becslések szerint közel 200 milliárdos árát lélegeztetőgépre.

Számoljunk inkább a mindünk számára ismerős, de legalábbis elkerülhetetlen mértékegységekben: professzor úr próbált már megnyugtató megoldást találni egy önmagáról gondoskodni képtelen, idős ember számára? Látta, milyen várólisták vannak a hivatalos intézményekben? Tudja, mennyibe kerül a belépés, majd egy hónapnyi ellátás a magánotthonokban? Ha felveszik egyáltalán. Vagy professzor úr az otthoni gondozásban, esetleg a havi 200 ezer/fő/hónap kárpátaljai asszonyokban hisz?

Komolyan egy olyan stadion megépítése most a legfontosabb, amelynek csak a tervei ötmilliárdba kerültek? Higgyük el, hogy sportolgató háziasszonyok fogják használni a 15 ezer fős lelátók közötti futókört? Kedves művésznő, szövetség kapitány úr, tisztelt rektor úr! Nem, én még mindig nem szeretnék Budapesten olimpiát.

https://nepszava.hu/3058162_diszpolgari-ohaj

A NAV is nyomoz a szegények sporttámogatását elszipkázó alapítvány után

A szervezet csaknem félmilliárd forintos uniós támogatást vett fel vidéki sportnapokra, a rendezvényeket néha letudták egy gumilabda rugdosásával.

Az alapítvány ügyeiről lapunk is riportban számolt be, ám a 444.hu  írt róluk elsőként: a szervezet 450 millió forintos uniós támogatást igényelt mélyszegénységben élőknek szervezett sportprogramokra, aztán nevetséges rendezvényekkel imitálta a projekt kivitelezését, sőt, közösségi oldalaikon korábban büszkén meg is osztották az ezekről készített (később törölt) fotókat, videókat. 

Kompetenciafejlesztésnek állították be például, hogy Szalaszend néhány lakója este, egy autó reflektorfénye mellett focizott a mezőn

Felsőgagyon pedig cigiző gyerekek kerülgették biciklivel az útra kitett marmonkannákat – de az alapítvány a hírportál  szerint nagyvonalúan saját sportnapként tüntette fel a tőlük függetlenül megrendezett komádi falunapot is. A programok alkalmanként egymillió forintba kerültek, legalábbis saját számításaik szerint.

 

https://nepszava.hu/3058171_a-nav-is-nyomoz-a-szegenyek-sporttamogatasat-elszipkazo-alapitvany-utan

A kormány szerint Sorost szolgálják a tanártüntetésre készülő szakszervezetek

Látszólag alacsony fizetésük és túlhajszoltságuk miatt vonulnak utcára a pedagógusok, Kásler Miklós és Palkovics László minisztériuma azonban tudja, mi zajlik a háttérben

A két tárca közleménye szerint pedagógus- és más szakszervezetek által bejelentett tüntetés ismét az ellenzék és "a Soros-hálózat politikai céljait, nem a pedagógusokat, pláne nem a gyermekeket szolgálja". Megjegyezték, szerintük ugyanazok a szakszervezetek készülnek a jövő héten tüntetésre, amelyek eddig is minden ellenzéki és "Soros-hálózat" által szervezett akció mögé beálltak. Most is ezt teszik, a "Soros-hálózat" háromnapos tüntetéséhez csatlakoznak - tették hozzá. A kormány az utóbbi időben kerülte a sorosozást, de Orbán Viktor pénteki rádióinterjúját bátorításnak tekinthették a minisztériumok is, így újra kezdődhet a személyre szabott gyűlöletkampány.

https://nepszava.hu/3058168_a-kormany-szerint-sorost-szolgaljak-a-tanartuntetesre-keszulo-szakszervezetek

Lendvai Ildikó A parlament a falra ment

A parlament a falra ment megint, de most nem a mókás hangzás kedvéért, mint Kosztolányi rímjátékában, hanem tényleg. Az ellenzék majd a falra mászik jogos haragjában, sőt már a plafonon van. A kormányoldal meg elment a falig a népképviselet korlátozásában, az ú.n. szájzár törvénnyel bőven azon túl is. Ó, hogy ők csak meg akarják védeni a parlament tekintélyét? Mert ha van a parlamentnek valamije, hát az biztosan van neki. Tekintélye. A nevét az állampolgárok csak áhítatos suttogással merik kiejteni. Jobb is, mert amit mondanak róla, az többnyire nem kiskorúak fülének való. 

A kormánypártok nem is akarják ezt a tekintélyt mindenféle vitákkal megzavarni. Ezért időzítették éjszakára az új szabályok tárgyalását, amelyeket Szabó Szabolcs csak úgy jellemzett, hogy „kitilt, betilt, letilt”. Aztán hét-nyolc házőrző hátrahagyásával haza is vonultak aludni. „Ma már nagyon sokat védtem a parlament tekintélyét, bele is fáradtam, anyukám” - számoltak be otthon.

https://nepszava.hu/3058163_a-parlament-a-falra-ment

Beultráztak az Európai Parlamentben

Szőcs László Magyar Nemzet

Homokszem került az Árokásó művelet gépezetébe, megbontva az ellenzéki egységet Brüsszelben. Máskülönben nem lenne ennyi olvasata Várhelyi Olivér – végül is sikeres – ­európai parlamenti meghallgatásának. Kendernay János, az LMP társelnöke – korábbi uniós diplomata – úgy látja, a magyar biztosjelölt írásban „nem tudott érdemben választ adni azokra a kérdésekre és felvetésekre, amelyek a jelölőtől, tehát a magyar miniszterelnöktől való függetlenségét firtatják”, míg Ujhelyi István szocialista EP-képviselő szerint Várhelyi „írásban is megtagadta az orbáni politikát”. Egyiküknek talán nem jó az olvasószemüvege. A harmadik politikai bíró, Gyurcsány Ferencné született Dobrev Klára óvatosabb, és – fifty-fifty alapon – így következtet: Várhelyi „láthatóan jól megtanulta Orbán pávatáncát és kettős beszédét”.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/beultraztak-az-europai-parlamentben-7517561/

A DK megszavazza az európai biztosokat, a Momentum később közli álláspontját

Frissítés, 15.00: Németh Gyöngyvér, a Momentum Mozgalom sajtóreferense megkeresésünkre közölte, a jövő héten, frakcióülésen határoz majd arról a párt, hogyan szavaznak EP-képviselőik a biztosokról. Annyit azonban máris hozzátett, a párt képviselői „korántsem elégedettek” azokkal az írásbeli válaszokkal, amelyeket Várhelyi Olivér biztosjelölt a számára feltett kérdésekre adott a napokban.

Megszavazza az új Európai Bizottság összes tagját a Demokratikus Koalíció európai parlamenti frakciója. Ara-Kovács Attila, a párt EP-képviselője szombat reggel arról tájékoztatta a magyar sajtót, hogy a DK-elnöksége felhatalmazta őket arra, hogy jövő hétfőn a strasbourgi parlamentben támogassák Ursula von der Leyen teljes bizottságát, beleértve a múlt héten a parlamenti szakbizottság által is elfogadott magyar jelöltet, Várhelyi Olivért is, a bővítési- és szomszédsági ügyek biztosának.

https://merce.hu/2019/11/23/a-dk-megszavazza-az-europai-biztosokat/

Az európai életmód népszerűsítése

AZ ÚJ BIZOTTSÁGI PORTFÓLIÓ A MEGINGOTT KÖZBIZALMAT KÍVÁNJA HELYREÁLLÍTANI ÉS ORVOSOLNI

Trócsányi László Magyar Nemzet

Nagy feltűnést és vihart keltett, hogy az új Európai Bizottságnak lesz olyan biztosa, aki az európai életmód (European way of life) védelmezéséért fog felelni. Egyes baloldali politikai körökben azonnal éles reakciókat és félelmet keltett az elnevezés, ezért az Európai Bizottság elnök asszonya végül is úgy döntött, hogy az európai életmód védelmezése helyett az európai életmód népszerűsítése lesz a portfólió megnevezése. Miután egy új portfólióról van szó, érdemes megvizsgálni, hogy mi tette szükségessé e tisztség létrehozását. Vajon fenyegeti-e valami az európai életmódot? Milyen üzenetet hordoz az a tény, hogy az európai életmódot népszerűsíteni kell Európában?

Nem jó az emberek közérzete. Egy ilyen légkörben alkotják meg az európai életmód népszerűsítéséről (tartalmában védelmezéséről) szóló portfóliót. Európára nem úgy tekintenek a polgárok, mint hősre, ahogy az Egyesült Államok állampolgárai teszik saját államuk esetében. Az új portfólió valójában a bizalom helyreállításáról kell hogy szóljon. Ha a bizalom nem áll helyre, akkor a szakadék egyre mélyebb lesz, és további váratlan fordulatoknak lehetünk majd tanúi.

Az európai életmód azonban nem egy könnyen megfogható fogalom. Vajon van-e egyáltalán egységes európai életmód? 

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/az-europai-eletmod-nepszerusitese-7515662/

„Ha elmegy a dagály, látszik, hogy kinek van letolva a nadrágja” – Interjú Oszkó Péterrel

Eddig pénzburok védte a kormányt – mondta Oszkó Péter, az OXO Labs alapító-cégvezetője, volt pénzügyminiszter, aki szerint a pénzbőség vége nem feltétlenül jelent válságot.

Két éve azt mondta, hogy az ellenzék a saját maga paródiája. Most mit gondol?  Egy olyan választási eredmény született októberben, amelyből kiderült: lényegesen jobban szerepelnek az ellenzéki pártok, ha koordinált módon, összefogva indulnak. Kilenc év kellett ahhoz, hogy a szereplők levonják ezt a tanulságot.  Ezek után mi várható? A Momentum például tisztább viszonyokat és kevesebb pártot szeretne, de hallani arról is, hogy új formációk alakulnak a konzervatív oldalon. A következő választás 2022-ben lesz, ezért jelenleg nem reális az az elvárás, hogy a pártok ezentúl mindent közösen csináljanak, és egyik szervezet se keressen önálló politikai hangot. Az ellenzéki oldal értéke, hogy vannak viták, nézetkülönbségek és ezeket nem a szőnyeg alá söprik, vagy hatalmi szóval elintézik, hanem lejátsszák. A lényeg az, hogy a választásokig döntsék el vitás kérdéseket. Az egész ország és az összes választó érdeke, hogy igazi politikai verseny legyen és ne lehessen tét nélkül hatalmat gyakorolni. Az ellenzéknek az lenne a feladata, hogy találják ki azt a játékszabály-rendszert, amelyben egyrészt egy ideig versenyeznek egymással, másrészt demonstrálják a közös kompromisszumok meghatározásának képességét is, hiszen anélkül nehéz lenne kormányzóképesnek mutatni magukat. 

https://nepszava.hu/3058086_ha-elmegy-a-dagaly-latszik-hogy-kinek-van-letolva-a-nadragja--interju-oszko-peterrel

„Paks 2 arról szól, hogy mennyi pénzt fognak ellopni az ezermilliárdokból”

Na, ez zseniális volt, az eddigi legjobb – mondta egy hölgy kifelé menet a teremből, és nem volt egyedül a véleményével. Az atomenergia nem feltétlenül az a téma, amelytől a hasunkat fogjuk a nevetéstől, különösen az HBO-n májusban bemutatott Csernobil című minisorozat után. A Tanácstalan köztársaság vitaest-sorozatának november 22-i állomása azonban bizonyította, hogy legyen bármilyen komor az apropója, egy beszélgetés még akkor is lehet szórakoztató, ha a szigorú szakmaiság mentén a beszélgetők nem riadnak vissza a kényes témáktól. Péntek este pedig egymást érték a kényes témák, ami nem is csoda, hiszen az elkövetkező 3-400 ezer év legkomolyabb beruházása, Paks 2 került terítékre.

Paks 2 nélkül nem lehetnek klímacéljaink – idézte Orbán Viktor miniszterelnököt Polgár Emese szociológus, az est moderátora. Provokatív felütése megadta a beszélgetés alaphangját, szűk két órán keresztül a hangzatos, de minden szakmaiságot nélkülöző kijelentéseket szigorú kritika mellett magától értetődő egyszerűséggel cáfolták a szakértők. – Lehet természetesen atomenergia nélkül is klímastratégia – fogalmazott Felsmann Balázs, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont tudományos főmunkatársa. – A kérdés azonban ennél lényegesen összetettebb – tette hozzá, amiben – talán utoljára az esten – mind a négy résztvevő egyetértett.

https://magyarhang.org/belfold/2019/11/23/paks-2-arrol-szol-hogy-mennyi-penzt-fognak-ellopni-az-ezermilliardokbol/

A hatóságok tétlenül nézik a természetvédelmi terület beépítését a Budakeszi Álomvölgyben

Brutális természetrombolás zajlik Budakeszin, a védett állat- és növényfajok lakóhelyeként szolgáló Álomvölgyben. A Natura 2000-es védettséget élvező terület beépítése ellen tiltakozók petíciót indítottak és tüntetni készülnek, mert a területen a természetvédelmi védettség és az ott érvényben lévő változtatási tilalom ellenére hetek óta munkagépek dolgoznak. A terület tulajdonosai szerint törvényszegésről szó sincs, csupán egy korábbi és máig érvényes engedély alapján kutat fúrnak, de azt elismerik hogy a későbbiekben építkezni is szeretnének. Budakeszi önkormányzata a rendőrségtől, az ügyészségtől és a környezetvédelmi hatóságoktól várna segítséget, de hiába. Drónfelvételen mutatjuk a helyszínt.

A magukat az Álomvölgy Őrzőinek nevező helyi civil csoport szerint ez a terület most a többszörös védettsége ellenére veszélyben van, mert mint hétfőn közzétett sajtóközleményükben írják,

„A rendszerváltás előtt egy nappal magánkézbe került védett természeti terület tulajdonosai a helyi szabályozások kijátszásával, valamint a hazai természetvédelmi jogszabályok és az uniós irányelv tiltása ellenére – mezőgazdasági tevékenységhez kötődő, “juhászlakásoknak” nevezett – luxus lakások építésének előkészületeit kezdték meg. Teszik mindezt annak ellenére, hogy nincs építési engedélyük, és a Budakeszi Önkormányzat a területre 2020 májusáig változtatási tilalmat rendelt el. 

https://atlatszo.hu/2019/11/21/a-hatosagok-tetlenul-nezik-a-termeszetvedelmi-terulet-beepiteset-a-budakeszi-alomvolgyben/

Netanjahu kontra Izrael – Jeruzsálemben korrupciós vád alá helyezték Orbán példaképét

Első alkalommal történt Izrael történetében, hogy hivatalban levő miniszterelnök büntetőeljárásban vádlottként szerepel: egyszerre három ügyben nyújtott  be az államügyész, Avichai Mandelblit vádiratot Benjamin Netanjahu ellen. Ráadásul mindhárom ügyben olyan korrupciós bűncselekményről van szó, melyeket a vád szerint Netanjahu hivatali ideje alatt, kormányfői tisztségében követett el. 

https://vilagterkep.atlatszo.hu/2019/11/23/netanjahu-kontra-izrael-jeruzsalemben-korrupcios-vad-ala-helyeztek-orban-peldakepet/

Európa megtagadói (8.)

Az idei év első felében már több mint száz (!) robbantást jelentettek Svédországban, belbiztonsági elemzések szerint a fegyveres erőszak hatásai egyre inkább hasonlítanak a terrorizmuséra

Faggyas Sándor Magyar Hírlap

Miközben a klímabálvánnyá vált tizenhat éves svéd diáklány, az Asperger-szindrómával diagnosztizált Tonhalhegy (Thunberg) Gréta már javában az Atlanti-óceán hűvös habjain hajókázik, hogy Amerikából időben odaérjen a december elején, Madridban kezdődő ENSZ-klímakonferenciára, nyilván halvány sejtelme sincs arról, hogy nagy dolgok vannak távoli hazájában.

Egy hét elején ismertetett közvélemény-kutatás szerint a nemzeti radikális, bevándorlásellenes Svéd Demokraták először vált a legnépszerűbb párttá, s vezetője kijelentette, hogy az elkövetkező száz évben éppúgy szeretnének részt venni az ország alakításában, ahogy a szociáldemokraták tették az elmúlt száz esztendőben. 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20191122-europa-megtagadoi-8

Mélyszegénységben élő óvodásoknak már egy tubus fogkrém is hatalmas segítség

abcúg.hu

A mélyszegénységben élő gyerekek olyan halmozott hátrányokkal indulnak, amelyek legyőzéséhez a szülőknek és az óvónőknek is kell a támogatás. Tíz hónap alatt országos mozgalommá nőtte ki magát az Örökbe fogadok egy ovit! kezdeményezés, amely során már 219 hátrányos helyzetű óvoda talált örökbefogadóra. Ez az adományozás nem csak az önzetlenségről szól, hiszen az írószerek és tisztítószerek mellett az örökbefogadó szülők a saját gyerekeik feleslegessé vált ruháit és játékait küldik tovább.

https://abcug.hu/melyszegenysegben-elo-ovodasoknak-mar-egy-tubus-ragaszto-is-hatalmas-segitseg

A KDNP kilép a Néppártból, ha "helytelen lesz az irány"

lhagyják a pártcsaládot, ha nem jó az irány, szögezte le a kereszténydemokrata párt politikusa, Nacsa Lőrinc a HírTV-ben. Az Európai Néppárt zágrábi kongresszusán megválasztott új pártelnöktől, Donald Tusktól elvárják, hogy "valós válaszokat adjon a most felmerülő európai sorskérdésekre." Nacsa Lőrinc kijelentette: 

"ha továbbra is a balratolódást, vagy a bevándorlás pártiak felé nyitást képzeli el az Európai Néppárt jövőjének, akkor az szerintünk egy helytelen irány, aminek nem feltétlenül van értelme továbbra is a részesének maradni. Ha viszont egy erős jobboldali, kereszténydemokrata és egyébként a jobboldal felé nyitott pártcsaládot képzel el, akkor természetesen van maradásunk.”

https://444.hu/2019/11/23/a-kdnp-kilep-a-neppartbol-ha-helytelen-lesz-az-irany

Kövér szerint is törvényt szegett Orbán, most átírják a jogszabályt

Még júliusban reklamált Szél Bernadett a házelnöknél azért, hogy tartassa be Orbán Viktorral törvényi kötelezettségét. A független országgyűlési képviselő szerint a miniszterelnök évek óta nem tesz eleget egy 2004-es, Magyarország uniós csatlakozásakor született törvénynek, ami előírja a mindenkori kormányfőnek, hogy az Európai Tanács üléséről be kell számolnia az Országgyűlés előtt. 

Kövér László elismerte, hogy Orbán törvényt szegett, de szigor helyett inkább levelet írt a miniszterelnöknek, "kérve a gyakorlat és a szabályozás felülvizsgálatát és azok egymáshoz igazítását."

A felülvizsgálat megtörtént, következik az igazítás: a 24.hu írta meg, hogy a kormánypárti képviselők által jegyzett Az Országgyűlés működését és a képviselők jogállását érintő egyes törvények módosításáról szóló javaslatban szerepel is.

"A Javaslat az Európai Tanács ülésének kimeneteléről szóló miniszterelnöki tájékoztatást előíró rendelkezést hatályon kívül helyezi,"

Szél Bernadett a 24.hu-nak a módosítás úgy kommentálta, hogy

"tipikus fideszes megoldás: törvényesítették a törvénytelenséget. Miközben a kormány az emberektől elvárná, hogy tiszteljék a törvényt, ha a miniszterelnök nem tartja be a jogszabályt, akkor módosítják azt. Ez egy nagyon tisztességtelen játék az állampolgárokkal."

https://444.hu/2019/11/23/kover-szerint-is-torvenyt-szegett-orban-most-atirjak-a-jogszabalyt

Fidesz: A kormányfő továbbra is tájékoztatja a parlamentet az ET történéseiről

MH/MTI

A 2004 óta tartó gyakorlat szerint a kormányfő csak a kiemelt jelentőségű tanácsi üléseket követően szólal fel napirend előtt.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt öt, Orbán Viktor eddig kilenc alkalommal élt ezzel - tették hozzá.
A Fidesz közölte: a változás annyi, hogy az Európai Tanács üléséről szóló tájékoztatást a továbbiakban az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló határozat szabályozza. Ez szintén a parlament előtt van és a miniszterelnök napirend előtti felszólalásának speciális fajtájaként nevesíti az esetet, rendezetté téve a frakciók hozzászólási lehetőségét és a miniszterelnök viszonválaszát is.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20191123-fidesz-a-kormanyfo-ovabbra-is-tajekoztatja-a-parlamentet-az-et-torteneseirol

Érvénytelen lehet a Katona József Színház saját színészeire kényszerített titoktartási nyilatkozata

ORIGO

Ahogy arról korábban részletesen beszámoltunk, kedden robbant ki a hazai balliberális kulturális elit legújabb szexuális zaklatási botránya, Gothár Péter rendező körül és a legfontosabb kérdésekre azóta sem kaptunk választ. A Katona József Színház és a Karácsony Gergely vezette budapesti Városháza mindent megtesz, hogy megmentse Gothár Pétert és ezzel az egykori kaposvári, jelenlegi katonás-színművészetis színházi világot. Minden fontos információt megpróbálnak eltitkolni, de közben hibák sorozatát követik el, így sorra lelepleződnek. Legutoljára a Színművészeti Egyetem vezetése. Az Origónak írt válaszukból kiderült, valójában semmilyen érdemi vizsgálat nem is zajlik Gothár ellen. Eszük ágában sincs megszabadulni a Katonából kénytelen-kelletlen kirúgott, nagyhatalmú, egykor SZDSZ-képviselőjelölt rendezőtől. Korábban arról is írtunk, a Ripost alapján, hogy a Katona József Színház titoktartási szerződést íratott alá a dolgozóikkal, hogy házon belül tartsák a botrány részleteit. Mint ismert: a Katona József Színházat igazgató Máté Gábor a Színház- és Filmművészeti Egyetemen az egyik legbefolyásosabb vezető, ahogy mindkét helyen (eddig) Gothár Péter is. Abban az esetben, ha valóban bebizonyosodik, hogy szexuális bűncselekmény valósult meg a színházban, egy ilyen megállapodás komoly jogi aggályokat vet fel, amelynek részleteiről kérdeztük ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogászt, a Századvég Alapítvány jogi igazgatóját.

 A jogász az eset kapcsán kifejtette, hogy 

Főszabályként a Polgári Törvénykönyv alapján kötött szerződések titoktartási klauzulája bűncselekmény eltussolására nem használható."

https://www.origo.hu/itthon/20191123-katona-jozsef-szinhaz-titoktartasi-klauzula-semmis.html

Gulyás Gergely feljelentette a hazugságokat terjesztő álhíroldalakat

origo

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter feljelentette azokat az álhíroldalakat, amelyek a kormány tagjairól és Orbán Viktor miniszterelnökről is hazugságokat terjesztettek korábban, többek közt a nyugdíjak csökkenéséről, illetve annak megszünéséről terjesztettek képtelenségeket. A miniszter beszámolt arról, hogy a hirzona24.com, az otpercpiheno.blogspot.com és a blikkruzs.me álhíroldalak bejegyzései egyértelműen jogsértőek, ezért rágalmazás miatt büntetőfeljelentést tettem a Legfőbb Ügyészségen és a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Korábban az Origo számolt be arról elsőként, hogy a domain neve alapján montenegrói portál, a blikkruzs.me olyan cikkeket közöl, amelyek mondatokat adnak a Fidesz vezető politikusai szájába, amit azok soha nem mondtak, és amelyek teljességgel képtelenségnek számítanak. Az is erősen felháborító, hogy a jobboldali publicisták bejegyzéseit mindig nagyon aprólékosan vizsgáló, őket rendszeresen 30 napra elhallgattató Facebook-revizorok valahogy mégsem tettek az egyértelműen álhíroldalak ellen semmit.

https://www.origo.hu/itthon/20191123-gulyas-gergely-miniszter-alhiroldalak-feljelentes.html

A győri polip csápjai balatoni luxusvillákban érnek össze

Nem csak a Balaton partján, Polt Péter legfőbb ügyész szomszédságában van luxusapartmanja a győri polgármester barátjának, Rákosfalvy Zoltánnak. Az ügyvéd a Balatonfüred fő útjáról nyíló kis utcák egyikében is felhúzott egy ingatlant. De nem csak ő. A tulajdoni lapok szerint a Borkai szexbotrányát kirobbantó blog győri polipként emlegetett csápjai ugyanazon a telken, négy luxusapartmanban érnek össze.

Győriek, de nem nagyon van rendszer abban, mikor járnak erre

− a legtöbben az utcában mindössze ennyit tudnak az egy telken felhúzott két ikerház tulajdonosairól. Meg azt, hogy oda általában „szép nagy autókkal, Porschéval és BMW-vel jönnek”, de azokkal általában gyorsan be is állnak a házakhoz tartozó mélygarázsba.

 

Van, aki viszont az adriai szexhajó főszereplőit rögtön összekapcsolta a füredi kis utcában fel-felbukkanó arcokkal. „Az elmúlt években Borkai is többször megfordult itt, főleg akkor, amikor buli volt”− mondta az Indexnek egy férfi, akinek szintén az utcában van nyaralója. Ő azt mesélte, hogy Rákosfalvy gyakrabban megfordul a Balatonnál, mert „ha nem az Adrián, akkor itt vitorlázik”.

 

https://index.hu/belfold/2019/10/18/balatonfured_rakosfalvy_zoltan_luxusapartman

Nem lettünk német gyarmat, és nem Berlin lett az új Moszkva

Négyezer aktányi diplomáciai iratot nézett át Hettyey András, az NKE kutatója, aki új tanulmánykötetében megvizsgálta a rendszerváltás utáni 12 év német-magyar kapcsolatait. Bár a Szovjetunió széthullott, nem Németország lett az új hegemón hatalom Magyarországon – viszont kiderült, hogy a Bokros-csomag áterőltetésénél fontos volt a németek akarata.

„Magyarországon az ország méretéből fakadóan a külpolitikának különleges jelentősége van. (...) Ha földrajzilag hadak keresztútján fekszik egy ország, mint ahogy Magyarország teszi, akkor pedig különösképpen az.

Nekünk folyamatosan egy Berlin-Moszkva-Isztambul háromszögben kell elképzelni az életünket

– Orbán Viktor így jelölte ki külpolitikai stratégiáját 2016 februárjában, a téma pedig az utóbbi hetek eseményei kapcsán igen aktuális lett: míg november első hetében Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatott Budapestre, egy hétre rá Recep Tayyip Erdoğan török államfőt fogadta a magyar miniszterelnök.

 

https://index.hu/kulfold/2019/11/23/hettyey_andras_hegemonia_helyett_magyar_nemet_kapcsolatok_1990_2002_antall_horn_orban_kohl_schroder/

 

Budai Gyula végrehajtással fenyegette meg Czeglédy Csabát, aki szerint nem is ő tartozik

"Gyurcsány ügyvédje pert vesztett, de tojik a bírósági ítéletre, nem fizet – Budai Gyula végrehajtót küld rá", írja a Pesti Srácok. A kormányhoz köthető portál szerint ugyanis "Czeglédy Csaba egy éve nem hajlandó kifizetni kevesebb mint 100.000 (azaz egyszázezer) forintnyi perköltséget Budai Gyulának, holott a bíróság jogerősen kötelezte rá. A fideszes politikus ezért most végrehajtási eljárást indít Gyurcsány ügyvédje ellen. Budai a portálnak a „pofátlanság tetejének” nevezte, hogy "balliberális önkormányzatok a bűnszervezet vezetésével vádolt, korábban kétszer is elítélt Czeglédy ügyvédi irodájának adnak zsíros megbízásokat".

A cikk szerint a Fővárosi Ítélőtábla még tavaly decemberben "utasította el teljes egészében Gyurcsány Ferenc szektapártjának személyiségi jogi keresetét Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő, a külügyminisztérium külpiacok fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa ellen". Azt is írták, hogy az ügyben a másik felperes Czeglédy Csaba volt, aki csaknem teljes egészében, kilencven százalékban lett pervesztes, ezért őt az ítélőtábla arra kötelezte, hogy 15 napon belül fizessen 85 ezer forintnyi perköltséget Budai Gyulának.

 

A Pesti Srácok szerint az ügyben arról volt szó, hogy Budai igazat mondott-e akkor, amikor kijelentette, hogy Czeglédy Csaba egy olyan bűnszervezetet irányított, amely több mint hárommilliárd forintot tüntetett el, és kampánypénzt gyártott az MSZP-nek és a DK-nak.

 https://index.hu/belfold/2019/11/23/budai_gyula_czegledy_csaba_per_perkoltseg_serelemdij/

Ferenc pápa: Alig hallatszik a szegények kiáltása a kevés gazdag lármájában

A világ szegényeinek kiáltása napról napra hangosabb, mégis egyre kevésbé hallatszik a kevés gazdag lármájában - mondta Ferenc pápa a szegények világnapján a római Szent Péter-bazilikában bemutatott misén vasárnap.

Ferenc pápa szavait mintegy hatezer szegény, hajléktalan, beteg hallgatta, akik az egész világból, de főleg Európából és Olaszországból érkeztek a Vatikánba az egyházfő vezette világnapra.    

 

https://index.hu/kulfold/2018/11/18/ferenc_papa_alig_hallatszik_a_szegenyek_kialtasa_a_keves_gazdag_larmajaban/

 

Gyógyszergyárat, hűtőházat, lepárlót építtetett a magyar adófizetők támogatásával a Vajdaságban az Orbán-kormány

Gyógyszergyárat, valamint gyümölcs- és zöldségfeldolgozó üzemet, hűtőházat és lepárlót adtak át a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programjának keretében pénteken Szabadkán és Palicson.

Az üzemfejlesztések rendkívül jól tükrözik mindazt, amit a gazdaságfejlesztési programmal szerettek volna annak kiötlői elérni - hangsúlyozta a helyszínen Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

 

Az államtitkár megfogalmazása szerint kiderült, hogy elemi igény és képesség van arra, hogy ez a közösség éljen a lehetőséggel, és saját magát a hajánál fogva húzza ki abból a gödörből, ahova a történelem lökte.

https://168ora.hu/penz/gyogyszergyarat-hutohazat-leparlot-epitettek-a-magyar-adofizetok-tamogatasaval-a-vajdasagban-177743

Podemos! – üzente Bokros Lajos a CEU bécsi megnyitójáról

Oké, akkor kimegyek Bécsbe. Hálás lehetek az egyetemnek. Mégiscsak a CEU-n végeztem mesterszakon, azért vagyok most PhD-s végzős hallgató. Az is jó dolog, hogy már harminc éve minden alkalommal Soros maga adja át a végzetteknek a diplomát, és elmondja: fontos megtanulni, hogy minden nézetben van igazság, ezért nyitottnak kell maradnunk egymás iránt. Ha sikerülne vele beszélnem, megkérdezném, mit válaszolt Konrád leveleire, aki húsz éve írt neki arról, hogy miért nem lehet a muszlim extremizmus része az EU-nak.

Még nagyrészt üres a hatalmas terem, de Bokros Lajos már ott van.

– Ha újságíróként kérdezném, mit üzenne haza?

– Podemos – feleli. – De mondhatnám másként is: Képesek vagyunk. Tudjuk, merjük, tesszük. Yes, we can…

– Milyen tisztségben jött el az ünnepségre? – faggatom a korábbi minisztert. – Kancellárként?

– Nem, az nem jól hangzik. Írja azt: Chief Executive Officer. De már nyugdíjasként.

Próbálok kiszedni belőle valami negatív megjegyzést, de reménytelen. Csak annyit hajlandó mondani, a CEU-nak is még több pénz kellene. Mindjárt hozzá is teszi: ezt Soros is pontosan tudja, ebben nincs közöttük vita.

https://168ora.hu/kulfold/ceu-becs-campus-soros-gyorgy-bokros-lajos-megnyito-riport-177681

Wintermantel Zsolt úgy érezte, zsidó viccel kell bizonygatnia, hogy ő adósság nélkül adta át Újpestet az ellenzéknek

Sorra jelentik az új városvezetők, hogy a korábbi fideszes városvezetéstől átvett önkormányzatok milliárdos adósságokat görgetnek maguk előtt. Ugyanerről számolt be a Déri Tibor polgármester (Momentum) által vezetett újpesti önkormányzat, miszerint 10 milliárd forint kötelezettsége keletkezett a kerületnek Wintermantel Zsolt ciklusának végéig, ami már az új vezetést terheli, hogy megoldást találjon rá.

A fentiek alapján elképzelhető, hogy ezért sem szavaztak meg a közgyűlésben a korábbi polgármesternek a kiemelt végkielégítést, de az sem segítette az önkormányzatot, hogy az átadásig 40 alkalmazott mondott fel, így nekik is ki kellett fizetni 132 millió forint végkielégítést.

Wintermantel sajátosan reagált az új vezetés által feltárt adósság hírére a Facebooon: zsidó viccel.

Szerinte az átadás-átvételi dokumentum igazolja, hogy ő 9 milliárd forintos költségvetési kerettel adta át a kerületet, ezért hazugságnak véli az új vezetés vádjait. Ezt fejelte meg azzal, hogy ha valóban hiányzik valami a kasszából, akkor az az új polgármesternek köszönhető.

"Kohn elmegy a rabbihoz tanácsot kérni:
- Rabbi, mit tegyek? Hiányzik a kasszából 1000 dollár!
- Tedd vissza, fiam..."

– írta bejegyzésében.

https://168ora.hu/itthon/wintermantel-zsolt-ujpest-fidesz-onkormanyzati-valasztas-2019-tartozas-adossag-zsido-vicc-177732

Szeretnének megfélemlíteni, hogy ne éljünk a véleményszabadságunkkal

A Hit Rádió hosszú, háromnegyed órás interjúban reagáltatta a jóga-botrányra a gyülekezet vezetőjét. Németh Sándor a múlt hétvégi összejövetelen beszélt arról, hogy

a jógázás egyáltalán nem egészséges dolog. Mint kifejtette, a jóga ugyanis a keleti okkult világnézet része, mely eredendően a démonok tiszteletére volt szánva, és ettől nem lehet elvonatkoztatni.

Németh szerint hecckampány folyik ellene azért, hogy ő és más lelkészek 

"ne beszéljenek, ne mondjanak véleményt közéleti dolgokról. Én azt gondolom, hogy elsősorban erről van szó. Szeretnének megfélemlíteni, hogy ne éljünk a véleményszabadságunkal. Ezt persze nem fogjuk, én legalábbis személyesen magamévá tenni."

"A keresztény teológiának van démonológia ága, nemcsak a Hit Gyülekezetében, hanem a katolikus egyházban is. (...) Ez az érdekes, hogy amikor egy keresztény beszél erről vagy a Hit Gyülekezete, akkor olyan nevetséges dolognak tűnik számukra," mondta Németh. 

"Azt gondolom, hogy ebben sok a bizonytalanság. Ha olyan biztosak lennének a jógaoktatók az igazukban, akkor ugyanúgy viselkednének, mint a keresztények. A mi hitünket világszerte üldözik. Az igazi keresztények nem félnek attól, hogy a hitüket meg tudják semmisíteni," tette hozzá. Szerinte a keresztények megtanulták, hogy a valláskritikát el kell tűrni, el kell szenvedni. Németh kijelentette:

"azt gondolom, hogy Indiában a valláskritikával kapcsolatosan nincs olyan szabadság, mint Magyarországon."

https://444.hu/2019/11/23/nemeth-sandor-a-joga-botranyrol-szeretnenek-megfelemliteni-hogy-ne-eljunk-a-velemenyszabadsagunkkal

MAGYAR VILÁGREKORD – BENNE VAGYUNK A NÉGYBEN

Világszerte csak négy országban nincs független környezeti tárca - Magyarország az egyik egy idei ENSZ-kutatás világtérképe szerint! Európában pedig az egyetlen olyan ország vagyunk, ahol már nem működik független környezetvédelmi tárca, és a terület csak alacsonyabb szintű képviseletet élvez. Egészségünk és pénzünk is bánja.

Négy országban – Szaúd-Arábiában, Szomáliában, Tanzániában és Magyarországon – nem működik sem környezetvédelmi minisztérium, sem pedig hatósági jogkörrel rendelkező független környezetvédelmi ügynökség, amely több helyen (például Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Belgium stb.) helyettesíti az önálló tárcát az ENSZ 2019 januárjában közzétett nemzetközi kutatása szerint.

http://fna.hu/hir/nokornyezetitarcaMo19

A halálba küldött hadsereg

De ti csak állítsátok a szobrokat Horthy Miklósnak!

„Úgy érezzük magunkat, mint akiket már eltemetett az ország. Odahaza kávéházi hősök öklözik az asztalt, majd ők megmutatják!” – írta e mondatokat naplójába a Don folyóhoz közeli Sztaro-Nyikolszkojéban, 1942. november 18-án Kónya Lajos, aki – Nemeskürty István kifejezésével – „a halálba küldött” hadsereg tisztikarának zömét kitevő sokezernyi zászlósi-hadnagyi rendfokozatú néptanítók egyike. Egy napra rá, november 19-én ellentámadásba kezdett a szovjet hadsereg az ezen a szakaszon a vele szemben felvonult német és magyar csapatok visszaszorítására.

Requiem egy hadseregért szerzője, Nemeskürty István adatai szerint csak a magyarok által ellenőrzött arcvonal szélesebb volt, mint a Budapest–Bécs közötti távolság, az általuk megszállt terület nagyobb volt, mint az 1942-beli, tehát átmenetileg a visszacsatolt területeket is magában foglalt magyar államé. A csapatok fegyverzetének minősége és mennyisége egyaránt elmaradt a szovjet hadseregétől. A magyar tüzérség nem volt gépvontatású. A kiskaliberű ágyúk egyáltalán nem ütötték át a szovjet harckocsik páncélzatát. Ez utóbbiakból a másik fél nagyságrenddel többet volt képes felvonultatni, mint a mieink. Katonáink kezében lényegesen kevesebb géppisztoly volt, mint a szovjetekében. Az üzemanyag- és lőszerutánpótlás akadozott, a hiányos élelmiszerellátás következtében sokan meghaltak végelgyengülésben is.

https://bekialtas.blog.hu/2017/11/18/a_halalba_kuldott_hadsereg

Törökországban letartóztattak negyvenhat személyt, mert a közösségi médiában elítélték a szíriai offenzívát

Míg a világ legtöbb helyén – így Budapesten is – az emberek nyugodtan elmondhatják véleményüket Törökország múlt hónapban kezdett szíriai offenzívájával kapcsolatban, addig a törökországi kurdok nem csak tüntetni nem mernek, de már az is komoly veszélybe sodorja őket, ha esetleg a közösségi médiában osztanak meg olyan tartalmat, ami ellentmond a hivatalos török álláspontnak.

Eszerint a jelenlegi „Béke forrása hadművelet” nem más, mint egy terrorellenes akció, melynek keretében a török hadsereg és a velük szövetséges szíriai ellenzéki milíciák az Ankara által terrorszervezetnek minősített YPG (Népvédelmi Egységek) terrorja alól szabadítja fel a lakosságot.

Ankara nem először teszi ezt: még 2018 januárjában, mikor a Szíria észak-nyugati részén található Afrinba vonultak be, ott is első dolguk a kurd nyelvű oktatás és a kurd nyelvű feliratok eltüntetése volt, annak ellenére, hogy a török-dzsihadista megszállás előtt Afrin lakosságának több mint 95%-a volt kurd.

https://merce.hu/2019/11/23/torokorszagban-negyvenharom-szemelyt-tartoztattak-le-mert-a-kozossegi-mediaban-eliteltek-a-sziriai-offenzivat/

Forró ősz: a néptől elszakadt elitek ellen lázad a fél világ

Az elmúlt hetekben-hónapokban a világ több pontján is kitörtek nagyszabású tüntetések, tiltakozások, melyek néhol kikezdeni látszanak a fennálló rendszert, míg máshol inkább elkeseredett próbálkozásnak tűnnek. Az azonban közös bennük, hogy a nép egy szignifikáns része mást gondol az ideális társadalmi, gazdasági berendezkedésről, mint a hatalom birtokosai.

Ebben a cikkben összegyűjtünk néhány országot, ahol a társadalom széles rétegei nem értenek egyet a rendszerrel, és kísérletet teszünk rá, hogy bemutassuk, miért küzdenek az emberek, akár az életük árán is, és legfőképp azt gyűjtjük össze, mit követelnek, hogy ezáltal láthatóvá váljanak a megmozdulások különbségei, valamint hasonlóságai.

https://merce.hu/2019/11/23/forro-osz-a-neptol-elszakadt-elitek-ellen-lazad-a-fel-vilag/

A legszebb bajszú fideszes képviselő átadott egy konténert!

Szép napra virradt Bicske lakossága kedden. Ugyanis ezen a napos, üde novemberi napon tovább bővült a Fejér megyei kisváros infrastrukturális ellátottsága, amikor is Tessely Zoltán, a Bicskét és nem utolsó sorban Felcsútot is magában foglaló választókerület meggyőző (bajusz)mérettel rendelkező képviselője, nem utolsó sorban miniszteri biztos felavatott a helyi diszkontüzlet parkolójában egy kontéNERt. Még pontosabban egy kontéNERt, amelyben egy minden szerencsejátékos igényt kielégítő lottózót helyeztek el.

https://magyarhang.org/publicisztika/maga_itt_a_kulturhorcsog/2019/11/21/a-legszebb-bajszu-fideszes-kepviselo-atadott-egy-kontenert/

Kulcsszerep

Sitkei Levente Magyar Nemzet

Ritkán látható annyira civakodó család, mint ez az európai kék-sárga közösség. Mert egymás nyakára hág a francia és a német, a holland és a belga, a román és a magyar, de közben ez mégis családi perpatvar, amely amolyan természetes velejárója az életnek. Az európai uniós intézmények között szinte nyílt a háború. Az Európai Bizottság nagyjából megfeleltethető egy ország kormányának, tárcákkal és azok vezetőivel. A bizottság és az Európai Parlament között folyamatosan megy az adok-kapok, hogy kinek legyen nagyobb szava a döntésekben, utóbbi a demokráciára és a választott képviselőkre hivatkozik, bármennyire is túlpolitizált a működésük és torz a nemzeti érdekek iránt elkötelezett, illetve ezeket az érdekeket hírből se ismerő politikusok miatt. A bizottság pedig elvben elveszi a biztost az adott országtól, s azzal bízza meg, hogy minden országtól egyenlő távolságot tartson, ne legyen hazája, csak szakmája.

Ebből a teljesen életidegen helyzetből kell mindenkinek előnyt kovácsolnia. Magyarország számára a bővítési és szomszédságpolitikai biztos pozíciójának megszerzése olyan fegyvertény, amelyből kiderül, hiába a menetrendszerűen érkező liberális kritikák, a parlament egyes bizottságainak folyamatos tetemrehívása, a pártos sajtó károgása, Magyarország céltudatosan megvalósította, amit akart.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/kulcsszerep-7520519/

Fukuyama és Soros vesztésre áll

Fricz Tamás Magyar Nemzet

Ma már szinte nem is híres, hanem inkább hírhedt gondolatnak számít Francis Fukuyama harminc évvel ezelőtti tétele a liberális demokráciák végső győzelméről. Az amerikai filozófus, politológus akkor még az amerikai külügyminisztérium munkatársaként először az 1989-es A történelem vége? című esszéjében, majd három évvel később, most már kérdőjel nélkül, A történelem vége és az utolsó ember című könyvében írt arról, hogy a történelmi haladás véget ért, ugyanis a hidegháború befejeztével, a berlini fal leomlásával a liberális demokrácia mint kormányzati forma és mint gazdasági berendezkedés világszintű és végső uralma következett be.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/fukuyama-es-soros-vesztesre-all-7504157/

Tóta W. Árpád: Orbán fél az innovációtól, de a jövő utolérte

Abban van a hiba – mondja a népszerű fideszes újságíró a népszerű fideszes tévében –, hogy a jobbos milliárdosok bujkálnak, amiből úgy tűnhet, hogy igazak a vádak, és tényleg lopnak. Pedig nem lopnak, csak nyernek.

Nem szégyen egyetérteni vele. Én teljes szívvel támogatom, hogy a megrendítő vereség után a Fidesz olyan módon újuljon meg, hogy Soros helyett Mészáros Lőrincet teszi óriásplakátra. Egyben reklámozhatna felvágottat is, mint Lagzi Lajcsi valaha. De gyűjteném a Tiborcz István-kártyanaptárakat is.

Megértem a felvetést egyébként. A viták ideje lejárt – állította az ereje teljében lévő, ökörré pöffeszkedő béka csupán másfél éve. Aztán most felállt ellenük a fél ország, és ezzel óhatatlanul visszatért a viták ideje. A kérdésekre és a vádakra előbb-utóbb válaszolni kell. Mert attól, hogy a házi sajtó elhallgatja őket, még léteznek. A legfőbb kérdés és vád pedig a korrupcióra irányul. Csakhogy mégis milyen konstruktív ötlete lehetne annak, aki a párttól kapja a fizetését?

https://hvg.hu/360/201947_kiralyfik_es_rablobarok

Vác új vezetése nem kér sportcsarnokot 5 milliárdért

Még 2017 végén döntött a kormány arról, hogy ad 5 milliárd forintot Vácnak egy multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok felépítésére, a sportcsarnok 3300 fő befogadására lenne alkalmas. Vácnak egészen idén október közepéig fideszes városvezetése volt, csakhogy az ellenzék a választásokon nyert. És úgy fest, az új már nem kér a sportcsarnokból.

Az új önkormányzat gazdasági – városfejlesztési bizottságának hétfői első ülésén ugyanis úgy döntöttek, hogy javasolják a kormánnyal kötött szerződés felmondását. A képviselőtestület jövő héten tartja az ülését, végső döntés azon lesz, de bizottsági javaslat kijelölte az irányt. A város azt kéri majd a kormánytól, hogy a sportcsarnokra szánt pénzt inkább más célokra adja – írja a Váci Napló.

Szeretném újra leírni, mi a döntés oka: egy ekkora sportcsarnokot egyszerűen nem tudnánk fenntartani – ezt az új váci polgármester, Matkovich Ilona írta Facebook-oldalán.

https://24.hu/kozelet/2019/11/24/vac-sportcsarnok-uj-vezetes-matkovich-ilona-orban-viktor/

Jordán pénzváltókból lett NER-milliárdosok neve áll kőbe vésve a Belváros felett

A belváros egy elfeledett szecessziós gyöngyszemének falán a 2011-ben véget ért felújítás alatt tűntek fel a nevek.

z elmúlt években Budapest belvárosa jelentősen átalakult: sorra jelentek meg a sokszor lehangoló állapotú épületek felújításával született hotelek és hostelek, hogy kiszolgálják a fővárosba érkező turisták minden rétegét. A változás persze nemcsak építéssel, de pusztítással is járt.

A negatívumok a legtöbbek szemében persze eltörpülnek a pozitív hozadékok mellett, hiszen a Hungária Fürdő sokáig szomorkodó épülete jókora csonkítás, illetve hozzáépítés (2008-2010) után kilenc évvel ezelőtt Cotinental Hotel Budapest****Superior néven nyitott újra, az Erzsébet híd pesti hídfőjénél álló egyik Klotild-palota hét éven át (2012-2019), 2018 végi eladásáig Buddha-Bar Hotel Budapestként működött, a szomszédos Párisi Udvar pedig alig néhány hónapja már a Hyatt lánc tagjaként várja a vendégeket.

Kevesen tudják, de a három projektből az utóbbi kettő újjászületését az 1997-ben alapított, Zuhair Awad és Szamir (Sameer) Hamdan vezette, mára tizenkét szállodát összefogó Mellow Mood Hotels irányította, majd vette is kézbe az épületekbe költözött hoteleket. A két alapító élettörténete önmagában megér egy misét, hiszen a palesztin származású, a nyolcvanas évek folyamán Jordániából ösztöndíjasként érkezett Zuhair és Szamir pénzváltóként, illetve textilkereskedőként kezdte a karrierjét, három évtized alatt azonban a NER által támogatott, sőt kitüntetett milliárdosokká váltak.

https://24.hu/kultura/2019/11/24/jordan-penzvaltokbol-lett-ner-milliardosok-neve-all-kobe-vesve-a-belvaros-felett/

AMÍG AZ AUTONÓMIÁRÓL OKTATNAK MINKET, NAPONTA EL FOGOM MONDANI, HOGY ROMÁNIA A TISZÁIG TART! TRAIAN BĂSESCU AZ AZONNALINAK

Az EPP zágrábi kongresszusán futottunk össze a magyarellenességéről híres Traian Băsescu volt román államelnökkel, akitől megkérdeztük, hiányzik-e neki a Fidesz a kongresszusról, hogyan tud együtt dolgozni az RMDSZ-szel, miért nem ígérnek soha semmit a román politikusok az erdélyi magyaroknak, és ha Románia a Tiszáig tart, mit kezdenének a még nagyobb magyar kisebbséggel. Interjú.

https://azonnali.hu/cikk/20191124_amig-az-autonomiarol-oktatnak-minket-naponta-el-fogom-mondani-hogy-romania-a-tiszaig-tart-traian-b-sescu-az-azonnalinak

MIÉRT KÉNE KIZÁRNI EGY GERINCTELEN PÁRTOT A GERINCTELEN PÁRTOK EURÓPAI PÁRTCSALÁDJÁBÓL?

azonnali.hu

Több mint fél éve van felfüggesztve a Fidesz néppárti tagsága, de Orbán Viktorékat ez nem különösebben izgatja. Az Európai Néppárt azonban még mindig nem tud dönteni. Talán világosabb és egyértelműbb lenne, ha nem zárnák ki a Fideszt: elvégre a Néppárt a Fidesz nélkül is a jobboldali opportunizmus és gerinctelenség társasága maradna.

Kilenc évnyi Fidesz-uralom kellett ahhoz, hogy egy Juncker-ellenes plakáton annyira bedühödjön az Európai Néppárt, hogy végül mégse zárja ki soraiból a Fideszt. Az egyre súlytalanabb holland vagy skandináv konzervatívok támogatnák a Fidesz kiebrudálását, de a Néppárt egy jelentős része nem sokban különbözik ideológiailag a Fidesztől: a Forza Italiától a szlovén vagy horvát konzervatívokig sokan nagyon is hasonló nézeteket vallanak.

 

De a döntő persze nem ez az ideológiai vita lesz, ugyanis

az Európai Néppártnak eddig se volt se szellemisége, se eszmeisége – hanem csak a németek szava.

 https://azonnali.hu/cikk/20191123_miert-kene-kizarni-egy-gerinctelen-partot-agerinctelen-partok-europai-partcsaladjabol

Kormány: Nem indítottunk klímavédelmi nemzeti konzultációt, Brüsszel miatt van az egész

Pénteken írtunk arról, hogy már ötödik napja fut egy klímavédelemről szóló „társadalmi konzultáció” a kormány honlapján, csakhogy ez teljesen véletlenül derült csak ki, mivel a kormány, illetve az egyes minisztériumok egyáltalán nem kommunikálták ezt. Még egy egyszerű sajtóközleményt sem adtak ki a kérdőív publikálásáról, amit amúgy mindössze egy héten át, hétfőig lehet kitölteni.

A konzultáció témája a 2050-ig tartó időszakra vonatkozó Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia, melyben Magyarországnak meg kell határoznia, mi mindent kíván megtenni a párizsi klímamegállapodásban foglalt célok eléréséért, és ezt év végéig be kell nyújtaniuk az Európai Bizottságnak. 

Palkovics László vezette minisztéium közleményében ezt írta: 

„A klímavédelem kapcsán a kormány nem indított nemzeti konzultációt, a Brüsszel által előírt tájékoztatási formának tettünk eleget. Ezért arra kérjük az ellenzéki pártokat, forduljanak Brüsszelhez, mert a formát és a határidőket Brüsszel írta elő. Amennyiben a kormány klíma ügyben nemzeti konzultációt akar lefolytatni, akkor azt a szokásos módon fogja megtenni.”

Az ebből a válaszból sem derült ki, hogy kormány honlapjáról elérhető társadalmi konzultációról miért nem kommunikált semmit az állampolgárok felé egyik minisztérium sem. 

https://444.hu/2019/11/24/kormany-nem-inditottunk-klimavedelmi-nemzeti-konzultaciot-brusszel-miatt-van-az-egesz

A sportért felelős államtitkár sem tudta megindokolni az állami akadémiai rendszert

A Magyar Közlöny csütörtöki számában jelent meg a meglepő kormányhatározat, ami szerint a kabinet sportakadémiai rendszer kidolgozásáról döntött, „amely elősegíti a minőségi élutánpótlás-nevelést megalapozó tehetséggondozást, sportszakmai felkészítést, versenyeztetést”. A focival, a kosárlabdával és a kézilabdával kezdik. Miközben már számos akadémia működik ezekben a sportágakban. 

A kormány szándékát még a miniszterelnök kedvenc lapja, a Nemzeti Sport sem érti. Megkeresték ezért a Szabó Tünde vezette sportért felelős államtitkárságot, ami az alábbi választ küldte: 

„A kormány szándéka olyan sportakadémiai rendszer megvalósítása, amely a tehetséges gyermekekre és fiatalokra koncentrál, amely elősegíti a minőségi utánpótlás-nevelést megalapozó tehetséggondozást, sportszakmai felkészítést, versenyeztetést. A kormány felkérésének megfelelően az Emmi megkezdi a részletek kimunkálását, elsőként a kosárlabda, a kézilabda és a labdarúgás sportakadémiai rendszere kerül kidolgozásra.”

https://444.hu/2019/11/23/a-sportert-felelos-allamtitkar-sem-tudta-megindokolni-az-allami-akademiai-rendszert

Tarthatatlan helyzetbe került a magyar tudomány

A magyar tudomány utánpótlása egyre fogy, külföldiek idecsábítására hazánk jelenleg alkalmatlan, kutatóink fizetése megalázó, miközben a közbeszerzések miatt kínlódnak. Az MTA-nak újra kell pozicionálnia magát, de akár az is elképzelhető, hogy eljött egy kegyelmi pillanat – Szathmáry Eörs professzorral a magyar tudomány jelenéről, lehetőségeiről beszélgetve eljutottunk Klebelsberg Kunóig és oda, hogy a világon épp akkor kezd diadalt ülni a butaság, amikor krízishelyzet felé sodródunk.

https://24.hu/tudomany/2019/11/24/szathmary-eors-tudomany-mta-kormany/

Kiderült, mennyibe került Erdogan védelmének biztosítása Budapesten

A BRFK válasza alapján a BRFK részéről felmerült rendőri biztosítása összesen 67 millió 638 ezer forintba került.

A párt közleményében azt írja, hogy mivel lehetséges, hogy az Erdogan-látogatással kapcsolatos költségek más szerveknél vagy fővárosi cégeknél keletkeztek, a Momentum ezeknek a költségeknek is utána fog járni.

A költségek tételekre bontva itt tekinthetőek meg.

https://24.hu/kulfold/2019/11/24/erdogan-budapest-brfk-rendorseg/

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.