Átfogó bérfejlesztési javaslat a felsőoktatásban

Magyarország költségvetési helyzete, a gazdaság következő évekre jelzett növekedése lehetővé teszi a felsőoktatásban dolgozók bérének érdemi rendezését. Az ösztönző, megtartó erővel bíró, differenciált bérek kialakítása elengedhetetlen a kiemelkedő szakmai jártasságú munkatársak megtartásában.

Különösen sürgető az oktatást/kutatást támogató munkatársak tudását, tapasztalatát elismerő differenciált bérrendszer helyreállítása! E munkakörben a dolgozók fizetését alapvetően a 2008 óta változatlan közalkalmazotti(Kjt) bértábla határozza meg. A minimálbér és a garantált bérminimum már a Kjt bértábla kétharmadát lefedi, tovább nem tolerálható bérfeszültséget okozva.

Ezért az FDSZ az oktatást/kutatást támogató munkakörben foglalkoztatottak számára a minimálbérre és a garantált bérminimumra ráépülő felsőoktatási bértábla kialakítását kezdeményezi!

Az oktatók, kutatók, tanárok alapbérét a Kormány 2015-ben elfogadott intézkedése elmozdította a 2008-as szintről,de a három lépcsős emelés csak megközelítőleg kompenzálja az inflációs értékvesztést. Az oktatói/kutatói utánpótlás biztosítása, a felsőoktatás minőségének megőrzése indokolja az oktatói bértábla rendezését is.

Az FDSZ a Magyar Rektori Konferenciával egyeztetett, az oktatást/kutatást támogató és az oktatói/kutatói/tanári munkakörökre vonatkozó bértábla-javaslatait közös beadványban juttatta el az EMMI Oktatásért Felelős Államtitkárságára.

 Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete - OS

Választás

A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.
Több forrásból megerősített információnk szerint Karácsony Gergely azt tervezi, hogy egy esetleges előválasztási, majd választási győzelem esetén ciklust felezne Márki-Zay Péterrel – vagyis két évig Márki-Zay, két évig Karácsony irányítaná a kormányt. Ez lehet visszalépésének (egyik) feltétele, de arról nem tudunk, hogy Márki-Zay Péternek mi az álláspontja az ötletről.
2021.október 8.
A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjét megkérdezte az ATV Híradója az OEVB döntése kapcsán, miszerint nem szerepelhet a szavazólapon az ő és Karácsony Gergely neve egy sorban az előválasztás második fordulójában.
2021.október 6.
Ha nem is mindegyikük, a megkérdezett politikai elemzők jellemzően Karácsony Gergelyt tartják a legesélyesebb jelöltnek. Az előválasztási verseny azonban nincs előre lefutva.
2021.október 4.