Új koronavírus-mutánst fedeztek fel Magyarországon

Magyarországon elsőként a SARS-CoV-2 vírus olyan variánsára bukkant rá a TritonLabs két munkatársa, amely egyszerre tartalmaz az alfa (Nagy-Britanniában azonosított) és a delta (Indiában azonosított) vírusvariánsra jellemző egy–egy tüskefehérje-mutációt. A variáns teljesen új, és már szerepel a WHO listáján, ahol a potenciálisan veszélyes variánsokat tartják nyilván.

https://infostart.hu/tudomany/2021/08/18/uj-koronavirus-mutanst-fedeztek...

Az eredeti vírus nukleinsav-szekvenciáját, örökítőanyagát pontosan, „betűről betűre” ismeri a szakma. Amikor különböző pozíciókban mutáció történik ebben a vírusgenomban, akkor különböző variánsai jönnek létre ugyanannak a vírusnak. Ebből többfélét leírtak már, az alapján, hogy melyik pozícióban milyen mutáció történik. Amikor bizonyos variánst leírnak, az nem azt jelenti, hogy az ne tudna tovább mutálódni, evolválódni. Így fordulhat elő, hogy egy új variánsban egyszerre több olyan mutáció is jelen van, amit már korábban, különböző variánsokban leírtak. A fent említett eset és hazánkban először kimutatott vírus variáns is ilyen – olvasható a TritonLabs oldalán.

„Először azt hittem, hogy valamit elrontottam” – fogalmazott Tátrai Kitti molekuláris biológus azzal kapcsolatban, hogy a mintában megtalálta a Magyarországon addig ismeretlen C.36.3-os variánst. Majd a kísérletet újra megismételték, a kapott eredmény pedig beigazolta az erős gyanút:

egy olyan új vírusvariánst sikerült felfedezniük, amelyet Magyarországon eddig nem jelentettek.

Mint olvasható, ezt a variánst elsőként Thaiföldön azonosították egyiptomi beutazók pozitív mintáiból. 2021. július 24-ig világszerte összesen 1 403 pozitív mintában találták meg. Ennek oka nem feltétlenül az, hogy ennyire ritka lenne, jóval inkább az, hogy még nincs rá gyors és tömegesen elvégezhető PCR-metodika.

A variáns már szerepel a WHO „Variant Under Monitoring” listáján, ahol a potenciálisan veszélyes variánsokat tartják nyilván.

„Ahhoz, hogy megmondjuk, Magyarországon mennyire terjedt el ez a variáns, kellene egy reprezentatív felmérés a pozitív esetekből. Rutinszerűen viszont nem szűrnek variánsokra a laborokban, ezt külön igényelheti a páciens, de a legtöbben megelégednek azzal az információval, hogy pozitív vagy negatív-e a minta” – fejtette ki a molekuláris biológus.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.