2019, december 3 - 07:59 Sajtószemle

A sötétség korának végével, rabszolgaságra felkészítő iskolával kezdődött a parlamenti hét

Napirend előtti felszólalásokkal és a szokásos adok-kapokkal kezdődött el kora délután az Országgyűlés ülése.

percről-percre

https://nepszava.hu/3059108_a-sotetseg-koranak-vegevel-rabszolgasagra-felkeszito-iskolaval-kezdodott-a-parlamenti-het

Karácsony Gergely: 50 milliárd hiányzik a kasszából

Szalai Anna mfor.hu

A szerződések és beruházások átvilágítása még javában zajlik a fővárosi önkormányzatnál, de az már kiderült, hogy 50 milliárd hiányzik három beruházás befejezéséhez. Karácsony Gergely főpolgármesterrel emellett az atlétikai centrumról, a parkolási maffiáról, a dugódíjról, a csatornázási művek visszavásárlásáról és arról is beszélgettünk, hogy mennyire érzi magán a nyomást baráti szerződések megkötésére és pártkatonák foglalkoztatására.

 Karácsony: Nincs pénz a Lánchíd felújítására és az állatkert befejezésére

Mfor-Privátbankár: Nem tűnik teljesíthetetlennek ez az öt feltétel. Sőt, vélt puhasága miatt erős bírálatokat is kapott már az ellenzéki oldalról. Nem lehetett volna többet kérni?

K.G.: Ezek valóban nem teljesíthetetlen feltételek. Remélem, a kormány is belátja. De nem is azért szabtuk ezeket, hogy valamilyen kibúvót kapjunk a döntés alól és nem is azért, hogy élezzük a konfliktust a kormánnyal, hanem azért, hogy a budapestieket szolgáló, mindkét fél számára elfogadható kompromisszum szülessen. Nehéz egyébként előre felmérni, hogy meddig lehet elmenni egy alkuban. Én abból indultam ki, hogy leültettem Magyarország legjobb egészségügyi szakértőit, hogy megmondják, mire van szükség a leginkább a járóbetegellátásban. Ebből a diskurzusból kijött egy felelősen vállalható összeg. Nyilván ennél sokkal több pénzt is el lehetne költeni a magyar egészségügyben, de azt gondolom, hogy az 50 milliárd olyan lépték, amely költségvetési szempontból nem jelentős, de érdemi változást lehet belőle elérni Budapesten. Nem estünk túlzásokba, de azt sem hiszem, hogy túlságosan olcsón adnánk a támogatást.

Mfor-Pirvátbankár: Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint az egészségügyre kért 50 milliárdról akkor érdemes tárgyalni, ha rendelkezésre állnak a személyi és infrastrukturális feltételek és orvosszakmai szempontból is indokolt a CT-k beszerzése. Ez eléggé hárítás ízű.

K.G.: A közgyűlési határozatban forrásigényt jelöltünk meg. A felhasználásról egy grémium dönthetne, például az Egészséges Budapest Program keretein belül megalakuló irányító testület, amelyben a kormány, a főváros és a kerületek is részt vennének és együtt eldönthetnék, hogy mi a legracionálisabb módja a fenti keret elköltésének.

https://mfor.hu/cikkek/makro/karacsony-gergely-50-milliard-hianyzik-a-kasszabol.html

Varga Mihály szerint most nincs pénz Karácsony Gergely követelésére

Baka F. Zoltán mfor.hu

A fővárosi egészségügyi fejlesztésekről van szó.

Nincs szabad forrás a költségvetésben, van a tartalék, de abban már nincs ekkora összeg - reagált Varga Mihály pénzügyminiszter a főpolgármesternek, Karácsony Gergelynek, illetve a Fővárosi Közgyűlésnek az atlétikai stadion támogatásának feltételéül szabott 50 milliárd forintos egészségügyi forrásigényére, amit az államtól várnak el és Budapestre fordítanának.

A miniszter némi malíciával megjegyezte, hogy ez a kérdés nem szerepelt a Nemzeti Versenyképességi Tanács mai ülésén, de úgy látja, hogy hosszabb egyeztetést igényel a főváros által felvetett téma. Hozzátette, hogy vélhetően Karácsony Gergely sem az idei költségvetésre gondolt, amikor megfogalmazta igényét, hanem a 2020-as pénzügyi évre.

https://mfor.hu/cikkek/makro/varga-mihaly-szerint-most-nincs-penz-karacsony-gergely-kovetelesere.html

Borkai Zsolt jogerősen elbukta a vagyonnyilatkozatáért indított pert

A bíróságoknak példátlan megoldást kellett alkalmazniuk a nemrég lemondott győri polgármester vagyoni adatainak kiperlésekor: zárolták Borkai Zsolt vagyonnyilatkozatát, nehogy annak adatai eltűnjenek a nyilvánosság elől. A leadást követő év januárjának végén az önkormányzati vagyonnyilatkozatok visszajárnak a politikusnak – ha elhúzódik a per, ugrik a nyilatkozat is. Márpedig a város időhúzásra játszott a jelek szerint. 

Az Átlátszó birtokába került bírósági dokumentumok tanúsága szerint Borkai jogi képviselője azt kívánta elfogadtatni a bíróságokkal, hogy nem vonatkozik rájuk az információszabadságról szóló törvény. Érvelése szerint az önkormányzati törvény írja elő az önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatának benyújtásáról szóló szabályokat. A helyhatóságnak működési szabályzatot kell alkotnia, amelyben meghatározzák, mely bizottság tárolja a leadott vagyonnyilatkozatokat.

Ezek a szabályzatok rendre arról szólnak, hogy miként lehet betekinteni a vagyonnyilatkozatokba, tehát szó sincs arról, hogy e-mailben ki lehetne adni az okiratot. Ennek szerintük egyedüli módszere: időpontot kell egyeztetni az ügyben illetékes önkormányzati bizottság elnökével.

A Győri Ítélőtábla ezt az érvelést utasította el. Az immár megfellebbezhetetlen döntés lényege: ha valaki e-mailben kéri az önkormányzati képviselő (polgármester, alpolgármester) vagyonnyilatkozatát, akkor azt e-mailben kell kiadni.

https://orszagszerte.atlatszo.hu/borkai-zsolt-jogerosen-elbukta-a-vagyonnyilatkozataert-inditott-pert

Üres a kassza Pomázon, 200 millió forint soron kívüli hitelfelvétellel indít az új városvezetés

Kongó kasszát hagyott hátra a fideszes vezetés a Pest megyei Pomázon. A leváltott polgármester, Vicsi László most a megyeházán kamatoztatja pénzügyi tehetségét: a gazdasági bizottságban elnököl.

https://orszagszerte.atlatszo.hu/ures-a-kassza-pomazon-200-millio-forint-soron-kivuli-hitelfelvetellel-indit-az-uj-varosvezetes/

Fiktív megrendelő aláíratlan számlával rendelt húszezer lejárató szórólapot Hódmezővásárhelyen

Álnéven rendelte meg egy férfi azokat a szórólapokat, amelyeken még 2018-ban listázták Márki-Zay Péter támogatóit. Az egyik érintett rágalmazásért indított magánvádas büntetőeljárást. A helyi rendőrök csak noszogatásra akartak nyomozni, majd kiderült: a megrendelő “Zsingor István” nem létezik, a terjesztést pedig egy szintén ismeretlenül maradt nő intézte.

Ezeket csak a gyűlölet tartja össze” – talán ez a legerősebb mondata annak a szórólapnak, amellyel még a tavalyi időközi polgármester-választás előtt árasztották el Hódmezővásárhelyet. Listázták, fotókkal szerepeltették Márki-Zay Péter akkori – vélelmezett – támogatóit. Azt állították róluk, hogy

“mindig ugyanazok a vesztes, sértett, hataloméhes emberek akarják elfoglalni a várost. Nekik állás, pénz és hatalom kell. Ők már sokszor hoztak szégyent a városra, ezért 27 év alatt egyszer sem szavaztunk nekik bizalmat. MOST SE TEGYÜK! Nekik káosz az érdekük, a széthúzás és a város kasszájának kifosztása. Most találtak egy bolondot, egy Simicska-bérencet, aki mögé be lehet állni.”

Kiadóként bizonyos “SME”-t jelöltek meg.

https://orszagszerte.atlatszo.hu/fiktiv-megrendelo-alairatlan-szamlaval-intezett-20-ezer-lejarto-szorolapot-hodmezovasarhelyen/

Hadházy: Kocsis Máté bővítés jogcímen építette meg a házát

Mint korábban megírtuk, Hadházy szerint Kocsis Máté úgy jutott hozzá egy százmilliós értéket képviselő családi házhoz a józsefvárosi Tisztviselőtelepen, hogy azt részben hatósági eszközökkel szerezték meg a korábbi tulajdonostól. Hadházy ezt arra alapozva állítja, hogy a ház korábbi tulajdonosát  2016-ban, még Kocsis polgármestersége alatt arra kötelezte a VIII. kerületi önkormányzat, hogy újítsa fel a rossz állapotban lévő tetőt. Hadházy beszámolója szerint a tulajdonosnak erre nem volt pénze, ezért az eladás mellett döntött. A házat aztán Kocsis Máté édesanyja vette meg 44 millió forintért, majd az idén januárban felerészben Kocsis Máté lett az ingatlan tulajdonosa, aki később be is költözött. Előtte azonban – bár a Tisztviselőtelep településképi védelem alatt áll – a régi épületet teljes egészében elbontották, helyére pedig egy hasonló stílusú, de nagyobb házat húztak. Emiatt az UNESCO világörökségi tanácsadó szervezete citromdíjjal „tüntette ki” a kormánypárti politikus beruházását.

Hadházy ezúttal Jakabfy Tamás, korábbi LMP-s önkormányzati képviselő korábbi blogbejegyzésére hívta fel a figyelmet, amely szerint

a Kocsis családnak nem volt engedélye az új házra, hiszen hivatalosan »lakóépület bővítés« néven futott az építkezés. A valóságban azonban — ez látszik is a képeken – teljesen új épületet húztak fel, ami hasonlít ugyan az eredetihez, de annál jóval nagyobb.

https://24.hu/belfold/2019/12/01/kocsis-mate-hazepites-hadhazy-akos/

815 millió forint közpénzből sikálják el Rogán játszótéri buktáját

Kisajátítja a Belváros a Bástya utcai játszóteret, ám 415 millió forinttal többet kell fizetnie érte annál, amennyiért a korábbi polgármester tíz éve eladta.

Kormányhivatali határozat kötelezi a belvárosi önkormányzatot arra, hogy a Bástya utca 1-11. szám alatti, 1728 négyzetméteres telek kisajátításáért 815,5 millió forintot utaljon át a terület eddigi tulajdonosának, a MAZ Investmentnek – derül ki a 24.hu birtokába került októberi dokumentumból, amelyet a fővárosi kormányhivatal igazgatója jegyez.

Bár a földhivatali adatok szerint jelenleg az önkormányzat jelenleg még nincs bejegyezve tulajdonosként, ez már csak idő kérdése lehet. A tavaly ősszel újra érdeklődést kiváltott belvárosi terület tíz évvel a privatizáció után hamarosan visszakerül az V. kerületi önkormányzathoz. Igaz, komoly árkülönbséggel: amíg Rogán Antal polgármestersége idején 400 millió forintért adta el a belváros egyik legértékesebbnek vélt telkét, most több mint kétszeresen áron vásárolják vissza. A telken az eltelt időszakban semmilyen fejlesztés vagy beruházás nem történt, sőt egy vita miatt az óvodások sem használhatják már egy éve a telken lévő kis játszóterüket. Ha tehát a közpénzegyenleget nézzük, úgy

415 millió forint mínuszt látunk.

 

Nem ez az egyetlen furcsaság a Bástya utcai történetben. A telek kalandos történetét korábbi cikkünk alapján rekonstruáljuk.

 

https://24.hu/kozelet/2019/12/02/bastya-utca-jatszoter-belvaros-rogan-antal/

 

Kósa Lajos bocsánatot kért

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a fideszes politikus a Fidelitas tisztújító kongresszusán az önkormányzati választást értékelve többek között azt mondta: „Zsidók kénytelenek voltak – vagy lehet, hogy  jól is esett nekik – a nyilast megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésben (…) ezek szerint bennünket jobban utálnak, mint a globalisták az antiglobalistákat vagy a nácikat a zsidók”.

Kósa nyilatkozatát elítélte a Mazsihisz, a Tett és Védelem Alapítvány és az EMIH vezetője is.

A politikus hétfőn ennek hatására hétfői bejegyzésében közölte:

Ha szavaimmal, megfogalmazásommal akár egyetlen magyar zsidó polgártársamat is megsértettem, úgy azért tőlük bocsánatot kérek.

https://24.hu/kozelet/2019/12/02/kosa-lajos-zsido-nyilas-bocsanatkeres/

Németh Szilárd megkongatta a vészharangokat: Nagy a veszély, a lakosság fél

A 2015-ös válsághelyzethez hasonló a mostani illegális migrációs helyzet a magyar határon – jelentette ki a Fidesz bevándorlásellenes kabinetjének hétfői ülése után a testület elnöke.

Németh Szilárd hozzátette: november végéig több mint 125 ezren próbálták illegálisan átlépni a határon, és az elmúlt két hónapban emelkedett az illegális határátlépési kísérletek száma. Arról is beszámolt, hogy többségében életerős, fiatal férfiak próbálkoznak, vagyis a terrorveszélyhelyzet továbbra is fennáll.

A kabinet ülésén a vajdasági magyarok képviselői is beszámoltak tapasztalataikról. Németh Szilárd elmondta, hogy ők is azt érzékelik: a 2015-öshöz hasonló a helyzet,

nagy a veszély, a lakosság fél.

Azt várják a magyar kormánytól, hogy tartsa fenn a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, közölte a fideszes politikus. Hozzátette: a műszaki és jogi határzárat fenn kell tartani, átjárhatatlanná kell tenni a határt, hogy a migránsok ne induljanak el ebbe az irányba.

https://24.hu/kozelet/2019/12/02/migracios-helyzet-nemeth-szilard/

„Elolvastam, ahogy hálálkodnak, és szégyelltem magam magyar bíróként.”

A hivatalba lépésed óta eltelt nyolc esztendő eredményei által hazánk bíróságainak történelemkönyve aranykort hirdető újabb fejezettel folytatódott, amelynek írásában jelentős szereppel vetted ki a részed.”

Ezzel a mondattal kezdődik a Handó Tünde OBH elnököt búcsúztató levél, amely a múlt héten került nyilvánosságra, és amit egy kivételével valamennyi magyar bírósági vezető aláírt. A levél végig olyan mézes-mázas stílusban hálálkodik az igazságszolgáltatást irányító Országos Bírósági Hivatal (OBH) most távozó elnökének, hogy sok bíró azt hitte, valamilyen dupla csavaros poénról, furfangos iróniáról van szó, különösen, hogy Handó nem éppen dicsőséges körülmények között távozik az OBH éléről.

Ilyen stílusban az 1950-es években, a Szovjetunióban beszéltek egyes vezetőkről. Amikor elolvastam, hogyan hálálkodnak Handó Tündének, elszégyelltem magam magyar és európai bíróként is

- ezt Vadász Viktor, a Fővárosi Törvényszék büntetőbírája és Országos Bírói Tanács tagja mondta a 444-nek. Vadász arról beszélt, nem akarja, hogy bárki azt gondolja, ilyen stílus és hozzáállás uralkodik a magyar bíróságokon, és szerinte a bírói karban is nagyon sokan felháborodtak a vezetők búcsúlevelén.

Az aláírók egy része senkit sem képvisel, az olyan vezetők, akiket pályáztatás nélkül, megbízással neveztek ki elnöknek, akikről a bírák el sem mondhatták a véleményüket

https://444.hu/2019/12/02/elolvastam-ahogy-halalkodnak-es-szegyelltem-magam-magyar-birokent

Fenyő-gyilkosság: két felbujtó, egy per

EGYÜTT TÁRGYALJÁK A BÍRÓSÁGON PORTIK TAMÁS ÉS GYÁRFÁS TAMÁS SZEREPÉT

Magyar Nemzet

Célszerűségből egyesítette a Fenyő-gyilkosság két, külön indult büntető ügyét Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék bírája. Így a merénylet 22. évfordulóján, február 11-én mindkét vádlott, Portik Tamás és Gyárfás Tamás is ott ül majd a vádlottak padján. A vád szerint Gyárfás felbujtotta Portikot, hogy ölesse meg üzleti ellenségét, Fenyő Jánost.

– A vádhatóság 52 tanúval, okiratokkal, szakértőkkel és a Portik és Gyárfás közti, Portik által rögzített hangfelvételekkel kívánja bizonyítani a vádlott bűnösségét – közölte Csicsák Zoltán ügyész a perelőkészítő ülésen, ahol Gyárfás ismételten és következetesen tagadta, hogy elkövette volna a terhére rótt bűncselekményt.

https://magyarnemzet.hu/belfold/fenyo-gyilkossag-ket-felbujto-egy-per-7547099/

Imareggeliket tart a keresztény értékek védelméért a CÖF-CÖKA

MTI Magyar Nemzet

Imareggeliket rendez kéthavonta a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA), hogy így inspirálja Európa népeit a keresztény értékek védelmére – jelentette be a CÖF alapítója hétfőn Budapesten.

Csizmadia László közölte: ez annál is inkább szükséges, mert a hit gyengült és az „identitásunkat, civilizációnkat meghatározó vallásunkat” számos támadás érte az elmúlt időszakban.

A CÖKA kuratóriumának elnöke emlékeztetett arra is, hogy a világon 300 millió keresztény szenved el üldöztetés a szülőföldjén.

Eközben – folytatta – „technokrata és lelketlen szervezetek közvetítik a vágyak és az önmegvalósítás diktatúráját”. Ezzel szembe kell szállni a Szentlélek segítségével – fogalmazott Csizmadia László az első imareggelit megelőző sajtótájékoztatón.

https://magyarnemzet.hu/belfold/imareggeliket-tart-a-kereszteny-ertekek-vedelmeert-a-cof-coka-7549742/

 

Nem Kósa állt össze a Jobbikkal

Bayer Zsolt Magyar Nemzet

Ma a nemzetközi, „haladó” baloldal és a szélsőséges (náci) antifák az antiszemiták. Ezt nem én mondom, hanem azok a nemzetközi, „haladó” baloldaliak, akikben maradt még némi becsület és tisztesség (alig vannak).

Ma az Alexandria Ocasio-Cortez nevű anarchista gazember az antiszemita, meg a hasonszőrű képviselőtársai a demokrata pártban.

És persze nincs új a nap alatt.

A nemzetközi, „haladó” baloldal mindig is antiszemita volt, gondoljunk csak a rendszerváltás előtti időkre, amikor ez a nemzetközi, „haladó” baloldal Izraelt gyűlölte és az araboknak feküdt le, az araboknak nyalt be csontig. 

Szóval nekiálltak tisztára sikálni és megszerettetni a Jobbikot, a rendszerváltás történetének egyetlen igazi antiszemita pártját, aztán össze is álltak vele. Mármint a maradékával. Az ávóssá lett nyilasokkal.

És amikor Kósa Lajos ez ügyben értetlenkedik (értsd: hogyan tudnak vajon a zsidók a nyilasokra szavazni?), akkor kijelentik, hogy Kósa az antiszemita.

Nem. Nem Kósa, nem mi álltunk össze a Jobbikkal. Rossz a címzés. Számoljanak el egyszer a lelkiismeretükkel maguk, már ha van maguknak olyan. Amúgy pedig, mennyire is kell komolyan venni, ha ezek antiszemitáznak? Nos, szerintük már Netanjahu is antiszemita, ugye emlékszünk?

Ennyire kell komolyan venni.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/nem-kosa-allt-ossze-a-jobbikkal-7549754/

 

Karácsony magyarázkodik a hó miatt

FACEBOOK

Magyar Nemzet Online

Karácsony Gergely ismét magyarázkodik, most éppen a havazás miatt megbénult fővárosi közlekedés miatt, de szinte egyből ellentmondásba is keveredett a Facebookon közzétett bejegyzésében. Idézzük:

„Az előrejelzések szerint dél körül eláll a havazás Budapesten, így a délutáni csúcsra már a főbb útvonalakat meg lehet tisztítani. A sózás elkezdődött,

a latyak letakarítása most még lassítaná a forgalmat, így az csak a délutáni csúcs után, este történik majd.” Először tisztítanak, aztán sóznak, majd takarítanak? Hogy is van ez? Valahogy úgy, amikor 2004-ben Demszky dudálással tüntetett a kátyúk miatt, amiket neki kellett volna betömködnie?

https://magyarnemzet.hu/belfold/karacsony-magyarazkodik-a-ho-miatt-7549850/

 

Újra erősödik a migrációs nyomás a határainkon

IDÉN SZEPTEMBERIG TÖBB MINT ÖTSZÁZEZER BEVÁNDORLÓ ÉRKEZETT EURÓPÁBA

Magyar Nemzet

A határok védelme fontosabb, mint valaha – hangsúlyozta Dömötör Csaba arra reagálva, hogy a rendőrség közölte: újra egyre intenzívebbé válik a migrációs nyomás hazánkon. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója figyelmeztetett: idén január és november között kétszer annyian próbáltak átjutni a határokon, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Az egyre erősebb migrációs nyomás ­miatt Németh Szilárd összehívta a Fidesz-frakció bevándorlásellenes kabinetét. A testületet vezető kormánypárti politikus tegnapi sajtótájékoztatóján veszélyesnek és mindenki számára figyelmeztetőnek nevezte az ország déli határán és a Nyugat-Balkánon kialakult migrációs helyzetet. 

https://magyarnemzet.hu/belfold/ujra-erosodik-a-migracios-nyomas-a-hatarainkon-7547870/

 

Kálomista Gábor: A rendszerváltás még nem érte el a színházi szakmát, itt a rettegés diktál

ORIGO2019.12.02. 12:39

A rettegés diktál a magyar színházi világban - mondta Kálomista Gábor a Bayer showban. A producer a Gothár-ügy kapcsán úgy fogalmazott: aki nem ért egyet a Színház. és Filmművészeti Egyetemen zajló liberális ideológiai nézetekkel, annak nincs jövője ebben a szakmában, nem kap szerepet. Kálomista szerint a fenntartónak is felelőssége van, rendet kellene ott tenni.

Vannak emberek, akik rendszer fölött állóknak képzelik magukat, vannak emberek, aki úgy gondolkodnak, hogy ők felkent művészek, nem kell leszállniuk a földre, mert van egy glória a fejük felett, amit mindenkinek tisztelnie kell és az mindent eltakar, de ez nem igaz- fejtette ki véleményét Kálomista Gábor a Gothár-botrány kapcsán. A Thália Színház igazgatója úgy fogalmazott, az egyszerűen nem normális, aki úgy gondolja, hogy egyedi esetről van szó és nem történnek hasonlók tízével vagy százával.

https://www.origo.hu/itthon/20191202-kalomista-a-rendszervaltas-meg-nem-erte-el-a-szinhazi-szakmat.html

 

Miután a fél országot megbénította a hó, Orbán Viktor hangulatos képpel köszöntötte az időjárást

Több vonalon nem járnak vagy késnek a vonatok a havazás miatt. A Budapest-Nyugati pályaudvar és Monor, valamint a Monor és Budapest közötti személyvonatok nem közlekednek. Helyettük a zónázó vonatok minden állomáson és megállóhelyen megállnak.

A Nyugati pályaudvaron egy váltó és egy kitérő vágány tervezett éjszakai karbantartását nem fejezték be időben, ezért három vágányról nem tudnak indulni és érkezni a vonatok. Emiatt a Budapest-Vác-Szob, a Budapest-Vácrátót-Vác, a Budapest-Lajosmizse és a Budapest-Cegléd-Debrecen-Záhony vonalon akár 60-80 perces késések is lehetnek.

Orbán Viktor közben ezzel a hangulatos fotóval köszöntötte a téli  időjárást:

https://168ora.hu/itthon/orban-viktor-orszaghaz-ho-koszontes-facebook-foto-178252

Havi bruttó egymillió forintért lesz főtanácsadó Kálmán Olga a Fővárosi Önkormányzatnál

Gy. Németh Erzsébet szerdán tett ki egy posztot a Facebook-oldalára arról, hogy a kabinetjében tisztségtől függőn ki mennyit keres. Eszerint a Humán Területekért Felelős Főpolgármester-helyettesi Iroda kabinetje a következő munkatársakból áll:

·         egy önkormányzati főtanácsadó, kultúráért felelős szakreferens bruttó 1 millió forintos fizetést kap

·         egy önkormányzati főtanácsadót, társadalmi kapcsolatokért felelős szakreferenst bruttó 700 ezer forintos fizetéssel szerződtet

·         de lesz 3 titkársági munkatársa,

·         egy nemzetközi referense 

·         és egy kabinetfőnöke is.

 

https://168ora.hu/itthon/kalman-olga-budapest-tanacsado-fizetes-178177

 

Szabotálta a Fidesz az ülést, ahol a fóti gyermekekről lett volna szó

Az ülést el sem lehetett kezdeni. Szél Bernadett Kövér László házelnökhöz fordult.

Azt írja a Népszava, hogy mivel a bizottsági többségben lévő fideszesek távol maradtak, a határozatképtelenség miatt nem lehetett elkezdeni az ülést, ahol a fóti Károlyi István Gyermekközpont – ismertebb nevén a fóti gyermekváros – ügyében tárgyaltak volna a képviselők.

Az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága hétfőn délelőtt foglalkozott volna az üggyel. Itt került volna szóba Szél Bernadett független parlamenti képviselő határozati javaslata is, ami tisztább képet teremtett volna a fóti gyermekváros ügyében.

https://hvg.hu/itthon/20191202_fidesz_foti_gyermekvaros_szel_bernadett

Már több mint ötven gyerek megkapta az SMA-kezelést

Már több mint ötven gyerek kapta meg az SMA (gerincvelői eredetű izomsorvadás) kezelésére szolgáló készítményt – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hétfő reggel az M1 csatornán.

A miniszter elmondta, megszületett a megállapodás az SMA kezelésére szolgáló, egyetlen Európában is törzskönyvezett készítmény forgalmazójával, így valamennyi 18 év alatti SMA-beteg hozzájuthat a kezeléshez.

Kásler Miklós felidézte, hogy a Spinraza nevű készítményt 2018 elejétől Magyarországon is alkalmazzák a gerincvelői eredetű izomsorvadás kezelésére.

https://hvg.hu/itthon/20191202_Mar_tobb_mint_otven_gyerek_megkapta_az_SMAkezelest

Drasztikus változás a munkaügyi ellenőrzéseknél - hadüzenet a zsebbe fizetőknek

A kormányzat jövőre kötelezővé tenné a feketemunka bírságolását, igen magas büntetési összegek mellett - derül ki egy friss törvénytervezetből. Irányváltás, hogy vélhetően megértették: az ilyen típusú jogsértések jellemzően a kkv-knál fordulnak elő és az elmúlt években elnézett kihágásokat a továbbiakban nem kívánják eltűrni. Egyebek közt szigorítanák még a munkaerő-kölcsönzésre vonatkozó szabályokat is.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/munkaugy-munkaeropiac-ellenorzes-feketemunka-feketefoglalkozatas-hr-kasler-miklos.695971.html

„Magyarországon a korrupciónak az Európai Unióban is egyedinek mondható formája épült ki”

A Transparency International Magyarország ügyvezetője, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa beszélt arról, hogy az állami korrupció lényege a javak újraelosztása.

Népszavának adott interjúban az uniós operatív programmal kapcsolatos korrupció, a rendszerszintű visszaélések és más szabálytalanságok miatt bevállalt több száz milliós büntetésről Martin József Péter elmondta, hogy a kormánynál sokáig arra számítottak, hogy szinte bármit meg lehet csinálni, és az Európai Unió szemet huny efelett. Martin szerint a probléma az, hogy az adófizetők pénzéből fizetik a büntetést. Az állam ezt elvileg átháríthatná a korrupciót elkövetőkre, de itt ez nem életszerű, mert ebben az esetben a büntetés minden bizonnyal a kormányhoz közelálló személyekre és vállalatokra szállna.

Martin szerint a közbeszerzési rendszer nagyon durván ki van téve a korrupciónak, a Transparency becslései szerint a pályázatoknak mintegy 60-70 százalékát szövi át valamilyen szinten a korrupció, ami olyan 25-30 százalékos túlárazáshoz vezet. Úgy látják, a verseny nélküli, egyajánlatos közbeszerzések aránya ma már 42 százalék, ami a korrupciós kockázatok igen magas, az uniós átlagot jóval meghaladó szintjéről árulkodik.

https://hvg.hu/gazdasag/20191202_Martin_Jozsef_Peter_Az_allami_korrupcio_lenyege_a_javak_ujraelosztasa

Újabb „független" balliberális szakértő kapott jól fizető fővárosi megbízást

Magyar Hírlap

Böcskei Balázs, az Idea Intézet igazgatója Facebook-bejegyzésben hozta nyilvánosságra, hogy politológus elemzőként mostantól hivatalosan Karácsony Gergely fővárosi önkormányzatát szolgálja majd.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20191202-ujabb-fuggetlen-balliberalis-szakerto-kapott-jol-fizeto-fovarosi-megbizast

Az álbiciklista énje

Az a habogó fiatalember, aki a fővárosi választópolgárok akaratából a főpolgármesteri székbe repült, első pillantásra akár még rokonszenvesnek is minősíthető

Dippold Pál Magyar Hírlap

Csetlik-botlik a számára ismeretlen terepen. Úgy tesz, vagy akár el is hiszi, hogy neki bármiféle szerepe lehet Budapest életének átalakításában. Akik mögötte állnak azonban tudják, hogy miként kell kiszolgálni a világ­uralmi törekvésekkel jellemezhető balliberális politikai erőket. Azokat, akik irdatlan pénzekért összegereblyézték Magyarországon is mindazon politikai formációkat a szélsőjobbtól a szélsőbalig, akik pénzért, illetve az ezt megszerezni segítő hatalomért bármire hajlandók.

Az álbiciklista főpolgármestert jól szervezett bábszínházban mozgatják azok, akik Magyarországot többször a tönk szélére lökték. Előjöttek a privatizáció nyertesei, élükön a túlmozgásos, a legnagyobb gazemberségekre képes kádkőgyáros Gyurcsánnyal, a Szabad Demokraták Szövetségének kíméletlen szellemi hóhéraival és a magyar gazdaságot többször kiárusító, az embereket külföldi kölcsönök adósságcsapdáiba kergető liberális keretlegényekkel. Ők tolják meg Karácsony biciklijét a városházától kétsaroknyira, hogy a nyurga ember beguruljon a hivatalába.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20191201-az-albiciklista-enje

„Meg kellene haladni az utcai demonstrációk szintjét” – A sztrájk lesz a következő lépés

Elégedett a hétvégén megtartott tanártüntetéssel a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Szabó Zsuzsa. Szerint elegen mentek el ahhoz, hogy megmutassák: komolyan kell venni a pedagógusok jelzéseit. Az egyik legnagyobb eredménynek ugyanakkor azt a széleskörű szakszervezeti összefogást tartja, ami a demonstráció előtti hetekben kialakult. – A közszféra és a versenyszféra szakszervezetei támogatnak minket, akkor is ott állnak majd mellettünk, ha további akciók válnak szükségessé – mondta.

https://nepszava.hu/3059043_meg-kellene-haladni-az-utcai-demonstraciok-szintjet--a-sztrajk-lesz-a-kovetkezo-lepes

Beck Tamás Magas labdák

Érezhette minden közvélemény-formáló már kilenc esztendeje, hogy a lehetetlenre vállalkozik, amikor a választópolgárokra való ráhatás révén próbálja megakadályozni a küszöbön álló alkotmányos puccsot. „Nem szentektől veszi át a hatalmat a Fidesz”, vágta arcomba egy ismerősöm 2010 áprilisában, miután azt ecseteltem neki, milyen katasztrofális következményekkel kell majd szembenéznünk, ha Orbán Viktor pártja teljhatalmat kap. 

Vitatkozni nemigen tudtam vele. A sokszor emlegetett „elmúlt nyolc év”, a baloldali kormányok praxisa addigra kilúgozta a magyar emberek tudatából a „nemzet miniszterelnökével” kapcsolatos fenntartásokat. Az európai szocialisták nyíltan felvállalt neoliberális fordulatát követően a bérből és fizetésből élők tömegei idehaza is joggal érezhették úgy, hogy Medgyessy, Gyurcsány, illetve Bajnai kabinetje magukra hagyta őket. A társadalmi ellátórendszerek megváltoztatásának elvetélt kísérlete, a megszorító intézkedések pedig nem jártak együtt az urambátyám világ, a nepotizmus és a korrupció visszaszorításával. Csöppet sem meglepő, hogy Pokorni Zoltán hatalmas tetszést aratott, amikor a választási kampány közepén, egy lakossági fórumon kijelentette: kormányra kerülve „le fogják vágni a kezét” annak, aki belenyúl a közösbe.

Németh Angéla, a XV. kerületnek a Demokratikus Koalíció által delegált polgármestere nemrég óriási hibát követett el. A képviselőtestületi ülésen tudniillik kiharcolta, hogy fiát a népjóléti bizottság külsős tagjává válasszák, nem kis felzúdulást keltve a szóban forgó határozattal. Azután persze történtek heroikus kísérletek a kármentésre.

A fentebb ismertetett afféron túl más jelek is utalnak arra, hogy az Orbán-kormány opponense mindmáig nem vonta le annak a bizonyos nyolc évnek a tanulságait.

 

https://nepszava.hu/3059057_magas-labdak

Szabad szemmel: Németországban is gondok vannak, de Magyarországon villámgyorsan söprik félre a jogállami elveket

Nemzetközi sajtószemle, 2019. december 2.

https://nepszava.hu/3059064_szabad-szemmel-nemetorszagban-is-gondok-vannak-de-magyarorszagon-villamgyorsan-soprik-felre-a-jogallami-elveket

Dr. Hoppál Péter: A felmelegedés jegyében szakad a hó Magyarországon 

Hétfőn leesett a hó Magyarországon, ami több helyen is komoly fennakadásokat okoz. A MÁV-val vagy a budapesti hótakarítással ellentétben viszont Dr. Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő Facebook-oldala zökkenőmentesen üzemel:

„Greta Thunberg és a mögötte álló "bábművészek" új lemezt tettek fel, immár a kommunizmusért küzdenek” - írja Hoppál arról, hogy Greta Thunberg pénteki cikke szerint a klímaaktivizmus mellett társadalmi ügyekért is harcolni fognak. Az igazi bombát viszont posztja végén egy zárójelben dobja le a volt kultúráért felelős államtitkár a mai időjárás és a klímaváltozás összefüggésében:

(Közben a felmelegedés jegyében szakad a hó Magyarországon. - írja Hoppál.

https://444.hu/2019/12/02/dr-hoppal-peter-a-felmelegedes-jegyeben-szakad-a-ho-magyarorszagon

Huszonnégy éve nem tett olyat Magyarország, mint amire most Szijjártó készül

Szijjártó Péter külügyminiszter hétfő délelőtt Budapesten találkozott Viktor Zubkovval, az orosz állami Gazprom elnökével, és megállapodtak abban, hogy tárgyalást kezdenek egy hosszú távú szerződésről. 

"Magyarország hosszú távú, biztonságos gázellátása érdekében alapvető érdekünk egy hosszú távú, kiszámítható és megbízható együttműködés a Gazprommal, ezért a Gazprom vezetőjével együtt készek vagyunk megkezdeni a tárgyalásokat egy újabb, hosszú távú gázszállítási megállapodásról" - fogalmazott Szijjártó Péter.

A döntés már lógott egy ideje a levegőben, annak ellenére, hogy egy hosszú távú szerződés sokkal inkább érdeke az orosz állami óriásvállalatnak, mint a magyar félnek. Hogy a mostani esetben ez mennyire lesz egyértelmű, azt persze csak a szerződés részleteinek ismeretében lehet majd eldönteni, de iparági szakértők már évek óta azt mondják, hogy Magyarországnak az az érdeke, hogy minél rugalmasabb szerződéseket kössön, és ne hosszú távra kötelezze el magát.

https://444.hu/2019/12/02/huszonnegy-eve-nem-tett-olyat-magyarorszag-mint-amire-most-szijjarto-keszul

Szabad Pécs: Elfogatóparancsot adtak ki Bártfai-Mager Andrea volt férje ellen

Költségvetési csalás miatt körözést adott ki a rendőrség Balogh Sándor üzletemberre - értesült a Szabad Pécs. Balogh Bártfai-Mager Andrea tárca nélküli miniszter volt férje, és a sajtó több sötét ügyéről is beszámolt már. Legutóbb a pécsi Zsolnay Porcelángyár körüli kavarásokban jött elő a neve, ő volt a Zsolnay vagyonának és dolgozóinak átvételére létrehozott Ledina Kerámia Kft. többségi tulajdonosa is.

Baloghról korábban a G7 írt hosszabban

A leghivalkodóbb magyar üzletember, aki hülyére veszi az államot, de mindig magasabbra jut

címmel. 

A G7 derítette ki azt is, hogy Balogh miatt egy, a Magyar Államot megkárosító cégháló is működött Bártfai-Mager miniszter lakcímén.

https://444.hu/2019/12/02/szabad-pecs-elfogatoparancsot-adtak-ki-bartfai-mager-andrea-volt-ferje-ellen

Rendkívüli közgyűlés az akadémián: elfogadták a kutatóhálózatától megfosztott MTA új küldetését

A tudós testület küldetésének újragondolása azt követően vált szükségessé, hogy a nyáron elcsatolták kutatóintézeteit, amelyek a nagyobb kormányzati felügyeletet biztosító Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz kerültek. Az Akadémia új küldetését hét pontban foglalták össze:

https://nepszava.hu/3059116_rendkivuli-kozgyules-az-akademian-elfogadtak-a-kutatohalozatatol-megfosztott-mta-uj-kuldeteset

Drogcsempészetben utazhatott a magyar katonai titkosszolgálat

Egy svájci fedőcégen keresztül a magyar katonai titkosszolgálat is érdekelt lehetett az amerikai kábítószercsempészetben a hetvenes-nyolcvanas években, olyannyira, hogy mindez az amerikai-magyar kereskedelmi kapcsolatokat is veszélyeztette - így lehetne összefoglalni Orbán-Schwarzkopf Balázs történész egyik friss kutatásának lényegét. Magyarországról több kábítószerhatású gyógyszer jutott ki az Egyesült Államokba illegálisan, mint legálisan.

A metakvalon a Quaalude nevű gyógyszer alapanyaga volt. A 70-es években „combnyitó”-nak is nevezett szer onnan lehet ismerős, hogy Hugh Hefner, a Playboy alapítója előszeretettel adta lazítóként a neki dolgozó lányok részére, vagy az 1977-ben kiskorú megrontásáért perbe fogott híres filmrendező, Roman Polanski is ezt az anyagot adagolta 13 éves áldozatának. Legutóbbi időkben a Wall Street farkasa című filmben bukkant fel, a film főhőse, a Leonardo DiCaprio által megformált Jordan Belfort előszeretettel nyomta magába az alkohollal vegyítve különösen hatásos partidrogot.

https://index.hu/belfold/2019/12/02/a_magyar_katonai_titkosszolgalat_erdekelt_volt_a_drogcsempeszetben/

Kiegészítette a parlamenti esküt a DK új képviselője, a Fidesz kiakadt

Minden erőmmel azon leszek, hogy a Köztársaságot visszaállítsam, és új demokratikus alkotmányt adjunk a hazának.

Ezekkel a szavakkal egészíti ki Sebián-Petrovszki László eskütételét az Országgyűlésben, amit a Fidesz padsoraiból erőteljes morajlás fogadott. Sebián-Petrovszki László, a László Imre újbudai polgármester helyébe lépő országgyűlési képviselő hétfő délután tette le esküjét az Országgyűlés előtt. Miután elismételte az eskü szövegét, még hangosan a mikrofonba mondta a fenti szöveget is, ennek ellenére Kövér László fideszes házelnök nem vette el a hangosítást Sebián-Petrovszkitól, így nemcsak az idézett mondat, hanem a kormánypárti képviselők felháborodása is jól hallatszik a videón:

 

https://index.hu/belfold/2019/12/02/sebian_petrovszki_laszlo_dk_eskutetel_kiegeszites/

Czeglédy Csaba bocsánatot kért

Hivatalosan hétfőn állt először a bíróság előtt Czeglédy Csaba, holott az ügyében már júniusban elindult az eljárás. Most bocsánatot kért a kollégáitól, akik miatta lettek vádlottak, de nem azért, mert bűnös. Úgy tűnt, hogy továbbra sem megy simán a per.

Még mindig csak az előkészítő tárgyalás folyik Czeglédy Csaba perében a Szegedi Törvényszéken, pedig már júniusban elindult a büntetőeljárás, igaz, akkor még a fővádlott nélkül. Czeglédy továbbra is kitart amellett, hogy ellene jogszerűtlenül emeltek vádat, és nem Szegeden kellene az eljárást lefolytatni. Állítja, még a bírói tanácsot is törvénytelenül alakították meg. A hétfői tárgyalási nap jórészt még az előbbi kérdések tisztázásával telt. Még az is csak január közepén dőlhet el, hogy január végén Szegeden vagy Szombathelyen folytatódik a tárgyalás.

https://hvg.hu/kkv/20191202_Czegledy_Csaba_bocsanatot_kert

Körözi a rendőrség a vizes vébét szervező cég gazdasági vezetőjét

Balogh Sándor ellen költségvetési csalás gyanúja miatt adtak ki elfogatóparancsot.

Elrendelte Balogh Sándor körözését a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága – szúrta ki a Szabad Pécs a rendőrség honlapján.

Balogh ellen, aki a 2017-es budapesti vizes világbajnokság lebonyolításáért felelős Bp2017 Nonprofit Kft. gazdasági vezetője volt, költségvetési csalás gyanúja miatt adtak ki elfogatóparancsot.

https://hvg.hu/kkv/20191202_balogh_sandor_korozes_elfogatoparancs_nav

Beszédes számok bizonyítják, milyen rohamosan melegszik a Föld

Szűk három évtized alatt több mint fél Celsius-fokkal nőtt a globális átlaghőmérséklet, a szén-dioxid légköri koncentrációja pedig 15 százalékkal emelkedett.

Hétfőn vette kezdetét az ENSZ 25. klímacsúcsa, amelynek már a legelején igen súlyos állítások hangzottak el. Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára szerint hamarosan elérkezünk ahhoz a ponthoz, ahonnan nincs visszaút – ezt bizonyítják azok az adatok is, amelyeket nemrég hoztak nyilvánosságra.

Az eredetileg Chilébe meghirdetett, de az ottani politikai helyzet miatt inkább Madridba áttett klímacsúcs első napján azonban nemcsak a múlt héten megjelent adatok kerültek szóba. Az AP hírügynökség egy érzékletes adatsorral foglalta össze, mi történt a bolygóval azóta, hogy az első klímacsúcsot megtartották.

[Kimondta az ENSZ: lényegében elvesztettük a klímaváltozás elleni harcot]

Kiderült, az ENSZ 1992-ben Rio de Janeiróban megrendezett első klímakonferenciája óta a Föld

több mint fél fokkal lett melegebb, óriási mennyiségű jég olvadt el és világszerte pusztító időjárási katasztrófák sora következett be.

https://hvg.hu/tudomany/20191202_klimavaltozas_globalis_felmelegedes_klimakonferencia

A migráns

Kocsis Árpád

migránsban kihunyt az ember.

Az, ami egykor gyűjtőfogalom volt, mára „fosztófogalommá” lett. A migráns nem menedékkérő, nem oltalmazott, oltalomkereső, befogadott, vagy ezekhez hasonló.

Semmiképpen sem sorstárs vagy polgártárs.

A migráns törvényen kívüli tényező – a nemzetközi egyezmények nem vonatkoznak rá. Így ezek megsértésének nincsenek is következményei.

A migránsra alkudni lehet. A pillanatnyi megtűréséért pénz, támogatás igényelhető. Nyerészkedni lehet rajta. A migráns hasznot hajt. A migránskérdést ki lehet szervezni Európa peremére, kezelését háborús bűnösökre bízva. A migránsokkal választás nyerhető ott, ahol nincsen migráns, és népszerűség szerezhető, ahonnan éppen kitoloncolják őket.

A migránssal zsarolni lehet. „Majd meglátjátok, mi lesz akkor, amikor megnyitjuk a kapukat, és rátok szabadulnak a migránsok.” Manapság ez a szójárás dívik a felvilágosult Európában. Zéróbevándorlás: ez minden gondolatunk.

Mégis, a határőr, aki nem több, mint az állam kinyújtott karja és kemény ökle, s az embercsempész, akit az államhatárok éltetnek, egyként a migráció szervezője. Az állam az, amely a megfoghatatlan emberségességet, miszerint „Egyetlen ember sem lehet illegális”, bokájánál fogva a földre rántja, meggyomrozza, majd kézzelfogható valutára váltja.

https://merce.hu/2019/12/01/a-migrans/

Újabb évekre megy szélmalomharcba az ellenzék a közmédiáért

Néhány hete „kicsiben”, a közmédia felett elvileg a társadalmi kontrollt gyakorló Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma kapcsán is kialakult a NER alatti ellenzéki politizálás nagy részére árnyékot vető vita: helyes döntés-e beülni egy lényegében tét nélküli köztestületbe. A kérdésről megszólaltattuk a parlament által frissen megválasztott kurátorokat, valamint azt is bemutatjuk, hány felől köti meg a 2010-es médiatörvény a testület kezét. 

https://merce.hu/2019/12/02/ujabb-evekre-megy-szelmalomharcba-az-ellenzek-a-kozmediaert/

Tamás Ervin: A rénszarvas utolsó útja

Tudjátok gyerekek, ha egy magas állami tisztséget viselő bácsi anyagi ellenszolgáltatás nélkül elfogad egy svédországi rénszarvas-vadászatot egy üzletemberbácsitól, aki megrendelésekre, súlyos százmilliókra tesz szert ugyanattól az államtól – ott nincs helye hezitálásnak, egyéb tényezők, enyhítő körülmények mérlegelésének: az bizony szépen kifejlődött megvesztegetés. Semjén Zsolt bácsi talán már el is felejtette a kínos intermezzót, amely szerinte cseppet sem kínos, hiszen jó szokás vadászkörökben az efféle vendégeskedés.

Én meg épp azért horgonyzok le újra és újra a múltbéli esetnél, mert nyilvánvalóságával mintapéldánya a megvesztegetésnek. Lám, Orbán Viktor is szeret a KDNP közelében horgonyt vetni, mivel akkor a moráltól sem sodródik messze, Semjén védnökségével pedig milliárdokat áldoznak a vadászati-világkiállításra, ami jelzi: nagy becsben tartott politikus söpörte be minden különösebb skrupulus nélkül a hála ilyetén megnyilvánulását.

A korrupciónak ez az iskolapéldája nem ütött ki semmiféle biztosítékot, az eseten oly magától értetődő természetességgel masíroztak át a szüleitek, annyira nem hagyott nyomot a szereplők pedigréjén, szeretett hazánk uram-bátyám viszonyain, hogy nehéz rajta napirendre térni.

https://24.hu/belfold/2019/12/02/tamas-ervin-semjen-zsolt-renszarvas/

Egyre türelmetlenebbek a BKV szakszervezetei, január végéig hajlandók várni

A BKV és a főváros hallgatásából, a bértárgyalások elakadásából arra következtetnek a szakszervezetek, nem teljesül a gyors. Nem látnak esélyt az idei megállapodásra. Karácsony Gergely főpolgármester, aki mosolygós BKV-dolgozókat ígért, már jelezte: nincs fedezet a 15 százalékos emelésre, ami egy 10 milliárd forintos tétel.

https://magyarnarancs.hu/belpol/egyre-turelmetlenebbek-a-bkv-szakszervezetei-januar-vegeig-hajlandok-varni-124982

A törökországi kurdbarát párt volt társelnöke egy hete vesztette el eszméletét a börtönben, de azóta sem vitték kórházba

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága korábban már elmarasztalta Törökországot a politikus jogszerűtlen fogva tartása miatt.

A törökországi kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) volt társelnöke, Selahattin Demirtas a napokban elvesztette az eszméletét az edirnei börtönben, de nem szállították kórházba – hivatkozik az MTI a politikus lánytestvére, Aygül Demirtas hétfői Twitter-bejegyzésére.

Aygül Demirtas, aki egyben a politikus ügyvédje is, mikroblog-bejegyzéseiben arról számolt be, hogy fivére november 26-án vesztette eszméletét. Beszámolója szerint testvére hosszú ideig tartó tudatvesztéséhez mellkasi fájdalom és nehéz légzés vezetett. Elsősegélyt cellatársa, Abdullah Zeydan nyújtott neki.

Az ügyvédnő szerint, bár a rosszullétet követően mentőt hívtak, de csak elektrokardiográffal (EKG) vizsgálták meg testvérét. Hangsúlyozta: Selahattin Demirtas sürgősségi ellátás helyett átfogó kórházi kezelést kért, aminek a szükségességét a börtönorvos is megerősítette, mondván, a politikust kardiológusnak, neurológusnak és gasztroenterológusnak is látnia kell.

https://magyarnarancs.hu/kulpol/a-torokorszagi-kurdbarat-part-volt-tarselnoke-elvesztette-az-eszmeletet-a-bortonben-de-nem-vittek-korhazba-125000

A húsleves legdrágább hozzávalója a zöldség lett, és ennek szokatlan oka van

Cikkünk írásakor az egyik hipermarketben a friss csirke levesaprólék (80 deka) éppen 433 forintba kerül, az előválogatott vegyes leveszöldség tálcájáért (75 deka) viszont 649 forintot kérnek. A csirkehúsleves összetevői közül a zöldség árban megelőzte a húst. Már csak a marha tartja magát, ott még a hús kerül többe, de még ott sincsen már óriási különbség.

https://g7.hu/adat/20191202/a-husleves-legdragabb-hozzavaloja-a-zoldseg-lett-es-ennek-szokatlan-oka-van/

Alaposan kitömte a kormányközeli cégeket az MNB

Eddig tíz cégbe szállt be az MNB a Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében. A 300 milliárdos keret gyorsan fogy, miután a jegybank az elsődleges és a másodpiacon is nagy étvággyal vásárolja a meglehetősen kockázatos hitelpapírokat.

Mészáros Lőrinc, Tiborcz István, Garancsi István és Szíjj László cégei is sok milliárd forinttal részesültek eddig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Kötvényprogramjából. Az MNB már csaknem 138 milliárd forintot elköltött a 300 milliárd forintos keretből, pedig a programban részt vevő 27 társaság többsége még csak a szükséges minősítést szerezte meg, a kötvényeket nem dobta a piacra.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/nkp-mnb-matolcsy-kotvenyprogram-tiborcz-meszaros-garancsi.696109.html

Meleg férfi fogadta örökbe a Down-szindrómás kislányt, akit húszan utasítottak vissza

A nápolyi Luca Trapanese mindig is szeretett volna apa lenni.

Egy katolikus szemináriumban ismerte meg a párját, a férfivel 11 évet töltöttek együtt. Közös jótékonysági szervezetet hoztak létre, amely a fogyatékossággal élőket segítette. Mivel Luca 14 éves korában már önkénteskedett ilyen téren, ezért számára nem volt ismeretlen ez a világ. Párjával már az örökbefogadást tervezték, de a kapcsolat végül véget ért.

Ettől függetlenül úgy döntött, egyedül is belevág az örökbefogadásba, ez azonban Olaszországban lehetetlennek tűnt. A hatóságok rendszerint nem támogatják az egyedülálló, meleg férfiak kérelmeit, és már az elején közölték vele, hogy ő csak egészségügyi vagy viselkedési problémával élő gyereket kaphat. De ez sem tántorította el a céljától.

„Amikor először tartottam a karjaimban, elöntött a boldogság. Úgy éreztem, mintha máris az én lányom lenne.”

Amikor Luca meglátta az akkor 13 napos Albát, tudta, hogy számára ő az igazi. A kislány Down-szindrómával született, és állapota miatt lemondott róla az édesanyja. Azonban senkinek sem kellett, húsz pár utasította vissza az örökbefogadását. És ez volt talán kettejük szerencséje, mert így egymásra találhattak, és már két éve alkotnak egy családot.

https://humenonline.hu/meleg-ferfi-fogadta-orokbe-a-down-szindromas-kislanyt-aki-huszan-utasitottak-vissza/

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.