2019, december 18 - 07:32 Sajtószemle

Megszavazták a bírói és az ügyészi béremelést

https://index.hu/belfold/2019/12/17/a_fidesz_a_jozsefvarosi_ujsaggal_vagott_vissza_az_ellenzeknek/

Megszavazta a parlament a bírói és ügyészi béremelésről szóló módosító javaslatot, valamint a teljes bíróságokat érintő törvénycsomagot az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtéséről. A szavazáson nem vett részt az MSZP, a DK, valamint a Párbeszéd frakciója. 

A mai rendkívüli ülésre azért volt szükség, mert december 10-én a zárószavazásoknál, a bírói bérre vonatkozó, eredetileg Hende Csaba által benyújtott módosító kétharmadot igénylő részének megszavazásakor 29 fideszes képviselő nemet nyomott, így a teljes összegző módosító csomagról szavazásnál már csak tartózkodást nyomtak a kormánypárti képviselők, míg az eredetileg benyújtott kormányjavaslat átment.

A főszerepben Burány Sándor

A szavazás előtt megtartották az 2010-es évek utolsó napirend előtti felszólalásait. 

Schmuck Erzsébet (LMP) örült annak, hogy Magyarország az Európai Tanács legutóbbi ülésén már nem vétózta meg a 2050-es klímacélt, ugyanakkor nem tetszett neki Orbán azon kifejezése, hogy "Magyarország klímabajnok". Az LMP társelnöke szerint a klímaváltozás nem focimeccs, egyébként pedig külső gazdasági tényezők magyarázzák, hogy 2013-ra csökkent az ország széndioxid-kibocsátása. A politikus szerint a klímavédelem kihirdetése nem szép szavakat jelent, hanem a cselekvés kezdetét.

A kormány részéről Schanda Tamás államtitkár válaszolt. Szerinte az ellenzék folyamatosan csak beszél, de nem tesz semmi a kérdésben. A politikus szerint Magyarországnak határozott klímavédelmi célja, akciótervei vannak, majd ismertette a kormány azon állítását, hogy a 2050-es karbonsemlegesség előállítása minden magyarnak évente 170 ezer forintjába kerülne. Az államtitkár szerint ugyanakkor siker, a Tanács legutóbbi ülésén elérték, hogy ne a szegényebb országokkal fizettessék meg a klímaváltozás elleni harcot.

Schanda TamásSchanda Tamás

Fotó: Bődey János / Index

Harangozó Tamás (MSZP) szerint Fidesz bíróságokra vonatkozó javaslata szerint a kormánypárt saját embereivel töltheti fel a Kúriát, a Kúria döntéseit pedig kötelező lenne követnie minden alsóbb szintű bíróságnak. "Orbán Viktor rendszerépítésének lényege, hogy senki nem maradhat az ország, aki tőle függetlenül dönthet" - jelentette ki a politikus, aki szerint a kör bezárult, és nem a bíróságok igazgatásán, hanem az ítélkezésen keresztül fogja megjeleníteni akaratát a Fidesz.

Csak olvastak történelemkönyvet, csak van sejtésük arról, milyen rezsimek szokták maguk alá gyűrni a független igazságszolgáltatást, és csak tudják, mi szokott lenni ezeknek a rezsimeknek a vége

- jelentette ki Harangozó.

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.