2016.május 9. Sajtószemle

http://nol.hu/belfold/agytalat-ajandekoztak-balog-zoltannak-1614597

 

A szolidaritás szerepe a társadalomban
Számítunk Rád!

A szakszervezeti mozgalomban különösen fontos a szolidaritás, mert az összefogás megsokszorozza a szervezett dolgozók erejét – hangzott el egyebek mellett a
Kiút Szakértői Központ soros pódiumbeszélgetésén. A rendezvény szervezői ezúttal is aktuális témát, a szolidaritás helyzetét tűzték napirendre: szakavatott előadók -
a meghívott vendégekkel és érdeklődőkkel együtt - arra keresték a választ, mit jelent a szolidaritás és mit tehetünk azért, hogy működjön.
https://szakszervezetek.hu/hirek/4922-szamitunk-rad

Bevezetik a kötelező szülőtartást Magyarországon
Mindenkinek kötelező lesz gondoskodni a saját apjáról és anyjáról, ha az Országgyűlés elfogadja a Polgári Törvénykönyv egyik módosítását. A kötelező szülőtartás ad
némi biztonságot az idős és szegény embereknek. De mi a helyzet, ha valakinek nincs gyereke? Vagy ha nagyon rossz a kapcsolata a szülővel?
http://faktor.hu/faktor-bevezetik-a-kotelezo-szulotartast-magyarorszagon

Pusztul az egész Nagykörút, és a Várat akarják felújítani
Sehol a világon, még Párizsban sincs olyan több ezer tömbből álló, historizmus korabeli épületegyüttes, mint a Nagykörút és környéke. Miközben itt folyamatosan pusztulnak el eredeti belső terek, a kormány egy már rég nem létező palotát és enteriőrt építene újjá.
http://index.hu/kultur/2016/05/04/pusztul_az_egesz_nagykorut_es_a_varat_akarjak_felujitani/

Kínos káderhiánnyal küzd a Fidesz
Egyre feltűnőbb jelenség, hogy fontos pozíciókba sem talál megfelelő embereket a kormánypárt, pedig jelentkező lenne bőven. A Fidesz holdudvarában elsősorban olyanok állnak sorba a vezető posztokért, akik vagy alkalmatlanok egy fontos állás betöltésére, vagy a miniszterelnök nem bízik bennük. Most a leendő köztársasági elnök személye körül kulminálódik ez a probléma.
http://szeka.blog.hu/2016/05/07/kinos_kaderhiannyal_kuzd_a_fidesz

Tartásdíj, végrehajtás – ennyi tiltható le a munkabérből
A munkavállaló gyermektartásdíj fizetésére kötelezett, havi 200 ezer forint összegben. Nincs ennyi jövedelme, milyen maximális összeg vonható le (50 százalék)? –
kérdezte munkáltatója. Hozzátéve: a dolgozónak van más ügyben végrehajtása is, milyen mértékig lehet levonni, ha már az 50 százalék terhelt a
gyermektartásdíj miatt? Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.
http://adozona.hu/munkajog/Tartasdij_vegrehajtas__ennyi_tilthato_le_a__UUSVFU#rss

Simán elbukhatod a nyugdíjadat: hajszálon múlhat a megélhetésed
Azoknak az embereknek, akik röviddel a nyugdíjkorhatár betöltése előtt veszítik el a munkájukat, kevés lehetőségük van a munkaerőpiacon való újbóli elhelyezkedésre.
A nyugdíjas korhoz közel állók rendkívül hátrányos helyzetben vannak a munkaerőpiacon, a fiatalabbakhoz képest sokkal rosszabbak az elhelyezkedési esélyeik.
Ennek kapcsán megnéztük, milyen esélyei vannak egy nyugdíj előtt álló idős munkanélkülinek, ha az utolsó aktív éveit még munkával szeretné tölteni.
http://www.penzcentrum.hu/nyugdij/siman_elbukhatod_a_nyugdijadat_hajszalon_mulhat_a_megelhetesed.1049500.html

A diabetikus korszak vége
Július végétől a diabetikus megjelölés helyett pontosabb feliratok segítik a cukorbetegek tájékozódását a forgalomba hozott csomagolt élelmiszereken.
Belgyógyászok pácienseik felkészítését tartják a legfontosabbnak, mert az első időben nehezebb lesz eligazodni az elnevezések között.
http://nepszava.hu/cikk/1093203-a-diabetikus-korszak-vege

Onkogénvadász
Peták István rákkutató munkatársaival jó egy évtizede dolgozik azon, hogy a betegek nálunk is hozzájussanak az elérhető leghatékonyabb kezelésekhez.
http://www.ng.hu/Tudomany/2016/05/05/Onkogenvadasz

Leleplezheti, mit tud a Google személy szerint Önről
Sokak szerint túlzottan is sokat. Azt azonban kevesen tudják, hogy állítása szerint minden adat előhalászható, amit csak gyűjt és nyilvántart rólunk.
http://www.hirado.hu/2016/05/05/leleplezheti-mit-tud-a-google-szemely-szerint-onrol/

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.