„Ez szerelem, máshogy nem nagyon lehet csinálni” – megalázó bér jut a gyógypedagógiai asszisztenseknek

A gyógypedagógiai asszisztensek a szakmunkás minimálbérből kénytelenek megélni, a szakszervezeti vezető 58 évesen mindössze 159 ezer forintot visz haza. Több, régóta a pályán lévő szakember mesélt lapunknak arról, mik a legfőbb problémáik, illetve – a megalázó bérek ellenére – mi tartja őket a pályán.

https://24.hu/belfold/2021/11/21/gyogypedagogiai-asszisztens-gyogypedago...

Orbán Viktor most 20 százalékos béremelést ígért néhány, a bér szempontjából jelentősen elmaradt ágazatban, a pedagógusoknak esetleg 10 százalékot. Az oktatás területén dolgoznak azonban olyanok is, akik több mint 10 éve nem részesültek szakmai béremelésben

– mondta Lechner András a 24.hu-nak. A Pedagógusok Szakszervezete Gyógypedagógiai Tagozatának vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyógypedagógiai és a pedagógiai asszisztensek, az oktatástechnikusok, valamint más segítők bére csak a minimálbér növekedése miatt emelkedett. „Ez jelzi azt is, hogy itt mindenki minimálbérért dolgozik, akárhány éve is van a pályán”, fogalmazott.

„Azok is a minimálbért kapják, akik elhivatottságtól vezérelve évtizedek óta napi több mint nyolc órában elviselhetetlen munkaterhek mellett látják el feladataikat. Fejlesztik, segítik, folyamatosan felügyelik a rájuk bízott, halmozottan sérült, látás-, hallás-, mozgássérült, autispektrum zavarral küzdő tanulókat, segítve ezzel az integrált oktatást, a pedagógiai munkavégzést” – hangsúlyozta Lechner, aki megalázónak tartja, hogy a szakképzésből éppen kikerülő fiatalok kezdő fizetése megegyezik az ő munkabérükkel.

A szakszervezeti vezető eljuttatta lapunkhoz a bérjegyzékét, melyből kiderül:az 58 éves gyógypedagógiai asszisztens havi bére nettó 159 812 forint.

A gyógypedagógiai asszisztensek fizetése az utóbbi évtizedben mindössze egyszer volt terítéken, de akkor sem a béremelés kontextusában. Még 2014-ben több szakmai szervezet is tiltakozott, miután egy kormányrendelet értelmében az érzékszervi fogyatékkal élő gyermekekkel foglalkozó gyógypedagógiai asszisztensek fizetése csökkent, mivel a különböző pótékok egyesítése azt jelentette, hogy azokat mindenkitől elvették.

Pedagógiai asszisztens foglalkozik egy első osztályos kislánnyal a Kőbányai Kertvárosi Általános Iskolában 2020. március 31-én.

Hasonló sors jutott egyébként azoknak a „sima” pedagógiai asszisztenseknek, akiknek eredetileg az lett volna a feladatuk, hogy a lemaradó, különböző problémákkal küzdő tanulóknak segítsenek a tanórákon. Egyikük posztját nemrég a Pedagógusok Szakszervezete osztotta meg a Facebookon: „Pedagógiai asszisztens vagyok, napi nyolc órában én pótolom a kormány szerint »nem hiányzó« pedagógusokat. Mindezért a munkáért több mint tíz éve ugyanazt a bért kapom, ez a szakmunkás minimálbér, jelenleg nettó 150 ezer forint.”

Lechner úgy véli, minden lehetőséget meg kell ragadnia annak érdekében, hogy a más területeken dolgozók is megérték, az oktatásban nem csak pedagógusok vannak. Mint mondta:

tarthatatlan és megalázó, hogy valaki 58 évesen annyit keressen, mint az a szakmunkás, aki most jött ki az iskolából.

Sokan még azt sem tudják, mivel foglalkozik pontosan egy gyógypedagógiai asszisztens. Az ő feladata mindig egy adott gyerekhez kapcsolódik, a napjai abból állnak, hogy beül a diák óráira, és segíti mindabban, amire a gyereknek szüksége van. A szakszervezeti vezető jelenleg egy izomsorvadásos kisfiú mellett dolgozik nap mint nap, ugyanakkor úgy érzi, jobbára csak azok a szülők tudják, mennyire fontos munkát végez egy gyógypedagógiai asszisztens, akiknek épp a gyermekét segíti.

Lechner szerint ráadásul általánosságban jellemző az iskolákra az eszköz- és a szakemberhiány, mi több, az épületek felszereltsége sem megfelelő, sokszor alapvető dolgok hiányoznak.

Az előző iskolában egy tolókocsis fiú mellett dolgoztam. A mozgásfejlesztő szoba az emeleten volt egy olyan épületben, ahol nincs lift

– mesélte a munkavégzést ellehetetlenítő, abszurd körülményeket. A szakszervezeti vezető szerint sem a bér, sem a körülmények, sem az eszközellátottság nem olyan, hogy a normális munkavégzés feltételei adottak legyenek, ám még így is szerencsésnek mondhatja magát, hiszen például az egyik kollégájának, aki egy autista gyermek mellett dolgozik, még mosdóba menni sincs ideje, mert egy pillanatra sem hagyhatja magára a rábízott diákot.

Épp ezért a két pedagógus szakszervezet a nemrég közzétett sztrájkkövetelései közé is bevette, hogy azok a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek, akik heti 40 órában látják el a feladatukat, a munkaterheik csökkentése érdekében heti 35 órát legyenek beoszthatók, és a pedagógusokhoz hasonlóan heti öt órát regenerációval, illetve felkészüléssel tölthessenek az intézményen kívül.

Az esetleges sztrájkkal kapcsolatban úgy vélekedett, hogy noha sokan megfogalmazzák az elégedetlenségüket, mégsem mernek kimenni az utcára, mert félnek, hogy elveszítik az állásukat.

Nekem, ha úgy tetszik, szerencsém van, a gyermekem már felnőtt, a versenyszférában dolgozik, nem szorul a támogatásomra. De nem mindenki ilyen szerencsés, azok, akiknek el kell tartaniuk a gyerekeiket, nem is tudom, hogyan élnek meg ennyi fizetésből

– vélekedett Lechner, aki úgy érzi: tíz éve el vannak felejtve.

BALÁZS ATTILA / MTIPedagógiai asszisztens egy körjátékban gyertyát gyújt a Móricz Zsigmond Általános Iskola Vécsey Károly Tagintézményének osztályában 2016. január 19-én.

A szakszervezeti vezető nincs egyedül a meglátásaival, hasonló tapasztalatokról számoltak be a szakmában dolgozó kollégái is. Egy neve elhallgatását kérő, integrált intézményben dolgozó gyógypedagógiai asszisztens például azt tartja a legnagyobb problémának,hogy a pedagógushiány miatt sokszor nem is a saját munkakörükben dolgoznak, hanem tanári feladatokat is ellátnak, miközben a bérüket nem a pedagógus bértáblába szerint kapják, hanem a közalkalmazotti alapján. Ez utóbbi pedig 2008 óta változatlan.

„A munkaidőnk heti negyven óra, ami napi nyolc órát jelent intenzíven a gyerekek között. Ez rendkívül megterhelő mind idegileg, mind szellemileg. Ráadásul mi az SNI-s gyerekekkel foglalkozunk. Nagyon fontosnak tartanám, hogy csökkentsék a munkaidőnket, illetve figyeljenek végre a háttérben dolgozókra is” – fogalmazott.

Egy másik, szintén anonimitást kérő gyógypedagógiai asszisztens a tájékozatlanságot és az ebből fakadó közönyt tartja a legégetőbb problémának. Mint mondta, már a munkaköri leírásukat is tájékozatlanság lengi körül, hiszen sok esetben maguk az igazgatók, de a pedagógus kollégáik sem tudják, hogy pontosan mi is az asszisztens feladata.

Aggasztónak tartja továbbá azt a közönyt is, amit olykor a pedagógusok tanúsítanak a fogyatékos gyerekekkel szemben. Jelenleg egy hetedikes autista fiúval foglalkozik, akinek robbanásszerű dührohamai vannak, ezért sokan félve tartanak órát a jelenlétében, mert nem ismerik, de nem is akarják megismerni őt. „Valóban kemény dió, de ha valaki veszi a fáradtságot, akkor egy intelligens, értelmes embert ismerhet meg benne, akinek hihetetlen logikája és meglátásai vannak”, hangoztatta a gyógypedagógiai asszisztens, aki elárulta, hogy havi 163 186 forintot kap kézhez.

(...)

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.