Átszervezik az átszervezést az egészségügyben

Bár már tavaly decemberben elrendelték a Péterfy utcai kórház és az egykori országos baleseti központ szétválasztását, eddig egy kapavágás sem történt. Az érintetteket is meglepve, most arról szól a verdikt, hogy a folyamatot februárig be kell fejezni.

https://nepszava.hu/3139599_atszervezik-az-atszervezest-az-egeszsegugyben

A Népszava értesülései szerint az érintetteket is meglepte, hogy a szerda reggeli Magyar Közlöny szerint megkezdik a Péterfy utcai kórház és az egykori országos baleseti központ szétválasztását. A december elsején indult folyamatot február elsejéig be is kell fejeznie a kórházi menedzsmentnek. Onnantól kezdve az egyikük Péterfy Kórház-Rendelőintézet néven általános városi kórházként működik a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet irányítása alatt, a másikat a Manninger Jenő Baleseti Központot – amely a traumatológia területén országos intézeti feladatokat is ellát – a Honvédkórház fogja centrumként irányítani. A baleseti intézet munkatársai is szerda reggel szereztek tudomást a változásról. A hír számukra is megütközést keltet, mert ugyan egy tavaly decemberi kormányhatározat elrendelte a szétválasztást, de az elmúlt egy évben „egy kapavágás” sem történt. A szerdai közlöny most visszatért a tavaly év végi tervhez. Csakhogy időközben megkezdődött a városi kórházak integrálása a megyei, illetve a centrum kórházakba. Ennek részeként a Péterfyt és a baleseti központot együtt kezdték integrálni a Dél-pesti Centrum kórházba. Ez a folyamat meglehetősen előre haladott lehet, hiszen január végéig be is kell fejeződnie. Ám az új intézkedés, új irányt szab ennek is, a kiváló kórházrészt és a maradó két különböző centrumhoz kell integrálni. Megkérdeztük az Országos Kórházi Főigazgatóságot miért volt szükség erre a szétválasztásra? S ha már ezt akarták, miért nem a beolvasztás megkezdés előtt léptek? Válaszokat cikkünk megjelenéséig nem kaptunk.Az is meglepetést okozott a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet dolgozóinak, hogy szerda reggelre beszüntette az ottani munkáját a Wigwam-Bau Kft. Ez a cég biztosította a kórháznak a műtéti személyzetet, az aneszteziológiához kapcsolódó szakembereket, műtős szakasszisztenseket, aneszteziológus szakasszisztenseket, valamint a műtőssegédeket. Így a koronavírus-járvány és a felújítások miatt amúgy is visszafogott műtéti szám, szerdától tovább apadt. – Most a legsürgősebbeket operáljuk csak – tudtuk meg az egyik orvostól, aki szerint a személyzet hiánya miatt az ügyeletre érkező sérültekre is hosszú várakozás vár, mire műtőbe kerülhetnek. Lapunk megkereste a Wigwam-Bau Kft. vezetőjét, Tordai Andreát, aki csak annyit mondott: nem kíván nyilatkozni. Más forrásból úgy tudjuk, hogy október végén lejárt a szerződésük, ami alapján közreműködtek, ám az új közbeszerzés, amely gondoskodott volna új szolgálattóról vagy a régi szerződés megújításáról még csak előkészületi fázisban van. Addig csak egy-két hónapos hosszabbításokra kaptak jóváhagyást.

BEAKASZTOTT!! Kötelező védőoltásról beszélt Von der Leyen

Magyarország ismét az első helyen áll a világon a lakosságarányos Covid-halálozásban. Az egymillió lakosra számított, koronavírussal összefüggő halálozásban Grúzia, Örményország, Ukrajna és Litvánia következik utánunk – derült ki a Worldometers című statisztikai gyűjtőoldal adataiból. Hazánkban szerda reggelig a járvány következtében 34 713 ember vesztette életét. A tegnapi adatok szerint 192-en haltak meg és 11152 fertőzöttet találtak. Kórházban 7546 embert ápoltak, közülük 562-en vannak lélegeztetőgépen. Az Európai Bizottság elnöke közben szerdán arról beszélt: „érthető és helyénvaló megvitatni, hogyan tudjuk ösztönözni a kötelező védőoltást. Erről beszélni kell, és közös álláspontra van szükség.“ Ursula Von der Leyen azt hozzátette, hogy a személyes véleményét ismerteti, mert a döntés természetesen tagállami hatáskörbe tartozik. A 450 milliós EU-ban még mindig 150 millió ember nincs beoltva. A súlyosbodó járványhelyzetre tekintettel az Európai Bizottság azt kéri a tagállamoktól, hogy indítsanak kampányokat a védőoltás népszerűsítésére, minden korcsoportban megcélozva az oltatlan embereket. Emellett gyorsan adassák be az emlékeztető dózisokat, hogy fenntartsák a vírus elleni erős védettségi szintet. Von der Leyen megerősítette, hogy a Pfizer/BionTech és a Moderna március végéig 360 millió adag védőoltást fog leszállítani az EU országainak.  

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.