2019, november 23 - 08:12 Sajtószemle

Ha visszafogadják a Fideszt, többen otthagyhatják az Európai Néppártot

Amennyiben az Európai Néppárt úgy dönt, hogy visszafogadja a Fideszt,

„akkor többen el fogjuk hagyni az Európai Néppártot.”

– nyilatkozta a Népszavának Frank Engel, a luxemburgi Keresztényszocialista Néppárt (CSV) elnöke. Engel a Fidesz és Orbán politikájának egyik legjelentősebb néppárti kritikusa: pártja, a luxemburgi CSV egyike volt annak a 13 pártnak tavaly év elején, akik kezdeményezték a Fidesz kizárását az Európai Néppártból.

„Vagy ők, vagy mi, ezt már akkor világosan megmondtuk” – utalt Engel a Fidesz kizárásának kezdeményezésére.

Orbán Viktor ma reggel a Kossuth rádióban többek között arról is beszélt, hogy mi lesz a Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolatával:

„Nem tudjuk még mi sem, ezért tartjuk függőben a tagságunkat, nem döntöttük még el, hogy folytatjuk-e a közös életünket a Néppárttal. Ha a néppárt tisztázza, majd döntünk.”

Orbán szerint az EPP éppen baloldali fordulatot hajt végre, ők pedig a Fidesszel nem akarnak „egy ilyen közösséghez tartozni, csak olyanhoz, amely tiszteli a magyarokat és megvédi a határokat”.

https://merce.hu/2019/11/22/ha-visszafogadjak-a-fideszt-tobben-otthagyhatjak-az-europai-neppartot/

Borkai-ügy: csőtörés pusztított Rákosfalvy ügyvédi irodájában, hűtlen kezelés gyanújával hallgatták ki Szabó Ervint

Több, a korrupciós- és szexbotrányba keveredett Borkai Zsolt érdekköreihez köthető győri vállalkozót hallgatott ki gyanúsítottként a rendőrség – értesült a Magyar Hang. Lapunk információi szerint az elmúlt hetekben házkutatást tartottak Szabó Ervinnél és Neumann Zoltánnál is. Mindkettőjüket Budapestre szállították gyanúsítotti kihallgatásra, amely után szabadon távozhattak.

Arról nincs biztos információnk, hogy a Borkai Zsolt köréhez sorolt és a szexvideókon szereplő Rákosfalvy Zoltán ügyvédi irodájában szintén jártak-e a nyomozók. Annyit azonban megtudtunk, hogy különös módon nemrég csőtörés volt ott, aminek következtében dokumentumok semmisültek meg.

Információink szerint nem a kiszivárgott felvételekkel kapcsolatos zsarolási ügyben, hanem gazdasági bűncselekményekkel összefüggésben tartott házkutatást a rendőrség. Szabó Ervin és Neumann Zoltán kihallgatására is ezen ügyekben került sor.

https://magyarhang.org/belfold/2019/11/22/borkai-ugy-csotores-pusztitott-rakosfalvy-ugyvedi-irodajaban-hutlen-kezeles-gyanujaval-hallgattak-ki-szabo-ervint

Hadházy: az EU-s pénzek elsumákolását megkönnyítő törvényjavaslatot nyújtott be a Fidesz

A kormány olyan törvénymódosítást vezetne be, amelynek az a lényege, hogy „minden EU-s és hazai támogatást ki akarnak vonni a közbeszerzés alól, hogy a támogatott cégek vagy alapítványok úgy költsék el a pénzt, ahogy akarják, és a nyilvánosság még véletlenül se értesülhessen erről”, írja Hadházy Ákos Facebook oldalán.

A független képviselő szerint a többi, napokban bejelentett törvénymódosítás mellett (ilyen például az ún. szájzár-törvény, amely jelentősen korlátozná az ellenzéki képviselők mozgásterét a Parlamentben, és amelyet főképp Hadházy táblamutogatós akciója ihletett) szinte fel sem tűnt eddig az embereknek a közbeszerzési szabályzatot érintő javaslat, hiszen mindössze egyetlen sora a lényeg: „hatályát veszti a Kbtv. 5. § (3) bekezdése”. 

Az új törvény a már folyamatban lévő ügyekre, vagyis a megítélt, de még fel nem használt támogatásokra is alkalmazható. 

eddig a Közbeszerzési Értesítő átvizsgálásával rá lehetett bukkanni a korrupcióra,

„…fel lehetett tárni a tolvaj hálózatokat. Ez okkal zavarta a kormány korrupt vezetőit és tolvaj barátaikat, tehát a jövőben ezt jóval nehezebbé teszik”.

A javaslat előterjesztője egyébként Semjén Zsolt.

https://merce.hu/2019/11/21/hadhazy-az-eu-s-penzek-elsumakolasat-megkonnyito-torvenyjavaslatot-nyujtott-be-a-fidesz/

Az Orbán-kormány médiaellenes intézkedései miatt Magyarországra jön egy nemzetközi sajtószabadság-koalíció

média1.hu

Az Orbán-kormány képviselőjével, újságírókkal és Budapest újonnan megválasztott vezetőjével is találkozója lesz a több napot Magyarországon eltöltő 6 nemzetközi újságíró-szervezetnek.

Túl sok aggályos jelentés jött ki

A Budapestre érkező delegáció azért érkezik Magyarországra, mivel az elmúlt időszakban számos riport, illetve jelentés utalt rá, hogy Magyarországon az Orbán Viktor vezette kormány több kritikus hangot is elnémított, miközben kormánypárti médiabirodalmat húzott fel.  A delegáció szerint Magyarországon a független, nem kormánypropagandát tartalmazó információkhoz való hozzájutás lehetőségei jelentősen beszűkültek az elmúlt időszakban.

A misszió célja, hogy minél szélesebb körből szerezzen véleményeket a fejleményeket illetően, beleértve az Európai Unió jogállamiságot vizsgáló eljárásának hatásait és a közelmúltban lezajlott választásokat is.

https://media1.hu/2019/11/21/az-orban-kormany-mediaellenes-intezkedesei-miatt-magyarorszagra-jon-a-nemzetkozi-sajtoszabadsag-koalicio

Orbán állami sportakadémiai rendszert hoz létre

Egy igen meglepő kormányhatározat is bekerült az új Magyar Közlönybe, amely arról szól, hogy a kormány sportakadémiai rendszer kidolgozásáról döntött. 

Úgy fogalmaznak, a kormány szándéka 

olyan sportakadémiai rendszer megvalósítása, amely elősegíti a  minőségi élutánpótlás-nevelést megalapozó tehetséggondozást, sportszakmai felkészítést, versenyeztetést, 

és hogy először “a kosárlabda, a kézilabda és a labdarúgás sportágak sportakadémiai rendszer állami feladatellátása kerüljön kidolgozásra”.

A kormányhatározat azért is meglepő, mert sportakadémiákból eddig is voltak Magyarországon, ilyen a Nemzeti Kézilabda Akadémia vagy a Nemzeti Kosárlabda Akadémia. A kormány ráadásul a határon túli akadémiákat is támogatja

A kormányhatározatban annak neve is szerepel, akivel a feladatot megbízták. Ez a személy pedig Kásler Miklós.

https://hvg.hu/gazdasag/20191122_orban_viktor_kormanyhatarozat_allami_sportakademiai_rendszer?s=hk

Az Európai Bizottság szakértőinek magyarázta Polt Péter, hogyan küzd a korrupció ellen

Az Európai Bizottság Manfred Bergmann vezette szakértőit fogadta Polt Péter legfőbb ügyész. Az ügyészség erről közleményt adott ki, amelyben azt írták,

az Európai Bizottság szakértői megállapították, hogy a magyar ügyészség eredményeket ért el a korrupció elleni küzdelem területén és ígéretes trendek mutatkoznak.

Igaz, a korrupciós bűncselekmények száma az előző évihez képest emelkedett; a bűncselekménycsoporton belül mind a hivatali, mind a gazdasági vesztegetések száma nőtt.

Polt Péter arról beszélt a szakértőknek: a magyar ügyészség – bár erre nincs törvényi kötelezettsége – a mindig követett protokoll szerint az OLAF igazságügyi ajánlása nyomán valamennyi esetben elrendelte a nyomozást, illetve amennyiben már folyamatban volt a nyomozás, az OLAF ajánlását a nyomozás irataihoz csatolták és abban értékelték.

https://hvg.hu/gazdasag/20191122_Europai_Bizottsag_Polt_Peter_korrupcio_olaf

Vagyonmegosztás Rogánéknál: helikopter helyett immár saját lábon

Budai villa és balatoni nyaraló, milliós órák és táskák, bérelt luxusautók és helikopter, drága külföldi kiruccanások. Múlt héten bejelentett válása után új magyarázatot kell majd kitalálnia Rogán Antalnak, ha folytatni akarja eddigi életvitelét. Kérdés az is, hogy második feleségének üzleti vállalkozásai túlélik-e a szakítást a propagandaminiszterrel.

·         Mekkora Rogán Antal hivatalosan bevallott jövedelme?

·         Miért nem rendez Rogán Cecília jövőre futóversenyt?

·         Eltűnik-e az állami pénz a Sarka-Rogán cégek mögül?

https://hvg.hu/360/201947__valo_rogan_hazaspar__uzleti_boldogulas__helikopter__ki_marad_a_boltban

Szakács Árpád nekiment a „tízmilliárdokkal megtámogatott, kínosan amatőr” fideszes művészeknek

Csütörtök este adták át a Lovas István Társaság által megalapított Lovas István-sajtódíjat a budai Szent Margit Gimnázium dísztermében. Az eseményről a Magyar Nemzet tudósított, amely szerint:

az elismerést a „kultúrharcos” Szakács Árpád kapta.

A Mediaworks munkatársa arról beszélt, hogy

Magyarországon ma a balliberális világkép emberkísérletének programja zajlik, ezt segíti a kultúra minden területe, a film, a képzőművészet, a könyvkiadás, a színház és a zene.

Szakács ezután – különös mód – saját táborát kezdte kritizálni, ugyanis szerinte „a kulturális téren hiányoznak a győzelmek, sőt a csaták is”, illetve „miközben a másik oldal forradalmi narratívában él, addig a saját, tízmilliárdokkal megtámogatott köreink a legjobb esetben is minden hatás nélküli, kínosan amatőr látszatcselekvéssel próbálják elfedni a semmittevést”.

A kritika érdekessége, hogy azt csak a Magyar Nemzet közölte, az átadóról

https://hvg.hu/itthon/20191122_szakacs_arpad_sajtodij_lovas_istvan_tarsasag_fideszes_muveszek_kritika

Orbán: Tények támasztják alá, hogy Soros György személyesen akarta megakadályozni Várhelyi kinevezését

Orbán Viktor miniszterelnök szokásos, péntek reggeli Kossuth rádiós interjúját adta, az első téma az új európai biztos, Várhelyi Olivér volt. Orbán szerint Várhelyi sikere „sokunké, nem minden magyaré sajnos, de sokunké, talán mondhatom, a többségünké”, és hozzátette, az elmúlt tíz év legnagyobb diplomáciai sikere, hogy a következő évek legfontosabb portfólióját kapja Magyarország

„NEM EMLÉKSZEM, HOGY AZ ELMÚLT TÍZ ÉVBEN ILYEN ERŐSBEFOLYÁST JELENTŐ POZÍCIÓT TUDTUNK VOLNA SZEREZNI”

– mondta Orbán, hozzátéve: Várhelyi portfóliója sok fontos területet is érint, a migrációt, hiszen délről érkeznek a menekültek, tagjelölt országokon keresztül, de érinti az ukrajnai kérdéseket és az energiabiztonságot is.

Nagy ünnep ez nekünk, fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint azonban a történteknek van árnyoldala is: sokan próbálták megakadályozni, hogy sikerüljön Várhelyi biztosi kinevezése. Bár vannak nemzetközi riválisok, más országok, de Magyarországon belülről is komoly aknamunka folyt, az ellenzék Brüsszelben egyesítette az erejét, mondta, majd hozzátette,

SŐT, TÉNYEK TÁMASZTJÁK ALÁ, HOGY SOROS GYÖRGY SZEMÉLYESEN AKARTA MEGAKADÁLYOZNI VÁRHELYI KINEVEZÉSÉT.

A Kossuth rádió riportere ezután azt kérdezte Orbántól: milyen érdekes, hogy Várhelyitől azt kérdezték a kinevezése előtt, hogy egyetért-e azzal, amit Orbán mond (Orbán a Türk Tanácsban mondott érdekes dolgokat – szerk.), de vajon Frans Timmermansnak feltették-e a kérdést, hogy elhatárolódik-e Soros Györgytől, akivel annyiszor találkozik?

 

https://index.hu/belfold/2019/11/22/orban_tenyek_tamasztjak_ala_hogy_soros_gyorgy_szemelyesen_akarta_megakadalyozni_varhelyi_kinevezeset/#

 

Bige László szerint Csányi miatt záratták be a gyárát a hatóságok

Bige László végre kimondta, hogy szerinte ki miatt szálltak rá a hatóságok, fenyegették börtönnel, és záratták be egy időre a szolnoki műtrágyagyárát. 

A MŰTRÁGYAKIRÁLY SZERINT AZÉRT ZÚDULT RÁ ÖSSZTŰZ EGY ÉVVEL EZELŐTT, MERT VITÁJA VOLT CSÁNYI SÁNDORRAL. 

Bige erről a Bloombergnek beszélt, a cikket a 444.hu szemlézte. Az ország ötödik leggazdagabb embere az amerikai gazdasági portálnak azt mondta, az Orbán Viktorral szoros kapcsolatot ápoló Csányival fennálló, régre visszanyúló rivalizálása miatt akarták kicsavarni a cégét a kezéből. Azt is mondta, hogy Magyarországon már nem számíthat segítségre a támadásokkal szemben, mert minden hatalom a kormányfő kezében összpontosul. 

 

https://index.hu/gazdasag/2019/11/22/bige_laszlo_csanyi_sandor/

 

Póczik mostohafia rendezhette az orgiát

Magyar Nemzet

Bűncselekmény gyanúja hiányában nem indít nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda Borkai Zsolt állítólagos kábítószer-fogyasztása ügyében – derül ki a PestiSrácok által megszerzett rendőrségi határozatból, amelyben azt írták, hogy a hatóság minden birtokába került bizonyítékot megvizsgált, ám ezek önmagukban nem elegendők ahhoz, hogy büntetőeljárást lehessen indítani a Fideszből kilépett és a győri polgármesteri székről lemondott Borkai ellen. A határozatban kitértek rá: a felvételeken nem látható kábítószergyanús növényi törmelék vagy egyéb anyag, ahogyan kábítószer-fogyasztásra utaló magatartás sem.

Mint megírtuk, a hatóságok gyanúja szerint a jachton készült szexképekkel Póczik József, egykori válogatott focista zsarolta meg Borkaiékat. Az Index pedig arról írt csütörtökön, hogy Póczik élettársának fia, F. Gábor közvetíthette a lányokat a hajóra, ahol barátnőjével együtt ő is jelen volt.

A lap információi szerint F. Gábor eszelte ki, hogy a barátnőjével felvételeket készítenek a hajón. A férfi korábban jóban volt Borkai Zsolt barátjával, Rákosfalvy Zoltán ügyvéddel, aki szintén szerepelt a képeken. Az Index szerint később megromlott F. Gábor és Rákosfalvy kapcsolata, amiben az is szerepet játszott, hogy a férfi elszámolási vitába keveredett a kereskedőként ismert édesapjával, és ebben a vitában Rákosfalvy az apát segítette. Póczik DK-s színekben indult Győrben a 2014-es önkormányzati képviselő-választáson, s az is figyelemre méltó, hogy Glázer Tímea, a Gyurcsány-párt polgármesterjelöltje az őszi választáson Póczik korábbi csapattársának, Glázer Róbertnek a húga. Póczik a 24.hu-nak tagadta, hogy a testvérpárnak átadta volna a felvételeket vagy beszélt volna velük azokról.

 

https://magyarnemzet.hu/belfold/poczik-mostohafia-rendezhette-az-orgiat-7516838/

Tordai többeket is fenyegethetett

Bácskai Balázs Magyar Nemzet

Tordai Bence persze tagad, hazudozik, de például nekem is többször mondott hasonlókat – írta Nacsa Lőrinc a Facebook-oldalán arról, hogy Tordai Bence, a Párbeszéd parlamenti képviselője fenyegeti, szidalmazza a kormánypárti politikusokat.

Mint ismert, Kocsis Máté szerdán hozta nyilvánosságra, hogy Tordai milyen fenyegetésekkel szokott dobálózni a Fidesz-KDNP képviselői felé. „Lógni fogtok; Meg fogtok dögleni; vagy Félsz te patkány„ – emlékeztetett Tordai szavaira Kocsis Máté.

Az eset kapcsán a Párbeszéd politikusa tagadta, hogy ilyeneket mondott volna, és rágalmazásért feljelentést tett.

Nacsa Lőrinc, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke elmesélt Facebook-oldalán egy történetet is. – Egyszer a büfében azt [mondta], hogy éjszaka ne nagyon menjek ki az utcára, és vigyázzak a testi épségemre. Más alkalommal a Képviselői Irodaház folyosóján gúnyos mosollyal fenyegetőzött. Ő ilyen – fejtette ki Nacsa.

https://magyarnemzet.hu/belfold/tordai-tobbeket-is-fenyegethetett-7519562/

Politikai fogalmat csináltak a jogállamiságból

Judi Tamara Magyar Nemzet

Varga Judit igazságügyi miniszter szerint akár már ma lezárható lenne a Magyarországgal szemben folytatott jogállamisági eljárás. A tárcavezetőt a LIBE európai parlamenti szakbizottság csütörtöki, a magyar jogállamiság helyzetét boncolgató üléséről és az új Európai Bizottságról is kérdeztük.

– Láthatóan nem tudnak beletörődni abba a helyzetbe, hogy a 7. cikk szerinti eljárás kimenetele nem az uniós képviselők, hanem a tagállami kormányok kezében van. A tegnapi LIBE bizottsági ülés csak egy szokásos színjáték, a hasonló „pótcselekvések” pedig arra szolgálnak, hogy az EP minél nagyobb sajtóvisszhangot adjon saját álláspontjának és megkísérelje befolyásolni a tanácsi döntéshozatalt. A mi álláspontunk az Európai Parlament előtt is jól ismert, hiszen azt már többször elmondtuk, valamint elküldtük írásban is. Érvekre és tényekre nem hallgatnak, szajkózzák a már évek óta hangoztatott, általunk többször és több módon cáfolt, illetve lezárt ügyeket. Azt látjuk, hogy az EP folyamatosan szélesíteni igyekszik a hatásköreit, lopakodó hatáskör bővítés a célja, amivel vigyázni kell, hiszen ne felejtsük el, hogy ez egy politikai testület. Sajnos az utóbbi időben a jogállamiság fogalmát elkezdte kisajátítani magának a politika, pedig ez egy tisztán jogi kérdés.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/politikai-fogalmat-csinaltak-a-jogallamisagbol-7519355/

Kulin Ferenc: A taxisblokád is majdnem polgárháborúba torkollt

Tényleg a taxisblokád pecsételte meg az MDF sorsát? Valóban Amerika követelte, hogy Antall József koalícióra lépjen az SZDSZ-el? Nagyinterjú harminc, vagy inkább negyven évről, rendszerváltásról és ideológiákról Kulin Ferenccel, aki szerint nem tudták megvalósítani a maximumot, amit terveztek, de végül nem estünk ki Európából.

https://24.hu/belfold/2019/11/22/kulin-ferenc-a-taxisblokad-is-majdnem-polgarhaboruba-torkollt-rendszervaltas-taxisblokad-mozgo-vilag-mdf-interju/

Rogán bizalmasa távozik a Belvárosból, milliárdos gázbizniszre vált

A belvárosi ingatlanbotrányok kulcsszereplője, úgy látszik, felszámolja formális befolyását az V. kerületben, és távozik abból az önkormányzati cégből, amely a sokat kritizált értékesítési folyamat meghatározó helyszíne volt. A cégadatok mutatják Kertész Balázs útját, ahogy Rogán Antal ügyvéd barátja a gázbiznisz felé lép.

Kertész távozásának jelentőségét nehéz alá-, de akárcsak megbecsülni is. Személyéhez nemcsak hírhedt belvárosi ingatlanügyek tapadnak, de a vagyonkezelő igazgatósági elnökeként működött azokban az években, amikor a belvárosi ingatlanbotrány csúcsra járt, majd nyilvánosságra került – az ingatlanok értékesítési folyamatában pedig épp a Kertész által elnökölt cég volt a kulcsszereplő.

Kertész személyét 2016-ban egy, az Indexen közölt portré után ismerte meg a szélesebb nyilvánosság. A Rogán Antal „sötét oldalának” nevezett ügyvéd – aki a Kulcsár-ügyben is felbukkant – egyszerre tűnt titokzatos, ugyanakkor befolyásos háttérembernek, akinek Aulich utcai irodájában többször futott össze Rogán Antal miniszter és Habony Árpád. Kertész korábban fideszes önkormányzati képviselő volt a Belvárosban, de 2010 után már nem vállalt ilyen szerepet – ennél fontosabb lehetett a kerületi vagyonkezelő elnökölése, amit képviselőként nem tehetett volna meg. A portál egyik önkormányzati forrása úgy fogalmazott, hogy a kedvezményes ingatlaneladások kapcsán

Kertész Balázs közreműködésével tökéletesítették úgy a rendszert, hogy az jogilag támadhatatlan legyen.

https://24.hu/belfold/2019/11/22/belvaros-ingatlan-botrany-rogan-antal-kertesz-balazs-gazkereskedelem-allami-ceg/

Risztov Éva sem marad Rogán Cecília mellett

Pár hónapja lett felügyelőbizottsági tag Risztov Éva abban a cégben, az Excellent Game Mozgásakadémia és Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft.-ben, amelyben szeptember elején tulajdonos lett Bessenyei István. Ő Sarka Kata férje, és szoros üzleti és baráti kapcsolat fűzi Rogán Cecíliához. Ebben a cégben Rogán Cecília is felügyelőbizottsági tag.

Most pedig Risztov távozik az fb-ből – vette észre a hvg.hu. (Rogán Cecília marad a testületben.)

Rogán Cecília a múlt héten jelentette be Rogán Antallal közösen, hogy elválnak.

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/11/22/risztov-eva-sem-marad-rogan-cecilia-mellett-bessenyei-istvan-sarka-kata/

Kerényi Miklós Gábor botránya játszhatott közre a Gothár-ügyben

Blikk információ szerint Kerényi Miklós Gábor több színházi művészt is megkeresett az utóbbi időben, hogy szerepeljenek a Szegedi Szabadtéri Színház egyik jövő nyári bemutatójában. A Katona színészei közül többen hezitáltak, elvállalják-e a felkérést, ezért egy színészfórumot hívtak össze megbeszélni, szabad-e Kerényi Miklós Gáborral együtt dolgozni.

Hosszú ideig fejtegették, hogy vajon a Maros Ákos által felhozott vállfás ügy, azaz, hogy állítólag azzal fenyítette meg a rendező a táncost, illetve az, hogy két éve többen zaklatással vádolták meg Kerót, milyen hatással lehet arra a színészre, aki együtt dolgozik vele. Aztán egyszer csak robbant a bomba, az egyik színésznő megszólalt, hogy talán előbb a saját házunk táján kellene rendet tenni

– tudta meg a lap egy a színházhoz közel álló informátortól, aki szerint ez volt az a pillanat, amikor mindenki számára kiderült, Gothár Péterről van szó.

https://24.hu/kultura/2019/11/22/kerenyi-miklos-gabor-operettszinhaz-zaklatas-gothat-peter-katona-jozsef-szinhaz/

Oldalanként egymillió forintért írhat tanulmányt a Szijjártó Sarolta által vezetett cég egy felesleges beruházáshoz

g7

Mágnesként vonzza magához az állami megrendeléseket és támogatásokat a Truck Race Promotion Kft., amelynek operatív igazgatója Szijjártó Sarolta, a külgazdasági és külügyminiszter testvére. A kamionos Európa-bajnokság magyarországi versenyeinek szervezésére létrejött cég egy merőben új feladatot kapott: a nyíregyházi multifunkciós versenypályáról ír 215 millió forintért megvalósíthatósági tanulmányt, a közbeszerzési értesítőben megjelent beszámoló szerint a Katona Mérnöki Szolgáltató Kft.-vel közösen, 47-53 százalékos arányban.

A munkáról nem sok részlet derül ki, csak annyi, hogy legalább 200 oldalnak kell lennie a kész anyagnak. A megbízás igen bőkezűnek tekinthető, mivel eldöntött tény, hogy ezt a több tízmilliárdos beruházást meg fogják valósítani – már három kormányhatározat is született erről (123).

https://g7.hu/kozelet/20191121/oldalankent-egymillio-forintert-irhat-tanulmanyt-a-szijjarto-sarolta-altal-vezetett-ceg-egy-felesleges-beruhazashoz/

Az erzsébetvárosi fideszesek még a választások előtt felállították a parkolási csapdát, amibe most Niedermüllerék kénytelenek lesznek belelépni

Úgy tűnik, nem lesz könnyű megszabadulni a fővárosi kerületeket megkárosító parkolási rendszerektől. November 4-én állt fel az új erzsébetvárosi önkormányzat; Niedermüller Péteréknek azonnal a nyakukba szakadt a korábbi városvezetés hagyatéka, a Kupper András-féle centrumos parkolási rendszer. Pont Kupper miatt áll a bál Zuglóban is, ahol Horváth Csabáék az előző városvezetés által elindított közbeszerzést próbálnak lezárni, aminek az lehet a következménye, hogy újabb szerződést kötnek a terhelt múltú parkolási vállalkozóval.

„Alig tudok mással foglalkozni”

– nyilatkozta Niedermüller, Erzsébetváros új, DK-s polgármestere. 2019. december 23-án lejár a Centrum-birodalommal (ER-Park Kft. néven futnak a 7. kerületben) 2009-ben kötött 10 éves szerződés.

https://444.hu/2019/11/22/az-erzsebetvarosi-fideszesek-meg-a-valasztasok-elott-felallitottak-a-parkolasi-csapdat-amibe-most-niedermullerek-kenytelenek-lesznek-belelepni

Hadházy Ákos ma délelőtt azt magyarázta a nyomozóknak, miért hivatali visszaélés, ha Borkai fia egymilliót kap egy semmilyen tevékenységet nem végző cég vezetéséért

„A feljelentést azért tettem, mert miután a jachton orális élvezetekben részesülő ügyvéd több milliárdot keresett az Audi földjein, egy hozzá köthető cég évek óta havi egymilliót ad Borkai fiának egy olyan cég »vezetéséért«, amely SEMMIT nem csinál, ZÉRÓ bevétele van” - írja a Facebookon Hadházy Ákos.

Az ügyben feljelentés-kiegészítést rendeltek el, a független képviselő ezért járt a Központi Nyomozó Főügyészségen, ahol

„A nyomozóknak el kellett mondanom, szerintem ez miért kelti a hivatali visszaélés, vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúját :)” 

https://444.hu/2019/11/22/hadhazy-akos-ma-delelott-azt-magyarazta-a-nyomozoknak-miert-hivatali-visszaeles-ha-borkai-fia-egymilliot-kap-egy-semmilyen-tevekenyseget-nem-vegzo-ceg-vezeteseert

Alternatív tervet mutatott be az atlétikai világbajnokságra tervezett stadion helyszínére Baranyi Krisztina polgármester

Budapest rendezné 2023-ban az atlétikai világbajnokságot. Erre új stadiont építenének a ferencvárosi rozsdaövezetben, de a kerület új polgármestere, Baranyi Krisztina szerint az elkészült tervek nem megfelelőek, azokat nem támogatja. Ezért új elképzelésekkel állt elő, ami inkább közösségi teret alakítana ki a helyszínen, Duna-parti plázzsal, az evezős pálya rendbetételével, stranddal, szabadtéri mozival, fitneszparkkal, mászófalakkal. Így ez szerint közpark lenne, nem stadion. Ezt mutatta be most. 

https://444.hu/2019/11/22/alternativ-tervet-mutatott-be-az-atletikai-vilagbajnoksagra-tervezett-stadion-helyszinere-baranyai-krisztina-polgarmester

A kormány éppen nemzeti konzultációt folytat a klímavédelemről, csak az embereknek felejtettek el szólni róla

Hétfőig, november 25-éig lehet kitölteni a kormany.hu oldalon a társadalmi konzultációs kérdőívet a 2050-ig tartó időszakra vonatkozó Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiáról. A stratégiában fogja meghatározni Magyarország, hogy mi mindent kíván tenni a párizsi klímamegállapodásban foglalt célok eléréséért, és ezt év végéig be kell nyújtaniuk az Európai Bizottságnak. 

Azaz elég komoly kérdésről van szó, ami sok magyar ember életét befolyásolhatja majd. Ennek ellenére valószínűleg kevés az esélye annak, hogy eddig sokan kitöltötték volna a november 18-án indított kérdőívet, mivel a jelek szerint ezt a kormány sehol sem hirdeti. Hogy a konzultáció egyáltalán elindult már, az számunkra is csak úgy derült ki, hogy a klímaváltozással kapcsolatos témákkal foglalkozó Másfél fok oldal egyik olvasója véletlenül ráakadt a linkre. 

https://444.hu/2019/11/22/a-kormany-eppen-nemzeti-konzultaciot-folytat-a-klimavedelemrol-csak-az-embereknek-felejtettek-el-szolni-rola

Várhelyi: Fel kell gyorsítani a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozási folyamatait

MAGYAR HÍRLAP

Szükség van a nyugat-balkáni országok európai uniós csatlakozási folyamatainak dinamizálására - hangsúlyozta Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős tagjelöltje az Országgyűlés európai ügyek bizottságának pénteki meghallgatásán.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20191122-varhelyi-fel-kell-gyorsitani-a-nyugat-balkani-orszagok-unios-csatlakozasi-folyamatait

„Gyurcsányi” pénzemberének kezében a kasszakulcs

A K&H-brókerbotrányból ismert bankár, a Magyar Liberális Párt gazdasági főideológusa, az utolsó SZDSZ-es mohikán lett a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója

Bán Károly MAGYAR HÍRLAP

Új, a K&H-botrányból ismertté vált vagyongazdát kap az ellenzék irányítása alá került Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt., a volt SZDSZ-es Bodnár Zoltán lett az elnök-vezérigazgató.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20191122-gyurcsanyi-penzemberenek-kezeben-a-kasszakulcs

CÖF: Már ötezren írták alá a petíciót

MAGYAR HÍRLAP

Néhány nap alatt ötezren írták alá a XI. kerületbe tervezett dél-budai centrumkórház megépítését támogató petíciót - közölte az ívet indító Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) szóvivője pénteken az M1 aktuális csatornán.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20191122-cof-mar-otezren-irtak-ala-a-peticiot

Negyvennyolc óra

Fricska. Csütörtök délután kopogom ezeket a sorokat, összegyűjtöttem az elmúlt szűk két nap ellenzéki műremekeit

Galsai Dániel MAGYAR HÍRLAP

Szabó Tímea, a tőle megszokott, már-már barokkos cizelláltságával „trógernek” nevezte Trócsányi Lászlót. Tordai Bence, a gyakorlatilag nem létező Párbeszéd keretlegény szekciójának vezére föl van háborodva a fideszes Kocsis Máté felháborodásán, mivel elmondása szerint ő csak azt üvöltötte a miniszterelnök arcába, hogy „Tele a gatya, Viktor?”Jakab Péter, a pszeudo-radikális, jelenleg a bukott Gyurcsányt támogató Jobbik kompánia hatvan kilós, tyúkmellű botrányhőse elfoglalta Orbán Viktor székét a parlamentben, és nyilván nagyon büszke volt magára. Itt tart honunk ellenzéke, alig egy hónappal azután, hogy úgy nyertek meg néhány önkormányzati körzetet, hogy országosan több mint négyszázezer vokssal vesztettek. Csak kérdezem: mi lenne, ha ezek egyszer tényleg nyernének? Mindezt annak kapcsán teszem, hogy a kormánytöbbség azt szeretné, ha a Tisztelt Házban munka folyna és nem kocsma szintű performansz. Egy régi vicc, a magát demokratikusnak hazudó népség módszertanáról: „TASZSZ-jelentés a hatvanas évekből. A kínai határ mentén békésen dolgozó kombájnjainkra a kínai határőrök tüzet nyitottak. Kombájnjaink viszonozták a tüzet, majd felszálltak és visszatértek bázisukra.”

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20191122-negyvennyolc-ora

Szekrény rejtett egy titkos ajtót és egy helyiséget a leváltott Bácskai János polgármesteri irodájában

Bácskai János (Fidesz) vezette az elmúlt ciklusban Ferencvárost, a posztján Baranyi Krisztina (független), az ellenzék közös jelöltje váltotta, aki alpolgármesternek Döme Zsuzsannát, az MKKP tavaszi európai parlamenti listavezetőjét kérte fel alpolgármesternek, vélhetően ő találta a szekrény mögötti ajtót is.

„Találtunk a szekrény mögött egy szobát. A többi szekrényt nem mertük kinyitni. Szerintetek mire használhatták?”

– írja a Facebookon a Magyar Kétfarkú Kutya Párt.

https://168ora.hu/itthon/szekreny-rejtett-egy-titkos-ajtot-a-levaltott-bacskai-janos-polgarmesteri-irodajaban-177688

 

Szentpéteri Nagy Richard: A filozófia és a jog

A társadalmi szerződés elmélete azt a célt szolgálja, hogy morálisan igazolja, elfogadottá tegye, legitimálja az államot. Van olyan felfogás, mely szerint ehhez az igazoláshoz, elfogadáshoz, elismeréshez a társadalmi szerződés normatív fikciója önmagában elég.

A hatalommegosztás, vagyis az államhatalmak elválasztásának elve azon a felismerésen alapszik, hogy ha az államhatalom egy kézben összpontosul, az mindenképpen rosszra vezet, mert az emberi gyarlóság, a mind nagyobb hatalomra törekvés, a hatalommal való visszaélés démona, a hatalom kiterjesztésének szándéka, a hatalommal való fenyegetés lehetősége, a korrupció kísértése a legkiválóbb vezetőket sem kerüli el. Minden hatalom korrumpál, az abszolút hatalom pedig abszolút korrumpál – amint ezt Lord Actontól (és nyomában Bibó Istvántól) később megtanultuk.

 

https://168ora.hu/velemeny/szentpeteri-nagy-richard-a-filozofia-es-a-jog-177583

ÉLET ÉS IRODALOM

Kovács Zoltán

Kósa

Nem tudom, vajon értesülnek-e a világ más országaiban, de mondjuk akár csak Nyugat-Európában arról, miket beszélnek itthon vezető magyar politikusok. Legyen szó bármiről is. Most például Kósa Lajosnak arra a gondolatára utalnék, amit az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságában a hét elején Szél Bernadett és Szabó Szabolcs független képviselők törvényjavaslatának tárgyalásakor fejtett ki, ami amúgy a tranzitzónában tapasztalt embertelen gyakorlat megszüntetését célozta. Kósa ellenezve a tárgysorozatba vételt, rámutatott: „Az a tízmillió turista, aki belép Magyarországra, sem kap enni a magyar államtól, ők sincsenek éheztetve.”

Ilyen olvastán az ember mégiscsak ölébe ejti az újságot, fölnéz, és szemével távoli pontot kutat. Hogy a turisták nincsenek éheztetve, ízlelgeti a gondolatot, és nem képes más az eszébe jutni, mint hogy ezt egy vezető párt vezető embere az Országházban mondta, bizottsági vitában érvelve. Kósa arra a keserves tényre utalt, amit a Magyar Helsinki Bizottság tavaly augusztus óta állapított meg: dokumentáltan 17 alkalommal 27 embert éheztettek a magyar hatóságok a tranzitzónákban. A Helsinki Bizottság minden esetben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, ez a bíróság pedig minden esetben utasította a magyar államot az eljárás alatt álló külföldiek élelmezésére.

Erre hozta föl Kósa Lajos, a Fidesz kétségkívül egyik legokosabb embere, hogy hát hiszen a turisták se esznek ingyen.

Mit gondolhatnak rólunk? – kérdezte volna Perkátán bárki, a legelesettebb is, mert olyan nincs, hogy ha valaki bajba jutott, vagy éhes, ne segítenének rajta.

https://www.es.hu/cikk/2019-11-22/kovacs-zoltan/kosa.html

ÉLET ÉS IRODALOM

Várhegyi Éva

Konfliktus vagy skizofrénia?

Amikor Orbán Viktor idén tavasszal újabb hat évvel meghosszabbította Matolcsy György mandátumát, egyúttal a jegybankelnök és a pénzügyminiszter konfliktusának továbbéléséhez is teret nyitott. A kormányfőnek láthatóan jól jön, hogy a gazdaságpolitika alakítói egy sor fontos kérdésben eltérő véleményen vannak, hiszen így neki sem kell elköteleződnie: hol az egyikük, hol a másikuk álláspontját húzhatja elő a nemzetközi és hazai színtereken. Az egyértelműség hiánya amellett, hogy megzavarja a gazdaság szereplőit, az ország megítélését is rontja.

 

https://www.es.hu/cikk/2019-11-22/varhegyi-eva/konfliktus-vagy-skizofrenia.html

Szél Bernadett a DK-t és az MSZP-t hibáztatja a 2018-as választási vereségért

Egy kiszivárgott felvételen az LMP volt társelnöke őszintén beszél Gyurcsányékról és a szocialistákról.

A következő videóban Szél Bernadett értékeli a 2018-as országgyűlési választások eredményeit, illetve az MSZP és a DK tevékenységét. Többek között kifejti, hogy a DK nem akart kormányváltást 2018-ban, valamint tudatosan fúrták meg az LMP-t a polgári körzetekben. A felvétel tavaly, a parlamenti választásokat követően készült, amikor az LMP egy belsős fórumon kielemezte a választási vereség tanulságait.

Szél kijelenti, hogy minden percet sajnál, amit „Kunhalmi Ágira pazarolt”. Hozzáteszi, hogy az MSZP-s politikus most is megüzente nekik, hogy hol a helyük a világban. „Bement a televízióba tegnap is, vagy ma reggel, vagy tököm tudja mikor”, és elmondta, hogy a rossz eredményért az LMP a Kétfarkúak és a DK a felelősek, „csak ők helikopterek”.

A legerősebb vádak még csak ezek után hangzanak el. Szél szerint igazából

nem együttműködni akartak baloldalon,

hanem „az LMP vérét akarták”. Kiemeli, hogy a klasszikus polgári körzetekben hiba volt DK-s jelölteket indítani. Felteszi a kérdést: „Milyen stratégia volt az, mi döntött akkor a baloldalon belül, amikor ezekben a polgári körzetekben Bauer Tamást, Niedermüller Pétert, meg ilyen figurákat indítottak?”

A választ meg is adja: az MSZP és a DK leosztotta egymás között a kerületeket. 

https://mandiner.hu/cikk/20191121_szel_bernadett_oszinten_beszel_a_dk_rol_es_a_baloldalrol_egy_2018_as_felvetelen

Orbánék félretettek néhány milliárdot a Szent Imre Gimnázium sportközpontjára

Az iskola egyházi fenntartójának nem kell aggódnia a költségek miatt – helyettük a Miniszterelnökség nyúlt mélyen a zsebébe. A ügyben felbukkan Mészáros bizalmi embere is.

Mint korábban megírtuk, ez az a háromszintes sportközpont, amit az iskola egyházi fenntartója, 

a Ciszterci Rend Zirc-Pilis-Pásztó-Szentgotthárd Egyesített Apátsága eredetileg hárommilliárd forintért akart felépíttetni egy közbeszerzés keretében, de annyira nagyvonalúak voltak, hogy a munkára jelentkező cégtandem 4,5 milliárdos ajánlatát is szemrebbenés nélkül elfogadták.

Akkor még azt hittük, hogy a másfélszeres áron is vállalt sportközpont a ciszterci apátságnak küldött korábbi állami támogatások miatt férhet bele, hiszen egy kormányhatározat 4,8 milliárd forintot ítélt meg nekik a 2017-2019 közötti időszakra, ebből pedig külön 800 milliót kimondottan a gimnázium bővítésére szántak. Ehhez képest most újabb közpénz-tömegek dőlnek a projekbe.

https://nepszava.hu/3058023_orbanek-felretettek-nehany-milliardot-a-szent-imre-gimnazium-sportkozpontjara

ORBÁN RÁHEL MEGKAPTA AZ ÖTCSILLAGOS ANDRÁSSY HOTELT

Amerikai Népszava

Lassanként látható formában is szivárognak át Orbán Viktor strómanjától, a csodagázszerelő Mészáros Lőrinctől a lopott vagyonelemek az Orbán-családhoz. Legújabban a tarcali Andrássy Rezidencia Wine & Spa szállodát tulajdonló céget “vásárolta meg” Orbán Veje, Tiborcz István cége Mészáros Lőrinctől. A vásárlásnak álcázott tranzakciók azt jelenti, hogy az átmenetileg Mészáros nevén futtatott ötcsillagos hiotelt áttették Orbán Ráhel turisztikai és szállodai “portfóliójába”, átírták Orbán Ráhel férjének “nevére”.

Ezeknek az ügyleteknek a lényege, hogy a stróman Mészáros és az Orbán-Ráhel-Tiborcz István páros kezében is lopott pénz van, gyakorlatilag minden az Orbán-családé. Amikor Mészárostól átkerül valami az Orbán családhoz, akkor a vásárlásnak álcázott ügylet álságos, mert az Orbán-család az egyik zsebéből a másikba teszi át a pénzt, és a Mészáros nevén kilopott vagyon névleg is átkerül a valódi tulajdonosok, az Orbán-család tagjai nevére. Így mossák “tisztára” a lopott vagyont.

Orbán Ráhel saját szállodaláncot épít titokban, méghozzá luxusingatlanokból, miközben ő és a férje minden kezdőtőke nélkül, üres zsebbel indult néhány évvel ezelőtt. A stróman modell az Orbán-család rejtett gazdasági bűncselekményeinek bevált módszere, formálisan még Tiborcz István is Orbán Ráhel strómanja, mert a sajtóban úgy jelenik meg minden ingatlanügylet, mintha az Tiborcz István nevéhez kötődne, s így nem látszik azonnal Orbán Ráhel és az Orbán-család érintettsége.

https://nepszava.us/orban-rahel-megkapta-az-otcsillagos-andrassy-hotelt

Csaknem kéttucatnyian fordultak a Mátrai Erőmű orvosaihoz

A helyszínen tartottak sajtótájékoztatót a Mátrai Erőműben történt gázszivárgással és az azzal kapcsolatos mérgezésekkel kapcsolatban a cég biztonsági vezetői, az egészségügyi vezetők, a katasztrófavédelem helyi vezetői és a helyi tisztifőorvos. 

A történet egy nyári szivárgás után kezdődött. Akkor nem sérült meg senki, de készítettek egy vészhelyzeti forgatókönyvet. A forgatókönyvre nem sokkal később szükség is lett. A mostani anomália november 4-én kezdődött.

https://index.hu/belfold/2019/11/22/matrai_eromu_gazszivargas_irritacio_mergezes/

Kémügy robbant ki a szerb–orosz csúcstalálkozó előtt

euronews

Lelepleztek egy orosz kémet Szerbiában. Ezt a szerb államfő jelentette be alig két héttel Vlagyimir Putyinnal tervezett találkozója előtt. Alekszandar Vucsics egészen biztos abban, hogy az orosz államfőt nem tájékoztatták erről a kémügyről.

Megerősítette, hogy az a felvétel, amely kikerült a közösségi oldalakra, és azt mutatja, ahogyan az orosz hírszerzés hadnagya, Georgij Kleban pénzt ad egy szerb tisztviselőnek (akit egyébként már évek óta megfigyeltek horvát kapcsolatai miatt), nem hamisítvány.

Vucsics arról számolt be, hogy Klebannak jól dokumentálható kapcsolata volt a szerb hadsereggel, ezt fotókkal, videókkal és hanganyagokkal tudják bizonyítani.

https://hu.euronews.com/2019/11/22/kemugy-az-orosz-szerb-csucs-elott

Új mozgalom alakult az olasz szélsőjobb ellen, Salvini kismacskákkal támad rájuk

Az elmúlt napokban több ezren vonultak az utcára Észak-Olaszországban, hogy a szélsőjobboldali szövetség előretörése ellen tüntessenek. Emilia-Romagnában már elkezdődtek a januári választások előtti gyűlések, és a volt belügyminiszter ismét azt csinálja, amit a legjobban szeret; az utcán parádézik és szelfizget. Sok helyütt azonban megunták a politikai életet esztrádműsorrá változtató politikust és rajongóit, és gyűléseket szerveznek, hogy megmutassák, legalább annyian ellenzik a szélsőjobb gyűlöletkeltő megnyilatkozásait, mint ahányan a volt belügyminisztert, Matteo Salvinit éltetik.

Az új civil mozgalmat, azaz a „szardíniák” gyűléseit négy bolognai fiatal, Mattia Santori, Roberto Morotti, Giulia Trappoloni és Andrea Garreffa indította, akik nem akarták ölbe tett kézzel nézni, hogy Salvini Bolognában is show-t csinál a Liga választási gyűléséből. 

https://444.hu/2019/11/22/uj-mozgalom-alakult-az-olasz-szelsojobb-ellen-salvini-kismacskakkal-tamad-rajuk

Tüntetni mennek a pedagógusok, mert a kormány nem rendezte a béreket

"A gyermekek jövője érdekében" demonstrációt tart november 30-án Budapesten a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), több, az oktatás területén érdekképviseletet ellátó szervezet támogatásával, jelentette be a PSZ elnöke, Szabó Zsuzsanna pénteken a fővárosban, sajtótájékoztatón.

A demonstrációról azután döntöttek, hogy a szakszervezetnek és a kormánynak a pedagógusok béremeléséről és a munkaterhek csökkentéséről folytatott tárgyalásai a szakszervezet által adott november 22-i határidőig, vagyis a magyar közoktatás napjáig nem vezettek eredményre.

https://444.hu/2019/11/22/tuntetni-mennek-a-pedagogusok-mert-a-kormany-nem-rendezte-a-bereket

Kerényi Miklós Gábor botránya játszhatott közre a Gothár-ügyben

Blikk információ szerint Kerényi Miklós Gábor több színházi művészt is megkeresett az utóbbi időben, hogy szerepeljenek a Szegedi Szabadtéri Színház egyik jövő nyári bemutatójában. A Katona színészei közül többen hezitáltak, elvállalják-e a felkérést, ezért egy színészfórumot hívtak össze megbeszélni, szabad-e Kerényi Miklós Gáborral együtt dolgozni.

Hosszú ideig fejtegették, hogy vajon a Maros Ákos által felhozott vállfás ügy, azaz, hogy állítólag azzal fenyítette meg a rendező a táncost, illetve az, hogy két éve többen zaklatással vádolták meg Kerót, milyen hatással lehet arra a színészre, aki együtt dolgozik vele. Aztán egyszer csak robbant a bomba, az egyik színésznő megszólalt, hogy talán előbb a saját házunk táján kellene rendet tenni

– tudta meg a lap egy a színházhoz közel álló informátortól, aki szerint ez volt az a pillanat, amikor mindenki számára kiderült, Gothár Péterről van szó.

A vezetőség ezek után hívta össze a vizsgálóbizottságot, mely megállapította, hogy a rendező „több esetben is erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival”. Gothárt azonnali hatállyal kirúgták, mára már a nevét is eltávolították a színház oldaláról, Hóhérok című darabját pedig levették a műsorról, ahogy a májusra tervezett, Karnyóné című darabját sem mutatja be a színház.

https://24.hu/kultura/2019/11/22/kerenyi-miklos-gabor-operettszinhaz-zaklatas-gothat-peter-katona-jozsef-szinhaz/

Teljesen belterjessé vált a Színház-és Filmművészeti Egyetem, megpróbálják eltussolni Gothár Péter súlyos szexuális zaklatási botrányát

origo

Mendemondák alapján hosszú évek óta nagyon sokan tudhattak Gothár Péter szexuális zaklatási botrányáról, és most pontosan ezek az emberek vizsgálják majd ki, hogy pontosan mi történhetett - minderről Kálomista Gábor producer, a Thália Színház igazgatója beszélt az Origónak. Úgy látja, minden bizonnyal egy "ejnye-bejnyével" megpróbálják majd ezt a súlyos bűncselekményt eltussolni valahogyan. Kálomista szerint nem etikai bizottságokat kell felállítani, hanem egy hatósági vizsgálatot kell lefolytatni, hogy teljes körű képünk legyen az ügyről. A producer úgy véli, teljesen belterjessé vált a Színház-és Filmművészeti Egyetem az elmúlt évtizedekben, és a szakmai képzés helyett inkább az identitásnevelés áll a középpontban.

https://www.origo.hu/itthon/20191122-kalomista-gabor-nyilatkozata-gothar-peter-szexualis-zaklatasi-ugyerol.html

Átírják az országgyűlési törvénynek azt a pontját, amelyet megszegett Orbán

A miniszterelnök az Európai Tanács ülését követően, az ülés kimeneteléről szóban tájékoztatja az Országgyűlés ülését

– így szól az országgyűlési törvény egyik pontja, amely hatályát veszti egy kormánypárti törvénymódosítás nyomán. Ezzel a kormány rendszeres beszámolási kötelezettsége az uniós ügyekről bizottsági szintre kerül.

Azért érdekes, hogy kikerül az ogy-törvényből ez a rész, mert Orbán Viktor nem tartotta be ezt pontot. Ugyanis a miniszterelnök nem számolt be az Európai Tanács június 20-21-i üléséről, amikor megvétózta a 2050-es uniós klímacélt.

https://24.hu/belfold/2019/11/22/orban-torvenysertes/

Nem marad pénz az eszközökre - robbanhat a kórházi adósságbomba

Októberben 6 milliárd forinttal nőtt a költségvetési intézményként gazdálkodó kórházak tartozása, az adósságállomány így a szeptember végi 58 milliárd forintról 64 milliárdra gyarapodott - derül ki a Magyar Államkincstár friss adataiból. A késedelmes kifizetés a beszállítók létét és az eszközellátást is veszélyezteti.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/egeszsegugy-korhaz-adossag-allamkincstar.695592.html

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.