Úgy néz ki, Trócsányi Lászlóból nem lesz köztársasági elnök

A fideszes EP-képviselő lehet a Károli Gáspár Református Egyetem rektora. Eddig Áder János egyik lehetséges utódjaként emlegették a politikust.

https://hvg.hu/itthon/20211214_trocsanyi_laszlo_rektor_koztarsasagi_elno...

A Károli Gáspár Református Egyetem rektora lehet Trócsányi László volt igazságügyminiszter, jelenleg a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője – értesült egyetemi forrásokból a Magyar Narancs.

Trócsányi 2022 februárjától lehet a Károli rektora. Az egyetemet jelenleg Czine Ágnes rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettes vezeti, vagyis nincs kinevezett első számú vezetője az intézménynek.

Az némi zavart okozhat, hogy jelenleg a Szegedi Tudományegyetemet fenntartó és működtető alapítvány kuratóriumának tagja Trócsányi, bár a lap szerint ez nem összeférhetetlen.

A Narancs megkereste Trócsányi Lászlót, aki annyit válaszolt, hogy „tárgyalásban vagyunk”, ugyanakkor nem cáfolta az értesülést. Azt azonban elmondta, hogy az EP-képviselői mandátumáról nem kíván lemondani.

Trócsányi neve a kormánypártoknál régóta forog, mint Áder János utódja a köztársasági elnöki székben. Áder mandátuma jövő májusban jár le, utódját az Alaptörvény szerint jövőre, március-áprilisban választhatja meg még a jelenlegi összetételű parlament.Októberben a Mandiner arról írt, hogy a Fidesz vezetőinek belső megbeszélésén három lehetséges utód is szóba került: Trócsányi László EP-képviselő, volt igazságügyi miniszter, Maróth Miklós az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnöke, Széchenyi-díjas magyar klasszika-filológus és Csák János üzletember, korábbi londoni magyar nagykövet.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.