„Ikervírus” lesz a Covid-19 és az influenza

Egy időben is beadható a koronavírus-járvány és az influenza elleni védőoltás az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ legújabb ajánlása szerint. Szakemberek egyelőre nem tudják megjósolni az influenzajárvány mértékét, de várhatóan a két kórokozó egyidejű jelenléte pluszterhet rak az amúgy is jelentősen túlterhelt egészégügyi ellátórendszerre.

https://napidoktor.hu/koronavirus/ikervirus-lesz-a-covid-19-es-az-influe...

Módosította ajánlását az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ. A CDC legújabb közleménye szerint egy kórházi látogatás alatt letudható a koronavírus, illetve az influenza elleni védőoltás beadatása – írja az AP News nyomán a Vg.hu.

Az intézet korábban 14 nap különbséget javasolt a két vakcina beadása között, hogy nyomon követhető legyen, a szervezet melyik oltóanyagra miként reagál. A CDC friss közlése szerint ez a várakozási idő elhagyható. A központ és más egészségügyi szakértők korábbi tapasztalatokra alapozva azt mondják: a vakcinák egy időben történő beadásnál is ugyanolyan hatásosak, mintha némi idő telne el a két oltóanyag felvétele között.

A szakemberek nem tudják megjósolni, mennyire lesz intenzív az influenzaszezon. Tavaly világszerte elvétve regisztráltak influenzás beteget, ami a maszkhasználat kötelezővé tétele mellett annak köszönhető, hogy az emberek a járványügyi korlátozások hatására a megszokottnál több időt töltöttek otthonukban.

Aggodalomra ad okot, hogy a két vírussal egyszerre kell szembenéznünk. A Covid-19 és influenza „ikervírusként” jelenik meg, ami további terhet ró az amúgy is túlterhelt egészségügyi rendszerre – mondta Richard Webby influenzaspecialista, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) influenzaközpontjának irányítója.

A CDC 6 hónapos kortól mindenkinek ajánlja az éves influenza elleni védőoltást, különösen az idősebb korosztály számára. A vakcina 10-14 nap alatt fejti ki hatását a szervezetben.

 

 

Ezt teheti együtt az influenza és a COVID

Forrás: Napidoktor.hu

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.
Több forrásból megerősített információnk szerint Karácsony Gergely azt tervezi, hogy egy esetleges előválasztási, majd választási győzelem esetén ciklust felezne Márki-Zay Péterrel – vagyis két évig Márki-Zay, két évig Karácsony irányítaná a kormányt. Ez lehet visszalépésének (egyik) feltétele, de arról nem tudunk, hogy Márki-Zay Péternek mi az álláspontja az ötletről.
2021.október 8.
A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjét megkérdezte az ATV Híradója az OEVB döntése kapcsán, miszerint nem szerepelhet a szavazólapon az ő és Karácsony Gergely neve egy sorban az előválasztás második fordulójában.
2021.október 6.
Ha nem is mindegyikük, a megkérdezett politikai elemzők jellemzően Karácsony Gergelyt tartják a legesélyesebb jelöltnek. Az előválasztási verseny azonban nincs előre lefutva.
2021.október 4.