2016.május 10. Sajtószemle

Jönnek a csok - károsultak? - Kamatostul fizethet, ha így járt.
Kamatostól követelheti vissza az állam a csokot, mert a bankok szabálytalanul utalhatták ki a kedvezményt február és április között. Egy februári törvénymódosítás miatt ugyanis osztatlan közös tulajdonú ingatlanra nem jár csok. A bankok viszont az elmúlt két hónapban mégis adtak ilyen kedvezményt ingatlanokra is. Az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő szerint családok mehetnek tönkre, ha vissza kell fizetniük a kedvezményt - összegez a 168ora.hu.
http://www.napi.hu/ingatlan/jonnek_a_csok-karosultak_kamatostul_fizethet_ha_igy_jart.614349.html

Tölgyessy: elárulja a kegygazdálkodó Orbánt a költségvetés
Piramisszerű a hazai hatalmi szerkezet, de alkudozni lehet, Orbán Viktor kegygazdálkodást folytat - mondta Tölgyessy Péter volt politikus és elemző az InfoRádióban. Szerinte expanzív költekezés kezdődik, a jövő évi költségvetésnek pedig az a fő állítása, hogy Orbán Viktor meg akarja nyeri a választást
http://hvg.hu/gazdasag/20160509_tolgyessy_peter_orban_viktor

Nem a józan ész, az akarat diktál
A társadalmi felelősségvállalás nem állami kategória, az a magánszektor dolga, amely saját pénzét áldozza nemes társadalmi célokra. A kormánynak az adófizetők pénzéből a szociálpolitikán vagy más szakpolitikán keresztül kell érvényesítenie társadalmi céljait, aminek semmi köze a társadalmi felelősségvállaláshoz - véli Palócz Éva. A Kopint-Tárki vezérigazgatója arról is beszélt a lapunknak, hogy a jegybank, illetve elnöke körüli botrányok gátolhatják az ország felminősítését is.
http://nepszava.hu/cikk/1093290-nem-a-jozan-esz-az-akarat-diktal

Kiszivárgott a kerettanterv-módosítás tervezete
Négy munkanapot hagytak a véleményezésre, az érintett tantárgyakat tanító pedagógusokat meg sem kérdezték.
http://24.hu/belfold/2016/05/09/kiszivargott-a-kerettanterv-modositas-tervezete/

Dől a pénz, de ettől nem lesznek jobbak az iskolák
Az elmúlt évekre jellemző költségvetési szigor jól látható puhulása és a tanártüntetések együttesen fordulatot jelenthetnek a közoktatásban. Pedig a miniszterelnök nemrég
még arra utalt, hogy nincsenek különösebb tervei a területtel, a 2012–13-ban indított átfogó reformokat (új közoktatási törvény, Klik, tankönyvszigor, normatív helyett feladatfinanszírozás, pedagógus-életpályamodell, új bértábla stb.) alapvetően lezártnak tekinti.
http://index.hu/gazdasag/2016/05/09/oktatas_allami_altalanos_iskola_klik_emmi_kozoktatas/

Kinek kell eltartania az időseket?
Hamarosan visszaüt az utóbbi évtizedek hibás adó- és foglalkoztatáspolitikája: a minimális nyugdíjakból nem tudnak majd megélni az idős emberek. Az állam nem akar gondoskodni róluk, ehelyett szülőtartásra kötelezi a gyerekeiket a Polgári Törvénykönyv parlament előtt lévő módosításával. A járási hivatalok az idős ember jóváhagyásával pert indíthatnak a kötelességét nem teljesítő felnőttel szemben, függetlenül attól, hogy el tudja tartani a családját vagy sem
http://nepszava.hu/cikk/1093548-kinek-kell-eltartania-az-idoseket

Az év végéig hozható létre a kancellári rendszer az egészségügyben
Várhatóan év végére kialakítják az egészségügyi intézmények gazdálkodását figyelemmel kísérő, úgynevezett kancellári rendszert - mondta az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár.
http://magyarhirlap.hu/cikk/54700/Az_ev_vegeig_hozhato_letre_a_kancellari_rendszer_az_egeszsegugyben

Hiánypótló ellátás, szívkatéterlabor az Uzsoki kórházban
Folyamatosan tájékoztatják a háziorvosokat és szakrendelőket az új központról, hogy a betegeiket szükség esetén ide irányítsák
Az áprilisi indulás óta nyolcvan, körzethez tartozó beteget láttak el az Uzsoki Utcai Kórház új szívkatéter- laborjában, amelyekből három esetben életmentő beavatkozást hajtottak végre – közölte lapunkkal Ficzere Andrea, az intézmény főigazgatója. Beszélt arról is, hogy indokolt volt a centrum kialakítása, mivel a fővárosban jelenleg öt helyszínen zajlik hasonló ellátás, vagyis négyszázezer lakosra jut egy akut szívinfarktus ellátására képes labor. -
http://magyarhirlap.hu/cikk/54782/Hianypotlo_ellatas__szivkateterlabor_az_Uzsoki_korhazban

Szívkatéterezést állított meg a vírusirtó

Veszélyes kórházi incidensről szóló jelentésére talált rá a Softpedia az Egyesült Államok gyógyszerészeti hatóságánál. Az eset főszereplője egy Merge Hemo nevű kórházi számítógépes rendszer, mellyel az orvosok a szívkatéterezés folyamatát monitorozzák műtét közben.
http://index.hu/tech/2016/05/09/szivkateterezest_allitott_meg_a_virusirto/

Háromszor nagyobb is lehetne a nyugdíjemelés
A tervezett 0,9 százalék helyett jövőre 3 százalékkal kellene emelni a nyugdíjakat, ha érvényben maradt volna a bérek növekedési ütemét figyelembe vevő svájci indexálás. Igaz: ha a kormány ez alapján növelt volna végig, a nyugdíj ma kisebb volna.
http://www.vg.hu/penzugy/ongondoskodas/haromszor-nagyobb-is-lehetne-a-nyugdijemeles-469786
 
Kevesebben nyelvvizsgáznak
Az angol és a német a legnépszerűbb, de folyamatosan nő a törökül tanulók száma
http://magyaridok.hu/belfold/kevesebben-nyelvvizsgaznak-646864/

Határozott idejű szerződések a versenyszférában és a közszférában
A közszférában és a versenyszférában is dönthet úgy a munkáltató, hogy egy álláshelyet valamilyen okból kifolyólag nem határozatlan, hanem határozott idejű
foglalkoztatási jogviszony keretében szeretne betöltetni. Erre mindkét szférában van lehetőség, azonban ennek törvényi feltételei a munkáltató személyének különbözősége miatt eltérnek.
http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/hatarozott-ideju-szerzodesek-a-versenyszferaban-es-a-kozszferaban

Hiába kapnának ingyen szemüveget a gyerekek, nincs, aki felírja
A Magyar Látszerészszövetség ezer hátrányos helyzetű gyereknek ajánlotta fel az ingyenes szemüveget, csakhogy a hátrányos helyzetű térségekben kevés a szemészorvos. Ezért eddig mindössze 54 gyermek kaphatta meg – írja a Magyar Nemzet.
http://vs.hu/kozelet/osszes/hiaba-kapnanak-ingyen-szemuveget-a-gyerekek-nincs-aki-felirja-0507

Balhé az Újpest-Fradi VIP-jében
A kupadöntő nem családi kultúrprogram.
http://magyaridok.hu/belfold/balhe-az-ujpest-fradi-vip-jeben-653044/

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.