Óvatosan szellőztessenek!

Ahogy Európa szerte is érzékelhető, az utóbbi napokban Magyarország területén is megemelkedett a levegő kisméretű szálló por (PM10 részecske) szennyezettsége. A magasabb levegőszennyezettség a kisgyermekek, az idősebbek és a betegek, különösen a krónikus légúti betegségben szenvedők számára jár fokozott egészségi kockázattal. Számukra javasolt, hogy kerüljék a szabadtéren történő tartózkodást, aktív testmozgást.

Javasolt a szabadtéri tartózkodást és szellőztetést a déli, kora délutáni órákra időzíteni. A káros egészségi hatások hatékonyan kompenzálhatóak  a folyadék bevitel növelésével és több antioxidánst tartalmazó étel fogyasztásával.

A szmoghelyzet súlyossága a kibocsátások korlátozásával csökkenthető. Ezért kérjük, lehetőség szerint használják kevesebbet gépjárműveiket, térjenek át tömegközlekedésre. Aki teheti, ne fűtsön szilárd tüzelőanyaggal, használja gázüzemű berendezését, vagy korlátozza a szilárd tüzelőanyag felhasználását! A hulladék égetése szigorúan tilos! Kérjük, kövessék figyelemmel a helyi önkormányzatuk szmogriadó intézkedéseit, tájékoztatását!

A hétvégén az ország szinte minden mérőállomása legalább tájékoztatási küszöbérték feletti szennyezettséget mért.

Az előrejelzések szerint a hét első felében sem az időjárásban, sem a levegő minőségében nem várható érdemi változás az ország középső részén. A borult, párás területek mellett kevésbé felhős körzetek is lehetnek, és a PM10 értékek is a riasztási határérték körül maradnak, bár átmeneti korlátozott mértékű javulás nem zárható ki.

Ezzel szemben a nyugati megyékben és északkeleten egy gyenge hidegfront hatására keddtől csütörtökig gyakran megélénkül az északi, északnyugati szél és felszakadozhat, csökkenhet a felhőzet, illetve megszűnhet a köd, azokon a tájakon a PM10 mennyisége átmenetileg akár nagymértékben is csökkenhet. A front számottevő csapadékot nem hoz. Péntektől ismét gyengül a légmozgás, jelentősen növekedhet a PM10 mennyisége.

Választás

Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.
A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.