„Ikervírus” lesz a Covid-19 és az influenza

Egy időben is beadható a koronavírus-járvány és az influenza elleni védőoltás az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ legújabb ajánlása szerint. Szakemberek egyelőre nem tudják megjósolni az influenzajárvány mértékét, de várhatóan a két kórokozó egyidejű jelenléte pluszterhet rak az amúgy is jelentősen túlterhelt egészégügyi ellátórendszerre.

https://napidoktor.hu/koronavirus/ikervirus-lesz-a-covid-19-es-az-influe...

Módosította ajánlását az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ. A CDC legújabb közleménye szerint egy kórházi látogatás alatt letudható a koronavírus, illetve az influenza elleni védőoltás beadatása – írja az AP News nyomán a Vg.hu.

Az intézet korábban 14 nap különbséget javasolt a két vakcina beadása között, hogy nyomon követhető legyen, a szervezet melyik oltóanyagra miként reagál. A CDC friss közlése szerint ez a várakozási idő elhagyható. A központ és más egészségügyi szakértők korábbi tapasztalatokra alapozva azt mondják: a vakcinák egy időben történő beadásnál is ugyanolyan hatásosak, mintha némi idő telne el a két oltóanyag felvétele között.

A szakemberek nem tudják megjósolni, mennyire lesz intenzív az influenzaszezon. Tavaly világszerte elvétve regisztráltak influenzás beteget, ami a maszkhasználat kötelezővé tétele mellett annak köszönhető, hogy az emberek a járványügyi korlátozások hatására a megszokottnál több időt töltöttek otthonukban.

Aggodalomra ad okot, hogy a két vírussal egyszerre kell szembenéznünk. A Covid-19 és influenza „ikervírusként” jelenik meg, ami további terhet ró az amúgy is túlterhelt egészségügyi rendszerre – mondta Richard Webby influenzaspecialista, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) influenzaközpontjának irányítója.

A CDC 6 hónapos kortól mindenkinek ajánlja az éves influenza elleni védőoltást, különösen az idősebb korosztály számára. A vakcina 10-14 nap alatt fejti ki hatását a szervezetben.

 

 

Ezt teheti együtt az influenza és a COVID

Forrás: Napidoktor.hu

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.