Ősztől lesz egy új villamosjáratunk

 Pataki Lilla)

Villamos a Mester utcában (fotó: Pataki Lilla)

Az ősszel új villamosjárat beindítását tervezi a BKK, a hármas metró középső szakasza lezárásával kapcsolatosan. A közlekedési szakemberek egyetértenek abban, hogy a hármas metró középső részének felújításának idején jól jönne egy kötöttpályás mentesítő-járat, hogy ne csupán a dugókban araszoló pótló-buszok jelentsék az utazási kínálatot.

Amennyiben időben elkészülnek az új összekötővágányok a Soroksári út és a Haller utca között, beindulhat az új villamosjárat a Baross tér (Festetics György utca) és a Jászai Mari tér között. Az új járat a Baross tértől a Haller utca végéig a 24-es, majd onnan a Jászai Mari térig 2-es villamos sínpárjain közlekedik majd. Így a Nagyvárad tértől, ahol a déli metrószakasz ideiglenes végállomása lesz, két irányban is viszi majd az utasokat. S természetesen a Jászai Mari tér felé való közvetlen eljutás is fontos. 

A járat nagy előnye, hogy nem terheli tovább a Közvágóhídi zsúfolt végállomást, hiszen elkerüli azt. A tervek szerint a 2-es vonalán a mostaninál kevesebb, a 24-esen pedig ugyanannyi kocsi jár majd. Az új villamos a nappali órákban körülbelül 5-6-8 perces sűrűséggel fog közlekedni, hajnalban és késő este, valamint a hétvégéken természetesen ritkábban.

Erre a járatra csak a Ganz csuklósokat lehet beosztani, mert ezek férnek el a Lánchíd hídfője alatti alagútban.

Az új viszonylat a jelenlegi elképzelések szerint vagy a 18-as vagy a 21-es jelzést kapná. Utóbbi esetben a Normafára és a Csillebércre közlekedő autóbuszokat vissza kellene számozni 90-esre, mert egy szám csak egy járaté lehet. (A normafai buszjárat 21-es számozását Tarlós István volt főpolgármester erőltette, pedig ezt a számot már lefoglalta a Mester utca és a Szabótelep közti villamos.) A 18-as szám ugyan a Budai fonódó villamoshálózat kialakításával felszabadult, de túlságosan is a budai oldalhoz kötődik, míg 21-es jelzéssel már két időszakban is közlekedett errefelé villamos, ráadásul a 2-es és a 24-es számhoz is jobban illeszkedik.

Amikor elkészül a hármas metró középső szakasza, továbbra is hasznos lesz a Soroksári út és a Haller utca torkolatában kiépíteni tervezett íves vágánykapcsolat, amely lehetővé teszi, hogy Pesterzsébetről közvetlen járat közlekedjék a Jászai Mari térre. A Haller téren a Mester utca külső szakasza irányába már most is létezik kettős vágánykapcsolat. A Mester utcában továbbra is megmaradna a Ferenc körútig a villamos.

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.