2019, december 2 - 08:26 Sajtószemle

Győzött az orvosforradalom – leváltották Éger Istvánt az orvoskamara éléről

Kincses Gyulát választották a Magyar Orvosi Kamara elnökének – erről döntöttek szombat délelőtt a MOK tagjainak országos küldöttei. Kincses a 16 éve elnöklő Éger Istvánt váltja az orvoskamara élén.

Kincses Gyula 202 szavazatot kapott, Éger István 120-at 

A korábban fül-orr-gégészként praktizáló 67 éves Kincses Gyula a kamarán belül szerveződött Újratervezés orvoscsoport tagja és képviselője. A MOK progresszív szárnyának számító tömörülés tavaly februárban bontott zászlót azért, hogy a több mint 40 ezer orvost tömörítő  kamarán belül az egészségügy átalakításáért tevékenykedjen.

Szeptemberben vált hivatalossá, hogy az Újratervezés Kincses Gyulát indítja Éger Istvánnal szemben az elvökválasztáson. Kincses győzelme nem nevezhető váratlannak, mert már néhány éve érezhető az orvostársadalom egy jelentős részénél az elégedetlenkedés és a változásra való igény.

https://hvg.hu/itthon/20191130_Gyozott_az_orvosforradalom__levaltottak_Eger_Istvant_az_orvoskamara_elero

Így tört ki az üdvrivalgás a teremben, amikor 16 év után megbukott Éger István (+videó)

http://nyugatifeny.hu/2019/11/30/igy-tort-ki-az-udvrivalgas-a-teremben-amikor-16-ev-utan-megbukott-eger-istvan-video

Több ezer ember tüntetett a Kossuth téren a magyar közoktatásért

Szombaton újra utcára vonultak a pedagógusok, több ezer ember tüntetett a Kossuth téren a közoktatás helyzetének a javításáért. A demonstráció délután kettőkor kezdődött, Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) hirdette meg, több másik szervezet is támogatta. Azt követelik, hogy 

·         értékálló bért kapjanak azok, akik az oktatásban dolgoznak,

·         maradjanak közalkalmazotti státuszban a szakképzésben dolgozó tanárok,

·         csökkentsék a diákok és a pedagógusok munkaterheit,

·         rendezzék a túlmunka kérdését,

·         és vonják vissza a hatévesek kötelező beiskolázását.

·          

Felszólalásában Szabó Zsuzsanna, a PSZ elnöke arról beszélt, a fizetéseken túl is van probléma a közoktatással, az új köznevelési törvény megfosztja a szülőket és az óvónőket a jogtól, hogy eldöntsék, iskolaérett-e a gyerek, a diákok még mindig túlterheltek, és égető probléma a pedagógushiány is. A PSZ elnöke tud olyan i

iskoláról, ahol egy tanár nyolc tárgyat tanít.

A PSZ készített egy felmérést, abból kiderült, a tanárok hetente 56 órát dolgoznak a 40 helyett, megalázóan kevés pénzért. 

Szabó Zsuzsanna bejelentett egy új akciót is. Ez arról szól, hogy amíg az Orbán-kormány nem teljesíti a fenti követeléseket, minden iskolában nyitnak egy fekete esernyőt. 

A tüntetés három óra után néhány perccel véget ért.

A tüntetők menete az MTA-tól indult, a szervezők a követelési petíciót adtak át a PSZ követeléseivel az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) és az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM) is. A dokumentumot az Emmi részéről Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, az ITM képviseletében pedig Bódis József tudás- és innováció-menedzsmentért felelős államtitkár vette át.

https://168ora.hu/itthon/pedagogus-tuntetes-budapest-kossuth-ter-178151?

Emmi: A tanárok nem a kormány ellen tüntetnek

A tüntetés előtt pár órával az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményt adott ki "A kormány megbecsüli a pedagógusokat és kész megvizsgálni további bérigényeiket - Reagálás a mai PSZ tüntetésre" címmel. Ebben azt írják, hogy "a pedagógusok voltak az elsők, akik számára életpályaprogram és átfogó béremelési program indult. A pedagógusok bére az elmúlt években átlagosan 50%-kal emelkedett, amelynek hatására jövőre már legalább 390 milliárddal többet költünk a pedagógusbérekre, mint 2010-ben". Azt írják, nyitottan állnak a további bértárgyalásokhoz, a minisztérium "ezután is nyitott, kész megvizsgálni a további bérigényeket".

Azonban.

"A pedagógusok nem a kormány ellen, hanem a még magasabb bérekért tüntetnek, 

ezért felháborítónak tartjuk, hogy a mai rendezvényre az ellenzék és a Soros-hálózat is rátelepedett, és megint csak saját politikai céljaikhoz akarják felhasználni a pedagógusokat" - ezután már csak egy kis gyurcsányozás következik. A minisztérium a múlt héten már a tüntetés bejelentése után is megszólalt.

Kövér odaszúrt egyet az Orbán-féle illiberális demokráciának

A Fidelitas tisztújító kongresszusán felszólalt szinte a Fidesz teljes krémje. Kövér szembement az illiberalizmussal, Kásler 1100 évet ment vissza, Kubatov és Kocsis, pedig még mindig a Nélküleden lovagol.

A Fidelitas szombati tisztújító kongresszusán Kövér László szembement Orbán Viktor 5 éve meghirdetett illiberális irányvonalával. Az MTI tudósításából kimaradt, de az Index szerint a házelnök azt mondta, amikor a nemzet újraegyesítéséről beszélt, hogy minden szakpolitikának az a kérdése, hogy a nemzet építését vagy rombolását szolgálja. Hozzátette, "a liberális és semmilyen más értelemfosztó jelzővel el nem látott demokrácia intézményei, a társadalmi igazságosság eszményei, és a nemzeti gondolat mögé lehető legszélesebb politikai társadalmi és szellemi-erkölcsi többséget teremteni, ez a mindenkori feladat, és ez biztosíthatja a nemzetépítő politika cselekvőképességét".

A tudósítás szerint a Fidesz politikusai még mindig nem tudták túltenni magukat a Nélküled című dal, illetve a fel nem álló újságíró köré kreált cirkuszon.

https://hvg.hu/itthon/20191130_Kover_odaszurt_egyet_az_Orbanfele_illiberalis_demokracianak

https://444.hu/2019/11/30/emmi-a-tanarok-nem-a-kormany-ellen-tuntetnek

Kósa: „A zsidók kénytelenek voltak, vagy lehet, hogy jól is esett nekik a nyilas vitézt megszavazni”

A Mérce írta meg, hogy a rendezvényen Kósa Lajos is felszólalt, aki az önkormányzati választások eredményét azt mondta: átalakultak a politikai viszonyok, a „nyilasok a neoliberálisokra szavaztak, a globalisták összeálltak az antiglobalistákkal, a nemzeti radikálisok meg átszavaztak a balliberális oldalra, ami eddig mindig rárontott a magyar nemzetre

 

antifasiszták összeálltak az újnyilasokkal, a „zsidók kénytelenek voltak, vagy lehet, hogy jól is esett nekik a nyilas vitézt megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésbe

https://444.hu/2019/11/30/kosa-a-zsidok-kenytelenek-voltak-vagy-lehet-hogy-jol-is-esett-nekik-a-nyilas-vitezt-megszavazni

Megdöbbentek a zsidó szervezetek Kósa Lajos tegnapi szavain

Megrázónak titulálta Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke Kósa Lajosnak, a Fidesz képviselőjének tegnapi szavait, amikor is, ahogyan arról mi tudósítottunk, arról elmélkedett, az októberi választáson a Jobbik és a baloldali pártok koordinációja kapcsán, hogy

„biztosan a zsidóknak is jól esett a nyilasokra szavazni” a második világháború után Hajdú-Bihar megyében.

Heisler szerint Kósa megnyilatkozása történelmi csúsztatásoktól hemzsegett, és Facebook-bejegyzése szerint azzal a Fidesz volt önkormányzati választási kampányfőnöke még a Holokauszt áldozatait is megsértette:

„Kósa Lajos valóban nem tudja, hogy megyéjéből 1944-ben Auschwitzba deportálták a zsidókat?

Tényleg nincs tisztában azzal, hogy a Hajdú-Bihar megyében élő maradékok maradékával, azaz néhány száz zsidóval nem lehet sem megnyerni, sem elveszíteni az önkormányzati választásokat?

Vagy egész egyszerűen a meghirdetett „zéró tolerancia” került elég látványosan felmondásra?”

-tette fel a kérdéseket a vallási vezető a megszólalással kapcsolatban.

https://merce.hu/2019/12/01/megdobbentek-a-zsido-szervezetek-kosa-lajos-tegnapi-szavain/

Még Köves Slomó is kiakadt Kósa Lajos a Fidelitas kongresszusán tett antiszemita kijelentésén

Visszautasítja, hogy a magyar politikai közélet erkölcstelenségének terhét bárki is a zsidóságra terhelje át. De azért mentegeti Kósát, nyilván csak elragadtatta magát a belpolitikai harc hevületében.

https://m.magyarnarancs.hu/belpol/meg-koves-slomo-is-kiakadt-kosa-lajos-a-fidelitas-kongresszusan-tett-antiszemita-kijelentesen-124973

Szijjártó Péter szerint a magyarokkal senki sem szórakozhat

Diplomáciai akadémia nyílik jövő szeptembertől, ennek elvégzése a feltétele lesz annak, hogy valaki a Külgazdasági és Külügyminisztériumban dolgozzon - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szombaton Budapesten.

Szijjártó a Fidelitas 16. tisztújító kongresszusán beszélt, azt mondta, a diplomáciai akadémia és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem együttműködésével "versenyképes képzési rendszert hoznak létre azoknak, akik a magyar diplomáciai karban akarnak dolgozni, a magyar nemzeti és gazdasági érdekeket akarják képviselni a világban. Ez nem könnyű, de felemelő feladat".
Hozzátette: mára a magyar külpolitika alaptézise, hogy büszkék arra, hogy egy több mint ezeréves keresztény államot képviselnek, amely a történelem során sokszor védte a keresztény értékeket, amelynek tagjai hosszú ideig küzdöttek a nemzet szabadságáért, és amely elérte, hogy kimondhatja: "velünk senki sem szórakozhat". Mindebben a fiatal, a Fidelitasból érkező kollégáknak nagy szerepük van - mondta.

https://444.hu/2019/11/30/szijjarto-peter-szerint-a-magyarokkal-senki-sem-szorakozhat

Mintha csak szívatnák, olyan benyalós szöveggel búcsúztatta Handó Tündét 24 híve

A birosag.hu-n Elnöki köszönet címmel jelent meg egy búcsúztató, amit 24 bírósági vezető írt alá. Ebben az Országos Bírósági Hivatal távozó vezetőjét búcsúztatják, miután Handó Tünde elmegy alkotmánybírónak. Így szól a teljes üzenet, amit egy Wass Albert-idézettel kezdtek, és ami szinte már olyan hízelgőre sikerült, mintha direkt szívatnák Handót:

https://444.hu/2019/11/30/mintha-csak-szivatnak-olyan-benyalos-szoveggel-bucsuztatta-hando-tundet-24-hive

Új kormányszóvivő segíti januártól a kabinet munkáját

Magyar Nemzet

Szalay-Bobrovniczky Alexandra lesz január 1-től a kormányszóvivő, Hollik István pedig a Fidesz kommunikációs igazgatójaként folytatja – értesült a Magyar Nemzet.

A 32 éves, jogász végzettségű Szalay-Bobrovniczky még leánykori nevén, Szentkirályi Alexandraként a Fidelitasban kezdett politizálni, 2007-2010 között a szervezet budavári csoportelnöke, majd 2010-2014 között képviselő volt a Fővárosi Önkormányzat FIDESZ-KDNP frakciójában. A fiatal kormánypárti politikus 2014-ben részt vett Tarlós István főpolgármester-jelölti kampányában, majd a választási győzelem után idén október 13-ig Budapest humán ügyekért felelős főpolgármester-helyettese volt, a főváros kultúrával, oktatással, szociálpolitikával, ifjúságpolitikával, sporttal, környezetvédelemmel, turisztikával és városarculattal kapcsolatos feladatait látta el. Férje, Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Századvég Alapítvány kuratóriumában és a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-nél is vezető posztot töltött be, jelenleg nagykövet Londonban, egy gyermekük van.

A jelenlegi kormányszóvivő, Hollik István a jövőben a nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatói feladatát látja el. Hollik a poszton az európai parlamenti mandátumot nyerő Hidvéghi Balázst követi.

https://magyarnemzet.hu/belfold/uj-kormanyszovivo-segiti-januartol-a-kabinet-munkajat-7544489/

A magyar származású Claire Szabó lett a kormányzó szociáldemokrata párt elnöke Új-Zélandon

Magyar idő szerint szombat hajnalban a 41 éves új-zélandi-magyar kettős állampolgárságú Claire Szabót választotta elnökének a kormányzó szociáldemokrata (Labour) párt Új-Zélandon.

Szabó édesapja 1956-ban, 17 évesen menekült el Magyarországról, és Új-Zélandon kezdett új életet, ahol mérnökként dolgozott. Claire Szabó már kint született, de 19 éves korában néhány évre Magyarországra jött, megtanult magyarul és megszerezte a magyar állampolgárságot is. Összesen öt évet élet Magyarországon.

https://444.hu/2019/11/30/a-magyar-szarmazasu-claire-szabo-lett-a-kormanyzo-szocialdemokrata-part-elnoke-uj-zelandon

30 ezer magyar építőipari szakember dolgozik külföldön

A magyar építőipar teljesítménye az év végéig eléri a 4000 milliárd forintot – mondta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az M1-en.

Koji László közölte: az ágazat teljesítménye idén 25 százalékkal haladta meg a tavalyit, ami magasabb érték, mint a recesszió előtti utolsó jó év.

Az ágazatot jellemző munkaerőhiányról az ÉVOSZ elnöke azt mondta, elégedett lenne, ha a külföldön dolgozó 30 ezer magyar építőipari szakember 10 százalékát haza tudnák csábítani.

https://444.hu/2019/11/30/30-ezer-magyar-epitoipari-szakember-dolgozik-kulfoldon

Sugárterheltek

Baranyai Gábor Magyar Nemzet

Sokat változott a magyar politika világa két évtized alatt, az ellenzék szótárában a választók többsége által jól ismert lélegeztetőgépet felváltotta a csodák világát jelentő CT-, nem beszélve a még titokzatosabb MR-berendezésekről. Amekkora a technológiai különbség egy lélegeztetőgép és egy CT – leánykori nevén komputertomográf – között, akkora a távolság a baloldal kampányígéretei és a valóság között, írjunk bár 2002-t vagy 2019-et. A kampányszlogen szintjén már biztosan maradandót alkotó Karácsony Gergely, az ellenzék közös főpolgármestere valószínűleg nem tett lépéseket még alapszinten sem, hogy tisztán lásson a képalkotó radiológiai diagnosztika kérdésében.

Pedig hasznos lett volna fellapozni külföldi és hazai szaklapokat vagy csak otthon rákattintani a honlapokra, például a Radiológia.hu-ra, és akkor lehet, hogy nem keltett volna hiú és megalapozatlan reményeket választóiban.

Egy biztos, sem a környezetünk, sem az egészségügy állapota nem problémamentes, de az ellenzék üres és főként hamis kampányszlogenjeinek rendeletté alakítása magában nem fogja szolgálni a megoldást. Az ellenzéknek a CT-k és a klímaváltozás politikai fogalomként való elkoptatása, terheltté tétele odavezethet, hogy amikor az aktuális kormánynak majd tényleges, széles körű társadalmi támogatást igénylő döntéseket kell hoznia, akkor az emberek csak legyinteni fognak a saját és a közös kárunkra.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/sugarterheltek-7543937/

Közismert dzsihadista volt a londoni terrorista, tavaly szabadult feltételesen

MTI

Robbantásos merényletek előkészülete és dzsihadista kiképzőtábor létrehozásának terve miatt éveket töltött börtönben a Londonban elkövetett pénteki késeléses támadás gyanúsítottja, akit tavaly helyeztek feltételesen szabadlábra.

A 28 éves Usman Khant a rendőrök agyonlőtték, miután két embert megölt és hármat megsebesített a brit főváros pénzügyi negyedében, a Cityben, a London híd északi végénél.

Khant 2013-ban ítélték jogerősen 16 évi börtönre, azzal a kikötéssel, hogy minimum 8 év letöltése után kerülhet szóba feltételes szabadlábra helyezése.

A rendőrségi tájékoztatás szerint azonban Khant már tavaly decemberben szabadlábra helyezték próbaidőre.

A The Times című konzervatív brit napilap szombati értesülése szerint Usman Khan ennek fejében vállalta, hogy folyamatosan elektronikus azonosító és nyomkövető eszközt visel magán.

Khant két társával együtt azért ítélték el 2013-ban, mert a vád szerint az al-Kaida terrorhálózat szimpatizánsaiként egyebek mellett a Londoni Értéktőzsde és angliai pubok ellen terveztek robbantásos merényleteket, illetve dzsihadista kiképzőtábort akartak létesíteni Pakisztánban.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/kozismert-dzsihadista-volt-a-londoni-terrorista-tavaly-szabadult-feltetelesen-7546016/

Balliberálisok kifizetőhelye lett Budapest

Csaknem egymilliárddal költhet többet öt év alatt a főváros ellenzéki alpolgármesterekre

Nagy Gábor Magyar Hírlap

Budapesten nem az ellenzék győzött, hanem a fővárosiak kaptak ki. Ahogy azt a fenti szám is mutatja: a balliberális ellenzéknek – Karácsony Gergellyel, Gyurcsány Ferenccel és Fekete-Győr Andrással az élen – kevéssé számít a fővárosiak érdeke, sokkal inkább az, hogy pozíciókhoz, pénzhez juttassák a klientúrájukat.

Forrásaink egytől-egyig kiemelték: a budapestiek ma nem kaphatnak komplex képet a balliberálisok pozícióhalmozásairól és közpénzszórásairól, mivel az alpolgármesterek számának növekedése, a képviselő-testületi béremelések mellett számos olyan tényező drágíthatja a főváros működését, melyeket még nem láthatunk. Egyikük példaként megemlítette az önkormányzati bizottságok számának növekedését, a külsős bizottsági tagok létszámának emelkedését. De, mint azt az elmúlt másfél hónap is bizonyította: a fővárosi és kerületi cégeknél is komoly kifizetések történhetnek. Ha azonban csak az alpolgármesteri illetmény-növekedéseket nézzük, akkor is kijelenthető, hogy a fővárosiak számára jelentős pluszkiadást generálnak az új önkormányzatok. Számításaink szerint csaknem egymilliárd – 913 297 369 – forintot.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20191130-balliberalisok-kifizetohelye-lett-budapest

Európa megtagadói (9.)

Európa jövőjét végső soron az istenhívő és istentagadó emberek közti küzdelem dönti el

Faggyas Sándor Magyar Hírlap

Európában, főként annak nyugati felén azonban már egyre több embernek nem hiányzik Jézus. Sőt nem is akar hallani róla és a karácsony szótól is idegenkedik. „Itthon vagyok itt e világban / s már nem vagyok otthon az égben” – írta száz éve boldog-szomorúan Kosztolányi, de azóta kiderült, hogy az Istentől eltávolodó, elidegenedő, földhözragadt ember e világban is otthontalan, s a hittel együtt elveszett a remény és a szeretet is. Márai szerint miután Istent megölte a tudomány, az embert megölte a tömeg, s ami maradt: „egy hámsejt-tömeg, aki várja Godot-t”. A posztmodern materialista, technicista, fogyasztói társadalom „szentháromsága” az élvezetvágy, nyereségvágy és becsvágy. Ennek egyik szimptómája a Black Friday-tól karácsonyig tartó vásárlási őrület, ami örvényként szippantja magába a legtöbb embert. 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20191130-europa-megtagadoi-9

Késeléses támadás Hágában, a támadó elmenekült

Elmenekült az a férfi, aki péntek este több embert késsel megsebesített a hollandiai Hága belvárosának leglátogatottabb bevásárlóutcájában - közölte a holland rendőrség információira hivatkozva a helyi sajtó.

A rendőrség Twitter-üzenetében arról számolt be, hogy a mentőszolgálatok a helyszínre érkeztek, és megkezdték a sebesültek ellátását. A karácsonyi szezon nyitányának számító bevásárlónap miatt zsúfolt utcát és környékét lezárták.

A közlések szerint egy 45-50 éves férfit keresnek, aki kendőt és szürke tréningruhát visel.

A helyi sajtó információi szerint a feltehetően észak-afrikai származású férfi nem célzottan támadt, hanem véletlenszerűen sebesítette meg a közelében tartózkodó járókelőket. Egyes jelentések három sebesültről tesznek említést.

Marije Kuiper rendőrségi szóvivő közlése szerint még nem tisztázott, hogy a késelés terrortámadásnak minősül-e.

https://168ora.hu/kulfold/hollandia-haga-keseles-tamadas-178129

Fidelitas kongresszus: Novák Katalin reméli, nem mondják rá, hogy „OK, boomer”

Kósa Lajos előadásában arra csodálkozott rá, hogy a „nyilasok a neoliberálisokra szavaztak, a globalisták összeálltak az antiglobalistákkal, a nemzeti radikálisok meg átszavaztak a balliberális oldalra”, majd azt mondta, a „zsidók kénytelenek voltak – vagy lehet, hogy  jól is esett nekik – a nyilast megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésben”.

Hozzátette, talán a kormány iránti gyűlölet volt az, ami segítette egyesülni az ellenzéket, mert „ezek szerint bennünket jobban utálnak, mint a globalisták az antiglobalistákat vagy a nácikat a zsidók”.

Novák Katalin csak egy valószínűleg saját verset szavalt, amelyben többek között olyan sorok voltak, mint „csak rajtunk múlik, hogy döntünk, mi lesz a holnapunk, hogy nemzetként élünk vagy meghalunk, hogy meg akarunk-e maradni mi, magyarok, és én reggel azon agyalok, miért van az, hogy a fiatalok, akiknek sok minden megadatott, nem mernek hozni akkora áldozatot, hogy tartósnak őriznek egy párkapcsolatot„, „mi nem szállunk bele a méhedbe, csak nem mondunk nemet az életre„, „a gyerekhez két igen kell és két nem„, valamint „boldog szülinapot, kezdődik egy új kör, tán ti nem mondjátok majd, hogy OK, boomer”.

https://merce.hu/2019/11/30/novak-katalin-fidelitas-ok-boomer/

Az ellenzéki többség leváltotta a média vezetőjét Nagykanizsán, a Fidesz szerint ez a hosszú kések éjszakája

a Zala megyei településen érdekes helyzet alakult ki. Míg a polgármester maradt a fideszes Balogh László, addig az ellenzék többséget szerzett a közgyűlésben. A legutóbbi ülésen pedig élt is ezzel a többséggel.

A közgyűlési többség egyrészt visszavette a város volt polgármesterétől, a térség jelenlegi országgyűlési képviselőjétől, Cseresnyés Pétertől a polgármester korábbi irodáját, amit ő 2014 óta képviselői irodának használt.

De ennél egy fokkal fontosabb, hogy a város 11 cége közül 8 éléről leváltotta a cég vezetőjét. Ebből is talán a legfontosabb, hogy az ellenzéki együttműködés leváltotta  Belasics Katát, a Kanizsa Médiaház Nonprofit Kft. ügyvezetőjét. Ezt a helyi pártok közös Facebook-oldala egyszerűen csak így kommentálta:

„A 2019 november 28-i közgyűlésen leváltottuk Belasics Katát a Kanizsa Médiaház Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, felszámolva ezzel a helyi propagandát.”

https://merce.hu/2019/11/30/az-ellenzeku-tobbseg-levaltotta-a-helyi-media-vezetojet-nagykanizsan-a-fidesz-szerint-ez-a-helyi-hosszu-kesek-ejszakaja/

Cenzúra a közmédiában: most egy rendező futott bele a hírhedt tiltólistába

Salamon András állítólag "olyasmiket szokott csinálni, ami miatt nem lehet" interjút készíteni vele.

Saját bőrén tapasztalta meg Zelki János rendező-forgatókönyvíró, hogy létezik a közmédia hírhedt listája a tiltott személyekről, derül ki Facebook-posztjából, amit az Index szúrt ki. Zelki a közösségi oldalon azt írta meg, hogy a Kossuth Rádiótól felhívták, a a Koldusgyerekek című dokumentumfilmről szeretnének vele interjút készíteni. "Inkább a rendezőt, Salamon Andrást kéne felkérnie, úgy volna rendben" - válaszolt Zeleki, mire, mint írta, a közmédia munkatársa

"hallhatóan zavarba jön, és torkát köszörülgetve olyasmit motyog, hogy az nem megy sajnos…, bizonyára értem, miért…, szóval, őt nem hívhatja be".

Kiderült, Salamon "olyasmiket szokott csinálni, ami miatt nem lehet" interjút készíteni vele a közmédiában. Ehhez magyarázatként Salamon azt fűzte hozzá - szintén a közösségi oldalon -, hogy egy időben rendszeresen járt be a közrádióba, az írásaiból rádiójátékok születtek, majd felkérték az Időfutár című ifjúsági rádiójáték rendezésére, amit nagy megtiszteltetésnek vett. Éppen az Időfutár új évadát készítették elő, amikor

az akkori főnöke jelezte számára, hogy a Facebook-posztjai témáira és hangvételére kicsit figyeljen oda, mert odafönt figyelnek az ilyesmire. Ő ezt persze kiröhögte, pár nap múlva viszont kapott egy levelet arról, hogy a továbbiakban nem dolgoznak vele.

Különös szabályok uralkodnak az állami médiakonglomerátumban: ismeretlenek bukkannak fel külföldi tudósítói posztokon, a kényes témákról szóló cikkek rejtélyes utakra indulnak, és bizonyos kifejezéseket le sem lehet írni. Erről bővebben itt ír a Népszava.

https://nepszava.hu/3058826_cenzura-a-kozmediaban-most-egy-rendezo-futott-bele-a-hirhedt-tiltolistaba

Kentaurbeszéd - Lengyel László: Kifelé a Machiavelli-fasorból

Az Orbán-rendszer büszke arra, hogy egyetlen megállapodást sem tart be, semmiféle jogi és erkölcsi szabály, se Isten, se ember nem korlátozhatja.

„A Machiavelli-fasor / Egyenes, mint az akarat.” – írta Térey az Akaratban.
Sokan, sokféle módon közelítik meg az Orbán-rendszert, de abban valamennyi felfogás megegyezik, hogy ez nem okság-, cél-, hanem akaratelvű rendszer. A dacos és kalandor válasz minden miért kérdésre: akarom. Abban már eltérnek a koncepciók, hogy vajon Orbán akarja-e és csinálja-e a rendszert, vagy a rendszer mozgatja Orbánt, de azt mindannyian kérdezzük magunktól: vajon eljutott-e a rendszer a point of no return, vagyis a visszafordíthatatlanság állapotába?

Orbán sikeresen foglalta el és/vagy rombolta le az intézményeket. Kialakította a centrális erőteret, s a parlamentet a saját terévé tette. Központosította és minden területre kiterjesztette közigazgatási hatalmát. Radikálisan csökkentette az önkormányzatok hatókörét és forrásait. A politikai hegemónia megszerzése mellett, kétharmados többséget szerzett a gazdaságban – semmilyen ügylet nem köthető a Orbán-rendszer felügyelete nélkül -, és a sajtóban. Behatolt az igazságszolgáltatás területére: nincs független ügyészség és támadások érik a bíróságokat. Megsemmisítette a szellemi intézmények – CEU, MTA, egyetemek, kulturális központok – és az egyházak autonómiáját. Csakhogy az orbáni intézmények nem egyesítenek, hanem megosztanak, nem konszenzust, hanem konfliktusokat teremtenek, nem biztonságot, hanem bizonytalanságot idéznek elő. Így létrejön a furkósbot és mézesmadzag, az oszd meg és uralkodj rendje, de nem a tartós kiegyezés. És az intézményes ellenállás lehetőségeit az ellenzéki önkormányzatok Dávidjai most próbálják a hatalom Góliátja ellenében.

https://nepszava.hu/3058843_kentaurbeszed-lengyel-laszlo-kifele-a-machiavelli-fasorbol

Lendvai Ildikó Higgyünk a kormánynak?

Higgyünk a kormánynak, vagy nem? Meg lehet, meg szabad-e velük állapodni az Atlétikai VB feltételeiről, vagy úgyis átráznak?

Az első reflexem az: dehogy higgyünk! A második is ez. Mégis értem és elfogadom a fővárosi közgyűlés döntését. Mert nem a kormánynak hiszek, hanem a magunk erejében, amely kicsikarhatja a város akaratának érvényesítését. Ez próba is – próbája nem a kormány szavahihetőségének, az már rég elveszett, hanem a „kettős hatalom” működésének. Hogyan dolgozhatnak városukért a rendszert leváltani akaró erők, miközben az ország e rendszer keretei között él? Az elmúlt évekhez képest már a húzd meg-ereszd meg is változás: most van erő a kötélnek ezen a végén is. De ha csak egy percre lazítunk, ellopják a kötelet is.

Minden ok megvan rá, hogy ne higgyünk vakon. Emlékszünk a Duna Aréna 49 milliárdjára, ami hét és féllel indult, vagy a 100 milliárd alá ígért Puskás Stadion 200 milliárdjára. Nincs mit csodálkozni, amikor Hadházy Ákos keményen fogalmaz: „szervezett bűnözőkkel” nem érdemes tárgyalni, mert „ezzel az üzlettel nemcsak egy újabb stadiont fogadunk el, hanem a kormányt is, mint legitim tárgyalópartnert”. 

Azt remélem, nem ezt tesszük. Pedig az Atlétikai VB ügyében elfogult vagyok, negatív értelemben. Nekem személyesen sem VB, sem stadion nem kéne, a hátam közepére sem kívánom őket. Ha mégis kell a népszavazás, mert a kormány nem teljesíti a feltételeket, ellene fogok szavazni. Csakhogy Karácsony nemcsak azt ígérte, hogy amíg nincs minden kerületben CT, nincs stadion sem (CT bőven lehet az igényelt 50 milliárdból), hanem egy újfajta döntési módot, politikai erkölcsöt is. Azt, hogy ez a város a miénk, mindenkié. Közösen dönthetünk ügyeiben. Miért neveznénk magunkat köztársaságpártinak, ha nem ezért? 

https://nepszava.hu/3058940_higgyunk-a-kormanynak

„Nyilvánvalóan nem igaz, hogy ez minden pénzt megér”

Legalább százmilliárd forintot kellene költeni a Budapestre tervezett atlétikai stadion felépítésére, a későbbi fenntartás pedig évente minimum 100 millióba kerülne - mondta Szabados Gábor sportközgazdász.

https://nepszava.hu/3058909_nyilvanvaloan-nem-igaz-hogy-ez-minden-penzt-meger

 A költségvetésről – november végén

Petschnig Mária Zita | 

Még alig fél évtizede is novemberben a parlament a következő évi költségvetéskészítés vitáitól volt hangos. Ám ebben az esztendőben meg vagyunk ettől kímélve (boldogan, békében készülhetünk a karácsonyunkra), hiszen a 2020.as államháztartás számairól már júliusban döntöttek a honanyák és honatyák.

De miről is van szó?

Ebben az esztendőben hozzávetőleg 23 ezer milliárd forint folyik keresztül az államháztartáson, amelyben benne vannak a központi költségvetés, a társadalombiztosítási és elkülönített állami pénzalapok, valamint az önkormányzatok pénzfolyamatai. Mindez elvileg közpénznek minősül; a cégek, intézmények és a lakosság befizetései áramlanak a kifizetések címzettjeihez. Gyakorlatilag azonban az utóbbi években erősen elvesztették közpénz jellegüket, abból adódóan, hogy a köz számára a költségvetés szinte teljesen követhetetlenné vált, a kormány – mintha e pénz a sajátja lenne – tetszés szerint, rendeleti úton, a parlament láttamozása nélkül szabhatja át az előirányzatokat.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-koltsegvetesrl-november-vegen/357485

Navracsics Tiborból kormánybiztos lett

Navracsics Tibort nevezték ki az Európa Kulturális Fővárosáért felelős kormánybiztosnak 2021. november 30-áig – írja a vehir.hu.

A Magyar Közlönyben pénteken megjelent kormányhatározat szerint Navracsics feladata az infrastrukturális feltételek megteremtésének, a kormányzati források felhasználásának koordinálása, és kapcsolattartás a város, a kormány és az Európai Bizottság között.

https://24.hu/belfold/2019/11/30/navracsics-tibor-kormanybiztos/

“Hülyék ezek a migráncsok, hogy a laza és gyors kerítésátvágás helyett megszakadásig ásnak a védmű tövében?”

“Nem politizálok, mert még megszólnak, de ez az alagútásós sztori a határon, na ez megcsiklandozta a fantáziámat” – írta közösségi oldalán Vivyan Fable, akinek méltán sikeres regényeiben a csak rá jellemző módon keveri a karakter- és helyzetkomikumot a nyelvi humorral.

Mint arról a Városi Kurír is beszámolt, éber határőrök lefüleltek egy alagutat, amiről a kormánymédia úgy számolt be, hogy

Az illegális migránsok módszerei egyre ravaszabbak: próbálnak átmászni a kerítésen, átvágni azt, de a rendőrök találtak már két, kézi erővel kiásott, belső támasztószerkezet nélküli alagutat is, amelyek nemcsak készítőikre, de a használóikra is életveszélyesek voltak. 

https://varosikurir.hu/hulyek-ezek-a-migrancsok-hogy-a-laza-es-gyors-keritesatvagas-helyett-megszakadasig-asnak-a-vedmu-toveben/

Több törvényt is megsért Kövér azzal, hogy elkeríti a sajtó munkatársait

A görög mitológiából tudható, hogy a hatalmi gőgöt, a hübriszt az istenek mindig keményen megbüntetik.” (Sólyom László)

Kövér László a médiamunkások megregulázására hivatkozva felülírt néhány jogszabályt. A hamarosan kezdődő próbapernek kell választ adnia arra, megteheti-e ezt büntetlenül a házelnök. Az esélyeket Sándor Zsuzsa latolgatta.

A médiát a negyedik hatalmi ágnak szokták nevezni, mégpedig azért, mert ellenőrző funkciót tölt be a három (elvileg) elkülönült és (szintén elvileg) egymást ellenőrző hatalmi ág fölött (törvényhozás, végrehajtás, igazságszolgáltatás). Mindezt szokás a fékek és ellensúlyok rendszerének nevezni. De mi már tudjuk Kövér Lászlótól, hogy ez úgy hülyeség, ahogy van. Márpedig, ha a három hatalmi ág elkülönítése hülyeség, abból logikusan következik, hogy a negyedik léte is az. Kövért akár következetesnek is tarthatjuk, amikor mindent elkövet, hogy ellehetetlenítse a sajtó ellenőrző funkcióját.

https://24.hu/belfold/2019/11/30/kover-laszlo-orszaggyules-media-ujsagirok-kitiltas-torvenysertes-kordon-jog/

Az iraki miniszter álnéven vehette fel a svéd segélyeket

Állami támogatások jogtalan felhasználása miatt nyomoznak a svéd hatóságok az iraki védelmi miniszter, Nadzsáh as-Sammari ellen. A svéd szál nem véletlen, az ötvenkét éves politikus ugyanis évekig kettős állampolgárként élt Svédországban a családjával, ahol sorban vették fel a járulékokat.

 

A VÁD SZERINT VISZONT EZ A JÓ SZOKÁSA AZUTÁN IS MEGMARADT, HOGY IDÉN JÚNIUSTÓL MÁR VÉDELMI MINISZTERKÉNT ÚJFENT IRAKBAN FOLYTATTA KARRIERJÉT.

Időközben aztán az is kiderült, kiskorúak fenyegetése és bántalmazása miatt már korábban is meggyűlt a baja a svéd hatóságokkal.

https://index.hu/kulfold/2019/12/01/irak_vedelmi_miniszter_svedorszag_nyomozas_emberiesseg_elleni_bunok_csalas/

Bruck András: Stadionok, pénzek, kémek

A fotón egy asztal, egy szék és egy kotta. A budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban nincs elég kottatartó. Egy zeneművészeti iskolában! Ugyanakkor a legfrissebb Magyar Közlönyben az áll, hogy az élsport fejlesztésére „a kormány állami sportakadémiai rendszert kíván létrehozni”.

Veszélyes idők jönnek, az eddigieknél is sokkal veszélyesebbek.

Nincs még egy ország, ahol az állam, miközben egyre inkább kivonul a felsőoktatás és az egészségügy finanszírozásából, az élsportra és legfőképp a futballra ontja a pénzt. Most pedig, hogy Budapesten és több vidéki városban ellenzéki lett a polgármester, immár a tömegközlekedésből is ki fog szállni. A bosszú fűtötte miniszterelnökben már nincs egy gramm józanság, rendszeréből pedig rég eltűnt minden demokratikus eszköz, amely megfékezhetné.

https://varosikurir.hu/bruck-andras-stadionok-penzek-kemek/

Halottakat használnak saját céljaikra

„Dühít a történelem átírása, kormányszintű meghamisítása. Ez volt férjem véleménye is, küzdött ellene az utolsó percig. Ha hagyatékról kérdezett az interjú elején, hát ez is az. Szembeszállni az új magyar autokrácia történelemhamisító propagandagépezetével” – így beszélt Rajk Judit, a nemrég elhunyt Rajk László özvegye a Hírklikknek adott interjúban. Azt is elmondta, az épp a napokban a Széchenyi Akadémia címzetes tagjává beválasztott művésznő, hogy a férjéről most megjelent könyv – A tér tágassága, Magvető – záró sorait már akkor írta Rajk László, amikor – tudta – csak néhány napja volt hátra. Hogy átadhassa a stafétabotot, és a hazugságok elleni küzdelmet.

https://hirklikk.hu/kozelet/halottakat-hasznalnak-sajat-celjaikra/357476

Horváth Gábor Orosz rémtorta

A szerző szerint Putyin maga is érti, hogy Oroszország zsákutcába került és elfogytak a kézenfekvő megoldások. A gazdaság stagnál, az életszínvonalat nem tudja emelni, a területi hódítások már eddig is túl sokba vannak, a Nyugat és Kína, de még a volt szovjet köztársaságokból lett, elvben szövetséges államok is gyanakvással figyelik.

„Az autokráciák egyik legsúlyosabb problémája ugyanis – és egyben leginkább sebezhető pontja – az utódlás kérdésének megoldhatatlansága” – írja Sz. Bíró. Putyin Oroszországa nem fogja túlélni Putyint – ezt már mi tesszük hozzá, s gondoljon mindenki arra, amire akar. (Sz. Bíró Zoltán: Putyin Oroszországa.

https://nepszava.hu/3058850_orosz-remtorta

Informátor: Gyurcsány Ferencék állhatnak a Borkai-ügy mögött

HÍR TV

Gyurcsány Ferencék állhatnak Borkai megbuktatása mögött - ezt derítette ki oknyomozó műsorunk, az Informátor. A megszerzett tanúvallomás is azt bizonyítja, hogy jóval a Borkai-botrány kirobbanása előtt a DK-hoz kerültek az óminózus adriai hajóúton készült kompromittáló felvételek.

Az Informátor ráadásul megszerzett egy tanúvallomást, amely azt bizonyítja, hogy a Demokratikus Koalíció birtokában volt a Borkai- videó, még az ügy kirobbanása előtt. 

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/informator-gyurcsany-ferencek-allhatnak-a-borkai-ugy-mogott-2491181

Szabad szemmel - "Orbán Viktor mindent elkövet azért, hogy kirakják a Néppártból"

Nemzetközi sajtószemle, 2019. december 1.

https://nepszava.hu/3058992_szabad-szemmel-orban-viktor-mindent-elkovet-azert-hogy-kirakjak-a-neppartbol

Máté Gábor nagy bajban: sorra lepleződnek le a Gothár-ügy hazugságai

origo

értesüléseink szerint a színházigazgató azt is beismerte az államtitkárnak írt levélben, hogy a színészeknek alá kellett írnia egy nyilatkozatot, amiben titoktartási kötelezettségükre figyelmeztették őket. A 24.hu nevű balliberális propagandaoldalnak nyilatkozva azt állította, hogy ez csak a színészek szerződésében van benne. Pósán László, a parlament kulturális bizottságának elnöke szerint Máté Gábornak távoznia kell.

A legnagyobb szexuális zaklatási botrány 12 nappal ezelőtt, november 19-én robbant ki a Katona József Színház által kiadott dodonai közleménnyel. Azért mondhatjuk, hogy a legnagyobb, mert 

a Máté Gábor vezette Katona először megpróbálta eltussolni a szexuális zaklatási ügyet,

https://www.origo.hu/itthon/20191129-szexualis-zaklatas-gothar-peter-mate-gabor-katona-jozsef-szinhaz.html

Janisch Attila: Gothár ürügyén Orbán véres szájú cselédei már a Színművészeti Egyetemen tisztogatnának

Jönnek a Pásztorok, ebből einstand lesz.

Miközben Gothár Péter szégyenletes és eléggé el nem ítélhető ügyét egyre dagasztják a kormány iránt fenntartás nélkül elkötelezett orgánumok és televíziós csatornák, a Fidesz EP képviselői nem szavazzák meg a nők elleni erőszak felszámolását célzó EP döntést.

Farizeus, álszent hazugok mindenben és azok is maradnak mindenkor.

A Gothár-ügy pedig kifejezetten az ölükbe hullott, hullajtott mentőesemény, amelyre ráakaszkodva próbálják lemosni magukról a Borkai-ügy összes erkölcsi mocskát, illetve elűzni az önkormányzati választásokon elszenvedett vereség másnaposságát.

Mindezek következtében Gothár Péter elfogadhatatlan cselekedetének megítélése nem áll meg e cselekmény jogosan negatív minősítésénél. A fókuszt mind jobban áttolják a baloldali politikai térfélre. Kezdve ezt a "balliberális színház csúcsintézményének" tartott Katona József Színház egészének, de különösképpen az igazgató Máté Gábor személyének és jogszerű intézkedéseinek az egyre durvább és hevesebb támadásával, rágalmazásával, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem ugyancsak jogszerű intézkedéseinek prejudikáló és rágalmazásokkal teli támadásával és minősítésével.

Ugyanakkor erőteljes verbális ütéseket Karácsony Gergely is, akit már felszólítottak, hogy ne fogadja el Máté Gábor igazgatói pályázatát.

A szélsőségesen elfogult politikai műsoraikban

szolgálatba helyezték magukat a jobboldal hírhedt megmondó emberei és színházi személyiségei, úgymint Kálomista Gábor, Apáti Bence, Vidnyánszky Attila, Eperjes Károly és társaik. Kálomista a Hír TV Szabadfogás című műsorának 2019. 11. 21-i adásában már-már keresztes lovagi elszánással és hévvel hirdetett totális morális háborút a Színház- és Filmművészeti Egyetem ellen, ahol szerinte olyan "identitásnevelés folyik, amely a szakmai képzés rovására megy", és amely intézményben "rettegnek a hallgatók".

Gothár Péter tettére nincs felmentés,

nem lehet semmilyen magyarázat, hiszen az efféle tetteket nem lehet eléggé elítélni és a hasonló cselekmények elkövetésének megelőzéséért mindent meg kell tenni. De ez nem jogosíthat fel senkit arra, hogy intézményeket és azok munkatársait egyénenként vagy kollektív módon (az SZFE esetében mindjárt az egész tanári kart) rágalmazza, gyalázza, róluk valótlanságokat közöljön véleménynek álcázott tényállításként.

https://m.magyarnarancs.hu/publicisztika/janisch-attila-gothar-urugyen-orban-veres-szaju-cseledei-mar-szinmuveszeti-egyetemen-tisztogatnanak-124958?

A skót kormányfő szerint megpróbálnak újból belépni az EU-ba

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerint ha Skócia függetlenné válik, megpróbál önálló tagországként újból belépni az Európai Unióba (EU).

Sturgeon, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője a BBC televízió hétfő esti választási interjúműsorában kijelentette: támogatná, hogy az Egyesült Királyságban ismét népszavazást tartsanak az EU-tagságról, de nincs garancia arra, hogy ez megoldaná Skócia problémáját, hiszen nem lehet kizárni, hogy pontosan ugyanolyan eredmény születik, mint 2016-ban.

http://www.zonaporkolt.com/hirek/a-skot-kormanyfo-szerint-megprobalnak-ujbol-belepni-az-eu-ba

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.