Ítélet Magyarországon

Ez a tizenhetedik díj, amit az Ítélet Magyarországon dokumentumfilm a 2013-as amszterdami világpremierje óta nyert. A filmet eddig közel negyven fesztiválon, harmincöt országban mutatták be és tizenkét országban sugározták televízióban. A film tizenhatodik díját Martin Schulz a brüsszeli Európa Parlamentben adta át.

Kedves Barátok/Kollégák,

 

örömmel értesítünk mindenkit, hogy az Ítélet Magyarországon című dokumentumfilm megnyerte a 'European Civil Rights Special Prize' elnevezésű német díjat, amelyet a 'German Sinti and Roma Documentation and Cultural Centre in Heidelberg' nevű szervezet zsűrije ítélt oda. A 'European Civil Rights Award'-ot az elmúlt években többek között a lengyel külügyminiszter, Wladyslaw Bartoszewski,  Simon Veil, az Európai Parlament elnöke illetveThomas Hammarberg, az Európa Tanács emberjogi biztosa vehette át. 

 

Ez a tizenhetedik díj, amit az Ítélet Magyarországon dokumentumfilm a 2013-as amszterdami világpremierje óta nyert. A filmet eddig közel negyven fesztiválon, harmincöt országban mutatták be és tizenkét országban sugározták televízióban. A film tizenhatodik díját Martin Schulz a brüsszeli Európa Parlamentben adta át.

 

Az Ítélet Magyarországon egy független, magyar állami támogatás nélkül készült dokumentumfilm, ami a 2008-2009-ben  romák ellen elkövetett rasszista sorozatgyilkosság bírósági tárgyalását mutatja be. Hajdú Eszter és stábja volt az egyetlen, aki végigdokumentálta ezt a történelmi jelentőségű és maratoni hosszúságú pert. A forgatások az első tárgyalási napon 2011. március 25-én kezdődtek és 2013. augusztus 6-án az ítélet kihirdetésével értek véget. Az egyéb külső forgatások mellett a stáb a per 167 napján részt vett, minden napot rögzített és ezzel egy egyedülálló kordokumentumot és egy izgalmas drámai filmet készített egy egyedülálló ügyről. A bírósági tárgyalás első néhány napján és az utolsó napokon részt vett a hazai és nemzetközi sajtó, egyébként a pert nem kísérte média figyelem, csak Hajdú Eszter kamerája volt jelen. A film súlyos társadalmi igazságtalanságokra hívja fel a figyelmet, tabukat dönt, és a strukturális rasszizmusra is koncentrál.

 

A díjátadásra április közepén Strasbourgban, az Európai Parlamentben kerül sor, a díjátadón Hajdú Eszter a film rendezője és Mester Sándor a film producere, zeneszerzője is részt vesz.

 

Üdvözlettel,

 

A Miradouro Media csapata

 

http://www.judgmentinhungary.com/

https://www.facebook.com/JudgmentinHungary

 

Eddigi díjak listája:

 

European Civis Media Prize Brussels, Belgium 2015

WatchDocs Warsawa, Poland-Special Mention 

Verzió Human Righs Film Festival, Budapest - AUDIENCE AWARD

Listapad International Film Festival, Minsk - GRAND PRIX FOR THE BEST DOCUMENTARY

CinéDOC Festival Tbilisi/Georgia-Best International Documentary, 2014 

Document International Human Rights Documentary Film Festival in Glasgow/Scotland-Special Mention

Nancy Lorraine International Film Festival- BEST DOCUMENTARY FILM  AWARD

Sarajevo Film Festival, 2014-SPECIAL JURY PRIZE

Sarajevo Film Festival, 2014-HUMAN RIGHTS AWARD FOR THE BEST FILM

Sarajevo Film Festival, 2014-AUDIENCE AWARD

DokuFest, Kosovo International Film Festival, 2014-BEST FILM AWARD 

One World Prague, Checz Republic, 2014 -BEST FILM AWARD

GoEast-Wiesbaden, Germany, 2014 -BEST DOCUMENTARY FILM AWARD

London-Open City Film Festival-2014 -GRAND JURY AWARD

Trieste International Film Festival, Italy - CENTRAL EUROPEAN INITIATIVE AWARD, 2014

International Documentary film Amsterdam, IDFA - NOMINATION 2013

 

Választás

A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.
Több forrásból megerősített információnk szerint Karácsony Gergely azt tervezi, hogy egy esetleges előválasztási, majd választási győzelem esetén ciklust felezne Márki-Zay Péterrel – vagyis két évig Márki-Zay, két évig Karácsony irányítaná a kormányt. Ez lehet visszalépésének (egyik) feltétele, de arról nem tudunk, hogy Márki-Zay Péternek mi az álláspontja az ötletről.
2021.október 8.
A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjét megkérdezte az ATV Híradója az OEVB döntése kapcsán, miszerint nem szerepelhet a szavazólapon az ő és Karácsony Gergely neve egy sorban az előválasztás második fordulójában.
2021.október 6.
Ha nem is mindegyikük, a megkérdezett politikai elemzők jellemzően Karácsony Gergelyt tartják a legesélyesebb jelöltnek. Az előválasztási verseny azonban nincs előre lefutva.
2021.október 4.