„A magyar gazdaságnak nagyon komoly veszélyforrása az eladósodás” – közgazdászok bírálják a kínai hitel felvételét

Tizenöt magyar közgazdász, köztük az első Orbán-kormány gazdasági minisztere közleményben bírálja a budapesti kínai egyetem építésére felvenni tervezett sok milliárd forintnyi kínai hitelt. Az ügyért felelős miniszteri biztos viszont azt állítja, hogy a beruházást nem ígérték oda kínai cégeknek, sőt, a kínai hitelről - építészeti terv hiányában - nincs semmilyen megegyezés. Az ATV Híradójának riportja.

http://www.atv.hu/belfold/20210528-a-magyar-gazdasagnak-nagyon-komoly-ve...

A közgazdászok a közleményben egyebek mellett arról írnak, hogy az építkezésre tervezett több százmilliárd forintra becsült hitel kamatlába körülbelül hatszorosa lenne annak az uniós kölcsönnek, amelynek felvételétől a kormány a túlzott eladósodás elkerülésére hivatkozva tartózkodott.

Nehezményezik azt is, hogy a magyar állampolgárok pénzéből épülne az egyetem, de Kína számára. Az ehhez szükséges hitelt pedig akkor is vissza kell fizetni, ha az egyetem működése részben vagy egészben nem termeli ki a felvett hitel és a kamatok megfizetéséhez szükséges pénzt.

A nyilatkozat egyik aláírója, Chikán Attila híradónknak azt mondta, hogy a Fudan Egyetemmel kapcsolatos kínai hitel felvétele teljesen logikátlan.

„A magyar gazdaságnak nagyon komoly veszélyforrása az eladósodás. Ezt a kormány nagyon jól tudja, és éppen erre való hivatkozással jelentette be a közelmúltban, hogy nem veszi igénybe az európai unió hitelkínálatát, aminek a feltételei összehasonlíthatatlanul kedvezőbbek mint a kínaié” 

– magyarázta Chikán.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára reagált is erre a Parlamentben, a kínai egyetemről szóló vitában.

„Minden finanszírozási konstrukciót megvizsgálunk. Ha megvan a legjobb konstrukció, akkor fogjuk tudni ezeket a döntéseket meghozni. Kár egy olyan dologgal bennünket vádolni, amit nem követtünk el. Minden egyes hitel lehetőséget megvizsgálunk” – közölte Schanda.

Erről az egyetem ügyével foglalkozó kormánybiztos, Palkovics László a ferencvárosi 9 című magazinnak adott interjúban is beszélt. Azt mondta, hogy mindenképpen lesz közbeszerzés is a témában, és, hogy a beruházást nem ígérték oda kínai cégeknek.

Palkovics arról is beszélt, hogy a kormány tartja magát a Diákvárosról szóló eredeti megállapodáshoz, valamint, szerinte a terület sem úgy fest, mint ahogy arról a sajtó beszámol.

Videó a cikkben!

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.